Contents
- 0.1 Miten tehdään Kylmäsavulohi?
- 0.2 Kauanko Kylmäsavustus kestää?
- 0.3 Onko Kylmäsavustettu kala raakaa?
- 1 Voiko Kylmäsavulohesta tehdä keittoa?
- 2 Voiko kylmäsavulohta syödä sellaisenaan?
- 3 Voiko pakkasella kylmäsavustaa?
- 4 Pitääkö kala Suomustaa ennen savustusta?
- 5 Milloin kala ei syö?
- 6 Paljonko on yksi annos keittoa?
- 7 Voiko lohta syödä kylmänä?
- 8 Mitä tapahtuu jos syö pilaantunutta kalaa?
- 9 Kauanko Kylmäsavulohi säilyy pakastimessa?
- 10 Voiko kylmäsavulohta laittaa uuniin?
Mitä ruokaa voi tehdä Kylmäsavulohesta?
Kylmäsavulohi on monikäyttöinen ruokien raaka-aine. Siitä loihtii näppärästi niin nopeat pastat, illanistujaisten herkut kuin juhjapöydän parhaat tarjottavatkin. Kokosimme Kotilieden maittavimmat kylmäsavulohireseptit, ole hyvä. Kylmäsavulohi on saavuttanut tukevan jalansijan suomalaisten ruokapöydässä.
Näillä ohjeilla munakasrulla saa suussasulavan täytteen kylmäsavulohesta ja juustokakku taipuu juhlavaksi tarjottavaksi kylmäsavulohen ja mädin avulla. Sushisalaatti on nopea arki-illan herkku, jossa raaka kala korvataan kylmäsavulohiviipaleilla. Lue myös: Helpot lohiruoat – katso parhaat lohireseptit ja löydä oma suosikkisi! Kylmäsavulohi maistuu kylmänä tai kuumennettuna.
Se on herkkua sellaisenaan leivän päällä ja voileipäkakun koristeena. Kuumennettuna se sopii moniin samoihin ruokiin kuin lohifileekin: keittoihin, pastoihin, piirakoihin tai pizzan päälle. Kylmäsavulohi tuo ruokiin hurmaavan savuisen aromin. Kylmäsavulohelle riittää nopea kuumennus, ja se lisätään lämpimiin ruokiin yleensä vasta valmistuksen loppuvaiheessa.
Koska kylmäsavulohi on voimakassuolaista, ei ruoka yleensä kaipaa ylimääräistä suolalisää. Kylmäsavulohi on herkästi pilaantuva tuote. Se tulee säilyttää kylmässä, korkeintaan +3 asteen lämpötilassa. Kala pitää syödä pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Kylmäsavulohen voi myös pakastaa, mutta sulatuksen jälkeen se tulee käyttää ruokiin välittömästi.
Lue myös Anna.fi: Näin valmistat varmasti mehevän uunilohen – 3 vinkkiä ja herkulliset lisukkeet lohelle
Näytä koko vastaus
Miten tehdään Kylmäsavulohi?
Kylmäsavustus on perinteinen tapa valmistaa kalaa Kylmäsavustettu kala on monen herkku, mutta onnistuakseen se vaatii hieman enemmän tietoa ja taitoa. Oikeilla välineillä kylmäsavustuskaan ei kuitenkaan ole mahdoton tehtävä. Kalan kylmäsavustukseen tarvitaan sekä savunkehitin että savustuspönttö tai vastaava tiiviisti suljettava astia.
Kylmäsavustettavaksi sopivat esimerkiksi lohi, kirjolohi, nieriä, siika ja hauki. Mieluiten kylmäsavustukseen tulisi käyttää fileoitua ja ruodotonta kalaa. Kun kala fileoidaan kotona, kannattaa ohjeet lukea, Jos kalan haluaa savustaa nahattomana, kannattaa sen alle laittaa pala voipaperia, jolloin filee ei tartu kiinni savustusastian ritilään.
Jos mahdollista, helpointa kalafilee on savustaa astiassa, jossa sen saa roikkumaan savustimen yläpuolelle. Kotioloissa kylmäsavustusta voidaan harjoittaa ainoastaan kylmään vuodenaikaan. Vaihtoehtoisesti savunkehitin voidaan sijoittaa esimerkiksi vanhaan jääkaappiin, jolloin savustuslämpötila saadaan pidettyä riittävän alhaisena.
- Ylmäsavustuksen aikana savustuslämpötila ei saisi nousta yli 30 asteen, eikä kalan lämpötila yli 20 asteen, ettei kala ala kypsyä liikaa.
- Ylmäsavustettava kala tulisi myös graavata (tai muuten kypsyttää) ennen savustusta, koska kala ei kylmäsavustuksen aikana kypsy Ohjeet onnistuneeseen graavaukseen löydät,
Kun kala on graavautunut riittävästi, laitetaan se puhtaaseen pallogrilliin, savustuspönttöön tai muuhun suljettuun tilaan savunkehittimen kanssa. Muista tarkkailla lämpötiloja.
Näytä koko vastaus
Kauanko Kylmäsavustus kestää?
Blogi Pauli sedän kalaretket Kalan kylmäsavustus
Hetki on kulunut siitä, kun Pauli setä on viimeksi kalaretkistä kertonut. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niitä ei olisi ollut, vaan kynä on ollut hieman ruosteessa. Ja nyt uuden vuoden 2020 jälkeen keli on mitä surkein. Jäille ei ole juurikaan asiaa ja veneetkin seisoo tylysti pressujen alla suojassa.
- Alaa tekisi kuitenkin mieli ja itselle, niin kuin monelle muullekin, on tärkeää vaikuttaa itse miten ja mitä kalaa syö.
- Nyt kerronkin hieman omasta kylmäsavustusprosessistani joka ei välttämättä ole se ainoa oikea, mutta on saavuttanut suuren suosion syöjien joukossa ja varsinkin joulunpyhinä kysyntä ylittää tarjonnan.
Moni on todennut, että paluuta markettien valikoimissa oleviin kylmäsavukaloihin ei enää ole. Mutta ensin hieman yleistä kylmäsavustuksesta. Savustus on erittäin vanha ja perinteinen tapa ensinnäkin säilöä ja valmistaa kalaa. Alun perin nimenomaan parantunut säilyvyys on ollut tärkeässä roolissa, jääkaappi ja pakastin kun ovat suhteellisen uusia keksintöjä.
- Ensimmäiset havainnot kalan savustuksesta on jo Sumerilaisesta kulttuurista 3500 eaa.
- Toinen tärkeä savustuksen syy on nimenomaan maku.
- Se on asia joka on säädeltävissä omiin mieltymyksiin sopivaksi.
- Ylmäsavustuksessa tähän vaikuttaa oleellisesti savustusaika ja savun tuottoon käytetty puulaji.
- Itse olen suosinut perineistä haapaa ja omenapuuta, mutta toisinaan käytän pyökkiä syventämään aromia.
Itse prosessin aloitan sillä, että valitsen mitä kalaa savustan. Kala voi olla periaatteessa mitä vain, mutta yleisin lienee lohi ja kirjolohi. Erinomaista kylmäsavukalaa syntyy myös kuhasta ja hauesta, mutta näissä kaloissa loisriskin vuoksi kala tulee pakastaa useita päiviä ennen syöntiä.
- Omassa käytössä suosin suomalaista kirjolohta.
- Miksi? Syitä minulla on muun muassa se, että kala on tuotettu lähellä ja sitä ei ole kuljetettu pitkiä matkoja, eli se on tuoretta.
- Ala työllistää suomalaisia tuottajia ja uskon, että Suomessa kasvatuksessa käytetty rehu on vastuullisemmin tuotettu oman meren kalasta.
Näin toimien pienennän myös hiilijalanjälkeäni. Kun menen kauppaan, ostan yleensä (nuuka kun olen) tarjouksessa olevaa kirjolohta. Seuraan kaupan mainoksia ja pyrin ostamaan kalat aina sinä päivänä kun ne saapuvat kauppaan. Näin varmistan tuoreuden, sillä tuoreus ja hygienia ovat kylmäsavustuksessa kaiken A ja O.
Kun kalat on ostettu, suuntaan välittömästi kotiin fileoimaan ne ja samalla pyrin minimoimaan kylmäketun katkeamisen. Tässä tullaan erittäin tärkeään asiaan. Kala tulee olla koko prosessin aikana mahdollisimman vähän huoneenlämmössä. Minulla on pöydällä ainoastaan se kala, mitä sillä hetkellä käsittelen, loput odottavat jääkaapissa tai vaihtoehtoisesti kylmälaukussa.
- Fileet perataan täysin ruodottomaksi, eli maharuoto leikataan ja pystyruoto nypitään.
- Nämä hommat sujuu mukavasti kun on riittävän iso leikkuulauta ja hyvä fileerausveitsi,
- Un fileet on valmistettu, siirrytään tärkeään makuun vaikuttavaan prosessiin, eli kalan suolaukseen.
- Suolaus on vaihe mitä monet pelkäävät.
Nimittäin liian suolaista tai suolatonta kalaa ei syö mielellään, ainakaan ilman tuhtia olutmäärää, mikä tietenkin saattaa tuoda omat ongelmansa. Kalan suolaaminen on yllättävän yksinkertaista, nimittäin tässä ratkaisevin asia ei ole määrä vaan aika. Kala imee suolaa tietyn määrän tietyssä ajassa.
- Un kalan suolaa hienolla merisuolalla niin, että file on ns.
- Valkoinen eikä kalan punaista väriä juurikaan näy, on suolan määrä sopiva.
- Tämän jälkeen fileet asetetaan päällekkäin sopivaan astiaan jääkaappiin.N.1.5 kg kalasta tehty filee suolaantuu noin 12-14 tunnissa.
- Minulla tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että se on yön yli jääkaapissa, esimerkiksi iltakahdeksasta aamukahdeksaan.
Fileitä on hyvä kääntää (alapuoli ylös) prosessin aikana. Myös kertynyttä nestettä kannattaa kaataa pois ja ensimmäisillä kerroilla sen määrä saattaakin yllättää, mutta se kuuluu asiaan. Seuraavassa vaiheessa fileet otetaan jääkaapista ja pestään juoksevan kylmän veden alla niin, että suola ja kalan lima poistuu. Tämän jälkeen kala asetetaan savustimeen, joka itselläni on käytetty mutta toimiva vanha jääkaappi. Jääkaappi pitää kalat kylmässä koko prosessin ajan. Kylmäsavustuksen lämpötila ei saa nousta yli 24 asteen. Optimilämpönä pidän + 1 – +10 astetta. Myös ilman tulee kiertää, mikä edesauttaa kalan kuivamista.
Kun ulkolämpötila on alhainen, voidaan kylmäsavustimena periaatteessa käyttää vaikka pahvilaatikkoa. Kalat voivat olla ritilällä ns. makuuasennossa lihapuoli ylöspäin, tai roikkua orrela, jolloin kaappiin mahtuu enemmän kalaa. Savu tuotetaan sähkövastuksella tai ns. savustuskierukalla, jossa hieno puupuru kytee ja tuottaa savua.
Itse olen käyttänyt molempia menetelmiä. Toisinaan minulla on käytössä molemmat menetelmät samanaikaisesti, koska pidän runsaasta savun mausta. Savustusaikaa olen pitänyt noin 24 h. Pidempi aika tarkoittaa vahvempaa savun makua ja lyhempi aika taas miedompaa makua.
- Tämä pitää jokaisen kotikokin itse määrittää oman makuhermon virityksen avustamana.
- Un kalat otetaan savusta, voi kiusaus leikata ensimmäiset siivut leivän päälle olla liian suuri sivuutettavaksi.
- Siinä ei ole mitään väärää, vaan anna itsellesi lupa tehdä niin ja nauti.
- Uitenkin tässä vaiheessa maltti on vielä valttia.
Kala kannattaa pakata vakuumiin ja laittaa pakastimeen noin kahdeksi viikoksi. Tämä syventää makua ja lopputulos on, usko tai älä, PAREMPAA! Ihan heti ei tule mieleen toista ruokaa, joka parantuisi pakastaessa. Tämä oli minun itseni toimivaksi havaitsema menetelmä. Se ei välttämättä ole se ainoa tapa tehdä kylmäsavukalaa, mutta minulla se on aina toiminut, enkä ole koskaan kuullut että tekemäni filee olisi jäänyt syömättä. Vielä pieni muistilista:
Käytä aina mahdollisimman tuoretta, mieluiten kotimaista kalaa Pidä huoli hygieniasta, sitä ei voi liioitella koskaan (Käytä kumihanskoja jne.) Pidä huoli kylmäketjun säilyvyydestä. Tämä on äärimäisen tärkeää. Käytä jodioimatonta hienoa merisuolaa. Mikäli käytät makean veden petokalaa, pakasta kalaa ennen syömistä vähintään 24 h (-18) Voit käyttää suolauksen yhteydessä mausteita. (esim. valkopippuria, tilliä, konjakkia.)
T. Pauli setä
Näytä koko vastaus
Onko Kylmäsavustettu kala raakaa?
Kylmäsavulohi ja kylmäsavukirjolohi ovat saavuttaneet tukevan jalansijan suomalaisten ruokapöydissä. Kaikki Kalaneuvoksen kylmäsavu- ja graavituotteet valmistetaan aina tuoreesta raaka-aineesta, ei pakasteesta, ja ne ovat syöntivalmiita pakkauksesta. Kylmäsavustusprosessimme on vuosikymmenten tuotekehityksen tulos.
- Savustusreseptiikkaamme on hiottu maku tärkeimpänä kriteerinä ja panostamme arvolupauksemme mukaisesti tuotteidemme korkeaan, tasaiseen laatutasoon.
- Päivittäinen jatkuva laadunvalvonta on tärkeä osa sertifioitua tuotantoprosessiamme.
- Ylmäsavulohi ja -kirjolohivalikoimastamme saat valmiit siivut eri kokoisissa pakkauksissa sekä kokonaiset fileet herkkuhetkiisi.
Suomen ostetuimmat kylmäsavutuotteet tulevat Kalaneuvokselta.* Kylmäsavulohi ja -kirjolohivalikoimastamme löydät pakkaukset, joiden koko vaihtelee 150 grammasta yhteen kiloon. Tarjoamme siis sopivan kokoiset pakkaukset niin leivänpäällisiksi pieniin kotitalouksiin, kuin myös tarvittaessa isomman juhlaväen kestittämmistä varten.
- Jos et käytä koko kylmäsavutuotepakkauksen sisältöä kerralla, niin muista sulkea pakkaus hyvin uudelleen ja säilytä avattu pakkaus riittävän kylmässä jääkaapissa, 0-3 asteessa.
- Lähde: Nielsen Homescan, 52 viikkoa päättyen 8.9.2019, total Suomi, ostot arvossa, tuoteryhmä total teollisesti pakattu kala (pl.
kaupan merkit)
Näytä koko vastaus
Voiko Kylmäsavulohesta tehdä keittoa?
Kun Antti Kangas lähti Ghanaan kosimaan Katheryniä, hän pakkasi mukaansa kylmäsavulohta ja tilliä. Hyvin kävi. Nykyisin Limingassa asuva Antti valmistaa kylmäsavulohikeittoa itse savustamastaan lohesta, ja tarjoilee sen sekä vaimolleen Katherynille että kahdelle lapselleen.
Näytä koko vastaus
Voiko kylmäsavulohta syödä sellaisenaan?
Kylmäsavulohifilee siivuina on erinomainen raaka-aine ruoanlaittoon – Kalan kylmäsavustus vaatii laadukkaita ja puhtaita raaka-aineita. Kylmäsavustuksessa lohi savustetaan matalassa lämpötilassa, joten raaka-aineen puhtaudesta ja hygieenisyydestä täytyy pitää erittäin hyvää huolta.
Savustus tekee kalan lihasta kypsää ja säilyvää, mutta ei tuhoa tai vähennä sen arvokkaita ravintoaineita. Voit myös kylmäsavustaa kalan itse, jos sinulla on siihen sopivat välineet ja tilat käytössäsi. Useimmilla ei kuitenkaan ole kotikeittiössä tähän käytännön mahdollisuutta, joten valmiiksi kylmäsavustetut kalamme ovat tällöin erinomainen valinta.
Muista, että jos et käytä koko kylmäsavulohifileepakkauksen sisältöä kerralla, tulee kylmäsavustetut kalat tarjoilun jälkeen säilyttää suljetuissa pakkauksissa ja kylmässä 0-3 asteen lämpötilassa. Löydät useita herkullisia kylmäsavulohen ruokaohjeita,
- Saat ihastelua hienommallakin illallisella pöydässä ruokailijoilta, kun tarjoat alkupalaksi upean,
- Juhlien noutopöytään tai cocktail-paloiksi tikuista tarjoiltavaksi taas sopii mainiosti,
- Alkupalaksi tai lisukkeeksi sopivat myös hienot,
- Pääruoksi voit valmistaa vaikkapa lämmittävät ja suomalaisille rakkaat kalatäytteellä.
Toinen mielenkiintoinen ruoka kokeiltavaksi on, joissa silakkafileet täytetään kylmäsavulohella tai kirjolohella. Voit käyttää käytännössä kaikissa resepteissä ristiin kylmäsavukirjolohifileetä ja kylmäsavulohifileetä siivuina. Voit siis valita oman makusi mukaan, suositko hieman rasvaisempaa lohta vai vähärasvaisempaa kirjolohta kylmäsavustetussa muodossa ruoanlaitossa.
Ravintosisältö / Näringsvärde | 100 g |
---|---|
energia / energi | 757 kJ |
181 kcal | |
rasva / fett | 10,6 g |
josta tyydyttyneitä / varav mättat | 1,4 g |
hiilihydraatit / kolhydrater | 0 g |
josta sokereita / varav sockerarter | 0 g |
proteiini / protein | 21,4 g |
suola / salt | 3,1 g |
laktoositon / laktosfri, gluteeniton / glutenfri |
Kylmäsavulohifilee, siivu | Kylmäsavutuotteet – Kalaneuvos
Näytä koko vastaus
Mitä kaikkea voi kylmäsavustaa?
Myös lihaa ja juustoja – Kylmäsavu antaa tuotteelle miellyttävän savunmaun, ja sen hienoimpiakin “sävyjä” voi oppia itse hallitsemaan. Taitojen ja innostuksen kehittyessä kalan lisäksi voi kylmäsavustaa lihaa, munia, juustoa ja jopa kasviksia. Erilaisia makuja ja aromeita voi kokeilla lisäämällä sokeria puukiekon tai purun joukkoon.
Harmaalepän tilalla voi käyttää esimerkiksi pyökkiä, omenapuuta tai katajaa. Makuelämyksiä voi etsiä myös ripsauttamalla kalan päälle konjakkia, pippureita ja tilliä. Omat mieltymykset ja makuvaihtelut löytyvät nopeasti kokeilemalla. -Lihan savustus vaatii enemmän kokeilua ja harjoittelua. Kaikki tumma liha, naudan, hevosen, poron ja lampaan liha sopii savustettavaksi ja lihasta tulee maukasta.
Savustusta edesauttaa fileointi ja ennalta tehty riiputus. Tuloksena on mureaa lihaa, joka muistuttaa maultaan ilmakuivattua lihaa. : Kylmäsavuherkut onnistuvat kotikonstein
Näytä koko vastaus
Voiko pakkasella kylmäsavustaa?
Kylmäsavustettua merilohta, itse kotona kylmäsavustettua kalaa, onko se totta vai tarua. Savustin jo pienenä tyttönä kalaa isäni kanssa, mutta tämä oli lämminsavustusta jolloin kala kypsyy samalla sen savustamisen yhteydessä. Harrastin enemmänkin lämminsavustamista kinkun, kalan ja makkaroiden parissa ulkomailla asuessani 1990-luvun puolivälissä mutta kylmäsavustus on juuri tänä vuonna aloittamani uusi juttu ja aloitin kylmäsavustuksen Pastrami lla.
Lämmin savustuksessa savustettava raaka-aine kypsy savun lämmössä, ja lämmin savustetun raaka-aineen voi suolata sekä ennen savustusta jota suosittelen savustamisen jälkeen suolaamisen sijaan. Kylmä savustuksessa taas suolaaminen ja maustaminen ennen savustamista ovat tärkeää, koska raaka-aine ei kypsy savustamisen yhteydessä ja lämpötilan ei pidä koskaan nousta yli 30 asteen.
Parasta on savustaa korkeintaan 20 asteen lämmössä joten kylmäsavustus on joko kesäöistä hommaa, tai keväällä tai syksyllä harrastettavaa.
|
Savulohta viipaloidaan |
Nykyään valmistetaan kotikäyttöön tarkoitettuja kylmäsavustimia joilla voi savustaa grillissä tai muussa sopivassa asiassa ja olenkin kokeillut kylmäsavustusta sekä grillissä, ämpärigrillissä sun muussa. Tämän kesän ja syksyn aikana kokeilemistani minun tarkoitukseeni paras savustusastia on ollut vanha sinkkien roska-astia, johon mahtuu kokonaiset lohifileet roikkumaan savustuksen ajaksi.
- Minulla on myös toinen syy miksi olen valinnut vanhan roska-astian johon voi ripustaa savustettavat tuotteet, asia joka selviää tässä myöhemmin ajan kanssa.
- Voit myös kylmäsavustaa esimerkiksi pallogrillissä mutta itse inhoan kalan nahkaan jääneitä raitoja ja ritilän jälkiä joten haluan että kalani on savustettu riiputettuna, varsinkin kun sen itse savustan.
Kylmäsavustus tapahtuu parhaiten ulkona, talvella on liian kylmää kun kesällä taas lämpötila voi olla liian korkea jotta voi kylmäsavustaa päivisin, joten on varauduttava savustamaan yön yli jollei savusta jääkaapissa, asia joka minulla vielä toistaiseksi on kokeilematta.
Savustusastian tarvitsee olla tulen kestävä jottei kytevät purut sytytä astiaa palamaan, savustusastian pitää tämän lisäksi myös olla ventiloitu sekä ylhäältä että alhaalta jotta kylmäsavustin kytee koko ajan tarpeeksi pienellä kipinällä tai liekillä, mutta tarpeeksi paljon yltä jotta savu vetää muttei kaikkoa taivaan tuuliin liian nopeasti.
Parasta on jos savun saa jäämään savuastiaan leijumaan joksikin aikaa ennen kuin se hiljaa leijuu ylhäältä rei’istä ulos.
Kylmäsavustin |
Kokeilimme montaa eri savustusaikaa lohelle identtisillä samalla tavalla ja saman aikaa suolatuilla lohifileillä ja tulimme siihen tulokseen että miedon savulohen saat kun kylmäsavustat lohta 8-10 tuntia ja tuplan jotta lohesta tulee hyvin savustettua, siis savulohta meidän makuun, ainakin tässä savustusastiassa.
Puoliso pitää tönkkösavustetusta kalasta joten se jää vielä toiseen kertaan. Äiti taas ei pidä vahvasti savustetusta kalasta joten hänelle 8 tunti on riittävää. Kylmäsavustettu ruoka on joko kypsytettävä ennen savustusta, tai sen jälkeen kuten Pastrami joka joko keitetään tai höyrytetään sen savustamisen jälkeen.
Tavallisin tapa kalalle on raakakypsyttää, tai graavisuolata, se ennen sen kylmäsavustusta. Luin jostakin ettei jodia sisältävää suolaa suositella savustettuun lihaan, tai kalaan, koska jodioidun suolan pitäisi muodostaa pinnalle jodikalvo, joten käytin tähän tavallista merisuolaa jossa kylläkin voi olla jodia mutta vain hyvin pieninä pitoisuuksina.
|
Vasta suolattu lohta |
Suolaaminen siis kuivaa kalaa, mutta tämä savustus myös kuivaa kalaa joka tarkoittaa että kalasta ajan myötä tulee suolaisempaa kuin se oli aloittaessa kalan valmistuksen. Mitä pidempi savustusaika sitä kuivempaa ja suolaisempaa kalaa saat, kuten jo ennestään tiesin, ja jonka kokeilemalla vielä totesimme oikeaksi.
Jos kala on rasvaista kannatta sitä suolata pidempää kuin vähärasvaista tai rasvatonta kalaa. Tämä tarkoittaa että lohen pitää saada maustua suolassa pidempään kuin sitä “kuivempi” kala, kuten esimerkiksi ahven tai hauki. Suolaa kala samaan tapaa kuin sitä graavatessa ja anna kalan tekeytyä jääkaapissa 12 tuntia, tai vuorokauden.
Kuivaa tämän jälkeen kala talouspaperilla ja anna sen kuivahtaa roikkuen ilmavasti jääkaapin kylmässä. Kalafileen ripustat parhaiten sen pyrstöstä jossa kaloilla on paljon sidekudosta ja se ei repeä yhtä helposti kuin filee yläpäässä. Itse teen reiän kalafileen häntäpäähän parin senttiä sen lopusta ja pujotan sen läpi kasinkertaista paistinarua ja sidon kahdenkertaisesti narusta lenkin jolla ripustan kalan savustusastiaan.
|
Narutetut lohet |
Usein puhutaan että kalaa pitää pakastaa vuorokauden ajan ennen sen kylmäsavustusta mutta tämä ei koske lohikaloja vaan ne voi savustaa suoraan. Tämä pakastus koskee vain järvikaloja kuten hauki, ahven tai särki kannatta aina pakastaa ennen niiden syömistä kypsentämättöminä jottei niistä saa loisia.
Käytä suolaamiseen hienoa merisuolaa, jonka voit itse jauhaa joko morttelissa tai maustemyllyssä, jos sinulla ei ole kuin karkeata merisuolaa. Hiero suolaa kalan lihapintaa sekä sen nahkaan ja anna sen tekeytyä kylmässä jääkaapissa, voit kääntää sen kerran pari jotta nestettä valuu ulos tasaisesti joka puolelta.
Suolaa tarvitset 50 grammaa jokaista kala kiloa kohden, ja huomaa että se on fileoitua kalaa, ei kokonaista lohta kohden. Joskus suositellaan pystyruotojen poistamista kalafileistä pinseteillä tai kalapihdeillä ennen niiden savustamista. Tämä on mielestäni turhaa, koska kun kalafileetä leikkaa vinottain tulee ohuen ohuet kalaruodot samalla ulos joten säästyt tältäkin vaiheelta.
Kokonainen lohi |
Maustamisen jälkeen kala huuhdellaan ja sen annetaan kuivua jotta liika neste valuu pois. Tämä nesteen valuminen ei ole suotavaa savustuksen aikana, koska se voi sammuttaa kylmäsavustimen joka on kytevää sahanpurua. Jos arvelet että kalasta voi valua nestettä savustamisen yhteydessä kannatta kylmäsavustin suojata nesteiltä jottei se joko sammu, tai rasvan ansiosta roihahda palamaan jo saatkin osittain lämminsavustettua kalaa mitä tässä ei ollut tarkoitus valmistaa.
Savun maun pitää savustuksen jälkeen antaa tasoittua jääkaapissa ennen sen syömistä, joten kääri savukala tiivisti muoviin, tai pane se isoon muovipussiin. Kaupasta löytyy 5 litran pitkin leipäpusseja jotka sopivat hyvin myös tähän tarkoitukseen, ja anna kalan savun maun tasoittua jääkaapissa vakuumipussissa, tai tiukasti muoviin käärittynä ja muovipussin sisällä vähintään 12 tuntia, tai vuorokauden, mutta jo kolmella tunnilla saat välttävää savukalaa, jos sinulla on kiire saada tarjoiltavaa.
Tällä samalla reseptillä voit myös kylmäsavustaa kirjolohta, ja tietenkin kalan koosta riippuen määrä vaihtelee, mutta saat tällä tavalla kaksi kylmäsavustettua lohifileetä. Huomaa että savulohta voi pakastaa ja että se säilyy noin kolme kuukautta pakastettuna.
- Ylmäsavulohi 1 lohi 50 g suolaa / kg lohta 3 rkl sokeria Huuhtele lohi kylmässä vedessä, kuivaa sen talouspaperilla ja fileoi se.
- Sekoita kulhossa sokeri ja suola ja hiero se kalan lihapintaan.
- Asettele kalan sisäpuolet vastakkain ja pane se jääkaappiin suolaantumaan vuorokaudeksi.
- Ota kalat ulos jääkaapista ja huutele se pinta kylmällä vedellä.
Kuivaa kala huolellisesti talouspaperilla ja tee sen pyrstöpäähän reikä. Pujota reiän läpi kaksinkertaista talousnarua, samaa jolla sidot paistit. Ota narua tarpeeksi jotta saat myös lenkin jolla ripustaa kala savustumaan. Sido naruun lenkki ja ripusta joko jääkaappiin tai muuhun kylmään paikkaan vuorokaudeksi valumaan.
Näytä koko vastaus
Miten pitkään Kylmäsavulohi säilyy?
Säilyvyys, Jos kala on ostettu paketissa, jossa on merkitty viimeinen käyttöpäivä, kala kannattaa viimeistään viimeisenä käyttöpäivänä joko syödä pois, kypsentää tai pakastaa. Päiväysmerkinnän puuttuessa on hyvä tietää, että graavilohi säilyy Voice. fi-sivuston mukaan yhden viikon, kylmäsavulohi 5 vuorokautta.
Näytä koko vastaus
Paljonko maksaa Kylmäsavulohi?
KYLMÄSAVULOHI 45,90€/kg.
Näytä koko vastaus
Pitääkö kala Suomustaa ennen savustusta?
Kalan lämminsavustus onnistuu helposti Kalan lämminsavustus on leppoisaa puuhaa ja onnistuu helposti jokaiselta, joka jaksaa hieman asiaan etukäteen perehtyä. Lämminsavustuksella kalaan saadaan herkullinen savun maku sekä houkutteleva väri. Hyvä savukala on aina tuoretta.
- Useamman vuorokauden jääkaapissa ollutta kalaa ei ole suositeltavaa enää savustaa.
- Pakastetun kalan puolestaan voi huoletta savustaa.
- Alan säilyvyydestä voi lukea lisää,
- Savustettavaksi sopivat parhaiten rasvaiset kalat, kuten lohi, siika, lahna, kampela, muikku tai nieriä.
- Myös ahvenen, kuhan tai hauen voi savustaa, kunhan varmistaa, ettei kala pääse kuivumaan savustuksen aikana.
Kalan voi savustaa kokonaisena tai valmiina fileenä, jolloin savunmaku tarttuu siihen voimakkaampana. Lisäohjeita kalan fileointiin voi lukea, Savustettavaa kalaa ei ole tarvetta suomustaa.
Näytä koko vastaus
Pitääkö savukala Suomustaa?
Pienet ja keskikokoiset kalat voi savustaa sellaisenaan perattuina. Savustettavia kaloja ei tarvitse suomustaa.
Näytä koko vastaus
Voiko haukea syödä?
Tutkimusprofessori Hannu Kiviranta: syö alle kaksi kiloista haukea ja jätä isommat kalat lisääntymään! – – Kalaa kannattaa syödä, se on hyvä proteiinin lähde. Tutkimusprofessori Hannu Kiviranta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tutkii altistumista kalojen haitallisille yhdisteille ja neuvoo noudattamaan yleisiä ravitsemussuosituksia, joissa kalan syöntiin kehotetaan.
– Syön itsekin kalaa pari kertaa viikossa, kalalajia vaihdellen. Tutkimusprofessorilla on hyvin käytännöllinen lähestymistapa haukeen, sillä hän kalastaa mökkijärvellään. – Eniten saan saaliiksi haukea, ahventa ja särkeä. Ne hauet mitä saan, ovat pääasiassa alle kaksi kiloisia eli mukavan kokoista ruokakalaa.
Kaloista puhutaan usein niiden hyvien rasvahappojen takia, mutta hauki on kuiva kala toisin kuin rasvaiset lohet, eli hauki ei ole eriyisen hyvä rasvahappojen lähde. Sen sijaan hauesta saa hyvää proteiinia, joten haukea syömällä voi vähentää omaa punaisen lihan kulutustaan.
Punaisen lihan syöminen taas lisää tutkimusten mukaan syöpäriskiä. Lihan käytön vähentäminen on suositeltavaa myös lihantuotannon aiheuttaman ympäristötaakan takia, hauki auttaa vähentämään sitä. Toisaalta hauen vähärasvaisuus tarkoittaa myös sitä, että siihen kertyy huomattavan vähän orgaanisia ympäristömyrkkyjä suhteessa tuorepainoon.
Esimerkiksi rasvaisissa lohikaloissa ja silakoissa niitä on enemmän. – Mutta haukea syödessä pitää huomioida elohopea. Varsinkin pienissä ja suhteellisen matalissa humuspitoisissa järvissä hauki voi kerätä siinä määrin metyylielohopeaa, että suurimmat hauet kannattaa jättää käyttämättä.
- Tässä ravitsemussuositukset ja haukikannan tulevaisuuden turvaaminen lyövät kättä keskenään.
- Isot hauet kannattaa päästää takaisin järveen lisääntymään.
- Elohopeaa vapautuu ilmaan turpeen ja kivihiilen poltossa ja ilmakehästä laskeumana vesistöihin.
- Elohopeaa on maaperässä myös luontaisesti, joten sitä valuu luonnollisena valumana maaperästä.
Myös isot aukkohakkuut lisäävät elohopean määrää vesistöön valuvassa vedessä, varsinkin jos sataa runsaasti. Metallinen elohopea on maksa- ja munuaismyrkky, mutta emme altistu metalliselle elohopealle siinä määrin, että se aiheuttaisi terveysriskiä. Elohopea muuntuu ympäristössä metyylielohopeaksi, joka puolestaan voi kertyä elimistöön ja on raskaana oleville naisille tärkeä huomioida, koska sitä voi kertyä sikiöön.
Metyylielohopea voi aiheuttaa pysyviä muutoksia keskushermostossa, lievimmillään haitallinen vaikutus kohdistuu lasten oppimiseen ja käyttäytymiseen. – Mutta näitä uhkia voi olla vaikea miettiä käytännössä, siksi erityisryhmille on laadittu suositukset, joita kannattaa noudattaa. Elohopean puoliintumisaika on muutama kuukausi, eli elohopeapitoisuudet laskevat elimistössä ajan kuluessa pikku hiljaa.
– Kun noudattaa suosituksia, elohopean määrää voi itse säädellä. Samoin jos kesällä vaikka mökkeillessä syö enemmän haukea, pitoisuudet tasaantuu talven aikana. – Kala on hyvää ravintoa, ja haitta-aineiden saanti pysyy siedettävänä suosituksia noudattamalla. Kalakauppias Kalevi Miettinen Hakaniemen kauppahallissa Kalakauppias Kalevi Miettinen hauki kädessä Hakaniemen kauppahallissa Kuva: Yle/Pirjo Koskinen kalakauppias,hauki,Hakaniemen kauppahalli
Näytä koko vastaus
Voiko raakaa haukea syödä?
Näin ehkäiset tartunnan –
Lapamadon ehkäisemiseksi järvikala (hauki, ahven, made) tulee kypsentää kunnolla tai pakastaa. Niistä tehdyt tuotteet ja jalosteet, jotka on tarkoitettu syötäväksi kuumentamatta, tulee pakastaa. Raa’an pakastamattoman kalan syöntiä tulee välttää. Kalan ja mädin pakastaminen vähintään -20 celsiusasteessa 24 tunnin ajan tai -18 celsiusasteessa 4 vuorokauden ajan tuhoaa toukan. Kalan lämminsavustaminen kypsäksi läpikotaisin tai muulla tavoin kuumentaminen vähintään +56 celsiusasteessa viisi minuuttia tuhoaa toukan.
Lähde: Ruokavirasto
Näytä koko vastaus
Milloin kala ei syö?
Kalamiehelle huono keli on joskus hyvä keli. Uistinvalmistaja Heikki Mononen, 33, kuvailee kalastusta sääriippuvaiseksi lajiksi. – Kalansyönti riippuu täysin säästä. Oikein täydellisellä kelillä kalansyönti ei ole parhaillaan, ja silloin täytyy tehdä vähän enemmän töitä.
Pitää olla vähän tuulta tai pilvistä, että kala syö, Mononen kertoo. Hyvä kalastuskeli poikkeaakin perinteisestä hyvästä kesäkelistä. – Kalaa tulee silloin, kun tuuli tekee pientä aaltoa ja on puolipilvistä. Korkeapaine aktivoi kaloja, matalapaineella kala ei syö juuri ollenkaan. – Tänä vuonna on ollut hyviä kalastuskelejä, mutta kylmä vesilämpötila on vähän sotkenut asioita.
Monet asiat ovat eri tavalla kuin aiempina kesinä, Mononen kertoo. Heikki Monosen mukaan mitkään olosuhteet eivät itsessään pilaa kalastusta, mutta eri tilanteissa pitäisi käyttää erilaisia tyylejä. Kaloista hauki on yleisimmin saatavilla. – Uistimissa kannattaa kokeilla eri värejä, ja kalaa kannattaa etsiä eri syvyyksistä.
- Esimerkiksi lohta ei saa lämpimällä kelillä, mutta syksyllä sään viilentyessä lohi tulee syömäkerrokseen.
- Hauki syö melkein aina paitsi kutuaikana.
- Uha on huonosyöntinen keväällä, mutta aktivoituu, kun vedet lämpenevät.
- Pohjois-Karjalassa lieneekin Suomen parhaimmat kuhavedet.
- Lohta saa kylmän veden aikaan.
– Ahven on hauen ja kuhan välimaastossa, sitä ei aina saa, mutta se on aktiivisempi kala kuin kuha, Mononen luettelee. Kalastaja voi vaikuttaa sääolosuhteisiin eri tavoilla, mutta tärkein seikka on pukeutuminen. – Kunnollisella ja laadukkaalla kuivapuvulla pärjää kelissä kuin kelissä.
Uistimissa täytyy vaihtaa väriä kelin mukaan. Kirkkaat kromivärit toimivat parhaiten lämpimässä vedessä ja auringonpaisteessa, tuulisella ja kylmällä taas kannattaa käyttää luomuvärejä. Vieraalle järvelle mennessä kannattaa selvittää, mikä on alueen pääravintokala ja valita uistin sen mukaan, Mononen kertoo.
Heikki Mononen kuvailee Pohjois-Karjalan kalastustoimintaa laajaksi. Yksi syy on erilaiset järvet ja vesistöt. – Harrastajia on täälläpäin paljon, ja vetouistelussa Suomen kärkipää tulee usein Pohjois-Karjalasta. Oma harrastusseura löytyy melkeinpä joka kylästä.
Itse kuulun Keski-Karjalan Vetouistelijoihin ja Liperin Urheilukalastajiin, Mononen kertoo. Parhaiten Monosta itseään motivoi kalan saaminen. – Suosikkisääni on kevyt tuuli ja yli 20 astetta lämmintä. Siitä ei hirveästi nauti, kun syksyllä on nollalämpötila, räntää tulee vaakatasossa ja tuulee niin että vene ei meinaa kulkea.
Kylmä ei kuitenkaan tunnu pahalta, jos joku ennätyskala jää kiinni. Kalastus on mahdollista vain kesän ajan, mieluiten järvellä olisi niin paljon kuin pystyisi, Mononen kertoo. Tänä kesänä Mononen suosittelee kokeilemaan erilaisia asioita. – Tämä kesä on tuntunut siltä, että pitäisi opetella koko laji uudestaan.
Näytä koko vastaus
Paljonko on yksi annos keittoa?
Aterian osalla ja syöjän iällä on vaikutusta – Kysyttäessä, paljonko keittoa sitten tulisi tarjoilla, kuuluu vastaus: riippuu paitsi aterian osasta myös syöjästä. Alkukeiton ei tarvitse olla tuhti eikä annoskooltaan suuri, kun taas pääruokana keiton olisi hyvä olla ravitseva ja täyttävä.
- Annoskokoja suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon myös kohderyhmän ikä.
- Pienille lapsille riittää varmasti pienempi annos, kun taas aikuisella on erilaiset tarpeet ravintoaineiden osalta.
- Aina parempi, jos ruokalistassa on valittavana erikokoisia keittoja.
- Jos tämä ei ole mahdollista, voi asiakkaalta tietysti myös suoraan kysyä, kuinka suuri annos hänelle maistuisi.
Kiveen kirjoitettuja sääntöjä ei keittojen annoskokojen osalta siis ole, mutta viitteellinen suositus on seuraavanlainen:
alkuruokakeitot 0,15–0,2 l pääruokakeitot 0,25–0,5 l
Saako lohta syödä usein?
Eräterveys: ajoituksia kalansyöntiin – Ympäristömyrkkyjen vuoksi Ruokavirasto on antanut joitakin poikkeuksia yleisiin kalan syöntisuosituksiin. Haitalliseksi tiedetyt dioksiinit ja PCB-yhdisteet kertyvät erityisesti Itämeren rasvaisiin kaloihin. Tästä syystä Itämerestä pyydettyä isoa silakkaa, lohta tai taimenta tulisi syödä vain 1–2 kertaa kuussa.
Syöntisuositus koskee lapsia, nuoria ja hedelmällisessä iässä olevia. Muut voivat kattaa näitäkin kaloja pöytään huoletta useamminkin. Ruokavirasto muistuttaa, että kasvatettu kala sisältää vain vähän dioksiineja ja PCB:tä, koska kalarehun laatua valvotaan. Elohopean osalta huomiota tulee kiinnittää petokaloihin.
THL:n mukaan lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien tulisi syödä haukea vain 1–2 kertaa kuussa. Raskaana olevien ja imettävien äitien kannattaa passata hauki kokonaan. Sisävesialueiden kalaa päivittäin syövien tulisi vähentää hauen lisäksi isokokoisten ahventen, kuhien ja mateiden syöntiä.
- Muut voivat syödä myös näitä kalalajeja huoletta.
- Ruokavirasto muistuttaa, että suosituksia laadittaessa on otettu huomioon kalojen dioksiinit, PCB-yhdisteet, elohopea ja cesium-137.
- Turvallisuuden arvioinnissa on kalan annoskokona käytetty 100 grammaa.
- Jos syö vähemmän kerralla, voi vastaavasti nauttia useampia aterioita.
Silakkaa ja Itämerestä pyydettyä lohta tai taimenta ja sisävesien petokalaa voi siis syödä ajoittain, esimerkiksi kesäaikaan runsaastikin, kunhan vastaavasti tasapainottaa ja rajoittaa niiden nauttimista vuoden mittaan. Osan kalan rasvaan kertyneistä dioksiineista ja PCB:istä voi poistaa nylkemällä kalasta nahka ennen ruoanvalmistusta.
Näytä koko vastaus
Voiko lohta syödä kylmänä?
Lohen valmistus – Lohen valmistaminen on helppoa, sillä korkean rasvapitoisuutensa vuoksi se ei kuivu helposti. Uunissa lohi kypsyy 175 asteessa noin 30 minuutissa, fileen paksuudesta riippuen. Kun paistat lohen pannulla, 2–4 minuuttia molemmilta puolilta keskilämmöllä riittää.
Aloita paistaminen nahkapuolelta. Lohen voi kääntää, kun sen nahka irtoaa pannusta helposti. Paistaessa on tärkeää tarkkailla, ettei pannun tai uunin lämpötila nouse liian korkeaksi. Valmistustavan voi valita myös kalan koon mukaan: ohuemmat palat on vaivatonta kypsentää pannulla, suurempi lohifilee on helppo paistaa uunissa.
Lohta voi syödä myös raakana. Atlantissa viljeltyä lohta ja kirjolohta sekä Suomessa viljeltyä kirjolohta voi käyttää raakana esimerkiksi kakuissa, salaateissa sekä cevichessä. Loisriskin vuoksi muualta tullut lohi tulee pakastaa ennen raakana syömistä.
Näytä koko vastaus
Paljonko kylmäsavulohta per henkilö?
Paljonko kalaa tulisi varata joulupöytään per ruokailija? – Tarvittava kalan määrä riippuu Pro Kala ry:n mukaan muutamasta asiasta. Jos on tarkoituksena tarjoilla ainoastaan pääruoka, kannattaa annoskoon olla isompi, kuin jos samalla syödään myös alku- ja jälkiruoka.
- Alan määrään vaikuttaa myös se, missä muodossa kalansa ostaa: valmista fileetä ei tarvita yhtä paljon kuin kokonaista kalaa, jonka painosta osa häviää fileoidessa.
- Noutopöydästä syödään usein montaa sorttia ruokaa, joten kalaa ei tarvita aivan täyttä annosta jokaiselle.
- Perkaamatonta kalaa kannattaa pääruokaa varten varata noin 250 grammaa annosta kohden,
Perattua kalaa, jossa on nahka ja ruodot jäljellä, tarvitaan noin 150–200 grammaa, Valmista fileetä voi annokseen laittaa 100–150 grammaa. Pienissä kaloissa voi määrää suunnitella myös kappaleiden mukaan: silakoita perattuna tai fileinä voi varata kuudesta kahdeksaan kappaletta ruokailijaa kohden.
Näytä koko vastaus
Voiko muikkuja syödä raakana?
Eviran ohjeet – Elintarvikevirasto Eviran mukaan ovat:
Heisimadon ehkäisemiseksi järvikala tulee kypsentää kunnolla tai pakastaa. Raa’an pakastamattoman kalan syöntiä tulee välttää. • Kalan ja mädin pakastaminen -10 celsiusasteessa kolme päivää tai -18 celsiusasteessa 24 tuntia tuhoaa toukan. • Tuotteet ja jalosteet, jotka on tarkoitettu syötäväksi kuumentamatta, tulee pakastaa vähintään 24 tunnin ajaksi vähintään -20 celsiusasteessa. • Kalan kuumentaminen +56 celsiusasteessa viisi minuuttia tuhoaa toukan. • Kalan lämminsavustaminen kypsäksi läpikotaisin. • Erittäin voimakas suolaus.
Ainakin pakastuksen lämpötilan ja keston osalta ohjeissa voi olla tarkistamisen varaa. Paikallaan voisi olla ohjeen laajentaminen koskemaan myös merikaloja. Kylmäsavustetun kalan voi halutessaan pakastaa myös savustuksen jälkeen.
Näytä koko vastaus
Mitä tapahtuu jos syö pilaantunutta kalaa?
Jäljitä tauti ja syypää – Arkkilan mukaan ruokamyrkytykset ovat suomalaisilla yleisiä etenkin kesällä, koska ruuat unohtuvat lämpimään ja pilaantuvat. Jos samaa ateriaa syöneillä seuralaisilla on myös oireita, ateria on helppo jäljittää. Ripulitaudin ja ruokamyrkytyksen oireet ovat usein samankaltaisia: pahoinvointia, ripulia ja oksentelua.
– Mutta ruokamyrkytyksessä oksentelu ja vatsakipu ovat erityisen voimakkaita. Ruokamyrkytys tulee helposti esimerkiksi pilaantuneesta majoneesista. Pilaantuneet kalat ja äyriäiset ovat todennäköisiä ripulin aiheuttajia. Arkkilan mukaan ripuli yleistyy suomalaisilla syksyllä. – Talvella sitä riittää välillä riesaksi asti.
Ripulin aiheuttava virus leviää, kun se kulkeutuu valmistusvaiheessa ruokaan ja siten elimistöön. Turistiripuli on yleinen harmi ympäri vuoden suomalaisilla matkailijoilla. Turistiripuli aiheutuu usein kampylobakteerin tai salmonellan takia ja tulee esimerkiksi siipikarjan tai kananmunan mukana.
Näytä koko vastaus
Miten kauan Kylmäsavulohi säilyy?
Säilyvyys, Jos kala on ostettu paketissa, jossa on merkitty viimeinen käyttöpäivä, kala kannattaa viimeistään viimeisenä käyttöpäivänä joko syödä pois, kypsentää tai pakastaa. Päiväysmerkinnän puuttuessa on hyvä tietää, että graavilohi säilyy Voice. fi-sivuston mukaan yhden viikon, kylmäsavulohi 5 vuorokautta.
Näytä koko vastaus
Kauanko Kylmäsavulohi säilyy pakastimessa?
27.10.2008 20:44 Mieheni toi jostain tutulta kalaa ison pakkauksen. Syön kyllä mielelläni silloin tällöin kylmäsavulohta ja mieheni ei syö juuri ollenkaan. Joten nyt sitten mietin että mitähän tuolla teen ? Kuinka kauan se esim.säilyisi pakasteessa jos jouluksi säästäisi ? miinus 27.10.2008 21:26 Jos kala on aivan äskettäin savustettu, niin kyllä säilyy jouluun pakasteessa.
Alaahan ei suositella kahta kk. kauemmin pitämään pakkasessa ja joulu on noin 2 kk päässä. Minä säilöisin,ja söisin hyvällä ruokahalulla! 😉 rapiinuska 27.10.2008 22:20 Re: Re: Kylmäsavulohi ? Tuota juuri muistelin itsekkin, että ehkäpä kala säilyy pakkasessa jouluun mutta varma en ollut ? Kyllähän se hyvää on mutta jouluna on enemmän sitten syöjiä ja ei tarvi miettiä sen säilyttämistä sitten jääkaapissa, jossa muutenkin on varmaan ahdasta.;-) Tipu 28.10.2008 10:45 Re: Re: Re: Kylmäsavulohi ? Kannattaa varmistaa, että kala on tuoretta eikä jo pakastettua.
Kylmäsavulohesta saa taivaallisen hyvää pastakastiketta ja siitä voi laittaa perunalaatikon kiusauksen tyyliin. Käy hyvin myös salaattiin ja kalakeittoon muun kalan lisäksi. rapiinuska 28.10.2008 11:40 Re: Re: Re: Re: Kylmäsavulohi ? Kala on tuoretta, tullut joltain tutun tutulta.
- Tuota kalakeitto juttua ja ym kiusausta olen kyllä miettinyt, meillä menee kalakeitto kylläkin nopeasti,
- Uulemma kala oli pakko ottaa kun halpaa oli, 20€ puolikas lohi.
- Ilmeisesti luotto oli suunnaton emännän taitoihin.? (tuntematon) 28.10.2008 14:39 Re: Re: Kylmäsavulohi ? Saat siitä melko lohkareen uppoamaan tekemällä kastikkeen, lopun voit pakastaa odottamaan joulua.
Sitä kastiketta ei tarvitse syödä pelkästään pastan kera, kyllä se tavan potaatinkin maustaa taivaalliseksi! Sitäpaitsi soosi on hirmu helppo ja nopea tehdä. Heitin palastellun lohen kattilaan kuumennetun maidon sekaan räpistelemään. Pippureita pikkaisen, tilliä ripsaus ja vaaleaa maizenaa -vai miten se soossisuuruste kirjoitetaan – tarpeellinen määrä.
- NAMMMM! kun saiskin, söisin heti.
- Virva Tipu 28.10.2008 16:25 Re: Re: Re: Kylmäsavulohi ? Minä teen kastikkeen vähän eri tavalla: Paloittele kypsät, kuoritut tomaatit tai säilyketomaatit.
- Laita ne ja paloiteltu lohi sekä pari puristettua valkosipulin kynttä kuumaan öljyyn pannuun, sekoittele ja kypsennä jonkin aikaa.
Lisää ruokakermaa tai kuohukermaa, mausta mustapippurilla ja anna hautua jonkin aikaa. Lisää lopuksi suolaa jos on tarvetta ja mausta halutessasi tillillä. Herkkua tagliatellen kanssa! rapiinuska 28.10.2008 19:15 Re: Re: Re: Re: Kylmäsavulohi ? Hyviä vinkkejä.:-) hmm Pyhäinpäiväksi teen siitä jotain herkkua.
hymy 09.07.2016 15:51 Löysin pakkasen pohjalta kylmäsavustetua lohta viipaleina,viim.käyttöpåivä oli 6.12-15, uskallanko syödä ? NO syön sen kuitenkin pottujen kanssa, kun ei muutakaan seuraa ole, hymy pyllyyn ja rohkeaasti eteenpäin, hymy 09.07.2016 15:54 Täällä on aika hiljaista porukkaa, pitäisköhän Marttojen tulla enemän esille, ettei koko palsta jää unholaam, vai onko jo niin tapahtunut ? Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy,
Näytä koko vastaus
Voiko kylmäsavulohta laittaa uuniin?
Tässä kirjoituksessa kerron esimerkkejä, mihin ja miten käyttää ylijäänyt graavilohi, kylmäsavulohi, muu graavikala, muu kylmäsavukala ja muu suolattu kuumentamaton kala. Käyttötapoja on monia: voi syödä kylmänä kuumentamatta, voi lämmittää, voi laittaa uuniin, voi paistaa, voi lisätä keiton sekaan lopussa tai keittoannoksen pinnalle.
Näytä koko vastaus