Marja-aronian Reseptejä?

Marja-aronian Reseptejä

Mitkä ovat parhaat Marja-aroniareseptit?

Aronioita on kahta lajia, marja- ja koristearoniaa.

Marja-aronian marjat ovat mustia ja kiiltäviä. Yhdestä pensaasta voi tulla jopa 8–10 kiloa marjoja. Koristearonian marjat ovat pienempiä eivätkä yhtä meheviä, mutta syötäviä. Pakastaminen tai pieni yöpakkanen puraisee marjoista karvauden. Yhdistä hieman laimean makuisen aronian joukkoon jotain hapokasta. Kokeile omenia, luumuja tai punaviinimarjoja. Mehusta marjat mehumaijalla mehuksi. Hilloa ja soseuta. Kuivaamalla saat “vitamiinikarkkeja”. Marjat sisältävät runsaasti mm. C- ja E-vitamiineja sekä flavonoideja.

Näytä koko vastaus

Miten syödä kuivattuja aronian marjoja?

Marja-aronia, ihan huippu marja, jota todella kannattaa hyödyntää Kasvaako pihallasi marja-aroniaa, tuota marjojen kuninkaaksi sanottua superfoodia? Marja-aronilla on todettu useita terveysvaikutuksia. Sen fenoliyhdisteiden määrän kerrotaan olevan ylivoimainen muihin marjoihin nähden.

  • Marja-aronia sisältää C- ja E-vitamiinia, karotenoideja (nostaa immuniteettia ja ehkäisee masennusta), folaattia (B-ryhmän vitamiini) sekä mineraaleja (kalium, rauta ja magnaani).
  • Sen kerrotaan suojaavan tehokkaasti virtsatietulehdukselta, vieläpä paremmin kuin puolukka tai karpalo.
  • Samalla se parantaa silmien hiusverisuonten verenkiertoa tehokkaammin kuin mustikka.

Aronialla on myös verenpainetta alentava vaikutus. Joten kiireesti poimimaan nämä ihmemarjat talteen! Omalla pihalla en marjapensaita halua kasvattaa, johtuen vilkkaasta liikenteestä aidan toisella puolen, mutta ihana ystäväni on jo useamman vuoden lahjoittanut oman aronian marjoja myös meidän hyödynnettäväksi.

5 kg aronian marjoja (noin ämpärillinen) 1-1,5 kg sokeria (riippuen miten makeaa mehusta haluat)

Nosta mehumaija liedelle ja kaada alaosaan tarvittava vesi. Laita mehustimen lävikkö tiskialtaaseen ja huuhdo marjat, nosta paikalleen. Irroitin marjat tertuista, mutta se ei ole välttämätöntä. Sekoita haluamasi määrä sokeria marjojen joukkoon (1 kg vain vähän sokeria sisältävää, 1,5 kg hiukan makeampaa).

Eitä marjoja noin 30-40 minuuttia ja anna alakattilan veden kiehua voimakkaasti, niin että marjat pehmenevät. Valuta ensimmäinen mehuerä (noin 1-2 litraa) kattilaan ja kaada se takaisin marjojen päälle, näin tulevan mehun sokeripitoisuus tasoittuu. Jatka keittämistä vielä puolesta tunnista tuntiin (tein itse tuon “koe-erän” laskemisen kahteen kertaan, jotta saisin mahdollisimman paljon mehua marjoista).

Valuta mehu steriloituihin pulloihin ja sulje korkilla/kannella. Jäähdytä ja laita kylmään. Puhtaat ja pestyt pullot steriloidaan uunissa 100-125 asteessa vähintään 15 minuuttia. Voit toki pullottaa elintarvikkeille sopiviin muovipulloihin ja pakastaa mehun.

600g kivettömiä luumuja 600g marja-aroniaa 1,6 dl vettä 1 pkt (330g) hillo-marmeladisokeria

Pese luumut, halkaise ja poista kivet. Leikkaa luumun puolikkaat vielä 2-3 osaan ja laita kattilaan. Pese aronian marjat ja lisää kattilaan. Mittaa myös vesi ja kaada sokeri kattilaan. Keitä hitaasti lämmittäen noin 15 minuuttia. Kuori vaahto (hyvä keino on taputella talouspaperilla hillon pintaan).

  • Purkita marmeladi kuumana steriloituihin purkkeihin ja sulje kansi.
  • Jäähdytä ja säilytä kylmässä.
  • Luumuista irtoavat kuoret haarukoin pois suurimmaksi osin marmeladin kiehuessa, tosin ei niistä mitään haittaakaan ole.
  • Marmeladi sopii niin leivän päälle kuin leipomuksiin.
  • Se on herkullista myös kana- ja liharuokien lisukkeena.
You might be interested:  Proteiinipatukka Resepti Ilman Maapähkinävoita?

KUIVATUT MARJA-ARONIAT Kokeilin aronian marjojen kuivatusta kahdella eri tavalla, ensin käyttäen kiertoilmauunia ja toiseksi kuivuria. Kummallakin tavalla kuivatut marjat näyttivät ja maistuivat samalta, mutta kuivaukseen kulunut aika oli hyvin erilainen.

Iertoilma uunissa aikaa kului melkein 1,5 vuorokautta ja kuivurilla aikaa kului vain murto-osa siihen nähden, noin 9 tuntia. Kuivatus kiertoilmauunissa Pese ja puhdista marjat hyvin sekä kuivaa ne pyyhkeen sisällä. Aseta kiertoilmauunin lämmöksi maksimissaan 50 astetta (aluksi on hyvä käyttää vielä alhaisempaa lämpötilaa).

Laita marjat ohuena kerroksena leivinpaperilla suojatun uuniritilän päälle (voit laittaa 2 ritilää samanaikaisesti). Laita ritilä(t) uuniin ja jätä kansi hiukan raolleen. Vaihda puolessa välissä ritilöiden paikkaa. Kuivaus on riittävä, kun marjat tuntuvat kovilta.

Purkita ja säilytä kuivassa paikassa. Kuivatus kuivurilla Pese ja puhdista marjat hyvin, kuivaa pyyhkeellä. Asettele marjat kuivurin ritilöille ohuelti, kannattaa käyttää vain puolia ritilöistä yhtä aikaan. Laita kuivuri päälle. Vaihda ritilöiden paikkaa noin 2 tunnin välein (alimmainen päällimmäiseksi jne.).

Jatka kuivatusta kunnes marjat tuntuvat kovilta, kuivattujen marjojen paino on noin 10% tuoreiden painosta. Purkita ja säilytä kuivassa paikassa. Kuivattuja aronian marjoja voit syödä sellaisenaan tai nauttia esim. jogurtin, viilin tai puuron kera. Tässä yksi meidän perheen ehdoton suosikki aamupalaksi.
Näytä koko vastaus

Onko Marja-aronilla terveysvaikutuksia?

Marja-aronia, ihan huippu marja, jota todella kannattaa hyödyntää Kasvaako pihallasi marja-aroniaa, tuota marjojen kuninkaaksi sanottua superfoodia? Marja-aronilla on todettu useita terveysvaikutuksia. Sen fenoliyhdisteiden määrän kerrotaan olevan ylivoimainen muihin marjoihin nähden.

Marja-aronia sisältää C- ja E-vitamiinia, karotenoideja (nostaa immuniteettia ja ehkäisee masennusta), folaattia (B-ryhmän vitamiini) sekä mineraaleja (kalium, rauta ja magnaani). Sen kerrotaan suojaavan tehokkaasti virtsatietulehdukselta, vieläpä paremmin kuin puolukka tai karpalo. Samalla se parantaa silmien hiusverisuonten verenkiertoa tehokkaammin kuin mustikka.

Aronialla on myös verenpainetta alentava vaikutus. Joten kiireesti poimimaan nämä ihmemarjat talteen! Omalla pihalla en marjapensaita halua kasvattaa, johtuen vilkkaasta liikenteestä aidan toisella puolen, mutta ihana ystäväni on jo useamman vuoden lahjoittanut oman aronian marjoja myös meidän hyödynnettäväksi.

5 kg aronian marjoja (noin ämpärillinen) 1-1,5 kg sokeria (riippuen miten makeaa mehusta haluat)

Nosta mehumaija liedelle ja kaada alaosaan tarvittava vesi. Laita mehustimen lävikkö tiskialtaaseen ja huuhdo marjat, nosta paikalleen. Irroitin marjat tertuista, mutta se ei ole välttämätöntä. Sekoita haluamasi määrä sokeria marjojen joukkoon (1 kg vain vähän sokeria sisältävää, 1,5 kg hiukan makeampaa).

Keitä marjoja noin 30-40 minuuttia ja anna alakattilan veden kiehua voimakkaasti, niin että marjat pehmenevät. Valuta ensimmäinen mehuerä (noin 1-2 litraa) kattilaan ja kaada se takaisin marjojen päälle, näin tulevan mehun sokeripitoisuus tasoittuu. Jatka keittämistä vielä puolesta tunnista tuntiin (tein itse tuon “koe-erän” laskemisen kahteen kertaan, jotta saisin mahdollisimman paljon mehua marjoista).

Valuta mehu steriloituihin pulloihin ja sulje korkilla/kannella. Jäähdytä ja laita kylmään. Puhtaat ja pestyt pullot steriloidaan uunissa 100-125 asteessa vähintään 15 minuuttia. Voit toki pullottaa elintarvikkeille sopiviin muovipulloihin ja pakastaa mehun.

You might be interested:  Sähköinen Resepti Toisen Puolesta?

600g kivettömiä luumuja 600g marja-aroniaa 1,6 dl vettä 1 pkt (330g) hillo-marmeladisokeria

Pese luumut, halkaise ja poista kivet. Leikkaa luumun puolikkaat vielä 2-3 osaan ja laita kattilaan. Pese aronian marjat ja lisää kattilaan. Mittaa myös vesi ja kaada sokeri kattilaan. Keitä hitaasti lämmittäen noin 15 minuuttia. Kuori vaahto (hyvä keino on taputella talouspaperilla hillon pintaan).

Purkita marmeladi kuumana steriloituihin purkkeihin ja sulje kansi. Jäähdytä ja säilytä kylmässä. Luumuista irtoavat kuoret haarukoin pois suurimmaksi osin marmeladin kiehuessa, tosin ei niistä mitään haittaakaan ole. Marmeladi sopii niin leivän päälle kuin leipomuksiin. Se on herkullista myös kana- ja liharuokien lisukkeena.

KUIVATUT MARJA-ARONIAT Kokeilin aronian marjojen kuivatusta kahdella eri tavalla, ensin käyttäen kiertoilmauunia ja toiseksi kuivuria. Kummallakin tavalla kuivatut marjat näyttivät ja maistuivat samalta, mutta kuivaukseen kulunut aika oli hyvin erilainen.

Kiertoilma uunissa aikaa kului melkein 1,5 vuorokautta ja kuivurilla aikaa kului vain murto-osa siihen nähden, noin 9 tuntia. Kuivatus kiertoilmauunissa Pese ja puhdista marjat hyvin sekä kuivaa ne pyyhkeen sisällä. Aseta kiertoilmauunin lämmöksi maksimissaan 50 astetta (aluksi on hyvä käyttää vielä alhaisempaa lämpötilaa).

Laita marjat ohuena kerroksena leivinpaperilla suojatun uuniritilän päälle (voit laittaa 2 ritilää samanaikaisesti). Laita ritilä(t) uuniin ja jätä kansi hiukan raolleen. Vaihda puolessa välissä ritilöiden paikkaa. Kuivaus on riittävä, kun marjat tuntuvat kovilta.

  • Purkita ja säilytä kuivassa paikassa.
  • Uivatus kuivurilla Pese ja puhdista marjat hyvin, kuivaa pyyhkeellä.
  • Asettele marjat kuivurin ritilöille ohuelti, kannattaa käyttää vain puolia ritilöistä yhtä aikaan.
  • Laita kuivuri päälle.
  • Vaihda ritilöiden paikkaa noin 2 tunnin välein (alimmainen päällimmäiseksi jne.).

Jatka kuivatusta kunnes marjat tuntuvat kovilta, kuivattujen marjojen paino on noin 10% tuoreiden painosta. Purkita ja säilytä kuivassa paikassa. Kuivattuja aronian marjoja voit syödä sellaisenaan tai nauttia esim. jogurtin, viilin tai puuron kera. Tässä yksi meidän perheen ehdoton suosikki aamupalaksi.
Näytä koko vastaus

Mitä marja-aronia sisältää virtsatietulehdukselta?

Marja-aronia, ihan huippu marja, jota todella kannattaa hyödyntää Kasvaako pihallasi marja-aroniaa, tuota marjojen kuninkaaksi sanottua superfoodia? Marja-aronilla on todettu useita terveysvaikutuksia. Sen fenoliyhdisteiden määrän kerrotaan olevan ylivoimainen muihin marjoihin nähden.

Marja-aronia sisältää C- ja E-vitamiinia, karotenoideja (nostaa immuniteettia ja ehkäisee masennusta), folaattia (B-ryhmän vitamiini) sekä mineraaleja (kalium, rauta ja magnaani). Sen kerrotaan suojaavan tehokkaasti virtsatietulehdukselta, vieläpä paremmin kuin puolukka tai karpalo. Samalla se parantaa silmien hiusverisuonten verenkiertoa tehokkaammin kuin mustikka.

Aronialla on myös verenpainetta alentava vaikutus. Joten kiireesti poimimaan nämä ihmemarjat talteen! Omalla pihalla en marjapensaita halua kasvattaa, johtuen vilkkaasta liikenteestä aidan toisella puolen, mutta ihana ystäväni on jo useamman vuoden lahjoittanut oman aronian marjoja myös meidän hyödynnettäväksi.

You might be interested:  American Apple Pie Resepti?

5 kg aronian marjoja (noin ämpärillinen) 1-1,5 kg sokeria (riippuen miten makeaa mehusta haluat)

Nosta mehumaija liedelle ja kaada alaosaan tarvittava vesi. Laita mehustimen lävikkö tiskialtaaseen ja huuhdo marjat, nosta paikalleen. Irroitin marjat tertuista, mutta se ei ole välttämätöntä. Sekoita haluamasi määrä sokeria marjojen joukkoon (1 kg vain vähän sokeria sisältävää, 1,5 kg hiukan makeampaa).

Keitä marjoja noin 30-40 minuuttia ja anna alakattilan veden kiehua voimakkaasti, niin että marjat pehmenevät. Valuta ensimmäinen mehuerä (noin 1-2 litraa) kattilaan ja kaada se takaisin marjojen päälle, näin tulevan mehun sokeripitoisuus tasoittuu. Jatka keittämistä vielä puolesta tunnista tuntiin (tein itse tuon “koe-erän” laskemisen kahteen kertaan, jotta saisin mahdollisimman paljon mehua marjoista).

Valuta mehu steriloituihin pulloihin ja sulje korkilla/kannella. Jäähdytä ja laita kylmään. Puhtaat ja pestyt pullot steriloidaan uunissa 100-125 asteessa vähintään 15 minuuttia. Voit toki pullottaa elintarvikkeille sopiviin muovipulloihin ja pakastaa mehun.

600g kivettömiä luumuja 600g marja-aroniaa 1,6 dl vettä 1 pkt (330g) hillo-marmeladisokeria

Pese luumut, halkaise ja poista kivet. Leikkaa luumun puolikkaat vielä 2-3 osaan ja laita kattilaan. Pese aronian marjat ja lisää kattilaan. Mittaa myös vesi ja kaada sokeri kattilaan. Keitä hitaasti lämmittäen noin 15 minuuttia. Kuori vaahto (hyvä keino on taputella talouspaperilla hillon pintaan).

Purkita marmeladi kuumana steriloituihin purkkeihin ja sulje kansi. Jäähdytä ja säilytä kylmässä. Luumuista irtoavat kuoret haarukoin pois suurimmaksi osin marmeladin kiehuessa, tosin ei niistä mitään haittaakaan ole. Marmeladi sopii niin leivän päälle kuin leipomuksiin. Se on herkullista myös kana- ja liharuokien lisukkeena.

KUIVATUT MARJA-ARONIAT Kokeilin aronian marjojen kuivatusta kahdella eri tavalla, ensin käyttäen kiertoilmauunia ja toiseksi kuivuria. Kummallakin tavalla kuivatut marjat näyttivät ja maistuivat samalta, mutta kuivaukseen kulunut aika oli hyvin erilainen.

Kiertoilma uunissa aikaa kului melkein 1,5 vuorokautta ja kuivurilla aikaa kului vain murto-osa siihen nähden, noin 9 tuntia. Kuivatus kiertoilmauunissa Pese ja puhdista marjat hyvin sekä kuivaa ne pyyhkeen sisällä. Aseta kiertoilmauunin lämmöksi maksimissaan 50 astetta (aluksi on hyvä käyttää vielä alhaisempaa lämpötilaa).

Laita marjat ohuena kerroksena leivinpaperilla suojatun uuniritilän päälle (voit laittaa 2 ritilää samanaikaisesti). Laita ritilä(t) uuniin ja jätä kansi hiukan raolleen. Vaihda puolessa välissä ritilöiden paikkaa. Kuivaus on riittävä, kun marjat tuntuvat kovilta.

Purkita ja säilytä kuivassa paikassa. Kuivatus kuivurilla Pese ja puhdista marjat hyvin, kuivaa pyyhkeellä. Asettele marjat kuivurin ritilöille ohuelti, kannattaa käyttää vain puolia ritilöistä yhtä aikaan. Laita kuivuri päälle. Vaihda ritilöiden paikkaa noin 2 tunnin välein (alimmainen päällimmäiseksi jne.).

Jatka kuivatusta kunnes marjat tuntuvat kovilta, kuivattujen marjojen paino on noin 10% tuoreiden painosta. Purkita ja säilytä kuivassa paikassa. Kuivattuja aronian marjoja voit syödä sellaisenaan tai nauttia esim. jogurtin, viilin tai puuron kera. Tässä yksi meidän perheen ehdoton suosikki aamupalaksi.
Näytä koko vastaus