Contents
Mikä kastike lihapulliin?
“Paras kastikepohja” – Lihapullat vaativat myös kastikkeen. Klassikkovalinta lihapullille on ruskea kastike. – Paistinliemeen perustuva sipulikermakastike (ei liikaa kermaa). Tein juuri pari päivää sitten, nimimerkki Konstikas vinkkaa aiemman jutun kommenteissa lempitavastaan tehdä lihapullia.
Herkullinen paistinliemeen tehty kastike on myös Hanna Gullichsenin vuonna 2015 julkaisemassa kirjassa 400 g – parhaat jauhelihareseptit, Paistinpannulle jäävä liemi kannattaa ehdottomasti hyödyntää, eikä kaapaista pois. – Paistettuasi pullat, pannulle jäävä maukas paistoliemi on paras kastikkeen pohja.
Älä siis pyyhi sitä talouspaperilla hukkaan, vaan tee siitä kastike, kirjassa kerrotaan. – Jos osaat tämän kastikkeen, pääset pitkälle. Näin valmistat herkullisen ruskean kastikkeen kirjan ohjeella.
Näytä koko vastaus
Mitä ruskean kastikkeen kanssa?
Tässä se on, herkullinen kastikeklassikko, jota ei voi ohittaa! Tarjoa ruskeakastike lihapullien tai murekkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa, niin olet suomalaisen lohturuuan ytimessä. Kastikkeen makuun vaikuttaa paljon se, mitä lihalientä käytät. Valmiista lihaliemistä maukkaimpia ovat litran kartonkitölkeissä myytävät liemet.
Näytä koko vastaus
Miksi ruskea kastike ei Ruskistu?
Osaatko tehdä ruskean kastikkeen? Moni sortuu yksinkertaiseen virheeseen – tässä oikea tapa 0:45 Ruskean kastikkeen valmistus – näin se onnistuu takuuvarmasti! Julkaistu 09.11.2019 14:02 Ruskean kastkkeen tekeminen on keittiön perustaito, joka kannattaa opetella. Osaatko sinä tehdä perinteisen ruskean kastikkeen niin, että kastike on oikeasti ruskeaa, eikä siinä ole paakkuja? Yleisin virhe, joka tehdään ruskean kastikkeen valmistuksessa on se, että neste lisätään voi-jauhoseokseen kylmänä.
- Nesteen tulee olla lämmintä, jotta kastike ei paakkuunnu.
- Testasimme keväällä ruskean kastikkeen valmistamisen ja totesimme sen parhaaksi valmistustavaksi.
- Paras ruskea kastike syntyy, kun paahdat kattilassa ensin vehnäjauhoja, ja kun jauhojen väri alkaa muuttua valkoisesta vaalean rusehtavaksi, lisäät voin.
Tämän jälkeen paahtuneet jauhot ja voi sekoitetaan ja lopuksi lisätään lämmin tai kuuma vesi pikku hiljaa, koko ajan vispaten.
Näytä koko vastaus
Miten saostaa kastike?
Perinteisin tapa kastikkeen suurustamiselle, eli sakeuttamiselle on jauhoilla suurustaminen. Kastike saostetaan yleensä vehnäjauhoilla, mutta myös erilaisia tärkkelysjauhoja (esim. peruna- tai maissijauho) voi käyttää. Kastikkeen voi suurustaa myös kaupoista valmiina saatavilla suurusteilla!
Näytä koko vastaus
Mikä kastike Kalapullille?
Remoulade-kastike – Remoulade on perinteinen kalapuikkojen kastike, mutta itse valmistettuna sillä voi nostaa esimerkiksi paneroidut kalaruoat aivan uudelle tasolle. Remoulade-kastiketta kannattaa kokeilla myös kalaburgerin mausteeksi tai vaikkapa croissanttien täytteeksi.
Näytä koko vastaus
Miten paksuntaa kastike?
Kastikkeen suurustaminen – Kastikkeen voi suurustaa tai sakeuttaa eri tavoin. Perinteinen ja jo äidiltä opittu kikka on jauhoilla suurustaminen. Voit toimia niin, että kaikki aineet sekoitetaan kylminä kattilassa sekaisin ja annetaan kastikkeen suurustua lämmetessään sopivan paksuiseksi.
- Jauhot voi myös sekoittaa nestetilkkaan tai voihin.
- Näissä muodoissa suurus lisätään kuumaan kastikkeeseen loppuvaiheessa ja annetaan jauhojen sen jälkeen vain kypsyä.
- Suurustamiseen käytetään vehnäjauhoja, maizenaa, ohrakasta, arrowjuuri-jauhetta jne.
- Vaihtoehtoja siis riittää kaikkiin ruokavalioihin.
Myös kerma, voi tai keltuainen suurustavat kastikkeen. Nämä suurukset lisätään kastikkeeseen aina loppuvaiheessa. Kerman voi lisätä sellaisenaan tai pieneen kastiketilkkaan sekoitettuna. Kuumenna kastike ja hauduta sitä kunnes se on sopivan paksuista. Voi lisätään pieninä kuutioina voimakkaasti vatkaten.
Lisää voi niin, ettei kattila ole enää liedellä. Mitä enemmän voita lisäät sitä paksumpaa kastiketta saat. Voi paitsi sakeuttaa kastikkeen, antaa sille myös runsaasti makua. Sekoita keltuainen noin puoleen desiin kermaa ja lisää se kastikkeeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Älä enää keitä kastiketta.
Jos haluat lämmittää kastikkeen uudelleen, tee se vesihauteessa.
Näytä koko vastaus
Mitä kastiketta kanalle?
Kastikkeet viimeistelevät täydellisen aterian. Kastikkeen teko on taitolaji ja moni tunnettu kokki tunnetaankin juuri erinomaisesta kastikkeestaan. Valitse pääruoka-aineelle sopiva kastike, niin onnistut täydellisessä ateriassa varmasti! Kastike lihalle onnistuu parhaiten, kun kastikkeen teossa huomioidaan liemen merkitys.
- Liemi on kaiken A ja O, sillä liemen hitaan kiehumisprosessin aikana se kerää makua mm.
- Sipulista ja juureksista.
- Moniin liharuoille sopiviin kastikkeisiin lisätään punaviiniä ja kastike keitetään kokoon hiljalleen.
- Maut tiivistyvät tänä aikana, prosessi tunnetaan ammattilaisten keskuudessa ns.
- Reduktiona.
Punaviinikastike sopii erityisen hyvin mehukkaan pihvin kanssa tarjoiltavaksi. Katso myös ruskea kastike ja valmista esimerkiksi lihapullien lisukkeeksi. Kastike kalalle tehdään usein majoneesipohjaisena. Kevyempänä ja erittäin suosittunavaihtoehtona käytetään kermaviilikastiketta,
Tartar-kastike on puolestaan herkullinen kylmäkastike. Kastike kanalle valmistuu käden käänteessä, kun kanafileiden paistuessa kiehautetaan voi, jauhot, curry ja kanaliemi kasaan. Kevyempi jogurttikastike soveltuu kevyeen ruokavalioon ja lisäämällä esimerkiksi yrttejä, saadaan maku sovitettua pääruoka-aineeseen helposti.
Moni kala- ja kanaruoille tarkoitetuista kastikkeista sopivat myös hyvin kasvisruokiin. Kevyet, herkulliset sekä käyttövalmiit kastikkeet kanalle, lihalle ja kalalle saat myös maustetuista ruokakermoista ja kermaviileistä, Kokeile ja ihastu!
Näytä koko vastaus
Mikä kastike Lihamurekkeelle?
LIHAMUREKE Lihamureke, lihapullat, jauhelihapihvit. Kaikki samaa sukua. Ja aina yhtä suuri yllätys syödessä; miten niin yksinkertaisista aineksista voi tullakin NÄIN hyvää?! Ja heti perään toinen ihmetys: tämähän on mummolaruokaa. Mutta ihmeen hyvältä se maistuu modernissa ympäristössäkin.
Hmmm, vai. Olenkohan muuttumassa mummoksi (ilman lapsenlapsia tai edes lapsiakaan)? Tässä teille minna-mummun murekemaistiaiset. _ LIHAMUREKE vuodelta 1909 700 gr. luutonta naudanlihaa 1 1/2 dl. kermaa 2 dl. vettä (tahi kaljaa) 1 1/2 dl. survottuja korppuja 1-2 munaa 1 1/2 sipulia 2 rkl. voita suolaa hienonn.
valkopippuria voita paistamiseen Voitelemiseen: 1 muna 2 rkl. survottuja korppuja Kastike: 1 rkl. vehnäjauhoja 1 dl. kermaa vettä tahi lihalientä suolaa Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja jauhetaan lihamyllyssä kolmeen kertaan. Survotut korput sekoitetaan kermaan ja veteen ja saavat paisua; sitte ne lisätään vatkattujen munien kera lihaan, joka vaivataan notkeaksi.
Sipuli kuoritaan, leikataan hienoksi ja ruskeutetaan voissa, jäähdytetään hiukan, ja voi siivilöidään murekkeeseen; senjälkeen lisätään mausteet. Voi sulatetaan uunipannussa, mureke kaadetaan siihen, ja muodostetaan soikeaksi pyörykäksi. Pinta tasoitetaan hyvin, ja sivellään vatkatulla munalla, päälle sirotellaan survotut korput.
Sitte pannaan liha uuniin paistumaan ruskeaksi. Pannuun lisätään silloin tällöin kiehuvaa vettä, jolla mureke valellaan usein. Noin tunnin kuluttua on se valmis ja nostetaan silloin vadille. Pannussa oleva voi ja vehnäjauhot ruskeutetaan, kerma ja vettä tahi lihalientä lisätään niin paljon että kastike on kohtalaisen sakeaa.
Kastike saa kiehua jonkun min., maustetaan ja siivilöidään. _ LIHAMUREKE nykykielellä 100 g sipulia 1 dl korppujauhoja + 1/2 dl ylimääräistä pinnalle ripoteltavaksi 2 dl kermaa 1 tl jauhettua valkopippuria 1 1/2 tl merisuolaa mustapippuria myllystä ripaus muskottipähkinää 500 g kotimaista naudan jauhelihaa (luomu, 17%) 1 luomumuna 1/2 dl korppujauhoja luomuvoita sipulin kuullottamiseen Kuori ja silppua sipuli, kuumenna nokare voita pannulla ja kuullota sipulisilppu.
Turvota korppujauhot kermassa, lisää suola, valkopippuri, muskotti ja kananmuna, sekoita tasaiseksi tahnaksi. Möyhi korppujauhoseos, jäähtyneet sipulit ja “kierros mustapippuria myllystä” jauhelihan sekaan. Taputtele murekemassa uunivuokaan, silota pinta veteen kastetuilla käsillä.
Ripottele korppujauhot päälle. Paista mureketta 200℃ uunissa vajaa tunti. Tarjoa suolakurkkujen, keitettyjen pottujen, mustaherukkahillon ja kermakastikkeen kanssa. Kastike: Sekoita pari teelusikallista vehnäjauhoja voisulaan (1 tl), anna jauhojen imeä kaikki rasva ja paahtua hetki. Lisää 1-2 dl luomukuohukermaa, mausta merisuolalla ja mustapippurilla (ja lorauksella Tamari-soijakastiketta).
Siivilöi kastike ennen tarjoamista. _ : LIHAMUREKE
Näytä koko vastaus
Miten suurustaa kastike ilman jauhoja?
Sakeutus – Kastikkeen voi sakeuttaa monella tavalla. Kokeile esimerkiksi: 1. Kermaa, joka sekoitetaan tilkkaan lientä ja kaadetaan sen jälkeen kastikkeeseen. Keitetään hyvin hiljaisella lämmöllä, kunnes kastike on halutun paksuista.2. Maizena on myös hyvä kastikkeen sakeuttaja.
Maizena on valmistettu maissitärkkelyksestä. Maizenaaa löytyy tummille ja vaaleille kastikkeille. Maizenan voi sekoittaa suoraan kiehuvaan liemeen.3. Keltuainen käy kastikkeen suurustamiseen, kun kastike on jo valmista. Vispaa keltuainen ja puoli desiä kermaa keskenään. Sekoita seos valmiiseen kastikkeeseen.
Älä keitä kastiketta enää.4. Voillakin voi sakeuttaa kastikkeen. Lisää kuumaan liemeen suolatonta voita ja vispaa voimakkaasti. Lähde: Nicehouse
Näytä koko vastaus
Voiko Perunajauholla suurustaa kastikkeen?
Peda.net > Käyttäjät > Riikka Kotiranta > eKotitalous 7 – Nauti arjesta (UUSI OPS) (kopio) > Kotitalous 7 > 5. RUOKA JA HYVINVOINTI > 5.7 Ruoanvalmistuksen perusmenetelmät > Suurustaminen Tärkkelysjauhoilla suurustettaessa tärkkelys sitoo kuumennettaessa itseensä nestettä ja turpoaa ja sakenee eli liisteröityy, ja kypsyessään seos muuttuu läpikuultavaksi, Suurustamisessa voi käyttää vehnäjauhoja, perunajauhoja, maissitärkkelysjauhoja tai ohrakasta. Suurustamistapoja ovat kokoneste- tai osanestesuurustaminen ja rasvasuurustaminen. Perunajauhoilla suurustaminen sopii marjakastikkeisiin, kiisseleihin ja keittoihin. Perunajauhot sekoittuvat hyvin kylmään nesteeseen, ja niiden kypsentämiseen riittää kiehautus. Liian korkea lämpötila ja liian pitkä kuumennusaika aiheuttavat kiisselin tai keiton löystymisen.
- Maissitärkkelysjauhot sopivat parhaiten maitokiisseleihin ja -keittoihin.
- Maissitärkkelysjauhoja tulee kypsentää muutama minuutti saostumisen jälkeen.
- Ohrakasta (ohratärkkelys) käytetään kiisselien, kastikkeiden, pataruokien ja keittojen suurustamiseen sekä leivontaan.
- Okonestesuurustuksessa kaikki aineet mitataan kylmänä kattilaan ja sekoitetaan hyvin.
Kuumennetaan koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja kiehahtaa ja pintaan tulee muutamia kuplia. Älä keitä. Kiisselin rakenteesta tulee pehmeää. Osanestesuurustuksessa tärkkelysjauhot lisätään pieneen määrään kylmää nestettä (suurus) ja sekoitetaan tasaiseksi. Nostetaan kattila takaisin liedelle ja kiehautetaan. Suurus paakkuuntuu helposti, jos se lisätään nopeasti kuumaan nesteeseen. Huolellinen sekoittaminen estää paakkujen syntymisen. Osanestesuurustus sopii marjoja tai hedelmiä sisältävien kiisselien ja mehukeittojen valmistamiseen.
Katselutila
Keittoja, kastikkeita ja muhennoksia valmistettaessa neste suurustetaan vehnäjauhoilla. Suurustamiseen voi käyttää nestesuurustusta tai rasvasuurustusta. Nestesuurustuksessa jauhot sekoitetaan pieneen määrään kylmää nestettä ja seos lisätään kuumaan suurustettavaan nesteeseen ja sekoitetaan hyvin.
Rasvasuurustuksessa jauhot lisätään öljyyn tai sulaan rasvaan ja kuumennetaan koko ajan sekoittaen. Seokseen lisätään neste ja sekoitetaan huolella tasaiseksi, ettei kastikkeeseen tule paakkuja. Käytetään ruskean kastikkeen ja maitokastikkeen valmistamisessa. Rasvasuurusteesta voidaan tehdä myös tahna, jolloin pehmeä rasva ja jauhot sekoitetaan tasaiseksi seokseksi.
Tahna lisätään kiehuvaan nesteeseen sekoittamalla. Käytetään esimerkiksi kalakeiton liemen suurustamiseen. Jauhojen ja nesteen suhde keitoissa, kastikkeissa ja muhennoksissa: Keitto: 2 rkl vehnäjauhoja / 1 l nestettä Kastike: 6 rkl vehnäjauhoja / 1 l nestettä Muhennos: 10 rkl vehnäjauhoja / 1 l nestettä Jauhot suurustavat kastikkeet ja keitot.
Mitä on Worchester kastike?
Heinz Worcester maustekastike 150ml | S-kaupat ruoan verkkokauppa Worcestershire Sauce on kevyesti juokseva voimakkaanmakuinen maustekastike, joka on peräisin Worcestershiren kreivikunnasta Englannista. Eri puolilla Valmistusmaa Ainesosat Etikka, melassi, mallasviinietikka (OHRASTA), vesi, sokeri, tamarindimehu, suola, anjovis (KALA), sipuli, valkosipuli, mauste, aromit.
Näytä koko vastaus
Voiko ruskean kastikkeen tehdä öljyyn?
Ruskea kastike on helppo tehdä, kunhan muistat yhden asian
- 1/2 l lihalientä (jossa mausteena valkosipulia ja timjamia )
- 40 g vehnäjauhoja
- 40 g öljyä
- ( sipulia )
- suolaa
1. Kiehauta kasvisliemi ja jätä se omaan kattilaan odottamaan. Nosta pinseteillä yritit pois liemestä. Sillä välin kuumenna toisessa kattilassa öljy. Lisää kuumaan öljyyn jauhot. Ruskista jauhoja koko ajan sekoittaen.2. Kaada mausteliemi ruskeiden jauhojen joukkoon.
- Vinkki !
- Jos kastikkeeseen jää paakkuja, voit siivilöidä sen.
- Juttu on uusinta vuodelta 2016,
: Ruskea kastike on helppo tehdä, kunhan muistat yhden asian
Näytä koko vastaus
Voiko ruskean kastikkeen tehdä ilman voita?
Hänen mukaansa tasaisen ja täyteläisen ruskean kastikkeen salaisuus on vehnäjauhojen paahtaminen pannussa kuivina, ilman rasvaa. Paahtuneiden jauhojen joukkoon aletaan lisätä kasvis- tai lihalientä pikku hiljaa, kauhallinen kerrallaan.
Näytä koko vastaus
Mistä jauhoista Ruskeakastike?
Ohje –
Kuullota hienonnetut sipulit pannulla voissa. Siirrä sivuun odottamaan. Sulata voi pannulla. Lisää vehnäjauho. Ruskista keskilämmöllä samalla sekoitellen, kunnes seos on tumman ruskeaa. Lisää lihaliemi pienissä erissä samalla kierrevatkaimella hyvin sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen muutama min. Lisää hienonnettu, kuullotettu sipuli. Rouhaise kastikkeeseen mustapippuria. Tarjoa liharuokien ja keitetyn perunan kastikkeena.
Miksi kastikkeeseen tulee paakkuja?
3. Lisää kuuma neste – Nesteen lisäämisvaihe on se, jossa monella kotikokilla menee pieleen. Pannulle lisättävän nesteen tulee nimittäin olla voi-jauhoseosta kuumempaa, jottei kastikkeeseen muodostuisi paakkuja. Lämmitä siis neste huolellisesti ennen kastikkeeseen lisäämistä, niin säästyt monelta vaivalta.
MasterChef Suomi MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
: Tyypillinen virhe tekee soosista paakkuista – ethän sorru tähän ruskean kastikkeen valmistuksessa?
Näytä koko vastaus
Mikä kastike Porsaanlihalle?
Tummat kastikkeet lihan kaveriksi – Ruskeakastike on perinteikäs lisuke ja sopii useimpien suomalaisten suosikkiruokien kaveriksi. Kokeile ruskeakastiketta lihapullien, jauhelihapihvien tai porsaankyljysten seurana. Ruskeakastike sopii pohjaksi myös jauhelihakastikkeelle ja nakkikastikkeelle.
Ruskeakastikkeen valmistus aloitetaan ottamalla ohjeen mukainen määrä voita ja vehnäjauhoja ja ruskistamalla vehnäjauhot voissa. Sekaan lisätään hiljalleen lihaliemi ja sekoitellaan. Halutessa ruskeakastike voidaan viimeistellä kermalla. Punaviinikastike sopii loistavasti karitsalle tai pihvilihalle. Punaviiniä ja lihalientä keitetään kasaan liemijuuresten ja valkosipulin kanssa ja siivilöidään lopuksi.
Kermalla pehmennetty punaviinikastike sopii possun ja kanan lisukkeeksi. Pihvi ja pippurinen kermakastike ovat klassikkoyhdistelmä. Hienostunut konjakki-pippurikastike valmistuu kädenkäänteessä.
-
Näytä koko vastaus
Voiko ruskean kastikkeen tehdä ilman voita?
Hänen mukaansa tasaisen ja täyteläisen ruskean kastikkeen salaisuus on vehnäjauhojen paahtaminen pannussa kuivina, ilman rasvaa. Paahtuneiden jauhojen joukkoon aletaan lisätä kasvis- tai lihalientä pikku hiljaa, kauhallinen kerrallaan.
Näytä koko vastaus
Miten tehdä paksu ruskea kastike?
Ohje –
Kuullota hienonnetut sipulit pannulla voissa. Siirrä sivuun odottamaan. Sulata voi pannulla. Lisää vehnäjauho. Ruskista keskilämmöllä samalla sekoitellen, kunnes seos on tumman ruskeaa. Lisää lihaliemi pienissä erissä samalla kierrevatkaimella hyvin sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen muutama min. Lisää hienonnettu, kuullotettu sipuli. Rouhaise kastikkeeseen mustapippuria. Tarjoa liharuokien ja keitetyn perunan kastikkeena.