Pohjois-afrikkalainen Resepti?

Pohjois-afrikkalainen Resepti

Mitä maita on Afrikassa?

Valtiot

Valtio Pinta-ala (km²) Väestötiheys (as. / km²)
Angola 1 246 700 10,3
Kamerun 475 440 39,7
Keski- Afrikan tasavalta 622 984 7,2
Tšad 1 284 000 8,0

Näytä koko vastaus

Mitä afrikkalaiset syövät?

Länsi-Afrikka – Tavallinen länsiafrikkalainen ateria on ruokaisa, tärkkelyspitoinen, vähälihainen ja runsasrasvainen. Kalaa, kanaa, ja kananmunia käytetään runsaasti, naudan ja lampaanliha käyttö ei ole yleistä. Toinen tyypillinen piirre on tuliset mausteet, kuten pippurit ja chilit.

 1. Itse viljeltyjä kasviksia käytetään runsaasti, esimerkiksi kaalia, bataattia, perunaa, porkkanoita, lanttua, kurpitsaa, tomaatteja ja papuja,
 2. Ruoka valmistetaan usein ulkokeittiöissä ja monet länsiafrikkalaiset syövät vieläkin pelkin käsin.
 3. Hyvin yleisesti käytetään palmuöljyä joka värjää ruoan punaiseksi.

Yleisemmin käytettyjä mausteita ovat punapippuri, sipuli ja valkosipuli, Arabien kanssa käydyssä vaihdossa Länsi-Afrikkaan tuli mausteita, kuten minttu, neilikka ja kaneli, Vuosisatoja myöhemmin vaikutteita tuli myös siirtomaaisänniltä Englannista, Portugalista ja Ranskasta,
Näytä koko vastaus

Tarvitseeko Etelä Afrikkaan viisumin?

Esimerkki lomamatkavaatimuksista seuraavassa tapauksessa: Etelä-Afrikka Viisumi Suomen kansalaisille –

 1. Viisumia ei tarvita Viisumia ei tarvita enintään 90 päivän oleskeluun. Matkustajan velvollisuudet:
  • Matkustajalla tulee olla koneellisesti luettava passi
  • Matkustajalla tulee olla asiakirjat, jotka todistavat matkan tarkoituksen
  • Matkustajalla tulee olla passi, joka on voimassa vähintään 30 päivän suunnitellun matkan jälkeen ja siinä on vähintään kaksi tyhjää viisumisivua
  • Matkustajalla tulee olla todistus riittävästä varallisuudesta
  • Matkustajalla tulee olla todistus jatko- tai paluulennoista
  • Hänellä on oltava kaikki tarvittavat matkustusasiakirjat seuraavaan kohteeseen
  • Hänen on vahvistettava lentoyhtiön kanssa, että koneeseen saa nousta ilman viisumia, sillä kyseinen käytäntö saattaa vaihdella
 2. Matkustaessa lapsen kanssa Matkustaessa alle 18-vuotiaan lapsen kanssa Etelä-Afrikkaan on Etelä-Afrikan rajaviranomaisilla lisävaatimuksia. Lisävaatimukset löytyvät tästä.,

Näytä koko vastaus

Onko Afrikka turvallinen?

Rikollisuus – Etelä-Afrikan haittana on maan korkea rikollisuus, lukemat ovat korkeimpia maailmassa. Ryöstöt, raiskaukset, autokaappaukset, murrot ja varkaudet ovat yleisiä. Suurin osa väkivaltarikollisuudesta tapahtuu townshipeissa, mutta ryöstöt ja varkaudet ovat yleisiä kaikkialla.

 1. Muukalaisvastaisia mielenilmauksia ja väkivaltaa on esiintynyt Durbanin ja Johannesburgin kaupungeissa.
 2. Mielenilmaukset liittyvät yleensä afrikkalaisiin vierastyöläisiin.
 3. Matkailijan on syytä olla jatkuvasti valppaana ulkona liikkuessaan.
 4. Liikkumista yksin ja vierailla alueilla erityisesti pimeän aikana tulee välttää.

Myös autolla liikkuminen pimeän aikana kannattaa rajoittaa vain ehdottoman välttämättömään ja aina ajaa auton ovet lukittuina. Rahat, passi, arvoesineet ym. on syytä pitää lukitussa tilassa, autolla liikuttaessa takaluukussa ja ulkona liikuttaessa lähellä kehoa.

Liikkeiden ryöstöjä on esiintynyt useissa ostoskeskuksissa vilkkaimpaan ostosaikaan, jolloin myös asiakkaat joutuneet tulilinjalle. Myös golfkentillä on esiintynyt varkauksia, joten omaisuutta ei tule jättää hetkeksikään ilman valvontaa esimerkiksi golfkärryyn. Lentokentillä, varsinkin Johannesburgissa ja Kapkaupungissa erityinen varovaisuus on tarpeen.

Maahantulo ja lähteminen kannattaa rajoittaa valosaan aikaan mikäli vain mahdollista. Johannesburgin lentokentille saapuvien kannattaa varata kuljetus etukäteen luotettavalta taholta. Maahan saapuneita on ryöstetty matkalla lentokentältä hotelliin. Pöytävuorellakin tapahtuu ryöstöjä kävelyreittien varrella.

 1. Erityisesti liikkumista yksin tulee välttää.
 2. Luottokortit kelpaavat maksuvälineenä useimmissa paikoissa, mutta niiden kopioiminen ja väärinkäyttö on myös yleistä.
 3. Turvarajat kannattaa pitää alhaisina.
 4. Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle.
 5. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
Näytä koko vastaus

Mitä syödä Fufun kanssa?

Valmistusohje: –

 1. Sekoita perunasosejauhe sekä perunajauho kattilassa.
 2. Lisää vesi ja kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Seos muuttuu pikkuhiljaa vellistä tiiviiksi palloksi eli fufuksi.

Fufua tarjotaan perinteisesti erilaisten keittojen ohessa, kuten maapähkinäkeitto. Tyypillisesti fufua syödään repimällä irti jauhopallosta paloja ja kastetaan sitten sormin keittoon tai kastikkeeseen, käyttämällä oikeaa kättä. : Fufu
Näytä koko vastaus

Mitä Etelä-afrikassa syödään?

ETELÄ-AFRIKKALAINEN RUOKA – Etelä-Afrikassa yhdistyvät useat eri ruokakulttuurit; puhutaan “cape cuisine” tai “Cape Malay” -keittiöstä. Ruoka on sekoitus hollantilaisia, englantilaisia, malesialaisia ja intialaisia makuja. Maassa on runsaasti kotimaisia raaka-aineita ja karjaa kasvatetaan laajalti.

Rannikolla pyydetään paljon kalaa ja äyriäisiä, sisämaassa metsästetään riistaa. Herkkuihin lukeutuvat kudu, impala, hyppyantilooppi, krokotiili ja strutsi. Tyypillistä on “braai” eli grillattu ja biltong-kuivattu liha. Jotkut a la carte-listan ruokalajeista ovat todella eksoottisia. Jälkiruoatkin tarjoavat uusia makuelämyksiä, varsinkin Amarula Cream-liköriä sisältävät annokset.

You might be interested:  Subway Double Chocolate Chip Cookie Resepti?

Tämä kermalikööri valittiin vuonna 2007 maailman parhaaksi likööriksi ja se valmistetaan Etelä-Afrikan ainutlaatuisen marulapuun hedelmistä. Teemaan liittyen Food Gardenissa on tarjolla teemamenu, alkupala- ja jälkiruokapöytä (Helsingin ja Turun laivoilla) sekä eteläafrikkalainen viinilista.
Näytä koko vastaus

Miten afrikkalaiset Ruokailutavat eroavat länsimaisista Ruokailutavoista?

Afrikkalaisia ruokailutapoja – Afrikkalaisiin ruokailutapoihin kuuluu, että ruoka on yhdessä astiasssa mistä se syödään käsin. Aterimia ja lautasia ei yleensä käytetä. Tyypillisesti riisistä tai muista viljoista pyöritellään palloja käsin, jotka kastetaan kastikkeeseen.

 1. Tavallisesti ruoka syödään lattialla istuen, mutta jalkapohjien näyttäminen on epäkohteliasta.
 2. Vanhan perinteen mukaan perheen isä aloittaa ja syö ensimmäisenä.
 3. Vain oikealla kädellä syöminen on soveliasta.
 4. Vasen käsi on tarkoitettu hygieniaan ja vessassa käyntiin monien muiden kulttuurien tapaan ja sitä pidetään epäpuhtaana.

: Afrikkalainen keittiö
Näytä koko vastaus

Mitä rokotuksia Etelä Afrikkaan?

Etelä-Afrikka Ennen matkan alkua matkailijan tulisi luettelossa listattujen rokotusten lisäksi varmistaa, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset ovat voimassa matkan ajan. Perusrokotuksiin kuuluvat tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR), jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (dT) ja riskiryhmillä vuosittainen influenssarokote.

 1. Matkailija saattaa hyötyä myös muista rokotuksista ja lääkityksistä, joita ei tässä ole mainittu (mm.,, ja ).
 2. Matkailijan terveyden kannalta onkin tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin tai terveydenhoitajaan ennen matkaa parhaan rokotussuojan sekä muiden terveyden kannalta tärkeiden asioiden tarkistamiseksi.

Hepatiitti A, aiemmin tunnettu nimellä keltatauti, on viruksen aiheuttama tarttuva akuutti maksatulehdus. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille. Tauti, jonka aiheuttaa maaperässä yleisesti esiintyvä bakteeri. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan yhdistelmärokotteen osana.

Bakteerin aiheuttama tulehdus. Bakteerin tuottama myrkky eli toksiini voi vaurioittaa hermoja ja sydänlihasta. Kurkkumätärokotteen sisältävä yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Virustauti, jonka oireita ovat kuumeilu, päänsärky, ruokahaluttomuus, tois- tai molemminpuolinen korvanalussylkirauhasten kivulias turvotus ja siitä johtuva turvotus kaulan alueella.

Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaava MPR-yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Viruksen aiheuttama infektio, joka alkaa usein hengitystieinfektion oirein ja ensioireiden jälkeen vartalolla todetaan leviävä ihottuma. Pelätyin tuhkarokon komplikaatio on aivotulehdus.

 • Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaava MPR-yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.
 • Viruksen aiheuttama, usein lievä infektiotauti, joka voi kuitenkin olla vaarallinen raskauden aikana.
 • Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaava MPR-yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Viruksen aiheuttama, mahdollisesti vakava ja pitkäkestoinen maksatulehdus, joka on maailmalla hyvin yleinen. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille. Kuumeinen ja mahdollisesti raju hengitysteiden infektiotauti, joka leviää pisaratartuntana.

Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa alle 7-vuotiaille lapsille, yli 65-vuotiaille, raskaana oleville, sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja heidän läheisilleen. Bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio, joka voi tarttua saastuneesta ruoasta tai juomasta. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Maassa ei esiinny keltakuumetta. Todistus rokotuksesta saatetaan vaatia, jos matkailija saapuu maasta, jossa keltakuumetta esiintyy. Kysy lisää lääkäriltä tai hoitajalta Malariariski on olemassa osassa maata. Kysy lisää lääkäriltä tai hoitajalta. : Etelä-Afrikka
Näytä koko vastaus

Milloin kannattaa matkustaa Etelä Afrikkaan?

Mikä on paras aika matkustaa Etelä-Afrikkaan? – Etelä-Afrikkaan voi matkustaa ympäri vuoden. Paras aika riippuu siitä, minne aikoo mennä ja mitä haluaa kokea. Suosituimpien kohteiden eli Kapkaupungin ja Krugerin kansallispuiston parhaat sesongit eivät osu yhteen, joten matkaajan on tehtävä kompromisseja.

 • Parasta aikaa matkustaa Etelä-Afrikkaan luontomatkalle ovat viileämmät ja kuivemmat talvikuukaudet, jolloin safareilla näkee eniten eläimiä ja rannikolla voi bongata valaita.
 • Esällä eli tammi-maaliskuussa on Etelä-Afrikassa on kuuma, mutta hyvä puoli on se, että muita matkailijoita on vähemmän.
 • Esimerkiksi majoitushinnat siis ovat halvemmat, eikä varauksia tarvi tehdä kuukausikaupalla etukäteen (poikkeuksena Kapkaupungin lähistön rantakohteet).

Oman kokemuksen mukaan marraskuun loppupuoli on erinomainen aika matkustaa Etelä-Afrikkaan. Silloin safareilla näkee vastikään syntyneitä eläinpienokaisia, ja Kapkaupungin kelit ovat ihanan kesäisiä.
Näytä koko vastaus

Mihin maahan Suomen passilla ei pääse?

Maailman huonoimmat passit – Kaikilla ei mene yhtä hyvin kuin meillä suomalaisilla. Esimerkiksi aakkosissa ensimmäisenä tuleva Afganistan pitää perää listauksessa. Sen passilla pääsee ilman viisumia vain 26 maahan. Muita heikkoja passeja ovat Irak (28 viisumivapaata maata), Syyria (29), Pakistan (32), Somalia ja Jemen (33), Palestiina (37), Libya ja Nepal (38) ja Pohjois-Korea (39).
Näytä koko vastaus

Onko Afrikka rikas maa?

Afrikan talous – Wikipedia

Tätä artikkelia tai sen osaa on pyydetty päivitettäväksi, koska sen sisältö on osin vanhentunut. Voit auttaa Wikipediaa artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla, Tarkennus: Joitakin osia ei päivitetty lainkaan vuoden 2008 jälkeen. Esim. Kiinan merkitystä ei mainita.

table>

Afrikan talous Väkiluku 887 miljoonaa (14 %) (ostovoima) 1,635 USD BKT (varallisuus) 558 USD BKT henkeä kohden (ostovoima) 1 968 USD BKT henkeä kohden (varallisuus) 671 USD BKT:n vuosittain kasvu henkeä kohden 0,74 % (1990–2002) Rikkaimman 10 % ansiot 44,7 % Miljonäärejä 0,1 miljoonaa (0.01 %) Ihmiset jotka elävät alle dollarilla päivässä 36,2 % Velka (% BKT:stä) 60,7 % (1998) Velan lyhennykset (% BKT:stä) 4,2 % Saatu kehitysapu (% BKT:stä) 3,2 % (2001) Naisten keskimääräinen tulotaso 51,8 % miesten tuloista
You might be interested:  Maailman Paras Kantarellikeitto Resepti?

Afrikan talous kattaa, ja resurssit. Vuonna 2017 Afrikassa oli 55 valtiota, joissa asui yhteensä arviolta 1,3 miljardia, Afrikka on kokonaisuutena tarkastellen maailman asutetuista selvästi köyhin. Saharan eteläpuolisen Afrikan bruttokansantuote asukasta kohti oli vuonna 1990 1,694$ ja vuonna 2019 3,919$.
Näytä koko vastaus

Mikä on Afrikan korkein huippu?

Flickr/Gerald Davison Aktiivilomat Kilimanjaron kansallispuisto tarjoaa monipuolisen luontoelämyksen ja huikean kiipeilykokemuksen. Päivitetty: 12.12.2015 Tansaniassa sijaitseva nukkuva tulivuori Kilimanjaro on Afrikan korkein vuori. Se on myös yksi maailman korkeimmista tulivuorista. Kolme Kilimanjaron merkittävintä huippua ovat Kibo, Mawenzi ja Shira. Kilimanjaron korkein kohta on Kibolla sijaitseva Uhuru, joka kohoaa 5 895 metrin korkeuteen.

 1. Orkean vuoren rinteille mahtuu eri kasvillisuusvyöhykkeitä, joten alhaalta huipulle matkatessa päätyy tropiikin kautta jäisiin maisemiin.
 2. Puuraja kulkee noin kolmessa kilometrissä ja osaa pilvien yläpuolelle kurottavista huipuista peittää lumikerros.
 3. Ilimanjaron kansallispuisto ja erityisesti sen metsäalueet ovat monen uhanalaisen eläinlajin koti.

Kilimanjaron kansallispuisto on liitetty Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon vuonna 1987. Erityislaatuisen vuoresta tekevät sen korkeus, muoto sekä luonnonolot. Kilimanjaro on kiipeilijöiden unelmakohde, jonka huiput moni toivoo valloittavansa.
Näytä koko vastaus

Mikä on Afrikan korkein?

Kilimanjaro – Unelma noususta Afrikan katolle –

Vaelluksen korkein kohta 5895Vaellusosuuden pituus 5-8 päivääMajoitus teltoissa (lyhyt reitti vaellusmajojen kautta ei suositeltava)Vaikeusaste 4/5

Tansanian pohjoisella rajalla nouseva Kilimanjaro on Afrikan suosituin vaelluskohde hyvästä syystä. Mantereen korkein vuori nousee peräti 5895 metrin korkeuteen ja huippu on melko helposti saavutettavissa. Teknisesti helposta reitistään huolimatta nousu vaatii fyysiseltä puoleltaan paljon korkeammalle siirryttäessä.

Orkean ilmanalan mukanaan tuomat haasteet on hyvä tiedostaa ennen matkalle lähtöä. Uljaana keskellä Itä-Afrikan tasankoja nouseva vuori on myös kylmä ja tuulinen paikka. Kilimanjaron vuoristo on vanha ja kulunut kokoelma tulivuoria, joiden kolmesta huipusta Shira on enää laakea ylänkö, Mawenzi uljas kalliovuori ja Kibo tasaisesti korkeuksiin nouseva jättiläinen.

Korkein kohta, Uhuru, itsenäisyyden huippu, on selvästi erottuvan kraaterin reunan korkein kohta. Kraaterin laella on edelleen jäätiköitä, joskin ne kutistuvat vuosi vuodelta. Tärkein asia Kilimanjaron huipun saavuttamiseksi on varata tarpeeksi aikaa, sillä hidas nousutahti valmistaa ohueen ilmaan ja näin vältytään vuoristotaudin oireilta, jotka ovat suurin syy matkan keskeytymiseen.

 1. Sopivan mittaisilla reiteillä, joita huipulle johtaa useita, yövytään teltoissa.
 2. Matkan järjestäjät huolehtivat, että vaeltajilla on olosuhteisiin nähden parhaat mahdolliset oltavat.
 3. Antajat kuljettavat varusteet ja pystyttävät leirit, telttakylässä on omat ruokailu- ja wc-teltat, keittiöväki valmistaa kolme ateriaa päivässä, tarjoaa välipaloja ja huolehtii juomavedestä sekä välttämättömistä peseytymismahdollisuuksista.

Kilimanjaron rinteillä on upeita maisemia, päivittäin vuosikierron kulkeva luonto on kiehtovaa ja siihen kannattaa tutustua jo etukäteen. Aamuisin herätään kevääseen, päivällä on kesä, illalla syksy ja yöllä talvi, lämpötilan painuessa pakkaselle. Kilimanjaro sopii palveluidensa ja reittinsä puolesta kokemattomalle hyväkuntoiselle vaeltajalle, vaikka se vaativa onkin, mutta erityisesti ohuen ilmanalan tuntemuksesta on hyötyä.

 • Vaelluksen tulisi kestää ainakin 6-8 päivää.
 • Ilimanjaron vaellukseen on helppoa ja suositeltavaa yhdistää safaripäiviä, sillä maailman parhaita kansallispuistoja löytyy muutaman tunnin ajomatkan päästä.
 • Ilimanjaron yksi merkittävimpiä piirteitä on vaelluksen hieman kalliimpi hinta ja vahvasti säännöstelty liikkuminen sekä yksinomaan täyden palvelun retkikuntina toteutettavat vaellukset.

Hinta koostuu puistomaksuista, suojelumaksuista ja myös ryhmän henkilökunnasta, jokaisen euron ollessa hintansa väärti. Alueen suojelun ja luonnon kannalta toimintaa on ohjattava ja järjestelyt oltava vastuullisten toimijoiden käsissä. Kilimanjarolla lähinnä huipullenousuyö ja sitä seuraava laskeutuminen alempiin leireihin on pitkä ja raskas.
Näytä koko vastaus

Miten FUFU tehdään?

Fufu Fufu

2 dl perunasosejauhetta (tai 3 dl fufujauhetta) 1 dl perunajauhoja 5 dl vettä

Tulosta Mittaa fufujauhe tai keskenään sekoitetut perunajauheet pinnoitettuun kattilaan. Lisää vesi ja kuumenna seosta koko ajan puulastalla sekoittaen. Fufu on aluksi velliä, sitten perunasosemaista ja lopuksi sitkeää ja tiivistä – fufua. Lisää vettä tarvittaessa. Fufu on valmista, kun siitä muodostuu tiivis pallo lastan ympärille ja se irtoaa helposti kattilan reunoista.

Fufun koostumus on pehmeän purkkamainen. Edemin syöntiohje on: Älä pureskele fufupalaa, vaan niele!

: Fufu
Näytä koko vastaus

Mitä sinun tulisi syödä päivittäin?

Kasviksia, marjoja ja hedelmiä – Syö noin puoli kiloa kasviksia, marjoja, hedelmiä ja sieniä joka päivä. Tästä määrästä marjoja ja hedelmiä tulisi olla noin puolet ja loput juureksia ja vihanneksia. Helpoiten kokoat riittävän määrän, kun syöt kasviksia joka aterialla.

 • Osan kasviksista voi syödä kypsentämättä sellaisenaan, raasteina tai salaatteina ja osan kypsentää kasviruoaksi tai lisäkkeeksi.
 • Nauti marjoja ja hedelmiä pääasiassa tuoreeltaan tai vaihtelun vuoksi kiisseleissä ja puuroissa.
 • Asviksista, marjoista ja hedelmistä saat hiilihydraatteja ja ravintokuitua.
You might be interested:  Chili Cheese Tops Resepti?

Pähkinät, siemenet ja palkokasvit ovat myös hyviä proteiininlähteitä. Kasviksista ja marjoista ja hedelmistä saat myös paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Kasvispitoinen ruokavalio on myös ilmastoystävällinen.
Näytä koko vastaus

Onko Afrikassa pakkasta?

Pohjoisen ja etelän erot – Lämpötilat vaihtelevat kuitenkin myös pohjoisen ja eteläisen Saharan välillä. Vuoden keskilämpötila pohjoisessa Saharassa on 20 °C. Saharan pohjoisosassa tammikuun keskilämpötila on laajoilla alueilla alle 16 °C, ja esimerkiksi Algeriassa ja Pohjois-Egyptissä alle 12 °C.

Pohjois-Saharan päivän keskimääräinen lämpötilan vuosivaihtelu on 20 °C, talvipäivän keskimääräinen lämpötila 13 °C. Vaihtelu voi olla tätä suurempaa, Kuukauden keskilämpötilat voivat Pohjois-Saharassa vaihdella esimerkiksi 4 °C:sta 42 °C:hen. Kuumin aika on pohjoisessa heinä-elokuussa. Libyan pohjoisosissa on jo viileitä talviöitä ja lämpötila voi laskea lähelle nollaa tai sen alle.

Pohjoisella hiekka-aavikolla ja vuoristossa voi olla talviyönä kuuraa tai lunta. Talvella voi olla jopa 7–10 °C pakkasta, joidenkin tietojen mukaan vuoristossa jopa -18 °C. Talvi, jolloin lämpötila usein laskee nollan alapuolelle, kestää joulukuusta helmikuuhun.

 1. Saharan eteläpuolisko on trooppisella alueella, ja siellä yölläkin lämpötila on 20 °C tuntumassa.
 2. Vuoden keskilämpötila on eteläisessä Saharassa maapallon korkeimpia, jopa yli 30 °C.
 3. Uumin aika on etelässä touko-kesäkuussa.
 4. Saharan eteläosissa on tammikuussa keskimäärin 16–22 °C, mutta Tibesti -vuoristossa alle 12 °C.

Tibestin vuoristossa voi olla jopa -15 °C. Etelä-Saharan päivittäisen keskilämpötilan vuotuinen vaihtelu on 17,5 °C, ja lämpötila voi useinkin nousta myöhään keväällä 50 °C:hen. Timbuktun-Khartumin leveyksillä keskilämpötilan vuosivaihtelu on 23–43 °C
Näytä koko vastaus

Voiko Afrikassa sataa lunta?

Harvinainen luonnonilmiö: Saharaan satoi lunta

Saharan dyyneille satoi lunta ensimmäisen kerran sitten vuoden 1979. Algeriassa ikuistettu lumiharso peitti maata noin vuorokauden.

Suomessa harmitellaan valkean joulun puuttumista. Kotimaan sijaan lunta onkin saatu huomattavasti eksoottisempaan paikkaan: Saharaan. Valokuvaaja Karim Bouchera ikuisti Algerian Ain Sefraan sataneen lumen maanantaina. Pitkään ei lunta päästy kuitenkaan ihmettelemään.
Näytä koko vastaus

Onko Afrikassa vettä?

Vesi ei ole kaikkien oikeus Afrikassa YK:n mukaan puhdas juomavesi on kaikille kuuluva ihmisoikeus. Oikeus karkaa yhä kauemmas monilta afrikkalaisilta, joiden asuinalueilla yleistyvät ennakkomaksua vaativat vesimittarit.

Ennakkomaksu toimii prepaid-puhelinliittymän tavoin: jos ei pysty maksamaan, ei saa vettä.Ihmisoikeuspuolustajat vastustavat ajatusta.– Se jättää kaikkein kipeimmin puhdasta vettä tarvitsevat ilman, vaikka kyse on ihmisoikeudesta, sanoo zimbabwelainen Terry Mutsvanga,Yli miljardin asukkaan Afrikassa puhdas vesi puuttuu 300 miljoonalta, arvioi YK:n ympäristöjärjestö Unep.Mutsvangan mukaan Afrikan tilanne uhkaa paheta ennakkomaksun yleistymisen myötä.

Näytä koko vastaus

Mitä kieltä puhutaan Afrikassa?

Afrikan kielikunnat ja suurimmat kielet: Afrikan maiden viralliset kielet: Afrikan kielet kuuluvat pääasiassa neljään kielikuntaan: afroaasialaisiin kieliin, nilosaharalaisiin kieliin, nigeriläis-kongolaisiin kieliin ja khoisankieliin, Lisäksi Madagaskarin saarella puhutaan austronesialaista kieltä malagassia, ja eri puolilla Afrikkaa puhutaan indoeurooppalaisia kieliä, jotka tulivat maanosaan eurooppalaisen kolonialismin mukana.
Näytä koko vastaus

Mitä kieltä Afrikassa puhutaan eniten?

Pieni afrikkalainen sanasto Tällä sivulla esitellään eräiden suurten afrikkalaisten kielten sanastoa. Sivun tarkoitus on tarjota lukijalle kuva afrikkalaisten kielten moninaisuudesta ja ehkä kipinän tutustua johonkin kieleen syvemmin. Sanat on kerätty painetuista sanakirjoista ja tietoverkossa olevista sanastoista ja muista kirjoituksista.

Arabia on Afrikan puhutuin kieli. Sitä puhutaan koko Pohjois-Afrikassa ja Lounais-Aasiassa. Hausa on Nigerin valtakieli ja Nigerian suurin kieli. Lisäksi sitä puhutaan laajalti muualla Länsi- ja Keski-Afrikassa. Äidinkielen puhujilla mitattuna hausa on Afrikan toiseksi suurin kieli. Oromoo on Afrikan sarven alueen suurin kieli. Noin puolet väkirikkaan Etiopian väestöstä puhuu sitä äidinkielenään. Sen puhujia on paljon myös Pohjois-Keniassa. Oromoo onkin Afrikan kolmanneksi suurin kieli. Lingala on yleinen kieli Kongossa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Swahilin tapaan harva puhuu sitä äidinkielenä, mutta omalla alueellaan se on vallitseva kaupan ja hallinnon kieli. Swahili on Itä-Afrikan yleiskieli, jota puhutaan mm. Tansaniassa, Keniassa, Ruandassa, Burundissa ja Kongon demokraattisen tasavallan itäisissä provinsseissa. Swahilia pidetään eräänä Afrikan tärkeimmistä kielistä ja se on Afrikan Unionin virallinen kieli yhdessä arabian, englannin ranskan ja portugalin kanssa. Malagasi on Madagaskarin valtakieli. Se kuuluu austronesialaiseen kieliperheeseen ja sen sukulaiskieliä ovat mm. malesia, indonesia ja filipino Kaakkois-Aasiassa.

Kuva. Suurten afrikkalaisten kielten maantieteellinen sijainti
Näytä koko vastaus

Onko Mali Afrikassa?

Malin tasavalta (ransk. République du Mali ) eli Mali on sisämaavaltio Länsi- Afrikassa. Sen rajanaapureita ovat pohjoisessa Algeria, idässä Niger, etelässä Burkina Faso ja Norsunluurannikko, lounaassa Guinea sekä lännessä Senegal ja Mauritania.
Näytä koko vastaus