Contents
Miten valmistan karitsan Sisäfileen?
Nosta lihat huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Pyyhi ylimääräinen marinadi pois lihan pinnasta. Kuumenna öljy ja voi pannulla ja anna voin ruskistua hieman. Paista sisäfileisiin kauniin ruskeat pinnat nopeasti pannulla, noin 1/2–1 minuuttia/puoli.
Näytä koko vastaus
Mitä Karitsan Sisäfileen kanssa?
Ruokailijamäära: 4 Valmistusaika: 1,5H
1 pkt (n.550 g) Familia karitsan sisäfileetä 25 g voita 2 rkl öljyä 6–8 valkosipulinkynttä 2–3 oksaa tuoretta rosmariinia n.1 tl suolaa rouhittua mustapippuria Ota fileet huoneenlämpöön vähintään 30 minuuttia ennen paistamista. Poista sisäfileen pinnassa oleva ohut sitkeä kalvo pois terävällä veitsellä.
Kuori valkosipulinkynnet. Kuumenna voi ja öljy pannulla. Lisää valkosipulinkynnet ja rosmariininoksat. Paista fileet pannulla 2–3 erässä pannun koosta riippuen. Paista fileitä pannulla molemmin puolin noin minuutin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla ja laita folioon vetäytymään noin 10 minuutiksi. Leikkaa fileet viipaleiksi ja tarjoa hasselbackan perunavuoan kanssa.
HASSELBACKAN PERUNAVUOKA 1 kg yleisperunoita 1 tl suolaa ¼ tl mustapippuria myllystä 150 g voita 1 dl panko- tai korppujauhoja 25 g parmesaanijuustoa raastettuna Pese perunat hyvin juuresharjalla tai kuori halutessasi. Viipaloi perunat varovasti ohuiksi viipaleiksi siten, että viipaleet jäävät pohjasta kiinni toisiinsa.
Tämä onnistuu kätevästi laittamalla peruna viipaloinnin ajaksi lusikkaan tai kauhaan. Asettele perunat uunivuokaan vieri viereen. Sulata voi kattilassa. Valuta 2/3 voisulasta vuokaan perunoiden päälle. Ripottele perunoille vielä suolaa ja mustapippuria. Kypsennä uunissa 175 asteessa ensin 20 minuuttia. Valele paistamisen aikana perunoita pari kertaa jäljelle jääneellä voisulalla.
Sekoita panko- tai korppujauhot sekä parmesaaniraaste keskenään. Ota vuoka uunista ja ripottele seos perunoiden päälle vuokaan. Jatka paistamista vielä 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja niiden pinta rapeutuu ja ruskistuu.
Näytä koko vastaus
Pitääkö karitsan olla kypsää?
Karitsan ulkofilee –
- Fileet kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistamista.
- Ulkofileen pinnassa on ohut mutta sitkeä kalvo, joka kannattaa poistaa pienellä ja terävällä veitsellä.
- Fileet ovat parhaimmillaan mediumkypsyisinä ja ne kannattaa ruskistaa ensin kuumalla pannulla rasvassa tai kuumassa grillissä. Tämän jälkeen kypsentämistä jatketaan matalalämpöisessä uunissa (n.100 asteessa), kunnes sisälämpötila on 55 astetta. Kypsän ulkofileen sisälämpötila on 65 astetta. Kypsentämisen jälkeen fileiden annetaan vetäytyä 10 -15 minuuttia.
- Mausteeksi karitsan ulkofileelle sopivat suolan ja rouhitun mustapippurin lisäksi esimerkiksi valkosipuli, tuore timjami, rosmariini, persilja ja minttu.
Voimakkaat yrtit kuten rosmariini ja timjami sopivat karitsalle. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki
Näytä koko vastaus
Pitääkö karitsa paistaa kypsäksi?
Paahtopaistia saa kaupasta usein valmiiksi leikattuna. Se kannattaa ruskistaa ensin pannulla ja kypsentää loppuun uunissa haluttuun kypsyyteen. Parhaimmillaan karitsan paahtopaisti on puolikypsänä, sisältä punertavana, jolloin sen sisälämpötila on 54–58 astetta.
Näytä koko vastaus