Lääkäri Resepti Netissä Virtsatietulehdus?

Lääkäri Resepti Netissä Virtsatietulehdus
Virtsatietulehdus voidaan hoitaa etähoitona, mikäli sinulla on tyypilliset virtsatietulehduksen oireet ilman etähoidon esteitä. Lisäksi tarvitaan vahva tunnistautuminen henkilöllisyyden todentamiseksi ja palvelumaksun suorittaminen. Resepti kirjoitetaan tunnin kuluessa maksun suorittamisesta.
Näytä koko vastaus

Saako virtsatietulehdus lääkkeitä ilman reseptiä?

Urincur on reseptivapaa tuote virtsatietulehduksen ja virtsavaivojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.
Näytä koko vastaus

Pitääkö mennä lääkäriin jos on virtsatietulehdus?

Epäilen kärsiväni virtsatietulehduksesta. Mitä teen? Auttaako, jos juon karpalomehua? – Ole yhteydessä lääkäriin, sillä virtsatietulehdus hoidetaan aina antibioottikuurilla. Jos olet 18–65-vuotias nainen, sinun ei välttämättä tarvitse käydä edes lääkärissä, vaan antibioottiresepti voidaan määrätä lääkärin harkinnan mukaan puhelimessa.

Muussa tapauksessa tulehdus todetaan virtsakokeella. Kotikonsteista, kuten karpalomehusta tai runsaasta juomisesta, voit saada hetken helpotuksen oireisiin. Ne eivät kuitenkaan välttämättä paranna tulehdusta, ja oireet kiusaavat taas muutaman päivän kuluttua. Älä siis lykkää tulehduksen hoitamista. Tulehduksen pitkittyessä on vaarana, että bakteeri jatkaa nousuaan virtsarakosta munuaisiin ja aiheuttaa munuaisaltaan tulehduksen, joka voi vaatia suonensisäistä antibioottihoitoa.

Munuaisallastulehduksen oireita ovat yleensä korkea kuume ja kylki- tai selkäkipu.
Näytä koko vastaus

Mihin soittaa jos on virtsatietulehdus?

Ohjeet asiakkaalle –

Tunnistaudu palveluun verkkopankkitunnuksilla tai matkapuhelimen mobiilivarmenteella.

Täytä Lomakkeet-osiossa oleva virtsatietulehduksen oirearviointilomake ja tallenna se Medinetiin.

Odota hoitajan yhteydenottoa, joka voi olla tekstiviesti saamastasi reseptistä tai puhelinsoitto.

Toimi hoitajalta saamasi ohjeen mukaisesti.

Jos et saa hoitoosi liittyvää yhteydenottoa hoitajalta viimeistään 12 tunnin kuluessa lomakkeen tallennuksesta, ota yhteyttä yhteispäivystyksen puhelinneuvontaan, puh.013 330 2121.

Jos oireesi pahenevat tai jatkuvat saamastasi hoidosta huolimatta, ota yhteyttä yhteispäivystyksen puhelinneuvontaan, puh.013 330 2121.

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue) Juulia Hirvonen puh.013 330 9867 juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue) Sari Jormanainen puh.013 330 4525 sari.jormanainen(at)siunsote.fi Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue) Yhteydenotot toistaiseksi viestinta(at)siunsote.fi Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä) Petriikka Ohtonen puh.013 330 4524 petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi Valokuvaaja Antti Pitkäjärvi puh.013 330 4508 antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi : Avun virtsatietulehdukseen voi saada nyt myös verkkopalvelusta – Ajankohtaista
Näytä koko vastaus

Mikä lääkäri hoitaa Virtsatietulehdusta?

Jos sinulla on virtsatietulehdukseen viittaavia oireita, kuten alavatsakipua, tihentynyttä virtsaamistarvetta tai kirvelyä virtsatessa, varaa aika asiantuntijallemme. Naisten virtsatietulehduksia tutkivat ja hoitavat yleislääkärit, gynekologit ja urologit.
Näytä koko vastaus

Voiko virtsatietulehdus mennä itsestään ohi?

Meneekö tulehdus itsekseen ohi, vai pitääkö aina hakeutua lääkäriin? – Osa lievistä virtsatietulehduksista paranee ilman mitään erityistä hoitoa päivissä. Usein virtsaoireet ovat kuitenkin niin hankalia, että hakeudutaan lääkärille ja tulehdus hoidetaan antibiootein, koska sillä oireet lievittyvät päivissä.
Näytä koko vastaus

Miten hoitaa virtsatietulehdus kotona?

Virtsatietulehduksen kotihoito –

Juo runsaasti vettä ja muita nesteitä.2–2,5 litraa on sopiva määrä vuorokauden aikana. Jos urheilet tai on kuuma, voit tarvita enemmänkin. Nesteitä tulisi nauttia sen verran, että virtsa pysyy vaaleana ja virtsaamisen tarve tulee parin–kolmen tunnin välein. Kokeile kaksoisvirtsaamista: nouse virtsaamisen jälkeen hetkeksi ylös ja istua sitten uudelleen pöntölle, jotta virtsarakko tyhjentyisi vielä lisää. Syö riittävästi C-vitamiinia. Karpalomehussa on runsaasti C-vitamiinia, joten sitä suositellaan nautittavaksi virtsatietulehduksen yhteydessä. Runsas nesteytys ja karpalomehun juominen voivat myös ehkäistä tulehdusten syntymistä.

Näytä koko vastaus

Mistä tietää että virtsatietulehdus on levinnyt munuaisiin?

Miten todennäköistä on, että saa virtsatietulehduksen seurauksena munuaistulehduksen? Sairastin kuukausi sitten virtsatietulehduksen, johon sain antibiootit. Ne auttoivat, mutta nyt on ruvennut jomottamaan alavatsaa, vasenta nivusta ja välillä selkää.

  1. Ipu vähän niin kuin sahaa paikasta toiseen.
  2. Virtsatessa kirvelee taas.
  3. Uumetta ei ole ollut eikä kipu ole ollut mitenkään kovaa.
  4. Meneekö tulehdus munuaisiin, jos en hae taas antibiootteja? Lievä alkava virtsatietulehdus voi parantua runsaalla nesteiden juomisella.
  5. Äypä hoito -suosituksen mukaan alempien virtsateiden äkillinen tulehdus aikaisemmin terveellä naisella voidaan hoitaa oireiden perusteella ilman virtsa- tai muita tutkimuksia.

Tavallisen rakkotulehduksen hoidon jälkeen virtsan kontrollinäyte on tarpeeton (paitsi raskauden aikana). Oireet ratkaisevat tulehduksen tason: rakkotulehdukseen liittyy virtsaamispakko, tihentynyt virtsaamistarve ja kirvely virtsatessa; munuaistulehdukseen taas kuume sekä selkä- tai kylkikipu.

Rakkotason (virtsarakon ja virtsaputken) tulehdukset ovat huomattavasti yleisempiä kuin munuaistason (munuaisaltaan ja munuaiskudoksen). Virtsarakkotulehdus syntyy tavallisesti siten, että bakteereita pääsee nousemaan omasta suolistosta, välilihasta tai nivusista virtsaputkea myöten virtsarakkoon. Naisilla virtsarakkotulehdukset ovat varsin yleisiä nuoruudesta lähtien ja 65 vuoden ikään tulleista naisista noin puolella on ollut vähintään yksi tulehdus.

Niistä, jotka jo nuorena saavat virtsarakkotulehduksen, noin kolmannes saa niitä toistuvasti. Naisilla on lyhempi virtsaputki kuin miehillä, mikä on yksi syy siihen, että tulehdukset ovat naisilla tavallisempia. Jos tyypilliset virtsatietulehduksen oireet palaavat neljän viikon kuluessa hoidon jälkeen, on syytä hakeutua tutkimuksiin.
Näytä koko vastaus

Mistä tietää että on virtsarakon tulehdus?

Oireet ja oirearvio – Virtsarakkoinfektion tyypillisiä oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa ja alavatsan jomotus. Jos henkilöllä on kaikki kolme oiretta, kyseessä on virtsarakkotulehdus 90 %:n todennäköisyydellä. Pahanhajuinen virtsa, epätavallinen virtsan väri ja virtsan karkailu eivät yksinään viittaa bakteerin aiheuttamaan virtsatietulehdukseen, eikä antibiootti korjaa näitä vaivoja.

  • Joskus virtsarakkotulehduksessa virtsassa voi näkyä verta, mutta tavallista tämä ei ole.
  • Virtsarakkotulehduksessa, kipu ja kirvely korostuvat virtsaamisen lopussa.
  • Virtsaputkitulehduksessa taas kirvely on kovinta virtsaamisen alussa.
  • Virtsaputkitulehduksen syynä voi olla sukupuolitauti ja aiheuttajana silloin tavallisimmin klamydia, harvemmin tippuri, virtsatiemykoplasma tai ureoplasma,
You might be interested:  Murotaikina Resepti Ilman Munaa?

Valkovuoto emättimestä ei kuulu virtsatieinfektioon, vaan se viittaa emätintulehdukseen, Voit tehdä Omaolossa oirearvion, jos sinulla on kirvelyä virtsatessa tai tihentynyttä virtsaamistarvetta. Oirearvio on tarkoitettu 18–75-vuotiaille naisille. Kysely auttaa sinua arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua sekä miten voit hoitaa oirettasi itse.

Munuaisallastulehduksen oireet ovat täysin erilaiset. Kuume ja kylki-selkäkipu viittaavat munuaisallastulehdukseen. Siihen liittyy harvoin virtsaamisvaivoja, mikä voi tehdä taudin tunnistamisesta vaikeaa. Hyvin iäkkäillä ja huonokuntoisilla munuaisallasinfektio ja siihen joskus (5 %:ssa) liittyvä verenmyrkytyskin voi näkyä pelkkänä yleiskunnon romahtamisena, oksenteluna tai sekavuutena.

Tärkein muu iäkkäiden yleiskunnon romahtamisena ilmenevä infektio on kuitenkin keuhkokuume, Oireeton bakteerivirtsaisuus. Joskus rutiinisti otettavien virtsatutkimusten yhteydessä löydetään oireettomilta henkilöiltä bakteereita virtsasta. Niitä on 2–3 %:lla nuorista, 3–8 %:lla raskaana olevista,10 %:lla 65-vuotiaista ja joka kolmannella 80-vuotiaista naisista.
Näytä koko vastaus

Voiko Virtsatietulehduksen takia mennä päivystykseen?

Kiireellinen – Päivystykseen hakeutuminen saattaa olla paikallaan, mikäli virtsatulehdusoireiden lisäksi esiintyy kylki- tai selkäkipua, kuumetta tai yleisvoinnin laskua.

Näytä koko vastaus

Mille lääkärille virtsatietulehdus?

Yhdyntä – Yhdynnän aiheuttaessa toistuvasti tulehduksia, on hyvä virtsata heti yhdynnän jälkeen. Toinen vaihtoehto on käyttää yhdynnän jälkeen otettavaa antibioottia kerta-annoksena. Mikäli virtsatietulehduksia on yli kolme vuodessa, on mahdollista kokeilla vuoden tai puolen vuoden estohoitoa.

Apua virtsatietulehduksen hoitoon saat helposti ja nopeasti OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta tai soittamalla Mehiläiseen ja varaamalla ajan yleislääkärille tai gynekologille, Toistuvien infektioiden selvittelyssä olisi hyvä käydä myös gynekologilla tarkistuksessa. Löydät Digiklinikan OmaMehiläisestä lataamalla ilmainen OmaMehiläinen-sovellus älypuhelimeesi tai kirjautumalla OmaMehiläinen-verkkopalveluun.

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus iPhoneen Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus Android-puhelimeen Siirry Digiklinikalle
Näytä koko vastaus

Kauanko virtsatietulehdus voi kestää?

Lapsen virtsatietulehduksen hoitona antibiootti – Lasten virtsatietulehdukset hoidetaan antibioottikuurilla oireiden vähentämiseksi ja munuaisvaurion synnyn estämiseksi. Virtsarakkotulehduksen hoitoaika on yleensä 5 (3–7) vuorokautta ja munuaistason tulehduksen 10 (7–14) vuorokautta.
Näytä koko vastaus

Mikä särkylääke Virtsatietulehdukseen?

Husin infektiolääkäri Asko Järvinen ei usko, että virtsatietulehduksia ryhdytään jatkossakaan hoitamaan tulehduskipulääkkeillä. Antibiootit ovat tehokkain lääke bakteeritulehduksessa. – Tutkijat ovat viime aikoina kiistelleet, voitaisiinko tulehduskipulääkkeitä käyttää antibioottien sijaan lievien virtsatieinfektioiden hoidossa ja estää siten antibioottiresistenssiä.

Ajatuksena on, että välikorvatulehdusten tavoin myös virtsatieinfektiot voivat mennä itsekseen ohi. Saksalaistutkimuksessa kaksi kolmesta naisesta pääsi eroon virtsatieinfektiosta pelkällä ibuprofeenilla. Haittapuoli oli, että muutamilla potilaista infektio eteni munuaisallastulehdukseksi. Viime vuonna julkaistussa satunnaistetussa tutkimuksessa tulehduskipulääke diklofenaakkia saaneista yli puolet pääsi eroon virtsatieinfektion oireista kolmessa päivässä, antibioottia saaneista 80 prosenttia.

Munuaistulehdus kehittyi viidelle prosentille tulehduskipulääkkeitä saaneista. Husin infektiolääkäri Asko Järvinen ei usko, että virtsatietulehduksia ryhdytään jatkossakaan hoitamaan tulehduskipulääkkeillä. Antibiootit ovat tehokkain lääke bakteeritulehduksessa. Lääkäri Resepti Netissä Virtsatietulehdus – Eivät hoitosuositukset ole heti muuttumassa. Näyttäisi kuitenkin siltä, että lievissä tapauksissa voidaan hetken aikaa katsoa ja lievittää oireita tulehduskipulääkkeillä. Ongelmana on, että virtsatieinfektiot ovat hankalia diagnosoida – samoin kuin välikorvatulehdukset.
Näytä koko vastaus

Mistä johtuu jatkuvat virtsatietulehdukset?

Kylmällä kivellä ei kannata istua – Vanha kansa sanoo, että kylmällä kivellä ei kannata istuskella, ettei virtsatietulehdus yllätä. Siinä voi olla perääkin. – Naisilla kylmettymisen vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä, mutta se tiedetään, että miehillä kylmä herkistää eturauhastulehduksille.

  • Virtsatietulehdukseen ja sen toistumiseen vaikuttavat naisilla monet tekijät – yksi on geneettinen.
  • Limakalvon pinta saattaa olla perinnöllisesti sellainen, että tulehdusbakteerit tarttuvat helpommin.
  • Jos ensimmäinen virtsatietulehdus tulee alle 15-vuotiaana, ja äidillä on ollut niitä usein, uusimistaipumus saattaa olla periytynyt tyttärelle.

Virtsatietulehduksen uusimisen taustalla voi joillakin naisilla olla myös yhdyntä, erityisesti, jos kumppani on uusi ja käytetään pessaaria. Myös fyysinen rakenne altistaa. Naisella kohtu saattaa esimerkiksi vanhemmiten laskeutua. Virtsan kulku saattaa tästä vaikeutua, mikä lisää tulehdusherkkyyttä.
Näytä koko vastaus

Näkyykö munuaistulehdus virtsassa?

Munuaisten vajaatoiminnan tutkimukset Virtsanäyte on munuaistoiminnan yksinkertainen perustutkimus. Monissa munuaissairauksissa virtsanäytteessä todetaan punasoluja eli erytrosyyttejä ja valkuaista eli proteiinia. Virtsanäytteellä voidaan myös havaita virtsatieinfektio.
Näytä koko vastaus

Mikä helpottaa Virtsatietulehdusta?

Ensiavuksi särkylääkettä – Jos virtsatietulehduksen oireet alkavat yöllä, lääkäriin lähtöä voi kipujen salliessa turvallisesti lykätä aamuun. Yön yli selviytymistä helpottaa särkylääke ja runsas juominen, koska silloin virtsa huuhtelee bakteereita pois.

  • Virtsatietulehdus on tavallisesti niin kivulias, että harva pyristelee sen kanssa pitkään ilman hoitoa.
  • Osa sairastuneista tosin paranee ilman antibioottia.
  • Mutta etukäteen ei voi tietää, käykö niin.
  • Jos ei käy ja se jätetään lääkitsemättä, tulehdus voi nousta munuaisiin.
  • Se on vaarallista, koska munuaistulehdus on kuumeinen yleistauti, joka nujertuu vain laajakirjoisella antibiootilla.

Munuaisista bakteeri voi myös päästä verenkiertoon ja aiheuttaa pahimmillaan verenmyrkytyksen. Kuumeinen tulehdus täytyy ottaa vakavasti, vaikka siihen ei aina aluksi paikallisia oireita liitykään. Muutaman päivän kuluttua munuaiset kuitenkin yleensä turpoavat, mistä seuraa kipua kylkeen ja selkään.
Näytä koko vastaus

Mikä auttaa virtsan Kirvelyyn?

1. Mikä on paras apu lieviin virtsatietulehduksen oireisiin? – Jos oireet ovat lievät, kannattaa kokeilla C-vitamiinin runsasta, noin 1 000−1 500 milligramman, käyttöä parin päivän ajan. C-vitamiini happamoittaa virtsaa. Tämä hillitsee virtsatietulehdusta tyypillisesti aiheuttavan E-coli-bakteerin lisääntymistä ja estää bakteerien tarttumista virtsarakon seinämiin.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Possun Sisäfile Uunissa Resepti?

Mistä johtuu kirvely virtsatessa?

10 kysymystä: Vaivana virtsarakkotulehdus Yleisimpiä virtsatietulehduksia on kolme ja ne ovat yleensä bakteerin aiheuttamia Virtsarakkotulehduksesta (kystiitti) puhutaan, kun tulehdus rajoittuu virtsaputkeen- ja rakkoon. Kun tulehdusta on munuaistasolla asti, puhutaan munuaisen ja munuaisaltaan tulehduksesta (pyelonefriitti).

Virtsaputkitulehdus (uretriitti) on melko harvinainen ja muista poiketen usein sukupuolitauti. Virtsarakkotulehdus on hengitystieinfektioiden jälkeen toiseksi yleisin infektio Suomessa. Niitä hoidetaan maassamme vuosittain satoja tuhansia. Ohessa 10 kysymystä virtsarakkotulehduksesta.1. Kuka sairastuu? Naiset sairastuvat virtsarakkotulehdukseen jo nuoresta iästä alkaen.

Arvioiden mukaan 65-vuoden ikäisistä naisista puolella on ollut ainakin yksi tulehdus elämänsä aikana. Miehet puolestaan sairastuvat virtsarakkotulehdukseen yleensä vasta vanhalla iällä. Tällöin tulehdukseen liittyy yleensä eturauhasen liikakasvu. Nuorilla ja keski-ikäisillä miehillä infektio on harvinainen.2.

  1. Mistä virtsarakkotulehdus johtuu? Virtsarakkotulehduksen aiheuttaa tavallisesti virtsaputkeen päässyt bakteeri, joka etenee edelleen virtsarakkoon.
  2. Bakteeri on yleensä potilaan oma ja tarttunut virstaputkeen suolistosta, välilihasta tai nivusista.
  3. Naisilla tulehdus on yleisempi, koska virtsaputki on lyhyempi kuin miehillä.

Jotkut naiset saavat tulehduksen seksin jälkeen, mutta silloinkin viruksen aiheuttavat useimmiten omat bakteerit. Etenkin vaihdevuosi-iästä johtuva limakalvon ohentuminen ja suojamekanismien heikentyminen voi seksuaalisesti aktiivisilla naisilla aiheuttaa toistuvia infektioita.

Virtsatieinfektioita esiintyy usein myös sairaalapotilailla, mikä johtuu osaltaan potilaan alentuneesta yleiskunnosta ja virtsarakkoon asetetun kestokatetrin pitkäaikaisesta käytöstä.3. Lisääkö kylmettyminen tai uiminen tulehduksen riskiä? Tämä on yleinen uskomus, jota ei ole voitu tutkimuksilla todistaa.

Nykytiedon perusteella ei siis lisää.4. Voiko virtsarakkotulehdus aiheuttaa munuaistulehduksen? Kyllä. Infektio rajoittuu yleensä rakkoon, mutta se voi myös nousta virtsajohtimia pitkin munuaisiin. Tällaisessa tapauksessa potilaalla voi olla jokin anatominen poikkeavuus, joka selvitetään kuvantamistutkimuksilla.

  • Munuaisallastulehdus voi syntyä myös verenkierrosta munuaisiin päässeen bakteerin seurauksena.5.
  • Millaisia oireita virtsarakkotulehdus aiheuttaa? Tyypillisiä oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kirvely ja alavatsan jomotus.
  • Ipu ja kirvely korostuvat virtsaamisen lopussa.
  • Virtsa voi olla sameaa, veristä ja tuoksua voimakkaalle.

Sen sijaan virtsaputkitulehduksessa kirvely on kovinta virtsaamisen alussa. Virtsaputkitulehduksen syynä voi olla sukupuolitauti, kuten ja, Kylki- ja selkäkipu, pahoinvointi, yleiskunnon lasku ja kuumeilu voivat merkitä munuaistason tulehdusta.6. Miten virtsarakontulehdus todetaan? Jos potilaalla ei ole aikaisemmin ollut virtsatietulehduksia, tilanne selvitetään laboratoriotutkimuksella.

  • Perusterveet naiset, joilla on ollut useita virtsarakontulehduksia, saatetaan hoitaa ilman laboratoriotutkimuksia.
  • Ajatellaan, että nämä naiset tunnistavat infektion oireiden perusteella hyvin.
  • Tällaiselle potilaalle voidaan myös antaa antibioottikuuri varalle kotiin ja potilas voi aloittaa kuurin omatoimisesti oireiden alkaessa.

Jos nainen on raskaana tai sukupuolitauti on mahdollinen, tutkitaan tilanne aina laboratoriokokein. Miesten virtsatietulehdus selvitetään aina laboratoriokokein ennen hoitopäätöksen tekoa.7. Hoidetaanko bakteerivirtsaisuutta antibiootein? Ainoastaan raskaana olevilla naisilla, koska raskaana olevilla bakteerivirtsaisuus lisää munuaistason virtsatietulehduksen ja myös ennenaikaisen synnytyksen vaaraa.

Muuten jatkuvakaan oireeton bakteerivirtsaisuus ei aiheuta munuaisille tai muulle terveydelle haittaa. Se ei myöskään johda infektioon.8. Miten virtsarakkotulehdus hoidetaan? Oireinen virtsatie-infektio hoidetaan antibiootilla. Kuurin kesto on yleensä 3–5 päivää. Oireiden pitäisi helpottaa pian hoidon alettua, noin 1–2 päivässä.

Oireettoman bakteerivirtsaisuuden hoidosta ei katsota olevan hyötyä. Virtsarakkotulehduksista suurin osa paranee yhdellä kuurilla. Antibioottiherkkyystutkimuksen perusteella saadaan tehokas antibiootti valittua oikein. Lisäksi voidaan vähentää antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymistä.9.

Tarvitaanko kontrollikäynti? Tavallisen virtsarakkotulehduksen jälkeen kontrollikäyntiä ei tarvita. Lääkäriin tulee kuitenkin mennä, jos vaiva palaa neljän viikon kuluessa. Tällöin hoitoa ei siis saa aloittaa omatoimisesti. Raskaana olevilla virtsanäyte tutkitaan aina hoidon jälkeen.10. Voiko virtsarakkotulehduksia ehkäistä? Tavallisen käsi- ja intiimihygienian riittää tavallisesti tulehdusten ehkäisyyn.

Liiallinen alapesu voi itse asiassa edistää virtsatieinfektioiden syntyä. Jos virtsarakkotulehdus alkaa toistuvasti seksin jälkeen, kannattaa käydä virtsalla juuri ennen yhdyntää. Osalla tämäkään ei auta. Tällöin voi keskustella lääkärin kanssa siitä, voisiko yhdynnän jälkeen otettava antibiootti auttaa.

  • Jos virtsarakkotulehduksia on hyvin tiheään, voidaan erityistapauksissa kokeilla puolen vuoden ajan estohoitoa antibiooteilla.
  • Myös kaupoista saatavien karpalovalmisteiden (mehu ja kapselit) tiedetään olevan osalle avuksi.
  • Jos tulehdukset vaivaavat vaihdevuosi-iässä, syynä voi olla limakalvojen vastustuskyvyn heikkeneminen.

Silloin avuksi voi kokeilla paikallista estrogeenihoitoa – valitettavasti kaikki eivät tästäkään hoidosta hyödy.

Lue myös: Lähde:Terveyskirjasto: Kirjoittanut:Johanna NykopptoimittajaTarkastanut:Teija ParpalaLT, kirurgian ja urologian erikoislääkäriKuva:Panthermedia

Ei kuvateksti\u00e4 “,”meta”:}]> : 10 kysymystä: Vaivana virtsarakkotulehdus
Näytä koko vastaus

Mikä auttaa virtsarakon kipuun?

Virtsarakon kipuoireyhtymä (interstitiaalinen virtsarakkotulehdus)

  • Virtsarakon kipuoireyhtymän oireita ovat tiheävirtsaisuus, virtsapakko-oire, yövirtsaisuus, yhdyntäkivut sekä alavatsakivut, jotka pahentuvat rakon täyttyessä.
  • Virtsarakon kipuoireyhtymän aiempi nimi oli interstitiaalinen virtsarakkotulehdus.
  • Se on melko harvinainen oireyhtymä, joka on naisilla 10 kertaa yleisempi kuin miehillä.
  • Oireyhtymän syytä ei toistaiseksi tunneta, ja tausta on ilmeisesti monitekijäinen.
  • Parantavaa hoitoa ei tunneta, ja kaikki hoidot ovat kokemusperäisiä.
  • Oireisto on usein lievä, ja pitkäaikaisseurannassa lähes puolella oireisto helpottuu ilman erityisiä hoitoja.

Oireita ovat tiheävirtsaisuus, virtsapakko-oire, yövirtsaisuus, yhdyntäkivut sekä alavatsakivut, jotka pahentuvat rakon täyttyessä. Oireiden syytä ei tunneta tarkemmin, ja kyse on pikemminkin oireyhtymästä kuin spesifisestä sairaudesta. Kliininen diagnoosi perustuu potilaan oireisiin ja muiden sairauksien poissulkuun.

  • Niitä voidaan selvittää erityisillä tähän tarkoitukseen tarkoitetuilla kyselylomakkeilla.
  • Laboratoriotutkimuksista ei ole apua muuten kuin bakteerin aiheuttaman poissulkemisessa.
  • Tunnusomaisena löydöksenä pidetään virtsarakon tähystyksessä eli kystoskopiassa rakon laajennuksen jälkeen todettavia pieniä limakalvon verenpurkaumia.

Niin sanotussa urodynaamisessa tutkimuksessa rakon tuntohermotuksen herkistyminen aiheuttaa kivuliasta virtsapakko-oiretta jo alle 150 ml:n nestetäytöllä. Erilaiset ärsykkeet saattavat pahentaa oireilua, kuten monet ravintoaineet (voimakkaat mausteet, kahvi, sitrushedelmät, punaviini, hiilihappoiset juomat, kahvi, suklaa, tomaatti, banaani jne.) ja kylmä.

  • Näitä siis kannattaa välttää, mutta ruokavaliota ei pidä tarpeettomasti rajoittaa.
  • Ylmältä kannattaa suojautua.
  • Perinteiset tulehduskipulääkkeet tehoavat huonosti, koska kipumekanismi ei perustu prostaglandiinivälitteiseen tulehdusmekanismiin.
  • Vaikka parantavaa hoitoa ei tunneta, oiretta helpottavia hoitoja on useita.
You might be interested:  Sticky Toffee Pudding Resepti?

Ne ovat kokemusperäisiä. Lääkehoidoilla voidaan helpottaa kipuoiretta tai nostaa kipukynnystä. Eniten käytetty lääkeaine on amitriptyliini. Valtaosalla oireisto on lievä ja helpottuu kevyillä hoitomenetelmillä. Potilaat hyötyvät henkilökohtaisesta ohjauksesta ja tuesta.

  • Erilaiset rakon huuhteluhoidot voivat auttaa.
  • Venytyshoito on vanhin ja edelleen ehkä käytetyin oireenmukainen hoitomuoto.
  • Pitkäkestoiset laajennukset kuitenkin saattavat vaurioittaa rakkoa ja arpeuttavat sitä kerta kerralta pienemmäksi.
  • Lisääntyvästi käytetty hoitomenetelmä on sakraalinen neuromodulaatio, jos muulla hoidolla ei ole saatu riittävää helpotusta oireisiin.

Erittäin harvoin turvaudutaan leikkaushoitoon. Urologit ovat perehtyneet näihin hoitoihin.

Leppilahti M. Virtsarakon kipuoireyhtymä (interstitiaalinen virtsarakkotulehdus). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 8.7.2022.

Artikkelin tunnus: dlk00727 (009.009) © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Virtsarakon kipuoireyhtymä (interstitiaalinen virtsarakkotulehdus)
Näytä koko vastaus

Miksi virtsatietulehdus ei parane?

Sen oireita ovat –

tihentynyt virtsaamistarve, kirvely, alavatsanjomotus virtsaamispakko.

Jos tulehdus leviää ylempiin virtsateihin, kyseessä voi olla munuaisallastulehdus eli pyelonefriitti. Siihen liittyy harvoin virtsaamisvaivoja, sen sijaan siihen viittaavat kuume ja kylki- tai selkäkipu. Verikokeissa tulehdusta mittaava CRP-arvo on koholla (yli 40 mg/l).

  1. Yksittäinen virtsarakkotulehdus voidaan hoitaa ilman virtsanäytteen tutkimista oireiden perusteella terveillä 18–65-vuotiaan naisilla.
  2. Aikilla muilla virtsatietulehdusta epäiltäessä ja aina munuaisallastulehdusta epäiltäessä diagnoosin on perustuttava oireiden lisäksi virtsan bakteeriviljelyyn.
  3. Virtsarakkotulehduksista jopa puolet paranee hoidottakin kolmessa päivässä.

Silti tulehdus hoidetaan aina antibiootilla, yleensä kolmen päivän kuurilla. Yhdellä kuurilla paranee 90 %. On hyvä tietää, että oireiden häviäminen voi kestää yli kolme vuorokautta lääkityksen aloittamisesta. Hoidon jälkeen seurantaviljelyt ovat tarpeen vain, jos oireet eivät parane.

Jos tulehdus uusii, tarvitaan laboratoriotutkimuksia. Bakteeriviljelyssä voidaan selvittää tulehduksen aiheuttaja, ja mitkä antibiootit kyseiseen bakteeriin tehoavat. Jos virtsanäyte on puhdas, pitää muistaa muut mahdolliset syyt oireiden taustalla. Virtsatietulehduksen tyyppisiä oireita voivat aiheuttaa muun muassa seksitaudit ja erilaiset gynekologiset tulehdukset.

Myös virtsarakon kipuoireyhtymä on mahdollinen, jos oireet jatkuvat pitkään.
Näytä koko vastaus

Mikä auttaa virtsatietulehdus kipuun?

Ensiavuksi särkylääkettä – Jos virtsatietulehduksen oireet alkavat yöllä, lääkäriin lähtöä voi kipujen salliessa turvallisesti lykätä aamuun. Yön yli selviytymistä helpottaa särkylääke ja runsas juominen, koska silloin virtsa huuhtelee bakteereita pois.

Virtsatietulehdus on tavallisesti niin kivulias, että harva pyristelee sen kanssa pitkään ilman hoitoa. Osa sairastuneista tosin paranee ilman antibioottia. Mutta etukäteen ei voi tietää, käykö niin. Jos ei käy ja se jätetään lääkitsemättä, tulehdus voi nousta munuaisiin. Se on vaarallista, koska munuaistulehdus on kuumeinen yleistauti, joka nujertuu vain laajakirjoisella antibiootilla.

Munuaisista bakteeri voi myös päästä verenkiertoon ja aiheuttaa pahimmillaan verenmyrkytyksen. Kuumeinen tulehdus täytyy ottaa vakavasti, vaikka siihen ei aina aluksi paikallisia oireita liitykään. Muutaman päivän kuluttua munuaiset kuitenkin yleensä turpoavat, mistä seuraa kipua kylkeen ja selkään.
Näytä koko vastaus

Miten estää virtsatieinfektio?

Ehkäisy – Tavallinen käsihygienia ja intiimihygienia ovat ehkäisyssä keskeisiä ja riittäviä. Liiallinen alapesu saattaa kuitenkin jopa edistää virtsatieinfektion syntyä. Jos yhdyntä aiheuttaa toistuvasti infektioita, virtsaamassa on hyvä käydä aina heti yhdynnän jälkeen.

Jos vaivasta aiheutuu suurta harmia, voidaan käyttää yhdynnän jälkeen otettavaa antibiootin (trimetopriimin) kerta-annosta, mutta tämä on harvoin käytännöllistä. Jos virtsarakkotulehduksia on hyvin tiheään (enemmän kuin 3 vuodessa), voidaan kokeilla puolen vuoden tai vuoden estohoitoa esimerkiksi metenamiinihippuraatilla tai nitrofurantoiinilla.

Toistuvien infektioiden ehkäisyssä vaihtelevalla menestyksellä käytettyjä itsehoitokeinoja on esitetty taulukossa Itsehoidon keinoja, joita on vaihtelevalla menestyksellä kok, Henkilöt, joille on asetettu pitkäaikainen virtsatiekatetri tai jotka katetroivat kotona itseään säännöllisesti, tarvitsevat hoidosta vastaavilta yksityiskohtaiset ohjeet hygieniasta.

Taulukko 1. Itsehoidon keinoja, joita on vaihtelevalla menestyksellä kokeiltu toistuvien virtsarakkotulehdusten ehkäisyyn perusterveillä aikuisilla

Keino Kommentteja
Runsas juominen
  • 1,5 litraa päivässä
  • Tavoitteena virtsan laimentaminen
  • Vaarana nestetasapaino-ongelmat (veren natriumpitoisuuden väheneminen) etenkin iäkkäillä
Tiheä virtsaaminen
  • Hereillä ollessa 3 tunnin välein
  • Vähentää virtsan bakteeripitoisuuksia
Karpalomehu tai karpalokapselit
  • Juotuna 240 ml tai pulverina 0,5 g /päivä
  • Estää bakteerien kiinnittymistä limakalvoille ja happamoittaa virtsaa
  • Suotuisiakin tuloksia saatu, tieteellisten tutkimusten tulokset ristiriitaisia
  • Ei todettuja haittoja
Probiootit
  • Joko tabletteina suun kautta tai paikallisesti emättimeen
  • Laktobasillivalmisteet (480 mg, miljardi bakteeria/annos)
  • Emättimeen kerran viikossa
Yrttivalmisteet
  • Eniten on tutkittu Canephron ® N -valmistetta, jossa on 3 yrttiä
  • Vaikutusta ilmeisesti myös infektion hoidossa (2 raetta kolmesti päivässä)
  • Ei havaittuja haittoja
Tulehduskipulääkkeet
  • Vaikuttavat limakalvon tulehdusreaktioon
  • Tutkimuksia ibuprofeenista ja diklofenaakista
  • Sopivat oireiden hillitsemiseen ja ehkä hoitoon, ei ehkäisyyn
  • Antibiootin sijasta otettuina lisäävät munuaisallastulehduksen riskiä
D-mannoosi (sokeriyhdiste)
  • Estää bakteerien kiinnittymistä limakalvoon
  • Pulverina 2 grammaa päivässä
Estrogeeni (paikallisesti emättimeen)
  • Vahvistaa emättimen limakalvoa ja hyödyllistä bakteeristoa
  • Vain paikallisesti emättimeen tarkoitettua estrogeenivalmistetta voi käyttää tähän tarkoitukseen (Vagifem ®, 1 puikko kahdesti viikossa)
  • Erityisesti vaihdevuosien jälkeiseen virtsatieongelmaan
Vitamiini C (askorbiinihappo)
  • Happamoittaa virtsaa ja estää bakteerien kasvua
  • Tutkimusten perusteella ei voi suositella
Vitamiini D
  • 20.000 KY kerran viikossa
  • Ristiriitaisia tuloksia, ei suositella tähän käyttöön
Vitamiini A

Ei suositella tähän käyttöön

Näytä koko vastaus

Mikä auttaa virtsan Kirvelyyn?

1. Mikä on paras apu lieviin virtsatietulehduksen oireisiin? – Jos oireet ovat lievät, kannattaa kokeilla C-vitamiinin runsasta, noin 1 000−1 500 milligramman, käyttöä parin päivän ajan. C-vitamiini happamoittaa virtsaa. Tämä hillitsee virtsatietulehdusta tyypillisesti aiheuttavan E-coli-bakteerin lisääntymistä ja estää bakteerien tarttumista virtsarakon seinämiin.
Näytä koko vastaus

Voiko Virtsatietulehduksen takia mennä päivystykseen?

Kiireellinen – Päivystykseen hakeutuminen saattaa olla paikallaan, mikäli virtsatulehdusoireiden lisäksi esiintyy kylki- tai selkäkipua, kuumetta tai yleisvoinnin laskua.

Näytä koko vastaus