Kiisselin Suurustaminen Vehnäjauhoilla Resepti?

Kiisselin Suurustaminen Vehnäjauhoilla Resepti

Voiko kiisselin suurustaa vehnäjauhoilla?

Peda.net > Käyttäjät > Riikka Kotiranta > eKotitalous 7 – Nauti arjesta (UUSI OPS) (kopio) > Kotitalous 7 > 5. RUOKA JA HYVINVOINTI > 5.7 Ruoanvalmistuksen perusmenetelmät > Suurustaminen Tärkkelysjauhoilla suurustettaessa tärkkelys sitoo kuumennettaessa itseensä nestettä ja turpoaa ja sakenee eli liisteröityy, ja kypsyessään seos muuttuu läpikuultavaksi, Suurustamisessa voi käyttää vehnäjauhoja, perunajauhoja, maissitärkkelysjauhoja tai ohrakasta. Suurustamistapoja ovat kokoneste- tai osanestesuurustaminen ja rasvasuurustaminen. Perunajauhoilla suurustaminen sopii marjakastikkeisiin, kiisseleihin ja keittoihin. Perunajauhot sekoittuvat hyvin kylmään nesteeseen, ja niiden kypsentämiseen riittää kiehautus. Liian korkea lämpötila ja liian pitkä kuumennusaika aiheuttavat kiisselin tai keiton löystymisen.

 • Maissitärkkelysjauhot sopivat parhaiten maitokiisseleihin ja -keittoihin.
 • Maissitärkkelysjauhoja tulee kypsentää muutama minuutti saostumisen jälkeen.
 • Ohrakasta (ohratärkkelys) käytetään kiisselien, kastikkeiden, pataruokien ja keittojen suurustamiseen sekä leivontaan.
 • Okonestesuurustuksessa kaikki aineet mitataan kylmänä kattilaan ja sekoitetaan hyvin.

Kuumennetaan koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja kiehahtaa ja pintaan tulee muutamia kuplia. Älä keitä. Kiisselin rakenteesta tulee pehmeää. Osanestesuurustuksessa tärkkelysjauhot lisätään pieneen määrään kylmää nestettä (suurus) ja sekoitetaan tasaiseksi. Kiisselin Suurustaminen Vehnäjauhoilla Resepti Nostetaan kattila takaisin liedelle ja kiehautetaan. Suurus paakkuuntuu helposti, jos se lisätään nopeasti kuumaan nesteeseen. Huolellinen sekoittaminen estää paakkujen syntymisen. Osanestesuurustus sopii marjoja tai hedelmiä sisältävien kiisselien ja mehukeittojen valmistamiseen.

Katselutila

Keittoja, kastikkeita ja muhennoksia valmistettaessa neste suurustetaan vehnäjauhoilla. Suurustamiseen voi käyttää nestesuurustusta tai rasvasuurustusta. Nestesuurustuksessa jauhot sekoitetaan pieneen määrään kylmää nestettä ja seos lisätään kuumaan suurustettavaan nesteeseen ja sekoitetaan hyvin.

Rasvasuurustuksessa jauhot lisätään öljyyn tai sulaan rasvaan ja kuumennetaan koko ajan sekoittaen. Seokseen lisätään neste ja sekoitetaan huolella tasaiseksi, ettei kastikkeeseen tule paakkuja. Käytetään ruskean kastikkeen ja maitokastikkeen valmistamisessa. Rasvasuurusteesta voidaan tehdä myös tahna, jolloin pehmeä rasva ja jauhot sekoitetaan tasaiseksi seokseksi.

Tahna lisätään kiehuvaan nesteeseen sekoittamalla. Käytetään esimerkiksi kalakeiton liemen suurustamiseen. Jauhojen ja nesteen suhde keitoissa, kastikkeissa ja muhennoksissa: Keitto: 2 rkl vehnäjauhoja / 1 l nestettä Kastike: 6 rkl vehnäjauhoja / 1 l nestettä Muhennos: 10 rkl vehnäjauhoja / 1 l nestettä Kiisselin Suurustaminen Vehnäjauhoilla Resepti Jauhot suurustavat kastikkeet ja keitot.

Näytä koko vastaus

Voiko Vehnäjauholla suurustaa?

Perinteisin tapa kastikkeen suurustamiselle, eli sakeuttamiselle on jauhoilla suurustaminen. Kastike saostetaan yleensä vehnäjauhoilla, mutta myös erilaisia tärkkelysjauhoja (esim. peruna- tai maissijauho) voi käyttää.
Näytä koko vastaus

Voiko kastikkeen suurustaa Perunajauhoilla?

Kiisselin Suurustaminen Vehnäjauhoilla Resepti Hyvä kastike mehevöittää ja maustaa aterian ja antaa sille viimeisen silauksen. Sanonnan mukaan kastikkeistaan kokki tunnetaan. Kuuluuhan onnistuneen kastikkeen tekeminen kokkaajan perustaitoihin. Jo seiskaluokkalaiset sukeltavat kastikkeiden maailmaan.

 1. Lyhyen teoriaopetuksen jälkeen oppilaat pääsevät tositoimiin eikä aikaakaan, kun kotitalousluokassa leijailee herkullinen tuoksu ja pannuilla tirisee sipuli ja jauheliha.
 2. Astikkeen tekemisen taitoja aletaan hioa valmistamalla perinteistä jauhelihakastiketta.
 3. Hiomista riittää, sillä kastike aiheuttaa pulmia monelle kokeneellekin kokkaajalle.

Nuorilta kokeilta puuha sujuu kuitenkin näppärästi eikä aikaakaan, kun spagetti ja jauhelihakastike kannetaan tarjolle. “Kastikkeen voi suurustaa vehnäjauhoilla, gluteenittomalla jauhoseoksella, perunajauhoille, maizenalla eli maissitärkkelyksellä, ohrakkaalla tai valmiilla kastikesuuruksilla”, esittelee kotitalousopettaja Nina Sahlgren-Hotakainen vaihtoehtoja.

 • Vehnäjauhoja ja gluteenittomia jauhoja täytyy kypsentää noin viisi minuuttia, jotta jauhon maku katoaa, maizenaa ja ohrakasta pari kolme minuuttia.
 • Valmis maissitärkkelyksestä tehty suuruste ja perunajauhot kypsyvät heti, kun kastikkeen kuumentaa.
 • Jauhot sekoitetaan pieneen tilkkaan kylmää nestettä ja lisätään ohuena nauhana kuumaan nesteeseen koko ajan sekoittaen.” Jauho-rasvasuurus alkaa olla katoavaa keittiökulttuuria.

– Sitä ei ole opetettu kotitaloustunneilla enää vuosiin, Nina Sahlgren-Hotakainen toteaa. Jos kastikkeeseen jää paakkuja, niitä voi yrittää silottaa vispaamalla. Jos se ei auta, otetaan avuksi siivilä. Liian löysän kastikkeen saa paksummaksi lisäämällä kupilliseen kylmää vettä suurusta.

 • Seos lisätään kastikkeen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
 • Liian sakea kastike ohennetaan lisäämällä nestettä.
 • Jauhojen tilalla voi käyttää paseerattua tomaattia, tuorejuustoa, aurajuustoa tai juuresraasteita.
 • Sienikastiketta en suurustaisi lainkaan, vaan lisäisin siihen vain tilkan ruokakermaa.” “Mausteiden käytössä ei pidä mennä liiallisuuksiin.

Aina voi lisätä, mutta pois ei saa. Ei myöskään pidä käyttää liian monia makuja, kolmesta viiteen maustetta riittää”, opastaa Sahlgren-Hotakainen. Kastikkeeseen saa makua liemikuutioista, fondeista sekä valmiista kastiketiivisteistä. Maku valitaan tarjottavan ruuan mukaan.

Lihalle, kalalle, linnuille ja kasviksille on omat makunsa ja mausteensa. Se mikä sopii kalalle ei maistu liharuokien kanssa. “Broilerikastikkeeseen voi lisätä ananasta tai mandariinia, ripauksen chiliä tai cacao-chilipippuria. Kalan kanssa käy juustokastike ja mausteeksi sitruuna ja tilli. Juustokastikkeeseen voi käyttää sulate- tai tuorejuustoja.” Kalan kanssa voi tarjota myös kylmiä kastikkeita.

Tartar-kastikkeen voi tehdä kermaviilistä, johon voi sekoittaa valmista pikkelssiä ja kurkkusalaattia. Perusjauhelihakastikkeeseen saa uutta makua pekonilla, sienillä, juuresraasteilla tai kylmäsavuporolla. Nokare marjahyytelöä juhlistaa riistakastiketta.

 • Erma, ruokakerma, smetana tai ranskankerma pehmentää kastikkeen maun.
 • Sitä ei tarvita paljon, jo puoli desiä neljän hengen annokseen riittää.
 • Erma lisätään kastikkeeseen vasta loppuvaiheessa, kuumennetaan kastike ja annetaan hautua, kunnes se on sopivan paksuista.
 • Ranskankerma ja smetana lisätään kuumaan kastikkeeseen sekoittamalla se ensin osaan kastiketta ja lisäämällä vasta sitten kattilaan.

Näin kastike ei pääse juoksettumaan. Perinteinen jauhelihakastike 400 g jauhelihaa 1 sipuli hienonnettuna 4 rkl vehnäjauhoja 5 dl vettä 1 lihaliemikuutio öljyä tai voita paistamiseen mustapippuria (1/2 dl kermaa tai ruokakermaa) Ruskista liha ja sipuli.

 • Ripottele sekaan jauhot ja ruskista hieman.
 • Lisää vesi ja liemikuutio.
 • Mausta mustapippurilla.
 • Hauduta pienellä lämmöllä puoli tuntia.
 • Lisää halutessasi kermaa tai ruokakermaa.
 • Valkoinen peruskastike 2 rkl margariinia tai voita 2 rkl vehnäjauhoja 4 dl maitoa 1/2 tl suolaa 1 tl sokeria 1/4 tl valkopippuria muskottipähkinää Sulata rasva kattilassa miedolla lämmöllä ja sekoita jauhot mukaan.

Lisää maito vähitellen ja sekoita sileäksi. Hauduta 5 minuuttia. Pyöräytä puuhaarukalla muutaman kerran pohjaa myöten, jotta kastike ei pala pohjaan. Mausta. Nakkikastike 1 sipuli pala purjoa 400 g nakkeja porkkana tölkki tomaattimurskaa valkopippuria suolaa maustekurkku, oliiveja tai kapriksia Silppua sipuli, suikaloi purjo ja paloittele nakit.

 • Ruskista kaikki pannulla.
 • Sekoita joukkoon hienoksi raastettu porkkana ja tölkki tomaattimurskaa.
 • Mausta pippurilla ja suolalla.
 • Eitä hiljaisella lämmöllä, kunnes ainekset ovat kypsyneet.
 • Uutioi maustekurkku tai viipaloi oliivit ja lisää kastikkeeseen.
 • Uumenna ja tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.
You might be interested:  Marie Antoinette Kakku Resepti?

Tartar-kastike 2 dl majoneesia 2 rkl valmista pikkelssiä 2 rkl hienonnettua suolakurkkua 1 rkl ruohosipulisilppua Sekoita ainekset keskenään ja laita hetkeksi jääkaappiin maustumaan. Tarjoa paistetun kalan kanssa. Currykastike 1 tl curryjauhetta 1 tl sipulisilppua 1 pieni lohko omenaa raastettuna 1/2-1 rkl voita tai margariinia 1 rkl vehnäjauhoja 1 1/2-2 dl kana- tai kasvislientä (suolaa) (kermaa) Sulata rasva paksupohjaisessa kattilassa.

 1. Sekoita sulaan rasvaan curryjauhe, sipulisilppu ja raastettu omena.
 2. Omena korostaa curryn makua.
 3. Sekoita hetki.
 4. Sekoita jauhot joukkoon ja anna niiden kiehahtaa rasvassa.
 5. Älä ruskista.
 6. Ota kattila levyltä.
 7. Lisää kylmä tai haalea neste koko ajan sekoittaen.
 8. Nosta kattila takaisin liedelle ja jatka sekoittamista, kunnes kastike kiehahtaa.

Jos lisäät kastikkeeseen kuumaa nestettä, lisää se vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen kypsyä viisi minuuttia. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa. Kastiketta voi pehmentää tilkalla kermaa. Tarjoa broilerin ja riisin kanssa.
Näytä koko vastaus

Voiko perunajauhoa käyttää vehnäjauhon sijaan?

Jos ohjeessa on desilitra vehnäjauhoja, sen tilalle sopii: 2/3 dl perunajauhoja.1 dl maissitärkkelystä 1 dl riisijauhoja.
Näytä koko vastaus

Miten suurustaa kastike ilman jauhoja?

Sakeutus – Kastikkeen voi sakeuttaa monella tavalla. Kokeile esimerkiksi: 1. Kermaa, joka sekoitetaan tilkkaan lientä ja kaadetaan sen jälkeen kastikkeeseen. Keitetään hyvin hiljaisella lämmöllä, kunnes kastike on halutun paksuista.2. Maizena on myös hyvä kastikkeen sakeuttaja.

 • Maizena on valmistettu maissitärkkelyksestä.
 • Maizenaaa löytyy tummille ja vaaleille kastikkeille.
 • Maizenan voi sekoittaa suoraan kiehuvaan liemeen.3.
 • Eltuainen käy kastikkeen suurustamiseen, kun kastike on jo valmista.
 • Vispaa keltuainen ja puoli desiä kermaa keskenään.
 • Sekoita seos valmiiseen kastikkeeseen.

Älä keitä kastiketta enää.4. Voillakin voi sakeuttaa kastikkeen. Lisää kuumaan liemeen suolatonta voita ja vispaa voimakkaasti. Lähde: Nicehouse
Näytä koko vastaus

Paljonko vehnäjauhoja suurustamiseen?

Suurustamisesta Olen viime aikoina seurannut hieman huolestuneena kehitystä, jossa kastikkeet ovat jääneet pois monen kokkailuista. Tai sitten käytetään pelkästään valmiita kastikkeita. Itselleni kastikkeet ovat aina olleet tärkeitä aina lapsuuden makumuistoista lähtien.

 • Edelleen eräs rakkaimmista makumuistoistani on mökkinaapurissa nautittu jänis ruskeassa kastikkeessa tietysti perunoiden kera.
 • Jänis oli omalta pellolta ammuttu ja perunat löytyi omasta perunakellarista.
 • Todellista lähiruokaa siis.
 • Etenkin näin talviaikaan sopii mielestäni parhaiten perinteiset vehnäjauhoilla suurustetut kastikkeet.

Vaikkapa lihapadat tai mademuhennos ovat esimerkkejä talven sesonkiherkuista. Seuraavassa pari vinkkiä onnistuneen kastikkeen valmistamiseksi. Vehnäjauhoilla suurustaminen

 • Käytän kolmea tapaa suurustaa kastikkeita vehnäjauhoilla:
 • 1) Lämminsuurustus (rasva-jauhosuurustus)
 • 2) Kylmäsuurustus (osanestesuurustus)
 • 3) Tahnasuurustus (rasva-jauhosuurustus)
 • 1. Lämminsuurustus

Rasva (voi, öljy) kuumennetaan ja siihen lisätään jauhot hyvin sekoittaen puuhaarukalla tai vispilällä. Vaaleita kastikkeita valmistettaessa jauho-rasvaseosta kypsennetään n. minuutti ennen nesteen lisäystä. Ruskeita kastikkeita valmistettaessa jauho-rasvaseosta kypsennetään, kunnes se on halutun väristä, eli muutamista minuuteista puoleen tuntiin.

Nesteen voi lämmittää ennen sen lisäystä, ei kuitenkaan kiehuvan kuumaksi. Jos neste on lisäysvaiheessa liian kuumaa, jauhot liisteröityvät liian nopeasti ja paakkujen syntymisen todennäköisyys kasvaa. Neste kannattaa lisätä parissa erässä rasva-jauhoseoksen joukkoon koko ajan voimakkaasti sekoittaen jolloin kastike pysyy sopivan ohuena ja sileänä.

Alussa ei pidä olla huolissaan kastikkeen koostumuksesta. Kastike kyllä sakeutuu keitettäessä. Rasvan ja jauhojen sopiva suhde on painomitoissa kumpaakin yhtä paljon, eli tilavuusmitoissa jauhoja tarvitaan melkein kaksinkertainen määrä rasvaan nähden.2.

Kylmäsuurustus Jauhot sekoitetaan pieneen määrään kylmää nestettä ja seos lisätään kuuman (ei voimakkaasti kiehuvan) liemen joukkoon hyvin sekoittaen. Kylmäsuurustus soveltuu etenkin rasvaisiin paistiliemiin sekä kastikkeeseen tai keittoon, joka on liian ohutta. Kylmäsuurustus voi antaa ruoalle lievän jauhonmaun, joten sitä ei kannata käyttää miedonmakuisiin kastikkeisiin, kuten maitokastikkeeseen.3.

Tahnasuurustus Sopiva määrä (ks. kohta 1) jauhoja sekoitetaan pehmeään rasvaan. Seosta lisätään kuumaan liemeen hyvin sekoittaen, kunnes haluttu paksuus on saavutettu. Vehnäjauhosuurusten ainesuhteet Ainesuhteet riippuvat etenkin siitä, kuinka sakeaa valmiista kastikkeesta haluaa.

 1. Perusohjeena voisi käyttää 1 rkl vehnäjauhoja / 1 dl nestettä.
 2. Sileitä ja maukkaita kastikkeita!
 3. Jouko

: Suurustamisesta
Näytä koko vastaus

Mitä on Puolikarkea vehnäjauho?

Emännän Puolikarkea Vehnäjauho 2 kg Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho valmistetaan vehnänjyvän ydinosasta. Puolikarkea vehnäjauho on jauhatusasteeltaan hienojakoisempaa kuin erikoisvehnäjauho ja se sopii hyvin pullan sekä vaalean leivän ja sämpylöiden, mutta myös yleisjauhoksi kaikkeen leivontaan.1 dl Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja painaa n.65 g.

 1. Pakkauksessa on noin 30 dl jauhoja.
 2. Puolikarkea Vehnäjauho imee nopeasti itseensä taikinanesteen, jolloin myös taikinasitko muodostuu nopeasti.
 3. Niinpä Puolikarkea Vehnäjauho sopii hyvin hiivataikinoihin, joihin halutaan hyvä sitko kuten pullien, sämpylöiden ja vaaleiden leipien leipomiseen.
 4. Se sopii myös hyvin yleisvehnäjauhoksi.

Puolikarkea Vehnäjauho on melko hienoa, sen vuoksi se on hyvä lisätä kakku-, torttu- ja piparitaikinoihin siivilän läpi hyvin vispaten, jotta se ei paakkuunnu. VEHNÄJAUHO, jauhonparanne (askorbiinihappo). VETEMJÖL, mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra).

Kuivassa ja viileässä, suojattava voimakkailta hajuilta. Parasta ennen 12 kk pakkauspäivästä. Näin kierrätät pakkauksen Pakkaus lajitellaan kartonkikeräykseen. Tarkistathan tuotetiedot myös aina pakkauksesta. : Emännän Puolikarkea Vehnäjauho 2 kg
Näytä koko vastaus

Mitä eroa on Durumvehnäjauholla ja Vehnäjauholla?

Miten hyvin tunnet eri jauhot? Mikä sopii parhaiten sämpylätaikinaan ja mistä jauhoista syntyy paras pitsapohja? Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho valmistetaan vehnänjyvän ydinosasta sekä jyvän ytimen uloimmista osista. Puolikarkea Vehnäjauho sopii hiivataikinoihin, joihin halutaan hyvä sitko, kuten pullien, sämpylöiden ja vaaleiden leipien leipomiseen.

Jauho sitoo taikinanesteen nopeasti itseensä, joten myös taikinasitko muodostuu nopeasti. Myllyn Paras Erikoisvehnäjauho on jauhatukseltaan karkeampaa kuin Emännän Puolikarkea Vehnäjauho. Sopii erityisen hyvin munavaahtoleivonnaisiin, esim. kakkuihin ja kääretorttuihin, pikkuleipiin ja murotaikinaleivonnaisiin.

Myllyn Paras Durumvehnäjauho valmistetaan durumvehnästä, jonka jyvät ovat lasimaisen läpikuultavia ja kovempia kuin tavallisen vehnän jyvät. Jauho on keltaisempaa ja venyvän sitkoaineksen pitoisuus on alhainen, joten jauho sopii hyvin pastan ja helposti kaulittavien pitsapohjien valmistukseen.

Myllyn Paras Karkea Vehnäjauho valmistetaan jauhamalla vehnänjyvän ytimet. Jauho sekoittuu erityisen hyvin taikinanesteeseen. Sopii kuohkeutta vaativaan leivontaan, paneeraukseen ja kastikkeiden suurustamiseen. Myllyn Paras Hiivaleipäjauho eli tumma vehnäjauho valmistetaan vehnänjauhatuksen yhteydessä kuorikerrosta lähinnä olevasta vehnän ytimen osasta.

Jauho sisältää jyvän ravintorikkaat osat, jotka tekevät jauhosta tummempaa. Sopii ruokaleipien, sämpylöiden ja piirakoiden valmistukseen sekä makeisiin leivonnaisiin, joista halutaan saada terveellisempiä. Myllyn Paras Grahamjauho eli täysjyvävehnäjauho sisältää kaikki vehnänjyvän osat: alkion, ydin- ja kuorikerrokset.

 1. Jauhossa on runsaasti kuitua ja ravintoaineita, joten siitä tehdyt leivonnaiset ovat terveellisempiä.
 2. Grahamjauhojen leivontaominaisuudet poikkeavat oleellisesti normaalista vehnäleivonnasta: leivän volyymi jää vehnäleivontaa pienemmäksi.
 3. Sopii ruokaleipien, sämpylöiden, korppujen ja piirakoiden valmistukseen.

Myllyn Paras Sämpyläjauhoseos soveltuu erityisesti sämpylöiden, mutta myös hiivaleipien, patonkien, korppujen, teeleipien, rieskojen sekä marja-, liha- tai pitsapiirakoiden leivontaan. Erikoiskoostumuksen ansiosta sämpylöistä tulee entistä kuohkeampia.

Sämpyläjauhoseos sisältää vehnäjauhon lisäksi vehnärouhetta ja ruisjauhoa. Myllyn Paras Pizzajauho on valmis jauhoseos pitsapohjien leipomiseen. Lisää vain vesi ja hiiva. Jauho sisältää durumvehnäjauhoa, jonka ansiosta taikinaa on helppo kaulia ja käsitellä, se pitää kaulittaessa hyvin muotonsa vetäytymättä takaisin.

You might be interested:  Naudan Jauheliha 17 Resepti?

Myllyn Paras Korppujauho (saatavilla myös Ruiskorppujauho) valmistetaan leipomalla ja paistamalla korput, jotka jauhetaan ja pakataan. Sopii vuokien leivitykseen, mureketaikinoihin, liha-, kana- ja kasvisleikkeiden leivittämiseen sekä laatikkoruokien ja kinkun kuorrutukseen. Myllyn Paras Lettu- ja Vohvelijauho on valmis jauhoseos: lettutaikinaan lisätään ainoastaan vesi, vohvelitaikinaan vain kivennäisvesi ja kerma. Pussillisesta Lettu- ja vohvelijauhoa saa 35 pientä lettua tai 10 isoa lettua tai 8–10 vohvelia. Kuvat: Myllyn Paras Oy
Näytä koko vastaus

Voiko vehnäjauhot korvata Sämpyläjauhoilla?

Tunnetko jauhojen ominaisuudet? Lue pieni jauho-opas * Vehnäjauhoilla on paras sitko-ominaisuus, joten niillä syntyvät kuohkeat leivonnaiset. Periaatteessa voit käyttää leivonnaisissa mitä vehnäjauhoja tahansa. Vehnäjauhot voi korvata osin tai kokonaan muilla jauhoilla.

Puolikarkeat, niin kutsutut leivontakarkeat vehnäjauhot, jauhetaan hienommaksi kuin erikoisvehnäjauhot. Ne sopivat hyvin käsin alustettaviin hiivataikinoihin sekä pikkuleipätaikinoihin ja voitaikinoihin. * Erikois- eli ydinvehnäjauhot jauhetaan jyvän sisimmästä ydinosasta. Ne ovat karkeampia ja valkoisempia kuin puolikarkeat vehnäjauhot ja sisältävät sitkoainetta eniten.

Ne sopivat leivonnaisiin, joihin tulee runsaasti rasvaa ja sokeria. Käytä erikoisvehnäjauhoja, jos leivot hiivataikinaa leipä- tai yleiskoneella. Vähennä silloin jauhojen määrää 1–2 desilitraa, sillä erikoisvehnäjauhot turpoavat vielä kohotusvaiheessa.

* Karkeat vehnäjauhot sopivat hyvin sitkottomien, munavaahtotaikinoiden valmistukseen, kuten täytekakkupohjaan tai kääretorttutaikinaan. * Täysjyvävehnäjauhoihin eli grahamjauhoihin käytetään koko vehnänjyvä. Siksi ne ovat hiukan tummempia. Ne ovat myös kuitu- ja ravintorikkaampia kuin vehnäjauhot. Leivonnassa ne käyttäytyvät lähes vehnäjauhojen tavoin, mutta niiden sitko-ominaisuus on huonompi.

Uunilihapiirakat (Lihapiirakat Ilman Uppopaistamista)

Ne myös turpoavat enemmän, joten käytä niitä noin 2/3 vähemmän kuin vehnäjauhoja. Grahamjauhoilla taikinasta tulee tiiviimpi kuin vehnäjauhoilla. * Hiivaleipäjauhot jauhetaan vehnänjyvän kuorikerrosta lähellä olevasta osasta. Niillä voit korvata vehnäjauhot osittain tai kokonaan kaikessa leivonnassa, mutta niillä ei esimerkiksi hiivataikinoihin synny yhtä hyvää sitkoa kuin vehnäjauhoilla.

Käytä hiivaleipävehnäjauhoja saman verran kuin käyttäisit vehnäjauhoja. Hiivataikinoissa voit käyttää niitä 1–2 desilitraa vähemmän. * Speltti on vanha, vehnälle sukua oleva viljalaji. Voit korvata vehnäjauhot niillä kokonaan tai osittain. Laita spelttijauhoja aluksi taikinaan hiukan vähemmän kuin vehnäjauhoja, sillä spelttijauhojen sitko ja kosteusprosentti voivat vaihdella jauhoerittäin.

* Ohra-, ruis- ja kaurajauhoilla on huono sitko, joten pelkästään niillä leivonnaisista ei tule kovin kuohkeita. Voit korvata leivontaohjeen vehnäjauhoista osan tai kaikki jollakin näistä jauhoista. Käytä saman verran kuin vehnäjauhoja. * Sämpyläjauhot ovat jauhoseoksia, joissa on eri viljalajeja jauhoina, rouheina tai leseinä.

Voit korvata niillä 1/3–1/2 vehnäjauhoista myös makeissa arkileivonnaisissa. Käytä saman verran kuin vehnäjauhoja. * Leseillä ja hiutaleilla voi parantaa niin suolaisten kuin makeiden leivonnaisten kuitupitoisuutta, kun korvaa niillä osan jauhoista. Jätä hiivataikinat hiukan pehmeämmäksi, sillä hiutaleet tai leseet turpoavat taikinan kohotessa.

* Pähkinärouheella ja kookoshiutaleilla voi korvata osan vehnäjauhoista niin pikkuleivissä, piirakkapohjissa kuin kakuissakin. * Maissijauho valmistetaan jauhamalla maissinjyviä, joista on poistettu rasvaisin alkio-osa. Kullankeltainen maissijauho sopii monenlaiseen leivontaan vehnäjauhon jatkeena.

Maissijauhosta valmistuvat myös esimerkiksi ohukaiset ja leivitykset. Karkeampi maissijauho on eri tuote kuin hienojakoinen maissitärkkelys (esim. Maizena), jota puolestaan käytettään perunajauhon tapaan suurusteena. * Riisijauhot valmistetaan yleensä pitkäjyväisestä riisistä. Saatavilla on hienoa, karkeaa ja täysjyväriisijauhoja.

Hienot riisijauhot sopivat leivontaan ja esimerkiksi pannari- ja lettutaikinaan. Karkeampia riisijauhoja voi kokeilla esimerkiksi puuroihin, velleihin tai leivitykseen. Riisijauhoja voi käyttää myös suurustamiseen. Periaatteessa vehnäjauhot voi korvata ruoka- ja leivontaohjeissa samalla määrällä maissi- tai riisijauhoa.

Useimmiten muunnos ei kuitenkaan tuo toivottua lopputulosta, varsinkaan leivonnassa. Gluteenittomina tuotteina maissi- ja riisijauhot eivät muodosta sitkoa taikinaan. Gluteenittomissa leivonnaisissa suositaan useimmiten jauhojen yhdistelmiä parhaan rakenteen saavuttamiseksi. Maissi- ja riisijauhoon kannattaakin leivonnaisia valmistettaessa yhdistää muita gluteenittomia jauhoja ja apuaineeksi psyllium- ja/tai ksantaanijauhetta.

Apuaineet parantavat taikinan rakennetta ja leipoutuvuutta.

Lue myös:

: Tunnetko jauhojen ominaisuudet? Lue pieni jauho-opas
Näytä koko vastaus

Onko maissitärkkelys sama kuin perunajauho?

Kun korvaat perunajauhot maissitärkkelyksellä tai päin vastoin, muista suhde: 1 rkl perunajauhoja vastaa 1,5 rkl maissitärkkelystä.
Näytä koko vastaus

Miten keitto Suurustetaan?

Kasvissosekeitto 10:lle | Martat 4 annosta Poista suosikeista Lisää suosikkeihin https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2016/10/kasvissosekeitto-10lle.jpg

Avainsanat:

10 hengen annos 2 l nestettä: vettä, kasvis-, kala-, liha- tai kanalientä mausteita maun mukaan: suolaa, rouhittua mustapippuria 2 l (n.1,2 kg) kuorittuja, paloiteltuja kasviksia: perunaa, porkkanaa, lanttua, purjoa, palsternakkaa, selleriä

Suurustus: n.2 rkl vehnäjauhoja (jos keitossa ei ole perunaa)sulatejuustoa tai ruokakermaa

1. Lisää pestyt, kuoritut ja paloitellut kasvikset kiehuvaan nesteeseen ja keitä ne kypsiksi.2. Soseuta kypsät kasvikset sauvavatkaimella, muulla koneella tai siivilän läpi pusertamalla.3. Voit suurustaa keiton sekoittamalla vehnäjauhot pieneen määrään kylmää vettä ja lisäämällä keittoon, keitä tämän jälkeen vielä viiden minuutin ajan.
Näytä koko vastaus

Millä jauhoilla voi suurustaa?

Näin kastike suurustetaan jauhoilla – onnistuu kolmella eri tavalla Kastikkeen voi suurustaa jauhoista kolmella eri tavalla. Tässä vaihtoehdot: 1 Rasvasuurustus Sulata nokare voita paistinpannussa. Ripottele joukkoon jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää neste vähitellen koko ajan sekoittaen.

 1. Useimmiten kastike saostetaan vehnäjauhoilla.2 Kokonestesuurustus Mittaa kylmä neste ja jauhot kattilaan ja sekoita niin, että seoksesta tulee tasaista.
 2. Uumenna kastiketta koko ajan sekoittaen, kunnes kastike saostuu.3 Osanestesuurustus Sekoita jauhot vesitilkkaan.
 3. Aada seos ohuena nauhana kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen.

Ohjeet on poimittu K-ruoka.fi-sivustolta. : Näin kastike suurustetaan jauhoilla – onnistuu kolmella eri tavalla
Näytä koko vastaus

Paljonko vehnäjauhoja kastikkeeseen?

Perinteisen ruskean kastikkeen valmistaminen voi kuulostaa helpolta, mutta moni tuskailee, kun kastikkeesta ei tulekaan ruskeaa. Ruskeaan kastikkeeseen voi upottaa niin paistetut lihapullat kuin käristetyt makkarapalat.13.5.2015 11:01 Ruskean kastikkeen valmistaminen voi olla hermoja raastavaa, ellet oikeasti tiedä, mitä olet tekemässä.

 • Täydellinen, tummapaahtoinen ruskea kastike ei synny vippaskonsteilla tummia maustekastikkeita tai ketsuppia lorauttelemalla, vaan oikeaoppisesti jauhoja ruskistamalla.
 • Silloin valmiin kastikkeen rakenne on sopivasti suurustunut, maku täyteläinen ja väri ruskea.
 • Tärkeintä onnistuneessa kastikkeessa ovat oikeat ainesuhteet.

Käytä suurustamiseen yhtä paljon rasvaa ja jauhoja –1 dl voita, 1 dl vehnäjauhoja ja 1 litra vettä.
Näytä koko vastaus

Miksi kastikkeeseen tulee paakkuja?

Kun nesteen kaataa jauhoihin samalla vispilällä sekoittaen, ei kastikkeesta tule niin helposti paakkuista. Jos taas kastike näyttää kalpealta, niin jauhojen ruskistus on jäänyt lyhyeksi. Tällöin apuun tule soijakastike, joka tuo makua.
Näytä koko vastaus

Mihin käyttää vehnäjauhoja?

Vehnäjauho – Täysjyvävehnäjauhoon eli grahamjauhoon käytetään kaikki jyvän osat. Ne sopivat ruokaleipien, sämpylöiden ja piirakkapohjien valmistukseen. Samaan tarkoitukseen sopivat niin ikään tumma vehnäjauho (hiivaleipävehnäjauho), jossa on mukana 75 % jyvästä sekä osa kuorikerroksista.

 1. Perinteinen grahamjauho on maultaan kitkerä, jonka vuoksi sitä ei voida käyttää kovinkaan paljoa leivonnassa.
 2. Uusien teknologisten (jauhatus- ja leivontaprosessi) menetelmien avulla on onnistuttu kehittämään täysjyvävehnäjauhoja, jotka ovat maultaan hyviä ja sopivat rakenteensa puolesta erinomaisesti leivontaan.
You might be interested:  Pasta Alla Norma Resepti?

Ydinvehnäjauhoa valmistettaessa jyvästä poistetaan kuori ja helposti pilaantuva rasvainen alkio. Ydinvehnäjauhoa saadaan n.75–80 % jyvän painosta. Se on parhaiten leipoutuva vehnäjauho. Puolikarkea vehnäjauho on leivonnan ja ruoanvalmistuksen yleisjauho.

Se sopii parhaiten hiivalla kohotettavien taikinoiden sekä pikkuleipä- ja voitaikinoiden valmistukseen. Karkea vehnäjauho on tarkoitettu keveiden, sitkottomien kakku- ja kääretorttutaikinoiden valmistukseen. Se on myös erinomainen kastikejauho. Erikois- eli ydinvehnäjauho on hyvä pullan ja kahvikakkujen leivontaan.

Vehnäjauhosta valmistetaan myös monenlaisia seoksia muiden viljalaatujen kanssa. Ydinvehnäjauhon täydentämisestä raudalla ja tiamiinilla luovuttiin vuodenvaihteessa 1993–1994.
Näytä koko vastaus

Voiko vehnäjauhon korvata Tattarijauholla?

1 dl vehnäjauhoja = 3/4 dl tattarijauhoja.
Näytä koko vastaus

Mikä jauho korvaa vehnäjauhon?

1 dl vehnäjauhoja vastaa: 1 dl maissijauhoja.1 dl riisijauhoja.1 dl soijajauhoja.
Näytä koko vastaus

Voiko Tattarijauholla suurustaa?

Tattarijauho – Blinien raaka-aineena tuttu vatsaystävällinen tattarijauho sopii myös leivontaan ja suurustamiseen. Taikina pysyy paremmin koossa, jos tattarijauhon sekaan lisätään esimerikiksi riisi-, maissi- tai perunajauhoa.
Näytä koko vastaus

Millä korvata Suuruste?

Kastikkeen suurustaminen – Kastikkeen voi suurustaa tai sakeuttaa eri tavoin. Perinteinen ja jo äidiltä opittu kikka on jauhoilla suurustaminen. Voit toimia niin, että kaikki aineet sekoitetaan kylminä kattilassa sekaisin ja annetaan kastikkeen suurustua lämmetessään sopivan paksuiseksi.

 1. Jauhot voi myös sekoittaa nestetilkkaan tai voihin.
 2. Näissä muodoissa suurus lisätään kuumaan kastikkeeseen loppuvaiheessa ja annetaan jauhojen sen jälkeen vain kypsyä.
 3. Suurustamiseen käytetään vehnäjauhoja, maizenaa, ohrakasta, arrowjuuri-jauhetta jne.
 4. Vaihtoehtoja siis riittää kaikkiin ruokavalioihin.

Myös kerma, voi tai keltuainen suurustavat kastikkeen. Nämä suurukset lisätään kastikkeeseen aina loppuvaiheessa. Kerman voi lisätä sellaisenaan tai pieneen kastiketilkkaan sekoitettuna. Kuumenna kastike ja hauduta sitä kunnes se on sopivan paksuista. Voi lisätään pieninä kuutioina voimakkaasti vatkaten.

Lisää voi niin, ettei kattila ole enää liedellä. Mitä enemmän voita lisäät sitä paksumpaa kastiketta saat. Voi paitsi sakeuttaa kastikkeen, antaa sille myös runsaasti makua. Sekoita keltuainen noin puoleen desiin kermaa ja lisää se kastikkeeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Älä enää keitä kastiketta.

Jos haluat lämmittää kastikkeen uudelleen, tee se vesihauteessa.
Näytä koko vastaus

Voiko vehnäjauhot korvata?

Kaurajauhot ovat hyvä raaka-aine leivontaan ja ruoanlaittoon. Ne sopivat hyvin kekseihin, muro- ja piirakkataikinoihin ja pannareihin. Hiivataikinoihin puolestaan tarvitaan hyvä sitko, ja se ei synny pelkillä kaurajauhoilla. Sämpylä- ja leipätaikinoissa kannattaakin vain osa vehnäjauhoista korvata kaurajauhoilla.

 • Tässä kaurasämpylöiden ohje reseptiarkistostamme.
 • Okeile myös muita ihania reseptejämme: Herkullinen päärynä-sinihomejuustopiirakka perustuu sinihomejuuston, pähkinöiden ja päärynän liitolle.
 • Amerikkalainen bananabread, banaanileipä, muistuttaa kyllä enemmän kakkua kuin leipää mutta kelpaa vaikka terveelliseksi aamupalaksi.

Omena-vadelmapaistoksen juju on ihanan rapea kaurakuorrutus. Mukavia leivontahetkiä!
Näytä koko vastaus

Voiko Tattarijauholla suurustaa?

Tattarijauho – Blinien raaka-aineena tuttu vatsaystävällinen tattarijauho sopii myös leivontaan ja suurustamiseen. Taikina pysyy paremmin koossa, jos tattarijauhon sekaan lisätään esimerikiksi riisi-, maissi- tai perunajauhoa.
Näytä koko vastaus

Mitä eroa on Erikoisvehnäjauholla ja Puolikarkealla Vehnäjauholla?

Erikoisvehnäjauho – Erikoisvehnäjauho valmistetaan korkealaatuisen vehnäjyvän ydinosasta, joka sisältää parhaat sitkoaineet. Erikoisvehnäjauho on jauhatukseltaan karkeampaa kuin puolikarkea vehnäjauho.
Näytä koko vastaus

Voiko vehnäjauhot korvata Sämpyläjauhoilla?

Tunnetko jauhojen ominaisuudet? Lue pieni jauho-opas * Vehnäjauhoilla on paras sitko-ominaisuus, joten niillä syntyvät kuohkeat leivonnaiset. Periaatteessa voit käyttää leivonnaisissa mitä vehnäjauhoja tahansa. Vehnäjauhot voi korvata osin tai kokonaan muilla jauhoilla.

 • Puolikarkeat, niin kutsutut leivontakarkeat vehnäjauhot, jauhetaan hienommaksi kuin erikoisvehnäjauhot.
 • Ne sopivat hyvin käsin alustettaviin hiivataikinoihin sekä pikkuleipätaikinoihin ja voitaikinoihin.
 • Erikois- eli ydinvehnäjauhot jauhetaan jyvän sisimmästä ydinosasta.
 • Ne ovat karkeampia ja valkoisempia kuin puolikarkeat vehnäjauhot ja sisältävät sitkoainetta eniten.

Ne sopivat leivonnaisiin, joihin tulee runsaasti rasvaa ja sokeria. Käytä erikoisvehnäjauhoja, jos leivot hiivataikinaa leipä- tai yleiskoneella. Vähennä silloin jauhojen määrää 1–2 desilitraa, sillä erikoisvehnäjauhot turpoavat vielä kohotusvaiheessa.

 • Arkeat vehnäjauhot sopivat hyvin sitkottomien, munavaahtotaikinoiden valmistukseen, kuten täytekakkupohjaan tai kääretorttutaikinaan.
 • Täysjyvävehnäjauhoihin eli grahamjauhoihin käytetään koko vehnänjyvä.
 • Siksi ne ovat hiukan tummempia.
 • Ne ovat myös kuitu- ja ravintorikkaampia kuin vehnäjauhot.
 • Leivonnassa ne käyttäytyvät lähes vehnäjauhojen tavoin, mutta niiden sitko-ominaisuus on huonompi.

Ne myös turpoavat enemmän, joten käytä niitä noin 2/3 vähemmän kuin vehnäjauhoja. Grahamjauhoilla taikinasta tulee tiiviimpi kuin vehnäjauhoilla. * Hiivaleipäjauhot jauhetaan vehnänjyvän kuorikerrosta lähellä olevasta osasta. Niillä voit korvata vehnäjauhot osittain tai kokonaan kaikessa leivonnassa, mutta niillä ei esimerkiksi hiivataikinoihin synny yhtä hyvää sitkoa kuin vehnäjauhoilla.

 1. Äytä hiivaleipävehnäjauhoja saman verran kuin käyttäisit vehnäjauhoja.
 2. Hiivataikinoissa voit käyttää niitä 1–2 desilitraa vähemmän.
 3. Speltti on vanha, vehnälle sukua oleva viljalaji.
 4. Voit korvata vehnäjauhot niillä kokonaan tai osittain.
 5. Laita spelttijauhoja aluksi taikinaan hiukan vähemmän kuin vehnäjauhoja, sillä spelttijauhojen sitko ja kosteusprosentti voivat vaihdella jauhoerittäin.

* Ohra-, ruis- ja kaurajauhoilla on huono sitko, joten pelkästään niillä leivonnaisista ei tule kovin kuohkeita. Voit korvata leivontaohjeen vehnäjauhoista osan tai kaikki jollakin näistä jauhoista. Käytä saman verran kuin vehnäjauhoja. * Sämpyläjauhot ovat jauhoseoksia, joissa on eri viljalajeja jauhoina, rouheina tai leseinä.

Voit korvata niillä 1/3–1/2 vehnäjauhoista myös makeissa arkileivonnaisissa. Käytä saman verran kuin vehnäjauhoja. * Leseillä ja hiutaleilla voi parantaa niin suolaisten kuin makeiden leivonnaisten kuitupitoisuutta, kun korvaa niillä osan jauhoista. Jätä hiivataikinat hiukan pehmeämmäksi, sillä hiutaleet tai leseet turpoavat taikinan kohotessa.

* Pähkinärouheella ja kookoshiutaleilla voi korvata osan vehnäjauhoista niin pikkuleivissä, piirakkapohjissa kuin kakuissakin. * Maissijauho valmistetaan jauhamalla maissinjyviä, joista on poistettu rasvaisin alkio-osa. Kullankeltainen maissijauho sopii monenlaiseen leivontaan vehnäjauhon jatkeena.

 • Maissijauhosta valmistuvat myös esimerkiksi ohukaiset ja leivitykset.
 • Arkeampi maissijauho on eri tuote kuin hienojakoinen maissitärkkelys (esim.
 • Maizena), jota puolestaan käytettään perunajauhon tapaan suurusteena.
 • Riisijauhot valmistetaan yleensä pitkäjyväisestä riisistä.
 • Saatavilla on hienoa, karkeaa ja täysjyväriisijauhoja.

Hienot riisijauhot sopivat leivontaan ja esimerkiksi pannari- ja lettutaikinaan. Karkeampia riisijauhoja voi kokeilla esimerkiksi puuroihin, velleihin tai leivitykseen. Riisijauhoja voi käyttää myös suurustamiseen. Periaatteessa vehnäjauhot voi korvata ruoka- ja leivontaohjeissa samalla määrällä maissi- tai riisijauhoa.

Useimmiten muunnos ei kuitenkaan tuo toivottua lopputulosta, varsinkaan leivonnassa. Gluteenittomina tuotteina maissi- ja riisijauhot eivät muodosta sitkoa taikinaan. Gluteenittomissa leivonnaisissa suositaan useimmiten jauhojen yhdistelmiä parhaan rakenteen saavuttamiseksi. Maissi- ja riisijauhoon kannattaakin leivonnaisia valmistettaessa yhdistää muita gluteenittomia jauhoja ja apuaineeksi psyllium- ja/tai ksantaanijauhetta.

Apuaineet parantavat taikinan rakennetta ja leipoutuvuutta.

Lue myös:

: Tunnetko jauhojen ominaisuudet? Lue pieni jauho-opas
Näytä koko vastaus

Mikä vehnäjauho Piparkakkuihin?

Erikoisvehnäjauho – Erikois- eli ydinvehnäjauho sopii erityisen hyvin kakkujen ja piirakoiden leivontaan, mutta se sopii myös pullataikinaan. Ydinvehnäjauhoista on poistettu kuoriosat ja alkio.
Näytä koko vastaus