Contents
- 1 Miten valmistaa kokonainen kana?
- 2 Miksi kanaa ei saa laittaa kylmälle pannulle?
- 3 Voiko kanan kypsentää keittämällä?
- 4 Voiko kanan Fileesuikaleet paistaa uunissa?
- 5 Voiko kanaa savustaa?
- 6 Onko grillattu kana terveellistä?
- 7 Saako raa’asta kanasta aina salmonellan?
- 8 Voiko 5 päivää sitten paistettua kanaa syödä?
- 9 Miksi kana pitää kypsentää huolella?
- 10 Miten kypsentää kana?
Miten valmistaa kokonainen kana?
Kypsennä broileria 175-asteessa noin 1 tunti 15 minuuttia, kunnes broilerin sisälämpötila on 75 astetta. ( Broileri on kypsä, kun tikulla kokeiltaessa reiästä tihkuva lihaneste on kirkasta.) Paloittele broileri veitsellä irrottamalla ensin koipi- ja siipipalat ja sen jälkeen rintafileet luita myöten.
Näytä koko vastaus
Mitä tehdä kokonaisesta broilerista?
Kokonainen broileri muhii uunissa meheväksi – poimi helppo ohje ja vinkit valmistukseen Itse paistettu, kokonainen uunibroileri on ihan toista maata kuin kaupasta valmiina ostettu grillibroileri. Ota haltuun kokonaisen uunibroilerin tai uunikanan kypsennys, maustaminen ja vinkit myös tähteeksi jääneiden luiden hyödyntämiseen. Teksti Hanna Kuusisalo Kuvat Otavamedia Julkaisupäivämäärä 15.3.2019 Kokonainen broileri tai kana uunissa on juhlava ruoka, jota kelpaa tarjota viikonloppuvieraille tai miksei pääsiäisen juhlapöydässä perinteisen lampaan sijaan.
Näytä koko vastaus
Kauanko kana kypsyy uunissa?
Luuton koipireisi – Pannulla: Paista öljytyllä pannulla useasti käännellen 15-20 minuuttia. Uunissa: Paista nahkapuoli ylöspäin 180 asteessa 30-40 minuuttia. Lähde: Naapurin maalaiskana
Näytä koko vastaus
Miksi kanaa ei saa laittaa kylmälle pannulle?
Suomalaisten yleisimmät kokkimokat liittyvät valmistusaikaan ja -lämpötilaan sekä raaka-ainevalintoihin. IS kokosi listan tavallisimmista mokista, joita ruokaa laittaessa tehdään. Oletko tehnyt samoja virheitä kotikeittiössäsi? 1. Mautonta lihaa Liha tulisi aina nostaa kuumalle paistinpannulle, mieluiten sen jälkeen, kun se on ollut 15-20 minuuttia huoneenlämmössä. Jos lihan laittaa pannulle liian kylmänä, lihassyyt eivät mene kiinni ja lihasneste valuu vedeksi pannulle. Lopputulos on harmahtava, vetinen – ja mauton, varoittaa Taina Pirkola, Liha maistuu parhaiten, kun kuumentaa pannun ennen ruskistamista mahdollisimman kuumaksi, jolloin lihan pinta ruskistuu ja maut pysyvät sisällä. Ruskistus tulee tehdä molemmin puolin. Sen jälkeen pannun lämpötilaa voi pienentää lihan kypsennystä varten.2. Pitkä kypsennysaika Esimerkiksi lihapullia ja pihvejä paistaessa kannattaa muistaa olla täyttämättä pannua äärilaitoja myöten. Mitä enemmän pannulla on tavaraa, sitä enemmän pannu viilenee. Jos paistettavaa on paljon, kannattaa suosiolla paistaa raaka-aineet kahdessa osassa. Siten lopputulos on rapeampi ja maukkaampi, Pirkola suosittaa.3. Ylikypsiä kasviksia Me suomalaiset mielellämme kypsennämme kasviksemme ylikypsiksi, tuumaa Pirkola. Hän suosittelee esimerkiksi porkkanoiden kypsentämistä al dente -vaiheeseen, jolloin ruuassa on tallella vielä maku – ja koostumus. Perunoidenkaan ei tarvitse antaa kiehua räjähtämispisteeseen, kypsymisaika pyörii 20 minuutin hujakoilla. Hampaillekin täytyy jäädä tekemistä.4. Liisterimuusia Perunamuusista tulee kuin tapettiliisteriä, jos siihen valitsee perunalajikkeen, joka toimisi paremmin keitinperunana. Nyrkkisääntö on, että jauhoisia perunoita käytetään muusiin, uuniperunaksi sopii hieman kiinteämaltoisempi lajike, jossa on kuitenkin tärkkelystä mukana. Kaikkein kiintein sopii parhaiten keitinperunaksi. Oikeilla valinnoilla saa aikaan oikein hyvän lopputuloksen, Pirkola kannustaa. /> 5. Eri kypsyysasteisia raaka-aineita Esimerkiksi perinteistä lihakeittoa, tai vaikka vihannesvokkia valmistaessa tulee huomioida, että esimerkiksi sipuli tarvitsee vähemmän aikaa kypsyäkseen kuin vaikka lanttu. Raaka-aineet tulisi lisätä keitokseen siten, että kypsymisaikaa tarvitseva lajike saa muhia pisimpään. Ruuan maku on parhaimmillaan kun kaikki raaka-aineet ovat samassa kypsyysasteessa. Näistä kotimaisista kasviksista punajuuri ja lanttu tarvitsevat eniten aikaa.6. Huono hygienia kanan kanssa Kylmäketjusta tulee huolehtia erityisellä tarkkaavaisuudella, kun valmistaa ruokaa kanasta. Samoin, jos kanaa leikkaa leikkuulaudalla, välineet tulee veistä myöten pestä tarkkaan ennen kuin pilkkoo esimerkiksi kasviksia. Vaikka salmonellariski on nykyisin minimaalinen, sen vaara on kuitenkin olemassa, Pirkola huomauttaa. Kanaa ei myöskään sovi säilyttää lämpimässä niin pitkään kuin muita.7. Sinne päin -mittailu Kokenut kotikokki voi lurautella erilaisia raaka-aineita hyvinkin näppituntumalla, sillä hänellä tuo taito on jo kehittynyt. Kokemattomamman kannattaa ehdottomasti mitata kaikki mahdollinen, jotta tekeillä oleva ruoka onnistuisi. Näin etenkin leivonnan kohdalla.8. Lässähtäneet kakut Jos paistaa uunissa kakkua ja erehtyy avaamaan uuninluukun alkuvaiheessa, saa pöytäänsä kuohkean kakkusen sijaan lättänän pannukakun. Luukun kannattaa antaa olla kiinni ainakin ensimmäisen puolen tunnin ajan. Kun lähellä paistoajan loppua näkee, että kakun reunat alkavat irrota vuoasta, sitten sopii avata luukku ja testata puikolla, että vieläkö kakun sisällä on nestettä.9. Klimppikastiketta Toisinaan sitä on vaikea peittää, klimppikastiketta. Yleensä kastike klimppiintyy, kun alkuvaiheessa ei ole riittävästi nestettä. Tässä vaiheessa klimppinen kastike kannattaa valuttaa siivilän läpi. Myös suurimmat klimpit voi painella lusikalla ristikon läpi, eli paseerata, jonka jälkeen ne voi lisätä vielä kastikkeeseen, Pirkola kertoo.10. Vanhoja raaka-aineita Milloin viimeksi tarkistit mausteidesi ja jauhojesi päiväykset? Esimerkiksi maustekaapin perukoilta löytyvät liivatelehdet saattavat tuoda ostosmuistoja yli kymmenen vuoden takaa. Vanhoja mausteita käyttämällä ruuan maku on väistämättä miedompi kuin tuoreilla.11. Ylilyönnit hiivan kanssa Hiivaa kannattaa oikeasti laittaa vain sen verran kuin ohjeessa sanotaan, ellei halua leipomuksistaan syömäkelvottomia tai simastaan alkoholipitoista. Jos ei ole innokas leipoja ja puolikkaan tuorehiivan heittäminen hukkaan harmittaa, se kannattaa ennemmin pakastaa kuin pistää väkisin taikinatiinuun. Jos ei tarvitse tuorehiivaa säännöllisesti, kannattaa käyttää ennemmin kuivahiivaa. Paketeissa annetaan tarkat ohjeet tarvittavasta määrästä.12. Kovat paistolämpötilat Reseptien paistoajat ovat ohjeellisia, oman uunin tunteminen auttaa hahmottamaan paistoajan oikein. Kiertoilmauunin käyttäjän sopii muistaa, että uunin lämpötilan tulisi olla noin 20 astetta vähäisempi kuin resepteissä kerrotaan. Ja paistoaikakin on viitisen minuuttia lyhyempi kuin tavallisella uunilla. Joulun aikaan myös tavallisten uunien käyttäjien kannattaa olla tarkkana erityisesti pipareiden paistamisen kanssa. Sopivan kypsyysasteen ja karrelle palaneen piparin ero voi oikeasti olla minuutti.13. Maustaminen vapaalla kädellä Toisinaan maustaminen onnistuu mutulla, mutta yhtä usein näppituntuma vie myös hakoteille. Jos ei ole ihan varma mausteiden määrästä, kannattaa ehdottomasti maistaa. Keittoihin voi lisätä mausteita vielä myöhemminkin, mutta esimerkiksi lihamurekkeesta on järkevää tehdä pieni koepaistos, jotta tietää, pitääkö mausteita vielä lisätä, Pirkola vinkkaa.14. Liian vähän etukäteisvalmisteluja Kun työpäivän jälkeen saapuu kotiin vatsa huutaen, ruuan soisi valmistuvan nopeasti. Arjen sujuvuuteen voi vaikuttaa valmistelulla: Viikonloppuna voi tehdä ruokaa vähän isompia satseja, joista lämmittämällä pärjää hyvin viikon puoliväliin, Pirkola vinkkaa. Toinen vaihtoehto on valmistella tulevan päivän ruokaa edellisenä iltana esimerkiksi kuorimalla kasvikset ja ruskistamalla lihat valmiiksi. Kuoritut perunat säilyvät vedessä vuorokaudenkin ja porkkanat taas voi pitää kuorittuina jääkaapissa. Arkiruokastressiä voi helpottaa myös suunnittelemalla tulevien päivien ruuat, ja ostokset, etukäteen. Liha tulee nostaa aina kuumalle paistinpannulle. Olisi myös hyvä ettei pannulle ahda liikaa tavaraa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Esimerkiksi lihakeiton ainekset tulisi keittää siten, että pisimmän kypsymisajan vaativa raaka-aine lisätään keitokseen ensimmäiseksi. Kuva: Jukka Lehtinen Hiivan kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos ylimääräistä tuorehiivaa jää, se kannattaa heittää ennemmin pakastimeen säilöön kuin taikinan sekaan. Kuva: IS / Ilkka Mäkinen
Näytä koko vastaus
Voiko hieman raakaa kanaa syödä?
Virhe 3: Huuhtelet lihan ennen käyttöä – Raakaa broilerinlihaa ei tarvitse, eikä sitä pitäisikään huuhdella millään tavoin ennen käyttöä. Huuhtelusta ei ole ruoanlaiton kannalta mitään hyötyä, mutta se voi levittää keittiöösi vaarallisia bakteereita, kuten salmonellaa.
Näytä koko vastaus
Miten paistaa kana uunissa?
Broileri uunissa valmistuu hitaasti mureaksi hauduttaen tai tarvittaessa vähällä vaivalla nopeasti maukkaaksi arkiruoaksi. Broileri uunissa voi olla nopea ja hyvä arkiruoka tai viikonlopun herkkuruoka. Kokosimme Kotilieden parhaat uunibroileriohjeet. Lue myös: Kanapata hautuu hissukseen – kurkista helpot ja hurmaavat patareseptit broilerista Uunissa mehevimmäksi kypsyvät rasvaiset, luulliset sekä nahalliset broilerin osat: koipireidet, nuijat ja siivet, rinta- ja paistileikkeet sekä tietysti kokonainen broileri.
- Toki myös vähärasvaiset rintafileet voi kypsentää uunissa, mutta kypsyyden kanssa kannattaa olla tarkka.
- Nopea paistaminen 200-asteisessa uunissa vartin verran riittää.
- Jos haluat olla tarkka ja varoa, että liha ei pääse ylikypsäksi ja kuivaksi, käytä paistolämpömittaria.
- Aseta mittari lihan paksuimpaan kohtaan niin, ettei mittari osu luuhun.
Kun sisälämpötila on 73–75 astetta, broilerinliha on parhaimmillaan. Jos et omista paistolämpömitaria, kypsyyden voi tarkistaa myös pistämällä tikulla lihan paksuimpaan osaan. Kun valuva neste on kirkasta, liha on kypsää. Uunissa mehevimmäksi kypsyvät rasvaiset, luulliset sekä nahalliset broilerin osat: koipireidet, nuijat ja siivet, rinta- ja paistileikkeet sekä tietysti kokonainen broileri. Lisukekasvikset kypsyvät lihan kanssa rinta rinnan. Kuva: Jorma Marstio
Näytä koko vastaus
Voiko kanan kypsentää keittämällä?
Muista säästää myös kanaliemi – Miten broileri sitten kannattaa keittää, että siitä tulee varmasti mehevää eikä kuivaa? Ruokakirjoittaja ja reseptinikkari Jessica Radhawa neuvoo. Ensimmäiseksi on syytä muistaa, että hauduttaminen ja keittäminen ovat kaksi eri asiaa.
Hauduttamisessa ruokaa kypsennetään pitkään alhaisessa lämpötilassa, mutta keittäminen vaatii kovemmat lämmöt. Hauduttaminen toimii mainiosti herkille ruoille, kuten munille ja kalalle, mutta käy se toki myös broilerin kypsentämiseen. Joidenkin kokkien mielestä hauduttamalla saa entistäkin mehevämmän lopputuloksen broilerille kuin keittämällä.
Jos sinulla on iso kattila, kokonaisen broilerin keittäminen on mahdollista ja hyvin yksinkertaista. Yhtä hyvän lopputuloksen saa kuitenkin myös pienemmillä luullisilla broilerinosilla, kuten rintaleikkeillä tai reisillä. – Jos nopeus on tärkeintä, suosittelen valitsemaan luutonta ja nahatonta rintafileetä sekä reisipaloja.
Näytä koko vastaus
Voiko kanan Fileesuikaleet paistaa uunissa?
Uunissa kypsennettyjä broilerisuikaleita nuudelien ja kastikkeen kanssa. Hyppää kohtaan: Resepti, Päivitys 4.9.2020 (broilerin paistisuikaleet uunissa) Kokeilin vaihteeksi kypsentää maustamattomat broilerin fileesuikaleet uunissa. Sekoitin keskenään 500 g broilerisuikaleita, 4 rkl öljyä ja 1 tl suolaa.
- Levitin seoksen leivinpaperoidulle uunipellille ja paistoin 225-asteisen uunin keskitasolla, kunnes oli ruskistumista pinnassa.
- Siinä meni 30 minuuttia.
- Pellille olisi mahtunut kolmaskin 250 gramman paketti broilerin suikaleita.
- Uunissa broilerin suikaleet kutistuivat paljon ja tarttuivat yhteen.
- Tuli mielestäni maukkaampia kuin pannulla paistetuista broilerin fileesuikaleista.
Pinnassa maistui hyvä paahtuneen broilerin maku, ja sisältäkin maistui enemmän broilerilta kuin pannulla paistetut broilerin fileesuikaleet. Laitoin saman määrän suolaa kuin pannulla paistettuihin broilerisuikaleisiin, mutta uunissa paistaessa tiivistyi paitsi broilerin oma maku, myös suolan maku.
Itse tykkäsin siitä, että näiden pinnassa maistui suola, mutta vähempisuolaisesta pitäville sopivampi suolamäärä olisi voinut olla esimerkiksi ½ tl suolaa. Uunissa kypsennettyjen broilerin suikaleiden reunoissa oli vähän sellaista kovuutta, minkä takia en varmaan juuri fileesuikaleita kypsennä uunissa toiste.
Sen sijaan voisin joskus kokeilla broilerin paistisuikaleiden kypsentämistä uunissa samalla tavalla kuin näiden fileesuikaleiden (paitsi valmiiksi marinoidut suoraan paketista leivinpaperoidulle pellille). Broilerin paistisuikaleethan ovat koipireisilihaa, joka yleensä kestää ylikypsennystä paremmin kuin filee, josta fileesuikale nimensä mukaisesti tehdään.
- Broilerin fileesuikaleiden rakenne ja suutuntuma eivät siis vaikuta pysyvän parhaimmillaan uunikypsennyksessä.
- Uitenkin kastikkeen ja nuudelin kanssa kun söin, oli mielestäni hyvää ruokaa.
- Ilman lisättyä kastiketta tai lientä pitäisin todennäköisesti näitä uunissa kypsennettyjä broilerin fileesuikaleita liian kuivina.
Keittoihin tai kastikkeisiin nämä uunissa kypsennetyt fileesuikaleet todennäköisesti sopisivat hyvin, koska silloin saataisiin se broilerin maku mukaan tiiviimmin ja paahteisemmin kuin pannulla paistetuista suikaleista, mutta keiton tai kastikkeen lisätty neste hoitaisi suutuntuman mehevämmäksi.
Kulhossa sekoitetut broilerisuikaleet, öljy ja suola. Tässä vaiheessa voisi halutessa sekoittaa mukaan muitakin mausteita.
Öljytyt ja suolatut broilerisuikaleet levitettynä leivinpaperoidulle uunipellille.
30 minuutin paistamisen jälkeen.
Leikkasin isoimmat palat kahtia ja tarkistin, että on kypsää. Broileri siis on kypsää, kun sisällä ei enää ole pinkkiä.
30 min paistamani broilerisuikaleet käännettynä ylösalaisin.
Sivusta kuvattuna.
Uunissa kypsennettyjä broilerin fileesuikaleita, nuudelia, Santamarian soy & sweet chili -kastiketta, minitomaatteja, kurkkua ja vesimelonia.
Broilerisuikaleita lähempää kuvattuna.
Ylläolevista kuvista voi nähdä broilerin suikaleissa ruskistumista. Nuo hyvin ruskistuneet kohdat olivat maukkaan paahteisen makuisia, mutta vähän kovia. Broilerin fileesuikaleet voisivat säilyä uunissa pehmeämpinä, jos niitä kypsentäisi vähemmän aikaa ja vain juuri ja juuri kypsäksi, mutta toisaalta ilman sitä maukasta ruskistunutta pintaa en näkisi hyötyä uunikypsentämisessä pannukypsentämisen sijaan.
Broilerin fileesuikaleilla siis tilanne näyttää olevan se, että jos ne kypsentää uunissa hyvin ruskistuneiksi, maku paranee mutta suutuntuma kärsii. Jatkossa siis luultavasti kypsennän broilerin fileesuikaleet pannulla, mikä on uunia nopeampaakin. Broilerin paistisuikaleita voisin vielä koittaa kypsentää uunissa, josko niihin saisi samat hyvät maut uunissa kuin fileesuikaleisiin, mutta suutuntuman kärsimättä.
Päivitys 4.9.2020: Nyt sain kokeiltua broilerin paistisuikaleita uunissa. Sekoitin 500 grammaan broilerin paistisuikaleita 4 rkl öljyä ja 3/4 tl suolaa, ja paistoin 200-asteisen uunin keskitasolla leivinpaperoidulla pellillä 30 minuuttia. Tulipas hyvää! Tuli maukkaita ja hyvä suutuntuma.
- Siinä missä broilerin fileesuikaleisiin tuli uunikypsennyksessä kovuutta niin kuin aiemmin kirjoitin, näistä paistisuikaleista ei tullut yhtään kovia.
- Tuli vieläkin maukkaampia kuin broilerin fileesuikaleista, eli monipuolisempi ja voimakkaampi broilerin maku hyvällä tavalla.
- Ylläpäs vain voikin olla pelkällä öljyllä ja suolalla maustettu broileri hyvää ja tunnistettavasti juuri broilerin makuista.
Olen sen verran tyytyväinen lopputulokseen, että kirjoitan reseptinkin tänne ylös. Broilerin suikaleet uunissa 500 g broilerin maustamattomia paistisuikaleita (fileesuikaleisiin tulee helposti uunissa kovuutta) 4 rkl öljyä suolaa maun mukaan (omaan makuuni sopiva määrä 3/4 tl suolaa) Sekoita paistisuikaleisiin öljy ja suola.
Levitä broilerisuikaleet öljyineen leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes alkaa näkyä jotain ruskistumista ja broilerisuikaleet kypsiä (n.30 min). Pellille mahtuisi vielä kolmaskin 250 gramman paketti, jos sellainen sattuisi olemaan, mutta silloin maku voi ehkä tiivistyä vähemmän.
Suolan lisäksi mukaan voisi sekoittaa muitakin mausteita, jos haluaisi, mutta itse nautin näistä ihan tällaisenaan, jolloin maistuu tiivistynyt broilerin maku rasvattuna ja suolattuna. Jos minulla olisi valmiiksi marinoituja broilerin suikaleita, ne levittäisin leivinpaperoidulle pellille suoraan paketista marinadeineen ja kypsentäisin uunissa, kunnes on ruskistumista, mutta ennen kuin marinadi kärähtää.
Broilerin paistisuikaleet, öljy ja suola kulhossa sekaisin.
Ennen paistamista.
30 minuutin paistamisen jälkeen.
Sivusta kuvattuna.
Suikaleet käännettynä ylösalaisin.
Sivusta kuvattuna.
Published 31 heinäkuun, 2020 4 syyskuun, 2020
Näytä koko vastaus
Mistä tietää että kana on kypsää uunissa?
Paistolämpömittari kertoo totuuden kanan kypsyydestä – Asiantuntija huomauttaa, että ainoa varma tapa kanan kypsyyden selvittämiseen on lihalämpömittarin käyttö. Lämpötila, jonka kanan paksuimman osan kohdalla kertoo varmasti kypsyydestä on 71–74 astetta.
Näytä koko vastaus
Missä vaiheessa kana kannattaa maustaa?
Säilytä mausteen aromit – Mausteiden lisäämiseen ruokaan ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Se riippuu siitä, mitä ruokaa valmistat. Mausteen maku puolestaan riippuu siitä, missä vaiheessa se lisätään ruokaan. Siksi jotkin mausteet on hyvä lisätä ruokaan ruoanvalmistuksen alussa ja toiset loppuvaiheessa.
- Esimerkiksi suolan voi lisätä ruokaan oman maun mukaisesti kokkailun alussa tai lopussa, sillä sen maku ei muutu ruokaa valmistettaessa.
- Valko-, puna- ja viherpippurit taas suositellaan lisättäväksi viimeisenä, jotta niiden maku säilyy tuoreena.
- Mustapippuri kannattaa sen sijaan laittaa raaka-aineen pintaan jo ennen paistamista, jos paistat pannulla lihaa tai kanaa.
Pannun rasva parantaa pippurin makua nostamalla sen aromin esiin. Tuoreet yrtit suositellaan lisättäväksi vasta ruoanlaiton loppuvaiheessa, jotta niiden herkät aromit eivät tuhoudu. Lehtiyrtit, kuten basilika, korianteri tai kirveli, eivät kestä hauduttamista tai paistamista.
- Niiden sijaan tällöin kannattaa käyttää kuivattuja mausteita.
- Tuoreista yrteistä poikkeuksena on rosmariini, joka kestää hyvin pannua ja uunia.
- Siksi sen voi lisätä ruokaan heti jo ruoanlaiton alkuvaiheessa, jotta se antaa ruoalle mahdollisimman paljon makua.
- Osa mausteista tarvitsee pientä esivalmistelua maistuakseen parhaalta.
Punaiset mausteet, kuten chili, paprika ja curryt, vaativat öljyssä kypsentämistä, jotta niiden makuvivahteet saadaan esiin. Kuumenna niitä pannulla tilkassa öljyä, ja mausteen maku muuttuu. Myös juustokuminaa ja maustetahnoja kannattaa lämmittää öljyssä hetken aikaa ennen ruoanvalmistamista.
Näytä koko vastaus
Mistä tietää että broileri on kypsää?
Broilerin lihan kypsyys on helppo testata haarukalla (tai tikulla). Jos pistoskohdasta ulos valuva neste on kirkasta, liha on kypsää. Jos taas neste on sameaa, pitää broleria vielä kypsentää.
Näytä koko vastaus
Voiko kanaa savustaa?
Ota broileri huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kypsentämistä. Pyyhi pinta talouspaperilla kuivaksi. Savusta broileria savustuspöntössä tai sähkösavustimessa noin 1 tunti tai kunnes sisälämpötila on paksuimmasta kohdasta 75 astetta.
Näytä koko vastaus
Onko grillattu kana terveellistä?
Toiseksi paras tapa: Grillaaminen – Grillaaminen on myös suhteellisen terveellinen tapa kypsentää broileria. Sen terveellisyys riippuu pitkälti siitä, kuinka pienen määrän öljyä tai muuta rasvaa lihan pintaan sivelee ennen grilliin laittamista. Marinoimalla lihan etukäteen ennen grillaamista saa broileriin myös paljon makua.
Näytä koko vastaus
Milloin kanaa ei kannata syödä?
2. Lihatuotteet – Lihatuotteisiin voi muodostua listeria-nimistä bakteeria, vaikka se ei vielä näyttäisikään oudolta tai haisisi pahalta. Heitä lihatuotteet oikopäätä roskikseen, kun niiden eräpäivä on ohitettu. Listeria-bakteeri aiheuttaa ihmisille listerioosi-nimistä tautia. Listerioosi on vaarallinen erityisesti vanhuksille ja pienille lapsille.
Näytä koko vastaus
Voiko kolme päivää vanhaa kanaa syödä?
HKScan: Älä käytä viimeisen käyttöpäivän jälkeen – Broilerin ja kananlihan osalta Evira painottaa sivuillaan, että broilerin ja kanan käsittely vaatii erityistä huolellisuutta mahdollisen salmonella- ja kampylobakteeririskin takia. Puhtauden lisäksi on tärkeää, että kana ja broileri kypsennetään täysin kypsäksi, jotta mahdolliset salmonella- ja kampylobakteerit kuolevat.
Anne Paloranta, HKScanin laatujohtaja Suomessa vastasi Ilta-Sanomien lukijan kysymykseen yksiselitteisen lyhyesti. – Pakkaukseen merkitty viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa, ettei elintarviketta käytetä enää tuon päivämäärän jälkeen. Suosittelen tuossa tapauksessa syömään tuotteen heti valmistamisen jälkeen, Paloranta vastaa.
Monet arvioivat lihatuotteita aistinvaraisesti. Kysyimme asiaa useammalta taholta. Aistinvaraisen arvioinnin voi tehdä maalaisjärkeä käyttäen, mutta virallisia tahoja tai elintarvikeyrityksiä edustavat vastaajat eivät kannusta viimeisen käyttöpäivän jälkeiseen tuotteen käyttöön, vaan korostavat pakkauksissa olevien päivämäärien tärkeyttä.
Näytä koko vastaus
Voiko Kanafileet uunissa?
Kypsennä broilerinfileet uunissa 225-asteessa. Kanafileet kypsyvät noin 15–20 minuutissa. Peitä broilerin rintafileet löyhästi foliolla tai leivinpaperilla ja anna vetäytyä 10–15 minuuttia ennen viipalointia.
Näytä koko vastaus
Saako raa’asta kanasta aina salmonellan?
Bakteeririski kasvaa, jos unohdat hygienian työvälineiden kanssa – Suomalaisissa kotitalouksissa käytetään tavallisesti kotimaista broilerinlihaa, mutta ulkomaista broilerinlihaa saatetaan käyttää esimerkiksi ravintoloissa. Tällöin myös salmonellariski on suurempi.
Ruokaviraston ylitarkasta Elina Leinonen muistuttaa, että bakteerit voivat tarttua raa’asta lihasta myös välillisesti. – Ne on mahdollista saada suoraan lihasta, tai välillisesti, jos esimerkiksi käsittelee samoilla välineillä lihaa ja muita elintarvikkeita. Tämän vuoksi on tärkeää, että raakaa lihaa käsitellään esimerkiksi eri leikkuulaudalla kuin muita raaka-aineita.
Työvälineet ja kädet kannattaa myös pestä hyvin. Hyvä muistutus kesän kynnyksellä on myös se, että esimerkiksi raakojen grillibroilerien kanssa kosketuksissa ollutta marinadia ei tule lisätä lihan joukkoon enää kypsennyksen jälkeen. Suomessa tuotetussa lihassa, joka päätyy kuluttajalle, salmonellan esiintymisen todennäköisyys on hyvin pieni.
Näytä koko vastaus
Voiko 5 päivää sitten paistettua kanaa syödä?
Kypsennetyn kanan ja jauhelihan säilymisajat riippuvat paistamisen jälkeisestä käsittelystä. Moni ruokaostoksia tekevä pohtii viikoittain, kokkaisiko lihaa vai kanaa. Tällöin varsinkin yksin asuvien ja pieniruokaisten mielessä saattaa myös käydä kysymys siitä, kumpi raaka-aine säilyy kypsennettynä pidempään jääkaapissa.
Kysymystä ei kuitenkaan kannata pohtia liikaa, sillä Ruokaviraston ylitarkastaja Annika Pihlajasaaren mukaan paistetun jauhelihan ja paistetun kanan säilymisajat jääkaapissa ovat varsin samanlaiset. – Yleensä ne säilyvät sellaiset 2–3 päivää hyvin. Välillä neljäkin päivää menettelee, mutta sitä ei voi sanoa ehdottomaksi aikarajaksi.
Kummankin suhteen säilymisaika riippuu paistamisen jälkeisestä käsittelystä. Tuotteet säilyvät, jos ne jäähdytetään tarpeeksi nopeasti, ja niitä säilytetään tarpeeksi kylmässä. – Lihat ja kanat kannattaa paistaa tuoreena. Kypsentämisen jälkeen niitä kannattaa säilyttää enintään +6 asteessa.
Näytä koko vastaus
Voiko kypsästä kanasta saada salmonellan?
Kotimainen broileri on yleensä turvallista ravintoa ja salmonellabakteeri on harvinainen, kun taas Keski-Euroopasta tuodussa siipikarjan lihassa riski on huomattavasti suurempi. Keittiöammattilaiset muistuttavat, että broilerin käsittelyssä on aina oltava huolellinen ja liha pitää paistaa kypsäksi asti.
Broilereita Kuva: YLE 22.3.2011 8:20 • Päivitetty 22.3.2011 11:47 Salmonellabakteerista varoitetaan kuluttajia aika ajoin ja samalla muistutetaan keittiöhygieniasta. Ammattilainen on aina huolellinen käsitellessään raakaa broilerinlihaa ja työvälineiden puhdistuksessa ei oteta riskejä broilerin käsittelyn jäkeen.
– Ensin pesu niin kuumalla vedellä, kuin hanasta tulee ja sitten huolellinen huuhdonta kylmällä vedellä. Jos käytössä on esimerkiksi puinen leikkuulauta, tulee se puhdistaa vielä kovalla harjalla, jotta koloihin ei jää bakteerikantaa. Kädet on myös syytä pestä huolellisesti, kertoo keittömestari Matti Mäkilä.
- Suomalainen broileri on yleensä turvallista, mutta tilanne on aivan toinen, kun puhutaan Keski-Euroopasta tai vaikka Tanskasta tuodusta broilerista.
- Ammattilaiset ovat tiedostaneet asian jo kauan sitten, koska salmonellaa on aika paljon liikkeellä, Mäkilä toteaa.
- Työvälineet pitää puhdistaa automaattisesti ammattikeittiössä.
Broilerin lihan pitää olla läpikotaisin kypsää Broilerin kypsennyksessä pitää myös olla tarkkana, liha ei saa jäädä punertavaksi. – Salmonellabakteerit kuolevat 75 asteen lämpötilassa, mikä merkitsee sitä, että broilerin lihan pitää olla täysin kypsää.
Paksummat fileepalat kannattaa tarkistaa erikseen, myös luiden viereen saattaa helposti jäädä raakoja kohtia. Salmonella on kiusallinen bakteeri, sillä sitä ei välttämättä tiedä saaneensa elimistöönsä. – Se on salakavala kaveri, sillä se voi toisilla olla täysin oireeton ja toisilla se taas aiheuttaa hyvinkin vakavia oireita.
Varmin tapa välttää salmonella on olla huolellinen broilerin valmistuksessa, sanoo Mäkilä.
Näytä koko vastaus
Voiko kanaa valmistaa mikrossa?
Kypsennä täysteholla (600 W) ensin 5 minuuttia, käännä vuokaa ja kypsennä edelleen täysteholla 3 minuuttia. Anna kalan jälkikypsyä peitettynä muutama minuutti. Tarkista kalan kypsyys paksuimmasta kohdasta. Tarjoa esimerkiksi perunasoseen kanssa.
Näytä koko vastaus
Miksi kana pitää kypsentää huolella?
HKScan: Älä käytä viimeisen käyttöpäivän jälkeen – Broilerin ja kananlihan osalta Evira painottaa sivuillaan, että broilerin ja kanan käsittely vaatii erityistä huolellisuutta mahdollisen salmonella- ja kampylobakteeririskin takia. Puhtauden lisäksi on tärkeää, että kana ja broileri kypsennetään täysin kypsäksi, jotta mahdolliset salmonella- ja kampylobakteerit kuolevat.
- Anne Paloranta, HKScanin laatujohtaja Suomessa vastasi Ilta-Sanomien lukijan kysymykseen yksiselitteisen lyhyesti.
- Pakkaukseen merkitty viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa, ettei elintarviketta käytetä enää tuon päivämäärän jälkeen.
- Suosittelen tuossa tapauksessa syömään tuotteen heti valmistamisen jälkeen, Paloranta vastaa.
Monet arvioivat lihatuotteita aistinvaraisesti. Kysyimme asiaa useammalta taholta. Aistinvaraisen arvioinnin voi tehdä maalaisjärkeä käyttäen, mutta virallisia tahoja tai elintarvikeyrityksiä edustavat vastaajat eivät kannusta viimeisen käyttöpäivän jälkeiseen tuotteen käyttöön, vaan korostavat pakkauksissa olevien päivämäärien tärkeyttä.
Näytä koko vastaus
Miten kypsentää kana?
Miten broilerista keitetään mehevää? – Jessica Radhawan mukaan broileria keittäessä tärkeintä on, että se saavuttaa oikean sisälämpötilan. Broilerin tulisi kypsyä noin 73-asteiseksi. Keittoaika riippuu siitä, minkä kokoista broileria tai broilerin osaa keität. Tässä kuitenkin suuntaa-antava taulukko:
Luuttomat broilerin rintafileet: 12–15 minuuttiaLuulliset broilerin rintafileet ja koipireidet: 25–30 minuuttia Kokonainen broileri (noin 1,3–1,8 kg): 1,5–2 tuntia
Broileri kannattaa keittää mausteliemessä. Jessica itse laittaa liemeen selleriä, porkkanaa, valikoiman tuoreita yrttejä (esimerkiksi salviaa, lehtipersiljaa, rosmariinia ja laakerinlehtiä), suolaa ja pippuria. Vettä pitää olla niin paljon, että broilerit peittyvät.
- Veden annetaan ensin kiehahtaa ja porista minuutin verran, sitten lämpötilaa lasketaan kunnolla niin, että broileri saa keittyä kattilassa hyvin hiljalleen.
- Attila kannattaa peittää ainakin osittain kannella.
- On suositeltavaa käyttää lihalämpömittaria broilerin kypsyyden tarkistamiseen.
- Un broileri on valmista, se kannattaa nyhtää nyhtöbroileriksi esimerkiksi kahden haarukan avulla.
Käytä nyhtöbroileria esimerkiksi tacoissa, salaateissa, nuudeleissa tai keitoissa. Muista myös säästää kanaliemi. Se säilyy jääkaapissa tiiviisti pakattuna neljä päivää tai pakastimessa jopa puoli vuotta.
Näytä koko vastaus