Säilötty Latva Artisokka Resepti?

Säilötty Latva Artisokka Resepti

Mitä tehdä Latva artisokasta?

Latva-artisokan valmistaminen Kaunis, hiukan käpyä muistuttava latva-artisokka on herkullinen ruoka. Latva-artisokka nautitaan yleensä keitettynä ja ruuaksi käytetään terälehtien mehevät alaosat sekä kukkamykeröiden pohjat. Keitetyt latva-artisokat voi tarjota kuumina, lämpiminä tai kylminä.

  • Ne ovat hauska aterian aloitus tai salaatin sijaan tarjottava herkku.
  • Juomasuositus Kokeile artisokkien kanssa valmistettuja valkoviinejä.
  • Myös oikein hapokas riesling sopii nostamaan artisokan makua esille.
  • Etikkaisen kastikkeen kanssa tarjottavan artisokan kanssa kannattaa tarjota aromikasta ja hapokasta valmistettua viiniä.

Oluenystävä voi kokeilla artisokan kanssa kevyesti humaloitua, Se on raikas ja hapokas vaihtoehto, joka pärjää myös ruoan voikastikkeille. Varsinkin jos artisokan kanssa nautitaan sitruunavoisulaa, sopii vehnäolut mainiosti. Toinen vaihtoehto on mannermainen tai, jotka reilummin humaloituina läpäisevät voimaisuuden jättäen kuitenkin kepeän raikkaina oluina tilaa artisokalle.

  • 4 latva-artisokkaa
  • n.5 l vettä
  • 1 tl suolaa / 1 l vettä
  • 1–2 sitruunaa viipaloituna

Valmistusohjeet

  1. Irrota latva-artisokista varsi mieluiten taittamalla kuin veitsellä leikkaamalla. Murtamalla varren saat mukaan kukkapohjan sitkeät säikeet, jotka ulottuvat herkulliseen sydänosaan asti. Poista kannan luota pienet lehdet ja tasoita kanta sahalaitaisella veitsellä, että artisokat pysyvät pystyssä. Halutessasi voit tasoittaa lehtien kärjet sahalaitaisella veitsellä ja saksilla. Huuhdo artisokat juoksevalla vedellä. Voit kastaa artisokat kylmässä vedessä, jossa on yhden sitruunan mehu. Se auttaa värin säilymisessä. Jos leikkasit lehtiä, hiero ainakin leikkauspintaan sitruunaa.
  2. Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Artisokilla pitää olla tilaa, niitä ei saa tunkea kattilaan. Kun vesi kiehuu, lisää suola ja sitruunaviipaleet.
  3. Tipauta artisokat veteen kanta alaspäin ja kuumenna vesi taas kiehuvaksi. Varmista, että artisokat ovat kokonaan veden peitossa.
  4. Keitä artisokkia hiljalleen poreilevassa vedessä 30–45 minuuttia. Kypsät latva-artisokat ovat oliivinvihreitä. Niiden lehdet irtoavat nykäisemällä helposti ja pohja tuntuu veitsellä koitettaessa pehmeältä.
  5. Nosta artisokat reikäkauhalla kattilasta ja laita siivilään valumaan kanta ylöspäin. Anna valua hetki ja nosta tarjolle, kanta alaspäin.
  6. Artisokat nautitaan käsin irrottamalla suomut kukkapohjuksesta. Kasta suomun mehevä tyvi kastikkeeseen tai voisulaan ja vetäise suomu hampaiden läpi. Kun kaikki lehdet on nautittu, jäljellä on latva-artisokan herkullinen pohja. Nauti se veitsellä ja haarukalla, kunhan poistat ensin karvaisen keskiosan siitä päältä.

Artisokan lisukkeet Kuumana tai lämpimänä tarjottavan latva-artisokan kanssa sopii hyvin voisula tai sitruunavoikastike. Myös on maukas lisäke. Kylmänä tarjottavan latva-artisokan kostukkeeksi sopii esimerkiksi ranskalainen salaatinkastike, sinappikastike sekä tavallinen tai yrteillä maustettu majoneesi. : Latva-artisokan valmistaminen
Näytä koko vastaus

Miten syödä Latva artisokkaa?

4 hengelle –

4 latva-artisokkaa1/2 sitruuna viipaleinavettä ja ripaus suolaa75 g huoneenlämpöistä voita2 rkl puristettua sitruunamehuasuolaa ja pippuria

1. Taita artisokkien varret, niin että mahdollisimman paljon kovia rihmoja seuraa mukana. Leikkaa keittiösaksilla lehtien terävät kärjet, jotka ovat hyvin kirpeitä. Huuhtele artisokat huolellisesti ja laita ne tilavaan pataan tai kattilaan. Kaada päälle sen verran vettä, että ne juuri ja juuri peittyvät, lisää hieman suolaa.

Laita mukaan myös muutama paksu sitruunanviipale. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen 30-50 minuuttia riippuen artisokkien koosta.2. Kokeile artisokkien kypsyyttä irrottamalla yksi lehti. Jos se irtoaa helposti ja lehden paksu tyvi on pehmeä, artisokat ovat kypsiä. Ota artisokka”kävyt” kattilasta ja anna niiden valua hetken aikaa ylösalaisin.

Sekoita huoneenlämpöiseen voihin sitruunamehua, suolaa ja pippuria, vatkaa vaahtomaiseksi.3. Ja näin latva-artisokat syödään: irrota yksi lehti kerrallaan, dippaa paksu tyviosa voivaahtoon, vedä hampaiden välistä ja ime ihana malto. Kun kaikki lehdet on irrotettu tulee vastaan “parta”, joka leikataan pois.

Säilötty Latva Artisokka Resepti Kaappaus keittiössä Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

: Latva-artisokka ja voivaahto
Näytä koko vastaus

Onko artisokka terveellistä?

Terveyshyödyt – Maa-artisokka vilkastuttaa aineenvaihduntaa, tasapainottaa sokeriaineenvaihduntaa ja sen kerrotaan vähentävän jopa makeanhimoa. Maa-artisokan hiilihydraatit ovat pääsääntöisesti inuliinia, joten se sopii erityisesti diabeetikoille ruokavalioon.
Näytä koko vastaus

Kauanko Maa-artisokka säilyy?

Monipuolinen muhkura – Viljelytavaltaan ja käytöltään maa-artisokka muistuttaa perunaa. Sen etuna perunaan verrattuna on pakkasenkestävyys. Mutta kasvupaikaltaan korjattuna sen säilyvyys on huono. Ohuen kuoren takia mukulat kuivuvat helposti. Jääkaapin vihanneslokerossa maa-artisokka ei säily kuin muutaman viikon pesemättömänä rei’itetyssä muovipussissa tai paperipussissa.

  1. Maa-artisokka kannattaakin säilyttää pakastamalla.
  2. Mukulat keitetään ja soseutetaan tai pakastetaan paloina tai kuutioina.
  3. Ruoanvalmistuksessa maa-artisokka sopii käytettäväksi perunan tavoin.
  4. Siitä valmistuu herkullista sosekeittoa, se sopii salaatteihin paksuina viipaleina keitettynä, muhennoksiin, paistoksiin, kohokkaaseen, pannulla esim.
You might be interested:  Nigella Lawson Brownies Resepti?

sienten, valkosipulin ja salvian kanssa paistettuna tai vokattuna. Jos maa-artisokat tarjotaan juuresten tapaan, ne kannattaa kuoria vasta keitettyinä. Kuori lähtee muhkuraisesta juureksesta silloin helpommin. Maa- Maa-artisokasta on saatavilla hyvin muhkuraista ja noin kananmunankokoisia sileämpää lajiketta.
Näytä koko vastaus

Miten valmistaa mää artisokkaa?

Sisukas maa-artisokka on kuin tehty Suomen oloissa viljeltäväksi. Sen tie kulkeutui Pohjois-Amerikasta Eurooppaan 1600-luvulla. Vaikka nimestä voisi päätellä, sillä ei ole mitään tekemistä latva-artisokan kanssa. Hehkuvan keltaisena kukkiva maa-artisokka on sukua auringonkukalle.

Hautaa nostetut maa-artisokat hiekkaan ja säilytä niitä viileässä (+2–5 asteessa). Näin ne säilyvät mehukkaina jopa 4–5 kuukautta. Paras väline maa-artisokkien kuorimiseen on lusikka: raaputa kuori pois lusikan kärjellä. Kuoritut mukulat kannattaa säilyttää sitruunamehulla maustetussa vedessä, jolloin ne eivät tummu. Voit jättää maa-artisokat myös kuorimatta. Tällöin niiden makukin on pähkinäisempi. Pese mukulat ensin huolellisesti juuresharjalla ja paahda niitä sitten 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Syö paahdetut maa-artisokat kuorineen tai purista kypsä sisus ulos kuoresta. Pakasta maa-artisokat keitettyinä tai paahdettuina, joko soseena, paloina tai kokonaisina. Maa-artisokat voi myös kuivata ohuina viipaleina. Pikkumukulat voi pikkelöidä. Kiehauta kilo maa-artisokkia ja yksi suikaloitu sipuli. Kiehauta liemeksi neljä desiä etikkaa, desi sokeria ja desi vettä. Mausta sinapinsiemenillä, kurkumalla ja cayennepippurilla. Jos olet herkkävatsainen, maa-artisokkia kannattaa syödä aluksi pieniä määriä. Ne saattavat nimittäin aiheuttaa tottumattomalle vatsalle ilmavaivoja.

Kokeile kokata mukuloista ainakin näitä: Risotto. Maa-artisokka tuo risottoon purutuntumaa. Tämä risotto on todellinen ylistys maa-artisokalle: paahdettua maa-artisokkapyreetä, rapeita maa-artisokkasipsejä. Maa-artisokka-suppilovahverorisotossa juureksen kohtaa toinen loppusyksyn ihanimmista sesonkituotteista, suppis.

  1. Eitto. Jos kaipaat hemmotteluhetkeä, tee ihanan samettinen ja kermainen maa-artisokka-lipstikkakeitto,
  2. Italiaisravintola Ragun maa-artisokkakeittoon uppoaa kuohukermaa ja valkoviiniä, ja sen kruununa on keittoon sulava lakritsikeksi.
  3. Viikonloppuvuoka.
  4. Maa-artisokat saavat seurakseen fenkolia, fetaa ja kirsikkatomaatteja ihanassa maa-artisokka-lohivuuassa,

Herkullinen vuoka on vaivaton valmistaa. Fritatut lohkot. Kahdesti fritatut maa-artisokat ovat lohkoperunoiden hurmaaviksi karamellisoituneita serkkuja. Maa-artisokkia ei kuorita, huolellinen pesu riittää. lohkot voi tarjota esimerkiksi pirteän sitruunadipin kanssa.
Näytä koko vastaus

Miten käyttää artisokkaa?

Maa- artisokasta valmistat maukkaan keiton, gratiinin ja kohokkaan. Voit käyttää sitä myös perunan tavoin keitettynä tai soseena. Maa- artisokan keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunan. Mainion lisäkkeen saat myös leikkaamalla maa- artisokat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi ja paistamalla ne voissa pannulla.
Näytä koko vastaus

Voiko mää artisokan syödä kuorineen?

Ruma mukula, vaikea kuoria, varmaan jotain sukua latva-artisokalle. Onkohan maa-artisokka vihannesosaston väärinymmärretyin kasvi? Ainakin siihen liittyy hämmentävän monta virheellistä käsitystä ja ennakkoluuloa, joista kannattaa hankkiutua eroon mahdollisimman pian.

Ensinnäkin: maa-artisokka ei ole sukua heleän vihreälle latva-artisokalle. Myös maa-artisokan englanninkielinen nimi jerusalem artichoke vie harhaan, mutta toinen nimitys, sunchoke, on jo lähempänä. Maa-artisokan läheisin sukulainen on nimittäin auringonkukka. Alkujaan Perusta kotoisin oleva maa-artisokka kulkeutui Eurooppaan 1600-luvulla.

Täällä sitä käytettiin aluksi lähinnä makeissa jälkiruoissa, mutta myöhemmin myös perunan tapaan. Maa-artisokan maku on mieto mutta hienostunut: siinä on paljon pähkinäistä kermaisuutta ja hiven savuaromia. Ei ihme, että se nimettiin joitakin vuosia sitten Nizzan kuuluisilla perinneruokafestivaaleilla “kaikkien aikojen keittovihannekseksi”.

  1. Merkittävin maa-artisokkaan liittyvä väärinkäsitys on sen kuorimiseen liittyvä vaiva.
  2. Valinta saattoi tosin olla osittain myös poliittinen, sillä erityisesti Ranskassa maa-artisokka kaipaa maineenpalautusta.
  3. Iäkkäämpi kansanosa nimittäin yhdistää sen natseihin.
  4. Toisen maailmansodan aikana Saksa miehitti Ranskan, ja miehityksestä seurasi ruokapula, jonka aikana ihmiset joutuivat kasvattamaan itse merkittävän osan ruuastaan.

Maa-artisokka on niin helppo kasvatettava, että moni madame ja mösjöö sai siitä tuolloin kyllikseen. Merkittävin maa-artisokkaan liittyvä väärinkäsitys on sen kuorimiseen liittyvä vaiva. On totta, että haarautuva mukula on ikävä kuorittava, mutta miksi vaivautua? Maa-artisokan voi nimittäin mainiosti syödä kuorineen niin paahdettuna kuin keitossa, dipissä, pyreessä tai vaikkapa sipseinä.

Toinen vaihtoehto on pestä mukulat ja keittää ne kuorineen kypsiksi, perunoiden tapaan (keittoaika tosin on hivenen lyhyempi). Tämän jälkeen kuoreen leikataan viilto ja kypsän maa-artisokan voi puristaa ulos kuorestaan. Erityisen kiireinen tai laiska kokki voi turvautua myös valmiiseen maa-artisokkasoseeseen, jota myydään kauppojen vihannesosastolla.

Hyvän maustamisen jälkeen kukaan ei huomaa eroa.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  New Orleansin Jambalaya Resepti?

Voiko mää artisokkaa pakastaa?

Maa-artisokan käyttö – Miedonmakuinen maa-artisokka sopii raakana raasteisiin, keitettynä muhennoksiin, patoihin ja sosekeittoihin. Muhkuraiset mukulat on helpompi kuoria halkaistuina. Nopeasti tummuvat kuoritut mukulat kannattaa säilyttää vedessä. Ryöpätyt mukulat voi pakastaa sellaisinaan tai soseutettuina.
Näytä koko vastaus

Onko mää artisokan monivuotinen?

Viljelyohje: maa-artisokka Maa-artisokka on kasvupaikan ja maan suhteen melko vaatimaton. Saviperäisessä maassa mukulat kasvavat kauniin pyöreän muotoisiksi. Maa-artisokka menestyy auringosta varjoon, mutta varjoisalla paikalla kukinta on vaatimatonta.

Maa-artisokka on monivuotinen kasvi, jonka mukulat säilyvät maassa yli talven. Jos mukuloita ei hyödynnetä vuosittain, villiintyvät mukulat pieniksi, jolloin niiden hyödyntäminen on hankalaa. Maa-artisokat kannattaa nostaa syksyllä ylös, jakaa ja istuttaa osa takasin maahan maan muokkauksen jälkeen. Yksinkertaisin viljelyohje on: ‘Viljellään perunan tavoin.’ Maa muokataan n.20 cm syvyydeltä.

Maa lannoitetaan normaaleilla yleislannoitteilla ja mukulat istutetaan vakoon n.15cm:n välein. Kuivan kesän aikana maa-artisokkaa kannattaa kastella säännöllisesti. Maa-artisokkaa voi kastella myös merivedellä. Maa-artisokka on kestävä kasvi ja soveltuu meidän oloihimme hyvin.

Maanpäällisiä kasvustoa ei häiritse mitkään tuholaiset, eikä juurimukuloita vaivaa rutto. Ainoat merkittävimmät tuholaiset ovat myyrät ja jänikset. Syyskuun loppupuolella – lokakuun alussa (kukinnan jälkeen) alkavat mukulat vasta todella muodostua. Mukulat voidaan nostaa mm. perunannostokuokalla tai vetää ylös maasta käsin varsineen.

Mukulat kasvavat lähellä maan pintaa. Sadonkorjuun voi jättää myös kevääseen. Sadonkorjuun voi jakaa myös syksyn ja kevään kesken siten, että syksyllä nostetaan ravinnoksi käytettävät maa-artisokat ja keväällä nostetaan siemenmukulat. Maasta nostettuna maa-artisokan mukulat säilyvät viileässä kellarissa muutaman viikon.
Näytä koko vastaus

Miksi Maa-artisokka Pierettää?

Maa-artisokan maku on hienostunut ja omintakeinen: makea, pähkinäinen ja aavistuksen savuinen. Monipuolisuus on herkullisuuden ohella maa-artisokan valttikortti. Maa-artisokka on ikivanha intiaanien viljelykasvi, joka kotiutui Eurooppaan 1600-luvulla. Melko pian Keski-Eurooppaan rantautumisen jälkeen sitä alettiin viljellä myös Suomen Turussa.

Maa-artisokka kuuluu auringonkukkien sukuun, eikä siis nimestään huolimatta ole läheistä sukua latva-artisokalle. Korkeavartinen kasvi muodostaa maanalaisia, muodoltaan epäsäännöllisiä mukuloita. Ruskehtava kuori on ohut. Maa-artisokan kasvukausi on pitkä, se korjataan vasta myöhään syksyllä. Koska maa-artisokan säilyvyys on melko huono, monet jättävät mukulat maahan talveksi ja korjaavat ne vasta keväällä.

Maa-artisokan sisältämä varastotärkkelys on pääosin inuliinia, joka hajoaa elimistössä osittain fruktoosiksi, osan jäädessä hajoamattomaksi ravintokuiduksi. Sisältämänsä inuliinin vuoksi maa-artisokka sopii hyvin diabeetikon ruokavalioon. Joillekin maa-artisokka-ateria aiheuttaa ilmavaivoja, joiden syy on inuliinin hajoamisessa syntyvissä kaasuissa.
Näytä koko vastaus

Onko Maa-artisokka juures?

Myöhään syksyllä korjattava maa-artisokka on upeanmakuinen juures, joka pärjää maassa myös yli talven. Kokeile sitä rohkeasti keitossa, risotossa tai vaikka makaronilaatikossa. Hienostuneen makuinen maa-artisokka on monikäyttöinen juures. Se soseutuu keitettäessä hyvin ja sopii siksi loistavasti sosekeittoihin, kohokkaisiin ja pyreisiin.

Mukulat voi myös käyttää gratiineihin tai leipätaikinan joukkoon. Lue myös: maa-artisokkakeitto viidellä tavalla – katso reseptit Maa-artisokka sopii myös uunissa paahdettavaksi. Kevyesti keitettynä ja paloiteltuna tai raakaraasteena mukula käy myös salaatin joukkoon. Muhkuraiset maa-artisokat kuitenkin lannistavat usein kuorijan.

Tämän vuoksi ne onkin viisainta keittää kuorineen ja kuoria vasta kypsinä.
Näytä koko vastaus

Mitä on artisokka?

Artisokan vihreisiin lehtiin kätkeytyy monia terveydelle hyödyllisiä aineksia. Artisokka on pehmeän makuinen, alunperin Pohjois-Afrikasta tai Sisiliasta kotoisin oleva monivuotinen ruohovartinen kasvi. Suomessa artisokka tunnetaan myös latva-artisokkana. Säilötty Latva Artisokka Resepti Artisokka on monen kulinaristin herkku ja soveltuu ruoanlaiton lisäksi painonpudotukseen, sillä se lisää virtsaneritystä ja polttaa tehokkaasti rasvaa. Tässä artikkelissa tutustutamme sinut artisokan terveydelle hyödyllisiin ominaisuuksiin ja esittelemme sinulle tehokkaan artisokka-vesikuurin, jolla hoikistut.

  1. Un suunnittelet painonpudotusta tai dieettiä, on tärkeää huolehtia tarvittavien ravintoaineiden saannista, eikä dieetin tulisi koskaan olla liian rajoittava esimerkiksi proteiinin saannin suhteen.
  2. Ilot karisevat parhaiten karsimalla tarpeettomat välipalat, välttämällä sokeria ja ylimääräistä rasvaa, ja huolehtimalla siitä, että jokainen ateria on tasapainoinen ja korkeat ravintoarvot omaava.

Ihmedieetit saattavat pudottaa painoa roimastikin lyhyessä ajassa, mutta vaikutukset ovat lyhytkestoisia – parasta on tähdätä pitkäjänteisiin elämäntapamuutoksiin. Artisokka on täynnä B-vitamiinia, rautaa, magnesiumia, aminohappoja, flavonoideja, kaliumia ja fosforia.
Näytä koko vastaus

Mitä tarjota mää Artisokkakeiton kanssa?

Samettisen keiton parina toimii erinomaisesti raikastava valkoviini. Valitse aavistuksen tamminen bordeauxlainen valkoviini tai hyvä grüner veltliner.
Näytä koko vastaus

Miksi Maa-artisokka ei Kuki?

Maa-artisokan kasvatus –

Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen ja lämmin ja maan kivetön. Aurinko ja lämpö ovat tarpeen sadon muodostumiseksi – kivisestä maasta mukulat on hankala nostaa. Istuta mukulat varhain keväällä tai myöhään syksyllä noin 10 sentin syvyyteen ja 30–50 sentin päähän toisistaan. Jos kasvatat useamman rivin, jätä rivien väliin 80–100 senttiä tilaa. Paranna maata kompostimullalla, jos sitä on käytettävissä. Sopiva maan pH on 6–7,5, eli maa tulee kalkita. Peruslannoitus ja vuosittainen kevätlannoitus yleislannoitteella ovat tarpeen. Mukulat kasvavat kokoa vasta loppukesällä ja syksyllä. Nosta siis varhain keväällä ennen versojen kasvun alkua tai vasta myöhään syksyllä. Kaikenkokoiset mukulat voi nostaa ja syödä, mutta helpoimmin pestäviä ovat perunankokoiset “haarautumattomat” mukulat. Toisaalta, isoista mukuloista saa suuremman sadon. Istuta sadonkorjuun jälkeen osa mukuloista takaisin maahan seuraavaa vuotta varten. Yleensä maa-artisokan pieniä mukuloita jää huomaamatta maahan, joten kasvu jatkuu samassa paikassa.

You might be interested:  Pheasant Tail Nymph Resepti?

Maa-artisokan maavarren mukulat käytetään tuoreena raasteena tai keitettyinä muhennoksissa ja keitoissa. Ruuaksi ne voi valmistaa kuorineen. Kasviksen energiasisältö on 52 kcal / 100 g. Pese nostetut mukulat puhtaiksi, ja valmista ne ruoaksi mieluiten heti.

  1. Säilytä jääkaapissa lyhyenaikaa muovipussissa.
  2. Pitkäaikaiseen säilytykseen sopii kellari, jossa lämpötila on hyvin alkainen, muttei pakkasella.
  3. Maa-artisokat sisältävät hiilihydraattia, inuliinia, joka saattaa aiheuttaa mahanpuruja ja ilmavaivoja.
  4. Jos on inuliinille herkkä, muhennosta voi jatkaa perunalla – joka tosin miedotaa muhennoksen makua.

Kylmäsäilytys saa aikaan inuliinin pilkkoutumista sokeriksi. Lue myös: © Jorma Marstio © Jorma Marstio : Maa-artisokka tuottaa vähällä vaivalla runsaan sadon – istuta, kasvata ja nosta mukulat näillä ohjeilla
Näytä koko vastaus

Milloin Maa-artisokka kukkii?

INTIAANIEN TULIAINEN EUROOPPALAISILLE – Maa-artisokka (Helianthus Tuberosus) on alunperin kotoisin Pohjois-Amerikasta. Amerikan intiaanit ovat arvostaneet tätä kasvia jo ammoisista ajoista lähtien. Maa-artisokkaa ei tunnettu Euroopassa vielä keskiajalla.

  • Tiettävästi ensimmäiset maa-artisokat tulivat Ranskaan 1600-luvulla ja kasvi sai ranskalaisen nimen “topinambour”.
  • Tämä nimitys on peräisin erään intiaaniheimon nimestä, jonka jäseniä vieraili Ranskassa samoihin aikoihin ensimmäisten maa-artisokkien kanssa.
  • Maa-artisokka kuuluu meille tutun isoauringonkukan kanssa samaan Helianthus-sukuun.

Sen jäykät varret saattavat kasvaa jopa 2,5 metrin korkeuteen. Kasvi kasvaa melkein missä vain, mutta parhaiten se pärjää aurinkoisella paikalla runsasmultaisessa hieta- tai savimaassa. Maa-artisokan kasvukausi on pitkä. Kasvi kukkii syksyllä lämpimän kesän jälkeen.

Mukulat ovat valmiita korjattaviksi kukkien lakaistumisen jälkeen, joka tapahtuu myöhään syksyllä. Tämä kasvi kestää hyvin kylmää ja on sopii sen puolesta mainiosti meidän viljelyolosuhteisiimme. Kaiken lisäksi maa-artisokan voi jättää myös maahan talvehtimaan ja korjata vasta seuraavana keväänä! Kasvista syödään mukulat, joten osa meistä saattaa tuntea sen mukula-artisokka nimellä.

Mukulat ovat pieniä ja muodoltaan epäsäännöllisiä mykeröitä. Mukulaa suojaa ruskeahko ohut kuori ja sisällä olevan mallon väri vaihtelee valkoisesta kellertävään, lajikkeesta riippuen. Malto maistuu miedolta ja hieman makealta. Suurin osa sen sisältämästä hiilihydraatista on inuliinia, joka hajoaa elimistössämme hedelmäsokeriksi.
Näytä koko vastaus

Onko Latva-artisokka monivuotinen?

Monikäyttöinen kasvi – Artisokka on periaatteessa monivuotinen perenna, joka pystyy tuottamaan satoa vuodesta toiseen. Pohjoisilla leveysasteilla sen on kuitenkin vaikea talvehtia. Nykyään on saatavilla niin yksivuotisiksi tarkoitettuja artisokkia kuin vanhempiakin lajikkeita, joita voi kasvattaa talvehtiviksi.
Näytä koko vastaus

Voiko mää artisokkaa pakastaa?

Maa-artisokan käyttö – Miedonmakuinen maa-artisokka sopii raakana raasteisiin, keitettynä muhennoksiin, patoihin ja sosekeittoihin. Muhkuraiset mukulat on helpompi kuoria halkaistuina. Nopeasti tummuvat kuoritut mukulat kannattaa säilyttää vedessä. Ryöpätyt mukulat voi pakastaa sellaisinaan tai soseutettuina.
Näytä koko vastaus

Onko mää artisokan monivuotinen?

Viljelyohje: maa-artisokka Maa-artisokka on kasvupaikan ja maan suhteen melko vaatimaton. Saviperäisessä maassa mukulat kasvavat kauniin pyöreän muotoisiksi. Maa-artisokka menestyy auringosta varjoon, mutta varjoisalla paikalla kukinta on vaatimatonta.

Maa-artisokka on monivuotinen kasvi, jonka mukulat säilyvät maassa yli talven. Jos mukuloita ei hyödynnetä vuosittain, villiintyvät mukulat pieniksi, jolloin niiden hyödyntäminen on hankalaa. Maa-artisokat kannattaa nostaa syksyllä ylös, jakaa ja istuttaa osa takasin maahan maan muokkauksen jälkeen. Yksinkertaisin viljelyohje on: ‘Viljellään perunan tavoin.’ Maa muokataan n.20 cm syvyydeltä.

Maa lannoitetaan normaaleilla yleislannoitteilla ja mukulat istutetaan vakoon n.15cm:n välein. Kuivan kesän aikana maa-artisokkaa kannattaa kastella säännöllisesti. Maa-artisokkaa voi kastella myös merivedellä. Maa-artisokka on kestävä kasvi ja soveltuu meidän oloihimme hyvin.

Maanpäällisiä kasvustoa ei häiritse mitkään tuholaiset, eikä juurimukuloita vaivaa rutto. Ainoat merkittävimmät tuholaiset ovat myyrät ja jänikset. Syyskuun loppupuolella – lokakuun alussa (kukinnan jälkeen) alkavat mukulat vasta todella muodostua. Mukulat voidaan nostaa mm. perunannostokuokalla tai vetää ylös maasta käsin varsineen.

Mukulat kasvavat lähellä maan pintaa. Sadonkorjuun voi jättää myös kevääseen. Sadonkorjuun voi jakaa myös syksyn ja kevään kesken siten, että syksyllä nostetaan ravinnoksi käytettävät maa-artisokat ja keväällä nostetaan siemenmukulat. Maasta nostettuna maa-artisokan mukulat säilyvät viileässä kellarissa muutaman viikon.
Näytä koko vastaus