Contents
Mitä kirsikoista voi tehdä?
Kirsikka sopii leivonnaisiin Kirsikoista valmistuvat monenlaiset makeat leivonnaiset, ja etenkin loppukesästä kirsikkasesongin aikaan ne ovat todellinen kesäpöydän suosikki, joita voit käyttää salaateista jälkiruokiin. Myös jouluna kirsikka maistuu erilaisissa maustekakuissa, glögissä ja hillokkeena riisipuuron päällä.
Näytä koko vastaus
Miten säilöä kirsikoita?
Näin pakastat: – Kiinteät marjat Kiinteät marjat voi pakastaa perattuina ja kokonaisina, suurikokoiset mansikat kannattaa paloitella. Pakasta hieman pehmenneet marjat viipaloituina, soseina tai survoksena. Ripottele marjojen päälle sokeria 1-2 desilitraa marjakiloa kohti.
Jos pakastat marjat soseina tai survoksina, sekoita sokeri soseutettujen marjojen joukkoon. Sokeri edesauttaa pakasteen rakenteen, maun ja värin säilymistä. Kokonaisten marjojen tapaan voit pakastaa myös omenalohkoja. Voit maustaa lohkot valmiiksi sokerin lisäksi kanelilla ja neilikalla, jolloin ne voi levittää piiraspohjan päälle kohmeisina.
Kovakuoriset marjat Kovakuoriset marjat, kuten karviaiset, kirsikat, luumut tai kriikunat, on hyvä pakastaa sokeriliemessä. Kiehauta 5-6 desilitraa sokeria, jäähdytä ja kaada marjojen päälle. Voit halutessasi maustaa sokeriliemen esimerkiksi kanelilla, neilikalla, kardemummalla, sitruunamehulla tai vaniljalla.
Sokeriliemessä pakastaminen estää kuorta sitkistymästä. Kasvikset Kasvikset on hyvä pakastaa paloiteltuina. Kiehauta ne nopeasti ennen pakastamista. Se lopettaa kasvisten entsyymitoiminnan, ja näin kasvikset säilyvät pakastimessa paremmin. Tomaatin, purjon, paprikan ja yritit voi pakastaa ilman esikiehauttamista.
Voit pakastaa kasvikset myös kypsinä ja soseutettuina. Pakastettavaksi ei suositella tuoretta kurkkua, retiisiä, avokadoa, munakoisoa, salaatteja eikä kokonaisia tomaatteja tai raakaa sipulia. Uudet perunat voi pakastaa kokonaisina ja kiehautettuina (noin 5 minuuttia).
Perunaa ei suositella pakastettavaksi soseena, koska sen rakenne kärsii pakastamisesta. Sienet Sienet on hyvä pilkkoa ja keittää kokoon omassa liemessään pannulla, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Kuumennus lopettaa sienten oman entsyymitoiminnan ja niiden säilyvyys paranee. Kuumennettaessa sienten tilavuuskin pienenee, ja ne vievät pakastimessa vähemmän tilaa.
: Näin säilöt kesän sadon – katso vinkit pakastajalle
Näytä koko vastaus
Voiko likööriä tehdä Pakastemarjoista?
Fiinimpi kotilikööri – Tämä likimain 200 vuotta vanha resepti on hieman työläämpi, muttei kuitenkaan työläs. Likööristä tulee erittäin hienoa ja sen maku ja väri säilyy vuosia. Teen itse mustaherukkaliköörin aina tällä reseptillä, jonka sain aikoinaan tanskalaisesta kartanosta. Kuvan lasissa on mustaherukkalikööriä vuodelta 2017.1 kg puhdistettuja marjoja 1 litra kuivaa valkoviiniä 700 g sokeria viinimehulitraa kohti 1 dl maustamatonta alkoholia (HUOM! vahvuus 60%) yhtä 0,75 l pulloa kohti. Survo marjat suureen astiaan ja laita se peitettynä jääkaappiin vuorokaudeksi.
- Vuorokauden kuluttua lisää astiaan viini ja laita astia jälleen jääkaappiin vuorokaudeksi.
- Vuorokauden kuluttua kaada seos kattilaan ja lämmitä seosta.
- Seos ei saa kuumentua liikaa, vain hieman kättä lämpöisemmäksi, muuten viinin alkoholit haihtuvat.
- Valuta viiniseos harsokankaan läpi puhtaaseen astiaan ja mittaa viinimehun määrä.
Lisää sokeria viinimehumäärän mukaisesti 700 g per mittaamasi mehulitra. Käytä seos uudelleen hellalla mikäli sokeri ei tunnu sulavan, mutta ole tarkkana lämmön kanssa! Seos ei saa kuumentua liikaa! Pese viinipullot (0,75 l) hyvin ja kuumenna ne 60-asteisessa uunissa. Jos marjat ovat jo joutaneet pakkaseen, ei hätää! Molemmat liköörit voi vallan mainiosti tehdä myös pakastetuista marjoista. Elo-syyskuu on muutenkin mainiota aikaa tehdä likööriä, sillä ne ehtivät hyvin niin joulun jälkiruokapöytään kuin pukinkonttiinkin!
Näytä koko vastaus
Onko kirsikkamehu terveellistä?
Kirsikka tehokkaampi päänsärkylääke kuin aspiriini? – Aiemmissa tutkimuksissa on todistettu kirsikoilla olevan myös muita terveysvaikutuksia. Kirsikat ovat ensinnäkin mainioita C-vitamiinin ja kaliumin lähteitä. Sen lisäksi kirsikasta löytyy runsaasi mineraaleja.
Michiganin yliopiston tutkimusten mukaan kirsikoiden sisältämät antosyaanit, jotka antavat kirsikalle punaisen värin voivat auttaa kivunlievityksessä tehokkaammin kuin esimerkiksi aspiriini. Tutkimuksen johtajan, professori Muralee G. Nairin mukaan 20 hapanta kirsikkaa voi lievittää tulehdusta särkylääkkeen lailla.
– Kirsikat ovat yhtä tehokkaita tai jopa tehokkaampia särkyyn kuin ibuprofeenit ja jotkut muut tulehduskipulääkkeet, professori Nair totesi. Kirsikasta tehty mehu voi sen sijaan olla hyödyllistä erityisesti urheilijoille. Tutkimusten mukaan happaman kirsikkamehun juominen urheilusuorituksen jälkeen voi helpottaa palautumista.
Näytä koko vastaus
Montako kirsikkaa pitää syödä että kuolee?
Kirsikat – Makeiden kirsikoiden vaarallisuus piillee niiden sisällä. Kirsikoiden kiviä ei nimittäin kannata puraista ja sen jälkeen nielaista. Yhdessä kirsikan kivessä, sen kuoren alla on myrkyllistä syanidia, joka on hengenvaarallista. Syanidia on myös omenan siemenissä ja aprikoosin kivissä, mutta pienemmissä määrissä.
Näytä koko vastaus
Voiko kirsikoista tehdä mehua?
Ohjeet – Huuhtele kirsikat ja pane ne kattilaan. Kaada vesi päälle. Anna kiehua kannen alla 5 minuuttia. Puserra kirsikoita kattilan reunoja vasten ja keitä vielä 5 minuuttia. Kaada seos harsokankaalla peitettyyn astiaan ja anna valua kankaan läpi puolisen tuntia. Mehevät kuivakakut, kuten taatelikakku, maustekakku, hedelmäkakku, piimäkakku ja suklaakakku, kuuluvat ehdottomasti joulun perinteisiin leivonnaisiin. Leivo herkullinen joulukakku omaan kahvipöytään tai anna lahjaksi! Joulun kalapöytä ja myöhäisillan kinkkuvoileipä kaipaavat seurakseen itse leivottua saaristolaisleipää tai joululimppua, joita perinteinen Tumma siirappi mehevöittää. Tuoksuva leipä on myös toivottu joulutuliainen. Parasta joulussa on ruoka! Graavilohta, kinkkua, kalkkunaa, lanttulaatikkoa, silliä – mitä herkkuja sinun joulupöydässäsi tarjotaan? Jouluun kuuluvat itse tehdyt kermatoffeet, fudget, marmeladit, tryffelit, minttusuklaat, karamellit ja paahdetut mantelit. Omaan herkutteluun tai lahjaksi ystävälle! Lämmin glögi punaviinillä tai mehulla ja suklainen kaakao runsaasti koristeltuna maistuvat jo ennen joulua, joulunpyhinä ja joulun jälkeen talven jatkuessa. YouTube-kanavaltamme löydät näppärästi reseptit ja ohjeistuksen moniin makoisiin makumatkoihin ja myös jouluherkkuihin. : Kirsikkamehun resepti – keitetyt mehut
Näytä koko vastaus
Miten saa kirsikoista kivet pois?
Syömäpuikot ja kirsikoita. Aseta kirsikka pullon suulle kantapuoli ylöspäin ja paina syömäpuikolla kirsikan läpi keskeltä. Ja näin kirsikan ‘ kivi ‘ lähtee irti nopeasti ja helposti ilman sotkua.
Näytä koko vastaus
Mitä tehdään Kriikunoista?
Kriikuna: pakastus säilöö sadon – Satoisana vuonna kriikunapuut antavat hedelmää enemmän kuin niitä ehtii käyttää. Kriikunoista voi tehdä hilloa ja muita säilykkeitä, mutta hedelmät voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. Luumujen tapaan kriikunat kannattaa pakastaa sokeriliemessä.
Halkaise hedelmät, poista kivi ja leikkaa hautessasi viipaleiksi. Muista poistaa myös kaikki kolhut ja mahdolliset muut viat tai epäpuhtaudet. Laita hedelmät pakastusta kestävään rasiaan ja kaada päälle sokerilientä niin, että hedelmät ovat kokonaan liemen peitossa. Sokeriliemessä pakastetut kriikunat sopivat esimerkiksi hedelmäsalaatteihin, herkuksi sellaisenaan tai vaikkapa jäätelön kera tarjottavaksi.
Jos tiedät keittäväsi kriikunoista myöhemmin mehua, voit pakastaa ne myös kokonaisina. Lue myös: Luumujen pakastaminen – säilö luumut lohkoina sokeriliemessä
Näytä koko vastaus
Mitä vitamiineja on Kirsikassa?
Vitamiinit – Kupillinen kirsikoita sisältää 10,8 mg c-vitamiinia, joka on noin 18 prosenttia päivän tarpeesta. Lisäksi kirsikoista löytyy B6-, A- ja K-vitamiineja, jotka ovat tärkeitä kollageenin tuotannolle, verisuonille, lihaksille ja luille.
Näytä koko vastaus
Kauanko kirsikat säilyy?
Heinäkuu on kirsikoiden kuukausi. Löydät oikean kypsyysasteen maistelemalla kirsikoita, sillä kypsyys vaihtelee lajikkeittain. Jos kirsikka maistuu makealta ja mehukkaalta, kiirehdi poimimaan se. Punaisen hedelmän voi poimia seitsemän viikon sisällä. Alueesta ja sääolosuhteista riippuen sadonkorjuuaika on heinäkuusta elokuulle.
Sadonkorjuu Kirsikoiden sadonkorjuu ei vaadi paljoa. Tarvitset vain vankat tikkaat, korin, koukun ja vähän kärsivällisyyttä. Koukulla kiinnität korin tikkaisiin, jolloin voit työskennellä molemmin käsin. Kirsikat on paras poimia GARDENA-saksilla tai oksasaksilla leikkaamalla varret kiinni hedelmässä – hedelmä pysyy raikkaan kauemmin eikä vahingoitu.
Säilytys Poimitut kirsikat pysyvät tuoreina noin neljä vuorokautta säilytettynä 0 – 4 °C lämpötilassa. Kirsikoiden paras säilytyspaikka on jääkaapissa tai viileässä paikassa. Toinen tapa säilöä kirsikoita on keittää niistä marmeladia tai valmistaa tuoreista marjoista kirsikkakakku.
Näytä koko vastaus
Onko vaarallista jos nielaisee kirsikan siemenen?
Ei hätää! Kokonaisena nielty kivi on myrkytön.
Näytä koko vastaus
Meneekö Jägermeister vanhaksi?
Alkoholijuomien säilyvyys: glögit, liköörit, viskit, rommit ym.23.10.2016 Alkoholijuomien säilyvyys on kiinnostanut lukijoitamme paljon. Alkoholituotteissa oluista ja viinien hanapakkauksista löytyy “parasta ennen” -päivä, mutta monen muun tuotteen kohdalla ei ole mitään mainintaa säilyvyydestä.
Korkea sokeripitoisuus parantaa juoman säilyvyyttä. Korkea alkoholipitoisuus parantaa juoman säilyvyyttä. Ilma, valo ja lämpötila vaikuttavat myös väkeviin alkoholijuomiin. Valolla voi olla suurempi juomaa heikentävä vaikutus kuin hapella, joten säilytä juoma pimeässä. Säilytä muut kuin viinit pystyasennossa, jottei juoma kosketa korkkiin. Kannattaa ehkä kirjata muistiin, milloin pullo on avattu, jos juomaa nautitaan vain vähän. Hyvä säilytyslämpötila alkoholijuomille on alle 15. Korkeampi lämpötila nopeuttaa alkoholin haihtumista. Jäljellä olevan juoman määrä pullossa vaikuttaa säilyvyyteen.
Esimerkkejä alkoholituotteista ja säilyvyydestä:
1. KermalikööritIrlantiAlkoholia: 17.00 t-%Sokeria litrassa: 200.00 g21.98 €Myynnissä Alkossa.Baileys on parhaiten säilyvä kermalikööri ja sille luvataan 2 vuoden säilyvyys avaamattona tai avattuna. Baileysia ei myöskään tarvitse säilyttää jääkaapissa. Auringonvalo voi kuitenkin heikentää Baileysin säilyvyyttä. Yleensä kermaliköörit säilyvät likööreistä huonoiten ja pilaantuvat, kun joutuvat kosketuksiin ilman kanssa. Keskimäärin kermalikööri säilyy avaamattona vuoden ja avattuna olisi suositeltavaa nauttia likööri mielellään mahdollisimman pian, mutta viimeistään 3-4 kuukauden kuluttua avaamisesta. Jos kermaliköörin väri tai aromit muuttuvat, se on pilalla.
2. ViskitSkotlantiAlkoholia: 40.00 t-%29.48 €Myynnissä Alkossa.Viski säilyy vuosia avaamattomana, mutta säilytyspaikka tulisi olla pimeässä. Avattuna ilma, valo ja lämpö alkavat vaikuttaa viskiin. Juoman väri voi muuttua, alkoholia haihtuu ja aromit laimenevat. Maku muuttuu vähitellen lättänäksi. Jos pullossa on puolet jäljellä, viski säilyy vuoden. Jos juomaa on kolmannes, viski säilyy joitakin kuukausia. Jos viskiä on vain vähän pullon pohjalla, se olisi syytä juoda heti. Jos viski on hyvin voimakasarominen, esimerkiksi savuinen, se menettää nopeammin parhaan teränsä, jopa 2 kuukaudessa avaamisen jälkeen.
3. OluetSaksaAlkoholia: 5.00 t-%2.30 €Myynnissä Alkossa.Olut säilyy parhaiten pimeässä ja viileässä, mutta tavallinen olut säilyttää parhaissakin oloissa parhaan makunsa vain pari kuukautta. On toki olemassa vahvoja ja korkea-alkoholisia (yli 9%) oluttyyppejä, joilla on kypsytyspotentiaalia, mutta ei sellaista kuin viineillä. Tavallisille lager-oluille maksimisäilyvyys on 6-9 kuukautta. Avattuna olut on juotava heti.
4. GlögitSuomiAlkoholia: 15.00 t-%Sokeria litrassa: 110.00 g10.59 €Poistunut Alkon valikoimasta.Glögi on usein viinipohjaan tehty ja säilyvyys on samaa luokkaa kuin tavallisella viinillä. Glögi säilyy siis noin vuoden, korkeintaan kaksi. Mitä enemmän alkoholia ja sokeria glögissä on, sitä paremmin se säilyy. Avattuna viini alkaa oksidoitua viikossa, joten vaikka glögissä olisi sokeria, sitä ei kannata säilyttää pitkään. Jääkaapissa säilytettäessä oksidoituminen hidastuu.
5. MunalikööritHollantiAlkoholia: 15.00 t-%Sokeria litrassa: 260.00 g15.59 €Myynnissä Alkossa.Munaliköörissä on herkemmin pilaantuvaa munankeltuaista ja siihen pätee sama säilyvyys kuin kermalikööriin. Säilyvyys on siis huonointa liköörien joukossa. Avaamaton pullo säilyy vuoden verran. Avattuna pullo kannattaa varmuuden vuoksi säilyttää jääkaapissa, vaikka emme ole varmoja vaikuttaako se säilyvyyteen. Itse joisimme munaliköörin kuukauden sisällä avaamisesta, mutta on tarinoita, joissa munalikööriä on nautittu jouluisin samasta pullosta parinkin vuoden ajan. Jos liköörin väri tai aromi muuttuu, sitä ei kannata juoda. Saatat löytää säilyvyysohjeen pullon etiketistä.
6. KahvilikööritMeksikoAlkoholia: 20.00 t-%Sokeria litrassa: 390.00 g19.48 €Myynnissä Alkossa.Tässä Kahlúa-kahviliköörissä on suhteellisen korkea alkoholipitoisuus ja reippaasti sokeria. Molemmat ovat likööriä säilyttäviä tekijöitä. Kahlúaa voi säilyttää huoneenlämmössä ja se säilyy pitkät 4 vuotta avaamattomana. Avattuna säilyvyys on varmasti pitkä, mutta maku voi muuttua tai aromit heiketä ajan myötä. Muutkin kahviliköörit säilyvät pidempään kuin kermalikööri tai marjalikööri.
7. Hedelmä- ja aromatisoidut viinitSuomiAlkoholia: 15.00 t-%Sokeria litrassa: 160.00 g10.68 €Poistunut Alkon valikoimasta.Hedelmäviineillä on sama säilyvyys kuin muillakin viineillä. Korkeampi sokeri- tai alkoholipitoisuus antaa viinille paremman säilyvyyden. Avaamattomana hedelmäviini säilyy pari vuotta, avattuna se on kuitenkin juotava muutaman päivän sisällä tai ainakin viikon sisällä. Jääkaapissa oksidoituminen hidastuu avatulle viinille.
8. HedelmälikööritRanskaAlkoholia: 40.00 t-%Sokeria litrassa: 230.00 g27.89 €Myynnissä Alkossa.Cointreaussa on yhtä korkea alkoholipitoisuus kuin vodkassa, joten se säilyy vuosia avaamattomana. Koska se on kuitenkin likööriä, aromit voivat heiketä tai muuttua varsinkin avattuna. Pimeässä säilyttäminen on suositeltavaa, koska valo on suurempi ongelma kuin ilma. Avattunakin säilyvyys on kuitenkin miedompia liköörejä pidempi paitsi jos likööriä on vain vähän jäljellä. Silloin makumuutoksia voi tulla nopeammin. Samat säännöt koskevat Triple-Seciä.
9. GinitEnglantiAlkoholia: 40.00 t-%35.42 €Myynnissä Alkossa.Gini on vahva alkoholi, joka säilyy vuosia. Ginissä maku perustuu makuaineisiin ja ginissä olevat mausteet voivat heikentyä tai muuttua ajan myötä. Käytännössä gini on kyllä hyvin kestävä alkoholijuoma. Alkoholia kuitenkin haihtuu varsinkin, jos pullossa on vähän giniä tai korkki on huonosti kiinni.
10. VodkatSuomiAlkoholia: 40.00 t-%23.98 €Poistunut Alkon valikoimasta.Vodka on hyvin stabiili alkoholijuoma ja se säilyy avaamattomana periaatteessa ikuisesti. Avaamisen jälkeen alkoholia haihtuu varsinkin, jos pullo ei ole täynnä. Vodka pitäisikin juoda 2 vuoden sisällä sen avaamisesta.
11. GlögitSaksaAlkoholia: 10.00 t-%Sokeria litrassa: 100.00 g9.99 €Poistunut Alkon valikoimasta.Saksalainen glühwein eli hehkuviini on viinipohjaista glögiä, jossa on yleensä kohtuullisesti sokeria ja maltillisesti alkoholia. Glühwein ei säily yhtään paremmin kuin punaviini, joten avaamattomana se kannattaa juoda vuoden sisään ja avattuna muutaman päivän aikana.
12. SaketJapaniAlkoholia: 14.50 t-%Sokeria litrassa: 14.00 g28.94 €Myynnissä Alkossa.Japanilaista alkuperää oleva sake ei ikäänny hyvin. Se on parempaa tuoreena ja on juotava 1-2 vuoden sisällä, vaikka olisi avaamaton. Viileässä sake todennäköisesti säilyy paremmin, samaan tapaan kuin olut. Valo ja ilma tekevät myös tuhojaan ja avattuna sakea ei suositella säilytettäväksi. Mielipiteitä avatun saken säilyvyydestä on muutamasta tunnista muutamaan viikkoon. Joka tapauksessa sake oksidoituu, joten maku ei ainakaan parane avaamisen jälkeen.
13. KonjakitRanska, CognacAlkoholia: 40.00 t-%Sokeria litrassa: 10.00 g195.59 €Myynnissä Alkossa.Konjakkiin pätee samat säännöt kuin viskiin. Valo voi vaikuttaa aromeihin, mutta muuten konjakki kyllä säilyy vuosia avaamattomana. Avattuna aromit laimenevat ja alkoholia haihtuu, jolloin makukin muuttuu kohti lättänää. Mitä enemmän pullossa on konjakkia avattuna, sitä paremmin se säilyy. Konjakki on tislattua viiniä, mutta säilyy alkoholin vaikutuksesta paremmin kuin viini. Pullossa konjakki ei enää kypsy. Jos konjakkiin kehittyy huonoja aromeja, se on varmasti vielä juotavaa, mutta ei välttämättä enää hyvää.
14. MaustelikööritSuomiAlkoholia: 35.00 t-%Sokeria litrassa: 270.00 g17.39 €Myynnissä Alkossa.Jos vodkassa tai viinassa on aromiaineita, kuten vaniljaa, sitrusta tai marjoja, aromiaineet ovat ne jotka herkimmin menettävät makunsa. Maustettu vodka pitäisikin juoda 3 kuukauden kuluessa avaamisesta. Alko luokittelee tämän “minttuviinan” maustelikööriksi. Alkossa on myynnissä monenkirjava joukko maustettuja viinoja, joihin kuuluu myös kotoperäinen “Jallu”.
15. VermutitItaliaAlkoholia: 15.00 t-%Sokeria litrassa: 160.00 g9.13 €Myynnissä Alkossa.Vermutit ovat väkeviä viinejä, joita löytyy kuivia ja makeita. Alkoholi ja sokeri säilyttävät, joten makea vermutti säilyy hieman kauemmin. Vermutti on aromatisoitu väkevä viini ja se hapettuu kuten muutkin viinit. Vermutti säilyy avaamattomana varmasti parikin vuotta tai enemmän. Avattuna jääkaapissa säilyttäminen hidastaa oksidoitumista eli hapettumista. Mielipiteitä on monia, mutta säilyvyyttä on ainakin viikosta muutamaan viikkoon – joidenkin arvioiden mukaan jopa muutama kuukausi. Joka tapauksessa aromit heikkenevät ajan myötä tai muuttuvat tylsän makuisiksi. Selvästi oksidoituneen viinin jokainen huomaa, sitä etikkaa ei vaan pysty juomaan.
16. Hedelmä- ja aromatisoidut viinitSuomiAlkoholia: 11.50 t-%Sokeria litrassa: 65.00 g8.20 €Myynnissä Alkossa.Hedelmäviinissä on usein sokeria niin paljon, että viini on selvästi makean makuinen. Sokeria ei kuitenkaan ole riittävästi, jotta se pelastaisi viinin, kun se on avattu. Hedelmäviini oksidoituu, joten se kannattaa säilyttää kylmässä avaamisen jälkeen ja juoda viikon sisällä. Avaamattomana viini säilyy noin vuoden.
17. Long drinkitSuomiAlkoholia: 5.50 t-%Sokeria litrassa: 55.00 g2.75 €Myynnissä Alkossa.Long drinkeissä eli juomasekoituksissa on varmasti parasta ennen päivä. Kannattaa katsoa se. Keskimäärin long drinkin säilyvyys on puolisen vuotta. Viileässä säilyttäminen on suositeltavaa. Avattuna long drink ei säily.
18. YrttilikööritSaksaAlkoholia: 35.00 t-%Sokeria litrassa: 130.00 g24.49 €Myynnissä Alkossa.Yrttiliköörit säilyvät ainakin kermaliköörejä paremmin. Yrttimausteet ovat ne, jotka ensimmäisenä muuttuvat, kun likööri on ilman kanssa tekemisissä avaamisen jälkeen. Kuitenkin Jägermeisterin 56 erilaista yrttiä on sellainen keitos, että tuskin huomaa mitään muutosta avattunakaan. Jägermeisterin väkevä alkoholipitoisuus säilyttää juoman avaamattomana vuosia ja avattunakin se säilyy varmasti pitkään. Luultavasti valo vaikuttaa juoman makuun enemmän kuin ilma, joten pimeä ja viileä paikka on aina hyvä säilyttämiseen. Jos juoman väri tai maku muuttuu oleellisesti, silloin se kannattaa hävittää.
19. TequilatMeksikoAlkoholia: 38.00 t-%22.30 €Poistunut Alkon valikoimasta.Tequila säilyy vuosia avaamattomana, koska se on väkevää alkoholia. Avattunakin juoma säilyy juomakelpoisena pitkään, mutta tequilan maku voi muuttua avattuna suhteellisen nopeastikin. Mitä vähemmän pullossa on juomaa, sitä enemmän ilma vaikuttaa ja alkoholia haihtuu. Joidenkin arvioiden mukaan tequila kannattaa juoda 2 kuukauden kuluttua avaamisesta. Tequilaa voi nauttia senkin jälkeen turvallsesti, mutta sen maku alkaa heiketä. Myös lämpö ja valo vaikuttavat juoman makuun.
20. RommitItävaltaAlkoholia: 54.00 t-%25.88 €Myynnissä Alkossa.Rommi on väkevä alkoholi, joka säilyy avaamattomana vuosia. Kuitenkin avattuna happi ja alkoholin haihtuminen vaikuttavat makuun ja avattu rommi kannattaisi juoda 3 kuukauden kuluessa avaamisesta. Auringonvalo voi muuttaa rommin väriä nopeastikin. Värin muuttuminen tarkoittaa myös aromien muuttumista.
: Alkoholijuomien säilyvyys: glögit, liköörit, viskit, rommit ym.
Näytä koko vastaus
Voiko vanhaa likööriä juoda?
Suositulla kermaliköörillä jopa 2 vuoden säilyvyys avattunakin – Erilaiset liköörit kannattaa jättää juomatta, jos ne ovat seisseet avattuina kaapissa yli vuoden. kertoo, että Baileys on parhaiten säilyvä kermalikööri ja sille luvataan jopa 2 vuoden säilyvyys avaamattomana tai avattuna.
Näytä koko vastaus
Mihin kirsikka auttaa?
Hyvä marja niin urheilijoille kuin diabeetikoille – Kirsikat ovat pullollaan antioksidantteja ja tulehduksia rauhoittavia yhdisteitä, jotka hidastavat ikääntymistä ja suojaavat kroonisilta sairauksilta, kuten sydänsairauksilta ja Alzheimerin taudilta.
- Lisäksi kirsikoiden glykeeminen indeksi on matala, mikä tarkoittaa sitä, että niiden syöminen ei aiheuta verensokeripiikkejä tai heilauta insuliinitasojasi niin helposti kuin monet muut marjat ja hedelmät.
- Irsikat kuuluvat niiden harvojen raaka-aineiden joukkoon, jotka sisältävät luontaisesti melatoniinia, unirytmiä säätelevää hormonia.
Eräässä tutkimuksessa aamuisin ja iltaisin nautitun kirsikkamehun todettiin auttavan nukahtamisessa ja pidentävän yöunia lähes puolellatoista tunnilla. Useat tutkimukset ovat viitanneet siihen, että kirsikoiden nauttimisesta olisi erityistä hyötyä nivelrikkoa sairastaville.
- Tämän lisäksi kirsikoiden on todettu auttavan laskemaan kolesterolitasoja.
- Tämä on tärkeää, sillä kolesterolitason lasku alentaa samalla myös sydänsairauksien riskiä.
- Irsikat ovat erinomaista syötävää myös urheilijoille, sillä niiden on todettu lievittävän urheilusuorituksen jälkeistä lihaskipua ja auttavat lihaksia palautumaan nopeammin.
Tuoreiden kirsikoiden lisäksi tätä terveyspommia kannattaa nauttia myös sesongin ulkopuolella niin jauheena kuin mehunakin. : Kotimainen sesonkimarja on todellinen terveyspommi – tätä kesäherkkua voit nauttia hyvällä omallatunnolla!
Näytä koko vastaus
Milloin kirsikka kannattaa istuttaa?
Istutusaika. Kirsikkapuita voidaan istuttaa keväästä syksyyn. Istuta syksyllä kuitenkin ajoissa, jotta taimet ehtivät juurtumaan ennen talvea.
Näytä koko vastaus
Ovatko kirsikat myrkyllisiä?
Nämä kymmenen kesäistä herkkua eivät sovi koiralle Kesä on vihannesten ja hedelmien ystäville vuoden parasta aikaa. Koska kasvikset ovat terveellisiä meille ihmisille, oletamme niiden usein tekevän hyvää myös karvaisille ystävillemme. Usein ne tekevätkin, mutta tietyt vihannekset ja hedelmät tekevät poikkeuksen ja voivat olla jopa myrkyllisiä koirille.
Listasimme inspiroimana kymmenen hauvoille haitallista kasvikunnan herkkua.1. Viinirypäleet ja rusinat. Viinirypäleiden ja niistä tehtyjen rusinoiden haitallisuus koirille alkaa olla jo omistajien keskuudessa yleistä tietoa. Ja hyvä niin, koska ne ovat myrkyllisiä. Vaikka osa koirista voi popsia rypäleitä ja rusinoita ilman oireita, riskiä ei kannata ottaa.
Viinirypäleet ja rusinat voivat aiheuttaa koiralle (ja kissalle) äkillisen munuaisten vajaatoiminnan. Rypäleet sekä tuoreina että kuivattuina kannattaa siis pitää karvaturrin ulottumattomissa! 2. Sipuli ja valkosipuli. Vaikka valkosipulin haitoista ja hyödyistä kiistellään jatkuvasti, jotkut lähteet väittävät valkosipulin olevan koirille jopa tavallista sipulia haitallisempaa.
- Joka tapauksessa molempien antamista koiralle tulee välttää, sillä niiden aikaan saama myrkytystila voi aiheuttaa koiralle esimerkiksi voimattomuutta, kohonnutta sydämen sykettä tai tihentynyttä hengitystä.
- Sipuli ja valkosipuli sisältävät lisäksi tiosulfaattia, joka saattaa aiheuttaa koiralle ja kissalle anemiaa.3.
Kirsikat. Kirsikat ovat suosittua kesäherkkua, eikä ihme, ovathan ne herkullisia! Kirsikan hedelmäliha on turvallista syötävää myös karvaturrille, mutta varren ja kiven sisältämä myrkky voi johtaa hengityselinten vajaatoimintaan ja jopa kuolemaan. Kirsikan varsi ja kivi sisältävät syanidia, joten ei ole ihme, että ne ovat myrkyllisiä.
Jos haluat jakaa punaisen herkun hauvasi kanssa, huolehdi, että turre saa maisteltavakseen vai hedelmälihaa.4. Sienet. Sienisesonki on pian täällä, ja metsässä lenkkeilevät ovat ehkä jo bonganneet mättäällä maukkaita lakkipäitä. Vain pieni osa sienistä on koirille myrkyllisiä, mutta aivan kuten ihmistenkin tapauksessa, on tärkeää syödä vain tunnettuja ja turvallisiksi todettuja lajikkeita.
Jos koirasi maistaa metsässä tuntematonta sientä, kannattaa se viedä välittömästi eläinlääkärin vastaanotolle: jotkut sienet saattavat aiheuttaa koiralle jopa tappavan myrkytyksen.5. Viinimarjat. Vaikka viinirypäleiden ja rusinoiden myrkyllisyys alkaa olla kaikkien tiedossa, viinimarjojen haitallisuus saattaa tulla yllätyksenä.
- Todellisuudessa viinimarjoissa on vastaavia myrkyllisiä aiheita kuin viinirypäleissä ja rusinoissa.
- Viinimarjat voivat aiheuttaa koiralle oksentelua ja ripulointia.6.
- Raa’at tai vihertävät perunat.
- Perunan haitallisuus koiralle saattaa tuntua erikoiselta, sillä perunaa löytyy monien laadukkaidenkin koiranruokamerkkien sisällysluetteloista.
Kypsentämättömät ja vihertävät perunat ovat kuitenkin koirille myrkyllisiä. Itse asiassa vihertävät perunat ovat haitallisia myös ihmiselle. Perunan aiheuttaman myrkytyksen oireita koiralla ovat muun muassa pahoinvointi, oksentelu, kouristukset ja epätasainen syke.7.
Aprikoosi. Kuten kirsikoilla, myös aprikoosien siemenet, lehdet ja varret ovat myrkyllisiä koirille. Vaikka aprikoosinkin hedelmäliha on koiralle turvallista, koiraa kannattaa tarkkailla, jos sillä on pääsy kasvin muihin osiin. Myös aprikoosit sisältävät syanidia, joka voi aiheuttaa hengityselinten vajaatoimintaa tai jopa kuoleman.8.
Raparperi. Vaikka raparperista saa ihmisille herkullisia leivonnaisia ja muita herkkuja, sitä ei tule koskaan antaa koiraystävillemme. Raparperin lehdet ja varret sisältävät runsaasti oksaalihappoa, joka laskee koiran elimistön kalsiumtasoa, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi munuaisten vajaatoimintaa tai muita lääketieteellisiä ongelmia.9.
Omenan siemenet. Omena on perunan ohella usein turvallista koirille, mutta silti senkin syöttämisessä kannattaa olla varovainen. Omenan siemenet sisältävät niin ikään syanidia ja ovat koirille erittäin myrkyllisiä. Vaikka koirien täytyy syödä melko paljon omenan siemeniä saadakseen oireita, myös tällaisia tapauksia tiedetään.
Jos siis annat hauvasi herkutella omenoilla, huolehdi, ettei koirasi saa syötyä hedelmän keskikohtaa.10. Tomaatti. Vaikka itse punainen tomaatti ei ole koiralle vaarallista, tomaatin varret ja lehdet sekä kypsymättömät hedelmät voivat aiheuttaa hauvalle vatsavaivoja.
- Vaikka koiran täytyykin maistella tomaatin varsia melko suuri määrä saadakseen oireita, kannattaa turre pitää suosiolla poissa tomaattipensaista.
- Otsikkokuva: “Fuji apple” by Scott Bauer, USDA ARS – This image was released by the Agricultural Research Service, the research agency of the United States Department of Agriculture, with the ID K7602-2 (next).This tag does not indicate the copyright status of the attached work.
A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing for more information.English | français | | +/−. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fuji_apple.jpg#/media/File:Fuji_apple.jpg : Nämä kymmenen kesäistä herkkua eivät sovi koiralle
Näytä koko vastaus
Miksi omenan siemeniä ei saa syödä?
Page 2 – Mummo siitä aikoinaan varoitti: älä vain syö omenasta siemeniä. Hänen perustelunsa oli, että siemenet kulkeutuvat umpisuoleen, ja sitten on edessä sairaalareissu. “Just joo, ja Lumikki kuoli puraistuaan omenaa”, naureskelin minä ja söin uhallanikin omenat siemenkotineen päivineen.
- Ei olisi kannattanut olla ylimielinen.
- Mummo oli oikeassa tässäkin.
- Joskus tosiaan voi käydä niin huono tuuri, että siemenet ja muut suolistossa hajoamattomat kappaleet tukkivat umpilisäkkeen – ja kaiken kukkuraksi omenan siemenet ovat myrkyllisiä.
- Myrkyllisiä ovat myös päärynän, aprikoosin, persikan, kirsikan, luumun ja karvasmantelin siemenet.
Luit oikein, myrkyllisiä ovat. Niin ovat myös päärynän, aprikoosin, persikan, kirsikan, luumun ja karvasmantelin siemenet. Osastonlääkäri Irina Rimon Myrkytystietokeskuksesta kertoo, että näiden Prunus-suvun lajien siemenet sisältävät yhdistettä nimeltä amygdaliini.
Näytä koko vastaus
Voiko omenan siemeniin kuolla?
Keittiöstäsi saattaa löytyä pieni annos syanidia. Ole kuitenkin huoleti.1. Omenan siemenet sisältävät syanidin sokeriyhdistettä, joka on suurina määrinä nautittuna erittäin vaarallista. Muutama siemen ei haittaa, mutta vaikkapa mukillinen voi koitua kuolemaksi.
- Asiasta on kirjoittanut hiljattain mm.
- The Guardian,
- Myös persikan, luumun, kirsikan ja aprikoosin siemenet sisältävät syanidia.
- Ei siis kannata antaa lapsen pureskella aprikoosin siementä, kun itse hedelmä on nakerrettu loppuun.
- Eviran mukaan syanidimyrkytyksestä voi seurata heti ruokailun jälkeen levottomuutta, pahoinvointia, oksentelua ja heikkouden tunnetta.2.
Raparperin lehdet sisältävät muun muassa oksaalihappoa, joka voi aiheuttaa muun muassa munuaiskiviä. Lehtiä pitäisi syödä kilokaupalla, jotta vaikutus on tappava, mutta itsensä saa kipeäksi jo pienemmästä määrästä. Asiasta on kertonut muun muassa Yhdysvaltain julkisen palvelun radioverkko NPR,
- Tämän lisäksi raparperin lehtien uskotaan sisältävän jotain tuntematonta toksiinia, joka tekee niistä vaarallisen.
- Oksaalihappoa löytyy raparperin lisäksi myös punajuuresta ja pinaatista, joten pelkästään se ei selitä raparperin lehtien myrkyllisyyttä.
- Omenan siemenet sisältävät pienen annoksen syanidin sokeriyhdistettä.
Kuva: IS / Seppo Solmela 3. Vanha viisaus: heitä vihreät perunat pois. Kaikki koisokasvin maanpäälliset osat ovat myrkyllisiä: varsi, lehdet ja marjat. Sama pätee auringonvaloa saaneisiin vihreisiin perunoihin. Perunasta löytyvä myrkky on glykoalkaloidi.
Pienestä määrästä voi saada ripulin ja päänsä kipeäksi, mutta suuri määrä voi viedä hengen. Eviran ohjeistuksen mukaan elintarviketeollisuuden käyttämä raakaperuna saa sisältää glykoalkaloideja korkeintaan 200 mg/kg. Raparperin lehdet voivat aiheuttaa myrkytyksen. Kuva: IS / Ulla-Maija Lähteenmäki 4. Muskottipähkinä on tuttu muun muassa Roope Ankan lempijuomasta, muskottipähkinäteestä.
Suurina määrinä nautittuna muskottipähkinä voi aiheuttaa hallusinaatioita ja pahoinvointia, Maustekäytössä määrät ovat kuitenkin pieniä. Näin joulun alla muskottipähkinää käytetään esimerkiksi lanttulaatikossa. Jos perunoidesi seassa on vihreitä yksilöitä, heitä ne pois.
- Uva: Matleena Lahti 5.
- Pähkinät ovat löytäneet tiensä suomalaisten sydämeen.
- Viime vuonna uutisoitiin, että pähkinöiden kulutus päivittäistavarakaupassa on noussut selvästi.
- Yksi suurimmista suosikeista on cashew-pähkinä, jota syödään paljon myös maustamattomana.
- Onneksi nämä maustamattomat cashew-pähkinät eivät kuitenkaan ole raakoja.
Niitä on nimittäin höyrytetty etukäteen. Cashew-pähkinöitä saadaan tropiikissa kasvavista munuaispuista. Varsinainen cashew-pähkinä saadaan puun hedelmästä, joka sisältää myrkyllistä öljyä. Myös raaka cashew-pähkinä sisältää samaa myrkkyä kuin myrkkymuratti.
Näytä koko vastaus
Voiko kuolla jos syö 18 omenaa?
Näin monta omenaa pitäisi syödä kokonaisena, jotta ihminen voisi kuolla myrkytykseen Omenoiden siemenet sisältävät amygdaliinia, joka vatsalaukussa sulauessaan vapauttaa kehoosi syadinia. Omenan siement ovat kuitenkin niin kovia, että vatsahappo ei pysty niitä sulattamaan sellaisenaan.
Näytä koko vastaus
Voiko kirsikoista tehdä mehua?
Ohjeet – Huuhtele kirsikat ja pane ne kattilaan. Kaada vesi päälle. Anna kiehua kannen alla 5 minuuttia. Puserra kirsikoita kattilan reunoja vasten ja keitä vielä 5 minuuttia. Kaada seos harsokankaalla peitettyyn astiaan ja anna valua kankaan läpi puolisen tuntia. Mehevät kuivakakut, kuten taatelikakku, maustekakku, hedelmäkakku, piimäkakku ja suklaakakku, kuuluvat ehdottomasti joulun perinteisiin leivonnaisiin. Leivo herkullinen joulukakku omaan kahvipöytään tai anna lahjaksi! Joulun kalapöytä ja myöhäisillan kinkkuvoileipä kaipaavat seurakseen itse leivottua saaristolaisleipää tai joululimppua, joita perinteinen Tumma siirappi mehevöittää. Tuoksuva leipä on myös toivottu joulutuliainen. Parasta joulussa on ruoka! Graavilohta, kinkkua, kalkkunaa, lanttulaatikkoa, silliä – mitä herkkuja sinun joulupöydässäsi tarjotaan? Jouluun kuuluvat itse tehdyt kermatoffeet, fudget, marmeladit, tryffelit, minttusuklaat, karamellit ja paahdetut mantelit. Omaan herkutteluun tai lahjaksi ystävälle! Lämmin glögi punaviinillä tai mehulla ja suklainen kaakao runsaasti koristeltuna maistuvat jo ennen joulua, joulunpyhinä ja joulun jälkeen talven jatkuessa. YouTube-kanavaltamme löydät näppärästi reseptit ja ohjeistuksen moniin makoisiin makumatkoihin ja myös jouluherkkuihin. : Kirsikkamehun resepti – keitetyt mehut
Näytä koko vastaus
Miten saa kirsikoista kivet pois?
Syömäpuikot ja kirsikoita. Aseta kirsikka pullon suulle kantapuoli ylöspäin ja paina syömäpuikolla kirsikan läpi keskeltä. Ja näin kirsikan ‘ kivi ‘ lähtee irti nopeasti ja helposti ilman sotkua.
Näytä koko vastaus
Mihin käyttää Kirsikkahilloa?
Kotitekoinen kirsikkahillo Etsitkö reseptiä, jonka avulla voisit nauttia yhdestä kesän ihanimmasta marjoista? Kirsikkahillo on herkullinen tapa nauttia kirsikoista ympäri vuoden! Kun kirsikat ilmestyvät kesäisen torin kojuihin, on hyvä aika tehdä kotitekoista kirsikkahilloa.
- Se sopii loistavasti jälkiruokiin, aamiaiselle ja välipaloihin.
- Parasta tässä reseptissä on, että se on erittäin helppo.
- Aikenlaisten kotitekoisten hillojen valmistamiseen tarvitset vain sokeria, sitruunaa ja Lisäksi se vaatii vain vähän aikaa ja sekoittamista, sekä hieman kärsivällisyyttä.
- Lopputulos on ehdottomasti kaiken vaivan väärti.
Voit käyttää sitä aamiaisen valmistamiseen ja levittää sitä vaikka paahtoleivän päälle. Lisäksi kirsikkahillo antaa ripauksen makeutta jogurttiin tai, Voit myös käyttää sitä keksien tai minkä tahansa kakun täytteenä.
Näytä koko vastaus
Kauanko kirsikat säilyy?
Heinäkuu on kirsikoiden kuukausi. Löydät oikean kypsyysasteen maistelemalla kirsikoita, sillä kypsyys vaihtelee lajikkeittain. Jos kirsikka maistuu makealta ja mehukkaalta, kiirehdi poimimaan se. Punaisen hedelmän voi poimia seitsemän viikon sisällä. Alueesta ja sääolosuhteista riippuen sadonkorjuuaika on heinäkuusta elokuulle.
- Sadonkorjuu Kirsikoiden sadonkorjuu ei vaadi paljoa.
- Tarvitset vain vankat tikkaat, korin, koukun ja vähän kärsivällisyyttä.
- Oukulla kiinnität korin tikkaisiin, jolloin voit työskennellä molemmin käsin.
- Irsikat on paras poimia GARDENA-saksilla tai oksasaksilla leikkaamalla varret kiinni hedelmässä – hedelmä pysyy raikkaan kauemmin eikä vahingoitu.
Säilytys Poimitut kirsikat pysyvät tuoreina noin neljä vuorokautta säilytettynä 0 – 4 °C lämpötilassa. Kirsikoiden paras säilytyspaikka on jääkaapissa tai viileässä paikassa. Toinen tapa säilöä kirsikoita on keittää niistä marmeladia tai valmistaa tuoreista marjoista kirsikkakakku.
Näytä koko vastaus