Contents
Mitä tarjota illalliseksi?
Alkuruoka herättelee ruokahalun – Pitkän kaavan mukaan nautittu illallismenu alkaa tietenkin makunystyröitä herättelevällä alkuruoalla, Täyteläiset keitot sopivat hyvin alkuruoaksi ja ne on helppo valmistaa jo etukäteen ja pitää lämpimänä tarjoiluun saakka.
Näytä koko vastaus
Mitä sinun tulisi syödä päivittäin?
Kasviksia, marjoja ja hedelmiä – Syö noin puoli kiloa kasviksia, marjoja, hedelmiä ja sieniä joka päivä. Tästä määrästä marjoja ja hedelmiä tulisi olla noin puolet ja loput juureksia ja vihanneksia. Helpoiten kokoat riittävän määrän, kun syöt kasviksia joka aterialla.
- Osan kasviksista voi syödä kypsentämättä sellaisenaan, raasteina tai salaatteina ja osan kypsentää kasviruoaksi tai lisäkkeeksi.
- Nauti marjoja ja hedelmiä pääasiassa tuoreeltaan tai vaihtelun vuoksi kiisseleissä ja puuroissa.
- Asviksista, marjoista ja hedelmistä saat hiilihydraatteja ja ravintokuitua.
Pähkinät, siemenet ja palkokasvit ovat myös hyviä proteiininlähteitä. Kasviksista ja marjoista ja hedelmistä saat myös paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Kasvispitoinen ruokavalio on myös ilmastoystävällinen.
Näytä koko vastaus
Mikä on halpaa ruokaa?
Edullista arkiruokaa Kun arjen ruokalistan suunnittelee hyvin ja kauppaan lähtee ostoslistan kanssa, ruokakuluissa on yllättävänkin helppo säästää. Katso edulliset reseptit sekä vinkit, joilla ruokalasku pysyy kurissa! Jauheliha, broilerinkoivet, peruna, kaali ja riisi muodostavat perustan monelle suomalaiselle arkiruoalle.
- Okkaa kaalilaatikkoa, kinkkukiusausta, nikkarin vuokaa tai laita uuniin vaikka broilerinkoipipataa.
- Asvisruokailijan edulliseksi ruoaksi sopivat Mifu jauhis kaalilaatikko ja vegaaninen melanzane.
- Pastat ovat mitä parhainta ruokaa myös silloin, kun kukkaron nyörejä haluaa kiristellä.
- Eikä kokkausaikakaan päätä huimaa, sillä kahdessakymmenessä minuutissa valmistuvat niin currylla maustettu Palermon pasta, simppeli makaronimössö, juustoinen jauheliha-juustopasta kuin täyteläinen pekonipastakin.
Keitot ovat helppoja, halpoja ja herkullisia. Bataatti-porkkanakeitto, kukkakaalikeitto ja vihreä kasvissosekeitto, sopivat kevyemmäksi lounaaksi tai illalliseksi. Täyttävämmän aterian keitosta saa lisäämällä joukkoon linssejä, papuja tai edullista kalaa, broileria tai makkaraa.
Valmisruoat ovat nopeita, mutta usein myös kalliita. Siksi ruokaa kannattaakin tehdä mahdollisimman paljon itse. Jos kaipaat nopeita aterioita, valmista ruokaa kerralla isompi annos ja laita osa suoraan pakastimeen. Suosi sesongin kasviksia. Sesongin aikaan kasvikset ovat paitsi erityisen maukkaita, myös edullisia. Suunnittele tulevien päivien ruokalista etukäteen, ja pyri menemään kauppaan kylläisenä. Näin vältät turhat, ja monesti myös kalliit, heräteostokset. Hävikkiruoka kunniaan! Käytä jääkaappiin jäänyt juusto pizzaan, jo hieman nahistuneet juurekset sosekeittoon ja ylijäänyt perunamuusi vaikkapa perunarieskoihin.
: Edullista arkiruokaa
Näytä koko vastaus
Mitä ruokaa illalliselle?
Ikisuosikkia pastaa voi varioida lähes loputtomiin. Pataruoka on varma valinta etenkin syksyllä ja talvella. Monet keitot ja salaatit ovat niin ruokaisia, että ne sopivat mainiosti myös pääruoaksi. Pihvi sopii juhlavampaan ateriaan.
Näytä koko vastaus
Mitä saa 10 €?
Kotiruokia budjetilla – Ostoslistat koostuvat tutuista ja edullisista ainesosista. Jokaisen listan lopussa on selostus ruoista, joita listan aineksista voi tehdä. Oletuksena on, että kotoa löytyy joitain perusasioita, kuten suolaa, pippuria ja sokeria.
Kymmenen euron ostoslista pitää sisällään perinteisiä ainesosia, kuten leipää, lihaa ja kananmunia. Listan alla kerrotaan, että aineksista saa tehtyä kaksi ruokaa, esimerkiksi ison makaronilaatikon ja nakki-tomaattimunakaan. Lisukkeeksi löytyy vielä leipää margariinilla.20 euron listalla on esimerkiksi kalapuikkoja, kanankoipia ja peruna-sipulisekoitus.
Ainekset riittävät noin viiteen ruokaan, kuten jauhelihakeittoon tai kalapuikkoihin ja perunamuusiin. Myös pienen salaatin saa koostettua tomaatista ja kurkusta.30 euron ostoslista kattaa jopa kuusi eri ruokaa sekä ainekset aamu- ja iltapaloihin. Listan aineksista voi tehdä esimerkiksi broilerikiusauksen, makkarakeiton ja hernekeiton.
Näytä koko vastaus
Mitä on hyvä syödä iltapalaksi?
2. Millainen on hyvä valinta? – Iltapala kannattaa koota monipuolisesti. Lautaselle on hyvä valita hiilihydraattien ja proteiinin lisäksi kourallinen kasviksia, hedelmiä tai marjoja, jotta päivän tarve, puoli kiloa, tulee täyteen. Mallia voi ottaa lapsilta.
Puuro tai voileipä ja jogurtti marjojen tai kasvisten kera ovat hyviä vaihtoehtoja. Vaihtelua tuovat vaikkapa itsetehty pannukakku, hummus ja lämpimät voileivät. Tiedetään, että tryptofaani-nimisellä aminohapolla on pientä merkitystä unen kannalta. Se tuottaa melatoniinia eli pimeähormonia, joka auttaa nukahtamaan.
Tryptofaania on esimerkiksi kalkkunassa ja kaurassa. Suurempi merkitys onnistuneessa iltapalassa on kuitenkin pitkäkestoisilla hiilihydraateilla. Hiilihydraatit ovat ravintoaine, joka vaikuttaa ruoansulatuksen aineenvaihduntaan. Ne pitävät verensokerin tasaisena ja osallistuvat tryptofaanin valmistamiseen.
Näytä koko vastaus
Mitä Nachopeltiin tulee?
Lupa käyttää valmiskastikkeita – Uunipellille kasattava nachoherkku on superhelppo valmistaa: tämä on ruokalaji, johon voit upottaa hyvällä omalla tunnolla myös valmiskastikkeita. Klassinen nachopelti syntyy esimerkiksi nachoista, maustetusta jauhelihasta, tacokastikkeesta, kasviksista ja juustokastikkeesta tai juustosta – ehkä jopa molemmista.
Näytä koko vastaus
Onko turvallista syödä kerran päivässä?
Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan säännöllinen ruokailu ja pienehköjen annosten syöminen noin 3–4 tunnin välein, on terveellisin vaihtoehto. Moni on asiantuntijoiden kanssa eri mieltä. Etenkin keskustelupalstoilta löytyy runsaasti keskustelua siitä, kuinka yksi lämmin ruoka päivässä on paras ruokailutapa, tai siitä kuinka ehtii napostelemaan koko päivänä aikana korkeintaan muutaman kerran jotakin.
- Liittyykö ruuansulatukseen tai ruuan tarpeeseen yksilöllisiä eroja, ja voiko jollekin olla paras vaihtoehto syödä vain esimerkiksi iltaisin? THL:n erityisasiantuntija Heli Kuusipalo ei innostu väittämästä.
- Hän sanoo, että säännöllinen ateriarytmi on terveellisen syömisen perusta, eikä terveillä ihmisillä ole yksilöllisiä eroja ravintoaineiden imeytymisessä juurikaan.
Esimerkiksi kerran päivässä aterian syöminen ei ole ihmisen luonnollinen rytmi. Heli Kuusipalo Esimerkiksi suositusten ateriarytmiin kuuluu niin lämpimiä kuin kylmiä aterioita, ja ateriarytmistä puhuttaessa terveellisellä aterialla tarkoitetaan myös välipalaa, kuten esimerkiksi piimää, marjoja, leseitä ja siemeniä sisältävää juomaa, täytettyä sämpylää tai hedelmäsalaattia.
- Ateria käytetään neljässä tunnissa, verensokeripitoisuudestakin voidaan mitata sitä.
- Verensokerihan on ihmisen peruspolttoaine, minkä täytyy olla tietyllä tasolla, jotta ihminen jaksaa liikuttaa lihaksia, sydän jaksaa pumpata ja ajattelu pelaa.
- Siihen tarvitsemme hyvän verensokeritason, joka ei saa olla liian alhainen, mutta ei myöskään liian korkea.
Kuitenkaan koko ajan ei kannata syödä. – Syömisessä ja energiapitoisten juomien juomisessa täytyy pitää välillä tauko, sillä kahden tunnin välein tapahtuva pikkupalojen napsiminen on terveyden kannalta huono asia. Kuusipalo lisää, että eroavaisuuksia löytyy siitä, kuinka ihminen reagoi nälkään.
Meillä ei ole olemassa fysiologisia hälyttimiä, kaikki ihmiset eivät reagoi esimerkiksi nälän tunteeseen samalla tavalla. Nälän tunteen voi myös sammuttaa juomalla vaikka limsaa tai mehua ja jättää sitten syömättä sen takia, ettei reagoi oikein siihen nälkään. Se on toki opettelun asia, Kuusipalo toteaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksessa Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille (siirryt toiseen palveluun) kehotetaan syömään vähintään 4–6 kertaa päivässä. Tuore suositus on suunnattu lapsiperheille, mutta sen ohjeet koskevat sekä lapsia että aikuisia.
- Suosituksen mukaan ateriavälin tulisi olla niin aikuisilla kuin lapsillakin 3–4 tunnin mittainen.
- Pieni lapsi pystyy syömään kerralla vain vähän, joten ruoan pitää olla paljon ravintoaineita sisältävää, terveellistä ruokaa.
- Verensokerin ei pitäisi laskea liikaa päivän aikana.
- Siksi säännöllinen syöminen on tärkeää.
Kuva: Petteri Sopanen / Yle Kuusipalo huomauttaa, että ihmiset tarkoittavat aterialla usein eri asiaa kuin mitä ravitsemussuosituksissa on ja ehkä ahdistuvat siitä, etteivät ehdi laittaa tai syödä lämpimiä lautasmallin mukaisia aterioita. Esimerkiksi suositusten ateriarytmiin kuuluu niin lämpimiä kuin kylmiä aterioita, ja ateriarytmistä puhuttaessa terveellisellä aterialla tarkoitetaan suosituksissa myös välipalaa, kuten esimerkiksi piimää, marjoja, leseitä ja siemeniä sisältävää juomaa, täytettyä sämpylää tai hedelmäsalaattia.
- Jos ruokarytmi on pahasti pielessä, parempaan voi opetella tietoisesti.
- Huono rytmi ei välttämättä tunnu kehossa heti, mutta voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä esimerkiksi lihomista tai muita ongelmia.
- Täytyy tietysti ensin katsoa syy siihen, miksi ruokavalio on pielessä.
- Esimerkiksi kerran päivässä kunnollisen aterian syöminen ei ole ihmisen luonnollinen rytmi.
THL:n suositus perustuu ihmisen luonnolliseen rytmiin, Kuusipalo sanoo. Erityisen tärkeää säännöllisyys on lapsille ja nuorille, jotka kasvavat. Kuusipalo sanoo, että lapsi ei pärjää yhdellä ruualla päivässä, vaan aterioita tulee saada useita päivässä.
Näytä koko vastaus
Mitä nuoren pitäisi syödä?
Miten syödä terveellisesti? Ei ole samantekevää mitä syö. Ruoka vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin, mielialaan ja jaksamiseen. Mikään yksittäinen ruoka-aine ei tee ruokavaliosta terveellistä tai epäterveellistä, tärkeintä on ruokavalion kokonaisuus.
kasviksia, hedelmiä, marjoja. Suositus on yhteensä 5–6 annosta päivässä. Yksi annos on esimerkiksi yksi hedelmä, 1 dl marjoja tai 1,5 dl salaattia tai raastetta. Puolet annoksista on hyvä olla vihanneksia, juureksia, palkokasveja ja puolet hedelmiä ja marjoja. täysjyväviljatuotteita, kuten puuroa, leipää, mysliä ja täysjyväviljalisäkkeitä, esim. tummaa pastaa, riisiä ja ohraa. Syö täysjyväviljatuotteita mieluiten joka aterialla. vähärasvaisia maitotuotteita. Luut tarvitsevat kalsiumia. Jotta saa tarpeeksi kalsiumia, täytyy syödä 5–6 dl nestemäisiä maitotuotteita ja 2–3 siivua kevytjuustoa päivässä. pehmeitä rasvoja, kuten öljyä, margariinia, pähkinöitä ja siemeniä. Syö näitä päivittäin. kalaa, vaaleaa lihaa eli kanaa ja kalkkunaa ja kasviproteiineja, kuten tofua, papuja, soijaa, ja linssejä. Kala on superterveellistä, sitä olisi hyvä syödä 2–3 kertaa viikossa.
punaista lihaa ja lihatuotteita. Kokeile korvata osa liharuista kala- tai kasvisaterialla. Punaista lihaa voi kyllä huoletta syödä, kunhan viikon kaikki ateriat eivät sisällä punaista lihaa ja lihatuotteita. Lihattomat vaihtoehdot ovat paitsi terveellisiä myös ekologisia, ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. sokerisia, rasvaisia ja runsaasti suolaa sisältäviä ruokia ja juomia. Säästä limut, pitsat, hampurilaiset, suklaa, leivonnaiset, sipsit, keksit ja rasvaiset juustot herkkupäiviin.
Lautasmalli helpottaa hyvän aterian kokoamista. Aterian voi koosta monella tapaa.
puolet kasviksia, esimerkiksi salaattia, juureksia, vihanneksia tai muuta kasvislisäkettä yksi neljäsosa perunaa tai täysjyvälisäkettä kuten täysjyväviljoja eli tummaa pastaa, tummaa riisiä tai ohraa yksi neljäsosa proteiinia, esimerkiksi kalaa, lihaa tai kasvisproteiinia kuten papuja, linssejä tai soijaa lisäksi kasvimargariinilla voideltu runsaskuituinen leipä juomana maitoa, piimää tai vettä salaattikastikkeena öljykastiketta jälkiruuaksi marjoja tai hedelmä
Lautasella voi olla lohikeitto, eikä se näytä lautasmallin mukaiselta, mutta siinä on juureksia, kalaa, perunaa ja maitoa, aivan kuten lautasmallissa. Kun keiton lisäksi syö salaattia, jossa on hieman öljypohjaista kastiketta ja margariinilla sipaistun ruisleivän, ateriakokonaisuus on lautasmallin mukainen.
Aamupalaksi kaurapuuro, marjoja, ruisleipä ja juustoa, lasi maitoa. Lounaalla lohikeitto, margariinilla sipaistua näkkäriä, salaattia, lasi maitoa. Välipalaksi marjarahka tai smoothie, hedelmä ja pähkinöitä. Päivällisellä kana-kasviswokki, salaattia ja öljypohjaista salaattikastiketta. Iltapalalla kasviksilla ja juustolla täytetty täysjyväsämpylä, porkkanatikkuja, maitoa tai jogurttia.
Jotta keho saisi energiaa lähteäkseen aamulla liikkeelle, on syötävä jotain. Jos et ehdi valmistaa kunnon aamiaista, pika-aamiaiseksi sopii banaani ja jogurtti tai mikropuuro, joka valmistuu parissa minuutissa. Jos tuntuu siltä, ettet ehdi syödä mitään tai ruoka ei kerta kaikkiaan maistu heti herättyäsi, nappaa mukaan hedelmä ja leipä.
Aamua varten voi myös tehdä edellisiltana leivät valmiiksi jääkaappiin. Itse tehty take away -aamupala on ihan hyvä vaihtoehto kiireisiin aamuihin. Koululounas antaa energiaa iltapäivään ja illan harrastuksiin. Jos jättää koululounaan väliin, on vaikea keskittyä opiskeluun. Aivot tarvitsevat energiaa tasaisin väliajoin.
Lounaaksi ei riitä näkkileipä ja salaatti eikä limu tai energiajuoma. Hyvään lounaaseen kuuluu pääruoka, salaatti, leipä ja maito. Koska koulussa ei voi aina olla tarjolla lempiruokaa, saisitko koottua kouluruoasta lautaselle jonkinlaisen lounaan? Tuntuuko, että koulun jälkeen on karmiva nälkä etkä ehdi tai jaksa valmistaa mitään terveellistä välipalaa? Silloin tulee helposti napattua suklaapatukka tai hampurilainen.
- Unnon välipalat antavat lisää energiaa iltapäivän harrastuksiin ja läksyjen tekoon.
- Hyvän välipalan jälkeen olo on virkeämpi.
- Jos iltapäivällä alkaa herkkuhammasta kolottaa, se voi johtua huonosti syödystä aamupalasta tai lounaasta tai pahimmassa tapauksessa niiden väliin jättämisestä.
- Un syöt säännöllisesti ja monipuolisesti, houkutus napostella epäterveellisiä välipaloja ei iske niin helposti.
Kerro meille, mitä mieltä olit sivusta. Huomioimme palautteen Nuortennetin kehittämisessä. Palaute annetaan nimettömänä. Kerro meille, mitä mieltä olit sivusta. Huomioimme palautteen Nuortennetin kehittämisessä. Palaute annetaan nimettömänä. : Miten syödä terveellisesti?
Näytä koko vastaus
Mitä opiskelija syö?
Keittiössä nyt 26. tammikuuta 2022 Paras opiskelijaruoka on helppoa ja edullista. Sosekeitot, vuoat, wokit ja pastat valmistuvat nopeasti ja pienellä rahalla. Listasimme opiskelijoille sopivia reseptejä, joita varten ei tarvitse liikaa löysätä kukkaron nyörejä.
- Arjen ruokien suunnittelu ennalta säästää aikaa ja rahaa.
- Viikon ruoat voi ostaa kerralla, eikä joka päivä tarvitse pohtia, mitä kaapin antimista loihtisi ruoaksi.
- Pienelläkin budjetilla voi tehdä monipuolista ja herkullista ruokaa.
- Okeile näitä opiskelija-arkeen sopivia ruokia! Annoshinnat on laskettu K-Citymarket Ison Omenan hinnoilla tammikuussa 2022.
Hinta ei sisällä perusmausteista suolaa ja pippuria.
Näytä koko vastaus
Mitä ruokaa pienellä budjetilla?
Maija Silvennoinen painottaa perustarvikkeiden merkitystä. Pienen budjetin ostoslistan avulla syntyy monenlaisia ruokia. Pienen budjetin arkiruoka nousi aiheeksi alkuvuodesta nähdyssä IS:n kuntavaalitentissä, kun Minttu Kouvolasta kysyi puolueiden puheenjohtajilta, millaista ruokaa kotona voisi valmistaa, jos aineksiin on viikoksi käytettävänä vain 20 euroa.
Puheenjohtajien vastauksissa mainittiin edullisina ruokina tai aineksina puuro, juurekset, sosekeitto, soijarouhe, makaroni ja jauheliha. – Mitä olisi todellinen “cucina povera”, jossa puheenjohtajienkin mainitsemista edullisista perusraaka-aineista eri tavoilla maustettuna ja valmistettuna suunniteltaisiin vaihteleva viikon ruokalista? Aika harva kuitenkaan syö mielellään pääaterianaan viikosta toiseen samaa pastaa tai sosekeittoa, köyhyystutkija Piia Jallinoja totesi jutussa, jossa hän analysoi puheenjohtajien vastauksia.
Cucina povera on viittaus “köyhien keittoon”, kuten esimerkiksi italialaiseen maalaisruokaan, jota voi valmistaa halvoista aineksista. Kysyimme vinkkejä edullisen, herkullisen ja ravitsevan arkiruoan valmistamiseen tunnetulta kokilta ja ravintoloitsijalta Maija Silvennoiselta,
Näytä koko vastaus
Mitä ruokaa 10 eurolla?
Kotiruokia budjetilla – Ostoslistat koostuvat tutuista ja edullisista ainesosista. Jokaisen listan lopussa on selostus ruoista, joita listan aineksista voi tehdä. Oletuksena on, että kotoa löytyy joitain perusasioita, kuten suolaa, pippuria ja sokeria.
- Ymmenen euron ostoslista pitää sisällään perinteisiä ainesosia, kuten leipää, lihaa ja kananmunia.
- Listan alla kerrotaan, että aineksista saa tehtyä kaksi ruokaa, esimerkiksi ison makaronilaatikon ja nakki-tomaattimunakaan.
- Lisukkeeksi löytyy vielä leipää margariinilla.20 euron listalla on esimerkiksi kalapuikkoja, kanankoipia ja peruna-sipulisekoitus.
Ainekset riittävät noin viiteen ruokaan, kuten jauhelihakeittoon tai kalapuikkoihin ja perunamuusiin. Myös pienen salaatin saa koostettua tomaatista ja kurkusta.30 euron ostoslista kattaa jopa kuusi eri ruokaa sekä ainekset aamu- ja iltapaloihin. Listan aineksista voi tehdä esimerkiksi broilerikiusauksen, makkarakeiton ja hernekeiton.
Näytä koko vastaus
Mitä helppoa ruokaa mökille?
Grilli- ja nuotioruokaa mökille – Mitä olisikaan mökkireissu ilman grilliruokaa! Pistele lempiraaka-aineesi grillivartaisiin tai kääräise grillinyyttiin. Nauti sesongin raaka-aineista ja kokeile grillattua varhaiskaalia, grillattua munakoisoa tai grillattuja uusia perunoita vaikkapa valkosipulilla tai Ndujalla maustettuna.
- Monet grilliruoat voi valmistaa myös avotulella, varsinkin, jos saat viriteltyä ritilän hiilloksen päälle.
- Asviksilla tai perunoilla ja juustolla täytetyt folionyytit kypsyvät hiilloksessa, myös ilman ritilää.
- Jos mökiltä löytyy muurinpohjapannu, valmistat pannulla niin suolaiset kuin makeatkin letut.
Nuotio- tai grilliaterian jälkkärinä maistuvat lettujen lisäksi myös grillatu raparperi, tikkupullat tai grillattu hedelmäsalaatti.
Näytä koko vastaus