Sähköinen E-resepti?

Sähköinen E-resepti

Miten käytän sähköistä reseptiä?

Nykyään lääkärit kirjoittavat lähes kaikki reseptit sähköisesti Kanta-palvelujen Reseptikeskus-tietokantaan, jonka tietojen perusteella mikä tahansa apteekki voi toimittaa lääkkeet sekä kirjata palveluun toimitusmerkinnät. Kaikki tiedonsiirto terveydenhuollon, apteekkien ja Reseptikeskuksen välillä tapahtuu salattuna.
Näytä koko vastaus

Mistä näkee sähköiset reseptit?

Voit tarkastella omia reseptitietojasi Omakanta-palvelusta. Omakannasta voit tarkastaa mitä reseptejä sinulle on määrätty, mihin asti reseptisi ovat voimassa ja paljonko resepteissäsi on vielä lääkkeitä jäljellä.
Näytä koko vastaus

Voiko reseptin saada puhelimitse?

Sähköisellä lääkemääräyksellä tarkoitetaan tietojenkäsittelylaitteella laadittua lääkemääräystä, joka siirretään tietoverkkoja käyttäen Kelan ylläpitämään keskitettyyn valtakunnalliseen tietokantaan (Reseptikeskus). Se sisältää kaikki sähköiset lääkemääräykset ja apteekkien niihin tekemät toimitusmerkinnät.

  1. Lääkemääräyksen laadittuaan lääkkeen määrääjä tulostaa potilaalle potilasohjeen, joka sisältää samat tiedot kuin hänelle tehty lääkemääräys.
  2. Potilaan mennessä apteekkiin farmaseutti tai proviisori hakee verkkoyhteyttä käyttäen potilaalle laaditut lääkemääräykset Reseptikeskuksesta ja luovuttaa potilaalle lääkkeet.

Lääkemääräys on laadittava pääsääntöisesti aina sähköisesti. Paperilomakkeella tai puhelimitse sen voi antaa silloin, jos sähköinen määrääminen ei ole teknisen häiriön vuoksi mahdollista tai lääkehoidon tarve on kiireellinen eikä lääkemääräystä voi olosuhteiden poikkeuksellisuuden vuoksi tai muusta erityisestä syystä laatia sähköisesti.

  1. Paperilla lääkemääräys laaditaan myös silloin, kun kyseessä on pro auctore -lääkemääräys, erityislupavalmiste (valmisteella ei ole myyntilupaa, kulutukseen luovutus Fimean erityisluvalla) tai lääkkeellinen kaasu, joita ei vielä toistaiseksi voi määrätä sähköisellä lääkemääräyksellä.
  2. Paperilomakkeelle laaditussa lääkemääräyksessä ja puhelinmääräyksessä on aina perusteltava, miksi lääkemääräystä ei ole laadittu sähköisesti.

Apteekki tallentaa lääkettä toimittaessaan paperilomakkeelle laaditun lääkemääräyksen Reseptikeskukseen. Lääkäri voi korjata Reseptikeskuksessa olevaa potilaansa virheellistä lääkemääräystä, mitätöidä lääkemääräyksen, uudistaa sen tai estää uudistamisen.

Toimittamattoman tai osittain toimitetun lääkemääräyksen voi mitätöidä vain potilaan suostumuksella, paitsi jos lääkemääräys on laadittu potilaan tarkoituksellisesti antamien virheellisten tietojen perusteella tai pakottamalla. Lääkkeen määrääjä tarvitsee henkilökohtaisen terveydenhuollon ammattikortin voidakseen laatia lääkemääräyksiä.

Henkilökohtaisen ammattikortin avulla varmistetaan lääkkeenmäärääjän henkilöllisyys, hänen oikeutensa määrätä lääkkeitä ja tuotetaan sähköinen allekirjoitus lääkemääräykseen. Tietojärjestelmä tarkistaa samalla automaattisesti myös lääkkeenmäärääjän oikeuksissa mahdollisesti olevat rajoitukset.
Näytä koko vastaus

Voiko reseptin saada netissä?

Omakanta-palvelussa voit helposti itse lähettää reseptistäsi uusimispyynnön terveydenhuoltoon, jos sinua hoitava terveydenhuollon yksikkö ottaa vastaan reseptin uusimispyyntöjä sähköisesti.
Näytä koko vastaus

Miksi resepti ei näy Omakannassa?

Resepti – ja terveystietojen katselu Tiedot eivät näy Omakannassa, jos niitä ei ole vielä terveydenhuollossa tallennettu Kanta-palveluihin. Jos terveystietoja, esim. laboratoriotutkimusten tuloksia, ei pääse katsomaan Omakannasta, niin voit pyytää tiedot siitä terveydenhuollon yksiköstä, jossa olet asioinut.
Näytä koko vastaus

Voiko lääkäri kirjoittaa itselleen reseptin?

Laillistetulla lääkärillä on oikeus määrätä apteekista lääkkeitä ihmiselle, myös itselleen, lääkinnällistä tai lääketieteellistä tarkoitusta varten ja pro auctore -määräyksellä ammattinsa harjoittamiseen. Tilapäisesti lääkärin tehtävässä toimivalla lääketieteen opiskelijalla on oikeus määrätä lääkkeitä vain kyseisessä tehtävässä hoitamilleen potilaille.

  • Laillistetulla hammaslääkärillä on oikeus määrätä apteekista lääkkeitä hammaslääkinnällistä tai hammaslääketieteellistä tarkoitusta varten ja pro auctore-määräyksellä ammattinsa harjoittamiseen.
  • Peruskoulutuksen jälkeistä käytännön palvelua suorittavalla hammaslääkärillä ei ole oikeutta hankkia lääkkeitä pro auctore -lääkemääräyksellä.

Tilapäisesti hammaslääkärin tehtävässä toimivalla hammaslääketieteen opiskelijalla on oikeus määrätä lääkkeitä vain kyseisessä tehtävässä hoitamilleen potilaille. Hammaslääkärillä on oikeus määrätä huumausainelääkkeiksi luettavia lääkevalmisteita samalla kerralla enintään kymmenen jakeluyksikköä.

Muu kuin erikoishammaslääkäri saa määrätä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä enintään pienimmän myyntiluvallisen pakkauksen. Suomalaisessa oppilaitoksessa opiskelevilla lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoilla on oikeus toimia tilapäisesti lääkärin ammatissa, kun he ovat suorittaneet asetuksessa määritellyt vaadittavat opinnot ( opiskelijan toimiminen terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä, valvira.fi).

Opiskelijalle on asetuksen mukaan nimettävä kirjallisesti ohjaaja, joka on oikeutettu itsenäisesti harjoittamaan lääkärin tai hammaslääkärin ammattia. Ohjaaja valvoo myös opiskelijan lääkkeen määräämistä. Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoilla on suppeampi oikeus määrätä lääkkeitä kuin laillistetuilla lääkäreillä tai hammaslääkäreillä.

Opiskelijat saavat määrätä lääkkeitä vain tehtävässään hoitamilleen potilaille. Opiskelija ei näin ollen saa määrätä lääkkeitä esimerkiksi itselleen tai perheenjäsenilleen. Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijan tulee merkitä laatimaansa lääkemääräykseen hoitamansa virka, toimi tai tehtävä ja toimipaikka (toimipaikan nimi ja paikkakunta), jos nämä tiedot eivät ilmene lääkemääräyksestä ilman erillistä merkintää.

Toimiessaan tilapäisesti ammatissaan lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelija tarvitsee henkilökohtaisen terveydenhuollon ammattikortin voidakseen laatia lääkemääräyksiä. Kaikki lääkemääräykset joitain poikkeustilanteita lukuun ottamatta laaditaan sähköisesti.

Henkilökohtaisen ammattikortin avulla varmistetaan lääkkeenmäärääjän henkilöllisyys, hänen oikeutensa määrätä lääkkeitä ja tuotetaan sähköinen allekirjoitus. Terveydenhuollon ammattikorttia haetaan Digi- ja väestötietovirastolta (Kts. myös Sähköinen lääkemääräys, valvira.fi). Terveydenhuollon ammattikortin saaminen edellyttää, että hakija on rekisteröity Valviran ylläpitämään terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki).

Valvira merkitsee Terhikki-rekisteriin ne lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat, jotka yliopiston ilmoittamien suoritusmerkintöjen perusteella ovat suorittaneet asetuksessa määritellyt vaadittavat opinnot ja voivat siten toimia tilapäisesti kyseisen laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä.
Näytä koko vastaus

Voiko Verkkoapteekista tilata reseptilääkkeitä?

Reseptilääkkeiden tilaaminen verkosta on turvallista ja helppoa. Voit tehdä tilauksen verkosta klo 7-24, kun olet tunnistautunut verkkokauppaamme pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja sinulla on voimassa oleva sähköinen resepti. Huomioithan, että aloittamalla reseptilääketilauksen verkkokaupassa, annat farmaseutille luvan käydä reseptikeskuksessa tarkistamassa sähköiset reseptitietosi.
Näytä koko vastaus

Voiko Verkkoapteekista ostaa reseptilääkkeitä?

Reseptilääkkeet helposti netistä – Reseptilääkkeiden tilaaminen verkosta on helppoa ja turvallista. Farmaseutit palvelevat sinua suojatussa chat-yhteydessä, jonka kautta voit tilata lääkkeet sekä hoitaa resepteihin liittyvät tiedustelut. Saat chatin kautta myös henkilökohtaista lääkeneuvontaa sekä apua sopivien tuotteiden valinnassa.
Näytä koko vastaus

Kauanko Sähköinen resepti on voimassa?

Sähköisen reseptin voimassaoloaika? Apteekkari vastaa | 08.12.2014 Montako päivää e-resepti on voimassa? Sähköinen resepti on voimassa vuoden ihan niin kuin paperinenkin. Voimassaoloaikana asiakas voi ostaa reseptillä korkeintaan sen määrän lääkettä, jonka lääkäri on reseptillä määrännyt. Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki : Sähköisen reseptin voimassaoloaika?
Näytä koko vastaus

Miten sähköinen resepti uudistetaan?

Lääkemääräys (resepti)

Suomessa lääkkeet on lainsäädännöllisesti jaettu kahteen ryhmään, itsehoitolääkkeisiin ja reseptilääkkeisiin. Reseptilääkkeiden saamiseen apteekista tarvitaan lääkärin laatima lääkemääräys eli resepti. Reseptissä kuvataan potilaalle määrätty lääke, sen määrä ja vahvuus sekä lääkepakkaukseen liitettävä käyttöohje. Reseptit ovat nykyisin pääsääntöisesti sähköisiä (e-resepti). Vain poikkeustapauksissa resepti kirjoitetaan paperille tai annetaan puhelimitse apteekkiin.

You might be interested:  Inkivääri Sitruuna Shotti Resepti?

Reseptilääkkeen määrääminen perustuu lääkärin suorittamaan potilaan tutkimukseen ja diagnoosiin. Lääkäri ja potilas sopivat yhdessä lääkehoidosta. Resepti on keino välittää hoitopäätöksen tiedot apteekille, joka toimittaa tarkoitukseen sopivan, hinnaltaan edullisimman lääkevalmisteen oikean määrän ja vahvuuden sekä merkitsee lääkepakkaukseen lääkärin ilmoittaman käyttöohjeen.

  • Reseptin sähköinen allekirjoitus ja potilaan kaikkien reseptien säilytys keskitetysti samassa valtakunnallisessa tietokannassa,, vähentävät virheiden, yhteisvaikutusten ja väärinkäytön riskiä.
  • Sähköiset potilastieto- ja reseptijärjestelmät ohjaavat reseptin laatijaa ja tekevät entiset reseptinkirjoituksen muotoseikat tarpeettomiksi.

Älykkäät reseptinkirjoitusohjelmat tarjoavat valmiita ehdotuksia lääkkeen annokseksi ja varoituksia mahdollisista haitta- ja yhteisvaikutuksista muun lääkehoidon kanssa. Viimeinen harkinta ja vastuu jäävät kuitenkin aina lääkärille, joka koulutuksensa ja kokemuksensa perusteella tekee parhaimman mahdollisen hoitopäätöksen.

  • Pitkäaikaishoidoissa lääkäri voi määrätä lääkkeen reseptin koko voimassaoloajaksi joko ilmoittamalla tarvittavan päiväannoksen perusteella pakkauksien lukumäärän tai antamalla tiedon hoidon pituudesta, jolloin apteekki laskee tarvittavien pakkausten lukumäärän.
  • Reseptilääkkeen pakkauksen annosteluohjetarrasta saa myös tiedon reseptin jäljelle jäävästä toimittamattomasta lääkemäärästä ja voimassaoloajasta.

Apteekki luovuttaa kerralla enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan lääkemäärän. Tähän on syynä se, että Kela korvaa kertaostona enintään kolmen kuukauden lääkkeen käytön kustannuksia. Suurempia lääkemääriä on toki mahdollista hankkia ilman Kela-korvausta.

  • Tämä voi kuitenkin olla asiakkaalle haitallista, koska apteekissa lääkkeitä säilytetään aina ohjeiden mukaan ja ne ovat todennäköisesti uusinta tuote-erää.
  • Resepti on voimassa 24 kuukautta sen määräämis- tai uusimispäivästä lukien, ellei voimassaoloaikaa ole rajattu.
  • Virallisessa luettelossa nimettyjen huumausainelääkkeiden ja pääasiassa keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden reseptien voimassaoloaika on yksi vuosi.

Yhden vuoden ovat voimassa myös erityisluvallisten valmisteiden reseptit sekä reseptit sellaisille biologisille lääkkeille, joille on saatavilla määräyshetkellä biosimilaari. Resepti tulisi aina mieluiten uusia lääkärin vastaanotolla, jolloin hoitavalla lääkärillä on mahdollisuus tutkia potilas, tarkistaa hoidon teho, tarve ja turvallisuus.

  1. Reseptin uudistamispyynnön voi tehdä sähköisesti Omakanta-palvelussa, jonne voi kirjautua omalla verkkopankkitunnuksella, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Irjautumisen jälkeen näkyviin tulee lista resepteistä, joiden perusteella voi lähettää lääkärille uudistamispyynnön.
  3. Jos uudistamispyyntöön on liitetty potilaan puhelinnumero, lähetetään tekstiviestinä tieto, kun lääkäri on tehnyt uudistamispäätöksen.

Reseptin uusimisessa voi myös saada apua terveyskeskuksen tai apteekin henkilökunnalta. Reseptejä säilytetään Reseptitietokannassa 30 kuukautta, minkä jälkeen reseptin tiedot siirretään erilliseen reseptiarkistoon. Kahden vuoden lääkehoidon kattava lääkemääräys voidaan uudistaa 28 kuukauden kuluessa alkuperäisen lääkemääräyksen antamisesta.

  • Muiden reseptien osalta uudistaminen on mahdollista 16 kuukauden sisällä.
  • Lääkäri on saattanut turvallisuussyistä merkitä reseptiin uusimiskiellon tai hylätä uusimispyynnön.
  • Uusimisen rajoittamisen tarkoituksena on ennen kaikkea potilaan lääketurvallisuuden varmistaminen uuden lääkärikäynnin muodossa, minkä jälkeen on mahdollista optimoida lääkehoitoa uudella, ehkä tilanteen mukaan muutetulla lääkemääräyksellä.

Reseptin tarkoitus on välittää kaikki tarvittava tieto apteekkiin oikean ja turvallisen lääkehoidon varmistamiseksi oikea-aikaisesti. Niinpä tietojärjestelmien puuttuessa tai pettäessä lääkäri voi laatia reseptinkirjoituksen sääntöjen mukaisen, yksiselitteisen lääkemääräyksen paperille tai antaa sen puhelimitse apteekkiin.

Apteekissa resepti muutetaan sähköiseksi ja tallennetaan Reseptikeskukseen. Euroopan unionin tai talousalueen valtioilla ei ole yhtenäistä sähköistä reseptinkirjoitusjärjestelmää. Tämän vuoksi matkailijan on turvallisinta kuljettaa oma lääkityksensä mukanaan. Silloin kun ulkomailla olo pidentyy ja käytössä on erityisillä säilytysohjeilla varustettuja lääkkeitä, joudutaan mahdollisesti turvautumaan oleskelumaan apteekkien palveluksiin.

Sähköisen reseptin käyttäjä voi ottaa matkalle mukaan lääkärin tulostaman potilasohjeen, jossa on lueteltu kaikki samalla kerralla määrätyt lääkkeet. Omakanta-palvelusta voi tulostaa resepteistä yhteenvedon suomeksi. Sen voi pyytää myös apteekista tai terveydenhuollosta.

  • Apteekista tai lääkäriltä saa myös englanninkielisen yhteenvetotulosteen sähköisistä resepteistä.
  • Ennen matkaa kannattaa myös varmistaa kohdemaan maahantuontikäytännöt henkilökohtaisten lääkkeiden osalta.
  • Jos lääkkeiden joukossa on huumaavia tai keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja matkustaa Schengen-maihin, on apteekista pyydettävä niille Schengen-todistus.

Lääkkeitä voi ostaa toisesta EU- tai Eta-maasta joko erillisellä paperisella reseptillä (eurooppalainen lääkemääräys), lääkemääräyksellä ulkomailla ostoa varten tai sähköisellä reseptillä (tällä hetkellä Virosta, Kroatiasta ja Portugalista). Huumausaineeksi määriteltyjä lääkkeitä ei voi määrätä ostettavaksi toisesta EU- tai Eta-maasta.

Jos reseptilääkkeitä halutaan ostaa EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta, tarvitaan yleensä paikallisen terveydenhuollon ammattilaisen antama resepti. Eurooppalaista lääkemääräystä ja lääkemääräystä ulkomailla ostoa varten ei voi uusia, ja niiden voimassaoloaika noudattaa toimittamismaan kansallisia säädöksiä, ellei lääkäri ole erikseen rajoittanut lääkemääräyksen voimassaoloaikaa.

On hyvä tietää, että eri EU-maissa reseptin vanhenemisaika voi erota suomalaisesta käytännöstä. Potilas maksaa lääkkeen koko hinnan ja hakee mahdollisen sairausvakuutuskorvauksen omasta kotimaastaan. Tavallisesti reseptillä määrätään lääkkeitä, joille suomalainen viranomainen on antanut myyntiluvan.

Oska reseptin tarkoituksena on mahdollistaa potilaan paras mahdollinen lääkehoito, lääkärin on mahdollista määrätä myös erityisistä syistä mitä tahansa maailmassa tehdasmaisesti valmistettua lääkettä. Tätä tarkoitusta varten apteekki hakee viranomaiselta erityisluvan ulkomailla kaupan olevan lääkkeen toimittamiseksi.

Potilaalle erityislupamenettely merkitsee myös kotimaiseen lääkevalmisteeseen verrattuna suurempaa kustannusta. Vaikka tietylle valmisteelle ei olisi myyntilupaa Suomessa, sairausvakuutus voi joissakin tapauksissa korvata lääkekuluja. Viime vuosisadan alussa suuri osa lääkkeistä valmistettiin apteekeissa.

  1. Nykyäänkin lääkäri voi määrätä periaatteessa mitä tahansa lain sallimaa lääkeainetta, jota apteekki pystyy valmistamaan.
  2. Apteekkien lääkevalmistus on keskittynyt tiettyihin apteekkeihin, joilla on lääkevalmistuksen laatuvaatimukset edellyttämä osaaminen ja tuotantotilat.
  3. Tavallisimpia ex tempore -lääkkeitä ovat ihotautien hoitoon tarkoitetut valmisteet.

Osa lääkkeistä on itsehoitolääkkeitä, joita saa apteekista ilman reseptiä. Joitakin lääkkeitä saa sekä itsehoidosta että reseptillä. Itsehoitolääkkeiden pakkauskoko on yleensä pienempi ja hinta lääkeannosta kohden kalliimpi kuin vastaavilla reseptilääkkeillä, eikä niiden kustannuksia korvata sairausvakuutuksesta.

  1. Itsehoitoon valikoidaan lääkkeitä, joita käytetään, kun sairaus on lievä ja helposti tunnistettava eikä sen hoito edellytä välttämättä lääkärin seurantaa.
  2. Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön, minkä vuoksi niitä ei toimiteta suurina pakkauskokoina.
  3. Jos lääkehoidon tarve on jatkuva, on parempi, että lääkäri arvioi oireiden syyn ja parhaan mahdollisen hoidon.

Artikkelin tunnus: dlk01199 (031.002) © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Lääkemääräys (resepti)
Näytä koko vastaus

Voiko lääkäri antaa reseptin etana?

Reseptejä määrätään pelkän puhelinkeskustelun perusteella – Reseptejä on edelleen mahdollista saada puhelimitse ilman, että lääkäri ja potilas kohtaavat kasvokkain. Lääkäriliiton mukaan ei ole olemassa sataprosenttisesti varmaa keinoa varmistaa, että puhelimessa on oikeasti se potilas, joksi hän itseään väittää.

  • Lääkäriliitto ei myöskään lähde arvailemaan, kuinka yleistä reseptien määrääminen pelkän puhelinkeskustelun pohjalta on.
  • Ainakaan ilman aiempaa kontaktia lääkärin ja potilaan välillä reseptiä tuskin kirjoitetaan.
  • Sitä pidetään tietyllä tapaa puoskarointina noin lainausmerkeissä, mutta joskus käytännön asiat vain ovat niin, sanoo Juha Tasa.

– Omalta kohdaltani voin sanoa, että silloin jos minulla on pitkäaikainen potilas-lääkärisuhde, niin voidaan jossain tilanteissa antaa keskustelun pohjalta resepti, hän jatkaa.
Näytä koko vastaus

Voiko Omakannasta tulostaa reseptin?

Mikä on “lääkemääräys ulkomailla ostoa varten”? – Lääkemääräys ulkomailla ostoa varten on paperinen resepti, jolla voit ostaa lääkkeitä toisesta EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä, Et voi tulostaa lääkemääräystä itse esimerkiksi Omakannasta, vaan saat sen tulosteena lääkäriltä. Et voi myöskään käyttää tätä ulkomaille tarkoitettua reseptiä Suomessa.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Buche De Noel Resepti?

Voiko Etävastaanotolla saada reseptin?

Etävastaanotolla helposti yhteys lääkäriin – Etävastaanotto on lääkärin puhelin, chat- tai videovastaanotto normaalin vastaanottokäynnin sijaan. Etävastaanoton avulla on mahdollista saada helposti yhteys lääkäriin ajasta ja paikasta riippumatta. Etävastaanotolla säästät myös aikaa ja vaivaa – käytät kaiken ajan tehokkaasti lääkärin kanssa keskustelemiseen.

  • Etävastaanoton kautta saa hoidettua ison osan erilaisia vaivoja ja oireita, kuten reseptin uusiminen, matkailijan neuvonta, tupakoinnin lopettaminen tai erektiohäiriöt.
  • Yliopiston Apteekki tekee yhteistyötä Suomen johtavien etälääkäripalveluja tarjoavien kumppaneiden kanssa.
  • Voit varata ajan Mehiläisen, Aavan tai Terveystalon etälääkäreille tai ottaa suoraan yhteyden chat-lääkäriin.

Lääkäri esittää sinulle vastaanotolla kysymyksiä liittyen terveyteesi ja tekee tämän perusteella arvion, millainen hoito sinulle parhaiten sopii. Etävastaanotolla lääkäri voi myös määrätä sinulle laboratoriokokeita tai reseptejä.
Näytä koko vastaus

Saako reseptin passilla?

sähköinen valtuutus – Voit tehdä valtuutuksen toiselle henkilölle puolesta asiointiin osoitteessa, Tämä valtuutus on laajempi kuin kirjallinen suostumus tai pelkän Kela-kortin /potilasohjeen perusteella asiointi. Lääkkeen toimittaminen valtuutetulle onnistuu ilman potilaan Kela-korttia tai potilasohjetta.
Näytä koko vastaus

Miten potilas voi pyytää reseptin uusintaa?

Potilas voi tehdä lääkemääräyksestä uusimispyynnön Omakanta-palvelun kautta. Uusimispyynnön voi lähettää vain sellaiseen sosiaali- tai terveydenhuollon yksikköön, joka ottaa vastaan uusimispyyntöjä.
Näytä koko vastaus

Näkyykö sähköinen resepti heti Omakannassa?

Reseptin näyttämistä Omakannassa ei voi viivästää, mutta potilastietojen näkymistä Omakannassa voidaan viivästää Potilastiedon arkiston yleisten toimintamallien mukaisesti. Yleensä potilasasiakirjat näytetään kansalaisille Omakannassa heti, kun asiakirja on tallennettu Potilastiedon arkistoon.

  • Potilasasiakirjan näyttämistä Omakannassa voidaan erityistilanteissa viivästää, jos esimerkiksi on tarpeen, että terveydenhuollon ammattihenkilö keskustelee potilaan kanssa henkilökohtaisesti ennen asiakirjan näyttämistä.
  • Viivästämistä varten asiakirjalle merkitään päivämäärä, mistä lähtien asiakirja voidaan näyttää Omakannassa.

Viivästämismahdollisuus koskee kaikkia merkintöjä, sekä tekstiä että esimerkiksi laboratoriotuloksia. Ammattihenkilö arvioi tapauskohtaisesti viivästyksen keston. Asiakirja voidaan erityistilanteissa viivästää pysyvästi. Pysyvästi viivästettäviä ovat potilasasiakirjat, joiden arvioidaan vaarantavan potilaan terveyttä tai hoitoa, tai jonkun muun oikeuksia.
Näytä koko vastaus

Kauanko kestää että resepti näkyy Omakannassa?

Omakanta-palvelu auttaa reseptien hallinnassa E-reseptistä on tulossa pikkuhiljaa osa kaikkien suomalaisten elämää. Julkisen terveydenhuollon toimintayksiköt käyttävät jo sähköistä reseptiä ja yksityiseen terveydenhuoltoon se tulee pakolliseksi 1.1.2015 mennessä.

Itsenäiset ammatinharjoittajat sekä pienet asemat saavat enemmän aikaa valmistautua. Heidän pitää liittyä järjestelmään 1.1.2017 mennessä. Liittyminen sähköiseen reseptiin vaatii terveydenhuollolta isoja muutoksia, mutta järjestelmän ymmärtäminen vie aikaa myös potilailta. Aluksi jokaisen kannattaa käydä kokeilemassa Sieltä pääsee näkemään omat Reseptikeskukseen ja Potilastiedon arkistoon tallennetut tiedot.

Kirjautumiseen tarvitaan mobiilivarmenne, verkkopankkitunnukset tai poliisilta saatava varmennekortti. Omakanta-palvelun käyttö Ensimmäisellä käyttökerralla järjestelmä pyytää käyttäjää kuittaamaan, että hän on tutustunut sairaanhoitopiirin potilastietorekisteriä ja Potilastiedon arkistoa koskevaan informaatioon.

  • Uittauksen jälkeen potilas pääsee katsomaan omia tietojaan.
  • Näytön vasemmalta reunalta voi valita joko etusivun, sähköiset reseptit, terveystiedot tai suostumukset ja kiellot.
  • Jos klikkaat sähköiset reseptit -kohtaa, pääset katsomaan, mitä kaikkia lääkkeitä sinulle on määrätty sähköisesti.
  • Sivulla kerrotaan, kuinka paljon lääkettä on määrätty, onko lääkettä vielä jäljellä ja mihin saakka resepti on voimassa.

Lääkkeen vasemmalla puolella olevaa päivämäärää klikkaamalla voit katsoa loputkin lääkkeen tiedot, kuten annostuksen, lääkkeen määränneen lääkärin nimen ja lääkkeen käyttötarkoituksen. Sähköiset reseptit näkyvät Omakannassa 2,5 vuotta siitä päivästä, kun reseptit on kirjoitettu.

Palvelussa ei näy paperi-, puhelin- tai faksireseptejä, koska niitä ei tallenneta Reseptikeskukseen. Potilaan ei kuitenkaan tarvitse osata käyttää tietokonetta saadakseen lääkkeensä. Mikä tahansa apteekki pystyy etsimään reseptin sen jälkeen, kun potilas on esittänyt Kela-korttinsa tai todistamalla henkilöllisyytensä muulla tavoin.

Myös lääkkeiden hakeminen toisen puolesta on edelleen mahdollista. Tähän tarvitaan edelleen joko potilaan Kela-kortti, henkilöllisyystodistus tai kirjallinen lupa. Hyvää ja huonoa palautetta Apteekkariliiton farmaseuttisen johtajan Sirpa Peuran mukaan e-resepti on otettu vastaan vaihtelevasti.

  1. Palaute riippuu siitä, miten hyvin järjestelmä on tullut ymmärretyksi.
  2. Osa on ollut hyvin tyytyväisiä muutokseen.
  3. Jotkut taas eivät edes ole tajunneet, että heille on määrätty lääkkeitä, kun paperireseptiä ei ole lopuksi annettu käteen.
  4. Peura uskoo, että kyse on alkuvaiheen kangertelusta.
  5. Yksi suurimmista ongelmista on se, että potilas tuntee menettäneensä lääkehoidon hallinnan.

Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä lääkäriltä voi aina pyytää paperisen yhteenvetotulosteen lääkityksestään. Lääkärin pitäisi myös tapaamisen lopuksi antaa potilaalle potilasohje, jossa on tiedot lääkemääräyksistä. Peuran mukaan e-resepteissä on paljon hyötyäkin.

  • Ensinnäkin tästä lähin lääkkeen voi hakea mistä apteekista tahansa, paikkakunnasta riippumatta.
  • Toiseksi hajamielisimmänkin potilaan reseptit pysyvät tallessa.
  • Reseptikeskus auttaa myös lääkärin työtä.
  • Potilas voi antaa lääkärilleen luvan katsoa reseptejään ja saamansa tiedon perusteella lääkäri voi pitää huolta siitä, että haitallisia yhteisvaikutuksia eri lääkkeiden kanssa ei tule.

Potilaan pyynnöstä myös farmaseutti tai proviisori voi tarkistaa kokonaislääkityksen. Kaikkien potilastiedot eivät vielä näy Reseptien katsominen Omatietokannassa on näppärää, mutta terveystiedot -kohdassa saattaa joillakin näkyä vielä tyhjää. Peuran mukaan tietojen puuttuminen voi johtua siitä, että potilaan käyttämä palveluyksikkö ei vielä ole liittynyt Potilastiedon arkiston käyttäjäksi.

Potilastiedon arkisto otetaan käyttöön vaiheittain. Julkisen sektorin terveydenhuollolla määräaika on 1.9.2014, yksityisellä terveydenhuollolla vuotta myöhemmin. Tämän jälkeen Potilastiedon arkistoon kirjatut tiedot löytyvät Omakanta-palvelusta niin kauan kuin niiden lakisääteinen säilytysaika edellyttää.

Palvelussa aletaan näyttää myös ennen täysi-ikäisyyttä kirjatut sähköiset reseptit ja potilasasiakirjat, mutta vasta sen jälkeen, kun henkilö on täyttänyt 18 vuotta. Aluksi vanhemmat eivät päässeet katsomaan palvelusta alaikäisten lastensa tietoja. Nykyään tilanne on kuitenkin toinen.

Lähde: OmakantaKirjoittaja:Johanna NykopptoimittajaKuva:Panthermedia

Korjaus:Kela on tarkentanut jutun tietoja. Uudessa laissa todetaan, että alaikäisen lapsen huoltajalla on oikeus päästä katsomaan lapsen tietoja, ellei lapsi ole ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenevä itse päättämään hoidostaan, ja on sillä perusteella kieltänyt tietojensa katsomisen. Tämä ominaisuus tulee kuitenkin käyttöön vasta joskus vuonna 2016, eikä siis ole vielä voimassa. Ei kuvateksti\u00e4 “,”meta”:}]> : Omakanta-palvelu auttaa reseptien hallinnassa
Näytä koko vastaus

Milloin tiedot päivittyy Omakantaan?

Omakantaan liitettävät terveyssovellukset –

DigitalWelss: Liikunnan seuranta ja fyysinen aktiivisuus Nightscout Connect : Käytetään erityisesti verensokerin etäseurantaan. Tallentaa tietoja verensokerista, insuliinin annostelusta ja nautittujen makroravinteiden määrästä. Sensotrend Connect : Diabeteksen hoitoon liittyvät tiedot, kuten verensokeri, insuliinin annostelu ja arvioitu makroravinteiden määrä. Omaolo : Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointi.

Lähde: Kanta.fi Mittalaitteiden, esimerkiksi verensokeri- tai aktiivisuusmittari, tiedot näytetään Omakannassa yleensä laitteen toimittajan tarjoaman sovelluksen avulla. Uudet tiedot päivittyvät sovelluksesta tunnin välein.
Näytä koko vastaus

Voiko terveydenhoitaja antaa reseptin?

Aloitin nuorelle ehkäisypillerit – onko se laillista? Ehkäisyvalmisteiden aloitus toteutetaan yhteistyössä lääkärin kanssa. Tämä tarkoit­taa sitä, että hoitajalla pitää olla mahdollisuus konsultoida lääkäriä tarvittaessa ja organisaatiossa pitää olla kirjalliset toimintaohjeet ehkäisyvalmisteiden aloituksesta.

Työnantajan on varmistettava, että ammattihenkilöillä on riittävä osaaminen ehkäisyvalmisteiden aloitukseen asiak­kaalle. Terveydenhoitajan täytyy kertoa esimiehelleen, jos kokee, että osaaminen on riittämätöntä. Ehkäisyä aloitettaessa asiakas haastatellaan ja selvitetään, että ehkäisyn aloittamiselle ei ole vasta-aiheita.

You might be interested:  Lohi Uunissa - Resepti?

Asiakkaalle tehdään tarvittavat tutkimukset, esimerkiksi verenpaine ja paino, sekä annetaan neuvontaa ehkäisyyn liittyen. Samalla sovitaan seurannasta. Osan seurannasta voi toteuttaa hoitaja. Jos seurannassa ei ilmene ongelmia, lääkäri kirjoittaa asiakkaalle sähköisen reseptin.

  • Gynekologinen tutkimus ei ole edellytys hormonaalisen ehkäisyn aloitukselle.
  • Ehkäisyvalmisteen reseptin voivat kirjoittaa vain ne sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt, jotka ovat suorittaneet lääkkeen määräämiseen oikeuttavan lisäkoulutuksen (45 op) ja joilla on tehtävään lupa työpaikallaan.

Reseptin voi kirjoittaa tiettyihin ehkäisyvalmisteisiin 15–34-vuotiaille naisille. Julkaistu Tehy-lehdessä 4/20 : Aloitin nuorelle ehkäisypillerit – onko se laillista?
Näytä koko vastaus

Saako hoitaja kirjoittaa reseptin?

Lääkkeitä voi määrätä vain hoitosuunnitelman tai hoidon tarpeen arvion perusteella – Sairaanhoitaja voi jatkaa lääkitystä lääkärin tekemän taudinmäärityksen perusteella tai määrätä lääkkeitä toteamaansa hoidon tarpeeseen tietyissä taudeissa ja tilanteissa.

Sairaanhoitajalla on rajattu oikeus määrätä lääkkeitä hoitamalleen potilaalle myös silloin, kun kyseessä on ennalta ehkäisevä hoito. Sairaanhoitajan määrättävissä olevaan lääkevalikoimaan lisättävät lääkkeet ovat kyseisissä tautitiloissa Käypä hoito -suositusten tai Lääkärin käsikirjan mukaisia. Sairaanhoitaja saa määrätä lääkkeitä vain, jos hän on käynyt vaadittavan koulutuksen ja saanut määräyksen toimintayksikön vastaavalta lääkäriltä.

Määräyksessä todetaan ne lääkkeet, joita sairaanhoitaja saa määrätä sekä mahdolliset lääkkeiden määräämiseen liittyvät rajoitukset.
Näytä koko vastaus

Saako Kandi kirjoittaa reseptin?

Usein kysyttyä – Voiko 4 vuotta suorittanut työskennellä terveyskeskuspäivystyksessä, jos paikalla on valvovalle ohjaajalle asetetut ehdot täyttävä vanhempi kollega? Ei voi.4 vuotta suorittanut voi työskennellä ainoastaan TK-vuodeosastolla, ei missään muussa perusterveydenhuollon tehtävässä.

Voiko 4. vuosikurssin kandi toimia yhteispäivystyksessä? Periaatteessa voi, mikäli hänelle on jaoteltu ainoastaan yhden erikoisalan potilaita. Tästä on paikkakuntakohtaisia eroja, esim. Varsinais-Suomen pohjoispuolella sijaitsevan maakunnan keskussairaalan päivystyksessä ei ole enää mahdollista toimia itsenäisesti 4.

vsk-kandina, vaan työtä tehdään amanuenssin oikeuksin. Toisaalla taas pystyy ko. päivystyksiä tekemään “normaalisti”.

Voiko kandi tehdä etätöitä? Nykyisellään lainsäädäntö tai Valvira ei linjaa asiasta juuta eikä jaata, minkä vuoksi myös Medisiinariliitto ei suosittele etätöiden tekemistä kandin oikeuksilla. Haittaako, jos yksi tentti, harjoitustyö tai kurssi puuttuu vaadituista opinnoista?

Yhtäkään tenttiä tai harjoitustyötä ei saa puuttua vaadituista. Jos suorituksia puuttuu, on kyseessä laiton lääkärintoimen harjoittaminen. Jokainen vastoin määräyksiä toimiva kandidaatti aiheuttaa vahinkoa paitsi itselleen ja omalle uralleen, myös muiden kandidaattien ja valmistuneidenkin kollegoiden maineelle.

TEO on ilmoittanut, että jokainen hoitovirhe, jonka kandi tekee toimiessaan sijaisena ilman asianmukaisesti suoritettuja vaadittuja opintoja, johtaa asian uutisointiin ja poliisin yhteydenottoon. Tukea kandiseurasta, tiedekunnalta, TEOsta tai Lääkäriliitosta on turha ko. tilanteessa odottaa. Saako 4.vsk:n kandi todeta kuoleman? Lääkäriliiton lakimiehen tulkinnan mukaan ei.

Kuolintodistuksia saa yhä kirjoittaa toimipisteen alueellisten ohjeiden mukaisesti.5. vsk:n oikeuksilla saa todeta kuoleman. Milloin voi toimia psykiatrian päivystäjänä? Psykiatrian päivystykseen ei ole mitään erityisehtoja, vaan samat säännöt pätevät kuin muillekin aloille.

  1. Jos paikalla ei fyysisesti ole ehdot täyttävää ohjaavaa lääkäriä, ei 4 vuotta opiskellut voi psykiatrialla päivystää.
  2. Voiko työt sijaisena aloittaa, vaikka viimeisten tenttien tulokset puuttuisivat? Ei.
  3. Ennen kuin viimeinenkin 4.
  4. Vuoden pakollisten opintojen tenttitulos on saapunut, ei kandidaatti saa toimia sijaisena eli tehdä hoitopäätöksiä tai esim.

kirjoittaa reseptejä. Kannattaa kysyä mahdollisuutta toimia amanuenssi-nimikkeellä siihen asti, että tulokset ovat tulleet. Mitä amanuenssi saa tai ei saa tehdä? Amanuenssi ei saa koskaan toimia itsenäisesti. Amanuenssi ei saa kirjoittaa reseptejä tai allekirjoittaa todistuksia tai muitakaan asiakirjoja.

Amanuenssi ei saa antaa lääkemääräyksiä tai tehdä muitakaan hoitopäätöksiä. Toimenpiteitä tehdessä amanuenssin toimintaa on valvottava ja häntä ohjattava. Amanuenssi voi avustaa leikkauksissa, laatia potilasasiakirjoja ohjatusti ja valvotusti. Miten hyvän kesätyöpaikan löytää? Aloittamalla etsimisen hyvissä ajoin – edellisen vuoden loka-marraskuu ei ole liioittelua.

Ota yhteyttä useampaan paikkaan tarvittaessa useammalla eri erikoisalalla. Kysele tarkkaan työnkuvasta, ohjauksesta ja muusta käytännön työhön liittyvästä. Palkka-asioissa kannattaa muistaa, että olet vasta opiskelija, eikä loistopaikka kannata hylätä vain siksi, että kaverille luvattiin toisessa paikassa 200 euroa enemmän kuussa.

Vanhemmilta kollegoilta kannattaa kysellä vinkkejä hyvistä paikoista – kokemusperäinen tieto kertoo aina enemmän kuin alan lehtien prameat työpaikkailmoitukset. Pohdi etukäteen, mitä haluat oppia. Jos erilaiset toimenpiteet ovat toivelistallasi, kerro se potentiaaliselle työnantajalle. Perusopintovaiheessa arvokkainta potilasmateriaalia ovat ne ihan tavalliset taudit, kandi ei välttämättä kovinkaan paljoa hyödy todella erikoistuneen yksikön toimintaan tutustumisesta, varsinkin kun erityisosaamiskeskuksissa mahdollisuudet itse päästä tekemään asioita ovat usein heikommat kuin esim.

keskussairaalatasolla. Vuokrafirman kautta vai suoraan työnantajan palvelukseen? Selviä etuja tai huonoja puolia ei voida kummastakaan työnantajatahosta listata lukuun ottamatta vuokrafirmojen usein mahdollistamaa korkeampaa palkkatasoa ja joitakin mahdollisia työsuhde-etuja.

Lain asettamat vaatimukset koskevat kumpaakin tahoa, ja huonoja kandityöpaikkoja löytyy kummaltakin sektorilta. Samoin kuin niitä todella mainioita. Ainoa keino varmistaa työpaikkansa sopivuus on itse aktiivisesti selvitellä asiaa. Älä luota vuokrafirman ylimalkaiseen työpaikkatarjoukseen, vaan varmista paikan sopivuus juuri sinulle.

Hyvä palkkataso ja työsuhde-etuja on monin paikoin tarjolla myös julkisella sektorilla. : Lääkärin sijaisena toimiminen
Näytä koko vastaus

Miten lääkkeitä käytetään?

Millä tavoin otan lääkkeen? –

Yleensä lääke nielaistaan, mutta on olemassa myös lääkkeitä, jotka laitetaan esimerkiksi silmään, korvaan tai iholle. Tablettilääkityksenkin ottaminen voi vaatia tarkkuutta. On esimerkiksi tabletteja, joita ei saa puolittaa, murskata tai pureskella. Lääkkeen pakkausselosteesta kannattaa aina tarkistaa oikea käyttötapa.

Näytä koko vastaus

Mitä maksaa reseptin uusiminen Omakannassa?

Reseptin uusimisen hinta apteekissa – Uusimispyyntö apteekin kautta maksaa 3 € / resepti, yhteensä enintään 12 € / kaikki samalla käyntikerralla tehtävät uusintapyynnöt. Avainasiakkaanamme palvelun hinta on 2 € / resepti, yhteensä enintään 8 € / kaikki samalla käyntikerralla tehtävät uusintapyynnöt.

  • Omat sähköiset reseptisi voit tarkistaa verkossa Omakanta -palvelusta.
  • Siirry omakanta palveluun,
  • Resepti tarvitaan aina, kun ostat reseptilääkkeitä.
  • On myös mahdollista tilata reseptilääkkeet netistä, verkkoapteekin kautta.
  • Tällöin voimme toimittaa lääkkeet myös helposti haettavaksi apteekin omaan noutoautomaattiin, joka toimii kuten postin pakettiautomaatti.

Kun käyt apteekissa, saat reseptilääkkeet nopeasti perinteiseen tapaan – ota itsellesi vuoronumero ja tule palveltavaksi reseptilääkkeiden tiskille!
Näytä koko vastaus

Miten pyytää reseptiä?

Reseptien uusiminen Reseptin uusimispyyntö tulee jättää aina siihen yksikköön, jossa potilasta on hoidettu. Lääkereseptin uusiminen saattaa edellyttää käyntiä lääkärin vastaanotolla. Reseptin uusimisen yhteydessä lääkärin on tarkistettava, että lääke sopii yhteen potilaan muiden käyttämien lääkkeiden kanssa.

Reseptin uusimista voi pyytää vastaanottokäynnin yhteydessä, apteekin kautta tai olemalla yhteydessä terveysasemaan. Kun potilas pyytää reseptin uusimista Kelan ylläpitämässä sähköisessä Omakanta-palvelussa, pyyntö menee reseptin kirjoittaneelle taholle. Jos uusimisessa ei ole mitään ongelmia, se tehdään kahdeksan päivän kuluessa.

: Reseptien uusiminen
Näytä koko vastaus

Miten apteekki toimii?

Apteekin myyntitilat noin vuodelta 1900 Apteekki on lääkkeiden valmistus- ja myyntiliike. Apteekin lakisääteiset tehtävät ovat resepti – ja itsehoitolääkkeiden toimittaminen ja lääkeneuvonta. Apteekin vastuulla on opastaa lääkkeen oikea ja turvallinen käyttö lääkkeen ostajalle ja huolehtia lääkkeiden hyvästä saatavuudesta alueellaan.
Näytä koko vastaus