Contents
- 1 Miten paistaa Koipireisi?
- 2 Kauanko Broilerinkoivet uunissa?
- 3 Mitä mausteita broilerin jauhelihaan?
- 4 Mistä tietää onko Koipireisi kypsä?
- 5 Paljonko on kaloreita broilerin Koivessa?
- 6 Voiko broilerin nahan syödä?
- 7 Mistä tunnistaa pilaantuneen broilerin?
- 8 Onko Broilerissa kovaa rasvaa?
- 9 Miksi kanaa ei saa laittaa kylmälle pannulle?
- 10 Voiko kanan kypsentää uunissa?
- 11 Miten Broilerista saa mureaa?
Miten Maustan broilerin koivet?
Maustematka maailman ympäri – Miedosta broilerinlihasta saa maustamalla aina uudenlaista. Voitele koivet öljyllä ja hiero pintaan mieluinen makumaailma. Välimerelliset koivet saavat mausteeksi sitruunaista maustevoita. Sekoita pehmeän voin joukkoon pestyn, raastetun sitruunan kuori, rosmariinia ja runsaasti silputtua valkosipulia.
- Hiero nahan alle suolaa ja maustevoita.
- Leikkaa sitruuna ohuiksi viipaleiksi ja lisää viipaleet koipien päälle.
- Lorauta pintaan oliiviöljyä ja rouhi reilusti mustapippuria.
- Ranskalaiset koivet vaativat nahan alle suolaa ja salvian lehtiä tai kuivattua salviaa sekä pintaansa hennon kerroksen dijoninsinappia.
Vierelleen runsaasti puolikkaita sipuleita ja kirsikkatomaatteja. Marokkolaiset koivet syntyvät, kun lisäät mausteeksi paprikajauhetta, murskattuja korianterin siemeniä, juustokuminaa, ripauksen chiliä ja kanelia sekä kylkeen uunivuokaan makeita paprikoita paahtumaan.
- Amerikkalaiset koivet marinoidaan BBQ-kastikkeella ja paahdetaan grillissä tai uunin grillivastuksen alla meheviksi.
- Samalla uunissa kypsyvät lohkoperunat.
- Tarjoa kastikkeena savupaprikalla ja ananasmurskalla maustettua turkkilaista jogurttia tai majoneesia.
- Venälaiset koivet suolataan ja hierotaan paprikajauheella ja murskatulla valkosipulilla.
Pintaan lorautetaan juoksevaa hunajaa ja smetanaa. : Rapeat reidet – broilerinkoipi kannattaa unohtaa uuniin
Näytä koko vastaus
Miten paistaa Koipireisi?
Valmistusohje – Ota koivet huoneenlämpöön ½ tuntia ennen kypsentämistä. Paista 175°C tasalämpöuunissa n.60 min, kunnes sisälämpötila on +75°C. Halutessasi broilerista ylikypsää, jätä broileri uuniin vielä puoleksi tunniksi.
Näytä koko vastaus
Onko Koipireisi terveellistä?
3. Kananrinta vai kanankoipi? – Koipireisi on tummempaa lihaa ja sisältää enemmän anemiaa ehkäisevää rautaa ja immuunikykyä parantavaa sinkkiä. Se onkin parempi vaihtoehto kuin broilerinrinta. Rasvaa koivessa on hieman enemmän kuin rinnassa, mikä tyydyttää näläntunteen ja siirtää sitä pidemmälle.
Näytä koko vastaus
Missä vaiheessa kana kannattaa maustaa?
Säilytä mausteen aromit – Mausteiden lisäämiseen ruokaan ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Se riippuu siitä, mitä ruokaa valmistat. Mausteen maku puolestaan riippuu siitä, missä vaiheessa se lisätään ruokaan. Siksi jotkin mausteet on hyvä lisätä ruokaan ruoanvalmistuksen alussa ja toiset loppuvaiheessa.
- Esimerkiksi suolan voi lisätä ruokaan oman maun mukaisesti kokkailun alussa tai lopussa, sillä sen maku ei muutu ruokaa valmistettaessa.
- Valko-, puna- ja viherpippurit taas suositellaan lisättäväksi viimeisenä, jotta niiden maku säilyy tuoreena.
- Mustapippuri kannattaa sen sijaan laittaa raaka-aineen pintaan jo ennen paistamista, jos paistat pannulla lihaa tai kanaa.
Pannun rasva parantaa pippurin makua nostamalla sen aromin esiin. Tuoreet yrtit suositellaan lisättäväksi vasta ruoanlaiton loppuvaiheessa, jotta niiden herkät aromit eivät tuhoudu. Lehtiyrtit, kuten basilika, korianteri tai kirveli, eivät kestä hauduttamista tai paistamista.
- Niiden sijaan tällöin kannattaa käyttää kuivattuja mausteita.
- Tuoreista yrteistä poikkeuksena on rosmariini, joka kestää hyvin pannua ja uunia.
- Siksi sen voi lisätä ruokaan heti jo ruoanlaiton alkuvaiheessa, jotta se antaa ruoalle mahdollisimman paljon makua.
- Osa mausteista tarvitsee pientä esivalmistelua maistuakseen parhaalta.
Punaiset mausteet, kuten chili, paprika ja curryt, vaativat öljyssä kypsentämistä, jotta niiden makuvivahteet saadaan esiin. Kuumenna niitä pannulla tilkassa öljyä, ja mausteen maku muuttuu. Myös juustokuminaa ja maustetahnoja kannattaa lämmittää öljyssä hetken aikaa ennen ruoanvalmistamista.
Näytä koko vastaus
Kauanko Broilerinkoivet uunissa?
Broilerinkoivet eli kanankoivet uunissa valmistetaan näin. – 1. Sekoita mausteet keskenään. Huuhdo broilerin koivet, kuivaa ja aseta uunivuokaan. Kaada päälle mausteseos ja pyörittele koipia liemessä.2. Kypsennä broilerinkoivet uunissa 200 asteessa. Kanankoivet ovat kypsät noin 30 minuutissa.3.
Näytä koko vastaus
Miksi broileri on sitkeää?
1. Kuumenna uuni riittävän kuumaksi – Valmista broilerit mieluiten 200-asteisessa uunissa. Matalamassa lämpötilassa vaarana on, että fileitä tulee pidettyä uunissa aivan liian kauan. Tämä voi johtaa helposti kuivaan ja sitkeään lopputulokseen.
Näytä koko vastaus
Mitä mausteita broilerin jauhelihaan?
Broilerimureke on herkullinen ja vähärasvainen – Herkullinen broilerimureke valmistuu näppärästi broilerin jauhelihasta, jolloin murekemassan ainekset vain sekoitetaan keskenään. Hentoarominen liha saa seurakseen runsaasti mausteita: currya, paprikajauhetta ja sitruunaa. Suloiset broilerisamosat ovat intialaistyylisiä pasteijoita, jotka on helppo pakata mukaan työpäivän lounashetkeä varten. Pasteijoiden taikinassa yhdistyvät vehnä- ja riisijauhot sekä garam masala -mausteseos. Rapea kuori kätkee sisäänsä mehevää pekonia, maukasta broilerin jauhelihaa sekä laajan kattauksen erilaisia mausteita.
Näytä koko vastaus
Mistä tietää onko Koipireisi kypsä?
Paistolämpömittari kertoo totuuden kanan kypsyydestä – Asiantuntija huomauttaa, että ainoa varma tapa kanan kypsyyden selvittämiseen on lihalämpömittarin käyttö. Lämpötila, jonka kanan paksuimman osan kohdalla kertoo varmasti kypsyydestä on 71–74 astetta.
Näytä koko vastaus
Miten paistaa broilerin fileet?
Pannulla: Paista fileet öljytyllä pannulla miedolla lämmöllä 12-15 minuutin ajan muutaman kerran käännellen. Uunissa: Kuumenna uuni 200-asteeseen ja laita sinne tyhjä uunivuoka 10 minuutiksi. Laita fileet kuumaan uunivuokaan ja paista 12 minuuttia.
Näytä koko vastaus
Paljonko on kaloreita broilerin Koivessa?
Suosituimmista | viimeksi/alkup./mahtuu | |||||||
Ravintoainelista | kcal/100 g | P | H | R | annos | |||
Broilerin koipireisi, nahaton, pelkk liha | 120 kcal | 16 g | 0 g | 3,8 g | 150 g | |||
Broilerin koipireisi, perinteisesti marinoitu, Atria (1kpl) | 167 kcal | 14 g | 0,7 g | 13 g | 300 g | |||
Kananpojan broilerin koipireisi (maustamaton) 900 g r, Kariniemi | 190 kcal | 17 g | 0 g | 14 g | 300 g | |||
Broilerin koipireisi, 1kpl | 167 kcal | 13 g | 1,1 g | 13 g | 167 g | |||
Broilerin koipireisi (Atria) | 167 kcal | 14 g | 1,1 g | 13 g | 100 g | |||
Broilerin koipireisi, nahaton, keskikok., annos 100 g | 80 kcal | 13 g | 0 g | 3 g | 100 g | |||
Broilerin koipireisi | 167 kcal | 14 g | 0,7 g | 13 g | 150 g | |||
Kariniemen kananpojan broilerin koipireisi, maustamaton, 900 g r | 190 kcal | 17 g | 0 g | 14 g | 250 g | |||
Broilerin koipireisi marinoitu (ilman nahkaa) Kypsennetty, annos 310 g | 200 kcal | 15 g | 1,1 g | 1,6 g | 100 g | |||
Broilerin koipireisi, hunajamarinoitu (Pirkka), annos 400 g | 233 kcal | 15 g | 1,6 g | 18 g | 400 g | |||
Broilerin koipireisi (Atria), annos 450 g | 165 kcal | 13 g | 1,1 g | 13 g | 125 g | |||
Marinoitu broilerin koipireisi (Maistuva), annos 300 g | 200 kcal | 15 g | 1,2 g | 16 g | 300 g | |||
Broilerin koipireisi paistettu, ilman nahkaa (Atria), annos 100 g | 208 kcal | 28,4 g | 0,7 g | 9,3 g | 100 g | |||
Marinoitu broilerin koipireisi (Maistuva), annos 400 g | 200 kcal | 15 g | 1,2 g | 16 g | 400 g | |||
Marinoitu broilerin koipireisi (Pirkka), annos 100 g | 180 kcal | 13 g | 1,8 g | 14 g | 100 g | |||
Marinoitu broilerin koipireisi (Kotimaista), annos 100 g | 195 kcal | 14 g | 0,2 g | 15 g | 100 g | |||
Yrttinen broilerinkoipi (koipireisi) (Amica), annos 100 g | 141 kcal | 24 g | 0,2 g | 4,8 g | 100 g | |||
Broilerin koipireisi marinoitu (Atria), annos 300 g | 195 kcal | 14 g | 0,5 g | 15 g | 300 g | |||
Broilerin koipireisi, nahaton, uunissa paistettu (Fineli), annos 100 g | 162 kcal | 27,8 g | 0 g | 5,5 g | 100 g | |||
Grillattu broilerin koipireisi (Kyps), annos 200 g | 293 kcal | 22,9 g | 0 g | 22,6 g | 200 g | |||
Marinoitu broilerin koipireisi (Kanamestarin), annos 400 g | 190 kcal | 16 g | 0,5 g | 14 g | 400 g | |||
Broilerin koipireisi maustamaton (S-ryhm), annos 100 g | 220 kcal | 16 g | 0 g | 17 g | 100 g | |||
Marinoitu broilerin koipireisi (Kanamestari), annos 100 g | 200 kcal | 15 g | 1,2 g | 16 g | 100 g | |||
Broilerin koipireisi marinoitu (Kanamestari), annos 450 g | 200 kcal | 15 g | 1,2 g | 16 g | 450 g | |||
Broilerin koipireisi, hunajamarinoitu (2013) (Pirkka/hk), annos 100 g | 230 kcal | 15 g | 1,6 g | 18 g | 100 g | |||
Broilerin koipireisi (Rainbow), annos 100 g | 195 kcal | 14 g | 0,3 g | 15 g | 100 g | |||
Maustamaton broilerin koipireisi (Kanamestari), annos 700 g | 210 kcal | 17 g | 0 g | 16 g | 700 g | |||
Kanamestari marinoitu broilerin koipireisi (Hkscan), annos 250 g | 175 kcal | 14,8 g | 0,5 g | 12,7 g | 250 g | |||
Broilerinkoipi provencelaisittain (koipireisi) (Amica), annos 150 g | 118 kcal | 17,8 g | 1,2 g | 4,6 g | 150 g | |||
Broilerin koipireisi, grillattu nahkoineen (-), annos 200 g | 293 kcal | 22,9 g | 0 g | 22,6 g | 200 g | |||
Omat reseptit ja ateriat | kcal/100 g | annoksia | kpl | paino | ||||
Julkiset reseptit | kcal/100 g | annoksia | kpl | paino | ||||
|
/td>
Voiko broilerin nahan syödä?
2. Siipikarja (nahkoineen) – Lähes kaikki ekspertit ovat yhtä mieltä siitä, että kalkkuna ja kana ovat hyväksi terveydelle. Volek haluaa kuitenkin vielä painotta, että myös nahan syönti on täysin sallittua. Kanan nahkan rasva on hyvin samantapaista kuin naudassakin.
Näytä koko vastaus
Mistä tunnistaa pilaantuneen broilerin?
Haju ei välttämättä tarkoita, että tuote olisi pilalla – Myöskään naudanlihan tai muun tuotteen kohdalla haju ei johdu suojakaasusta, vaan se on todennäköisesti bakteerin aiheuttama. – Jos naudanlihapakkauksen avaamisen yhteydessä haistaa voimakkaan tuoksun, se johtuu pilaajabakteerien happeen liittyvästä aineenvaihdunnasta.
Björkroth muistuttaa, että pieni haju pakkausta avatessa ei kerro siitä, että ruoan laatu olisi vakavasti heikentynyt. Aistinvarainen arviointi pitää kohdistaa elintarvikkeeseen, eikä tuotteen avaamishetkeen. ” Hajut katoavat lyhyen tuulettumisen jälkeen. – Hajut ovat vaarattomia eivätkä kerro ruoan pilaantumisesta, jos ne katoavat lyhyen tuulettumisen jälkeen.
Suojakaasupaketin kannattaa avaamisen jälkeen antaa tuulettua vaikkapa minuutin ajan. Kun uusiksi haistaa, niin lihan ei pitäisi enää haista pahalta. Jos tuote haisee edelleen, se on todennäköisesti pilaantunut, Björkroth toteaa. Joskus epämiellyttävän hajun taustalla voi olla ihan vain raaka liha.
Näytä koko vastaus
Onko Broilerissa kovaa rasvaa?
Näin erota “pahisrasvan” – Siirtyminen kovista rasvoista pehmeisiin näkyy veren rasva-arvoissa lähes saman tien. – Tämä tietysti riippuu lähtötilanteesta, eli ruokavaliosta sekä siitä, kuinka suuria muutoksia tekee. Kun ravitsemustieteen opiskelijat muuttivat omassa ruokavaliossaan rasvan laatua, muutos rasva-arvoissa tapahtui jo viikossa.
” Kun tyydyttyneen rasvan osuus on alle yhden kolmasosan, rasvan laatu on hyvä. Rasvan saantisuositus aikuisilla ja yli 2-vuotiailla lapsilla on 25–40 prosenttia energiasta. Tämä tarkoittaa miehillä keskimäärin 80:tä grammaa ja naisilla 60:tä grammaa päivässä. Keho käyttää rasvaa solujen rakennusaineena ja energiantuotossa.
Rasvan mukana saadaan rasvaliukoisia A-, D-, ja E-vitamiineja sekä välttämättömiä rasvahappoja. Tuija Pusa toteaa suomalaisen ruokavalion sisältävän aivan liian paljon epäterveellistä kovaa rasvaa. Siirtyminen kovista rasvoista pehmeisiin näkyy veren rasva-arvoissa lähes saman tien.
Uva: Colourbox Miten sitten voi erottaa, onko rasva epäterveellistä “pahisrasvaa” vai terveellistä pehmeää? – Eläinperäisissä rasvoissa on runsaasti kovaa rasvaa, lukuun ottamatta kalaa ja siipikarjaa. Kasvirasvoista taas suurin osa on pehmeitä, lukuun ottamatta kookos- ja palmuöljyä, ravitsemusasiantuntija yksinkertaistaa.
Rasvat jaotellaan niiden kemiallisen koostumuksen perusteella tyydyttyneisiin, eli koviin ja tyydyttymättömiin, eli pehmeisiin rasvoihin.
Näytä koko vastaus
Miksi kanaa ei saa laittaa kylmälle pannulle?
Suomalaisten yleisimmät kokkimokat liittyvät valmistusaikaan ja -lämpötilaan sekä raaka-ainevalintoihin. IS kokosi listan tavallisimmista mokista, joita ruokaa laittaessa tehdään. Oletko tehnyt samoja virheitä kotikeittiössäsi? 1. Mautonta lihaa Liha tulisi aina nostaa kuumalle paistinpannulle, mieluiten sen jälkeen, kun se on ollut 15-20 minuuttia huoneenlämmössä. Jos lihan laittaa pannulle liian kylmänä, lihassyyt eivät mene kiinni ja lihasneste valuu vedeksi pannulle. Lopputulos on harmahtava, vetinen – ja mauton, varoittaa Taina Pirkola, Liha maistuu parhaiten, kun kuumentaa pannun ennen ruskistamista mahdollisimman kuumaksi, jolloin lihan pinta ruskistuu ja maut pysyvät sisällä. Ruskistus tulee tehdä molemmin puolin. Sen jälkeen pannun lämpötilaa voi pienentää lihan kypsennystä varten.2. Pitkä kypsennysaika Esimerkiksi lihapullia ja pihvejä paistaessa kannattaa muistaa olla täyttämättä pannua äärilaitoja myöten. Mitä enemmän pannulla on tavaraa, sitä enemmän pannu viilenee. Jos paistettavaa on paljon, kannattaa suosiolla paistaa raaka-aineet kahdessa osassa. Siten lopputulos on rapeampi ja maukkaampi, Pirkola suosittaa.3. Ylikypsiä kasviksia Me suomalaiset mielellämme kypsennämme kasviksemme ylikypsiksi, tuumaa Pirkola. Hän suosittelee esimerkiksi porkkanoiden kypsentämistä al dente -vaiheeseen, jolloin ruuassa on tallella vielä maku – ja koostumus. Perunoidenkaan ei tarvitse antaa kiehua räjähtämispisteeseen, kypsymisaika pyörii 20 minuutin hujakoilla. Hampaillekin täytyy jäädä tekemistä.4. Liisterimuusia Perunamuusista tulee kuin tapettiliisteriä, jos siihen valitsee perunalajikkeen, joka toimisi paremmin keitinperunana. Nyrkkisääntö on, että jauhoisia perunoita käytetään muusiin, uuniperunaksi sopii hieman kiinteämaltoisempi lajike, jossa on kuitenkin tärkkelystä mukana. Kaikkein kiintein sopii parhaiten keitinperunaksi. Oikeilla valinnoilla saa aikaan oikein hyvän lopputuloksen, Pirkola kannustaa. /> 5. Eri kypsyysasteisia raaka-aineita Esimerkiksi perinteistä lihakeittoa, tai vaikka vihannesvokkia valmistaessa tulee huomioida, että esimerkiksi sipuli tarvitsee vähemmän aikaa kypsyäkseen kuin vaikka lanttu. Raaka-aineet tulisi lisätä keitokseen siten, että kypsymisaikaa tarvitseva lajike saa muhia pisimpään. Ruuan maku on parhaimmillaan kun kaikki raaka-aineet ovat samassa kypsyysasteessa. Näistä kotimaisista kasviksista punajuuri ja lanttu tarvitsevat eniten aikaa.6. Huono hygienia kanan kanssa Kylmäketjusta tulee huolehtia erityisellä tarkkaavaisuudella, kun valmistaa ruokaa kanasta. Samoin, jos kanaa leikkaa leikkuulaudalla, välineet tulee veistä myöten pestä tarkkaan ennen kuin pilkkoo esimerkiksi kasviksia. Vaikka salmonellariski on nykyisin minimaalinen, sen vaara on kuitenkin olemassa, Pirkola huomauttaa. Kanaa ei myöskään sovi säilyttää lämpimässä niin pitkään kuin muita.7. Sinne päin -mittailu Kokenut kotikokki voi lurautella erilaisia raaka-aineita hyvinkin näppituntumalla, sillä hänellä tuo taito on jo kehittynyt. Kokemattomamman kannattaa ehdottomasti mitata kaikki mahdollinen, jotta tekeillä oleva ruoka onnistuisi. Näin etenkin leivonnan kohdalla.8. Lässähtäneet kakut Jos paistaa uunissa kakkua ja erehtyy avaamaan uuninluukun alkuvaiheessa, saa pöytäänsä kuohkean kakkusen sijaan lättänän pannukakun. Luukun kannattaa antaa olla kiinni ainakin ensimmäisen puolen tunnin ajan. Kun lähellä paistoajan loppua näkee, että kakun reunat alkavat irrota vuoasta, sitten sopii avata luukku ja testata puikolla, että vieläkö kakun sisällä on nestettä.9. Klimppikastiketta Toisinaan sitä on vaikea peittää, klimppikastiketta. Yleensä kastike klimppiintyy, kun alkuvaiheessa ei ole riittävästi nestettä. Tässä vaiheessa klimppinen kastike kannattaa valuttaa siivilän läpi. Myös suurimmat klimpit voi painella lusikalla ristikon läpi, eli paseerata, jonka jälkeen ne voi lisätä vielä kastikkeeseen, Pirkola kertoo.10. Vanhoja raaka-aineita Milloin viimeksi tarkistit mausteidesi ja jauhojesi päiväykset? Esimerkiksi maustekaapin perukoilta löytyvät liivatelehdet saattavat tuoda ostosmuistoja yli kymmenen vuoden takaa. Vanhoja mausteita käyttämällä ruuan maku on väistämättä miedompi kuin tuoreilla.11. Ylilyönnit hiivan kanssa Hiivaa kannattaa oikeasti laittaa vain sen verran kuin ohjeessa sanotaan, ellei halua leipomuksistaan syömäkelvottomia tai simastaan alkoholipitoista. Jos ei ole innokas leipoja ja puolikkaan tuorehiivan heittäminen hukkaan harmittaa, se kannattaa ennemmin pakastaa kuin pistää väkisin taikinatiinuun. Jos ei tarvitse tuorehiivaa säännöllisesti, kannattaa käyttää ennemmin kuivahiivaa. Paketeissa annetaan tarkat ohjeet tarvittavasta määrästä.12. Kovat paistolämpötilat Reseptien paistoajat ovat ohjeellisia, oman uunin tunteminen auttaa hahmottamaan paistoajan oikein. Kiertoilmauunin käyttäjän sopii muistaa, että uunin lämpötilan tulisi olla noin 20 astetta vähäisempi kuin resepteissä kerrotaan. Ja paistoaikakin on viitisen minuuttia lyhyempi kuin tavallisella uunilla. Joulun aikaan myös tavallisten uunien käyttäjien kannattaa olla tarkkana erityisesti pipareiden paistamisen kanssa. Sopivan kypsyysasteen ja karrelle palaneen piparin ero voi oikeasti olla minuutti.13. Maustaminen vapaalla kädellä Toisinaan maustaminen onnistuu mutulla, mutta yhtä usein näppituntuma vie myös hakoteille. Jos ei ole ihan varma mausteiden määrästä, kannattaa ehdottomasti maistaa. Keittoihin voi lisätä mausteita vielä myöhemminkin, mutta esimerkiksi lihamurekkeesta on järkevää tehdä pieni koepaistos, jotta tietää, pitääkö mausteita vielä lisätä, Pirkola vinkkaa.14. Liian vähän etukäteisvalmisteluja Kun työpäivän jälkeen saapuu kotiin vatsa huutaen, ruuan soisi valmistuvan nopeasti. Arjen sujuvuuteen voi vaikuttaa valmistelulla: Viikonloppuna voi tehdä ruokaa vähän isompia satseja, joista lämmittämällä pärjää hyvin viikon puoliväliin, Pirkola vinkkaa. Toinen vaihtoehto on valmistella tulevan päivän ruokaa edellisenä iltana esimerkiksi kuorimalla kasvikset ja ruskistamalla lihat valmiiksi. Kuoritut perunat säilyvät vedessä vuorokaudenkin ja porkkanat taas voi pitää kuorittuina jääkaapissa. Arkiruokastressiä voi helpottaa myös suunnittelemalla tulevien päivien ruuat, ja ostokset, etukäteen. Liha tulee nostaa aina kuumalle paistinpannulle. Olisi myös hyvä ettei pannulle ahda liikaa tavaraa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Esimerkiksi lihakeiton ainekset tulisi keittää siten, että pisimmän kypsymisajan vaativa raaka-aine lisätään keitokseen ensimmäiseksi. Kuva: Jukka Lehtinen Hiivan kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos ylimääräistä tuorehiivaa jää, se kannattaa heittää ennemmin pakastimeen säilöön kuin taikinan sekaan. Kuva: IS / Ilkka Mäkinen
Näytä koko vastaus
Kauanko kanaa pitää paistaa?
Ota tuote huoneenlämpöön n.30 min ennen kypsennystä. Paista suikaleet kypsäksi paistinpannulla tilkassa öljyä n.10 min välillä käännellen.
Näytä koko vastaus
Paljonko suolaa Broileriin?
Haluatko herkutella niin, että kroppakin kiittää? Varsinkin sydän tykkää kananpojan vähäisestä suolamäärästä. Broilerinliha on valkoista lihaa, jota voit syödä ilman rajoituksia – myös ravitsemussuositusten mukaan. Kanassa on runsaasti proteiinia, mutta vain vähän rasvaa ja suolaa.
- Maustamattomassa kananpojan lihassa suolapitoisuus on noin 0,15 g / 100 g.
- Tuotteen suola tulee ainoastaan lihassa luontaisesti esiintyvästä natriumista.
- Natrium on ihmiselle tärkeä mineraali, mutta pienikin määrä sitä riittää.
- Siksi kananpoika on hyvä vaihtoehto sinulle, joka haluat huolehtia terveydestäsi.
Miedosti suolatuissa ja maustetuissa kananpojan tuotteissa suolapitoisuus vaihtelee 0,6-1,2 g/100 g välillä. Miedosti suolatut tuotteet ovat erityisen käteviä silloin, jos itse maustaessa suolaa tulee herkästi lisättyä liikaa. Ruokaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota rasvan määrään ja laatuun, proteiinipitoisuuteen sekä suolan määrään.
Runsas suolan käyttö on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen, joka puolestaan on riski sydän- ja verisuonitaudeille. Liika suola myös rasittaa muun muassa luustoa ja munuaisia. Suolan sisältämä natrium on elimistölle välttämätön ravintoaine, jota tarvitaan mm. nestetasapainon ylläpitämiseen ja lihasten toimintaan.
Elimistö kuitenkin saa tarvitsemansa natriumin ruoan sisältämästä luontaisesta natriumista. Suolaa kaipaa lähinnä makuaisti. Sydän pitää kananpojalla herkuttelusta. Varsinkin silloin, kun valitaan Sydänmerkillä varustettu tuote. Sydänmerkki osoittaa, että tuote on terveyden kannalta parempi valinta.
Sydänmerkin saavat vain sellaiset elintarvikkeet, joissa rasvan ja suolan määrää on rajoitettu ja rasvan laatu on hyvä. Sydänmerkkiä hyödyntämällä sinun on helppo parantaa ruokavaliotasi terveellisempään suuntaan – mausta tinkimättä. Jo yli 20:lle Kariniemen tuotteelle on myönnetty Sydänmerkki. Kariniemen Kananpojan Pikkupullat ovat markkinoiden ainoa suolan ja rasvan kannalta parempi lihapyörykkä.
Kariniemen Kananpojan Ohuen ohut fileepihvi hunaja taas on ainoa marinoitu tuote, joka on ansainnut Sydänmerkin. Kaikki Kariniemen Sydänmerkki-tuotteet voit katsoa täältä, Herkuttele siis huoletta makoisalla kanalla. Ruokavalion vaihtelusta ja monipuolisuudesta voit huolehtia valitsemalla aina uuden reseptin osoitteesta kariniemen.fi/reseptit,
Näytä koko vastaus
Voiko kanankoipia lämmittää mikrossa?
Saako broileria kuumentaa uudelleen? Asiantuntija kertoo, mitkä ruoat kannattaa ehdottomasti jättää uudelleen lämmittämättä 2:08 Lyonin kana – näin valmistuu ylistetty kanaruoka Julkaistu 16.07.2020 17:00 Elintarvikeasiantuntija kertoo, mitkä ruoat kannattaa jättää uudelleen lämmittämättä. Asiasta uutisoi brittilehti The Sun. Videolta näet, miten valmistuu huippusuosittu Ruokaa jää usein syöntikerralta yli, eikä sitä useimmissa tapauksissa kannata missään nimessä heittää roskiin.
Mutta voiko kaikenlaisia ruokia sitten jäähdyttää ja lämmittää uudelleen? Australialaisen elintarvikeviraston edustaja Lydia Buchtmann kertoo, että esimerkiksi broilerinlihaa voi huoletta lämmittää uudelleen. Sen lämmityksessä tulisi kuitenkin olla hellävarainen, sillä erityisesti mikrossa broileri ylikypsyy helposti kuivaksi.
Kypsennetty broileri ei säily jääkaapissa päiväkausia. Buchtmann suosittelee maksimissaan kolmen päivän säilytystä. Broilerin voi lämmittää esimerkiksi uunissa tai mikrossa. Uudelleen lämmittäessä broileri kannattaa leikata pienemmiksi paloiksi, jolloin se kypsyy tasaisemmin.
Näytä koko vastaus
Voiko kanan kypsentää uunissa?
Kypsennä broilerinfileet uunissa 225-asteessa. Kanafileet kypsyvät noin 15–20 minuutissa. Peitä broilerin rintafileet löyhästi foliolla tai leivinpaperilla ja anna vetäytyä 10–15 minuuttia ennen viipalointia.
Näytä koko vastaus
Miten paistaa kana uunissa?
Broileri uunissa valmistuu hitaasti mureaksi hauduttaen tai tarvittaessa vähällä vaivalla nopeasti maukkaaksi arkiruoaksi. Broileri uunissa voi olla nopea ja hyvä arkiruoka tai viikonlopun herkkuruoka. Kokosimme Kotilieden parhaat uunibroileriohjeet. Lue myös: Kanapata hautuu hissukseen – kurkista helpot ja hurmaavat patareseptit broilerista Uunissa mehevimmäksi kypsyvät rasvaiset, luulliset sekä nahalliset broilerin osat: koipireidet, nuijat ja siivet, rinta- ja paistileikkeet sekä tietysti kokonainen broileri.
Toki myös vähärasvaiset rintafileet voi kypsentää uunissa, mutta kypsyyden kanssa kannattaa olla tarkka. Nopea paistaminen 200-asteisessa uunissa vartin verran riittää. Jos haluat olla tarkka ja varoa, että liha ei pääse ylikypsäksi ja kuivaksi, käytä paistolämpömittaria. Aseta mittari lihan paksuimpaan kohtaan niin, ettei mittari osu luuhun.
Kun sisälämpötila on 73–75 astetta, broilerinliha on parhaimmillaan. Jos et omista paistolämpömitaria, kypsyyden voi tarkistaa myös pistämällä tikulla lihan paksuimpaan osaan. Kun valuva neste on kirkasta, liha on kypsää. Uunissa mehevimmäksi kypsyvät rasvaiset, luulliset sekä nahalliset broilerin osat: koipireidet, nuijat ja siivet, rinta- ja paistileikkeet sekä tietysti kokonainen broileri. Lisukekasvikset kypsyvät lihan kanssa rinta rinnan. Kuva: Jorma Marstio
Näytä koko vastaus
Miten Broilerista saa mureaa?
Kokeile niksiä: Liota fileet suolavedessä – Kanan rintafileet pitävät sisällään vähän sidekudosta, mikä tarkoittaa sitä, että fileet voidaan paistaa nopeasti. Pitkää kypsennysaikaa tarvitaan, kun lihassa on paljon sidekudosta. Kanan rintafileissä on myös hyvin vähän rasvaa, minkä vuoksi liian pitkä kypsennysaika voi tehdä lihasta liian kuivaa.
Yksi tapa varmistaa rintafileiden mehukkuus on liottaa niitä suolavedessä tunnin verran ennen paistamista. Näin solut imevät itseensä vettä. Ota huomioon, että kyseessä on marinoinnin kaltainen niksi kotikokeille. Suolavedessä liottaminen ei tarkoita samaa, kuin elintarviketeollisuuden lihoihin injektoima suola.
Valitse siis kaupasta suolatonta kanaa, jonka lihapitoisuus on 100 prosenttia. Suolaveteen tarvitset: n.1 litra vettä 3 rkl suolaa (2 rkl sokeria) Sekoita kulhossa suola ja sokeri veteen, kunnes ne liukenevat. Lisää joukkoon kanan rintafileet. Peitä kulho kannella ja laita se jääkaappiin noin tunniksi.
Näytä koko vastaus
Miten paistaa broilerin fileet?
Pannulla: Paista fileet öljytyllä pannulla miedolla lämmöllä 12-15 minuutin ajan muutaman kerran käännellen. Uunissa: Kuumenna uuni 200-asteeseen ja laita sinne tyhjä uunivuoka 10 minuutiksi. Laita fileet kuumaan uunivuokaan ja paista 12 minuuttia.
Näytä koko vastaus