Lipeäkala Ja Valkokastike Resepti?

Lipeäkala Ja Valkokastike Resepti

Mitä voi tehdä Lipeäkalasta?

JOULUN 2022 HITTIRESEPTI LIPEÄKALALLE – Useimmille lipeäkala on tuttu perinteiseen tapaan perunoiden, herneiden ja valkokastikkeen kera tarjottuna. Jos kuitenkin katat joulupöytäsi mieluummin moderniin tyyliin, kannattaa kokeilla timjami-valkosipuliöljyn kera paahdettua lipeäkalaa, Lipeäkala Ja Valkokastike Resepti
Näytä koko vastaus

Mitä tarjotaan Lipeäkalan kanssa?

Lipeäkalaa perinteiseen tapaan –

1–1,5 kg lipeäkalaakeitettyjä perunoitakeitettyjä herneitäsuolaa ja maustepippuriavalkokastikettaValkokastike25 g voita25 g vehnäjauhoja0,5 l kuumaa maitoasuolaa

Poista lipeäkala pakkauksestaan ja aseta kala uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele kalalle suolaa. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 50 minuuttia. Aloita kastikkeen valmistelut heti kun olet laittanut kalan uuniin. Siivuta kuorittu sipuli ja kuoritut valkosipulinkynnet.

Murskaa chili. Freesaa sipuleita ja chiliä oliiviöljyssä pannulla noin minuutin ajan. Kaada pannuun valkoviini ja anna kiehua hetki. Lisää tomaattimurska ja laakerinlehti. Mausta suolalla. Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä. Noin 15 minuuttia ennen kuin kala on valmis, lisää kastikkeeseen oliivit, joista on kivet poistettu, liotetut rusinat sekä pinjansiemenet.

Nosta valmis kala tarjoiluastiaan, kaada päälle kastike ja viimeistele silputulla persiljalla. Poista lipeäkala pakkauksestaan ja aseta kala uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele kalalle suolaa. Kypsennä 225-asteisessa uunissa foliolla peitettynä 50 minuuttia.

Eitä perunat ja herneet. Murskaa maustepippurit. Valmista paksu valkokastike. Siirrä valmis kala tarjoiluastiaan ja tarjoile perunoiden, herneiden, maustepippurin ja valkokastikkeen kera. Voit halutessasi tarjota lipeäkalan kanssa myös paistettua pekonia. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Anna kiehua hetki, mutta varo ruskistamasta jauhoja.

Kaada kattilaan kuuma maito koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia kunnes kastike saostuu.

Lipeäkala Ja Valkokastike Resepti MasterChef Suomi MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

: Lipeäkalaa sisilialaisittain tai perinteisesti
Näytä koko vastaus

Mitä kalaa lipeäkala on?

Lipeäkalan liotus Lipeäkala valmistetaan yleisimmin turskasta tai molvasta, jotka tuodaan Suomeen kuivattuna tai pakastettuna. Kuivattu kala käsitellään lipeäliuoksella, joka sisältää soodaa ja sammutettua kalkkia sekä vesiliuoksilla, jolloin sen valkuaisaineet turpoavat valkeiksi ja rakenne pehmenee.

Kapakala on tuoreena halkaistun ja sitten kuivatun kalan, tavallisimmin turskan kauppanimi. Kilosta kuivattua kalaa saadaan 4-6 kg lipeäkalaa. Lipeöinnin jälkeen kalan pH-arvo on 10 – 11. Kalan valmistus ei ole helpottunut vuosien saatossa. Kalan valmistus on aikaa vievää ja vaatii joka vuosi aikaa noin kolme viikkoa ennen joulua.

Tukkukauppiaatkin pitävät tehtävää haasteellisena. Laimeissa liuoksissa ei ole itselle vaaraa, mutta kannattaa olla tarkkana liuosten vahvuuksissa. Kuivakala paloitellaan 15-20 cm:n pituisiin paloihin. Palaset nuijitaan huolellisesti puunuijalla, minkä jälkeen ne pannaan kylmään veteen viikoiksi.

 • Liotustapa 1
 • 2 – 3 kg kuivattua kalaa3 – 4 l seulottua koivutuhkaan 0,25 l sammutettua kalkkia Ca(OH)2
 • 10 – 15 l vettä

Seulottu koivutuhka sidotaan karkeaan tiiviiseen kangaspussiin. Muuripadan pohjalle pannaan n 10-15 l vettä, jolloin lisätään kalkki ja tuhkapussi. Keitetään vahvaksi lipeäksi (noin puoli tuntia). Jäähdytetään ja kaadetaan kylmänä kalapaloille. Päälle pannaan paino (kansi).

 1. Liotustapa 2Kiehuva vesitilkka400 g pesusoodaa NaOH (laimeana)0,5 l sammutettua kalkkia
 2. 10 – 15 l vettä

Pesusooda ja sammutettu kalkki liuotetaan kiehuvaan vesitilkkaan. Se lisätään 10 – 15 litraan kylmää vettä ja kaadetaan kalapaloille. Kevyt paino laitetaan kalojen päälle. Kalat saavat seistä noin 1 viikon tai kunnes ne tuntuvat pehmeille. Tämän jälkeen niitä liotetaan kylmässä vedessä 4-5 päivää. Vettä vaihdetaan päivittäin.

 • Liotustapa 3
 • kiehuvaa vettälipeäkiveä n.30 – 50g, Natriumhydroksidi
 • 10 – 15 l vettä

Lipeäkivi, liuotetaan kiehuvaan vesitilkkaseen. Se lisätään 10 – 15 litraan kylmää vettä ja kaadetaan kalapaloille. Kevyt paino pannaan päälle. Kalapaloja liikutellaan silloin tällöin. Ne saavat liota 3-4 päivää kylmässä vedessä viikon ajan. Jokaisen tavan mukaan kala päästää hieman hajua. Huolehdi tuuletuksesta hyvin. Ohje: Anna K. nettineuvoja, Maa- ja kotitalousnaiset : Lipeäkalan liotus
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Cold Brew Coffee Resepti?

Onko lipeäkala terveellistä?

Vähärasvainen ja proteiinipitoinen ruoka – Lipeäkala on todellinen joulunajan terveyspommi! Emäksinen ruoka neutralisoi vatsahappoja ja erittäin vähärasvainen ja proteiinipitoinen kala sopii hyvin raskaampien jouluruokien kaveriksi. Katolisissa maissa lipeäkala tunnetaan edelleen paastoajan ruokana.
Näytä koko vastaus

Pitääkö lipeäkala liottaa?

Valmistusohjeet – 1. Annoskoko: Varaa lipeäkalaa 300–500 g/annos.3. Lipeäkalan esikäsittely: Vakuumipakattu lipeäkala on valmista kypsennettäväksi, mutta halutessasi voit huuhdella lipeäkalan tai liottaa lipeäkalaa kylmässä vedessä muutaman tunnin ajan, jotta kalasta tulee valkoisempaa ja kiinteämpää ja lipeän maku mietonee.5.

Lipeäkalan valmistus: Käytä halutessasi elektronista paistolämpömittaria. Kypsän kalan lämpötila on 69–70° C. Kuten rakkaalla lapsella nimiä, on lipeäkalalla monia erilaisia kypsennystapoja (valitse 4, 5, 6 tai 7 -työvaihe): 6. Lipeäkala liedellä vakuumipakkauksessaan: Kiehauta teräskattilassa 2 l vettä.

Lisää 3 tl suolaa. Pistele lipeäkalapakkaukseen tusina eli 12 reikää, valuta vakuumin sisällä oleva neste rei’istä ulos ja pane kala pussissa kattilaan kiehuvaan veteen. Sulje kannella, käännä levyn virta pois päältä ja anna kalan hautua kattilassa 30–35 minuuttia.

Valuta kypsästä kalasta ylimääräinen liemi pois ja liu’uta kala tarjoiluvadille.7. Keittäminen liedellä ilman pussia: Laita lipeäkala kattilaan nahkapuoli alaspäin, lisää 2 l vettä ja 3 tl suolaa. Keitä kannen alla hiljaisella lämmöllä 15–20 minuuttia. Kypsä, yli 70-asteinen lipeäkala hajoaa herkästi, joten varo keittämästä kalaa liian kypsäksi.8.

Lipeäkala uunissa ilman kantta: Laita lipeäkala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan. Ripottele mausteeksi suolaa 1-2 tl per kalakilo. Paista 175-asteisessa uunissa 40 minuuttia.9. Lipeäkala uunissa peitettynä: Laita lipeäkala kannelliseen uunivuokaan nahkapuoli alaspäin.

 1. Ripottele päälle suolaa 1-2 tl per kilo lipeäkalaa.
 2. Peitä astia kannella tai foliolla.
 3. Ypsennä 200 asteessa 30–40 minuuttia.10.
 4. Valmista lisukkeet kalan kypsentämisen aikana.
 5. Iehauta perunat, valmista valkokastike ja hernepyree, höyrytä herneet, paista graavilohi ja nostele loput lisukkeet kulhoissa pöytään.11.

Kuumenna valkokastiketta varten rypsiöljy paksupohjaisessa, pinnoitetussa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Nosta kattila liedeltä, lisää maito pienissä erissä seosta samalla sekoittaen. Nosta kattila liedelle, kuumenna seosta koko ajan sekoittaen ja keitä hiljalleen viisi minuuttia.
Näytä koko vastaus

Mitä juomaa lipeäkalan kanssa?

Resepti vaikuttaa turskaviinin valintaan olennaisesti. Kalan seuraan voi käydä esimerkiksi vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini, jossa on moneen turskaruokaan sopivaa aromikkuutta ja happojen raikkautta. Myös runsas ja paahteinen valkoviini voi olla paikallaan hyvin runsaiden ruokalajien kanssa.

 1. Valitse esimerkiksi edellä mainittujen makutyyppien chardonnay, riesling tai espanjalainen tai portugalilainen valkoviini,
 2. Un mukana on vaikka tomaattia, paprikaa tai oliiveja, ruoan makuun saattaa sopia välimerelliseen tyyliin myös kuiva roseeviini,
 3. Jos turska on paistettu, myös kevyehkö marjaisa ja raikas punaviini on usein toimiva vaihtoehto.

Valitse esimerkiksi beaujolais tai marjaisa ja raikas chianti, Viini kannattaa tarjota hieman viilennettynä. Oluista sopivat etenkin vaaleat, raikkaat ja suhteellisen kevyet tyypit eli esimerkiksi lager, pils ja vehnäolut, Brandade de morue on Languedocin ja Provencen seutujen suolaturskasta, maidosta ja oliiviöljystä valmistettu kalamuhennos, jonka kanssa lasiin sopii hedelmäinen ja suhteellisen kevyt valkoviini.

Valitse esimerkiksi Languedoc-Roussillonin chardonnay tai Loiren alueen muscadet. Lipeäkala on kuivatusta turskasta valmistettu perinneruoka, jolle on vaikea valita viiniä. Ruokaan kuin ruokaan sopeutuva lagerolut onkin turvallisin valinta. Jos haluat valkoviinin, kokeile esimerkiksi kukkaisen aromikkaan Viognier-lajikkeen viiniä,

Norjassa ja Ruotsissa lipeäkalan kanssa tarjotaan punaviiniä, esimerkiksi kevyttä beaujolais’ta tai jopa Bordeaux’n alueen punaviinejä, joista keskitäyteläiset taitavat olla turvallisin valinta. Fish and chips on englantilainen klassikkoruoka, joka koostuu paneroidusta ja friteeratusta kalasta sekä ranskanperunoista.
Näytä koko vastaus

Miten valmistan lipeäkalan?

Lipeäkala uunissa – Laita kalapalat nahkapuoli alaspäin vuokaan. Lisää maun mukaan 1-2 tl suolaa kilolle lipeäkalaa. Kypsennä enintään 200 asteessa 30-40 minuuttia kalan paksuudesta riippuen. Kaada lopuksi vuokaan kerääntynyt vesi pois.
Näytä koko vastaus

Onko lipeäkala myrkyllistä?

Lipeän valmistus on ekologista – Lipeää valmistetaan nykyisin natriumkloridista eli ruokasuolasta sähkön avulla. Kuulostaa uskomattoman yksinkertaiselta prosessilta. Lipeän valmistus ei ole järin saastuttavaa puuhaa kuten niin monen muun kemikaalin. Lipeän teollisen valmistuksen myrkyttömyys on erittäin hyvä asia ja lisää sen ekologisuutta.

 • Lipeä on myös nopeasti biohajoavaa eikä jää rasittamaan luontoa pitkiksi ajoiksi.
 • Lipeä ei ole varsinaisesti myrkyllistä.
 • Sitä käytetään elintarviketeollisuudessa lisäaineena.
 • Lipeäkalan, prezeli-leivonnaisten, kiinalaisten Moon Cakes leivonnaisten, oliivien ja monen muun elintarvikkeen valmistukseen käytetään lipeää.

Lipeän ainoa ongelma on sen kyky toimia liuottimena ja höyrystyä helposti ilmaan. Osaavissa käsissä lipeä on kuitenkin täysin turvallinen tuote.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Arepa Con Queso Resepti Suomeksi?

Kauanko lipeäkala uunissa?

Pane kala nahkapuoli alaspäin voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle suolaa. Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla. Kypsennä lipeäkalaa 200-asteisessa uunissa 40–50 minuuttia kalapalojen paksuudesta riippuen.
Näytä koko vastaus

Onko kalaa turvallista syödä?

Kalan syöminen on turvallista – Ympäristösaasteita erityisesti luonnonvesikaloissa kuten siiassa, muikussa ja särjessä on hyvin vähän, ja määriä tarkkaillaan jatkuvasti. Itämeren suurempiin rasvaisiin kaloihin kuten loheen, silakkaan tai taimeneen tai makeanveden kookkaisiin petokaloihin kuten haukeen voi kertyä enemmän ympäristöpäästöjä.

 1. Uitenkin lajeja vaihdellen kalaa voi turvallisesti syödä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeistuksen mukaan 2–3 kertaa viikossa.
 2. Erityisryhmille, kuten raskaana oleville naisille on annettu yleisistä suosituksista poikkeavia suosituksia,
 3. Pääviestinä on hyvä muistaa, että kalan terveyshyödyt ylittävät mahdolliset haitat eikä kalan syöntiä kannata rajoittaa ympäristömyrkkyjen pelossa.

Kalan monipuolista käyttöä suositellaan lisättävän sen monien hyvien ravitsemuksellisten ominaisuuksien vuoksi.
Näytä koko vastaus

Voiko yöllä saada kalaa?

Olen kuullut että kuha tarttuisi hanakasti uistimeen yöllä, mutta miten on sitten muiden kalojen kanssa esim. haukien?

Lisää uusi kommentti Lainaa

VYP 22.10.2004 21:16 Jokeen noussutta lohta ja taimenta saa joesta yöllä (pimeällä) usein jopa paremmin kuin päiväsaikaan.

Lainaa

AO 22.10.2004 23:36 Useat petokalat saalistavat näköaistin avulla, eli valo-olosuhteet vaikuttaa aika merkittävästi syöntiin. Ahven, hauki ja taimen syövät pääasiassa valoisaan aikaan. Kuha ja made taas saalistavat myös hämärässä, kuha hyvän hämäränäkökykynsä ansiosta, ja made hyvän “hajuaistinsa” ansiosta.

Lainaa

slimey 23.10.2004 01:37 Kookkaalle hauelle on tyypillistä, ilmeisesti juuri kokonsa tähden, syödä hämärissä olosuhteissa. Jos kala on hidas tai vaikea piilottaa, hämäräottitaipumus lienee ainoa tapa pysyä ekosysteemin oravanpyörässä. No, mutta että esim viime kevään (touko-kesä) kaikilla kuhareissuilla jigeissä roikkui 7-8 kilon haukia, enimmäkseen juuri yöllä klo 12-03.

Lainaa

juve 23.10.2004 15:01 Madepilkillä tulee käytyä yöllä, ja vaikuttaa siltä että ei voi.

Lainaa

rambi 23.10.2004 15:24 Ainakin lahnaa saa hyvin täysin pimeässä yöllä veneestä käsin,kaverin paras saalis tähän asti 35 kg yön aikana.

Lainaa

tmt 23.10.2004 21:27 Hauki ottaa joskus hyvinkin pimeässä, eilen viimeksi tuli oltua merellä pimeällä saakka ja viimeiset hauet tuli kun oli ollut jo jonkin aikaa pimeää.

Lainaa

veekoo 23.10.2004 22:24 Ao, jokeen noussut lohi ottaa muista syistä, jokeen noussut meritaimen ja taimen sen sijaan ruokailevat. Varsinkin merisemmoinen erittäin yöaktiivinen.

Lainaa

kimmo_mannikko 23.10.2004 23:55 Mielenkiintoista. Taidankin alkaa kyttäämään haukia aina pimeään saakka. Jos vaikka sais sen ison erehtymään.

Lainaa

wallu 24.10.2004 00:44 Oletteko ikinä huomanneet että ahvenkin tulee (ainakin järvellä) pimeän turvin aivan rantamatalaan. Väitän että se tulee siihen kyttäämään pikkukalaa ja näinollen saalistaa pimeässä. Olen myös saanut kesäaikaan monesti hyvät ahvensaaliit ihan keskellä yötä ja puhumattakaan muista kaloista. Wallu

Lainaa

mni 24.10.2004 22:44 Wallu: Mulla taas on ahvenest aivan toisenlaisia kokemuksia järveltä, syönti on loppunut ku veitsellä leikaten ku valo alkaa hiipua, mut merellä on toinen juttu. Siinä oon kyl samaa mieltä et rantamatalaan ahvenet tulee järvellä, mut yöpymään.

Lainaa

mew 25.10.2004 00:54 Moro. Mä oon uistellu kuhaa yöllä etupäässä ja siinä sivussa oon saanu haukiakin. MUN mielestä oon ITE saanu parhaiten kyseisiä lajeja hämärästä-täysinpimeään parhaiten mutta tää onkin mun mielipide.

Lainaa

Näytä koko vastaus

Voiko haisevaa kalaa syödä?

Kosteuspitoisuus – Kun alat valmistaa kalaa, katso onko sen ympärillä paljon jäätynyttä nestettä vai onko se kuiva. Jos kalan säilytyspussissa tai -astiassa on nestettä, kala on voinut sulaa hieman esimerkiksi sähkökatkoksen seurauksena. Jos kaikki vaikuttaa normaalilta, ole silti tarkkana.

 1. Sulata kala, tarkastele ja haistele sitä.
 2. Jos kala tuoksuu ja näyttää normaalilta, se on turvallista syödä.
 3. Jos hajussa tai ulkomuodossa on jotain poikkeavaa,,
 4. Jos kalaa ei syödä saman päivän aikana, laita se hetkeksi suolaveteen.
 5. Tämän jälkeen kuivaa se ja laita jääkaappiin.
 6. Alan tuoreuden tietää viimeistään ensimmäisestä puraisusta.

Jos kala ei maistu happamalle, härskiintyneelle tai muutoin oudolle, se kelpaa syötäväksi. Makuaisti kyllä tunnistaa pilaantuneen kalan. Jos kaikki on kunnossa, voit huoletta syödä kalan. Tämä saattaa kiinnostaa sinua.

Evaluación de la calidad del pescado. (s.f.). En Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Recuperado el 16 de diciembre de 2017 de Enfermedades comunes transmitidas a través de los alimentos, causadas por bacterias. Cliver.1993.Enfriamiento o congelación del pescado. (s.f.). En Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Recuperado el 16 de diciembre de 2017 de

You might be interested:  Aglio E Olio Pasta Resepti?

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista. : Mistä tunnistaa pilaantuneen kalan?
Näytä koko vastaus

Mikä on terveellisin kala?

Mikä kala on terveellisintä? Kala sisältää arvokkaita ravintoaineita, joita on vaikea saada muista elintarvikkeista. Kaksi tärkeintä ainetta, joita saa erityisesti rasvaisesta kalasta, ovat omega-3-rasvahapot ja D-vitamiini. Jos kalaa käyttää vain harvoin, on viisainta valita rasvaista kalaa, koska siinä on eniten terveellisiä ravintoaineita.

Rasvaisia kaloja ovat esimerkiksi lohi, kirjolohi, nieriä, taimen, silli, makrilli ja keskirasvaisia silakka, muikku ja siika. Eniten D-vitamiinia on kuhassa, siiassa, silakassa ja lohessa, A-vitamiinia muikussa, E-vitamiinia on lohikaloissa ja siiassa. Luonnonkala on terveellisempi valinta kuin kasvatettu kala.

Tuoreesta kalasta höyryttämällä tai uunissa valmistettu valmistettu ruoka on terveellisempää kuin, paistettu tai graavattu tai savustettu kala. Sardiini tai tonnikala ruisleivällä on hyvä täydennys viikottaiselle kalapäivälle. : Mikä kala on terveellisintä?
Näytä koko vastaus

Miten laitetaan lipeäkalaa?

Varaa lipeäkalaa 300-500 g/annos. Jos haluat kalasta valkoisempaa ja kiinteämpää, liota sitä kylmässä vedessä muutamia tunteja. Lisää suolaa ja muita mausteita kypsennyksen jälkeen oman maun mukaan. Käytä halutessasi elektronista paistolämpömittaria. Kypsän kalan lämpötila on 69-70° C.

Varoitus: Älä kuumenna tai kiehauta kalaa, sillä jos kalan sisälämpö nousee yli 70° C saattaa kala hajota helposti. Lipeäkala uunissa: Laita kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan avonaisena (ilman foliota) ja lisää suolaa 2 tl kalakiloa kohden. Paistoaika on noin 40 minuuttia 175° C. Kaada kypsästä kalasta vuokaan kerääntynyt liemi pois.

Ohje sopiva määrälle 0,5-1,5 kg. Suosittelemme uunissa kypsennystä. Lipeäkala keittäen pussissa tai ilman: Keitä teräskattilassa vesi 2 l kiehuvaksi ja lisää 3 tl suolaa. Lisää veteen pistelty kalapussi (vähintään 10 reikää), josta on valutettu ylimääräinen neste pois.
Näytä koko vastaus

Voiko lipeäkalaa pakastaa?

Valmisruuat – Kalavalmisteiden tuotekehitystyössä ovat sekä jalostusteollisuus että tutkimuslaitokset panostaneet viime vuosina erityisesti einesvalmisteisiin. Tämä johtuu osaltaan kysynnän lisääntymisestä. Kalaeinesten raaka-aineena voidaan käyttää kalan lihasta jauhettua massaa.
Näytä koko vastaus

Onko Lipeäkalassa lipeää?

Lipeää käytetään perinteisessä valmistuksessa – Lindberg kertoo, että lipeäkalan valmistuksessa ei valmispakkauksissa käytetä enää saippuoissa käytettyäkin lipeää. Perinteiseen reseptiin lipeä kuitenkin kuuluu. – Perinteisesti kuivatettua kalaa liotetaan lipeässä ja vedessä. Seoksessa käytetään myös koivun tuhkaa.
Näytä koko vastaus

Mitä on Kapakala?

Kapakala on ilmakuivattua vähärasvaista kalaa. Useimmiten se valmistetaan turskasta, toisinaan muista turskakaloista. Kalat ripustetaan pyytämisen ja perkaamisen jälkeen erityisiin telineisiin, jossa ne saavat kuivua kolmen kuukauden ajan.
Näytä koko vastaus

Onko lipeäkala myrkyllistä?

Lipeän valmistus on ekologista – Lipeää valmistetaan nykyisin natriumkloridista eli ruokasuolasta sähkön avulla. Kuulostaa uskomattoman yksinkertaiselta prosessilta. Lipeän valmistus ei ole järin saastuttavaa puuhaa kuten niin monen muun kemikaalin. Lipeän teollisen valmistuksen myrkyttömyys on erittäin hyvä asia ja lisää sen ekologisuutta.

Lipeä on myös nopeasti biohajoavaa eikä jää rasittamaan luontoa pitkiksi ajoiksi. Lipeä ei ole varsinaisesti myrkyllistä. Sitä käytetään elintarviketeollisuudessa lisäaineena. Lipeäkalan, prezeli-leivonnaisten, kiinalaisten Moon Cakes leivonnaisten, oliivien ja monen muun elintarvikkeen valmistukseen käytetään lipeää.

Lipeän ainoa ongelma on sen kyky toimia liuottimena ja höyrystyä helposti ilmaan. Osaavissa käsissä lipeä on kuitenkin täysin turvallinen tuote.
Näytä koko vastaus

Miten valmistan lipeäkalan?

Lipeäkala uunissa – Laita kalapalat nahkapuoli alaspäin vuokaan. Lisää maun mukaan 1-2 tl suolaa kilolle lipeäkalaa. Kypsennä enintään 200 asteessa 30-40 minuuttia kalan paksuudesta riippuen. Kaada lopuksi vuokaan kerääntynyt vesi pois.
Näytä koko vastaus

Onko Lipeäkalassa lipeää?

Lipeää käytetään perinteisessä valmistuksessa – Lindberg kertoo, että lipeäkalan valmistuksessa ei valmispakkauksissa käytetä enää saippuoissa käytettyäkin lipeää. Perinteiseen reseptiin lipeä kuitenkin kuuluu. – Perinteisesti kuivatettua kalaa liotetaan lipeässä ja vedessä. Seoksessa käytetään myös koivun tuhkaa.
Näytä koko vastaus

Voiko lipeäkalaa pakastaa?

Valmisruuat – Kalavalmisteiden tuotekehitystyössä ovat sekä jalostusteollisuus että tutkimuslaitokset panostaneet viime vuosina erityisesti einesvalmisteisiin. Tämä johtuu osaltaan kysynnän lisääntymisestä. Kalaeinesten raaka-aineena voidaan käyttää kalan lihasta jauhettua massaa.
Näytä koko vastaus