Jauhettu Naudan Maksa Resepti?

Jauhettu Naudan Maksa Resepti

Mikä mauste sopii maksaan?

Miten käsittelen maksan? – Monesti resepteissä käsketään liottamaan maksaa maun miedontamiseksi. Ihan turhaa touhua. Mutta sitäkin tärkeämpää on poistaa maksasta kalvot, jotka tekevät pehmytkudoksesta purukumia, jos ne maksaan jätetään. Lisäksi kalvollinen maksa käpristelee pannulla.

Jos ostat valmiiksi viipaloitua maksaa, siinä on usein vielä kalvot mukana. Poista ne! Tavallisesti maksaviipaleet jauhotetaan ennen paistamista. Sekoita silloin suola ja mausteet jauhojen joukkoon. Jos grillaat tai paistat ilman jauhotusta, mausta maksa vasta kypsänä. Maksa sisältää eläintärkkelystä eli glykogeenia.

Tämän vuoksi se ruskistuu ja palaa erittäin nopeasti. Paista maksa siis nopeasti vähässä rasvassa. Koska maksa on pehmeää kudosta, sen kypsymisaika on vain 4-5 minuuttia. Maksan tykkää mausteista. Kokeile erilaisia pippureita, paprikaa, meiramia, basilikaa ja salviaa. © Tiina Rantanen
Näytä koko vastaus

Onko maksan syöminen terveellistä?

Ravintopitoisuudestaan huolimatta suomalaisia ei yleensä liiemmin kannusteta syömään maksaa. Miksi? Maksassa on valtavasti A-vitamiinia. Eniten sitä on naudan-, sian- ja poronmaksassa, kun taas broilerinmaksassa hieman vähemmän. Sisäelimet kuuluvat ruokavalioon vain kuudella prosentilla naisista ja seitsemällä prosentilla miehistä.
Näytä koko vastaus

Kauanko jauhettu maksa säilyy?

Jauhemaksa 500 g, jäädytetty Pihvinaudan tai vasikan jauhemaksa Jauhemaksa jauhetaan vain ennakkotilauksesta. Kalenterivuoden alussa maksa on peräisin pivivasikasta (8-12 kk) ja vuoden edetessä teuraseläimen ikä kasvaa vuoden loppua kohden. Yleisimmät pakkauskoot tuoreena: asiakkaan toivomuksen mukaan (HUOM! Säilyy tuoreena vain 2 päivää) Yleisimmät pakkauskoot jäädytettynä: 250 tai 500 g Tuoreen tuotteet säilyvyys on 2 päivää jauhamisesta.
Näytä koko vastaus

Mikä juoma puhdistaa maksaa?

Lisää näitä ja vältä näitä – LISÄÄ RUOKAVALIOOSI:

Sitrushedelmät kuten greippi, sitruuna ja limetti puhdistavat maksaa ja auttavat ruoansulatuksessa. Voit puristaa niistä mehua tai sekoittaa mausteeksi juomaveteen. Sitrushedelmät sisältävät antioksidantteja ja vitamiineja. Valkosipuli auttaa maksan puhdistuksessa. Maksan toimintaa tehostavat raa’at vihannekset. Käytä sipulia, porkkanaa ja punajuurta raakaraasteina, niin saat niistä enemmän irti. Erilaiset kaalit ovat täynnä luonnollisia entsyymejä. Käytä kukka-, parsa-, puna- ja valkokaalit raakana salaateissa. Suosi pähkinöitä ja siemeniä. Pureskele pähkinät hyvin tai liota ne ennen käyttöä. Vihreät vihannekset, kuten pinaatti, lehtikaali, rucola ja erilaiset levät sisältävät lehtivihreää, joka puhdistaa kehoa tehokkaasti ja tehostaa aineenvaihduntaa. Vihreä ja valkoinen tee edesauttavat maksan toimintaa. Korvaa kahvi teellä. Valkoisessa teessä on teelajeista eniten antioksidantteja. Käytä kurkumaa. Sitä on käytetty tuhansia vuosia intialaisessa auyrveda-lääkintäperinteessä. Kurkumaa pidetään puhdistavana, ruoansulatusta parantavana, kuumetta laskevana, tulehduksia lievittävänä ja maksaa hoitavana kasvina. Kurkumaa saa jauheena tai tuoreena juurena itämaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä. Syö hyvälaatuista, helposti sulavaa proteiinia, kuten kanaa, kalkkunaa ja kalaa, erityisesti rasvaisia kaloja, esimerkiksi lohta, ankeriasta ja muikkua, joissa on omega-3 rasvahappoja. Suosi gluteenittomia ja vehnättömiä viljatuotteita.

VÄLTÄ NÄITÄ:

Alkoholi. Nikotiini. Hiilihappolliset juomat ja muut prosessoidut juomat. Sokeri ja prosessoitu suola sekä keinotekoiset makeutusaineet. Valkoinen vehnä. Prosessoitu valmisruoka.

Näytä koko vastaus

Miksi maksaa ei saa syödä liikaa?

Aivan pienten, alle 1-vuotiaiden lasten ei pitäisi syödä maksaa tai maksaruokia lainkaan, suosittaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.18.12.2008 10:10 • Päivitetty 19.12.2008 10:51 Elintarviketurvallisuusviraston uusien tutkimusten mukaan alle kouluikäisten lapsien tulisi välttää maksapihvejä ja maksakastiketta, mutta maksamakkaraa ja maksalaatikkoa taas voi syödä hieman enemmän.

Maksamakkaravoileipiä voi Eviran mukaan syödä turvallisesti viikossa noin neljä tai viisi, maksalaatikkoa taas vajaa rasiallinen kuukaudessa. Alle yksivuotiaille maksan syöntiä ei edelleenkään suositella. Aikaisemmin alle kouluikäisille lapsille suositeltiin maksan syöntiä pari kertaa kuukaudessa. Liiallinen maksan A-vitamiinin saanti voi aiheuttaa terveyshaittoja, kuten ruokahaluttomuutta, ärtyneisyyttä, uneliaisuutta ja pahimmillaan maksantoimintahäiriöitä ja luuston muutoksia.

Ruoka-aineista johtuvat myrkytystapaukset ovat kuitenkin erittäin harvinaisia. Ne edellyttävät pitkäaikaista liiallista saantia.
Näytä koko vastaus

Kauanko kestää että maksa puhdistuu?

Alkaako maksan puhdistuminen heti, kun on lopettanut alkoholin käytön? Auttaako kuukauden-parin raivoraittius maksaa kestämään muun vuoden ruoka- ja viini-iloittelut? Vastaus riippuu siitä, mitä maksan puhdistumisella tarkoitetaan. Alkoholi häviää elimistöstä ja maksasta nopeasti lopettamisen jälkeen.

Kovankin pämppäämisen jälkeen alkoholia tuskin löytyy enää vuorokauden päästä siitä, kun pullon suulle pantiin korkki. Entä kuinka nopeasti häviävät alkoholin aiheuttamat muutokset maksassa ? Alkoholin käyttö näkyy lähinnä kahdessa maksakokeessa, GT- ja ALAT-arvossa. Näistä GT (glutamyltransferaasi) on parempi, sillä se on spesifisempi.

Spesifisyys tarkoittaa, että alkoholin lisäksi aika harvat muut syyt nostavat arvoa. GT on siitä käyttökelpoinen, että se ei vielä hievahda yhden illan ryyppäämisestä. Se nousee vasta, jos alkoholijuomia on nautittu pitempään ja lähes päivittäin. Siten GT on aika hyvä alkoholin suurkulutuksen mittari.

 • GT:n puoliintumisaika on noin kaksi viikkoa.
 • Se merkitsee, että kun alkoholin käyttö lopetetaan, arvo puolittuu parin viikon kuluessa.
 • Tämä “puhdistuminen” kestääkin siis aika pitkään.
 • Un seuraavan parin viikon aikana liikamäärä taas puolittuu, kuukauden kohdalla voidaan olla jo lähellä normaalia.
 • Uukauden ja ainakin kahden mittainen raivoraittius varmaan “puhdistaa” maksan eli maksa-arvot normaalistuvat.

Tämä sillä edellytyksellä, että maksaan ei ole vielä tullut mitään pysyviä muutoksia eli kirroosia. En osaa sanoa kuinka paljon runsaasti alkoholia käyttävä henkilö voi estää kirroosin muodostumista pitämällä kerran vuodessa “nenänvalkaisukuukauden”. Luonnollisesti se on hyvä asia, ja varmasti vähentää alkoholin aiheuttamia sairauksia.

 • Täyttä turvaa tästä ei kuitenkaan voi luvata.
 • Jos ryyppääminen on rajua 11 kuukautta vuodessa, elimet saattavat ajan mittaan vioittua, etenkin jos alkoholia käytetään usein humalaan asti.
 • Vaikutukset hermostoon ja aivoihin (aivojen “liukeneminen”) johtuvat suurista alkoholin kertamääristä, jolloin yhden kuukauden raittius ei vahinkoa pysty estämään.

Jos on epätietoinen käyttämiensä alkoholimäärien mahdollisista haitoista, voi käydä mittauttamassa maksakokeet ja pari muutakin alkoholin käyttöä kuvaava laboratoriotutkimusta. Itse voi myös arvioida alkoholin käyttöään : suurkulutus eli terveyden kannalta haitalliset määrät ovat kyseessä, kun säännöllisessä käytössä mies nauttii 24 annosta ja nainen 16 annosta alkoholijuomia viikossa.
Näytä koko vastaus

Pitääkö maksa liottaa?

Ylikypsien ja sitkeiden maksapihvien pelästyttämän kannattaa uskaltautua maistamaan esimerkiksi grillissä kypsennettyä naudan maksaa. Juju on siinä, että maksa saa jäädä sisältä punertavaksi. Silloin se on mureaa ja maukasta. Grillattua naudan maksaa 600 g naudan- tai vasikanmaksaa 1 l maitoa suolaa mustapippuria myllystä öljyä Poista maksasta kalvot ja viipaloi se puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Liota viipaleita maidossa, jotta kitkeryys katoaa. Naudan maksaa kannattaa liottaa yön yli. Nuoren naudanmaksa ja vasikanmaksa loivenee jo 2–4 tunnissa. Kuivaa viipaleet, mausta suolalla ja pippurilla ja sivele lopulta öljyllä. Grillaa viipaleet. Ole varovainen, sillä palojen on tarkoitus jäädä sisältä punertaviksi.

You might be interested:  Kokonainen Kirjolohi Uunissa Resepti?

Paistettu maksa 500 g naudan- tai vasikanmaksaa 1 l maitoa 3 rkl vehnäjauhoja suolaa, valkopippuria Jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy voita Poista maksasta kalvot. Leikkaa vajaan sentin paksuiksi viipaleiksi. Liota viipaleita maidossa, jotta kitkeryys katoaa, naudan maksaa kannattaa liottaa yön yli.

 1. Nuoren naudan ja vasikanmaksa loivenee jo 2–4 tunnissa.
 2. Sekoita vehnäjauhot ja mausteet, leivitä viipaleet.
 3. Paista voissa molemmin puolin.
 4. Valitse kypsyysaste oman maun mukaan roseesta kypsään.
 5. Sisältä punertava pihvi on mureampi kuin läpikypsä.
 6. Tarjoa puolukkahillon ja vaikkapa perunamuusin kera.
 7. Voisulasta saa hyvän makulisän.

Tästä on enää lyhyt matka kastikkeeksi: paista maksan seuraksi sipulirenkaita, lisää ne pannulle. Mausta ripauksella timjamia, lisää pannulle kermaa, kiehauta. Jauhemaksapihvit 500 g jauhettua naudanmaksaa 4 perunaa 1 sipuli 2 rkl voita 1 muna 2–3 rkl korppujauhoja 2 tl suolaa 1 tl valkopippuria voita Hienonna sipuli ja ruskista pannulla.

 1. Uori perunat ja raasta ne.
 2. Sekoita maksa, perunat, kananmuna, sipulit, korppujauhot ja mausteet.
 3. Paista voissa pannulla miedolla lämmöllä molemmilta puolilta.
 4. Tarjoa muusin ja puolukoiden kera.
 5. Mummon maksalaatikko 3 dl riisiä 1 dl vettä 1 ½ litraa maitoa 3 tl suolaa 2 tl meiramia 2 munaa 1 sipuli 3 rkl siirappia 2 dl rusinoita 300 g jauhettua naudan maksaa voita Kiehauta vesi, lisää riisi ja maito ja keitä puuroksi.

Lisää hieman jäähtyneeseen puuroon mausteet, sipuli, muna, siirappi ja rusinat, sekä lopuksi jauhettu maksa. Kaada voideltuun vuokaan, viimeistele muutamalla voinokareella ja paista 175 asteessa reilu tunti. Voit jättää rusinat pois. Maksapatee 400 g jauhettua sian tai naudan maksaa 200 g sian jauhelihaa 1–2 sipulia 5–7 anjovisfilettä Jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy 2 dl kermaa 3 munaa 4 rkl vehnäjauhoja 1 rkl suolaa 2 rkl siirappia valkopippuria inkivääriä meiramia oreganoa basilikaa (pekoniviipaleita) Pilko sipulit ja hienonna anjovikset.

Lisää ne maksan ja jauhelihan joukkoon. Vatkaa munat kevyesti ja lisää kerma munien joukkoon. Yhdistä kaikki aineet ja sekoita. Halutessasi voit hyvin jättää anjovikset pois. Paista vuoassa vesihauteessa uunissa (175 astetta) noin kaksi tuntia. Vuoan voi vuorata pekoniviipaleilla. Jos et käytä pekonia, voitele vuoka hyvin.

Puolukkahillo 2 kg puolukoita 1 kg hillosokeria 1 dl vettä Perkaa, huuhtele ja valuta puolukat. Kaada marjat kattilaan ja lisää desin verran vettä joukkoon. Kuumenna marjoja kunnes vesihöyry nousee kattilasta. Lisää vähitellen hillosokeri, sekoita varovasti.
Näytä koko vastaus

Mikä ruoka on hyvää maksalle?

Maksaystävällinen lautasmalli: mitä maksa tarvitsee voidakseen hyvin? Lupasin viime viikolla koota yhteen maksaystävällisen ruokavalion. Olen täpinöissäni, sillä olen lempiaiheena äärellä. Tekstistä uhkaa siis tulla pitkä. Kuten jo kirjoittelin, maksa ei tykkää tiukoista detox-kuureista, kalorimäärältään ja raaka-aineiltaan askeettisista ruokavalioista tai ylipäätään ääri-ilmiöistä – oli kyseessä ruoka, liikunta tai tappava työtahti,

 • Maksa tykkää lempeästä, leppoisesta ja hitaasti hoitavasta ruoasta ja elämänrytmistä.
 • Hektisessä ja tietoa tulvivassa ” mulle-kaikki-heti-ny t” arjessa maksa on kovilla.
 • Un mediassa ylistetään mullistavia mehupaastoja ja kolme päivän super-detox-kuureja ja luvataan litteää vatsa, energiaa, hehkuvaa kauneutta ja ties mitä, maksa huutaa armoa.

Erityisesti silloin, kun maksa on ollut kovilla – oli kyseessä stressi, juhlaputki, kaamosväsymys tai kova kuntoilu – se tarvitsee aikaa ja hellyyttä. Kolmessa päivässä sen saa korkeintaan sekaisin ja ärtymään entisestään. Toimiakseen tehokkaasti maksa tarvitsee ison kasan erilaisia rakennusaineita.

 1. Maksan ehkä tärkeimpään funktioon, detoksifikaatioon, se tarvitsee erityisesti proteiineja (aminohappoja), B-ryhmän vitamiineja, ristikukkaiskasveja (joista se saa muun muassa rikkiä), C-, A-, E- ja D-vitamiinia, kalsiumia ja monipuolisesti antioksidantteja.
 2. Erityisesti alfalipoiinihapon on todettu olevan maksan kannalta tehokas antioksidantti.

Ja nämä ovat ainoastaan detoksifikaation tarvittavia, yleisimpiä rakennusaineita. Sen lisäksi maksa valmistaa proteiineista välttämättömiä aminohappoja, valmistaa kolesterolia, käsittelee ja lajittelee monia tärkeitä vitamiineja, varastoi glukoosia ja säätelee jossain määrin hormonitoimintaa.

Tähän kaikkeen se tarvitsee energiaa. Joka päivä. Silloin kun maksa on kovilla, se luonnollisestikin tarvitsee tavallista enemmän energiaa ja erityisesti sille tärkeitä yhdisteitä. Jos tähän hetkeen päätetään tehdä detox, jolla päivittäistä energiamäärää minimoidaan, proteiininsaantia usein vähennetään ja liikuntaa lisätään, mitä tapahtuu? Kehon rasvasoluja aletaan käyttää energiaksi ja niistä vapautuu sinne kertyneitä myrkkyjä.

Maksalle tämä tarkoittaa ylitöitä. Ja tätä varten se tarvitsisi lisää energiaa ja erityisesti proteiineja ja suoja-aineita. Saako se niitä? Mehu- tai smoothiepohjaisessa detoxissa tuskin, ellei kuuri ole tosi taitavasti koostettu. Vaikkakin vastavirtaan uiden, suosittelen maksalle pitkäkestoisia ja tosi lempeitä puhdistavia elämänvaiheita,

 • Äytännössä tämä tarkoittaa muutaman kuukauden mittaista ajanjaksoa, jolloin huolehditaan erityisesti maksan hyvinvoinnista.
 • Lautasella tämä tarkoittaa kasvispitoista lautasmallia, jossa suositaan (etenkin talvisaikaan) soseutettuja kasviskeittioja, uunissa paahdettuja tai höyrytettyjä kasveja, lämmitettyjä salaatteja ja wokkeja hyvälaatuisella proteiinilla höystettynä.

Kasviksissa käytetään päivittäin kaalikasveja ja sipuleja. Myös juurekset ja erityisesti punajuuret tekevät hyvää maksalle ja verenkierrolle. Sitrushedelmistä ja kotimaisista pakastemarjoista maksa saa antioksidantteja ja C-vitamiineja. Kasvikunnantuotteissa on hyvä muistaa värikkyys.

 1. Mitä värikkäämpää, sen parempi antioksidanttisuoja.
 2. Proteiineissa suositaan helposti sulavaa kalaa, kanaa, riistaa sekä palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä, avokadoja ja luomumunia.
 3. Proteiineja pitäisi olla joka aterialla.
 4. Viljatuotteissa suositaan täysjyvää ja gluteenittomia vaihtoehtoja, etenkin silloin, kun vatsa oireilee.

Viljat ovat hyviä höysteitä ja niistä saadaan B-ryhmän vitamiineja, mutta ne eivät saisi olla lautasella pääroolissa. Maitotuotteita vähennetään ja suositaan hapatettuja tuotteita ja lampaan- ja vuohenmaitotuotteita. Hyviä rasvoja tarvitaan reippaasti, ja näitä saadaan pähkinöiden ja siementen ohella oliiviöljystä, avokadosta ja rasvaisesta kalasta.

Purkista kannattaa ainakin talvella ottaa D-vitamiini, flunssa-aikaan sinkki, ja paljon liikkuessa sekä stressikausina magnesium. Moni hyötyy ajoittain laadukkaasti monivitamiinista, joka parhaimmillaan on jauhemuotoinen. Maksaystävällisessä ruokavaliossa päivän ateriat jaetaan parhaimmillaan kolmeen ; aamupalaan, lounaaseen ja päivälliseen.

Jos verensokeri heittelee, voi iltapäivään ja iltaan lisätä pienen välipalan. Esimerkiksi hedelmän ja pari pähkinää. Tai sen smoothien. Smoothie on hyvä vaihtoehto myös aamupalaksi. Kunhan sinne lisää hyvää rasvaa ja protskuja, vaikka jauheena. Enemmän purutuntumaa saa (tuore)puurosta, jonne sekoitta tahinia, gheetä, kookoskermaa tai pähkinöitä sekä reippaasti marjoja.

Lounaaksi ja päivälliseksi keitot, wokit ja höyrytetyt kasvikset ovat ravinteikkaita ja nopeita, Yrteillä, erilaisilla öljyillä ja siementahnoilla saa kivaa vaihtelua. Kauppojen pakastealtaista löytyy myös yllättävän paljon hyviä sekoituksia ja lähes valmiita ruokia. Aina ei tarvitse tehdä kaikkea itse! Rento, positiivinen ote hellii myös maksaa.

Herkutellakin saa. Kohtuudella. Pullat ja viinerit kannattaa toki vaihtaa vähän parempiin. Tumma suklaa, kuituiset kaurakeksit ja kotitekoinen marjapiirakka kookoskermalla ovat herkkua maksalle. Aamukahvista ei tarvitse tinkiä, jos sitä ilman ei kone lähde käyntiin.

 • Parhaimmillaan se juodaan vartti, puolituntia aamupalan jälkeen, jotta tärkeät ravintoaineet ovat ehtineet mahalaukusta eteenpäin.
 • Viinilasillisenkin voi juoda silloin tällöin.
 • Pääpointti on kokonaisuudessa.
 • Vanha hyvä sääntö 80% hyvää ja ravitsevaa sekä 20% lipsahduksia pitää tässäkin paikkansa.
 • Tätä voidaan vielä tarkentaa: Kun 80% päivittäisestä ruokavaliosta koostuu yllä kuvastusta maksaystävällisesti ruoasta, 17% voi olla vähemmän hyvää ja 3% kelvotonta.

Saman jaon voisi laajentaa myös arkiliikunta- ja stressihallintareseptiin, Joskus stressi ottaa ylivallan, ja joskus sohva kutsuu voimakkaammin kuin lenkkipolku. Se kuuluu elämään. Kun 80% arjesta menee nappiin, ollaan jo aika lähellä maalia. Kolme kuukautta tällä reseptillä, ja kaikki maksasi solut ovat uusiutuneet terveillä, elinvoimaisilla soluilla.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Sienikeitto Kuivatuista Sienistä Resepti?

Mistä maksa rasittuu?

Alkoholi ei ole maksan ainoa kuormittaja – vältä näitä ruoka-aineita Tiesitkö, että tolkuton väsymys saattaa olla merkki maksan häiriöstä? Myös erilaiset suolisto-oireet, kuten ripuli tai ummetus, saattavat kertoa maksan pahoinvoinnista, sanoo ravitsemusterapeutti Marja Ruuti,

“Suoliston kunnosta puhutaan paljon, mutta nykyihmisellä myös maksa on koko ajan pienen rasituksen alla.” Maksan kuormitusta kasvattavat erilaiset ilmassa, juomavedessä ja ruuassa olevat ympäristömyrkyt. Alkoholi ja lääkkeet ovat maksan kauhistus, mutta maksaa rasittaa myös huonolaatuinen ruokavalio.

“Sokerilimut ja karkit ovat maksalle todella pahoja. Kun siirryttiin suosimaan aiempaa vähärasvaisempaa ruokaa, rasva korvattiin usein liiallisella hiilihydraatilla. Moni syö maksan kannalta liikaa valkoisia vehnäjauhoja, perunoita ja pastaa ja liikkuu liian vähän”, Ruuti toteaa.

 1. Iinnostavaa on, että myös tunteiden on todettu vaikuttavan maksan toimintaan.
 2. Pitkäaikainen, padottu viha voi vaikuttaa haitallisesti maksan aineenvaihduntaan”, Ruuti huomauttaa.
 3. Verikokeen maksa-arvot eivät välttämättä kerro koko totuutta maksan tilasta.
 4. Sen sijaan vyötärön seudulle kertynyt rasva on kiistaton merkki siitä, että maksa on vaarassa.

“Arvion mukaan 27 prosentilla aikuisista suomalaisista on niin sanottu rasvamaksa. Hälyttävää on, että heistä suurimmalla osalla maksan rasvoittumisen pääasiallinen syy on jokin muu kuin alkoholi.” Rasvoittuneet maksasolut pitävät yllä hiljaista tulehdusta, joka pidemmän päälle häiritsee koko elimistön toimintaa.

Maksan puhdistamiseen on tarjolla erilaisia ravintolisiä. Niistä voi olla apua kuuriluonteisesti, mutta maksan saa kuntoon vain muuttamalla elintapojaan, Ruuti tähdentää. Maksan kannalta ihanteelliseen ruokavalioon kuuluu paljon vihreitä vihanneksia ja marjoja. “Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kotimaisten marjojen syöminen voi alentaa maksa-arvoja.

Erityisesti tyrni on todellinen maksarohto”, Marja Ruuti sanoo. Maksan toimintaa parantavat kotimaiset marjat ja vihreät kasvikset. Erityisen hyvä maksan toiminnalle on tyrni. Päivitetty 12.5.2020 – Julkaistu 11.1.2018 : Alkoholi ei ole maksan ainoa kuormittaja – vältä näitä ruoka-aineita
Näytä koko vastaus

Onko kahvi hyväksi maksalle?

Kahvi suojaa maksaa Säännöllisen kahvinjuonnin on todettu pienentävän maksakirroosin riskiä.
Näytä koko vastaus

Onko kahvi maksalle myrkkyä?

1. Kahvi – Kahvi saattaa ehkäistä maksasairauksien riskiä, kirjoittaa WebMD, Syy ei ole vielä ihan selvä, mutta erään tutkimuksen mukaan kaksi kuppia päivässä voi pienentää maksasairauksien riskiä 44 prosentilla. Ei kannata innostua liikaa: kahvi ei asiantuntijoiden mukaan voi korjata runsaan alkoholinkäytön haittoja.
Näytä koko vastaus

Mikä on huolestuttava maksa-arvo?

Asiantuntija vastaa: – ALAT eli alaniiniaminotransferaasi on maksasairauksien seulontatutkimus, jonka yläraja on naisilla 35 U/l ja miehillä 50 U/l. Arvon lievä suureneminen on melko tavallinen löydös, yleisimpinä syinä ylipaino ja alkoholinkäyttö. Lievää maksa-arvon nousua voivat aiheuttaa myös

krooniset viruksen aiheuttamat maksatulehdukset, autoimmuunisairaudet, monet lääkeaineet, luontaistuotteet, maksakirroosi.

Akuutissa maksatulehduksessa ALAT arvo nousee satoihin, jopa tuhansiin. Maksakystia eli maksan nesterakkuloita löytyy muutamalta prosentilta väestöstä, ja ne yleistyvät iän mukana. Vain pienelle osalle kysta voi aiheuttaa oireita, kuten täyttämisen tunnetta ylävatsalla.

Maksan laboratoriokokeissa ei tavallisesti näy poikkeamia. Polykystinen maksatauti on nimensä mukaisesti maksan monirakkulatauti. Se on perinnöllinen sairaus, jossa rakkuloita voi ilmetä jo nuoruudessa. Tauti on useimmiten oireeton eikä se yleensä lyhennä elinaikaa. Kystat voivat kuitenkin kasvaa ja lisääntyä, ja tavallisimmin tauti diagnosoidaan 40–50 vuoden iässä.

Suuret kystat voivat aiheuttaa oireita, kuten maksan laajenemista, kipua ja turvotusta ylävatsalla. Samalla henkilöllä voi polykystisen maksasairauden lisäksi olla polykystinen munuaistauti, jonka ennuste on maksarakkuloitautia huonompi. Naishormoni estrogeenin tasolla näyttää olevan yhteys maksakystien määrään.

Tämän arvellaan selittävän sen, että naisilla kystien kasvu on suurempi ongelma kuin miehillä. Vaikka polykystinen maksasairaus on perinnöllinen sairaus, se voi ilmaantua myös suvussa uutena tapauksena. Kysyjä kertoo olevansa perusterve nainen, jolla on todettu runsaasti kystia maksassa. Tämä sopii polykystiseen maksasairauteen.

Vaikka se ei aina aiheuta muutoksia maksakokeissa, se voi periaatteessa aiheuttaa lievää ALAT-arvon nousua (kysyjällä 44 U/l). Yleensä ALAT-arvon lievää nousua seurataan puolen vuoden ajan ja jos arvo nousee tai on edelleen koholla, jatkotutkimukset määräytyvät epäillyn aiheuttajan mukaan.
Näytä koko vastaus

Kummalla puolella kehoa maksa on?

Vuosittain löydetään reilut 500 uutta maksasyöpää, joista suurin osa miehiltä. Miesten maksasyöpä on kaksi kertaa yleisempi kuin naisten. Maksa on ruoansulatuselimistöön kuuluva rauhanen. Se sijaitsee vatsaontelon yläosassa, pallean alla ja kylkiluiden suojassa.

 1. Maksa korjaa itseään ja pystyy toimimaan, vaikka vain pieni osa siitä olisi kunnossa.
 2. Monet syöpätaudit leviävät herkästi maksaan, ja joka kolmannelta levinnyttä syöpää sairastavalta löytyy etäpesäke maksasta.
 3. Vain joka kymmenes maksassa oleva syöpä on peräisin maksasta.
 4. Tärkein varsinainen maksasyöpä on hepatosellulaarinen karsinooma, jota kutsutaan myös maksasolusyöväksi.

Noin joka kymmenes maksasyöpä on maksansisäisten sappiteiden syöpä, niin kutsuttu kolangiokarsinooma, jota ei käsitellä tässä artikkelissa. Hepatosellulaarinen karsinooma yleistyy iän myötä, ja tavallisimmin sitä esiintyy noin 70-vuotiailla. Lasten yleisin maksasyöpä on hepatoblastooma.
Näytä koko vastaus

Mikä rasittaa maksaa?

Ylipaino ja alkoholi vahingoittavat maksaa. Virukset voivat aiheuttaa maksasairauden. Väärin annostellut lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla vaaraksi maksalle. Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia.
Näytä koko vastaus

Miksi yhden ihmisen ei kannata syödä koko eläimen maksaa?

Eräänä päivänä vuoden 1989 lopussa tuolloin Jyväskylän terveyskeskuksessa työskennellyt Arja Lyytikäinen sai puhelinsoiton. Soittaja oli kaupungin eläinlääkäri, jolla oli hämmästyttäviä uutisia. Suomalaisissa tutkimuksissa oli paljastunut, että maksan, erityisesti sianmaksan, ja maksaa sisältävien elintarvikkeiden A-vitamiinipitoisuudet olivat selvästi odotettua suurempia.

Pitoisuudet olivat niin korkeita, että valvontaviranomaiset puuttuivat asiaan ja odottaville äideille asetettiin rajoituksia maksan käyttöön. Siitä tuli Lyytikäiselle kiireinen päivä. Hän vastaili maakuntalehti Keskisuomalaisen toimittajan kysymyksiin, neuvolaan piti tehdä asiasta tiedote, henkilökuntaa ja äitejä oli informoitava tilanteesta.

Voi vain kuvitella, millainen haloo siitä olisi noussut sosiaalisen median aikakaudella. – Ehkä yksi syy, miksi se hätkäytti ammattilaistakin, oli se, että suomalaiset söivät mielellään maksalaatikkoa ja maksamakkaraa. Niitä myös pidettiin yleisesti ravintorikkaina ruokina, esimerkiksi hyvänä raudan lähteenä, Lyytikäinen pohtii.

Maksan maine meni käytännöllisesti katsoen yhdessä yössä. Elintarvike, jota vielä samana vuonna oli suositeltu raskaana oleville naisille sen sisältämän folaatin, A-vitamiinin ja raudan vuoksi, joutui hetkessä mustalle listalle. Asian saamasta suuresta huomiosta kertoo myös Raviolin toimitusjohtaja Pirjo Hakala-Lahtinen suomalaista ravitsemuspolitiikkaa käsittelevässä Food for Health -teoksessa.

– Yhdeksän uutisissa kerrottiin, että maksan A-vitamiinitasot ovat liian korkeita sikiölle ja pam – seuraavana päivänä meidän piti varmistaa, ettei maksaa ollut missään, Hakala-Lahtinen kuvailee uutisen aiheuttamaa reaktiota Kätilöopiston sairaalassa.

 1. Syynä maksan suuriin A-vitamiinipitoisuuksiin oli se, että tuotantoeläinten rehua oli täydennetty suurilla A-vitamiiniannoksilla.
 2. Un tämä lopetettiin, pitoisuudet laskivat nopeasti.
 3. Vaikka maksan A-vitamiinipitoisuudet ovat sittemmin laskeneet, edelleen nykyisten suositusten mukaan maksaruokien käyttöä on syytä rajoittaa koko raskauden ajan.

Maksa sisältää runsaasti A-vitamiinia niin sanotussa retinoidi-muodossa, joka voi suurina annoksina lisätä sikiövaurioiden ja keskenmenon riskiä.
Näytä koko vastaus

Voiko 2 vuotta vanhaa lihaa syödä?

Näin kauan pakastettu liha säilyy syötävänä Lihavalmisteiden pakastaminen on paras keino pitää ruoat syömäkelpoisina vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Tiedätkö kuitenkaan sitä, kuinka kauan pakastettu liha säilyy syötävänä? Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan käytännössä mikä tahansa ruoka säilyy -18 asteessa loputtomiin syömäkelpoisena.

 1. Ministeriön mukaan ruoan jäisenä pitäminen estää sellaisten mikro-organismien kasvua, jotka pilaavat ruokia ja aiheuttavat elintarvikeperäisiä sairauksia.
 2. Huomionarvoista on kuitenkin se, että tämä sääntö koskee vain lihoja, jotka on pakastettu tasan -18 asteessa, ilman lämpötilavaihteluja.
 3. Jotta bakteerit siis pysyvät poissa, täytyy lihan pysyä tasaisesti kyseissä lämpötilassa.
You might be interested:  Valkoiset Pavut Suolaliemessä Resepti?

Jos lihaa sulattaa ja pakastaa uudelleen, voivat vanhenevassa ruoassa luonnollisesti kasvavat bakteerit ja home häiriintyä, jolloin ne voivat lisääntyä, kun lämpötila nousee tarpeeksi paljon. Vaikka pakastettu ruoka siis säilyy pitkään ja valmistaisit vuosia -18 asteessa ollutta lihaa, voi olla, ettei se enää maistu niin hyvältä.

Jos liha on kypsennettyä, pitäisi se heittää pois pakastimesta kolmen kuukauden kuluttua jäädyttämisestä.-18 on myös Suomen Elintarviketurvallisuusviraston suositus pakastimen lämpötilaksi.Lähde:

: Näin kauan pakastettu liha säilyy syötävänä
Näytä koko vastaus

Missä lämpötilassa säilytetään jauheliha ja jauhettu maksa?

Elintarvikkeiden säilytys ja lämpötilat

Elintarvikkeen nimi Lämpötila
Helposti pilaantuvat maitopohjaiset tuotteet (vähintään pastörointi tai vastaava käsittely) +8°C
Helposti pilaantuvat muut elintarvikkeet (idut, paloitellut kasvikset, elävät simpukat sushi jne.) +6°C
Jauheliha (Jauhettu maksa) Alle +4 °C
Kylmäsavustetut kalastustuotteet. Tuoresuolatut kalastustuotteet. (suolattu mäti) 0 – +3 °C
Tuoreet kalastustuotteet. Keitetyt nilviäiset ja äyriäiset sekä sulatetut jalostamattomat kalastustuotteet. max +2 °C
jäätelö heti tarjoilun yhteydessä myytävänä Ei saa siirtää takaisin-18°C tai kylmempään

Elintarvikkeiden säilytys ja lämpötilat
Näytä koko vastaus

Voiko vuoden vanhoja pakasteita syödä?

Vanha ei muutu tuoreeksi – Ruokahävikkiä torjuessa moni nakkaa pakastimeen eilisen päivän tähteitä. Siinä ei ole sinänsä mitään pahaa, mutta kannattaa olla tarkkana, että pakastimeen ei päädy sellaisia ruokia, jotka ovat jo elinkaarensa päässä. – Pakastin ei ruokaa enää paranna, joten on ihan turhaa pakastaa jo valmiiksi vanhaa ruokaa, Hopsu-Neuvonen sanoo.

 1. Hopsu-Neuvonen suositteleekin, että pakastimeen laitetaan vain tuoreita ruoka-aineita.
 2. Un ruokaa valmistaa kerralla isomman erän, siitä kannattaa panna sivuun valmiita ruoka-annoksia ja pakastaa ne jäähdytettyinä saman tien.
 3. Jauheliha pilaantuu nopeammin kuin kokoliha, sillä jauhettaessa lihan joukkoon sekoittuu happea.

Kuva: Colourbox Pakastimesta sulatettu herkku kannattaa käyttää aina mahdollisimman pian. Pakastaminen rikkoo ruoka-aineen solurakenteita ja niiden kautta aukenee reittejä mikrobeille, jotka puolestaan pilaavat tuotteen.
Näytä koko vastaus

Paljonko maksaa voi syödä?

Aivan pienten, alle 1-vuotiaiden lasten ei pitäisi syödä maksaa tai maksaruokia lainkaan, suosittaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.18.12.2008 10:10 • Päivitetty 19.12.2008 10:51 Elintarviketurvallisuusviraston uusien tutkimusten mukaan alle kouluikäisten lapsien tulisi välttää maksapihvejä ja maksakastiketta, mutta maksamakkaraa ja maksalaatikkoa taas voi syödä hieman enemmän.

Maksamakkaravoileipiä voi Eviran mukaan syödä turvallisesti viikossa noin neljä tai viisi, maksalaatikkoa taas vajaa rasiallinen kuukaudessa. Alle yksivuotiaille maksan syöntiä ei edelleenkään suositella. Aikaisemmin alle kouluikäisille lapsille suositeltiin maksan syöntiä pari kertaa kuukaudessa. Liiallinen maksan A-vitamiinin saanti voi aiheuttaa terveyshaittoja, kuten ruokahaluttomuutta, ärtyneisyyttä, uneliaisuutta ja pahimmillaan maksantoimintahäiriöitä ja luuston muutoksia.

Ruoka-aineista johtuvat myrkytystapaukset ovat kuitenkin erittäin harvinaisia. Ne edellyttävät pitkäaikaista liiallista saantia.
Näytä koko vastaus

Mikä ruoka auttaa rasvamaksaan?

Voit poistaa ylimääräisen rasvan maksastasi kotikonstein – Liian kevyt lounas voi koitua kohtaloksesi!

 • Rasvamaksatauti liittyy usein vyötärölihavuuteen.
 • Laihduttaminen ja liikuntta vähentävät maksan rasvamäärää hyvin tehokkaasti.
 • Ruokavaliossa on oleellista välttää erityisesti fruktoosia ja nopeita hiilihyraatteja.
 • Videolla näytetään konkreettisesti, miten valtavan kasan karkkia keskiverto suomalainen mässyttää vuodessa,
 • Kaikki syöminen, joka kerryttää vyötärönympärystä, on maksalle haitaksi.
 • Rasvamaksa alkaa olla jo jopa joka kolmannen suomalaisen vaiva.

Rasvamaksan tyypillinen oire merkki on vyötärönympäryksen liiat sentit. Muutoin rasvamaksa ei välttämättä oireile. Rasvamaksa voi johtaa maksakirroosiin ja muihin vakaviin maksasairauksiin. Pahimpia syötäviä rasvamaksan kannalta ovat ruuan glukoosi-fruktoosisiirapit. Jauhettu Naudan Maksa Resepti

 1. Myös valkoisista jauhoista valmistetut tuotteet pastasta, leivonnaisiin ja pitsoihin voivat olla maksalle haitallisia.
 2. Ravitsemustieteen maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Ruuti varoittaa teoksessaan Maksa kuntoon (Gummerus), että myös vähärasvainen ruokavalio voi olla maksan turma.
 3. Näennäisesti terveellinen ruokavalio voi olla rasvamaksan kehittymiselle otollinen.
 4. Esimerkiksi rasvaton porkkanasosekeitto, kevytkastikkeella höystetty salaatti ja ohuelti kasvirasvalevitteellä päällystetty vaalea lounassämpylä voi vaikuttaa hyvältä lounaalta.
 5. Tällainen kevytlounas voi kuitenkin saada aikaan sen, että syöt illalla aivan liikaa ja erityisesti aivan liikaa hiilihydraatteja.
 6. Lopulta kevyenlainen lounaasi onkin edistämässä maksaasi rasvoittumista.
 7. Jo parikin päivittäin nautittua viinilasillista voivat Ruutin mukaan huonolla tuurilla johtaa naisella maksakirroosiin.
 8. Rasvamaksa syntyy Ruutin mukaan väistämättä, jos päivässä juodaan jatkuvasti yli viisi pulloa olutta tai yli viisi lasillista viiniä.
 9. Maksan ja kokonaisterveyden kannalta paras ruokavalio on tasapainoinen yhdistelmä hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa.

Maksalle tekee hyvää, jos jätät nopeat hiilihydraatit ruokavaliosta vähiin. Siihen ei tarvita huippudieettejä, vaan usein vain muutamia muutoksia.

 • Ylimääräisen rasvan poistaminen maksasta onnistuu jopa kotikonstein.
 • Terveellisempään ruokavalioon siirtyminen, liikunnan lisääminen ja alkoholinkäytön vähentäminen ovat avaintekijöitä.
 • 1. Vaihda veteen
 • Juo limun sijaan vettä.
 • 2. Palkokasveja perunan sijaan

Valitse ruokalautasellesi palkokasveja ja muita kasviksia eli esimerkiksi juureksia, kaaleja ja sipuleita. Jätä perunan syöminen vähemmälle.

 1. 3. Suosi täysjyvää
 2. Syö valkoisen leivän ja valkoisen pastan sijaan täysjyvätuotteita, jotka on valmistettu esimerkiksi rukiista, kaurasta ohrasta ja speltistä.
 3. 4. Nauti hyvistä rasvoista
 4. Syö siemeniä, pähkinöitä, käytä oliiviöljyä ja rypsiöljyä, kalaa ja mereneläviä.
 5. 5. Tarkista jogurtti
 6. Vaihda makeutettu jogurtti maustamattomaan.
 7. 6. Luovu karkkipäivästä
 8. Harkittu herkuttelu ei kaada terveellistä ruokavaliota.
 9. Ruuti antaa luvan syödä joka päivä yhden pienen patukan tummaa suklaata.
 10. Karkkipäivän aamusta iltaan jatkuva mättö on sen sijaan myrkkyä maksalle.
 11. Napsi karkkihimoon hedelmiä.
 12. Lähde: Marja Ruuti: Maksa kuntoon – ehkäise ja hoida rasvamaksa ruokavaliolla (Gummerus )
 13. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran elokuussa 2018.
 14. HELJÄ SALONEN

: Voit poistaa ylimääräisen rasvan maksastasi kotikonstein – Liian kevyt lounas voi koitua kohtaloksesi!
Näytä koko vastaus

Voiko maksaa syödä raakana?

Voiko hirven keuhkoa tai maksaa antaa raakana? – Ruokavirasto suosittelee välttämään metsäpeurojen, porojen ja hirvien raakoja sisäelimiä etenkin keuhkoja (ekinokokkoosin riskin vuoksi), ainakin Itä-Suomessa. Ruokaviraston suosituksissa ei ole mainittu riskiä valkohäntäpeurojen, kuusipeurojen tai metsäkauriiden osalta (9/2022).
Näytä koko vastaus

Voiko maksasta poistaa osan?

Leikkaus – Leikkaus on maksasyövän parantava hoitomuoto. Maksasyöpä pyritään poistamaan leikkauksella eli maksan osapoistolla aina, kun se on mahdollista. Kuitenkin vain osa potilaista soveltuu leikkaukseen. Leikkaus voidaan tehdä, jos kasvain on melko pieni ja sijaitsee sellaisessa maksan osassa, josta se voidaan poistaa.

 1. Leikkauksen edellytyksenä on lisäksi se, että maksassa ei ole muita sairauksia eikä kasvain ole levinnyt maksan ulkopuolelle.
 2. Leikkausta ei voi tehdä, jos maksassa on huomattavia maksakirroosin aiheuttamia vaurioita.
 3. Ennen leikkausta arvioidaan maksan vajaatoiminnan aste ja poistettavan alueen laajuus.

Näiden tietojen perusteella voidaan arvioida, minkälaisia riskejä leikkaukseen liittyy. Leikkauksesta toipumisen edellytyksenä on, että potilaalle jää riittävästi myös tervettä maksakudosta. Maksansiirtoleikkaus on mahdollinen yksittäisissä tapauksissa.
Näytä koko vastaus