Contents
Miten saada pehmeitä pullia?
Jätä pullataikina löysäksi ja vaivaa kunnolla – Pullataikina saa jäädä löysäksi. Löysä taikina voi tuntua keskeneräiseltä, mutta siitä syntyvät parhaat pullat. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa kunnolla joka välissä. Jauhoja ei välttämättä tarvita yhtä paljon kuin ohjeessa, vaan taikina on valmista, kun se on pehmeää, kimmoissa ja irtoaa kulhon reunoista.
Näytä koko vastaus
Voiko korvapuustit tehdä veteen?
Korvapuustit (myös gluteenittomana) – Tänään kun kerta vietetään kansallista korvapuustipäivää, niin ajattelinpas minäkin pyöräyttää korvapuusteja. Tällä ohjeella tulee ihanan pehmoista pullaa. Äläkä anna hämätä, että taikina tehdään veteen ja öljyyn, minusta paras ja pehmein pulla tulee juurikin veteen ja öljyyn tehtynä.
Okeile vaikka jos et usko 🙂 ½ litran pullataikina 5 dl lämmintä vettä (+42’c) 2 pss. kuivahiivaa 2 dl sokeria 1 rkl kardemummaa 1 tl suolaa 2 dl öljyä 14 dl vehnäjauhoja 1. sekoita veteen kuivahiiva, kardemumma, öljy, sokeri, suola ja 7 dl vehnäjauhoja 2. sekoita ja välikohota 10min 3. jonka jälkeen lisää loput jauhot ja kohota vielä 30min 4.
kauli levyksi pöydälle ja sivele pehmeää voita pintaa, kanelia, sokeria ja aitoa vaniljasokeria 5. kääri tiukalle rullalle 6. leikkaa 3-4cm pitkiksi paloiksi ja painele puusteiksi painamalla pikkusormilla pituussuunnassa pöytään 7. voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria ja kohota 30min 8. Ohje: 3 dl vettä 1 pss. kuivahiivaa 1½ rkl viljatuotteen psylliumia 1 dl sokeria 1tl suolaa ½ rkl kardemummaa 70g voisulaa 2 dl viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta 3 dl viljatuotteen pullajauhoseosta 1. sekoita veteen kuivahiiva, suola ja psylliumi ja anna turvota muutama minuutti 2.
- L isää loput aineet ja vaivaa 3.
- Leivo heti pulliksi 4.
- Kauli suorakaiteen muotoinen taikinamatto n.50cm x 38cm 5.
- Sivele taikinamatto voisulalla, ripottele reilusti vaniljasokeria ja sokeria sekä kanelia ja rullaa kiinni 6.
- Leikkaa n.3-4cm paloja ja paina pikkusormilla palat keskeltä puusteiksi 7.
- Laita lavuaariin kuumaa vettä hanasta ja laita pelti lavuaarin päälle 8.
kohota 40min ja voitele sen jälkeen kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria 9. paista 225’c n.15min.
Näytä koko vastaus
Miksi korvapuustit leviää?
Tässä kirjoituksessa kerron miten valmistan itse korvapuustit. Toivottavasti tällä ohjeella sinäkin saat puustisi onnistumaan. ❤️ Hyvä korvapuustitaikina on kimmoisa ja napakka. Kaulitsemiseen saattaa joutua käyttämään aikaa, että siitä saa sopivan ohuen ja tasaisen.
- Aulitsen ison levyn, joka on paksuudeltaan maksimissaan 0,5cm.
- Aulitun levyn koko on noin (leveys) 50cm X (korkeus) 30-35cm.
- Orkeus vaikuttaa kierteiden määrään, leveys sen sijaan vain pullien lukumäärään.
- Jotta saan levystä symmetrisen, leikkaan sivut tasaiseksi, että taikinalevy on nelikulmainen.
- Täytteiden määrä on yksi ratkaiseva tekijä pullan koossa pysymiseen.
Jos voita on liikaa niin pulla yleensä leviää uunissa. Tähän taikinalevyyn käytin noin 50g huoneenlämpöistä voita. Se levitetään ohueksi kerrokseksi taikinalevyn päälle. Taikinalevyn häntäpäähän voi jättää parin sentin korkuisen alueen johon ei voita laiteta.
- Näin varmistetaan ettei pullan “häntä pää” luisu herkemmin pois pullan alta paistaessa.
- Seuraavaksi laitan taikinalevylle koko alueelle hienoa sokeria näkyvän kerroksen.
- Viimeiseksi ripottelen näkyvän kerroksen kanelia muiden täytteiden päälle taikinan koko alueelle.
- Nyt kun taikinalevy on täytetty, aloitan rullaamisen.
Rullaa taikinasta tiukka ja napakka rulla. Rullaa niin että levyn loppupää jää rullan alle. Kun leikkaat rullasta paloja, niiden kuuluu olla kolmion muotoisia, että pullasta tulee päältä kapeampi ja kerrokset erottuvat kauniisti. Eli leikkaa vuorotellen rullan puolelta toiselle kapeaa ja leveää puolta.
- Olmion leveä pää eli pullan pohjaksi tuleva puoli on noin 3cm ja kapeampi “kolmion kärki” eli päälle tuleva osa on noin puolet tästä 1-1,5cm leveä.
- Un olet leikannut kaikkki pullat, voit aloittaa muotoilun korvapuustiksi.
- Tässä vaiheessa pullat käännetään niin, että kolmioiden kapein puoli tulee pullan päälle ja levein kohta tulee pohjaksi.
Jos pullan häntä nousee esiin, kannattaa se venyttää pullan alle. Tämän jälkeen paina voimakkaasti pullaa keskeltä etusormilla, jotta sen kerrokset tulevat sivuilta kauniisti esiin. Kun painat pullia tässä vaiheessa reilusti, niin niitä ei tarvitse painaa enää uudestaan ennen paistoa.
- Pulla voi näyttää litteältä, mutta se kohoaa vielä liinan alla ja uunissa, joten tämä ei haittaa.
- Pullat voidellaan kananmunalla ja halutessa päälle voi ripotella raesokeria tai hienoa sokeria.
- Paistan korvapuustit samassa lämpötilassa kuin muutkin pullat eli noin 225 asteessa.
- Tälle ohjeistukselle oli kysyntää, harmi kun en ottanut pullien valmistuksesta kuvia.
Toivottavasti nämä ohjeet olivat kuitenkin selkeitä ja helposti ymmärrettävissä. Ehkä myöhemmin voin liittää ohjeeseen vaihekuvia sitten kun valmistan näitä uudelleen. ☺️
Näytä koko vastaus
Mitä korvapuustin väliin?
Voit tarjota pullavohvelit lämpiminä esimerkiksi jäätelön ja marjojen kanssa. Omenat ovat syksyn parasta antia, lisää siis niitäkin korvapuusteihin. Omena-korvapuustipiirakassa korvapuustit korvaavat taikinapohjan ja pullapiirakka koristellaan omenaviipaleilla. Myös muusattu banaani sopii korvapuustin väliin.
Näytä koko vastaus
Voiko pullia kohottaa liian kauan?
Liian pitkä nostatus – Vaikka pullien kohottaminen on tärkeässä roolissa leivonnaisten onnistumisen suhteen, ei sen kohdalla kannata sortua ylilyönteihin. Pariksi tunniksi kohoamaan jätetyistä pullista tulee harvoin sellaisia kuin on toivottu. – Siinä on se riski, että ne kohoavat yli ja laskevat siinä vaiheessa, kun ne laitetaan uuniin.
Näytä koko vastaus
Kauanko pullia pitää paistaa?
Älä tee pullan leivonnassa samaa virhettä kuin moni muu – jauhojen kanssa pitää olla tarkkana – Rakastan pullaa, kuten varmasti moni muukin suomalainen, tunnustaa leipomo patisserie Teemu Auran Teemu Aura, Aura uskoo pullan olevan monelle rakas siihen liittyvien lapsuusmuistojen takia – sekä tietenkin maun ansiosta.
- Äidin leipoma pulla, pullantuoksu ja se, miten on itse päässyt pienenä leipomaan pullaa.
- Ne ovat hyviä muistoja.
- Pullassa on jotain turvallista ja koukuttavaa.
- Se on mukavuusruokaa parhaimmillaan, Aura pohtii.
- Orona-aika on saanut monet leipomaan kotona aiempaa enemmän.
- Auran mukaan myös leipomon pulla- ja leipämyynti on vilkastunut.
Epävarmoina aikoina ihmiset palaavat tuttujen ja turvallisten asioiden äärelle. Aura iloitsee, että ylipäänsä leipomisesta on tullut “kova juttu” ja sen mukana myös pullasta. Pulla on herkullisen makunsa ohella mainiota myös sen takia, että sen tekeminen ei vaadi mitään ihmeellisyyksiä.
Raaka-aineet löytyvät pienestäkin lähikaupasta, eikä tekeminen vaadi erityistaitoja. Täydellinen pulla on hieman kostea. – Pullan purutuntuman pitää olla pehmeä: sellainen, että hampaat uppoavat pullaan ja taikina antaa periksi.1. Jauhot Yleisin virhe pullassa on sen kuivuus, mikä johtuu siitä, että jauhojen määrässä on liioiteltu.
Jauhot imevät kosteutta ja samalla kuivattavat taikinaa. Nesteen ja vehnäjauhon suhde onkin todella tärkeä. Teemu Auran mukaan taikinan pitäisi vaivaamisen lopussa, ennen kohotusta, tuntua puristaessa kostealta. Se melkein tarttuu käsiin, mutta ei kuitenkaan.
Jauhomerkillä ei tarvitse sen kummemmin hifistellä. Pääasia, että ne ovat puolikarkeita vehnäjauhoja.2. Raski Jos haluat leipoa kuin ammattilainen, tee edellisenä päivänä raski. Eli sekoita kulhossa vehnäjauho, vesi, kardemumma ja hiiva. Laita raski yön ajaksi jääkaappiin, jossa se käy hitaasti. Raskin ansiosta saat taikinaan juurevuutta ja happamuutta.3.
Kohotus Aura neuvoo kohottamaan taikinaa kaksi kertaa. Ensimmäinen kohotus, kun taikina on tehty, on vain noin puoli tuntia. Toinen kohotus, kun pullat ovat pellillä, on sen sijaan pitkä. Se voi olla jopa 45 minuuttia tai tunti. Tärkeää on, että pullat ovat paistettaessa kuohkeita.
4. Paisto Ja lopuksi pitää vielä olla tarkkana paistamisen kanssa, jotta pullasta ei tule kuiva.Kypsennä pullat kuumassa lämpötilassa, melko vähän aikaan eli 220 asteessa noin 10 minuuttia.Aura itse suosii enemmin vaalean- kuin tummanruskeita pullia.
: Älä tee pullan leivonnassa samaa virhettä kuin moni muu – jauhojen kanssa pitää olla tarkkana
Näytä koko vastaus
Mitä kananmuna tekee taikinassa?
Kananmunan merkitys taikinassa –
Taikinasta tulee käsittelyominaisuuksiltaan venyvämpää ja se kestää paremmin pitkänkin leipomisajan. Taikinan kaasunpidätyskyky ja nostatuskestävyys paranee.
Ilman kananmunia kakku ei kohoa eikä leivoksesta tule kuohkeaa. Munan ansiosta myös pikkuleivät pysyvät koossa. Leivonnaisista tulee herkullisen kiiltäviä, kun ne sivellään kananmunalla ennen paistamista. Paras munavaahto syntyy huoneenlämpöisistä munista puhtailla välineillä. Muista vatkata muna-sokerivaahtoa useita minuutteja, muuten kakku laskee uunissa.
Näytä koko vastaus
Voiko taikinaa vaivata liikaa?
Pullataikinan pitää olla sopivan tiivistä Pullan leipomisessa on tärkeää, että taikina on sopivan tiivis. Kotitalousopettaja Anna-Liisa Ristisuon mielestä yksi muna riittää vallan mainiosti puoleen litraan nestettä. Silloin saadaan pehmeä taikina. Munat antavat väriä, mutta jos niitä käytetään liikaa, pulla kuivuu herkemmin.
- Myös rasvan määrää kannattaa miettiä, sillä rasvainen taikina kohoaa hitaammin.
- Puolen litran taikinaan riittää 150 grammaa.
- Juhlapullaan rasvaa voi lisätä 200 grammaa.
- Un taikinassa on vähemmän rasvaa, paistaminen onnistuu yleensä paremmin.
- Juhlapullan paistolämpötila kannattaa valita alhaisemmaksi kuin keveämmästä taikinasta leivottujen.
Silloin pullat ehtivät myös nousta uunissa, eivätkä jää sisältä raa´ aksi. Pullataikinaa valmistettaessa kädenlämpöiseen liemeen lisätään ensin hiiva, jonka jälkeen mukaan sekoitetaan sokeri, munat sekä pieni määrä jauhoja. Vasta sen jälkeen lisätään rasva.
- Hiiva nimittäin alkaa toimia paremmin, kun se ei heti joudu rasvapallojen saartamaksi.
- Taikina alustetaan tasaiseksi.
- Anna-Liisa Ristisuon mukaan vanha konsti käsin alustaessa toimii vielä tänäkin päivänä: Taikina on sopivaa, kun se alkaa irrota käsistä.
- Onetta käyttävien täytyy muistaa, ettei taikinaa vaivata liikaa, koska silloin sitko kuoleentuu eikä taikina nouse kunnolla.
Koneiden ohjeisiin kannattaa tutustua ja myös noudattaa niitä. Taikina nostatetaan liinalla peitettynä vedottomassa ja lämpimässä paikassa kuten kaikki hiivataikinat. Kun kämmenselällä painaa taikinan pintaa, eikä se enää palaudu, taikina on noussut tarpeeksi.
Näytä koko vastaus
Miksi korvapuusti lässähtää?
Tänään lauantaina vietetään kansallista korvapuustipäivää. Kanelbullens dag on ruotsalainen perinne, joka on rantautunut Suomeen. Ylen aikainen selvitti täydellisten korvapuustien salaisuuden. Mitat ja kellon voi unohtaa. Sen sijaan tarvitaan jauhopeukalo.
- Pullantuoksuista korvapuustipäivää! Kuva: Riikka Porttila, Ylen aikainen 4.10.2014 8:04 • Päivitetty 3.10.2014 15:04 Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen nauraa makeasti, kun häneltä tiedustellaan täydellisen korvapuustin reseptiä.
- Tarkkojen ohjeiden sijaan tarvitaan jauhopeukaloa.
- Huttusen mukaan huoneenlämpöiset raaka-aineet ovat avainsana, kun leivonta aloitetaan.
– Mikäli käyttää tuorehiivaa, neste saa olla kädenlämpöistä. Jos neste on lämpimämpää, hiiva palaa. Kuivahiivalle sopii hiukan lämpimämpi neste, jotta taikina lähtee nousemaan. Jauhoja ei saa laittaa pullataikinaan liikaa. Näppituntuma on paras mittari. Taikinaan pitää muodostua kunnon sitko.
Vaivauksen jälkeen taikina kohotetaan. Kun taikinaa painaa sormella ja siihen ei jää kuoppaa, voi leipomisen aloittaa. Kotileipurin pellille asettamat kauniit puustit saattavat uunissa levähtää ja lässähtää, mutta siihenkin Huttusella on vinkki valmiina. – Kun korvapuustia kääritään rullalle, rulla ei saa olla liian tiukka tai löysä.
Rullan sauma käännetään alaspäin, jottei korvapuusti aukea uunissa. Ennen uuniin laittoa pullia kohotetaan pellillä hetki, mutta jos kohottaa liikaa, pulla lässähtää uunissa.
Näytä koko vastaus
Millä tasolla korvapuustit paistetaan?
Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n.10 min kauniin värisiksi.
Näytä koko vastaus
Onko korvapuusti suomalainen?
Korvapuusti – Kotimaisten kielten keskus Kysymys: Miksi korvapuusti on korvapuusti? Vastaus: Korvatillikkaa tarkoittava sana korvapuusti on monen käännöksen ja väännön tulosta. Ensinnäkin sana on käännöslaina ruotsin samaa tarkoittavasta örfil -sanasta, ja tämä taas on lainattu ruotsiin alasaksasta, jossa orvige (ja yläsaksan vastine Ohrfeige ) tarkoittaa korvatillikkaa.
Saksan sanan ensimmäinen osa tarkoittaa korvaa. Loppuosa on mahdollisesti sama kuin saksan Feige ‘viikuna’, mutta yhdyssanan syntyyn on myös voinut vaikuttaa verbi fegen, joka tarkoittaa lakaisemisen lisäksi mm. myös kiitämistä, pyyhältämistä. Tämä tausta ei näy enää nykyruotsin sanassa, mutta suomeen lainatessa tämä vauhtiin viittaava tausta näyttää ikään kuin häilyneen taustalla, kun loppuosa on käännetty sanalla puusti, joka esiintyy vanhassa kirjasuomessa ja tarkoittaa juuri korvatillikkaa.
Tämä puusti vuorostaan on myös ruotsalainen lainasana, ja ruotsin sana pust on tarkoittanut alun perin käsipalkeita (vrt. ruotsin pusta ‘puhaltaa’). Leivonnaisen merkityksen korvapuusti on saanut vasta Suomessa, ja tämä merkitys on taas lainautunut suomenruotsiin, jossa nykyään örfil on myös leivonnainen, toisin kuin ruotsinruotsissa, jossa tätä merkitystä ei tunneta.
Näytä koko vastaus
Missä asteessa korvapuustit paistetaan?
Voitele korvapuustit munalla ja koristele raesokerilla. Paista 225 asteessa 8–10 minuuttia.
Näytä koko vastaus
Miksi korvapuustit kaatuu?
Täydelliset korvapuustit valmistat näillä vinkeillä: – Mitä tarkoittaa taikinan alustaminen? Taikinan alustamisella tarkoitetaan taikinan työstämistä joko käsin tai koneella. Tässä työvaiheessa taikinaan muodostetaan hyvä sitko, joten vaihe on tärkeä päästäksesi parhaimpaan lopputulokseen.
- Un taikinassa on hyvä sitko, taikinan käsittely on helppoa ja pullat maistuvat erinomaisilta.
- Mistä tiedän oikean jauhojen määrän? Lisäile jauhoja pienissä erissä taikinan joukkoon.
- Sekoittele taikinaa ensin esimerkiksi puuhaarukalla tai monitoimikoneen taikinakoukulla, jotta saat taikinasta paksua “velliä”.
Lisäile jauhoja ja jatka taikinan valmistusta käsin tai koneella. Alusta taikinaa noin 10 minuutin ajan, tarvittaessa jauhoja lisäillen. Käsin alustaessa, sitkon muodostus kestää hieman kauemmin kuin koneella. Kun taikinaan muodostuu sitko, taikina irtoaa hyvin kulhon reunoista.
Jos taikina ei irtoa pidemmän alustamisen jälkeen kulhon reunoista, lisää vielä jauhoja. Parhaimman taikinan saat tehtyä pienemmällä jauhomäärällä (esimerkiksi 5 dl nestettä/noin 14-15 dl vehnäjauhoja) ja pidemmällä taikinan työstämisellä eli alustuksella. Jos lisäät liikaa jauhoja, taikinasta tulee kuivempi ja kovempi.
Miten saan korvapuustit pysymään pystyssä? Leikkaa korvapuustit viistoon niin, että ala osa on leveämpi kuin pullan yläosa (kts. vaihekuva reseptistä). Paina pulla tarkasti keskeltä korvapuustiksi, jotta pulla ei käänny painettaessa kumpaankaan suuntaan.
- Orvapuustit voivat kaatua, jos taikina on liian löysää.
- Omien kokemusten perusteella myös korvapuustien paistolämpötila on hyvä pitää 225 asteessa ainakin paiston alkuvaiheessa, jolloin pullat kohoavat hienosti ylöspäin.
- Miten saan täytteen pysymään pullan sisällä paiston aikana? Käytä täytteeseen pehmeää, mutta ei liian löysää voita.
Voin tulee olla sellaista, että se juuri ja juuri levittyy taikinalevyn päälle. Huomioi myös paistolämpötila. Tässäkin asiassa pullien paistolämpötila on tärkeää. Paista pullia noin 225 asteessa. Jos pullat on hyvin suuria, niin voit paistaa korvapuusteja ensimmäiset viisi minuuttia 225 asteessa ja laskea paistolämpötilaa 200 asteeseen paiston loppuajaksi, jotta pullat kypsyvät hyvin myös sisältä.
- Miksi pulla leviää sivuille? Syynä voi olla liian tiukkaan kierretty rulla.
- Ääri pullataikina kevyesti rullalle.
- Näin pulla pääsee kohoamaan paremmin ylöspäin.
- Voiko korvapuusteja maustaa muuten kuin kanelilla ja sokerilla? Kyllä voi, mutta silloin toki kyseessä ei ole tuttu kanelinen korvapuusti.
- Muotoa voi kuitenkin hyödyntää myös muihin makuihin.
Voit käyttää täytteenä esimerkiksi paistonkestävää marmeladia ja/tai paistonkestävää vaniljakreemiä, tai voit lisätä täytteeseen esimerkiksi manteleita, pähkinöitä tai rusinoita. Kannattaa myös muistaa, että pullissa maku on se tärkein. Jos korvapuustit ovat hieman kallellaan johonkin suuntaan, niin ei se makuun vaikuta! Nyt vaan leipomaan!
- Uskon, että tänään some täyttyy korvapuusteista – olenkohan oikeassa?
- Kurkkaa Pullahiiren leivontanurkan somekanavat näistä linkeistä:
- Facebook ja Instagram,
: Täydelliset korvapuustit ja vinkit niiden leipomiseen
Näytä koko vastaus
Milloin on korvapuusti päivä?
Korvapuustipäivä 4.10. on pullanystävän merkkipäivä – Päivä on omistettu korvapuustille kaikissa muodoissaan. Yhdelle paras korvapuusti on pieni, toiselle suuri. Yksi leipoo puustin maut kääretortun muotoon, toinen kieputtaa pullat solmuiksi. Tyyli on tässä lajissa vapaa. Nakerra reunasta, irrottele paloja, dippaa maitoon tai herkuttele korvapuustisi jäätelön muodossa.
Näytä koko vastaus
Miksi pullan pinta halkeilee?
Näistä syistä pullataikina saattaa mennä pieleen – muutama kikka auttaa! Pullataikina on suhteellisen helppo leipoa, mutta mutkia ei kannata silti liiaksi oikoa. Tuorehiiva kaipaa esimerkiksi juuri oikeanlaisen lämpötilan ja jauhojen määrälläkin on suuri vaikutus.
Missä vika, kun pullataikina ei nouse? Voi olla, että käytetty hiiva on ollut vanhaa (tarkista aina myös kuivahiivan voimassaoloaika). Vanhetessaan hiivan nostatuskyky laskee merkittävästi. Huomioi myös, että kuivahiiva ei säily avatussa pakkauksessa kuin noin päivän ajan, sillä altistuessaan hapelle kuivahiiva menettää vähitellen toimintakykynsä.
Optimaalinen taikinanesteen lämpötila on tuorehiivalle ‘kädenlämpöistä’ eli noin +37-asteista ja kuivahiivalle noin +42-asteista. Neste on saattanut olla liian kylmää tai kuumaa. Alle 20-asteisessa vedessä hiiva toimii hyvin hitaasti, kun taas yli + 50-asteisessa nesteessä hiivan toiminta lakkaa.
Taikinassa on saattanut olla myös liikaa jauhoja. Miksi pullat leviävät pellille uunissa eivätkä kohoa kauniisti? Kohotus on saattanut kestää liian kauan tai uuni ei ollut riittävän lämmin. Entäpä miksi pullien pinta repeilee? Todennäköisimmin pullataikinassa on ollut liikaa jauhoja, taikinaa ei ole kohotettu tarpeeksi kauan leipomisen jälkeen tai uuni on ollut liian kuuma.Kun kiire vaatii nostattamaan taikinan nopeasti, muutama kikka auttaa.Laita pullataikinakulho vesihauteeseen ja liina kulhon päälle.
Tai laita uuni hyvin miedolle lämmölle (noin 40 astetta). Sammuta lämmennyt uuni ja kohota taikina tai vastaleivotut pullat jälkilämmössä liinan alla. Myös mikrokohotusta voi testailla. Aseta mikron teho mahdollisimman pienelle (maksimi 100 w) ja nostata taikina taikinakulhossa mikrossa. : Näistä syistä pullataikina saattaa mennä pieleen – muutama kikka auttaa!
Näytä koko vastaus
Miksi taikina pitää kohottaa kaksi kertaa?
Kohottamisesta monta mielipidettä – Raision tuotekehittäjä ja koeleipuri Niina Välikangas kommentoi kondiittorin lyhyen ja pitkän kohotuksen taktiikkaa kuvailemalla kahden kohotuksen hyötyjä seuraavasti. Taikinaa ei koskaan nostateta täyttä kahta kertaa, vaikka vehnäjauhopussin kyljessä niin sanotaankin.
- Ondiittori Minna Lähteenmäki – Kohotuksella on kaksikin merkitystä: ensinnäkin sitko lepää ensimmäisessä kohotusvaiheessa, jolloin taikinasta on helpompi muovata mitä haluaa.
- Sitko antaa myös periksi eli pullan pinta ei repeile, kun sen antaa levätä.
- Toinen hyöty on, että taikinaan tulee myös ilmarakkuloita kun hiiva lähtee toimimaan ja kun siitä lähdetään leipomaan, niin ilmarakkulat menee moniksi pieniksi ilmarakkuloiksi, joka auttaa puolestaan jälkimmäistä nousuvaihetta.
Välikankaan mukaan pullantekijöitä on moneen lähtöön ja varsinkaan kiireiset leipurit eivät malta odottaa kumpaakaan kohotusvaihetta riittävästi. – Sitten he ihmettelevät, kun pullat on pieniä ja tiiviitä. Valmiit pullat voi nousta huoneenlämmössä vaikka tunnin jopa puolitoista, niin sitten tulee kuohkeita ja hyviä.
- Odotellessa voi lähteä vaikka kauppaan tai ulos, mutta jos vieressä kyttää, niin ei ehkä malta odottaa tarpeeksi kauan, kuvailee Välikangas.
- Eski-Suomen marttojen erikoisneuvoja Hanni Kuronen kuuluu myös kahden pitkähkön kohotuksen koulukuntaan.
- Urosellekin on tuttua, että joskus kohottaminen tehdään kiireen vuoksi vain kertaalleen.
– Kun esimerkiksi ruokakursseilla on tiukempi aikataulu, niin silloin on tehty yhden kohotuksen tyylillä. Ihan hyvä pullasta tulee niinkin. Mutta kyllä se oppikirjan mukainen ohje neuvoo kohottamaan kahdesti, Kuronen toteaa. Kurosenkin mukaan kahdesti kohottamalla pullasta tulee pehmeämpi ja kuohkeampi, ja erityisesti kohotus auttaa silloin, jos taikina on lipsahtanut liian kovaksi.
- Yllä oppikirjan mukainen ohje neuvoo kohottamaan kahdesti.
- Marttojen erikoisneuvoja Hanni Kuronen – Kun antaa kohota oikein kunnolla ja pitkät ajat, niin se antaa sitten vähän anteeksi sitä taikinan kovuutta, Kuronen vinkkaa.
- Uronen kertoo, että kohotus vaikuttaa paitsi pullan rakenteeseen myös sen makuun.
Erityisesti kohotuksen vaikutuksen maistaa leivissä, mutta myös pulla saa makua kohotuksen kautta.
Näytä koko vastaus
Voiko taikinan laittaa jääkaappiin?
Rustiikkiset aamusämpylät –
- noin 20 sämpylää
- laktoositon, vegaani
- 7,5 dl vettä
- 25 g tuorehiivaa
- 2-3 tl suolaa
- 1 1/2 dl ruisleipäaineksia (Myllyn Paras) tai ruisjauhoja
- 2 dl sämpyläjauhoja
- 8-10 dl vehnäjauhoja
- Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisleipäaines ja kokojyväjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Älä tee taikinasta liian paksua.
- Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.
- Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.
- Huiskauta päälle vähän jauhoja ja paista uunissa 220 asteessa 35min. Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren.
- Vinkki! Taikina säilyy jääkaapissa useamman päivän, joten voit aina paistaa juuri sen määrän, minkä kulloinkin haluat syödä.
© Tiina Rantanen
Näytä koko vastaus
Miksi taikina ei nouse?
Miksi taikina ei kohoa? – – Taikinaan on käytetty liian kylmiä raaka-aineita, esimerkiksi nestettä ei ole lämmitetty riittävästi (37 astetta).– Taikinaan käytetty neste on ollut liian kuumaa, jolloin hiiva solut ovat tuhoutuneet.– Taikinan kohotuspaikka on ollut liian kylmä ja vetoinen. – Taikina on liian kova, siihen on käytetty liikaa jauhoja.
Näytä koko vastaus
Montako pullaa puolen litran taikinasta?
Pullat
Pullat Pullataikinan perusohje ½ l maitoa 50 g hiivaa 1 muna 2 dl sokeria 1 rkl kardemummaa n.1 kg vehnäjauhoja 200 g leivontamargariinia Voiteluun: muna Koristeluun: mantelilastuja tai raesokeria
1. Liota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää joukkoon muna, sokeri, suola ja kardemumma.2. Sekoita joukkoon vehnäjauhoja, niin että taikinasta muodostuu löysähkö velli. Sekoita muutama minuutti, hiiva saa tarvitsemaansa happea.3. Vaivaa loput jauhot joukkoon vuorotellen sulatetun ja jäähdytetyn margariinin kanssa.
- Alusta tasaiseksi ja kimmoisaksi.
- Taikina on valmis kun se irtoaa helposti leivontakulhon reunoista ja käsistä.4.
- Nosta taikina lepäämään vedottomaan paikkaan, leivinliinan alle.
- Anna kohota kaksinkertaiseksi.5.
- Leivo kohonneesta taikinasta haluamisia vehnälevonnaisia.6.
- Voitele kananmunalla, paista ja nautiskele.
Paistolämpötilat ja -ajat:
pikkupullat, 225 astetta 8-10 min pitko, 200 astetta 15-20 min juhlapitko, 175 astetta 20-30 min
Pieniä pullia leipoessa jätä taikina pehmeäksi. Pitkot vaativat tiukemman taikinan. Puolen litran taikinasta saa:
25-30 pullaa tai korvapuustia kolme pitkoa
Laktoosittoman pulla Laktoosi-intolerantinko ei saa käyttää ruokavaliossaan maitotuotteita, koska maitosokeri ei hajoa ruuansulatuksessa. Pullan leivonnassa nesteen vaihtaminen hyla-maitoon tai veteen ratkaisee ongelman. Lisäksi on muistettava tarkistaa, että leivontamargariini on kasvisrasvapohjaista. Muuten pullat leivotaan samaan tapaan kuin tavalliseen maitoon valmistettu : Pullat
Näytä koko vastaus
Onko pullat pakko voidella?
Huom! Olen kirjoittanut päivitetyn ja ajantasaisemman version pullien voiteluvinkeistä. Pääset tekstiin tästä linkistä, Laskiaista odotellessa testasin erilaisia pullanvoiteluaineksia. On makuasia, haluaako voidella pullat siksi, että niistä tulisi kauniimman näköisiä, mutta voiteleminen estää pullan pinnan kuivumista ja kovettumista paistamisen aikana.
Öljy Öljyn ja soijamaidon sekoitus: 1 osa öljyä ja 1 osa soijamaitoa Sulatettu margariini Kahvi Kahvin ja margariinin seos: 1 osa kahvia ja 1 osa margariinia Vesi–sokeriseos: 1 osa vettä ja 1 osa sokeria. Pullat kannattaa voidella joko ennen paistamista ja sen jälkeen tai kokonaan vasta paistamisen jälkeen. Tämä riippuu lähinnä siitä, pitääkö pullan pintaan kiinnittää jotain. Kannattaa kokeilla myös fariinisokeria! Soijavanukas Agar-agar (1 tl agar agar jauhetta ja 3 rkl vettä kiehautetaan joko liedellä tai mikrossa paksuhkoksi tahnaksi. Vinkki on napattu Vegaanista-blogista,) Ei mitään
Kuvasta näkyy, miten kukin käyttäytyi uunissa. (Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana.) Agar agar ja soijavanukas olivat selvät ykköset niin kiillon kuin värinkin suhteen, mutta koska soijavanukas on helpompi käyttää ja löytää ja koska se on myös halvempaa, kiilaa se agarin edelle. Pullat voi toki jättää kokonaan voitelematta. Silloin niiden pinnasta saa kauniin sirottelemalla niiden päälle tomusokeria, kuten tässä laskiaispullassa.
Pullan ohjeen löydät täältä, Pullan sisälle voi sujauttaa mansikkahilloa tai mantelimassaa sekä soija- tai kaurakermavaahtoa. Sitten onkin aika lähteä pulkkamäkeen huutelemaan: “Pitkiä pellavia, hienoa hamppua, nauriita kuin lautasia ja räätiköitä kuin nurkanpäitä!”
Näytä koko vastaus
Pitääkö Pullataikinaa vaivata?
Vaivaa, älä puristele – Vatkaa taikinaan muna, kardemumma ja vajaa puolet jauhoista. Vatkaamalla saat taikinaan mukaan ilmaa, jotka hiiva tarvitsee toimiakseen. Vaihda sitten väline puhtaaseen käteen, ja vaivaa taikinaa pyörittävin liikkein noin viisi minuuttia lisäten samalla jauhoja.
- Pitkä vaivaaminen takaa, että taikinaan muodostuu hyvä sitko.
- Älä siis puristele taikinaa, se katkoo sitkon! Lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva ja vaivaa se taikinaan.
- Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
- Tähän menee aikaa yleensä puolesta tunnista tuntiin.
- Leikkaa kohonnut taikina puoliksi ja kumoa se jauhotetulle alustalle.
Kauli suorakaiteen muotoiseksi levyksi, levitä päälle pehmeää rasvaa, sokeria ja kanelia ja kääri tiiviiksi rullaksi. Leikkaa rulla kolmion muotoisiksi paloiksi ja paina kolmion kärki alas kahdella peukalolla. Nostele valmiit puustit leivinpaperin päälle pellille ja kohota vielä ennen paistamista.
Näytä koko vastaus
Miksi taikina ei nouse?
Miksi taikina ei kohoa? – – Taikinaan on käytetty liian kylmiä raaka-aineita, esimerkiksi nestettä ei ole lämmitetty riittävästi (37 astetta).– Taikinaan käytetty neste on ollut liian kuumaa, jolloin hiiva solut ovat tuhoutuneet.– Taikinan kohotuspaikka on ollut liian kylmä ja vetoinen. – Taikina on liian kova, siihen on käytetty liikaa jauhoja.
Näytä koko vastaus
Miten saada pullataikina kohoamaan?
Kohota vedottomassa paikassa – Alustettu pullataikina peitetään liinalla ja sen anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa. Kohotuspaikka ei saa kuitenkaan olla liian lämmin. Älä jätä pullataikinaa kohoamaan kuuman patterin viereen. Kohotus on valmis, kun pullataikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Näytä koko vastaus
Milloin taikina on noussut tarpeeksi?
Pullataikinan pitää olla sopivan tiivistä Pullan leipomisessa on tärkeää, että taikina on sopivan tiivis. Kotitalousopettaja Anna-Liisa Ristisuon mielestä yksi muna riittää vallan mainiosti puoleen litraan nestettä. Silloin saadaan pehmeä taikina. Munat antavat väriä, mutta jos niitä käytetään liikaa, pulla kuivuu herkemmin.
Myös rasvan määrää kannattaa miettiä, sillä rasvainen taikina kohoaa hitaammin. Puolen litran taikinaan riittää 150 grammaa. Juhlapullaan rasvaa voi lisätä 200 grammaa. Kun taikinassa on vähemmän rasvaa, paistaminen onnistuu yleensä paremmin. Juhlapullan paistolämpötila kannattaa valita alhaisemmaksi kuin keveämmästä taikinasta leivottujen.
Silloin pullat ehtivät myös nousta uunissa, eivätkä jää sisältä raa´ aksi. Pullataikinaa valmistettaessa kädenlämpöiseen liemeen lisätään ensin hiiva, jonka jälkeen mukaan sekoitetaan sokeri, munat sekä pieni määrä jauhoja. Vasta sen jälkeen lisätään rasva.
Hiiva nimittäin alkaa toimia paremmin, kun se ei heti joudu rasvapallojen saartamaksi. Taikina alustetaan tasaiseksi. Anna-Liisa Ristisuon mukaan vanha konsti käsin alustaessa toimii vielä tänäkin päivänä: Taikina on sopivaa, kun se alkaa irrota käsistä. Konetta käyttävien täytyy muistaa, ettei taikinaa vaivata liikaa, koska silloin sitko kuoleentuu eikä taikina nouse kunnolla.
Koneiden ohjeisiin kannattaa tutustua ja myös noudattaa niitä. Taikina nostatetaan liinalla peitettynä vedottomassa ja lämpimässä paikassa kuten kaikki hiivataikinat. Kun kämmenselällä painaa taikinan pintaa, eikä se enää palaudu, taikina on noussut tarpeeksi.
Näytä koko vastaus