Contents
- 1 Milloin lihamureke on kypsä?
- 2 Miksi mureke halkeaa?
- 3 Mitä murekkeen täytteeksi?
- 4 Miksi Jauhelihapihvit ei pysy kasassa?
- 5 Miten kauan paistettu jauheliha säilyy jääkaapissa?
- 6 Mitä tapahtuu jos pakastaa uudelleen?
- 7 Missä asteessa lihamureke paistetaan?
- 8 Voiko Jauhelihapihvejä tehdä ilman korppujauhoja?
- 9 Mitä Lihamurekkeen päälle?
- 10 Mitä tarjota murekkeen kanssa?
Mitä murekkeen sisään?
10 vinkillä uutta makua murekkeeseen –
- Korvaa mureketaikinan vesi vaihteeksi muulla nesteellä. Voit käyttää esimerkiksi kasvislientä, tomaattimurskaa tai ruokakermaa.
- Gluteeniton mureke syntyy, kun vaihdat korppujauhojen tilalle 100 g keitettyä perunaa. Vähennä tällöin nesteen määrä yhteen desilitraan.
- Vanha hyvä niksi saada murekkeeseen makua on lisätä massaan sipulikeittopussi ja nesteeksi kermaviiliä. Tällöin korppujauhoja tarvitaan vain ½ desilitraa.
- Paista murekkeeseen sipulia tai pekonia.
- Vaihda osa jauhelihasta lampaan- tai hirvenjauhelihaan. Riistasta tehdyn mureketaikinan voi maustaa kuivatuilla tai tuoreilla puolukoilla ja karpaloilla, mustaherukka- tai muulla marjahillolla.
- Mausta mureke pippurin lisäksi vaikka paprikajauheella tai juustokuminalla. Myös tuoreet tai kuivatut yrtit antavat mukavan maun.
- Kevennetyn murekkeen saat korvaamalla osan jauhelihasta sienillä tai kasviksilla. Lisää kuitua saat vaihtamalla korppujauhot ruiskorppujauhoihin.
- Murekkeen täyttämisessä on vain mielikuvitus rajana. Perinteikkään ja näyttävän täytteen saa keitetyistä kananmunista.
- Pieni määrä sinihomejuustoa terästää makua.
- Italialaistyylisen murekkeen saat, kun lisäät taikinaan aurinkokuivattua tomaattia, kapriksia ja mozzarella- tai parmesaanijuustoa.
Milloin lihamureke on kypsä?
Kypsennä mureketta ja sipulinpuolikkaita 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia. Mureke on kypsä, kun pistettäessä pursuava neste on kirkasta. Voit voidella sipulit toistamiseen paistoaikana, jos pinta tuntuu kuivalta.
Näytä koko vastaus
Miksi mureke halkeaa?
Luumuilla täytetty lihamureke. Lihamureke, niin arkipäiväinen mutta samaan aikaan niin retro-ruoka että sitä voi jo nykyään taas tarjoilla jopa vieraillekin, varsinkin jos valitsee sen lisukkeet oikein ja tarjoilee sen näyttävästi isolta vadilta. Meillä lihamureke on aina perinteisesti täytetty luumuilla ja näin teen varsin useon kun lihamureketta valmistan.
- Lihamureke on oikeasti vain iso lihapulla, ja kokonsa takia varsin helppotekoinen.
- Lihamureke vaatii vieläkin vähemmän vaivaa kuin jauhelihapihvit, se hoituu yksikseen uunissa joten aikaa jää muuhunkin kuin ruoanlaittoon.
- Jauha lihamurekkeen lihat itse, se kannattaa jotta varmasti tiedät mitä ruoassasi on, ja helpoten teet sen monitoimikoneessa tai lihamyllyllä.
Jos käytät valmista jauhelihaa käytä sika-nautaa, siinä on hyvin rasvaa suhteessa lihaan joten ylimääräistä voita tai ihraa ei tarvitse lisätä. Toisin kuten kokolihaa uunissa tai pihviä pannulla paistaessa ei kannata aloitta kypsentämistä liian korkealla lämmöllä.
Mureke sisältää kananmunaa ja myös muuta nestettä jota sinne lisäämme ja osa tästä on tultava ulos. Jos paistamisen aloittaa liian kuumalla murekkeen pinta paistuu ruskeaksi ja kauniiksi ja ennen aikojaan. Vahinko alkaa muodostua kun liiat nesteet pyrkivät ulos murekkeesta jolloin murekkeen pinta halkeaa ja ne alkavat valua rapean kauniin pinnan läpi ulos lihasta.
Tämän kokoinen mureke vaatii noin tunnin kypsennyskana uunissa, joten se voi hyvin jättää kotiin kun käväisee sunnuntaina lenkillä.600 g lihaa on hyvässä suhteessa 1½ desiin korppujauhoja ja saman verran vettä. Nesteenä voi kyllä käyttää muutakin, esimerkiksi liha- tai kanalientä tai kermaa joka veisi tämän arkipäiväisen lihamurekkeen jo gourmet-tasolle.
Alkuperäisessä reseptissä jolla aloitin sanotaan että sipuli pitää keittää, itse tulkitsen sen niin että paistan sen ja anna sen ruskistua hiukan. Tässä on oivallinen tapa saada maustettua korppujauhot helpolla tavalla. Kun olet ruskistanut sipulin pannussa lisää siihen tarvittava neste määrä, kaada se kulhoon korppujauhojen päälle ja anna niiden turvota puolisen tuntia huoneenlämmössä.
Kastiketta tehdessä kannatta hyödyntää lisukevihannesten keitinvettä. Lisukkeeksi sopii hyvin itsestään selvän perunan lisäksi keitetty tai höyrytetty parsakaali, kukkakaali ja porkkanat. Lisää siivilöityä keitinvettä kastikkeen sekaan ennen kerman lisäämistä.
- Tällä reseptillä ravitset 4-6 syöjää hieman riippuen mitä sen kera tarjoat, jos lisukkeita on paljon riittää tämä paljon isommalle sakille.
- Arkipäivänä pottumuusi sopii hyvin lisukkeeksi mutta viikonloppuisin keitetyt perunat tai nokkos-pekonimuus i on näyttävämpää varsinkin jos tarjoilet lihamurekkeen isolta vadilta.
Murekkeen kanssa voi myös paahtaa vihanneksia uunissa, samalla lihamurekkeen kanssa jos käytät joko uunipeltiä tai tarpeeksi isoa vuokaa. Tähän sopii hyvin paahdetut perunat ja uunissa paahdetut keltaiset juurekset tai uunissa paahdettu kurpitsa, Uunissa paistettu luumuilla täytettylihamureke 200 g porsaanlihaa 400 g häränlihaa 1 sipuli 2 valkosipulinkynttä 1½ dl korppujauhoja 1½ dl vettä 1 kananmuna 1 rkl suolaa 1 tl valkopippuria 1 tl jauhettua maustepippuria 2 dl kuivattuja luumuja oliiviöljyä paistamiseen ja voiteluun Vaalea kastike: murekkeesta valunutta nestettä vihannesten keitinvesi kermaa vehnäjauhoja suolaa valkopippuria Kuori sipuli ja silppua se hienosti.
Ruskista sipuli keskilämmöllä tilkassa oliiviöljyä tai voita. Lisää hienoksi silputtu valkosipuli juuri ennen kuin sipuli on valmista. Anna valkosipulin paahtua minuutti pari. Ota pannu lämmöltä ja kaada sipulin päälle neste ja anna sen jäähtyä vähän aikaa. Mittaa korppujauhot kulhoon ja kaada sipulivesi päälle lisää muut mausteet (säästä luumut vielä) hyvin sekoittaen.
Anna korppujauhojen turvota puolisen tuntia. Paloittele liha pienemmäksi ja jauha se hienoksi joko lihamyllyssä tai monitoimikoneella. Vispaa kananmuna rikki pienessä kulhossa ja lisää se ja jauhettu liha korppujauhojen sekaan. Sekoita lihamassa huolellisesti kunnes se on tasaista ja notkeaa.
- Tee massalle paistokoe, ota pieni pala sitä ja paista se ja tarkista sen maku.
- Lisää mausteita makusi mukaan ja toista koe.
- Un mausteet ovat paikallaan, muotoile lihamassasta mureke niukasti öljyttyyn uunivuokaan.
- Aloita tekemällä sen alapuoli käyttäen noin puolet taikinasta.
- Levitä liha paksuksi levyksi ja lisää sen keskelle riviin luumut.
Jätä vähän tilaa levynreunalle ja lisää loppu taikina päälle. Muotoile kosteilla käsillä lihasta mureke jolla sileä pinta. Voit sirotella murekkeen päälle vähän korppujauhoja jos niin haluat. Paista mureke uunissa ¾-1 tunti 200 asteen lämmössä. Valele siitä valuneella nesteellä pari kolme kertaa paistamisen aikana.
Pinnan pitää saada kaunis ruskea paahtunut väri, jos se saa liikaa väriä peitä se joko voipaperilla tai foliolla lopuksi paistoaikaa. Nosta viipaloitu mureke vadille ja anna sen levätä folion alla. Siivilöi paistinesteet ja suurusta kastike samalla tavalla kuten reseptissäni Linnanpaisti isän tavalla,
Leikkaa sentin paksuisia viipaleita, ja pane mureke tarjolle vadille se lisukkeiden kera. Lisää vadille murekkeen ympärille keitettyjä perunoita, parsakaalia, inkivääriporkkanoita jne. Lusikoi murekkeen päälle pari kolme ruokalusikallista kastiketta. Tarjoile mureke mustaviinimarjahyytelön, pihlajanmarjahyytelön, kastikkeen ja joko perinteisen tai kanadalaisen Cole Slawin kera.
Näytä koko vastaus
Mitä murekkeen täytteeksi?
Iki-ihanan lihamurekkeen sisältä löytyy yllätys, kun kätket keskelle rivin keitettyjä kananmunia tai paistettuja herkkusieniä. Vanhanajan murekkeen voi täyttää myös suolakurkuilla, juustoraasteella tai pakastevihanneksilla. Astetta modernimpi retroruoka sisältää fetaa ja aurinkokuivattua tomaattia.
Näytä koko vastaus
Voiko murekkeen pakastaa?
Täytetty lihamureke
- Lihamureke on oiva uuniruoka, jota voi tehdä kerralla vaikka tupla-annoksen ja pakastaa sitten osan.
- Kun käytät mureketaikinassa ruiskorppujauhoja, saat siihen mukavan rukiisen makuvivahteen sekä kuituja.
- Voit muokata lihamurekkeen täytettä lisäämällä siihen haluamiasi raaka-aineita: eri juustoja, vihanneksia, aurinkokuivattua tomaattia, oliiveja, keitettyä munaa jne.
vettä + 1 dl kermaviiliä tai ruokakermaa rouhittua musta- (n.1 tl) ja/tai valkopippuria (n. ⅓ tl) feta-, salaatti- tai muuta vastaavaa juustoa kuutioina aurinkokuivattua tomaattia
- Mittaa korppujauhot ja neste kulhoon, sekoita ja anna turvota. Hienonna sipuli, nosta se erikseen omaan kulhoon ja liruta päälle tilkka öljyä. Kypsennä mikrossa noin 1 minuutti. Tai paahda sipuli pannulla. Anna jäähtyä.
- Sekoita kaikki mureketaikinan aineet tasaiseksi massaksi. Muotoile mureketaikina kostutetuin käsin leivinpaperin päälle litteäksi levyksi välillä käsiä kostuttaen. Levitä valutetut fetajuustokuutiot, tomaattisuikaleet ja basilikasilppu murekkeen keskelle.
- Nosta sivut täytteen päälle ja ummista sauma hyvin. Kiepsauta varovasti paperia apuna käyttäen saumapuoli alaspäin. Kypsennä 200-asteisen uunin keskiosassa 30 – 40 minuuttia murekkeen paksuudesta riippuen.
VINKKI: Voit samalla paistaa uunissa perunalohkoja, sipuleja tai uunijuureksia. Levitä perunalohkot, sipulinpuolikkaat ja / tai juureskuutiot uunipellille murekkeen molemmin puolin. Pirskota niiden päälle vähän öljyä ja pinnalle yrttiseosta tms. maustetta. Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy : Täytetty lihamureke
Näytä koko vastaus
Mikä kastike Lihamurekkeelle?
LIHAMUREKE Lihamureke, lihapullat, jauhelihapihvit. Kaikki samaa sukua. Ja aina yhtä suuri yllätys syödessä; miten niin yksinkertaisista aineksista voi tullakin NÄIN hyvää?! Ja heti perään toinen ihmetys: tämähän on mummolaruokaa. Mutta ihmeen hyvältä se maistuu modernissa ympäristössäkin.
Hmmm, vai. Olenkohan muuttumassa mummoksi (ilman lapsenlapsia tai edes lapsiakaan)? Tässä teille minna-mummun murekemaistiaiset. _ LIHAMUREKE vuodelta 1909 700 gr. luutonta naudanlihaa 1 1/2 dl. kermaa 2 dl. vettä (tahi kaljaa) 1 1/2 dl. survottuja korppuja 1-2 munaa 1 1/2 sipulia 2 rkl. voita suolaa hienonn.
valkopippuria voita paistamiseen Voitelemiseen: 1 muna 2 rkl. survottuja korppuja Kastike: 1 rkl. vehnäjauhoja 1 dl. kermaa vettä tahi lihalientä suolaa Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja jauhetaan lihamyllyssä kolmeen kertaan. Survotut korput sekoitetaan kermaan ja veteen ja saavat paisua; sitte ne lisätään vatkattujen munien kera lihaan, joka vaivataan notkeaksi.
Sipuli kuoritaan, leikataan hienoksi ja ruskeutetaan voissa, jäähdytetään hiukan, ja voi siivilöidään murekkeeseen; senjälkeen lisätään mausteet. Voi sulatetaan uunipannussa, mureke kaadetaan siihen, ja muodostetaan soikeaksi pyörykäksi. Pinta tasoitetaan hyvin, ja sivellään vatkatulla munalla, päälle sirotellaan survotut korput.
Sitte pannaan liha uuniin paistumaan ruskeaksi. Pannuun lisätään silloin tällöin kiehuvaa vettä, jolla mureke valellaan usein. Noin tunnin kuluttua on se valmis ja nostetaan silloin vadille. Pannussa oleva voi ja vehnäjauhot ruskeutetaan, kerma ja vettä tahi lihalientä lisätään niin paljon että kastike on kohtalaisen sakeaa.
Astike saa kiehua jonkun min., maustetaan ja siivilöidään. _ LIHAMUREKE nykykielellä 100 g sipulia 1 dl korppujauhoja + 1/2 dl ylimääräistä pinnalle ripoteltavaksi 2 dl kermaa 1 tl jauhettua valkopippuria 1 1/2 tl merisuolaa mustapippuria myllystä ripaus muskottipähkinää 500 g kotimaista naudan jauhelihaa (luomu, 17%) 1 luomumuna 1/2 dl korppujauhoja luomuvoita sipulin kuullottamiseen Kuori ja silppua sipuli, kuumenna nokare voita pannulla ja kuullota sipulisilppu.
Turvota korppujauhot kermassa, lisää suola, valkopippuri, muskotti ja kananmuna, sekoita tasaiseksi tahnaksi. Möyhi korppujauhoseos, jäähtyneet sipulit ja “kierros mustapippuria myllystä” jauhelihan sekaan. Taputtele murekemassa uunivuokaan, silota pinta veteen kastetuilla käsillä.
Ripottele korppujauhot päälle. Paista mureketta 200℃ uunissa vajaa tunti. Tarjoa suolakurkkujen, keitettyjen pottujen, mustaherukkahillon ja kermakastikkeen kanssa. Kastike: Sekoita pari teelusikallista vehnäjauhoja voisulaan (1 tl), anna jauhojen imeä kaikki rasva ja paahtua hetki. Lisää 1-2 dl luomukuohukermaa, mausta merisuolalla ja mustapippurilla (ja lorauksella Tamari-soijakastiketta).
Siivilöi kastike ennen tarjoamista. _ : LIHAMUREKE
Näytä koko vastaus
Voiko Lihamurekkeen tehdä ilman kananmunaa?
Lihapullat voit maustaa yrteillä. Lihapulliin et tarvitse välttämättä kananmunaa tai korppujauhoja. Naudanjauheliha pysyy aivan hyvin koossa ja on pyöriteltävissä pulliksi ilmankin. Mausta lihapullat sitruunankuorella, niin saat niihin pirteän raikkaan maun.
Näytä koko vastaus
Kauanko kilon lihamureke uunissa?
Lihamureke — Ohje Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi. Muotoile mureketaikina uunipannulle leivinpaperin päälle tasaiseksi pötköksi. Paista lihamureketta uunissa 200 °C noin 40 min.
Näytä koko vastaus
Voiko Jauhelihapihvejä tehdä ilman korppujauhoja?
Helpot jauhelihapihvit valmistuvat ilman korppujauhoja ja kananmunaa. Tarvitset jauhelihan lisäksi vain suolaa ja pippuria. Nämä pihvit sopivat siis myös maidotonta, munatonta tai gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Munaton Maidoton Laktoositon Gluteeniton
Näytä koko vastaus
Miksi Jauhelihapihvit ei pysy kasassa?
Jauhelihapihvien valmistaminen on periaatteessa hyvin yksinkertainen juttu. Raaka-aineiden valinnalla, kypsennysmenetelmällä ja muutamalla pikku niksillä voit kuitenkin vaikuttaa merkittävästi pihvien makuun ja rakenteeseen. Jauhelihapihvejä voi valmistaa monella tapaa, eikä mikään niistä ole välttämättä yhtään huonompi tai väärempi kuin toinen.
Raaka-aineiden ja valmistustavan valinnassa pätee kuitenkin muutama nyrkkisääntö, jotka on hyvä ottaa huomioon. Jauhelihan valinta Jauhelihojen erot näkyvät lähinnä eläinlajissa ja rasvapitoisuudessa. Eläimen valinta on enimmäkseen makuasia – joku tykkää possunlihasta ja toinen naudasta. Naudan jauheliha on väriltään tummempaa ja punaisempaa, ja sitä löytyy useammalla eri rasvapitoisuudella.
Porsaan jauheliha on maultaan miedompaa, väriltään vaaleampaa ja usein melko rasvaista. Rasvan määrää ei kuitenkaan kannata pelästyä, sillä se antaa jauhelihapihveille paljon makua ja mehevyyttä. Pelkästä porsaanlihasta jauhettuun jauhelihaan törmää nykyään aika harvoin.
- Suurin osa jauhelihaherkuista valmistuu sika-nauta- tai naudan jauhelihasta.
- Taikinan raaka-aineet Arkisen, pannulla tai uunissa paistettavan jauhelihapihvin taikinaan laitetaan usein muutakin kuin pelkkää jauhelihaa.
- Hienoksi kuutioitu sipuli (pannun kautta tai raakana) on kuin tehty jauhelihapihvin mausteeksi.
Suola ja rouhittu mustapippuri riittävät perusmausteiksi, mutta taikinaa voi tuunata makunsa mukaan muillakin mausteilla ja maustekastikkeilla. Usein taikinaa jatketaan myös nesteessä turvotetuilla korppujauhoilla, kuskusilla tai vaalealla leivällä, joka antaa pihveille pehmeämmän ja huokoisemman rakenteen. Jauhelihataikinaa jatketaan usein kananmunalla ja kostutetuilla korppujauhoilla Täydellisen hampurilaispihvin raaka-aineet on nopeasti lueteltu – naudan jauheliha, merisuola ja mustapippuri. Lihaksi kannattaa valita rasvaisempi jauheliha, sillä varsinkin kuumassa grillissä valmistettuna pihvistä voi muuten tulla liian kuiva. Täydellisen hampurilaispihvin raaka-aineet kaikessa yksinkertaisuudessaan Jauhelihapihvien muotoilu Jauhelihapihvit saa muotoiltua helposti käsin. Kädet kannattaa välillä kostuttaa öljyllä tai kylmällä vedellä, jotta taikina ei tartu käsiin kiinni. Taikinasta otetaan sopivan kokoinen kimpale, joka painellaan ensin tiukaksi palloksi.
Näin rakenteesta saadaan tiiviimpi ja pihvit pysyvät paremmin koossa kypsennyksen aikana. Taikinapallo painellaan kämmenten välissä tai alustaa vasten pihviksi, samalla reunoja muotoillen. Pihviin kannattaa muotoilun lopuksi painaa kuoppa, sillä pihvit tahtovat kohota keskeltä kypsyessään. Keskikuopan ansiosta pihvi jää paremmin pihvin muotoon.
Jauhelihapihvit voi muotoilla myös siihen tarkoitetulla prässillä. Muovinen pihviprässi on edullinen tapa saada tasakokoisia ja särmän muotoisia jauhelihapihvejä. Varsinkin hampurilaispihvien muotoilussa kannattaa hyödyntää tätä turhakkeeksikin haukuttua keittiövälinettä. Käsin muotoiltu jauhelihapihvi ja prässätty hampurilaispihvi Jauhelihapihvien kypsentäminen Hampurilaispihvien grillaamisesta olikin tuossa jo puhetta. Kuten monet muutkin liharuoat, myös jauhelihapihvit saavat mahtavaa savuista makua ja herkullisen värin, kun ne kypsennetään kuumassa grillissä.
Grillaaminen ei kuitenkaan ole kaikille ihan arkipäiväinen rutiini Suomen kesän kaatosateissa tai talven pakkasilla. Arkisemmat menetelmät – pannulla tai uunissa paistaminen – ovat hyviä nekin. Paistinpannulla pienessä rasvamäärässä paistaminen on varmasti se suosituin tapa, ja sillä saakin pihveihin hyvän maun ja paistopinnan.
Entäpä jos pihvejä onkin vähän reilumpi määrä paistettavana ja pannulle mahtuu vain muutama pihvi kerrallaan? Isompi määrä jauhelihapihvejä kannattaa paistaa uunissa, sillä uunipellille mahtuu hyvin toistakymmentä pihviä ja kaikki kypsyvät samaan aikaan. Uunissa saa paistettua suuremman määrän jauhelihapihvejä kerralla, mutta väri jää pannulla paistettuja vaaleammaksi. Jauhelihasta saa siis valmistettua pihvejä moneen makuun ja tarpeeseen. Raaka-aineiden valinnalla, muotoilulla ja kypsennystavalla on paljon vaikutusta lopputulokseen, ja jokainen jauheliharuokien ystävä tietää varmasti monta muutakin salaisuutta täydellisten jauhelihapihvien reseptiin.
Näytä koko vastaus
Mikä jauheliha Murekkeeseen?
Rasvaisempaa jauhelihaa suositellaan kastikkeisiin, murekkeisiin, laatikkoruokiin sekä pehmeisiin pyöryköihin ja pihveihin. Vähärasvaisempi jauheliha soveltuu paremmin esimerkiksi keittoihin sekä kiinteisiin pyöryköihin ja pihveihin. Naudan jauheliha on punaisinta ja voimakkaimman makuista.
Näytä koko vastaus
Mitä syödä murekkeen kanssa?
Lihamureke on kotiruokaa parhaimmillaan – kypsennä koko ateria kätevästi uunissa Keittiömestari Risto Mikkola arvostaa kotiruokaa todella paljon. Tässä Mikkolan reseptissä lihamureke nousee astetta fiinimmäksi sinihomejuuston ja pekonin avustamana. Pinnalleen mureke saa yrttihakkeen.
– Pienellä vaivalla saa upean ruuan, jonka voi täyttää omilla lempiraaka-aineilla, Mikkola toteaa. Murekkeen voi täyttää esimerkiksi juureksilla. Mikäpä sen näppärämpää: yhdellä leikkuulla lautasella on niin lisäke kuin liha. Tällä kertaa mureke täytetään kuitenkin muilla kuin juureksilla. Lisäkkeenä ovat loistavat hasselbackan perunat.
– Hasselbackan perunat on kiva perinteinen perunalisuke, Mikkola muistuttaa. Hasselbacka ei ole perunalajike vaan nimi tekniikalle, jolla peruna käsitellään. Aivan alun perin nimi tulee Tukholman Djurgårdenin Hasselbacken-ravintolakoululta, jossa perunaa alettiin 1950-luvun tietämillä valmistaa uudella tavalla.
Oulun oppilailta Hasselbackan peruna levisi sittemmin ruotsalaisiin ravintoloihin ja myöhemmin myös Suomeen. Perunat, mureke ja selleri valmistuvat yhdellä uuninlämmityksellä. Laita uuniin ensin mureke ja kun se on valmis, nosta uunin lämpötila 180 asteeseen. Sekä perunat, että selleri kypsyvät samalla kertaa.
Koko aterian komeus on uunissa paahdettu kokonainen selleri. Se on parhaimmillaan juuri uunista nostettuna, vielä hieman lämpöisenä. Sellerin voi paloitella vasta pöydässä, jolloin siitä saa kivan ohjelmanumeron. Sellerin sisälämpötilan tarkkailu on aivan yhtä tärkeää kuin lihankin sisälämpötilan, joten lämpömittari kannattaa laittaa sellerin keskelle.
- – Selleristä tulee kivan uuniperunamainen lisäke.
- 800 g naudan jauhelihaa
- 1 iso sipuli hakkeena
- 2 kananmunaa
- 0,5 dl korppujauhoja
- 2 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 2 oksaa rosmariinia hakkeena
- 1 pkt (140 g) Amerikan pekonia
- 1 pkt Aurajuustoa
1. Freesaa sipulit ruokaöljyssä ja jäähdytä, sekoita kaikki raaka-aineet keskenään jauhelihataikinaksi. Anna levätä 30 min.2. Aseta arkki leivinpaperia työpöydälle ja kaada jauhelihataikina sen päälle. Muotoile noin A4 kokoinen tasainen levy taikinasta. Asettele pekonisiivut limittäin taikinan päälle.3.
- 12 kuorittua tasakokoista perunaa
- 100 g sulatettua voita
- 3 rkl korppujauhoja
- 2 dl punaleima emmental -juustoraastetta
- suolaa
- mustapippuria
1. Leikkaa perunoihin viiltoja niin, että viipaleet jäävät alaosastaan kiinni. Aseta perunat voideltuun uunivuokaan.2. Sivele perunat sulatetulla rasvalla. Ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Kypsennä uunissa 180 asteessa 25 min. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja korppujauhoja.3.
- Laita takaisin uuniin ja jatka kypsennystä niin, että juusto sulaa perunoiden pintaan ja väri on kauniin ruskea.1 iso selleri 1.
- Pese juuriselleri juuresharjalla ja juoksevalla vedellä puhtaaksi.2.
- Työnnä elektroninen paistolämpömittari uuniselleriin ja aseta lämpötilaksi 98 astetta.
- Laita selleri 180-asteiseen uuniin ja kypsennä, kunnes mittari ilmoittaa saavuttaneensa halutun lämpötilan.3.
Lohko selleri 4 osaan kuumana. Sirota päälle suolaa ja tarjoa. : Lihamureke on kotiruokaa parhaimmillaan – kypsennä koko ateria kätevästi uunissa
Näytä koko vastaus
Mitä mausteita kanan jauhelihaan?
Lasagneleivos syntyy broilerin jauhelihasta – Joko olet kuullut lasagneleivoksista ? Niissä tutut ainekset kootaan uuteen muotoon. Kevyesti kypsennettyjen lasagnelevyjen päälle lusikoidaan broilerin jauhelihasta valmistettua täytettä sekä juustokastiketta. Lasagnelevyt suljetaan kauniiksi taskuiksi, nostetaan uunivuokaan ja peitetään juustokastikkeella. Thaimaalaisen ruoan ystävän ehdoton valinta on thai kanavartaat, Broilerin jauheliha maustetaan currytahnalla, korianterinsiemenillä ja kurkumalla. Lisäksi massaan sekoitetaan pieni määrä rouhittuja suolapähkinöitä, jotka antavat puruvastusta muuten pehmeille vartaille.
Näytä koko vastaus
Mitä Lihamurekkeen päälle?
Törkeän hyvä lihamureke: Jos et vielä ole kokeillut tätä, tee se nyt! Lihamureke on suomalaista arkiruokaa parhaimmillaan. Se valmistuu kotioloissa melko vaivattomasti jauhelihasta. Mikä parasta, ruokalaji maistuu yleensä koko perheelle perunoiden tai muusin kera.
Näytä koko vastaus
Pitääkö kala perata ennen pakastamista?
Pitääkö kala perata ennen pakastamista? – Kala tulee tappaa ja puhdistaa hygieenisesti. Kala tulisi pitää mahdollisimman kylmänä ennen kuin se saadaan pakastimeen. Säilyvyyteen vaikuttaa oleellisesti se, kuinka kauan kala on ollut kuolleena ennen pakastamista, Ihanteellisinta olisi saada kala heti perkauksen jälkeen pakastimeen.
Näytä koko vastaus
Miten kauan paistettu jauheliha säilyy jääkaapissa?
Kypsennetyn kanan ja jauhelihan säilymisajat riippuvat paistamisen jälkeisestä käsittelystä. Moni ruokaostoksia tekevä pohtii viikoittain, kokkaisiko lihaa vai kanaa. Tällöin varsinkin yksin asuvien ja pieniruokaisten mielessä saattaa myös käydä kysymys siitä, kumpi raaka-aine säilyy kypsennettynä pidempään jääkaapissa.
- Ysymystä ei kuitenkaan kannata pohtia liikaa, sillä Ruokaviraston ylitarkastaja Annika Pihlajasaaren mukaan paistetun jauhelihan ja paistetun kanan säilymisajat jääkaapissa ovat varsin samanlaiset.
- Yleensä ne säilyvät sellaiset 2–3 päivää hyvin.
- Välillä neljäkin päivää menettelee, mutta sitä ei voi sanoa ehdottomaksi aikarajaksi.
Kummankin suhteen säilymisaika riippuu paistamisen jälkeisestä käsittelystä. Tuotteet säilyvät, jos ne jäähdytetään tarpeeksi nopeasti, ja niitä säilytetään tarpeeksi kylmässä. – Lihat ja kanat kannattaa paistaa tuoreena. Kypsentämisen jälkeen niitä kannattaa säilyttää enintään +6 asteessa.
Näytä koko vastaus
Mitä tapahtuu jos pakastaa uudelleen?
Miksi sulatettua pakastetta ei pidä pakastaa uudelleen? Arsenikista öljyyn – 100 kysymystä ympäristöstä ja terveydestä Pakastin on turvallisuutta lisäävä laite, mutta vain, jos ymmärtää, miten mikrobit käyttäytyvät. Pakastin ei tapa bakteereita, se vain nukuttaa ne Ruususen uneen odottamaan sulamista ja heräämistä.
- Pakastimen perustarkoitus on säilyttää helposti pilaantuva ruoka.
- Siinä pakastin on tehnyt paljon terveytemme eteen yhdessä jääkaapin kanssa (ks.).
- Voimme saada pitkin vuotta tuoreita vihanneksia ja marjoja, joissa vitamiinit ovat säilyneet, kun niitä ei ole tarvinnut keittää perusteellisesti.
- Aikaisemmin marjat säilöttiin keittämällä, mutta tämä hävitti osan vitamiineista.
Ei ole myöskään tarpeen syödä vahvasti savustettua tai suolattua lihaa, jotka lisäävät syöpäriskiä ja nostavat verenpainetta. Lisäksi mikrobitoksiinien saantimme on nykyään paljon aikaisempaa pienempi. Pakastaminen ei tapa pilaantumista aiheuttavia bakteereita.
Ne säilyvät aivan yhtä iloisesti kuin monivuotiset puutarhakasvimme talven yli. Laboratorioissa bakteereita säilytetään pakastettuina jopa vuosikymmeniä. Jos pakastetussa ruoassa on pilaantumista aiheuttavia tai myrkkyjä muodostavia bakteereita pakastimeen laitettaessa, ne ovat siellä myös pakastimesta otettaessa.
Kun laitamme pakastimeen lihaa tai marjoja, näiden rakenne on ehjä, ja se on pystynyt jossakin määrin estämään mikrobien tunkeutumista pintaa syvemmälle. Kun lihaa riiputetaan kylmässä paikassa, sen pinta kuivuu suojaavaksi kuoreksi ja paisti säilyy pitkään hyvänä.
Jauheliha taas pilaantuu päivässä, parissa, bakteerien sekoittuessa koko massaan. Marjat ovat vielä poimimisen jälkeen elossa, joten ne vastustavat aktiivisesti mikrobien tunkeutumista sisäänsä. Sitten, kun vastustuskyky murtuu, marja tai hedelmä pilaantuu varsin nopeasti, kun bakteerien tunkeutumiselle ei enää ole aktiivista estettä.
Mitä tapahtuu, kun liha tai marjat otetaan pakastimesta? Jokainen on huomannut, että ne usein alkavat valua nestettä. Tämä johtuu siitä, että jääkiteet ovat rikkoneet niiden solurakenteen. Samalla avautuu mikrobeille aivan toisenlaiset vapaat reitit koko tavaran läpi kuin ennen pakastamista.
Pakastettu paisti tai vadelmat pilaantuvat siis paljon nopeammin kuin tuoreet. Lisäksi sekä sulaminen että jäätyminen kestävät oman aikansa. Pakastetun tavaran bakteereilla on siis ollut aikaa lisääntyä erityisesti, jos se on lämminnyt huoneenlämpöön asti. Uudelleen pakastaminen tarkoittaa bakteereilla ladatun ja kudosrakenteensa menettäneen tuotteen jäädyttämistä, jolloin uudelleen sulatettaessa bakteeritoiminta lähtee välittömästi ja nopeasti käyntiin ja säilyvyys on siinä vaiheessa paljon lyhyempi kuin kuluttaja arvaa.
Tämä voi johtaa yllättäviin ruokamyrkytyksiin. Usein sanotaan, että leipomotuotteita voi pakastaa uudestaan. Tämä koskee tuoreen leivän tyyppisiä tuotteita varsinkin avaamattomassa pakkauksessa, mutta makeiden tuotteiden kuten täytekakkujen tilanne on aivan sama kuin lihan: jos toksiinia tuottavan stafylokokin kasvu on lähtenyt alkuun, se jatkuu heti sulattamisen jälkeen.
Siten syntymäpäiväkakun parin päivän pakastaminen voi olla järkevämpää kuin ylensyöminen. Kakkua pakastimesta otettaessa pitää kuitenkin muistaa, kauanko se oli pöydällä lämpimässä ennen pakastamista. Se ei ollut tuore tuote. Pitemmän pakastamisen yhteydessä on vaarana unohtua se, että säilyvyysaika ei ala alusta.
Lisättynä ennen pakastamista kuluneeseen aikaan turvallisia tunteja voikin olla jäljellä pakastamisen jälkeen hyvin vähän. Pakasteisiin olisikin hyvä laittaa vaikkapa maalarinteippi, jossa on päivämäärän lisäksi keskeisiä tietoja tuotteesta, ellei sitä ole pakastettu heti valmistuksen jälkeen.
- Mikroaaltouunit on tarkoitettu ruoan pikalämmitykseen.
- Pikalämmitetyssä ruoassa on aina se riski, että se on kuumentunut suurimmaksi osaksi 60–70 asteeseen, mutta jokin kohta onkin lämminnyt vain 40 asteeseen.
- Se luo ihanteelliset olosuhteet bakteerien kasvulle.
- Siksi mikroa olisi turvallisinta käyttää vain sille tyypillisimpään tarkoitukseen, sellaisen ruoan lämmittämiseen, joka syödään heti.
Lämmitetyn ruoan pakastamiseen liittyy bakteerien ja bakteeritoksiinien lisääntymisen riski. Samasta syystä alusta saakka mikrossa kypsennetyn ruoan osalta riskit ovat suurempia kuin kunnollisessa keittämisessä ja paistamisessa. Esimerkiksi broilerissa olevan salmonellan tuhoamiseksi pitää olla hyvin tarkka, jos ruoka valmistetaan mikrossa raa’asta lihasta.
- Sen pitää kuumentua kunnolla ytimiään myöten.
- Samoista syystä jääpalat on aina tehtävä puhtaasta tuoreesta vedestä.
- Jos vedessä on ollut bakteerikasvua sen seistyä lämpimässä, näitä bakteereita on myös lasiin laitetussa jääpalassa.
- Tämä kannattaa muistaa erityisesti ulkomaanmatkoilla; vaikka juoma olisikin turvallinen, jääpalat sisältävät aina riskin.
Artikkelin tunnus: asy00212 (002.012) © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Miksi sulatettua pakastetta ei pidä pakastaa uudelleen?
Näytä koko vastaus
Missä asteessa lihamureke paistetaan?
Muotoile taikina murekkeeksi uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa lihamureke esimerkiksi sinihomejuustoperunoiden tai perunasoseen kanssa.
Näytä koko vastaus
Voiko Jauhelihapihvejä tehdä ilman korppujauhoja?
Helpot jauhelihapihvit valmistuvat ilman korppujauhoja ja kananmunaa. Tarvitset jauhelihan lisäksi vain suolaa ja pippuria. Nämä pihvit sopivat siis myös maidotonta, munatonta tai gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Munaton Maidoton Laktoositon Gluteeniton
Näytä koko vastaus
Mitä Lihamurekkeen päälle?
Törkeän hyvä lihamureke: Jos et vielä ole kokeillut tätä, tee se nyt! Lihamureke on suomalaista arkiruokaa parhaimmillaan. Se valmistuu kotioloissa melko vaivattomasti jauhelihasta. Mikä parasta, ruokalaji maistuu yleensä koko perheelle perunoiden tai muusin kera.
Näytä koko vastaus
Mitä tarjota murekkeen kanssa?
Helppo lihamureke ja uunijuurekset Helppo lihamureke valmistuu näin: Sekoita korppujauhot ja vesi tai maito kulhossa. Sekoita ja anna imeytyä muutama minuutti. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla ja paista sipulisilppu pehmeäksi.
Lisää jäähtynyt sipuliseos, munat, mausteet ja jauheliha kulhoon. Sekoita tasaiseksi. Peitä uunipannu leivinpaperilla. Muotoile pannulle kostutetuin käsin pitkänomainen lihamureke. Paista 200 asteessa ensin 1/2 tuntia. Kuori sillä aikaa juurekset ja sipulit. Leikkaa ne parin sentin paksuisiksi suikaleiksi ja pane kulhoon.
Lisää viipaloidut valkosipulinkynnet, mausteet ja öljy. Sekoita hyvin. Peitä lihamureke alumiinifoliolla, kun sen pinta on sopivasti ruskistunut. Lisää juurekset lihamurekkeen ympärille pannulle. Jatka kypsentämistä vielä noin 20 minuuttia. Kokeile uunijuuresten kypsyyttä.
Näytä koko vastaus