Havupuuta on käytetty satoja, ellei tuhansia vuosia ravintona, juomana ja jauhona, pettuna. Pettujauho paransi terveyttä, kuin ruis leivässä antoi kaloreita. Usko havupuun kykyyn parantamiseen on puun vahvassa ravintoarvossa, jota hitaasti kasvavat havupuut keräävät vuosia.
- Havupuut ovat hyvin antiseptisiä ja antioksidanttia.
- Siksi juoman ja jauhon lisäksi on käytetty myös pihkaa hoitona.
- Pihkavoidetta on käytetty esimerkiksi palo- ja makuuhaavojen hoitoon ja ihottumiin.
- Ilman tutkimuksia ei voi ehdottomasti väittää, että männystä on tullut apua kihtiin, reumaan, hermosärkyihin, ilmavaivoihin, yskään, ihottumaan ja syöpään.
Kuusta on suositeltu tulehduksiin ja lihaskipuihin. Harvinaisen ja monin paikoin suojelun katajan arvellaan helpottavan suoliston toimintaa. Havupuutuotteita ei suositella hartsiallergisille ja raskaana oleville. Noin 40 vuotta on markkinoilla ollut havupuu uutejuomaa.
- Ari Herttua on tehnyt tässä uraa uurtavaa työtä.
- Hän keräsi jo unohtumaan alkavaa perinnetietoa havupuiden terveysvaikutuksista ja siitä valmistettujen tuotteiden teko-ohjeista.
- Havupuu uutejuoma on erittäin ravinnerikasta ja antioksidanttista.
- Tietenkään ei saa ilman tutkimustulosta mennä väittämään, että ruoka tai juoma parantaa syövän, ekseeman tai mitään muutakaan vaivaa.
Näin saattaa olla, mutta virallisia tutkimuksia on vielä vähänlaisesti. Ilmeisesti eturauhassyöpää ja havupuu uutejuomaa käsittelevä tutkimus aiheesta on tehty, joka viittaisi myönteisiin vaikutuksiin. Tekijänä on Lauri Polar, ja väitös on tehty Turun yliopistoon, aiheena “Mäntyuute hidastaa syöpäsolujen kasvua”.
- Ravintorenkaan Havupuu-uutejuoman antioksidanttisuus on Turun yliopiston tutkima.
- Atso Karin Herttuan Havupuu kuivauutteen antioksidanttisuus tutkimus ja lausunto täältä.
- Oikeasti luonnonmukaisempi ruoka on nousussa – Ruotsissa Herttua suosittelee jokaiselle suomalaiselle kirjaa Petos lautasella ( Den hemlige kocken, 2007 Mats-Eric Nilsson).
Mats-Eric Nilsson huomasi, että pistaasijäätelön väri ei olekaan peräisin pistaasista. Kirja syntyi tutkimuksesta, mitä ruoka todella sisältää. Hänen kirjaansa on myyty Ruotsissa yli 400 000 kappaletta. Nykyään Nilsson on Ruotsin suosituimpia luennoitsijoita.
- Irjasta on jatkoteos saatavilla suomeksi, Aitoa ruokaa; Väärentämättömän ruoan opas,
- Nilsson arvostelee elintarviketeollisuutta muun muassa runsaasta lisäaineiden ja aromien käytöstä sekä kuluttajien johtamisesta harhaan.
- Ari Herttua kutsuu havupuu uutejuomaa tuotteeksi, ” johon ei tarvitse uskoa.
- Se toimii sittenkin! Juoman teho perustuu siihen, että elimistö saa siitä kipeästi kaipaamansa luonnonmukaiset ravintoaineet.
Näin ollen elimistö panee itse itsensä kuntoon, uskoipa ihminen siihen tai ei.” Tuotetta on ajettu pois markkinoilta kuin käärmettä pulloon. Nykyään juomalle on tullut jo monta rinnakkaistuotetta kilpailijaksi. Karin havupuu uutejuoma on valittu vuoden luontaistuotteeksi 2010. Tietysti pistää Pikkurahankin miettimään, onko havupuu uutejuomalle edullisempaa vaihtoehtoa. Havupuu uutejuoman hinta ostotuotteena jatkuvassa käytössä tuntuu vähän rasvaiselta, jos juomaa voi tehdä itsekin. Äkkiseltään sellaisen mahdollisuuden luulisi olevan, sillä metsäähän Suomessa riittää.
- Tarvitsisi vain reseptin, luulisin.
- Elävän puun oksien poiminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.
- Puiden katkominen vaatii maanomistajan luvan.
- Toisaalta on joulukuusi.
- Tai myrskyt.
- Tai metsähakkuut.
- Ja pakastin.
- Jos juomat eivät maistu, aina on lime, sitruuna, inkivääri ja muut herkulliset lisukkeet.
- Havuneulasmassaa voi murskata esimerkiksi kaulimella, jotta aineet irtoaisivat paremmin.
Tehokkaimpia juomat ovat aterioiden välillä nautittuna. Uute, tee vai juoma? Tee: keitetty vesi kaadetaan teeaineksien (tuore 1 rkl tai kuivattu 1-2 tl) päälle, haudutetaan muutama minuutti ja juodaan kuumana. Annos noin 2 dl. Haude: sama, mutta liotusajat ovat pitemmät (6-12h).
- Oska haude on vahvempaa kuin tee, nautitaan pienempiä annoksia kuin teetä tai jatketaan vedellä.
- Uute: Kasvimassaa luotetaan vahvassa alkoholissa noin 2 viikkoa.
- Nautitaan 15 – 20 tippaa aikuiset, 7-10 tippaa vanhukset ja lapset 3 + ikävuodet.
- Uute voidaan sekoittaa kuumaan (+78´) veteen, jolloin alkoholi höyrystyy pois.
Jos tämä on uutejuoman salainen resepti, alkoholia ei tarvitse ilmoittaa lopullisessa tuotteessa, jos sitä ei siinä enää ole. Muita vastaavia tapauksia on esimerkiksi lipeä (kuoritut greipin lohkot ja saippua). Öljy käytetään yleensä ulkoisesti. Kasvimassaa jota on murskattu, liotetaan 2 viikkoa – 2 kuukautta laadukkaassa öljyssä ja siivilöidään.
Nuori männynoksa (vihreää oksan nilan alla), ei tumman ruskeaa kaarnaa. Votkaa + 33 % (mitä vahvempaa, sen parempaa) Vettä
Huuhtele oksa. Rapsuta oksan kuori (nila) ja neulaset irti. Täytä puhdas lasitölkki männyn nila- ja neulasmassamurskeella. Kaada päälle niin paljon alkoholia, että massa peittyy. Sulje tiiviisti. Laita purkki pimeään, ja ravistele purkkia päivittäin kahden viikon ajan.
25 cm katajanoksaa 25 cm kuusta 25 cm mäntyä 5 l keitettyä kuumaa vettä 1 rkl puhdistamatonta merisuolaa (jossa on paljon erilaisia mineraaleja)
Huuhtele oksat ja pilko noin 10 cm:n pätkiksi. Keitä vesi ja suola. Kaada kuuma vesi oksien päälle, jolloin veteen liukenee hartseja ja antioksidantteja. Anna veden seistä huoneenlämmössä kannen alla kaksi vuorokautta. Siirrä sitten kylmään alle 10 asteeseen viikoksi.
2,5 dl neulasia 2 l vettä 1 sitruuna 8 dl sokeria
Neulaset ja vesi pannaan kattilaan. Keitetään 30 minuuttia, siivilöidään. Lisätään sokeri ja sitruunamehu. Keitetään 30 minuuttia. Pullotetaan. Säilytetään kylmässä ja nautitaan vedellä laimennettuna. (Ulla Toivonen: Sinikka Piippo: Elinvoimaa puista ) Vehkosuon pihkavoide
5 dl pihkaa kokkareina 2 dl kasviöljyä 1,5 dl hunajaa
Pihka lämmitetään kattilassa, kasviöljy lisätään notkistamaan seosta. Siivilöidään harson läpi mahdollisien roskien poistamiseksi. Lisätään hunaja. ( Vehkosuo.blogspot.fi ) Pihkavoide
1 dl pihkaa 1 dl hyvää öljyä 1 dl mehiläisvahaa
Pihkaa sulatetaan öljyn kanssa vesihauteessa. Kun pihka on liuennut, seos siivilöidään ja sekoitetaan lämmitetyn ja notkistetun mehiläisvahan kanssa. Purkitetaan. Säilyy hyvänä ainakin vuoden. Blogissa on kaupallista yhteistyötä. Klikkaa siis jonkin vaatteen kuvaa mainoksessa, siitä heruu muutama sentti kirjoittajalle. Itse toivoisin, että kiskot sentit ulkomaalaiselta kauppiaalta, hehe. Lisää Pikkurahalla -juttuja täältä. Lisää terveysvaikutteisia Pikkurahalla -juttuja täältä Lempilauseeni alkaa tyypillisesti: “Mä oon laskenut että.” Siitä se idea sitten tuli. Taustalla on laskemiseen ja talouteen liittyvät opinnot ja kiinnostuksen kohteet. Kaikkea kannattaa tehdä itse – vai kannattaako? Hmmp. Pitääpä laskea. Näytä kaikki Pirkkatyttö kirjoitukset
Näytä koko vastaus
Contents
Mihin Havupuu-uute auttaa?
Havupuu-uutteen tutkimus ja kokemukset – Havupuun kuoresta valmistettua uutetta on tutkittu niin Helsingin kuin Turun yliopistoissa. Turun yliopistoon tehdyn väitöstutkimuksen mukaan saadut tulokset paljastavat, että havupuiden hemiselluloosa lisää suoliston hyödyllisten bakteerien, kuten bifidobakteerien ja laktobasillien kasvua.
Näytä koko vastaus
Mikä on havupuu Uutejuoma?
Havupuu-uutejuoma on tehokas elimistösi elvyttäjä – kätevässä six packissa – Karin havupuu-uutejuoma on klassikkomaineeseen kivunnut, vuoden terveystuotteeksi 2021 valittu eliksiiri, joka on valmistettu nuoren männyn kuoresta ja nilasta sekä lähdevedestä. Kippaa kitaasi ja anna puun halata sinua! Terhakoittavan tehon tunnet jo lasillisen nautittuasi. Käyttöohje ja annostus: Nauti päivittäin 1—4 dl. Sopii kaikenikäisille. Valmis juotavaksi. Havupuujuoman nautintaohje: Aamulla ennen aamiaista ja päivällä noin tunti ennen ruokailua. Havupuu-uute on metsiemme aarre ja luonnollinen antioksidantti. Havupuu-uutteesta valmistettu havupuu-uutejuoma sisältää vahvan annoksen nuoren männyn kuoresta ja nilasta uutettuja antioksidantteja, jotka estävät vapaiden radikaalien toimintaa kehossamme. Elvyttävä ja vahvistava Havupuu-uutejuoma on 100 % kasviperäinen valinta, joka saa voimasi valloilleen ja tuo lisää elinvoimaa elämääsi! Huomaathan ystävällisesti, että ilmoitettua suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää. Tiedäthän myös sen, että laadukkainkaan havupuutuote ei tokikaan korvaa monipuolista ruokavaliota (muista pureskella hyvin ja syödä muutenkin tietoisesti) eikä muita terveellisiä elämäntapoja. Säilytys: Avattuna jääkaapissa. Käytä runsaan viikon sisällä. Ravintorenkaan tuotteissaan käyttämä männyn kuori ja nila on luomusertifioitua, Raaka-aine tulee läheisiltä metsätiloilta ja sitä käsitellään alusta asti elintarvikkeena. Raaka-aine on luomusertifioitua, eikä sen takia suoriteta avohakkuita. Lisäaineeton. Luonnollinen. Tuote ei sisällä mitään väri-, lisä- tai säilöntäaineita. Vegaaninen. Suomalainen lähdevesi ja suomalaisen nuoren luomumännyn kuori ja nila. Sokeriton. Valmis juotavaksi.100% luomua Ravintosisältö per 100 ml / Näringsinnehåll per 100 ml Rasvaa / Fett: 0 g — josta tyydyttyneitä rasvahappoja / varav mättade fettsyror: 0 g Hiilihydraatteja / Kolhydrater: 0,4 g — josta sokereita / varav socker: 0 g Proteiinia / Protein: 0 g Suolaa / Salt: < 0,05 g
Alkuperä Suomi EAN: 6418419095014 SKU: HAVU-6418419095014
Henkilökunta suosittelee “Legendaarinen ja syystäkin mainetta niittänyt luonnon oma antioksidanttipommi!” – Reetta Henkilökunta suosittelee “Luonnon voimaa parhaimmillaan!!” – Mili Henkilökunta suosittelee “Elinvoimaa ja hyvää oloa suoraan metsästä. Hyvä metsänmakuinen luottojuomani.” – Inga Henkilökunta suosittelee “Silloin kun luonnon kukkaan puhkeaminen ilostuttamisen lisäksi aiheuttaakin silmien vuotamista muutoinkin kuin liikutuksesta ;D Myös oma luottotuote kun kaipaa voimaa ja virkeyttä luonnosta.” – Jonna Henkilökunta suosittelee “Maistoin jokunen aika sitten ensi kertaa kotimaista Havupuu-uutejuomaa ja jo ensimmäinen kulaus teki minuun valtavan suuren vaikutuksen.
Näytä koko vastaus
Onko mänty havupuu?
Mänty eli metsämänty (Pinus sylvestris) on mäntyjen (Pinus) sukuun kuuluva havupuu, joka kasvaa luonnonvaraisena Euraasiassa.
Näytä koko vastaus
Onko kuusi havupuu?
Havupuita on vain neljä lajia: mänty, kuusi, kataja ja Ahvenanmaalla harvinaisena kasvava euroopanmarjakuusi.
Näytä koko vastaus
Milloin istuttaa havupuu?
Voit istuttaa havukasveja istutusastiaan puutarhassa koko vuoden ja paakkujuurisia havupuita jo elokuun lopulta. Varhainen syysistutus on havupuille eduksi, sillä ne aloittavat juurien muodostamisen välittömästi lämpiminä syyspäivinä.
Näytä koko vastaus
Mikä on Suomen yleisin havupuu?
Neljä luonnonvaraista havupuulajia – Suomessa kasvaa luonnonvaraisena neljä havupuulajia: mänty, kuusi, kataja sekä harvinainen euroopanmarjakuusi, joka kasvaa Ahvenanmaalla. Mänty on yleisin puulajimme ja sen levinneisyys yltää aina Pohjois-Lappiin asti.
Pioneeripuuna se valtaa usein ensimmäisenä karuimmat kasvupaikat. Kuusi on männyn jälkeen Suomen toiseksi yleisin ja taloudellisesti tärkeimpiä puulajejamme. Se kasvaa lähes kaikkialla Suomessa pohjoisimpia tunturiseutuja lukuun ottamatta ja on kasvupaikkavaatimuksiltaan mäntyä vaativampi. Kataja on pensasmainen ikivihreä havupuu, joka hyvän kylmänsietokykynsä ansiosta kasvaa yleisesti koko Suomessa.
Sen kasvupaikkavaatimukset eivät ole tiukat, sillä katajaa kasvaa sekä karuilla kallioilla että rehevissä lehtimetsissä. Luontaisten havupuulajien lisäksi yleisesti istutetaan myös muun muassa siperian- ja euroopanlehtikuusta.
Näytä koko vastaus
Miksi havupuu Kellastuu?
Kysy luonnosta: Miksi kuuset kellastuvat? Kysymykseni koskee kuusia ja niiden kellastumista ja neulasten pudottelua. Tonttimme rajalla, etelärinteessä kasvaa toistakymmentä noin 15-metristä kuusta. Edelliskesänä huomasimme, että osa kuusista alkoi kellastua ja pudottaa neulasiaan.
- Viime kesänä kaadoimme kuolleet ja huonokuntoiset puut pois, mutta nyt olemme havainneet, että jäljellä olevat puutkin ovat alkaneet kellastua ja todennäköisesti nekin on menetetty.
- Mikä kuusia oikein vaivaa? Loiva rinne, jossa kuuset kasvavat, on alaosiltaan savimaata, ja kesällä se on melko kuiva kasvupaikka.
Kun kuuset ovat näinkin suuriksi kasvaneet, miksi ne nyt kuolevat? Kellastuvat kuuset Havupuiden neulasten ja lehtipuiden lehtien vähenemistä kutsutaan harsuuntumiseksi. Yleensä havupuiden harsuuntumiseen liittyy ennen neulasten putoamista erilaiset neulasten väriviat eli tavallisimmin näkyvä neulasten kellastuminen.
- Lehtipuilla harsuuntumista on usein vaikeampi todeta, ja puu vain näyttää huonokuntoiselta käpristyneine lehtineen ja paljaine oksankärkineen.
- Puiden harsuuntumiseen ei ole olemassa yhtä syytä, vaan se on yleisoire, joka useimmiten johtuu monen tekijän yhteisvaikutuksesta.
- Metsäntutkijat puhuvatkin niin sanotusta monistressioireesta.
Koska harsuuntuminen kuvastaa hyvin puiden yleistä kuntoa, siitä on tullut puiden ja metsien elinvoimaisuuden mittari. Harsuuntumistutkimus tehdään puiden latvuskerroksesta kiikaria apuna käyttäen. Jos havupuun neulasista yli 10 prosenttia on väriltään poikkeavia, puu luokitellaan värivikaiseksi.
Värivikaisuus on harsuuntumisen ensivaihe, jonka jälkeen puun latvus harvenee neulasten pudotessa. Harsuuntumiseen ja kuusten yleiseen huonokuntoisuuteen on monia syitä. Ilmansaasteet ovat tunnettu puiden harsuuntumista aiheuttava tekijä, ja teollistuneilla alueilla koettiin 1970-1980-luvuilla laajoja havupuiden joukkokuolemia.
Erityisesti Keski-Euroopan vuoristometsät kärsivät pahoin. Suurimpana syyllisenä olivat teollisuudesta ja liikenteestä peräisin olevat rikkiyhdisteet, jotka aiheuttivat niin sanottuja happosateita. Nykyisin rikkipäästöt ovat vain murto-osia aiemmasta, ja metsien tila on selkeästi parantunut.
Uitenkin edelleen ilmansaasteet vaikuttavat erityisesti kuusten elinvoimaisuuteen. Myös ilmastotekijät, kuten kuivat kesät ja erilaiset puiden taudit, kuten sienitaudit, vaikuttavat puiden elinvoimaisuuteen. Huonosti voiviin puihin iskeytyvät helposti erilaiset tuhohyönteiset. Mitään yksiselitteistä syytä ei kysyjän pihakuusten kuolemiseen ole.
Kuusi on herkkä vesitaloutensa suhteen, ja erityisen herkkä se on juuristovauriolle. Kuusen juuret kulkevat hyvin lähellä maanpintaa, ja kaikenlainen maan kaivaminen on kuusille haitaksi. Saattaa myös olla, että tontin maapohjan vesiolosuhteet ovat muuttuneet esimerkiksi läheisen salaojituksen vuoksi kuuselle epäedulliseksi.
Näytä koko vastaus
Mikä on kovin puu?
Tämä kova puulaji korvaa jopa teräksen – voitti useita Ruotsin arkkitehtipalkintoja Yksi maailman kestävimmistä puulajeista on afrikkalainen azobe. Se voi korvata rakentamisessa jopa betonin, kiven ja teräksen. Azobea käytetään esimerkiksi terasseissa, julkisissa kohteissa ja laitureissa.
Azobesta rakennettiin myös Ruotsissa useita arkkitehtipalkintoja voittanut satamakohde Tullhusstranden Etelä-Ruotsissa Simrishamnissa. Tullhustranden voitti vuonna 2016 Ruotsin arkkitehtipalkinnon parhaasta maisema-arkkitehtiprojektista. Seuraavana vuonna se nappasi voiton Skånen arkkitehtikisoissa. Azobe valikoitui kohteen rakennusmateriaaliksi sen kestävyyden ja ulkonäön vuoksi.
Haastaviin meriolosuhteisiin tarvittiin luontaisesti säätä hyvin kestävä materiaali. – Olin tutustunut azobeen jo aikaisemmissa projekteissani. Vaikutuin puun ulkonäöstä ja kuinka se harmaantuu kauniisti. Azoben ulkonäkö viestii laatua, joka kestää aikaa.
- Upotetut ruuvit korostavat vaikutelmaa elävästä pinnasta, kertoo kohteen suunnitellut arkkitehti Niklas Bosrup Sydväst Arkitekter AB:sta.
- Ovuus omaa luokkaansa Azobea on käytetty Ruotsissa useissa julkisen tilan ulkokohteissa.
- Suomessa azobea ei vielä tunneta niin hyvin.
- Ruotsissa ollaan edelläkävijöitä monessa rakentamiseen liittyvässä asiassa.
Siellä käytetään paljon luontaisesti kestäviä puulajeja julkisessa rakentamisessa. Azobe sopii lähes kaikkiin julkisen tilan kulutusta ja lahonkestävyyttä vaativiin ulkokohteisiin, kertoo Oy Skandinaviska Träimportin puuasiantuntija Heikki Leppänen, Azobe on niin kestävää ja tiheää materiaalia, että se tylsyttää leikkuutyökalut havupuuta huomattavasti nopeammin.
Azobe toimitetaan usein valmiiksi työstettynä. Se voidaan toimittaa joko mittaan katkaistuna ja muotoon työstettyinä komponentteina esirei´ityksineen tai asennusvalmiina elementteinä tai vaikka valmiiksi rakennettuna kevyenliikenteen siltana, Leppänen sanoo. Näyttävä ulkonäkö Azoben väri vaihtelee uutena violetinruskeasta, muutaman vuoden ikäisenä tasaisen harmaaseen.
Puutavarassa on vaaleita raitoja, jotka muodostuvat vaaleista mineraaleista. – Azobe on luonnonmukainen ja myrkytön vaihtoehto, kun tarvitaan kestävä ja tyylikäs puumateriaali. Se on myös täysin huoltovapaa. Azobesta rakennettu kohde kestää jopa vuosikymmeniä, Leppänen kertoo.
- Vastuullinen valinta Afrikassa kasvava azobe on vastuullinen valinta puumateriaaliksi.
- Skandinaviska Träimport toimittaa azobesta valmistetut puuratkaisut FSC-sertifioidusta raaka-aineesta, joka takaa, että tuotantoketju ei loukkaa puun alkuperämaan paikallisväestöä tai ympäristöä, vaan tukee niitä sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti.
– Rakennusmateriaaliksi tulee aina valita vastuullisesti tuotettu puulaji. Monella voi olla ennakkoluuloja trooppisia puulajeja kohtaan, mutta kansainvälisesti arvostettu FSC-sertifiointijärjestelmä on todella tarkasti valvottu. Sertifioitua puuta käyttämällä voi tukea metsien säilymistä, Leppänen kertoo.
Azobe kasvaa Afrikassa. Siitä käytetään myös nimiä Red Ironwood, ekki ja bongossi. On yksi maailman kestävimmistä puulajeista. Se voi korvata raskaissa rakenteissa betonin, kiven ja teräksen. Sen lahonkesto on erinomainen. Tästä on pitkäaikaisnäyttöä myös Pohjoisen oloista. Puu on ulkokohteissa huoltovapaa ja vandaaliturvallinen kovuutensa vuoksi. Kasvaa noin 30-46 metriä korkeaksi. Halkaisija on noin 1,5-1,8 metriä. Puun lujuusluokka on D70. Palonkestoluokka luontaisesti ilman kemikaaleja 45 mm ja yli oleville paksuuksille B-s1-d0. Puun Brinell-kovuus on 10,1. Se soveltuu jopa kevyenliikenteen väyliin kävely- ja pyöräilypinnoiksi. Näin on tehty esimerkiksi Tukholmassa. Keskipaino kuivattuna on 1225 kg/m3. On väriltään tummanpunertavaa, violettia tai ruskeaa. Harmaantuu kauniisti 2-3 vuodessa. Käytetään esimerkiksi silloissa, laitureissa, penkeissä, julkisten kohteiden puisissa kansirakenteissa, terasseissa, ratapölkyissä ja hevostalleissa.
Lisätietoja: Puuasiantuntija Heikki Leppänen, Oy Skandinaviska Träimport Ab, puh.0400 499 070, KUVATEKSTI: Azobesta rakennettu satamakohde Etelä-Ruotsin Simrishamnissa on voittanut useita arkkitehtipalkintoja. Azobe on materiaalina täysin huoltovapaa ja niin kovaa, että siitä voi rakentaa jopa kävelykatuja. Oy Skandinaviska Träimport Ab Skandinaviska Träimport on toimittanut jo 50 vuoden ajan laadukkaita ja vastuullisesti tuotettuja puumateriaaleja puunjalostusteollisuudelle, veneveistämöille, rakennusliikkeille sekä yksityisille että julkisen puolen asiakkaille Suomessa ja naapurimaissa.
- Toimipiste sijaitsee Lahdessa.
- Yritys kuuluu konserniin, jonka se muodostaa yhdessä ruotsalaisen emoyhtiön, Kärnsund Wood Linkin kanssa.
- Työntekijöitä on yhteensä noin 25.
- Onsernin kokonaisliikevaihto on noin 22 miljoonaa euroa.
- Yhtiö käyttää vastuullisesti tuotettuja materiaaleja.
- Skandinaviska Träimport -yhtiöllä on ollut jo vuosien ajan FSC®- ja PEFC™-sertifikaatit.
Näiden sertifikaattien lisäksi käytössä on erillinen jäljitettävyysjärjestelmä. www.traimport.fi : Tämä kova puulaji korvaa jopa teräksen – voitti useita Ruotsin arkkitehtipalkintoja
Näytä koko vastaus
Milloin kuusi kannattaa halkoa?
Halonhakkuukilpailuissa palkittu Matti Äijö neuvoo huomioimaan tilan, työvälineet, työtekniikan ja työtavan klapinteossa. Klapinteko tekee hyvää sekä keholle että mielelle. Matti Äijö antaa kunniaa kaikille, jotka käyvät kuntosalilla, mutta pitää oman kuntonsa yllä hyötyliikunnalla.
Hän suosittelee tekemään polttopuita, mikäli mahdollisuus sallii. – Puunhakkuu onkin erityisen hyvää hyötyliikuntaa, eikä väsytä kaulasta ylöspäin, kunhan ottaa rennosti, Äijö naurahtaa. Lähtökohtaisesti puita kannattaa tehdä silloin, kun lehtipuuhun ilmestyy lehti. Eli yleensä huhtikuussa. Myöhään heränneiden kannattaa pitää klapeja tuulisella ja aurinkoisella paikalla.
Kesällä pilkotut puut eivät välttämättä ennätä kuivua seuraavalle talvelle. – Jos ne sijoitetaan heinikkoon varjoiseen paikkaan, ne saattavat homehtua. Sitten yskitään talvella, jos niitä yritetään väkisin polttaa. Hakkuupaikan yläpuolella tulee olla tilaa.
Puun tai katoksen alla hakatessa kirves saattaa osua johonkin yläpuolella ja aiheuttaa vaarallisia tilanteita. Vahinkoja sattuu myös, jos halkoja tehdään liian matalalla halkomatukilla. Tukin tulisi olla noin polvenkorkuinen. Oikean kokoisen tukin päällä kirves osuu suorassa kulmassa halkoon eikä vahingon sattuessa lipeä jalkaa kohti.
Tukin korkeutta määrittää halkojan pituus. – Minä kun olen kasvanut ensin kaksi vuotta maata pitkin ennen kuin olen älynnyt nousta ylöspäin, niin olen ottanut lyhkäisemmän pukin, noin 60-senttisen. Vaatetusta on hyvä miettiä. Turvakengät, joissa on kova metallikärki takaa sen, että varpaat pysyvät tallella.
Asusteissa ei tule olla repaleisia tai löysiä taskuja, joihin kirveen varren pää voi tarttua. Tällöin kirves saattaa kääntyä ja osua vartaloon. Lisäksi Äijöllä on lasit silmien suojana. Hansikkaat suojaavat käsiä tikuilta. Vanhojen puuvartisten kirveiden päät saattavat irrota pitkän käyttämättömän ajanjakson jälkeen.
Äijö luottaa uusiin kotimaisiin kirveisiin. Pienille puille pieni kirves ja isoille puille isompi kirves. Äijö pohtii, että kun klapintekoa oppii lukemalla ja sitten kantapään kautta, niin puutakin oppii lukemaan. Puussa saattaa olla esimerkiksi isoja oksia, joihin ei Äijön mukaan kannata lyödä.
- Ne eivät halkea helpolla.
- Oksaisesta puusta täytyy lukea, että oksien välistä lyödään.
- Jätetään oksaosa viimeiseksi, niin sitä pystyy hieman pilkkomaan.
- Puulajista muistetaan vanha viisaus: “koivua lyödään keskelle ja kuusta kylkeen”.
- Äijö asettaa kuusen palan pölkylle makuuasentoon ja iskee sitä kylkeen.
Se katkeaa yhdellä iskulla. Äijön mukaan koivun lyö parhainten pystyasennosta päästä halki. Lyödessä hän käyttää molempia käsiä ja seisoo tukevassa haara-asennossa selkä suorassa. – Näin ei työn touhussa tapahdu horjumista. Hyvässä asennossa, jos kirves menee sivuun, niin se ei osu koipeen vaan pölkkyyn.
Un puupinoja varastoidaan, trukkilavat ovat erinomaisia niiden alle. Kun puupinot ovat irti maasta, ilma pääsee kiertämään, eikä maan kosteus nouse puihin. Ennen juhannusta puuta ei tarvitse peittää, vaikka sataisikin. – Vanha kansa on sanonut viisaasti, että juhannukseen asti puu kuivuu vesisateellakin.
Nyt heinäkuussa kun on luvattu kahden viikon sateinen jakso, niin me laitettiin pellit pinojen päälle. Siitä ne voi sitten koska tahansa ottaa talteen. Äijö hoitaa puuhommia hyvin pienin kustannuksin käyttäen hyväkseen vanhaa tavaraa; trukkilavoja halkopinojen alla, kattojen peltejä pinojen suojina ja vanhan pesukoneen osia kattopeltien painoina.
- Äijön koti lämpenee kokonaan puulla.
- Uva: Lassi Rinne / IS Lämmityspuuksi Äijö käyttää paljolti epäkuranttia puuta, kuten pystykuivaa kuusta, joka ei enää kelpaa sahapuuksi tai teollisuuden käyttöön.
- Puuta riittää sekä metsään monimuotoisuuden täytteeksi että polttopuuksi.
- Leivinuuniin ja isoon takkaan voi laittaa isompaa klapia.
Pieneen takkaan, saunan pesään ja puuhellaan lyödään puuta usein useampaan palaan. Koivua pidetään parhaana lämmityspuuna, sitä käytetään usein takoissa ja kiukaissa. Se tulee tehdä kuitenkin ennen syyssateita. Koivu kuivuu hitaasti. Äijö on menestynyt halonhakkuukisoissa mitalisijoille.
Näytä koko vastaus
Kumpi kestää paremmin myrskyä kuusi vai mänty?
Voimakkaat myrskyt laittavat puut koville. Pahimmat puustotuhot syntyvät yleensä puuskittaisissa tuulissa. Tasainen tuuli taivuttaa puita hitaasti ja ne kestävät paremmin. Sen sijaan tuulen suunta ei vaikuta myrskytuhojen syntyyn. Kuva: Yle 2.10.2015 6:12 • Päivitetty 2.10.2015 7:28 Miksi yksi puu kaatuu myrskyllä mutta toinen ei? Myrskytuulissa herkimmin kaatuvat kuusi ja hieskoivu, sillä niillä on pintajuuret.
Sen sijaan männyn ja rauduskoivun juuret ulottuvat syvemmälle je ne kestävät myrskyjä paremmin, sanoo Suomen Metsäkeskuksen luonnonhoidon neuvoja Olli Lukanniemi. Puiden myrskynkestävyyteen vaikuttaa myös maaperän kosteus. Eino-myrsky kaatoi kuusia Hämeenlinnan Aulangolla vuonna 2013. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle – Kosteassa maassa kuusen juuret ovat vielä lähempänä maanpintaa, joten ne ovat herkempiä kaatumaan.
Kuivilla mailla myrskytuhoja tulee vähemmän, jolleivät puut ole aivan mäen päällä. Sulan maan aikana puut ovat herkempiä kaatumaan kuin jos maa olisi roudassa. Lehtipuilla puussa olevat lehdet lisäävät puiden tuulipinta-alaa ja kasvattavat puun kaatumisriskiä.
Näytä koko vastaus
Voiko Havunneulasia syödä?
Metsänomistajat mukaan – Kuten yleensäkin luonnontuotteissa, myös havunneulasten osalta arvellaan raaka-ainehankinnan olevan haastavaa. Vuodet eivät ole veljeksiä, mikä vaikuttaa raaka-aineen saatavuuteen ainakin suurempien erien ollessa kyseessä. Lisäksi kuusenkerkkien ja havunneulasten keruu on käsityötä.
– Se on yksi luonnontuotealan perusongelmista: keruu on raskasta puuhaa eikä ole koneita eikä kerääjiä, sanoo asiantuntija Kari Laasasenaho SeAMKilta. Havunneulasten elintarvikekäyttöä selvittävillä Lauhasella ja Laasasenaholla on tavoitteena aktivoida sekä metsänomistajia että metsäalan yrityksiä mukaan uuden liiketoiminnan kehittämiseen.
Yksi mahdollisuus olisi käyttää hyödyksi harvennettaviksi suunnitellut taimikot. Yhteistyössä metsänomistajien kanssa niiltä voitaisiin kerätä kuusenkerkät ja havunneulaset talteen. – Kuusentaimikosta lähtee kerkkiä runsas 700 kilogrammaa hehtaarilta, Risto Lauhanen viittaa tutkimustietoon.
- Uusenkerkistä valmistetaan jo siirappia sekä esimerkiksi teetä.
- Lauhasen mukaan kaarnaa voi lisätä jauhojen jatkoksi ja männyn talvineulasia käyttää mausteena ruoissa.
- Eskiajalla männynkäpyjäkin on ilmeisesti käytetty esimerkiksi oluen ja viinin maustamisessa.
- Mikään luonnonyrtti tai vastaava ei kuitenkaan sovi kaikille, vaan voi aiheuttaa esimerkiksi yliherkkyyttä.
Kohtuus kaikessa, Risto Lauhanen muistuttaa. Havunneulasia ei suositella syötäväksi sellaisenaan, joten yksi selvityksen kohteista onkin neulasten toimiva prosessointitapa.
Näytä koko vastaus
Mikä puu Näkösuojaksi?
6 jutussa ollutta suosikkiani ovat: –
Kartiomarjakuusi – peittävä, tiheä, tuuhea kesät talvet Mustakuusi – monikäyttöinen, siro ja nopeakasvuinen havupuu Japaninkelasköynnös – säleikköön sopiva erittäin nopea- ja vahvakasvuinen köynnös Lännenpiippuköynnös – myös lehtevä köynnös, josta kasvaa nopeasti suojaava seinämä Pylväspihlaja – kapea, pieneen tilaan mahtuva puu, joka sopii hyvin myös rajaistutuksiin Punapaju – kun tontin rajoille tarvitaan suojaa nopeasti eikä tila ole ongelma, on punapaju hyvä valinta.
Viherpiha 9/2015 – 6 suosikkia kotipihoille Voit lukea lisää valitsemistani kasveista sekä Reijan kirjoittaman jutun kokonaisuudessaan Viherpihan syyskuun numerosta tai klikkaamalla, Mukana myös kasvivinkkejä pohjoiseen. Lupailin viime viikolla uutisia uusista yhteistyökuvioista.
Syksy on jo niin pitkällä, että voin jo vihdoin sinulle kertoa: Olen aloittanut Viherpiha-lehden puutarhasuunnitteluasiantuntijana, Ensimmäiset tästä yhteistyöstä syntyvät jutut julkaistaan tammikuussa 2016! Sain kesällä hyvin kiintoisan yhteydenoton lehden toimituksesta. Pidimme yhdessä ideapalaverin ja päätimme sen pohjalta aloittaa inspiroivan yhteistyön.
Työstän nyt parhaillaan tammikuun juttuja. Niitä on ollut todella kiva tehdä – kirjoittaa, piirtää ja kuvata yhdessä valokuvaaja Teijan kanssa. Toivon, että saat jutuista runsaasti ideoita ja käytännön ohjeita avuksesi oman puutarhasi suunnitteluun. Runsas paketti suunnittelua siis tiedossa! : Näkösuoja pihalle? Tässä 6 hyvää kasvia.
Näytä koko vastaus
Mitä kannattaa istuttaa keväällä?
Heti kasvukauden alussa on paras aika istuttaa sellaiset monivuotiset kasvit, jotka helposti kärsivät talven kylmyydestä Esimerkiksi hedelmäpuut, havukasvit ja alppiruusut kannattaa istuttaa nyt, muistuttaa Biolan tiedotteessaan. Myös arat köynnökset hyötyvät kevätistutuksesta.
Mitä pidempi aika aroille monivuotisille kasveille jää aikaa juurtua ennen talvea, sitä paremmin ne kestävät ensimmäisen talven rasitukset. − Kevään paras istutusaika on normaalisti melko lyhyt, koska lumen sulamisvesien kuivuttua alkukesän sää on yleensä aurinkoinen, lämmin ja kuiva. Lämpimällä säällä taimia pitää istutuksen jälkeen kastella lähes päivittäin.
Nyt tasaisesti jatkuvat sateet helpottavat uusien istutusten hoitoa. Maa on kosteaa ja edelleen on loistava aika istuttaa, kannustaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, Kasvimaalle taas voi jo nyt kylvää salaatteja, sillä ne selviävät viileämmässäkin maassa – samoin kuin esimerkiksi porkkana ja sipuli. Toukokuu on oikea aika myös lannoittaa pihan vanhat marjapensaat ja kukkapenkit. Kukkapenkkiin voi laittaa orgaanismineraalisen lannoitteen, jossa luomulannoitteeseen on lisätty mineraalilannoitetta. Mineraalilannoite liukenee nopeasti ja herättää kukat kasvuun, kun taas orgaaninen osa ravitsee kasveja koko loppukesän.
Näytä koko vastaus
Voiko puun istuttaa ruukkuun?
Ruukku ja multa parvekepuulle –
Suuri ruukku Parvekkeella kasvatettavalle puulle on tärkeintä valita riittävän suuri ruukku. Ylöspäin levenevä ruukku, johon mahtuu vähintään 50 litraa multaa, on hyvä valinta. Riittävän tilavassa ruukussa puun juuristo mahtuu kehittymään kunnolla, ja samalla mullan pitäminen tasaisen kosteana helpottuu. Siten puu selviytyy myös pidempiä aikoja ilman kastelua. Oikea ruukkumateriaali Ruukun materiaalin on oltava pakkasenkestävää – sopivia materiaaleja ovat esimerkiksi betoni, sinkki ja kumi. Tavalliset saviruukut yleensä imevät kosteutta, mikä heikentää niiden pakkasenkestävyyttä, joten ne eivät sovi parvekkeella kasvavan puun ruukuksi. Ruukun salaojituksen on myös oltava kunnossa, jottei syntyisi liikakastelun vaaraa. Helpointa on, jos ruukun pohjassa on reikä. Kasvualusta Oikea multa on olennainen onnistumisen kannalta. Suositeltavinta on käyttää parvekeistutuksiin tarkoitettua, kosteutta pidättävää multaa. Myös tavallista istutusmultaa voidaan käyttää, mutta silloin on tärkeää huolehtia, ettei multa pääse kuivumaan, sillä sen pitäisi olla jatkuvasti hieman kosteaa. Kun on mullanvaihdon aika, koko ruukkua ei tarvitse tyhjentää. Puun hoidoksi riittää, että pintamulta vaihdetaan uuteen. Samalla pintajuuria tulee hieman karsittua.
Milloin on hyvä aika istuttaa?
Onko istutusaika oikea, kun kasvit alkavat versoa puutarhassa? – Kasvukauden vaihetta voi tarkkailla seuraamalla luontoa ja puutarhaa. Ikävä kyllä, kasvien kello saattaa edistää, jos kevätaurinko on hyvin voimakas. Ainavihantien kasvien varjostusverkot kannattaa pitää kasvien yllä, kunnes istutuspaikan maa on varmasti sulanut ja kasvit saavat maasta vettä.
Jos ulkona ruukuissa talvehtineiden monivuotisten kasvien multa on jäässä, ruukut kannattaa siirtää varjoon sulamaan. Puiden ja pensaiden taimien istutusaika alkaa, kun maa on sula. Kiirettä ei ole, sillä useimmat taimet myydään astiataimina, joita voi istuttaa läpi kasvukauden keväästä syksyyn. Perennantaimien istutuskausi on silloin, kun perennat alkavat vihertää myös puutarhassa.
Kotimaisten taimistojen perennat elävät samassa rytmissä kuin kotipuutarhamme. Jos ostat etelämpää tuotuja ja kasvihuoneessa hyötettyjä taimia, varaudu suojaaman varhaiset istutukset pakkasöiksi kasvuharsolla.
Näytä koko vastaus
Mikä on Suomen harvinaisin puu?
Maailman harvinaisin puu päätyi Suomeen Julkaistu 11.07.2007 17:18 (Päivitetty 16.07.2007 08:11 ) Wolleminmänty on peräisin ajalta jolloin dinosaurukset vielä tallustelivat maan päällä. Puu on osoittautunut ilmastovaatimuksiltaan joustavaksi ja se kestää jopa 12 asteen pakkasia.
- Maailman harvinaisimpana puuna pidetty wolleminmänty on päätynyt viimein Suomeen.
- Wolleminmännyn matka pohjolaan alkoi alkuvuodesta, kun joukko pohjoismaisia tieteellisiä puutarhoja pyysivät Australian valtiolta lupaa saada luonnontieteilijä Carl von Linnén 300-juhlavuoden kunniaksi wolleminmäntyä puutarhojensa eläviin kokoelmiin.
Kunnianhimoisesti lajin suojeluun suhtautuva Australia myöntyi pyyntöön ja niin harvinaisuus aloitti matkansa kohti Suomea ja Oulun yliopiston kasvitieteellistä puutarhaa. Wolleminmäntyä voidaan helposti kutsua maailman harvinaisimmaksi puuksi, sillä sitä kasvaa vain kolmella tiukasti salassa pidetyllä paikalla.
Näytä koko vastaus
Mikä on maailman vanhin puu?
Kyseessä on floridansuosypressien (Taxodium distichum) joukko, jonka vanhin yksilö on ainakin 2 624 vuoden ikäinen. Havupuulaji nappasi samalla myös maailman vanhimmaksi elävän kosteikkopuulajin tittelin. Maailman vanhin tunnettu elossa oleva puu on vajaat 5 000 vuotta vanha.
Näytä koko vastaus
Minkä ikäinen mänty tekee käpyjä?
Kävyt ovat laadukkaita, mutta niitä on Kainuussa vähän. Litrahinta houkuttaa metsään. Kuva: YLE / Antti Kettumäki Männyn käpyjen kerääminen ja myyminen tuo mukavasti lisätienestiä, jos löytää hyvän metsäpaikan ja terveet kävyt. Tänä vuonna sato ei ole paras mahdollinen, joten hikihatussa metsässä saa rämpiä.
- Helpoimmat poimintapaikat löytyvät hakkuuaukeilta, jossa harvennus on juuri tehty ja puun oksat ja latvukset ovat maassa.
- Metsähallitus ostaa käpyjä, joiden koko on kolmesta sentistä ylöspäin.
- Laadusta ollaan tarkkoja.
- Ävyissä ei saa olla pihkavuotoja, hometta ja värin pitää olla säännöllinen ja käpy pitää olla ehdottomasti kiinni, kertoo Metsähallitus Kainuun metsähoitoesimies Pentti Heikkinen.
Tuottoisimmat poimintapaikat löytyvät yleensä etelärinteeltä. Eniten käpyjä löytyy luonnollisesti valosilta paikoilta eli haakkuuaukeaman reunamilta ja metsän reuna-alueilta. – Käpyjä kannattaa poimia keski-ikäisistä eli noin 40-vuotiaasta metsästä, niissä siemenet ovat laadukkaimmillaan, vinkkaa puolestaan metsänhoitopäällikkö Aarne Leskinen.
Näytä koko vastaus
Miten havupuu Uutejuoma tehdään?
Havupuuta on käytetty satoja, ellei tuhansia vuosia ravintona, juomana ja jauhona, pettuna. Pettujauho paransi terveyttä, kuin ruis leivässä antoi kaloreita. Usko havupuun kykyyn parantamiseen on puun vahvassa ravintoarvossa, jota hitaasti kasvavat havupuut keräävät vuosia.
Havupuut ovat hyvin antiseptisiä ja antioksidanttia. Siksi juoman ja jauhon lisäksi on käytetty myös pihkaa hoitona. Pihkavoidetta on käytetty esimerkiksi palo- ja makuuhaavojen hoitoon ja ihottumiin. Ilman tutkimuksia ei voi ehdottomasti väittää, että männystä on tullut apua kihtiin, reumaan, hermosärkyihin, ilmavaivoihin, yskään, ihottumaan ja syöpään.
Kuusta on suositeltu tulehduksiin ja lihaskipuihin. Harvinaisen ja monin paikoin suojelun katajan arvellaan helpottavan suoliston toimintaa. Havupuutuotteita ei suositella hartsiallergisille ja raskaana oleville. Noin 40 vuotta on markkinoilla ollut havupuu uutejuomaa.
- Ari Herttua on tehnyt tässä uraa uurtavaa työtä.
- Hän keräsi jo unohtumaan alkavaa perinnetietoa havupuiden terveysvaikutuksista ja siitä valmistettujen tuotteiden teko-ohjeista.
- Havupuu uutejuoma on erittäin ravinnerikasta ja antioksidanttista.
- Tietenkään ei saa ilman tutkimustulosta mennä väittämään, että ruoka tai juoma parantaa syövän, ekseeman tai mitään muutakaan vaivaa.
Näin saattaa olla, mutta virallisia tutkimuksia on vielä vähänlaisesti. Ilmeisesti eturauhassyöpää ja havupuu uutejuomaa käsittelevä tutkimus aiheesta on tehty, joka viittaisi myönteisiin vaikutuksiin. Tekijänä on Lauri Polar, ja väitös on tehty Turun yliopistoon, aiheena “Mäntyuute hidastaa syöpäsolujen kasvua”.
- Ravintorenkaan Havupuu-uutejuoman antioksidanttisuus on Turun yliopiston tutkima.
- Atso Karin Herttuan Havupuu kuivauutteen antioksidanttisuus tutkimus ja lausunto täältä.
- Oikeasti luonnonmukaisempi ruoka on nousussa – Ruotsissa Herttua suosittelee jokaiselle suomalaiselle kirjaa Petos lautasella ( Den hemlige kocken, 2007 Mats-Eric Nilsson).
Mats-Eric Nilsson huomasi, että pistaasijäätelön väri ei olekaan peräisin pistaasista. Kirja syntyi tutkimuksesta, mitä ruoka todella sisältää. Hänen kirjaansa on myyty Ruotsissa yli 400 000 kappaletta. Nykyään Nilsson on Ruotsin suosituimpia luennoitsijoita.
Kirjasta on jatkoteos saatavilla suomeksi, Aitoa ruokaa; Väärentämättömän ruoan opas, Nilsson arvostelee elintarviketeollisuutta muun muassa runsaasta lisäaineiden ja aromien käytöstä sekä kuluttajien johtamisesta harhaan. Kari Herttua kutsuu havupuu uutejuomaa tuotteeksi, ” johon ei tarvitse uskoa. Se toimii sittenkin! Juoman teho perustuu siihen, että elimistö saa siitä kipeästi kaipaamansa luonnonmukaiset ravintoaineet.
Näin ollen elimistö panee itse itsensä kuntoon, uskoipa ihminen siihen tai ei.” Tuotetta on ajettu pois markkinoilta kuin käärmettä pulloon. Nykyään juomalle on tullut jo monta rinnakkaistuotetta kilpailijaksi. Karin havupuu uutejuoma on valittu vuoden luontaistuotteeksi 2010. Tietysti pistää Pikkurahankin miettimään, onko havupuu uutejuomalle edullisempaa vaihtoehtoa. Havupuu uutejuoman hinta ostotuotteena jatkuvassa käytössä tuntuu vähän rasvaiselta, jos juomaa voi tehdä itsekin. Äkkiseltään sellaisen mahdollisuuden luulisi olevan, sillä metsäähän Suomessa riittää.
Tarvitsisi vain reseptin, luulisin. Elävän puun oksien poiminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Puiden katkominen vaatii maanomistajan luvan. Toisaalta on joulukuusi. Tai myrskyt. Tai metsähakkuut. Ja pakastin. Jos juomat eivät maistu, aina on lime, sitruuna, inkivääri ja muut herkulliset lisukkeet. Havuneulasmassaa voi murskata esimerkiksi kaulimella, jotta aineet irtoaisivat paremmin.
Tehokkaimpia juomat ovat aterioiden välillä nautittuna. Uute, tee vai juoma? Tee: keitetty vesi kaadetaan teeaineksien (tuore 1 rkl tai kuivattu 1-2 tl) päälle, haudutetaan muutama minuutti ja juodaan kuumana. Annos noin 2 dl. Haude: sama, mutta liotusajat ovat pitemmät (6-12h).
- Oska haude on vahvempaa kuin tee, nautitaan pienempiä annoksia kuin teetä tai jatketaan vedellä.
- Uute: Kasvimassaa luotetaan vahvassa alkoholissa noin 2 viikkoa.
- Nautitaan 15 – 20 tippaa aikuiset, 7-10 tippaa vanhukset ja lapset 3 + ikävuodet.
- Uute voidaan sekoittaa kuumaan (+78´) veteen, jolloin alkoholi höyrystyy pois.
Jos tämä on uutejuoman salainen resepti, alkoholia ei tarvitse ilmoittaa lopullisessa tuotteessa, jos sitä ei siinä enää ole. Muita vastaavia tapauksia on esimerkiksi lipeä (kuoritut greipin lohkot ja saippua). Öljy käytetään yleensä ulkoisesti. Kasvimassaa jota on murskattu, liotetaan 2 viikkoa – 2 kuukautta laadukkaassa öljyssä ja siivilöidään.
Nuori männynoksa (vihreää oksan nilan alla), ei tumman ruskeaa kaarnaa. Votkaa + 33 % (mitä vahvempaa, sen parempaa) Vettä
Huuhtele oksa. Rapsuta oksan kuori (nila) ja neulaset irti. Täytä puhdas lasitölkki männyn nila- ja neulasmassamurskeella. Kaada päälle niin paljon alkoholia, että massa peittyy. Sulje tiiviisti. Laita purkki pimeään, ja ravistele purkkia päivittäin kahden viikon ajan.
25 cm katajanoksaa 25 cm kuusta 25 cm mäntyä 5 l keitettyä kuumaa vettä 1 rkl puhdistamatonta merisuolaa (jossa on paljon erilaisia mineraaleja)
Huuhtele oksat ja pilko noin 10 cm:n pätkiksi. Keitä vesi ja suola. Kaada kuuma vesi oksien päälle, jolloin veteen liukenee hartseja ja antioksidantteja. Anna veden seistä huoneenlämmössä kannen alla kaksi vuorokautta. Siirrä sitten kylmään alle 10 asteeseen viikoksi.
2,5 dl neulasia 2 l vettä 1 sitruuna 8 dl sokeria
Neulaset ja vesi pannaan kattilaan. Keitetään 30 minuuttia, siivilöidään. Lisätään sokeri ja sitruunamehu. Keitetään 30 minuuttia. Pullotetaan. Säilytetään kylmässä ja nautitaan vedellä laimennettuna. (Ulla Toivonen: Sinikka Piippo: Elinvoimaa puista ) Vehkosuon pihkavoide
5 dl pihkaa kokkareina 2 dl kasviöljyä 1,5 dl hunajaa
Pihka lämmitetään kattilassa, kasviöljy lisätään notkistamaan seosta. Siivilöidään harson läpi mahdollisien roskien poistamiseksi. Lisätään hunaja. ( Vehkosuo.blogspot.fi ) Pihkavoide
1 dl pihkaa 1 dl hyvää öljyä 1 dl mehiläisvahaa
Pihkaa sulatetaan öljyn kanssa vesihauteessa. Kun pihka on liuennut, seos siivilöidään ja sekoitetaan lämmitetyn ja notkistetun mehiläisvahan kanssa. Purkitetaan. Säilyy hyvänä ainakin vuoden. Blogissa on kaupallista yhteistyötä. Klikkaa siis jonkin vaatteen kuvaa mainoksessa, siitä heruu muutama sentti kirjoittajalle. Itse toivoisin, että kiskot sentit ulkomaalaiselta kauppiaalta, hehe. Lisää Pikkurahalla -juttuja täältä. Lisää terveysvaikutteisia Pikkurahalla -juttuja täältä Lempilauseeni alkaa tyypillisesti: “Mä oon laskenut että.” Siitä se idea sitten tuli. Taustalla on laskemiseen ja talouteen liittyvät opinnot ja kiinnostuksen kohteet. Kaikkea kannattaa tehdä itse – vai kannattaako? Hmmp. Pitääpä laskea. Näytä kaikki Pirkkatyttö kirjoitukset
Näytä koko vastaus
Miten havupuu lisääntyy?
Peda.net Kirjaudu Luo tili Peda.net > Käyttäjät > Saila Loukkaanhuhta > eBiologia ja eMaantieto luokille 5 ja 6 (kopio) > Metsät > 2. Mänty ja kuusi ovat havupuita Mänty ja kuusi ovat Suomen yleisimpiä puita. Niitä kasvaa lähes koko Suomessa. Havupuiden neulaset ovat pieniä ja ohuita lehtiä. Neulasten pinta on vahamainen. Tämä vahapinta estää veden karkaamisen lehdestä ilmaan. Neulaset kestävät pakkasta. Niinpä kuusen ja männyn ei tarvitse pudottaa neulasiaan talveksi.
- Un kevätaurinko alkaa lämmittää metsiä, havupuut voivat alkaa heti yhteyttämään.
- Mänty ja kuusi lisääntyvät käpyyn muodostuvien siementen avulla.
- Un siemenet ovat valmiita, kävyn suomut aukeavat ja siemenet irtoavat.
- Ne voivat lentää tuulen mukana pitkiäkin matkoja.
- Orava ja käpylinnut syövät mielellään kuusen ja männyn siemeniä.
Se, kasvaako yhdestä tietystä siemenestä uusi puu, on epävarmaa. Tästä syystä hakkuuaukealla istutetaan männyn tai kuusen taimia, ei kylvetä siemeniä. Mänty ei tarvitse paljoa vettä. Tästä syystä mäntyä tavataan hiekkaisillakin paikoilla, joissa satanut vesi valuu nopeasti maan uumeniin.
Mänty pystyy kasvamaan jopa kalliollakin, sillä vahvat juuret pystyvät kiinnittämään puun riittävästi kallion pintaan. Mänty tarvitsee paljon valoa. Jos oksat eivät saa valoa riittävästi, ne kuolevat. Tästä syystä männyn alaoksat kuolevatkin pois ja isossa männyssä on neulasia vain korkealla olevissa oksissa.
Männystä valmistetaan muun muassa huonekaluja ja rakennuksia. Männyn kukinto.
Mäntymetsä. Huomaa alaoksien puute: ne ovat kuolleet valonpuutteessa. Kuusi on varjokasvi. Tämä tarkoittaa sitä, että kuusi viihtyy muiden puiden varjossa, eikä se tarvitsee välttämättä paljoa auringonvaloa kasvaakseen. Kuusen alaoksat eivät kuole puun kasvaessa niin kuin männyllä.
Kuusen uusi käpy. Kuusen siemenet kypsyvät käpysuomujen alla suojassa.
Kuusimetsää. Huomaa aluskasvillisuuden määrä verrattuna mäntymetsään. Kuva on suojelualueelta, jossa kaatuneita puita ei kerätä.
Saila Loukkaanhuhta
Sivut
eBiologia ja eMaantieto luokille 5 ja 6 (kopio)
Puistot
Eurooppa Ihminen Metsät
1. Puut ovat tuottajia 2. Mänty ja kuusi ovat havupuita
Lisätietoa ja linkkejä
3. Suomen metsissä on monia lehtipuita 4. Metsien kukkakasveja 5. Jäkäliä, sammalia ja sieniä 6. Metsien hyönteiset ja hämähäkit 7. Tutkielma metsien eläimistä 8. Metsien suurpedot Kertaustehtävät
Afrikka Aasia Eliökunta Oppimäärän kertaaminen Liitteet Kuvitus
Sivukartta
Mikä on pohjoisin havupuu?
Havupuut | |
---|---|
Metsämänty ( Pinus sylvestris ) | |
Tieteellinen luokittelu | |
Kunta: | Kasvit Plantae |
Kaari: | Streptophyta |
Luokka: | Embryopsida |
Kladi: | Siemenkasvit Spermatophyta |
Kladi: | Paljassiemeniset Pinophyta |
Kladi: | Havupuut Pinidae |
Heimot | |
|
Havupuut ovat paljassiemenisiin siemenkasveihin kuuluva kasviryhmä. Havupuut ovat monivuotisia puuvartisia ja useimmiten ainavihantia kasveja. Havupuiden lehdet ovat tyypillisesti kapeita neulasia, mutta havupuilla esiintyy myös suomumaisia ja leveämpiä lehtiä.
- Havupuilla ei ole kukkia, vaan kävyiksi kutsutut kukinnot muodostuvat pelkistä rangan ympärille asettuneista hedelehdistä tai käpysuomuiksi kutsutuista emilehdistä tukilehtineen.
- Emikävyt eli varsinaiset kävyt ovat usein havupuilla kypsinä kuivia ja puutuneita, mutta ne voivat myös olla pehmeitä ja mehukkaita kuin koppisiemenisten kasvien hedelmät.
Puuaines koostuu erityisistä putkisoluista, jotka ovat rengashuokosellisia ja joista muodostuu vuosilustoja, Havupuita tunnetaan määritelmistä riippuen 600–650 lajia, jotka jaetaan tyypillisesti kuuteen heimoon, Havupuut ovat taloudellisesti tärkeä kasviryhmä.
Näytä koko vastaus