Contents
Mitä voi tehdä Lanttusoseesta?
Lanttu sopii hienosti myös ihan perinteiseen mummon lihakeittoon muiden vihannesten kanssa. Pyöräytä kahvipöytään herkulliset lanttusupikkaat, joissa lanttusose saa ylleen ihanan ruiskuoren. Arkeen sopii hyvin helppo purkkisalaatti, joka valmistuu jääkaapissa kuin itsekseen.
Näytä koko vastaus
Onko lanttu terveellistä?
Lanttu (Brassica napus) – Mistä kotoisin? Lanttu eli räätikkä on Pohjolan kasvi. Suomessa sitä on viljelty 1700-luvulta lähtien. Ravintoaineet ja terveyshyödyt: Koska lanttu kuuluu ristikukkaisiin kasveihin, se sisältää paljon rikkipitoisia yhdisteitä, joiden tiedetään suojaavan syöpäsairauksilta.
Mausta öljy hunajalla tai vaahterasiirapilla ja ripauksella suolaa ja paista lanttukuutioita kevyesti öljyssä. Kuutiot hautuvat kannen alla pehmeiksi, kun lisäät vähän vettä.
Vinkki kotipuutarhureille: Kasvitautien torjumiseksi kylvövakojen pohjalle kannattaa laittaa tuhkaa.
Näytä koko vastaus
Mitä tehdä Lanttulaatikosta?
Kaikenlaiset juuressoseet uppoavat hyvin leipä- ja rieskataikinoihin, eivätkä joululaatikot tee tässä poikkeusta! Leivo porkkanalaatikosta porkkanalaatikkosämpylöitä tai lanttulaatikosta herkullisia karjalanpiirakoita tai perunarieskan tapaisia lantturieskoja. Voit myös tehdä herkulliset porkkanalaatikkopihvit!
Näytä koko vastaus
Voiko lanttulaatikon tehdä etukäteen?
Suuritöiset joululaatikot voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi pakastimeen perunalaatikkoa lukuun ottamatta. Perunalaatikkoa ei kannata pakastaa, sillä se voi menettää rakenteensa ja muuttua löysäksi. Laatikot voi pakastaa joko raakoina tai kypsinä. Sulata jäiset laatikot jääkaapissa ennen paistamista tai kuumentamista.
Näytä koko vastaus
Tuleeko Lanttulaatikkoon korppujauhoja?
Painele lusikalla soseen pintaan kuvioita. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 1–1 1/2 tuntia.
Näytä koko vastaus
Kauanko Lanttulaatikkoa paistetaan?
Paista 175-asteisen uunin alaosassa 1½ tuntia tai miedommassa lämmössä pidempään, jolloin lanttulaatikko saa enemmän makua.
Näytä koko vastaus
Voiko lanttulaatikon pakastaa raakana?
Lanttulaatikko on perinteinen jouluruoka, mutta sitä voi tehdä muinakin vuodenaikoina. Lanttulaatikko on helppo valmistaa minkä lisäksi sitä voi myös pakastaa. Lanttulaatikon voi pakastaa niin kypsänä kuin raakanakin. Muista, että jos pakastat lanttulaatikon raakana, saat jouluaattona keittiöön huumaavan lanttulaatikon tuoksun, paistaessasi laatikot vasta aattona.
Näytä koko vastaus
Kauanko Lanttulaatikko säilyy jääkaapissa?
2. Kuumenna joululaatikot kunnolla –
Valmiit laatikot säilyvät kylmässä jääkaapissa viikon. Sulata pakastetut laatikkoruoat jääkaapissa. Kuumenna laatikot kunnolla noin 60-asteisiksi ennen tarjoilua. Älä kuumenna koko laatikkoa, jos siitä syödään vain muutama annos. Säilytä loput jääkaapissa. Kertaalleen pakastettuja laatikoita tai muitakaan ruokia ei voi pakastaa uudelleen.
Miten kauan Lanttulaatikko säilyy pakastimessa?
Pakasteiden säilyvyys – Ruoka-aineen rasvapitoisuus vaikuttaa eniten säilyvyysaikaan. Marjat ja kasvikset säilyvät satokaudesta toiseen. Rasvaisen lihan ja kalan säilyvyysaika on sen sijaan melko lyhyt. Itse tehtyjä ruokia, kuten keittoja ja laatikoita voi säilyttää pakkasessa 1-3 kuukautta.
marjat | 10 – 12 kk |
kasvikset | 10 – 12 kk |
yrttimausteet | 4 – 6 kk |
juuresraaste | 3 – 4 kk |
naudanliha | 8 – 10 kk |
lampaanliha | 8 – 10 kk |
sianliha | 3 – 6 kk |
siipikarja | 3 – 6 kk |
jauheliha | 1 – 2 kk |
kala | 1 – 3 kk |
äyriäiset | 3 – 6 kk |
leivonnaiset | 1 – 9 kk |
tuorehiiva | 12 kk |
Pakastaminen | Martat
Näytä koko vastaus
Onko porkkanalaatikko suomalainen?
Porkkanalaatikko Porkkanalaatikko on suomalainen perinneruoka, jota syödään erityisesti jouluna muiden jouluruokien ohella. Porkkanalaatikossa keskeisimmät ainekset ovat soseeksi keitetty porkkana sekä riisistä, mannaryynistä tai ohraryyneistä tehty puuro,
Näytä koko vastaus
Onko Lantussa kuitua?
Se auttaa ylläpitämään tervettä suolistoa – Lanttu on ristikukkainen vihannes, jolla on korkea kuitupitoisuus. Kupillinen päivässä kattaa 17 % suositellusta tarpeesta. Nutrients -lehti toteaa, että tietyntyyppiset liukoiset kuidut voivat toimia prebiootteina.
Eli toimiva ravintona hyödyllisille bakteereille, kuten bifidobakteereille ja maitobasilleille. Tätä aihetta koskevassa katsauksessa väitetään, että kuidut ylläpitävät suoliston terveyttä ja suojaavat liikalihavuudelle ja sydänsairauksilta. Nutrición Hospitalaria -lehti viittaa myös prebioottisiin kuituihin sen myönteisten vaikutusten vuoksi bakteereihin, jotka liittyvät terveempään immuunijärjestelmään.
Samaan aikaan Espanjan ruoansulatusjärjestelmän säätiö suosittelee liukenematonta kuitua lisäämään ulosteen määrää ja parantamaan ummetusta.
Näytä koko vastaus
Kauanko lanttua pitää keittää?
Lisää lanttukuutiot. Sekoittele hetki. Lisää kattilaan vesi, suola ja mustapippuri. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
Näytä koko vastaus
Kauanko lanttu säilyy?
LANTTU (Brassica napus ssp. rapifera) – Lanttu on vanha viljelykasvi, joka on peräisin joko Pohjois-Euroopasta tai Siperiasta. Sitä on kuitenkin viljelty Pohjoismaissa ja Saksassa, joissa se onkin suositumpi juures kuin muualla. Lanttu on muodoltaan pyörehkö ja kooltaan vaihteleva juures.
- Uori on vihertävä ja malto kellanoranssi ja kiinteä.
- Lanttu sisältää paljon C-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta.
- Paksun kuoren ansiosta lantun vitamiinipitoisuus säilyy kevääseen asti.
- Lantun kirpeä maku johtuu sen sisältämästä sinappiöljystä.
- Lanttu on monikäyttöinen juures.
- Se kuuluu moniin perinneruokiin kuten lanttukukkoon ja lanttulaatikkoon.
Yleisintä lantun käyttö on keittojuureksena liha- ja vihanneskeitoissa. Lanttu sopii hyvin raakaraasteena tai paloina rouskuteltavaksi. Erinomaisesti lanttu sopii myös pataruokiin, raasteohukaisiin ja juurespihveihin. Kuullotetut lanttukuutiot sopivat hyvin sian- ja lampaanlihan lisäkkeeksi.
Näytä koko vastaus
Mikä sopii lantun kanssa?
Lanttu – Hyvä lanttu on kiinteä ja makean makuinen. Lantussa on runsaasti C-vitamiinia sekä kalsiumin, kaliumin, fosforin ja magnesiumin kaltaisia tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita. Lantun voi nauttia raakana esimerkiksi ohuiksi viipaleiksi leikattuna tai raastettuna. Kypsennetynä lantun maku on pehmeämpi ja makeampi. Lanttukuutioista valmistuu nopea lisäke paistinpannulla. Mausteeksi sopivat hunaja, pippuri, öljy, inkivääri, tinjami ja neilikka. Lanttu tuo makua liemiin ja sopii keittoihin, patoihin, muhennoksiin, muuseihin ja sosekeittoihin. Testaa oheista reseptiä, jossa yrtit ja chili tuovat lantun parhaat puolet esiin uunissa paahdettuna.
Näytä koko vastausMitä syödä joulun jälkeen?
Joulu meni, mutta ruokia jäi! Jouluruokien tähteet on kuitenkin helppo muuttaa uusiksi herkuiksi. Kokeile vaikkapa aasialaista karamellipossua, konvehtijuustokakkua tai bataattilaatikosta tehtyjä sämpylöitä.
Näytä koko vastaus
Mitä siirappi on?
Tumma Siirappi on tuonut joulun maun suomalaisille jo sukupolvien ajan. Suomen Sokerin siirappimestarit valmistavat sitä suurella sydämellä Kirkkonummella. Dansukker Tumma Siirappi on voimakasarominen sokerisiirappi, joka sopii monipuolisesti leivontaan, jälkiruokiin ja ruokien maustamiseen.
- Tumman Siirapin luonnollinen, vahva maku ja tumma väri ovat peräisin sokeriruo’osta.
- Se antaa makua ja mehevyyttä leivonnaisiin ja maustaa liha- ja kasvisruoat, kastikkeet ja marinadit.
- Gluteeniton Tumma Siirappi sopii moneen.
- Okeile ja käytä siirappia mm.
- Piparkakkuihin – maustekakkuihin ja muihin leivonnaisiin – uuniomeniin ja omenapaistoksiin – kaalikääryleisiin – pata- ja laatikkoruokiin – itämaisten ruokien maustamiseen – lihakastikkeisiin ja -marinadeihin Tumman Siirapin 1 kg:n pakkaus on kierrätettävä, muovikorkilla varustettu nestekartonkitölkki, josta on kätevä annostella.
Ainekset: Sokerisiirappi Ravintosisältö/100 g
Energiaa | 1350 kJ/318 kcal |
Rasvaa | 0 g |
– josta tyydyttynyttä | 0 g |
Hiilihydraattia | 79 g |
– josta sokereita | 74 g |
Proteiinia | 0,1 g |
Suolaa | 0,07 g |
Säilytys: Huoneenlämmössä. Jääkaapissa siirappi voi kiteytyä. Muuntosuhde: 1 dl = 140 g Valmistettu Suomessa. Sokerin alkuperä: EU ja muu kuin EU. Siirappia (sokerisiirappia) saadaan sekoittamalla erilaisia sivuvirtoja, joita saadaan valmistettaessa valkosokeria juurikas- tai ruokosokerista.
Siirappi on jähmeä liuos, joka koostuu sokerista (sakkaroosista), rypälesokerista (glukoosista) ja hedelmäsokerista (fruktoosista). Eri sokerilajien yhdistelmä estää kiteytymisen. Korkea sokeripitoisuus (noin 80 %) takaa pitkän säilyvyysajan. Siirapeissa on eri väri- ja makuvaihtoehtoja, joita saadaan sivuvirtoja eri tavoin sekoittamalla.
Väri ja maku ovat pääasiassa peräisin pienistä määristä kivennäissuoloja ja muita yhdisteitä, joita sokerikasvit sisältävät luonnostaan. Joihinkin siirappeihin lisätään suolaa tuotteen maun säätämiseksi. Kullekin siirappilaadulle on oma käyttötarkoituksensa. Tutustu tummien sokerituotteiden houkutteleviin makumaailmoihin » Hae reseptejä »
Näytä koko vastaus
Mihin käyttää vaaleaa siirappia?
Mieto Vaalea Siirappi sopii sellaisenaan jäätelön, lettujen ja marjojen kastikkeeksi. Käytä myös leivontaan, jälkiruokiin ja juomien makeuttamiseen.
Näytä koko vastaus
Onko siirappi sokeria?
Siirappeja on moneen lähtöön – Erilaisia siirappeja löytyy sokerin tapaan jokaiseen tarpeeseen. Yleisimmin käytössä ovat tumma ja vaalea siirappi. Siirappi on sokeria makeampaa, joten puoli desiä siirappia vastaa noin yhtä desiä kidesokeria. Tumma siirappi on voimakasarominen siirappi, joka antaa makua ja väriä pata- ja laatikkoruokiin, kakkuihin ja pikkuleipiin.
Tummaa siirappia käytetään esimerkiksi perinteiseen piparkakkutaikinaan. Vaalea siirappi on miedonmakuinen siirappi, joka sopii juomien makeuttamiseen sekä leivontaan, jälkiruokiin ja jälkiruokakastikkeeksi sellaisenaan. Tutustu myös muscovadosiirappiin, ruokosokerisiirappiin, vaahterasiirappiin ja leipäsiirappiin.
Jälkimmäinen sopii nimensä mukaisesti leivän ja sämpylöiden leivontaan. Pyöräytä, jonka nostattamisessa hyödynnetään siirappia.
Näytä koko vastaus