Fodmap Ruokavalio Reseptejä?

Fodmap Ruokavalio Reseptejä

Onko banaani FODMAP?

Kylmä välipalaherkku – banaanijäätelö – Moni hedelmä, kuten omenat, päärynät ja mangot sekä kaikki kivelliset hedelmät sisältävät FODMAP-hiilihydraatteja ja kuuluvat siksi FODMAP-ruokavaliossa vältettävien ruokien listalle. Banaani sopii kuitenkin FODMAP-ruokavalioon ja hyvä niin.

  1. Huikean herkullisesta ja monipuolisesta hedelmästä valmistuu myös tämä pikainen suklaa-banaanijäätelö,
  2. Se surautetaan ruskeapilkullisista banaaniviipaleista, raakakaakaojauheesta (myös sokeroimaton kaakaojauhe toimii) sekä maapähkinävoista.
  3. Maku on mahtava ja koostumus muistuttaa erehdytävästi kermajäätelöä.

Jos taateli aiheuttaa oireita, voit makeuttaa jäätelön myös ripauksella sokeria tai siirappia. Ohje: Pika suklaa-banaanijäätelö
Näytä koko vastaus

Mitä ei kannata syödä IBS?

Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito

  • Ruokavalion muutokset auttavat useimpia ärtyvän suolen oireyhtymän oireiden lieventämisessä. Oireita helpottava ruokavalio on kuitenkin yksilöllinen.
  • Säännöllinen syöminen ja kiireetön ruokailu ovat ravitsemushoidon perusta.
  • Riittävä kuidun saanti tukee suoliston terveyttä ja voi helpottaa oireita. Ärtyvän suolen oireyhtymää sairastaville liukoinen kuitu soveltuu usein liukenematonta kuitua paremmin.
  • Runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja sisältävien ruokien ja juomien rajoittaminen usein helpottaa ärtyvän suolen oireyhtymän oireita. Tyypillisiä oireita aiheuttavia ruokia ovat esimerkiksi ruis, vehnä ja ohra, sipuli, kivelliset hedelmät ja ksylitolituotteet.
  • Tavoitteena on monipuolinen ja nautittava ruokavalio. Rajoitettavien tuotteiden tilalle pyritään löytämään hyviä korvaavia vaihtoehtoja. Jos ruokavaliosta joutuu jättämään pois useita keskeisiä ruoka-aineita, ruokavalion monipuolisuus ja riittävyys on hyvä tarkistaa ravitsemusterapeutin vastaanotolla.

(Irritable Bowel Syndrome, IBS) on toiminnallinen ruoansulatuskanavan vaiva, jota sairastaa vähintään 10–15 % väestöstä. IBS on yleisempi naisilla kuin miehillä. Ärtyvän suolen oireyhtymän syntymekanismia ei täysin tunneta. Mahdollisia oireiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä ovat geneettinen alttius, alentunut suoliston kipukynnys, suoliston liikehäiriöt sekä muutokset immuunipuolustuksessa ja suoliston mikrobistossa.

  1. Lisäksi oireiden syntyyn voivat vaikuttaa psykososiaaliset tekijät, kuten stressi, sekä muutokset keskushermoston ja suoliston välisen suoli-aivoakselin toiminnassa.
  2. Tyypillisiä ärtyvän suolen oireyhtymän oireita ovat vatsakipu, turvotus ja suolen toimintahäiriöt.
  3. Oireiden vaikeusaste vaihtelee lievästä hyvin hankalaan, elämänlaatua merkittävästi heikentävään oireistoon.

Ärtyvän suolen oireyhtymä voidaan oirekuvan perusteella jaotella neljään luokkaan: ripulipainotteinen, ummetuspainotteinen, sekamuotoinen ja määrittämätön. Taudin toteamisen perusteena on vatsakivun esiintyminen vähintään yhtenä päivänä viikossa edellisen 3 kuukauden aikana.

  1. Lisäksi vatsakivun tulee olla yhteydessä ainakin kahteen seuraavista: ulostaminen, ulostamistiheyden muutos tai ulosteen koostumuksen muutos.
  2. Ärtyvän suolen oireyhtymään ei ole parantavaa hoitoa.
  3. Oireita voidaan pyrkiä lieventämään elintapojen, kuten ruokavalion, liikunnan ja stressinhallinnan, keinoin sekä turvaamalla riittävä palautuminen ja uni.

Ravitsemushoidon tavoitteena ovat oireiden vähentäminen ja lieventäminen ja siten elämänlaadun parantaminen. Lisäksi varmistetaan, että ruokavalio säilyy ravitsemuksellisesti riittävänä ja helppona toteuttaa. Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa ruokavalion perustan muodostavat säännöllinen ateriarytmi, ruoan huolellinen pureskelu ja kiireetön ruokailu.

  • Lisäksi oireita voi pyrkiä helpottamaan turvaamalla riittävä ravintokuidun saanti sekä pitämällä alkoholin ja rasvaisten ruokien käyttö ja kofeiinin saanti kohtuudessa.
  • Erityisesti ummetuspainotteisessa ärtyvän suolen oireyhtymässä riittävä nesteiden nauttiminen ja ravintokuidun saannin lisääminen usein helpottavat oireita.

Vinkkejä ravintokuidun riittävään saantiin on artikkelissa, Kuitulisissä suositaan liukoisen kuidun lähteitä, kuten kauraleseitä, pellavan- ja chiansiemeniä ja psylliumkuitua. Vehnä- ja ruislese voivat tällä potilasryhmällä lisätä oireilua. Kuidun lisääminen kannattaa siksi aloittaa muista kuitulähteistä.

  • Syö valveillaolon aikana säännöllisesti 3–4 tunnin välein. Pitkät ateriavälit yleensä lisäävät oireilua.
  • Pureskele ruoka huolella ja varaa ruokailuun aikaa.
  • Syö päivän jokaisella aterialla jotakin kuitupitoista, kuten täysjyväviljasta tehtyä puuroa, leipää, mysliä tai pastaa, kauralesettä, hedelmiä, marjoja, vihanneksia, juureksia tai maustamattomia pähkinöitä, siemeniä tai manteleita.
  • Juo päivän aikana 1–1,5 litraa. Jos sinulla on ummetustaipumusta, nosta päivän nestemäärä 2 litraan. Janojuomaksi sopii vesi ja aterioille veden ohella maito, piimä tai kasvipohjaiset juomat, kuten kaura-, soija- tai mantelijuomat.
  • Vaihda hiilihapotetut ja runsaasti sokeria sisältävät juomat, kuten kivennäisvedet, täysmehut ja virvoitusjuomat, tavalliseen veteen tai laimeaan mehuun.
  • Vähennä kofeiinipitoisten juomien, kuten kahvin, teen ja kolajuomien, käyttöä. Tummapaahtoinen kahvi sopii osalle vaaleapaahtoista paremmin, joten kannattaa kokeilla, helpottaako kahvilaadun vaihtaminen oireita.
  • Vaihda nestemäiset maitovalmisteet (maito, piimä, jogurtti, viili, rahka, ruokakerma) laktoosittomiin tai vähälaktoosisiin vaihtoehtoihin.
  • Käytä runsaasti rasvaa sisältäviä ruokia, kuten hampurilaisia, pizzaa, pasteijoita, lihapiirakoita, kermaperunoita ja rasvaisia leivonnaisia, vain satunnaisesti.

Jos edellä kuvatuista ohjeista ei saa riittävästi apua, ärtyvän suolen oireyhtymän oireita voidaan pyrkiä lieventämään ruokavaliolla, jossa vähennetään imeytymättömien hiilihydraattien saantia. Ruokavaliosta käytetään nimitystä FODMAP, joka tulee englanninkielisistä sanoista Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols.

Suomeksi tämä tarkoittaa fermentoituvia oligo-, di- ja monosakkarideja sekä sokerialkoholeja. FODMAP-hiilihydraatteihin kuuluvat fruktaanit eli inuliini ja frukto-oligosakkaridi, galakto-oligosakkaridi, laktoosi eli maitosokeri, fruktoosi eli hedelmäsokeri (ylimäärä suhteessa glukoosiin eli rypälesokeriin) ja sokerialkoholit, kuten ksylitoli ja sorbitoli.

Nämä ovat hiilihydraatteja, jotka eivät imeydy tai imeytyvät vain osittain ja päätyvät siten paksusuoleen. Paksusuolen mikrobistoon kuuluvat bakteerit käyttävät näitä hiilihydraatteja ravinnokseen muodostaen samalla mm. kaasuja. Lisäksi imeytymättömät hiilihydraatit voivat lisätä veden määrää suolistossa.

  1. Lisääntynyt kaasun- ja vedenmuodostus aiheuttaa epämukavaa oloa ja ripulia.
  2. FODMAP-yhdisteitä sisältävien ruokien ja juomien käyttömäärien vähentäminen auttaa noin kahdella kolmesta helpottamaan ärtyvän suolen oireyhtymän oireita.
  3. FODMAP-ruokavalion toteutusta varten kannattaa kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen.

Näin varmistetaan, että ruokavalio pysyy rajoituksista huolimatta mahdollisimman monipuolisena, ravitsemuksellisesti riittävänä ja käytännössä mahdollisena toteuttaa. Alkuun FODMAP-hiilihydraatteja sisältävien ruokien ja juomien käyttöä rajoitetaan noin 2–6 viikon ajan, ja ne korvataan vastaavilla vaihtoehdoilla, jotka eivät sisällä FODMAP-yhdisteitä.

  • Taulukossa on listattu tyypillisiä FODMAP-yhdisteitä sisältäviä ruokia ja juomia sekä niille soveltuvia korvaavia vaihtoehtoja.
  • Tämän jälkeen edetään toiseen vaiheeseen, jossa ruokavaliota laajennetaan vaiheittain ja etsitään yksilöllistä, mahdollisimman monipuolista ruokavaliota, jolla oireet pysyvät kurissa.

Mikäli FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ei helpota oireita, rajoitukset puretaan ja palataan normaaliin ruokavalioon. Samassa yhteydessä potilaan ravitsemusterapeutille lähettänyt lääkäri harkitsee mahdollisten jatkotutkimusten ja lääkehoidon tarpeen.

Laajennusvaiheessa ruokavalioon palautetaan FODMAP-yhdisteitä sisältäviä ruokia ja juomia. Ruokavalioon palautetaan yksi ruoka-aine kerrallaan, jotta samalla voidaan seurata oireiden kehittymistä. Uuden ruoan tai juoman kokeilu aloitetaan pienellä annoksella, ja annosta nostetaan vuorokausi kerrallaan.

Mikäli oireita ei ilmaannu, kokeilua jatketaan viikon ajan. Mikäli ruoan tai juoman lisääminen ruokavalioon aiheuttaa toistuvasti vatsaoireiden pahenemisen, on todennäköistä, että kyseinen elintarvike ei omalle vatsalle sovi ja sen rajoitusta on tällöin tarpeen jatkaa.

  1. Ärtyvä suoli on kuitenkin taudinkuvaltaan aaltoileva ja mm.
  2. Stressi ja väsymys vaikuttavat oireisiin.
  3. On suositeltavaa kokeilla oireita aiheuttanutta ruokaa uudelleen varovasti pienestä annoksesta aloittaen rauhallisessa elämäntilanteessa, esimerkiksi lomalla.
  4. Mikäli oireita ei ilmaannu, voidaan kokeiltu ruoka tai juoma jättää ruokavalioon ja siirtyä kokeilemaan seuraavaa ruokaa tai juomaa.

Toisinaan käy niin, että pienellä annoksella ruoka ei aiheuta oireita, mutta annoksen kasvaessa oireita ilmaantuu. Tällöin kyse voi olla siitä, että ruokaa sietää pienellä annoksella tai kun ruokaa ei nautita peräkkäisinä päivinä. Osittaisestakin sietokyvystä on kuitenkin hyötyä ruokavalion monipuolisuuden ja kodin ulkopuolella syömisen kannalta.

Se, mistä ruoasta laajennus aloitetaan, on yksilöllistä. Kokeilu voidaan aloittaa esimerkiksi niistä ruoista, joiden sisällyttäminen ruokavalioon helpottaisi ruokavalion toteutettavuutta, tai niistä, joiden avulla ruokavalion monipuolisuutta ja ravitsemuksellista riittävyyttä saadaan kohennettua. Kaikki ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon tehtävät kokeilut kannattaa tehdä yksi muutos kerrallaan.

Jos useampi kokeilu tehdään yhtä aikaa, on mahdotonta sanoa, mistä kokeilun aikana tuleva oireiden lievittyminen tai paheneminen johtui. Tämä koskee myös muihin hoitokeinoihin kuin ruoka-aineisiin liittyviä kokeiluja. Laajennusvaiheen jälkeen seuraa ylläpitovaihe, jossa pyritään ylläpitämään itselle sopivaa, mahdollisimman monipuolista ruokavaliota, jolla oireet pysyvät hallinnassa.

Taulukko 1. Ruokia ja juomia, jotka sisältävät runsaasti FODMAP-yhdisteitä, ja niitä korvaavia useimmille sopivia vaihtoehtoja.

Aiheuttavat yleisesti oireita Sopivat FODMAP-ruokavalioon
Viljavalmisteet Ruis, vehnä, ohra, vehnä- ja ruisleseet Kaura, hirssi, maissi, riisi, kvinoa, durra, teff
Hedelmät Omena, nektariini, persikka, luumu, mango, vesimeloni, päärynä Sitrushedelmät, banaani, viinirypäle, kiivi, ananas, passionhedelmä, hunaja- ja verkkomeloni, raparperi
Marjat Mustaherukka Mansikka, vadelma, mustikka, puolukka, karpalo, tyrni
Kasvikset Sipulit, valkosipuli, herneet, linssit, pavut, punajuuri, sienet, kukka-, parsa- ja ruusukaali suurina annoksina Kurkku, tomaatti, lehtisalaatit, paprika, kesäkurpitsa, munakoiso, pinaatti, porkkana, peruna, palsternakka, lanttu, nauris, oliivit, idut, ruohosipuli, kevätsipuli, valko- ja lehtikaali, leikkopavut
Pähkinät ja siemenet Pistaasi- ja cashewpähkinä, mantelit ja hasselpähkinät suurina annoksina Saksan-, pekaani-, macadamia- ja maapähkinä, kaikki siemenet
Maitovalmisteet Laktoosia sisältävät maitovalmisteet Laktoosittomat ja vähälaktoosiset maitovalmisteet, juustot
Makeiset ja makeutteet Ksylitoli (esim. purukumit ja pastillit), sorbitoli, mannitoli, maltitoli, isomalti, glukoosi-fruktoosisiirappi, hunaja, fruktoosi Sokeri kohtuullisesti käytettynä
Muut elintarvikkeet Hiilihapolliset juomat, runsaasti sokeria sisältävät juomat, elintarvikkeiden kuitulisät eli oligofruktoosi, frukto-oligosakkaridi (FOS), galakto-oligosakkaridi (GOD) ja inuliini Kasviöljyt, margariinit, kasvirasvalevitteet, kala, liha, siipikarja, kananmuna, tempeh, kiinteä tofu, vesi, yrttijuomat, vihreä ja musta tee, kahvi kohtuullisesti käytettynä (tummapaahtoinen kahvi voi lisäksi sopia paremmin)

FODMAP-ruokavaliossa voidaan joutua rajoittamaan monien ruokien ja juomien käyttöä. Tällöin kasvaa riski siihen, että ruokavaliosta ei saada kaikkia kehon tarvitsemia ravintoaineita. Erityisesti ravintokuidun, raudan, kalsiumin ja joidenkin B-ryhmän vitamiinien saanti voi jäädä niukaksi, mikäli rajoitettavien ruokien tilalle ei oteta korvaavia tuotteita tilalle.

  • Hyvä periaate onkin aina korvata poisjätettävä ruoka tai juoma jollakin vastaavalla vaihtoehdolla.
  • Useiden ruokien rajoittaminen voi hankaloittaa ruokailua kodin ulkopuolella, esimerkiksi joukkoruokailussa, kuten koulu-, opiskelu- ja työpaikkaruokaloissa.
  • Tästä syystä pyrkimys mahdollisimman laajaan ruokavalioon helpottaa myös ruokavalion toteuttamista Ärtyvän suolen oireyhtymän oireiden hillintään voi kokeilla myös probiootteja eli maitohappobakteereita.

Nykyisen tutkimusnäytön mukaan merkittävää hyötyä ei välttämättä tule eikä voida sanoa jonkin tietyn tai tiettyjen probioottikantojen olevan toista parempia. Mikäli probiootteja haluaa kokeilla, kannattaa niitä käyttää yhtäjaksoisesti noin kuukausi, jotta mahdolliset vaikutukset tulevat näkyviin.

  • Äyttöä voi jatkaa, jos kokee valmisteesta hyötyneensä.
  • Markkinoilla on myös entsyymi- ja piparminttuöljyvalmisteita sekä suolistokaasuja pilkkovia valmisteita (dimetikoni ja simetikoni), jotka voivat helpottaa oireita.
  • Tutkimuksissa näiden kaikkien valmisteiden teho on ollut vaihteleva ja suhteellisen vähäinen.

Käytännön kokemuksen perusteella osa potilaista voi näistä kuitenkin jonkin verran hyötyä. Omalla kohdalla tämä selviää vain kokeilemalla. Jos hyöty jää kokeilun perusteella epävarmaksi, ei ero ole oireiden kannalta käytännössä merkittävä eikä rutiininomaista käyttöä ole suositeltavaa jatkaa.

Liikunnan lisääminen ja istumisen vähentäminen usein helpottavat oireita. Siksi arkeen on hyvä pyrkiä saamaan liikettä. Vatsan seutua kiristäviä vaatteita kannattaa välttää. Stressi heijastuu usein myös herkkään vatsaan, joten stressinhallinnan keinot ovat IBS:n hoidossa keskeisiä. Tärkeää on löytää itselle sopiva keino helpottaa stressiä.

Yhdellä toimii jooga, toisella liikunta, kolmannella tietoisuustaitojen (engl. mindfullness) harjoitukset. Omatoimisesti tehtäviä turvallisia tietoisuustaitoharjoitteita löytyy kokeiltavaksi mm. oivamieli.fi-palvelusta.

  1. McKenzie YA, Bowyer RK, Leach H ym. British Dietetic Association systematic review and evidence-based practice guidelines for the dietary management of irritable bowel syndrome in adults (2016 update). J Hum Nutr Diet 2016;29(5):549-75.
  2. Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry. Ohjeita ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon -opas, 2018.
  3. Monash University Low FODMAP Diet application

Artikkelin tunnus: dlk01265 © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito
Näytä koko vastaus

Mitä syödä FODMAP?

Vältettävien FODMAP ruoka-aineiden lista – FODMAP-ruokavaliossa vältetään alussa mm. tiettyjä viljoja, laktoosia sisältäviä maitotuotteita, kivellisiä hedelmiä, palkokasveja, sipuleita, kaaleja, omenaa, päärynää, vesimelonia, sieniä, sokeroimattomia pastilleja sekä purukumeja.

Vältä näitä Vaihda esimerkiksi näihin
Ruis, ohra, vehnä Kaura, quinoa, maissi, riisi, peruna, tattari, hirssi, amarantti
Sipuli, valkosipuli Mausteet, yrtit
Kaali, kukkakaali, punajuuri, maa- ja latva-artisokka, sienet, fenkoli, avokado, parsa, purjo Kurkku, tomaatti, porkkana, munakoiso, lehtisalaatti, kesäkurpitsa, kurpitsa, peruna, pinaatti, paprika, kiinankaali
Palkokasvit, herneet, soija Tofu, tempeh
Omena, omenamehu, päärynä, kirsikka, aprikoosi, nektariini, luumu, vesimeloni, mango, luumu, rusinat ja kuivatut hedelmät Banaani, appelsiini, mandariini, satsuma ja muut sitrushedelmät, hunajameloni, cantaloupemeloni, kiivi, ananas, viinirypäleet, mustikka, vadelma, mansikka, karpalo, puolukka
Laktoosi-intolerantilla tavalliset maitotuotteet Laktoosittomat maitotuotteet
Hunaja, hedelmäsokeri, fruktoosisiirappi, ksylitoli, sorbitoli, sokerittomat pastillit ja purukumit Sokeri
Suurina määrinä kofeiini, hiilihappopitoiset juomat, alkoholi
Kuitulisät tuotteissa (inuliini, oligofruktoosi, oligogalaktoosi)

Näytä koko vastaus

Mikä rauhoittaa vatsaa?

1. Vatsaystävällinen ruoka pahimmille kipupäiville – Pahimpina vatsan kipuilupäivinä pienetkin muutokset ruokavaliossa voivat auttaa hetkellisesti. Kokeile yksinkertaisia ruokia ilman vahvoja mausteita. Höyrytetty tai keitetty riisi, keitetty porkkana ja höyrykypsennetty kala tai broileri ovat hyviä vaihtoehtoja lounaaksi ja illalliseksi. Vanhan ajan kauravelli eli kaurakiesa on hapatettua kauraa. Se sopii vatsaystävälliseen ruokavalioon. Kuva: Jonne Räsänen
Näytä koko vastaus

Mikä laukaisee ärtyvän suolen?

Ärtyvän suolen syyt – Ärtyneen suolen oireyhtymä on niin sanottu toiminnallinen suolistovaiva. Perusteellisissakaan tutkimuksissa suolesta ei löydy selkeää vikaa, mutta sen toiminta on häiriintynyt. Ärtyvästä suolesta kärsivillä henkilöillä suoliston mikrobikirjo on kapeampi kuin terveillä henkilöillä, mutta vielä ei tiedetä, miten tämä liittyy oireiden syntyyn.
Näytä koko vastaus

Onko peruna hyvä vatsalle?

1. Keitetyt perunat – Niinkin yksinkertainen ruoka kuin keitetyt perunat, voivat auttaa vatsaasi rauhoittumaan. Perunat kannattaa nauttia jäähtyneinä, sillä jäähtyessään osa perunoiden tärkkelyksestä muuttuu resistentiksi tärkkelykseksi, joka ravitsee suoliston bakteereita – ja pitää pitkään kylläisenä.
Näytä koko vastaus

Onko avokado FODMAP?

Avokado-kurpitsansiementahna on terveellinen levite leivälle ja voileipäkakuille sekä maistuva lisuke lohelle tai kasvisten dippailuun. FODMAP-ruokavaliota noudattavakin voi kokeilla varovasti, sopiiko pieni määrä avokadoa vatsalle. – Katsoin viime viikolla jonkun ohjelman, jossa haastateltiin Jutta Gustafsbergiä.

  • Niin totta!
  • Ajatuksella on suuri merkitys siinä, miten rakennamme omakuvaa ruokavaliostamme perustuipa se minkälaisiin tavoitteisiin tai lähtökohtiin tahansa.
  • Tässä on meillä vatsavaivaisillakin tekemistä.
  • Olen viime aikoina kiinnittänyt huomiota siihen, miten julkisuudessa rakennetaan diskursiivisesti tietynlaista ruokatodellisuutta, jossa meidän herkkävatsaisten ongelmia ja niiden hoitamista tarkastellaan ulkoapäin.
  • Ruokakeskusteluihin ja vatsavaivojen hoitoon osallistuvat lääkärit ja ravitsemusalan asiantuntijat, joilla on toki koulutuksensa puolesta tietoa aiheeseen liittyvistä tutkimuksista ja lain suoma pätevyys neuvoa muita ihmisiä.
  • Näin olkoon.
  • Tämä johtaa kuitenkin vääjäämättä siihen, että ruokavalion vaikutuksista ja sen herättämistä ajatuksista, kokemuksista ja tunteista puhutaan vatsavaivaisten yli ja ohi.
  • Julkisuuden puhetavoilla rakennetaan ajatusta erikoisruokavaliosta ja tuotetaan keinotekoisia raja-aitoja ruokarajoitteisten ja tavanomaista ruokavaliota noudattavien välille.
  • Kun tervevatsainen puhuu vatsavaivoista ja siitä, mistä kaikesta herkkävatsainen joutuu ruokapöydässä luopumaan hoitaakseen vatsaansa, syntyy ajatus ahdistuksesta.
  • Sivistyssanakirjan mukaan ahdistuksella voidaan tarkoittaa epämääräisen painostavaa, pelonsekaista tunnetilaa, hätäännystä, huolta ja tuskaa,
  • Ruokavalioon liittyvää ahdistuspuhetta tuottavat erityisesti he, jotka tarkastelevat FODMAP-ruokavaliota yleisistä ravitsemussuosituksista käsin.
  • Jos ravitsemussuositukset ovat normi, eli ainoana oikeana pidetty ja hyväksytty ruokavalion malli ja ohjenuora, silloin kaikki poikkeamat siitä nähdään haitallisina, pidemmän päälle ei-suositeltavina, pahoina ja huonoina sekä ennen kaikkea ahdistusta tuottavina,
  • Kun minä aloitin vatsavaivojen hoitamisen tällä ruokavaliolla noin puolitoista vuotta sitten, koin vaikeimpana asiana sen, että tunsin olevani yksin.

Pienessä mielessäni pidin itseäni ruokavammaisena ja vähän huono-onnisenakin. Rajoittuneena. Sosiaalisesti ja ruokakulttuurisesti vaikeana. Valittavana. Vaivan tuottajana. Henkilönä, jonka puolesta puhuivat julkisuudessa erilaiset professiot.

  1. Asiantuntijoiden tietoa oli kyllä saatavilla, kiitos siitä, mutta olisi ollut mukava vaihtaa ajatuksia muiden vatsavaivaisten kanssa ja kuulla, miten he ovat muutoksessaan ja vatsavaivojen selättämisessä onnistuneet.
  2. Monet asiantuntijat varoittavat menemästä netin keskustelupalstoille, joissa amatöörit käyvät keskustelua omaan elämään liittyvistä asioista.
  3. Minä pidän tätä varoittelua turhana.
  4. Kautta aikojen ihmiset ovat vaihtaneet arkisia kokemuksiaan aina perunanviljelystä lasten korvatulehdusten hoitoon.

Kokemuksellisuuden vähättely ei nosta asiantuntijoiden omaa osaamista yhtään korkeammalle, eikä kokemusten jakaminen vähennä tutkimustiedon merkitystä. Päinvastoin. Hyvin usein keskusteluissa nojataan tutkijoiden tuottamaan tietoon. Arkisissa keskusteluissa tutkimustieto asetetaan siihen viitekehykseen, jossa se saa merkityksensä.

  • Pointti on kuitenkin se, että jos FODMAP-ruokavaliota tarkastelee sisältä päin, kuva näyttää hieman toisenlaiselta.
  • Saatavilla oleva tieto ja muiden vatsavaivaisten kokemukset suolisto-ongelmien hoitamisesta hälventävät epätietoisuutta, rohkaisevat ja tukevat ruokavalioon liittyvien muutosten tekemistä vähentäen huolta ja tuskaa.
  • Ruokavalion muokkaamiseen ja tasapainon löytämiseen tarvitaan ajattelutavan muutosta.
  • On lakattava olemasta ulkopuolinen omassa ruokavaliossaan ja alettava tarkastella länsimaista ruokakulttuuria FODMAP-ruokavaliosta käsin.

Minä ainakin koin itseni ruokavammaiseksi vain siihen saakka, kun ajattelin ruoasta ja ravitsemuksesta niin kuin minulle oli vuosien saatossa opetettu. Olin poikkeava vain, jos tarkastelin itseäni ravitsemussuosituksista käsin. Kaikilla on elämässä itsesäälin hetkiä, mutta niistä on vain noustava.

  1. Itseymmärryksen kannalta on tärkeää, että voi pitää itseään normaalina ja terveenä.
  2. Se, että kuuntelee vatsaa, ei tee ihmisestä sairasta tai epänormaalia eikä kyllä rajoittunuttakaan.
  3. Se tekee ihmisestä myönteisellä tavalla itsestään välittävän ja terveen.
  4. Omassa muutoksessani lopetin ruokakolmioon tuijottamisen, sillä se, mikä ohjeistuksessa oli merkitty hyväksi ja suositeltavaksi, ei tukenut vatsan hyvinvointia.

Tietty ruoka teki vatsalleni hyvää, kun taas joku toinen ruoka sai vatsani turpoamaan. Minä kuuntelin vatsaani, ja vähitellen suhteeni ruokaan muuttui. Aloin ajatella positiivisesti ruokavaliostani ja olin kiitollinen siitä, miten paljon hyvää ja terveellistä ruokaa pystyin loppujen lopuksi syömään.

  1. Oma ajatukseni on se, että me herkkävatsaisetkin voimme syödä ihan tavallista ruokaa, mutta vatsan hyvinvoinnin takia me vain valitsemme ruoanlaittoon ne raaka-aineet, jotka tekevät meille hyvää.
  2. Kun ajattelet ruokavaliostasi myönteisesti, se ei ahdista sinua.
  3. Muiden synkistelystä meidän ei oikeastaan edes tarvitse välittää.

Fodmap Ruokavalio Reseptejä Olen kehittänyt tämän avokado-kurpitsansiementahnan terveelliseksi levitteeksi leivälle erääseen tapahtumalounaaseen, jossa kokkasin vatsaa hellivää ruokaa hieman isommalle porukalle. En ole aikaisemmin julkaissut blogissani yhtään avokadoa sisältävää reseptiä, sillä käytän tätä raaka-ainetta hieman varoen.

  1. Avokado on kivellinen hedelmä, joka sijoittuu FODMAP-ruokavaliossa rajatapauksiin.
  2. Terveellisyydestään huolimatta avokado voi aiheuttaa herkkävatsaisille ongelmia.
  3. FODMAP-ruokavalion alkuvaiheessa olin pitkään syömättä avokadoa.
  4. Muutaman kerran yritin maistaa hedelmää – sen suositellun ¼ avokadon verran – huonoin tuloksin.

Niinpä päädyin taas välttelemään sitä. Alkuvaiheen tiukka linja oli tarpeen, sillä se antoi suolistolle tilaa levähtää ja parantua. Nyt pystyn jo syömään avokadoa silloin tällöin. En paljoa kerrallaan, enkä joka päivä, mutta ehkä kerran–pari viikossa.

  • Avokadossa on kuitenkin sen verran FODMAPeja, että joudun olemaan muiden FODMAP-pitoisten ruokien kanssa tarkkana niinä päivinä, kun syön avokadoa.
  • Tarkoitan tällä sitä, että jos saman päivän aikana otan uunijuuresten mukana vähän bataattia, laitan lohen kylkeen ruokalusikallisen avokado-kurpitsansiementahnaa, syön salaatin mukana pari palaa nektariinia ja nautin vielä palan raakakakkua, jonka pohjassa on vähän kuivahedelmiä, voi FODMAPien sietokyky ylittyä.
  • Tämä kannattaa huomioida, jos kokeilet avokadon sopivuutta itsellesi.

Jos vatsasi on oikein ärtynyt, tämä ei ehkä ole paras mahdollinen levite leivällesi. Jos vatsa ei oikuttele, kokeile varovasti. Jos tulee oireita, jätä taas joksikin aikaa ja kokeile myöhemmin uudelleen. Huomaat kyllä, toimiiko. Fodmap Ruokavalio Reseptejä

  1. Avokado-kurpitsansiementahnan ainekset:
  2. 1 syöntikypsä avokado ½ dl kurpitsansiemeniä 2 rkl sitruunan mehua ½ tl Himalajan ruususuolaa ½ tl kookossokeriakourallinen rucolaakourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen
  3. ripaus mustapippuria myllystä

Fodmap Ruokavalio Reseptejä Ohje: Paahda ensin kurpitsansiemenet kevyesti kuivalla paistinpannulla. Varo polttamasta. Kumoa siemenet kulhoon ja jäähdytä. Puolita avokado ja poista sen keskellä oleva siemen. Lusikoi hedelmäliha kulhoon. Lisää tuorepuristettu sitruunan mehu, suola, kookossokeri, rucola ja sitruunamelissa.
Näytä koko vastaus

Mikä rauhoittaa ärtyneen paksusuolen?

IBS – hoito – Ärtyneen suolen oireyhtymän (IBS) hoito on yksilöllistä. Ärtyneen suolen oireita voidaan lievittää säännöllisillä ja terveellisillä elämäntavoilla sekä riittävällä unella ja liikunnalla. Suurin osa hyötyy ruokavaliohoidosta, kuten FODMAP-ruokavaliosta. Lisäksi käytetään rentoutumismenetelmiä ja oireita lievittäviä lääkityksiä.
Näytä koko vastaus

Mikä auttaa IBS ripuliin?

– Ripulivoittoisen IBS :n hoitoon on tarjolla loperamidi B säännöllisesti tai tarvittaessa käytettynä. Kodeiinia sisältäviä valmisteita tulee välttää riippuvuusvaaran takia. Joskus hoitoresistentin ripulin syynä on sappihappomalabsorptio, jonka hoitona käytetään kolestyramiinia.
Näytä koko vastaus

Mikä rauhoittaa IBS?

Miten IBS:a hoidetaan? – Ärtyvän suolen oireisiin ei ole parantavaa hoitoa. IBS:n hoidon kulmakivenä ovat elämäntavat, oireita pahentavien tekijöiden välttäminen ja ruokavalio. Hoidon tavoitteena on saada oireet hallintaan niin, etteivät ne haittaa päivittäistä elämää.

Hyvälläkään hoidolla ei oireita saada lievitettyä hetkessä, vaan tulosten saavuttaminen voi viedä kuukausia. Elämäntavoista liikunnalla ja stressinhallinnalla voidaan vaikuttaa IBS:n oireisiin. Jo kevytkin liikkuminen, esimerkiksi kävely, nopeuttaa suolikaasun ja ulostemassan kulkuaikaa suolistossa ja helpottaa ärtyvän suolen oireita.

Liian pitkäaikaista istumista ja vatsaa kiristäviä vaatteita kannattaa välttää. Stressinhallintaan keinoja voi etsiä itselle mieluisia keinoja esimerkiksi luonnossa liikkumisesta, joogasta tai muista harrastuksista. Ravitsemuksen tavoitteena on löytää ruokavalio, jolla oireet saadaan hallintaan kuitenkin monipuolisuus ja helppous säilyttäen.

Säännöllinen ja kiireetön ateriarytmi ovat tärkeässä roolissa. Ateriakoot on syytä pitää riittävän pieninä sekä nauttia riittävästi nesteitä ja kuituja. Hyviä kuidun lähteitä ovat muun muassa täysjyväviljatuotteet, hedelmät, marjat ja vihannekset. Janojuomiksi parhaita vaihtoehtoja ovat vesi ja sokerittomat tai vähäsokeriset, hiilihapottomat juomat.

Alkoholin, kofeiinin, rasvaisten ja mausteisten ruokien nauttiminen sekä FODMAP-hiilihydraatit (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols eli suomeksi fermentoituvat oligo-, di- ja monosakkaridit sekä sokerialkoholit) voivat pahentaa oireita.

FODMAP-hiilihydraateilla tarkoitetaan huonosti imeytyviä ja suolistobakteerien ravinnokseen käyttämiä hiilihydraatteja, jotka suolistobakteerien vaikutuksesta muodostavat kaasuja. Ruoka-aineista muun muassa palkokasvit, kaalit ja sipulit sisältävät FODMAP-hiilihydraatteja. Muita FODMAP-hiilihydraatteja ovat muun muassa ksylitoli, sorbitoli, mannitoli, maltitoli, inuliini ja laktoosi.

FODMAP-ruokavalion toteutuksessa kannattaa kysyä neuvoa ravitsemusterapeutilta, jotta ruokavalio säilyisi riittävän monipuolisena. Ummetuspainotteisen IBS-oireiston hoitoon suositellaan liukenevia kuituvalmisteita, jotka normalisoivat suolen toimintaa.

Liukenevia kuituja sisältävät esimerkiksi kauraleseet, pellavansiemenvalmisteet ja psyllium. Liukenemattomat kuidut, kuten ruis- ja vehnänleseet, sen sijaan eivät helpota oireita. Ummetuksen hoitoon voi kokeilla myös osmoottisia laksatiiveja, jotka sitovat nestettä suolensisältöön ja helpottavat näin ummetuksen oireita.

Osmoottisista laksatiiveista makrogoli on ensisijainen vaihtoehto. Kuituvalmisteet ovat hyvä vaihtoehto myös ripulipainotteiseen IBS-oireistoon. Lisäksi hoidossa voidaan käyttää lyhytaikaisesti suolen vilkkautta rauhoittavia loperamidia (Imodium®, Imocur®, Lopex®) sisältäviä lääkkeitä tai rasekadotriilia (Hidrasec®), joka hillitsee veden ja elektrolyyttien liikaeritystä suolistoon.

  1. Näitä lääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä.
  2. Probiooteista voi myös olla hyötyä IBS:n oireiden hallinnassa, sillä ne ylläpitävät suoliston normaalia, tervettä bakteerikantaa.
  3. Probiooteista bifidobakteereilla ja maitohappobakteereilla (lactobacillus -kannat) on tutkimusnäyttöä ripulin ja ilmavaivojen hallinnassa.

Hyödyn saamiseksi valmistetta käytetään pitemmän aikaa, vähintään kuukausi. Jos valmisteesta on hyötyä, sen käyttöä voi jatkaa. Turvotukseen ja ilmavaivoihin on markkinoilla myös täsmätuotteita, jotka rikkovat ilmakuplia suolistossa. Dimetikonia tai simetikonia sisältäviä valmisteita löytyy tippoina (Cuplaton®), kapseleina (Cuplaton®, Minifom®), purutabletteina (Simex®, Benegast Redugas™) ja jauheena (Laxogas®).
Näytä koko vastaus

Onko Kikherne FODMAP?

Marinoidut kikherneet Fodmap Ruokavalio Reseptejä Kuva: www.italianfoodforever.com Kyllä, kikherneet. Totta on, että kikherneissä on oligosakkarideja, eli FODMAPeja, mutta silti niitä voi syödä pieniä määriä. Erityisesti kasvissyöjä-IBSiläisten kannattaa riittävän ja monipuolisen proteiinin saannin takia syödä pieniä määriä linssejä ja papuja (yksilöllisen sietokyvyn mukaan).
Näytä koko vastaus

Mikä alkoholi sopii IBS?

Lopuksi – Ärtyvästä suolesta kärsivän on tarpeellista kiinnittää huomiota nauttimiinsa juomiin. Vesi ja tee lienevät parhaiten siedettyjä juomia, kun taas kaikkien alkoholi- ja virvoitusjuomien kanssa kannattaa olla tarkkana. Kahvin ja mehujen sopivuus on hyvin yksilöllistä ja riippuu usein juodusta kokonaismäärästä. Riittävä veden juonti (>1,5 l/pv) lienee eduksi terveydelle myös herkkävatsaisten kohdalla, etenkin jos vatsavaivoihin liittyy selvä ummetustaipumus. Kirjoittanut laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen
Näytä koko vastaus

Onko avokado Vatsaystävällinen?

bodylatte Laadukas luomulaatuinen kahvi ei ole mikään syntinen juoma, vaan se sisältää prebioottisia polyfenoleja, jotka ruokkivat suoliston hyviä bakteereja. Kun tummapaahtoiseen kahviin sekoitetaan kuumaa maitoa ja kasviproteiinijauhetta, saadaan astetta täyttävämpi bodylatte.

Nautiskele hyvillä mielin! Vihreä pinaattipesto maistuu mahtavalta leivän päällä. Se sopii myös lisukkeeksi lohelle ja kastikkeeksi pastalle tai salaatille. Peston rasvalähteenä on terveellinen avokado, joka sopii vähäisissä määrin myös FODMAP-ruokavalioon. Jos vatsa ei kestä ollenkaan avokadoa, vaihda se avokado- tai oliiviöljyyn.

Julkaistu kategoriassa: Avainsanat:,,,,,,,,,,,,, : bodylatte
Näytä koko vastaus

Onko jogurtti hyvä vatsalle?

5. Jogurtti – Jogurtti on täydellinen lääke stressaantuneelle vatsalle, sillä sen hyvät maitohappobakteerit auttavat tasapainottamaan ruoansulatusta ja näin ollen vähentämään epämiellyttävää turvotusta. KOKEILE KOTONA: Jogurtti voi helpottaa oloa myös siksi, että sen on todettu vähentävän rasvan imeytymistä muista elintarvikkeista.
Näytä koko vastaus

Voiko kaurapuuro aiheuttaa vatsavaivoja?

Kauraa pidetään vatsa­ystävällisenä viljana, vaikka osalle ihmisistä se aiheuttaa kaikkein eniten vatsa­vaivoja – Asian­tuntija kertoo, mitä kaurasta on syytä tietää Kauraa on totuttu pitämään vatsaystävällisenä viljana, mutta osa herkkävatsaisista ihmisistä ei pysty käyttämään kauraa missään muodossa.

Kaurakin voi aiheuttaa vatsavaivoja. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva Moni herkkävatsainen on karsinut ruokavaliostaan vehnän, rukiin ja ohran, mutta syö mielellään vatsalle lempeänä viljana pidettyä kauraa. Yllättävää kyllä, osalla ihmisistä vatsavaivojen aiheuttajaksi saattaakin paljastua nimenomaan kaura.

Kauran aiheuttamat oireet eivät ole vakavia, mutta ne ovat usein epämukavia: turvotusta, ilmavaivoja, vatsakipuja ja liisterimäisiä ulosteita. : Kauraa pidetään vatsa­ystävällisenä viljana, vaikka osalle ihmisistä se aiheuttaa kaikkein eniten vatsa­vaivoja – Asian­tuntija kertoo, mitä kaurasta on syytä tietää
Näytä koko vastaus

Onko kananmuna hyvä vatsalle?

Kananmuna ja terveys Kananmuna on ravintosisällöltään monipuolinen ruoka-aine. Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti kolesterolia. Siksi keltuaisen käyttöä on hyvä rajoittaa, jos veren kolesterolipitoisuus on koholla tai on sydän- ja verisuonsairaus.

  1. Ananmuna on varsin vatsaystävällinen, joten se sopii yleensä herkkävatsaisille.
  2. Hyvän proteiinisisältönsä ansiosta kananmuna on hyvä vaihtoehto proteiinin lähteeksi.
  3. Se on myös hyvä jodin, A-vitamiinin ja B 12 -vitamiinin lähde.
  4. Ananmuna sisältää lisäksi D-vitamiinia.
  5. Ananmunan rasvan laatu on myös hyvä, sillä kovaa rasvaa on alle 1/3 rasvan kokonaismäärästä.

Keltuaisen ja valkuaisen ravintosisällöt poikkeavat toisistaan hyvin paljon (taulukko ). Valkuainen sisältää proteiinia, mutta muilta osin sen ravintosisältö on niukka.

Taulukko 1. Keskikokoisen kananmunan, keltuaisen ja valkuaisen ravintosisältö. *Kerta- ja monityydyttymättömät rasvahapot yhteensä. Lähde: fineli.fi.

Ravintoaine Kokonainen kananmuna (55 g) Keltuainen (20 g) Valkuainen (35 g)
Energia (kJ/kcal) 309/74 271/65 67/16
Proteiini (g) 6,9 3,2 3,8
Rasva (g) 5,1 5,8 < 0,1
Kova rasva (g) 1,3 1,5
Pehmeä rasva (g)* 2,7 3,1
Hiilihydraatit (g) 0,2 < 0,1 0,1
Kolesteroli (mg) 198 252
Jodi (mikrog) 23 22 0,7
A-vitamiini (mikrog) 145 174
B 12 -vitamiini (mikrog) 1,4 1,4 < 0,1
D-vitamiini (mikrog) 1,2 1,3

Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti kolesterolia. Keskikokoinen keltuainen sisältää kolesterolia noin 250 mg. Veren suurentuneiden rasva-arvojen Käypä hoito -suosituksessa päivittäisen kolesterolin saannin suositellaan olevan alle 300 mg. Kolesteroli on rasva-aineisiin kuuluva yhdiste, joka on solukalvojen välttämätön rakenneosa.

Se toimii myös sappihappojen ja joidenkin hormonien esiasteena. Elimistö kykenee muodostamaan tarvitsemansa kolesterolin itse, joten ravinnosta sitä ei tarvitse saada. Elimistön oma kolesterolin tuotanto heikkenee, jos kolesterolia saadaan ruokavaliosta runsaasti. Ravinnon kolesterolista imeytyy 25–80 %.

Suuri vaihtelu johtuu muun muassa perintötekijöistä. Noin kolmasosalla suomalaisista ravinnon kolesteroli imeytyy perintötekijöistä johtuen tavallista tehokkaammin, ja tämän vuoksi runsaasti kolesterolia sisältävä ruokavalio voi suurentaa herkästi veren kokonaiskolesterolin, etenkin epäedullisen LDL-kolesterolin, pitoisuutta.

Jos veren kolesterolipitoisuus on suurentunut tai suvussa on suurentuneita veren kolesterolipitoisuuksia, kananmunien käyttö on hyvä rajoittaa 3–4 kappaleeseen viikossa. Tämä tavoite on perusteltu myös niille, joilla on diagnosoitu ateroskleroottinen sydän- ja verisuonisairaus tai diabetes tai joilla on veren kolesterolipitoisuutta alentava lääkitys.

Kananmuna-allergiset joutuvat välttämään kananmunaa. Välttämisen tarkkuus riippuu oireista. Osa kananmuna-allergisista ei kestä kananmunaa lainkaan. Osa kestää kananmunaa kypsennettynä, mutta ei kypsentämättömänä. Osa voi käyttää kananmunaa sisältäviä ruokia ja leivonnaisia silloin tällöin kohtuudella.

Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2021 (viitattu 4.6.2021). Saatavilla internetissä: Ruoka-allergia (lapset). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019 (viitattu 14.6.2021). Saatavilla internetissä: Suomen Sydänliitto. Sydän ja ruoka – suosituksia sydänterveyttä edistävään ravitsemukseen.

Artikkelin tunnus: dlk01292 © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Kananmuna ja terveys
Näytä koko vastaus

Onko banaani hyvä ripuliin?

Torju nestehukkaa – Nestehukkaa voi torjua vedellä, teellä tai laimealla mehulla. Syöminenkin on sallittua; se ei pahenna ripulia. Ripulin aikana kannattaa kuitenkin suosia helposti sulavia ruokia, kuten paahtoleipä, banaani ja riisi. Nestehoito on erityisen tär­keää lasten ripulin hoidossa.
Näytä koko vastaus

Mikä auttaa stressi mahaan?

Stressivatsan rauhoittaminen ja hoito – Stressistä aiheutuvien mahavaivojen hoitoon ei ole täsmälääkettä. Stressimahan sekä ärtyneen suolen oireyhtymän hoidossa ruokavalion muokkaus on avainasemassa. Useita auttaa stressivatsan oireisiin ns. fodmap-ruokavalio, jossa ruokavaliosta karsitaan tiettyjä imeytymättömiä hiilihydraatteja, joista vatsavaivat mahdollisesti johtuvat.

Tärkeässä asemassa ovat myös rauhassa syöminen sekä säännöllinen ruokarytmi. Oireita voi hoitaa myös oireenmukaisella lääkityksellä. Ärtyneestä suolesta johtuvaa kipua voi lievittää kipulääkkeellä, ripulia ripulilääkkeellä ja esimerkiksi ummetusta ummetuslääkkeellä. Lääkkeiden pidempiaikaisesta käytöstä tulee keskustella lääkärin kanssa.

Lue lisää: Vaivaako vatsakipu eli mahakipu? Katso, milloin kannattaa lähteä lääkäriin
Näytä koko vastaus

Mikä kahvi on Vatsaystävällisin?

Kahvi on luontaisesti hapokasta ja voi siksi aiheuttaa joillekin meistä vatsavaivoja. Jos kuitenkin rakastat kahvia etkä halua luopua kahvihetkistäsi, voi sinun olla mahdollista löytää itsellesi sopiva vatsaystävällinen kahvi! Kahvia on tutkittu paljon ja todettu, että tummapaahtoiset kahvit ovat vatsaystävällisempiä kuin vaaleapaahtoiset kahvit.

Tämä johtuu siitä, että kahvin hapokkuus alkaa hajota paahdettaessa ja tummapaahtoisia kahveja paahdetaan pidempään. Herkkävatsaiselle vatsaystävällinen kahvi voi siis löytyä tummapaahtoisten vaihtoehtojen joukosta. Valikoimastamme löytyy monia tummapaahtoisia kahveja kokeiltavaksi. Esimerkiksi kaupunkikahvisarjan Café Parisien (paahtoaste 5) tai Café Barcelona (paahtoaste 4) voivat sopia herkkävatsaiselle.

Lisää tummapaahtoisia kahveja löydät täältä. Kokeile myös Watsa-kahwi, joka on paahdettu erityisellä menetelmällä hapokkuuden alentamiseksi. Maistuvia kahvihetkiä!
Näytä koko vastaus

Mitä banaani tekee vatsalle?

Parantaa ruoansulatuksen toimintaa – Banaanit sisältävät runsaasti kuituja, jotka vaikuttavat positiivisesti vatsan toimintaan. Kuidut muun muassa ehkäisevät ummetusta ja lisäävät suoliston tarvitsemien bakteerien määrää. Yksi banaani sisältää noin 12 prosenttia päivittäisestä kuiduntarpeesta.
Näytä koko vastaus

Mitä banaani tekee Kakalle?

4. Auttavat vatsaa toiminaan – Banaanin sisältämät kuidut auttavat moneen vatsaongelmaan, kuten ummetukseen. Sen lisäksi, että banaani voi helpottaa kovaa vatsaa, siitä voi olla apua myös ripulin, mahahaavan ja närästyksen hoidossa. Banaaneja kannattaa nauttia myös silloin, vaikka et varsinaisista vatsavaivoista kärsisikään. Banaanin sisältämät probiootit tekevät nimittäin hyvää ruoansulatukselle.
Näytä koko vastaus

Milloin banaania ei voi enää syödä?

2. Tutkaile kuori – Ruskeiden pilkkujen takia banaania ei kannata vielä heittää roskiin. Niiden ilmaantuminen kuuluu normaaliin kypsymisprosessiin. Mutta jos kuori on tummunut kokonaan ja mustumista näkyy varsinkin kannan kupeesta, voi banaanin mädäntyminen olla jo alkanut.
Näytä koko vastaus

Tuleeko banaanista ilmavaivoja?

8 syytä jatkuvalle piereskelylle – tiedätkö, miten pieruja voi vähentää?

20 pierua päivässä on vielä normaalia. Runsas makean syöminen altistaa ilmavaivoille. Liikunta auttaa ilmavaivaista.

Videolla kerrotaan miksi piereskelyä ei kannata pelätä Suolikaasua muodostuu ihmisellä keskimäärin seitsemästä kahdeksaan desilitraa päivässä. Ilmaa päästellään ulos pieruina, joita muodostuu yleensä 15-20 kertaa päivässä. Normaalin ylärajana pidetään 25 pierua päivässä.

Liiallisten suolikaasujen syitä on monia: Syöt paljon makeaa Jotkut makeutusaineet kuten sorbitoli, ksylitoli, mannitoli ja maltitoli voivat aiheuttaa ilmavaivoja. Jos kärsit vatsavaivoista, kannattaa välttää makeisia, kurkkupastilleja ja purukumeja, samoin keinotekoisia makeutusaiheita, kuten aspartaamia.

Toisaalta myös fruktoosi eli hedelmäsokeri aiheuttaa suolikaasun muodostumista, joten runsas hedelmien syöminen voi pahentaa oireita. Pahimpia suolikaasujen aiheuttajia ovat banaani, viikunat, päärynä, viinirypäleet, rusinat ja kuivatut luumut. Fodmap Ruokavalio Reseptejä Väärä ruokavalio Monet muutkin ruoka-aineet aiheuttavat herkästi ilmavaivoja. Monille huonosti sopivia ruokia ovat sipuli, kaalit, palkokasvit (linssit, pavut, herneet), selleri, purjo ja artisokka. Jotkut saavat ilmavaivoja sienistä. Kuitujen riittävä saanti on tärkeää, mutta runsas kuitumäärä turvottaa ja lisää ilmavaivoja helposti.

Jos minkään muun ruoka-aineen pois jättäminen ei auta, suositellaan täysjyväviljatuotteiden vähentämistä. Vain tarkkailemalla vatsan reaktioita eri ruoka-aineisiin, voi etsiä itselle sopimattomia ruokia. Kypsennetyt kasvikset sopivat useimmille. Juot jatkuvasti kuplajuomia Hiilihapolliset virvoitusjuomat aiheuttavat kaasun muodostumista.

Myös virvoitusjuomien sisältämät keinotekoiset makeuttajat voivat olla ilmavaivojen taustalla. Tavallinen vesi on paras juoma vatsavaivoista kärsiville. Epäsäännöllinen ruokailurytmi ja hotkiminen Aterioiden pienentämisellä ja tihentämisellä voi estää vatsan turpoamista.

Säännöllinen ruokailurytmi voi estää myös hotkimista, mikä aiheuttaa helposti ilman nielemistä. Taustalla sairaus tai vaiva Laktoosi-intoleranssi on yleinen vatsavaivojen syy. Se on alkuperäinen tilanne ihmisen laktaasi-entsyymin toiminnassa, joten se ei oikeastaan ole edes sairaus. Laktoosi-intoleranssissa maitosokeria joutuu paksusuoleen, mistä seuraa ilmavaivoja.

Joskus ilmavaivojen syy on ohutsuolen imeytymishäiriö, joista yleisin on keliakia. Myös ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen vaiva, johon liittyy ilmavaivoja. Olet stressaantunut Rasittunut mieli voi olla syynä moniin vaivoihin, myös suolisto-ongelmiin.

Etenkin ärtyvän suolen oireyhtymässä suoli reagoi herkästi stressiin, jännittyneisyyteen, hermostuneisuuteen ja ahdistumiseen. Mindfulness-harjoitukset ja meditaatio voivat auttaa rauhoittamaan niin mieltä kuin suolta. Istut liikaa Tutkimuksissa on todettu, että liikunta saa myös suolikaasun liikkeelle.

Jos ilmavaivat haittaavat, pitkiä istumajaksoja kannattaa välttää. Liikunnan vaikutuksen voi huomata päivien ja viikkojen jälkeen. Synnytys Raskauteen ja synnytykseen liittyy fysiologisia muutoksia, jotka altistavat lantionpohjan toimintahäiriöille, kuten ilmankarkailulle.
Näytä koko vastaus