Kari Aihinen Nakkikeitto Resepti?

Kari Aihinen Nakkikeitto Resepti
Tee näin –

  1. Pilko nakit ja ruskista ne voissa pannulla.
  2. Kuutioi juurekset ja pilko sipulit sekä purjo. Kuullota kasviksia hetken aikaa kattilassa voissa.
  3. Lisää kattilaan kiehuva vesi ja mausteet ja keitä kasviksia, kunnes ne ovat kypsiä.
  4. Lisää joukkoon paistetut nakit, Koskenlaskija sekä maissit. Silppua joukkoon kourallinen persiljaa.

Kari Aihinen Nakkikeitto Resepti Kuva: Shutterstock : Kape Aihisen nakkikeitto vie kielen mennessään – paljasti salaisen ainesosan
Näytä koko vastaus

Pitääkö Nakkikeiton nakit paistaa?

Paloittele nakit ja ruskista ne halutessasi. Pese, kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa. Lisää kiehautettu vesi ja kasvisfondi.
Näytä koko vastaus

Mitä mausteita Nakkikeittoon?

Raaka-aineet

6 kpl isoa kiinteämaltoista perunaa (1/ruokailija)
100 g Palsternakkaa
100 g lanttua
10 cm purjoa
1 kpl kasvisliemikuutio

Näytä koko vastaus

Paljonko on yksi annos keittoa?

Aterian osalla ja syöjän iällä on vaikutusta – Kysyttäessä, paljonko keittoa sitten tulisi tarjoilla, kuuluu vastaus: riippuu paitsi aterian osasta myös syöjästä. Alkukeiton ei tarvitse olla tuhti eikä annoskooltaan suuri, kun taas pääruokana keiton olisi hyvä olla ravitseva ja täyttävä.

Annoskokoja suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon myös kohderyhmän ikä. Pienille lapsille riittää varmasti pienempi annos, kun taas aikuisella on erilaiset tarpeet ravintoaineiden osalta. Aina parempi, jos ruokalistassa on valittavana erikokoisia keittoja. Jos tämä ei ole mahdollista, voi asiakkaalta tietysti myös suoraan kysyä, kuinka suuri annos hänelle maistuisi.

Kiveen kirjoitettuja sääntöjä ei keittojen annoskokojen osalta siis ole, mutta viitteellinen suositus on seuraavanlainen:

alkuruokakeitot 0,15–0,2 l pääruokakeitot 0,25–0,5 l

Näytä koko vastaus

Kauanko Nakkikeitto säilyy jääkaapissa?

Makkarakeitto maistuu niin arkena kuin viikonloppunakin ulkoilupäivän jälkeen. Keittoaines on pakattu vakuumipakkaukseen ja säilyy jääkaapissa jopa kuukausia.
Näytä koko vastaus

Voiko kuorettomia nakkeja keittää?

Liota nakkipakettia lämpimässä vedessä ennen keittämistä – Mikäli kuorellisista nakeista haluaa saada oikein napsahtavia, Järvinen vinkkaa liottamaan nakkeja paketteineen päivineen lämpimässä vedessä ennen keittämistä. Tällä tavalla nakit kypsyvät nopeammin ja tasaisemmin ja lopputuloksesta tulee napakan napsahtava.

Myös höyrykattilassa kypsentämällä nakeista tulee napakoita. Jos kotoa ei löydy höyrykattilaa, nakit voi kypsentää myös siivilässä vesihöyryssä. Keitettässä nakit saattavat joskus halkeilla, mutta tähänkin ongelmaan Järvisellä on ratkaisu. Kun nakit lisätään suoraan kiehuvaan veteen, kattila kannattaa ottaa heti pois liedeltä.

Näin nakit saavat kypsyä hitaasti ja rauhallisesti, eivätkä ne halkea. Jos nakit kuitenkin jäävät vahingossa liedelle ja alkavat halkeilla, Snellmanin markkinointi- ja viestintäjohtaja Tommi Fors neuvoo kaatamaan kattilaan lasillisen kylmää vettä, jotta kaikki nakit eivät ehdi haljeta. 1:32 : Älä jätä tärkeää työvaihetta väliin: Tee nakeille aina näin ennen keittämistä
Näytä koko vastaus

Mitä kokata Nakeista?

Nakeista valmistuu keitot, kastikkeet ja muut maittavat arkiruoat sekä pikkusuolaiset. Onko kunnon pyttipannun voittanutta? Valmista kerralla isompi annos nakkikeittoa tai -kastiketta, josta riittää ruokaa useammaksi arkipäiväksi. Kisakatsomon ruokkii kätevästi ruisporilaisella.

Nakkikastikkeet Makkarakeitot Makkarareseptit Uunimakkarat

Etkö löydä tältä sivulta sopivaa reseptiä? Reseptihaku Hae Hae reseptejä Hae

Nakkikastikkeet Makkarakeitot Makkarareseptit Uunimakkarat

Näytä koko vastaus

Miten tehdä nauravat nakit?

Leikkaa nakkien molempiin päihin noin 1,5 cm syvyinen ristiviilto. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes nakit alkavat nauraa ja ovat läpi kuumia. Paista ranskalaiset pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta suolalla. Tarjoa nauravat nakit ranskalaisten ja ketsupin kera.
Näytä koko vastaus

Mitä vihanneksia Nakkikeittoon?

Kuori ja paloittele porkkanat, perunat, lanttu ja palsternakka peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Pese ja viipaloi purjo. Kiehauta lihaliemi ja lisää vihannekset kiehuvaan liemeen pippureiden ja laakerinlehtien kanssa. Leikkaa nakit noin sentin mittaisiksi paloiksi.
Näytä koko vastaus

Voiko Makkarakeittoon laittaa kermaa?

Kommentteja ja keskustelua – Anonyymi kirjoitti 3.4.2011 – 19:37 Laiton herne-maissi-paprikaa ja juustoraastetta.tulihan hyvää:)

Vastaa

Anonyymi kirjoitti 29.1.2011 – 23:15 Helppo oli tehdä, mutta ei oikein maistunut miltään.

Vastaa

Anonyymi kirjoitti 23.1.2011 – 11:10 Näyttää tosi iisiltä jutulta, joten nyt testaan tän.

Vastaa

Anonyymi kirjoitti 10.12.2009 – 17:05 Varmaan teen tuota joku päivä. Näyttää syötävän hyvältä.

Vastaa

Anonyymi kirjoitti 10.8.2009 – 17:54 Olen tehnyt muuten samoin, mutta olen lisännyt aurajuustoa, sekä valkopippurin että sitruunapippurin tilalle vain mustapippuria. Purjo pois. Tulee todella hyvää!

Vastaa

Anonyymi kirjoitti 17.8.2008 – 17:29 Tätä meillä tehdään usein. Todella maukas ja helppo tehdä.

Vastaa

Anonyymi kirjoitti 14.6.2008 – 12:53 Kiitetty, ihasteltu ja kokonaan syöty piirakka kruunasi tilaisuuden. NAM!

Vastaa

Anonyymi kirjoitti 13.3.2008 – 13:27 Aivan IHANA piirakka, kaikki kyselevät aina ohjeen perään!

Vastaa

Anonyymi kirjoitti 30.1.2008 – 17:33 Kokeilkaa laittaa 3-juuston kermaa ruokakerman sijaan. On muuten hyvää!

Vastaa

Anonyymi kirjoitti 7.9.2007 – 23:21 Tämä on todella hyvä ja maukas piirakka. Poikakaverini innostui siitä niin paljon, että haluaa minun tekevän sitä usein.

You might be interested:  8 Munan Kakkupohja Resepti?

Vastaa

Anonyymi kirjoitti 5.9.2007 – 14:27 Tämä on oivallinen resepti jos haluaa jotain kahvipöytään nopeasti. Pienen lapsen äitinä aika on kortilla ja silloin on tällaisille nopeille ja maukkaille resepteille tarvetta. Suosittelen kokeiltavaksi!

Vastaa

Anonyymi kirjoitti 22.8.2007 – 20:27 Maukas, erittäin maukas.

Vastaa

Anonyymi kirjoitti 29.11.2006 – 12:29 Maukas, helppo ja nopea!

Vastaa

Näytä koko vastaus

Paljonko tulisi syödä kasviksia?

Kilo päivässä Ravitsemus ja liikunta | 15.06.2021 | ANNA KAUHALA | INGIMAGE Kasvisten syöminen auttaa painonhallinnassa, parantaa vastustuskykyä ja voi jopa lisätä elinvuosia. Puoli kiloa päivässä on minimi, mutta parempi olisi tuplata määrä. Moni suomalainen syö liian paljon kovaa rasvaa, suolaa sekä sokeria ja liian vähän kasviksia ja kuitua. – Kasviksia, marjoja ja ­hedelmiä suositellaan syötäväksi vähintään puoli kiloa päivässä. Tämä on kuitenkin ihan minimi. Parempi olisi syödä tuplasti sen verran eli kilo päivässä, laillistettu ravitsemus­terapeutti Leena Putkonen sanoo.

  • Puoli kiloa kasviksia täyttyy, kun syö kuuden oman kourallisensa verran kasviksia.
  • Lapsille pätee sama sääntö, eli he tarvitsevat kasviksia kuusi omaa kourallistaan.
  • Un syö kasviksia joka aterialla, niitä saa kivasti päivän mittaan, Putkonen sanoo.
  • Asviksia kannattaa lisätä lautaselleen, sillä mitä enemmän niitä syö, sitä enemmän saa terveyshyötyjä.

Runsas kasvisten syönti helpottaa painonhallintaa, parantaa vastustuskykyä ja saattaa jopa lisätä elinvuosia. – Kasvisperusteinen ruokavalio suojaa ­monilta sairauksilta ja vähentää kuolleisuutta.
Näytä koko vastaus

Montako kourallista kasviksia?

Syö enemmän kasviksia, marjoja ja hedelmiä! Niinhän se on. Niitä pitäisi syödä lisää, jos ei jo tarpeeksi syö, ja harva syö. Mutta ei ole olemassa toista ruokaryhmää, josta saisi yhtä kattavan ja monipuolisen valikoiman keholle tärkeitä aineita: vitamiineja, kivennäisaineita, kuitua ja antioksidantteja.

  • Ja vain vähän energiaa ilman mitään kevyt- tai light-mainoksia.
  • Puhumattakaan makuelämyksistä! Totuus on se, että paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja syövät ovat terveempiä, kuin niitä vain vähän syövät.
  • Ruokavalio, joka ei sisällä kasviksia, hedelmiä tai marjoja ei yksinkertaisesti sisällä riittävästi ravintoaineita elimistön tarpeisiin.

Lisääminen olisi siksi todella järkevää. Se vaan meinaa välillä unohtua. Helppo muistisääntö on: Syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja vähintään 500 g päivässä. Puoli kiloa on noin 5-6 kourallista. Kerralla syötynä se voisi näyttää aikamoiselta kasalta, mutta kun annokset jakaa päivän aterioille niin määrä ei olekaan niin suuri.

Kari Aihinen Nakkikeitto Resepti Kari Aihinen Nakkikeitto Resepti
Kari Aihinen Nakkikeitto Resepti Kari Aihinen Nakkikeitto Resepti
Kari Aihinen Nakkikeitto Resepti Kari Aihinen Nakkikeitto Resepti

Kuvissa esiintyvistä marja-annoksista saisi hyvän lisän vaikkapa aamupuuroon tai smoothien joukkoon. Kaalit, porkkana, kesäkurpitsa ja paprika puolestaan uppoavat päivällisen kastikkeeseen, keittoon tai pataan, tuoreeseen tai lämpimään kasvislisukkeeseen tai sellaisenaan välipalaksi.

Urkun, tomaatin ja salaatin voi esimerkiksi sekoittaa lounaan lisukesalaatiksi tai laittaa leivän väliin iltapalalla. Sitten kun nappaa hedelmän väli- tai iltapalaksi, onkin huomaamatta tullut syöneeksi ainakin puoli kiloa kasviksia päivässä! Kasvikset tuovat ruokavalioon vaihtelevuutta ja monipuolisuutta, etenkin jos myötäilee kasvisten sesonkiaikoja.

Se kannattaa muuten myös rahallisesti, sesonkiaikaan kasvikset ovat edullisimmillaan. Kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä on varaa mistä valita, jos yksi ei maistu niin kokeile jotain toista. Kasvisten makuun pääseminen voi vaatia hieman totuttelua, mutta sinnikkyys palkitaan.

Värikkäät kasvikset tekevät annoksesta houkuttelevan. Eli lisää kasviksia = lisää makua ja väriä lautasella! Nopeita arkielämän helpottajia ovat pakasteesta löytyvät kasvikset, marjat ja hedelmät, joissa ravintoaineet saattavat olla tallella itseasiassa jopa paremmin kuin pitkään varastoiduissa raakakasviksissa.

Tee palvelus makunystyröillesi, lompakollesi, vatsallesi, terveydellesi ja lautasesi värimaailmalle ja syö lisää kasviksia! Jo yhden kasvisannoksen lisääminen päivään on erinomainen alku. Kari Aihinen Nakkikeitto Resepti : Syö enemmän kasviksia, marjoja ja hedelmiä!
Näytä koko vastaus

Paljonko tarjottavaa 50 hengelle?

Miten paljon ruokaa menee 50 hengen juhlissa? – Varaa ruokaa jokaista vierasta kohti vähintään 300-400 grammaa. Lihaa, kalaa tai kasvisproteiinia tarvitaan 140-180 grammaa per vieras, eli 50 hengen juhlissa tämä tekee vähintään 7000 grammaa eli seitsemän kiloa.

Lisäkettä eli esimerkiksi pastaa tai riisiä tarvitaan 150-200 grammaa per vieras eli vähintään 7500 grammaa. Keittoa voi varata 2,3-3 desilitraa vierasta kohden. Keittoa siis kuluu 50 hengen juhlissa noin 15 litraa. Kahvia tarvitaan pari kupillista vierasta kohden. Monia ruuan menekkiin vaikuttavia asioita voi järkeillä etukäteen.

Esimerkiksi yo-juhlissa ruokaa kuluu ehkä vähemmän kuin muissa juhlissa, koska vieraat kiertävät samana päivänä useampia juhlia. Sen sijaan pitkän matkan takaa tulevat vieraat ovat usein valmiiksi nälkäisempiä kuin samassa kaupungissa asuvat. Yleensä myös nuoret syövät enemmän kuin vanhemmat vieraat.
Näytä koko vastaus

Paljonko ruokaa henkeä kohti?

Ruokaa varataan niin paljon, ettei se lopu kesken. Ei kuitenkaan ole hyvä, jos ruokaa jää paljon jäljelle, sillä valmiin ruuan varastointiin tarvitaan kylmäsäilytystiloja eikä ruoan pois heittäminenkään ole järkevää ympäristön kannalta.Tästä syystä ateriasuunnitteluun kannattaa panostaa. Hyvällä suunnittelulla säästät myös kustannuksissa. Näillä vinkeillä pääset alkuun ateriasuunnittelussa:

yhtä henkeä kohden varataan ruokaa kokonaisuudessan noin 400 g annoskoot riippuvat siitä, miten monta ruokalajia tarjotaan nuoret syövät enemmän kuin vanhat, lapset vähemmän kuin aikuiset kesällä juomia menee enemmän kuin talvella varaa tarjottavaa mieluummin liikaa kuin liian vähän

Näytä koko vastaus

Voiko 4 päivää sitten tehtyä ruokaa syödä?

Kotiruoka säilyy jääkaapissa 2–4 päivää – mutta vain, jos se on jäähdytetty oikein Moni suomalainen tekee samat virheet ruoan valmistamisen jälkeen. Ruoka jäähdytetään liian hitaasti ja sitä pidetään liian pitkään huoneenlämmössä, tai vaihtoehtoisesti se laitetaan liian lämpimänä jääkaappiin, kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja Annika Pihlajasaari.

  •   Kotiruoka säilyy jääkaapissa 2–4 päivää, mutta vain jos se on jäähdytetty riittävän nopeasti ja säilytetty riittävän kylmässä jääkaapissa, Pihlajasaari huomauttaa.
  • Marttaliiton kotitalousasiantuntijan Viivi Maskulinin mukaan kylmällä säällä ruoan saa jäähdytettyä nopeasti pihalla tai parvekkeella kannen alla.
You might be interested:  Pulled Pork Olut Resepti?

Kattilan voi laittaa myös kylmään veteen tiskialtaaseen, tai viilennystä voi nopeuttaa kylmävaraajien avulla. Lämmin ruoka olisi hyvä siirtää erilliseen säilytysastiaan tai tarvittaessa useampaan. Huoneenlämmössä ruokaa kannattaa jäähdyttää ilman kantta, mutta jääkaapissa se tulisi suojata kannella tai esimerkiksi tuorekelmulla.

  1. Pihlajasaari sanoo, että ruokaa ei saa missään nimessä laittaa lämpimänä jääkaappiin, sillä jääkaapissa lämmin ruoka lämmittää muita tuotteita, mikä mahdollistaa pilaajabakteerien kasvun.
  2. Ruokaa uskaltaa viilentää huoneenlämmössä vain noin 1–2 tuntia.
  3. Jotkut ruoat saattavat säilyä huoneenlämmössä moitteettomina pidempäänkin, mutta tämä on Pihlajasaaren mukaan aika lailla tuurista kiinni.

–  Ei ole olemassa mitään ehdotonta aikarajaa, jonka jälkeen ruoka olisi takuuvarmasti pilalla. Yön yli huoneenlämpöön jäänyttä ruokaa en kyllä missään nimessä itse söisi, Pihlajasaari linjaa. Maskulinin mukaan erityistä tarkkuutta vaativat eläinperäiset tuotteet, kuten liha, kala ja muut merenelävät sekä valmiiksi pilkotut vihannekset ja salaatit.

  1. Myös sienet ja riisi kuuluvat samaan joukkoon.
  2. Pihlajasaari listaa myös pastan ja hernekeiton niin sanotuiksi riskituotteiksi.
  3. On kuitenkin hyvä muistaa, että loppujen lopuksi kaikki ruoka kelpaa bakteereille.
  4. Uumenna kiehuvaksi Maskulinin mukaan jääkaapista otettu lounas- tai päivällisruoka tulisi aina lämmittää perusteellisesti ennen ruokailua, jotta mikään osa ei jää kylmäksi tai kädenlämpöiseksi.

Bakteerit pitävät niin sanotusta välilämpötilasta, jossa ruoka ei ole kylmää tai kuumaa. Suurin osa bakteereista tuhoutuu, kun ruoka on lämmitetty yli 70-asteiseksi. Pihlajasaaren mukaan ruoka olisi hyvä kuumentaa varmuuden vuoksi kiehumiseen asti. –  Jos tekee suuren satsin ruokaa, kannattaa jättää jääkaappiin maksimissaan muutamaksi päiväksi ruokaa ja pakastaa loput.

  • Ruoka pitäisi pakastaa heti valmistuksen jälkeen eikä vasta silloin, kun se on jo menossa vanhaksi, Pihlajasaari kertoo.
  • Pihlajasaaren mukaan monet suomalaiset pitävät jääkaappejaan liian lämpiminä.
  • Suurin osa jääkaappituotteista vaatii kuuden asteen lämpötilan, kun taas esimerkiksi raaka kala pitäisi säilyttää jopa kolmessa asteessa.

Mitä lämpimämpi jääkaappi on, sitä huonommin ruoka siellä säilyy. –  Kannattaa myös selvittää, mitkä ovat oman jääkaapin kylmimmät ja lämpimimmät kohdat ja valita tuotteiden paikat jääkaapissa sen mukaan. Pienetkin bakteerimäärät vaikuttavat Ruokamyrkytyksen aiheuttavat Suomessa useimmiten ruoassa olevat norovirukset.

Yleisimmin ruokamyrkytykseen sairastutaan sen jälkeen, kun on syöty lihaa, kalaa, tuoreita kypsentämättömiä kasviksia tai ulkomaisia kypsentämättömiä marjoja, kertoo Maskulin. Norovirus eli niin sanottu talvioksennustauti tarttuu herkästi myös ihmisestä toiseen jo ennen kuin oireet alkavat – tyypillisesti 35 tunnin kuluttua tartunnasta.

Pihlajasaari muistuttaa, että ruoan pilaantuminen ja ruokamyrkytys eivät aina kulje käsi kädessä. –  Pilaantunut ruoka on aistinvaraisesti huonoa, eli se haisee tai näyttää pilaantuneelta. Kaikki ruokamyrkytysbakteerit eivät kuitenkaan aiheuta aistinvaraisia muutoksia, Pihlajasaari toteaa.

  • Pihlajasaaren mukaan suomalaiset ovat tottuneet hyvin puhtaaseen ruokaan, minkä takia pienetkin bakteerimäärät saattavat aiheuttaa joillekin esimerkiksi ripulia.
  • Ruokamyrkytyksen tyypillisimmät oireet ovat juuri ripuli tai oksentaminen.
  • Se, kuinka nopeasti oireet alkavat syömisen jälkeen, riippuu täysin ruokamyrkytyksen aiheuttajasta.

–  Moni pohtii oireita saatuaan, että mitä tuli syötyä viimeksi. Näin se ei kuitenkaan läheskään aina mene, Pihlajasaari huomauttaa. Etenkin liharuokiin yhdistetty Clostridium perfringens -bakteeri aiheuttaa ripulia 12–16 tunnin kuluttua syömisestä. Tietyt muut bakteerit taas aiheuttavat ripulia vasta parin päivän jälkeen.

Sen sijaan käsien kautta ruokaan tarttuvan Staphylococcus aureus -bakteerin myrkky aiheuttaa hyvin nopeasti oksentelua. Tämä myrkky ei tuhoudu ruoasta perusteellisellakaan kuumennuksella. Listeria-bakteerin aiheuttamaan listerioosiin sairastuvat harvoin perusterveet ihmiset, mutta heikentyneen vastustuskyvyn omaaville eli esimerkiksi vanhuksille se saattaa aiheuttaa jopa verenmyrkytyksen.

Oireet ilmestyvät vasta useamman viikon kuluttua siitä, kun bakteeria on joutunut elimistöön. Listeria tuhoutuu kuumentaessa. –  Kärjistäen voisi sanoa, että ripulia aiheuttavat bakteerit tuhoutuvat usein kuumentamalla, kun taas oksentamista aiheuttavat myrkyt eivät, Pihlajasaari sanoo.
Näytä koko vastaus

Voiko viikon vanhoja nakkeja syödä?

Kuinka kauan nakit säilyvät jääkaapissa? – Aina kaikkia nakkeja ei tule käytettyä yhdellä kerralla. Nakit säilyvät hyvin, kun muistaa muutamat nyrkkisäännöt. Rikkosen mukaan avatun nakkipaketin säilyvyyteen vaikuttavat muun muassa jääkaapin lämpötila ja puhtaus.

Jääkaapin lämpötilan tulisi olla 2–6 astetta plussan puolella. “Nakit suositellaan syömään aina 2–3 päivän kuluessa avaamisesta, edellyttäen että säilyvyysaikaa on jäljellä” – Nakkien säilyvyyteen vaikuttaa myös se, missä vaiheessa säilyvyysaikaa pakkaus on avattu. Jos paketin avaa säilyvyysajan alkuvaiheessa, niin säilyvyys on parempi.

Nakit suositellaan syömään aina 2–3 päivän kuluessa avaamisesta, edellyttäen että säilyvyysaikaa on jäljellä. Rikkosen mukaan avattu nakkipaketti kannattaa laittaa vielä jääkaapissa suljettuun pussiin. Ylimääräiset nakit voi aina myös pakastaa.
Näytä koko vastaus

Voiko nakkeja syödä päiväyksen jälkeen?

Parasta ennen: – Parasta ennen -päiväys tarkoittaa ajankohtaa, johon saakka elintarvike säilyy hyvänä ja käyttökelpoisena. Elintarviketta voi käyttää ja myydä kaupassa vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen, jos se on elintarvikkeeksi kelpaavaa. Jos elintarvike näyttää, tuoksuu ja maistuu normaalilta, elintarviketta voi edelleen käyttää, vaikka parasta ennen -päivämäärä on ylittynyt.
Näytä koko vastaus

Kauanko nakkeja pitää paistaa?

Nakit kuuluvat monien perinteisiin vappuherkkuihin. Niitä ei kannata lämmittää väärin. Periaatteessa hyvin yksinkertaisessa toimenpiteessä, nakkien keittämisessä, voi tapahtua yllättäen pienimuotoinen räjähdys. Tilanne on helposti estettävissä. Vanhan kaavan mukaan nakit keitetään kattilassa.

  • Vaikka valmistustapa on hyvin yksinkertainen, voi siinä myös möhliä oikein kunnolla”, HKScan kertoo tiedotteessaan.
  •  Yleisin virhe on se, että nakkeja keitetään kiehuvassa vedessä.
  • Silloin ne halkeavat helposti.
  • Toinen virhe tehdään usein siinä, että nakkeja pidetään kuumassa vedessä liian kauan, jolloin niiden väri muuttuu harmaaksi.
You might be interested:  Kung Po Tofu Resepti?

Nakit eivät mene pilalle, mutta ulkonäkö kärsii, HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho muistuttelee. Välttääksesi pienimuotoisen nakkien “räjähtämisen” ja ei niin kovin houkuttelevan ulkonäön sekä koostumuksen, kannattaa pitää mielessä helppo perusohje.

Kiehauta reilusti vettä kattilassa. Kun vesi kiehuu, katkaise virta ja siirrä kattila liedeltä. Laita nakit kattilaan viideksi minuutiksi. Tämän jälkeen ne ovat valmiita. Parhaan lopputuloksen saa, kun kattilasta kaataa lopuksi veden pois ja antaa nakkien olla siellä vielä hetken, jolloin nakkien pinta kuivahtaa.

Näytä koko vastaus

Missä asteessa nakit paistetaan?

Älä möhli nakkien kanssa – Kari Aihinen neuvoo kolme helppoa tapaa onnistua Perinteisin valmistustapa on kuumentaa nakit kattilassa. Vaikka nakkien valmistustapa on hyvin yksinkertainen, voi siinä myös möhliä oikein kunnolla.1. Kiehauta reilusti vettä kattilassa.2.

  1. Un vesi kiehuu, katkaise virta ja siirrä kattila liedeltä.3.
  2. Laita nakit kattilaan viideksi minuutiksi ja valmista tuli.4.
  3. Nosta nakit vedestä, jolloin niiden pinta hieman kuivahtaa.
  4. Lopputulos on täydellinen, kun nakki napsahtaa.
  5.  Yleisin virhe on se, että nakkeja keitetään kiehuvassa vedessä.
  6. Silloin ne halkeavat helposti.

Toinen virhe tehdään usein siinä, että nakkeja pidetään kuumassa vedessä liian kauan, jolloin niiden väri muuttuu harmaaksi. Nakit eivät mene pilalle, mutta ulkonäkö kärsii, varoittaa HK ruokaekspertti, keittiömestari Kari Aihinen, Uunissa nakkien valmistaminen onnistuu myös helposti.

Ne eivät saa olla liian kuumassa, eivätkä liian kauaa. Sopiva uunin lämpötila on 150 astetta. Jos nakeista haluaa rapeampia, voi ne pilkkoa parin sentin paloiksi. Friteeratut nakit valmistetaan kuumassa öljyssä uppopaistamalla. Nakkeihin voi tehdä esimerkiksi spiraalin muotoiset viillot, jolloin lopputuloksesta tulee hauskan näköinen.

: Älä möhli nakkien kanssa – Kari Aihinen neuvoo kolme helppoa tapaa onnistua
Näytä koko vastaus

Onko nakit epäterveellisiä?

Kuluttaja: Nakkien ravintosisällöissä rajuja eroja – pahimmillaan vain 10 prosenttia lihaa! Nakkien ravintosisällöissä on suuria eroja. Myös lihapitoisuudet vaihtelevat suuresti, kertoo Kuluttaja-lehden selvitys. Nakit ovat monen perheen arkiruokaa, mutta ravitsemusarvoiltaan ne eivät ole terveellinen valinta lautaselle.

Uluttaja-lehden nakkivertailu paljastaa, että pahimmillaan nakki voi olla sekä rasva- että suolapommi. Runsas lihapitoisuus ei tee nakista terveellistä. Eniten lihaa testatuista nakeista on Snellmanin Kunnon kuorettomassa nakkimakkarassa, jonka lihapitoisuus on 90 prosenttia. Toisaalta samassa nakissa on myös eniten energiaa (285 kcal) ja rasvaa (26 g).

Myös esimerkiksi Chef Wotkin’sin Sörkän nakki, jonka lihapitoisuus 85 prosenttia, sisältää energiaa ja rasvaa reilusti. Kevytnakeissa energiaa on vähemmän, ja näissä tuotteissa myös lihapitoisuus jää matalaksi. Esimerkiksi Atrian Kevyt 12 % nakki sisältää vain 10 prosenttia lihaa.

Tuote Energiaa/100 g Rasvaa Tyydyttynyttä Suolaa Lihapitoisuus
Atria Kevyt 12% Snack Nakki 174 kcal 12 g 3,8 g 1,9 g 10 %
Atria Kunnon Arki kuoreton nakki 220 kcal 17 g 5,5 g 2 g 14 %
Chef Wotkins Sörkän nakki 260 kcal 23 g 9 g 1,6 g 85 %
HK Kuoreton aitonakki 240 kcal 20 g 7,5 g 1,7 g 68 %
HK Popsi Kevyt 10 nakki 180 kcal 13 g 4,5 g 2,1 g 15 %
HK Lisäaineeton viikarinnakki 250 kcal 21 g 6,7 g 1,8 g 72 %
Kartanon kuoreton nakki 248 kcal 20 g 6,5 g 2 g 13 %
Kotimaista kuoreton nakki 233 kcal 20 g 8 g 2 g 65 %
Maalaistuote Vataja nitriititön nakki 260 kcal 24 g 8,2 g 1,6 g 80 %
Pajuniemi Herkkunakki luomulihasta 191 kcal 14 g 5,1 g 1,7 g 84 %
Pirkka Lihaisa kuoreton nakkimakkara 240 kcal 20 g 8 g 2 g 65 %
Snellman Kunnon kuoreton nakkimakkara 285 kcal 26 g 9,8 g 2,1 g 90 %
Wigren Suomi-nakki 215 kcal 17 g 6,4 g 1,9 g 45 %
X-tra Grillinakki 245 kcal 20 g 5,8 g 2 g 13 %
Hälsans kök soijanakki 224 kcal 14 g 1,5 g 1,5 g 53 % vehnä- ja soijaproteiinia
Pouttu Tofu kasvisnakki 276 kcal 22 g 2 g 2 g 11 % soijaa
Wheaty Pikkupojan nakit 269 kcal 14,6 g 1,3 g 1,7 g 85 % seitania
Wheaty Talonpojan kasvisnakki 273 kcal 13,4 g 1,2 g 1,6 g 85 % seitania

Kuluttaja: Nakkien ravintosisällöissä rajuja eroja – pahimmillaan vain 10 prosenttia lihaa!
Näytä koko vastaus

Miten valmistaa nakit?

Nakkien keittäminen – nakit kattilaan, kun vesi ei enää kiehu – Herkkä nakki räjähtää ja halkeaa usein keittäessä. Jos lisäät kylmän nakin suoraan jääkaapista kiehuvaan veteen, saat taatusti rikkinäisen lopputuloksen. Perinteinen kiehuvassa vedessä kypsentäminen on toki kätevää, varsinkin jos haluaa, että nakit pysyvät lämpiminä pidemmän aikaa esimerkiksi noutopöydässä.

Ammattilaiset suosittelevat kyllä keittämään kattilassa vettä, mutta nakit lisätään vasta, kun kattila on siirretty pois levyltä. “Perusohje on yksinkertainen. Kiehauta reilusti vettä kattilassa. Kun vesi kiehuu, katkaise virta ja siirrä kattila liedeltä. Laita nakit kattilaan viideksi minuutiksi ja valmista tuli.

Parhaan lopputuloksen saa, kun kattilasta kaataa lopuksi veden pois ja antaa nakkien olla siellä vielä hetken, jolloin nakkien pinta kuivahtaa. Lopputulos on täydellinen, kun nakki napsahtaa”, tuotekehityskokki Sami Lamminaho neuvoo. Jos haluat täydellisesti napsahtavan nakin, nakkien keittäminen kannattaa unohtaa.
Näytä koko vastaus