Contents
Mitä tarjota illalliseksi?
Alkuruoka herättelee ruokahalun – Pitkän kaavan mukaan nautittu illallismenu alkaa tietenkin makunystyröitä herättelevällä alkuruoalla, Täyteläiset keitot sopivat hyvin alkuruoaksi ja ne on helppo valmistaa jo etukäteen ja pitää lämpimänä tarjoiluun saakka.
Näytä koko vastaus
Mitä ruokaa illalliselle?
Ikisuosikkia pastaa voi varioida lähes loputtomiin. Pataruoka on varma valinta etenkin syksyllä ja talvella. Monet keitot ja salaatit ovat niin ruokaisia, että ne sopivat mainiosti myös pääruoaksi. Pihvi sopii juhlavampaan ateriaan.
Näytä koko vastaus
Mihin aikaan on illallinen?
Haluatko karistaa kiloja: Täydellinen aika syödä aaminen, lounas ja päivällinen, jos haluat laihtua Jos haaveissa on kilojen karistaminen, kannattaa tutkijoiden mukaan ruokailut ajoittaa hyvin tarkkaan. Jokainen kilojen karistamisesta haaveileva yrittää syödä mahdollisimman terveellisesti ja kurinalaisesti.
Tutkijoiden mukaan itse ravinnon lisäksi erittäin tärkeässä asemassa on myös ruoan ruokailuajankohta. Tuoreessa tutkimuksessa selvisikin, että optimaalinen aika aamiaisen nauttimiselle pn hiukan kello seitsemän jälkeen aamulla. Lounas puolestaan tulisi nauttia iltapäivällä kello 12.30 – 13.00, tarkalleen kello 12.38.
Illallinen taas tulisi nauttia kello 18.00 – 18.30, tarkalleen kello 18.14. Tutkimuksessa selvisi myös laihdutuksessa onnistuneiden kokevan, että tietyissä ruoka-ajoissa pysyminen on ratkaiseva tekijä laihtumisessa.76 prosenttia myös koki, että aamiainen oli päivän tärkein ateria ja sen päivittäinen nauttiminen edisti painonpudotusta.
- Tutkimus vahvisti myös vanhan sanonnan, jonka mukaan laihduttajan tulisi syödä kuninkaan aamiainen, talonpojan lounas ja kerjäläisen illallinen.
- Useimman laihduttajan mukaan ilta kello 18.00 – 22.00 oli vaarallisin aika dieetin kannalta ja kyseisenä ajankohtana suurin osa dieeteistä epäonnistui.
- Jos haaveissa on siis karistaa kiloja, muista olla jättämättä aterioita väliin ja päinvastoin huolehtia riittävästä ravinnonsaannista, jottet lankea epäterveellisiin houkutuksiin.
Lähde: Tykkää ja jaa artikkeli : Haluatko karistaa kiloja: Täydellinen aika syödä aaminen, lounas ja päivällinen, jos haluat laihtua
Näytä koko vastaus
Miksi on hyvä syödä 3 4 tunnin välein?
Syö tasaisesti – Säännöllinen ateriarytmi rakentuu usein kolmen pääaterian varaan. Näitä ovat aamupala, lounas ja päivällinen. Näiden lisäksi voi olla tarvetta välipaloille, eli aterian kaltaisille, mutta kooltaan pienemmille kokonaisuuksille, lounaan ja päivällisen välissä sekä päivällisen jälkeen ennen nukkumaan käymistä.
- Useasti suositellaan ruokailua 3–4 tunnin välein verensokerin pitämiseksi tasaisena koko päivän ajan.
- Ateriarytmi on hyvin yksilöllinen.
- Joillakin aterioiden väli voi kasvaa viiteen tuntiin, toisille voi olla tarpeen syödä pieni välipala myös aamupalan ja lounaan välillä.
- Aikille syöminen ei myöskään maistu aamulla, jolloin aamupala jää helposti kokonaan pois.
Sitä kannattaa kuitenkin harkita etenkin, jos kaipaa lisää vinkkejä painonhallintaan. Myös edellisen aterian koko ja koostumus vaikuttaa seuraavan aterian ajankohtaan. Runsaan ja rasvaisen lounaan jälkeen iltapäivän välipalaa ei ehkä tarvita lainkaan.
Näytä koko vastaus
Mikä ruoka piristää mieltä?
Kahvi ja karkit eivät piristä pysyvästi, sillä herkkuhetken jälkeen verensokeri romahtaa, ja olosi on entistä uupuneempi. Juo mieluummin kupillinen minttuteetä, syö kaurapuuroa ja herkuttele tummalla suklaalla. Kahvi, makeiset ja energiajuomat piristävät hetkellisesti.
Näytä koko vastaus
Mitä on hyvä syödä iltapalaksi?
2. Millainen on hyvä valinta? – Iltapala kannattaa koota monipuolisesti. Lautaselle on hyvä valita hiilihydraattien ja proteiinin lisäksi kourallinen kasviksia, hedelmiä tai marjoja, jotta päivän tarve, puoli kiloa, tulee täyteen. Mallia voi ottaa lapsilta.
Puuro tai voileipä ja jogurtti marjojen tai kasvisten kera ovat hyviä vaihtoehtoja. Vaihtelua tuovat vaikkapa itsetehty pannukakku, hummus ja lämpimät voileivät. Tiedetään, että tryptofaani-nimisellä aminohapolla on pientä merkitystä unen kannalta. Se tuottaa melatoniinia eli pimeähormonia, joka auttaa nukahtamaan.
Tryptofaania on esimerkiksi kalkkunassa ja kaurassa. Suurempi merkitys onnistuneessa iltapalassa on kuitenkin pitkäkestoisilla hiilihydraateilla. Hiilihydraatit ovat ravintoaine, joka vaikuttaa ruoansulatuksen aineenvaihduntaan. Ne pitävät verensokerin tasaisena ja osallistuvat tryptofaanin valmistamiseen.
Näytä koko vastaus
Mitä sinun tulisi syödä päivittäin?
Kasviksia, marjoja ja hedelmiä – Syö noin puoli kiloa kasviksia, marjoja, hedelmiä ja sieniä joka päivä. Tästä määrästä marjoja ja hedelmiä tulisi olla noin puolet ja loput juureksia ja vihanneksia. Helpoiten kokoat riittävän määrän, kun syöt kasviksia joka aterialla.
Osan kasviksista voi syödä kypsentämättä sellaisenaan, raasteina tai salaatteina ja osan kypsentää kasviruoaksi tai lisäkkeeksi. Nauti marjoja ja hedelmiä pääasiassa tuoreeltaan tai vaihtelun vuoksi kiisseleissä ja puuroissa. Kasviksista, marjoista ja hedelmistä saat hiilihydraatteja ja ravintokuitua.
Pähkinät, siemenet ja palkokasvit ovat myös hyviä proteiininlähteitä. Kasviksista ja marjoista ja hedelmistä saat myös paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Kasvispitoinen ruokavalio on myös ilmastoystävällinen.
Näytä koko vastaus
Mikä on halpaa ruokaa?
Edullista arkiruokaa Kun arjen ruokalistan suunnittelee hyvin ja kauppaan lähtee ostoslistan kanssa, ruokakuluissa on yllättävänkin helppo säästää. Katso edulliset reseptit sekä vinkit, joilla ruokalasku pysyy kurissa! Jauheliha, broilerinkoivet, peruna, kaali ja riisi muodostavat perustan monelle suomalaiselle arkiruoalle.
Okkaa kaalilaatikkoa, kinkkukiusausta, nikkarin vuokaa tai laita uuniin vaikka broilerinkoipipataa. Kasvisruokailijan edulliseksi ruoaksi sopivat Mifu jauhis kaalilaatikko ja vegaaninen melanzane. Pastat ovat mitä parhainta ruokaa myös silloin, kun kukkaron nyörejä haluaa kiristellä. Eikä kokkausaikakaan päätä huimaa, sillä kahdessakymmenessä minuutissa valmistuvat niin currylla maustettu Palermon pasta, simppeli makaronimössö, juustoinen jauheliha-juustopasta kuin täyteläinen pekonipastakin.
Keitot ovat helppoja, halpoja ja herkullisia. Bataatti-porkkanakeitto, kukkakaalikeitto ja vihreä kasvissosekeitto, sopivat kevyemmäksi lounaaksi tai illalliseksi. Täyttävämmän aterian keitosta saa lisäämällä joukkoon linssejä, papuja tai edullista kalaa, broileria tai makkaraa.
Valmisruoat ovat nopeita, mutta usein myös kalliita. Siksi ruokaa kannattaakin tehdä mahdollisimman paljon itse. Jos kaipaat nopeita aterioita, valmista ruokaa kerralla isompi annos ja laita osa suoraan pakastimeen. Suosi sesongin kasviksia. Sesongin aikaan kasvikset ovat paitsi erityisen maukkaita, myös edullisia. Suunnittele tulevien päivien ruokalista etukäteen, ja pyri menemään kauppaan kylläisenä. Näin vältät turhat, ja monesti myös kalliit, heräteostokset. Hävikkiruoka kunniaan! Käytä jääkaappiin jäänyt juusto pizzaan, jo hieman nahistuneet juurekset sosekeittoon ja ylijäänyt perunamuusi vaikkapa perunarieskoihin.
: Edullista arkiruokaa
Näytä koko vastaus
Mitä syödä hellepäivänä?
Huh hellettä! Lämpimällä ilmalla ei tee mieli käyttää uunia, mutta perhe pitää ruokkia. Tässä ideoita hellepäivän lounaaksi tai päivälliseksi: takuuvarmat uudet perunat, kylmä keitto, ruokaisa salaatti, nopea pasta, pyttipannu tai munakas. Näiden kesäruokien valmistamisessa et tarvitse uunia. Mitä teillä syödään helteellä?
Näytä koko vastaus
Mitä ruokaa tehdä helteellä?
Ahmi näitä helteellä – Nestepitoiset ruuat, kuten keitot, smoothiet ja salaatit. Nestepitoiset hedelmät, marjat ja vihannekset, kuten vesimelonit, viinirypäleet, sitrushedelmät, mansikat, tomaatit ja kurkut. Hyvin nesteyttävät juomat, kuten mehut, tee, maito ja mahdollisesti myös kasvijuomat. Varmuuden vuoksi ei kuitenkaan tarvitse juoda liikaa. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 28.06.2021.
Näytä koko vastaus