E-pilleri Resepti Yleislääkäri?

E-pilleri Resepti Yleislääkäri
3. Miten hankin e-pillerit? – E-pillerit ovat reseptilääkkeitä eli tarvitset reseptin, jotta voit ostaa niitä apteekista. E-pillerireseptin voit saada ehkäisyneuvolasta, terveyskeskuksesta, yksityiseltä gynekologilta, kouluterveydenhuollosta tai nuorisopoliklinikalta. Soita tai mene juttelemaan asiasta. Joissakin kunnissa saat aloituspakkauksen mukaasi ilmaiseksi.
Näytä koko vastaus

Voiko yleislääkäri määrätä E-pillereitä?

Miten valitaan itselle sopiva ehkäisy? – Ehkäisyn valintaan vaikuttavat elämäntilanteen lisäksi muun muassa ikä, paino, tupakointi, yleinen terveydentila, mahdollinen käytössä oleva säännöllinen lääkehoito sekä lähisuvun sairaudet. Myös kuukautisvuotojen kesto ja määrä sekä mahdolliset kuukautiskivut ohjaavat ehkäisyn valintaa.

Parhaimmillaan oikein valittu raskauden ehkäisy parantaa naisen elämänlaatua ja yleisterveyttä.  Raskautta voidaan ehkäistä hormonaalisesti, estemenetelmillä (esimerkiksi kondomi), kuparikierukalla tai sterilisaatiolla. Kierukka – tai kapseliehkäisyn aloitus vaatii yleensä käyntiä gynekologin vastaanotolla, kun taas hormonaalisen ehkäisyn (esimerkiksi e-pillerit) voit saada myös asiaan perehtyneeltä yleislääkäriltä tai gynekologin etävastaanotolla.

Сделайте Ботокс дома за 5 минут. Мгновенная подтяжка и Фарфоровое лицо за 1 ночь

Jälkiehkäisyn mahdollisuus on hyvä muistaa esimerkiksi tilanteissa, jossa kondomi on rikkoutunut. Jälkiehkäisyvalmisteita saa ostaa apteekista ilman reseptiä. Tehokkain jälkiehkäisy on viiden vuorokauden sisällä yhdynnästä asetettu kuparikierukka, Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös seksitaudeilta.
Näytä koko vastaus

Missä uusia E-pilleri resepti?

Reseptit uusitaan ensisijaisesti omassa hoitavassa yksikössä, esimerkiksi terveysasemalla, jossa olet asioinut aikaisemmin. Omakanta ehdottaa uusimispyynnön vastaanottajiksi niitä terveydenhuollon yksiköitä tai toimijoita, jotka ovat määränneet sinulle aiemmin reseptejä.
Näytä koko vastaus

Voiko terveydenhoitaja antaa E-pillereitä?

Lainsäädäntö mahdollistaa käytännön. Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai kätilö voi antaa naiselle maksuttoman e – pillereiden, ehkäisyrenkaan tai minipillereiden aloituspakkauksen. Kyse on ammattihenkilölain sallimasta oireenmukaisesta hoidosta, jota laillistettu ammattihenkilö voi toteuttaa.
Näytä koko vastaus

Voiko terveydenhoitaja määrätä E-pillerit?

Ehkäisyn aloituskäynti terveydenhoitajalla

Ota yhteys omaan terveyskeskukseesi tai ehkäisyneuvolaan. Ehkäisyneuvolassa osataan auttaa sinua hyvin. Käytäntönä on ensisijaisesti terveydenhoitajan vastaanotto, lääkärikäynnit suunnitellaan tarpeen mukaan. Voit soittaa myös terveyskeskukseen ja kertoa haluavasi keskustella eri ehkäisyvaihtoehdoista. Terveyskeskuksen työntekijät osaavat ohjata sinut oikealle henkilölle (hoitaja, lääkäri tai gynekologi). Opiskelijat saavat ehkäisypalvelut omasta opiskeluterveydenhuollostaan. Ensikäynnillä mitataan verenpaineesi ja kirjataan painosi ja pituutesi ylös sekä selvitellään mahdolliset sairautesi ja lääkkeesi, tupakoitko ja käytätkö alkoholia tai muita päihteitä, ovatko kuukautisesi säännölliset ja esiintyykö niiden yhteydessä kipuja, raskautesi, muut käyttämäsi ehkäisykeinot sekä milloin yhdynnät on aloitettu, onko ollut suojaamattomia yhdyntöjä ja kumppaniesi määrä. Ehkäisyn aloittaminen ei edellytä gynekologista tutkimusta, ei papa-näytettä (kohdunkaulan irtosolunäyte) eikä rintojen tutkimista. Papa-näytteen ottoon tulee kutsu valtakunnallisen seulontaohjelman mukaan 25-60 -vuotiaille 5 vuoden välein. Terveydenhoitajasi neuvoo sinua omatoimiseen rintojen tarkkailuun ja tutkimiseen. Terveydenhoitaja antaa aloitusehkäisyvalmisteen. Ensimmäistä ehkäisyä aloitettaessa annetaan 3 kuukauden maksuton e-pillereiden, ehkäisyrenkaan tai minipillereiden aloituspakkaus.

Seuranta

Seuranta tapahtuu puhelimitse tai täytetyn sähköisen raskauden ehkäisyn esitietolomaketietojen perusteella.

Gynekologinen tutkimus

Gynekologien tutkimus tehdään noin 5 vuoden välein ja kierukankäyttäjälle kierukanvaihtojen yhteydessä tai tarvittaessa Tutkimusta suositellaan myös silloin, jos kärsit poikkeuksellisista ylimääräisistä vuodoista tai alavatsakivuista Ennen tutkimukseen menoa pitää virtsarakko olla tyhjä Gynekologisen tutkimuksen aluksi lääkäri haastattelee sinua ja selvittelee esitietojasi Tutkimuspöydällä maataan selällään jalat hieman levällään ja tuettuina jalkatelineisiin. Mitä rennompi olet, sen helpompi tutkimus on suorittaa. Itse tutkimuksessa lääkäri tunnustelee vatsasi ja tekee gynekologisen sisätutkimuksen. Jos olet ensimmäistä kertaa tutkimuksessa, lääkäri yleensä esittelee käyttämänsä välineet ja kertoo miten tutkimus etenee. Voit myös itse esittää mieltäsi askarruttavia kysymyksiä tutkimuksen tekijälle. Gynekologisen sisätutkimuksen yhteydessä voidaan ottaa papa-näyte. Joko gynekologinen irtosolukoe eli papakoe on tuttu juttu? Gynekologisen tutkimuksen yhteydessä voidaan tarvittaessa tehdä myös rintojen tunnustelu. Tiesitkö, että rinnat pitäisi tutkia kerran kuussa? Lue lisää mitä gynekologisessa tutkimuksessa tapahtuu

Ehkäisyn seurantakäynti

Seurantakäynnillä on ehkäisymenetelmästä riippumatta terveydenhoitaja tai lääkäri Käynnillä keskustellaan sinun tilanteesta (mm. tupakka, ylipaino, päihteet), ehkäisymenetelmän sopivuudesta ja seksuaaliterveyden riskeistä Mitataan verenpaineesi ja arvioidaan mahdolliset vasta-aiheet käytössä olevalle ehkäisymenetelmälle Gynekologinen tutkimus tehdään noin joka 2. tai 3. vuosi ja kierukankäyttäjille kerran kierukanvaihtojen välillä ja tarvittaessa. Rutiininomaisen gynekologisen tutkimuksen hyödyllisyydestä ei ole näyttöä. Rinnat tutkitaan tarvittaessa Papakoe tutkitaan harkinnan mukaan 5 vuoden välein, jos et ole käynyt joukkotarkastuksissa ja olet täyttänyt 30 vuotta. Joissakin kunnissa papakokeen joukkotarkastukset aloitetaan 25-vuotiaille.

Katso videoklippejä ehkäisyyn liittyen: Kun ehkäisy on kunnossa, voi seksistä nauttia täysillä Katso Käypä hoito -suositus ehkäisystä Miten vältät seksitaudit? Lue lisää ehkäisyyn liittyen: Tietoa etenkin nuorille ehkäisystä, ehkäisymenetelmistä, gynekologisesta tutkimuksesta sekä muuusta ehkäisyyn liittyvästä Kuinka aloitan ehkäisyn? Käypä hoito -suositus raskauden ehkäisystä THL: Raskauden ehkäisystä Hormonaaliset ehkäisymenetelmät Seksi ja Seurustelu -sanasto Ehkäisy on myös parisuhdejuttu
Näytä koko vastaus

Voiko gynekologi määrätä E-pillerit?

Ensikäynti ehkäisyneuvojan vastaanotolla – Suosittelemme lämpimästi, että varaat ensin ajan hoitajan ehkäisyneuvontaan, Hoitajan kanssa voit kiireettömästi ja luottamuksellisesti keskustella ehkäisyyn liittyvistä asioista ja myös muista mahdollisista seksuaalisuuteen, elämäntilanteeseesi ja terveyteesi liittyvistä kysymyksistä.

Ennen käyntiä voit täyttää esitietokaavakkeen, joko odotellessasi vastaanotolle pääsyä tai kotona etukäteen. Käynnillä ehkäisyneuvoja kartoittaa tilannettasi ja keskustelette muun muassa kuukautisistasi, terveydentilastasi, elintavoistasi sekä suvussasi esiintyneistä sairauksista. Nämä kaikki auttavat hoitajaa suosittelemaan sinulle sopivaa ehkäisyä.

Hoitaja esittelee sinulle kaikki ehkäisyvaihtoehdot ja kertoo niiden käytöstä ja mahdollisista haitoista. Jos sinulla ei ole fyysisiä esteitä ehkäisyn aloittamiselle, ehkäisy voidaan aloittaa heti vastaanoton jälkeen. Ehkäisyneuvoja toimii yhteistyössä Nuorten Naisten Aavan gynekologin kanssa.
Näytä koko vastaus

Miten saada E-pilleri resepti?

3. Miten hankin e-pillerit? – E-pillerit ovat reseptilääkkeitä eli tarvitset reseptin, jotta voit ostaa niitä apteekista. E-pillerireseptin voit saada ehkäisyneuvolasta, terveyskeskuksesta, yksityiseltä gynekologilta, kouluterveydenhuollosta tai nuorisopoliklinikalta. Soita tai mene juttelemaan asiasta. Joissakin kunnissa saat aloituspakkauksen mukaasi ilmaiseksi.
Näytä koko vastaus

Voiko lääkäri kirjoittaa reseptin puhelimitse?

Sähköisellä lääkemääräyksellä tarkoitetaan tietojenkäsittelylaitteella laadittua lääkemääräystä, joka siirretään tietoverkkoja käyttäen Kelan ylläpitämään keskitettyyn valtakunnalliseen tietokantaan (Reseptikeskus). Se sisältää kaikki sähköiset lääkemääräykset ja apteekkien niihin tekemät toimitusmerkinnät.

  • Lääkemääräyksen laadittuaan lääkkeen määrääjä tulostaa potilaalle potilasohjeen, joka sisältää samat tiedot kuin hänelle tehty lääkemääräys.
  • Potilaan mennessä apteekkiin farmaseutti tai proviisori hakee verkkoyhteyttä käyttäen potilaalle laaditut lääkemääräykset Reseptikeskuksesta ja luovuttaa potilaalle lääkkeet.

Lääkemääräys on laadittava pääsääntöisesti aina sähköisesti. Paperilomakkeella tai puhelimitse sen voi antaa silloin, jos sähköinen määrääminen ei ole teknisen häiriön vuoksi mahdollista tai lääkehoidon tarve on kiireellinen eikä lääkemääräystä voi olosuhteiden poikkeuksellisuuden vuoksi tai muusta erityisestä syystä laatia sähköisesti.

  • Paperilla lääkemääräys laaditaan myös silloin, kun kyseessä on pro auctore -lääkemääräys, erityislupavalmiste (valmisteella ei ole myyntilupaa, kulutukseen luovutus Fimean erityisluvalla) tai lääkkeellinen kaasu, joita ei vielä toistaiseksi voi määrätä sähköisellä lääkemääräyksellä.
  • Paperilomakkeelle laaditussa lääkemääräyksessä ja puhelinmääräyksessä on aina perusteltava, miksi lääkemääräystä ei ole laadittu sähköisesti.

Apteekki tallentaa lääkettä toimittaessaan paperilomakkeelle laaditun lääkemääräyksen Reseptikeskukseen. Lääkäri voi korjata Reseptikeskuksessa olevaa potilaansa virheellistä lääkemääräystä, mitätöidä lääkemääräyksen, uudistaa sen tai estää uudistamisen.

Toimittamattoman tai osittain toimitetun lääkemääräyksen voi mitätöidä vain potilaan suostumuksella, paitsi jos lääkemääräys on laadittu potilaan tarkoituksellisesti antamien virheellisten tietojen perusteella tai pakottamalla. Lääkkeen määrääjä tarvitsee henkilökohtaisen terveydenhuollon ammattikortin voidakseen laatia lääkemääräyksiä.

Henkilökohtaisen ammattikortin avulla varmistetaan lääkkeenmäärääjän henkilöllisyys, hänen oikeutensa määrätä lääkkeitä ja tuotetaan sähköinen allekirjoitus lääkemääräykseen. Tietojärjestelmä tarkistaa samalla automaattisesti myös lääkkeenmäärääjän oikeuksissa mahdollisesti olevat rajoitukset.
Näytä koko vastaus

Voiko lääkäri perua reseptin?

Reseptin mitätöinti Hoidollisen mitätöinnin voi tehdä toimittamattomaan tai osittain toimitettuun reseptiin esimerkiksi silloin, kun potilaan lääkitys on lopetettu. Teknisen mitätöinnin voi tehdä toimittamattomaan reseptiin esimerkiksi tilanteessa, jossa resepti on määrätty väärälle henkilölle.
Näytä koko vastaus

Kenelle E-pillerit ei sovi?

Ehkäisypillerit – Yhdistelmäehkäisypillerit, jotka sisältävät estrogeeniä ja progestiinia, eli naishormonia ja keltarauhashormonia, ovat suomalaisten naisten suosituin ehkäisymenetelmä. Niitä otetaan 21 päivää peräkkäin ja sen jälkeen pidetään viikon tauko.

  1. Uusimmissa valmisteissa syödään joka päivä pilleri, jolloin vaikuttavaa ainetta sisältäviä pillereitä on 24–26 ja lumepillereitä 2–4.
  2. Yhdistelmäehkäisy ei sovi naiselle, jolla on aurallinen migreeni, aiemmin sairastettu laskimo- tai valtimoveritulppa tai verenpainetauti, eivätkä yli 35-vuotiaalle tupakoivalle naiselle.
You might be interested:  Lihapullat Ruskea Kastike Resepti?

Vaihtoehtoisena pilleriehkäisynä on myös pelkkää progestiinia sisältävät minipillerit. E-pillereiden ehkäisyteho on noin 99 prosenttia oikein käytettynä, eli yksi nainen sadasta tulee raskaaksi vuoden käytön aikana. Suurin osa raskauksista alkaa unohtuneen pillerin takia.
Näytä koko vastaus

Tarvitseeko e pillerien kanssa käyttää kondomia?

4. Jäävätkö kuukautiset pois e-pillereitä käytettäessä ja käykö pelkkä kondomi ehkäisyyn? – Kysymys: Sellasta vaan, että kun mä tarvitsisin e-pillereitä, niin 1. Saako niitä koulun terveydenhoitajalta? 2. Onko terveydenhoitajalla vaitiolovelvollisuus? 3.

Ei kai niistä terveydenhoitajalta saaduista e-pillereistä joudu erillisiin jatkotutkimuksiin? 4. Jäävätkö kuukautiset pois pillereitä käyttäessä? 5. Onko joka koulun terveydenhoitajalla e-pillereitä? 6. Saako 14-vuotiaskin hakea e-pillereitä terveydenhoitajalta? Anteeksi näin pitkä viesti, mutta tarvitsisin kaiken tiedon nyt? PS.

käykö pelkkä kondomi ehkäisyyn? Vastaus: Kondomin käyttö on suositeltavaa myös e-pillereiden käytön aikana, sukupuolitautien ehkäisemiseksi. Sitä kannattaa käyttää aina jonkin aikaa, jos kumppani vaihtuu. Jos molemmille on kyse ensimmäisestä suhteesta, ei kondomia tarvitse välttämättä käyttää e-pilleri ehkäisyn alkaessa.

Ondomi käy ehkäisyksi, mutta se ei ole niin luotettava kuin e-pillerit tai vastaavat valmisteet (laastari, rengas). Kts. edellinen vastaus käytänteistä, e-pillereiden saanti koulun terveydenhoitajalta riippuu paikkakunnan käytänteistä. Jos on niin, että ehkäisy voidaan aloittaa koulun terveydenhoitajan kautta, niin silloin hänellä on e-pillereitä.

Terveydenhoitajilla on vaitiolovelvollisuus. Aina kun e-pillerit aloitetaan (kyse lääkkeestä) on jossain vaiheessa myös lääkärin tarkastus. E-pillereiden aloitukselle ei ole varsinaista alaikärajaa, tilanne arvioidaan aina tapauskohtaisesti, jos on kyse kovin nuoresta henkilöstä.14-vuotias voi aloittaa e-pillerit, jos ei mitään terveydellistä estettä aloitukselle ole.
Näytä koko vastaus

Miten kertoa äidille E pillereistä?

Asiantuntija vastaa – 10.06.2020 klo 10:22, Väestöliitto Moikka, mietit e-pillereiden hankkimista ja siihen liittyviä kysymyksiä. Kun ehkäisyn aloittaminen on ajankohtaista, kannattaa hakeutua esimerkiksi ehkäisyneuvolaan tai terveyskeskukseen. Yksityiset lääkäriasemat ovat maksullisia.

Tiedätkö onko paikkakunnallasi ehkäisyneuvolaa? Selvitä asia vaikka googlaamalla kotipaikkakuntasi ja kirjoittamalla + ehkäisyneuvola. Asia hoituu myös niin, jos soitat alueesi terveyskeskukseen ja kerrot, että haluat jutella ehkäisystä. Silloin pääset juttelemaan erilaisista vaihtoehdoista – hyvällä tuurilla juuri teidän paikkakunnalla on käytössä nuorille ilmainen ehkäisy! Millaisia ehkäisymenetelmiä on? On tärkeää, että tutustut erilaisiin ehkäisymenetelmiin jo etukäteen, niin tiedät miten ne toimivat.

Eri ehkäisymenetelmien hyödyistä ja mahdollisista sivuvaikutuksista on tärkeää jutella hoitohenkilökunnan kanssa. Lue erilaisista ehkäisymenetelmistä painamalla tätä kohtaa tekstistä. Mitä hoitohenkilökunta haluaa tietää ehkäisyä valittaessa? Yleensä sopivaa ehkäisymenetelmää kartoittaessa terveydenhoitaja kartoittaa perusterveydentilaasi ja sukusairauksia kuten onko vanhemmillasi tai isovanhemmillasi ollut veritulppia, sydän- tai verisuonisairauksia.

  • Gynekologista tutkimusta ei ole tässä vaiheessa tarve tehdä.
  • Ysyt, pitääkö vanhemmille kertoa ehkäisymenetelmien hankinnasta.
  • Vastaus kysymykseesi on: ei tarvitse.
  • Se on sinun yksityisasiasi ja saat itse päättää kenelle kerrot seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista.
  • Vanhempasi eivät myöskään saa tietoa siitä, millaisia reseptejä sinulle on määrätty.

Soittaessasi aikaa, voit kysyä ajanvarauksesta että millaiset suvun sairaudet sinulla pitäisi olla tiedossa kun menet vastaanotolle. Mikäli sinulla on luottamukselliset välit vanhempiesi kanssa, niin ehkäisystäkin kannattaa toki heille puhua ja kysyä vaikka näistä mahdollisista sukusairausrasitteista.

  • Mutta se, kenen kanssa toivon että keskustelet, olisi kumppanisi.
  • Eli olisi hyvä jos juttelet hänen kanssaan siitä, millainen ehkäisymenetelmä sopisi juuri teille.
  • Jos paikkakunnallanne ei ole ilmaista ehkäisyä, on myös hyvä miettiä kuinka myös kumppanisi vois osallistua ehkäisymenetelmän kustannukseen.

Ja toki yksi oleellinen kysymys on myös se, että onko kumppanillasi ollut aiemmin suojaamattomia seksikokemuksia eli onko hänen syytä käydä seksitautitesteissä? Jos haluat jutella lisää ehkäisystä tai vaikka tästä vastauksesta tai muista teemoista; tervetuloa Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin.
Näytä koko vastaus

Voiko tulla sisään Jos on pillerit?

E-pillerin kanssa voi tulla raskaaksi – näin minimoit riskit Ehkäisypillerit eivät suojaa täysin raskaudelta. WebMD-terveyssivuston mukaan noin kahdeksan naista sadasta tulee raskaaksi ensimmäisen vuoden aikana ehkäisypillereiden aloittamisesta. Huolellisuus vaikuttaa ratkaisevasti pillereiden tehoon.

Vain yksi sadasta naisesta, jotka käyttävät e-pillereitä säännöllisesti ja ohjeiden mukaisesti, tulee raskaaksi. Eli vain noin yksi prosentti huolellisista käyttäjistä tulee raskaaksi. Keskeistä e-pillereiden käytössä on, että ottaa pillerit joka päivä ja aina mahdollisimman samaan vuorokauden aikaan.

Ehkäisyteho saattaa heiketä, jos oksennat tai ripuloit 3-4 tunnin sisällä pillerin ottamisesta. Tällöin sinun tulee toimia samalla tavoin kun toimisit pillerin unohtuessa – lue tarkasti ohjeet lääkemerkkisi tuoteselosteesta. Jos raskaaksi tuleminen huolestuttaa, käytä tuplaehkäisyä.
Näytä koko vastaus

Voiko menkat tulla e-pillereiden aikana?

Asiantuntija vastaa – 27.12.2021 klo 16:09, Väestöliitto Hei, ja kiitos kysymyksestäsi! Kuvaamasi ruskea vuoto kuulostaa välivuodolta. Välivuodolla tarkoitetaan kuukautisten välillä esiintyvää veristä vuotoa, joka voi kestoltaan ja määrältään vaihdella.

  • Yseessä on, kuten sanoitkin, e-pillereiden ensimmäisten käyttökuukausien aikana melko tavallinen sivuoire.
  • Yleensä ei ole aihetta huoleen, vaikka vuoto voikin tuntua tosi häiritsevältä.
  • E-pillereiden aloituksesta välivuotoa voi esiintyä joskus kahden ensimmäisen kuukauden ajan.
  • Yleensä välivuoto lakkaa e-pillereiden käyttöä jatkettaessa seuraavien kiertojen aikana.

Jos välivuoto kuitenkin jatkuu, voi asia korjaantua pillereiden merkkiä vaihtamalla, tai vaihtamalla kokonaan ehkäisymenetelmää. Joskus myös välivuotoa voi tulla, jos pillereitä on unohtunut ottaa. E-pillerit on siis tärkeä ottaa säännöllisesti päivittäin, ja mieluiten samaan kellonaikaan.

  • Tiputteluvuoto itsessään ei vaikuta ehkäisytehoon, ellei sen syynä ole juuri pillereiden käyttöön liittyvä ongelma, kuten pillereiden unohtuminen.
  • Välivuodon syitä voivat olla myös esimerkiksi jokin gynekologinen tulehdus tai muu sairaus.
  • Jos välivuotoa on säännöllisesti, se jatkuu useamman kuukautiskierron ajan, tai asia muutoin huolettaa, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Koska olet juuri aloittanut yhdistelmäehkäisyn käytön,voi tilannetta vielä seurailla muutaman kuukauden ajan. Mikäli tilanne kuitenkin vaivaa sinua kovasti, voit olla yhteydessä lääkäriisi, joka osaa parhaiten vastata juuri sinua ja tilannettasi koskeviin kysymyksiin.
Näytä koko vastaus

Voiko mies syödä e-pillereitä?

Kysyimme asiasta Väestöliiton lääkäri Miila Haloselta. ‘Yhden e – pillerin ottamisesta ei varmasti tapahdu miehelle yhtään mitään. Naishormonien määrät yhdessä pillerissä ovat niin pienet, puhutaan mikrogrammoista’, hän sanoo. E – pillereiden idea on estää ovulaatiota eli munasolua kypsymästä.
Näytä koko vastaus

Mikä ehkäisy ei lihota?

Erikoislääkäri Tuulia Tikka oikoo hormonaaliseen ehkäisyyn liittyviä väärinkäsityksiä.5.2.8:00 Mitäs ne yhdistelmäehkäisyvalmisteet nyt oikein olivatkaan? Niitä löytyy tablettina eli perinteisenä e-pillerinä, ehkäisylaastarina ja -renkaana. Valmisteet sisältävät progestiinia ja estrogeenia – eli hormoneja – erilaisina yhdistelminä.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteet eivät lihota eivätkä aiheuta masennusta tai lapsettomuutta. Nämä perustiedot ja paljon muuta löytyy naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin Tuulia Tikan Instagramista. Tikka saa paljon ehkäisyyn liittyviä kysymyksiä seuraajiltaan. – Tiedon tarvetta on. Kaikkiin mielessä oleviin asioihin ei välttämättä ole aiemmin hoksannut tai kehdannut hakea apua, Tikka sanoo.

Tikka on havainnut, että hormonaalisiin valmisteisiin liittyy vielä useita vanhentuneita käsityksiä. Kuten esimerkiksi se, että kierukka olisi käypä vain synnyttäneille. Todellisuudessa kierukka sopii liki kenelle tahansa. – Laitan niitä paljon ei synnyttäneille, jotka kaipaavat varmaa ja helppoa ehkäisyä.

  • Etuna on se, että kun kierukan laittaa kerran, sitä voi pitää monta vuotta asiaa miettimättä.
  • Tikka kertoo törmänneensä myös hormonivalmisteisiin liittyviin pelkoihin.
  • Aikki eivät tule ajatelleeksi, että hormonit jylläävät kehossa joka tapauksessa.
  • Ne ovat ihmiselle elintärkeitä.
  • Ilman niitä oltaisiin pulassa! Ehkäisyvalmisteissa olevia vastaavia hormoneja elimistömme tuottaa itse.

Annostelu on vain erilainen. Toinen pelko ovat mahdolliset mielialaoireet. – Tätä on tutkittu paljon. Kaikki hormonaaliset valmisteet voivat vaikuttaa mielialaan, mutta vaikutukset ovat yksilöllisiä. Valmisteet voivat myös parantaa mielialaa ja esimerkiksi PMS-oireita.
Näytä koko vastaus

Saako E-pillerit ilman gynekologia?

Ehkäisypillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari (yhdistelmäehkäisy)

Yhdistelmäehkäisyvalmisteissa (pilleri, rengas tai laastari) on sekä estrogeenia (naishormonia) että progestiinia (keltarauhashormonia). Ehkäisyteho perustuu ovulaation estoon. Koetut haittavaikutukset ovat melko yleisiä mutta menevät usein ohi, oireiden pitkittyessä vaihdetaan toiseen valmisteeseen. Hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla voidaan hoitaa ja ehkäistä monia gynekologisia sairauksia. Yhdistelmäehkäisyn vasta-aiheista tärkeimpiä ovat aikaisempi varmistettu laskimo- tai valtimoveritulppa tai niiden riskitekijä sekä rintasyöpä.

Yhdistelmäehkäisyllä tarkoitetaan synteettistä estrogeenia ja progestiinia (keltarauhashormonia) sisältäviä valmisteita. Yhdistelmävalmisteet annetaan joko ehkäisytablettina päivittäin, laastarina viikoittain tai kuukausittain vaihdettavana emätinrenkaana.

  • Yhdistelmäehkäisyn teho perustuu progestiinin aiheuttamaan ovulaation estoon, eli munarakkula ei kypsy eikä munasolu irtoa.
  • Estrogeenin tehtävänä on parantaa vuotokontrollia ja varmistaa yhdessä progestiinin kanssa ovulaation estyminen.
  • Hedelmällisyys palautuu hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen muutaman kuukauden sisällä iän mukaiselle tasolle.

Tavallisesti näitä valmisteita käytetään kolmen viikon jaksoissa, ja hoitojen välissä on viikon tauko, jolloin tulee kuukautisvuoto. Joissakin valmisteissa tauko on lyhyempi. Nykyisin lisää suosiotaan tapa, jossa yhdistelmäehkäisyä käytetään useampia viikkoja, jopa useampia kuukausia peräkkäin, ja vasta sitten pidetään viikon tauko.

  • Näin voidaan harventaa vuotojen tulemista.
  • Pitkän syklin käyttö ei vaikuta ehkäisytehoon eikä siihen liity enempää haittavaikutuksia.
  • Tavallisin haitta on vaaraton tiputteluvuoto.
  • Tuolloin voi pitää seitsemän päivän tauon ja sen jälkeen taas jatkaa ehkäisyvalmistetta.
  • Yhdistelmäehkäisyvalmisteet ovat reseptivalmisteita.
You might be interested:  Romanttinen Illallinen Kotona Resepti?

Ehkäisyä varten voi varata itse ajan esimerkiksi terveyskeskukseen, ehkäisyneuvolaan tai gynekologille. Gynekologinen tutkimus ei ole edellytys hormonaalisen ehkäisyn aloitukselle, mutta lääkärin tai terveydenhoitajan neuvonta ja seuranta on aiheellinen.

  • Ehkäisyneuvolassa voi terveydenhoitaja aloittaa nuorelle ehkäisyvalmisteen vastuulääkärin valvonnassa.
  • Resepti voidaan kirjoittaa kahdeksi vuodeksi kerrallaan.
  • Ontrolli terveydenhoitajalla tai lääkärin vastaanotolla parin vuoden välein on aiheellinen.
  • Ontrollikäynnillä keskustellaan käyttäjän tilanteesta, esimerkiksi tupakoinnista ja elintavoista yleensäkin, menetelmän sopivuudesta ja seksuaaliterveyden riskeistä.

Tärkeätä on arvioida mahdollisesti ilmaantuneet vasta-aiheet käytetylle menetelmälle. Yhdistelmäehkäisyllä on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Vuodot ovat säännölliset, niukat ja usein lähes kivuttomat. Yhdistelmäehkäisy auttaa myös niitä, jotka kärsivät aknesta, rasvaisista hiuksista ja ihosta tai liiallisesta karvankasvusta.

Sivuvaikutuksista tavallisimpia ovat turvotus, pahoinvointi, päänsärky, mielialamuutokset ja tiputteluvuodot. Monet näistä oireista lievittyvät, kun käyttöä jatketaan. Jos näin ei tapahdu, merkkiä kannattaa vaihtaa tai muuttaa ehkäisymenetelmää kokonaan. Yhdistelmäehkäisy vähentää munasarja- tai kohtusyövän riskiä.

Yli 5 vuoden käyttö pienentää kohtusyövän riskiä 40 % ja munasarjasyövän riskiä 30 %. Yhdistelmäehkäisyn vasta-aiheista tärkeimpiä ovat aikaisempi varmistettu laskimo- tai valtimoveritulppa tai niiden riskitekijä sekä rintasyöpä. Samoin verenpainetauti, aktiiviset maksasairaudet ja diabetes, johon liittyy lisäsairauksia (komplikaatioita) estävät yleensä käytön.

  • Erityistä harkintaa tarvitaan, jos naisella on aurallinen migreeni, hän tupakoi tai hänellä on vaikea lihavuus.
  • Imetyksen aikana (ensimmäiset kuusi kuukautta) yhdistelmäehkäisypilleriä ei suositella.
  • Yhdistelmäehkäisyn käyttöön liittyy laskimotukoksen riski.
  • Yhdistelmäehkäisyä käyttämättömän 15–44-vuotiaan naisen laskimoveritulppariskin arvioidaan olevan 2/10 000 naisvuotta.

Raskauden aikana tukosriski on 10–30/10 000 naisvuotta (kymmenkertainen riski) ja heti synnytyksen jälkeen jopa 50–100/10 000 naisvuotta. Yhdistelmäehkäisyn käytön aikana tukosriski on 6–12/10 000 käyttövuotta, pillerityypistä riippuen, mutta matalampi kuin raskauden aikana.

Tablettien estrogeenimäärän vähentäminen on pienentänyt pillereiden käyttöön liittyvää laskimoveritulpan riskiä. Estrogeenin annostelureitillä (suun kautta, emättimen kautta tai ihon kautta) ei ole vaikutusta riskeihin. Yhdistelmäehkäisyyn liittyvä laskimotukoksen riski on suurimmillaan käytön alkuvaiheessa, mutta silti ne ovat varsin harvinaisia.

Ylipaino, tupakointi ja ikääntyminen lisäävät riskiä, samoin perinnöllinen tukostaipumus. Ehkäisypilleri on pitkään ollut eniten käytetty ehkäisymenetelmä. Tabletit voivat olla kiinteäannoksisia, jolloin kaikissa tableteissa on sama määrä hormonia, tai vaihtuva-annoksisia, jolloin hormonien määrä vaihtuu kierron aikana.

  • Yhdistelmäpillerien ehkäisyteho on varsin luotettava, kun ne muistetaan ottaa säännöllisesti.
  • Ehkäisypillerit voidaan aloittaa milloin tahansa kuukautiskierron aikana, mutta pitää varmistaa, ettei raskaus ole alkanut samassa kierrossa.
  • Jos ehkäisy aloitetaan muulloin kuin kuukautiskierron ensimmäisen viikon aikana, kondomia tulee käyttää lisäehkäisynä seitsemän vuorokauden ajan.

Yhdistelmäpillerien hyödylliset ominaisuudet tekevät niistä hyvän menetelmän naisille, jotka ovat nuoria ja synnyttämättömiä. Pilleri on hyvä valinta myös silloin, jos kuukautiset ovat joko epäsäännölliset, runsaat tai kivuliaat tai kuukautiskiertoon liittyy muita vaivoja.

  • Terveelle normaalipainoiselle tupakoimattomalle naiselle sopii mikä tahansa Suomessa markkinoilla oleva yhdistelmäehkäisytabletti aina vaihdevuosiin asti.
  • Vähintään 35 vuoden ikä yhdistettynä tupakoimiseen on este yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käytölle.
  • Ehkäisypillerit estävät munasarjakystien ilmaantumista sekä lievittävät endometrioosioireita.

Ehkäisyrenkaan käyttö on lisääntynyt. Markkinoilla niitä on saatavissa kolmella nimellä, mutta niiden hormonimäärät eivät eroa toisistaan. Ehkäisyrengas vapauttaa emättimen limakalvon läpi verenkiertoon estrogeenia ja progestiinia. Rengas on taipuisa ja läpinäkyvä.

  • Se on halkaisijaltaan 5,4 cm ja poikittaisläpimitaltaan 4 mm.
  • Ehkäisyrengas vaikuttaa samalla tavalla kuin yhdistelmäehkäisypilleri, joten sen vasta-aiheet, edut ja haitat ovat lähes samat.
  • Renkaan käyttöön liittyen verenkierron hormonipitoisuudet ovat tasaisemmat ja hormonaalisten haittavaikutusten riski hieman pienempi kuin pillereillä.

Tutkimuksissa ehkäisyrenkaan käyttöön on liittynyt valkovuodon lisääntynyt esiintyminen. Ehkäisyrengas häiritsee yhdynnässä vain harvoin, mutta tarvittaessa rengas voidaan poistaa enintään kolmen tunnin ajaksi ehkäisytehon kärsimättä. Ehkäisyrengas asetetaan emättimeen kolmeksi viikoksi, jonka jälkeen ollaan yksi viikko ilman rengasta.

  1. Tyhjennysvuoto tulee taukoviikon aikana.
  2. Tämän jälkeen asetetaan uusi rengas.
  3. Uten ehkäisypillerin käytön aikana, on tärkeää muistaa, että tauko ei ylitä seitsemää vuorokautta.
  4. Tämä menetelmä sopii naiselle, jolla on vaikeuksia muistaa päivittäinen pillerin otto.
  5. Ehkäisyrenkaan asettaminen oikein emättimeen voi olla vaikeaa tai rengas saattaa poistua osittain tai kokonaan joissakin erityistilanteissa, esimerkiksi yhteydessä.

Joskus rengas voi tulla pois emättimestä esimerkiksi tamponin poiston yhteydessä, yhdynnän aikana tai vaikean ummetuksen takia. Mikäli rengas on ollut poissa paikaltaan alle kolme tuntia, ehkäisyteho ei ole heikentynyt. Rengas tulee huuhdella kylmällä tai haalealla (ei kuumalla) vedellä ja asettaa takaisin mahdollisimman pian, mutta viimeistään kolmen tunnin sisällä.

Myös ehkäisylaastari vaikuttaa samalla tavoin kuin yhdistelmäpilleri. Lääkemuoto on ohut laastari (kooltaan 4,5 cm × 4,5 cm), joka vapauttaa ihon läpi verenkiertoon estrogeenia ja progestiinia. Laastarin käyttöaiheet ja vasta-aiheet ovat samat kuin yhdistelmäpillerin. Ehkäisylaastaria käytetään seuraavasti: laastari kiinnitetään iholle kerran viikossa aina samana viikonpäivänä kolmen viikon ajan, jonka jälkeen seuraa viikon laastariton jakso, jolloin tyhjennysvuoto tulee.

Laastari kiinnitetään reiteen, olkavarteen, pakaraan tai vartaloon, ei kuitenkaan rintojen alueelle. Laastarin käyttöön liittyy ihoärsytystä 20 %:lla naisista. Ehkäisylaastari sopii naiselle, joka ei halua tai jolla on vaikeuksia muistaa ottaa pillereitä päivittäin.
Näytä koko vastaus

Mistä voi hankkia e-pillereitä?

Lähitulevaisuudessa minulla olisi ajankohtaista hankkia ehkäisypillerit, joten kysymys kuuluukin kuinka ne hankin? Pitääkö minun käydä gynekologilla, sillä en ole koskaan käynyt? 1.12.2012 14:38 Voinko hankkia pillerit terveydenhoitajalta terveyskeskuksesta vai tarvitsenko ihan peruslääkäriltä reseptin? Mikä on helpoin keino aikuisena saada ekat pillerit? Nimimerkki: Justakiss, nainen 22 vuotta RFSU:n seksuaaliterapeutin vastaus: Jos opiskelet voit käydä keskustelemassa aiheesta opiskelijaterveydenhoitajan kanssa.

  • Heistä osa aloittaa pilleriehkäisyn ilman lääkärillä käyntiä ja sitten sovitaan myöhemmin aika lääkärille.
  • Jos et kuulu opiskelijaterveydenhuollon piiriin, niin kannattaa soittaa oman paikkakunnan terveyskeskukseen ja kysyä miten paikkakunnalla hoidetaan ehkäisyasiat (tai varata aika yksityiselle gynekologille).

Jos saat ajan terveydenhoitajalle tai lääkärille niin siellä haastatellaan, mitataan mahdollisesti verenpaine, keskustellaan oikeasta ehkäisyvaihtoehdosta ja puhutaan siitä miten jatkossa ehkäisyn alettua hoidetaan asiat (papanäytteet, reseptien uusimiset, kontrollikäynnit yms.).

Lääkäri voi myös tehdä sisätutkimuksen joko heti ensimmäisellä käynnillä tai seuraavilla seurantakäynneillä. Samassa yhteydessä yleensä puhutaan yleisesti kuukautisista, seksuaalisuudesta ja rintojen tutkimisesta. Osalla paikkakunnista voidaan antaa parin kuukauden pillerit ilmaiseksi mukaan tai sitten saat suoraan reseptin, jolla haet pillerit apteekista.

Lääkäri tai terveydenhoitaja opastavat myös pillereiden aloittamiseen.
Näytä koko vastaus

Voiko e-pillereitä hakea apteekista?

Saako nuori e-pillerit ilmaiseksi apteekista? Apteekkari vastaa | 13.10.2021 | PETTERI HENRIKSSON Olen kuullut puhuttavan ilmaisesta ehkäisystä nuorille. Voiko apteekista saada ehkäisypillereitä ilmaiseksi? “Nuorten ehkäisyyn liittyvä neuvonta kuuluu kuntien tehtäviin, ja käytännössä se hoidetaan joko ehkäisyneuvoloissa tai koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa. Valtion taholta on tosiaan suositeltu, että ­nuorilla ­olisi mahdollisuus maksuttomaan ehkäisyyn.

Suositus ei ­kuitenkaan ole velvoite, vaan kunnat päättävät ­itsenäisesti, ­tarjoavatko ne nuorille maksuttoman ehkäisyn. Tästä johtuen mahdollisuus ilmaiseen ehkäisyyn on kiinni asuinpaikasta. Huomioitavaa myös on, että maksuton ehkäisy voi ­tarkoittaa hyvinkin erilaisia asioita. Joissain kunnissa tarjotaan esimerkiksi vain ehkäisypillereitä tietyksi ajaksi ­maksutta, kun taas toisessa kunnassa kaikki ehkäisymenetelmät ovat ­maksuttomia, kunnes nuori täyttää 25 vuotta.

Jokaisen nuoren kannattaa selvittää oman kuntansa ­tilanne ja tarvittaessa hyödyntää tarjolla olevia palveluita. Jos ehkäisyneuvonnassa todetaan tarve lääkkeelliselle, hormonaaliselle ehkäisylle, valmisteet saa aina kunnan palvelupisteestä, yleensä ehkäisyneuvolasta tai terveyskeskuksesta.
Näytä koko vastaus

Saako Terkkarilta e-pillerit?

Terveydenhoitaja voi kartoitusten ja haastattelujen jälkeen ojentaa oppilaalle kolmen kuukauden edestä e-pillereitä. Kondomeja terveydenhoitajalta ei välttämättä jaettavaksi asti löydy. Kuva: Yle Kouluterveydenhoitaja voi antaa nuorelle yläkoululaiselle kolmen kuukauden aloituspakkauksen ehkäisypillereitä.

  • Ondomeja ei kuitenkaan jaeta.
  • Jos tarve tulee, eli nuori tai hänen vanhempansa ottaa asian esille, niin e-pillereitä voidaan antaa.
  • Olmen kuukauden aloituspakkaus on maksuton.
  • E-pillereitä annetaan ehkäisyyn tai muuhun tarpeeseen, esimerkiksi kuukautisiin tai akneen.
  • Sen jälkeen on terveydenhoitajan ja lääkärin kontrollikäynnit määräajoin, Kajaanin Keskuskoulun terveydenhoitaja Tuija Pöllänen kertoo.

– Kouluterveydenhoitajan vastaanotolla ei ole kondomeja jaossa. Niiden käyttöön kyllä ohjeistetaan, että miten se asetetaan ja miten sitä käytetään. Nuorille tehdään kahdeksannella luokalla laaja-alainen terveystarkastus. Vanhemmat ja oppilas täyttävät kaavakkeet etukäteen, jonka jälkeen vastaukset käydään läpi yhdessä terveydenhoitajan kanssa.
Näytä koko vastaus

Voiko e-pillereitä syödä ilman taukoa?

4. Kuinka monta e-pillerilaattaa voi syödä putkeen? – Soini kertoo, että e-pillereitä voi käyttää periaatteessa vaikka koko ajan. – Ei ole todettu, että olisi mitään maksimimäärää, Soini sanoo. Käytännössä kuitenkin useiden peräjälkeen syötyjen e-pillerilaattojen jälkeen tiputteluvuotojen määrä lisääntyy. Tällöin suositellaan pitämään taukoviikko pillerilaatan loppumisen jälkeen.
Näytä koko vastaus

Kuka voi määrätä E-pillereitä?

Ehkäisypillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari (yhdistelmäehkäisy)

Yhdistelmäehkäisyvalmisteissa (pilleri, rengas tai laastari) on sekä estrogeenia (naishormonia) että progestiinia (keltarauhashormonia). Ehkäisyteho perustuu ovulaation estoon. Koetut haittavaikutukset ovat melko yleisiä mutta menevät usein ohi, oireiden pitkittyessä vaihdetaan toiseen valmisteeseen. Hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla voidaan hoitaa ja ehkäistä monia gynekologisia sairauksia. Yhdistelmäehkäisyn vasta-aiheista tärkeimpiä ovat aikaisempi varmistettu laskimo- tai valtimoveritulppa tai niiden riskitekijä sekä rintasyöpä.

You might be interested:  Peanut Butter Cups Resepti?

Yhdistelmäehkäisyllä tarkoitetaan synteettistä estrogeenia ja progestiinia (keltarauhashormonia) sisältäviä valmisteita. Yhdistelmävalmisteet annetaan joko ehkäisytablettina päivittäin, laastarina viikoittain tai kuukausittain vaihdettavana emätinrenkaana.

  • Yhdistelmäehkäisyn teho perustuu progestiinin aiheuttamaan ovulaation estoon, eli munarakkula ei kypsy eikä munasolu irtoa.
  • Estrogeenin tehtävänä on parantaa vuotokontrollia ja varmistaa yhdessä progestiinin kanssa ovulaation estyminen.
  • Hedelmällisyys palautuu hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen muutaman kuukauden sisällä iän mukaiselle tasolle.

Tavallisesti näitä valmisteita käytetään kolmen viikon jaksoissa, ja hoitojen välissä on viikon tauko, jolloin tulee kuukautisvuoto. Joissakin valmisteissa tauko on lyhyempi. Nykyisin lisää suosiotaan tapa, jossa yhdistelmäehkäisyä käytetään useampia viikkoja, jopa useampia kuukausia peräkkäin, ja vasta sitten pidetään viikon tauko.

Näin voidaan harventaa vuotojen tulemista. Pitkän syklin käyttö ei vaikuta ehkäisytehoon eikä siihen liity enempää haittavaikutuksia. Tavallisin haitta on vaaraton tiputteluvuoto. Tuolloin voi pitää seitsemän päivän tauon ja sen jälkeen taas jatkaa ehkäisyvalmistetta. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet ovat reseptivalmisteita.

Ehkäisyä varten voi varata itse ajan esimerkiksi terveyskeskukseen, ehkäisyneuvolaan tai gynekologille. Gynekologinen tutkimus ei ole edellytys hormonaalisen ehkäisyn aloitukselle, mutta lääkärin tai terveydenhoitajan neuvonta ja seuranta on aiheellinen.

Ehkäisyneuvolassa voi terveydenhoitaja aloittaa nuorelle ehkäisyvalmisteen vastuulääkärin valvonnassa. Resepti voidaan kirjoittaa kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Kontrolli terveydenhoitajalla tai lääkärin vastaanotolla parin vuoden välein on aiheellinen. Kontrollikäynnillä keskustellaan käyttäjän tilanteesta, esimerkiksi tupakoinnista ja elintavoista yleensäkin, menetelmän sopivuudesta ja seksuaaliterveyden riskeistä.

Tärkeätä on arvioida mahdollisesti ilmaantuneet vasta-aiheet käytetylle menetelmälle. Yhdistelmäehkäisyllä on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Vuodot ovat säännölliset, niukat ja usein lähes kivuttomat. Yhdistelmäehkäisy auttaa myös niitä, jotka kärsivät aknesta, rasvaisista hiuksista ja ihosta tai liiallisesta karvankasvusta.

  • Sivuvaikutuksista tavallisimpia ovat turvotus, pahoinvointi, päänsärky, mielialamuutokset ja tiputteluvuodot.
  • Monet näistä oireista lievittyvät, kun käyttöä jatketaan.
  • Jos näin ei tapahdu, merkkiä kannattaa vaihtaa tai muuttaa ehkäisymenetelmää kokonaan.
  • Yhdistelmäehkäisy vähentää munasarja- tai kohtusyövän riskiä.

Yli 5 vuoden käyttö pienentää kohtusyövän riskiä 40 % ja munasarjasyövän riskiä 30 %. Yhdistelmäehkäisyn vasta-aiheista tärkeimpiä ovat aikaisempi varmistettu laskimo- tai valtimoveritulppa tai niiden riskitekijä sekä rintasyöpä. Samoin verenpainetauti, aktiiviset maksasairaudet ja diabetes, johon liittyy lisäsairauksia (komplikaatioita) estävät yleensä käytön.

  1. Erityistä harkintaa tarvitaan, jos naisella on aurallinen migreeni, hän tupakoi tai hänellä on vaikea lihavuus.
  2. Imetyksen aikana (ensimmäiset kuusi kuukautta) yhdistelmäehkäisypilleriä ei suositella.
  3. Yhdistelmäehkäisyn käyttöön liittyy laskimotukoksen riski.
  4. Yhdistelmäehkäisyä käyttämättömän 15–44-vuotiaan naisen laskimoveritulppariskin arvioidaan olevan 2/10 000 naisvuotta.

Raskauden aikana tukosriski on 10–30/10 000 naisvuotta (kymmenkertainen riski) ja heti synnytyksen jälkeen jopa 50–100/10 000 naisvuotta. Yhdistelmäehkäisyn käytön aikana tukosriski on 6–12/10 000 käyttövuotta, pillerityypistä riippuen, mutta matalampi kuin raskauden aikana.

  1. Tablettien estrogeenimäärän vähentäminen on pienentänyt pillereiden käyttöön liittyvää laskimoveritulpan riskiä.
  2. Estrogeenin annostelureitillä (suun kautta, emättimen kautta tai ihon kautta) ei ole vaikutusta riskeihin.
  3. Yhdistelmäehkäisyyn liittyvä laskimotukoksen riski on suurimmillaan käytön alkuvaiheessa, mutta silti ne ovat varsin harvinaisia.

Ylipaino, tupakointi ja ikääntyminen lisäävät riskiä, samoin perinnöllinen tukostaipumus. Ehkäisypilleri on pitkään ollut eniten käytetty ehkäisymenetelmä. Tabletit voivat olla kiinteäannoksisia, jolloin kaikissa tableteissa on sama määrä hormonia, tai vaihtuva-annoksisia, jolloin hormonien määrä vaihtuu kierron aikana.

Yhdistelmäpillerien ehkäisyteho on varsin luotettava, kun ne muistetaan ottaa säännöllisesti. Ehkäisypillerit voidaan aloittaa milloin tahansa kuukautiskierron aikana, mutta pitää varmistaa, ettei raskaus ole alkanut samassa kierrossa. Jos ehkäisy aloitetaan muulloin kuin kuukautiskierron ensimmäisen viikon aikana, kondomia tulee käyttää lisäehkäisynä seitsemän vuorokauden ajan.

Yhdistelmäpillerien hyödylliset ominaisuudet tekevät niistä hyvän menetelmän naisille, jotka ovat nuoria ja synnyttämättömiä. Pilleri on hyvä valinta myös silloin, jos kuukautiset ovat joko epäsäännölliset, runsaat tai kivuliaat tai kuukautiskiertoon liittyy muita vaivoja.

  1. Terveelle normaalipainoiselle tupakoimattomalle naiselle sopii mikä tahansa Suomessa markkinoilla oleva yhdistelmäehkäisytabletti aina vaihdevuosiin asti.
  2. Vähintään 35 vuoden ikä yhdistettynä tupakoimiseen on este yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käytölle.
  3. Ehkäisypillerit estävät munasarjakystien ilmaantumista sekä lievittävät endometrioosioireita.

Ehkäisyrenkaan käyttö on lisääntynyt. Markkinoilla niitä on saatavissa kolmella nimellä, mutta niiden hormonimäärät eivät eroa toisistaan. Ehkäisyrengas vapauttaa emättimen limakalvon läpi verenkiertoon estrogeenia ja progestiinia. Rengas on taipuisa ja läpinäkyvä.

Se on halkaisijaltaan 5,4 cm ja poikittaisläpimitaltaan 4 mm. Ehkäisyrengas vaikuttaa samalla tavalla kuin yhdistelmäehkäisypilleri, joten sen vasta-aiheet, edut ja haitat ovat lähes samat. Renkaan käyttöön liittyen verenkierron hormonipitoisuudet ovat tasaisemmat ja hormonaalisten haittavaikutusten riski hieman pienempi kuin pillereillä.

Tutkimuksissa ehkäisyrenkaan käyttöön on liittynyt valkovuodon lisääntynyt esiintyminen. Ehkäisyrengas häiritsee yhdynnässä vain harvoin, mutta tarvittaessa rengas voidaan poistaa enintään kolmen tunnin ajaksi ehkäisytehon kärsimättä. Ehkäisyrengas asetetaan emättimeen kolmeksi viikoksi, jonka jälkeen ollaan yksi viikko ilman rengasta.

Tyhjennysvuoto tulee taukoviikon aikana. Tämän jälkeen asetetaan uusi rengas. Kuten ehkäisypillerin käytön aikana, on tärkeää muistaa, että tauko ei ylitä seitsemää vuorokautta. Tämä menetelmä sopii naiselle, jolla on vaikeuksia muistaa päivittäinen pillerin otto. Ehkäisyrenkaan asettaminen oikein emättimeen voi olla vaikeaa tai rengas saattaa poistua osittain tai kokonaan joissakin erityistilanteissa, esimerkiksi yhteydessä.

Joskus rengas voi tulla pois emättimestä esimerkiksi tamponin poiston yhteydessä, yhdynnän aikana tai vaikean ummetuksen takia. Mikäli rengas on ollut poissa paikaltaan alle kolme tuntia, ehkäisyteho ei ole heikentynyt. Rengas tulee huuhdella kylmällä tai haalealla (ei kuumalla) vedellä ja asettaa takaisin mahdollisimman pian, mutta viimeistään kolmen tunnin sisällä.

  • Myös ehkäisylaastari vaikuttaa samalla tavoin kuin yhdistelmäpilleri.
  • Lääkemuoto on ohut laastari (kooltaan 4,5 cm × 4,5 cm), joka vapauttaa ihon läpi verenkiertoon estrogeenia ja progestiinia.
  • Laastarin käyttöaiheet ja vasta-aiheet ovat samat kuin yhdistelmäpillerin.
  • Ehkäisylaastaria käytetään seuraavasti: laastari kiinnitetään iholle kerran viikossa aina samana viikonpäivänä kolmen viikon ajan, jonka jälkeen seuraa viikon laastariton jakso, jolloin tyhjennysvuoto tulee.

Laastari kiinnitetään reiteen, olkavarteen, pakaraan tai vartaloon, ei kuitenkaan rintojen alueelle. Laastarin käyttöön liittyy ihoärsytystä 20 %:lla naisista. Ehkäisylaastari sopii naiselle, joka ei halua tai jolla on vaikeuksia muistaa ottaa pillereitä päivittäin.
Näytä koko vastaus

Mistä voi hakea lisää E-pillereitä?

Saako nuori e-pillerit ilmaiseksi apteekista? Apteekkari vastaa | 13.10.2021 | PETTERI HENRIKSSON Olen kuullut puhuttavan ilmaisesta ehkäisystä nuorille. Voiko apteekista saada ehkäisypillereitä ilmaiseksi? “Nuorten ehkäisyyn liittyvä neuvonta kuuluu kuntien tehtäviin, ja käytännössä se hoidetaan joko ehkäisyneuvoloissa tai koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa. Valtion taholta on tosiaan suositeltu, että ­nuorilla ­olisi mahdollisuus maksuttomaan ehkäisyyn.

Suositus ei ­kuitenkaan ole velvoite, vaan kunnat päättävät ­itsenäisesti, ­tarjoavatko ne nuorille maksuttoman ehkäisyn. Tästä johtuen mahdollisuus ilmaiseen ehkäisyyn on kiinni asuinpaikasta. Huomioitavaa myös on, että maksuton ehkäisy voi ­tarkoittaa hyvinkin erilaisia asioita. Joissain kunnissa tarjotaan esimerkiksi vain ehkäisypillereitä tietyksi ajaksi ­maksutta, kun taas toisessa kunnassa kaikki ehkäisymenetelmät ovat ­maksuttomia, kunnes nuori täyttää 25 vuotta.

Jokaisen nuoren kannattaa selvittää oman kuntansa ­tilanne ja tarvittaessa hyödyntää tarjolla olevia palveluita. Jos ehkäisyneuvonnassa todetaan tarve lääkkeelliselle, hormonaaliselle ehkäisylle, valmisteet saa aina kunnan palvelupisteestä, yleensä ehkäisyneuvolasta tai terveyskeskuksesta.
Näytä koko vastaus

Tuleeko menkat jos käyttää E-pillereitä?

5. Minulla on kaksi kohtua. Ovatko e-pillerit tarpeeksi tehokkaita minulle? – Kysymys: Hei! Mulla on hieman erikoinen kysymys. Noin vuosi sitten gynellä käydessäni huomattiin että minulla on kaksi kohtua. Järkytyin kuultuani asiasta. Syön DianeNova pillereitä (lisäksi syön dehydroepianterostreoniä, oxiklorinia ja thyroxinia)(minulla epäillään Sjögrenin syndroomaa) ja pelkään että jos niiden ehkäisyteho ei riitäkkään varsinkaan 7 päivän tauon aikana koska kohtuja on kaksi joten myös kaksi munasoloa irtoa joka kuukausi.

  1. Olen yleensä vaatinut jätkää käyttämään kondomia yhdynnän aikana, mutta nykyisen jätkäkaverini kanssa emme ole käyttäneet kortsua ja pelkään koko ajan tulevani raskaaksi vaikka otan pillerit ajallaan.
  2. Luuletko että pillerit ovat tarpeeksi tehokkaita minulle.
  3. Uukautiseni alkavat noin kolmantena päivänä viimeisestä pilleristä ja kestävät 3-5 päivää eivätkä yleensä ole kovin runsaat.

Vastaa mahdollisimman pian!!! Vastaus: Gynekologi on varmasti huolehtinut siitä, että käyttämiesi e-pillereiden teho riittää, joten voit täysin luottaa niiden ehkäisytehoon. Kuukautisesi ovat ihan normaalit. Yleensä e-pillereiden aloituksen jälkeen kuukautisvuodon määrä on niukempi ja kuukautiset kestävät lyhyemmän ajan kuin ennen pillereiden aloitusta.
Näytä koko vastaus

Voiko E-pillereitä syödä ilman taukoa?

4. Kuinka monta e-pillerilaattaa voi syödä putkeen? – Soini kertoo, että e-pillereitä voi käyttää periaatteessa vaikka koko ajan. – Ei ole todettu, että olisi mitään maksimimäärää, Soini sanoo. Käytännössä kuitenkin useiden peräjälkeen syötyjen e-pillerilaattojen jälkeen tiputteluvuotojen määrä lisääntyy. Tällöin suositellaan pitämään taukoviikko pillerilaatan loppumisen jälkeen.
Näytä koko vastaus