Contents
Mitä ruokaa voi tehdä porsaan ulkofileestä?
Porsaan ulkofilee ruoanlaitossa: – Porsaan ulkofilee on raaka-aineena monikäyttöinen, sillä se sopii hyvin eri liharuokiin. Sen voi näppärästi muokata eri käyttötarkoituksiin. Ulkofileen voi valmistaa kokonaisena, leikata halutun paksuisiksi pihviksi tai suikaloida esimerkiksi kastikkeisiin ja pataruokiin sopivaksi.
Näytä koko vastaus
Mitä possun ulkofileen kanssa?
Älä unohda perinteisiä perunoita ja sipuleita. Perinteinen perunan ja possun yhdistelmä ei petä koskaan. Vaihtelua keitetylle perunalle tai perunamuusille tuovat esimerkiksi paprikainen perunasalaatti, chilinen perunasalaatti tai omena-perunavuoka, jonka makeus sopii hyvin rasvaisen possun pariksi.
Näytä koko vastaus
Miten valmistan porsaan ulkofileen?
5. Vaihe – Ruskista liha kauttaaltaan, hiero sen pintaan mausteet ja kaada vielä paistorasva pannulta lihan päälle. Kypsennä uunissa 120 asteessa kunnes lihalämpömittari näyttää +68 astetta. Anna lihan vielä levätä rauhassa folion sisällä, jolloin sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen. : Porsaan ulkofileen paistaminen pannulla
Näytä koko vastaus
Miten valmistaa porsaan ulkofileepihvi?
Valmistus – 1 Ota liha huoneenlämpöön ja leikkaa siitä pihvejä. Paista pihvit margariini-öljyseoksessa pannulla noin 3 minuuttia molemmilta puolilta. Mausta suolalla ja pippureilla. Tarjoile perunoiden tai riisin, mangokastikkeen ja kasvisten kanssa. Miltä maistui? Arvostele resepti ensimmäisenä!
Näytä koko vastaus
Miten maustaa porsaan ulkofile?
Kokeile porsaanfileen mausteeksi vaikkapa appelsiinin ja sitruunan kuorta sekä tuoretta inkivääriä. Suolan ja pippurin lisäksi porsaanfileen maustamiseen sopivat raikkaat ja voimakkaat mausteet, kuten sitrushedelmien kuoret, inkivääri ja chili. Hiero mausteet lihan pintaan, jolloin pinta menee hieman rikki ja liha maustuu myös hieman pintaa syvemmältä.
Katso lisää vinkkejä lihan käsittelyyn
Milloin porsaan ulkofile on kypsä?
Possun ulkofile Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Sisälämpötilan tulee olla noin 10 astetta ennen kypsentämistä.Kuumenna uuni 150 asteeseen. Paras lopputulos tulee, kun paistolämpötila on alhaisempi ja kypsennysaika pidempi.Paista file ensin kauttaaltaan paistinpannulla.Aseta paistolämpömittari fileen keskiosaan.
Aseta file rasvapuoli ylöspäin uunipellille tai muuhun paistoastiaan. Voit valella filettä paistumisen aikana paistoastiaan kertyvällä nesteellä. Jos pinta saa liikaa väriä, voit peittää sen foliolla.Paistoaika on noin 1 – 1½ tuntia per kilo. Paistoaika on vain viittellinen. Parhaiten kypsyyden näkee paistolämpömittarista.
File on kypsä ja mehevä, kun paistolämpömittarin lukema näyttää 75 astetta. Ota liha uunista ja kääri se folioon vetäytymään noin 15 minuutiksi, jonka jälkeen liha on leikattavissa tarjolle. : Possun ulkofile
Näytä koko vastaus
Kauanko porsaan ulkofile uunissa?
Porsaan fileepaisti uunijuureksilla Hiero mausteet paistin pintaan kauttaaltaan. Anna maustua yön yli tai vähintään muutaman tunnin ajan. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Laita paistimittari lihaan ja kypsennä 150 asteessa noin 1 tunti jokaista kiloa kohden.
Näytä koko vastaus
Miten valmistan porsaan sisäfileen?
Ota porsaan sisäfilee jääkaapista huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsentämistä. Pane filee uunivuokaan ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes fileen sisälämpötila on noin 70 astetta. Anna fileen levätä folioon käärittynä hetken aikaa ennen viipalointia.
Näytä koko vastaus
Pitääkö possun olla kypsää?
Elintarviketurvallisuusviraasto Evira suosittelee kypsentämään porsaanlihan läpikypsäksi eli vähintään 70 asteeseen. Etenkin vähärasvaisen ulkofileen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se kuivuu helposti. Rasvaiset ruhonosat taas kannattaa kypsensää reilusti ylikypsiksi ja mureiksi (esimerkiksi pulled pork).
Näytä koko vastaus
Miten Possusta saa mureaa?
Mehukasta possua rasvaisista ruhonosista – Mehukasta ja suorastaan suussa hajoavaa possua saa parhaiten aikaiseksi rasvaisista ruhonosista pitkään ja matalalla lämmöllä hauduttamalla. Mehukasta possua saa toki fileestäkin, kunhan muistaa olla kypsentämättä sitä liian kauan ja liian kuumassa lämpötilassa.
- Aappaus Keittiössä -ohjelmasta tuttu, ravintola Savoyn keittiömestari Kari Aihinen vinkkaa, miten porsaan niskasta eli kasslerista saa mahdollisimman mehukasta: 1.
- Haudutettaviin, pitkää kypsennystä vaativiin ruokiin tulee käyttää sellaisia ruhonosia joissa on rasvaa esim.
- Kassler, entrecote, potka, lapa.2.
Haudutettaviin ruokiin ei kannata fileetä tuhlata sillä lopputuloksesta tulee kuivaa.3. Kasslerin valmistuksessa tärkeää on matala lämpötila ja pitkä paistoaika, näin paistista tulee mehukas ja maukas. Liian kuuma uuni kuivattaa paistin nopeasti ja paistissa oleva rasva ei ehdi maustamaan lihaa.4.
Näytä koko vastaus
Mitä Porsaanleikkeen kanssa?
Porsaanleike leivityksellä — Ohje –
- Ota pihvit huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista.
- Laita näkkileipää lautaselle ja jauha se pieneksi muruksi. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla.
- Kääntele pihvit ensin kaurajauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi näkkileipämuruissa.
- Paista pihvit kuumalla pannulla yksi kerrallaan noin minuutti per puoli rypsiöljyn ja voin sekoituksessa. Öljy tekee leivityksestä rapean ja voi viimeistelee herkullisen maun.
- Tarjoile leivitetty porsaanleike sitruunanviipaleen ja esimerkiksi ranskalaisten kanssa.
Onko ulkofilee suurempi kuin sisäfilee?
2. Ulkofile – Maukasta ja mureaa pihvilihaa. Suurempaa kuin sisäfilee ja hieman rasvaisempi, erityisesti, jos siihen jätetään makurasva.
Näytä koko vastaus
Kauanko possua pitää paistaa?
paisto-ohje – 4 kpl mureutettuja porsaan ulkofilepihvejä öljyä, suolaa ja mustapippuria 1-1,5 mieto chili 3-4 valkosipulinkynttä Ota pihvit huoneenlämpöön n. tunti ennen kypsennystä. Paloittele valkosipulinkynnet ja chili pieneksi. Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää loraus öljyä. Aseta pihvit pannulle. Lisää joukkoon chilit ja valkosipulit.
Anna pihvien paistua kuumalla pannulla rauhassa. Käännä vasta, kun pinta on saanut todella hyvän värin. Vältä jatkuvaa kääntelyä. Lämpö saa olla koko paistoajan melko kuuma. Aikaa pihvien paistumiseen menee yhteensä n.10 min, eli 5 min puoleltaan. Rouhi suolaa ja mustapippuria makusi mukaan pihvien päälle.
Halutessasi voit lisätä pannulle paiston loppuvaiheessa soijakastiketta ja paholaisen hilloa. Porsaan pihvi on kypsä, kun se on tasaisen vaalea. Ulkofilepihviä ei kannata paistaa liian kauan, koska se on niin vähärasvainen, että voi kuivua.
Tarjoa heti haluamiesi lisukkeiden kanssa!
Haluamme varmistaa, että saat parhaat tarjouksemme nopeasti:
Näytä koko vastaus
Mikä mauste sopii Possulle?
Miedon makuista porsaanlihaa uskallat maustaa reilummallakin kädellä. Käytä porsaanlihan maustamiseen reilusti mausteita. Suolan ja mustapippurin lisäksi possu tykkää sinapista, valkosipulista, currytahnoista ja yrteistä. Mausteet kannattaa hieroa käsin lihan pintaan, jolloin liha maustuu myös hieman syvemmältä.
Katso lisää vinkkejä lihan käsittelyyn
Missä vaiheessa liha maustetaan?
Pippuria pihviin ennen vai jälkeen paiston? Lihamestarilla erinomainen perustelu Täydellisen pihvin valmistus alkaa raaka-aineen hankinnasta. Pihvilihaksi kannattaa valita naudan sisä- tai ulkofileetä. Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista ja hiero pihveihin molemmin puolin suolaa ja mustapippuria.
On makuasia, missä vaiheessa pihvin maustaa, mutta itse suosin etukäteen maustamista. Mustapippuri paahtuu pannulla kivasti, mikä saa sen maun pyöristymään. Tietty terävyys lähtee pois ja mausta tulee todella hyvä, neuvoo Atrian lihamestari Jarmo Ritvanen, Pihvien paistossa on tärkeää, että pannu on riittävän kuuma.
Paras paistotulos syntyy voin ja öljyn sekoituksessa. Ritvanen suosittelee lisäämään pannulle ensin öljyä. Voi kannattaa lisätä vasta paistamisen loppuvaiheessa, jotta se ei pala kuumalla pannulla. – Pihviin tulee helposti palaneen voin aromia. Siksi lisään voin vasta paistamisen loppuvaiheessa, jolloin pihviä voi myös valella voilla, Ritvanen vinkkaa.
- Halutessaan pannulle voi lisätä myös rosmariininoksan tai valkosipulinkynnen antamaan lihalle makua.
- Suolaa kannattaa lisätä vielä paistamisen jälkeen, sillä osa suolasta sulaa pannulle paistamisen yhteydessä.
- Sopiva paistoaika riippuu aina pihvin paksuudesta.
- Ohuempi ulkofilee on helpompi paistettava kuin paksu sisäfilee, jonka kanssa Ritvanen suosittelee käyttämään mittaria.
– Parisenttistä ulkofileetä kannattaa paistaa noin kolme minuuttia per puoli. Kun lihasnestehelmet alkavat nousta pihvin pintaan, saavuttaa pihvi lämpötilan puolivälin. Siirrä pihvi paistamisen jälkeen folioon vetäytymään. Vetäytyminen pitää pihvin mehevänä.
Näytä koko vastaus
Mitä tapahtuu jos syö raakaa possua?
Varo – raa’asta joulukinkusta tarttuvat nämä taudit! Julkaistu 23.12.2012 15:45 Muista pitää joulunkinkun sisälämpötila ohjelukemissa, sillä raaka kinkku voi tietää syöjilleen visiittiä sairaalaan. Raaka liha voi nimittäin sisältää ruokamyrkytystä aiheuttavia bakteereita.
Raa’asta lihasta tai raa’an lihan leikkaamiseen käytetystä veitsestä ja leikkuualustasta voi saada esimerkiksi kampylobakteerin. Se on Suomen yleisin suolistotulehdusta aiheuttava bakteeri, jonka oireet ovat ripuli, kuume ja ikävänä jälkitautina niveltulehdus. Kinkunvalmistuksen tärkein väline onkin ehdottomasti lihalämpömittari, joka kertoo lihan sisälämpötilan ilman kokin arvuuttelua.
Kypsän joulukinkun sisälämpötila on +75 celsiusastetta, ja tämän lämpötilan jälkeen kinkkua voi nauttia turvallisin mielin sillä sen mahdollisesti sisältämät bakteerit ovat tällöin tuhoutuneet. Lisävarmuutta ruokamyrkytysten ja bakteerien välttämiseksi saat leikkamalla kypsää ja raakaa lihaa aina eri leikkuulaudoilla ja veitsillä.
Näytä koko vastaus
Miksi sianliha pitää kypsentää?
Lihan kypsentämisen tavoitteena on saada liha mureaksi ja meheväksi. Kypsennys vaikuttaa myös makuun ja väriin. Riittävällä kuumentamisella turvataan lisäksi mikrobiologinen laatu. Kypsennysmenetelmään vaikuttavat ruhonosa, rasvan ja sidekudoksen määrä sekä naudanlihalla raakakypsyysaste.
Ypsentäminen on tasapainoilua lihas – ja sidekudosproteiinimuutosten välillä. Liika kuumentaminen kuivattaa ja sitkistää lihaskudoksen, mutta sidekudos tarvitsee aikaa ja korkean lämpötilan pehmetäkseen. Lihaskudosproteiinit alkavat denaturoitua 40-50 asteessa, jolloin lihas sitkistyy ja sen vedensidontakyky laskee.
Noin 60 asteessa lihaskudos alkaa mureutua ja vähän sidekudosta sisältävä liha, kuten filee on jo mureaa. Kun lämpötila nousee yli 65 asteen, vedensidontakyky huononee. Samalla lihasnesteiden irtautuminen lisääntyy, kun sidekudos supistuu ja pusertaa veden pois lihassoluista.
- Un lämpötila on yli 75 astetta, lihaskudosproteiinit ovat täysin denaturoituneet.
- Lihasta irtoaa runsaasti nestettä ja siitä tulee kuivaa, kovaa ja sitkeää, kun proteiinit kovettuvat.
- Sidekudosproteiini alkaa kutistua 60 asteessa ja lihapala voi muttaa muotoaan huomattavasti.
- Utistumisen saa lihan tuntumaan sitkeältä.
Noin 65 asteessa kollageeni alkaa hajota veteen ja muuttua gelatiiniksi. Runsaasti sidekudosta sisältävä liha on parhaimmilaan, kun sen lämpötila on noin 85 astetta.
Näytä koko vastaus
Miten paistaa possu?
Huippukokki on totaalisen kyllästynyt surupossuun – “Possun kypsentäminen on monelle tosi vaikeaa” – Porsaan ulkofileen kypsentäminen on monelle tosi vaikeaa. Itse olen kyllästynyt porsaan surufileeseen, jota oli yhteen aikaa aina tarjolla, täräyttää Pippuri.fi:n keittiömestari Risto Mikkola,
Surufilee valmistetaan Mikkolan mukaan niin, että possun ulkofilee ottaa ensin värin pintaansa pannulla, jonka jälkeen se laitetaan 180-asteiseen uuniin kuivumaan. – Uunissa fileen kaikki nesteet valuvat pihalle ja leikattaessa liha on tikkuista. Se jää ikävästi hampaiden väliin, Mikkola kuvailee. Asiat voi tehdä toisellakin tavalla.
Mikkola neuvoo kypsentämään fileet aluksi pannulla voissa. Mausta voi valkosipulilla ja timjamilla. Kun filee on saanut väriä, laita siihen paistomittari ja fileet uuniin 70-asteeseen. Nyt seuraa radikaali vaihe: anna fileen kypsyä uunissa, kunnes paistomittari näyttää 58 astetta ja possu on vielä pikkuisen pinkki sisältä.
Yleisesti sanotaan, että possun sisälämpötilan pitäisi olla 65 astetta. Mikkola tietää tämän, mutta hän on jo pitkään syönyt kotimaiset possun fileet 58-asteisina. – Suomalainen possun liha on maailman parasta ja puhtainta. Viedäänhän sitä nykyisin jopa Japaniin, joka on todella tarkka elintarvikkeiden laadusta.
Mikkola kannustaa kokeilemaan uutta tapaa valmistaa possun filee. Ja huomio, huomia, kyse on siis ulkofileestä. Esimerkiksi possun kylkipala, jossa on paljon rasvaa, paistetaan läpikypsäksi. Se ei kuivu, sillä kyljessä on paljon rasvaa, joka mehevöittää lihan.
4 x 200 g porsaan ulkofileepihviä4 valkosipulinkynttä viipaleina50 g voita20 g ruokaöljyäsuolaa, mustapippuria
1. Sulata voi ja öljy paistinpannulla. Kun voi vaahtoaa, lisää pannulle pihvit ja valkosipulit. Lusikoi voisulaa pihvien päälle paistamisen aikana. Paista kaunis väri molemmille puolille ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista noin 3 min / puoli.2. Laita pihviin paistomittari ja kypsennä 80-asteisessa uunissa sisälämpöön 58.
Näytä koko vastaus
Kauanko porsaan ulkofile uunissa?
Porsaan fileepaisti uunijuureksilla Hiero mausteet paistin pintaan kauttaaltaan. Anna maustua yön yli tai vähintään muutaman tunnin ajan. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Laita paistimittari lihaan ja kypsennä 150 asteessa noin 1 tunti jokaista kiloa kohden.
Näytä koko vastaus
Miten Possusta saa mureaa?
Mehukasta possua rasvaisista ruhonosista – Mehukasta ja suorastaan suussa hajoavaa possua saa parhaiten aikaiseksi rasvaisista ruhonosista pitkään ja matalalla lämmöllä hauduttamalla. Mehukasta possua saa toki fileestäkin, kunhan muistaa olla kypsentämättä sitä liian kauan ja liian kuumassa lämpötilassa.
Aappaus Keittiössä -ohjelmasta tuttu, ravintola Savoyn keittiömestari Kari Aihinen vinkkaa, miten porsaan niskasta eli kasslerista saa mahdollisimman mehukasta: 1. Haudutettaviin, pitkää kypsennystä vaativiin ruokiin tulee käyttää sellaisia ruhonosia joissa on rasvaa esim. kassler, entrecote, potka, lapa.2.
Haudutettaviin ruokiin ei kannata fileetä tuhlata sillä lopputuloksesta tulee kuivaa.3. Kasslerin valmistuksessa tärkeää on matala lämpötila ja pitkä paistoaika, näin paistista tulee mehukas ja maukas. Liian kuuma uuni kuivattaa paistin nopeasti ja paistissa oleva rasva ei ehdi maustamaan lihaa.4.
Näytä koko vastaus