Naudan Sisäpaisti Pata Resepti?

Naudan Sisäpaisti Pata Resepti

Mitä voi tehdä naudan Sisäpaistista?

5. Sisäpaisti – Tämä naudan suurin paisti on naudan mureimpia paisteja, ja soveltuu tämän vuoksi kokonaisen uunipaistin ja paahtopaistin lisäksi myös lehtipihvien valmistukseen. Sisäpaistia voit käyttää myös pata- ja suikalekastikkeiden, kuten stroganovin valmistukseen. Videolla lihanleikkaaja Mikko Rantamäki näyttää otteita sisäpaistin paloitteluun. 0:41
Näytä koko vastaus

Miten valmistan naudan sisäpaisti?

Ruskista paistin pinnat kauttaaltaan voi-öljyseoksessa. Nosta paisti uunivuokaan. Työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 125-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 57 astetta. Aikaa kuluu noin tunti.
Näytä koko vastaus

Mitä sisäpaistin kanssa?

Ideoita ruoanlaittoon Täydellinen paahtopaisti on mehevä ja murea. Lihan laadun ja paistoajan kanssa kannattaa olla tarkkana, mutta muuten paahtopaisti on varsin helppo valmistaa. Lisukkeetkin voi kypsentää uunissa kätevästi samalla. Paahtopaisti ruskistetaan nopeasti pannulla ennen kuin se laitetaan kypsymään uuniin. Alhaisessa, noin 125-asteen lämpötilassa paahtopaisti kypsyy tasaisen punertavaksi. Valmis paahtopaisti saa levätä folioon käärittynä vartin verran. Helppo paahtopaisti laitetaan ruskistamatta uunivuokaan yhdessä sipulien ja valkosipulin kanssa. Kylmästä paahtopaistista voi valmistaa vaikkapa maukkaita paahtopaistileipiä seuraavan päivän lounaaksi tai iltapalaksi. Perinteinen paahtopaisti tehdään naudasta, mutta myös porosta ja karitsasta valmistuu maukas paisti. Poron paahtopaistin seuraksi sopivat paahdetut juurekset, karitsan paahtopaisti puolestaan tarjotaan tattirisoton ja tumman dijonkastikkeen kera.

Karitsa liharuoat paahtopaisti paistit pavut perunaruoat poronliha ratatouille uunijuurekset

Näytä koko vastaus

Miten saada Paistista murea?

Keitettäessä lihan sidekudos pehmenee lämmön ja kosteuden vaikutuksesta ja lihasta tulee mureaa. Ruskistamalla ja sen jälkeen hauduttamalla kypsennettäviin liharuokiin sopivat samat sekä hieman mureammat lihapalat kuin keitettäviin. Haudutettaviin liharuokiin käytetään lapaa, etuselkää ja paisteja.
Näytä koko vastaus

Kumpi on Mureampaa paahtopaisti vai sisäpaisti?

Ulko-, kulma- vai sisäpaistia? Eri paisteilla on erilaisia käyttötarkoituksia, jotka vaihtelevat niiden ominaisuuksien, kuten sitkeyden perusteella. Naudan ulko- ja kulmapaistit voidaan käyttää patapaistina erilaisiin patoihin, lihakääryleisiin, merimiespihvissä, palapaisteissa ja wokkiruoissa.

 • Ulkopaisti soveltuu käytettäväksi erittäin hyvin myös silloin, kun liha suikaloidaan.
 • Sisäpaisti on mureimpia paisteja ja sopii ohuisiin lehti- ja sipulipihveihin.
 • Sisäpaisti soveltuu hyvin kokonaiseksi uunipaistiksi.
 • Paahtopaisti on paitsi ruokalaji, yksi parhaimmista paisteista.
 • Lampaassakin on paisti, tosin paljon pienempi kuin naudalla.

Ja hirviporukan kannattaa olla tarkkana, kun ruhoja paloitellaan. Paistit on syytä leikata huolella talteen. Poronpaisti on niinikään pian ajankohtainen. Paistia ostaessasi valitse hyvin raakakypsytettyä lihaa, sillä ulko- ja kulmapaistit voivat olla sitkeitä niiden suuren sidekudosmäärän takia.

 • Mervi Pasanen
 • Reseptit:
 • 1,5 kilon paahtopaisti
 • 1 tl merisuolaa
 • mustapippuria
 • kourallinen tuoretta timjamia
 • valkosipulin kynsiä maun mukaan
 • tilkka rypsiöljyä

Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Hiero paistin pintaan tilkka öljyä ja ruskista paistin pinnat paistinpannulla. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan merisuolaa, mustapippuria, hienonnettua timjamia ja valkosipulia. Työnnä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan niin, että kärki on lihan keskellä.

 • Paista 125 asteessa kunnes sisälämpötila on 60 astetta.
 • Lisää lihaan vielä suolaa ja mustapippuria ja kääri se voipaperiin sekä folioon.
 • Anna paistin vetäytyä ja maustua huoneenlämmössä noin tunti tai enemmän.
 • Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile mieleistesi lisukkeiden kanssa.
 • Tähteeksi jääneestä paahtopaistista tulee mahtavia voileipiä.

Sitä kannattaa kokeilla myös salaattiin.

 1. reilu 1 kilo porsaanpaistia
 2. suolaa ja valkopippuria
 3. Kastike:
 4. 2 rkl voita
 5. 2 rkl vehnäjauhoa
 6. 4 dl lihalientä
 7. 1 dl kermaa
 8. 1 tl rouhittuja viherpippureita
 9. suolaa ja valkopippuria

Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria ja aseta se ritilälle tai uunipannulle. Jos paistat paistin ritilällä, laita uunipannu sen alle. Laita pannulle tilkka vettä. Paista 175 asteessa kunnes paistin sisälämpötila on 72 astetta eli noin 1,5 tuntia. Paistoaika riippuu paistin painosta.

 • 3 kilon painoinen lampaanpaisti
 • marinointiin:
 • 1-2 sitruunan suikaloitu kuori ja mehu
 • 0,5 dl oliiviöljyä
 • 1 rkl suolaa
 • 1 tl mustapippuria
 • 2 tl kuivattua timjamia tai
 • nippu tuoretta timjamia
 • laakerinlehti
 • 2 tl ruokosokeria
 • 6 valkosipulinkynttä
 • paistoon:
 • valkosipuli
 • 4 sipulia
 • 2 sitruunaa
 • Huuhdo paisti ja tarvittaessa leikkaa pois pinnassa oleva näkyvä rasva ja kalvot.
You might be interested:  Chicken Chow Mein Resepti?

Pistä paisti suureen vatiin tai vahvaan muovipussiin. Kuori sitruuna ja purista mehu. Sekoita marinadiainekset ja kaada seos paistin päälle. Marinoi yön yli. Käännä paistia pari kertaa marinoitumisen aikana. Aseta paisti uunivuokaan, lisää mukaan marinadi.

Kuori sipulit, lohko muutamaan isoon lohkoon ja lisää vuokaan. Lisää myös valkosipulin kynsiä ja sitruunalohkoja. Muista pestä kuoret todella hyvin. Paista ensimmäinen puoli tuntia 175 asteessa, pudota sitten lämpötila 150 asteeseen. Valele paiston aikana. Kolmikiloinen paisti kypsyy läpi noin kolmessa tunnissa, sisältä punainen paisti noin 2,5 tunnissa.

Naudan paahtopaisti ja Cumberlandin kastike. Lihakoulu | HK

: Ulko-, kulma- vai sisäpaistia?
Näytä koko vastaus

Mitä eroa on naudan Sisäpaistilla ja Paahtopaistilla?

Naudanpaisti on klassikko, jonka suosio ei hiivu. Juhlava paisti sopii tarjottavaksi niin äitienpäivänä kuin kevään valmistujaisjuhlissakin. Naudanpaisti on varma valinta äitienpäiväaterialle. Paisti kypsyy uunissa itsekseen, ja kiireinen voi valmistaa sen jo edellisenä päivänä.

 1. Ohuina viipaleina tarjottava paisti maistuu myös kylmänä.
 2. Aupoista löytyy kahdenlaisia naudanpaisteja.
 3. Paahtopaisti on tapana kypsentää kokonaisena, kun taas sisäpaistin voi halutessaan kuutioida ja hauduttaa esimerkiksi palapaistiksi, kertoo K-Citymarket Seppälän lihamestari Jarmo Penttinen.
 4. Äitienpäivään sopii kokonaisena kypsennetty naudanpaisti, joka on helppo valmistaa.

– Paisti ei vaadi erityisemmin maustamista. Merisuola ja pippuri riittävät, ja itse olen käyttänyt myös valkosipulia, rosmariinia ja timjamia, Penttinen vinkkaa.
Näytä koko vastaus

Kumpi on parempaa sisä- vai ulkofilee?

2. Ulkofile – Maukasta ja mureaa pihvilihaa. Suurempaa kuin sisäfilee ja hieman rasvaisempi, erityisesti, jos siihen jätetään makurasva.
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä Peuran Sisäpaistista?

Ota paisti hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Hiero paistin pintaan suolaa ja vastarouhittua mustapippuria. Kuumenna pannu kuumaksi ja ruskista paistin pinta nopeasti niin, että lihan syyt menevät kiinni. Paista paistia uunivuoassa 175-asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 47 astetta, eli noin 15–20 minuuttia.
Näytä koko vastaus

Mikä on paras paisti?

Kokonainen paisti, millainen liha sopii paistiin? – Kokolihasta tehty paisti on helppoa juhlaruokaa. Se valmistuu uunissa lähes itsekseen ja pienillä nikseillä se myös onnistuu aina. Yleinen virhe on valita lihaksi ruhonosa, jossa on paljon sidekudosta.

Paistia ei kypsytetä uunissa pitkään ylikypsäksi, vaan se syödään usein mediumina, eli jätetään roseeksi sisältä. Paljon sidekudosta sisältävät ruhonosat kannattaa jättää ylikypsälle lihalle. Hyvin riippuneen ja murean lihan voi jättää roseeksi sisältä. Esimerkiksi sisäpaisti tai paahtopaisti ovat hyviä vaihtoehtoja.

Paahtopaisti on suomalaisten herkku, sitä tehdään usein juhliin. Riista-aikana paisti kannattaa valmistaa peuran- tai hirvenlihasta. Myös lampaanpaisti ja naudan eri osista tehdyt paistit ovat mehukkaita ja helppoja. Riistapaisti on ekologinen valinta ruokapöytään.
Näytä koko vastaus

Mikä kastike naudan Paistille?

Paahtopaisti ja pippurikastike — Peggyn pieni punainen keittio Paahtopaisti ja pippurikastike ovat herkullinen klassikkoruoka, joka sopii erinomaisesti juhlapöydän tarjottaviin. Paahtopaistin valmistus on helppoa ja pippurikastike syntyy nopeasti paistin paistolientä hyödyntäen. Tarjoile paahtopaisti ja pippurikastike vaikkapa retrosti kera. Itselleni paahtopaistista ja pippurikastikeesta tulee muistoja jo lapsuudesta saakka, jolloin sitä syötiin hienoimmissa juhlissa ja pitopöytien valikoimissa. Olipa sitten ristiäiset, häät, lakkiaiset, isänpäivä, itsenäisyyspäivä tai joulu, paahtopaisti koreili pöydässä.

 • Tikrun ja brittikulttuurin tullessa elämääni, paistia syötiin säännöllisin väliajoin aina sunnuntaisin, niinkuin viimekin sunnuntaina.
 • Paisti valmistuu helposti ja yksinkertaisilla raaka-aineilla.
 • Paistiliemestä kannattaa ehdottomasti tehdä itse pikainen pippurikastike.
 • Liemi antaa kastikkeelle hyvää makua ja kerma täyteläisyyttä.

Pidän paistista mediumina, jolloin sisälämpö on 60-63ºC astetta. Jos haluat paistista täysin kypsää, jatka kypsennystä 70ºC asteeseen.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Chili Hot Dog Resepti?

Miksi paisti sidotaan?

Naudan Sisäpaisti Pata Resepti Narua ja lihaa, mutta miten saada helpoiten sidottua liha jotta sen on kauniin pyöreä muodoltaan? Paistin tai linnun sitominen voi joskus olla aiheutettua. Lintuja sidotaan jotta ne pitävät muotonsa niitä kypsentäessä, mutta myös jotta täytetyissä linnuissa täyte pysyisi sisällä kypsennyksen aikana, tästä hyvänä esimerkkinä kalkkuna tai pistaasipähkinöillä täytetyt kanankoivet,

Kaksi lenkkiä narua

Myös lihaa sidotaan, esimerkiksi Tournedospihvejä sekä paisteja jotta ne saavat halutun pyöreän muodon tai jotta paistin täytteet pysyy kokoon käärittynä kypsennyksen aikana. Lihakääryleet tai esimerkiksi sahramilohiruusukkeet voi narulla sitomisen sijaan kiinnittää vain cocktailtikuilla.

Lenkki kiristetty paikalleen

Itse ruoan maun tai ulkonäön takia ei ole mitenkään tärkeää miten paistin sitoo, naru leikataan aina pois ennen liha leikkaamista, joten ruokailijat eivät koskaan näe narua, tai miten se on lihan ympärille sidottu mutta jos haluaa olla säästäväinen narun suhteen ja muutenkin kehittyä ruoanlaiton suhteen kannattaa opetella lihan sidontaa.

Lenkki pujotettavaksi edellisten yli

Käsittelen tässä miten paisti tai täytetty iso lihakääryle sidotaan ja huomenna kerron mitä sille tehdään. Opin isältäni taidon sitoa lihaa, ja tämä tapa on helppo kun sen idean vain käsittää miksi näni tehdään kun olis helpompaa vain leikata naru poikki ennen sitomista.

Naru nurjalle puolelle

Tällä tavalla narua ei mene turhaan hukkaan, sitä otetaan rullasta koko ajan lisää sitä mukaa kuin sidonta etenee eikä sitä leikata vasta sidonnan jälkeen kun liha on sidottu valmiiksi eikä narua tarvitse liata lihaa koskettaneilla käsillä. Tässä minulla nyt sattuneesta syystä sattui esimerkkinä olemaan possun ulkofileepaisti, sama kohta kuin kyljys josta vain on poistettu kylkiluut.

Nurjan puolen narun pujotus

Koska olen oikeakätinen on tämä ohje selkeämpi oikeakätisille, vasenkätisille taas pätee kaikki toisinpäin. Sidon paistit oikealta vasemmalle koska se on minulle helpointa. Sido ensin naru koko paistin ympäri noin sentti sisäänpäin paistin toisesta päädystä.

Viimeistely vain puuttuu

Pujota naru edellisen paistin jo sidotun lenkin yli sisemmälle paistille, noin sentin verran lähemmäksi toista päätyä ja kiristä sen paikalleen. Ei ole väliä jos narut eivät ensikerralla mene aivan viivasuorina, opit tämän harjoittelemalla ajan kanssa.

 • Jatka samaa sentti kerrallaan tekemällä aina uusi lenkki narusta ja pujottamalla se edellisen narulenkin yli alaspäin vasemmalle paistia pitkin toiseen paistin päätyyn asti.
 • Pujota naru paistin päädyn yli suoraan vastakkaiselle nurjalle puolelle.
 • Pujota naru jokaisen paistin ympärillä olevan narun ympäri, ja kiristä.

Pujota narua jokaisen kerrallaan ja yksitellen paistin ympäri sidotun narun ympäri tasaisesti suoraa viivaan takaisin toiseen päähän, siihen josta kaiken paistin sitomisen aloitit.

Valmis kypsennnettäväksi

Leikkaa naru poikki ennen viimeisen kerran narun pujottamista paistin päädyn yli takaisin siihen umpisolmuun josta aloitit kaiken, ja sido rusetti jonka saa helposti avattua. Tämä helpottaa paistinnarun poistamista kun liha on kypsennetty. Nyt paistisi on sidottu ja valmis kypsennettäväksi.
Näytä koko vastaus

Voiko naudan paistista tehdä pihvejä?

Raaka-aineeksi lehtipihville sopii hyvin naudan sisäpaisti tai ulkofilee, mutta kukaan ei kiellä tekemästä sitä vaihteeksi vaikkapa porsaan ulkofileestä. Leikkaa ensin lihasta poikkisyin noin sentin paksuisia viipaleita. Tarkemmat ohjeet raa’an lihan leikkaamiseen löydät Lihakoulun muista käsittelyvinkeistä.
Näytä koko vastaus

Miksi liha on sitkeää?

Lihan kypsentämisen tavoitteena on saada liha mureaksi ja meheväksi. Kypsennys vaikuttaa myös makuun ja väriin. Riittävällä kuumentamisella turvataan lisäksi mikrobiologinen laatu. Kypsennysmenetelmään vaikuttavat ruhonosa, rasvan ja sidekudoksen määrä sekä naudanlihalla raakakypsyysaste.

Ypsentäminen on tasapainoilua lihas – ja sidekudosproteiinimuutosten välillä. Liika kuumentaminen kuivattaa ja sitkistää lihaskudoksen, mutta sidekudos tarvitsee aikaa ja korkean lämpötilan pehmetäkseen. Lihaskudosproteiinit alkavat denaturoitua 40-50 asteessa, jolloin lihas sitkistyy ja sen vedensidontakyky laskee.

Noin 60 asteessa lihaskudos alkaa mureutua ja vähän sidekudosta sisältävä liha, kuten filee on jo mureaa. Kun lämpötila nousee yli 65 asteen, vedensidontakyky huononee. Samalla lihasnesteiden irtautuminen lisääntyy, kun sidekudos supistuu ja pusertaa veden pois lihassoluista.

Un lämpötila on yli 75 astetta, lihaskudosproteiinit ovat täysin denaturoituneet. Lihasta irtoaa runsaasti nestettä ja siitä tulee kuivaa, kovaa ja sitkeää, kun proteiinit kovettuvat. Sidekudosproteiini alkaa kutistua 60 asteessa ja lihapala voi muttaa muotoaan huomattavasti. Kutistumisen saa lihan tuntumaan sitkeältä.

You might be interested:  Banaani Suklaa Jäätelö Resepti?

Noin 65 asteessa kollageeni alkaa hajota veteen ja muuttua gelatiiniksi. Runsaasti sidekudosta sisältävä liha on parhaimmilaan, kun sen lämpötila on noin 85 astetta.
Näytä koko vastaus

Miten Paahtopaistista saa mureaa?

Piparjuurikastike –

 • 2–3 cm:n pala piparjuurta
 • 1 dl ranskankermaa
 • 2 rkl sokeria
 • 1 rkl dijoninsinappia

Tulosta

 1. Kuivaa kevysti lihan pintaa talouspaperilla. Hiero pintaan öljyä tai kirkastettua voita. Kuumenna valurauta- tai grillipannu ja paista lihan jokaiselle sivulle ruskea paistopinta.
 2. Laita paahtopaisti vuokaan ja hiero pippuria lihan pintaan. Jos haluat, voit ripotella hienonnettuja tuoreita yrttejä päälle. Työnnä lämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 120-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 53–65 astetta. Jos haluat paistin punertavana (medium) jätä lihan sisälämpötila 53–57 asteeseen. Aavistuksen punertavan paistin sisälämpötila on 58–62 astetta. Täysin kypsän paistin sisälämpötila on 65 astetta. Paistoaika on lihan paksuudesta riippuen 1–1½ tuntia/kg.
 3. Ota vuoka pois uunista ja anna lihan vetäytyä ja jäähtyä.
 4. Tee kastike paistin vetäytyessä. Kuori piparjuuri ja raasta se. Yhdistä kulhossa ranskankerma, sokeri, sinappi ja raastettu piparjuuri. Sekoita hyvin ja laita jääkaappiin maustumaan.
 5. Leikkaa paahtopaisti poikkisyin niin ohuiksi siivuiksi kuin mahdollista. Ripottele sormisuolaa päälle. Tarjoa piparjuurikastike paahtopaistin kanssa. Piparjuuri menettää makua ajan myötä, joten se kannattaa tarjota heti. Koristele paahtopaisti tuoreilla yrteillä.
 6. Tee paahtopaistin lisukkeeksi esimerkiksi,
 • Murskaa kokonaiset mustapippurit morttelissa juuri ennen käyttöä. Tuoreen pippurin aromi on voimakkaampi kuin myllypippurin.
 • Paista lihan pinnat kuumalla pannulla. Liha saa paahteisen maun eikä kuivu pitkän kypsennyksen aikana. Kypsennä paisti mureaksi matalassa lämmössä uunissa.
 • Voit valmistaa paahtopaistin muutama päivä ennen tarjoilua, mutta leikkaa se vasta tarjoilupäivänä. Leikattuna liha kuivuu nopeasti.

Valmistus vaihe vaiheelta : Paahtopaisti – näin loihdit tavallista herkullisemman paistin juhlapöytään
Näytä koko vastaus

Miten Naudan paahtopaisti valmistetaan?

Ruskista paisti voi-öljyseoksessa pannulla joka puolelta kuorittujen, litistettyjen valkosipulinkynsien ja timjamin kanssa. Nosta paisti uunivuokaan ja työnnä lihalämpömittari reunasta paistin keskelle paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 125 asteessa, kunnes mittari osoittaa 52–60 astetta eli noin 1 1/2 tuntia/kg.
Näytä koko vastaus

Mitä eroa sisä- ja Ulkofileellä?

Filee eli file ( ransk. filet ) on teuraseläimen luuton selkäliha eli ruoanvalmistuksen kannalta ruhon paras osa. Tavallisimpia ovat naudan, sian ja lampaan ruhosta saadut lihat, joista selkärangan puoleisesta osasta käytetään nimitystä ulkofilee ja kyljen puoleisesta osasta sisäfilee,

Parhaina pihveinä pidetään naudan sisäfileestä leikattuja lihakappaleita, kun taas ulkofileetä käytetään esimerkiksi pataruokien aineksena. Fileetä ja ohueksi nuijittua fileen viipaletta nimitetään toisinaan seläkkeeksi, ja nimitystä selys käytetään sisä- tai ulkofileestä leikatusta lihaviipaleesta. Parifilee on naudan selästä tai sian kyljysselästä leikattu viipale, jossa on sekä sisä- että ulkofilee.

Siitä valmistetaan esimerkiksi T-luupihvi, Fileeselkä tarkoittaa naudan, vasikan ja poron selän takaosasta eli ruhon parhaasta osasta leikattua lihaa. Käsitteellä tarkoitetaan sekä sisä- että ulkofileetä. Tavallisesti se kypsennetään pihveiksi paistinpannulla tai grillissä tai paistiksi uunissa, jolloin voidaan valmistaa esimerkiksi paahtofilee tai vasikansatula.

Sian ja lampaan ruhosta vastaavasta kohdasta saatua lihaa ei nimitetä fileeseläksi vaan kyljysseläksi ja lampaasta saatua lihaa myös satulaksi, Nimitystä filee käytetään myös broilerin tai kalkkunan rinnasta saadusta lihasta. Kalafilee tarkoittaa ruodotonta kalanpuolikasta, joka on viilletty irti selkäruodosta kalan pitkittäissuuntaan.

Teurastetun eläimen perusteella käytetään nimityksiä ahvenfilee, broilerifilee, hirvenfilee, häränfilee, jänisfilee, kalafilee, kalkkunafilee, kanafilee, karitsanfilee, kirjolohifilee, lampaanfilee, lohifilee, makrillifilee, naudanfilee, peuranfilee, porofilee, porsaanfilee, riistafilee, sianfilee, siikafilee, silakkafilee, sillifilee, tonnikalafilee, vasikanfilee ja niin edelleen.
Näytä koko vastaus

Mitä voi valmistaa naudan sisäfileestä?

Naudan sisäfileen valmistusohjeet – Herra Snellmannin vinkit Naudan Sisäpaisti Pata Resepti Snellmanin naudan sisäfilee on 100% suomalaista. Haluamme taata, että lihan rakenne ja laatu ovat kohdallaan. Sen vuoksi käytämme tuotteissamme ainoastaan ensiluokkaista lihaa. Naudan sisäfilee on ruoanlaitossa äärimmäisen monipuolinen. Käyttötarkoituksen mukaan sen voi esimerkiksi paistaa kokonaisena, suikaloida, kuutioida tai leikata pihviksi.
Näytä koko vastaus