Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti?

Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti

Mitä voi tehdä Karamellisoidusta kondensoidusta maidosta?

Julkaistu: 29.11.2021 Yhteistyö Kondensoitu maito on maidosta keittämällä valmistettua tiivistettyä maitoa, johon on lisätty sokeria. Kondensoitua eli tiivistettyä maitoa myydään sekä makeutettuna (sininen purkki) että valmiiksi karamellisoituna, toffeemaisena kastikkeena (ruskea purkki).

Ondensoitu maito on kätevä aines niin leivonnassa kuin jälkiruoissa. Maitotiiviste kuuluu moniin suosittuihin leivonnaisiin, kuten banoffee-piiraseen, key lime -piirakkaan ja juustokakkuihin. Siitä voi myös tehdä helposti kermaisen pehmeää jäätelöä tai monenlaisia makeisia kuten fudgea, snickersiä, bounty-patukoita tai twixejä.

Valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa (dulce de leche) voi käyttää sellaisenaan tai kuumennettuna kinuskikastikkeen tapaan. Se käy myös kakkujen ja kuppikakkujen kuorrutuksiin tai täytteeksi. Kesällä huoneenlämmössä säilyvä maitotiiviste on kätevä vaikka mökillä, jossa maitotiiviste käy esim.

Lettutaikinaan tai vaniljakastikkeen tavoin omena- tai marjapiirakoille. Kondensoidulla maidolla voi hyvin korvata maidon kahvissa tai teessä tai makeuttaa kylmät juomat kuten pirtelöt tai frappet. Kondensoitua maitoa myydään säilykepurkissa ja nykyään sitä löytyy lähes kaikista suuremmista ruokakaupoista ja monista pienistä lähikaupoista (mm.

K-citymarket, K-supermarket, Prisma, S-market, Tokmannit). Parasta on kysyä myyjältä, sillä eri kaupoissa kondensoitu maito voi olla eri hyllyssä. Useimmiten kondensoitu maito löytyy samasta paikasta kuin kookosmaidot tai muut leivontatuotteet. Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti
Näytä koko vastaus

Miten Karamellisoida kondensoitu maito?

Laktoositon kondensoitu maito ja sen karamellisointi Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti Tein täysmaidosta ja sokerista kondensoitua maitoa. Monen blogilukijan toiveesta ja pyynnöstä päätin kokeilla kondensoidun maidon valmistamista laktoosittomana ja lopuksi vielä karamellisoida sen. Miten helppoa se olikaan! Olen kyllä aikaisemminkin valmistanut kondensoitua maitoa laktoosittomana,

Tämä rasvaiseen täysmaitoon tehty versio on kuitenkin enemmän omaan makuuni. Tähän tarvitset vain laktoositonta täysmaitoa – siis mahdollisimman rasvaista – sekä tavallista sokeria. Mitä tuo kondensoitu maito sitten on? Se on paksua makeutettua maitotiivistettä. Ruokakaupasta löydät kondensoidun maidon purkitettuna säilyketölkkiin.

Kondensoidun maidon voi myös karamellisoida keittämällä avaamatonta säilyketölkkiä noin kolmen tunnin ajan – todellakin kolme tuntia – kattilassa, runsaassa vedessä. Karamellisoitua versiota eli kinuskia myydään myös valmiina tölkissä, mutta se ei ole laktoositonta.

Itse valmistamalla saat tehtyä kondensoidusta maidosta laktoositonta. Samalla pääset vaikuttamaan valmistusraaka-aineisiin. Kondensoitu maito on maultaan ihanan pehmeää ja sitä voi käyttää niin, sekä valmistukseen. Suosittelen kokeilemaan tätä reseptiä, vaikka kondensoidun maidon ostaminen kaupasta tuntuisikin helpommalta vaihtoehdolta! Jos kaipaat kondensoitua maitoa laktoosittomana, tämä taitaa olla tällä hetkellä ainoa tapa saada kondensoitua maitoa lehmän maitoon tehtynä.

En ole löytänyt laktoosittomana mistään kaupoista. Maidotonta kookosmaitoon tehtyä kondensoitua maitoa löytyy joistakin vegaanikaupoista. Kurkkaa herkullinen resepti tästä alta! Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti

Laktoositon kondensoitu maito Laktoositon karamellisoitu kondensoitu maito “Dulche de leche” 5 dl laktoositonta täysmaitoa2 dl sokeria

Laktoositon kondensoitu maito: Mittaa pinnoitettuun kattilaan maito ja sokeri. Kuumenna maito kiehuvaksi. Keitä seosta miedolla teholla niin, että maito juuri ja juuri kiehuu. Jatka keittämistä noin 40 minuutin ajan, välillä sekoitellen. Maidon väri muuttuu kellertäväksi ja koostumus hieman paksummaksi.

Kerää päälle mahdollisesti kertyvä vaahtokerros tai kalvo pois ja purkita valmis kondensoitu maito. Jäähdytä kondensoitu maito ja säilytä kylmässä. Laktoositon karamellisoitu kondensoitu maito: Jatka seoksen keittämistä vielä noin 20-40 minuutin ajan. Kun seos on muuttunut kauniin kinuskin väriseksi ja samalla muuttunut koostumukseltaan kinuskimaiseksi, purkita valmis karamellisoitu kondensoitu maito ja säilytä kylmässä.

Vinkki! Jos karamellisoitu kondensoitu maito jää keittämisen jälkeen liian löysäksi karamellisoinnista huolimatta, voit keittää sitä vielä lisää isossa kulhossa mikrossa. Tässä alla kuva kondensoidusta maidosta ennen karamellisointia. Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti Ja vielä lähikuvaa karamellisoinnin jälkeen Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti Kannattaa kurkata blogin jäätelöreseptit sekä uunissa paistettavat juustokakkureseptit, Aika monessa reseptissä olen käyttänyt kondensoitua maitoa sellaisenaan tai karamellisoituna. : Laktoositon kondensoitu maito ja sen karamellisointi
Näytä koko vastaus

Voiko kondensoitua maitoa tehdä itse?

Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti Mistä löydän kondensoitua maitoa? Onko se kotimaista? Nyt ei enää tarvitse pähkäillä, koska kondensoidun maidon voi valmistaa itse, kotimaisista tuotteista! Sain Arlalta kyselyn, mitä minä valmistaisin heidän Luomu täysmaidosta. Vastausta ei tarvinnut pitkään miettiä, koska tuo maito on rasvaprosentiltaan juuri konsensoidun maidon valmistukseen sopivaa. Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti Valmistin kondensoidun maidon Arlan homogenoimattomasta luomumaidosta, jota on käsitelty mahdollisimman vähän ennen kauppoihin kuljetusta. Arlan homogenoimattoman Luomu täysmaidon rasvaprosentti vaihtelee vuodenaikojen mukaan, koska siinä on kaikki maidon luontainen rasva mukana.

Rasvapitoisuuden vaihtelu kertoo, että maito vastaa lähes maitotilojen juuri lypsettyä maitoa. Homogenoimaton tarkoittaa sitä, ettei maidon rasvaa ole pilkottu valmistusprosessissa. Käytännössä maidon rasva nousee vähitellen pintaan, kuten käsittelemättömässä tilamaidossa. Luomu täysmaito on tuttua vanhanajan maitoa, mutta kuitenkin turvallisesti pastoroituna.

Kondensoitu maito on makeutettua tiivistemaitoa eli maitoa ja sokeria. Valmistukseen käytettävän maidon pitää olla rasvaista, joten Arlan Luomu täysmaito sopii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Arlan Luomu täysmaidon rasvapitoisuus vaihtelee 3,8-4,4% välillä. Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti Itse tehty Kondensoitu maito 5 dl Arla Luomu täysmaitoa 2 dl sokeria Mittaa maito ja sokeri pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi, välillä varovasti sekoitellen. Vahdi tässä vaiheessa kiehumista, jotta maito ei kiehu yli kattilasta. Pienennä lämpöä niin, että maito kiehuu hiljalleen ja anna seoksen hautua noin 40-45 minuutin ajan. Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti Kondensoitua maitoa voi käyttää valmistuksen jälkeen kahvin makeuttamiseen, makeisten tekoon, jäätelöön ja muihin makeisiin herkkuihin. Kondensoitu maito vaikuttaa herkkujen rakenteeseen, joten esimerkiksi jäätelöstä valmistuu sileää ilman jäätelökonetta ja fudge pitää hyvin muotonsa ja valmistuu helpoimmillaan vain parista raaka-aineesta. Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti Yhteistyössä Arla Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti
Näytä koko vastaus

Voiko kondensoitua maitoa keittää?

Kondensoidun maidon keittäminen – Avaamatonta kondensoitua maitoa voi keittää purkissaan kinuskiksi. Tämä vaatii noin 3-4 tunnin keittoajan. Avatusta purkista kinuskia voi valmistaa myös mikrossa. Ajan säästämiseksi kaupoissa on nyt myös saatavilla valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa. Ihanaa paksua kinuskia, joka sopii leivontaan kuin myös jälkiruokakastikkeeksi. Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti
Näytä koko vastaus

Voiko kondensoitua maitoa syödä?

Makeutettu maitotiiviste on valmistettu maidosta, joka on tiivistetty keittämisen avulla ja sokeroitu. Keittämisen seurauksena maidon väri muuttuu kermaisen kauniiksi ja maku karamellimaiseksi. Makeutettu maitotiiviste on tärkeä ainesosa useissa leivonnaisissa ja välttämätön aines jokaisessa venäläisessä kodissa.

Maitotiivistettä kutsutaan myös kondensoiduksi maidoksi. Purkkeihin pakatulla, tiivistetyllä maidolla on erittäin pitkä säilyvyys. Tuote on kuumennettu, joten makeutettu maitotiiviste sopii myös raskaana oleville. Maitotiivisteen käyttö Maitotiivisteestä syntyvät parhaat makeat jälkiruuat. Kokeile maitotiivistettä esimerkiksi juustokakkuun, jäätelön valmistukseen tai suosittuun banoffee-torttuun.

Makeutettua maitotiivistettä käytetään erityisesti leivontaan ja jälkiruokakastikkeeksi, mutta se sopii yhtä hyvin kahviin ja teehen antamaan kermaista makua. Maitotiivisteestä voit valmistaa myös itse helposti fudgea. Venäläisessä kodissa maitotiivistettä syödään jälkiruokakastikkeen tavoin mm.

 • Blinien kanssa, hedelmäsalaatissa tai vaikka sellaisenaan paahtoleivällä.
 • Maitotiivisteen keittäminen Avaamatonta kondensoitua maitoa voi keittää purkissaan kinuskiksi.
 • Tämä vaatii noin 3-4 tunnin kettoajan.
 • Onneksi karamellisoitua maitoa saa nykyään myös helpommin! Useimmissa kaupoissa on jo saatavilla valmiiksi karamellisoitua maitotiivistettä.

Sitä voidaan käyttää esimerkiksi kakkujen ja kuppikakkujen kuorrutuksiin tai täytteeksi. Kokeile karamellisoitua maitotiivistettä myös bostonkakkuun puolukoiden kera tai käytä sellaisenaan jälkiruokakastikkeena. Tuotetiedot Ainekset: Täysmaito, sokeri, rasva 8 %, rasvattoman maidon kuiva-ainepitoisuus 20 %.

Nettopaino: 397 gRavintosisältö per 100 gEnergia: 1372 kJ / 325 kcalRasva: 8,0 g- josta tyydyttynyttä: 5,4 gHiilihydraatit: 56,4 g- joista sokereita: 56,4 gProteiini: 6,9 gSuola/Salt: 0,2 g

Näytä koko vastaus

Miten korvata kondensoitu maito?

Fine Foods Kondensoitu kookosmaito on kookosmaidosta valmistettu kookosmaitotiiviste, joka on makeutettu sokerilla ja kookossiirapilla. Se on koostumukseltaan siirappimaista. Kondensoitu kookosmaito on vegaaninen vaihtoehto kondensoidulle maidolle. Monikäyttöisestä kondensoidusta kookosmaidosta loihdit parhaat jälkiruuat.

 • Kookospähkinöiden keruussa ei ole käytetty apinatyövoimaa.
 • Ainekset: Kookossiirappi, kookosmaito, sokeri, suola, emulgointiaine (E435), stabilointiaineet (ksantaanikumi, guarkumi).
 • 100% Kasviperäinen tuote
 1. Ravitsemustiedot Ravintosisältö per 100 ml Energiaa 1485 kJ/355 kcal Rasvaa 10 g josta tyydyttynyttä 7,7 g Hiilihydraatteja 65 g joista sokereita 60 g Proteiinia 0,8 g
 2. Suolaa 0,13 g

Tuotenumero: 531 Kierrätä pakkaus metallinkeräykseen. : Fine Foods
Näytä koko vastaus

Kauanko avattu kondensoitu maito säilyy?

Kondensoitu maito on lehmän maidosta valmistettu maitotiiviste, Se on koostumukseltaan paksua ja tahmeaa, jopa siirappimaista. Se on erittäin makeaa ja monesti sitä käytetään ainesosana jälkiruoissa ja leivonnaisissa, Kondensoitu maito valmistetaan haihduttamalla maidosta tai kuoritusta maidosta vettä,

 • Vettä haihdutetaan maidosta niin paljon, että se tiivistyy noin neljännekseen alkuperäisestä tilavuudestaan.
 • Noin 45 % valmiista tuotteesta on sokeria,
 • Metalliseen ilmatiiviiseen purkkiin säilöttynä elintarvike säilyy avaamattomana pitkiäkin aikoja, jopa vuosia.
 • Avaamatonta purkkia voi säilyttää huoneenlämmössä, mutta avattu purkki säilyy jääkaapissa vain muutamia päiviä.
You might be interested:  Keto Kickstart - Keto Reseptejä?

Suomessa kondensoitua maitoa myydään yleensä etnisissä kaupoissa tai suurimmissa marketeissa. Sitä myydään tavallisesti makeutettuna, mutta saatavilla on myös makeuttamatonta kondensoitua maitoa. Kondensoitua maitoa käytetään yleensä ainesosana makeissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa.

 1. Sitä käytetään jälkiruoissa monissa maissa, erityisesti Venäjällä ja entisen Neuvostoliiton valtioissa.
 2. Osissa Aasiaa ja Eurooppaa sitä käytetään kahvin ja teen makeuttamiseen.
 3. Aasiassa sitä käytetään myös leivän päällä marmeladin tai hillon tapaan.
 4. Ondensoitua maitoa käytetään myös monissa intialaisissa jälkiruoissa ja makeisissa.

Sitä käytetään myös lähinnä kerman tai maidon asemesta suklaa -, makeis – ja jäätelöteollisuudessa, Suomessa sitä käytetään myös jugurtin valmistukseen. Kuluttajat saattavat helposti sekoittaa kondensoidun maidon maitojauheeseen, Pääsääntöisesti maitojauhe on kuitenkin makeuttamaton, kun taas kondensoitu maito sisältää paljon sokeria.
Näytä koko vastaus

Mitä hyvää kondensoidusta maidosta?

Kahviin, teehen ja muihin juomiin – Kondensoitu maito on nimensä mukaisesti tiivistettyä maitoa, joten se sopii hyvin maidon korvikkeeksi. Kahviin ja teehen saa kondensoidulla maidolla helposti kermaista makua. Kokeile kondensoitua maitoa myös pirtelöihin tai juomiin kuten kanarialaiseen kahvijuomaan tai tähän brasilialaiseen limonadeen, Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti
Näytä koko vastaus

Voiko kondensoitua maitoa vatkata?

Jälkiruoat Monikäyttöisestä kondensoidusta maidosta loihdit parhaat makeat jälkiruuat. Kondensoitu maito eli maitotiiviste on keittämällä tiivistettyä maitoa, joka on makeutettu sokerilla. Kondensoidun maidon kermainen, karamellimainen maku sopii täydellisesti jälkiruokiin. Kokeile valmistaa kondensoidusta maidosta esimerkiksi pehmeän täyteläistä jäätelöä, johon tarvitset vain muutaman raaka-aineen etkä lainkaan jäätelökonetta. Herkullinen tosckakakku tai banoffee-torttu puolestaan syntyy valmiiksi karamellisoidusta kondensoidusta maidosta, Kondensoiduista maidoista valmistat myös maukkaat kuorrutteet kuppikakuille ja kakuille. Ohjeet kuorrutuksiin löydät täältä > Kuorrutuksia kondensoiduista maidoista Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti Jäätelöpohja: 5 dl kuohukermaa 1 prk (397 g) Dovgan makeutettua kondensoitua maitoa Lisäksi esim.: – hedelmäsosetta (esim. mango) tai marjasurvosta (mansikka, mustikka) – sulatettua suklaata ja keksimuruja – valkosuklaarouhetta tai piparmintturouhetta ja vadelmia – turkinpippurirouhetta ja lakritsikastiketta – 1-2 tl pikakahvijauhetta ja 1 rkl amarettoa – lemon curdia ja sitruunankuoriraastetta Vatkaa kerma vaahdoksi.

Sekoita kondensoituun maitoon valitsemasi täytteet ja kääntele sekaan kermavaahto. Kaada seos pakastuksen kestävään astiaan ja pakasta 4-5 tuntia. Ota jäätelö huoneenlämpöön hetki ennen tarjoilua. » Katso lisää ideoita itse tehtyyn jäätelöön Pinterestistä Kondensoidun maidon avulla juustokakuista saa silkkisen pehmeitä ja täyteläisiä.

Pohja:

200 g keksejä, esim. Digestive, Bastogne 75 g voita tai margariinia

Täyte:

1 prk (397g) Dovgan kondensoitua maitoa 2 dl kuohu- tai vispikermaa 150 g maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa 200 g ranskankermaa 1 tl vaniljasokeria 4-6 liivatelehteä 2 rkl appelsiininmakuista mehutiivistettä 1 prk (397g) Dovgan Karamellisoitua kondensoitua maitoa, joka on valmista kinuskia

Pingota leivinpaperi (Ø 26 cm) irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Murenna keksit ja sekoita sulatettuun voihin. Painele keksiseos vuoan pohjalle. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Lisää kermavaahtoon kondensoitu maito, tuorejuusto ja ranskankerma, kääntele sekaisin.

170 g digestive keksejä 70 g voita 1 prk (397 g) Dovgan kondensoitua maitoa 400 g maustamatonta tuorejuustoa 3 limen mehut ja 2 limen raastetut kuoret

Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Murskaa digestive keksit ja lisää murskaan sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi massaksi. Levitä keksiseos kakkuvuokaan tasaiseksi pohjaksi ja nosta hieman vuoan reunoille. Kaada kulhoon kondensoitu maito ja tuorejuusto, sekoita hyvin tasaiseksi massaksi. Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti Ainekset ja ohje: 300 g keksejä esim. digestive 100 g voita 1 prk (397 g) Dovgan karamellisoitua kondensoitua maitoa 3 banaania 2,5 dl vispikermaa suklaata tai kaakaojauhetta Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele keksiseos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti Ainekset ja ohje: 150 g voita tai margariinia 1,3 dl sokeria 3 kanamunaa 2,5 dl vehnäjauhoja 1,5 tl leivinjauhetta 1 tölkki säilöttyä aprikoosia 2 dl mantelilastuja 250 g Dovgan karamellisoitua kondensoitua maitoa Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksi kerrallaan hyvin vatkaten.

Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja lisää joukkoon. Lisää paloitellut aprikoosit ja vähän lientä. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisijaltaan 24-27 cm) ja paista 175 asteessa noin 35 minuuttia. Sekoita kuorrutusta varten kattilassa mantelilastut ja karamellisoitu kondensoitu maito. Kuumenna, kunnes seos sakenee.

Älä keitä. Ota kakku uunista ja valuta kuorrutus kakun päälle. Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia tai kunnes kuorrutus on herkullisen väristä. Lumoavan herkullisessa kinuski-omenapilvessä maistuvat raikas omena ja herkullinen kinuski. Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti Ainekset ja ohje:

1 kpl valmis levykakkupohja TAI keksipohja: 200 g digestive-keksejä ja 50 g voisulaa 397g eli 1 prk Dovgan kondensoitu maito 250 g tuorejuusto 250 g maitorahka 5dl kuohukerma 2 tl vaniljasokeri 340 g omenapaloja “Sharlotka” 0,5 dl omenamehu 5 kpl liivatelehteä 2 dl (1 prk) Dovgan karamellisoitu kondensoitu maito 70 g mantelilastu, paahdettu

Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Sekoita keskenään tuorejuusto, kondensoitu maito ja vatkaa sähkövatkaimella 4 minuutin ajan kunnes rakenne sakenee. Lisää rahka, omena ja kääntele joukkoon kermavaahto, mehuun liotettu liivate sekä 70 g mantelilastuja. Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti 200 g maitosuklaata 250 g tummaa suklaata 1 prk Dovgan makeutettua kondensoitua maitoa (397 g) 200g lakunpaloja 150 g vaahtokarkin paloja 3 dl suolattuja, paahdettuja pähkinöitä Sulata suklaa kattilassa tai vesihauteessa. Lisää maitotiiviste, vaahtokarkit, lakut ja pähkinät ja sekoita kaikki sekaisin.
Näytä koko vastaus

Miksi ei kannata juoda maitoa?

Väite: Maito on epäterveellistä. TARUA. Maitoa tai maitovalmisteita suositellaan ruokavalioon, koska niistä saa helposti hyvälaatuista proteiinia, kalsiumia, jodia, D-vitamiinia sekä B2- ja B12-vitamiineja. Vähärasvaisten maitovalmisteiden suositusten mukainen käyttö on tutkimuksissa ollut yhteydessä vähäisempään tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden ja suolistosyövän riskiin sekä mahdollisesti pienempään aivohalvausten ja rintasyöpäriskiin.

Maito ei myöskään liity lonkka- tai muihin murtumiin, vaikka niin väitetään. On myös esitetty, että maito aiheuttaisi matala-asteista tulehdusta elimistössä, mutta useiden tutkimusten yhteenvetona vaikutuksen on todettu olevan neutraali. Maidon voi korvata ruokavaliossa TOTTA. Maitoa sellaisenaan ei tarvitse juoda, koska samoja ravintoaineita on myös hapanmaitovalmisteissa, kuten jogurteissa, rahkassa ja piimässä.

Jos ei juo maitoa eikä käytä muita maitovalmisteita, kannattaa käyttää ruokajuomaa, johon on lisätty kalsiumia, jodia, D-vitamiinia ja B12-vitamiinia. Osa ns. kasvimaidoista on täydennetty näillä ravintoaineilla ainakin osittain. Kyseisiä ravintoaineita on myös muissa ruoka-aineissa, joten ruokavalion monipuolisuus on entistä tärkeämpää, jos maidon jättää pois.
Näytä koko vastaus

Mitä tapahtuu jos ei juo maitoa?

Keräile kasviksista – Maito ei ole ainoa kalsiumin lähde, vaan tärkeää kivennäisainetta on myös kasvikunnan tuotteissa. Paljon kalsiumia sisältävät esimerkiksi lehti- ja parsakaali sekä valkoiset ja punaiset pavut. Murskatut seesaminsiemenetkin sisältävät runsaasti kalsiumia.

Ongelma on se, että kasviksia pitäisi syödä valtavat määrät, jotta päiväannos täyttyisi. Esimerkiksi yksi maitolasillinen vastaa kolmea desilitraa kypsentämättömiä valkoisia papuja. Kuorettomia seesaminsiemeniä taas pitäisi popsia yli puoli kiloa päivässä, mikä olisikin jo hurja energiapamaus. Paras keino on siis syödä monipuolisesti kasviksia ja käyttää kalsiumilla täydennettyjä tuotteita.

Soijasta ja tofusta kalsium imeytyy elimistöön lähes yhtä hyvin kuin maidosta, joten esimerkiksi soijamaito- ja jogurtti korvaavat maitotuotteet kätevästi. Kasvisten lisäksi kalkkia on pieniä määriä esimerkiksi marjoissa, hedelmissä, kalassa ja kananmunassa.
Näytä koko vastaus

Mitä jos maitoa ei tule?

Maito tiukassa -päivät – Joskus herumisessa voi tapahtua iso muutos yhtäkkiä. Moni äiti on kokenut päivän, jolloin maito tuntuu loppuneen. Kyseessä ei kuitenkaan todellisuudessa ole maidon vähentyminen vaan hidastunut herumisrefleksi. “Maito tiukassa” -ilmiö on aina ohimenevä ja liittyy usein kuukautiskierron käynnistymiseen tai vuotopäiviin.

Kuukautiskierron viimeisiin päiviin juuri ennen vuotoa voi liittyä myös lievää maitomäärän vähenemistä, mikä voi saada vauvan tihentämään imetyskertoja. Hitaasti käynnistyvä heruminen voi suututtaa nopeampaan palveluun tottunutta vauvaa. Vauva heruttelee aikansa, kyllästyy odottamaan ja alkaa hermostua.

Tilanne on stressaava myös äidille. Kun äiti ahdistuu herumattomuudesta ja vauvan turhautuneesta itkusta, heruminen hidastuu entisestään. Onneksi pulma on ohimenevä ja siihen on myös helpotuskonsteja. Koska herumisen käynnistää elimistön mielihyvähormoni, oksitosiini, ratkaisu löytyy kaikesta kivasta ja rentouttavasta.
Näytä koko vastaus

Onko vaarallista juoda pilaantunutta maitoa?

Vanhaksi mennyttä maitoa saa juoda yllättävän pitkään – pikatesti paljastaa, onko maitotuote pilaantunut Videolla ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, onko käsitelty maito vaarallista.1. Kuinka kauan maitoa voi juoda sen jälkeen, kun sen päivämäärä on mennyt vanhaksi?

 • Avaamattoman purkin maito on yleensä aivan käyttökelpoista muutamia päiviä, ehkä viikonkin, parasta ennen -päivämäärän jälkeen, jos maito on säilytetty riittävän kylmässä eli enintään 6 °C:ssa.
 • Maidoissa iskukuumennetut UHT-maidot todennäköisesti säilyvät vieläkin pitempään yli parasta ennen -päivämäärän jälkeen.
 • Avatussa maitopurkissa, oikein säilytettynä, maito säilyy hyvälaatuisena tavallisesti kolme tai neljä vuorokautta.
 • Lämpötilan lisäksi maidon säilyvyyteen vaikuttaa myös hygienia eli esimerkiksi se, onko jääkaappi sisältä puhdas ja pääseekö kartonkinokkaan bakteereja.

2. Mitä parasta ennen -merkintä sitten oikein tarkoittaa?

 1. Parasta ennen -merkintä on valmistajan tutkimukseen ja kokemukseen perustuva käsitys tuotteen vähimmäissäilyvyysajasta.
 2. Parasta ennen -merkintä ei kuitenkaan takaa maidon säilyvyyttä purkin avaamisen jälkeen, koska avattuun pakkaukseen voi päästä mikrobeja, jotka voivat pilata tuotteen.
 3. Pilaantuminen nopeutuu, jos maitoa on käytetty ja säilytetty pitkäänkin huoneenlämmössä.
You might be interested:  Hendricks Gin Tonic Resepti?

Kondensoitu Karamellisoitu Maito Resepti 3. Miten voin selvittää varmasti, onko maito edelleen hyvää? Jos parasta ennen -päivämäärä on mennyt umpeen tai maito on ollut pidempään avattuna, kannattaa aina tarkistaa maidon ulkonäkö, haju ja maku. Maidon haistamisen lisäksi voit tarkistaa, onko maidossa hiutaleita tai kokkareita.

 1. Tämä selviää esimerkiksi lorauttamalla hiukan maitoa tiskialtaaseen.
 2. Jos maito tuoksuu raikkaalta eikä kokkareita näy, maitoa voi käyttää.
 3. Pilaantuneen maidon happaman hajun huomaa kyllä.
 4. Samoin maistaessa huomaa pahan maun.4.
 5. Onko jogurttia turvallista syödä, vaikka sen päivämäärä on jo vanha? Jogurtti valmistetaan hapattamalla pastöroitu maito maitohappobakteereilla.

Tämä happamuus parantaa jogurtin säilyvyyttä maitoon verrattuna. Jogurtin happamuus saattaa voimistua parasta ennen -päivämäärän jälkeen, mutta se ei ole vaarallista. Jos jogurtti haisee ja/tai maistuu pahalle, sitä ei kannata syödä.5. Säilyykö maustamaton jogurtti syömäkelpoisena kauemmin kuin maustettu? Maustetut ja maustamattomat jogurtit säilyvät suurin piirtein yhtä kauan, joskin maustettujen jogurttien makeus innostaa homeita ja hiivoja kasvamaan siinä entistä herkemmin.6.

 • Mistä tiedän, onko jogurtti pilaantunut? Pilaantunut jogurtti voi olla karvaan makuista ja sen rakenne vetinen.
 • Joskus pilaantuneen jogurtin pinnalla saattaa myös olla näkyvää hometta.
 • Maustettujen jogurttien marjat menettävät makuaan ajan kanssa, tuotteen väri voi muuttua ja rakenne saattaa muuttua ikäväksi, mikäli hera alkaa erottua nesteeksi pinnalle.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tuote olisi vaarallinen nauttia. Jogurtti tai yleensäkin hapanmaitotuote voi olla käytettävää vielä viikkojakin parasta ennen -päivän jälkeen, mikäli tuote tuoksuu raikkaalta ja on rakenteeltaan ennallaan. Homeista tuotetta ei pidä syödä.7.

 • Maidon ja jogurtin valmistusprosessiin kuuluva kuumennuskäsittely, pastörointi, tuhoaa terveydelle haitalliset bakteerit.
 • Maidon ja jogurtin pilaavat bakteerit eivät tavallisesti ole tautia aiheuttavia bakteereita.
 • Siksi ihmiselle on tuskin haittaa, vaikka pilaantunutta maitoa tai jogurttia vahingossa hieman söisikin.
 • Pilaajabakteerien joukossa saattaa joskus olla ihmiselle oireita aiheuttavia bakteerikantoja, mutta käytännössä tuotteen pilaantunut ulkonäkö, haju tai maku varoittaa ihmistä juomasta pilaantunutta tuotetta merkittäviä määriä.
 • Jos pilaantunutta maitoa saisi jotenkin syötyä tai juotua, se voisi ehkä aiheuttaa mahavaivoja, mutta tuskin olisi silloinkaan kovin vaarallista.
 • Asiantuntijoina ylitarkastaja Noora Tolin Evirasta ja kategoriapäällikkö Mira Appelqvist Valiolta.

: Vanhaksi mennyttä maitoa saa juoda yllättävän pitkään – pikatesti paljastaa, onko maitotuote pilaantunut
Näytä koko vastaus

Pitääkö maitoa juoda?

Aikuisten ei tarvitse juoda maitoa – Maidon ristiriitaisuudesta huolimatta se on Laatikaisen mukaan yhä hyvä osa lasten ruokavaliota. – Ilman maitoakin pärjää, mutta se vaatii vähän suunnittelua. Mutta kyllä se on lapsille hyvä proteiinin, jodin, B12-vitamiinin, D-vitamiinin ja kalkin lähde.

 1. Silloin kun ruokavalio ei ole muuten kaikin puolin terveellinen, on maito hyvä osa kokonaisuutta ja sillä voi olla isokin merkitys.
 2. Aikuisille hän ei sen sijaan maidon juomista ensisijaisesti suosittele.
 3. Saman ravinnon saa esimerkiksi juustosta, jogurtista ja piimästä.
 4. Maidon juonnissa ei sinänsä ole mitään erityistä terveysvaikutusta.

Maidon voi myös korvata esimerkiksi erilaisilla kasvipohjaisilla juomilla, kuten kaura-, soija- tai mantelijuomalla, joita löytyy nykyään paljon kauppojen hyllyiltä. – Maidon juontia en kuitenkaan lähtökohtaisesti suosittele. Toki jos ruokavalioon ei tule muualta kalkkia, niin sitten tiedustelisin maidon käytöstä.
Näytä koko vastaus

Onko pakko juoda maitoa?

Maitoa ei ole mikään pakko juoda, mutta hapanmaitotuotteet voivat olla paikallaan. Maito. Rakkautta ja raivostusta herättänyt juoma. Peruselintarvike. Se on jälleen ollut puheenaiheena etenkin mainonnan ja viestinnän näkökulmasta, kun kaurajuomayhtiö lanseerasi mainoskampanjansa.
Näytä koko vastaus

Voiko maitoa juoda suoraan lehmästä?

Maito ja ravitsemus Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.15. maaliskuuta 2022 Tilamaito eli raakamaito on käsittelemätöntä maitoa suoraan lehmästä. Sen suosio on kasvanut viime vuosina, ja siksi on hyvä tiedostaa riskit, jotka sen käyttöön liittyvät.

Raakamaito, jota kutsutaan myös tinkimaidoksi tai tilamaidoksi, on lehmänmaitoa, jota ei ole käsitelty millään tavalla. Siihen ei myöskään ole lisätty mitään eikä siitä ole poistettu mitään. Raakamaito sisältää rasvaa noin 4 % ja D-vitamiinia alle 0,1 µg/dl, mutta sen rasva- ja ravintoainepitoisuus hieman vaihtelevat lehmärodun ja vuodenajan mukaan.

Maitotiloilla lypsetty raakamaito kerätään tilatankkeihin, joissa se jäähdytetään. Maitoauto käy tyhjentämässä tankit joka toinen päivä ja kuljettaa maidon meijeriin. Meijerissä varmistetaan näyttein, että maitoerä täyttää sille asetetut terveys- sekä laatuvaatimukset.

 1. Vastaanotettu raakamaito jäähdytetään ja siirretään odottamaan separointia, vakiointia, lämpökäsittelyä ja mahdollista homogenointia.
 2. Suomalainen raakamaito on erittäin puhdasta, mutta se sisältää silti aina bakteereita, jotka ovat tulleet maitoon lypsyn ja maidonkäsittelyn yhteydessä navettaympäristöstä.

Pieni bakteerimäärä kertoo hyvästä yleishygieniasta, mutta sen perusteella ei voida päätellä, mitä bakteereita kunkin tilan maidossa esiintyy.
Näytä koko vastaus

Voiko maitoa juoda suoraa lehmästä?

Julkaistu 02.03.2015 – 14:47, Päivitetty 03.03.2015 – 13:47 Lämmintä ja paksua. Rasva kiinnittyy kitalakeen ja jää pyörimään suuhun. Puistattavat lapsuusmuistot mielessäni astun sisälle Oravan luomutilalle hakemaan elämäni ensimmäistä raakamaitolitraa.

 1. Suomessa on tällä hetkellä yli 4000 luomumaatilaa, joista yli 700:lla on myös luomueläimiä.
 2. Yksi näistä tiloista on Oravan luomutila Oulun Haukiputaalla.
 3. Ari ja Anitta Oravan tilalla neljännes maidosta myydään suoraan kuluttajille raakamaitona.
 4. Loput maidosta kulkeutuu meijerin jatkojalostamana luomutuotteiksi kauppojen hyllyille.

Raakamaito nousee aika ajoin otsikoihin – yleensä silloin, kun jonkun epäillään sairastuneen raakamaidon juomisen seurauksena. Raakamaitoa pidetään riskituotteena, koska sitä ei pastöroida bakteerien tuhoamiseksi. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan raakamaitoa ei tule antaa kuumentamattomana lapsille, vanhuksille, raskaana oleville eikä henkilöille, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus.

Silti moni juo raakamaitoa päivittäin – kuumentamatta ja sairastumatta. – Meidän uramme aikana ei kukaan ole tilamme maidosta sairastunut. Ja kyllä moni sanoo, että tähän jää koukkuun. Joidenkin asiakkaiden lapset eivät esimerkiksi suostu muuta maitoa juomaan, Anitta Orava mainitsee samalla kun hän laskee raakamaitoa maitoastiaani.

En ole juonut maitoa paljaaltaan moneen vuoteen. Nytkin haen raakamaitoa ainoastaan kahvini sekaan. Katselen maidon valumista lasipurkkiini ja saan samalla käteeni mukillisen maitoa. Oravan luomitilalla jokaiselle asiakkaalle kerrotaan riskit sekä suositukset kuumentamisesta.

 1. Vastuu jää loppukädessä asiakkaalle itselleen.
 2. Suuressa vastuussa tuntevat olevansa myös Ari ja Anitta Orava: – Eläinten pitää ensinnäkin saada hyvä rehu.
 3. Sen jälkeen lypsytyö ja käsittely pitää tehdä mahdollisimman hygieenisesti.
 4. Aikki pitää tehdä yli tarkasti ja varovaisesti.
 5. Elintarvikkeen tuottaminen suoraan kuluttajalle on vielä vaativampaa kuin tuottaa teollisuuteen raaka-ainetta.

Se pitää tiedostaa ja ottaa tosissaan. Tehdä kaikki, mitä vaan pystyy. – Jos yhdistetään luomutuotanto, lihan ja maidon suoramyynti sekä vielä normaali EU-valvonta, niin valvontaa on todella paljon, mutta niin sen kuuluu ollakin. Se ei tunnu meistä yhtään liialta, Ari Orava kertoo.

En ole juonut maitoa paljaaltaan moneen vuoteen. Nytkin haen raakamaitoa ainoastaan kahvini sekaan. Katselen maidon valumista lasipurkkiini ja saan samalla käteeni mukillisen maitoa. – Maista, Anitta Orava kehoittaa, ja jatkaa: – Ei tulisi mieleenkään mitään muuta maitoa käyttää. Ja kaikki leivonnaiset tulee tuohon tehtyä.

Ja viilit ja kaikki teen itse. Meidän koko perhe käyttää ainoastaan tätä maitoa. Ei minusta enää maidon suurkuluttajaa tule, mutta ennakkoluuloni raakamaidosta on kumottu. Ja kun itse näin olosuhteet, mistä maitoni tuli, ei maidon juominen tuntunut riskiltä ollenkaan.

 • Oravan perheen jo aikuiset lapset ottavat kotona käydessään maidon suoraan tilalta.
 • Aupasta ostettua maitoa ei saata juoda.
 • Rasvatonta maitoa ei kai enää maidoksi oikein voi kutsuakaan.
 • Ja jos raakamaidon kuumentaa, olisi kai sitten ihan sama ostaa pastöroitu luomumaito kaupan kylmäkaapista.
 • Useat raakamaidon puolestapuhujat ovat kuitenkin sitä mieltä, että pastörointi pilaa maidon ja sen ravintosisällön.

Päätän unohtaa lapsuusmuistoni raakamaidosta ja hörppään maitoa minulle ojennetusta mukista. Oho! Kylmää ja hyvää. Missä on se lannankatku ja lämmin suussa vellova rasva? Tipotiessään. Ei minusta enää maidon suurkuluttajaa tule, mutta ennakkoluuloni raakamaidosta on kumottu.
Näytä koko vastaus

Miksi maitoa ei suositella jano juomaksi?

Miksi lehmänmaitoa ei kannata juoda –

Lehmänmaito alentaa raudan määrää lasten elimistössä. Yhdysvaltalaisen lastenlääkärijärjestön ( The National Academy of Pediatrics ) vuonna 1993 julkaiseman tutkimuksen mukaan alle 1,5 -vuotiaiden lasten ei tulisi nauttia lehmänmaitoa. Lisäksi juominen vähentää tärkeiden rasvahappojen ja E-vitamiinin määrää kehossa. Maito sisältää -proteiinia, jota käytetään mm. liiman valmistuksessa ja joka saattaa joidenkin tutkimusten mukaan aiheuttaa tulehdusta lasten pehmytkudoksissa, Pehmytkudosta sijaitsee esimerkiksi kurkussa, nenäonteloissa ja poskionteloissa. Kun nämä kudokset tulehtuvat, voi lapsella ilmetä, Lehmänmaidon ja maitotuotteiden nauttiminen on yhdistetty moniin eri sairauksiin, kuten diabetekseen, MS-tautiin, sydänsairauksiin, Crohnin tautiin, ärtyvän suolen oireyhtymään ja harmaakaihiin. Lehmänmaito sisältää epänormaalin määrän antibiootteja, jotka erittyvät maitoon lehmän nauttimasta ravinnosta. Joissakin maissa antibiootteja syötetään lehmille rehun seassa, jotta ne eivät kärsisi mm. utaretulehduksesta. Ihmiskehoon päätyvät antibiootit lisäävät pitkällä aikavälillä erilaisten sairauksien riskiä, sillä suuri määrä antibiootteja tekee bakteerit vastustuskykyisiksi antibiooteille. Tämä on erityisen haitallista kroonisista sairauksista kärsiville ihmisille. Lehmänmaito ja maidosta valmistetut tuotteet voivat sisältää, tuottajasta ja alkuperämaasta riippuen, jopa 59 erilaista synteettistä hormonia, kuten steroideja ja adrenaliinia. Yhdessä muiden myrkkyjen kanssa nämä voivat aiheuttaa rappeuttavia sairauksia. Maito sisältää suuren määrän rasvaa, joka voi johtaa ja verisuonten tukoksiin etenkin nuorilla ihmisillä. Lehmänmaito on alkujaan tarkoitettu vasikan elimistölle sopivaksi. Kun ihminen nauttii vasikalle tarkoitettua ravintoa, päätyy kehoon sellaisia aineksia, jotka voivat ärsyttää ruuansulatusta ja estää ravintoaineiden imeytymisen ruokavaliosta, Ihmisen ruuansulatus poikkeaa huomattavasti lehmän ruuansulatuksesta. Lehmänmaito yhdistetään usein ruokayliherkkyyksiin ja allergioihin. Maidon on todettu vaikuttavan negatiivisesti käyttäytymiseen, uneen ja keskittymiskykyyn. Useat ovat osoittaneet, että runsaalla lehmänmaidon juomisella saattaa olla yhteys eturauhassyöpään. Riski kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän maitoa nauttii päivän aikana. Kolme lasillista maitoa päivässä lisää riskiä eturauhassyöpään miehillä ja naisilla se lisää riskiä sairastua jopa 66 %. Maidon sisältämä kaseiini tuottaa histamiinia ja limaa. Tästä syystä monet kokevat maidon nauttimisen pahentavan astman oireita.

You might be interested:  Sähköinen Resepti Toisen Puolesta?

Tämä saattaa kiinnostaa sinua.

Barrera Méndez, A.M., Pérez, O., & Mauricio, E. (2012). Determinación de resíduos de antibióticos β-lactámicos y Tetraciclinas en leche cruda de cinco ganaderías ubicadas en el municipio de San Luis Talpa y en leche pasteurizada (Doctoral dissertation, Universidad de El Salvador).Ludwig, D.S., & Willett, W.C. (2013, September). Three daily servings of reduced-fat milk: An evidence-based recommendation? JAMA Pediatrics,Monge, J.J.L.S. (2011). Alergia a alimentos. Gaceta Médica de México, 147 (1), 57-66.Samartín Sáenz, S. (2004). Características de la función inmune celular en pacientes con alergia o intolerancia a las proteínas de la leche de vaca: estudio comparativo, Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.
Näytä koko vastaus

Millä maidon voi korvata Letuissa?

1. Maidoton leivonta – Maitoallerginen on herkistynyt maidon proteiineille eikä voi käyttää maitoa missään muodossa. Edes vähälaktoosiset tai laktoosittomat tuotteet eivät sovi, sillä niistä on poistettu maidon sokeria, laktoosia, mutta proteiinia ne sisältävät samaan tapaan kuin tavallisetkin maitotuotteet.

 • Osa ihmisistä haluaa välttää maitoa muista kuin allergiasta johtuvista terveyssyistä.
 • Myös pelkkää kasvisravintoa suosivat vegaanit noudattavat maidotonta ruokavaliota.
 • Elintarvikkeiden pakkausselosteet kannattaa tutkia tarkkaan, sillä maito voi piiloutua erikoisempienkin termien taakse.
 • Esimerkiksi hera, heraproteiini, kaseiini ja kaseinaatti ovat kiellettyjä ainesosia.

Maidon korvaamiselle on leivonnassa monia mahdollisuuksia. Nesteinä voi käyttää veden, kaura-, soija- ja riisi- ja mantelijuomien lisäksi mehuja, marja- ja vihannessoseita sekä erilaisia liemiä. Myös kookosmaidolla voi korvata maitoa. Hyvä maidoton pullataikina valmistuu esimerkiksi kauramaidosta.

Kauramaitoa voi käyttää taikinaan saman verran kuin tavallistakin maitoa. Leivonnaisten kermavaahdon voi korvata vispautuvilla kasviperäisillä vaihtoehdoilla, kuten soija-, kaura- tai riisivispillä. Kasviperäisen vispin vaahdotus vaatii yleensä pitemmän ajan kuin kerman vaahdotus, mutta vaahto voi silti jäädä tavallista löysemmäksi.

Kasviperäisiä vispejä voi hyödyntää myös kakkujen ja leivonnaisten täytteenä käytettävien moussejen valmistuksessa. Maustamatonta soijajogurttia voi käyttää leivonnassa rahkan tavoin. Se hyytyy uunissa, joten se sopii käytettäväksi esimerkiksi juustokakkuihin.
Näytä koko vastaus

Voiko Kaurajuoman korvata maidolla?

Kasvijuomat – Kaurasta, soijasta, riisistä, pähkinöistä, mantelista, hirssistä, tattarista ja kookoksesta valmistettavat kasvijuomat eli “kasvimaidot” soveltuvat monipuolisesti ruoanlaittoon ja leivontaan lehmän maidon tilalla käytettäväksi. Ne sopivat myös sellaisenaan juotavaksi sekä murojen ja puurojen kanssa syötäväksi.

Monet niistä sopivat myös kahviin ja muihin kuumiin juomiin. Saatavilla on myös erityisesti kuumaan kahviin lisättäviä vegaanisia kasvijuomia. Suosituimpia kasvijuomia ovat soijajuoma ja kaurajuoma, jotka puhekielessä tunnetaan usein nimillä soijamaito ja kauramaito. Soijajuoma valmistetaan vedestä ja soijasta.

Soijajuomia on saatavilla makeutettuna ja makeuttamattomina, kevyenä eli vähemmän rasvaa sisältävinä, luomuna, kalsiumilla rikastettuna sekä kaakaolla tai vaniljalla maustettuna. Kaurajuoma on soijajuomaa paksumpaa ja sitä on saatavilla myös suklaan makuisena.

 1. Myös kaurajuoma on monipuolinen tuote ruoanlaitossa ja leivonnassa.
 2. Aurajuomasta valmistuu esimerkiksi erinomainen maidoton pulla.
 3. Muista kasvijuomista poiketen kookosmaidolla on voimakas ominaismaku, joten se soveltuu käytettäväksi silloin, kun ruokaan halutaan kookoksen makua.
 4. Ookosmaito sopii hyvin esimerkiksi mausteisiin aasialaisiin ruokiin, jälkiruokiin, leivontaan sekä ohukaistaikinoihin.

Jääkaappikylmänä kookosmaito vaahtoutuu, jolloin sitä voi käyttää kermavaahdon tapaan kakkupursotuksiin. Laita kookosmaito jääkaappiin edellisenä päivänä. Avaa purkki ja valuta irtoava neste pois ennen vaahdoksi vatkaamista.
Näytä koko vastaus

Millä maidon voi korvata?

1. Kalsium Kasvipohjaiset juomat ja jogurtit kuten soija- ja kauramaito, jotka on vahvistettu kalsiumilla. Myös mantelit, kuivatut aprikoosit, tahini ja tofu. Maidon korviketta valittaessa on aina suositeltavaa valita tuotteita joihin on lisätty kalsiumia.

 1. Alasäilykkeet jotka sisältävät pehmeitä syötäviä ruotoja, kuten sardiinit, lohi, silli ja silakka, ovat myös hyviä kalsiumin lähteitä.2.
 2. Proteiini Ruokavaliostasi riippuen voit saada tarpeeksi proteiinia munista, kalasta ja lihasta sekä kasvikunnan tuotteista kuten pavuista, herneistä, pähkinöistä, tofusta ja lihan korvikkeista joita löydät esimerkiksi Findusin Green Cuisine -tuotteista.3.

Jodi Merilevä, merenelävät ja valkoinen kalanliha ovat erinomaisia jodin lähteitä. Joihinkin kasvipohjaisiin juomiin ja jogurtteihin on lisätty jodia. Tämä ei ole kovin yleistä, joten suosittelemme tarkistamaan pakkausmerkinnät.4. B12 vitamiini Tähän pätee sama sääntö kuin proteiinin kanssa.

 • Mikäli syöt munia, kalaa ja lihaa, saat B12 vitamiinia näistä ruuista.
 • Mikäli noudatat vegetaristista tai vegaanista ruokavaliota sinun tulee löytää ruokia joihin on lisätty B12 vitamiinia tai syödä ravintolisiä.
 • Ravintolisien syömisestä kannattaa aina keskustella ensin terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Näiden ravintoaineiden tasot eivät ole samat maitotuotteissa ja maidottomissa tuotteissa. Keskustele mahdollisista ruokavalion muutoksista ensin terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Näytä koko vastaus

Mitä valmistaa vanhasta maidosta?

Maito – Jos maito ei ole juoksettunut eikä siinä ole hapanta hajua, voi sitä vielä kaataa lasiin. Hapaantumaan alkanutta maitoa voi käyttää pannukakkujen tai lettujen tekemiseen, sillä kuuma tuhoaa mahdollisesti jo syntyneet bakteerit. Jos maidossa on pistävä haju, kaada se pois.
Näytä koko vastaus

Mitä kaikkea maidosta voi tehdä?

Maito on monipuolinen raaka-aine ruoanlaittoon ja leivontaan. Se tuo täyteläisyyttä ja makua monenlaisiin puuroihin, lettuihin ja pannukakkuihin, kakkuihin ja pulliin sekä erilaisiin kastikkeisiin sekä juomiin. Kurkumalatte lämmittää talvella, roteva proteiinijäälatte raikastaa kesäpäivää.

Jogurttireseptit Rahkareseptit Kermareseptit Maitojauhereseptit

Näytä koko vastaus

Kauanko kondensoitu maito säilyy?

Kondensoitu maito on lehmän maidosta valmistettu maitotiiviste, Se on koostumukseltaan paksua ja tahmeaa, jopa siirappimaista. Se on erittäin makeaa ja monesti sitä käytetään ainesosana jälkiruoissa ja leivonnaisissa, Kondensoitu maito valmistetaan haihduttamalla maidosta tai kuoritusta maidosta vettä,

Vettä haihdutetaan maidosta niin paljon, että se tiivistyy noin neljännekseen alkuperäisestä tilavuudestaan. Noin 45 % valmiista tuotteesta on sokeria, Metalliseen ilmatiiviiseen purkkiin säilöttynä elintarvike säilyy avaamattomana pitkiäkin aikoja, jopa vuosia. Avaamatonta purkkia voi säilyttää huoneenlämmössä, mutta avattu purkki säilyy jääkaapissa vain muutamia päiviä.

Suomessa kondensoitua maitoa myydään yleensä etnisissä kaupoissa tai suurimmissa marketeissa. Sitä myydään tavallisesti makeutettuna, mutta saatavilla on myös makeuttamatonta kondensoitua maitoa. Kondensoitua maitoa käytetään yleensä ainesosana makeissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa.

 1. Sitä käytetään jälkiruoissa monissa maissa, erityisesti Venäjällä ja entisen Neuvostoliiton valtioissa.
 2. Osissa Aasiaa ja Eurooppaa sitä käytetään kahvin ja teen makeuttamiseen.
 3. Aasiassa sitä käytetään myös leivän päällä marmeladin tai hillon tapaan.
 4. Ondensoitua maitoa käytetään myös monissa intialaisissa jälkiruoissa ja makeisissa.

Sitä käytetään myös lähinnä kerman tai maidon asemesta suklaa -, makeis – ja jäätelöteollisuudessa, Suomessa sitä käytetään myös jugurtin valmistukseen. Kuluttajat saattavat helposti sekoittaa kondensoidun maidon maitojauheeseen, Pääsääntöisesti maitojauhe on kuitenkin makeuttamaton, kun taas kondensoitu maito sisältää paljon sokeria.
Näytä koko vastaus

Miten tehdä kondensoidusta maidosta jäätelöä?

Jäätelön tekeminen ei vaadi jäätelökonetta tai kasapäin aineksia. Oikeastaan aineksia tarvitaan vain kaksi: tämän superhelpon jäätelön pohja syntyy kondensoidusta maidosta ja vispi- tai kuohukermasta. Kondensoitu maito ja kerma vatkataan pehmeäksi vaahdoksi, maustetaan, kaadetaan suorakaiteen muotoiseen vuokaan ja laitetaan pakastimeen.

Saat jäätelöstä helposti vegaanisen, kun vaihdat kondensoidun maidon kondensoituun kookosmaitoon ja kerman esimerkiksi soijavispiin. Jäätelön pitäisi antaa olla pakastimessa vähintään kuusi tuntia. Herkkua ei tarvitse sekoittaa pakastamisen aikana – lopputuloksesta tulee silti rakenteeltaan pehmoinen ja kuohkea.

Peittele jäätelövuoka huolellisesti esimerkiksi kelmulla, jotta jäätelö ei imaise muita makuja pakastimesta. Voit antaa valmiin jäätelön pehmetä hetken huoneenlämmössä ennen tarjoamista. Mausteeksi ja sattumiksi sopivat esimerkiksi lakritsi- tai matchajauhe, limen tai sitruunan kuoriraaste, marjat, pähkinät, karkit, suklaa tai vaikka tahini.
Näytä koko vastaus