Naudan Paahtopaisti Uunissa Resepti?

Naudan Paahtopaisti Uunissa Resepti

Mitä voi tehdä naudan Paahtopaistista?

Tällä reseptillä valmistat todella mehevän linnapaistin. Naudan paahtopaisti kypsyy meheväksi porkkanoilla, varsisellerillä, tähtianiksella ja anjoviksilla maustetussa liemessä. Lopuksi liemeen lisätään kermaa ja siitä keitetään maukas kastike. Lisäkkeenä maistuu esimerkiksi uunijuurekset.
Näytä koko vastaus

Kauanko Naudan paahtopaisti uunissa?

Nosta paisti uunivuokaan ja työnnä lihalämpömittari reunasta paistin keskelle paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 125 asteessa, kunnes mittari osoittaa 52–60 astetta eli noin 1 1/2 tuntia/kg. Kääri paisti alumiinifolioon ja anna paistin levätä noin 1/2 tuntia ennen viipalointia.
Näytä koko vastaus

Kumpi on parempi sisä tai paahtopaisti?

Ulko-, kulma- vai sisäpaistia? Eri paisteilla on erilaisia käyttötarkoituksia, jotka vaihtelevat niiden ominaisuuksien, kuten sitkeyden perusteella. Naudan ulko- ja kulmapaistit voidaan käyttää patapaistina erilaisiin patoihin, lihakääryleisiin, merimiespihvissä, palapaisteissa ja wokkiruoissa.

Ulkopaisti soveltuu käytettäväksi erittäin hyvin myös silloin, kun liha suikaloidaan. Sisäpaisti on mureimpia paisteja ja sopii ohuisiin lehti- ja sipulipihveihin. Sisäpaisti soveltuu hyvin kokonaiseksi uunipaistiksi. Paahtopaisti on paitsi ruokalaji, yksi parhaimmista paisteista. Lampaassakin on paisti, tosin paljon pienempi kuin naudalla.

Ja hirviporukan kannattaa olla tarkkana, kun ruhoja paloitellaan. Paistit on syytä leikata huolella talteen. Poronpaisti on niinikään pian ajankohtainen. Paistia ostaessasi valitse hyvin raakakypsytettyä lihaa, sillä ulko- ja kulmapaistit voivat olla sitkeitä niiden suuren sidekudosmäärän takia.

  • Mervi Pasanen
  • Reseptit:
  • 1,5 kilon paahtopaisti
  • 1 tl merisuolaa
  • mustapippuria
  • kourallinen tuoretta timjamia
  • valkosipulin kynsiä maun mukaan
  • tilkka rypsiöljyä

Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Hiero paistin pintaan tilkka öljyä ja ruskista paistin pinnat paistinpannulla. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan merisuolaa, mustapippuria, hienonnettua timjamia ja valkosipulia. Työnnä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan niin, että kärki on lihan keskellä.

  1. Paista 125 asteessa kunnes sisälämpötila on 60 astetta.
  2. Lisää lihaan vielä suolaa ja mustapippuria ja kääri se voipaperiin sekä folioon.
  3. Anna paistin vetäytyä ja maustua huoneenlämmössä noin tunti tai enemmän.
  4. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile mieleistesi lisukkeiden kanssa.
  5. Tähteeksi jääneestä paahtopaistista tulee mahtavia voileipiä.

Sitä kannattaa kokeilla myös salaattiin.

  1. reilu 1 kilo porsaanpaistia
  2. suolaa ja valkopippuria
  3. Kastike:
  4. 2 rkl voita
  5. 2 rkl vehnäjauhoa
  6. 4 dl lihalientä
  7. 1 dl kermaa
  8. 1 tl rouhittuja viherpippureita
  9. suolaa ja valkopippuria

Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria ja aseta se ritilälle tai uunipannulle. Jos paistat paistin ritilällä, laita uunipannu sen alle. Laita pannulle tilkka vettä. Paista 175 asteessa kunnes paistin sisälämpötila on 72 astetta eli noin 1,5 tuntia. Paistoaika riippuu paistin painosta.

  • 3 kilon painoinen lampaanpaisti
  • marinointiin:
  • 1-2 sitruunan suikaloitu kuori ja mehu
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 tl kuivattua timjamia tai
  • nippu tuoretta timjamia
  • laakerinlehti
  • 2 tl ruokosokeria
  • 6 valkosipulinkynttä
  • paistoon:
  • valkosipuli
  • 4 sipulia
  • 2 sitruunaa
  • Huuhdo paisti ja tarvittaessa leikkaa pois pinnassa oleva näkyvä rasva ja kalvot.

Pistä paisti suureen vatiin tai vahvaan muovipussiin. Kuori sitruuna ja purista mehu. Sekoita marinadiainekset ja kaada seos paistin päälle. Marinoi yön yli. Käännä paistia pari kertaa marinoitumisen aikana. Aseta paisti uunivuokaan, lisää mukaan marinadi.

Uori sipulit, lohko muutamaan isoon lohkoon ja lisää vuokaan. Lisää myös valkosipulin kynsiä ja sitruunalohkoja. Muista pestä kuoret todella hyvin. Paista ensimmäinen puoli tuntia 175 asteessa, pudota sitten lämpötila 150 asteeseen. Valele paiston aikana. Kolmikiloinen paisti kypsyy läpi noin kolmessa tunnissa, sisältä punainen paisti noin 2,5 tunnissa.

: Ulko-, kulma- vai sisäpaistia?
Näytä koko vastaus

Miten Paahtopaistista saa mureaa?

Piparjuurikastike –

  • 2–3 cm:n pala piparjuurta
  • 1 dl ranskankermaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 rkl dijoninsinappia

Tulosta

  1. Kuivaa kevysti lihan pintaa talouspaperilla. Hiero pintaan öljyä tai kirkastettua voita. Kuumenna valurauta- tai grillipannu ja paista lihan jokaiselle sivulle ruskea paistopinta.
  2. Laita paahtopaisti vuokaan ja hiero pippuria lihan pintaan. Jos haluat, voit ripotella hienonnettuja tuoreita yrttejä päälle. Työnnä lämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 120-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 53–65 astetta. Jos haluat paistin punertavana (medium) jätä lihan sisälämpötila 53–57 asteeseen. Aavistuksen punertavan paistin sisälämpötila on 58–62 astetta. Täysin kypsän paistin sisälämpötila on 65 astetta. Paistoaika on lihan paksuudesta riippuen 1–1½ tuntia/kg.
  3. Ota vuoka pois uunista ja anna lihan vetäytyä ja jäähtyä.
  4. Tee kastike paistin vetäytyessä. Kuori piparjuuri ja raasta se. Yhdistä kulhossa ranskankerma, sokeri, sinappi ja raastettu piparjuuri. Sekoita hyvin ja laita jääkaappiin maustumaan.
  5. Leikkaa paahtopaisti poikkisyin niin ohuiksi siivuiksi kuin mahdollista. Ripottele sormisuolaa päälle. Tarjoa piparjuurikastike paahtopaistin kanssa. Piparjuuri menettää makua ajan myötä, joten se kannattaa tarjota heti. Koristele paahtopaisti tuoreilla yrteillä.
  6. Tee paahtopaistin lisukkeeksi esimerkiksi,
  • Murskaa kokonaiset mustapippurit morttelissa juuri ennen käyttöä. Tuoreen pippurin aromi on voimakkaampi kuin myllypippurin.
  • Paista lihan pinnat kuumalla pannulla. Liha saa paahteisen maun eikä kuivu pitkän kypsennyksen aikana. Kypsennä paisti mureaksi matalassa lämmössä uunissa.
  • Voit valmistaa paahtopaistin muutama päivä ennen tarjoilua, mutta leikkaa se vasta tarjoilupäivänä. Leikattuna liha kuivuu nopeasti.
You might be interested:  Broilerin Jauheliha Reseptejä?

Valmistus vaihe vaiheelta : Paahtopaisti – näin loihdit tavallista herkullisemman paistin juhlapöytään
Näytä koko vastaus

Mitä eroa on naudan Sisäpaistilla ja Paahtopaistilla?

Naudanpaisti on klassikko, jonka suosio ei hiivu. Juhlava paisti sopii tarjottavaksi niin äitienpäivänä kuin kevään valmistujaisjuhlissakin. Naudanpaisti on varma valinta äitienpäiväaterialle. Paisti kypsyy uunissa itsekseen, ja kiireinen voi valmistaa sen jo edellisenä päivänä.

Ohuina viipaleina tarjottava paisti maistuu myös kylmänä. Kaupoista löytyy kahdenlaisia naudanpaisteja. – Paahtopaisti on tapana kypsentää kokonaisena, kun taas sisäpaistin voi halutessaan kuutioida ja hauduttaa esimerkiksi palapaistiksi, kertoo K-Citymarket Seppälän lihamestari Jarmo Penttinen. Äitienpäivään sopii kokonaisena kypsennetty naudanpaisti, joka on helppo valmistaa.

– Paisti ei vaadi erityisemmin maustamista. Merisuola ja pippuri riittävät, ja itse olen käyttänyt myös valkosipulia, rosmariinia ja timjamia, Penttinen vinkkaa.
Näytä koko vastaus

Onko paahtopaisti kypsää?

Paahtopaisti tehdään näin: – Paahtopaisti on mainio vierastarjottava tai sunnuntain ateria. Poimi tästä vinkit herkullisen paahtopaistin valmistukseen – ja onnistut. Paahtopaisti vain paranee seuraavaan päivään päästäessä. Käytä paahtopaistin tähteet vaikkapa lounasleivän täytteenä tai päällysenä.1.

Ota paahtopaisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen kypsentämistä. Pitempikään lämpenemisaika ei ole pahitteeksi.2. Jos paisti on kovin litteä tai epäsäännöllisen muotoinen, sido se pyöreämmäksi tulikuumaan veteen kastetulla puuvillalangalla tai lihansitomiseen tarkoitetulla narulla. Kuuma vesi kutistaa langan niin, ettei se kuroudu liian tiukaksi uunin lämmössä.3.

Ruskista paahtopaisti pannulla ennen uuniin panoa. Ruskistaminen tuo paahtopaistiin ihanan rapean pinnan ja herkullisen ulkonäön. Ruskistaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Kuumenna valurautapannu tai -pata kunnolla ilman rasvaa, lisää paisti ja anna lihapalan ruskistua kauttaaltaan.4.

  • Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan reilusti pippuria.
  • Jos haluat maustaa paahtopaistin lisäksi yrteillä tai valkosipulilla, sipaise paahtopaistin pinta ja mausteet öljyllä.5.
  • Paina paistomittari paahtopaistin paksuimpaan kohtaan.
  • Paisti kypsennetään miedossa uuninlämmössä eli 100–125°:ssa.
  • Matala lämpö kypsentää paistin tasaisesti meheväksi.

Pane liha uuniin keskiosaan ja varaudu vähintään parin tunnin kypsennykseen.6. Lihanpaistomittari kertoo, milloin paisti on valmista. Jos haluat paistin jäävän hyvin punaiseksi ja veriseksi, ota paisti uunista mittarin näyttäessä 55–57 astetta. Sisältä roosan paistin lämpötila on 60–63 astetta.

  1. Miltei kypsä paisti on 65 astetta, täysin kypsä 70 astetta.
  2. Jos et omista mittaria, käytä kypsennysajan arviointiin kelloa.
  3. Ohjeellinen kypsymisaika 125-asteisessa uuninlämmössä on noin 1 tunti/paistikilo.
  4. Paksunmallinen paisti kypsyy luonnollisesti litteää paistia hitaammin.
  5. Myös lihan lämpötila uuniin laitettaessa vaikuttaa kypsymisaikaan.7.

Kun paisti on saavuttanut toivomasi kypsyysasteen, nosta se ison folioarkin päälle. Hiero paahtopaistin pintaan kouran pohjallinen merisuolaa ja kiedo paisti ensin folioon ja sitten paksuun froteepyyhkeeseen tai sanomalehteen. Anna paistin levätä ja tekeytyä 1–2 tuntia.

  1. Lepäämisen aikana paistin mehukkuus tasaantuu.8.
  2. Paahtopaisti on hyvä leikata kahdelta reunalta, jotta leikkaussuunta on aina poikkisyin.
  3. Muista teroittaa veitsi ennen viipalointia.
  4. Ota talteen folioon kertynyt ja paistista leikatessa mahdollisesti irtoava neste kastikkeen tekoa varten.
  5. Vinkki: Tarjoa paahtopaisti punaviinikastikkeen ja Kotiliesi.fi:n uunijuuresten kanssa.

Saatat pitää myös hirvenlihasta tehdystä rosmariini-katajanmarjamarinoidusta paahtopaistista ja puikuperunapyreestä tai karitsan paahtopaistista ja gratinoidusta parsasta.
Näytä koko vastaus

Mitä syödä paahtopaistin kanssa?

Ideoita ruoanlaittoon Täydellinen paahtopaisti on mehevä ja murea. Lihan laadun ja paistoajan kanssa kannattaa olla tarkkana, mutta muuten paahtopaisti on varsin helppo valmistaa. Lisukkeetkin voi kypsentää uunissa kätevästi samalla. Paahtopaisti ruskistetaan nopeasti pannulla ennen kuin se laitetaan kypsymään uuniin. Alhaisessa, noin 125-asteen lämpötilassa paahtopaisti kypsyy tasaisen punertavaksi. Valmis paahtopaisti saa levätä folioon käärittynä vartin verran. Helppo paahtopaisti laitetaan ruskistamatta uunivuokaan yhdessä sipulien ja valkosipulin kanssa. Kylmästä paahtopaistista voi valmistaa vaikkapa maukkaita paahtopaistileipiä seuraavan päivän lounaaksi tai iltapalaksi. Perinteinen paahtopaisti tehdään naudasta, mutta myös porosta ja karitsasta valmistuu maukas paisti. Poron paahtopaistin seuraksi sopivat paahdetut juurekset, karitsan paahtopaisti puolestaan tarjotaan tattirisoton ja tumman dijonkastikkeen kera.

Karitsa liharuoat paahtopaisti paistit pavut perunaruoat poronliha ratatouille uunijuurekset

Näytä koko vastaus

Miten saada Paistista murea?

Keitettäessä lihan sidekudos pehmenee lämmön ja kosteuden vaikutuksesta ja lihasta tulee mureaa. Ruskistamalla ja sen jälkeen hauduttamalla kypsennettäviin liharuokiin sopivat samat sekä hieman mureammat lihapalat kuin keitettäviin. Haudutettaviin liharuokiin käytetään lapaa, etuselkää ja paisteja.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Helpot Suolaiset Sormisyötävät Resepti?

Mikä salaatti paahtopaistin kanssa?

Lämmin salaatti paahtopaistin lisukkeeksi – Inspirations Lämmin salaatti on yksi lempilisukkeistani lihan kanssa. Tällä kertaa paahtoipaistin kaveriksi syntyi muunneltu ja lämmin versio kreikkalaisesta salaatista. Punasipuli saa lisää makua ja tomaatit, paprikat, oliivit, fetä ja muut kasvikset pehmenevät herkullisesti kevyesti kypsentäessä.
Näytä koko vastaus

Miksi naudanlihasta tulee sitkeää?

Lihan kypsentämisen tavoitteena on saada liha mureaksi ja meheväksi. Kypsennys vaikuttaa myös makuun ja väriin. Riittävällä kuumentamisella turvataan lisäksi mikrobiologinen laatu. Kypsennysmenetelmään vaikuttavat ruhonosa, rasvan ja sidekudoksen määrä sekä naudanlihalla raakakypsyysaste.

Ypsentäminen on tasapainoilua lihas – ja sidekudosproteiinimuutosten välillä. Liika kuumentaminen kuivattaa ja sitkistää lihaskudoksen, mutta sidekudos tarvitsee aikaa ja korkean lämpötilan pehmetäkseen. Lihaskudosproteiinit alkavat denaturoitua 40-50 asteessa, jolloin lihas sitkistyy ja sen vedensidontakyky laskee.

Noin 60 asteessa lihaskudos alkaa mureutua ja vähän sidekudosta sisältävä liha, kuten filee on jo mureaa. Kun lämpötila nousee yli 65 asteen, vedensidontakyky huononee. Samalla lihasnesteiden irtautuminen lisääntyy, kun sidekudos supistuu ja pusertaa veden pois lihassoluista.

Un lämpötila on yli 75 astetta, lihaskudosproteiinit ovat täysin denaturoituneet. Lihasta irtoaa runsaasti nestettä ja siitä tulee kuivaa, kovaa ja sitkeää, kun proteiinit kovettuvat. Sidekudosproteiini alkaa kutistua 60 asteessa ja lihapala voi muttaa muotoaan huomattavasti. Kutistumisen saa lihan tuntumaan sitkeältä.

Noin 65 asteessa kollageeni alkaa hajota veteen ja muuttua gelatiiniksi. Runsaasti sidekudosta sisältävä liha on parhaimmilaan, kun sen lämpötila on noin 85 astetta.
Näytä koko vastaus

Miksi paisti sidotaan?

Naudan Paahtopaisti Uunissa Resepti Narua ja lihaa, mutta miten saada helpoiten sidottua liha jotta sen on kauniin pyöreä muodoltaan? Paistin tai linnun sitominen voi joskus olla aiheutettua. Lintuja sidotaan jotta ne pitävät muotonsa niitä kypsentäessä, mutta myös jotta täytetyissä linnuissa täyte pysyisi sisällä kypsennyksen aikana, tästä hyvänä esimerkkinä kalkkuna tai pistaasipähkinöillä täytetyt kanankoivet,

Kaksi lenkkiä narua

Myös lihaa sidotaan, esimerkiksi Tournedospihvejä sekä paisteja jotta ne saavat halutun pyöreän muodon tai jotta paistin täytteet pysyy kokoon käärittynä kypsennyksen aikana. Lihakääryleet tai esimerkiksi sahramilohiruusukkeet voi narulla sitomisen sijaan kiinnittää vain cocktailtikuilla.

Lenkki kiristetty paikalleen

Itse ruoan maun tai ulkonäön takia ei ole mitenkään tärkeää miten paistin sitoo, naru leikataan aina pois ennen liha leikkaamista, joten ruokailijat eivät koskaan näe narua, tai miten se on lihan ympärille sidottu mutta jos haluaa olla säästäväinen narun suhteen ja muutenkin kehittyä ruoanlaiton suhteen kannattaa opetella lihan sidontaa.

Lenkki pujotettavaksi edellisten yli

Käsittelen tässä miten paisti tai täytetty iso lihakääryle sidotaan ja huomenna kerron mitä sille tehdään. Opin isältäni taidon sitoa lihaa, ja tämä tapa on helppo kun sen idean vain käsittää miksi näni tehdään kun olis helpompaa vain leikata naru poikki ennen sitomista.

Naru nurjalle puolelle

Tällä tavalla narua ei mene turhaan hukkaan, sitä otetaan rullasta koko ajan lisää sitä mukaa kuin sidonta etenee eikä sitä leikata vasta sidonnan jälkeen kun liha on sidottu valmiiksi eikä narua tarvitse liata lihaa koskettaneilla käsillä. Tässä minulla nyt sattuneesta syystä sattui esimerkkinä olemaan possun ulkofileepaisti, sama kohta kuin kyljys josta vain on poistettu kylkiluut.

Nurjan puolen narun pujotus

Koska olen oikeakätinen on tämä ohje selkeämpi oikeakätisille, vasenkätisille taas pätee kaikki toisinpäin. Sidon paistit oikealta vasemmalle koska se on minulle helpointa. Sido ensin naru koko paistin ympäri noin sentti sisäänpäin paistin toisesta päädystä.

Viimeistely vain puuttuu

Pujota naru edellisen paistin jo sidotun lenkin yli sisemmälle paistille, noin sentin verran lähemmäksi toista päätyä ja kiristä sen paikalleen. Ei ole väliä jos narut eivät ensikerralla mene aivan viivasuorina, opit tämän harjoittelemalla ajan kanssa.

  • Jatka samaa sentti kerrallaan tekemällä aina uusi lenkki narusta ja pujottamalla se edellisen narulenkin yli alaspäin vasemmalle paistia pitkin toiseen paistin päätyyn asti.
  • Pujota naru paistin päädyn yli suoraan vastakkaiselle nurjalle puolelle.
  • Pujota naru jokaisen paistin ympärillä olevan narun ympäri, ja kiristä.

Pujota narua jokaisen kerrallaan ja yksitellen paistin ympäri sidotun narun ympäri tasaisesti suoraa viivaan takaisin toiseen päähän, siihen josta kaiken paistin sitomisen aloitit.

Valmis kypsennnettäväksi

Leikkaa naru poikki ennen viimeisen kerran narun pujottamista paistin päädyn yli takaisin siihen umpisolmuun josta aloitit kaiken, ja sido rusetti jonka saa helposti avattua. Tämä helpottaa paistinnarun poistamista kun liha on kypsennetty. Nyt paistisi on sidottu ja valmis kypsennettäväksi.
Näytä koko vastaus

Mikä on mieto lämpö uunissa?

Paistaminen Paistaminen on elintarvikkeen kuumentamista, jossa syntyy väriä ja makua antava paistopinta. Lisäksi ruoka tuoksuu ja näyttää herkulliselta. Paistamislämpötila vaihtelee raaka-aineen mukaan, liha kuumemmassa pannussa kuin kala. Paistamisessa käytetään ruoka-aineen omaa rasvaa tai lisättävää rasvaa.

  • Rasvaa tulisi käyttää mahdollisimman vähän ja mieluiten öljyä ravitsemuksellisista syistä.
  • Paistamisen taito on luultavsasti keksitty sattumalta.
  • Un ihminen oppi käyttämään tulta hyödykseen huomattiin, että tuleen vahingossa joutunut liha oli paremman makuista ja helpompi syödä.
  • Sitä ennen liha oli nautittu raakana.
You might be interested:  Kh-55 Perho Resepti?

Liedellä paistaminen Paistinpannu, ohukaispannu, pata sopivat paistamiseen liedellä. Raaka-aine kypsennetään rasvassa kuumalla pannulla. Liedellä pienet palat kypsyvät parhaiten. Haittapuolia liedellä paistamisessa on paistin käry ja rasvaroiskeet, joita ei synny yhtä paljon uunissa kypsennettäessä.

  • Uunissa paistaminen Suurikokoiset tuotteet kuten paistit ja isot kalat on hyvä kypsentää uunissa.
  • Iertoilmauuni lämmittää ruoan tehokkaasti, sillä puhaltimet kierrättävät ilmaa uunissa.
  • Perinteisessä uunissa vastukset lämmittävät ruokaa vain ylhäältä ja alhaalta.
  • Leivonnaiset ja laatikkoruoat paistuvat hyvin uunissa.

Uunin matalaa lämpötilaa 100–185°C käytetään ruoan pitkäaikaiseen kypsennykseen. Korkea lämpötila, 185–250°C soveltuu kypsennettävän ruoan ruskistamiseen ja esim. pienten sämpylöiden paistamiseen. Uunin keskitasolla paistuvat ruoat ja leivonnaiset. Pitkää kypsennysaikaa vaativat leivonnaiset, kakut, laatikkoruoat kypsyvät hiljakseen uunin alatasolla.

Liha paistamisen päätteeksi on tärkeää antaa levätä hetken aikaa ennen leikkaamista, jotta lihan sisällä oleva paine tasaantuu eikä lihasneste valu lihasta pois. Käristäminen Rasvapitoisten ruokien kuten pekonin paistamista kuumalla pannulla omassa rasvassa, kutsutaan käristämiseksi. Freesaaminen Vihannekset, jauhot tai muut ruskistetaan nopeasti melko korkeassa lämpötilassa siten, että ne saavat vain hennon värin.

Kuullottaminen Raaka-aine kuumennetaan nopeasti sulaneessa ei ruskistuneessa rasvassa. Raaka-aine muuttuu läpikuultavaksi ja hiukan pehmeäksi, mutta ei ruskistu. Esimerkiksi kuullotettu sipuli tai kasvikset sosekeittoa valmistettaessa. Ruskistaminen Korkeassa lämpötilassa, ruskistetussa rasvassa, ruoka-aine paistetaan nopeasti.

Silloin ruokaan saadaan väriä ja makua antava paistopinta. Raaka-aineet ruskistetaan joko liedellä tai uunissa. Ruskistaminen pannulla onnistuu jos pannua ei täytetä kerralla liian täyteen, ettei pannu jäähdy. Ruskistamisen jälkeen monia ruokia vielä haudutetaan miedolla lämmöllä kypsiksi. Uppopaistaminen Ruoanvalmistusmenetelmää, jossa ruoka kypsennetään kuumassa öljyssä tai rasvassa, kutsutaan uppopaistamiseksi tai friteeraamiseksi.

Tukevaa isoa kattilaa tai sähkökäyttöistä termostaatilla varustettua rasvakeitintä käytetään uppopaistamiseen. Kattilan kansi tai sammutuspeite on syytä varata viereen. Ylikuumentunut rasva voi helposti syttyä palamaan. Palava rasva sammutetaan tukahduttamalla kannella tai sammutuspeitteellä.

Vettä ei saa käyttää palavan rasvan sammuttamiseen. Vesi saa rasvan roiskumaan ja palon leviämään. Öljyä tai rasvaa tulee olla kattilassa riittävästi, jotta kypsennettävä ruoka ei tartu astian pohjaan. Sopivan kypsennyslämpötilan 170–180°C voi kokeilla vaalealla leivänpalalla, joka saa kauniin ruskean värin 1 minuutissa.

Naudan paahtopaisti ja Cumberlandin kastike. Lihakoulu | HK

Rasva imeytyy kypsennettävään ruoka-aineeseen jos rasvan lämpötila on liian alhainen. Liian kuuma rasva polttaa ruoka-aineen pinnalta ja jättää sisäosan raa’aksi. Ennen tarjoilua liika rasvan voi valuttaa ruoka-aineesta pois lautaselle laitetulle talouspaperille.

  • Osa uppopaistettavista ruoista leivitetään ennen paistamista frityyritaikina ssa.
  • Se valmistetaan nesteestä, munista, jauhoista ja mausteista.
  • Leivittämisellä saadaan ruokaan rapea ja ruskea ulkokuori ja sisuksesta pehmeä, kostea ja höyrytetty.
  • Frityyritaikinaa käytetään kalan, pienten neulamuikkujen, mustekalarenkaiden ja hedelmien kypsentämiseen.

Paljon vettä sisältävät elintarvikkeet eivät sovellu uppopaistamiseen, koska niissä oleva vesi aiheuttaa rasvan roiskumista. Wokkaaminen Pikapaistaminen kuumassa wokkipannussa ruokaöljyssä on tullut meille Aasiasta. Ohuiksi suikaleiksi leikatut raaka-aineet paistetaan juuri ja juuri kypsiksi.

  • Un raaka-aineita on paljon, ne paistetaan pienissä erissä, yhdistetään, maustetaan ja lopuksi tehdään lopullinen kypsennys.
  • Wokkipannu on iso ja korkeareunainen, jotta tuotteita on helppo liikutella pannussa ja saadaan tasainen paistotulos.
  • Grillaaminen Puu, kaasu tai sähkögrillillä paahdetaan ruoan pintaa korkeassa lämpötilassa vartaassa tai ritilän päällä.

Monen sähköuunin yläosassa on grillivastus. Uunin grilli soveltuu erinomaisesti kalan, broilerin ja lihan kypsentämiseen. Loimuttaminen Avotulen loimussa puualustaan puutapeilla kiinnitetty kala kypsennetään pystyasennossa tulen läheisyydessä. Tulesta lähtevä säteilylämpö kypsentää kalan ja savusta saadaan makua.

  1. Ennen kypsentämistä kala maustetaan suolalla ja pippurilla.
  2. Pariloiminen Soveltuu ohuille nopeasti kypsyville raaka-aineille, kalafileille ja pihveille.Nuijittu ja mahdollisesstin maustettu, ohuelti öljytty raaka-aine kypsennetään nopeasti hyvin kuumassa paistinpannussa tai parilassa.
  3. Pariloita on erityyppisiä: tasoparilat, uraparilat ja laavakiviparilat.

Ne on hyvä puhdistaa metallilastalla ja pelkällä vedellä heti käytön jälkeen. Savustaminen Savustamista käytetään ruoan valmistukseen ja säilöntään. Savustettaessa ruoka kypsyy ja saa savun maun. Kalasasvustuksessa käytetään rasvaisimpia kaloja kuten lohta, kirjolohta, taimenta, marillia, silliä, silakkaa, nieriää, muikkua, siikaa ja ankeriasta.
Näytä koko vastaus

Kauanko liha uunissa?

Työnnä lihalämpömittari pussin läpi lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä uunin alaosassa 150 asteessa, kunnes mittari näyttää 60–62 astetta (punertava paisti) tai 70–75 astetta (kypsä paisti). Paistoaika on noin tunti lihakiloa kohti. Anna paistin levätä folioon käärittynä noin 15–30 minuuttia.
Näytä koko vastaus