Naudan Paistisuikale Reseptejä?

Naudan Paistisuikale Reseptejä

Mitä tehdä naudan paistista?

5. Sisäpaisti – Tämä naudan suurin paisti on naudan mureimpia paisteja, ja soveltuu tämän vuoksi kokonaisen uunipaistin ja paahtopaistin lisäksi myös lehtipihvien valmistukseen. Sisäpaistia voit käyttää myös pata- ja suikalekastikkeiden, kuten stroganovin valmistukseen. Videolla lihanleikkaaja Mikko Rantamäki näyttää otteita sisäpaistin paloitteluun. 0:41
Näytä koko vastaus

Mitä naudan lihasta voi tehdä?

Naudanlihaa käytetään monenlaisiin ruokiin. Naudasta valmistuu maistuvat padat, burgerit, pihvit ja muut lihaisat herkkuruoat. Lihan maku ja koostumus vaihtelee sen mukaan, mistä kohdasta se on. Raavaanlihaksi kutsutaan karkeasyistä ja voimakkaan makuista naudanlihaa.

Eitto- ja haudutusruokiin parhaiten sopiva liha on usein ruhon etupäästä. Entrecôte on yksi klassisimmista pihveistä, joka on naudan etuselästä leikattu liha. Entrecôten kaveriksi sopii kreikkalainen salsa. Gulassi on tuttu haudutusruoka, joka voi tarkoittaa sekä pataa että keittoa. Japanilainen lihapata tuo vaihtelua pataruokien ystävän keittiöön, kun taas helppo liha-stroganov syntyy noin puolessa tunnissa ja sopii siksi hyvin myös arkeen.

Pihvien ystävä valitsee murean naudan ulkofileepihvin ja sipulisen Aura® kastikkeen. Tai miltä kuulostaisi pippuripihvi turkinpippurikastikkeella? Pippuripihvi tehdään naudan ulkofileestä ja se on herkullisen mehukas tarjottava erityiselle illalliselle.

Possureseptit Broilerireseptit Kalkkunareseptit Kalareseptit

Näytä koko vastaus

Mikä on Härkäruukku?

Pippurinen härkäruukku on annos, joka löytyy lounasruokaravintoloiden listoilta, perinteisempää ruokaa valmistavista ravintoloista ja suurimpien einesruokavalmistajienkin valikoimista. Härkäruukun pääraaka-aineet ovat naudanliha ja jokin kermainen ainesosa, tyypillisesti smetana, crème fraîche tai kerma, mutta myös tuorejuusto tai jopa sulatejuusto.

  1. Useimmiten härkäruukku on pippurisen tulinen – ei kuitenkaan chilin takia vaan mustapippurin tai muiden pippureiden ansiosta.
  2. Lihan lisäksi padassa saattaa olla herkkusieniä tai suolakurkkusilppua.
  3. Jälkimmäisen kera pata alkaa muistuttaa jo stroganoffia,
  4. Mutta mistä härkäruukku on oikein kotoisin? Härkäruukkua ei tunneta edes Ruotsissa, ainakaan suorana käännöksenä oxkruka na.

Oxgryta, härkäpata, taas on yleisluontoisempi termi, vaikka esimerkiksi HK härkäruukun onkin oxgryta ksi kääntänyt. Google ei myöskään heti tuota tulosta. Härkäruukku on niin suosittu, että bloggaajien ja elintarvikefirmojen reseptejä ja ravintoloiden ruokalistoja löytyy lukemattomasti.

  1. Muutamassa nettifoorumikeskustelussa mainitaan “Rosson listoilta tuttu härkäruukku”.
  2. Myös toinen S-ryhmän ravintola Fransmanni ( nykyään Frans & les femmes ) mainitaan.
  3. Ainoat alkuperään liittyvät vihjeet viittaavat siis S-ryhmään, ja niidenkin lähde on Vauva-lehden foorumi.
  4. Edes mainio kirjastot.fi-sivuston Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu ei löydä sanalle taustaa.

Gastronomisista sanakirjoista termiä ei löydy, eikä termiä mainita digitoiduissa sanomalehdissä tai kirjojen kokoelmiin kirjoitetuissa metatiedoissa. Vauva-foorumin vihjeen jahtaaminen tuottaa kuitenkin tulosta. Aila Pakarinen on vuonna 2002 kirjoittanut reseptikirjan “Fransmannin parhaat”.

Takakansiteksti kertoo ensimmäisen Fransmannin perustetun Raumalle vuonna 1987, ja että kirjassa on runsaasti liha- ja ruukkuruokia. Ruukku on sen verran epätyypillinen sana, että olisiko Fransmannin menu 1980 ja 1990-luvuilla tosiaan tuonut härkäruukun suomalaisten koti- ja ravintolakeittiöiden vakioannokseksi? Kirjan mukaan näin näyttäisi olevan.

Pippurista härkää ruukussa -annos oli ensimmäisen Fransmanni-ravintolan listalla, ja Pakarisen mukaan ensimmäisen Fransmannin ruokalista oli hotelli Raumanlinnan henkilökunnan käsialaa. Keittiöpäällikkö Hannu Ollila ja ravintolapäällikkö Ossi Grönqvist vastasivat henkilökuntineen siitä, että ruokalista sopi uuden ravintolan henkeen.

Perustavaa laatua olevan työn tuotekehitysprosessissa teki Hannu Ollila, joka jo edellisenä kesänä aloitti ruokalistan ja reseptien kehittelytyön. Apuna oli iso pino ranskalaisia keittokirjoja, joiden pohjalta hän teki lukemattomia suomalaisia sovellutuksia. Henkilökunnan kesken arvioitiin annosten sopivuutta.

Aila Pakarinen – Fransmannin parhaat (2002). Ei ole yllättävää, että ranskalainen keittiö on tämäntyyppisen ruoan alkulähde. Ranskalaisesta keittiöstä löytyy boeuf à la crème fraîche, boeuf à la crème, boeuf à la crème et poivre ja lukemattomia vastaavia pataruokia.

  1. Näiden pääraaka-aineet vastaavat hyvin pitkälle perinteisen härkäruukun sisältöä: lihaa, kermaa ja lientä, lisäksi joskus herkkusieniä tai pippuria.
  2. Valkoviinikin esiintyy.
  3. Suolakurkku sen sijaan ei koskaan.
  4. Härkäruukusta tuli heti suosittu.
  5. Varsinkin omalla rahalla syövien suosiossa oli uuniperunan kanssa tarjottava muheva härkäruukku, johon käytettiin sisäfileetä.

Fileen kapeita päitähän jäi runsaasti, sillä myös sisäfileepihvit kuuluivat alusta asti suosikkiannoksiin. Raili Juuti muistelee, että kun Raumanlinnaan hankittiin ensi alkuun 30 ranskalaista keramiikkaruukkua, niiden oletettiin riittävän mainiosti. Ensimmäisenä viikonloppuna kävi jo selväksi, että ruukkuja piti kiireen kaupalla hankkia lisää.

  • Aila Pakarinen – Fransmannin parhaat (2002).
  • Härkäruukku on kuin onkin siis suomalainen ruoka! Sen näyttää todennäköisimmin keksineen hotelli Raumanlinnan keittiöpäällikkö Hannu Ollila vuoden 1987 paikkeilla.
  • Itse nimikin lienee joko Ollilan tai jonkun muun Raumanlinnan työntekijän käsialaa.
  • Joka tapauksessa ruukusta on tullut suomalaisten kestosuosikki.

Alkuperäisessä reseptissä ruukku sisältää aina herkkusieniä. Reseptin kastikkeen pääraaka-aine on sekä crème fraîche että punaviinikastike. Alla oma versioni, jossa on muutamia Fransmannin versioon tekemiäni parannuksia.

1 kg paahtopaistia
250 g smetanaa tai crème fraîchea
(200 g paahdettuja herkkusieniä )
1 salottisipuli
1 1/2 rkl sinappia
1 1/2 rkl soijakastiketta
1/2 dl punaviiniä
voita paistamiseen
2 rkl kokonaisia mustapippureita
1 1/2 tl kokonaisia viherpippureita
1/2 tl jauhettua valkopippuria
suolaa

Pippurisen härkäruukun ainekset. Paahda herkkusienet erillisen ohjeen mukaan. Pilko salottisipuli pieneksi silpuksi. Pilko paahtopaisti noin parin sentin kuutioiksi. Lämmitä voi pannulla ja ruskista paahtopaisti erissä. Siirrä paistettu paisti uuniin soveltuvaan pataan.

Uullota salottisipuli jäljelle jääneessä voissa ja siirrä sekin pataan. Lisää pataan kaikki muut ainekset paitsi suola ja pippurit. Lämmitä padan sisältö ensin levyllä kiehuvaksi ja siirrä pata sitten uuniin 180 asteeseen pariksi tunniksi. Pata on valmista, kun paahtopaisti on lähes hajoavaa ja kastikkeesta on haihtunut turha neste.

You might be interested:  Rocky Road Fudge Resepti?

Jauha kokonaiset pippurit maustemyllyssä rouheaksi, suuhun sopivaksi seokseksi. Sekoita pippuriseos ruukkuun juuri ennen tarjoilua. Säädä lopulta suola sopivaksi. Tarjoile uuniperunoiden kanssa, hotelli Raumanlinnan Fransmannin tapaan.
Näytä koko vastaus

Mistä lihasta saa parhaat pihvit?

Yleisimmin pihvit valmistetaan sian- tai naudanlihasta. Sianliha on nautaa rasvaisempaa ja se täytyy aina paistaa täysin kypsäksi. Sen sijaan naudanlihan voi paistaa haluamaansa kypsyyteen. Pihvilihan tulee olla vähän sidekudosta sisältävää ja nopeasti kypsyvää lihaa, jollaisia ovat sisä- ja ulkofilee.
Näytä koko vastaus

Miksi naudanlihasta tulee sitkeää?

Lihan kypsentämisen tavoitteena on saada liha mureaksi ja meheväksi. Kypsennys vaikuttaa myös makuun ja väriin. Riittävällä kuumentamisella turvataan lisäksi mikrobiologinen laatu. Kypsennysmenetelmään vaikuttavat ruhonosa, rasvan ja sidekudoksen määrä sekä naudanlihalla raakakypsyysaste.

Ypsentäminen on tasapainoilua lihas – ja sidekudosproteiinimuutosten välillä. Liika kuumentaminen kuivattaa ja sitkistää lihaskudoksen, mutta sidekudos tarvitsee aikaa ja korkean lämpötilan pehmetäkseen. Lihaskudosproteiinit alkavat denaturoitua 40-50 asteessa, jolloin lihas sitkistyy ja sen vedensidontakyky laskee.

Noin 60 asteessa lihaskudos alkaa mureutua ja vähän sidekudosta sisältävä liha, kuten filee on jo mureaa. Kun lämpötila nousee yli 65 asteen, vedensidontakyky huononee. Samalla lihasnesteiden irtautuminen lisääntyy, kun sidekudos supistuu ja pusertaa veden pois lihassoluista.

  1. Un lämpötila on yli 75 astetta, lihaskudosproteiinit ovat täysin denaturoituneet.
  2. Lihasta irtoaa runsaasti nestettä ja siitä tulee kuivaa, kovaa ja sitkeää, kun proteiinit kovettuvat.
  3. Sidekudosproteiini alkaa kutistua 60 asteessa ja lihapala voi muttaa muotoaan huomattavasti.
  4. Utistumisen saa lihan tuntumaan sitkeältä.

Noin 65 asteessa kollageeni alkaa hajota veteen ja muuttua gelatiiniksi. Runsaasti sidekudosta sisältävä liha on parhaimmilaan, kun sen lämpötila on noin 85 astetta.
Näytä koko vastaus

Kumpi on parempi sisä tai paahtopaisti?

Ulko-, kulma- vai sisäpaistia? Eri paisteilla on erilaisia käyttötarkoituksia, jotka vaihtelevat niiden ominaisuuksien, kuten sitkeyden perusteella. Naudan ulko- ja kulmapaistit voidaan käyttää patapaistina erilaisiin patoihin, lihakääryleisiin, merimiespihvissä, palapaisteissa ja wokkiruoissa.

  • Ulkopaisti soveltuu käytettäväksi erittäin hyvin myös silloin, kun liha suikaloidaan.
  • Sisäpaisti on mureimpia paisteja ja sopii ohuisiin lehti- ja sipulipihveihin.
  • Sisäpaisti soveltuu hyvin kokonaiseksi uunipaistiksi.
  • Paahtopaisti on paitsi ruokalaji, yksi parhaimmista paisteista.
  • Lampaassakin on paisti, tosin paljon pienempi kuin naudalla.

Ja hirviporukan kannattaa olla tarkkana, kun ruhoja paloitellaan. Paistit on syytä leikata huolella talteen. Poronpaisti on niinikään pian ajankohtainen. Paistia ostaessasi valitse hyvin raakakypsytettyä lihaa, sillä ulko- ja kulmapaistit voivat olla sitkeitä niiden suuren sidekudosmäärän takia.

  • Mervi Pasanen
  • Reseptit:
  • 1,5 kilon paahtopaisti
  • 1 tl merisuolaa
  • mustapippuria
  • kourallinen tuoretta timjamia
  • valkosipulin kynsiä maun mukaan
  • tilkka rypsiöljyä

Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Hiero paistin pintaan tilkka öljyä ja ruskista paistin pinnat paistinpannulla. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan merisuolaa, mustapippuria, hienonnettua timjamia ja valkosipulia. Työnnä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan niin, että kärki on lihan keskellä.

  • Paista 125 asteessa kunnes sisälämpötila on 60 astetta.
  • Lisää lihaan vielä suolaa ja mustapippuria ja kääri se voipaperiin sekä folioon.
  • Anna paistin vetäytyä ja maustua huoneenlämmössä noin tunti tai enemmän.
  • Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile mieleistesi lisukkeiden kanssa.
  • Tähteeksi jääneestä paahtopaistista tulee mahtavia voileipiä.

Sitä kannattaa kokeilla myös salaattiin.

  1. reilu 1 kilo porsaanpaistia
  2. suolaa ja valkopippuria
  3. Kastike:
  4. 2 rkl voita
  5. 2 rkl vehnäjauhoa
  6. 4 dl lihalientä
  7. 1 dl kermaa
  8. 1 tl rouhittuja viherpippureita
  9. suolaa ja valkopippuria

Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria ja aseta se ritilälle tai uunipannulle. Jos paistat paistin ritilällä, laita uunipannu sen alle. Laita pannulle tilkka vettä. Paista 175 asteessa kunnes paistin sisälämpötila on 72 astetta eli noin 1,5 tuntia. Paistoaika riippuu paistin painosta.

  • 3 kilon painoinen lampaanpaisti
  • marinointiin:
  • 1-2 sitruunan suikaloitu kuori ja mehu
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 tl kuivattua timjamia tai
  • nippu tuoretta timjamia
  • laakerinlehti
  • 2 tl ruokosokeria
  • 6 valkosipulinkynttä
  • paistoon:
  • valkosipuli
  • 4 sipulia
  • 2 sitruunaa
  • Huuhdo paisti ja tarvittaessa leikkaa pois pinnassa oleva näkyvä rasva ja kalvot.

Pistä paisti suureen vatiin tai vahvaan muovipussiin. Kuori sitruuna ja purista mehu. Sekoita marinadiainekset ja kaada seos paistin päälle. Marinoi yön yli. Käännä paistia pari kertaa marinoitumisen aikana. Aseta paisti uunivuokaan, lisää mukaan marinadi.

  1. Uori sipulit, lohko muutamaan isoon lohkoon ja lisää vuokaan.
  2. Lisää myös valkosipulin kynsiä ja sitruunalohkoja.
  3. Muista pestä kuoret todella hyvin.
  4. Paista ensimmäinen puoli tuntia 175 asteessa, pudota sitten lämpötila 150 asteeseen.
  5. Valele paiston aikana.
  6. Olmikiloinen paisti kypsyy läpi noin kolmessa tunnissa, sisältä punainen paisti noin 2,5 tunnissa.

: Ulko-, kulma- vai sisäpaistia?
Näytä koko vastaus

Voiko naudan paistista tehdä pihvejä?

Lehtipihvin nuijiminen Raaka-aineeksi lehtipihville sopii hyvin naudan sisäpaisti tai ulkofilee, mutta kukaan ei kiellä tekemästä sitä vaihteeksi vaikkapa porsaan ulkofileestä. Leikkaa ensin lihasta poikkisyin noin sentin paksuisia viipaleita. Tarkemmat ohjeet raa’an lihan leikkaamiseen löydät Lihakoulun muista käsittelyvinkeistä.

Lehtipihvin saa nuijittua riittävän ohueksi ilman lihan repeämistä, kun sen tekee kahden leivinpaperin tai kelmun välissä. Aloita nuijiminen keskeltä ja siirry kohti reunoja. Näin saat varmimmin tasaisen ja ohuen pihvin. Kokeile välillä lihan paksuutta painelemalla sitä kädellä. Jatka nuijimista kunnes pihvi on riittävän ohut.

: Lehtipihvin nuijiminen
Näytä koko vastaus

Mikä kastike naudan Paistille?

Paahtopaisti ja pippurikastike — Peggyn pieni punainen keittio Paahtopaisti ja pippurikastike ovat herkullinen klassikkoruoka, joka sopii erinomaisesti juhlapöydän tarjottaviin. Paahtopaistin valmistus on helppoa ja pippurikastike syntyy nopeasti paistin paistolientä hyödyntäen. Tarjoile paahtopaisti ja pippurikastike vaikkapa retrosti kera. Itselleni paahtopaistista ja pippurikastikeesta tulee muistoja jo lapsuudesta saakka, jolloin sitä syötiin hienoimmissa juhlissa ja pitopöytien valikoimissa. Olipa sitten ristiäiset, häät, lakkiaiset, isänpäivä, itsenäisyyspäivä tai joulu, paahtopaisti koreili pöydässä.

  1. Tikrun ja brittikulttuurin tullessa elämääni, paistia syötiin säännöllisin väliajoin aina sunnuntaisin, niinkuin viimekin sunnuntaina.
  2. Paisti valmistuu helposti ja yksinkertaisilla raaka-aineilla.
  3. Paistiliemestä kannattaa ehdottomasti tehdä itse pikainen pippurikastike.
  4. Liemi antaa kastikkeelle hyvää makua ja kerma täyteläisyyttä.
You might be interested:  Honey Butter Broileri Resepti?

Pidän paistista mediumina, jolloin sisälämpö on 60-63ºC astetta. Jos haluat paistista täysin kypsää, jatka kypsennystä 70ºC asteeseen.
Näytä koko vastaus

Kumpi on parempaa sisä- vai ulkofilee?

2. Ulkofile – Maukasta ja mureaa pihvilihaa. Suurempaa kuin sisäfilee ja hieman rasvaisempi, erityisesti, jos siihen jätetään makurasva.
Näytä koko vastaus

Mitä kannattaa syödä jos haluaa kasvattaa lihasta?

Haaveissa mielettömät lihakset? Syö näitä ruokia! Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen kuntosalilla käyminen ovat jo hyvä alku, jos haaveilee isoista hauislihaksista ja näkyvistä vatsalihaksista. Proteiini on yksi tärkeimpiä ravintoaineita lihasten rakentumisen kannalta, mutta yksinään se ei vielä riitä.

Paljon urheileva tarvitsee runsaasti muitakin ravintoaineita kuntonsa ja vartalonsa huoltamiseen. Proteiineja on lisäksi hyvin erilaisia. Proteiinista saatavia aminohappoja on yhteensä 20 erilaista. Välttämättömien aminohappojen saanti on tärkeää lihasmassan ylläpitämisen kannalta. Liha ei ole paras proteiininlähde, jos tarkoituksena on kasvattaa nopeasti lihaksia.

Leusiini-niminen aminohappo on olennainen lihasmassan kasvamisen kannalta. Sitä saa erityisesti maidosta ja heraproteiinista. Maitoproteiinin jälkeen parhaita proteiineja lihasmassan kasvattamisen kannalta ovat kananmuna, kala, liha ja soija. Lue alla olevasta listasta, mitkä ravintoaineet ja ruoat vaikuttavat parhaiten lihastesi kuntoon!
Näytä koko vastaus

Mitä paistin kanssa?

Ideoita ruoanlaittoon Täydellinen paahtopaisti on mehevä ja murea. Lihan laadun ja paistoajan kanssa kannattaa olla tarkkana, mutta muuten paahtopaisti on varsin helppo valmistaa. Lisukkeetkin voi kypsentää uunissa kätevästi samalla. Paahtopaisti ruskistetaan nopeasti pannulla ennen kuin se laitetaan kypsymään uuniin. Alhaisessa, noin 125-asteen lämpötilassa paahtopaisti kypsyy tasaisen punertavaksi. Valmis paahtopaisti saa levätä folioon käärittynä vartin verran. Helppo paahtopaisti laitetaan ruskistamatta uunivuokaan yhdessä sipulien ja valkosipulin kanssa. Kylmästä paahtopaistista voi valmistaa vaikkapa maukkaita paahtopaistileipiä seuraavan päivän lounaaksi tai iltapalaksi. Perinteinen paahtopaisti tehdään naudasta, mutta myös porosta ja karitsasta valmistuu maukas paisti. Poron paahtopaistin seuraksi sopivat paahdetut juurekset, karitsan paahtopaisti puolestaan tarjotaan tattirisoton ja tumman dijonkastikkeen kera.

Karitsa liharuoat paahtopaisti paistit pavut perunaruoat poronliha ratatouille uunijuurekset

Näytä koko vastaus

Mikä öljy pihvin paistamiseen?

Älä koskaan käytä oliiviöljyä pihvin paistamiseen – “se on niin typerää” Naudan Paistisuikale Reseptejä Rypsiöljy on hyvä paistoöljy myös pihville. Shutterstock Julkaistu 27.03.2016 08:04 Pihvin paistaminen on tarkkaa puuhaa. Myös paistoöljyn valinnassa kannattaa olla tarkkana. Yhdysvaltojen Top Chefin suomalaistähti, rääväsuukokki Stefan Richter ihmettelee sitä, miksi niin moni käyttää pihvin paistoon aivan vääränlaista öljyä.

– Ihmiset käyttävät oliiviöljyä, se on niin typerää, Richter laukoo. Oliiviöljy palaa helposti, joten se ei sovellu paistoöljyksi. Paras valinta pihvien paistoon on ihan tavallinen rypsiöljy. – Halpaa rypsiöljyä, se ei pala niin nopeasti, kokki suosittelee. Öljy tulee lisätä pannulle vasta kun pannu on kuuma.

Muuten maku menee pilalle. – Jos lämmität öljyn pannun kanssa, se alkaa palaa ja siihen tulee dieselin maku. Toinen yleinen moka on paistaa pihvi liian kypsäksi. – Jos pihvi menee ylikypsäksi, se on kuin vanha sukka. : Älä koskaan käytä oliiviöljyä pihvin paistamiseen – “se on niin typerää”
Näytä koko vastaus

Kauanko pihviä pitää paistaa?

Näin onnistut pihvin paistamisessa –

  1. Nosta liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Kylmä pihvi jäähdyttää pannu, jolloin liha kuivahtaa helposti.
  2. Muotoile pihvi käsin painelemalla tai lihanuijalla. Kuivaa pinta talouspaperilla ennen paistamista. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Kuumenna pannu. Hyvä valinta on valurautainen tai muu paksupohjainen paistinpannu. Lisää pannulle voita tai voin ja öljyn seosta. Pannu on tarpeeksi kuuma, kun voi lakkaa kuohumasta.
  4. Nosta pihvit pannulle siten, että ympärille jää tyhjää tilaa ainakin puolet pannun pinta-alasta – näin pihvit eivät jäähdytä pannua liikaa. Paistoaika riippuu pihvin paksuudesta, mutta hyvä nyrkkisääntö paistoajaksi on minuutti per sentti – ohut lehtipihvi paistuu noin minuutissa per puoli. Pihvin voi kääntää, kun paistopinta on kauniin ruskea ja lihasneste alkaa helmeillä pihvin pinnalla.
  5. Jos epäröit pihvin kypsyyttä, kokeile painaa sitä sormella: raaka pihvi tuntuu pehmeältä, puolikypsä pehmeän kimmoisalta ja kypsä kimmoisalta.
  6. Naudanlihan voi jättää raa’aksi, jolloin pihvin pinnat vain suljetaan paistamalla pannulla nopeasti molemmin puolin. Sianliha täytyy paistaa aina läpikypsäksi.
  7. Jos pihvit ovat yli 4 senttiä paksuja, paista lihan pinnat kiinni pannulla, kääri pihvi folioon ja nosta noin 150-asteiseen uuniin. Uunissa pihvit kypsyvät noin kuudessa minuutissa puolikypsiksi, ja noin kymmenessä minuutissa kypsiksi. Varmin tulos syntyy, kun paistamisessa käyttää apuna paistolämpömittaria. Löydät eri kypsyysasteiden sisälämpötilat tämän artikkelin lopusta.
  8. Nosta pihvit pannulta lautasille ja anna lihan levätä 5–10 minuuttia, jotta lihasnesteet pysyvät pihvin sisällä. Sitten vain nauttimaan!

Pihvejä saa valmiiksi marinoituna, mutta ne voi maustaa helposti myös itse. Yksinkertainen marinadi syntyy hapanmaitotuotteista tai sekoittamalla yhteen öljyä ja sitruunamehua tai etikkaa. Lisää mausteeksi esimerkiksi valkosipulia, tuoreita yrttejä ja suolaa ja pippuria.
Näytä koko vastaus

Voiko pihvi olla liian raaka?

Jauhelihan jättäminen liian raa’aksi – Jauhelihan kypsentämisessä on sen koostumuksen vuoksi syytä ottaa huomioon tiettyjä erityisiä seikkoja. Tavallisesti suurin osa bakteereista on lihan pinnassa ja ne kuolevat kypsennysprosessin edetessä, mutta jauhelihassa bakteereja voi olla koko massassa ka tästä syystä jauhelihaa ei saisi koskaan jättää raa’aksi, vaan paistaa kypsäksi.
Näytä koko vastaus

Miksi lihaa ei saa laittaa kylmälle pannulle?

Suoraan jääkaapista paistinpannulle laitettu jauheliha alkaa lillua lihasnesteessä. Siksi jauhelihakin pitää ottaa ennen paistamista vähäksi aikaa huoneenlämpöön. Kuva: Yle 10.12.2013 8:20 • Päivitetty 10.12.2013 11:03 Aika moni suomalainen ottaa jauhelihan suoraan jääkaapista, laittaa sen kylmälle pannulle ja alkaa paistaa.

  • Näin ei kuitenkaan saa tehdä.
  • Etelä-Karjalan Marttojen erikoisneuvoja Tuija Kokkonen kertoo, että jauheliha kannattaa ottaa ainakin 15 – 20 minuuttia ennen paistamista huoneenlämpöön.
  • Näin saadaan ruskistamisprosessi helpommin käyntiin.
  • Jos jauhelihan laittaa suoraan jääkaapista kylmälle paistinpannulle, niin jauhelihasta irtoavat kuumennettaessa lihasnesteet.
You might be interested:  Punaiset Linssit Reseptejä?

– Sen näkee, että siellä paistinpannulla on ikään kuin vain vettä eli lihasnestettä. Lihasneste valahtaa pannulle ja siinä sitä jauhelihaa keitellään, kertoo Tuija Kokkonen.
Näytä koko vastaus

Pitääkö liha paistaa ennen uunia?

Blogini takia olen lukenut viime kuukausina tavallista enemmän keittokirjoja, seikkaillut ruoka-aiheisilla nettisivuistoilla ja tapittanut kokkausvideoita Youtubesta. Samalla olen törmännyt mielenkiintoisiin tietoihin lihasta ja sen kypsentämisestä. Kerron nyt muutamia faktoja, joita olen kohdannut matkan varrella.

Tiedot saattavat olla joillekin tuttuja, mutta kaltaiselleni amatöörikokille valtaosa oli uutta tietoa. Tämä blogikirjoitus ei ole kovin kattava katsaus ruoan kypsentämiseen vaan pikemminkin pieni makupala keittiökemiasta. Jos aihe kiinnostaa enemmän, lisätietoa löytyy esimerkiksi Anu Hopian kirjasta Kemiaa keittiössä (Nemo, 2008) tai Hopian ja Tatu Lehtovaaran kirjasta Molekyyli sopassa (WSOYpro, 2011).1.

Lihan pintoja ei voi paistaa kiinni Silloin tällöin jopa huippukokit kertovat, kuinka lihan pinnat kannattaa “paistaa kiinni” paistinpannulla ennen ruoan kypsentämistä uunissa. Heidän mukaansa lihasta karkaa vähemmän nestettä, kun lihan pintasolukko sulkeutuu.

  1. Lihan pintoja ei voi paistaa kiinni.
  2. Irjassa Molekyyli sopassa kerrotaan, että lihan pintasolukko ei sulkeudu riittävästi, jotta nesteet pysyisivät sisällä.
  3. Ruskistetusta ja ruskistamattomasta lihasta poistuu uunissa saman verran nestettä: noin kahdeksasosa lihan painosta.
  4. Lihan pinnat kannattaa kuitenkin paistaa nopeasti ennen uuniin laittamista, sillä ruskistaminen antaa lihalle makua ja väriä.2.

Maillardin reaktiolla makua ja väriä Ruoan ruskistumista kutsutaan Maillardin reaktioksi ranskalaisen kemistin Louis Maillardin (1878–1936) mukaan. Jo luolamiehet ruskistivat lihaa, mutta Maillard selvitti ensimmäisenä, mitä ruskistumisessa tapahtuu. Maillardin reaktiossa sokerit ja aminohapot reagoivat keskenään.

  1. Ruoka saa uusia värejä, makuja ja aromeita.
  2. Maillardin reaktio vaatii kunnolla toteutuakseen korkean lämpötilan, 140–160 astetta.
  3. Paistinpannun pintalämpötilan pitäisi olla 180–200 astetta.
  4. Juuri Maillardin reaktion takia lihakastikkeen jauheliha kannattaa paistaa pienissä erissä.
  5. Mikään ei bolognese-kastikkeen teossa ole yhtä tärkeää kuin Maillardin reaktio.

Kuulostaa hienolta, mutta ei ole. Käytännössä se tarkoittaa lihan ruskistamista. Ajattele pihvin paistoa: haluat siihen varmaankin kunnolla ruskistuneen paistopinnan? Miksi? Koska se maistuu hyvältä. Sama pätee jauhelihaan: sekin vaatii paistopinnan, muuten liha maistuu keitetyltä.

  1. Jauheliha kannattaa siis paistaa noin 200 gramman erissä kuumalla pannulla.
  2. Pieni vaivannäkö, valtava ero maussa, kirjoittaa toimittaja-kokki Laura Kaapro Kiusauksessa-blogissaan Helsingin Sanomissa,
  3. Aramellisoituminen vaatii vielä korkeamman lämpötilan kuin Maillardin reaktio.
  4. Un esimerkiksi barbecue-kastikkeella siveltyjä possun ribsejä lämmitetään yli 170 asteessa, kastikkeen sokerimolekyylit alkavat hajota ja hajoamistuotteet reagoida keskenään.

Ruskistuvalle pinnalle muodostuu maku- ja aromiaineita.3. Pihvin voi suolata ennen tai jälkeen paistamisen Kannattaako pihvi suolata ennen vai jälkeen paistamisen? Sokkotestit osoittavat, että suolaamisjärjestyksellä ei ole merkitystä. Etukäteen suolattu liha on kuitenkin syytä kuivata ennen paistamista.

  • Ja liha pitää tietysti ottaa ajoissa huoneenlämpöön! 4.
  • Ylmällä ja kuumalla liemellä erilainen lopputulos Pitääkö haudutettava liha laittaa kylmään liemeen, joka sen jälkeen lämmitetään kuumaksi? Vai kannattaako liemi lämmittää ensin ja lisätä liha vasta sitten? Ihmettelimme kysymystä viimeksi viikonloppuna mökillä.

Liha – kaikki lihasta laitumelta lautaselle (Readme.fi, 2013) -kirjassa kerrotaan, että molemmat konstit toimivat, mutta lopputulos on erilainen. Jos liha laitetaan kylmään liemeen, aromeita siirtyy lihasta liemeen. Mikäli liha laitetaan kuumaan tai kiehuvaan veteen, liha jää maukkaammaksi ja liemi kirkkaammaksi.5.

Liha mureutuu 50–55 asteessa Liha sisältää “mureuttajaentsyymeitä”, jotka ovat aktiivisimmillaan 50–55 asteessa. Sen jälkeen ne denaturoituvat eli menettävät toimintakykynsä. Mitä pidempään lihaa kypsennetään alle 55 asteessa, sitä mureampaa siitä tulee. Liha koostuu kolmesta kudostyypistä: lihaksesta, sidekudoksesta ja rasvasta.

Sitkeä sidekudos pitää lihaksia koossa ja kiinnittää ne luustoon. Sidekudoksesta kollageeni muuttuu vesiliukoiseksi ja hyytelöityy merkittävissä määrin 60–70 asteessa, mutta elastiinia ei saa ruoanlaitossa pehmeäksi. Sidekudosta on paljon niissä lihaksissa, joita eläin käyttää eniten.

Sen takia esimerkiksi niskaa tai potkaa kannattaa hauduttaa kauan. Vähiten sidekudosta on sisäfileessä, sillä selkärangan vieressä sijaitseva lihas tekee vain vähän töitä.6. Marinointi on tehoton mureuttaja Marinoinnin pitäisi maustaa ja mureuttaa lihaa. Marinadeissa käytetään yleensä mausteiden ja öljyn lisäksi jotain hapanta nestettä.

Viini, sitruunamehu, etikka, jogurtti ja olut ovat yleisimpiä marinadeissa käytettäviä “happoja”. Maustajana marinointi on oiva keino. Suurten lihanpalasten mureuttajana marinointi ei toimi kunnolla, sillä liemi tunkeutuu hitaasti lihan sisään: vuorokaudessa edistystä tapahtuu vain noin sentin.7.
Näytä koko vastaus

Voiko naudanlihaa syödä Mediumina?

Nauti jauhelihatuotteet täysin kypsinä, ei mediumina tai raakana Kypsentämätön liha, erityisesti raaka naudan jauheliha, saattaa levittää EHEC-bakteeria. EHEC-bakteeria esiintyy eläinten suolistossa, josta se voi teurastamossa päätyä lihan pintaan. Jauhelihan valmistuksessa mahdolliset bakteerit sekoittuvat kaikkialle jauhelihamassaan.

  • Okolihapihvin pinnalla oleva mahdollinen EHEC tuhoutuu, kun pihvin pintalämpötila nousee vähintään yli 70 asteeseen ja pihvi paistetaan molemmilta puolilta.
  • Bakteerit eivät ulotu kokolihan sisäosiin.
  • Sen sijaan jauhelihaa valmistettaessa, lihan pinnalla olleet bakteerit sekoittuvat kaikkialle jauhelihamassaan.

Jos vielä valmista jauhelihaa säilytetään liian pitkään väärässä lämpötilassa, ehtii bakteeri myös lisääntyä tehokkaasti, terveystarkastaja Elisa Toropainen Sosterista sanoo. Kaikki jauhelihatuotteet tulee tarjoilla kunnolla kypsennettynä eikä mediumpaistettuna.
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä Sitkeälle lihalle?

Käytä marinadia – Jos haluat tehdä lihasta mureampaa, älä aliarvioi hyvän marinadin tehoa. Marinadi ei vain anna makua, vaan marinadin happamat ainesosat, kuten sitruunamehu, etikka, piimä tai jogurtti, auttavat hajottamaan lihan kuidun. On tärkeää, että annat lihalle riittävästi aikaa marinoitua.
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä naudan niskasta?

2. Niska – Myös naudan niska sopii poskien tapaa erityisen hyvin koostumuksensa vuoksi juuri pataruokiin ja muihin pitkään haudutettaviin liharuokiin. Niskalle ominaista on se, että lihassa on paljon sidekudosta ja rasvaa. Harva tietää, että naudan niskaa käytetään totutusti jauhelihan raaka-aineena.
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä naudan lavasta?

Mitä olikaan kuve, ja mitä tehdä naudan lavasta? NISKA – Keittoihin, pataruokiin tai jauhelihaksi. RINTA – Keittoihin ja pataruokiin. Vaatii pitkän kypsennysajan.
Näytä koko vastaus