Contents
- 1 Mitä tarkoittaa reseptissä vuoden annos?
- 2 Milloin resepti vanhenee?
- 3 Voiko e-pillereitä käyttää jos mennyt vanhaksi?
- 4 Voiko lääkäri kirjoittaa reseptin puhelimitse?
- 5 Onko vanhentunut lääke vaarallinen?
- 6 Mistä tietää onko lääke vanhentunut?
- 7 Milloin e-pillerit menee vanhaksi?
- 8 Voiko terveydenhoitaja antaa E-pillereitä?
Kauanko E-pilleri resepti on voimassa?
Onko reseptissäsi lääkettä vielä saatavilla? | 30.10.2019 | EMMI PUUMALAINEN | Katja Lösönen ja Reetta Lomperi Kun resepti on voimassa pitkään, voi olla hankala muistaa, onko se enää voimassa ja onko siinä lääkettä jäljellä. Kun edellinen lääkepakkaus on loppupuolellaan, vilkaise sen kyljessä olevasta tarrasta reseptin tiedot. Nykyään lääkärisi voi määrätä lääkkeet jopa kahdeksi vuodeksi. Tällöin voi olla entistä haastavampaa muistaa, milloin resepti vanhenee, ja kuinka monta pakkausta lääkettä reseptissä oli määrätty. Reseptisi ovat yleensä voimassa kaksi vuotta määräämispäivästä sähköisessä reseptikeskuksessa.
Lääkärisi päättää reseptin kirjoittaessaan voimassaoloajan lisäksi myös tarpeellisesta lääkemäärästä. Tämä voi reseptissäsi olla ilmoitettu joko pakkausten lukumääränä tai ajanjaksona; esimerkiksi vuoden tarvetta vastaava määrä pakkauksia. – Kun olet saanut reseptin tietylle ajanjaksolle ja se toimitetaan apteekissa ensimmäistä kertaa, farmaseutti tai proviisori laskee annoksen mukaisesti reseptiin jäljelle jäävän määrän pakkauksina.
Joskus annoksen vaihdellessa voidaan jäljelle jäävä määrä merkitä päivämäärällä, mihin asti voit hakea lääkettä reseptillä, Tesoman apteekin proviisori Veronika Horniačková selventää.
Näytä koko vastaus
Mistä tietää onko resepti voimassa?
Omakannassa näet omat terveystiedot ja reseptit, voit pyytää reseptin uusimista sekä tallentaa elinluovutus- ja hoitotahdon. Omakannassa on saatavilla myös EU:n koronatodistus.
Näytä koko vastaus
Milloin reseptiä ei voi uusia?
Lääkäri uudistaa reseptin kirjoittamalla täysin uuden reseptin vanhan pohjalta. Reseptin voi uudistaa, kun alkuperäisen reseptin kirjoittamisesta on kulunut enintään 28 kuukautta. PKV- ja huumausainelääkemääräykset voi uudistaa 16 kuukauden ajan.
Näytä koko vastaus
Mitä tarkoittaa reseptissä vuoden annos?
Reseptien kesto ja ajalle määrääminen – Vaikka reseptien voimassaoloaika on pidentynyt kahteen vuoteen, lääkärit saattavat merkitä reseptiin edelleen lääkkeen määräksi “vuoden annos”. Tällöin apteekille voi olla epäselvää, onko lääkärin tarkoituksena ollut rajoittaa lääkemääräyksen voimassaoloaikaa kahden vuoden sijasta yhteen vuoteen vai, että yhden vuoden lääkemäärä voidaan toimittaa kahden vuoden aikana.
On tärkeää muistaa, että jos halutaan rajata reseptin voimassaoloaikaa yhteen vuoteen, tulee tämä ilmoittaa selkeästi lääkemääräyksessä erillisellä merkinnällä. Lisäksi tulisi suosia kestolle määräämisen sijasta kokonaismäärälle määräämistä, jotta väärinkäsityksiltä lääkkeen toimittamisvaiheessa vältytään.
Ajalle määräämistä on hyvä käyttää vain pitkäaikaisissa ja jatkuvissa lääkehoidoissa, joiden annos saattaa muuttua, ja joita ei voi käyttää turhaan tai väärin. Tarvittaessa tai jaksoittain käytettäviin lääkkeisiin (esimerkiksi PKV-lääkkeet, erektiohäiriölääkkeet, allergialääkkeet) merkintä ei sovellu.
Näytä koko vastaus
Milloin resepti vanhenee?
Resepti on voimassa kaksi vuotta, jos voimassaoloaikaa ei ole rajoitettu. Keskushermostoon vaikuttavien (PKV) ja huumausainelääkkeiden reseptit ovat voimassa enintään vuoden.
Näytä koko vastaus
Voiko e-pillereitä käyttää jos mennyt vanhaksi?
Lääkkeillä on vain yksi päiväys eli se päivä, jolloin se menee vanhaksi. Lääke ei ole “parasta ennen” jotakin päivää, vaan kun se menee vanhaksi, se menee vanhaksi, sanoo proviisori Petri Vähätalo Kivimaan apteekista Lahdesta. Kuva: Yle 1.2.2011 12:11 • Päivitetty 10.4.2012 20:54 Viimeinen käyttöpäivä on lääkkeillä ehdoton, sanoo proviisori Vähätalo.
- Meillä Suomessa on turvallisuusseuranta niin tarkka, että lääkkeiden vanhenemispäivämäärän mukaan mennään ihan jämptisti.
- Siitä ei lähdetä luistamaan.
- Asiakkaita kuitenkin on monenlaisia, joku noudattaa päiväysohjetta tarkemmin, joku toinen taas ei.
- Tämä on tuttua myös apteekeissa.
- Aika usein meiltä kysytään, että tämä on nyt mennyt lokakuussa vanhaksi voisko tätä käyttää.
Meidän vastaus on, että ei sitä saa käyttää. Olen joillekin valmistajillekin soittanut ja vastaus on jämpti: emme me voi taata mitään, viimeisestä käyttöpäivästä ollaan lääkkeissä tosi tarkkoja. Voiko vanhentuneen lääkkeen käyttö olla vaarallista? – Teoreettisesti se voisi olla vaarallista, mutta käytännössä mitään myrkkyä siitä lääkkeestä ei ainakaan ihan heti tule.
Se mitä todennäköisesti pikkuhiljaa alkaa tapahtua on, että lääkkeen teho alkaa vähentyä, toteaa proviisori Petri Vähätalo. – Tiukka sääntö koskee sekä reseptivapaita että reseptillä myytäviä lääkkeitä. Reseptipuolella varsinkin on sellaisia molekyylejä, jotka menee nopeammin vanhaksi, niiden teho laskee ja niistä voi jopa tulla jollakin tavalla myrkyllisiä.
– Käsikauppapuolella on paljon esimerkiksi vitamiinivalmisteita, jotka nykyisin eivät ole enää lääkkeitä, vaan ne ovat elintarvikelainsäädännön alaisia tuotteita, niillä on parasta ennen -päivämäärä. Tärkeätä on muistaa myös lääkkeen oikea säilytys, sanoo Vähätalo.
Näytä koko vastaus
Milloin lääkäri voi hylätä reseptin Uudistamispyynnön?
Lääkemääräyksen uudistaminen – Sähköisen 24 kk voimassa olevan lääkemääräyksen voi uudistaa, kun alkuperäisen lääkemääräyksen antamisesta on kulunut enintään 28 kuukautta. Pkv- ja huumausainelääkemääräykset voi uudistaa 16 kk:n kuluessa. Puhelinlääkemääräystä, pro auctore -lääkemääräystä ja eurooppalaista lääkemääräystä ei voi uudistaa.
Potilas tai hänen puolestaan asioiva henkilö voi pyytää reseptin uudistamista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikön, apteekin tai Omakannan kautta. Apteekissa tehdyn uudistamispyynnön apteekki lähettää Reseptikeskukseen, joka välittää pyynnön automaattisesti edelleen potilaan ilmoittamaan terveydenhuollon yksikköön.
Tämä voi olla joko sama yksikkö, jossa lääkemääräys on kirjoitettu, tai yksikkö, johon potilaan hoito on siirtynyt. Apteekissa tai Omakannassa tehdyn uudistamispyynnön voi vastaanottaa muukin kuin lääkemääräyksen alun perin kirjoittanut lääkäri. Potilas ei voi vaikuttaa siihen, kenelle lääkärille terveydenhuollon toimintayksikössä pyyntö ohjautuu.
Uudistamispyynnön vastaanottaneella lääkärillä on oikeus hakea uudistettava resepti Reseptikeskuksesta ilman potilaan erillistä suostumusta, mutta potilaan muita Reseptikeskuksessa olevia reseptejä, lukuun ottamatta pkv-lääkkeitä ja lääkärin itse kirjoittamia lääkkeitä, hän ei kuitenkaan saa hakea ilman potilaan suostumusta.
Tieto suostumuksesta/kiellosta muiden reseptien katsomiseen välitetään lääkärille uudistamispyynnön mukana. Lääkemääräyksen uudistamispyynnön saatuaan lääkäri voi joko hyväksyä, hylätä tai palauttaa uudistamispyynnön. Lääkemääräystä uudistettaessa on muistettava, että uudistamisessakin on kyse lääkkeen määräämisestä.
- Ennen lääkemääräyksen uudistamista on aina harkittava, sopiiko potilaalle määrättävä lääke hänelle ja onko lääke potilaalle tarpeellinen.
- Lääkärin on aina myös tarkistettava, onko uusittava lääke yhteensopiva potilaan muiden määräyshetkellä käytössä olevien lääkkeiden kanssa ja pohdittava lääkityksen edut ja haitat potilaan hoidon kokonaisuuden kannalta.
Reseptin uudistaminen ei saa olla itsestään selvää, vaan jokaisella reseptin kirjoituskerralla lääkärin on arvioitava lääkehoidon asianmukaisuus. Aikanaan hyväksi arvioitu lääke ei ole potilaalle välttämättä paras mahdollinen vuosikausiksi eteenpäin. Tähän tarvitaan usein tuoretta tietoa suoraan potilaalta.
Yhteydenpitoon voi käyttää myös sähköisen lääkemääräyksen Viesti apteekille -tietokenttää, jossa voi tarvittaessa esim. välittää potilaalle pyynnön ottaa pikaisesti yhteyden lääkäriin. Muunlaisia hoitoon liittyviä viestejä viestikentän kautta ei saa välittää. Jos lääkäri ei uudista reseptiä, hän voi palauttaa sen Reseptikeskukseen, jolloin potilaalla on mahdollisuus tehdä uusi uudistamispyyntö toiseen terveydenhuollon toimintayksikköön.
Jos lääkäri hylkää uudistamispyynnön, potilas ei voi pyytää reseptin uudistamista enää miltään terveydenhuollon toimintayksiköltä. Lääkäri voi hylätä reseptin uudistamisen lääketieteellisen harkinnan perusteella. Terveydenhuollon toimintayksikkö on velvollinen ilmoittamaan potilaalle uudistamispyynnön hylkäämisestä.
- Mikäli reseptin uudistamispyyntöä ei käsitellä terveydenhuollon toimintayksikössä 8 vrk:n kuluessa siitä, kun sen potilastietojärjestelmä on vastaanottanut pyynnön, uudistamispyyntö vanhenee Reseptikeskuksessa, jolloin potilas voi tehdä uuden uudistamispyynnön.
- Aikki terveydenhuollon toimintayksiköt eivät vastaanota sähköisiä uudistamispyyntöjä.
Sekä apteekin että Omakannan kautta uudistamispyynnön voi lähettää vain sellaiseen terveydenhuollon toimintayksikköön, joka ottaa vastaan uudistamispyyntöjä. Omakannan kautta huoltaja voi lähettää uudistamispyynnön myös alle 10-vuotiaan lapsen reseptistä.
Näytä koko vastaus
Kauanko eläimen resepti on voimassa?
Laki eläinten lääkitsemisestä – Lain tarkoituksena on edistää eläinlääkkeiden tarkoituksenmukaista käyttöä, mikä tarkoittaa sitä, että lääkkeitä ja muita aineita on aina käytettävä niin, että ne edistävät eläimen terveyttä tai hyvinvointia. Eläinlääkinnässä käytettäviä laitteita, aineita ja tarvikkeita on käytettävä siten, etteivät ne aiheuta eläimelle kipua tai tuskaa.
– Eläinlääkäri saa luovuttaa eläimen omistajalle tai haltijalle lääkkeitä yksittäisen eläimen tai omistajan muiden eläinten hoitoa tai jatkohoitoa varten vain silloin, kun hän on itse tutkinut eläimen tai eläimet tai hankkinut muulla luotettavalla tavalla selvityksen lääkkeen tarpeellisuudesta, erikoiseläinlääkäri, Evidensian eläinlääketieteellinen johtaja Mirja Kaimio kertoo.
– Niin sanotusti varmuuden vuoksi tai eläintä tutkimatta lääkkeitä ei siis lain nojalla voi määrätä. Lain mukaan eläinlääkäri saa periä luovuttamistaan lääkkeistä korkeintaan sen hinnan, jonka on lääkkeistä ja niiden toimituksesta maksanut apteekille, lääketukkuun tai toiselle eläinlääkärillä.
- Suomessa eläinlääkäriasemat eivät siis voi periä voittoa myymistään lääkkeistä.
- Lääkkeen luovutuksen yhteydessä eläinlääkärin on annettava eläimen omistajalle kirjallinen selvitys eläimelle antamastaan tai annettavaksi luovuttamastaan lääkkeestä.
- Lääkkeen mukana on luovutettava sen käyttöohje, ohjeet lääkkeen oikeasta säilytyksestä ja käsittelystä sekä mahdollisista haitta- tai yhteisvaikutuksista.
Nämä käydään aina myös omistajan kanssa henkilökohtaisesti läpi. Lääkelain mukaisesti reseptilääkkeen hankinnan tulee perustua laillistetun eläinlääkärin antamaan lääkemääräykseen. Resepti on voimassa vuoden, jonka jälkeen eläin on syytä tutkia uudelleen oikean lääkityksen ja annostuksen varmistamiseksi.
- On tärkeää muistaa, että yksi vuosi ihmiselle vastaa koiran iässä seitsemää vuotta.
- Tässä ajassa moni vaiva voi kehittyä suuntaan tai toiseen, jonka vuoksi vähintään vuosittainen kontrollikäynti eläinlääkärillä ja lääkityksen tarkistaminen on erittäin tärkeää, Kaimio sanoo.
- Antibioottien oikean käytön varmistamiseksi niiden käytöstä on säädetty Maa- ja Metsätalousministeriön asetuksessa.
Asetuksen mukaan eläinlääkärin on varmistuttava kliinisestä tai mikrobiologisesta diagnoosista käyttäessään eläimille mikrobilääkkeitä. Ennen antibioottien määräämistä lemmikki on siis tutkittava huolellisesti, ja diagnoosin tulee olla mahdollisimman varma.
Mikrobilääkkeitä ei tule käyttää infektion tai sairauden ennaltaehkäisemiseksi ilman eläinlääketieteellisiä perusteita. Myös lääkeannosten ja kuurien tulee aina olla eläinlääketieteellisesti perusteltuja, ja niitä on syytä lemmikin lääkitsemisessä noudattaa. – Lääkekuuria ei siis tule lopettaa kesken, vaikka eläin osoittaisikin merkkejä paranemisesta jo ennen kuurin päättymistä.
Omistaja ei myöskään saa myydä tai luovuttaa eteenpäin lemmikilleen määrättyjä reseptilääkkeitä, Kaimio summaa. Osa eläimille käytettävistä lääkkeistä, kuten rokote kanien RHD-virustautia vastaan sekä kyyn myrkyn vasta-aine ovat erityisluvallisia lääkevalmisteita.
Näytä koko vastaus
Voiko lääkäri kirjoittaa reseptin puhelimitse?
Sähköinen lääkemääräys eli e-resepti – Vuoden 2017 alusta lähtien lääkemääräykset tulee kaikissa tilanteissa tehdä pääsääntöisesti sähköisesti. Lääkemääräyksen voi tehdä kirjallisesti tai puhelimitse jatkossakin mikäli sähköinen määrääminen ei ole teknisen häiriön vuoksi mahdollista.
- Lisäksi lääkemääräyksen voi tehdä kirjallisesti tai puhelimitse, jos lääkehoidon tarve on kiireellinen eikä lääkemääräystä voi olosuhteiden poikkeuksellisuuden vuoksi tai muusta erityisestä syystä laatia sähköisesti.
- Tästä tulee tehdä merkintä lääkemääräykseen.
- Lääkemääräyksen tekemiseen tarvitaan tietokone, internetyhteys, terveydenhuollon ammattikortti, kortinlukija ja selainpohjainen ereseptipalvelu.
Selainpohjaisia ereseptipalveluita ovat www.kelain.fi, www.mediresepti.fi ja www.nettiresepti.fi, Kelainta saa käyttää vain yksityiskäytössä, ei ansaintatarkoituksessa. Kelaimen käyttö on kokonaan maksutonta. Muiden palveluiden käyttö on maksullista. Näiden maksujen lisäksi ammattikäytössä pitää maksaa reseptikeskuksen käyttömaksu, joka vuonna 2020 on 37.1snt/lääkemääräys.
Näytä koko vastaus
Montako kertaa reseptin voi uusia?
Mitä reseptejä voin uusia? Voit pyytää uusintaa reseptistä, josta on jo ostettu lääkettä. Kaksi vuotta voimassa olevat reseptit voi uusia 28 kuukauden ajan määräyspäivästä alkaen. Vuoden voimassa olevat reseptit voi uusia 16 kuukauden ajan.
Näytä koko vastaus
Voiko vuoden vanhoja lääkkeitä käyttää?
Onko vanhentunut lääke turvallinen? Apteekkari vastaa | 03.10.2014 Olen saanut jälleen monta kysymystä vanhentuneiden lääkkeiden käytöstä: 1. Otin Nuvaringin ehkäisyrenkaan käyttöön 23.02., vaikka pakkauksessa luki: “otettava käyttöön viimeistään 22.02”.
Tiedän etten tämän renkaan aikana tule olemaan sukupuoliyhteydessä, vaan rengas on tällä hetkellä vain menkkojen helpottamiseksi. Voiko tästä olla haittaa? Vaikuttaako seuraavan renkaan ehkäisytehoon? 2. Sain epäsäännöllisiin kuukautisiin Yasmin e-pillereitä. Kuukautiseni tasaantuivat, ja lopetin lääkkeiden käytön.
Nyt stressi sai kuukautiset sekaisin ja vuotoa riitti. Löysin puoli vuotta sitten vanhentuneet pillerit ja aloin syödä niitä. Vuoto vain jatkuu ja lääkäri on tilattu. Haluaisin silti tietää, onko vaaraa syödä pillereitä lääkäriin menoon asti.3. Voinko käyttää loppuun helmikuussa 2014 vanhentuneen Flixotide Discus -inhalaattorin, kun annoksia on jäljellä 39? Vanhentuneita lääkkeitä ei pidä käyttää.
- Un käyttöaika on mennyt umpeen, kukaan ei enää vastaa siitä, että lääke on käyttökelpoinen.
- Vaikka vanhentuneessa lääkkeessä ei päälle päin näkyisi mitään havaittavia muutoksia, voi teho olla heikentynyt.
- Tietyt lääkkeet muuttuvat vanhetessaan jopa myrkyllisiksi.
- Vanhentuneet lääkkeet voi tuoda apteekkiin, josta ne lähetetään edelleen Ekokemiin asianmukaisesti hävitettäväksi.
Silloin ne eivät aiheuta myrkytysvaaraa kenellekään eivätkä saastuta luontoa. Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki : Onko vanhentunut lääke turvallinen?
Näytä koko vastaus
Kauanko lääkemääräys on voimassa?
Lääkemääräys (resepti)
Suomessa lääkkeet on lainsäädännöllisesti jaettu kahteen ryhmään, itsehoitolääkkeisiin ja reseptilääkkeisiin. Reseptilääkkeiden saamiseen apteekista tarvitaan lääkärin laatima lääkemääräys eli resepti. Reseptissä kuvataan potilaalle määrätty lääke, sen määrä ja vahvuus sekä lääkepakkaukseen liitettävä käyttöohje. Reseptit ovat nykyisin pääsääntöisesti sähköisiä (e-resepti). Vain poikkeustapauksissa resepti kirjoitetaan paperille tai annetaan puhelimitse apteekkiin.
Reseptilääkkeen määrääminen perustuu lääkärin suorittamaan potilaan tutkimukseen ja diagnoosiin. Lääkäri ja potilas sopivat yhdessä lääkehoidosta. Resepti on keino välittää hoitopäätöksen tiedot apteekille, joka toimittaa tarkoitukseen sopivan, hinnaltaan edullisimman lääkevalmisteen oikean määrän ja vahvuuden sekä merkitsee lääkepakkaukseen lääkärin ilmoittaman käyttöohjeen.
Reseptin sähköinen allekirjoitus ja potilaan kaikkien reseptien säilytys keskitetysti samassa valtakunnallisessa tietokannassa,, vähentävät virheiden, yhteisvaikutusten ja väärinkäytön riskiä. Sähköiset potilastieto- ja reseptijärjestelmät ohjaavat reseptin laatijaa ja tekevät entiset reseptinkirjoituksen muotoseikat tarpeettomiksi.
Älykkäät reseptinkirjoitusohjelmat tarjoavat valmiita ehdotuksia lääkkeen annokseksi ja varoituksia mahdollisista haitta- ja yhteisvaikutuksista muun lääkehoidon kanssa. Viimeinen harkinta ja vastuu jäävät kuitenkin aina lääkärille, joka koulutuksensa ja kokemuksensa perusteella tekee parhaimman mahdollisen hoitopäätöksen.
Pitkäaikaishoidoissa lääkäri voi määrätä lääkkeen reseptin koko voimassaoloajaksi joko ilmoittamalla tarvittavan päiväannoksen perusteella pakkauksien lukumäärän tai antamalla tiedon hoidon pituudesta, jolloin apteekki laskee tarvittavien pakkausten lukumäärän. Reseptilääkkeen pakkauksen annosteluohjetarrasta saa myös tiedon reseptin jäljelle jäävästä toimittamattomasta lääkemäärästä ja voimassaoloajasta.
Apteekki luovuttaa kerralla enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan lääkemäärän. Tähän on syynä se, että Kela korvaa kertaostona enintään kolmen kuukauden lääkkeen käytön kustannuksia. Suurempia lääkemääriä on toki mahdollista hankkia ilman Kela-korvausta.
Tämä voi kuitenkin olla asiakkaalle haitallista, koska apteekissa lääkkeitä säilytetään aina ohjeiden mukaan ja ne ovat todennäköisesti uusinta tuote-erää. Resepti on voimassa 24 kuukautta sen määräämis- tai uusimispäivästä lukien, ellei voimassaoloaikaa ole rajattu. Virallisessa luettelossa nimettyjen huumausainelääkkeiden ja pääasiassa keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden reseptien voimassaoloaika on yksi vuosi.
Yhden vuoden ovat voimassa myös erityisluvallisten valmisteiden reseptit sekä reseptit sellaisille biologisille lääkkeille, joille on saatavilla määräyshetkellä biosimilaari. Resepti tulisi aina mieluiten uusia lääkärin vastaanotolla, jolloin hoitavalla lääkärillä on mahdollisuus tutkia potilas, tarkistaa hoidon teho, tarve ja turvallisuus.
- Reseptin uudistamispyynnön voi tehdä sähköisesti Omakanta-palvelussa, jonne voi kirjautua omalla verkkopankkitunnuksella, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.
- Irjautumisen jälkeen näkyviin tulee lista resepteistä, joiden perusteella voi lähettää lääkärille uudistamispyynnön.
- Jos uudistamispyyntöön on liitetty potilaan puhelinnumero, lähetetään tekstiviestinä tieto, kun lääkäri on tehnyt uudistamispäätöksen.
Reseptin uusimisessa voi myös saada apua terveyskeskuksen tai apteekin henkilökunnalta. Reseptejä säilytetään Reseptitietokannassa 30 kuukautta, minkä jälkeen reseptin tiedot siirretään erilliseen reseptiarkistoon. Kahden vuoden lääkehoidon kattava lääkemääräys voidaan uudistaa 28 kuukauden kuluessa alkuperäisen lääkemääräyksen antamisesta.
- Muiden reseptien osalta uudistaminen on mahdollista 16 kuukauden sisällä.
- Lääkäri on saattanut turvallisuussyistä merkitä reseptiin uusimiskiellon tai hylätä uusimispyynnön.
- Uusimisen rajoittamisen tarkoituksena on ennen kaikkea potilaan lääketurvallisuuden varmistaminen uuden lääkärikäynnin muodossa, minkä jälkeen on mahdollista optimoida lääkehoitoa uudella, ehkä tilanteen mukaan muutetulla lääkemääräyksellä.
Reseptin tarkoitus on välittää kaikki tarvittava tieto apteekkiin oikean ja turvallisen lääkehoidon varmistamiseksi oikea-aikaisesti. Niinpä tietojärjestelmien puuttuessa tai pettäessä lääkäri voi laatia reseptinkirjoituksen sääntöjen mukaisen, yksiselitteisen lääkemääräyksen paperille tai antaa sen puhelimitse apteekkiin.
- Apteekissa resepti muutetaan sähköiseksi ja tallennetaan Reseptikeskukseen.
- Euroopan unionin tai talousalueen valtioilla ei ole yhtenäistä sähköistä reseptinkirjoitusjärjestelmää.
- Tämän vuoksi matkailijan on turvallisinta kuljettaa oma lääkityksensä mukanaan.
- Silloin kun ulkomailla olo pidentyy ja käytössä on erityisillä säilytysohjeilla varustettuja lääkkeitä, joudutaan mahdollisesti turvautumaan oleskelumaan apteekkien palveluksiin.
Sähköisen reseptin käyttäjä voi ottaa matkalle mukaan lääkärin tulostaman potilasohjeen, jossa on lueteltu kaikki samalla kerralla määrätyt lääkkeet. Omakanta-palvelusta voi tulostaa resepteistä yhteenvedon suomeksi. Sen voi pyytää myös apteekista tai terveydenhuollosta.
Apteekista tai lääkäriltä saa myös englanninkielisen yhteenvetotulosteen sähköisistä resepteistä. Ennen matkaa kannattaa myös varmistaa kohdemaan maahantuontikäytännöt henkilökohtaisten lääkkeiden osalta. Jos lääkkeiden joukossa on huumaavia tai keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja matkustaa Schengen-maihin, on apteekista pyydettävä niille Schengen-todistus.
Lääkkeitä voi ostaa toisesta EU- tai Eta-maasta joko erillisellä paperisella reseptillä (eurooppalainen lääkemääräys), lääkemääräyksellä ulkomailla ostoa varten tai sähköisellä reseptillä (tällä hetkellä Virosta, Kroatiasta ja Portugalista). Huumausaineeksi määriteltyjä lääkkeitä ei voi määrätä ostettavaksi toisesta EU- tai Eta-maasta.
Jos reseptilääkkeitä halutaan ostaa EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta, tarvitaan yleensä paikallisen terveydenhuollon ammattilaisen antama resepti. Eurooppalaista lääkemääräystä ja lääkemääräystä ulkomailla ostoa varten ei voi uusia, ja niiden voimassaoloaika noudattaa toimittamismaan kansallisia säädöksiä, ellei lääkäri ole erikseen rajoittanut lääkemääräyksen voimassaoloaikaa.
On hyvä tietää, että eri EU-maissa reseptin vanhenemisaika voi erota suomalaisesta käytännöstä. Potilas maksaa lääkkeen koko hinnan ja hakee mahdollisen sairausvakuutuskorvauksen omasta kotimaastaan. Tavallisesti reseptillä määrätään lääkkeitä, joille suomalainen viranomainen on antanut myyntiluvan.
Koska reseptin tarkoituksena on mahdollistaa potilaan paras mahdollinen lääkehoito, lääkärin on mahdollista määrätä myös erityisistä syistä mitä tahansa maailmassa tehdasmaisesti valmistettua lääkettä. Tätä tarkoitusta varten apteekki hakee viranomaiselta erityisluvan ulkomailla kaupan olevan lääkkeen toimittamiseksi.
Potilaalle erityislupamenettely merkitsee myös kotimaiseen lääkevalmisteeseen verrattuna suurempaa kustannusta. Vaikka tietylle valmisteelle ei olisi myyntilupaa Suomessa, sairausvakuutus voi joissakin tapauksissa korvata lääkekuluja. Viime vuosisadan alussa suuri osa lääkkeistä valmistettiin apteekeissa.
- Nykyäänkin lääkäri voi määrätä periaatteessa mitä tahansa lain sallimaa lääkeainetta, jota apteekki pystyy valmistamaan.
- Apteekkien lääkevalmistus on keskittynyt tiettyihin apteekkeihin, joilla on lääkevalmistuksen laatuvaatimukset edellyttämä osaaminen ja tuotantotilat.
- Tavallisimpia ex tempore -lääkkeitä ovat ihotautien hoitoon tarkoitetut valmisteet.
Osa lääkkeistä on itsehoitolääkkeitä, joita saa apteekista ilman reseptiä. Joitakin lääkkeitä saa sekä itsehoidosta että reseptillä. Itsehoitolääkkeiden pakkauskoko on yleensä pienempi ja hinta lääkeannosta kohden kalliimpi kuin vastaavilla reseptilääkkeillä, eikä niiden kustannuksia korvata sairausvakuutuksesta.
Itsehoitoon valikoidaan lääkkeitä, joita käytetään, kun sairaus on lievä ja helposti tunnistettava eikä sen hoito edellytä välttämättä lääkärin seurantaa. Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön, minkä vuoksi niitä ei toimiteta suurina pakkauskokoina. Jos lääkehoidon tarve on jatkuva, on parempi, että lääkäri arvioi oireiden syyn ja parhaan mahdollisen hoidon.
Artikkelin tunnus: dlk01199 (031.002) © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Lääkemääräys (resepti)
Näytä koko vastaus
Onko lääke halvempi reseptillä?
1. Miksi apteekissa tullaan kysymään “miten voin auttaa?”? Fimean “Määräys lääkkeiden toimittamisesta (PDF)” velvoittaa apteekin farmaseuttista henkilökuntaa antamaan lääkeneuvontaa myös apteekin itsehoito- ja palveluvalintaosastoilla.” Lisäksi apteekkitoiminnan eettisissä ohjeissa mainitaan, että “apteekkihenkilökunta edistää ammatissaan lääkkeiden oikeaa ja turvallista käyttöä ja pyrkii estämään lääkkeiden tahallista väärinkäyttöä.” Muista, että hyvät neuvot tulevat kaupan päälle! 2.
- Miksi kaikki apteekin työntekijät eivät saa kertoa lääkkeistä? Vain apteekin farmaseuttisella henkilökunnalla eli farmaseuteilla ja proviisoreilla on oikeus antaa lääkeneuvontaa ja toimittaa reseptilääkkeitä.
- Farmaseutin tutkintotaso on alempi korkeakoulututkinto yliopistossa (kolme vuotta) ja proviisorin ylempi korkeakoulututkinto (viisi vuotta).
Lääkeneuvontaa itsehoitolääkkeistä saavat antaa myös farmasian opiskelijat ja farmanomit. Lue lisää farmasian ja lääkealan opiskelusta esimerkiksi täältä ja täältä,3. Miksi reseptillä määrätty lääke tulee joskus ilman reseptiä ostettuna halvemmaksi? Itsehoitolääkkeitä voidaan määrätä reseptillä esimerkiksi jos asiakkaalla on vakuutus, joka korvaa lääkkeen.
Jos itsehoitolääkkeeseen ei ole reseptiä, vakuutus ei yleensä korvaa lääkettä. Joistakin itsehoitolääkkeistä saa myös reseptillä Kela-korvauksen, ja siten lääkkeen ostaminen reseptillä on asiakkaalle halvempaa. On myös tilanteita, jolloin ei Kela-korvattava lääke on määrätty reseptillä. Jos lääkkeen ostaa reseptillä, lääkkeen hintaan lisätään reseptin toimitusmaksu 2,39 € eikä lääkkeestä tule Kela-korvausta.
Tällöin lääkkeen hinta on siis asiakkaalle 2,39 € kalliimpi kuin ilman reseptiä ostettuna.4. Miten on mahdollista muistaa ulkoa niin paljon tietoa lääkkeistä? Monet uudet lääkkeet syntyvät vanhojen lääkkeiden pohjalta. Kun kerran opettelee yleisimpien lääkkeiden vaikutustavat, pääsee jo pitkälle.
- Esimerkiksi kolesterolilääkeryhmään nimeltä statiinit kuuluvat mm.
- Atorvastatiini, rosuvastatiini ja simvastatiini.
- Näillä kaikilla lääkkeillä on sama vaikutustapa elimistössä.
- Lääkkeet voivat erota esimerkiksi tehossa (kuinka tehokkaasti kolesteroli laskee) ja haittavaikutuksien määrässä tai esiintyvyydessä.5.
Miksi lääkkeiden toimittaminen kestää joskus kauan? Reseptilääkkeen toimittamiseen liittyy monta “näkymätöntä” vaihetta. Kyse ei ole siis vain tietokoneen naputtelusta, vaan toimitukseen liittyy mm. asiakkaan lääkitysturvallisuuteen ja Kela-korvaukseen liittyviä vaiheita.
- Jokaisen lääkkeen kohdalla farmaseutti käy läpi lääkkeen annostelun ja ottoajankohdan.
- Lapsille määrättyjen lääkkeiden annosteluohjeet pitää tarkistaa erityisen huolellisesti esimerkiksi painokilojen tai iän mukaan.
- Farmaseutti arvioi milloin hänen pitää olla yhteydessä lääkäriin esimerkiksi reseptin annostusohjeen epäselvyyden tai lääkkeiden yhteisvaikutuksen vuoksi.
Näiden lisäksi farmaseutti noudattaa esimerkiksi Fimean määräyksiä lääkkeiden toimittamisesta (PDF), hintaneuvonnasta ja lääkevaihdosta sekä Kelan ohjeita esimerkiksi kerralla Kela-korvattavista lääkemääristä, Mitä muuta haluaisit tietää farmaseutin työstä? Jatketaan keskustelua apteekin Facebook-sivuilla !
Näytä koko vastaus
Miksi lääkäri ei uusi reseptiä?
Kommentti 16.10.2019 08.30 Voisiko reseptikeskuksen ohjelmoida niin, että reseptejä voi lähettää uusittavaksi vain sinne, mistä ne on alun perin kirjoitettu? Janne Laaksonen Vielä kymmenen vuotta sitten potilaat toivat paperiset reseptinsä terveyskeskukseen uusittavaksi. Kun perushoitaja luukulla vastaanotti reseptit, hän samalla kyseli, mikä lääkkeistä on käytössä ja millä annoksella, ja mikä lääkkeistä pitäisi uusia.
Reseptipino odotti lääkärin lokerossa, ja lähes joka reseptin päällä oli keltainen liimalappu kertomassa lääkkeen todellisen käytön. Lääkäri uusi pinon tarvittaessa sairauskertomusta selaten, ja pino siirtyi tekstinkäsittelijälle, joka kirjasi uusitut reseptit sairauskertomukseen. Nykyään potilas voi lähettää reseptinsä uusittavaksi terveyskeskukseen kirjautumalla kotonaan Kanta-palveluun tai pyytämällä apteekkia lähettämään sähköisen uusintapyynnön.
Reseptin uusintapyyntöä ei voi lähettää yksityislääkäreille eikä julkiseen erikoissairaanhoitoon, vaan ainoastaan terveyskeskukseen. Terveyskeskuslääkärin aikaa kuluu työhön, jota ei pitäisi olla ollenkaan. Uusittavan reseptin avattuaan lääkäri lähtee kahlaamaan sairauskertomusta selvittääkseen, mikä oli lääkkeen indikaatio, kun se oli määrätty.
Liian usein käy ilmi, että lääkettä ei ollut alkuunkaan määrätty terveyskeskuksesta. Jos se oli määrätty terveyskeskuksesta, sitten rämpimään, josko löytyisi tietoa siitä, onko lääke enää ajankohtainen. Kun tietoa ei löydy, lääkäri palauttaa tai mitätöi reseptin. Parhaassa tietojärjestelmässä potilaalle lähtee lääkärin viesti, että reseptiä ei uusittu, koska terveyskeskuksessa ei ole tietoa potilaan nykyisestä terveydentilasta.
Heikoissa tietojärjestelmissä potilaalle menee viesti ainoastaan uusimatta jätetystä reseptistä. Terveyskeskuslääkärin aikaa kuluu työhön, jota ei pitäisi olla ollenkaan. Voisiko reseptikeskuksen ohjelmoida niin, että reseptejä voi lähettää uusittavaksi vain sinne, mistä ne on alun perin kirjoitettu? Ja vain siten, että uusintapyyntöön liittyy aina potilaan tai omaisen ilmaisema käsitys lääkkeen annostuksesta ja käyttötarkoituksesta.
- Erikoissairaanhoidon jatkohoidoissa reseptit voisi lähettää uusittavaksi siihen paikkaan, jonne epikriisikin on lähetetty.
- Eskikokoisessa terveyskeskuksessamme jokaiselle vastaanoton lääkärille tulee noin 30 reseptin uusintapyyntöä päivässä.
- Jos yhden reseptin käsittelyyn sairauskertomuksen selailuineen kuluu kolme minuuttia ja vaikka neljäsosa näistä on sellaisia, jotka päätyvät palautettavaksi tai mitätöitäväksi, lääkärikuntamme työaikaa haaskataan yhden lääkärin työpäivän verran joka päivä.
Voisiko reseptikeskusta korjata? Näin saisimme yhden terveyskeskuslääkärin lisää potilastyöhön. Terveyskeskuksen tarkoitus on edistää väestön terveyttä ja hoitaa sairauksia. Jos lääkäri joutuu tekemään työtä, joka ei tuota minkäänlaista terveyshyötyä, ei terveyskeskus toimi ja lääkärit pakenevat.
Näytä koko vastaus
Mitä tehdä kun lääkkeet loppuu?
Kun määrätty lääke on loppumassa tai resepti on vanhenemassa, voit pyytää paperireseptin uusimista terveydenhuollon toimipisteessä (esim. terveysasemalla).
Näytä koko vastaus
Mitä tapahtuu jos syö vanhentunutta lääkettä?
Lääkettä ei pidä käyttää pakkaukseen merkityn vanhenemispäivämäärän jälkeen, ja säilytyksessä tulee aina noudattaa annettuja ohjeita. Kun lääke vanhenee, sen teho pienenee ja sivuvaikutukset voivat lisääntyä. Ääritapauksessa se voi muuttua jopa myrkylliseksi.
Näytä koko vastaus
Onko vanhentunut lääke vaarallinen?
Onko vanhentunut lääke vaarallinen? Apteekkari vastaa | 11.08.2020 Annoin kissalle vuoden alussa vanhentuneita Tyrazol-tabletteja. Onko tämä vaarallista? Lääketehtaalta valmistuessaan Tyrazol-tableteille pystytään antamaan kahden vuoden säilyvyysaika huoneenlämmössä (15–25 °C) säilytettynä. Lääke ei muutu myrkylliseksi, mutta sen tehoa eikä myöskään turvallisuutta voida taata vanhentuneena. Lääkkeitä ei koskaan kannata käyttää lääkepakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivän jälkeen.
Sama ohje pätee sekä ihmis- että eläinlääkinnässä. Kannattaa huomioida, että eri lääkevalmisteilla on hyvinkin erilaiset säilyvyysajat. Tyrazol-tablettien säilyvyys on suhteellisen lyhyt moniin muihin tablettimuotoisiin lääkevalmisteisiin verrattuna. Tyrazol on ihmisille rekisteröity lääkevalmiste, jota voidaan tarpeen mukaan määrätä myös eläinlääkintään.
Lääke hillitsee liian voimakkaasti toimivan kilpirauhasen toimintaa, jolloin kilpirauhashormonin vaikutukset elimistöön vähenevät. Apteekkari Eija Nousiainen, Linnanportin apteekki, Savonlinna Lähetä kysymyksesi apteekkarille : Onko vanhentunut lääke vaarallinen?
Näytä koko vastaus
Mistä tietää onko lääke vanhentunut?
Julkaistu 25.11.2020 11.58, julkaisija Markkinointi Kun lääke vanhenee, yleensä sen teho vähenee, sivuvaikutukset voivat lisääntyä ja ääritapauksessa lääkeaine voi muuttua jopa myrkylliseksi. Yleensä lääkevalmisteen laadun heikkeneminen ei ole aistinvaraisesti havaittavissa. Lääkevalmisteissa tapahtuvien muutosten nopeus riippuu olosuhteista, joissa valmisteita säilytetään.
Lämpötilan, valosäteilyn tai suhteellisen kosteuden lisääntyminen useimmiten heikentää säilyvyyttä, mutta monet lääkkeet eivät siedä myöskään liian kylmiä tai kuivia olosuhteita. Lääke ei kuulu jääkaappiin, ellei pakkauksessa näin nimenomaan neuvota. Erityisesti jääkaapissa oleva kylmyys ja kosteus on lääkkeille hyvin epäedullinen, jolloin niiden vanheneminen kiihtyy.
Lääkkeitä ei kannata sijoittaa kylpyhuoneeseen eikä muihin märkiin tiloihin, sillä kosteus nopeuttaa lääkeaineiden hajoamista. Moni lääkeaine on herkkä myös valon vaikutukselle. Auringosta tuleva UV-säteily voi saada lääkeaineen hajoamaan, joten lääkepakkaukset on pidettävä suljettuina ja valolta suojassa.
Lääkkeet eivät myöskään kestä jäätymistä eivätkä lämpötilan rajuja vaihteluita. Kesämökin lääkekaappi kannattaakin laittaa ajan tasalle aina lomakauden alkaessa ja viedä pois mökkikauden päätyttyä. Todellinen vaikuttavan aineen pitoisuus lääkkeissä vaihtelee tietyissä, ennalta määrätyissä rajoissa etiketissä ilmoitettavan arvon ympärillä.
Eli käytännössä lääkevalmisteessa ei ole aina sama määrä vaikuttavaa ainetta, vaan se vaihtelee hieman. Valmisteen maksimikestoaika määritellään jo ennen kuin valmiste saa myyntiluvan ja se voi eri valmisteilla vaihdella kovastikin. Viisi vuotta on maksimiaika lääkevalmisteiden kestolle, mutta jos lääkeaine on esim.
Helposti hapettuva eikä sen tehoa voida taata pidemmäksi aikaa, kestoaika määritellään lyhyemmäksi esim. nitrotableteilla se on valmistumisesta maksimissaan kaksi vuotta. Nämä kestoajat tutkitaan tarkasti siis jo etukäteen, jotta voidaan taata lääkkeiden oikea teho ja turvallinen käyttö sekä se, että ne vaikuttavat halutusti koko kestoaikansa.
Lääkevalmisteen viimeinen käyttöpäivämäärä merkitään pakkauksiin kuukauden tarkkuudella esimerkiksi 11-2025 tai 11/2025. Viimeinen käyttöpäivämäärä ilmoitetaan useimmiten “Käyt. viim./Anv. senast/Exp” -merkinnällä ja se tarkoittaa, että lääke on käyttökelpoinen mainitun päivämäärän loppuun eli 30.11.2025 asti.
- Jos pakkauksessa on merkintä “Käyt.
- Ennen/Anv.
- Före 11/2025″, lääke tulee käyttää ennen mainittua päivämäärää eli tässä esimerkissä 31.10.2025 mennessä.
- Niinpä yhteenvetona voidaan todeta, ettei lääkettä pidä käyttää pakkaukseen merkityn vanhenemispäivämäärän jälkeen, ja säilytyksessä tulee aina noudattaa annettuja ohjeita.
Lääkkeen ilmoitettu kestoaika takaa valmisteen säilyvän laadultaan hyvänä, mikäli se säilytetään ohjeiden mukaisesti myyntipakkauksessaan. Jos lääkkeitä siirretään säilytettäväksi alkuperäispakkauksen ulkopuolelle, tulee niiden säilyvyys aina varmistaa, etenkin jos kyse on valo- tai kosteusherkästä valmisteesta.
Näytä koko vastaus
Tarvitseeko e pillerien kanssa käyttää kondomia?
4. Jäävätkö kuukautiset pois e-pillereitä käytettäessä ja käykö pelkkä kondomi ehkäisyyn? – Kysymys: Sellasta vaan, että kun mä tarvitsisin e-pillereitä, niin 1. Saako niitä koulun terveydenhoitajalta? 2. Onko terveydenhoitajalla vaitiolovelvollisuus? 3.
- Ei kai niistä terveydenhoitajalta saaduista e-pillereistä joudu erillisiin jatkotutkimuksiin? 4.
- Jäävätkö kuukautiset pois pillereitä käyttäessä? 5.
- Onko joka koulun terveydenhoitajalla e-pillereitä? 6.
- Saako 14-vuotiaskin hakea e-pillereitä terveydenhoitajalta? Anteeksi näin pitkä viesti, mutta tarvitsisin kaiken tiedon nyt? PS.
käykö pelkkä kondomi ehkäisyyn? Vastaus: Kondomin käyttö on suositeltavaa myös e-pillereiden käytön aikana, sukupuolitautien ehkäisemiseksi. Sitä kannattaa käyttää aina jonkin aikaa, jos kumppani vaihtuu. Jos molemmille on kyse ensimmäisestä suhteesta, ei kondomia tarvitse välttämättä käyttää e-pilleri ehkäisyn alkaessa.
Ondomi käy ehkäisyksi, mutta se ei ole niin luotettava kuin e-pillerit tai vastaavat valmisteet (laastari, rengas). Kts. edellinen vastaus käytänteistä, e-pillereiden saanti koulun terveydenhoitajalta riippuu paikkakunnan käytänteistä. Jos on niin, että ehkäisy voidaan aloittaa koulun terveydenhoitajan kautta, niin silloin hänellä on e-pillereitä.
Terveydenhoitajilla on vaitiolovelvollisuus. Aina kun e-pillerit aloitetaan (kyse lääkkeestä) on jossain vaiheessa myös lääkärin tarkastus. E-pillereiden aloitukselle ei ole varsinaista alaikärajaa, tilanne arvioidaan aina tapauskohtaisesti, jos on kyse kovin nuoresta henkilöstä.14-vuotias voi aloittaa e-pillerit, jos ei mitään terveydellistä estettä aloitukselle ole.
Näytä koko vastaus
Voiko menkat tulla e-pillereiden aikana?
Asiantuntija vastaa – 27.12.2021 klo 16:09, Väestöliitto Hei, ja kiitos kysymyksestäsi! Kuvaamasi ruskea vuoto kuulostaa välivuodolta. Välivuodolla tarkoitetaan kuukautisten välillä esiintyvää veristä vuotoa, joka voi kestoltaan ja määrältään vaihdella.
Kyseessä on, kuten sanoitkin, e-pillereiden ensimmäisten käyttökuukausien aikana melko tavallinen sivuoire. Yleensä ei ole aihetta huoleen, vaikka vuoto voikin tuntua tosi häiritsevältä. E-pillereiden aloituksesta välivuotoa voi esiintyä joskus kahden ensimmäisen kuukauden ajan. Yleensä välivuoto lakkaa e-pillereiden käyttöä jatkettaessa seuraavien kiertojen aikana.
Jos välivuoto kuitenkin jatkuu, voi asia korjaantua pillereiden merkkiä vaihtamalla, tai vaihtamalla kokonaan ehkäisymenetelmää. Joskus myös välivuotoa voi tulla, jos pillereitä on unohtunut ottaa. E-pillerit on siis tärkeä ottaa säännöllisesti päivittäin, ja mieluiten samaan kellonaikaan.
- Tiputteluvuoto itsessään ei vaikuta ehkäisytehoon, ellei sen syynä ole juuri pillereiden käyttöön liittyvä ongelma, kuten pillereiden unohtuminen.
- Välivuodon syitä voivat olla myös esimerkiksi jokin gynekologinen tulehdus tai muu sairaus.
- Jos välivuotoa on säännöllisesti, se jatkuu useamman kuukautiskierron ajan, tai asia muutoin huolettaa, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.
Koska olet juuri aloittanut yhdistelmäehkäisyn käytön,voi tilannetta vielä seurailla muutaman kuukauden ajan. Mikäli tilanne kuitenkin vaivaa sinua kovasti, voit olla yhteydessä lääkäriisi, joka osaa parhaiten vastata juuri sinua ja tilannettasi koskeviin kysymyksiin.
Näytä koko vastaus
Milloin e-pillerit menee vanhaksi?
Lääkkeillä on vain yksi päiväys eli se päivä, jolloin se menee vanhaksi. Lääke ei ole “parasta ennen” jotakin päivää, vaan kun se menee vanhaksi, se menee vanhaksi, sanoo proviisori Petri Vähätalo Kivimaan apteekista Lahdesta. Kuva: Yle 1.2.2011 12:11 • Päivitetty 10.4.2012 20:54 Viimeinen käyttöpäivä on lääkkeillä ehdoton, sanoo proviisori Vähätalo.
– Meillä Suomessa on turvallisuusseuranta niin tarkka, että lääkkeiden vanhenemispäivämäärän mukaan mennään ihan jämptisti. Siitä ei lähdetä luistamaan. Asiakkaita kuitenkin on monenlaisia, joku noudattaa päiväysohjetta tarkemmin, joku toinen taas ei. Tämä on tuttua myös apteekeissa. – Aika usein meiltä kysytään, että tämä on nyt mennyt lokakuussa vanhaksi voisko tätä käyttää.
Meidän vastaus on, että ei sitä saa käyttää. Olen joillekin valmistajillekin soittanut ja vastaus on jämpti: emme me voi taata mitään, viimeisestä käyttöpäivästä ollaan lääkkeissä tosi tarkkoja. Voiko vanhentuneen lääkkeen käyttö olla vaarallista? – Teoreettisesti se voisi olla vaarallista, mutta käytännössä mitään myrkkyä siitä lääkkeestä ei ainakaan ihan heti tule.
- Se mitä todennäköisesti pikkuhiljaa alkaa tapahtua on, että lääkkeen teho alkaa vähentyä, toteaa proviisori Petri Vähätalo.
- Tiukka sääntö koskee sekä reseptivapaita että reseptillä myytäviä lääkkeitä.
- Reseptipuolella varsinkin on sellaisia molekyylejä, jotka menee nopeammin vanhaksi, niiden teho laskee ja niistä voi jopa tulla jollakin tavalla myrkyllisiä.
– Käsikauppapuolella on paljon esimerkiksi vitamiinivalmisteita, jotka nykyisin eivät ole enää lääkkeitä, vaan ne ovat elintarvikelainsäädännön alaisia tuotteita, niillä on parasta ennen -päivämäärä. Tärkeätä on muistaa myös lääkkeen oikea säilytys, sanoo Vähätalo.
Näytä koko vastaus
Saako E-pillereitä apteekista ilman reseptiä?
3. Miten hankin e-pillerit? – E-pillerit ovat reseptilääkkeitä eli tarvitset reseptin, jotta voit ostaa niitä apteekista. E-pillerireseptin voit saada ehkäisyneuvolasta, terveyskeskuksesta, yksityiseltä gynekologilta, kouluterveydenhuollosta tai nuorisopoliklinikalta. Soita tai mene juttelemaan asiasta. Joissakin kunnissa saat aloituspakkauksen mukaasi ilmaiseksi.
Näytä koko vastaus
Voiko terveydenhoitaja antaa E-pillereitä?
Lainsäädäntö mahdollistaa käytännön. Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai kätilö voi antaa naiselle maksuttoman e – pillereiden, ehkäisyrenkaan tai minipillereiden aloituspakkauksen. Kyse on ammattihenkilölain sallimasta oireenmukaisesta hoidosta, jota laillistettu ammattihenkilö voi toteuttaa.
Näytä koko vastaus
Mitä tehdä jos unohtaa E-pillerin?
PYSY RAUHALLISENA. Älä panikoi, jos unohdit pillerin – sitä on tapahtunut monille. Jotkin e-pillerit tehoavat edelleen, vaikka unohdat ottaa yhden tai kaksi. On kuitenkin mahdollista, että raskauden riski on nyt olemassa.
Näytä koko vastaus