Luumukiisseli Tuoreista Luumuista Resepti?

Luumukiisseli Tuoreista Luumuista Resepti

Mitä voi tehdä tuoreista luumuista?

Luumu sopii myös ruoanlaittoon Luumu sopii leivonnaisten ja jälkiruokien lisäksi erinomaisesti myös ruoanlaittoon. Esimerkkeinä makeaa ja suolaista yhdistävä marokkalainen lihapata ja muheva olutpaisti. Luumut tuovat suolaisiin ruokiin makeaa täyteläisyyttä, joka saa kaapimaan lautasen puhtaaksi.
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä kuivatuista luumuista?

Luumua leivontaan ja ruoanlaittoon – Luumupuun makeat, kuivatut hedelmät toimivat paitsi välipalana myös ruoanlaitossa ja leivonnassa. Ne sopivat esimerkiksi lihamurekkeen täytteeksi, hedelmäsalaattiin, smoothieen, lihapatoihin, marinadiin sekä erilaisiin kakkuihin.

  • Luumuissa on sekä happoa että makeutta, minkä vuoksi ne sopivat erityisen hyvin itämaisiin ruokiin, Välimäki kertoo.
  • Soseutettuna luumut toimivat mausteisten kastikkeiden suurusteena korvaten voin ja jauhon.
  • Välimäki kannustaa kokeilemaan possun kanssa esimerkiksi luumukastiketta, joka on maustettu kanelilla, aniksella, neilikalla ja chilillä.

– Luumu on hyvä pari myös riistan ja ankan kanssa. Varsinkin ankka on niin rasvaista, että se vaatii rinnalleen hedelmäistä makeutta ja happamuutta. Mehevällä luumusoseella voi korvata myös osan leivonnaisten voista ja sokerista. Resepteihin merkitty kupillinen voita korvaantuu puolella kupillisella luumusosetta.
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä keltaisista luumuista?

Tuoreet luumut tehokäyttöön – 13 vinkkiä! – Soppaniksit Tuoreet luumut ovat herkullisia, terveellisiä, mehevän makeita ja hyvällä tuurilla myös ilmaisia. Jos kaveri tarjoaa niitä, älä kieltäydy, vaan pane luumut tehokäyttöön! 1. Muhevoita pataruoka Halkaise luumut ja poista kivet.

  • 3. Mehusta
  • Valmista kokonaisista luumuista ja kriikunoista mehua vanhalla kunnon mehumaijalla.
  • 4. Pyöräytä pullaan

Leivo kierrepullia. Sekoita itsetehtyä luumuhilloa vaniljatuorejuuston kanssa ja levitä pullien täytteeksi sokerin kanssa.5. Paista luumut jälkiruuaksi tai aamiaiseksi Halkaise hedelmät ja poista kivet. Paista luumut voissa pannulla mausteiden, esimerkiksi kanelin, kardemumman ja vaniljasokerin kanssa.

  1. Tarjoa liköörin ja jäätelön tai mascarpone-kermavaahtoseoksen kanssa.
  2. Pannulla pehmitetyt luumut maistuvat myös aamiaisella jogurtin ja myslin seurana.6.
  3. Upota rommiruukkuun Säilö kokonaisia tai puolikkaita luumuja rommiruukkuun.
  4. Ruukku valmistuu näppärästi, kun ladot puhtaaseen lasipurkkiin kerroksittain luumuja ja sokeria ja kaadat päälle rommia niin paljon, että hedelmät peittyvät.

Tarvitset jotakuinkin saman verran sekä sokeria että rommia. Rommiruukku saa tekeytyä rauhassa vaikka jouluun asti.

  1. 7. Sujauta salaattiin
  2. Pilko luumuja salaatteihin, hedelmäsalaattiin ja juustolautaselle.
  3. 8. Piilota paistokseen
  4. Käytä luumunpuolikkaita ja piirakoihin omenan sijaan.
  5. 9. Korvaa kirsikat luumuilla

Leivo luumuista mantelilastuilla kuorrutettu toscapiirakka tai -kakku. Kokeile myös, mutta korvaa kirsikat tuoreilla luumuilla.10. Keitä viinissä Keitä luumunpuolikkaita viini-sokeriliemessä. Sekä puna- että valkoviini toimivat, erityisen maukasta tulee portviinistä.

Tarjoa kermavaahdon ja vaahterasiirapin kanssa.11. Kokeile alkusalaattina Paista luumunpuolikkaita voissa pannulla. Mausta ripauksella sokeria ja balsamiviinietikalla. Tarjoa alkusalaattina buffalomozzarellan ja mintunlehtien kanssa.12. Sekoita kakkutaikinaan Pilko luumuja muffinsseihin ja kakkuihin. Voit pehmentää niitä ensin voissa ja sokerissa pannulla halutessasi.13.

Mehevöitä leipätaikinaa Pilko luumuja leipätaikinaan rouhittujen pähkinöiden seuraksi. Toimii upeasti juuston kaverina! Kiia Renko : Tuoreet luumut tehokäyttöön – 13 vinkkiä! – Soppaniksit
Näytä koko vastaus

Mitä voi leipoa luumuista?

Mitä tehdä luumuista? Leivo torttuja, piirakka tai mehevä kakku! – Luumuleivonnaisista monelle tutuin lienee luumuhillolla täytetty joulutorttu, mutta myös tuoreista luumuista voi valmistaa herkullisia piirakoita ja kakkuja. Valmiista voitaikinasta syntyvät uudenlaiset joulutortut, kun käytät luumumarmeladin sijaan tuoreita luumuja.

Vaniljarahkalla saat tuoreluumutortuista mehevät ja maukkaat. Luumupiirakka tuo vaihtelua syksyn suosikkileivonnaiselle, omenapiirakalle. Voit tehdä piirakan vähällä vaivalla tai kokeilla jotain astetta eksoottisempaa. Karibialaisen luumupiirakan kermaisessa täytteessä maistuvat rommi, kaneli ja kookos.

Karamellisoidut luumut kruunaavat herkkupiirakan. Kaunis ja mehukas piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä täysin vetäytyneenä ja viileänä. Mehevän luumutortun täytettä varten luumut kiehautetaan rommilla, tähtianiksella ja kanelilla maustetussa liemessä.

  • Mantelimassa tuo taikinaan makua ja mehevyyttä.
  • Myös tämän luumupiirakan mehevyyden salaisuus piilee mantelissa.
  • Mantelinen luumupiiras saa täytteekseen samettisen kreemin, jossa maistuu lempeästi vanilja.
  • Tuoreet luumuviipaleet koristavat piirakan pintaa.
  • Astetta trendikkäämpi luumupiirakka syntyy ranskalaisen galetten eli avopiirakan tapaan.

Gluteeniton piirakkapohja tehdään tattarijauhoista ja mehevä täyte luumujen lisäksi karhunvatukoista. Early Grey -teellä maustettu kermakastike viimeistelee makuelämyksen. Muista jäähdyttää galette hyvin, jotta maut ehtivät tasaantua. Englantilainen luumukakku on täydellinen leivonnainen ihan jokaiseen kahvipöytään.

  • Luumukakku saa raikkaan makusäväyksen sitruunan ja appelsiinin mehusta.
  • Luumun ansiosta kakku on hyvin pehmeä, joten tätä ohjetta on vaikea vastustaa.
  • Luumukeikauskakku sopii suurpiirteiselle leipurille.
  • Se on helppo leipoa ja onnistuu aina.
  • Eikauskakussa on myös se hyvä puoli, ettei kakun ulkonäöstä tarvitse huolehtia laisinkaan.

Aina syntyy kaunista. Viimeistele keikauskakku rouhituilla pistaasipähkinöillä ja tarjoa kermavaahtonokareen kera. Luumuista voi tehdä myös maittavan juustokakun, Vaniljatuorejuustosta syntyy pehmeä peti makeille luumunpuolikkaille.

    Resepti
    Näytä koko vastaus

    Onko Tuoreet luumut terveellisiä?

    Sisältävät kaliumia ja B6-vitamiinia, jotka edistävät hermoston normaalia toimintaa – Luumuissa on vitamiineja ja mineraaleja, jotka tekevät hyvää verenkiertoelimistölle. Ne ovat B6-vitamiinin lähde, jolla on tärkeä rooli uusien terveiden verisolujen valmistuksessa. Luumut sisältävät myös kaliumia, joka auttaa riittävästi nautittuna verenpaineen alentamista.
    Näytä koko vastaus

    Miksi luumut pitää liottaa?

    Luumut auttavat suolen toimintaa – Vanha kansa uskoi luumujen helpottavan ummetukseen – eikä suotta! Luumut sisältävät kuitujen lisäksi muun muassa sorbitolia, joka nopeuttaa suolen toimintaa. Luumuja voi liottaa ensin vedessä ja syödä sitten liotusveden kanssa.
    Näytä koko vastaus

    Montako kuivattua luumua päivässä?

    Uusia tutkimustuloksia kuivattujen luumujen terveysvaikutuksista Uusimmat tutkimukset tukevat kuivattujen luumujen terveysvaikutuksia Experimental Biology 2015 -tapahtumassa Bostonissa, USA:ssa esiteltiin useita uusia tutkimuksia, jotka korostivat kuivattujen luumujen syömisestä koituvia hyötyjä.

    1. Vuoden 2015 Experimental Biology Conference -tapahtumassa Bostonissa esitelty uusi tutkimus laajentaa nykyisiä käsityksiä kuivattujen luumujen terveellisyydestä.
    2. Tutkimus löysi viitteitä siitä, että kuivattujen luumujen syöminen on yhteydessä luuston hyvinvointiin vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla.

    Kyseinen tutkimus on yksi neljästä erillisestä tutkimuksesta, jotka tarjoavat uusia todisteita kuivattujen luumujen syömisen terveellisyydestä osana terveellistä ruokavaliota. CPB on sitoutunut tutkimaan kuivattujen luumujen ravitsemuksellisia etuja ja heidän uusin tutkimuksensa vahvistaa EU:n vuonna 2013 tekemää päätöstä, jonka mukaan päivittäin 100 g kalifornialaisten luumujen nauttiminen voi edistää normaalia suolen toimintaa.

    Tämä tarkoittaa, että kuivatut luumut ovat ainoa luonnollinen, kuivattu kokonainen hedelmä, joka on saanut luvan käyttää EU:n valtuuttamaa terveysväittämää. US Experimental Biology -konferenssissa esitelty tutkimus vie meidät taas yhtä askelta lähemmäksi sitä, että voimme paremmin tuoda esille kuivattujen luumujen potentiaalisia terveysvaikutuksia.

    Päivittäinen annos kuivattuja luumuja voi olla hyödyksi luuston terveydelle vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla. Parhaillaan käynnissä olevassa tutkimuksessa on saatu viitteitä siitä, että kuivattujen luumujen syömisellä voi olla positiivisia vaikutuksia luuston terveyteen.

    Aiemmin julkaistut tutkimukset ovat todistaneet, että vuoden ajan 100 g (8-10 kpl) kuivattuja luumuja päivittäin nauttineilla vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla luuston mineraalitiheys lisääntyi. Käynnissä olevassa tutkimuksessa selvitetään, onko pienemmällä annoksella (50 g, n.4-5 kuivattua luumua päivittäin) samankaltainen vaikutus kuin isommalla annoksella.

    Tulokset viittaavat siihen, että jo 50 g annos kuivattuja luumuja päivittäin vanhemmilla vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla, joiden luuntiheys on normaalia alhaisempi, voi olla yhtä tehokas luukadon ehkäisyssä kuin isompi annos. ” Tulos on erittäin vakuuttava, sillä osteoporoosi on vakava asia sekä miehillä että naisilla ja kuivattujen luumujen nauttiminen näyttää antavan lupaavia tuloksia taudin ehkäisyssä ja hoidossa.

    • On uskomaton havainto, että kuivattu hedelmä, joka on erittäin helppoa sisällyttää osaksi omaa ruokavaliota kätevänä välipalana, voi auttaa ehkäisemään luukatoa”, sanoo Shirin Hooshmand, San Diego -osavaltion yliopiston tutkija ja avustava professori liikunta- ja ravitsemustieteiden osastolta.
    • Uivattuja luumuja sisältävän ruokavalion on havaittu auttavan säilyttämään hyödyllisiä suolistobakteereja, jotka voivat vähentää paksusuolisyövän riskiä rotilla.

    Kuivatut luumut sisältävät runsaasti ravintokuitua ja kiinnostus niiden vaikutuksesta suoliston bakteerikantaan lisääntyy. Uusi eläimillä tehty tutkimus paljasti, kuinka kuivattujen luumujen lisääminen rottien ruokavalioon johti hyödylliseen muutokseen niiden suoliston bakteerikannassa.

    • Tällainen bakteerikannan muutos näyttää olevan yhteydessä karsinogeenien vähenemiseen rottien paksusuolessa.
    • Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan, ovat tämän tutkimuksen tulokset erittäin lupaavia, sillä ne viittaavat siihen, että kuivattujen luumujen syöminen voi olla hyödyllinen lisä ravitsemukseen taistelussa peräsuolen syöpää vastaan”, sanoo Nancy Turner, Texas A&M yliopiston ravitsemus- ja elintarvikeosaston tutkimusprofessori.

    Kuivatut luumut lisäävät tehokkaasti kehon antioksidanttikapasiteettia. Runsaasti suojaavia fytokemikaaleja (kuten antioksidantteja) sisältävien ruokien, kuten luumujen, nauttimisen on yleisesti ottaen katsottu olevan hyväksi terveydelle. Eräässä pienessä tutkimuksessa, johon osallistui 20 henkilöä (14 ei-tupakoitsijaa ja 6 tupakoitsijaa iältään 18-45 vuotta), tehtiin kaksi koetta.

    • “Koska kuivatut luumut sisältävät terveyttä edistäviä antioksidanttisia kasviyhdisteitä, niiden valitseminen välipalaksi vähemmän ravinteikkaiden välipalojen sijaan voi olla hyödyllistä tautiriskien vähentämiseksi tupakoitsijoilla”, sanoo Mark Kern, San Diego State -yliopiston liikunta- ja ravitsemustieteiden osaston tutkija ja professori.
    • Luumujen on osoitettu alentavan erästä tulehduksen merkkiainetta, elastaasia, jonka on todettu olevan yhteydessä tupakoitsijoiden keuhkolaajentuman kehittymiseen.
    • Samassa tutkimuksessa San Diego State -yliopistossa tutkijat totesivat kuivattujen luumujen vaikutuksen neutrofiilielastaasiin – keuhkojen tulehduksen merkkiaineeseen, jota erittyy muutama minuutti tupakoinnin jälkeen.

    Tulokset osoittivat, että tupakoitsijoiden neutrofiilielastaasin erittyminen väheni huomattavasti 90 minuuttia kuivattujen luumujen nauttimisen jälkeen. Verrokkiruoalla tai ei-tupakoitsijoilla tällaista neutrofiilielastaasin erittymisen vähenemistä ei havaittu.

    Tulokset viittaavat siihen, että kuivattujen luumujen nauttimisella voi olla merkittävä rooli neutrofiilielastaasin vaikutusten vähentämiseksi tupakoitsijoiden keskuudessa. Viitteet: Seidel et al. Dried Plums Modify Colon Microbiota Composition and Spatial Distribution, and Protect Against Chemically-Induced Carcinogenesis.

    Metti et al. Effects of Low Dose of Dried Plum (50 g) on Bone Mineral Density and Bone Biomarkers in Older Postmenopausal Women. Zawilski et al. Dried Plums Promote Increased Antioxidant Capacity in Smokers and Nonsmokers. Nelson et al. Neutrophil Elastase Responses in Smokers and Nonsmokers Consuming Dried Plums.

    Hooshmand A, Brisco JRY, Arjmandi BH. (2014) The effect of dried plum on serum levels of receptor activator of NF-kB ligand, osteoprotegerin and sclerostin in osteopenic postmenopausal women: a randomised controlled trial. BJN.112; 55-60 Hooshmand S, Chai S, Saadat R, Payton M, Brummel-Smith K, Arjmandi B (2011) Comparative effects of dried plum and dried apple on bone in postmenopausal women.

    Br J Nutr.106; 923-30.

    1. Experimental Biology -tapahtumassa esiteltyyn tutkimukseen liittyvät linkit ovat löydettävissä osoitteesta:
    2. Press contact: Rachel Cullis Dorsett, European PR Manager, California Prune Board – 01858 414218 /
    3. Sunsweet -luumujen maahantuojana Suomessa toimii Lejos Oy, p.0207413800

    : Uusia tutkimustuloksia kuivattujen luumujen terveysvaikutuksista
    Näytä koko vastaus

    Voiko tuoreita luumuja syödä liikaa?

    Perjantain lyhyt: Opetus luumuista itselleni Kävin pitämässä luentoa, joka kosketteli osittain ummetusta. Kävin läpi tavanomaiset ohjeet ummetuksen hoidosta. Viimeisenä kohtana listallani oli varoitus olla käyttämättä luumuja säännöllisesti ummetuksen ehkäisyssä.

    • Tämä varoitus pohjasi annetuihin yleisiin suosituksiin, joita on saatavilla myös netistä, esim.
    • Therapia Fennica ja Helsingin kaupungin terveysviraston ummetuksen hoito-ohje (Gernet-sivusto).
    • Näissä molemmissa ohjeissa varotetaan luumun aiheuttavan säännöllisesti ja runsaasti käytettynä suolen veltostumista ja siten pahentavan ummetusta.

    Luennon jälkeen sain kysymyksen. Miksi luumuja ei saa syödä säännöllisesti? Tuossa yllä mainitussa Therapia Fennican artikkelissa sanotaan, että difenyylisatiini on aine, joka saattaa aiheuttaa suolen sileän lihaksen lamaa. Yritin etsiä tietoa ja tutkimusta mihin tämä toteamus perustuu.

    En löytänyt PubMedin kautta, enkä muutoin. Samalla huomasin, että kyseessä on pieni painovirhe. Luumun yksi vaikuttava aine on di hydroksi fenyyl i- isatiini, Yritin uudestaan PubMedin kautta-taas vesiperä. Dihydroksifenyyli-isatiinista tai luumujen suolta veltostuttavasta vaikutuksesta ei löydy myöskään mitään tutkimustietoa.

    Dihydroksifenyyli-isatiini kuuluu on isatiini -ryhmään, ja se löydettiin ensiksi indigo -kasvista. Isatiini puolestaan on sukulaisryhmä vaikean ummetuksen hoitoon kuuluvien bisakodyylien kanssa, joiden on arveltu aiheuttavan suolen laiskistumista pitkäaikaiskäytössä (esim.

    • Metalax, Toilax jne.).
    • Tästä varoituksessa lienee kysymys.
    • Sukulaisten oletaan olevan samaa sarjaa.
    • Luumuista ei kuitenkaan ole haittaa? Tein hakuja myös yhdysvaltalaisten ravitsemusterapeuttien sivustoilla ja yleisillä ummetuksen hoitosivuilla.
    • Missään ei varoiteta luumujen käytöstä, päinvastoin niitä kannustetaan käyttämään.

    Eräs gastroenterologi tarkisti oman alan oppikirjasta, sielläkään ei ole mainintaa luumujen haitallisuudesta. Kansalaisten ei varoita luumujen käytöstä. Onko kyseessä siis liika varovaisuus tai jopa arvailu? Luumun hyvän tehon ummetuksen estossa saattaa paremmin selittää niiden runsas kuitu- ja sorbitolipitoisuus.

    Uivatussa luumussa on ilmeisesti kuitua ainakin 6 grammaa ja sorbitolia n.15 g/100 g ( et al 2001) Minua jää tosin hieman askarrutamaan tuo sorbitolipitoisuus, kun Fineli tai NutritionData kumpikaan ei ole analysoinut sorbitolipitoisuuksia. Dihydroksifenyyli-isatiinin pitoisuudesta ei ole tietoa. Uskonkin, että jos luumut olisivat haitallisia pitkäaikaisesti käytettynä, se olisi tullut esille epidemiologisissa tutkimuksissa ja siten lääketietellisessä kirjallisuudessa.

    Onhan niiden käyttö maailmanlaajuisesti yleistä. Ehkä lapsi on mennyt pesuveden mukana, ja luumuille pitäisi nyt antaa lopullinen synninpäästö. Enää en suosittele erityistä varovaisuutta luumujen käytössä, sen tästä otan opiksi. On luumukiisselin aika. Luumujen ummetusta helpottavat aineet:

    dihydroksifenyyli-isatiini (sukua bisokodyyli-ryhmän suolen motoriikka lisääville ummetuslääkkeille) kuitu sorbitoli

    : Perjantain lyhyt: Opetus luumuista itselleni
    Näytä koko vastaus

    Miten luumuista kivet pois?

    Perunankuorimaveitsen kärjellä on kätevä halkaista tuoreet luumut ja poistaa kivet.
    Näytä koko vastaus

    Montako luumua päivässä?

    Ummetus

    • Aikuisen ummetuksen tavallisimpia syitä ovat elämäntavat, kuten riittämätön ravintokuitujen saanti, riittämätön nesteiden saanti ja liikunnan puute.
    • Eräät lääkkeet, sairaudet tai rakenteelliset syyt voivat aiheuttaa ummetusta.
    • Ummetuksen ensisijainen hoito on elintapojen muuttaminen pysyvästi: kuitupitoinen ruokavalio, riittävä nesteensaanti, säännöllinen ulostusrytmi ja liikunta.
    • Jos lääkkeettömät hoidot eivät riitä, suositellaan itsehoitolääkkeistä ensisijaisesti makrogolia. Vaihtoehtoisesti voi käyttää kuituvalmisteita tai laktuloosia. Hankalan ummetuksen laukaisemiseen voi käyttää apteekista saatavia pienoisperäruiskeita.

    Ihmisen suoli tyhjenee normaalisti 8–72 tunnin välein. Ummetus on kyseessä, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa. Terveistä aikuisista ummetusta esiintyy 8–26 %:lla.

    Ummetus on naisilla yleisempää kuin miehillä, ja vaiva yleistyy iän myötä. Vähän liikkuvista vanhuksista jopa 80 % kärsii ummetuksesta. Ummetus on usein yhtenä oireena, Elämäntavat vaikuttavat ratkaisevasti suolen tyhjenemiseen. Ummetusta aiheuttavat vähäinen liikunta, ruoan vähäinen kuitupitoisuus ja ilmeisesti myös liian vähäinen nesteiden saanti.

    Toistuva ulostuksen pidättäminen saattaa myös johtaa ummetukseen siksi, että suoli “oppii” tyhjenemään harvoin. Monet lääkkeet aiheuttavat ummetusta. Voimakkaat opioidi-kipulääkkeet kovettavat vatsaa. Muita ummetukselle altistavia lääkkeitä ovat eräät sydänlääkkeet, monet psyykenlääkkeet, eräät Parkinsonin taudin lääkkeet, rauta- ja kalsiumvalmisteet ja nesteenpoistolääkkeet (diureetit).

    Ummetus voi liittyä myös moniin sairauksiin. Ummetusta voi esiintyä monissa aineenvaihduntasairauksissa (esim. diabeteksessa ja kilpirauhasen vajaatoiminnassa), neurologisissa sairauksissa (aivoinfarkti, MS-tauti, Parkinsonin tauti), psyykkisissä sairauksissa (mm. masennus ja anoreksia nervosa) sekä paksu- ja peräsuolisyövässä.

    Ummetus on yksi oire toiminnallisissa vatsavaivoissa (ks.). Ummetus vaatii hoitoa vain, jos se aiheuttaa vaivoja. Ummetuksen hoidon perustana ovat sopivan kuitupitoinen ruokavalio, riittävä nesteen nauttiminen, riittävä liikunta ja säännöllinen ulostamisrytmi.

    1. Lääkkeet ja muut toimenpiteet ovat aina toissijaisia hoitomuotoja.
    2. Jokaisen ummetuspotilaan tulisi pyrkiä vakavissaan toteuttamaan alla esitettyjä itsehoidon ohjeita.
    3. Ne eivät vaikuta välittömästi; vaikutus voidaan arvioida vasta 1–2 kuukauden kuluttua.
    4. Muutosten tulee olla pysyviä, jotta niiden ummetusta ehkäisevä teho säilyisi.

    Ravinnon kuidut vähentävät ummetusta, koska ne lisäävät suolen sisältöä sekä sitovat suolessa vettä ja siten kuohkeuttavat ulostetta. Kaikissa kasvikunnan tuotteissa, viljassa, kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa, on kuituja. Tehokkaimmin suolen sisältöä lisää viljan kuitu, jota on täysjyväleivissä ja -puuroissa.

    • Eskimäärin suomalaiset saavat ravinnosta runsas 20 grammaa kuituja.
    • Ummetuspotilaan pitää saada ruoasta vähintään 30–35 grammaa kuitua päivässä.
    • Usein ummetuksen hoitamiseen tarvitaan vielä enemmän kuituja.
    • Ylimääräisiä kuituja saa kaura-, vehnä- tai ruisleseistä tai pellavansiemenrouheista.
    • Uitulisä voi aiheuttaa aluksi väliaikaisesti kaasunlisäystä ja vatsavaivoja.

    Siksi kuitupitoiseen ruokavalioon siirtyminen tai leseen käyttö kannattaa aloittaa vähitellen: aluksi 1–2 teelusikallista päivässä, minkä jälkeen annosta lisätään päivittäin, kunnes lesemäärä on 3–6 ruokalusikallista päivässä. Leseen voi liuottaa veteen tai sekoittaa muuhun ruokaan.

    Luumut ja viikunat sisältävät kuitujen lisäksi suolen toimintaa lisääviä aineita. Sopiva annos on 6–7 vedessä liotettua luumua liotusvesineen aamulla. Nestettä juodaan runsaasti, vähintään kaksi litraa päivässä, etenkin jos käyttää kuitulisänä leseitä tai apteekkivalmisteita. Vähän liikkuvalla suoli toimii laiskasti, mikä altistaa ummetukselle.

    Liikuntaa lisäämällä on mahdollista helpottaa ummetusta. Liikunnan laadulla ei ole väliä, esimerkiksi reipas kävely sopii mainiosti joko erillisinä kävelylenkkeinä tai pienempinä annoksina hyötyliikuntana. Suolta voidaan opettaa säännöllisemmäksi. Aamulla juodaan lasi vettä (luumut voivat olla mukana) ja aamupalan jälkeen käydään “istunnolla”.

    • Harjoittelua jatketaan vähintään useita viikkoja, vaikka aluksi ulostusta ei tulisikaan.
    • Hyvä ulostamisasento auttaa peräsuolen tyhjenemistä.
    • Paras asento on silloin, kun pöntöllä istuessa polvet ovat lonkkien tasoa korkeammalla.
    • Suomalainen WC-istuin on tähän yleensä liian korkea.
    • Silloin voi käyttää koroketta jalkojen alla.

    Apteekista saa ilman reseptiä useilla eri tavoilla vaikuttavia ummetuslääkkeitä. Niitä annostellaan eri tavoin. Pakkausselosteessa annettuja ohjeita pitää noudattaa. Jos oireet ovat häiritseviä eivätkä lääkkeettömät hoidot riitä avuksi, suositellaan ensisijaisesti makrogolia (Pegorion ®, Movicol ® ).

    1. Se näyttää olevan tehokkain, ja sen käyttöön liittyy vähän haittavaikutuksia.
    2. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää laktuloosia (Levolac ®, Duphalac ® ) tai kuituvalmisteita (Vi-Siblin ® ).
    3. Annostusta voidaan säätää siten, että ummetus helpottuu, mutta ei muutu ripuliksi.
    4. Ylläpitoannos on usein pienempi kuin ummetuksen hoitoon tarvittava aloitusannos.

    Vaikutus alkaa yleensä muutaman tunnin kuluttua mutta näkyy joskus vasta 1–2 päivän kuluttua. Näitä lääkkeitä ei ole tarkoitettu säännölliseen käyttöön, mutta hankalassa ummetuksessa niitä voi käyttää pitkiäkin aikoja. Suolta stimuloivia laksatiiveja, kuten sennaglykosideja (Aqiolax ®, Pursennid Ex-Lax ® ), bisakodyyliä (Toilax ® ) ja natriumpikosulfaattia (Picorion ®, Laxoberon ® ) suositellaan vasta, jos muut keinot eivät auta.

    Ne on tarkoitettu vain tilapäiseen muutaman päivän käyttöön. Niitä on tabletteina, peräpuikkoina tai pienoisperäruiskeina. Näitä lääkkeitä voi vaaratta käyttää pahaan mahan umpeen väliaikaisesti muutaman päivän. Pitkäaikaisessa käytössä suoli tottuu niihin, jonka jälkeen suoli ei enää toimi ilman lääkkeitä.

    Hankalan ummetuksen laukaisemiseen voi käyttää apteekista saatavia pienoisperäruiskeita. Niitä ei ole tarkoitettu säännölliseen käyttöön. Peräruiskeella laukaistun ummetuksen hoitoa jatketaan usein makrogolilla tai laktuloosilla. Ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvän ummetuksen hoidossa (mukana ilmavaivoja ja mahan turvottelua) on psylliumin siemeniä sisältävillä valmisteilla (ispaghula) paras näyttö tehosta.

    • Itsehoidosta huolimatta ummetus häiritsee jokapäiväistä elämää.
    • Ilmenee pahenevia vatsakipuja tai ulostamiseen liittyvää kipua.
    • Ummetuksen lisäksi on muita oireita, esimerkiksi veriulosteita, mustia ulosteita, jatkuvaa väsymystä, laihtumista tai outoja vatsakipuja.
    • Vuosia jatkunut suolen normaali toiminta muuttuu suhteellisen nopeasti (muutamassa viikossa) ummetukseksi.

    Lääkäri selvittää aluksi, onko ummetuksen syynä jokin muu sairaus tai käytetty lääke. Lääkäri tutkii vatsan, peräaukon seudun ja peräsuolen loppuosan. Taustalla olevia syitä poissuljetaan laboratoriokokeilla. Perä- ja paksusuoli voidaan tähystää ja katsoa muita kuvantamistutkimuksia tapauskohtaisesti.

    • Jos taustalla olevaa sairautta ei löydy, voidaan ummetuksen lääkehoitoa tehostaa.
    • Hankala ummetus voidaan laukaista peräruiskeella.
    • Uudempia reseptilääkkeitä (prukalopridi, linaklotidi) lääkäri voi harkinnan mukaan määrätä niille sopiviin käyttötarkoituksiin.
    • Lantionpohjan lihasten harjoittelu fysioterapeutin ohjauksessa auttaa tilanteessa, jossa alueen lihaksissa on kouristelutaipumusta (spastisuutta).

    Joskus itse ulostamistapahtumassa on häiriöitä, jolloin annetaan biopalautehoitoa. Siinä peräsuoleen asetetun pallon avulla harjoitellaan ulostamista ja samalla rekisteröidään lihaksiston toimintaa. Ummetusta voidaan ehkäistä liikkumalla säännöllisesti, käyttämällä runsaasti kuitupitoisia viljatuotteita, kasviksia, hedelmiä ja marjoja, juomalla riittävästi ja totuttelemalla säännölliseen ulostusrytmiin.

    1. Arkkila P. Aikuisen ummetus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 14.4.2020.
    2. Luukkonen P, Hillilä M. Vaikean ummetuksen hoito. Duodecim 2012;128:1869-76.,
    3. Punkkinen J. Uusia lääkkeitä ummetuksen hoitoon. Suomen Lääkärilehti 2013;68:1113-1117.

    Artikkelin tunnus: dlk00092 (032.032) © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Ummetus
    Näytä koko vastaus

    Mitä Luumun kanssa Hilloon?

    Luumuillo ja Rommiluumut ovat täydellistä sadonkorjuuherkkua! Sain työkaveriltani pari kiloja luumuja. Siitä alkoi sitten pähkäily, että mitä niistä tekisi. Ihan ensimmäiseksi halusin kokeilla hillon keittämistä. Kuoriminen ja kivien poistaminen ei tuntunut kovin houkuttelevalta.

    • Lopuksi päätin poistaa vain kivet luumuista ja jättää kuoret kuorimatta.
    • Idea osoittautui hyväksi.
    • Hillo sain luumulle ominaisen värin ja maun juuri kuorista eivätkä ne jääneet häiritsemään koostumusta.
    • Lopuista luumuista päätin tehdä jotain muuta makeaa.
    • Päätin säilöä luumut rommin ja ruokosokerin kanssa.

    Luumut ovat parhaimmillaan kun ne hautuvat sokerialkoholissa jääkaapissa ainakin 2 kuukautta. Mausteina käytin jouluista kanelia, kardemummaa ja neilikkaa. En malta odottaa, että pääsen maistelemaan rommiluumuja juustojen ja keksien kanssa joulukuussa.

    • 1 kg tuoreita luumuja
    • 3 dl hillosokeria
    • 1,5 dl vettä
    1. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa kirkkaaksi nesteeksi.
    2. Lisää luumut ja keitä hiljalleen hilloksi.
    3. Keitä niin kauan kunnes hillo kiinteytyy, sekoita välillä ja pidä liesi hyvin miedolla lämpötilalla ettei hillo kiehu tai pala pohjaan. Itse keitin hilloa hieman yli tunnin.
    4. Kaada hillo puhtaaseen kuumaan hillopurkkiin/purkkeihin ja sulje kansi tiiviisti.

    Rommiluumut (1 iso hillopurkki): Sokeriliemi:

    • 1 dl vettä
    • 0,5 dl ruokosokeria
    • 1 kanelitanko
    • muutama kardemummasiemen
    • ripaus jauhettua neilikkaa

    Rommiluumut:

    • 1-3 dl tummaa rommia (maun mukaan)
    • 500 g luumuja
    • 1,5 dl ruokosokeria
    1. Kiehauta vesi, sokeri ja mausteet kattilassa ja anna liemen jäähtyä.
    2. Pese luumut ja poista kivet.
    3. Kaada sokeriliemi puhtaaseen hillopurkkiin.
    4. Asettele liemen päälle vuorotellen luumun puolikkaita ja sokeria sekä rommia.
    5. Huomaa, että luumujen tulee jäädä nestepinnan alapuolelle. Sulje korkki hyvin.
    6. Anna maustua 2-4 kuukautta purkissa jääkaapissa. Voit käännellä purkkia välillä, jotta rommi ja sokeri sekoittuvat ja sulavat kunnolla.

    Näytä koko vastaus

    Voiko luumuista tehdä mehua?

    2 kg luumuja 2 l mustikoita 1 l raparperiviipaleita 6 mustaherukanlehteä 1 kg sokeria Puhdista luumut ja leikkaa puoliksi. Lado mehumaijan reikäosaan luumuja, raparperipaloja ja mustikoita vuorotellen sokerin kanssa.2 kg luumuja 2 l mustikoita 1 l raparperiviipaleita 6 mustaherukanlehteä 1 kg sokeria ■ Puhdista luumut ja leikkaa puoliksi.

    Lado mehumaijan reikäosaan luumuja, raparperipaloja ja mustikoita vuorotellen sokerin kanssa. Lisää mausteeksi muutama mustaherukanlehti. Varmista, että hedelmä-marjakerros on reikäosassa alimmaisena ja päällimmäisenä. ■ Lisää mehustimen alimmaiseen osaan eli vesikattilaan vettä. Aseta päälle mehustinosa ja päällimmäiseksi reikäkattila.

    Nosta kansi päälle. Varmista, että mehustimen letku on suljettu puristimella. ■ Nosta kattila liedelle ja keitä 45–60 minuuttia, kunnes luumut, raparperinvarret ja mustikat ovat hailakan värisiä. Varmista välillä, että vesikattilassa on riittävästi kiehuvaa, höyryävää vettä.
    Näytä koko vastaus

    Voiko luumut keittää kivineen?

    Luumuhillo tuoreista luumuista – Aktiivinen 10 min Passiivinen 15 min Valmistusaika 25 min Kategoria: Aamiainen ja välipala Hiilihydraatit: 140.26 g Kirjoittaja: Veera Rusanen

    Punnitse luumut kivineen. Poista kivet halkaisemalla luumut veitsellä, kivi irtoaa kypsistä luumuista helposti. Laita luumupuolikkaat kattilaan ja mittaa mukaan vesi ja erytritoli. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä pienellä lämmöllä kunnes luumut ovat kokonaan pehmenneet. Ota kattila liedeltä ja sekoita kunnolla, jotta luumujen rakenne menee rikki. Kuoret ovat tässä vaiheessa jo täysin pehmenneet. Lisää chiasiemenet ja sekoita huolellisesti. Lusikoi kuuma hillo desinfioituihin purkkeihin ja anna jäähtyä.

    Purkkien desinfiointi ei ole välttämätöntä, mutta parantaa säilyvyyttä. Ravintoarvot ovat vain arvio koko määrälle hilloa. Energia: 703 kcal (35%) | Hiilihydraatit: 140.26 g (47%) | Proteiini: 15.27 g (31%) | Rasva: 18.17 g (28%) | Tyydyttynyt rasva: 1.84 g (12%) | monityydyttymättömät rasvat: 12.27 g | kertatyydyttymättömät rasvat: 2.49 g | Transrasva: 0.07 g | Natrium: 13 mg (1%) | Kalium: 1773.5 mg (51%) | Kuitu: 31.2 g (130%) | Sokerit: 99.2 g (110%) | A-vitamiini: 3477 IU (70%) | C-vitamiini: 95.8 mg (116%) | Kalsium: 378.5 mg (38%) | Rauta: 5.56 mg (31%)
    Näytä koko vastaus

    Kauanko luumu säilyy?

    Mehukkaat luumut kypsyvät – Suomen kesän kasvattamat luumut maistuvat makeilta ja mehukkailta. Omasta puusta kerätyt hedelmät ovat erityisen herkullisia. Siro luumupuu mahtuu mainiosti pienelle pihalle ja viihtyy hyvin jopa kivikkoisella mäenrinteellä.

    • Un kotipuutarhuri suunnittelee hedelmä- ja marjakasvivalikoimaa pihalleen, on maamme eteläosissa mahdollisuus valita yhdeksi satoa tuottavaksi kasviksi luumu.
    • Hyvin talvehtinut puu saattaa tuottaa lämpimän kesän päätyttyä sankokaupalla herkullisia luumuja.
    • Ne on syötävä aika nopeasti parempiin suihin, sillä luumut säilyvät viileässä ja kosteahkossa varastossa vain parisen viikkoa.

    Tuoreena syötävät luumut säilyvät myös viileällä kuistilla etenkin, jos ne on kerätty puusta ennen täyttä kypsyyttä. Ylikypsistä hedelmistä voi puolestaan keittää luumuhilloa. Kivet on helppo saada erilleen hillosta pusertamalla keitos harvan lävikön lävitse.

    Suomessa on myynnissä 10-15 erilaista luumulajiketta, joista osa on tuotu ulkomailta ja osan kotimaiset taimistot ovat itse lisänneet ja kasvattaneet. Lämpöä vaativa luumu menestyy parhaiten I-II-vyöhykkeillä, mutta jotkut maatiaislajikkeet ehtivät kypsyttää sadon ja ovat talvenkestäviä vielä Tampereen ja Mikkelin korkeudella asti.

    Isohedelmäiset jalostetut lajikkeet tulevat satoikään melko nuorina, jo 3-4 vuoden kuluttua istutuksesta, ja hedelmiä saadaan aika tasaisesti joka vuosi. Valitettavasti niiden talvenkestävyys on heikonlainen. Maatiaislajikkeet ovat puolestaan kestäviä, mutta niiden satoa saa odotella pitempään ja sato saattaa vaihdella huomattavasti vuosittain.

    • Ihan viime vuosina myyntiin tulleet virolaiset luumulajikkeet saattavat olla kestäviä ja satoisia, mutta niistä on vielä vähän kokemuksia.
    • Aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka Luumupuulle valitaan pihan aurinkoisin, lämpimin ja tuulensuojaisin paikka.
    • Asvukauden tulisi muodostua mahdollisimman pitkäksi, jotta luumut ehtivät kypsyä.

    Kylminä ja sateisina kesinä varmatkaan lajikkeet eivät ehdi kypsyttää satoaan, kun syksy saapuu liian aikaisin. Kovien yöpakkasten uhatessa voi lähes kypsät luumut kerätä varastoon, missä ne jälkikypsyvät syömäkelpoisiksi. Luumupuu viihtyy parhaiten kevyessä ja humuspitoisessa maassa, jossa ei ole liiallista pohjakosteutta.

    Istutettaessa savimaalle on salaojituksen oltava kunnossa. Kasvualusta saadaan kevyemmäksi lisäämällä maahan hiekkaa tai turvetta. Matalaan kohopenkkiin istutettu luumupuu kasvaa hyvin, kun sen juuret eivät ole liian kosteassa ja puu talvehtii paremmin. Kumpareessa puulla on myös paremmat lämpöolot ja kasvu on tasaisempaa.

    Kivinen mäenkumpare on luonnostaan sopiva paikka luumulle, sillä kivet varastoivat lämpöä ja kasvualustassa on yleensä niukasti ravinteita. Pienikokoiselle luumupuulle saattaa löytyä paikka kivikkoisella rinnetontillakin, sillä se tarvitsee tilaa vain muutaman neliön.

    Istutus keväällä onnistuu parhaiten Luumupuu on sen verran arka kasvi, että se on paras istuttaa aina keväällä. Kesän aikana puu ehtii juurtua kunnolla ja selviää paremmin talvesta. Luumupuu menestyy parhaiten niukkaravinteisessa maassa eikä se kaipaa kovin paljon lisälannoitusta myöhemminkään. Istutusmultaan lisätään kourallinen vähätyppistä puutarhalannoitetta ja pari kolme kourallista kalkkia.

    Luumupuu, samoin kuin kaikki hedelmäpuut tarvitsevat lähes neutraalin kasvumaan, jonka pH on 6,5-7,0. Istutuskuopan pohjalle ei pidä laittaa lantakerrosta, vaikka se olisi hyvin palanuttakin. Ensimmäisenä kesänä kasvu on rehevää lannan sisältämän typen ansiosta, mutta syksyllä puu ei asetu talvilepoon tarpeeksi ajoissa ja saattaa menehtyä kokonaan talvella pakkasvaurioihin.

    Liian voimakkaasti lannoitetussa maassa kasvu on voimakasta, mutta kukkia muodostuu vain vähän. Luumupuussa muutenkin viihtyvät kirvat iskeytyvät hanakammin meheviin ja pehmeisiin rehevästi kasvaviin versoihin ja lehtiin. Luumupuuta leikataan vain vähän Myynnissä olevat luumupuut ovat lähes poikkeuksetta hyvin haaroittuneita astiataimia, jotka ovat sellaisenaan istutuskuntoisia eikä niitä juuri tarvitse leikata istutuksen yhteydessä.

    Luumupuut tarvitsevat leikkauksia myöhemminkin hyvin vähän, sillä ne kasvavat yleensä sopivan malliseksi itsestään. Kuivuneet ja kuolleet versot poistetaan, samoin toisiaan hankaavat oksat. Kovin pitkäksi kasvaneita vuosiversoja voi joutua typistämään, jotta niihin muodostuisi riittävästi sivuoksia.

    Eräät jalostetut lajikkeet saattavat kasvattaa nuoruusvaiheessa hyvinkin pitkiä suoria versoja ilman sivuoksia. Satoa muodostuu puolestaan parhaiten hentoihin sivuoksiin. Jotkut puut kasvavat monihaaraisiksi ja liian tiheiksi, jolloin päärungon kanssa kilpailevat pystyt versot on syytä poistaa kokonaan.

    Aikaisemmin luumu- ja kirsikkapuiden oikea leikkausajankohta oli loppukesä ja syksy. Nykytietämyksen mukaan luumupuut ja muut luumarjaiset hedelmäpuut onkin viisainta leikata aikaisin keväällä ennen kuin puun nestevirtaukset alkavat liikkua. Luumupuun versot maistuvat jäniksille ja saattaakin käydä niin, että töpöhännät tekevät kevätleikkauksen suojaamattomille puille.

    Nestevirtauksen alettua ei pidä enää katkoa oksia, sillä leikkauspinnat vuotavat liikaa. Vähäisemmästä nestevirtauksesta huolimatta syysleikkauksia ei siis suositella, sillä leikkauspinnat ovat syksyllä alttiita erilaisille taudinaiheuttajille. Vanhoja lajikkeita ja maatiaiskantoja Viktoria on hieno englantilainen lajike, jonka punakeltaiset hedelmät kypsyvät vasta syyskuun puolivälissä tai sitäkin myöhemmin.

    Sen kasvattaminen onkin mahdollista vain eteläisimmässä Suomessa. Lajike on täysin itsepölytteinen ja se on myös hyvä pölyttäjä muille lajikkeille. Viktoria tulee satoikään varhain ja antaa jopa ylisuuria satoja, koska se varistaa itse heikosti raakileita.

    Jotta puu ei käyttäisi kaikkia voimavarojaan sadon muodostamiseen ja menehtyisi seuraavana talvena, on sille tehtävä raakileharvennus. Sentin kokoiset raakileet harvennetaan kesäkuussa 6-7 sentin etäisyydelle toisistaan. Yleinen Punaluumu on talvenkestävä lajike, jonka kellan- tai ruskeanvihreät punaisen värin peittämät hedelmät ovat erittäin mehukkaita ja makeita.

    Valitettavasti lajike on jaksottaissatoinen ja altis ikävälle muumiotaudille. Lisäksi hedelmät halkeavat herkästi sateiden jälkeen. Yleinen Punaluumu on jalojuurinen lajike eli sitä voidaan viljellä omajuurisena, mutta vartettujakin taimia on myynnissä.

    Omajuurisen lajikkeen maasta työntyvät vesat ovat samaa lajiketta kuin emopuu ja niistä voidaan kasvattaa uusia taimia. Lajike on itsepölytteinen, mutta sadosta tulee parempi, jos lähellä on toinen luumupuu. Yleinen Punaluumu menestyy I-III-vyöhykkeillä. Hillittykasvuisen Yleisen Keltaluumun syyskuussa kypsyvät keskikokoiset hedelmät ovat kellanvihreitä ja kapean munamaisia.

    Maultaan ne ovat makeita, mutta melko mietoja. Lajike on omajuurinen, mutta myynnissä olevat taimet on yleensä vartettuja, jolloin ne eivät muodosta niin paljon juurivesoja kuin omajuuriset puut. Yleinen Keltaluumu vaatii ehdottomasti lähelleen toisen lajikkeen pölyttyäkseen ja tuottaakseen hedelmiä.

    Pihan ainoaksi luumupuuksi sitä ei voi istuttaa, ellei lähinaapurissa kasva satu kasvamaan esimerkiksi Yleistä Punaluumua tai Yleistä Sinikriikunaa, jotka ovat sopivia pölyttäjiä. Reine Claude d’Oullins on vanha ranskalainen lajike, joka menestyy vain ihan eteläisimmässä Suomessa. Hedelmät ovat kypsinäkin vihreitä, mutta ne ovat hyvin mehukkaita ja aromikkaita.

    Myöhään satoikään tulevan lajikkeen taimia on edelleen myynnissä. Myös norjalainen Opal ja ruotsalaiset Herman ja Koetarhan Väskynä ovat vanhoja lajikkeita, joita on edelleen myynnissä. Ne menestyvät vain I-vyöhykkeellä lämpimällä paikalla. Keski-Suomesta löydetty Sinikka -lajike on nopeasti yleistynyt kotipuutarhojen hyötytarhoissa.

    1. Sinikka on täysin itsepölytteinen, satoisa jo nuorena ja menestyy hyvin vielä III-vyöhykkeellä.
    2. Elo-syyskuun vaihteessa kypsyvät hedelmät ovat tummansinisiä, pitkulaisia ja maukkaita, mutta jäävät kooltaan suhteellisen pieniksi.
    3. Untalan Luumu, Kuokkalan Luumu ja Leenan Keltaluumu ovat kotimaisia maatiaiskannoista valittuja luumulajikkeita, joita on yleisesti myynnissä.

    Lajikkeista Kuntalan ja Kuokkalan luumut ovat punahedelmäisiä ja Leenan Keltaluumu nimensä mukaisesti keltainen. Kaikki lajikkeet ovat itsepölytteisiä, kylmänkestäviä ja satoisia nimenomaan kotipuutarhaan sopivia, ja ne menestyvät vyöhykkeillä I-III. Yleinen Sinikriikuna on oikeastaan kriikuna, jonka pienet, pyöreät, tummansiniset ja vahapintaiset hedelmät kypsyvät syyskuussa. Teksti : Leena Nurmi | Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot | | Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |
    Näytä koko vastaus

    Voiko luumut syödä kuorineen?

    Kaupan seula viranomaistakin tiheämpi – Elintarviketurvallisuusvirasto Evira arvioi, että 3-6 prosenttia kauppaan tulevista eristä saattaa sisältää kasvinsuojeluaineitten jäämiä enemmän kuin turvallisena pidetään. Eviran ohjeen mukaan hedelmiä ei tarvitse kuoria, vaan vesipesu riittää. Lidlin laadunvalvontapäällikkö Suvi Kuutti käyttäisi ruuanlaittoon mieluiten luomusitruunaa, mutta tavallisenkin sitruunan kuoren voi käyttää, jos hedelmän pesee haalealla vedellä. Toimittaja Matti Toivosen tapa käyttää kuumaa vettä ja astianpesuainetta ampuu jo yli.

    1. Suvi Kuutti (Lidlin laadunvalvontapäällikkö) ja toimittaja Matti Toivonen sitruunat kädessä Graniittitalon Lidlin hedelmäosastolla.
    2. Uva: Yle/Rami Moilanen sitruuna,hedelmät,kauppa,elintarvikehygienia,Lidl,kasvinsuojeluaineet,matti toivonen – Tutkimme vuosittain kymmeniätuhansia eriä.
    3. Yksin Suomessa viime vuonna tutkittiin lähes 1400 kasviserää.

    Vain alle prosentissa oli kasvinsuojeluainejäämiä yli sallitun enimmäismäärän. Kaikenlainen valvonta on tiukentunut vuosien varrella. Nykyään myös ymmärretään paremmin eri suojeluaineiden vaikutukset ja annostus sekä ajoitus ennen sadonkorjuuta.
    Näytä koko vastaus

    Mitä eroa on Kriikunalla ja Luumulla?

    (Prunus domestica subsp. insititia) – Kriikuna on luumun (Prunus domestica) alalaji. Kriikunalla on hienoinen nukka sinisen hedelmän pinnassa. Hedelmäliha puolestaan on kellanvihreää ja sitä on luumuun verrattuna vähän. Kriikuna on luumua pienempi ja sen kivi on pyöreähkö, kun taas luumun kivi on soikea ja siinä on terävä pää.

    Riikunat pysyvät syksyllä pitkään happamina ja muuttuvat makeiksi yleensä vasta ensimmäisen kunnon pakkasyön jälkeen. Jos pakkasta ei tule, niin viimeistäänkin kypsät, maahan pudonneet kriikunat ovat melko makeita ja herkullisia. Siksi sitä käytetäänkin yleensä keitettynä hilloissa ja hyytelöissä. Mehumaijassa voi valmistaa kriikunoista mehua.

    Hyvin kylminä talvina kriikunapensaat saattavat paleltua ja kuivua. Juuristossa on kuitenkin syksyllä varastoituja ravinteita, ja tavallisesti ne toipuvat keväällä, ja muutamassa vuodessa kasvavat entiselleen tuottaen taas hyvän sadon. Linnut eivät erityisemmin piittaa kriikunoista, mutta ainakin supikoirat ja mäyrät syövät niitä.

    Uskotaan, että kriikunoita on viljelty jo antiikin ajan Damaskoksessa. On pystytty todistamaan, että roomalaiset toivat sen mukanaan Englantiin, sillä sieltä on löydetty arkeologisissa kaivauksissa kriikunoiden jäännöksiä. Englantilaiset puolestaan veivät kasvin Amerikkaan. Kriikunan ja myös luumun tuholaisina Suomessa esiintyy luumukirvaa (Hyalopterus pruni) ja luumunäkämäpunkkia (Eriophyes similis).

    Katso mitä kriikunasta sanotaan Puutarha.netin Kasvikortistossa – siellä myös kuvia kriikunasta! Puutarha.netin Keskustelupalstalla sivutaan luumu-ketjussa myös kriikunaa.
    Näytä koko vastaus

    Onko Luumuissa rautaa?

    Tuoreen brittitutkimuksen mukaan tietyn väristen marjojen syöminen auttaa vähentämään ikääntymiseen liittyviä sairauksia. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan liilojen marjojen syöminen auttaa vähentämään ikääntymiseen liittyviä sairauksia, kuten Alzheimerin tautia, sydänsairauksia ja syöpää, todetaan Manchesterin yliopiston tiedotteessa.

    1. Uraauurtavassa tutkimuksessa huomattiin monien ikääntymiseen liittyvien sairauksien johtuvan osittain raudan vääränlaisesta imeytymisestä, mikä aiheuttaa vaarallisten myrkkyjen syntyä kehossa ja monenlaisia sairauksia eri puolilla elimistöä.
    2. Tutkijoiden mukaan kirkkaan väriset marjat ja hedelmät, kuten mustikat, karhunvatukat, mustaviinimarjat ja luumut sisältävät haitallista rautaa sitovia polyfenoliyhdisteitä, jotka antavat näille terveellisille hedelmille ja marjoille niiden värin.

    Myös vihreässä teessä on todettu olevan samanlaisia yhdisteitä. Jotta kehoa voitaisiin suojella vääränlaista rautaa vastaan, tulee nauttia näitä oikeantyyppisiä ravinteita, jotka tunnetaan myös nimellä kelaattorit. Aiemmista tutkimuksista poiketen punaviinillä näyttäisi kuitenkin olevan toisenlainen vaikutus eikä samanlaisia etuja, tutkimuksessa todetaan.

    • Tutkijoiden mukaan yksi tai kaksi annosta suositellusta viidestä, tulisi sisältää nimenomaan liiloja hedelmiä.
    • Yleinen luulo on, että rauta on meille hyväksi.
    • Oikeassa muodossa se onkin, mutta vääränlainen rauta edesauttaa vain kehossa piilevien sairauksien syntyä, tutkimusta johtanut professori Douglas Kelly totesi.

    Liiallinen raudan saanti estää myös C-vitamiinia imeytymästä. C-vitamiinin uskotaan auttavan kehoa puolustautumaan ulkoisia taudinaiheuttajia ja myrkkyjä vastaan. Kellyn mukaan liiallisella C-vitamiinin saannilla voi itse asiassa olla täysin päinvastainen vaikutus, mikäli kehossa on liikaa vääränlaista rautaa.

    Kellyn mukaan modernissa lääketieteessä ollaan oltu huolissaan tiettyjen geenien vaikutukseen ihmisten sairauksissa. Raudan merkitys on saattanut kuitenkin jäädä huomaamatta, koska ihmiskehossa ei ole olemassa raudalle sellaisenaan omaa geeniä. – Tutkimustulokseni antavat vahvoja todisteita siitä, että asiaa tulisi tutkia lisää.

    Mikäli tulokseni vahvistuvat, on niillä merkittävä vaikutus siihen, miten jatkossa estämme ja jopa hoidamme kyseisiä sairauksia, Kelly totesi. (Lähde: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-12/uom-soa120710.php)
    Näytä koko vastaus

    Mikä pehmentää kovaa vatsaa?

    Ruokavalio kuntoon – Hoidon perusta ovat elintapamuutokset, joihin kuuluvat kuitupitoinen ruokavalio ja riittävä veden juominen, liikunnan lisääminen ja säännöllinen ulostamisrytmi. Toissijaisia hoitomuotoja ovat lääkkeet ja muut hoitokeinot. – Kuitujen lisääminen ravintoon auttaa.

    • Niitä saa viljasta, kasviksista, hedelmistä ja marjoista.
    • Uidut lisäävät suolen sisältöä sekä sitovat suolessa vettä ja siten kuohkeuttavat ulostetta, Heikkilä mainitsee.
    • Tehokkaimmin suolen sisältöä lisää viljan kuitu, jota on täysjyväleivissä ja -puuroissa.
    • Suolen toimintaa parantavat myös luumut ja viikunat, jotka sisältävät kuitujen lisäksi myös suolen toimintaa tehostavia aineita.

    Ruokavalio ja runsas neste ovat ummetuksen perushoitoa. Liikunnan lisääminen ennaltaehkäisee ja lieventää ummetusta. Liikunnan laadulla ei ole juuri väliä: esimerkiksi portaiden nousu, kaikenlainen arkinen hyötyliikunta ja kävelylenkit ovat hyviä liikkumismuotoja.

    Suolta voidaan myös opettaa säännöllisemmäksi. Suoli tyhjenee normaalisti aamuisin, joten aamupalan jälkeen on hyvä käydä vessassa. Elintapamuutokset eivät tepsi välittömästi, vaan vaikutus tuntuu useamman viikon kuluttua. – Muutosten tulee olla pysyviä, jotta niiden teho säilyy. Kun ruokavalioon ottaa joka päivä mukaan esimerkiksi täysjyväleipää ja puuroa sekä lisää kävelyä ja muuta arkiliikuntaa, vatsa alkaa toimia säännöllisemmin.

    Nämä ovat useimmille aika helppoja elämäntapamuutoksia, Heikkilä vinkkaa.
    Näytä koko vastaus

    Kauanko luumuja liotetaan?

    Ohjeet –

    Laita luumut litraan vettä ja liota niitä yön yli. Seuraavana aamuna laita luumut ja vesi tehosekoittimeen ja sekoita pari minuuttia. Voit lisätä vettä ja halutessasi myös 1-2 rkl hunajaa makeuttamiseen.

    Näytä koko vastaus

    Mikä hedelmä pehmentää vatsaa?

    Ummetuksen ravitsemushoito

    • Ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa on keskeistä huolehtia riittävästä kuidun saannista.
    • Riittävästi kuitua saa syömällä päivittäin useamman annoksen täysjyväisiä viljavalmisteita, vähintään viisi kourallista kasviksia ja pari ruokalusikallista maustamattomia pähkinöitä tai siemeniä.
    • Riittävä juominen edistää suoliston toimintaa. Sopiva juomien määrä on yksilöllinen, mutta useimmille ummetuksesta kärsiville sopiva määrä on 1,5–2 litraa vuorokaudessa.
    • Tarvittaessa ummetusta voi helpottaa kuitulisillä tai suolen toimintaa vilkastuttavilla ruoka-aineilla. Tällaisia ovat esimerkiksi leseet, psylliumkuitu, pellavansiemenet, luumut ja muut kuivatut hedelmät sekä kiivi.

    Suolen normaali tyhjenemisväli on kolmesta kerrasta päivässä kolmeen kertaan viikossa. Ummetuksella tarkoitetaan tilaa, jossa suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa.

    1. Ummetusta esiintyy kaiken ikäisillä, joskin ikääntyneillä se on tyypillisintä.
    2. Ummetuksen syistä ja itsehoidon keinoista voit lukea,
    3. Ummetuksen hoidon perustan muodostavat elintavat, joissa keskeistä on säännöllinen ateriarytmi, riittävä kuidun saanti, riittävä nesteen saanti, fyysinen aktiivisuus sekä säännöllinen ulostamisrytmi.

    Jotkin yksittäiset ruoka-aineet voivat pahentaa ummetusta, ja toisaalta on ruoka-aineita, jotka voivat vilkastuttaa suolen toimintaa. Elintapojen muokkaamisen ohella ummetuksen hoidossa voidaan käyttää myös lääkehoitoa. Kuitu on ruoan sulamatonta ainesta, joka lisää ulosteen määrää, pehmentää sen koostumusta ja nopeuttaa sen kulkua ruoansulatuskanavan läpi.

    Näin kuitu ehkäisee ja hoitaa ummetusta. Kuidun saantisuositus on naisille vähintään 25 g/vrk ja miehille vähintään 35 g/vrk. Ummetuksesta kärsivillä tätä suuremmasta kuidun saannista on usein hyötyä. Kuidun saannin lisääminen on hyvä tehdä maltillisesti ja asteittain. Samaan aikaan on tärkeää huolehtia riittävästä nesteen saannista.

    Näin voidaan ehkäistä kuidunsaannin nopeaan lisäämiseen mahdollisesti liittyviä vatsavaivoja. Kuidun hyviä lähteitä ovat täysjyväiset viljavalmisteet, juurekset, vihannekset, hedelmät, marjat, palkokasvit, maustamattomat pähkinät, siemenet ja mantelit sekä erilaiset kuitulisät.

    • Syö vähintään viisi kourallista juureksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Näistä saat kuitua vähintään 10 g/vrk.
    • Syö vähintään neljä viipaletta täysjyväistä leipää. Näistä saat kuitua vähintään 10 g/vrk.
    • Syö pähkinöitä tai siemeniä kaksi ruokalusikallista. Näistä saat kuitua 2–5 g/vrk.
    • Syö lautasellinen täysjyväpuuroa leseillä, annos kuitumuroja tai mysliä. Näistä saat kuitua noin 5 g/vrk.
    Taulukko 1. Elintarvikkeiden kuitupitoisuuksia.

    Elintarvike Annoskoko Kuidun määrä (g/annos)
    Lähde: www.fineli.fi
    Viljavalmisteet
    Ruisleipä 1 viipale (30 g) 3–4
    100 % kauraleipä 1 viipale (30 g) 2,5
    Sekaleipä 1 viipale (30 g) 1–1,5
    Vaalea vehnäleipä 1 viipale 0,7
    Kaurapuuro 2 dl 3
    Mannapuuro 2 dl 0,8
    Leseet 1 rkl 1–1,5
    Täysjyväriisi 1 dl 2,4
    Vaalea riisi 1 dl 0.5
    Peruna 1 kpl (60 g) 0,6
    Kuitumurot 2 dl 5–9
    Myslit 0,5 dl 1,5–3
    Kasvikset
    Hedelmät (esim. omena, appelsiini, nektariini) 1 kpl (keskikokoinen) 3–4
    Marjat (esim. mansikka, mustikka, vadelma) 1 dl 1–2
    Tomaatti-kurkku-lehtisalaatti 1 dl 0,7
    Kypsennetyt kasvikset 1 dl 1,5–2
    Keitetyt pavut 1 dl 2–3
    Pähkinät ja siemenet
    Pähkinät 1 rkl 0,8–1,5
    Pellavansiemen 1 rkl 2,5
    Chiansiemen 1 rkl 3,4
    Auringonkukansiemen 1 rkl 0,6

    Ummetuksen hoitoon soveltuvia kuitulisiä on useita erilaisia. Vehnä-, ruis- ja kauraleseet soveltuvat käyttöön sellaisenaan esimerkiksi puurojen, jogurtin, smoothien ja leivontatuotteiden kanssa. Psylliumkuitu (eli ispagulansiemenkuori) soveltuu leivontaan ja sitä voidaan käyttää myös juomissa sekä nestemäisten maitovalmisteiden ja puuron kanssa.

    Pellavansiemenet ja -rouhe sekä chiansiemenet muodostavat veden kanssa geelimäisen seoksen, joka voidaan sekoittaa esimerkiksi puuroihin, jogurttiin ja juomiin. Näiden, ja muiden öljykasvien siemenien, sisältämien raskasmetallien vuoksi niitä tulisi aikuisten käyttää korkeintaan 2 rkl/vrk ja lasten korkeintaan 1 rkl/vrk eri tuotteita vaihdellen.

    Imeväisikäisille, raskaana oleville ja imettäville ei pellavansiemeniä suositella lainkaan sellaisenaan, rouheena tai liotettuna. Kuitulisien käyttö on hyvä aloittaa maltillisesti, annoskokoa asteittain lisäten, sillä ne voivat aiheuttaa aluksi kaasunlisäystä ja vatsavaivoja.

    • Esimerkiksi leseillä aloitusannos on 1–2 tl/vrk, minkä jälkeen annosta lisätään 1–2 tl/vrk, kunnes lesemäärä on 2–6 rkl/vrk.
    • Riittävä nesteen saanti on tärkeää ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa.
    • Sen merkitys korostuu, kun kuidun saantia lisätään ja käytetään kuitulisiä.
    • Sopiva juomien määrä on yksilöllinen, mutta keskimäärin ummetuksesta kärsivillä tarve on noin 1,5–2 litraa/vrk.

    Päivittäiseen käyttöön sopivia juomia ovat mm. vesi, rasvaton tai vähärasvainen maito ja piimä, kahvi, tee ja täysmehu (1 lasillinen). Runsaasti tanniineja tai amylaasiresistenttiä tärkkelystä sisältävät ruoat ja juomat voivat kokemusperäisten havaintojen perusteella pahentaa ummetusta, joskin tutkimusnäyttö näistä on hataraa.

    1. Tällaisia ruokia ja juomia ovat banaani, mustikka, vaalea pasta ja vahva musta tee.
    2. Myös juusto voi joillakin pahentaa ummetusta.
    3. Automaattisesti näitä ei kuitenkaan kannata ruokavaliosta jättää pois, vaan niiden käyttöä rajoitetaan vain, mikäli huomaa niiden pahentavan ummetusta.
    4. Rajoitettavan ruoka-aineen tilalle on tärkeää ottaa jokin vastaava, vatsalle sopiva vaihtoehto.

    Luumut ja muut kuivatut hedelmät sisältävät suolen toimintaa vilkastuttavia ainesosia. Niitä voi kokeilla helpottamaan ummetusta. Kuivattuja hedelmiä liotetaan yön yli vedessä ja nautitaan aamulla liotusveden kanssa. Sopiva määrä on noin 6–7 kuivattua hedelmää päivässä.

    Luumuja ja muita kuivattuja hedelmiä kannattaa käyttää muutaman päivän jaksoissa, sillä pidempään käytettynä ne voivat laiskistaa suolen toimintaa. Yksittäisistä hedelmistä kiivin on havaittu helpottavan ummetusta. Sopiva annos ummetuksen hoitoon on noin 2–3 kiiviä päivässä. Perinteinen keino ummetuksen helpottamiseen on Pajalan puuro, jossa yhdistyvät runsaasti kuitua ja suolen toimintaa vilkastuttavat raaka-aineet.

    Pajalan puuron raaka-aineet: 2 dl vettä, 1 tl pellavansiemeniä, 1 kuivattu luumu, 2 kuivattua aprikoosia, 2 rkl grahamjauhoja tai ruishiutaleita ja 2 tl leseitä. Puuro valmistetaan liottamalla pellavansiemeniä, luumuja ja aprikooseja vedessä yön yli. Aamulla ne kiehautetaan, seokseen lisätään jauhot ja leseet ja puuroa haudutetaan noin 15 min.

    1. Luukkonen P, Hillilä M. Vaikean ummetuksen hoito. Duodecim 2012;128:1869-76.
    2. Academy of Nutrition and Dietetics. Constipation. Nutrition Care Manual. Luettu 25.8.2020.
    3. Fineli www.fineli.fi

    Artikkelin tunnus: dlk01267 © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Ummetuksen ravitsemushoito
    Näytä koko vastaus

    Voiko luumuista tehdä mehua?

    2 kg luumuja 2 l mustikoita 1 l raparperiviipaleita 6 mustaherukanlehteä 1 kg sokeria Puhdista luumut ja leikkaa puoliksi. Lado mehumaijan reikäosaan luumuja, raparperipaloja ja mustikoita vuorotellen sokerin kanssa.2 kg luumuja 2 l mustikoita 1 l raparperiviipaleita 6 mustaherukanlehteä 1 kg sokeria ■ Puhdista luumut ja leikkaa puoliksi.

    • Lado mehumaijan reikäosaan luumuja, raparperipaloja ja mustikoita vuorotellen sokerin kanssa.
    • Lisää mausteeksi muutama mustaherukanlehti.
    • Varmista, että hedelmä-marjakerros on reikäosassa alimmaisena ja päällimmäisenä.
    • Lisää mehustimen alimmaiseen osaan eli vesikattilaan vettä.
    • Aseta päälle mehustinosa ja päällimmäiseksi reikäkattila.

    Nosta kansi päälle. Varmista, että mehustimen letku on suljettu puristimella. ■ Nosta kattila liedelle ja keitä 45–60 minuuttia, kunnes luumut, raparperinvarret ja mustikat ovat hailakan värisiä. Varmista välillä, että vesikattilassa on riittävästi kiehuvaa, höyryävää vettä.
    Näytä koko vastaus

    Pitääkö luumut kuoria?

    Pitääkö luumut kuoria? – Luumut voi kuoria tai ei kuoria. Kuoriminen tekee luumuista helpompi syötävän ja kuorittu luumu säilyy paremmin.
    Näytä koko vastaus

    Mitä luumun kanssa Hilloon?

    Luumuillo ja Rommiluumut ovat täydellistä sadonkorjuuherkkua! Sain työkaveriltani pari kiloja luumuja. Siitä alkoi sitten pähkäily, että mitä niistä tekisi. Ihan ensimmäiseksi halusin kokeilla hillon keittämistä. Kuoriminen ja kivien poistaminen ei tuntunut kovin houkuttelevalta.

    1. Lopuksi päätin poistaa vain kivet luumuista ja jättää kuoret kuorimatta.
    2. Idea osoittautui hyväksi.
    3. Hillo sain luumulle ominaisen värin ja maun juuri kuorista eivätkä ne jääneet häiritsemään koostumusta.
    4. Lopuista luumuista päätin tehdä jotain muuta makeaa.
    5. Päätin säilöä luumut rommin ja ruokosokerin kanssa.

    Luumut ovat parhaimmillaan kun ne hautuvat sokerialkoholissa jääkaapissa ainakin 2 kuukautta. Mausteina käytin jouluista kanelia, kardemummaa ja neilikkaa. En malta odottaa, että pääsen maistelemaan rommiluumuja juustojen ja keksien kanssa joulukuussa.

    • 1 kg tuoreita luumuja
    • 3 dl hillosokeria
    • 1,5 dl vettä
    1. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa kirkkaaksi nesteeksi.
    2. Lisää luumut ja keitä hiljalleen hilloksi.
    3. Keitä niin kauan kunnes hillo kiinteytyy, sekoita välillä ja pidä liesi hyvin miedolla lämpötilalla ettei hillo kiehu tai pala pohjaan. Itse keitin hilloa hieman yli tunnin.
    4. Kaada hillo puhtaaseen kuumaan hillopurkkiin/purkkeihin ja sulje kansi tiiviisti.

    Rommiluumut (1 iso hillopurkki): Sokeriliemi:

    • 1 dl vettä
    • 0,5 dl ruokosokeria
    • 1 kanelitanko
    • muutama kardemummasiemen
    • ripaus jauhettua neilikkaa

    Rommiluumut:

    • 1-3 dl tummaa rommia (maun mukaan)
    • 500 g luumuja
    • 1,5 dl ruokosokeria
    1. Kiehauta vesi, sokeri ja mausteet kattilassa ja anna liemen jäähtyä.
    2. Pese luumut ja poista kivet.
    3. Kaada sokeriliemi puhtaaseen hillopurkkiin.
    4. Asettele liemen päälle vuorotellen luumun puolikkaita ja sokeria sekä rommia.
    5. Huomaa, että luumujen tulee jäädä nestepinnan alapuolelle. Sulje korkki hyvin.
    6. Anna maustua 2-4 kuukautta purkissa jääkaapissa. Voit käännellä purkkia välillä, jotta rommi ja sokeri sekoittuvat ja sulavat kunnolla.

    Näytä koko vastaus

    Miten luumuista kivet pois?

    Perunankuorimaveitsen kärjellä on kätevä halkaista tuoreet luumut ja poistaa kivet.
    Näytä koko vastaus