Contents
- 0.1 Voiko jauhelihan laittaa raakana makaronilaatikkoon?
- 0.2 Voiko makaronilaatikkoon laittaa kermaa?
- 0.3 Montako Desiä on 100 g makaronia?
- 0.4 Voiko makaronilaatikon tehdä ilman maitoa?
- 1 Mitä laittaa makaronilaatikon päälle?
- 2 Millä tuunata makaronilaatikkoa?
- 3 Voiko harmaata jauhelihaa syödä?
- 4 Pitääkö jauheliha paistaa makaronilaatikkoon?
Voiko jauhelihan laittaa raakana makaronilaatikkoon?
Superhelppo makaronilaatikko: Unohda turha työvaihe valmistuksessa – lopputulos entistä parempi! Makaronilaatikko on suomalaisten rakastama arkiruoka. MTV Julkaistu 13.10.2017 17:30 Makaronilaatikko on helppo ja nopea arkiruoka, jonka valmistuksessa voi oikaista muutamallakin eri tavalla. Keitätkö aina makaronit kattilassa, ennen kuin laitat ne vuokaan makaronilaatikkoa varten? Makaroneja ei todellisuudessa tarvitse esikeittää lainkaan, vaan voit laittaa ne raakana vuokaan paistetun jauhelihan ja muiden lisukkeiden kanssa.
Näytä koko vastaus
Voiko makaronilaatikkoon laittaa kermaa?
Helpolla kikalla makaronilaatikosta entistäkin mehevämpää Ravintola Savoyn keittiöpäällikkö Kari Aihinen on aikoinaan saanut entiseltä esimieheltään Kai Kalliolta (nykyisin Kallio vaikuttaa ravintola Sinnessä) hyvän vinkin, miten makaronilaatikosta tulee superherkku.
- Tee makaronilaatikko periaatteessa uunivalmiiksi, mutta anna sen muhia ja turvota yön yli jääkaapissa.
- Paista laatikko vasta seuraavana päivänä, Aihinen neuvoo.
- Hän vakuuttaa, että tällä konstilla laatikon rakenteesta tulee uskomattoman pehmeä, täyteläinen ja samettinen.
- Makaronilaatikkoa kutsuttiin Savoyssa nimellä Kaken parempi pellinkiläinen.
Porvoolainen Kallio teki laatikon usein Savoyn henkilökunnalle ruuaksi.
– Ja laatikonhan kruunaa mustaleima emmentalraaste, Aihinen muistuttaa.5 dl makaronia 400 g jauhelihaa 1 iso sipuli hienonnettuna 1 rkl voita rouhittua mustapippuria ¾ tl suolaa juustoraastetta 2 prk ruokakermaa (puolet kermasta voit halutessasi korvata maidolla) 3 kananmunaa
1. Aloita makaronilaatikon valmistaminen keittämällä makaronit suolalla maustetussa vedessä. Kaada lävikköön ja huuhtele juoksevalla vedellä.2. Kuullota hienonnettu sipuli voissa. Paista kunnes sipuli pehmenee. Lisää jauheliha ja mausteet, ruskista.3. Vatkaa munat kermaan.4.
Yhdistä makaronit, jauhelihaseos ja n.2 1/2 dl juustoraastetta yhdessä isossa tai kahdessa pienessä uunivuoassa. Kaada päälle kermamaito.6. Suojaa laatikko kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.6. Paista makaronilaatikkoa 175 asteessa 50 min. Ennen paistamista ripota makaronilaatikon pinnalle loppu juustoraaste.
: Helpolla kikalla makaronilaatikosta entistäkin mehevämpää
Näytä koko vastaus
Voiko jauhelihan jättää punaiseksi?
Mediumiksi paistettujen jauhelihapihvien tarjoilu Ravintoloissa on lisääntynyt naudan jauhelihapihvien tarjoilu medium-paistettuna. Ruokavirasto suosittelee, että kaikki jauhelihatuotteet tarjoiltaisiin kunnolla kypsennettynä eikä medium-paistettuna. Lapsille jauhelihatuotteet, kuten jauhelihapihvit, on aina syytä tarjoilla läpikypsinä.
Jos asiakas erityisesti haluaa tilata jauhelihapihvin medium-paistettuna, Ruokavirasto suosittelee silloin valmistamaan pihvin tartarpihvin tapaan tuoreesta ja hyvälaatuisesta lihasta. Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistusta ja tarjoilua koskeva Ruokaviraston suositus löytyy sivun oikealta palstalta.
Raaka naudan jauheliha on riskielintarvike EHEC-bakteerin esiintymisen suhteen. Kun lihaa jauhetaan, sekoittuvat lihan pinnalla olleet bakteerit kaikkialle jauhelihaan. Maailmalla on esiintynyt useampia laajoja EHEC-bakteerin aiheuttamia ruokamyrkytysepidemioita, jotka ovat liittyneet huonosti kypsennettyihin jauhelihapihveihin.
Tavallisesta jauhelihasta, toisin sanoen kaupan tai teollisuuden valmiiksi jauhamasta jauhelihasta ei ole syytä valmistaa ja tarjoilla raakoja tai puoliraakoja tuotteita. EHEC saattaa aiheuttaa verisen ripulin, kuolioisen suolistotulehduksen ja erityisesti lapsille ja vanhuksille hengenvaarallisen munuaisvaurion.
Jos elintarvikehuoneistossa välttämättä halutaan tarjota asiakkaille raakoja tai puoliraakoja jauhelihatuotteita, tulee elintarvikehuoneiston omavalvonnassa huomioida alla mainitut seikat. Jos jauhelihapihvejä tarjotaan mediumina, raaka-aineen tuoreuteen ja laatuun pitää kiinnittää erityistä huomiota.
Näytä koko vastaus
Montako Desiä on 100 g makaronia?
Tärkkelykset, kaakaojauhe, pähkinät, mantelit, siemenet ja pasta –
1 dl | painaa |
---|---|
maissi-, ohra- tai perunatärkkelystä | 70 g |
kaakaojauhetta | 40 g |
kookoshiutaleita | 30 g |
manteleita tai pähkinöitä | 55 g |
mantelilastuja | 35 g |
pähkinä- tai mantelirouhetta | 45 g |
pähkinä- tai mantelijauhetta | 50 g |
auringonkukansiemeniä | 100 g |
pellavan- tai seesaminsiemeniä | 65 g |
pastaa, makaronia (kypsentämätöntä) | 55 g |
Miksi makaronilaatikko ei hyydy?
Mikäli makaronilaatikkoon ei lisätä juustoa tai muita sitovia ainesosia, on tärkeää, että munamaitoseos on valmistettu oikein. Sen lisäksi, että kananmunilla voi saostaa majoneesit ja muut kastikkeet, niillä voi hyydyttää ruokia. Suosituin kananmunalla hyydytetty ruoka lienee makaronilaatikko.
- Mikäli makaronilaatikkoon ei lisätä juustoa tai muita sitovia ainesosia, on tärkeää, että munamaitoseos on valmistettu oikein.
- Seosta valmistettaessa on hyvä muistaa 1:2-niksi.
- Ysymys on siitä, että yksi muna sitoo nestettä pari desiä eli hyvään munamaitoseokseen tarvitaan yksi muna ja noin 2 dl maitoa.
Mikäli jääkaappiin on jäänyt keltuaisia, kaksi keltuaista vastaa yhtä kokonaista kananmunaa. Rasvaiset keltuaiset tekevät ruoan rakenteesta entistäkin pehmeämmän.1:2 on munamaitoseoksessa oikea määrä kananmunaa ja maitoa. Kuva: Kimmo Räisänen Maidolla lantrattu munaseos hyytyy korkeammassa lämpötilassa kuin laimentamaton munaseos eli noin 80 asteessa.
- Makaronilaatikko kannattaa kypsentää tulikuuman uunin sijaan miedommassa uuninlämmössä, jotta rakenteesta tulee paras mahdollinen.
- Liian kuumassa uunissa ruoka saattaa juoksettua ja neste erottua, jolloin lopputulos voi olla epämiellyttävän rakeinen.
- Liian suuri määrä maitoa tekee laatikkoruoasta vetisen.
Kuva: Jussi Nukari Täältä löydät Ruokalan makaronilaatikko-ohjeet!
Näytä koko vastaus
Missä tasossa makaronilaatikko paistetaan?
Ohje –
- Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Voit jättää makaronit myös keittämättä ja pääset näin helpommalla. Ruskista jauheliha ja sipuli pannulla paistamalla. Mausta kypsä jauheliha.
- Kaada kerroksittain makaroneja ja jauhelihaa voideltuun vuokaan. Sekoita kananmunat ja maito (tai lihaliemi) ja kaada vuokaan.
- Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla 1 tunti. Mikäli et esikeittänyt makaroneja, sekoita seosta kerran tai pari paiston alkupuolella/puolivälissä, jotta makaronit eivät jää painuneina vuoan pohjalle.
VINKKI 1: Jos et keitä makaroneja, käytä 1 litra nestettä. VINKKI 2: Maidottoman makaronilaatikon saat käyttämällä lihalientä. Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
Näytä koko vastaus
Voiko makaronilaatikon tehdä ilman maitoa?
Perheemme mielestä makaronilaatikko on parasta silloin, kun siinä ei ole munamaitoa, makaronit lisätään vuokaan keittämättä ja laatikko valmistetaan tarpeeksi laakeassa astiassa. Makaronilaatikko on helppo ja riittoisa arkiruoka.
Näytä koko vastaus
Mitä laittaa makaronilaatikon päälle?
Juusto venyy tai rapsahtaa – Juusto lienee klassisin makaronilaatikon kuorrute. Tosin juuston ystävissäkin on koulukuntaeroja, toiset kun pitävät enemmän pehmeästä juustokuorrutuksesta, kun taas toisten makuun sopii paremmin rapea juustokerros. Pehmeän juustokerroksen ystävä lisää juuston makaronilaatikon päälle vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, noin varttia ennen kuin laatikko on valmis.
Näytä koko vastaus
Voiko makaronilaatikon tehdä edellisenä päivänä?
Savoy-ravintolan keittiöpäällikkö Kari Aihinen antaa makaronilaatikon muhia jääkaapissa yön yli ennen kypsentämistä. Näin makaronilaatikko saa lisää mehukkuutta ja sen voi kätevästi valmistella edellisenä päivänä. Sisältö jatkuu mainoksen alla Sisältö jatkuu mainoksen alla
Näytä koko vastaus
Millä tuunata makaronilaatikkoa?
Näin tuunaat perinteisestä makaronilaatikosta vielä vähän parempaa – katso vinkit Konttorin kottaraiset kysyivät kuuntelijoilta, miten he tuunaavat makaronilaatikkoa, ja vastauksiahan tuli valtava määrä. Monilla nykyään syötävillä arkiruuilla on jo pitkä historia suomalaisissa ruokapöydissä.
- Alun perin makaronilaatikkoon ei lisätty lihaa ja sitä käytettiin usein perunoiden sijasta aterioiden hiilihydraattipitoisena osana, mutta myöhemmin jauhelihalla täydennetystä liha-makaronilaatikosta on tullut ruokalajin tunnetuin versio Suomessa.
- Tässä kuuntelijoiden vinkit makaronilaatikon tuunaamiseen:
- – Kasviksia
- – Munamaidon tilalle kuohukermaa
– Porkkanaraastetta tai maissia sekaan. Ja sitten erimakuisia ruokakermoja tai vastaavia mitä kaupan hyllyt pullollaan. – Tummaa makaronia, naudan jauhelihaa, sipulia, mausteet, juustoraastetta ja kuohukermaa. – Purkki tex mex salsaa jiilihan sekaan. Muuten normi setillä.
- – Muutaman kerran laittanu pekonisiivuja mukaan, viimeksi herkkusieni-pekoni sekoituksen väsäsin ja hyvää oli.
- – emmental juustoraastetta pussillinen sekaan!
- – Reippaasti valkosipulia munamaidon sekaan
– keitä 1 pussi makaronia 1lihaliemikuutio joukkoon.Ruskista 400 g jauhelihaa 1 pilkottu sipuli 1paketti pekonia pienittynä+1 sipulikeittopussi.Sekoitetaan vuokaan ja lisätään noin litra maitoa ja 3 kananmunaa.Uuniin 225 astetta noin 45 minuuttia ja hyvää tulee – Pussillinen makaronia ja 800g jauhelihaa.
- Paketti koskenlaskijaa sulatetaan litraan vettä/maitoa.
- RAA’AT makaronit ja kypsä jliha vuokaan ja koskenlaskija liemi sekaan ja uuniin. Nam.
- En laita lihaa ollenkaan vaan kasviksia ja sieniä (kasvikset sesongin mukaan esim parsakaalia, porkkanaa, paprikaa ym.) Maustan jo paistovaiheessa.
- Makaronikin on täysjyvää.
Muuten normaalisti munamaito/kerma. – Pussillinen makaroonia keitetään, 400g jauheihaa paistetaan ja sen sekaan yksi pussi ranskalaista sipulikeitto-jauhetta (ei muita mausteita!), sekoitetaan vuokaan ja päälle 2 kpl 2-2½dl juusto-kermapurkkia. Ja eikun +175C noin 45min.
- – jauhelihan tilalle broilerisuikaletta, aurajuustoa ja ananaspaloja ja päälle sit runsaasti juustoa
- Lue lisää vinkkejä ja jaa omasi Novan Facebookissa:
- //
- (Radio Nova, Wikipedia, Ruokatieto.fi)
käyttäjältä, Tykkää ja jaa artikkeli : Näin tuunaat perinteisestä makaronilaatikosta vielä vähän parempaa – katso vinkit
Näytä koko vastaus
Pitääkö jauheliha paistaa makaronilaatikkoon?
Vältät turhaa tiskiä, sillä myös jauheliha laitetaan uunivuokaan raakana. Ota jauheliha huoneenlämpöön noin tunti ennen ruoanvalmistusta. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Näytä koko vastaus
Mistä tietää että makaronilaatikko on valmis?
Paista 175-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia. Paista ensin alatasolla 30 minuuttia ja loppuaika keskitasolla. Laatikko on valmis, kun munamaito on hyytynyt ja laatikon pinta on saanut kauniin paistovärin.
Näytä koko vastaus
Voiko kuukauden vanhaa kermaa käyttää?
Vertailussa erilaiset kermat | Yhteishyvä Kotikokilla on runsaasti valinnanvaraa kermoista. Kaupan maitohyllyllä kannattaa miettiä, mihin kermaa käytetään, onko perheessä erityisruokavaliota noudattavia ja minkälaatuista rasvaa ruokaan halutaan. Moni valitsee kerman, koska siinä oleva rasva pehmentää ja pyöristää ruoan makua.
- Arkista ruoanvalmistusta helpottamaan on kehitelty myös valmiiksi maustettuja kermoja.
- Uohu- ja vispikermat ovat kermoista rasvaisimpia.
- Niillä syntyy kaunis vaahto jälkiruokien koristeluun.
- Evyemmät kermat eivät vaahtoudu, joten ne eivät pysy esimerkiksi kakun päällä.
- Niin kutsutuissa ruokakermoissa rasvan määrää on vähennetty.
Kaikkein kevyimpien tuotteiden valmistuksessa on käytetty kerman sijaan maitoa. Myös rasvan laatua on voitu muuttaa korvaamalla osa tai kaikki kerman sisältämästä kovasta rasvasta kasvirasvalla. Laktoosi-intolerantit voivat yleensä käyttää vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita.
- Maitoallergikoille sopivat muun muassa riisi-, kaura- ja soijapohjaiset valmisteet.
- Ne käyvät myös heille, jotka haluavat välttää kovia, tyydyttyneitä rasvoja.
- Avaamaton ja tuore kermapurkki säilyy alle kahdeksassa asteessa ainakin päiväykseen saakka.
- Avattuna se säilyy jääkaapissa noin viisi vuorokautta.
Kermojen säilyvyyttä lisää iskukuumennus eli UHT-käsittely. Se on pastörointia voimakkaampi lämpökäsittely, jolla maito saadaan mikrobittomaksi. Avaamattomat iskukuumennetut valmisteet säilyvät huoneenlämmössä kuukausia. Ennen avaamista kermapurkkia kannattaa ravistaa hyvin, jotta reunoille erottunut rasva saadaan takaisin kerman joukkoon.
Näytä koko vastaus
Miksi jauhelihaa ei saa laittaa kylmälle pannulle?
Suoraan jääkaapista paistinpannulle laitettu jauheliha alkaa lillua lihasnesteessä. Siksi jauhelihakin pitää ottaa ennen paistamista vähäksi aikaa huoneenlämpöön. Kuva: Yle 10.12.2013 8:20 • Päivitetty 10.12.2013 11:03 Aika moni suomalainen ottaa jauhelihan suoraan jääkaapista, laittaa sen kylmälle pannulle ja alkaa paistaa.
- Näin ei kuitenkaan saa tehdä.
- Etelä-Karjalan Marttojen erikoisneuvoja Tuija Kokkonen kertoo, että jauheliha kannattaa ottaa ainakin 15 – 20 minuuttia ennen paistamista huoneenlämpöön.
- Näin saadaan ruskistamisprosessi helpommin käyntiin.
- Jos jauhelihan laittaa suoraan jääkaapista kylmälle paistinpannulle, niin jauhelihasta irtoavat kuumennettaessa lihasnesteet.
– Sen näkee, että siellä paistinpannulla on ikään kuin vain vettä eli lihasnestettä. Lihasneste valahtaa pannulle ja siinä sitä jauhelihaa keitellään, kertoo Tuija Kokkonen.
Näytä koko vastaus
Voiko 4 päivää vanhaa jauhelihaa syödä?
Viimeinen käyttöpäivä – Jauhelihapakkaukseen on merkitty viimeinen käyttöpäivä, minkä jälkeen tuotetta ei tule käyttää. Yleensä jauheliha kannattaa käyttää mahdollisimman pian ostopäivän jälkeen. Jos paketti on unohtunut jääkaapin hyllylle ja viimeinen käyttöpäivä on käsillä, jauheliha saa pari kolme päivää lisää käyttöaikaa, kun sen kypsentää heti. : Jauheliha
Näytä koko vastaus
Voiko harmaata jauhelihaa syödä?
Jääkaapista löytyi jauhelihapaketti, jonka viimeinen käyttöpäivä on jo mennyt. Syödäkö vai heittää pois? Mistä tietää, milloin jauhelihaa ei kannata enää syödä? Kysytään asiaa HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaholta, – Viranomaisten ohjeistus on, että jauheliha on helposti pilaantuva elintarvike.
Tuotteelle on asetettu viimeinen käyttöpäivä, jota on hyvä noudattaa. Mutta Lamminaho kuitenkin lisää: – Jauheliha on herkkä tuote, mutta jos sitä säilytetään optimilämpötilassa eli 0-2 asteessa, sen voi omalla vastuulla käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeenkin. Lamminaho muistuttaa, että kylmäketju ei saa katketa.
Lisäksi lihan tuoksu sekä ulkonäkö on raikas. Jauheliharasian pohjassa mahdollisesti näkyvät pienet tummentumat eivät tarkoita, että jauheliha olisi pilalla. Kyse on siitä, että jauheliha on hapettomassa tilassa, jolloin se alkaa luonnostaan tummua. Milloin jauheliha on syytä jättää syömättä? – Tervettä järkeä ei kannata unohtaa.
Näytä koko vastaus
Paljonko makaronia 400g jauheliha?
Raaka-aineet
400 G | jauhelihaa |
---|---|
400 G | Makaronia |
370 G | Valkosipuli tai yrttitomaattimurskaa |
1 Pussi | orginal taco special mix |
0,5 TL | suolaa |
Paljonko vettä 400g makaronia?
Keitäthän pastan oikein! Viisi tärkeää perusasiaa Pastan keitossakin on muutama niksi, jotka kannattaa muistaa. Älä lisää öljyä pastaveteen, sillä öljy tekee pastasta liukkaan ja kastike ei tartu pastaan. Keitä pasta runsaassa vedessä. Hyvä nyrkkisääntö on litra vettä per 250 grammaa pastaa. Lisää pastan keitinveteen riittävästi suolaa. Italialaisten mukaan niin, että vesi maistuu merivedeltä.
Näytä koko vastaus
Paljonko on 400g Deseinä?
1 Jauhot, hiutaleet ja riisit
Jauhot – grammoista desilitroiksi | 1 dl | 1 US cup |
---|---|---|
Pasta | 35 g | 125 g |
Pasta, kypsennetty | 60 g | 200 g |
Perunajauho | 70 g | 160 g |
Puuroriisi | 90 g | 210 g |
Pitääkö jauheliha paistaa makaronilaatikkoon?
Vältät turhaa tiskiä, sillä myös jauheliha laitetaan uunivuokaan raakana. Ota jauheliha huoneenlämpöön noin tunti ennen ruoanvalmistusta. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Näytä koko vastaus
Mitä jauhelihaa saa syödä raakana?
Nauti jauhelihatuotteet täysin kypsinä, ei mediumina tai raakana Kypsentämätön liha, erityisesti raaka naudan jauheliha, saattaa levittää EHEC-bakteeria. EHEC-bakteeria esiintyy eläinten suolistossa, josta se voi teurastamossa päätyä lihan pintaan. Jauhelihan valmistuksessa mahdolliset bakteerit sekoittuvat kaikkialle jauhelihamassaan.
- Okolihapihvin pinnalla oleva mahdollinen EHEC tuhoutuu, kun pihvin pintalämpötila nousee vähintään yli 70 asteeseen ja pihvi paistetaan molemmilta puolilta.
- Bakteerit eivät ulotu kokolihan sisäosiin.
- Sen sijaan jauhelihaa valmistettaessa, lihan pinnalla olleet bakteerit sekoittuvat kaikkialle jauhelihamassaan.
Jos vielä valmista jauhelihaa säilytetään liian pitkään väärässä lämpötilassa, ehtii bakteeri myös lisääntyä tehokkaasti, terveystarkastaja Elisa Toropainen Sosterista sanoo. Kaikki jauhelihatuotteet tulee tarjoilla kunnolla kypsennettynä eikä mediumpaistettuna.
Näytä koko vastaus
Voiko jauhelihan lisätä raakana keittoon?
Keittiön vinkki: voit myös lisätä jauhelihan raakana keittoon mutta silloin muista murustella liha kunnolla, ettei jää isoja möykkyjä (ellet sellaisia halua). Voi olla että keiton pintaan kertyy ‘sakkaa’ jonka voit helposti kuoria pois lusikalla.
Näytä koko vastaus
Miksi jauhelihaa ei saa laittaa kylmälle pannulle?
Suoraan jääkaapista paistinpannulle laitettu jauheliha alkaa lillua lihasnesteessä. Siksi jauhelihakin pitää ottaa ennen paistamista vähäksi aikaa huoneenlämpöön. Kuva: Yle 10.12.2013 8:20 • Päivitetty 10.12.2013 11:03 Aika moni suomalainen ottaa jauhelihan suoraan jääkaapista, laittaa sen kylmälle pannulle ja alkaa paistaa.
- Näin ei kuitenkaan saa tehdä.
- Etelä-Karjalan Marttojen erikoisneuvoja Tuija Kokkonen kertoo, että jauheliha kannattaa ottaa ainakin 15 – 20 minuuttia ennen paistamista huoneenlämpöön.
- Näin saadaan ruskistamisprosessi helpommin käyntiin.
- Jos jauhelihan laittaa suoraan jääkaapista kylmälle paistinpannulle, niin jauhelihasta irtoavat kuumennettaessa lihasnesteet.
– Sen näkee, että siellä paistinpannulla on ikään kuin vain vettä eli lihasnestettä. Lihasneste valahtaa pannulle ja siinä sitä jauhelihaa keitellään, kertoo Tuija Kokkonen.
Näytä koko vastaus