8kk Vauvan Ruoka Reseptejä?

8kk Vauvan Ruoka Reseptejä

Mitä ruokaa 8 kk vauvalle?

Vauva 8 kk ruokailu –

Vauva syö jo monta sose-, sormiruoka- ja puuroateriaa päivässä. Sormiruokailu on hyvä tapa tutustua ruokiin. Osa vauvoista haluaa itse laittaa ruoan suuhun ja sormiruokailu sujuu luontevasti. Ruokia kannattaa nimetä vauvalle. Pieni lapsi tarvitsee energiaa ja myös rasvaa suhteessa enemmän kuin aikuinen. Vauva saa runsaasti hyvälaatuista rasvaa äidinmaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta. Alle 8 kk:n ikäisen lapsen ruokaan ei lisätä suolaa eikä ruoanvalmistukseen käytetä suolaisia ruoka-aineita.

Muista antaa D-vitamiini vauvalle, Vauvoille suositellaan annettavaksi D-vitamiinit nestemäisenä.
Näytä koko vastaus

Milloin vauvalle voi antaa riisiä?

Monipuolisuus suojaa haitta-aineilta – Evira ja Ruotsin elintarviketurvallisuusvirasto ovat julkaisseet tutkimustuloksia lastenruokien ja viljojen haitta-ainepitoisuuksista viime vuosina. Näissä tutkimuksissa riisin vähäinen, mutta muita viljoja korkeampi arseenipitoisuus on tullut esille.

 1. Ruotsin elintarviketurvallisuusvirasto on myös antanut syyskuussa 2015 tarkemmat määrälliset suositukset riisituotteiden käytöstä, joiden mukaan alle 6-vuotiaille ei suositella riisijuomaa eikä riisikakkuja.
 2. Lapset ovat pienen painonsa vuoksi herkin ryhmä ravinnon haitta-aineiden vaikutuksille.
 3. Siksi Evira on antanut vuonna 2013 suosituksen, että pikkulapsilla (alle 6-vuotiaat) ei käytettäisi riisijuomaa yksinomaisena juomana.

Muita riisipohjaisia ruokia, vellejä, puuroja, riisilisäkkeitä yms. voi käyttää normaalisti osana vaihtelevaa, monipuolista ja kohtuullista ruokavaliota. Suomessa ei pidetä tarpeellisena antaa tämän tarkempia suosituksia riisin käytön rajoittamiseksi, sillä esimerkiksi riisikakkujen käyttö lapsilla on Suomessa vähäistä.
Näytä koko vastaus

Mitä Maistattaa vauvalle?

Kiinteiden aloitus: perunaa tai bataattia – Nelikuisen vauvan ensimmäisen kiinteän ruoan on hyvä olla maultaan neutraali ja helposti soseutuva. Bataatti, peruna, porkkana, kesäkurpitsa, maissi tai veteen keitetyt puurot ovat hyviä aloitusruokia. Jos aloittaa hedelmäsoseella, makeasta tulee ensimmäinen tuttu maku, jolloin peruna tai porkkana ei ehkä heti maistukaan.
Näytä koko vastaus

Paljonko 8kk syö?

Maisteluannoksia aloittelijalle – Kiinteitä ruokia tarjotaan aluksi pikkuisina maisteluannoksina (lusikankärjellisestä muutamaan teelusikalliseen). Maisteluannokset annetaan imetyksen jälkeen, eikä niiden ole tarkoitus vähentää imetyskertojen määrää. Maistelun voi aloittaa myös kokonaan sormiruoilla.

Pikkuhiljaa annoskoko saa kasvaa, kun syömiseen tulee rutiinia ja vauvan taidot kasvavat. Jos vauva saa äidinmaidon lisäksi äidinmaidonkorviketta, sen määrää voi vähentää kiinteiden ruokien aloituksen myötä ja säilyttää imetyskerrat entisellään. Kiinteiden ruokien lisäksi yli puolivuotias vauva tarvitsee äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta noin 6 dl vuorokaudessa.

Imetetty vauva saa tarvitsemansa maitomäärän noin 3–5 imetyskerralla. Imetystä suositellaan jatkettavaksi vähintään vuoden ikään tai äidin ja lapsen niin halutessa pidempäänkin.
Näytä koko vastaus

Mitä leikkiä 8kk kanssa?

Viikko 29 – – Vauvat nauttivat musiikista. Soita hänelle musiikkia laidasta laitaan: marssimusiikkia, lastenlauluja, jazzia, klassista ja jopa Antti Tuiskua. Soita rauhoittavampaa, pehmeää musiikkia ennen päiväunia, ja temmoltaan riehakkaampaa biittiä kun leikitte yhdessä.

 • Leikkikää yhdessä piilosta (piiloudu käsiesi tai liinan taakse) tai lelujen piilotusta pois vauvan näkökentästä esim.
 • Maton alle.
 • Yhdessä leikkiminen auttaa vauvaa tulevaisuudessa leikkimään myös muiden lasten kanssa, ja auttaa vauvaa arvioimaan toisten tunnetiloja jos lähdet leikkiin täysillä mukaan.

– Vesileikit ovat vauvasta hauskoja. ota kylpyyn tai altaalle mukaan vesipullo. Avaa korkki, ja anna pullon kaatua kylvyssä. Näytä vauvalle miten vesi lähtee pullosta, ja miten pullo täytyy vedellä uudelleen. Vauvasta tämä on mielettömän kiehtovaa.
Näytä koko vastaus

Mitä kasviksia 4kk vauvalle?

Vauva kehittyy ruokailijana: ensilusikallisia 4-6 kk iässä – Äidinmaito on parasta ravintoa vastasyntyneelle. Imetyksen avulla vauvalle on aina tarjolla helposti sulava, tuore, edullinen ja sopivan lämpöinen ateria. Äidinmaidosta vauva saa ensimmäisen puolen vuoden ajan kaikki tarvitsemansa ravintoaineet D-vitamiinia lukuun ottamatta.

Äidinmaidon merkitys vauvalle ei ole pelkästään toimia ravintona, vaan imetyksen ansiosta vauva saa äidiltään myös läheisyyttä, lämpöä ja yhteistä aikaa. Lue lisää äidinmaidosta ja imetyksen hyödyistä, sekä imetyksen aikaisesta ravitsemuksesta. Noin 4–6 kuukauden iässä vauva alkaa olla kehitykseltään ja motorisilta taidoiltaan valmis maistelemaan myös kiinteää ruokaa.

“Lusikkaharjoitukset” ja soseisiin totuttelun voi aloittaa pienillä makuannoksilla yksilöllisesti 4–6 kuukauden iässä, ja viimeistään puolivuotiaana vauvan tulisi saada maidon lisäksi muutakin ravintoa. Jos lapsi ei saa lainkaan äidinmaitoa, kiinteä ruoka aloitetaan 4-6 kuukauden iässä.

Maisteluannokset annetaan vasta imetyksen jälkeen, jolloin ne eivät syrjäytä lapsentahtista imetystä. Aloita maisteluharjoitukset teelusikan kärjellisellä ja suurenna annosta vähitellen. Kiinteiden aloitus aloitetaan kasviksista (esimerkiksi peruna, porkkana, kukkakaali, bataatti), hedelmistä tai marjoista, jotka tarjotaan hienojakoisina soseina ja jatketaan iän ja taitojen karttuessa vähitellen karkeampaan ruokaan.

Kiinteisiin ruokiin tutustumisen voi aloittaa myös sormiruoalla. Lue lisää simppelistä sormiruoasta. Ruokavaliota laajennetaan lisäämällä siihen noin 5kk iässä puuroja, muita viljavalmisteita sekä kalaa, kanaa ja lihaa. Myös pähkinää ja manteleita saa ryhtyä tarjoamaan hienonnettuna, sokeroimattomana ja suolaamattomana esimerkiksi kasvissoseen joukossa.

Noin puolen vuoden iässä pieni määrä (1 tl) lihaa, kanaa, kalaa tai kananmunaa (proteiinin lähde) on sopivasti yhdellä aterialla, noin yksivuotiaaksi saakka riittää 1–1,5 rkl lihaa ateriaa kohti. Runsas proteiininsaanti kahden ensimmäisen ikävuoden aikana on yhdistetty suurempaan painoindeksiin myöhemmällä iällä.

Muista myös päivittäinen D-vitamiinivalmisteen käyttö. Alle vuoden ikäisille suunnatuissa käyttövalmiissa viljapohjaisissa lastenruoissa (puurot ja vellit) maitopohja vastaa koostumukseltaan äidinmaidonkorviketta. Valio Onni® valikoimasta löytyy helppokäyttöisiä valmiita puuroja erilaisilla marjoilla ja hedelmillä maustettuna.

Tutustu Valio® Onni valikoimaan, Täysimetetty lapsi ei yleensä tarvitse vettä, koska hän tyydyttää nesteentarpeensa rintamaidolla, myös kuumalla ilmalla, imetyskertoja tihentämällä. Jatka imetystä, sillä äidinmaito on vielä lisäruokien aloittamisen jälkeenkin vauvan tärkein ravinnonlähde. Pienelle vauvalle voit antaa makuannoksia mihin aikaan päivästä tahansa.

Lounasaika on yleensä siinä mielessä sopiva, että vauvat ovat tavallisesti tähän aikaan pirteitä ja hyvällä tuulella. Pienikokoinen lusikka auttaa syöttämisessä. Älä työnnä väkisin lusikkaa suljettuun suuhun, mutta voit koskettaa lusikalla hieman alahuulta, jolloin vauva avaa suunsa tai ainakin saa maistaa ruokaa nuolaisemalla huuliaan.

 • Puolen vuoden iässä ruokia tulee tarjoilla monipuolisesti, mutta ruokavalinnoissa tulee kuitenkin huomioida tietyt rajoitteet, joita liittyy alle 1-vuotiaan lapsen ruokavalioon.
 • Minkään ruoka-aineiden, kuten esimerkiksi kalan tai kananmunan, kokeilemista ei tule viivästyttää mahdollisten allergioiden pelossa.

Minkään ruoka-aineen maistelun myöhästyttäminen ei vähennä allergian ilmaantumista edes lapsilla, joiden perheessä on todettu allergioita. Sen sijaan reipastahtisen uusien ruokien maistelun on todettu lisäävän lapsen sietokyvyn kehittymistä uusille ruoka-aineille.

Viivästyttäminen, tai ruokavalion rajoittaminen voivat myös vaikeuttaa uusien ruokien maistelua ja erilaisiin makuihin ja ruoan rakenteisiin tottumista. Jos rakenteeltaan karkeamman ruoan tarjoamista viivästytetään yli 9 kuukauteen voi karkeamman ruoan hyväksyminen olla myöhemmin haastavampaa, ja myös mahdollisesti johtaa rajoittuneeseen ruokavalioon, sekä esimerkiksi vähäisempään kasvisten ja hedelmien käyttöön.

Tutustu viimeisimpiin lapsiperheiden ruokasuosituksiin: Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille (THL 2016).
Näytä koko vastaus

Milloin vauva saa syödä raejuustoa?

Raejuusto sellaisenaan (sopii 10 kk iästä lähtien).
Näytä koko vastaus

Milloin vauva voi syödä jäätelöä?

Vinkki – Anna jogurttijäätelöä makuannoksina alk.10 kk:n ikäiselle. Pelkästä hedelmäsoseesta tehty jäätelö käy 5 – 6 kk:n iästä alkaen. Anna jääpalan ensin sulaa jääkaapissa sopivaksi. Tee siitä haarukalla “sohjoa” tarjoilukuppiin.
Näytä koko vastaus

Saako vauva syödä kaurapuuroa?

Ateria saa lapsen kannalta uutta sisältöä, kun hän alkaa syödä muutakin ruokaa kuin äidinmaitoa. Maidontuotannon ylläpitämiseksi on tärkeää, että imetät lapsen ennen muun ruoan antamista. Kun haluat vähentää imetystä, voit antaa lapselle rintaa ruoan jälkeen.

 1. Tässä on joukko ohjeita ja reseptejä ruoista, joita lapsi toivottavasti syö halukkaasti.
 2. Viimeksi päivitetty 31.5.2011 Jos lapsella on isompana unettomia öitä, se voi merkitä jonkinlaisen “jälkitankkauksen” tarvetta, jotta nälkä ei yllätä yöllä.
 3. Ratkaisuna voisi olla vähempi puuroannos.
 4. Meidän aikuisten lailla lapsetkin kyllästyvät johonkin ruokaan.

Jos lapsi äkkiä kieltäytyy puurosta, on aihetta pitää taukoa. Myöhemmin puurosta voi taas tulla suosittua. Pikkulapsille voi antaa puuron asemesta hedelmä- ja vihannessosetta jo ensi alkuun. Lapsen voi olla helpompaa hyväksyä ja sulattaa muhennettua perunaa ja vihanneksia kuin puuroa.

Ravintosisällön kannalta puurolla ja soseutetuilla vihanneksilla ei ole alussa suurta eroa. Tärkeintä on, että ruoka on yksinkertaista ja annokset pieniä, jotta totuttautuminen käy asteittain. Ruoan ei pidä olla liian vahvaa, ja se on soseutettava hienoksi. Leipä voi tulla mukaan 7–8 ikäkuukaudesta lähtien.

Jos lapsi saa varhain hampaita tai käyttää etevästi kieltä ja kitalakea, voit alkaa tarjota suurempirakeista ruokaa. Kotiruokaa vai valmisruokaa? Mietitkö päivällisten sekä hedelmä- ja marjaseosten tekemistä itse? Maistele ja vertaile omatekoista ruokaa teollisiin vauvanruokiin.

Paitsi että ruoka on tuoretta, ravinteikasta ja hyvänmakuista, on muutenkin hyödyllistä laittaa itse ruokia lapselle: • Lapsi tottuu erilaisiin makuihin, koska vaihtelet kerta kerralta tarvikkeiden määrää ja koostumusta. • Lapsi tottuu siihen, että päivällinen ei näytä samalta joka päivä. • Pystyt säätelemään sokerin ja suolan määrää.

• Lapsi tottuu perheen ruokaan ja voi vähitellen syödä samaa kuin muutkin, lapselle sovellettuna. • Sinulla ja lapsellasi on viihtyisiä hetkiä yhdessä keittiössä. • Kotiruoka on halvempaa kuin teollisesti valmistettu, vaikka raaka-aineet voivatkin joskus olla kalliita.

 1. Lapsella on myötäsyntyinen epäluulo On tavallista, että lapsi on ennakkoluuloinen uutta ruokaa kohtaan.
 2. Un ensi kertaa työnnät jotain uutta lapsen suuhun, kieli työntää sen yleensä ulos.
 3. Lapsen epäluulon ei tarvitse merkitä sitä, ettei hän pitäisi ruoasta.
 4. Tutkimusten mukaan uutta ruokaa on esiteltävä lapselle jopa 10 kertaa ennen sen hyväksymistä.

Ole kärsivällinen ja kokeile useita kertoja, vaikka olisitkin turhautunut. Koeta esiintyä tyynesti äläkä salli kielteisten tunteiden leimata aterioita. Jotkut lapset voivat ihastua niin puuroon ja soseisiin, että he kadottavat kiinnostuksensa rintaa kohtaan.

Paljonko ja kuinka usein? Useimmilla 8–9-kuukautisilla lapsilla on vakiintunut neljän kiinteän aterian vuorokausirytmi tarvittaessa parine välipaloineen. Lisäystä tapahtuu vähitellen 6. kuukaudesta lähtien. Muista, että teelusikallinen on pikkulapselle iso määrä. Aluksi määrää nostetaan muutamiin teelusikallisiin ja sitten ruokalusikallisiin.

Kaikkea ruokaa ei tarvitse soseuttaa sauvasekoittimella tai yleiskoneella, sillä useimmilla lapsilla on motoriset ja kehitykselliset valmiudet mutustella ruokaa jo 7–8-kuukauden iästä lähtien. Useimmille yli 8 kuukauden ikäisille ruoka voidaan muhentaa haarukalla ja mieluiten heidän nähtensä.

Lapsi voi alkaa syödä voideltua leipää vaihteluksi puurolle tai sen asemesta. Ei ole mitään sääntöä siitä, mihin aikaan lapsen pitäisi saada ruokaa tai millä aterioilla pitäisi olla puuroa, leipää tai lämmintä ruokaa. Jos lapsi herää hyvin aikaisin, voi olla hyväksi tarjota kevyt ateria, mielellään rintamaitoa, velliä pullosta tai puuroa.

Yritä välttää yli kolmen tunnin taukoa aterioiden välillä. Ummetus Kuivatut luumut auttavat lapsen kovaan vatsaan. Käytä soseutettuja luumuja makeutusaineena puurossa ja aterialla tai tarjoa luumumehua ruokajuomana. Mikroaaltouuni ei aina ole tehokas Monet sulattavat ja lämmittävät pakastettua ruokaa mieluiten mikroaaltouunissa.

You might be interested:  Janssonin Kiusaus - Resepti?

Siinä voi olla omat vaaransa. Mikrouuni ei aina lämmitä tasaisesti, joten ruoka voi olla osaksi haaleaa, osaksi aivan liian kuumaa. Äidinmaitoa ei saa kiehuttaa, eikä sitä pidä lämmittää mikrossa vaan ainoastaan vesihauteessa. On tärkeää sekoittaa mikrossa lämmitetty ruoka kunnolla ja tarkistaa lämpötila panemalla hiukan ruokaa omalle ranteelleen.

Totuttelua pikku hiljaa Raakoja vihanneksia, hedelmiä tai pähkinöitä ei pidä antaa kokonaisina – ne voivat juuttua lapsen kurkkuun. Keitä kasvikset ja hedelmät. Hunajasta alle yksivuotias voi saada imeväisbotulismin. Älä totuta lasta liikaan suolaan vaan mausta ruoka vihanneksilla ja miedoilla mausteilla ja yrteillä.

 • Appelsiini, sitruuna, mansikat ja kiivi saattavat vapauttaa histamiinia paikallisesti iholla ja aiheuttaa kutinaa.
 • Syistä lihaa on vaikea hienontaa, joten sekin saisi odottaa.
 • Puuro – perinteinen ja vieläkin yksi parhaista Puuroperinne on Suomessa vanha.
 • Edelleenkin annamme usein puuroa lapselle ensimmäisenä kiinteänä ruokana.

Pienimmille voit lisätä kaikkiin puuroresepteihin äidinmaitoa tai vastiketta. Keitä puuro ensin veteen tai äidinmaidonvastikkeeseen ja sekoita viimeksi joukkoon äidinmaitoa. Äidinmaidon immunologiset aineet säilyvät näin tallella. Jos lisäät puuroon paljon äidinmaitoa, voit käyttää vähemmän vettä keittämiseen.

Puurosta tulee silloin paksumpaa, ja voit jatkaa sitä jälkeenpäin äidinmaidolla. Käytä keittäessäsi matalaa lämpöä, jottei puuro pala pohjaan. Pienet lapset pitävät usein hedelmäsoseesta makeutusaineena, josta he saavat samalla koko joukon vitamiineja. Lapsen on tärkeää saada gluteenipitoisesta viljasta tehtyä puuroa äidinmaidolla imetettäessä, koska se suojelee suolta.

Aloita kuitenkin gluteenittomalla puurolla ja jatka sitten myöhemmin gluteenipitoisella. Puuron jäähdyttämisen pikakonsti: lisää hedelmäsosejääkuutio puuroon, jolloin se jäähtyy ja lisäksi maistuu hedelmältä. Värikäs sose Sose valmistuu nopeasti ja vaivatta kotona olevista tarvikkeista.

Nestemäärä on arvioitava lapselle sopivaksi. Aluksi soseen pitäisi olla aika löysää. Kun lapsi on parin viikon päästä tottunut ruokaan, voit vähentää nestettä. Jotkut lapset ottavat kitalaen ja mahdolliset hampaat avuksi ja selviytyvät karkeammasta soseesta jo kuusikuisina. Voit höyryttää soseen, jolloin tarvitset vähän vettä.

Höyrytykseen on keinoja ilman höyrykeitintäkin.Voit esimerkiksi panna ruoan tiiviiseen lävikköön kattilaan tai kahden öljytyn lautasen väliin kiehuvan veden ylle. Ota hedelmät tai vihannekset vedestä ennen soseutusta ja lisää sopivasti vettä, kun olet soseuttanut ne sopivan hienoiksi lasta varten.

Hedelmä- ja vihannessoseet maistuvat parhailta tuoreina, mutta ne voidaan myös pakastaa kuukaudeksi. Pakasta sose pienessä maljassa tai jääpalakotelossa/-pussissa. Avokado- ja perunasose eivät sovi pakastettaviksi. Hedelmäsose-ehdotuksia Omena-avokadosose: 2 rkl omenasosetta ja 1 rkl avokadososetta Päärynä-aprikoosisose: 2 rkl päärynäsosetta ja 1 rkl aprikoosisosetta Banaani-avokadosose: 2 rkl banaania ja 2 rkl avokadososetta Luumu-omenasose: 2 rkl luumusosetta ja 2 rkl omenasosetta Meloni-marjasose: 2 rkl melonia ja 1 rkl marjoja (mieluiten mustikoita tai vadelmia) Meloni-banaanisose: 2 rkl melonia ja 2 rkl banaania Lapselle voi antaa myös hienonnettua omenaa ja päärynää keittämättä.

Vihannessoseita Jos lapsi on 8–9 kk vanha ja tarvitsee enemmän rasvaa tai haluat lisätä rasvaa maun vuoksi, suositellaan öljyä (oliivi-, rypsi- tai pellavaöljyä) tai pehmeää kasvismargariinia. Aloita mielellään perunasoseella. Se on hyvin sulavaa ja miedonmakuista.

 1. Myöhemmin voit lisätä muita vihanneksia perunasoseeseen tai sekoittaa sitä muihin vihanneksiin ja hedelmiin.
 2. Jos lapsi vierastaa perunasosetta, lisää vähän hedelmää (esim.
 3. Omenaa) tai marjoja.
 4. Ehdotuksia vihannessoseista Peruna-lanttusose: 2 rkl perunasosetta ja 1 rkl lanttusosetta Peruna-parsakaalisose: 2 rkl perunasosetta ja 1 rkl parsasosetta Porkkana-parsakaalisose: 2 rkl porkkanasosetta ja 1 rkl parsasosetta Peruna-omenasose: 2 rkl perunasosetta ja 1 rkl omenasosetta Lanttu-aprikoosisose: 2 rkl lanttusosetta ja 1 rkl aprikoosisosetta Foliomenetelmä Pane soseutettava ruoka öljyllä/ voilla voideltuun folioon.

Pane paketti uuniin tai esim. kiehuvan peruna- tai riisikattilan ylle. Äidinmaito tekee tuokiossa soseesta ohuemman. Silloin ovat maidon entsyymit alkaneet jo pilkkoa ruoan proteiineja. Ruokaisia reseptejä Kananpoikaa kurpitsan ja omenan kera 2–3 annosta 2 dl vettä 1 broilerinfilee (n.150 g) kuutioina 1 peruna kuorittuna ja kuutioituna 1 talvikurpitsa (150–180 g) kuutioina 1 omena kuorittuna ja kuutioituna mahd.1 tl öljyä tai voita Kiehauta vesi ja lisää ainekset.

 • Anna seistä ja keitä varovasti n.10 minuuttia kannen alla, kunnes liha on läpikypsää.
 • Lisää nestettä tarvittaessa ja ehkä öljyä tai voita.
 • Soseuta ruokaa, kunnes koostumus on sopivan paksu.
 • Lihaa porkkanan, parsan ja mustaherukoiden kera 2–3 annosta 2 dl vettä n.100 g lihaa (esim.
 • Jauhelihaa) n.100 g parsaa pieninä kukintoina 1 porkkana (n.100 g) kuutioina 1 rkl tuoreita mustaherukoita tai 1 tl marjahilloa Kiehauta vesi ja lisää liha, parsa ja porkkana.

Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes liha on läpikypsää (n.10 min). Lisää viinimarjat ja soseuta sopivaksi. Kalaa perunan, kurpitsan ja porkkanan kera 2–3 annosta Voit käyttää tässä foliomenetelmää 1 iso keitetty peruna (tai 2 pientä) 1 tl pehmeää kasvismargariinia 100 g kalaa 50 g porkkanaraastetta 50 g talvikurpitsaraastetta Voitele folio ja aseta sille kalafilee.

Tarkista mahd. ruodot. Pane porkkana- ja kurpitsaraaste kalan päälle ja sulje huolellisesti. Pane paketti uuniin tai kiehuvan perunapadan ylle. Murskaa haarukalla sisältö keitetyn perunan kera sopivaksi. Lue myös: Hyvät ruokatottumukset luodaan kotona Lapselle tervettä energiaa Lapsen ravinto ensimmäisinä kuukausina Ravitsemusvinkkejä imettäville 9-12 kuukautisen ravinto Yli 1-vuotiaan ravinto Ruoka-allergiat ja -yliherkkyys Lähteet: Babies & toddlers | Women’s Weekly 2005 Graimes, nicola | Baby and toddler | Parragon 2004 Healthy Kids | Women’s Weekly 2007 Inge, Karen | Let’s eat right | Tandem Publishing 2004 Kids cooking | Women’s Weekly 2004 når “bare litt” er altfor mye | Norges Astma- og Allergiforbund 1999 Vea, Margit | Hjemmelaget spedbarnsmat | Ex Libris 1999 Vea, Margit | Lettlaget barnemat | Cappelen 2002 Vea, Margit & lise Galaasen | Mat for barn! | Cappelen 2007 Hyödyllisiä verkkosivuja: Allergia- ja astmaliitto www.

allergia.com Diabetesliitto www.diabetes.fi Elintarviketurvallisuusvirasto www.evira.fi Imetyksen tuki ry. www.imetys.fi Kansanterveyslaitos www.ktl.fi Keliakialiitto www.keliakialiitto.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto www.mll.fi
Näytä koko vastaus

Minkä ikäiselle vauvalle kaurapuuroa?

Puuro maistuu yleensä hyvin pikkulapsille. Voit aloittaa sen tarjoamisen, kun lapsesi on noin kuuden kuukauden ikäinen. Puuro sopii aamiaiseksi, välipalaksi ja iltapalaksi.
Näytä koko vastaus

Saako paprikaa antaa vauvalle?

Paprika pikkulapsille – Pikkulapset voivat syödä valmistettua, kuorittua paprikaa. Kun lapsi kasvaa, hän voi syödä myös tuoreita paprikan paloja.
Näytä koko vastaus

Paljonko 8kk vauva juo maitoa?

6-12 kuukauden ikäinen – Imetyksen tuki ry Minulla on kahdeksan kuukauden ikäinen vauva, joka suostuu päivisin rinnalle vain muutamaksi minuutiksi. Hän kieltäytyy ja hermostuu, jos tarjoan useammin. Öisin hän haluaisi olla rinnalla koko ajan. Mitä teen?

 • Kahdeksankuinen vauva kehittyy valtavasti niin fyysisesti kuin henkisesti. Tämä voi heijastua niin päivä- kuin yöimetyksiin. Maailma kiinnostaa ja uusia taitoja on ihanaa testata, eikä silloin oikein malta olla rinnalla. Öisin taas olisi mukavaa rauhoittua rinnan lämmössä.
 • Kahdeksankuinen vauva voi saada jo 3-5 tehokkaalla imetyskerralla vuorokaudessa tarvittavan maitomäärän. Tehokas imetys voi olla melko lyhytkin hetki, jonka aikana vauva nielee maitoa.
 • Jos mahdollista, imetyshetkiin voi valita rauhallisen, hämärän tilan, jossa on mahdollisimman vähän aistiärsykkeitä. Jotkut vauvat taas malttavat syödä paremmin istuvassa asennossa, jossa he voivat tarkkailla samalla ympäristön tapahtumia. Osa vauvoista rauhoittuu syömään esimerkiksi veden kohistessa taustalla.
 • Jos vauva ei malta päivisin rauhoittua rinnalle, hän voi tankata tarvittavan määrän myös öisin ja aamun imetyksillä.
 • Voit koittaa myös imettää häntä unisena päiväunten yhteydessä – joko nukkumaan käydessä, kesken unien tai heräillessä.
 • Vauvan jatkuva yöheräily on raskasta. Moni isompi vauva heräilee öisin kiivaiden kehitysvaiheiden ja hampaiden puhkeamisen takia. Yöimetyksiä voi vähentää, jos tuntuu että se on tarpeen tai jos yövieroitus vähentää vauvan heräilyä. Jos vauvalla on voimakas eroahdistuskausi, hänellä on flunssaa tai hampaita tulossa, uusien unitapojen opettelun aloitusta kannattaa siirtää vauvan kannalta helpompaan vaiheeseen. Joskus pari viikkoakin auttaa.
 • Jos vauva suostuu rinnalle vain öisin, yöimetysten lopettaminen voi hiivuttaa imetyksen. On hyvä punnita, mikä olisi toimivin tapa teille: jatkaa vielä hetki yöimetyksiä imetyksen jatkumisen turvaamiseksi, jättää yöhön vielä jokunen yöimetys ja panostaa samalla päivän imetys- ja ruokailuhetkien rauhallisuuteen tai antaa imetyksen päättyä, jos se on päättyäkseen. Jos olo on yöheräämisten jäljiltä kovin väsynyt, omasta jaksamisesta on tärkeää huolehtia ja tehdä ratkaisut sen mukaan.
 • Vauvan viestinnästä rinnalla voi lukea lisää,

Kiinteät ruuat eivät oikein maistu seitsemänkuiselle vauvalleni, mutta maitoa hän ottaisi kyllä. Vauva syö samaan aikaan muun perheen kanssa, mutta usein syöminen menee leikiksi. Miten saan vauvan syömään enemmän kiinteitä?

 • Vauvat tutustuvat kiinteisiin omassa tahdissaan. Jos oma vauva ei oikein meinaa kiinnostua kiinteistä, voit pitää jonkin verran imetystaukoa ennen ruoka-aikaa. Huolehdi siitä, että päivittäisiä imetyskertoja tulee vähintään 3-5 vuorokaudessa.
 • Kahdeksan kuukauden iässä kiinteät ruuat alkavat ottaa tärkeämpää roolia vauvan ruokavaliossa. Imetysrytmiä voi tässä vaiheessa kääntää niin, että vauva syö ensin kiinteän ruuan ja imetys tulee vasta sen jälkeen.
 • Vauvan voi antaa tutkia ruokaa omalla tavallaan, vaikka se näyttäisi leikiltä ja sotkemiselta. Se on vauvan tapa tutkia ruokaa ja tutustua uuteen asiaan.
 • Toiset vauvat tykkäävät syödä sormiruokaa, joka on samaa kuin muunkin perheen ruoka. Jätä vauvan ruoasta suola ja runsas sokeri pois. Sormiruokailu on sotkevaa puuhaa, mutta voi motivoida vauvaa syömään, kun hän saa syödä omassa tahdissaan.
 • Kiinteiden aloituksesta voi lukea lisää,
You might be interested:  Vadelmatäyte Täytekakkuun Reseptejä?

Vauva nukkuu perhepedissä ja imetän häntä useamman kerran yössä. En aina edes herää siihen, kun vauva on käynyt rinnalla. Nyt neuvolassa sanottiin, että yöimetykset on lopetettava. Onko minun pakko?

 • Jos yöheräily sopii itselle, ei yleensä tarvitse tehdä muutoksia nukkumisjärjestelyihin.
 • Neuvolan kanssa voi käydä keskustelua siitä, miksi he toivovat yöimetysten lopettamista ja millä perusteella he siihen ohjaavat.

Olen aivan väsynyt yöimetyksiin, joita on tällä hetkellä 5-100 yössä. Miten saisin yöimetykset vähentymään yhteen tai edes kahteen kertaan?

 • Kun yöimetyksiä alkaa vähentää, on ensin hyvä varmistaa, ettei vauvan tihentyneen yösyömisen takana sairastuminen, puhkeavat hampaat tai allergia. Pahimpaan eroahdistuskauteen ei kannata suunnitella yöimetysten lopetusta, jotta unitapojen uudelleenopettelu ei ahdista vauvaa.
 • Yöimetyksiä voi vähentää eri tavoin. Kaikki tavat eivät sovellu kaikille ja omaa vauvaa seuraamalla voi löytää itselle parhaan keinon.
 • Vanhemman jaksamisesta ja unista vauvaperheessä voi lukea lisää,

Olen palaamassa töihin, kun vauva on 10 kuukautta ja hän menee päiväkotiin. Miten imetykselle käy? Pärjääkö pieni vauvani päivät ilman maitoa? Vauva yleensä nukahtaa päiväunillekin rinnalle, miten päiväkodissa suhtaudutaan imetykseen?

 • Lapsi yleensä tottuu uusiin tapoihin suhteellisen nopeasti, kun arki muuttuu. Hän myös ymmärtää, että rinnalle pääsee vain äidin kanssa ja hyväksyy muilta hoivaajilta erilaisia tapoja.
 • Varhaiskasvatuksen henkilökunnan kanssa voi keskustella ja kertoa, että vauva on vielä imetetty ja nukahtaa kotona vielä rinnalle ja miettiä yhdessä vaihtoehtoisia ratkaisuja nukahtamiselle.
 • Vauva ei tarvitse päiväkodissa ollessaan välttämättä muuta maitoa, jos vuorokauteen tulee muuten 3-5 imetystä.
 • Työhön paluusta voi käydä lukemassa lisää ja varhaiskasvatuksesta,

Haluaisin lähteä juhlimaan kavereiden kanssa ja vauva jää toiselle vanhemmalle hoitoon. Koska voin imettää seuraavan kerran, jos otan viimeisen alkoholiannoksen noin klo 03 aikaan? Pitääkö pumpata ensimmäiset maidot pois?

 • Hyvä nyrkkisääntö on, että kun on ajokunnossa voi myös imettää. Alkoholi poistuu rinnoista samassa tahdissa kuin verestä, joten maitoa ei tarvitse pumpata pois, jotta maito “puhdistuu” alkoholista.
 • Jos olet menossa juhlimisen jälkeen kotiin, päihtyneenä ei voi nukkua vauvan vieressä eikä käsitellä vauvaa.
 • voi lukea lisää alkoholista ja imetyksestä.

Näytä koko vastaus

Kumpi ensin maito vai sose?

julkaistu 23.8.2018 12:07 | päivitetty 11.2.2022 07:53 Täysimetystä suositellaan 4-6 kuukauden ikään saakka. Lapsentahtinen imetys turvaa lapsen ravinnon ja nesteen saannin D-vitamiinia lukuun ottamatta. D-vitamiinin riittävä saanti turvataan D-vitamiinilisällä 2 viikon iästä lähtien.

 1. D-vitamiinivalmistetta annostellaan yksilöllisesti lapsen saaman ravinnon mukaan.
 2. Maisteluannoksien tarjoaminen voidaan aloittaa 4-6 kuukauden iässä.
 3. Maisteluannoksia ja myöhemmin lisäruokia tarjotaan vasta sitten kun vauvalla on valmiudet niiden syöminen, esim.
 4. Kielen ulostyöntämisrefleksi häviää.
 5. Syömisen jälkeen eli lapsen lopetettua rinnalla tarjotaan jälkiruuaksi pieni annos (1/2 tl) sosetta maisteltavaksi.

Maisteluannoksen suuruutta lisätään menekin mukaan. Alle 5 kk-ikäiselle tarjotaan vaihtelevasti erilaisia kasvis-, marja- ja hedelmäsoseita, tarvittaessa vedellä tai rintamaidolla notkistettuna. Aikaisintaan 5 kk:n iästä voidaan tarjota viljavalmisteita (puuroa), kanaa, kalaa, lihaa ja kananmunaa. 8kk Vauvan Ruoka Reseptejä Kiinteiden ruokien tarjoaminen aloitetaan puolen vuoden iässä, koska lapsi tarvitsee kiinteitä ruokia kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Sormiruokailu kehittää motorisia taitoja. Ruokien tarjoamisjärjestystä vaihdetaan. Ensin tarjotaan sose- ja/ tai sormiruokaa, sitten rintamaitoa (tai äidinmaidonkorviketta).

Uusia ruokia tarjotaan monipuolisesti. Valikoimaa voi laajentaa rohkeasti, koska suolisto on kypsynyt vastaanottamaan kaikenlaisia ruokia, paitsi lehmänmaitoa. Jos imeväisikäisellä on käytössä äidinmaidonkorvike, lisäruoka voi olla tarpeen aloittaa 4 kk iässä.10-12 kk iässä lasta voi totuttaa maustamattomiin hapanmaitovalmisteisiin ja tavallista maitoa voi käyttää ruuanvalmistuksessa.

Rasvaton maito sopii ruokajuomaksi 1 vuoden iästä lähtien. Lisäruokien karkeusastetta lisätään puolen vuoden iästä lähtien, jotta lapsen suun ja kielen motoriikka kehittyy syömään oppimisen herkkyyskausien mukaisesti. Sormiruokailu siedättää karkeampaan ruokaan ja harjaannuttaa kädestä syömistä sekä pinsettiotetta.

Lisää sormiruokailusta täällä Happamia ja karvaita makuja on esim. kasviksissa ja marjoissa. Happamiin ja karvaisiin makuun tottumiseksi lapsi tarvitsee useita maistamiskertoja. Kasviksia ja marjoja on tärkeää tarjota säännöllisesti. Suolaa, suolaa sisältäviä elintarvikkeita tai sokeria ei lisätä alle 1-vuotiaan ruokaan.

Puolen vuoden iästä lähtien lapselle voi antaa sopivaa syömistä perheen aterioilta (esim. keitettyä perunaa ja kasviksia, suolaamatonta ja miedosti maustettua lihaa), jolloin lapsi tutustuu perheen ruokamaailmaan. Joidenkin elintarvikkeiden käyttöä on hyvä rajoittaa imeväisiässä.
Näytä koko vastaus

Onko pakko Sormiruokailla?

Kiinteiden aloittamisessa lapsen oma kiinnostus, motoriset valmiudet ja suoliston kehitys kulkevat käsi kädessä: kun vauva itse haluaa ottaa ruokaa käsiinsä, vie sen suuhun ja nielee, hän on valmis aloittamaan kiinteiden maistelun. Osa lapsentahtista vieroittumista on sormiruokailu.

Sormiruokailussa vauvan ulottuville tarjotaan turvallisia, terveellisiä ruoanpaloja ja hän syö niitä itse. Puurojen tai soseiden lusikalla syöttämistä ei ole pakko käyttää vauvan ruokkimisessa lainkaan. Kiinteät ovat aluksi uusia elämyksiä, eivät pääravintoa. Vähitellen lapsi alkaa syödä yhä enemmän. Sormiruokailussa oleellista onkin lapsentahtisuus: lapsi syö aikuisen tarjoamia ruokia oman mielenkiintonsa ja valmiuksiensa mukaan – ei tuputtamalla tai maanittelemalla.

Ruoan ja ruokailun itsessään tulisi olla lasta kiinnostavaa ja viihdyttävää. Joidenkin vanhempien kokemuksen mukaan sormiruokailu edistää lapsen mutkatonta ja ennakkoluulotonta suhtautumista uusiin makuihin. Sormiruokaillessa vauva ei saa mitään yksittäistä ruoka-ainetta vatsalle haitallisen suuria määriä kerralla, joten hänen voi huoletta antaa maistella monipuolisesti erilaisia ruoka-aineita.
Näytä koko vastaus

Minkä kokoinen on 8kk vauva?

Vauvan koko –

Vauvan paino: Kahdeksankuinen tyttövauva painaa 6,8–10 kg ja poikavauva painaa 7,2–10,8 kgVauvan pituus: Kahdeksankuinen tyttövauva on 65–74 cm ja poikavauva on 67–76 cm pitkä.Vaatekoko: 68-72Kengän koko: 18Hatun koko: 46–48 cm

Muistathan, että arviot vauvan koosta ovat suuntaa-antavia, sillä yksilöllinen vaihtelu on suurta.
Näytä koko vastaus

Paljonko 8 kk vauva nukkuu?

Vauva on kenties lakannut syömästä öisin, mutta nukkuminen on silti alkanut tökkiä uudelleen – vanhempi löytää itsensä vauvan sängyn ääreltä kolmelta yöllä ja ihmettelee, mitä on meneillään. Tässä artikkelissa selvitämme, miksi monen vauvan uni 6, 7 tai 8 kuukauden iässä on levotonta ja kerromme, mitä asialle voi tehdä.

 1. Luonnollisesti 6–8 kuukauden ikäisen vauvan unen tarve on edelleen suuri.
 2. On kuitenkin hyvin yksilöllistä, montako tuntia tämän ikäinen lapsi nukkuu.
 3. Yhdellä puolivuotiaalla unta riittää jopa 17 tunniksi, kun taas toinen pärjää mainiosti 12 tunnilla.
 4. Päiväunia tarvitaan edelleen, mutta niiden osuus koko unimäärästä pienenee.

Noin vuoden iässä unen tarve ei enää ole yhtä suuri, vaan se vakiintuu noin 12–14 tuntiin lapsesta riippuen.
Näytä koko vastaus

Pitääkö vauvan kanssa leikkiä koko ajan?

Kristiina Kumpulainen, Kasvatustieteen professori: – 1. Jaksaa, jaksaa! Armollinen saa tietysti olla. Välillä voi sanoa lapselle, että olen nyt aivan uupunut, otetaanko tyynyjä ja mennään sohvalle juttelemaan. Lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita ja haluavat leikkiä.

Jos alle kouluikäinen lapsi tylsistyy, jotain on vialla.2. Aikuisen on hyvä olla kiinnostunut lastensa tekemisistä, valvoa ja jutella asioista. Jos lapsella on mahdollisuus leikkiä ja luoda asioita itse, hän oppii ottamaan vastuuta omasta toiminnastaan ja hänen itsesäätelytaitonsa kehittyvät.3. Aikuinen voi rikastaa lapsen leikkiä vastaamalla lapsen ideoihin, kysymyksiin ja ehdotuksiin.

Parhaimmillaan aikuisen ja lapsen yhteinen leikki voi mahdollistaa sen, että lapsi toimii niin sanotusti “päätään pidempänä”, yli kehitystasonsa. Tärkeää on, että aikuinen ei ota päätäntävaltaa leikistä tai leikin kulusta vaan antaa lapselle tilaa toteuttaa itseään.

Yhteisessä leikissä lapsi oppii aikuiselta ja aikuinen lapselta. Lasten kanssa pitää siis leikkiä, mutta ei koko ajan. Lapsen oman mielikuvituksen kehitystä kannattaa tukea ja osoittaa kiinnostusta lapsen puuhiin, mutta saat olla kuitenkin armollinen itsellesi ja välillä vain “etämonitoroida” kauempaa.

Ei kuulosta niin vaikealta, eihän?
Näytä koko vastaus

Saako vauva leikkiä yksin?

Vauva leikkii välillä yksin ja viihtyy omissa oloissaan – Kolmannen lapseni kohdalla olen törmännyt uuteen asiaan. Luulin, että vanhemmuus on minulle tuttua ja suurimmat haasteet olisivat selätetty, Olin väärässä. Sain huomata, että ympäristön paineet ja omien ihanteiden sekä suositusten tyrkyttäminen toiselle saa somessa mittasuhteet joita käytetään avaruustieteessä.

 1. Jos vauva leikkii välillä yksin et selkeästi välitä.
 2. Olet välinpitämätön eikä lasta kannattaisi tehdä jos sen kanssa ei halua olla.
 3. Siis mitä? Toisen näkemyksiä ei jostain syystä kunnioiteta, kritiikin anto ilman suodattimia on yhtä yleistä kun artikkeleiden kommentointi pelkkien otsikoiden perusteella.

Olin kahden vanhemman tytön kohdalla tottunut siihen, että puuhailen omia juttujani ja juttelen lapselle samalla. Välillä en edes juttele vaan lapsi leikkii vieressä omiaan. En ole jatkuvasti leikkimässä lapseni kanssa. Itseasiassa ensimmäistä kertaa, tämän kolmannen lapsen kohdalla olen löytänyt itseni istumassa lattialla ja leikkimässä lapseni kanssa. 8kk Vauvan Ruoka Reseptejä Pidän paljon sylissä, hellittelen ja pusuttelen. Meillä halaillaan paljon, jopa 13 vuotias tulee vielä halailtavaksi ja puoliksi jopa syliin. Teemme myös paljon asioita yhdessä perheenä ja meillä syödään yhdesssä joka päivä. Olemme kumpikin miehen kanssa sitämieltä ettei lapsia voi halata piloille, tai kehua liikaa. Lue myös: Jari Sinkkonen: Mitä lapsi tarvitsee hyvään kasvuun?
Näytä koko vastaus

Mitä ruokia 9 kk vauvalle?

Lapsi saa nyt luultavasti aiempaa vähemmän äidinmaitoa. Lapset tutkivat innokkaasti uusia ruokia ja makuja. Jotkut antavat jo tässä vaiheessa merkkejä siitä, mistä he pitävät ja mitä eivät ehdottomasti halua. Lapsi on luultavasti laajentanut ruokavalikoimaansa, eikä sinun pidä pelätä, että erilaiset makukokeilut veisivät häneltä ruokahalun.

Juusto on hyvä särvin tässä iässä. Viimeksi päivitetty 31.5.2011 Anna jogurttia ja viiliä vasta 10 kuukautta täyttäneelle, mieluiten murojen tai hedelmien kera. Tämänikäiset kiinnostuvat jo usein siitä ruoasta, jota muu perhe syö. He istuvat mielellään pöydän äärellä omassa tuolissaan ja aterioivat yhdessä aikuisten ja sisarusten kanssa.

Käytä lapsen ruoassa mahdollisimman paljon samoja aineksia kuin muidenkin. Lisää suola vasta lapsen annoksen erottamisen jälkeen. Napostelu Aikuisten keittiöaskareet saattavat merkitä suurta seikkailua pienille. Lapselle voi antaa ruokaa valmistettaessa pikku makupaloja naposteltavaksi.

 • Ne yleensä lisäävät ruokahalua.
 • Ypsät päärynäviipaleet ovat erinomaista sormiruokaa.
 • Ne hierovat ikeniä ja ovat hyvää harjoitusta jo puhjenneille hampaille.
 • Myös kova leivänpala tuo lohtua hampaiden puhjetessa.
 • Pidä kuitenkin aluksi tarkasti silmällä sitä, ettei lapsi saa mitään kurkkuunsa.
 • Urkkutikut, putkipasta, banaani, meloni ja papaija ovat niin ikään hyvää lapsen sormiruokaa – ne tarjoavat lisäksi mahdollisuuden harjoitella pinsettiotetta.
You might be interested:  Broilerin Rintaleike Uunissa Resepti?

Huono ruokahalu Lapsen ruokahalu yleensä kasvaa aterioitaessa muiden seurassa. Jos lapsella on huono ruokahalu, anna juotavaa suupalojen välillä ja tarjoile ateriat säännöllisin välein. Monia lapsia vaivaa ruokahaluttomuus ensimmäisten hampaiden puhjetessa.

 1. Vahvista lapsen immuunivastetta • Käytä LGG-maitohappobakteereja sisältävää jogurttia – se luo suoleen tervettä eliöstöä ja kohentaa immuunivastetta.
 2. Yksi jogurtti päivässä riittää.
 3. C-vitamiinia saa sitruksista, kiivistä, tomaatista ja paprikasta.
 4. Rautaa saa punaisesta lihasta, maksapateesta ja vihersalaateista.

• Sinkkiä saa punaisesta lihasta, kalasta ja vihanneksista. Uusia vihannesoseita Voit tarjota lapselle parsa-, papu-, nauris-, herne-, maissi-, salaattisipuli- ja palsternakkasosetta.N.300 g:sta tulee 2 1/2 dl sosetta. Keitä ainekset pehmeiksi. Nosta vihannekset lävikölle ja säästä vesi.

Soseuta ne sopivaksi ja lisää keitinvettä tarpeen mukaan. Tähteeksi jääneen soseen voi pakastaa pienessä maljassa tai jääkuutiorasiassa/-pussissa. Juustovihannekset Sekoita kolmenlaisia vihanneksia, esim.1 rkl parsakaalia, 1 rkl parsaa ja 1 rkl herneitä. Sirottele päälle n.1 rkl juustoraastetta. Parsakaali perunan ja kevätsipulin kera Tähän ruokaan voit käyttää parsakaalin asemesta kukkakaalia.

Aineksista syntyy myös maukas keitto aikuisille, kun lisäät keitinvettä.2–3 annosta n.60 g perunakuutioita 3 pientä parsakukintoa 1/2 kevätsipulia hienonnettuna mahd. äidinmaitoa/vastiketta Keitä perunaa, parsakaalia ja salaattisipulia 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

 1. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää mahdollisesti vähän äidinmaitoa tai vastiketta, niin että koostumus on oikea.
 2. Vihreät sormet Tämä on hyvä välipala, jonka lapsi voi syödä omin avuin äkillisen nälän yllättäessä.1–2 annosta 1/2 avokadoa 1/2 valkosipulin kynttä murskattuna pari tippaa tuoretta limettimehua pehmeää pitaleipää Murskaa haarukalla avokado ja valkosipuli maljassa mehun sekaan.

Levitä kastike leivälle ja leikkaa lautaselle leipä soiroiksi, jotka käärit rullalle. Tietysti voit levittää soseen myös tavalliselle leivälle. Pasta tomaatin ja valkosipulin kera Tähän ruokaan voit lisätä myös kananpoikaa tai broileripyöryköitä, jos lapsi pitää niistä.4 annosta 1 rkl oliiviöljyä 6 luumutomaattia (tai muita tomaatteja) 2–3 rkl valkosipulinkynsiä 375 g simpukkapastaa 2 rkl hienonnettua basilikaa mahd.200 g mietoa feta- tai ricottajuustoa Lämmitä uuni 180 asteeseen.

 1. Leikkaa ristiviilto tomaatteihin ja aseta ne leivinpaperille vuokaan.
 2. Asettele kuoritut valkosipulinkynnet paperille.
 3. Aada päälle öljy ja anna olla uunissa 10–15 minuuttia.
 4. Valmista pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
 5. Uori tomaatit ja valkosipulinkynnet ja murskaa haarukalla tai soseuta.
 6. Sekoita valmis pasta ja tomaattikastike ja ripottele päälle juustoa ja basilikaa.

Valkosipulinen porkkanakeitto 4–6 annosta 1/2 litraa vettä tai suolatonta kasvislientä 2–3 porkkanaa kuutioina 2–4 keskikokoista perunaa kuutioina 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna mahd.1 rkl hienonnettua sipulia Kiehauta vihannekset. Siivilöi ja säästä vesi.

Soseuta vihannekset hyvin sauvasekoittimella ja lisää vähän lientä, kunnes keitto on sopivan vahvuista. Jos keittoa tarjotaan aikuisille, lisää kasvisliemikuutio ja sirottele päällimmäiseksi persiljaa. Liemikuutiossa on suolaa, joten älä käytä sitä lapsen ruokaan. Kermalohi parsakaalin ja pastan kera 2–4 annosta 85 g eli 1 kupillinen simpukkapastaa 3 kukintoa (n.55 g) parsakaalia 1 1/2 tl oliiviöljyä 1 pieni kevätsipuli hienonnettuna 140 g lohifileetä kuutioina 1 rkl kermajuustoa (valkosipulista tai yrttistä) mahd.2–3 rkl vispikermaa Valmista pasta pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Höyrytä parsakaali varoen, kunnes se on lähes kypsää. Lämmitä öljy pienessä kattilassa ja keitä salaattisipuli kypsäksi. Lisää kattilaan lohi ja sipuli. Hämmennä joukkoon juustoa ja mahd. kermaa sekä kuumenna. Sekoita ainekset pastaan ja murskaa haarukalla sopivaksi.

Karitsapata 4–6 annosta Valmisteluihin kuluu 15 minuuttia ja kypsymiseen 2 tuntia. Voit keittää itse pavut, jos et halua käyttää säilöttyjä. Tee mielellään kaksoisannos ja pakasta toinen. Ruoka säilyy pakastimessa jopa kolme kuukautta.2 tl oliiviöljyä 1 valkosipulinkynsi 1 pieni sipuli hienonnettuna 1 pieni porkkana (70 g) kuutioina 1 sellerinvarsi (100 g) hienonnettuna 5 dl suolatonta keitinlientä/lihalientä 1 purkki tomaatteja 300 g ruskeita ja valkoisia säilykepapuja 1 rkl hienonnettua persiljaa Kuumenna valkosipuli, sipuli, porkkana ja selleri kattilassa öljyssä ja kuullota miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on kypsää.

Lisää karitsanliha, liemi ja tomaatit ja kiehauta. Vähennä lämpöä, pane kansi päälle ja anna poreilla tunti. Lisää pavut ja anna poreilla taas tunti tai kunnes liha on mureaa. Ripottele viimeksi persilja. Soseuta koostumukseltaan sopivaksi. Hedelmäjogurtti n.2 rkl soseutettuja marjoja 2 rkl luonnonjogurttia mahd.

Hieman vaniljaa Sekoita ja tarjoa. Lue myös: Hyvät ruokatottumukset luodaan kotona Lapselle tervettä energiaa Lapsen ravinto ensimmäisinä kuukausina Ravitsemusvinkkejä imettäville Puolivuotiaan ravinto Yli 1-vuotiaan ravinto Ruoka-allergiat ja -yliherkkyys Lähteet: Babies & toddlers | Women’s Weekly 2005 Graimes, nicola | Baby and toddler | Parragon 2004 Healthy Kids | Women’s Weekly 2007 Inge, Karen | Let’s eat right | Tandem Publishing 2004 Kids cooking | Women’s Weekly 2004 når “bare litt” er altfor mye | Norges Astma- og Allergiforbund 1999 Vea, Margit | Hjemmelaget spedbarnsmat | Ex Libris 1999 Vea, Margit | Lettlaget barnemat | Cappelen 2002 Vea, Margit & lise Galaasen | Mat for barn! | Cappelen 2007 Hyödyllisiä verkkosivuja: Allergia- ja astmaliitto www.

allergia.com Diabetesliitto www.diabetes.fi Elintarviketurvallisuusvirasto www.evira.fi Imetyksen tuki ry. www.imetys.fi Kansanterveyslaitos www.ktl.fi Keliakialiitto www.keliakialiitto.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto www.mll.fi
Näytä koko vastaus

Mitä Sormiruokaa 7 kk ikäiselle?

Mitä pienempi lapsi, sitä suurempi ruokapala – Sormiruokailuun sopivat ruoat valitaan vauvan ikätason mukaisesti. Mitä pienempi lapsi, sitä suurempi ruokapalan tulisi olla. Puolivuotias vauva käyttää aluksi koko kättään tarttuessaan ruokiin, pinsettiotteen hän oppiin noin 8–10 kuukauden iässä.

 1. Ensimmäiseksi sormiruoaksi sopivat esimerkiksi keitetyt tai höyrytetyt kasvispalat, kuten peruna, porkkana, bataatti sekä parsa- ja kukkakaali.
 2. Hyvä sormiruokapala on pituudeltaan ja paksuudeltaan noin aikuisen sormen kokoinen.
 3. Un pinsettiote kehittyy, vauva voi poimia syötäväksi esimerkiksi maissia, marjoja ja raejuustomurusia.

Hyvä sormiruokapala on pituudeltaan ja paksuudeltaan noin aikuisen sormen kokoinen. “Kokonaiset kirsikkatomaatit ja viinirypäleet tai pähkinät eivät ole sopivia sormiruokailuun, koska niihin liittyy tukehtumisen riski. Kirsikkatomaattia ja viinirypäleitäkin voi toki tarjota pienemmiksi paloiteltuna ja pähkinöitä ruoan sekaan jauhettuna”, Varjonen kertoo.
Näytä koko vastaus

Minkä ikäiselle vauvalle raejuustoa?

Sormiruokailusta tullut lukuisia “läheltä piti” -tilanteita: “Vaikuttaa siltä, että kaikissa perheissä tekniikka ei ole aivan hallussa”

 • Liian suuret ja sopimattomat ruokapalat ovat aiheuttaneet “läheltä piti” -tilanteita, joissa sormiruokaileva pikkulapsi on ollut tukehtua.
 • – Näistä tilanteista on puhuttu kollegojen kesken, kertoo ambulanssisairaankuljettaja, kouluttaja Teemu Nieminen,
 • Nieminen on kuullut tilanteista, joissa on soitettu apua 112:sta sen jälkeen, kun omin sormin itse ruokaa syönyt pieni lapsi on ollut tukehtumisvaarassa.
 • Näissä tilanteissa lapselle on jostain syystä annettu syötäväksi liian suuria paloja sellaista ruokaa, jota lapsi ei vielä osaa tai kykene möyhentämään suussaan sellaiseksi massaksi, että se laskisi kurkusta alas sulavasti.
 • – Lapsen kurkkuun on jäänyt jotain lihapullan palaa tai suurta tuoreen kurkun kappaletta, Nieminen kertoo.
 • – Vaikuttaa siltä, että kaikissa perheissä sormiruokailun tekniikka ei ole aivan hallussa, Nieminen sanoo.
 • – Onneksi vakavilta tilanteilta on lopulta aina säästytty.

8kk Vauvan Ruoka Reseptejä Perusnyrkkisäännöksi sormiruokailuun Nieminen antaa sen, että sormiruuan pitää olla hyvin sulavaa. Siksi esimerkiksi maissinaksut ovat hyviä, koska ne möyhääntyvät suussa hetkessä. – Vauvalle ei koskaan pidä antaa sormiruuaksi raakoja, kovia kasviksia. Pehmeät kasviksetkin on syytä aina kuoria, Nieminen muistuttaa.

 1. Sormiruokailussa pienelle lapselle annetaan eteen pieniksi sopiviksi paloiksi pilkottua tai muuten lapsen suuhun sopivaa ruokaa.
 2. Sormiruokailun perusidea on, että lapsen annetaan syödä itse, jotta hän saa tutustua ruokaan eri tavalla kuin jos häntä syötettäisiin lusikalla.
 3. Näin vauva saa haistaa, maistaa ja tunnustella ruokaa omaan tahtiinsa.
 4. Sormiruokailun katsotaan kehittävän vauvan motorisia taitoja ja auttavan tiellä monipuolisten makujen maailmaan.

Sormiruokailua voidaan aloitella jo puolivuotiaan vauvan kanssa. Vauvan pitää olla istuvassa asennossa, kun hän syö itse sormin.

 • Sormiruokailuun sopivaa ruokaa ovat esimerkiksi keitetyt tai höyrystetyt, sopivan pehmeät kasvispalat.
 • Myös esimerkiksi raejuusto käy sormiruokailuun, jos se vauvalle muuten sopii.
 • Aikuisen pitää olla varma siitä, että sormiruoka on vauvalle sopivaa.
 • Aikuinen ei saa jättää pientä lasta koskaan yksin ruokansa kanssa.
 • Jos lapsen kurkkuun tarttuu vierasesine tai ruokaa, on hyvä osata ensiapu.
 • Neuvot siihen löytyvät

: Sormiruokailusta tullut lukuisia “läheltä piti” -tilanteita: “Vaikuttaa siltä, että kaikissa perheissä tekniikka ei ole aivan hallussa”
Näytä koko vastaus

Kumpi ensin maito vai sose?

julkaistu 23.8.2018 12:07 | päivitetty 11.2.2022 07:53 Täysimetystä suositellaan 4-6 kuukauden ikään saakka. Lapsentahtinen imetys turvaa lapsen ravinnon ja nesteen saannin D-vitamiinia lukuun ottamatta. D-vitamiinin riittävä saanti turvataan D-vitamiinilisällä 2 viikon iästä lähtien.

 1. D-vitamiinivalmistetta annostellaan yksilöllisesti lapsen saaman ravinnon mukaan.
 2. Maisteluannoksien tarjoaminen voidaan aloittaa 4-6 kuukauden iässä.
 3. Maisteluannoksia ja myöhemmin lisäruokia tarjotaan vasta sitten kun vauvalla on valmiudet niiden syöminen, esim.
 4. Kielen ulostyöntämisrefleksi häviää.
 5. Syömisen jälkeen eli lapsen lopetettua rinnalla tarjotaan jälkiruuaksi pieni annos (1/2 tl) sosetta maisteltavaksi.

Maisteluannoksen suuruutta lisätään menekin mukaan. Alle 5 kk-ikäiselle tarjotaan vaihtelevasti erilaisia kasvis-, marja- ja hedelmäsoseita, tarvittaessa vedellä tai rintamaidolla notkistettuna. Aikaisintaan 5 kk:n iästä voidaan tarjota viljavalmisteita (puuroa), kanaa, kalaa, lihaa ja kananmunaa. 8kk Vauvan Ruoka Reseptejä Kiinteiden ruokien tarjoaminen aloitetaan puolen vuoden iässä, koska lapsi tarvitsee kiinteitä ruokia kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Sormiruokailu kehittää motorisia taitoja. Ruokien tarjoamisjärjestystä vaihdetaan. Ensin tarjotaan sose- ja/ tai sormiruokaa, sitten rintamaitoa (tai äidinmaidonkorviketta).

 1. Uusia ruokia tarjotaan monipuolisesti.
 2. Valikoimaa voi laajentaa rohkeasti, koska suolisto on kypsynyt vastaanottamaan kaikenlaisia ruokia, paitsi lehmänmaitoa.
 3. Jos imeväisikäisellä on käytössä äidinmaidonkorvike, lisäruoka voi olla tarpeen aloittaa 4 kk iässä.10-12 kk iässä lasta voi totuttaa maustamattomiin hapanmaitovalmisteisiin ja tavallista maitoa voi käyttää ruuanvalmistuksessa.

Rasvaton maito sopii ruokajuomaksi 1 vuoden iästä lähtien. Lisäruokien karkeusastetta lisätään puolen vuoden iästä lähtien, jotta lapsen suun ja kielen motoriikka kehittyy syömään oppimisen herkkyyskausien mukaisesti. Sormiruokailu siedättää karkeampaan ruokaan ja harjaannuttaa kädestä syömistä sekä pinsettiotetta.

 • Lisää sormiruokailusta täällä Happamia ja karvaita makuja on esim.
 • Kasviksissa ja marjoissa.
 • Happamiin ja karvaisiin makuun tottumiseksi lapsi tarvitsee useita maistamiskertoja.
 • Asviksia ja marjoja on tärkeää tarjota säännöllisesti.
 • Suolaa, suolaa sisältäviä elintarvikkeita tai sokeria ei lisätä alle 1-vuotiaan ruokaan.

Puolen vuoden iästä lähtien lapselle voi antaa sopivaa syömistä perheen aterioilta (esim. keitettyä perunaa ja kasviksia, suolaamatonta ja miedosti maustettua lihaa), jolloin lapsi tutustuu perheen ruokamaailmaan. Joidenkin elintarvikkeiden käyttöä on hyvä rajoittaa imeväisiässä.
Näytä koko vastaus