Punainen Linssi Reseptejä?

Punainen Linssi Reseptejä

Mihin käyttää punaisia linssejä?

Edullinen linssi on kuivakaapin sankari – katso 5 reseptiä, jotka saavat lisäpotkua ja -protskua linsseistä Punaiset linssit kypsyvät nopeasti ja soseutuvat helposti. Siksi ne sopivat erinomaisesti pyöryköihin, sosekeittoihin, muhennoksiin ja tahnoihin.

 1. Vihreät linssit ovat punaisia linssejä suurempia ja toisin kuin punaisissa linsseissä, niissä on kuori tallella.
 2. Siksi vihreät linssit vaativat hieman pidemmän keittoajan.
 3. Ne jäävät keitettäessä myös hieman napakammiksi ja sopivat hyvin patoihin, keittoihin ja paistoksiin.
 4. Mustat belugalinssit ovat saaneet lempinimensä kaviaarin mukaan.

Pienikokoiset ja keitettynäkin kiinteät mustat linssit sopivat erityisen hyvin salaatteihin.
Näytä koko vastaus

Pitääkö punaiset linssit huuhdella?

Miten kuivattuja linssejä käytetään? – Linssien käyttö on helppoa ja nopeaa, sillä pavuista poiketen linssejä ei ole välttämätöntä liottaa ennen käyttöä, pelkkä huuhtelu ja keittäminen riittävät. Linssien liottaminen raikkaassa kylmässä vedessä puolisen tuntia kuitenkin lyhentää keittoaikaa noin puolella.

Liotettaviksi sopivat niin vihreät kuin mustatkin linssit. Sen sijaan punaisia ja keltaisia linssejä ei kannata liottaa. Ennen keittämistä linssit huuhdellaan huolellisesti, jotta mahdolliset pienet kivet huuhtoutuvat pois. Linssit kypsennetään kaavalla yksi osa linssejä, kaksi osaa vettä. Keittoaika vaihtelee linssilajista riippuen noin vartista reiluun puoleen tuntiin.

Lue myös: Pavut ja linssit ovat edullista arkiruokaa – näin valmistat ne oikein
Näytä koko vastaus

Mihin käyttää vihreitä linssejä?

GoGreen Vihreät linssit sopivat salaatteihin, pataruokiin, keittoihin ja paistoksiin. Linssejä ei välttämättä tarvitse liottaa, mutta jos niitä liotetaan 1-2 tuntia, ne kypsyvät nopeammin ja paisuvat. Vihreitä linssejä voi myös idättää.
Näytä koko vastaus

Mitä eroa on punaisilla ja vihreillä linsseillä?

Linsseistä lisää Linssien valmistaminen on sekä nopeaa että helppoa. Hyvälle maistuvina niitä voi käyttää monipuolisesti kaikkeen salaateista keittoihin ja patoihin. Alla tarkemmin GoGreenin linsseistä. Punaiset linssit pehmenevät ja hieman soseutuvat keitettäessä, joten ne ovat erityisen herkullisia pataruoissa, keitoissa, paistoksissa, jauhelihakastikkeessa ja kasvispihveissä.

Punaisia linssejä ei tarvitse liottaa ja keittoaikakin on vain 10 minuuttia. Koska punaiset linssit on kuorittu, ei niitä voi idättää. Linssit sisältävät paljon proteiinia ja kuituja. Vihreät linssit ovat rakenteeltaan kiinteämpiä ja niiden keittoaika on pitempi kuin punaisen serkkunsa. Vihreät linssit maistuvat salaateissa, pataruoissa, keitoissa ja paistoksissa, eikä niitä välttämättä tarvitse liottaa.

Ne tosin paisuvat ja kiehuvat nopeammin, jos niitä liotetaan vedessä noin tunti. Vihreitä linssejä voi idättää ja niissä on paljon proteiineja ja kuituja. : Linsseistä lisää
Näytä koko vastaus

Voiko raakoja linssejä syödä?

Lehti 16: Alkuperäis­tutkimus 1.6.1999 16/1999 vsk 54 s.2101 – 2103 Elintarvikkeiden luontaisten myrkkyjen aiheuttamat ruokamyrkytysepidemiat ovat uusi ilmiö Suomessa. Syynä tähän on meidän kulttuurillemme vieraiden elintarvikkeiden lisääntynyt käyttö.

 • Näiden aiheuttamia vaaroja ei tunneta riittävästi, ja tarpeellisista turvatoimista ei ole myöskään riittävästi tietoa.
 • Vuonna 1998 maassamme on todettu yhdeksän papujen lektiinin aiheuttamaa ruokamyrkytystä.
 • Uvaamme tässä artikkelissa lektiinimyrkytyksen yleispiirteet ja helsinkiläisessä sairaalassa tapahtuneen epidemian.

Useat pavut sisältävät vaihtelevan määrän lektiiniä eli fytohemagglutiniinia, joka aiheuttaa äkillisen ruokamyrkytyksen ( 1, 2 ). Suurin lektiinipitoisuus on punaisissa kidneypavuissa (Phaseosus vulgaris, red kidney bean). Jo parin riittämättömästi esikäsitellyn pavun nauttiminen voi johtaa myrkytykseen.Valkoisissa kidneypavuissa lektiiniä on noin kolmannes punaisten papujen lektiinimääristä, kun taas härkäpavuissa on noin 5-10 % punaisten papujen sisältämästä lektiinistä.

 • Myrkytys seuraa, mikäli papuja syödään raakoina, pelkästään liotettuina ja/tai riittämättömästi kuumennettuina.
 • Riittävä liotus ja sen jälkeinen kuumennus tuhoaa lektiinin täysin.
 • Sen sijaan kuumentaminen ainoastaan noin +80 C:een voi lisätä myrkyllisyyttä jopa viisinkertaiseksi.
 • Huonosti kuumennetut pavut ovat siis huomattavasti myrkyllisempiä kuin raakoina nautitut.

Artikkelimme osoittaa, että pelkästään liotetut pavut – ilman kuumennnuksen aiheuttamaa oireiden voimistumista – voivat aiheuttaa runsaat oireet. TAUDINKUVA JA DIAGNOOSI Oireet alkavat kirjallisuustietojen mukaan 1-3 tuntia papujen nauttimisen jälkeen.

Ensioireena on yleensä pahoinvointi, jota seuraavat oksennukset ja viimeisenä ripuli. Oksennuskohtaukset voivat olla voimakkaita, ja ne saattavat sisältää verta. Myös vatsakipuja voi esiintyä. Vaikka oireet kestävät vain 3-4 tuntia, on oirekuva varsin raju. Hoitoa ei yleensä tarvita. Tarvittaessa huolehditaan nestetasapainosta ja annetaan lääkehiiltä, aikuisille 50-100 g ja lapsille 1-2 g/kg.

Kirjallisuudessa on kuvattu myös tapauksia, jotka ovat vaatineet suonensisäistä nestehoitoa sairaalassa. Tauti diagnosoidaan ruokahistorian ja oirekuvan perusteella. Laboratoriodiagnostisia menetelmiä ei tarvita; niitä ei ole muussa kuin tutkimuskäytössä.

Tarvittaessa poissuljetaan muut äkillisten ruokamyrkytysten aiheuttajat, lähinnä Staphylococcus aureus ja Bacillus cereus. Lektiinimyrkytykselle on ominaista, että kaikki tai lähes kaikki papuja syövät henkilöt sairastuvat, mikä on harvinaista ruokamyrkytysepidemioissa. Samoin on todettu, että oireiden voimakkuus on suorassa suhteessa syötyjen papujen määrään.

EPIDEMIA Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen tuli 10.7.1998 tieto, että paikallisessa sairaalassa oli sairastunut noin 25 henkilöä vatsatautiin. Koska edeltävään lounaaseen kuului juustopapusalaatti, sen sisältämiä punaisia kidneypapuja pidettiin heti aluksi ruokamyrkytyksen aiheuttajina.

 • Epäily perustui myös kahteen aiempaan papujen aiheuttamaan epidemiaan Helsingissä keväällä 1998.
 • Eskimäärin oireet alkoivat 3 tuntia lounaan nauttimisen jälkeen.
 • Lyhimmillään itämisaika oli 30 minuuttia ja pisimmillään 5 tuntia.
 • Ruokamyrkytykseksi katsottiin tapaukset, jossa ruokailua seuranneena vuorokautena oli kehittynyt oksentelua tai ripulia.

Näillä kriteereillä arvioituna sairastuneita oli 21, joista 18 palautti kyselylomakkeen. Kyselylomakkeella tiedusteltiin oireistoa ja ruokailuanamneesia. Lisäksi kolme lieväoireista henkilöä palautti lomakkeen. Taudinkuvaa hallitsivat pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja vatsakivut.

 1. Tauti oli varsin lyhytkestoinen: oksentelu kesti keskimäärin 4-5 tuntia, ja vaihteluväli oli 1-12 tuntia.
 2. Ripulin kesto oli keskimäärin 5 tuntia; se vaihteli 2-9 tunnin välillä.
 3. Viisi henkilöä sai suonensisäistä nestehoitoa polikliinisesti.
 4. Ahden henkilön oksennuksissa oli verta.
 5. Taulukossa 1 on esitetty sairastuneiden ihmisten oireisto.

Elintarvikeanamneesi oli varsin yksiselitteinen. Kaikki oireita saaneet henkilöt olivat syöneet juustopapusalaattia. Salaattiin käytetyt kidneypavut oli liotettu yön yli, mutta niitä ei ollut keitetty. Vertailuaineistona haastateltiin saman sairaalan toisessa yksikössä työskenteleviä sairaanhoitajia, jotka olivat nauttineet samana päivänä samansisältöisen aterian, jossa pavut oli kuitenkin paitsi liotettu myös keitetty.

 1. Vain yhdellä 28:sta oli ollut sairausoireita, joihin kuuluivat noin kaksi tuntia kestäneet mahakivut ja pahoinvointi.
 2. Taulukossa on kuvattu myös oireet helsinkiläisissä kouluissa sattuneen epidemian 36 sairastuneen otoksesta; kaikkiaan sairastuneita vegetaristioppilaita ja -opettajia oli runsaat 200.

Kouluepidemia syntyi, koska pavut oli unohdettu keittää. Pavut oli ainoastaan liotettu yli yön, ennen kuin ne oli lisätty salaattiin. MYRKYTYKSEN EHKÄISY Elintarvikevirasto on antanut ohjeet papujen käsittelystä ja pakkausmerkinnöistä. Pakkauksissa on mainittava selkeästi pavun nimi ja käyttöohje.

 • Sen lisäksi pakkausmerkinnöissä suositellaan varoitusta käsittelemättömien ja riittämättömästi keitettyjen papujen haitoista.
 • Uluttajille ja suurtalouksille tarkoitettuihin pakkauksiin on liitettävä papujen käyttöohjeet eli tarvittava liotusaika, huuhtelu- ja keittoaika, joka vaihtelee puolesta tunnista puoleentoista tuntiin papulajikkeesta riippuen.

Ohjeet lektiinimyrkytyksen välttämisestä vaihtelevat. Englantilaisen näkemyksen mukaan lektiini inaktivoituu riittävässä määrin, jos papuja liotetaan yli yön ja sen jälkeen keitetään vedessä vähintään 10 minuuttia ( 1 ). Pelkkä kuiva kuumennus ei riitä tuhoamaan lektiiniä riittävästi.

 • Myös liotusveden pitää olla runsas.
 • Yhdysvaltojen Center for Disease Control on omaksunut englantilaiset ohjeet lektiinimyrkytyksen estämiseksi.
 • Elintarvikevirasto on antanut tuoreet ohjeet eri papujen liotus- ja keittoajoiksi ( 3 ) (taulukko 2).
 • Elintarvikeviraston ohjeissa todetaan, että pavut sisältävät haitallisia lektiinejä, jotka hajoavat keitettäessä.

Liotuksen yleisohjeena on, että liotusaika kestää vähintään yli yön eli vähintään 8-10 tunnin ajan. Poikkeuksena tästä ovat linssit, joita ei tarvitse liottaa. POHDINTA Kirjallisuudessa lektiinimyrkytyksiä on kuvattu pääasiassa Englannista ( 1, 4 ). Kanadasta ja Australiasta on kummastakin kuvattu yksi pieni epidemia, joissa molemmissa sairastui kaksi henkilöä syötyään chili con carnea ( 5 ).

Vuosina 1976-1989 Englannista raportoitiin Rodhousen ym. mukaan 50 varmaa lektiiniruokamyrkytystä ( 1 ). Vuonna 1981 BBC:n televisio-ohjelmassa kiinnitettiin huomiota papujen aiheuttamiin ruokamyrkytyksiin ja yleisöä pyydettiin lähettämään tietoa mahdollisista omista kokemuksistaan. Seurauksena televisioyhtiöön tuli 355 kirjettä, joissa kerrottiin kaikkiaan 870 henkilön sairastumisesta papujen syönnin seurauksena.

Muista ruokamyrkytyksistä poiketen 93 % myrkytyksistä oli tapahtunut kotona ja vain 7 % ravintoloissa tai ruokaloissa. Ohjelma vähensi selvästi myöhempien lektiinimyrkytysten määrää asian tultua yleiseen tietoon.
Näytä koko vastaus

Voiko silmälaseihin vaihtaa linssit?

TILAUS –

 1. Käykö muualta hankittu optikon tai silmälääkärin resepti silmälasien tilausta ajatellen?
 2. Kyllä käy, mutta suosittelemme että resepti on maksimissaan kuusi kuukautta vanha.
 3. Voiko Silmäasemalta ostaa linssit omaan vanhaan silmälasikehykseen?

Silmäasemalla voidaan teettää omaan vanhaan (silmälasi / aurinkolasi) -kehykseen uudet linssit hintaan 50 € + linssien hinta. Li sämaksu kattaa kehyksen käsittelyyn liittyvät kulut. Myymälähenkilökunta varmistaa kehyksen kunnon uudelleen linssitystä varten.
Näytä koko vastaus

Saako vanhat linssit uusiin kehyksiin?

Vanhojen kehysten rikkoutuessa voi olla järkevää vaihtaa olemassa olevat linssit uusiin kehyksiin. Toisaalta taas vanhat, ehjät kehykset kannattaa hyödyntää esimerkiksi lukulasien kehyksinä. Silloin linssit täytyy hioa kehyksiin sopiviksi. Teemme linssien reunahionnat tarkkana käsityönä omassa liikkeessämme.
Näytä koko vastaus

Minkä väriset linssit aurinkolasit?

Aurinkolasilinssit eri käyttötarpeisiin – Instrumentarium Instrumentariumin kaikissa aurinkolaseissa on 100 % UV-suoja. Mitä suuremmat vahvuudet linssissä on, sitä tärkeämpää on riittävä ohennus. Ohennettu linssi on kevyt ja saa silmät näyttämään luonnollisen kauniilta.

 • Äyttötarpeesta riippuen korostuu tarve linssien erityisominaisuuksille: autoiluun vaaditaan laadukas linssi ja näkökenttää mahdollisimman vähän häiritsevä kehys, urheiluun taas soveltuvat huurtumattomat tai iskunkestävät linssit.
 • Liikenteessä miellyttävimmät ovat polarisoivat linssit, jotka poistavat tehokkaasti heijastusta esimerkiksi veden tai tien pinnasta.

Laajasta valikoimastamme löydät juuri sinulle sopivat kehykset ja linssit kaikkiin tarpeisiin ja tyyleihin. Punainen Linssi Reseptejä Auringon valo sisältää suuren määrän UV-säteilyä. Moni ei kuitenkaan tiedä, että UV-säteilylle altistuu myös pilvisellä säällä – ja jopa sisätiloissa. Aurinkoisella säällä silmiin heijastuu erityisen paljon säteilyä lumesta, jäästä, vedestä ja vaaleasta hiekasta sekä ilmassa leijuvista hiukkasista.

Runsas UV-säteilylle altistuminen haitallista, sillä se nopeuttaa harmaakaihin syntyä ja verkkokalvon rappeutumista. Säteily heijastuu hyvin vaaleista pinnoista. Siksi esimerkiksi urheillessa, autoillessa sekä vesillä liikkuessa ja hiekkarannalla oleskellessa tulee silmät suojata aurinkolaseilla. Kerro omasta aurinkolasitarpeestasi ja yleisimmistä käyttötilanteistasi optikolle.

Hän auttaa sinua sopivien aurinkolasien valinnassa. Tiesithän myös, että nykyään useat silmälasilinssit ja piilolinssitkin suodattavat UV-säteilyä. Linssiväri kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Yleisimmät värit ovat ruskea ja harmaa. Ruskeat linssit suodattavat parhaiten sinistä valoa ja parantavat kontrasteja eli näet ympäristön kirkkaasti myös pilvisellä säällä.

 • Ruskeat linssit ovat yleensä hyvät autoilussa.
 • Harmaat linssit helpottavat näkemistä tehokkaasti kirkkaissa olosuhteissa ja pitävät värimaailman neutraalina.
 • Harmaat linssit ovat käytännölliset esimerkiksi vesillä.
 • Mitä herkemmät silmät, sitä tummemmat linssit ovat paremmat.
 • Vihreä-harmailla linsseillä värit pysyvät aidoimmillaan, valot ja varjot erottuvat hyvin.
You might be interested:  Maustamaton Broilerin Koipi Resepti?

Näiden peruslinssien lisäksi löydät meiltä myös muita värivaihtoehtoja erilaisiin sää- ja valaistusolosuhteisiin tai muihin tarpeisiin. Esimerkiksi keltaiset linssit voivat sopia hyvin lasketteluun ja golfaamiseen. Vaaleanpunaiset linssit voivat sopia parhaiten käyttäjän tyyliin, mutta myös parantaa syvänäköä. Punainen Linssi Reseptejä Punainen Linssi Reseptejä Polarisoiva pinnoite on tehokas suoja häikäistymistä vastaan vaativassa käytössä. Polarisoituja aurinkolaseja suositellaan erityisesti vesillä liikkujille sekä autoilijoille, sillä ne poistavat heijastuksia esimerkiksi märältä asfaltilta ja veden pinnalta.

Polarisoituja linssejä käyttävät etenkin kalastajat, sillä niiden avulla myös veden alle näkeminen on helpompaa. Kovapinnoite ehkäisee naarmuja ja pidentää linssien käyttöikää sekä on miellyttävä käytössä. Heijastuksenestopinnoite vähentää silmien rasitusta ja lisää mukavuutta ja tarkkuutta näkemiseen.

Peilipintaisia linssejä löytyy kahdenlaisia: täysin peilimäisiä linssejä ja puolipeilimäisiä linssejä, joista silmä voi näkyä jonkin verran läpi. Peilipintaväreinä saat meiltä muun muassa sinistä, vaaleanpunaista, kultaista ja hopeista. Peilipintaisten linssien valinta voi perustua tyyliseikkoihin, mutta tärkeä ominaisuus on se, että peilipinta läpäisee valoa tavallista aurinkolasilinssiä vähemmän eli silmät on paremmin suojattu. Punainen Linssi Reseptejä Punainen Linssi Reseptejä Erikoiskäsitelty linssi reagoi nopeasti valoon tummentumalla, mutta pysyy sisätiloissa täysin kirkkaana. Näin saat siis samoihin linsseihin sekä aurinkolasien että tavallisten linssien ominaisuudet. Silmien elinikäinen altistuminen UV-säteilylle on yksi merkittävimpiä kaihia aiheuttavista tekijöistä.

100 % UV-suoja Tehokas häikäisyn esto Vähentävät silmien väsymistä Parantavat kontrastinäköä Nopea ja huomaamaton sävymuutos Soveltuvat hyvin ulkoiluun, vesille ja muihin harrastuksiin

Näytä koko vastaus

Pitääkö punaiset linssit liottaa?

Linssejä ei ole pakko liottaa, vaan pelkkä huuhteleminen riittää. Jos kuitenkin haluat puolittaa keittoajan, liota mustia ja vihreitä linssejä raikkaassa kylmässä vedessä puolisen tuntia. Punaisia ja keltaisia linssejä ei tarvitse liottaa.
Näytä koko vastaus

Miksi linssit Pierettää?

Kaikille palkokasvit eivät sovi. Vaikka vatsa hieman tottuu palkokasveihin, niiden ilmavaivoja aiheuttavasta vaikutuksesta ei pääse kokonaan. Niissä on huonosti imeytyviä kuituyhdisteitä, jotka aiheuttavat oireita erityisesti herkkävatsaisille ja esimerkiksi ärtyvästä suolesta kärsiville.
Näytä koko vastaus

Mistä tietää että linssit on kypsiä?

Kun tuossa aiemmin laittelin ruokaa linsseistä, rupesin mietiskelemään, että en yhtään tiedä, missä ja miten linssit oikein kasvavat. Kasvavatko ne maassa vai puussa, ja millainen kasvi linssi oikein on? Vaikka nykyään teen linsseistä paljonkin ruokaa, vielä jokin aika sitten linssit olivat minulle oikea mysteeriaines.

Ensimmäisen kerran taisin maistaa linssejä 16-vuotiaana Marokossa, kun meille tarjottiin Marrakechin retkellä linssikeittoa. En silloin edes tiennyt linssin olevan kasvi, vaan luulin, että meille tarjottiin jonkinalaista silmäkeittoa. Pidin itseäni kovinkin rohkeana, kun uskaltauduin lusikoimaan paikallista silmäsoppaa, joka osoittautui – kumma kyllä – kuitenkin aika herkulliseksi.

Omaan keittiööni linssit tulivat vasta intialaisen ruoan myötä. Herneensukuinen linssi Linssi eli kylvövirvilä ( Lens culinaris ) kuuluu hernekasveihin ja muistuttaakin aika tavalla hernettä: linssit kasvavat samantyyppisissä puskissa, ja linssien syötävä osa on herneiden tapaan palkojen sisällä. Linssipalkojen sisällä on kuitenkin tavallisesti vain kaksi siementä eli linssiä.

 1. Suurin linssien tuottajamaa on hieman yllättäen Kanada, ja seuraavaksi eniten linssejä kasvatetaan Intiassa, jossa niitä myös syödään eniten maailmassa.
 2. Superruokaa Linssit ovat ravintosisällöltään ihanteellinen elintarvike, sillä ne sisältävät runsaasti proteiineja, paljon kuituja, vähän rasvaa ja vähän kaloreita.

Proteiinien osuus on linsseissä 20-30 prosenttia, ja linssit ovatkin kolmanneksi proteiinipitoisin kasvikunnan tuote (soijapavun ja hampun jälkeen). Ne ovat siksi erinomainen proteiinilähde kasvissyöjille ja tarjoavat sekasyöjillekin lähes rasvattoman ja kuitupitoisen proteiinivaihtoehdon lihalle.

 • Linssit ovat erinomainen kuidun lähde, sillä ne sisältävät sekä vesiliukoista että veteen liukenematonta kuitua.
 • Linsseistä saa myös runsaasti rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja B-ryhmän vitamiineja.
 • Linssit ovat – moniin muihin kasvikunnan tuotteisiin verrattuna – myös hyvin täyttäviä, joten niillä lähtee isompikin nälkä.

Kaiken lisäksi linssit ovat erittäin edullisia ja säilyvät kuivakaapissa hyvinkin pitkään. Kaiken maailman linssejä Linssejä on olemassa hyvinkin monta eri lajia, vaikka suomalaisissa kaupoissa ei myydäkään kuin pääasiassa kahta lajia, punaisia ja vihreitä linssejä.

Valikoiman pienuus johtuu varmasti siitä, että meillä Suomessa syödään linssejä yhä suhteellisen vähän. Meidän kaapeistamme löytyy yleensä aika monta linssi- ja papulajia, ja ajattelin laittaa tähän pienen koosteen itselleni tutuimmista linsseistä. Suuri osa näistä linsseistä on – sattuneista syistä – sellaisia, joita käytetään paljon intialaisessa ruoassa.

Intialaisten linssilajien lisäksi on tietysti paljon muitakin linssejä, mutta ne ovat jääneet minulle aika tuntemattomiksi. (Kuvat suurenevat klikkaamalla.) Punaisia ja vihreitä linssejä. Punaiset ja vihreät linssit kuuluvat suomalaistenkin kauppojen perusvalikoimaan, mutta itse en ole oikein tottunut pitämään kummastakaan. Punaisista linsseistä (intialaisittain masoor dal ) teen joskus intialaista ruokaa, vaikka niitä Intiassa harvemmin käytetäänkin. Vihreistä linsseistä teen lähinnä keittoja ja pataruokia. Moong-linssejä ja toor-linssejä. Moong-linssit ( moong dal, split green gram ) ovat kuorittuja ja halkaistuja mungpapuja. Ne ovat pieniä keltaisia linssejä, joilla on mieto ja hieman makea maku. Niillä on lyhyt keittoaika, joten ne ovat ihanteellista pikaruokaa.

 1. Moong dalit ovat pehmeitä ja helposti sulavia, ja siksi niitä suositellaankin erityisesti lapsille ja vanhuksille.
 2. Toor-linssit ( toor dal, arhar dal, split red gram ) ovat ehkä kaikkein yleisin linssilaji Intiassa, ja niitä käytetään sekä suolaisissa että makeissa ruoissa.
 3. Toor dalit maistuvat vähän pähkinämäiselle, ja niillä on hieman pidempi keittoaika kuin moong daleilla.

Vaikka ne säilyttävät muotonsa moong daleja paremmin, ne kuitenkin keitetään usein ihan puuroksi ja joskus vielä muussataankin. Intialaista lohturuokaa. 🙂 Chana daleja raakoina ja paahdettuina (bhuna chana). Chana-linssit ( chana dal, cholar dal, split Bengal gram ) ovat sukua kikherneille ja toor dalin ohella toinen Intian suosituimmista linssilajeista. Maultaan chana dalit muistuttavat hieman maissinjyviä, ja ne säilyttävät muotonsa keitettäessäkin.

 1. Toor dalien tapaan chana daleja käytetään sekä suolaisissa että makeissa ruoissa.
 2. Etelä-Intiassa chana dalit ovat yksi yleinen tadkan (mausteöljyn) ainesosa.
 3. Tadka ( chaunk, popu ) valmistetaan siten, että kuumennetaan pannulla hieman öljyä, johon sitten lisätään kokonaiset mausteet, joita paistellaan hetki.

Sen jälkeen nämä mausteet lisätään öljyineen valmiiseen ruokaan, jolloin mausteöljy antaa ikään kuin viimeisen silauksen ruoalle. Chana daleista jauhetaan myös jauhoja, jotka tunnetaan nimellä besan ( gram flour ). Besan-jauhoja käytetään paljon erityisesti uppopaistettavissa ruoissa, kuten pakoroissa, bondissa ja bhajeissa.

Bhuna chana -linssit ( chutney dal, roasted chana dal, daria ) ovat paahdettuja chana daleja ja raakoja chana daleja paljon vaaleampia ja kevyempiä. Ne ovat siis täysin kypsennettyjä, eikä niitä tarvitse käsitellä mitenkään, vaan niitä voi syödä vaikka suoraan pussista. Bhuna chanoja kutsutaan usein myös chutney daleiksi, koska niitä käytetään usein erilaisissa chutneyissä, esimerkiksi maapähkinächutneyssä,

Bhuna chanoja käytetään paljon myös erilaisissa snack-sekoituksissa. Halkaistuja urad-linssejä ja kokonaisia urad-papuja. Valkoiset urad-linssit ( urad dal, split black gram ) ovat halkaistuja ja kuorittuja urad-papuja. Kokonaiset urad-pavut ( sabut urad dal, black gram ) ovat mustia, mutta kun ne halkaistaan ja kuoritaan, sisältä paljastuu valkoinen sisus.

 1. Okonaiset urad-pavut muistuttavat suuresti vihreitä mung-papuja.
 2. Halkaistuja urad daleja käytetään paljon eteläintialaisessa keittiössä, jossa niitä käytetään erityisesti dosa-lätyissä ja höyrytetyissä idli-kakkusissa.Niitä varten urad dalit liotetaan ja jauhetaan riisin kanssa taikinaksi, minkä jälkeen taikina vielä hapatetaan.

Halkaistuja urad daleja käytetään etelässä paljon myös tadka-mausteöljyssä, ja tällöin linssit lisätään (liottamatta ja raakoina) kuumaan öljyyn ja paistetaan kullankeltaisiksi. Maun lisäksi ne tuovat ruokaan myös suutuntumaa. Urad daleista tehdään myös makeisia, sunnundaluja, Punainen Linssi Reseptejä Tadka-pannuni. Linssien esivalmistelu Linssejä ei yleensä tarvitse liottaa, toisin kuin papuja. Itse olen kuitenkin tavannut liottaa chana daleja muutaman tunnin, ja isompia linssejä voi muutenkin halutessaan liottaa muutaman tunnin, jolloin niiden keittoaika lyhenee hieman.

 • Aikki linssit on kuitenkin hyvä ensin puhdistaa ja sen jälkeen huuhdella.
 • Puhdistamisen tarkoituksena on poistaa linssien joukosta mahdolliset roskat, huonot linssit sekä pikkukivet, joita niitäkin joskus eksyy linssien joukkoon.
 • Puhdistus sujuu näppärästi näin: Levitä linssit vaalealle lautaselle, pyyhkeelle tai muulle vaalealle alustalle, josta linssit erottuvat hyvin.

Nypi joukosta mahdollinen epäkelpo aines pois ja laita linssit huuhtelua varten kulhoon. Laske kulhoon reilusti vettä ja huljuttele linssejä hetki, kunnes vesi tulee sameaksi. Kaada vesi pois, laske kulhoon uudestaan vettä ja huljuttele taas. Toista tätä kolme tai neljä kertaa, kunnes vesi on kirkasta.

 • Linssit voi huuhdella myös siivilässä juoksevan veden alla.
 • Linssien keittäminen Linssien keittoaika vaihtelee hieman linssien koosta ja iästä riippuen.
 • Pienimmät linssit kiehuvat kattilassa kymmenessä minuutissa; isommissa menee reilu puoli tuntia.
 • Tuoreemmat linssit kypsyvät nopeammin kuin vanhemmat, joten eri aikoina ostettuja linssejä ei kannata sekoittaa keskenään, koska ne kypsyvät tällöin epätasaisesti.

Olen itse huomannut, että suola pidentää isompien linssien keittoaikaa ja jättää linssit hieman koviksi, joten suola on hyvä lisätä vasta keittämisen loppupuolella. Pienten linssien kypsymiseen suolalla ei minusta ole vaikutusta, joten niihin voi lisätä suolan alkuvaiheessakin.

Koska linssien kypsymisaika vaihtelee hieman, kypsyys on näppärintä testata painamalla linssiä sormien välissä: jos linssi litistyy helposti, se on kypsä. Keittoaika riippuu myös käyttötarkoituksesta: esimerkiksi salaatteja varten keitettävät linssit saavat jäädä kokonaisiksi, kun taas linssimuhennos-tyyppisissä ruoissa linssit saavat mennä mössöksikin.

Linssejä keitettäessä käytetään vettä yleensä vain sen verran kuin tarvitaan: veden on tarkoitus imeytyä linsseihin, jotta ravinteikasta vettä ei tarvitse heittää pois. Yleensä linssien ja veden suhde on noin 1:2, eli yhtä desiä linssejä kohti käytetään kaksi desiä vettä.

Tämä määrä vettä on suunnilleen sopiva silloin, kun linssit keitetään kannen alla keskilämmöllä. Vettä voi kuitenkin keittämisen aikana lisätä, jos vesi tuntuu katoavan kattilasta. Jos mukana on muita aineksia, kuten vihanneksia, vettä saa laittaa kolmekin kertaa linssien määrä. Nopeinta linssien keittäminen on tietenkin painekeittimessä, mutta painekeittimen haittapuolena on se, että linssien kypsymistä on vaikeampi kontrolloida.

Makua linsseihin Linssit ovat itsessään hyvin miedon makuisia, joten ne tykkäävät runsaskätisestä maustamisesta ja sopivat siksikin erinomaisesti intialaiseen keittiöön. Linsseistä valmistetut ruoat tunnetaan Intiassa nimellä dal, joka kuuluu Intiassa ihan jokapäiväiseen ruokavalioon – maantieteelliseen sijaintiin tai perheen taloudelliseen asemaan katsomatta.

You might be interested:  Resepti Voimassa Kaksi Vuotta?

Linssilajit ja niistä valmistetut ruokalajit vaihtelevat hieman alueittain; pohjoisen dal-ruoat ovat usein paksumpia ja kermaisempia, kun taas etelän linssiruoat ovat usein keittomaisempia, kuten sambhar, Pohjoisessa linssiruoat nautitaan usein erilaisten leipien kanssa; etelässä suositaan riisiä. Linssit ja muut palkokasvit voivat aiheuttaa ilmavaivoja ja turvotusta etenkin sellaisille, jotka syövät linssejä harvemmin ja joiden elimistö ei ole tottunut niihin.

Intiassa käytetäänkin linssiruoissa tiettyjä mausteita, joilla on ilmavaivoja vähentäviä vaikutuksia, muun muassa hajupihkaa ( hing, asafoetida ), juustokuminaa eli jeeraa, koptilaista kuminaa ( ajwain ) ja valkosipulia. Peruslinssimuhennokseni syntyy seuraavasti: Kiehautetaan kattilassa vettä ja lisätään siihen puhdistetut linssit.

 1. Linsseiksi käyvät esimerkiksi punaiset linssit tai moong dalit).
 2. Lisätään kattilaan myös yksi tai kaksi tomaattia kuutioituna, chiliä, hienonnettu sipuli, valkosipulia, suolaa, kurkumaa ja korianterijauhetta.
 3. Eitellään kannen alla, kunnes linssit ovat pehmeitä.
 4. Joskus lisään joukkoon muitakin aineita, esimerkiksi kesäkurpitsaa, pinaattia tai kookosta.

Joskus teen lopuksi myös tadkan: johon saattaa tulla esimerkiksi ruskeita sinapinsiemeniä, currylehtiä ja jeeraa tai vaihtoehtoisesti vaikkapa jeeraa, hajupihkaa ja punaista kuivattua chiliä. (Linssipensaan kuva täältä,)
Näytä koko vastaus

Voiko vanhoja linssejä käyttää?

Linssien parasta ennen -päiväys marke 03.02.2005 12:43 Kaapista löytyi punaisia linssejä ja pussissa lukee parasta ennen -päivänä 30.6.2004. Uskaltaakohan noita vielä pistää suuhunsa vai pitääkö heittää biojäteastiaan? Harmittaa, kun pussi on vielä avaamaton.

(tuntematon) 03.02.2005 13:28 Linssithän ovat kuivatavaraa, joten päiväys on tosiaan vain “parasta ennen” eikä mikään viimeinen käyttöpäivä.Jos linssejä on säilytetty asiallisesti eli kuivassa ja pimeässä eikä niissä silmämääräisesti näy mitään kummaa, niin en näe mitään syytä olla käyttämättä niitä.

Nehän pitää joka tapauksessa vielä huuhdellakin ennen käyttöä.Heh, minä kun kaadan useimmat ryynit ja muut muovi- ja lasipurkkeihin, en noista päiväyksistä juuri tiedä. Linssien käyttötaajuuden taloudessamme tuntien veikkaan, että meilläkin on välillä käytetty “yli-ikäisiä” linssejä.Hmm.

Linssipataa, nam!(Otetaan pari sipulia, pilkotaan ja kuullotetaan pannulla, kipataan isoon teräskattilaan, kaadetaan sekaan huuhdellut linssit ja purkki tai kaksi tomaattimurskaa, vettä niin, että linssit “lilluvat” kunnolla, nesteen märästä riippuen yksi tai kaksi liemikuutiota, mahdollisesti ripaus mustapippuria tai intialaista maustesekoitusta ja sekoitetaan.Sitten kattilan alle hyvin mieto lämpö (2/6) ja annetaan olla pari tuntia.

Käydään välillä sekoittamassa, ettei juutu pohjaan. Tarjotaan vaalean leivän kera, kun linssit ovat pehmeitä tai jopa mössöä. Paranee jääkaapissa seisottamisesta, kestää mikrolämmityksen ja pakastuksen. Vaihtoehtoisesti voi keittää 30-45 minuuttia keskilämmöllä, mutta siinä tapauksessa vaatii aika tiivistä sekoitamista ja vahtimista.) (tuntematon) 03.02.2005 15:03 Re: Re: Linssien parasta ennen -päiväys Kiitos MariV linssipataohjeesta, kuulostaa todella hyvältä.

 • Mitähän muuta linsseistä voisi tehdä, olisiko hyviä kokeiltuja ohjeita? (tuntematon) 03.02.2005 15:15 Pekonin kanssa Keitä linssit kypsiksi ja valuta, sekoita joukkoon paistettuja pekonikuutioita ja kuullotettua sipulia.
 • Marke 03.02.2005 18:44 Enpä siis heitä hukkaanKiitos myös hyvän kuuloisesta ohjeesta.

Taidan kokeilla tuota tai linssikeittoa tulevana viikonloppuna. Pitäisi vain osata arvioida vähän noita määriä, ettei tulisi ihan hirveästi. Korkeintaan kolme annosta “pystyn” syömään (la-ma). Osaatko yhtään sanoa, paljonko olet laittanut linssejä tuohon ja moniko annoksesta on syönyt? Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.
Näytä koko vastaus

Paljonko linssit maksaa?

Pinnoitteet nostavat hintaa – Perus yksiteholinssit maksavat ilman lisäkäsittelyjä noin 30-40 euroa / pari. Pinnoitteet nostavat linssien hintaa selvästi. Esimerkiksi kovapinta maksaa noin 20-50 euroa enemmän. Yhdistelmäpinta, joka sisältää kovan, heijastamattoman ja myös mahdollisesti likaa hylkivän pinnoitteen tuo laseihin hintaan lisää pinnoitetyypistä riippuen noin 50-150 euroa.
Näytä koko vastaus

Onko punainen linssi gluteeniton?

PUNAINEN LINSSI KAUNISTAA SALAATIN JA MUOTOUTUU KASVISPIHVEIKSI – Punainen linssi on hernekasveihin kuuluva hyvä kasviperäisen proteiinin lähde. Linssit ovat gluteenittomia sekä erittäin riittoisia, monikäyttöisiä ja säilyvät pitkään, joten ne ovatkin oiva vakiovaruste kuivatarvikekaappiin. Jo alle puolessa tunnissa valmistat linsseistä useita maittavia aterioita!
Näytä koko vastaus

Pitääkö punaiset linssit keittää?

Käyttö – Linssit ovat helppokäyttöisiä palkokasveja ja ne kypsyvät papuja nopeammin. Ne eivät vaadi liotusta, mutta liottaminen lyhentää niiden keittoaikaa. Punaiset linssit kypsyvät nopeasti ilman liotustakin, mutta vihreät ja ruskeat linssit ovat kiinteämpiä, ja niitä voi liottaa 30 min kypsentämisen nopeuttamiseksi.

Kaikki linssit kannattaa huuhtoa hyvin ennen kypsentämistä. Kuivat linssit turpoavat hieman keitettäessä.1 dl kuivia linssejä vastaa noin 2 dl keitettyjä. Linssejä saa kaupoista kuivattuina sekä valmiiksi kypsennettyinä säilykkeinä. Erilaisten linssien kypsennyksessä on eroja ne sopivat eri käyttökohteisiin.

Punaiset linssit kypsyvät nopeasti, sillä niitä myydään usein kuorittuina ja halkaistuina. Niiden keittoaika on noin 10 minuuttia. Punaiset linssit puuroutuvat hieman kypsyessään, joten ne sopivat hyvin esimerkiksi keittoihin tai muhennoksiin. Vihreät ja mustat (beluga) linssit pysyvät kiinteänä kypsennyksessä.

Niiden keittoaika on noin 20 minuuttia tai kauemmin. Mustat linssit sopivat hyvin esimerkiksi salaatteihin tai lisäkkeeksi. Linssit voidaan kypsentää lisäämällä ne suoraan pataan tai keittoon, jossa niiden annetaan kiehua linssien väristä riippuen 10-20 minuuttia. Jos valmistat linssejä lisukkeeksi tai esimerkiksi salaattiin voit keittää linssejä kaksinkertaisessa määrässä vettä linssien määrään nähden.

Vihreiden ja mustien linssien kohdalla veden määrä ei ole tarkka, sillä voit tarvittaessa valuttaa ylimääräisen keitinveden pois. Keitetyt linssit säilyvät jääkaapissa noin 3 päivää. Ne kestävät myös pakastusta. : Linssit
Näytä koko vastaus

Kauanko linssit säilyy?

Unohtuivatko linssit kaapin perälle? Ota ne käyttöön ja syö ikivanhaa ravintoa, jolla on ruokittu niin kerjäläisiä kuin kuninkaita Arkeologisten löydösten perusteella ihmiskunta on käyttänyt linssejä ravinnokseen jo vuosituhansia. Linsseillä on roolinsa jopa raamatussa, kun Iisakin vanhempi poika Esau luopuu syntymäoikeudestaan viekkaan kaksoisveljensä Jaakobin hyväksi saadessaan vastineeksi kulhollisellisen linssejä ja palan leipää.

Tarinaa pidetään metaforana huonoille vaihtokaupoille. Aikojen saatossa linssejä on ajoittain leimannut köyhien ruuan maine, jota ruualla hienosteluun taipuvaiset karsastavat. Maukkautensa ja monipuolisuutensa ansiosta linssien kerrotaan kuitenkin kelvanneen myös kuninkaille, vaikka niitä söivät kerjäläisetkin.

Yhä edelleen linssit ovat rahassa mitattuna poikkeuksellisen edullista ruokaa, mutta ravintoarvoltaan sitäkin rikkaampia. Linssit sisältävät runsaasti kuitua, hivenaineita ja proteiineja, mutta kaloreita niissä on tuskin nimeksikään. Lisäksi linsseistä saa kiitettävästi rautaa, magnesiumia, kuparia ja B-vitamiinia.

Nyrkkisääntö kypsentämiselle on keittää linssit vedessä siten, että yksi osa on linssejä ja kaksi osaa vettä.Linssit säilyvät keitettynä jääkaapissa noin kolme päivää, ja ne voi vallan mainiosti myös pakastaa.Nykyään linssejä myydään Suomessakin tavallisissa ruokakaupoissa paitsi kuivatavarana, myös valmiiksi keitettyinä.Yhä edelleen moni suomalainen tuntuu miettivän, mihin ja miten linssejä tulisi käyttää.

Helppo tapa opetella käyttämään linssejä on lisätä niitä kypsennettyinä vaikkapa jauhelihakastikkeen tai pataruokien joukkoon. Ja jos linssisoppa ei ole vielä tuttu ruoka, sitä kannattaa ilman muuta kokeilla. Linssisoppa on varsinainen arjenpelastaja: valmistuu nopeasti ja ruokkii nälkäisenkin joukon.

Maku on niin lempeä, että lapsille ja linssejä vierastaville aikuisille sen voi kaupitella välimerellisenä vastineena hernekeitolle. Kylvövirvilä eli linssi eli rokkalinssi (Lens culinaris) on herne­kasveihin kuuluva viljelyskasvi, jota käytetään sekä ihmis­ravinnoksi että rehuksi. Linssin tärkeimpiä viljely­alueita ovat Intia, Turkki ja Kanada.

Euroopassa sitä on viljelty etupäässä karjanrehuna, Suomessa vaatimattomalla menestyksellä. Välimeren alueella linsseistä on tehty löydöksiä, jotka ajoitetaan lähteestä riippuen 8000 –11 000 vuotta taaksepäin. Linssin nimi on ikivanha. Monissa kielissä sama sana, esimerkiksi latinan lens, ranskan lentille, saksan linse ja suomen linssi, tarkoittaa sekä kasvia että optista linssiä.

 • Alun perin nämä sanat tarkoittavat kasvia.
 • Un optisia linssejä alettiin valmistaa, niistä ryhdyttiin käyttämään samaa nimeä, koska kupera linssi muistuttaa linssi­kasvin siementä.
 • Englannissa kuitenkin lens tarkoittaa vain optista linssiä, kun taas kasvin nimi on lentil.
 • Linssi on erittäin hyvä kasvisproteiinin lähde ja sen vuoksi kasvissyöjien suosiossa.

Siinä on noin 30 prosenttia proteiinia. Linssejä ei tarvitse liottaa, joskin liotettuina etenkin vihreät ja mustat linssit kypsyvät nopeammin. Niiden keittoaika on noin puoli tuntia, kun punaiset ja keltaiset linssit kypsyvät noin vartissa. Linssit sulavat paremmin kuin muut palkokasvit, joten ne aiheuttavat harvemmin vatsavaivoja.
Näytä koko vastaus

Mikä linssi suurentaa?

Peda.net > Pieksämäki > Peruskoulut > Hiekanpään koulu > Oppiaineet > Fysiikka > 7 luokka > Vanhat > 2017-2018 > 7DE > Fysiikka: eFysiikka 7 (kopio) > 6. Linssit taittavat valoa Tarkastelet setelin yksityiskohtia luupin avulla. Kun valonsäteet kulkevat luupin kuperan linssin läpi, ne taittuvat ja kuva suurenee. Punainen Linssi Reseptejä 50 euron setelin yksityiskohdat tulevat selkeämmin näkyville, kun niitä tarkastellaan suurentavan linssin läpi. Linssit voivat olla koveria tai kuperia, Kupera linssi on keskeltä paksumpi kuin reunoilta. Kovera linssi on keskeltä ohuempi kuin reunoilta.

Esimerkiksi silmälaseissa käytetään sekä koveria että kuperia linssejä ja niiden yhdistelmiä. Ihmisen silmässä on kupera linssi. Jos ihminen ei näe hyvin kauas, hän on likinäköinen, Likinäköisen ihmisen taittovika korjataan koverilla linsseillä. Jos ihminen ei näe lähelle hyvin, hän on kaukonäköinen, Kaukonäköisen ihmisen taittovika korjataan kuperilla linsseillä.

Linssejä käytetään erilaisissa laitteissa. Kotoa löytyviä laitteita, joissa hyödynnetään linssejä on esimerkiksi silmälasit, kamera, kiikari, suurennuslasi ja CD- ja DVD-soitin. Kupera linssi kokoaa yhdensuuntaisia valonsäteitä. Kuperan linssin tunnistaa siitä, että se on keskeltä paksumpi kuin reunoilta. Punainen Linssi Reseptejä Kuperassa linssissä yhdensuuntaiset valonsäteet taittuvat kulkemaan polttopisteen f kautta. Punainen Linssi Reseptejä Katsottaessa läpi silmälasien kuperien linssien tietokoneen näytön teksti suurenee. Kovera linssi hajottaa valonsäteitä. Valonsäteet taittuvat siten, että niiden säteen jatkeet (katkoviivalla piirretyt säteet) kulkevat valepolttopisteen f kautta. Polttopistettä sanotaan valepolttopisteeksi, koska sen kautta kulkevat säteenjatkeet, jotka eivät ole todellisia säteitä, ja polttopiste sijaitsee linssin edessä. Punainen Linssi Reseptejä Koverassa linssissä yhdensuuntaiset valonsäteiden jatkeet (katkoviivalla piirretty osuus) kulkevat valepolttopisteen f kautta. Polttopistettä sanotaan valepolttopisteeksi, koska se sijaitsee linssin edessä ja sen kautta kulkevat säteenjatkeet. Punainen Linssi Reseptejä Katsottaessa läpi silmälasien koverien linssien tietokoneen näytön teksti pienenee. Linssejä käytetään monissa optisissa laitteissa, kuten kiikareissa, kameroissa, kaukoputkissa, mikroskoopeissa, silmälaseissa ja suurennuslaseissa. Monissa laitteissa on linssien lisäksi myös peilejä. Näin on esimerkiksi peilikaukoputkessa,

You might be interested:  Resepti Elimistöä Puhdistava Vihersmoothie?

Katselutila

Ihmisen silmässä on kupera linssi. Se muodostaa kuvan verkkokalvolle. Muodostunut kuva on verkkokalvolla väärinpäin, mutta aivot tulkitsevat kuvan oikeinpäin olevaksi. Punainen Linssi Reseptejä Kaukonäköisen ihmisen näkövika korjataan kuperilla linsseillä eli pluslinsseillä, Kaukonäköisen ihmisen silmän oma linssi taittaa valoa liian heikosti, joten siksi silmän verkkokalvolle muodostuu epätarkka kuva. Kun kaukonäköinen ihminen käyttää oikeanlaisia silmälaseja, korjaantuu valon taittuminen siten, että silmän verkkokalvolle muodostuu tarkka kuva. Punainen Linssi Reseptejä Kaukonäköisen ihmisen silmän oma linssi taittaa valoa heikosti (vasemmanpuoleinen kuva), joten korjaamiseen käytetään kuperia linssejä. Ne voimistavat valon taittumista ja siten verkkokalvolla muodostuu terävä kuva. Taittuneet valonsäteet leikkaavat tarkalleen verkkokalvolla. Punainen Linssi Reseptejä Likinäköisen ihmisen silmän oma linssi taittaa valoa liian voimakkaasti (vasemmanpuoleinen kuva), joten korjaamiseen käytetään koveria linssejä. Ne taittavat valoa hajottaen ja siten verkkokalvolla muodostuu terävä kuva. Taittuneet valonsäteet leikkaavat tarkalleen verkkokalvolla.

Ikänäköisen ihmisen silmä ei pysty taittamaan valoa oikein, koska ikääntyneen silmän rakenne estää tarkasti lähelle näkemisen. Ikänäköinen ihminen on siten kaukonäköinen. Näkövika korjataan kuperilla linsseillä. Melko usein tarvitaan myös kaksiteholinssejä, joissa linssistä osa on kuperaa pintaa ja osa koveraa.

Polaroidut linssit vähentävät heijastuksia. Niitä käytetään esimerkiksi aurinkolaseissa. Linssin rakenne on sellainen, että se poistaa osan pinnoilta tulevista heijastuksista. Punainen Linssi Reseptejä Vasemmanpuoleisessa kuvassa on vedenpinta katsottuna ilman polaroituja aurinkolaseja ja oikeanpuoleisessa kuvassa aurinkolasien kanssa. Lasit ovat vähentäneet veden pinnasta tulevia heijastuksia, mikä havaitaan siten, että järven pohjassa olevat kivet nähdään paremmin. Esimerkiksi kalastajat käyttävät tällaisia laseja, jotka helpottavat kalojen näkemistä. Punainen Linssi Reseptejä Polaroidun linssin toiminta: valkoinen valo on valoa, joka värähtelee joka suuntaan. Heijastumisen jälkeen valo on pinnan suuntaan polaroitunutta eli se värähtelee enää pinnan suuntaisesti. Polaroidun linssin rakenne on “kalterimainen”. Sen läpi pääsee vain “kalterien” suunnassa värähtelevä valo.

Koska heijastunut valo värähtelee kohtisuorasti “kaltereihin” nähden, valo ei pääse linssin toiselle puolelle. Näin pinnasta heijastunut valo häviää. Kuvan muodostumista linsseissä voidaan tarkastella geometrisen optiikan avulla kuten peilienkin tapauksessa, Periaatteet ovat samat piirrettävien säteiden osalta.

Kuvan muodostuminen tapahtuu kahden valonsäteen tarkastelun avulla, säteet 1 ja 2. Linssien tapauksessa säteet taittuvat kohdatessaan linssin. Kuperan linssin säde 1 taittuu siten, että se kulkee linssin takana olevan polttopisteen kautta. Säde 2 piirretään kulkemaan linssin ja optisen akselin leikkauspisteen kautta. Punainen Linssi Reseptejä Kuvan muodostuminen kuperassa linssissä. Säteiden piirtojärjestys on ilmoitettu numeroin. Kuva muodostuu kohtaan, jossa taittuneet säteet leikkaavat. Jos esine on polttopisteen ja linssin välissä, säteenjatkeet leikkaavat ja muodostuu valekuva. Kuvan muodostuminen kuperassa linssissä. Punainen Linssi Reseptejä Linssin taittovoimakkuutta kuvataan linssin dioptrialuvulla, Arvo saadaan lasketuksi kaavalla, jossa luku yksi jaetaan linssin polttovälillä metreissä. Esimerkiksi jos linssin polttoväli on 25 cm eli 0,25 m, sen taittovoimakkuudeksi tulee tällöin 1 : 0,25 = 4 dioptria.

Jos kyseessä on kupera linssi, taittovoimakkuus ilmoitetaan positiivisena, +4 d. Jos linssit ovat koverat, taittovoimakkuus on -4 d. Etumerkillä osoitetaan, kumpi linssi on kyseessä. kupera linssi : Kupera linssin on keskeltä paksumpi kuin reunoilta, pluslinssit. Kupera linssi kokoaa yhdensuuntaisia valonsäteitä polttopisteeseen.

Voidaan käyttää polttolinssinä. kovera linssi : Kovera linssi on keskeltä ohuempi kuin reunoilta, miinuslinssit. Kovera linssi hajottaa yhdensuuntaisia valonsäteitä. likinäköinen : Ihminen, joka näkee lähelle hyvin, muttei kauas. Näkövika korjataan koverilla linsseillä.

 • Kaukonäköinen : Ihminen, joka näkee kauas hyvin.
 • Näkövika korjataan kuperilla linsseillä.
 • Ikänäköinen ihminen on on kaukonäköinen.
 • Polaroidut linssit : Linssit vähentävät rakenteensa vuoksi pinnoista tulevia heijastuksia.
 • Taittovoimakkuus : kuvaa linssin kykyä taittaa valoa dioptrialuku : taittovoimakkuuden yksikkö, 1 d.

Lasketaan polttovälin käänteislukuna (luku 1 jaetaan polttovälillä). Polttoväli ilmoitetaan metreinä.

Näytä koko vastaus

Voiko linssejä Idättää?

Idättäminen Idättäminen lisää entisestäänkin terveellisten ja hyvänmakuisten papujen ja linssien ravintoarvoa yksinkertaisesti! Näin idätetään Kaikki GoGreenin pavut, linssit ja kikherneet sopivat idätettäviksi. on kuitenkin helpoin idättää. Aloita liottamalla papuja yön yli (jos olet epävarma, miten liotus tapahtuu, katso kappaletta Vihjeitä ja neuvoja).

 • Liotuksen jälkeen kaadat liotusveden pois ja huuhdot pavut kunnolla uudelleen.
 • Täytä purkki vedellä ja laita juuri liottamasi pavut, linssit tai kikherneet purkkiin.
 • Peitä purkki pyyhkeellä.
 • Olisi hyvä, jos aukossa olisi verkko, niin että purkin voi kääntää ylösalaisin ja veden valuttaa kunnolla pois.
 • Huuhdo idut 2-3 kertaa päivässä 4-5 päivän ajan.

Idut ovat noin viiden päivän kuluttua valmiit asetettavaksi ikkunalle saamaan tuoreen, vehreän värin. Kun idut oivat vihertyneet, ne laitetaan jääkaappiin odottamaan käyttöä. Idut säilyvät raikkaina noin viisi (5) päivää. : Idättäminen
Näytä koko vastaus

Mitä eroa linsseillä?

Linssit, vihreät ja punaiset virva 03.04.2014 07:24 mitä muuta eroa niillä on kuin väri? (ja sekin haalistuu keittäessä.) Tein vihannessoppaa, jonne nakkasin pussinpohjallisen punaisia linssejä. Saostivat suurustamattoman keiton just sopivasti. Kaappiin jäi vielä avaamaton paketti vihreitä, ja jäin miettimään niitten eroa.

Mikä se ero on? virva iiik 03.04.2014 08:10 Punaiset linssit valmistuvat nopeammin ja keittyvät helposti mössöksi. Tavalliset vihreät linssit ovat suunniilleen saman makuiset kun punaiset. Sitten on olemassa alalajike, Puy’n linssit- (äännetään py-ii) joissa on hieno aromi, ja jotka jäävät keittäessä “ponnekkaiksi”.

Lelu 03.04.2014 09:53 Puyn linssit ovat parhaita maultaan! Ne eivät myöskään mene mössöksi. Niistä saa ihania lisäkkeitä. Harmillisesti niitä en ole Hesasta löytänyt kuin Hakaniemen hallin DeliDelistä, jolla on tosin myös nettikauppa. virva 03.04.2014 12:59 Hyvä, kiitos valistuksesta:) Punaiset ovat mössööntymisensä vuoksi ihan hyviä suurustamiseen.

Vihreitä taidan kokeilla seuraavan kerran vaikkapa keitetyn riisin kaveriksi, siis keittelen ensin erikseen ja yhdistän kun molemmat ovat kypsiä. vai olisko kivoja vinkkejä niitten vihreitten muuhun käyttöön? virva utelias kokki 17.04.2014 00:50 Hei! Linsseistä on olemassa paljonkin herkullisia ohjeita.Eniten punaisista.

Menepä Risentan sivuille, sieltä löydät useita ohjeita. Itselläni on ohut vihko heiltä, ohjeita on myös eri pavuista. Olen jo 1982 ostanut ensimmäisen kasvisruokakirjani eli kokemusta alkaa olla jonkin verran. Lihaa en ole syönyt vuosiin. Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.
Näytä koko vastaus

Mihin voidaan käyttää Kuperaa linssi?

Kupera linssi on keskiosastaan paksumpi kuin reunoilta. Kupera linssi kokoaa valoa. Kuperia linssejä käytetään esimerkiksi kameroissa ja suurennuslaseissa.
Näytä koko vastaus

Voiko vanhoja linssejä käyttää?

Linssien parasta ennen -päiväys marke 03.02.2005 12:43 Kaapista löytyi punaisia linssejä ja pussissa lukee parasta ennen -päivänä 30.6.2004. Uskaltaakohan noita vielä pistää suuhunsa vai pitääkö heittää biojäteastiaan? Harmittaa, kun pussi on vielä avaamaton.

(tuntematon) 03.02.2005 13:28 Linssithän ovat kuivatavaraa, joten päiväys on tosiaan vain “parasta ennen” eikä mikään viimeinen käyttöpäivä.Jos linssejä on säilytetty asiallisesti eli kuivassa ja pimeässä eikä niissä silmämääräisesti näy mitään kummaa, niin en näe mitään syytä olla käyttämättä niitä.

Nehän pitää joka tapauksessa vielä huuhdellakin ennen käyttöä.Heh, minä kun kaadan useimmat ryynit ja muut muovi- ja lasipurkkeihin, en noista päiväyksistä juuri tiedä. Linssien käyttötaajuuden taloudessamme tuntien veikkaan, että meilläkin on välillä käytetty “yli-ikäisiä” linssejä.Hmm.

Linssipataa, nam!(Otetaan pari sipulia, pilkotaan ja kuullotetaan pannulla, kipataan isoon teräskattilaan, kaadetaan sekaan huuhdellut linssit ja purkki tai kaksi tomaattimurskaa, vettä niin, että linssit “lilluvat” kunnolla, nesteen märästä riippuen yksi tai kaksi liemikuutiota, mahdollisesti ripaus mustapippuria tai intialaista maustesekoitusta ja sekoitetaan.Sitten kattilan alle hyvin mieto lämpö (2/6) ja annetaan olla pari tuntia.

Käydään välillä sekoittamassa, ettei juutu pohjaan. Tarjotaan vaalean leivän kera, kun linssit ovat pehmeitä tai jopa mössöä. Paranee jääkaapissa seisottamisesta, kestää mikrolämmityksen ja pakastuksen. Vaihtoehtoisesti voi keittää 30-45 minuuttia keskilämmöllä, mutta siinä tapauksessa vaatii aika tiivistä sekoitamista ja vahtimista.) (tuntematon) 03.02.2005 15:03 Re: Re: Linssien parasta ennen -päiväys Kiitos MariV linssipataohjeesta, kuulostaa todella hyvältä.

Mitähän muuta linsseistä voisi tehdä, olisiko hyviä kokeiltuja ohjeita? (tuntematon) 03.02.2005 15:15 Pekonin kanssa Keitä linssit kypsiksi ja valuta, sekoita joukkoon paistettuja pekonikuutioita ja kuullotettua sipulia. marke 03.02.2005 18:44 Enpä siis heitä hukkaanKiitos myös hyvän kuuloisesta ohjeesta.

Taidan kokeilla tuota tai linssikeittoa tulevana viikonloppuna. Pitäisi vain osata arvioida vähän noita määriä, ettei tulisi ihan hirveästi. Korkeintaan kolme annosta “pystyn” syömään (la-ma). Osaatko yhtään sanoa, paljonko olet laittanut linssejä tuohon ja moniko annoksesta on syönyt? Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.
Näytä koko vastaus

Paljonko linssit maksaa?

Pinnoitteet nostavat hintaa – Perus yksiteholinssit maksavat ilman lisäkäsittelyjä noin 30-40 euroa / pari. Pinnoitteet nostavat linssien hintaa selvästi. Esimerkiksi kovapinta maksaa noin 20-50 euroa enemmän. Yhdistelmäpinta, joka sisältää kovan, heijastamattoman ja myös mahdollisesti likaa hylkivän pinnoitteen tuo laseihin hintaan lisää pinnoitetyypistä riippuen noin 50-150 euroa.
Näytä koko vastaus

Onko linssi terveellistä?

Linssit ovat täynnä rautaa, muita mineraaleja ja kuitua, ja ne ovat loistavia myös painonpudotuksessa, sillä ne ovat niin täyttäviä. Punainen Linssi Reseptejä Oletko kuullut linssien hyödyistä? Linssit, tieteelliseltä nimeltään Lens culinaris, ovat palkokasveja, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa monien kulttuurien kulinaarisissa perinteissä. Tämä johtuu osittain niiden ravinteikkuudesta. Niiden uskotaan olevan peräisin Kaakkois-Aasiasta.

Niitä kasvatetaan kuitenkin kaikkialla Välimeren alueella, Amerikassa ja monissa muissa maailman kolkissa. Linssit sisältävät vain vähän kaloreita, mutta paljon kuitua, aminohappoja ja antioksidantteja, Kaiken kaikkiaan ne ovat loistava lisä kaikkiin ruokavalioihin ja ne voivat tehdä paljon hyvää elimistölle.

Niitä on useaa eri lajia, mutta ne kaikki sisältävät merkittävän määrän vitamiineja, kivennäisaineita ja hiilihydraatteja. Nämä pitävät mm. energiatasot ylhäällä. Koska moni ei vielä tiedä linssien hyödyistä, kerromme sinulle 8 hyvää syytä lisätä niitä ruokavalioosi.
Näytä koko vastaus