Contents
- 1 Miten valmistaa naudan Kulmapaisti?
- 2 Kumpi on parempi sisä tai paahtopaisti?
- 3 Miksi paisti sidotaan?
- 4 Miten Paahtopaistista saa mureaa?
- 5 Mitä eroa on naudan Sisäpaistilla ja Paahtopaistilla?
- 6 Voiko naudan paistista tehdä pihvejä?
- 7 Miksi sianlihaa ei tarvitse Raakakypsyttää?
- 8 Mikä ero on porolla ja Peuralla?
- 9 Mikä on Kauriin ja peuran ero?
- 10 Onko peura hyvää?
- 11 Mistä lihasta saa parhaat pihvit?
- 12 Mitä eroa on ulko- ja Sisäfileellä?
- 13 Kauanko Ulkofile uunissa?
- 14 Miten valmistetaan naudan sisäpaistin?
Miten valmistaa naudan Kulmapaisti?
Reseptin ainekset S-kaupoista – Yhdistä marinadin ainekset kulhossa. Nosta paisti muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Sulje pussi tiiviisti ja pyörittele marinadi lihalle. Nosta marinadipussi kulhoon ja siirrä jääkaappiin 1–2 vuorokaudeksi. Kääntele paistia muutaman kerran marinoitumisen aikana.1 tl Rouhittua mustapippuria 2 tl Kuivattua rosmariinia 1 tl Rouhittua viher- tai roseepippuria Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen paistamista.
Pyyhi lihan pinta. Ruskista liha öljyssä tai margariinissa pannussa. Nosta liha uunivuokaan ja hiero pintaan suola ja pippuri. Työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan.Kypsennä paistia 125-asteisen uunin keskitasolla noin 1 1/2 tuntia tai kunnes lihan sisälämpötila on 60–65 astetta. Jos haluat paistista täysin kypsän, paista liha 70–75-asteiseksi.2 rkl Öljyä tai margariinia 1/2 tl Rouhittua mustapippuria Kääri paisti folioon ja anna vetäytyä 30 minuuttia.
Viipaloi paisti ja tarjoile karamellisoitujen sipuleiden kanssa. Kuori sipulit. Kuumenna öljy pannussa. Ruskista kokonaisia sipuleita öljyssä. Lisää suola, hunaja ja vesi. Alenna lämpöä ja hauduta sipuleita kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes pehmenevät.500 g Pieniä tai keskikokoisia sipuleita 2 – 3 rkl Juoksevaa hunajaa Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
Näytä koko vastaus
Mitä voi tehdä Kulmapaistista?
6. Kulmapaisti – Kulmapaistia käytetään ulkopaistin tapaan, mutta tätä ruhonosaa valmistettaessa kannattaa muistaa, että liha vaatii mureutuakseen melko pitkän kypsymisajan. Tämän vuoksi hauduttaminen ja keittäminen ovatkin tälle lihalle parhaita kypsennystapoja.
Näytä koko vastaus
Kumpi on parempi sisä tai paahtopaisti?
Ulko-, kulma- vai sisäpaistia? Eri paisteilla on erilaisia käyttötarkoituksia, jotka vaihtelevat niiden ominaisuuksien, kuten sitkeyden perusteella. Naudan ulko- ja kulmapaistit voidaan käyttää patapaistina erilaisiin patoihin, lihakääryleisiin, merimiespihvissä, palapaisteissa ja wokkiruoissa.
Ulkopaisti soveltuu käytettäväksi erittäin hyvin myös silloin, kun liha suikaloidaan. Sisäpaisti on mureimpia paisteja ja sopii ohuisiin lehti- ja sipulipihveihin. Sisäpaisti soveltuu hyvin kokonaiseksi uunipaistiksi. Paahtopaisti on paitsi ruokalaji, yksi parhaimmista paisteista. Lampaassakin on paisti, tosin paljon pienempi kuin naudalla.
Ja hirviporukan kannattaa olla tarkkana, kun ruhoja paloitellaan. Paistit on syytä leikata huolella talteen. Poronpaisti on niinikään pian ajankohtainen. Paistia ostaessasi valitse hyvin raakakypsytettyä lihaa, sillä ulko- ja kulmapaistit voivat olla sitkeitä niiden suuren sidekudosmäärän takia.
- Mervi Pasanen
- Reseptit:
- 1,5 kilon paahtopaisti
- 1 tl merisuolaa
- mustapippuria
- kourallinen tuoretta timjamia
- valkosipulin kynsiä maun mukaan
- tilkka rypsiöljyä
Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Hiero paistin pintaan tilkka öljyä ja ruskista paistin pinnat paistinpannulla. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan merisuolaa, mustapippuria, hienonnettua timjamia ja valkosipulia. Työnnä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan niin, että kärki on lihan keskellä.
Paista 125 asteessa kunnes sisälämpötila on 60 astetta. Lisää lihaan vielä suolaa ja mustapippuria ja kääri se voipaperiin sekä folioon. Anna paistin vetäytyä ja maustua huoneenlämmössä noin tunti tai enemmän. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile mieleistesi lisukkeiden kanssa. Tähteeksi jääneestä paahtopaistista tulee mahtavia voileipiä.
Sitä kannattaa kokeilla myös salaattiin.
- reilu 1 kilo porsaanpaistia
- suolaa ja valkopippuria
- Kastike:
- 2 rkl voita
- 2 rkl vehnäjauhoa
- 4 dl lihalientä
- 1 dl kermaa
- 1 tl rouhittuja viherpippureita
- suolaa ja valkopippuria
Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria ja aseta se ritilälle tai uunipannulle. Jos paistat paistin ritilällä, laita uunipannu sen alle. Laita pannulle tilkka vettä. Paista 175 asteessa kunnes paistin sisälämpötila on 72 astetta eli noin 1,5 tuntia. Paistoaika riippuu paistin painosta.
- 3 kilon painoinen lampaanpaisti
- marinointiin:
- 1-2 sitruunan suikaloitu kuori ja mehu
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 1 rkl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 2 tl kuivattua timjamia tai
- nippu tuoretta timjamia
- laakerinlehti
- 2 tl ruokosokeria
- 6 valkosipulinkynttä
- paistoon:
- valkosipuli
- 4 sipulia
- 2 sitruunaa
- Huuhdo paisti ja tarvittaessa leikkaa pois pinnassa oleva näkyvä rasva ja kalvot.
Pistä paisti suureen vatiin tai vahvaan muovipussiin. Kuori sitruuna ja purista mehu. Sekoita marinadiainekset ja kaada seos paistin päälle. Marinoi yön yli. Käännä paistia pari kertaa marinoitumisen aikana. Aseta paisti uunivuokaan, lisää mukaan marinadi.
Uori sipulit, lohko muutamaan isoon lohkoon ja lisää vuokaan. Lisää myös valkosipulin kynsiä ja sitruunalohkoja. Muista pestä kuoret todella hyvin. Paista ensimmäinen puoli tuntia 175 asteessa, pudota sitten lämpötila 150 asteeseen. Valele paiston aikana. Kolmikiloinen paisti kypsyy läpi noin kolmessa tunnissa, sisältä punainen paisti noin 2,5 tunnissa.
: Ulko-, kulma- vai sisäpaistia?
Näytä koko vastaus
Miten saada Paistista murea?
Keitettäessä lihan sidekudos pehmenee lämmön ja kosteuden vaikutuksesta ja lihasta tulee mureaa. Ruskistamalla ja sen jälkeen hauduttamalla kypsennettäviin liharuokiin sopivat samat sekä hieman mureammat lihapalat kuin keitettäviin. Haudutettaviin liharuokiin käytetään lapaa, etuselkää ja paisteja.
Näytä koko vastaus
Miten valmistan peuran Kulmapaistin?
Reseptejä – Oheisissa resepteissä on pari yksinkertaista ja hyvää reseptiä peurapaistin, -jauhelihan ja -käristyksen valmistamiseen sekä pari hieman vaativampaa ohjetta. Peuratartar ja piparjuurimajoneesi Metsärannan peurajauheliha 400g Oliiviöljyä Suolaa ja mustapippuria Varaa sopiva määrä jauhelihaa ja sekoita lihaan öljyä.
Mausta suolalla ja pippurilla. Painele mielestäsi sopivan muotoisia pihvejä. Mikäli teet alkuruoaksi, tee pihveistä riittävän pieniä. Vierelle sopii piparjuurimajoneesi: 1 keltuainen 2 dl rypsiöljy 1 rl piparjuuritahnaa Sitruunamehua Suolaa ja mustapippuria Erottele keltuainen kulhoon, sekoita joukkoon piparjuuri, sitruunamehu (mausteena), suola ja pippuri.
Esisekoita. Kaada öljy joukkoon ohuena nauhana, samalla sekoittaen. Peurapaisti Peurapaistin perusversiossa käytämme Metsärannan peuran ulko- tai kulmapaistia. Mikäli haluat vieläkin juhlavamman peurapaistin, käytä Metsärannan peuran sisä- tai paahtopaistia.
Kastikkeeksi sopii esimerkiksi punaviinikastike. Metsärannan peuran ulko- tai kulmapaistia n 500g Oliiviöljyä 1-2 Rosmariinin oksaa 3-4 valkosipulinkynttä Voita Tee paistista kalvoton. Sulata voi pannulla ja lisää murennettu valkosipuli. Lisää joukkoon oksa rosmariinia ja ruskista paisti molemmilta puolilta.
Kypsennä uunissa 180 asteessa kunnes paistin sisälämpötila on 52 astetta. Ota paisti uunista ja anna paistin vetäytyä noin 10-20 min ilman foliota. Sisälämpötila nousee vielä pari astetta. Peurapaisti-, tartar- ja majoneesireseptit on sovellettu Matti Liipon resepteistä.
Paseon Peuraburger Paseo Cafe&Grill on myynyt menestyksellä kevyesti tuunattua peuraburgeria. Paseo on Lauttasaaressa Helsingissä, Itälahdenkatu 1a. Metsärannan peurajauheliha 400g Gruyere-juusto Puolukkamajoneesi Marinoitu punasipuli Mummonkurkkua Briossileipä Ranskalaiset Puolukkamajoneesi ja marinoitu punasipuli tehdään perinteiseen tapaan.
Muotoillaan jauhelihasta noin 200 grammaiset pihvit. Pihvit paistetaan hiiligrillissä, jolloin niihin saadaan mieto savun maku. Grillissä pihvi paistetaan toiveiden mukaiseen kypsyyteen ja laitetaan vähäksi aikaa matalaan lämpöön lepäämään. Pinnalle runsaasti sormisuolaa ja pippuria.
Juusto sulatetaan vielä lyhyellä paistolla grillissä. Sämpylät paistetaan kevyesti tasoparilalla ja rakennetaan burger: ensin levitetään majoneesia maun mukaan, sitten salaatinlehti, pihvi juustopäällysteellä, sipulit ja mummonkurkut. Voit vielä lisätä päälle majoneesia, jos niin haluat. Kansi kiinni ja kunnolla friteeratut ranskalaiset viereen tarjoilulautaselle ja herkuttelemaan! Peurakäristys Peurakäristyksen valmistaminen on erinomaisen helppoa.12-vuotiaskin valmistaa itse – ainakin pienellä opastuksella – aterian kokolihasta ja on tyytyväinen makuun.
Metsärannan peurakäristys 300g Voita (Ruokakermaa) Suolaa ja mustapippuria. Sulata voita pannulla, lisää vähitellen jäiset peurakäristyspalat ja muserra (käytä muovista tai puista lastaa jos pannusi on teflon-pintainen). Ruskista peurakäristystä kunnes kaikki palat ovat ruskeita.
Lisää voita käristyksen aikana jotta liha pysyy mehevänä ja lisää loppuvaiheessa suola sekä mustapippuri. Kokeile vierelle itsetehtyä mustikkahilloa. Voit pehmentää käristyksen makua entisestään lisäämällä paiston loppuvaiheessa tilkan kermaa. Peurakäristys Savoyn tapaan Yli 18-vuotiaat voivat kokeilla hieman edistyksellisempää Savoyn peurakäristystä, karamellisoitua sipuli-perunapyreetä ja puolukkasurvosta.
Ravintola Savoy on Etelä-Espalla Helsingissä, Eteläesplanadi 14. Savoyn peurakäristys 1 kg Metsärannan peurakäristystä 1 isohko sipuli, hienonnettuna 150 g voita 1 pullo olutta 2-3 dl vettä 1 rkl suolaa mustapippuria myllystä 1. Sulata 50g voita keskilämmöllä, ruskista sipuli kevyesti ja siirrä sivuun 2.
Lisää pannulle loput voista ja ruskista käristysliha useassa erässä 3. Yhdistä pannulle sipulit ja lihat. Lisää 1/2 oluesta ja keitä, kunnes olut lähes haihtunut.4. Lisää loput oluet, vesi ja suola 5. Hauduta kannen alla hiljaa hymyillen, kunnes liha on mureaa. Vähintään 45 min.6. Lisää hauduttamisen aikana tarvittaessa vettä.7.
Mausta pippurilla ja tarkista suolaisuus. Jos haluaa tuunata käristystä, niin voit kokeilla lisätä 4. vaiheessa seuraavia makuja: 5 katajanmarjaa loraus kahvia 2 laakerinlehteä Karamellisoitu sipuli-perunapyre 4 keskikokoista sipulia 750 g puikulaperunoita 100 g voita 2,5 dl maitoa 50 g voita ruskistamiseen suolaa 1.
- Uori, puolita ja siivuta sipulit.2.
- Paista sipulit voissa miedolla lämmöllä pannulla, kunnes ne ovat kullanruskeita 3.
- Uori perunat ja keitä suolaamattomassa vedessä kypsiksi.
- Valuta vesi pois ja soseuta perunat.4.
- Lisää huoneenlämpöinen voi, lämmin maito ja ruskistetut sipulit.5.
- Tarkista maku ja lisää suolaa maun mukaan.
Puolukkasurvos 300 g puolukoita 150 g sokeria Soseuta varovasti sauvasekoittimella.
Näytä koko vastaus
Kumpi on parempaa sisä- vai ulkofilee?
2. Ulkofile – Maukasta ja mureaa pihvilihaa. Suurempaa kuin sisäfilee ja hieman rasvaisempi, erityisesti, jos siihen jätetään makurasva.
Näytä koko vastaus
Miksi paisti sidotaan?
Narua ja lihaa, mutta miten saada helpoiten sidottua liha jotta sen on kauniin pyöreä muodoltaan? Paistin tai linnun sitominen voi joskus olla aiheutettua. Lintuja sidotaan jotta ne pitävät muotonsa niitä kypsentäessä, mutta myös jotta täytetyissä linnuissa täyte pysyisi sisällä kypsennyksen aikana, tästä hyvänä esimerkkinä kalkkuna tai pistaasipähkinöillä täytetyt kanankoivet,
Kaksi lenkkiä narua |
Myös lihaa sidotaan, esimerkiksi Tournedospihvejä sekä paisteja jotta ne saavat halutun pyöreän muodon tai jotta paistin täytteet pysyy kokoon käärittynä kypsennyksen aikana. Lihakääryleet tai esimerkiksi sahramilohiruusukkeet voi narulla sitomisen sijaan kiinnittää vain cocktailtikuilla.
Lenkki kiristetty paikalleen |
Itse ruoan maun tai ulkonäön takia ei ole mitenkään tärkeää miten paistin sitoo, naru leikataan aina pois ennen liha leikkaamista, joten ruokailijat eivät koskaan näe narua, tai miten se on lihan ympärille sidottu mutta jos haluaa olla säästäväinen narun suhteen ja muutenkin kehittyä ruoanlaiton suhteen kannattaa opetella lihan sidontaa.
Lenkki pujotettavaksi edellisten yli |
Käsittelen tässä miten paisti tai täytetty iso lihakääryle sidotaan ja huomenna kerron mitä sille tehdään. Opin isältäni taidon sitoa lihaa, ja tämä tapa on helppo kun sen idean vain käsittää miksi näni tehdään kun olis helpompaa vain leikata naru poikki ennen sitomista.
Naru nurjalle puolelle |
Tällä tavalla narua ei mene turhaan hukkaan, sitä otetaan rullasta koko ajan lisää sitä mukaa kuin sidonta etenee eikä sitä leikata vasta sidonnan jälkeen kun liha on sidottu valmiiksi eikä narua tarvitse liata lihaa koskettaneilla käsillä. Tässä minulla nyt sattuneesta syystä sattui esimerkkinä olemaan possun ulkofileepaisti, sama kohta kuin kyljys josta vain on poistettu kylkiluut.
Nurjan puolen narun pujotus |
Koska olen oikeakätinen on tämä ohje selkeämpi oikeakätisille, vasenkätisille taas pätee kaikki toisinpäin. Sidon paistit oikealta vasemmalle koska se on minulle helpointa. Sido ensin naru koko paistin ympäri noin sentti sisäänpäin paistin toisesta päädystä.
Viimeistely vain puuttuu |
Pujota naru edellisen paistin jo sidotun lenkin yli sisemmälle paistille, noin sentin verran lähemmäksi toista päätyä ja kiristä sen paikalleen. Ei ole väliä jos narut eivät ensikerralla mene aivan viivasuorina, opit tämän harjoittelemalla ajan kanssa.
- Jatka samaa sentti kerrallaan tekemällä aina uusi lenkki narusta ja pujottamalla se edellisen narulenkin yli alaspäin vasemmalle paistia pitkin toiseen paistin päätyyn asti.
- Pujota naru paistin päädyn yli suoraan vastakkaiselle nurjalle puolelle.
- Pujota naru jokaisen paistin ympärillä olevan narun ympäri, ja kiristä.
Pujota narua jokaisen kerrallaan ja yksitellen paistin ympäri sidotun narun ympäri tasaisesti suoraa viivaan takaisin toiseen päähän, siihen josta kaiken paistin sitomisen aloitit.
Valmis kypsennnettäväksi |
Leikkaa naru poikki ennen viimeisen kerran narun pujottamista paistin päädyn yli takaisin siihen umpisolmuun josta aloitit kaiken, ja sido rusetti jonka saa helposti avattua. Tämä helpottaa paistinnarun poistamista kun liha on kypsennetty. Nyt paistisi on sidottu ja valmis kypsennettäväksi.
Näytä koko vastaus
Mikä on Palapaisti?
Palapaisti on perinteikäs lihapata suoraan mummin keittiöstä. Tämän liharuoan jujuja ovat murea ja laadukas naudan paisti ja lihapalojen reilu ruskistus voissa. Aineslista on simppeli, mutta palapaistin maku hurmaa taatusti.
Näytä koko vastaus
Miten Paahtopaistista saa mureaa?
Piparjuurikastike –
- 2–3 cm:n pala piparjuurta
- 1 dl ranskankermaa
- 2 rkl sokeria
- 1 rkl dijoninsinappia
Tulosta
- Kuivaa kevysti lihan pintaa talouspaperilla. Hiero pintaan öljyä tai kirkastettua voita. Kuumenna valurauta- tai grillipannu ja paista lihan jokaiselle sivulle ruskea paistopinta.
- Laita paahtopaisti vuokaan ja hiero pippuria lihan pintaan. Jos haluat, voit ripotella hienonnettuja tuoreita yrttejä päälle. Työnnä lämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 120-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 53–65 astetta. Jos haluat paistin punertavana (medium) jätä lihan sisälämpötila 53–57 asteeseen. Aavistuksen punertavan paistin sisälämpötila on 58–62 astetta. Täysin kypsän paistin sisälämpötila on 65 astetta. Paistoaika on lihan paksuudesta riippuen 1–1½ tuntia/kg.
- Ota vuoka pois uunista ja anna lihan vetäytyä ja jäähtyä.
- Tee kastike paistin vetäytyessä. Kuori piparjuuri ja raasta se. Yhdistä kulhossa ranskankerma, sokeri, sinappi ja raastettu piparjuuri. Sekoita hyvin ja laita jääkaappiin maustumaan.
- Leikkaa paahtopaisti poikkisyin niin ohuiksi siivuiksi kuin mahdollista. Ripottele sormisuolaa päälle. Tarjoa piparjuurikastike paahtopaistin kanssa. Piparjuuri menettää makua ajan myötä, joten se kannattaa tarjota heti. Koristele paahtopaisti tuoreilla yrteillä.
- Tee paahtopaistin lisukkeeksi esimerkiksi,
- Murskaa kokonaiset mustapippurit morttelissa juuri ennen käyttöä. Tuoreen pippurin aromi on voimakkaampi kuin myllypippurin.
- Paista lihan pinnat kuumalla pannulla. Liha saa paahteisen maun eikä kuivu pitkän kypsennyksen aikana. Kypsennä paisti mureaksi matalassa lämmössä uunissa.
- Voit valmistaa paahtopaistin muutama päivä ennen tarjoilua, mutta leikkaa se vasta tarjoilupäivänä. Leikattuna liha kuivuu nopeasti.
Valmistus vaihe vaiheelta : Paahtopaisti – näin loihdit tavallista herkullisemman paistin juhlapöytään
Näytä koko vastaus
Mitä eroa on naudan Sisäpaistilla ja Paahtopaistilla?
Naudanpaisti on klassikko, jonka suosio ei hiivu. Juhlava paisti sopii tarjottavaksi niin äitienpäivänä kuin kevään valmistujaisjuhlissakin. Naudanpaisti on varma valinta äitienpäiväaterialle. Paisti kypsyy uunissa itsekseen, ja kiireinen voi valmistaa sen jo edellisenä päivänä.
Ohuina viipaleina tarjottava paisti maistuu myös kylmänä. Kaupoista löytyy kahdenlaisia naudanpaisteja. – Paahtopaisti on tapana kypsentää kokonaisena, kun taas sisäpaistin voi halutessaan kuutioida ja hauduttaa esimerkiksi palapaistiksi, kertoo K-Citymarket Seppälän lihamestari Jarmo Penttinen. Äitienpäivään sopii kokonaisena kypsennetty naudanpaisti, joka on helppo valmistaa.
– Paisti ei vaadi erityisemmin maustamista. Merisuola ja pippuri riittävät, ja itse olen käyttänyt myös valkosipulia, rosmariinia ja timjamia, Penttinen vinkkaa.
Näytä koko vastaus
Miksi liha on sitkeää?
Lihan kypsentämisen tavoitteena on saada liha mureaksi ja meheväksi. Kypsennys vaikuttaa myös makuun ja väriin. Riittävällä kuumentamisella turvataan lisäksi mikrobiologinen laatu. Kypsennysmenetelmään vaikuttavat ruhonosa, rasvan ja sidekudoksen määrä sekä naudanlihalla raakakypsyysaste.
- Ypsentäminen on tasapainoilua lihas – ja sidekudosproteiinimuutosten välillä.
- Liika kuumentaminen kuivattaa ja sitkistää lihaskudoksen, mutta sidekudos tarvitsee aikaa ja korkean lämpötilan pehmetäkseen.
- Lihaskudosproteiinit alkavat denaturoitua 40-50 asteessa, jolloin lihas sitkistyy ja sen vedensidontakyky laskee.
Noin 60 asteessa lihaskudos alkaa mureutua ja vähän sidekudosta sisältävä liha, kuten filee on jo mureaa. Kun lämpötila nousee yli 65 asteen, vedensidontakyky huononee. Samalla lihasnesteiden irtautuminen lisääntyy, kun sidekudos supistuu ja pusertaa veden pois lihassoluista.
Kun lämpötila on yli 75 astetta, lihaskudosproteiinit ovat täysin denaturoituneet. Lihasta irtoaa runsaasti nestettä ja siitä tulee kuivaa, kovaa ja sitkeää, kun proteiinit kovettuvat. Sidekudosproteiini alkaa kutistua 60 asteessa ja lihapala voi muttaa muotoaan huomattavasti. Kutistumisen saa lihan tuntumaan sitkeältä.
Noin 65 asteessa kollageeni alkaa hajota veteen ja muuttua gelatiiniksi. Runsaasti sidekudosta sisältävä liha on parhaimmilaan, kun sen lämpötila on noin 85 astetta.
Näytä koko vastaus
Voiko naudan paistista tehdä pihvejä?
Raaka-aineeksi lehtipihville sopii hyvin naudan sisäpaisti tai ulkofilee, mutta kukaan ei kiellä tekemästä sitä vaihteeksi vaikkapa porsaan ulkofileestä. Leikkaa ensin lihasta poikkisyin noin sentin paksuisia viipaleita. Tarkemmat ohjeet raa’an lihan leikkaamiseen löydät Lihakoulun muista käsittelyvinkeistä.
Näytä koko vastaus
Miksi sianlihaa ei tarvitse Raakakypsyttää?
Sianliha on vaaleanpunaista ja hienosyistä. Sianliha on myös luonnostaan mureaa eli sitä ei tarvitse raakakypsyttää. Lihan rasva on näkyvämpää kuin naudanlihan. Usein liha leikataan luuttomaksi ja samalla myös ylimääräinen rasva poistetaan.
Näytä koko vastaus
Mikä ero on porolla ja Peuralla?
Poro vai metsäpeura? Artikkeli julkaistu: 09.01.2022 Miksi kysymykseen vastaaminen on niin vaikeaa, ja mitä eroa porolla ja metsäpeuralla oikeastaan on? Nämä kysymykset ovat olleet eilisestä asti monien mielessä, kun Helsingin kaduilla seikkaillut eläin tuotiin Villieläinsairaalaan hoitoon.
- Sekä poro että metsäpeura ovat lajiltaan peuroja ( Rangifer tarandus ), mutta eri alalajia.
- Poro on tunturipeurasta ( Rangifer tarandus tarandus ) kesytetty puolivilli kotieläin, joka on tuttu Lapin maisemista.
- Porojen määrä Suomessa on rajattu lailla runsaaseen 200 000 yksilöön.
- Metsäpeura ( Rangifer tarandus fennicus ) elää hieman etelämpänä, täysin villinä.
Aikoinaan metsäpeuroja eli lähes koko Suomessa, mutta liiallisen metsästyksen vuoksi se hävisi maastamme sukupuuttoon 1900-luvun alussa. Venäjän puolelta kuitenkin vaelsi Kainuuseen uusia metsäpeuroja, ja eläintarhoissa syntyneiden metsäpeurojen luontoonpalautus on laajentanut sen elinalaa – useita, Metsäpeura Poro Entä mitä sitten ovat ne “peurat”, joita juoksentelee erityisesti eteläisessä Suomessa, pääkaupunkiseutulaistenkin takapihoilla? Ehkä useimpien puheissa peura tarkoittaa ruskeasävyistä eläintä, jonka lajinimi metsästyslainsäädännössä on valkohäntäpeura, mutta jonka biologian kannalta oikeampi nimitys on valkohäntäkauris ( Odocoileus virginianus ).
Ensimmäiset valkohäntäkauriit tuotiin Pohjois-Amerikasta 1930-luvulla tänne riistaeläimeksi, se ei siis kuulu Suomen alkuperäiseen lajistoon. Myös valkohäntäkaurista pienempää metsäkaurista ( Capreolus capreolus ) sanotaan puhekielessä joskus virheellisesti peuraksi tai jopa metsäpeuraksi, mutta sekään ei ole läheistä sukua oikeille peuroille.
Metsäkauriin kannat ovat tiheimpiä Etelä- ja Lounais-Suomessa. Valkohäntäkauris Metsäkauris Alusta asti oli on ollut selvää, että nyt hoitoon tuotu eläin ei ole metsäkauris tai valkohäntäkauris, vaan se edustaa jompaakumpaa peuran alalajia. Poro ja metsäpeura ovat hyvin saman näköisiä, ja Korkeasaaressakin moni vierailija väittää nähneensä poroja, vaikka eläintarhassa asustaa metsäpeuroja.
Molempien karvanväri vaihtelee lähes valkeasta hyvin tummaan. Aikuinen metsäpeura on poroa korkeampi, ja sen sorkat ovat suuremmat ja jalat pidemmät, mistä on etua upottavassa lumessa. Pitempi kuono auttaa sitä löytämään jäkälää lumen alta. Metsäpeuralla on myös kapeammat sarvet, jotka sopivat metsässä liikkumiseen.
Tammikuussa hoitoon tuotu peura on viime kevään vasa. Nuoren iän ja heikon kunnon vuoksi eläimen alalajin määrittäminen on hankalaa. Peurasta on otettu DNA-näytteet, ja voi olla että alalaji tarkentuu vasta niistä saatavista tuloksista. Ehkä samalla selviää, mistä peura päätyi pääkaupunkiseudulle.
Näytä koko vastaus
Mikä on Kauriin ja peuran ero?
Metsäkauriin häntä on pieni töpö, kun taas valkohäntäpeuralla on komea pulloharja, jonka eläin nostaa usein pystyyn liikkuessaan. Valkohäntäpeuran hännän alapuoli on valkoinen, mutta valkoista löytyy myös metsäkauriin peräpäästä niin kutsutusta peräpeilistä. Valkohäntäpeura on huomattavasti metsäkaurista kookkaampi.
Näytä koko vastaus
Onko peura hyvää?
9. Eri ruhon osilla on eri käyttötarkoitukset – Hirven ja peuran liha on kauttaaltaan hyvää ja käyttökelpoista. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että ruhon osat poikkeavat rakenteeltaan ja käytettävyydeltä toisistaan melko tavalla. Siinä kun fileetä voi varsin hyvin nauttia jopa raakana tartarpihvinä, vaatii lapa ja potkapalat pitkää hauduttamista. Yleisohjeena eri ruhonosien käytöstä: Kaula/niska: Jauheliha, Keittoliha, Makkaraleikot, Säilykkeet Etuselkä: Jauheliha/Suikaleet, Grilliliha, Säilykkeet Fileet: Pihvit, Grilliliha, Kyljykset, Kylmäsavu, Graavaus Paistit: Lämminsavu, Kylmäsavu, Pihvit, Kuivaliha, Padat, Käristys Potka: Jauheliha, Osso Bucco, Pata, Keitto Kuve: Jauheliha, Pata, Keitto, Grilliliha Rinta/kylki: Jauheliha, Kuivaliha Lapa: Lämminsavu, Suikale, Käristys, Kuivaliha, Jauheliha Luut: Lihaliemi, Paahdettu luuydin
Näytä koko vastaus
Mistä lihasta saa parhaat pihvit?
Yleisimmin pihvit valmistetaan sian- tai naudanlihasta. Sianliha on nautaa rasvaisempaa ja se täytyy aina paistaa täysin kypsäksi. Sen sijaan naudanlihan voi paistaa haluamaansa kypsyyteen. Pihvilihan tulee olla vähän sidekudosta sisältävää ja nopeasti kypsyvää lihaa, jollaisia ovat sisä- ja ulkofilee.
Näytä koko vastaus
Mitä eroa on ulko- ja Sisäfileellä?
Filee eli file ( ransk. filet ) on teuraseläimen luuton selkäliha eli ruoanvalmistuksen kannalta ruhon paras osa. Tavallisimpia ovat naudan, sian ja lampaan ruhosta saadut lihat, joista selkärangan puoleisesta osasta käytetään nimitystä ulkofilee ja kyljen puoleisesta osasta sisäfilee,
- Parhaina pihveinä pidetään naudan sisäfileestä leikattuja lihakappaleita, kun taas ulkofileetä käytetään esimerkiksi pataruokien aineksena.
- Fileetä ja ohueksi nuijittua fileen viipaletta nimitetään toisinaan seläkkeeksi, ja nimitystä selys käytetään sisä- tai ulkofileestä leikatusta lihaviipaleesta.
- Parifilee on naudan selästä tai sian kyljysselästä leikattu viipale, jossa on sekä sisä- että ulkofilee.
Siitä valmistetaan esimerkiksi T-luupihvi, Fileeselkä tarkoittaa naudan, vasikan ja poron selän takaosasta eli ruhon parhaasta osasta leikattua lihaa. Käsitteellä tarkoitetaan sekä sisä- että ulkofileetä. Tavallisesti se kypsennetään pihveiksi paistinpannulla tai grillissä tai paistiksi uunissa, jolloin voidaan valmistaa esimerkiksi paahtofilee tai vasikansatula.
- Sian ja lampaan ruhosta vastaavasta kohdasta saatua lihaa ei nimitetä fileeseläksi vaan kyljysseläksi ja lampaasta saatua lihaa myös satulaksi,
- Nimitystä filee käytetään myös broilerin tai kalkkunan rinnasta saadusta lihasta.
- Alafilee tarkoittaa ruodotonta kalanpuolikasta, joka on viilletty irti selkäruodosta kalan pitkittäissuuntaan.
Teurastetun eläimen perusteella käytetään nimityksiä ahvenfilee, broilerifilee, hirvenfilee, häränfilee, jänisfilee, kalafilee, kalkkunafilee, kanafilee, karitsanfilee, kirjolohifilee, lampaanfilee, lohifilee, makrillifilee, naudanfilee, peuranfilee, porofilee, porsaanfilee, riistafilee, sianfilee, siikafilee, silakkafilee, sillifilee, tonnikalafilee, vasikanfilee ja niin edelleen.
Näytä koko vastaus
Kauanko Ulkofile uunissa?
Kypsennä ulkofile 150 asteessa, kunnes lihan sisälämpötila on halutun asteinen. Kun sisälämpötila on 55 astetta, liha on sisältä punertava (medium). Kun sisälämpötila on 60–65 astetta, liha on kypsä (well done). Aikaa kuluu noin 1 tunti/kg.
Näytä koko vastaus
Miten valmistetaan naudan sisäpaistin?
Työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 125-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 57 astetta. Aikaa kuluu noin tunti. Tällöin paisti on sisältä punainen ja mehevä. Jos haluat lihan täysin kypsänä, kypsennä 65-asteiseksi.
Näytä koko vastaus
Mistä lihasta saa parhaat pihvit?
Yleisimmin pihvit valmistetaan sian- tai naudanlihasta. Sianliha on nautaa rasvaisempaa ja se täytyy aina paistaa täysin kypsäksi. Sen sijaan naudanlihan voi paistaa haluamaansa kypsyyteen. Pihvilihan tulee olla vähän sidekudosta sisältävää ja nopeasti kypsyvää lihaa, jollaisia ovat sisä- ja ulkofilee.
Näytä koko vastaus