Coca Cola Alkuperäinen Resepti?

Coca Cola Alkuperäinen Resepti

Montako ihmistä tietää Coca Colan reseptin?

125 vuoden ajan Coca-Colan resepti on ollut yksi maailman tarkimmin varjeltuja liikesalaisuuksia. Nyt amerikkalaisen radio-ohjelman tuottajat näyttävät löytäneen vahingossa juoman salaisen reseptin, kertoo Time-lehti. Kopioidun reseptin kuvaa oli käytetty kolmisenkymmentä vuotta sitten sanomalehtiartikkelin kuvituksena.

Coca-Cola kiistää reseptin olevan sama, mitä heidän juomassaan käytetään.15.2.2011 22:56 • Päivitetty 16.2.2011 20:05 Kuvasta käy ilmi, että juoman salainen “Merchendise 7X”-aromi sisältää alkoholia, appelsiini-, sitruuna-, muskottipähkinä- ja pomeranssinkukkaöljyä sekä korianteria ja kanelia oikeassa suhteessa.

Coca-Colan kotikaupungin Atlantan sanomalehdessä oli julkaistu helmikuussa 1979 artikkeli yrityksen historiasta. Artikkelin kuvituksena oli käytetty käsinkirjoitettua kopiota reseptin keksijän John Pembertonin alkuperäisestä ohjeesta. Resepti oli kirjoitettu Pembertonin ystävän nahkaiseen muistikirjaan, joka sisälsi lääkkeiden ja salvojen reseptejä.

 1. Ohjekirja oli kulkenut perheessä eteenpäin sukupolvien ajan.
 2. Radiotuottajat saivat jäljitettyä muistikirjan tuolloisen haltijan lesken, joka vahvisti heille, että hänen miehensä kävi kalassa artikkelin kirjoittajan kanssa.
 3. Un kirjan arvo selvisi, se siirrettiin pikaisesti pankkiholviin.
 4. Coca-Colan mukaan ainoastaan kaksi ihmistä kerrallaan tietää tarkoin vartioidun alkuperäisreseptin koostumuksen.

Nämä ihmiset eivät koskaan matkusta samalla lentokoneella onnettomuuksien takia ja reseptiä pidetään pankkiholvissa Atlantassa. Coca-Colan tiedottaja kertoo, että heidän arkistoissaan on samanlainen käsikirjoitettu ohje kuin nyt paljastunut. Yrityksen tiedottaja sanoo, että vuosien varrella on löytynyt useita samantapaisia reseptejä.

 1. Ne saattavat olla juoman edeltäjiä, mutta eivät ole myyntiin mennyt lopullinen tuote.
 2. Ilpailijat ovat vuosien varrella yrittäneet ratkaista juoman “Merchendise 7X”-ainesosan koostumuksen, siinä kuitenkaan onnistumatta.
 3. Radio-ohjelman tuottajatkin valmistivat juomaerän reseptin mukaan ja sitä testasivat asiantuntijat ja tavalliset kansalaiset.

Tuomion mukaan maku oli aika lähellä oikeaa Coca-Colaa. Osa testaajista ei erottanut juomaa alkuperäisestä.
Näytä koko vastaus

Mikä on Coca Colan resepti?

130 vuotta Kokista: salainen resepti on paljastettu Coca Cola Alkuperäinen Resepti Maailman kuuluisin virvoitusjuoma (ja ylipainon aiheuttaja) Coca-Cola täyttää tänään vuosia: sitä on tarjoiltu ihmisille 8.5.1886 alkaen. Aluksi menestys oli varsin vaatimatonta, mutta markkinamiesten astuttua mukaan remmiin, alkoi myynti sujua jopa odottamattoman hyvin. Atlantassa, Georgiassa, Yhdysvalloissa oli apteekki nimeltä Jacob’s Pharmacy. Sen pitäjä, apteekkari John Stith Pemberton sai idean myydä asiakkailleen terveysjuomaa, joka vaikuttaisi “aivoja ja hermoja piristävästi”: hän sekoitti suuressa, 113 litraa vetävässä nuotion päällä porisseessa messinkikattilassa paksua, siirappimaista nestettä, mihin hän lisäsi kokaiinin lehtiä ja kofeiinia paljon sisältäviä kolapähkinöitä.

Kolapähkinöissä, jotka eivät kasvitieteellisesti katsottuna ole pähkinöitä, on jopa kahvipapuja enemmän kofeiinia, noin 2,8 %. Ja kokaiinin hieman eri tavalla piristävä vaikutus on tuttu kaikista huumausaineista kuulleille. Näistä kahdesta aineesta tuli juoman nimi, Coca-Cola, ja nimen keksinyt Pembertonin kirjanpitäjä Frank Robinson teki myös nimestä sen kaikkialla nyt tunnetun logon.

Lääkkeenä myyty paksu tökötti ei ollut kovin suosittua, vaikka sen markkinoitiin auttavan tehokkaasti mm. päänsärkyyn, hysteriaan, melankoliaan ja moniin muihin hermoihin liittyviin oireisiin. Lisätäkseen juomansa miellyttävyyttä, Pemberton sekoitti ainettaan muun muassa viiniin, mutta sekään ei saanut yleisön suosiota. Coca Cola Alkuperäinen Resepti Kuva: Wheeling Pottery Companyn tekemä Coca-Cola -annostelija vuodelta 1896 ja Pembertonin apteekki (alkuperäinen ylimpänä oleva kuva on väritetty ja siihen on lisätty Coca-Cola -banneri jälkikäteen markkinointimielessä). Pemberton alkoi markkinoida juomaansa laajemmin ja myydä muillekin apteekeille lisenssejä juoma-annostelijoiden käyttöön.

Unnolla myynti sai vauhtia kuitenkin vasta vuonna 1890, kun Coca-Cola -liiketoiminta siirtyi toiselle atlantalaiselle apteekkarille, Asa G. Candlerille. Hän alkoi kaupata lisenssejä ympäri Yhdysvaltoja. Nyt kuuluisa “Drink Coca-Cola” -iskulause tuli mukaan myyntiin, ja Coca-Colan myyntiautomaatit ja jakelupisteet saivat punaisen, helposti tunnistettavan värinsä.

Logoa leviteltiin joka puolelle, ja pian tumma, makea piristysneste virtasi myös Amerikan ulkopuilella, lopulta kaikkialla maailmassa. Vuonna 1905 juomasta jätettiin pois sen kokaiini, ja sittemmin myös kofeiinipitoisuutta on vähennetty olennaisesti. Lisäksi luonnollisesti nyttemmin yhtiö on kehittänyt koko joukon rinnakkaistuotteita, joihin ei tässä mennä sen enempää.

 • Juoma, ja sitä myyvä Coca-Cola -yhtiö tehokkaine markkinointikeinoineen ovat myös eräs suurimpia syyllisiä maailman totuttamiseen sokeripitoisiin virvoitusjuomiin, jotka saavat aikaan omalta osaltaan ylenpalttista lihavuutta.
 • Mutta siitäkään ei tässä sen enempää.
 • Sen sijaan lopuksi juoman salaisesta reseptistä, mikä sinällään ei ole mitenkään salainen.

Tarkoilla mittalaitteilla varustetut laboratoriot ovat selvittäneet sisällön tarkasti, minkä lisäksi alkuperäinen resepti on kirjoitettu Pembertonin päiväkirjaan, joka on ollut julkinen vuodesta 1888 alkaen. Se, sekä muutama muu vanhempi resepti on mm.

10,6 ml kolapähkinäuutetta 88,7 ml sitruunahappoa 29,5 ml kofeiinia 13 kg sokeria 9,5 litraa vettä 9,4 dl sitruunamehua 29,5 ml vaniljaa 44 ml karamelliväriä

: 130 vuotta Kokista: salainen resepti on paljastettu
Näytä koko vastaus

Onko Coca Colan resepti salainen?

Historian tarkimmin varjeltu salainen resepti – Kun Dr. John S. Pemberton kehitti Coca-Colan vuonna 1886, juoman resepti pidettiin visusti salassa. Vasta kun Ernest Woodruff ja ryhmä muita sijoittajia ostivat yrityksen 1919, resepti kirjoitettiin paperille.

Resepti tallennettiin New Yorkin Guaranty-pankkiin aina vuoteen 1925 asti, jolloin se siirrettiin SunTrust -pankin holviin Atlantaan.Coca-Colan tarkoin varjeltua reseptiä ei ollut ennen vuotta 2011 siirretty pankin holvista. Juoman 125- juhlavuoden kunniaksi Coca-Cola Company -yhtiö toi mystisen menestysreseptin sisältävän holvin ‘World of Coca-Cola’ –pysyväisnäyttelyyn Atlantassa, jonka 90 000 neliön tilat esittelevät Coca-Colan historiaa ja toimintaa.

Kukaan ulkopuolinen ei ollut 86 vuoteen päässyt näin lähelle Coca-Cola-juoman salaista reseptiä.
Näytä koko vastaus

Kuka tietää Coca Colan reseptin?

Yhdysvaltalainen radio-ohjelma väittää löytäneensä 125 vuotta varjellun Coca-Cola-juoman reseptin. Tohtori John Pemberton teki ensimmäisen Coca-Cola juoman vuonna 1886, ja siitä lähtien hittijuoman salaista koostumusta on varjeltu visusti. Yhdysvaltalainen This is American Life-radio-ohjelma väittää nyt saaneensa käsiin juoman salaisen reseptin.

Radio-ohjelma väittää löytäneensä juoman reseptin hieman yllättäen atlantalaisesta sanomalehdestä vuodelta 1979. Atlanta Journalin artikkelissa oli mustavalkoisia kuvia alkuperäisestä, käsin kirjoitetusta reseptistä, mutta jostain syystä artikkelin kuvitukseen ei kiinnitetty juurikaan huomiota reilut 30 vuotta takaperin.

Ohjelman haastatteleman Coca-Cola-historioitsija Mark Pendergrastin mukaan kuvissa oleva resepti vaikuttaa aidolta. Ainoa virallinen reseptijäljennös on turvassa Yhdysvalloissa sijaitsevassa kassaholvissa, ja vain kaksi Coca-Cola Companyn työntekijää kerrallaan tietää ruskean juoman tarkan koostumuksen.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Vihreä Kuula Levite Resepti?

Kumpi tuli ensin Coca-Cola vai Pepsi?

Pepsi on markkinajohtaja Coca – Colan merkittävin kilpailija kolajuomissa.

Pepsi
Valmistaja PepsiCo
Alkuperä Yhdysvallat
Valmistus aloitettu 1898
Maku kola

Näytä koko vastaus

Miksi Coca-Cola on epäterveellistä?

Farmaseutti selvitti mitä kehossa tapahtuu, kun on kumonnut tölkillisen Coca-Colaa kurkusta alas. Eihän se juuri mieltä ylennä lukea, että limu saa pissaamaan luiden rakennusaineet — mutta onhan se hyvä tietää. Farmaseutti Niraj Naik on pilkkonut palasiin millaisia vaikutuksia Coca-Colalla on ihmisiin.

Juotuasi 330 millilitran tölkillisen colaa ensimmäisen kymmenen minuutin sisään 10 teelusikallista sokeria huljahtaa sisuksiisi. Sokerin määrä on niin valtava, että normaalisti ihminen oksentaisi sen ulos, mutta limun fosforihapot muuttavat maun sellaiseksi, että sen saa nieltyä ja pidettyä sisällä. Seuraavan 40 minuutin aikana pupillit laajenevat, verensokeriin tulee piikki ja lisäksi kofeiinia on saatu taas aimo annoksellinen.

Tunnin jälkeen tilanne äityy siihen, että juokset vessassa ja muutut ärtyneeksi. Todennäköisesti ärsytystä voisi lieventää yksi jäinen, vesipisaroita hikoileva Coca-Cola? What happens one hour after drinking a can of coke? http://t.co/0Jo4GlCiF9 pic.twitter.com/xxtumpycpZ — Klemen (@aitiolog) 30.

 • Heinäkuuta 2015 Coca-Colassa on suuria määriä glukoosi-fruktoosisiirappia, suolaa ja kofeiinia.
 • Näiden kokisesta ja muista käsitellyistä ruoista löytyvien aineiden säännöllinen nauttiminen tiettävästi nostaa korkean verensokerin, sydänsairauksien ja ylipainoisuuden riskiä.
 • Näin Coca-Cola vaikuttaa: Ensimmäiset 10 minuuttia: 10 teelusikallista sokeria, mikä on 100 prosenttia suositellusta päivittäisestä annoksesta, imeytyy elimistöösi.

Ylimakeaa juomaa ei oksenna, koska fosforihapot leikkaavat maun sellaiseksi, ettei se nouse heti ylös.20 minuuttia: Verensokeriin tulee piikki, joka tuottaa insuliinipurkauksen. Maksa reagoi tähän muuttamalla kaiken elimistöstä löytyvän sokerin rasvaksi.

 • Tölkillisestä Coca-Colaa tätä rasvaksi muutettavaa sokeria löytyykin.40 minuuttia: Juoman kofeiinit ovat imeytyneet.
 • Pupillit laajenevat ja verensokeri nousee, kun maksa erittää enemmän sokeria verenkiertoon.
 • Piristyt, koska aivojen reseptorit on tukittu, mikä estää uneliaisuutta.45 minuuttia : Dopamiinituotanto lisääntyy ja kiihottaa aivojesi mielihyväkeskuksia.

Vaikutus vastaa heroiinin fyysisiä vaikutuksia.60 minuuttia: Fosforihappo sitoo suolistosta kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä ja vauhdittaa aineenvaihduntaa. Sokeri ja keinotekoiset makeutusaineet lisäävät kalsiumin erittymistä virtsaan.60 minuuttia: Kofeiini lisää tarvetta käydä pissalla.

Kokis on siis pitänyt huolta, että ihminen ulostaa kalsiumin, magnesiumin ja sinkin, jotka olivat tarkoitettu luille, sekä samalla poistuvat natrium, elektrolyytit ja vesi.60 minuuttia: Kun elimistön karnevaalit alkavat kuihtua, putoavat verensokerit. Olo voi muuttua ärtyneeksi sekä mahdollisesti hitaaksi.

Tässä vaiheessa ihminen on pissinyt menemään kaiken colassa olleen veden. Samalla loroteltiin elimistön ravintoaineita, joita olisi voinut käyttää kehon kosteudesta huolehtimiseen tai vahvojen hampaiden ja luuston rakentamiseen. Coca-cola ei siis ole välttämättä voittajan valinta janon sammuttajaksi.
Näytä koko vastaus

Mitä kaikkea Coca-cola omistaa?

Tuotemerkit – Coca-Cola on tunnetuin The Coca-Cola Companyn tuotemerkki, ja se muodostaa arviolta 56 % juomien myynnistä. Muita tuotteita ovat muun muassa Sprite, Fanta, Powerade, Aquarius, Minute Maid, Burn, Bonaqua, Dasani, Georgia Coffee, Lilt, Mer, Tab, Surge ja Dr Pepperiä jäljittelevä Pibb Xtra,
Näytä koko vastaus

Onko Suomessa Coca-cola tehdas?

Kaikki Suomen Coca ‑Colat tulevat Keravalta, missä Sinebrychoff valmistaa niitä sekä muita Coca ‑ Cola -yhtiön juomia.
Näytä koko vastaus

Onko Coca-Colan maku muuttunut?

IL:n lukija hämmästeli Coca-Colan uutta makua – mihin on kadonnut kasvisuute? Coca-Cola Zeron juomauudistus herätti Iltalehden lukijassa ihmetyksen: “Coca-Cola Zerossa on uusi etiketti ja siinä lukee uusi maku. Etikettejä vertailemalla huomasin, että “kasvisuute” kadonnut tämän uuden ainesosaluettelosta.

Miksi?” Me kysyimme asiaa Théa Natrilta, joka on Coca-Colan Suomen viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö. Mistä uudistuksessa on kyse? – Coca-Cola Zero Sugarissa uudistui kaikki. Uuden maun salaisuus piilee makuaineiden sekoituksessa, jota on uusimman aromiosaamisen myötä kehitetty edelleen. Maku on nyt lähempänä alkuperäisen Coca-Colan makua.

Se on maku, mihin sokeritonta aina verrataan.

– Uusissa punaisissa pakkauksissa mustaa on enää vain logo, mikä erottaa juoman alkuperäisestä Coca-Colasta. Miksi muutos? – Juomavalmistuksen makuosaaminen on kehittynyt sitten sokerittoman Coca-Colan ensilanseerauksen 15 vuotta sitten.

– Makuaineet on nyt sekoitettu eri tavalla. Sitä voi verrata ruuanlaittoon, jossa mausteet antavat eri ruuille tai leivonnaisille niiden maun. Suhteiden muuttaminen muuttaa myös lopputuotteen makua. Nyt Coca-Cola Zero maistuu pyöreämmälle. – Makuaisti on hyvin yksilöllinen ominaisuus ja siksi eri ihmiset kokevat makumuutokset eri tavalla.

Coca-Colan etiketissä ei enää lue kasvisuute. Eikö se ole Coca-Colan maun lähde? – On ja kasvisuutteet ovat osa salaista makua tuovaa ainesosaa. Kasvisuutteet ovat uutettuja aromaattisia seoksia. Suomessa kasvisuutteet on historiallisista syistä mainittu niin sokerittoman kuin sokerillisen Coca-Colan etiketissä erikseen, muissa maissa niitä ei ole enää vuosiin listattu erikseen, sillä ne ovat osa luontaisia aromeja.

–Etikettimerkintöjä yhdenmukaistetaan Suomessa nyt samanlaisiksi kuin ne ovat muuallakin Euroopan maissa olleet. Siksi etiketissä ei jatkossa mainita enää kasvisuutteita. – Ajallisesti tämä muutos sattui nyt hassusti tähän samaan kohtaan, kun uusi resepti ja Zeron uusi ilme otettiin käyttöön.
Näytä koko vastaus

Miksi Mentos ja Coca-cola reagoivat?

Syy reaktioon – Heti kun Steve Spangler näytti televisiossa ilmiön, syntyi lukuisia erilaisia mahdottomia ja mahdollisia selityksiä, mutta pääsyy kaikkeen on Mentoksen nukleaatio, Mentos-pastillin pinnassa on pieniä kraattereita. Kun Mentos pudotetaan kevytkolapulloon, jokaiseen pieneen kraatteriin muodostuu kaasukupla, jonka hiilihappopitoinen juoma vapauttaa.

Pelkkä Mentoksen nukleaatio ei kuitenkaan ole pääsyy, vaan eri ainesosat vaikuttavat tulokseen. Hiilihappopitoisuus eli kevytkolan CO 2, aspartaami ja kofeiini sekä Mentoksen arabikumi ja liivate vaikuttavat asiaan. Tavallisen Mentoksen ja sokerittoman välillä on kuitenkin eroa. Tavallisessa Mentoksessa on enemmän kraattereita, kun taas sokeriton on sileämpi eikä synnytä yhtä paljon kaasukuplia.

Tosin sokeritonkin Mentos toimii, muttei niin hyvin.
Näytä koko vastaus

Onko Coca colassa alkoholia?

Coca-Cola sisältää edelleen alkoholia – Kuten edellä todettua, ensimmäinen koskaan valmistettu Coca-Cola-satsi oli niin sanottua kokaiinikoktailia – ei siis mikään varsinaisesti nuorille suunnattu virvoitusjuoma, jota lähestulkoon poikkeuksetta meistä jokainen on jossain vaiheessa elämäänsä nauttinut.

 1. Onkin jotenkin huvittavaa, että alkoholi on pysynyt Coca-Colan matkassa kaikki nämä vuodet, vuosikymmenet ja vuosisadat, aina tähän päivään saakka.
 2. Coca-Cola nimittäin sisältää edelleen alkoholia.
 3. Vaikka Coca-Cola on pyrkinyt kaikin tavoin pitämään salassa reseptinsä ja siihen liittyvät ainesosat, alkoholi on ehdottomasti osa juomaa.
You might be interested:  Fat Bombs Resepti Suomeksi?

Coca-Colan alkoholipitoisuus selvisi vuonna 2012, kun Ranskan kuluttajaviraston tutkijat löysivät useista eri virvoitusjuomista, myös Coca-Colasta, alkoholia, joskin vain 0,001 prosenttia yhtä litraa kohden. Erikoista tutkimuksessa oli se, että nimenomaan huippusuositut limonadit sisälsivät alkoholia – supermarkettien omat limonadit eivät.
Näytä koko vastaus

Onko Coca colassa kanelia?

-55% Valitettavasti tuote on loppu varastosta, tilaa alta ilmoitus kun tuote on taas saatavilla

Tuotekuvaus Coca-Cola Zero Sugar Kaneli on jännittävä maku, joka on saatavilla vain rajoitetun ajan! Siinä yhdistyy alkuperäinen Coca-Colan maku jännittävään kaneliin täysin ilman sokeria. Sisältää pantin 0,20 e/pl.

Pakkauskoko 0,5 l
Alkuperämaa Suomi / Finland
Valmistaja
EAN 6415600551106

Ainesosat ja ravintosisältö Tuotteiden sisältötiedot voivat joskus vaihdella ilmoitetusta. Tarkista varmuuden vuoksi tuotesisältö paketista. Ainesosat: vesi, hiilidioksidi, väri (E150d), happamuudensäätöaineet (E338, E331), makeutusaineet (aspartaami, asesulfaami K), luontaiset aromit (mm.

Ravintosisältö/100 ml
Energiaa 0 kcal/1 Kj
Rasvaa 0,0 g
-josta tyydyttyneitä rasvoja 0,0 g
Hiilihydraattia 0 g
Sokeria 0 g
Proteiinia 0,1 g
Suolaa 0,02 g

Anna palautetta Katso myös nämä

Näytä koko vastaus

Milloin lääkäri voi hylätä reseptin Uudistamispyynnön?

Reseptiin, jonka uudistamispyyntö on vanhentunut, voidaan tehdä uusi uudistamispyyntö. Lääkäri voi joko hyväksyä, hylätä tai palauttaa uudistamispyynnön. Kun hän hyväksyy pyynnön, hän kirjoittaa uuden reseptin vanhan reseptin pohjalta ja lähettää sen Reseptikeskukseen.
Näytä koko vastaus

Mitä Coca-cola tekee keholle?

Terveysvaikutukset – Sanat “Coca-Cola” ja “terveysvaikutukset” eivät kuulosta kovin keskenään sopivalta parilta. Mutta terveysvaikutuksiahan ne ovat negatiiviset terveysvaikutuksetkin. Juoma sisältää todella suuren määrän sokeria, noin 10 teelusikallisen verran per 0,33L tölkki.

Tällä määrällä on totta kai haitallisia vaikutuksia keholle. Se tekee muun muassa huonoa maksalle sekä tuhoaa hampaita. Ja aiheuttaa kaikenlaista muutakin ikävää. Mutta kukapa ei 2020-luvulla tietäisi sokerilmujen haitallisuudesta? Sinäkin olet varmasti asiasta hyvin tietoinen. Coca-Colan nauttimisessa kannattaakin tästä syystä pitää järki mukana.

Tietysti sitä ei ihminen mihinkään tarvitse, mutta moni haluaa silloin tällöin kuitenkin juoda. Kannattaa määrät alhaisina ja nauttiminen kaukana jokapäiväisestä. Hieman lisää itsestäänselvyyksiä siis. Katso myös pikakasinot ja ilmaiskierrokset ilman talletusta !
Näytä koko vastaus

Voiko lääkäri poistaa reseptin?

Lääkemääräyksen uudistaminen – Sähköisen 24 kk voimassa olevan lääkemääräyksen voi uudistaa, kun alkuperäisen lääkemääräyksen antamisesta on kulunut enintään 28 kuukautta. Pkv- ja huumausainelääkemääräykset voi uudistaa 16 kk:n kuluessa. Puhelinlääkemääräystä, pro auctore -lääkemääräystä ja eurooppalaista lääkemääräystä ei voi uudistaa.

Potilas tai hänen puolestaan asioiva henkilö voi pyytää reseptin uudistamista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikön, apteekin tai Omakannan kautta. Apteekissa tehdyn uudistamispyynnön apteekki lähettää Reseptikeskukseen, joka välittää pyynnön automaattisesti edelleen potilaan ilmoittamaan terveydenhuollon yksikköön.

Tämä voi olla joko sama yksikkö, jossa lääkemääräys on kirjoitettu, tai yksikkö, johon potilaan hoito on siirtynyt. Apteekissa tai Omakannassa tehdyn uudistamispyynnön voi vastaanottaa muukin kuin lääkemääräyksen alun perin kirjoittanut lääkäri. Potilas ei voi vaikuttaa siihen, kenelle lääkärille terveydenhuollon toimintayksikössä pyyntö ohjautuu.

Uudistamispyynnön vastaanottaneella lääkärillä on oikeus hakea uudistettava resepti Reseptikeskuksesta ilman potilaan erillistä suostumusta, mutta potilaan muita Reseptikeskuksessa olevia reseptejä, lukuun ottamatta pkv-lääkkeitä ja lääkärin itse kirjoittamia lääkkeitä, hän ei kuitenkaan saa hakea ilman potilaan suostumusta.

Tieto suostumuksesta/kiellosta muiden reseptien katsomiseen välitetään lääkärille uudistamispyynnön mukana. Lääkemääräyksen uudistamispyynnön saatuaan lääkäri voi joko hyväksyä, hylätä tai palauttaa uudistamispyynnön. Lääkemääräystä uudistettaessa on muistettava, että uudistamisessakin on kyse lääkkeen määräämisestä.

 • Ennen lääkemääräyksen uudistamista on aina harkittava, sopiiko potilaalle määrättävä lääke hänelle ja onko lääke potilaalle tarpeellinen.
 • Lääkärin on aina myös tarkistettava, onko uusittava lääke yhteensopiva potilaan muiden määräyshetkellä käytössä olevien lääkkeiden kanssa ja pohdittava lääkityksen edut ja haitat potilaan hoidon kokonaisuuden kannalta.

Reseptin uudistaminen ei saa olla itsestään selvää, vaan jokaisella reseptin kirjoituskerralla lääkärin on arvioitava lääkehoidon asianmukaisuus. Aikanaan hyväksi arvioitu lääke ei ole potilaalle välttämättä paras mahdollinen vuosikausiksi eteenpäin. Tähän tarvitaan usein tuoretta tietoa suoraan potilaalta.

 1. Yhteydenpitoon voi käyttää myös sähköisen lääkemääräyksen Viesti apteekille -tietokenttää, jossa voi tarvittaessa esim.
 2. Välittää potilaalle pyynnön ottaa pikaisesti yhteyden lääkäriin.
 3. Muunlaisia hoitoon liittyviä viestejä viestikentän kautta ei saa välittää.
 4. Jos lääkäri ei uudista reseptiä, hän voi palauttaa sen Reseptikeskukseen, jolloin potilaalla on mahdollisuus tehdä uusi uudistamispyyntö toiseen terveydenhuollon toimintayksikköön.

Jos lääkäri hylkää uudistamispyynnön, potilas ei voi pyytää reseptin uudistamista enää miltään terveydenhuollon toimintayksiköltä. Lääkäri voi hylätä reseptin uudistamisen lääketieteellisen harkinnan perusteella. Terveydenhuollon toimintayksikkö on velvollinen ilmoittamaan potilaalle uudistamispyynnön hylkäämisestä.

 • Mikäli reseptin uudistamispyyntöä ei käsitellä terveydenhuollon toimintayksikössä 8 vrk:n kuluessa siitä, kun sen potilastietojärjestelmä on vastaanottanut pyynnön, uudistamispyyntö vanhenee Reseptikeskuksessa, jolloin potilas voi tehdä uuden uudistamispyynnön.
 • Aikki terveydenhuollon toimintayksiköt eivät vastaanota sähköisiä uudistamispyyntöjä.

Sekä apteekin että Omakannan kautta uudistamispyynnön voi lähettää vain sellaiseen terveydenhuollon toimintayksikköön, joka ottaa vastaan uudistamispyyntöjä. Omakannan kautta huoltaja voi lähettää uudistamispyynnön myös alle 10-vuotiaan lapsen reseptistä.
Näytä koko vastaus

Missä maassa ei myydä Coca?

Maailman ehkä kaikkien aikojen tunnetuin brändi Coca-Cola on tunkeutunut kaikkialle maailmaan, mutta kaksi maata on vielä korkkaamatta. Kolmaskin eli Burma, virallisesti Myanmar, on nyt demokratia-askeleidensa myötä päässyt tai joutunut “coca-colonisaation” kohteeksi.

Yhdysvallat purki muutamia kuukausia sitten vientikieltonsa Myanmariin, ja sen myötä sotilasjuntan hallitsemaan maahan on saapunut ensimmäinen Coca-Cola-lasti. Paikallinen tuotanto alkaa pian. Mutta vielä on kaksi maata maailmassa, joissa kasviuutejuomaa ei myydä, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi.

Myanmarin jälkeen maailmaan jää vain kaksi maat, joissa juomaa ei ainakaan virallisesti myydä. Ne ovat – eivät kovin yllättäen – Kuuba ja Pohjois-Korea. Molemmat ovat edelleen Yhdysvaltain kauppasaarrossa. Kuuba tosin oli aikaa ennen Castroa ensimmäisiä juoman lisenssivalmistajia.

Vuosi oli 1906. Pohjois-Koreassa juomaa kerrotaan myydyn pääkaupungin Pyongyangin ravintolassa, mutta Coca-Colan mukaan siinä tapauksessa kyse on mustan pörssin kaupasta. Brändiasiantuntijoiden mukaan Coca-Cola on aina symboloinut “amerikkalaista unelmaa” ja kapitalismia sekä kylmän sodan aikaan rajaviivaa kapitalistisen ja kommunistisen maailman välillä.

Sitä ei markkinoitu Neuvosto-Venäjään, koska tulojen pelättiin valuvan puoluepomojen taskuihin. Coca-Cola ei itse yritä asiantuntijoiden mukaan sekaantua politiikkaan, mutta yhdistyy silti joskus auttamatta. Pepsi on saanut esimerkiksi Lähi-idässä jalansijaa, kuten myös monet muuta paikalliset cola-juomat.
Näytä koko vastaus

Miksi Coca-Cola on mustaa?

Coca-Cola muuttui ekologiseksi Argentiinassa – etiketin väri vaihtui Argentiinaan kesäkuussa lanseerattu vihreä Coca-Cola on valmistettu ympäristöystävällisemmäksi kuin punaetikettiset edeltäjänsä. Pullo on nyt täysin kierrätettävä. Lisäksi vähäkalorisempi virvoitusjuoma on makeutettu ainoastaan luontaisilla makeutusaineilla.

 • Ensimmäistä kertaa Coca-Colassa käytetään myös makeutusaineena luontaista makeutusaine steviaa, jota on aiemmin käytetty ainoastaan muissa yhtiön limsoissa.
 • Huhu siitä, että Coca-Colan itse juoma olisi alun perin ollut vihreän väristä, kumotaan yhtiön sivuilla.
 • Coca-Cola kertoo, että juoma on aina ollut ruskean väristä – sen keksimisestä lähtien, vuodesta 1886.
You might be interested:  Maa-artisokkakeitto Resepti?

Katso kuvat uusista etiketeistä Lähteet: Fast Company, Daily Mail, Fox News : Coca-Cola muuttui ekologiseksi Argentiinassa – etiketin väri vaihtui
Näytä koko vastaus

Paljonko Pepsi Maxia voi juoda päivässä?

Aspartaami (E-koodi 951) –

Noin 200 kertaa makeampaa kuin sokeri Ylin hyväksyttävä saanti käyttäjän painokiloa kohti (englanniksi ADI): 40 mg/kg/vrk

60-kiloinen aikuinen voi juoda 10 litraa aspartaamilla makeutettuja juomia päivässä.

Litrassa Coca Cola Lightia * tai Pepsi Maxia ** on noin 240 mg aspartaamia (suurin sallittu määrä olisi 600 mg/litra).60-kiloinen aikuinen voi siis juoda 10 litraa näitä aspartaamilla makeutettuja juomia päivässä. Kolajuomissa on yleensä myös asesulfaami K:ta, mutta sen saantiraja lasketaan erikseen. Aspartaami on työllistänyt Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:a. Se on todennut aspartaamin turvalliseksi peräti neljä kertaa 2000-luvulla, viimeksi joulukuussa 2013, Silti aspartaami herättää edelleen keskustelua, Viime vuosina on EU:ssa sallittu kaksi aspartaamin johdannaista. Nämä uudet makeutusaineet ovat todellisia tehoaineita eli tuhansia kertoja sokeria makeampia: Neotaami (E961) hyväksyttiin 2009 ja advantaami (E969) hyväksyttiin 2014.

* Coca-Colaa valmistava Sinebrychoff kertoi kysyttäessä Coca-Cola Lightin aspartaamimäärän. Asesulfaami K:n määriä ei kerrottu, ei myöskään Coca Cola Zeron makeutusainemääriä. ** Pepsi Maxia valmistava Hartwall ei paljasta makeutusaineiden määrää. Löysimme Pepsi Maxin aspartaamipitoisuuden netistä (tieto vuodelta 2011).
Näytä koko vastaus

Onko Coca-Cola myrkkyä?

Mitkä ovat Coca-Colan haitalliset vaikutukset? – Coca-Cola on täynnä aineita, jotka ovat haitallisia terveydellemme sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Yksi tölkki tai vastaavankokoinen pullo sisältää 10 teelusikallisen verran, kuten myös muita kemikaaleja jotka vaikuttavat kehomme tärkeisiin
Näytä koko vastaus

Kumpi on terveellisempää Coca-Cola tai Coca-Cola Zero?

Dieettijuomista on tullut hyvin suosittuja koska ihmiset haluavat etsiä uusia tapoja vähentää nauttimiensa kalorien määrää kuitenkaan uhraamatta liikaa. Tavallinen Coca-Cola -tölkki sisältää noin 140 kaloria, mutta sen dieettiversio Coca-cola Zero vain yhden kalorin.

 1. Aloreiden kannalta dieetiversio tuntuu terveellisemmältä, mutta jos katsot juomien sisältämiä ainesosia, ero näkyy.
 2. Dieetti-kolajuomat sisältävät aspartaamia, kun taas tavallisiin juomiin on käytetty sokeria.
 3. Aspartaami on 180-200 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri ja sitä käytetään yleisesti virvoitusjuomateollisuudessa dieettijuomien makeuttamiseen.

Vaikka se on täysin hyväksytty, sen nauttiminen aiheuttaa joissakin ihmisissä päänsärkyä, huimausta, tunnealojen muutoksia tai iho-ongelmia. Lisäksi – yllättävää kyllä – se voi lisätä painoa. Tutkimuksissa on havaittu, että kun ihminen syö vähäkalorista ruokaa, joka kuitenkin maistuu siltä kuin siinä olisi paljon kaloreita, keho jää kaipaamaan saamatta jääneitä rasvoja.

 • Tästä johtuen ruokahalu voi kasvaa ja johtaa ylensyöntiin.
 • Makeiden juomien nauttiminen voi myös saada kaipaamaan muita makeita ruokia.
 • Yleisesti ottaen makeat virvoitusjuomat eivät ole terveellisiä, olivatpa ne sitten dieettijuomia tai tavallisia.
 • Ne eivät tarjoa minkäänlaisia ravintoaineita, joten niiden poisjättäminen on kehollesi vain hyväksi.

Valitse juomaksesi mieluumin raikasta vettä – jos se on mielestäsi liian mautonta, voit lisätä joukkoon hieman sitruunamehua. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös yrttitee tai erilaiset täysmehut, joita on runsaasti saatavilla. Huomioi kuitenkin, ettet juo hedelmillä maustettuja sokerijuomia, vaan oikeita täysmehuja.
Näytä koko vastaus

Mitä Coca-Cola tekee hampaille?

Luulitko, että makeutusaineella makeutetut juomat ovat sokerituotteita hellävaraisempia? Uuden tutkimuksen mukaan sokerittomat kolat ovat hirviöjuomaa: ne voivat tuhota pahoin erityisesti suuta. Selvitys osoittaa, että kevytkolan nauttijoiden hampaat ovat jopa yhtä pahassa vaarassa kuin huumeiden käyttäjien hampaat.

 • Evytkola voi tuhota pahimmillaan hampaasi kokonaan.28.5.2013 14:29 30-vuotias nainen oli juonut päivässä 2 litraa kevytkolaa – kuten Coca-Cola Lightia ja Pepsi Maxia, ja millaisin seurauksin: hänen suuvaurioitaan on verrattu jopa aktiivisesti huumeita käyttävien suuongelmiin.
 • Yhdysvaltain hammaslääkäreiden tutkimuksessa osoitettiin, että jo 3-5 vuoden kevytkolan nauttiminen aiheuttaa vakavan eroosion hampaissa.

Tutkittavalla naisella oli samanlaiset hammaskolhut kuin metamfetamiinia käyttävällä huumeaddiktilla ja crack-huumeen pitkäaikaiskäyttäjällä. Kaikki nämä nautintoaineet eli kola, metamfetamiini ja crack syövyttävät myös leukaluuta. Kolaa lipittävällä amerikkalaisnaisella oli pahoja vaurioita ja värjäytymiä hampaissaan.

 • Osa hampaista oli niin pahasti kuluneet, että niitä ei voinut enää jättää suuhun eikä korjata, kirjoittaa General Dentistry -julkaisu.
 • General Dentistry haluaa osoittaa tutkimuksellaan, että kevytkola on hyvin hapanta ja tekee erittäin pahaa jälkeä paitsi elimistön happamuudelle, niin myös hampaiden pinnoille ja suuhygienialle.

Virvoitusjuoma-alan edustajat ovat kritisoineet tutkimusta sillä, että testihenkilönä toiminut nainen ei ollut käynyt vuosiin hammaslääkärissä. Hampaiden pesu kaksi kertaa päivässä on myös suositeltavaa.
Näytä koko vastaus

Kuka valmistaa Coca-Colan Suomessa?

Yhteiseen juomavalikoimaan kuuluu yli 30 juomaa. Sinebrychoff vastaa juomien valmistuksesta ja myynnistä Suomessa. Coca ‑ Colan juomia on valmistettu Suomessa vuodesta 1957. Coca ‑ Cola Finland ja Sinebrychoff toimivat yhteistyössä Keravalla.
Näytä koko vastaus

Mitä kaikkea Coca-cola omistaa?

Tuotemerkit – Coca-Cola on tunnetuin The Coca-Cola Companyn tuotemerkki, ja se muodostaa arviolta 56 % juomien myynnistä. Muita tuotteita ovat muun muassa Sprite, Fanta, Powerade, Aquarius, Minute Maid, Burn, Bonaqua, Dasani, Georgia Coffee, Lilt, Mer, Tab, Surge ja Dr Pepperiä jäljittelevä Pibb Xtra,
Näytä koko vastaus

Milloin lääkäri voi hylätä reseptin Uudistamispyynnön?

Reseptiin, jonka uudistamispyyntö on vanhentunut, voidaan tehdä uusi uudistamispyyntö. Lääkäri voi joko hyväksyä, hylätä tai palauttaa uudistamispyynnön. Kun hän hyväksyy pyynnön, hän kirjoittaa uuden reseptin vanhan reseptin pohjalta ja lähettää sen Reseptikeskukseen.
Näytä koko vastaus

Miksi Mentos ja Coca-cola reagoivat?

Syy reaktioon – Heti kun Steve Spangler näytti televisiossa ilmiön, syntyi lukuisia erilaisia mahdottomia ja mahdollisia selityksiä, mutta pääsyy kaikkeen on Mentoksen nukleaatio, Mentos-pastillin pinnassa on pieniä kraattereita. Kun Mentos pudotetaan kevytkolapulloon, jokaiseen pieneen kraatteriin muodostuu kaasukupla, jonka hiilihappopitoinen juoma vapauttaa.

Pelkkä Mentoksen nukleaatio ei kuitenkaan ole pääsyy, vaan eri ainesosat vaikuttavat tulokseen. Hiilihappopitoisuus eli kevytkolan CO 2, aspartaami ja kofeiini sekä Mentoksen arabikumi ja liivate vaikuttavat asiaan. Tavallisen Mentoksen ja sokerittoman välillä on kuitenkin eroa. Tavallisessa Mentoksessa on enemmän kraattereita, kun taas sokeriton on sileämpi eikä synnytä yhtä paljon kaasukuplia.

Tosin sokeritonkin Mentos toimii, muttei niin hyvin.
Näytä koko vastaus