100% Kauraleipä Resepti?

100% Kauraleipä Resepti

Onko Kauraleipä terveellistä?

Kauran terveellisyys – Vaasan Suomalaiset syövät yhä enemmän kauraleipää Suomalaiset paitsi syövät yhä enemmän kauraleipää, myös suosivat mahdollisimman kaurapitoisia leipiä. Erityisesti kauraleivässä kiinnostaa leivän hyvä maku. Lisäksi kauraleivän valtteja ovat kotimaisuus ja terveellisyys.

 • Auraleipä on vaalean leivän kuningatar Kauran sisältämä kuitu edistää vatsan toimintaa.
 • Se sopii usein myös herkkävatsaisille, koska ei sisällä FODMAP-hiilihydraatteja*.
 • Auran sisältämä liukoinen kuitu beetaglukaani tasaa verensokeria aterian jälkeen.
 • Lisäksi se alentaa kolesterolia, jos sitä nauttii säännöllisesti päivittäin 3 grammaa.

Tämän saa esimerkiksi kolmesta viipaleesta Vaasan Kaurasydän -leipää. Kauraa käytetään leivässä monessa muodossa: leseenä, rouheena, jauhona ja hiutaleena, jotka kaikki ovat täyttä tavaraa, kuitua ja täysjyvää. Kaurapitoisuus selviää tuoteselosteesta Kauraleipien kaurapitoisuus vaihtelee, mutta leivät ovat vuosien saatossa kehittyneet yhä kauraisempaan ja terveellisempään suuntaan.

 • Leivän kaurapitoisuus selviää pakkausmerkinnöistä.
 • Aikkien Vaasanin kauraleipäpakkausten etupuolella on selkeät merkinnät siitä, kuinka paljon leivän viljaraaka-aineesta on kauraa.
 • Vuonna 2010 Vaasan Oy toi markkinoille Suomen ensimmäisen viljaraaka-aineeltaan 100-prosenttisesti kaurasta leivotun leivän, Vaasan 100 % Kaura -leivän.

Vaasan leipoo Suomessa aina 100 % suomalaisesta kaurasta Leivomme Suomessa aina kotimaisesta kaurasta. Miksi kauraleivissä on vehnää? Kaura on leipurille haastava vilja. Kaurapitoisuuden kasvaessa leivästä tulee kosteampi ja murenevampi. Vehnäjauhoa käytetään monesti sitkon ja leivottavuuden parantamiseksi sekä sopivan pehmeyden ja kuohkeuden saavuttamiseksi.

 • Vaasanilla kauraleipätaikinan salaisuuksia on ratkottu jo yli 10 vuoden ajan, ja taitavien leipuriemme käsissä syntyvät sekä 100-prosenttiset kauraleivät, että muut kaurasuosikit.
 • FODMAP-yhdisteet ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, useimmiten kuiduksi luokiteltavia.
 • Ne kulkevat imeytymättöminä paksusuoleen asti, jossa suolistobakteerit käyttävät niitä ravinnoksi.

Tästä syntyy mm. suolikaasuja, jotka aiheuttavat ilmavaivoja, kipuja ja turvotusta. : Kauran terveellisyys – Vaasan
Näytä koko vastaus

Mitä leipoa kaurasta?

Kaura on monipuolinen raaka-aine ja sopii erinomaisesti leivontaan ja erilaisiin juomiin. Kauran proteiini imeytyy hyvin ja se onkin ravitsemuksellisesti laadukasta. Kaurassa on paljon kuitua, jossa on terveydelle hyödyllistä beetaglukaania. Kaurasta saa lisäksi hyvinvoinnille tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, kuten B-vitamiineja, rautaa, magnesiumia ja sinkkiä.

Joko olet lähtenyt villitykseen mukaan ja leiponut kaurasta kotona leipää? Kauraleipä tai kaurasämpylät on helppo valmistaa itse kotona. Pataleipä onnistuu helposti myös gluteenittomista kaurahiutaleista. Gluteeniton pataleipä jää rakenteeltaan ihanan kosteaksi ja meheväksi. Helppotekoinen, pehmeä peltileipä tehdään taas nimensä mukaisesti suoraan uunipellille.

Ennen paistoa tehtyjen viiltojen avulla on peltileivästä kätevä taitella annospaloja. Perinteisen kaurapuuron lisäksi kaurasta voi tehdä tuorepuuroja pelastamaan kiireisiä aamuja. Itse tehty granola on herkullinen lisä jogurtin tai rahkan kanssa nautittavaksi.

Puurot Leivät Sämpylät Makeat leivonnaiset

Näytä koko vastaus

Miten tehdä leipää?

Nauti voin ja juuston kera, tai sellaisenaan pataruokien ja keittojen lisukkeena. Ainekset.8 annosta.

7 dl vehnäjauhoja
2 ½ tl kuivahiivaa
3 dl lämmintä vettä
2 tl suolaa
Voiteluun

Näytä koko vastaus

Kumpi on terveellisempää ruis vai Kauraleipä?

Hyvinvointi | Kumpi kannattaa Sekä ruista että kauraa on mainostettu terveellisenä, mutta kumpi on parempi? “Kaura sopii useamman ruokavalioon. Se sisältää betaglukaania, jolla on todettu olevan kolesterolia alentava ja verensokerin vaihteluja tasaava vaikutus.

Rukiilla ei ole todistettu olevan yhtä voimakkaita terveysvaikutuksia.18.6.2015 2:00 Sekä ruista että kauraa on mainostettu terveellisenä, mutta kumpi on parempi? “Kaura sopii useamman ruokavalioon. Se sisältää betaglukaania, jolla on todettu olevan kolesterolia alentava ja verensokerin vaihteluja tasaava vaikutus.

Rukiilla ei ole todistettu olevan yhtä voimakkaita terveysvaikutuksia. Lisäksi rukiin leivontaprosessi on omiaan heikentämään näitä ominaisuuksia. On myös ihmisiä, jotka sanovat, ettei ruis sovi heidän vatsalleen.
Näytä koko vastaus

Mikä leipä ei lihota?

Leipä ei lihota tai ole epäterveellistä, jos leivän – ja sen päälliset – valitsee fiksusti.23.3.7:15 Paahtoleipä, kauraleipä, vähähiilarinen, reikäleipä, täysjyvä, hapanjuuri. Leipiä riittää moneen makuun. Entä mitä leivänsyönnistä olisi hyvä tietää painonhallinnan näkökulmasta? Listasimme neljä faktaa.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  600 Kcal Päivässä Reseptejä?

Onko 100 Kauraleipä terveellistä?

Pehmeä ja vaalea täysjyvä – Tumma ruisleipä on useimmiten täysjyvää. Kuitenkin myös vaalealta näyttävä ja pehmeä kauraleipä voi myös olla täysjyvää ja siksi terveellistä. – Tutkimukset osoittavat, että sataprosenttisella kauralla on jopa enemmän terveysvaikutuksia kuin rukiilla, toteaa laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen,

 • Täysjyväkauraleivässä on enemmän rautaa, magnesiumia, tiamiinia (B1) ja seleeniä kuin täysjyväruisleivässä.
 • Auran erityinen hyvä on beetaglukaani.
 • Vain folaattia ruisleivässä on enemmän kuin kauraleivässä.
 • Otimaisista viljoista myös esimerkiksi täysjyväohra voi Laatikaisen mukaan olla lähes kauran veroinen valinta.

Täysjyvävaihtoehtoja on kaupassa tarjolla myös muun riisistä, hirssistä, tattarista ja kvinoasta.
Näytä koko vastaus

Miten estää leipä Homehtumasta?

Suosi kokonaisia limppuja – Jos home kuitenkin huolestuttaa, antaa leipuri David Norman vinkin: leipää ei kannata ostaa valmiina viipaleina, sillä siivuttaminen lyhentää aina leivän käyttöaikaa. Hänen mukaansa olisikin siis parempi ostaa kokonaisia limppuja, joita sitten leikkaa oman tarpeensa mukaan.

 • Leipuri Eric Kayser taas suosittelee, että leivän ottaisi pois muovipussistaan niin pian, kuin mahdollista.
 • Muovin sisällä leipä kun voi myös alkaa homehtua.
 • Ayserin mukaan paras tapa säilyttää leipää on pitää sitä huoneenlämmössä keittiöpyyhkeeseen tai paperipussiin kiedottuna.
 • Jos leipää ei kuitenkaan millään saa syötyä hyvissä ajoin, voi sen onneksi aina pakastaa.

Hyvä keino on laittaa leipä muovipussiin ja kiinnittää pussi maalarinteipillä ennen pakastusta. Sen jälkeen voit sulattaa haluamasi määrän leipää aina silloin, kun tekee mieli.
Näytä koko vastaus

Miksi Ruisleivässä on reikiä?

Leipominen – Leipominen alkaa taikinan (tahtaan) teolla. Taikinaan käytetään useimmiten vain karkeita ruisjauhoja. Perinteisissä oloissa, jos oli talvisaika, tuotiin taikina-astia jo aamulla aitasta tupaan lämpiämään. Sen pohjalle kaadettiin haaleaa vettä ja illalla tehtiin vellimäinen juuri.

 • Esällä saatettiin aloittaa vasta seuraavana aamuna.
 • Seuraavana päivänä siihen lisättiin aika ajoin jauhoja härkkimellä sekoittaen, leipomispäivän aamuna taikina (tahdas) alustettiin käsin, eli siihen lisättiin loput jauhot.
 • Taikinan päälle piirrettiin joko ympyrä tai kristillisen herätyksen saaneissa suvuissa risti, josta näki sopivan nousemisen (kohoamisen).

Saman tien pantiin uuni lämpiämään. Taikinan kohottua siitä otettiin suurella lastalla kookkaita paloja, jotka jauhotetulla pöydällä pyöritettiin teräväkärkisiksi möykyiksi. Sitten uunista vedettiin kolalla hiilet. Uunista oli pyyhittävä myös tuhkat. Se tehtiin männynhavuista sidotulla luudalla (tms.), jota välillä kasteltiin, ettei se olisi palanut.

Leipien annettiin nyt nousta liinan alla. Kun leivät olivat kohonneet oli uunikin jäähtynyt sopivaksi. Möykyt litisteltiin leivän paksuisiksi ja pisteltiin (tehtiin kuoreen haarukalla reikiä), etteivät ne jäisi kohokuorisiksi. Sitten ne työnneltiin leipälapiolla uuniin paistumaan. Kypsät leivät otettiin uunista leipälapiolla ja pantiin päreiseen leipäkoriin syrjälleen seisomaan, jottei niistä tulisi likilaskuisia (kohokuorisia).

Kori peitettiin liinalla, jotta leipien kuori pehmenisi ja vietiin viileään paikkaan. Valmis kotoinen leipä (ruislimppu) painoi 3–4 kg, sen läpimitta oli n.30 cm ja paksuus 7–10 cm. Nykyiset leipomoleivät painavat yleensä vain puoli kiloa. Tällainen leipä oli vielä 1900-luvun jälkipuoliskollakin yksi maalaisten peruselintarvikkeita.

Jos perheessä oli monenikäisiä jäseniä lapsista vanhuksiin, laskettiin yhtä ihmistä kohti kuluvan yksi tällainen leipä viikossa. Päivässä ruisleipää meni aikuista perheenjäsentä kohti 300–600 grammaa. Pienehkössäkin monen sukupolven perheessä rukiista leipää syötiin siis 12–17 kiloa viikossa, suuremmissa perheissä jopa kolmisenkymmentä kiloa ja enemmänkin.

Muut leipälajit, kuten ohrasta, vehnästä ja tattarista leivotut tulivat vielä tämän määrän lisäksi ja tietysti vähensivät ruisleivän osuutta, jos niitä oli paljon.
Näytä koko vastaus

Mitä voi tehdä Kauraleseistä?

Vispipuuro tuo kivaa vaihtelua perinteisille lämpimille puuroille. Helppo tapa saada vispipuuroon vaihtelua on vaihtaa vaaleat mannasuurimot tummiin tai speltistä tehtyihin, Vispipuuron voi kuitenkin tehdä myös kauraleseistä. Kauraleseistä tehty puuro valmistuu lähes yhtä nopeasti kuin mannasuurimoista tehty, ja puuro maistuu todella paljon samalta kuin mannasuurimoista tehtynä.

Gluteenittomista leseistä tehtynä puuro sopii myös vaihtoehdoksi keliaakikoille tai gluteenia vältteleville. Kauraleseen puolesta puhuu moni tekijä: “Muihin kotimaisiin viljoihin verrattuna kaurassa on enemmän proteiinia ja rautaa. Kauran kokonaisrasvan määrä on suurempi, mutta suurin osa kauran rasvasta on pehmeää, terveydelle edullisempaa rasvaa.

Kauran proteiinikoostumus on erilainen kuin muissa kotimaisissa viljoissa, ja kauran kuidut parantavat vatsan ja suoliston toimintaa.” Lähde: Sydänliitto Mannasuurimoihin verrattuna kauraleseissä on enemmän kuitua (mannasuurimo 4 g, kauralese 12 g) ja enemmän proteiinia (mannasuurimo 11 g, kauralese 16 g).

 • Uidun saantisuositus on 25-35 grammaa per päivä, ja annoksesta vispipuuroa saa noin kolmanneksen päivän kuidusta.
 • Aura)vispipuuroon kannattaa ehdottomasti käyttää marjat kokonaisina.
 • Osa vispipuuro-ohjeista neuvoo siivilöimään marjat pois keittämisen jälkeen, mutta näin tehtynä marjojen hyvät kuidut jäävät käyttämättä.
You might be interested:  Pasta Al Ragu Resepti?

Kauraleseen rakenne on hiukan erilainen kuin mannasuurimoiden, joten marjojen kuoret eivät juuri näy tai tunnu puurossa. Olen testannut kauravispipuuroa sekä vadelmista että mustikoista tehtynä, ja molemmat sopivat puuroon mainiosti. Keitetyn marjan kuori hajoaa puuroa vatkatessa hyvin. 100% Kauraleipä Resepti 100% Kauraleipä Resepti
Näytä koko vastaus

Voiko leipää syödä joka päivä?

Voiko leipää syödä liikaa? – Kaikkea voi syödä tai juoda liikaa, jos ruokavalio on yksipuolinen. Leipää ei kovin helposti kuitenkaan voi syödä liikaa, varsinkaan jos nauttii sen täysjyväisenä. Leipä sisältää kuitua ja sen syöminen vaatii pureskelua ja aikaa – kummatkin lisäävät kylläisyyden tunnetta, jolloin syömisen tarve vähenee.
Näytä koko vastaus

Voiko leipää syödä jos laihduttaa?

Laihdutus ja viljavalmisteet – Käsitys hiilihydraattien eli leivän, puurojen, pastan ja perunan lihottavuudesta on täysin harhaanjohtava. Kylläisyyden tunne päinvastoin säilyy pidempään, kun syödään kuitupitoisia hiilihydraatteja. Rasvapitoinen ateria sisältää enemmän energiaa, eikä se täytä samalla tavalla kuin kuitupitoinen ateria.

 • Rasva sisältääkin yli kaksinkertaisesti energiaa hiilihydraatteihin ja proteiineihin verrattuna.
 • Sen takia laihdutettaessa on hyvä syödä runsaasti viljavalmisteita, kasviksia, marjoja ja hedelmiä, kohtuullisesti vähärasvaisia liha- ja maitovalmisteita, mutta pitää rasvan käyttö aisoissa.
 • Pitkä ateriaväli kasvattaa näläntunteen hallitsemattomaksi, jolloin seurauksena on usein ahmiminen ja ylensyönti.

Tämän takia on hyvä syödä säännöllisesti, myös nälkää pitäviä välipaloja. Laihduttajan ruokavalioon kuuluu vähintään 4-6 viipaletta leipää ja 50 g muita viljavalmisteita vuorokaudessa. Sämpylä tai pala leipää on hyvä välipalan pohja. Makeannälkään sopii pieni pulla tai pala pullataikinaan leivottua marjapiirakkaa.
Näytä koko vastaus

Kannattaako syödä leipää?

Ravitsemusalan asiantuntijat tietävät kuitenkin, että leipää kannattaa syödä, sillä se sisältää paljon kuitua. Lisäksi hiilihydraatteja ei tulisi koskaan poistaa kokonaan ruokavaliosta, sillä ne ovat tärkeä osa terveellistä ja tasapainoista ruokailua.
Näytä koko vastaus

Kumpi on terveellisempää vehnä vai kaura?

Kumpi on oikeasti terveellisempää, ruis- vai kauraleipä? Tässä eri viljojen todelliset erot – ja vehnästä ei tarvitsekaan luopua, että kaikilla kotimaisilla viljoilla on täysjyväisinä lähes samanlaiset ravintoarvot: niissä on paljon kuitua, kivennäisaineita, jonkin verran vitamiineja sekä antioksidantteja.

Ne ovat hyviä hiilihydraatin lähteitä, mutta myös proteiinin lähteenä täysjyvävilja on erityisesti kasvisruokailijoille merkittävä. Rasvaa viljoissa on vähän, kaurassa eniten ja sekin kaikki hyvää kasvirasvaa. – Tiettyjä erityispiirteitä eri viljoilla kuitenkin on. Leipien valinnassa on kaksi hyvää mittaria, joiden avulla löytää helposti terveellisemmän vaihtoehdon: kuitupitoisuus ja täysjyväisyys, yhdistyksestä muistutetaan.

Onko siis ihan samantekevää, mistä viljasta valmitettua leipää kaupasta valitsee? Leipätiedotus ry selventää eri viljalajien ominaisuudet ja erot. Esimerkikisi rukiilla ja kauralla on paljon hyviä terveysominaisuuksia. Molemmat ovat erittäin terveellisiä viljoja, mutta vatsavaivoista kärsiville kaura on usein parempi valinta.
Näytä koko vastaus

Onko 100% Kauraleipä gluteeniton?

Fazer Gluteeniton Ohut Kaura100% 3kpl 180g, kauraleipä | S-kaupat ruoan verkkokauppa

Maukas runsaskuituinen ohut palaleipä, jossa on kotimaista gluteenitonta kauraa monessa muodossa. Ainesosat gluteeniton KAURA 63 % (jauho, täysjyväjauho, jyvä, rouhe), vesi, rypsiöljy, psyllium, pellavansiemen, jodioitu suola, hiiva, sakeuttamisaine (E415), säilöntäaine (E282).100 % leivän viljasta on kauraa. Valmistaja Fazer Leipomot Oy, Vuohelan leipomo Päivitämme palvelun tuotetietoja aktiivisesti. Suosittelemme kuitenkin tarkistamaan ainesosat aina myös myyntipakkauksesta. Rasvaa, josta tyydyttyneitä rasvoja Hiilihydraattia, josta sokereita, yksikkö tuntematon * Aikuisen keskivertokäyttäjän saannin vertailuarvo (8400 kJ / 2000 kcal).

: Fazer Gluteeniton Ohut Kaura100% 3kpl 180g, kauraleipä | S-kaupat ruoan verkkokauppa
Näytä koko vastaus

Missä leivässä on vähiten kaloreita?

Millainen leipä on terveellisin? – Kuten kaikki tietävät, markkinoilla on saatavilla runsaasti erilaisia leipiä ja leivottuja tuotteita. Suosituimpien leipätuotteiden joukossa ovat vaaleat leivät, vehnäleivät, kakut ja leivonnaiset. Mutta mitä terveellisimpiin leipiin tulee, alla on lueteltu hyviä vaihtoehtoja:

Kauraleipä. Tämä on erittäin terveellinen, kevyt leipä. Se sisältää paljon kuitua ja auttaa alentamaan kolesterolia sekä minimoimaan kalorit. Moniviljaleipä. Tässä leivässä on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Se on täydellinen vaihtoehto laihdutuskuurille runsaan kuitupitoisuutensa ansiosta, joka optimoi lihasten suorituskykyä. Täysjyväleipä. Toisin kuin tavallisen vaalean leivän kohdalla, tässä leivässä oleva jauho on tehty täysjyvästä. Tämä tarkoittaa monia terveyshyötyjä elimistölle ja vähemmän kaloreita. Ruisleipä. Tämä on yksi terveellisimmistä leivistä, mutta näitäkin on eri tyyppejä. Valitse se, jossa on käytetty mahdollisimman paljon täysjyvää. Vähemmän terveelliset leivät. Kakut ja valkoinen “höttöleipä” ovat kaikkein epäterveellisimpiä. Koska ne ovat teollisia tuotteita, ne valmistetaan pidemmän säilyvyyden vuoksi keinotekoisista ainesosista ja kemikaaleista. Tämä tarkoittaa sitä, että ne ovat runsassuolaisia ja ravintoarvoltaan heikkoja.

You might be interested:  Paras Muikku Resepti Fi?

Valitse siis useammin terveellisempi leipä, sellainen joka ei lihota!
Näytä koko vastaus

Miten leipä homehtuu?

Homehtuminen – Homeitiöitä on kaikkialla; ilmassa, leipomossa, kaupassa, kadulla, kotona. Erinomaisesta tuotantohygieniasta riippumatta muovissa säilytettyyn vaaleaan tai sekaleipään ilmestyy hometta viimeistään 3-4 päivän kuluessa. Homehtumisalttiutta lisää leivän pakkaaminen lämpimänä, sen viipalointi sekä ohut kuori.
Näytä koko vastaus

Onko ruisleipä terveellisempää kuin vaalea leipä?

Ruisleivän myönteiset vaikutukset näkyvät matalampana aterianjälkeisenä verensokeri- ja insuliinivasteena kuin valkoista vehnäleipää syöneillä. Suomalaiset ravitsemussuositukset ohjeistavat syömään päivittäin vähintään kolme annosta täysjyväviljatuotteita.

 1. Uva: Benjamin Suomela / Lehtikuva 2.5.2014 5:21 • Päivitetty 2.5.2014 8:06 Ruisleivällä ja hapattamalla valmistetun täysjyväleivän syönnillä on myönteisiä terveysvaikutuksia, vahvistaa Itä-Suomen yliopistossa toukokuussa tarkastettava väitöskirja.
 2. Terveystieteiden maisteri Jenni Lapin väitöstutkimuksen mukaan myönteiset vaikutukset näkyvät matalampana aterianjälkeisenä verensokeri- ja insuliinivasteena kuin valkoista vehnäleipää syöneillä.

Vaikutus näkyi sekä terveillä tutkittavilla että niillä, joilla oli metabolinen oireyhtymä. Tutkimuksessa todettiin myös, etteivät viljakuidun fenolihapot selittäneet myönteisiä vaikutuksia aterianjälkeisissä vasteissa. Pitkäaikainen ruisleivän nauttiminen ei myöskään merkittävästi muuttanut paksusuolen mikrobikoostumusta.

Runsaskuituisella, bioprosessoitua ruislesettä sisältävällä valkoisella vehnäleivällä oli neljän viikon käytön jälkeen vakioidussa ateriakokeessa samanlainen vaikutus paasto- ja aterianjälkeiseen sokeriaineenvaihduntaan kuin täysjyväruisleivällä. Väitöstutkimuksen tulokset tukevat aiempaa tietoa siitä, että sokeriaineenvaihdunnan kannalta rukiista tai täysjyvävehnästä hapattamalla leivottu leipä on valkoista vehnäleipää parempi valinta.

Koska hapatetun täysjyvävehnäleivän saatavuus Suomessa on huono, ruisleipä on helppo ja kätevä valinta, sillä se on myös aina erinomainen viljakuidun lähde. Täysjyväviljatuotteiden käytön on havaittu useissa väestötutkimuksissa vähentävän kakkostyypin diabeteksen riskiä.
Näytä koko vastaus

Mikä leipä Herkälle vatsalle?

Fazerin vatsaystävälliset leivät on vatsalle lempeä leipäperhe, joka sopii myös useimmille herkkävatsaisille sekä FODMAP-ruokavaliota noudattaville. Fazerin vatsaystävälliset leivät vastaavat useisiin terveystrendeihin. Niissä korostuvat maku, terveys ja hyvinvointi.
Näytä koko vastaus

Onko 100 Kauraleipä terveellistä?

Pehmeä ja vaalea täysjyvä – Tumma ruisleipä on useimmiten täysjyvää. Kuitenkin myös vaalealta näyttävä ja pehmeä kauraleipä voi myös olla täysjyvää ja siksi terveellistä. – Tutkimukset osoittavat, että sataprosenttisella kauralla on jopa enemmän terveysvaikutuksia kuin rukiilla, toteaa laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen,

 1. Täysjyväkauraleivässä on enemmän rautaa, magnesiumia, tiamiinia (B1) ja seleeniä kuin täysjyväruisleivässä.
 2. Auran erityinen hyvä on beetaglukaani.
 3. Vain folaattia ruisleivässä on enemmän kuin kauraleivässä.
 4. Otimaisista viljoista myös esimerkiksi täysjyväohra voi Laatikaisen mukaan olla lähes kauran veroinen valinta.

Täysjyvävaihtoehtoja on kaupassa tarjolla myös muun riisistä, hirssistä, tattarista ja kvinoasta.
Näytä koko vastaus

Kumpi on terveellisempää vehnä vai kaura?

Kumpi on oikeasti terveellisempää, ruis- vai kauraleipä? Tässä eri viljojen todelliset erot – ja vehnästä ei tarvitsekaan luopua, että kaikilla kotimaisilla viljoilla on täysjyväisinä lähes samanlaiset ravintoarvot: niissä on paljon kuitua, kivennäisaineita, jonkin verran vitamiineja sekä antioksidantteja.

Ne ovat hyviä hiilihydraatin lähteitä, mutta myös proteiinin lähteenä täysjyvävilja on erityisesti kasvisruokailijoille merkittävä. Rasvaa viljoissa on vähän, kaurassa eniten ja sekin kaikki hyvää kasvirasvaa. – Tiettyjä erityispiirteitä eri viljoilla kuitenkin on. Leipien valinnassa on kaksi hyvää mittaria, joiden avulla löytää helposti terveellisemmän vaihtoehdon: kuitupitoisuus ja täysjyväisyys, yhdistyksestä muistutetaan.

Onko siis ihan samantekevää, mistä viljasta valmitettua leipää kaupasta valitsee? Leipätiedotus ry selventää eri viljalajien ominaisuudet ja erot. Esimerkikisi rukiilla ja kauralla on paljon hyviä terveysominaisuuksia. Molemmat ovat erittäin terveellisiä viljoja, mutta vatsavaivoista kärsiville kaura on usein parempi valinta.
Näytä koko vastaus

Onko kaura terveellistä?

Kaura on terveellinen supervilja – joko tunnet nämä terveyshyödyt? Kaurassa on enemmän proteiinia ja rasvaa kuin muissa Suomessa viljeltävissä viljoissa. Pääosa kauran rasvasta on terveydelle edullista pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Kauran proteiini on ravitsemuksellisesti korkealaatuista, sillä se imeytyy hyvin.
Näytä koko vastaus

Mikä on terveellisin ruisleipä?

Valitse terveellisin ruisleipä – Ravitsemussuositusten mukaan aikuisen naisen tulisi syödä 6 annosta viljavalmisteita päivittäin, kun miehillä vastaava määrä on 9 annosta. Tästä vähintään puolet tulisi olla täysjyväviljaa. Yksi annos vastaa esimerkiksi yhtä leipäviipaletta.

Täysrukiinen. Valitse siis ruisleipä, jossa ruis on ainesosaluettelossa mahdollisimman korkealla. Vähäsuolainen. Tarkista leivän suolapitoisuus tai valitse esimerkiksi sydänmerkillä varustettu leipä. Runsaskuituinen.100 grammassa ruisleipää tulisi olla vähintään 8 grammaa kuitua. Tiivis leipä. Mitä tiiviimpi leipä, sitä enemmän siinä on kuitua. Unohda leivän väri. Leivän tumma väri ei välttämättä kerro mitään leivän täysjyväpitoisuudesta. Väri voi olla peräisin esimerkiksi maltaasta tai siirapista.

Haluatko vähentää hiilihydraatin määrää ruokavaliossasi? Täältä saat herkullisia vähähiilihydraattisia reseptejä!
Näytä koko vastaus