Contents
- 1 Mitä voi tehdä vihreistä tomaateista?
- 2 Ovatko vihreät tomaatit myrkyllisiä?
- 3 Voiko vihreitä tomaatteja säilöä?
- 4 Miten saa vihreät tomaatit kypsiksi?
- 5 Pitääkö tomaatit pestä?
- 6 Voiko tomaatteja suihkuttaa?
- 7 Miksi tomaatit ovat niin kalliita?
- 8 Voiko porkkanaa syödä joka päivä?
- 9 Mihin voi käyttää tomaattimurskaa?
Mitä voi tehdä vihreistä tomaateista?
Vihreiksi jääneitä tomaatteja voi yrittää jälkikypsyttää huoneenlämmössä, mutta ruoanlaitossa niitä ei pidä käyttää. [email protected] perjantai 8.9.2017 klo 13:53 (muokattu 23.9.2019 klo 15:53 ) Kesän jäljiltä monen pihoilta ja parvekkeilta löytyy vihreitä, raaoiksi jääneitä tomaatteja, jotka ilmojen viilennyttyä eivät enää tahdo muuttua punaisiksi. Internetistä löytyy lukuisia reseptejä, joissa hyödynnetään vihreitä tomaatteja esimerkiksi hilloissa tai säilykkeissä.
- Elintarviketurvallisuusviraston Eviran mukaan raakoja, vihreitä tomaatteja ei saisi kuitenkaan syödä.
- Raa’at tomaatit sisältävät glykoalkaloideja, samoja lievästi myrkyllisiä aineita kuin vihreät perunatkin.
- Glykoalkaloideja kutsutaan tomaateissa tomatiiniksi ja perunoissa solaniiniksi.
- Uumentaminenkaan ei poista vihreistä tomaateista tomatiinia, joten keittäminen tai paistaminen ei poista ongelmaa.
Evira ei suosittele vihreiden tomaattien syöntiä käsittelemättömänä tai edes ruoaksi valmistettuna. Eviran mukaan tomatiini saattaa aiheuttaa muun muassa ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia ja polttavaa tunnetta kurkussa. Tomatiini poistuu tomaatista vihanneksen kypsyessä.
Näytä koko vastaus
Ovatko vihreät tomaatit myrkyllisiä?
Raa’at vihreät tomaatit sisältävät vihreän perunan tavoin lievästi myrkyllisiä aineita, glykoalkaloideja. Tomaatissa tätä myrkkyä kutsutaan tomatiiniksi ja se saattaa jo pieninä annoksina aiheuttaa mm. ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia ja polttavaa tunnetta kurkussa. Tomaatin kypsyessä glykoalkaloidit haihtuvat.
Näytä koko vastaus
Voiko vihreitä tomaatteja säilöä?
Tomaatit purkkiin Mitäs sitten tehtäis? Pistettäiskös vaikka tomaatit purkkiin? Vihreistä tomaateista tulee tosi hyvä säilyke. Tämä resepti on ollut käytössäni jo toistakymmentä vuotta ja kuuluu jokaiseen tomaattisyksyyni.
- Säilötyt vihreät tomaatit
- kilo sipuleita
- 2 kiloa vihreitä tomaatteja
- 4 rkl suolaa
- Liemi:
- 900 g sokeria
- 4,5 dl vettä
- 4,5 dl etikkaa
- 20 kpl kok. neilikoita
- 1 kanelitanko
Viipaloi sipulit ja tomaatit. Lado ne suolan kanssa kerroksittain astiaan ja anna niiden seistä yön yli. Kaada seuraavana päivänä astiaan kehittynyt neste pois. Kiehauta liemi. Keittele tomaatit ja sipulit liemessä läpikuultaviksi ja lado sitten kaikki purkkeihin liemineen.
- Jos on tuo edellinen reseptini hyvä, niin samassa sarjassa painii kyllä tämäkin suosikkini.
- Valkosipulitimjamitomaatit
- 1 kg kirsikkatomaatteja
- 0,5 rkl suolaa
- 2 tl sokeria
- 2 tl kuivattua timjamia
- rouhittua mustapippuria
- 4 dl vettä
- 2,5 dl Rajamäen Väkiviinaetikkaa
- 4 dl sokeria
- 5 tuoretta timjamin oksaa
- 1 rkl sinapinsiemeniä
- 10 valkosipulin kynttä
Halkaise tomaatit kulhoon ja sekoita joukkoon suola, sokeri, timjami sekä muutama rouskaus mustapippuria. Sekoita tomaatteja. Anna maustua hetki. Mittaa kattilaan vesi, etikka ja sokeri. Kiehauta ja sekoita kunnes sokeri sulaa. Lusikoi tomaatit uunissa kuumennettuihin purkkeihin, lisää joukkoon tuoreet timjamin oksat, sinapinsiemenet ja kuoritut valkosipulin kynnet.
: Tomaatit purkkiin
Näytä koko vastaus
Mitä tehdä pehmeistä tomaateista?
Purkita kesä – säilö tomaatit hilloksi. Nyt on aika pistää kesän maut purkkiin talteen. Säilö marjat ja vihannekset talvea varten. Helppo tomaattihillo valmistuu uunissa. Kuutioi tomaatit, sekoita joukkoon reseptin ainekset ja paahda uunissa. Tämän helpompaa ei hillon tekeminen voi olla.
Paahtuneet tomaatit surautetaan tehosekoittimessa soseeksi oliiviöljyn kanssa ja purkitetaan hillopurkkeihin. Tahna sopii monenlaiseen ruoanlaittoon. Sipaise sitä paahtoleivälle, tee siitä pastakastiketta, käytä piirakan täytteenä tai maustamaan erilaisia kastikkeita. Tomaattihillo on herkullinen tapa käyttää hyödyksi vähän ylikypsät tomaatit.
Kuva: JUKKA LEHTINEN
Näytä koko vastaus
Voiko tomaatit poimia vihreinä?
Vinkki: nappaa vihreät tomaatit talteen varsineen ja kypsytä sisällä Syysviileinä päivinä auringon lämpö ei enää riitä kypsyttämään tomaatteja. Vihreiksi jääneitä raakileita ei välttämättä tarvitse heittää kompostiin, sillä niiden kypsytystä on mahdollista jatkaa sisällä.
- The Guardian -lehti vinkkaa, että vilkaisu yhden raakileen sisään kertoo, mitä tomaateille kannattaa tehdä.
- Jos tomaatin siemenet ovat geelimäisen aineen ympäröimiä, ne voivat vielä kypsyä.
- Leikkaa tomaatit varsineen, sido nipuksi ja ripusta roikkumaan ilmavaan paikkaan.
- Tertuissaan tomaatit kypsyvät paremmin.
Puutarha.net-sivuston viherpeukalot neuvovat, että tomaatit kypsyvät parhaiten pimeässä, paperipussissa tai sanomalehtikääreessä. On hyvä, jos tomaateissa on pätkä vartta jäljellä. Kypsymistä edistää, jos samassa kulhossa tai pussissa raakojen tomaattien kanssa on lähes kypsiä tomaatteja, omenia tai banaaneja.
Ypsyttäjänä toimii etyleenikaasu, jota hedelmistä erittyy. Vihreistä tomaateista on perinteisesti valmistettu marmeladia ja etikkasäilykkeitä, mutta Evira ei suosittele raakojen tomaattien syömistä kypsennettynäkään. Vihreän perunan tavoin ne sisältävät lievästi myrkyllisiä glykoalkaloideja. On kuitenkin olemassa tomaattilajikkeita, jotka ovat kypsänäkin vihreitä.
Niitä on turvallista syödä. : Vinkki: nappaa vihreät tomaatit talteen varsineen ja kypsytä sisällä
Näytä koko vastaus
Voiko tomaatteja syödä liikaa?
04.09.2015 16:15 – Avokadoista ja pähkinöistä puhutaan helposti terveysruokana, mutta ovatko ne oikeasti niin terveellisiä kuin luullaan. Vaikka kyse olisikin terveellisestä ruoka-aineesta, kannattaa silti olla tarkkana, paljonko sitä pistää suuhunsa.
- Monista terveellisistä ruuista löytyy myös haittapuolensa.
- Lue alta seitsemän terveellistä ruokaa, joiden syömistä kannattaa tarkkailla.1.
- Pähkinät Vaikka useimmissa pähkinöissä on paljon terveyshyötyjä, sisältävät ne myös paljon rasvaa ja kaloreita.
- Tämä tarkoittaa siis sitä, että iso määrä pähkinöitä lisää helposti päivän kalorimäärää ja voi saada aikaan tukkoisen olon sekä lihomisen.
Sopiva määrä riippuu tietenkin pähkinöistä, mutta sopivaksi päiväannokseksi suositellaan noin yhtä desilitraa.2. Agave Sokeri on aina sokeria, oli se missä muodossa tahansa. Agavesiirappi ei siis ole välttämättä niin hyvä vaihtoehto kuin voisi luulla. Agave oli aluksi hyvä vaihtoehto sen alhaisen glukoosimäärän takia, mutta nyt onkin selvinnyt, että siinä on runsaasti fruktoosia, joka voi olla vaikutuksia muun muassa aineenvaihduntaan.
Agave on paljon ruokosokeria makeampaa, joten muista, että sitä riittää huomattavasti pienempi määrä. Agavea parempi vaihtoehto makealle on esimerkiksi raakahunaja 3. Mehut ja smoothiet Smoothieita ja mehuja saatetaan kehottaa juomaan useampi annos päivässä. Tällöin päivän sokerimäärä kasvaa kuitenkin niin isoksi, että tästä tavasta kannattaa luopua.
On paljon terveellisempää syödä hedelmä tai kasvis kokonaisena, jolloin siitä saa terveelliset kuidut ja näin myös kylläisyyden tunne kestää pidempään. Jos kuitenkin nautit kasvikset ja hedelmät mieluummin mehun muodossa, valitse mahdollisimman paljon vihreitä vihanneksia ja esimerkiksi marjoja, jolloin smoothien sokerimäärä ei kasva niin isoksi.4.
Avokado Avokado tarjoaa hyviä rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja, mutta jo yksi avokado sisältää rasvaa yhden kolmasosan päiväannoksestasi. Kokonaisen avokadon sijasta voi siis salaattiin riittää pienempikin määrä.5. Kuivahedelmät Vaikka kuivahedelmät ovatkin kätevä eväs, on niillä myös huonot puolensa.
Kuivatuista hedelmistä jopa kaksi kolmasosaa voi olla sokeria. Rusinat ja taatelit ovat pahin vaihtoehto, kun taas luumut, viikunat ja aprikoosit ovat hieman parempi valinta. Samoin kuin mehujen kanssa, on parempi syödä hedelmät tuoreina ja vähentää kuivattujen hedelmien määrä noin 30 grammaan kerralla.6.
Tomaatit Tomaatit ovat herkullisia ja terveellisiä, mutta 80 gramman suositeltu päiväannos riittää hyvin. Liiallinen määrä tomaatteja voi aiheuttaa närästystä tai jopa ruuansulatusongelmia. Tomaatti on myös yksi harvoista salaattiaineista, joka on parempaa elimistölle kypsennettynä kuin raakana. Laita siis tomaattia esimerkiksi pastakastikkeeseen.7.
Kvinoa Gluteeniton ja sisältää paljon proteiinia – muun muassa näiden syiden takia moni pitää kvinoaa hyvänä vaihtoehtona. Moni pitää myös kvinoaa täyttävämpänä vaihtoehtona kuin esimerkiksi kuskusia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kvinoan korkeamman kalorimäärän takia sitä riittää myös pienempi annos kuin esimerkiksi tummaa riisiä tai täysjyväpastaa.
Näytä koko vastaus
Miten saa vihreät tomaatit kypsiksi?
Vastaus kysymykseen: – Raakoja tomaatteja Kaikki eivät tosiaan ehdi millään punertua ulkona, joten leikkaa ne pienen varren kera irti ja jälkikypsytä ne sisällä. Kotona kypsyvät myös hieman raakoina ostetut tomaatit. Kypsymisen aiheuttaa kaasumainen kasvihormoni, eteeni, jota vapautuu kypsyvistä tomaateista – ja muistakin hedelmistä.
Suuret määrät raakileita on hyvä kypsyttää hitaasti 15–16 asteen lämmössä. Nopeinta kypsyminen on kuitenkin huoneenlämmössä. Peitä tomaatit silloin kevyesti vaikkapa sanomalehdellä, joka suojaa nahistumiselta ja estää eteenin karkaamista. VINKKI: Kypsymistä voi nopeuttaa laittamalla omenan tomaattien seuraan.
Myös omenat erittävät kypsyessään etyleeniä!
Näytä koko vastaus
Pitääkö tomaatit pestä?
Pesu pintaa hieroen – Kelmutetuissa tai rasiaan pakatuissa vihanneksissa ja hedelmissä ei välttämättä ole yhtään vähemmän bakteereja tai viruksia kuin irtomyyntituotteissa. – Emmehän tiedä, miten pakattuja tuotteita on käsitelty, Pihlajasaari toteaa. Myös multaisissa perunoissa, porkkanoissa ja muissa juureksissa voi olla ihmisille haitallisia bakteereja, jotka ovat peräisin maasta.
– Toisaalta kaikki pöpöt eivät ole vaarallisia, Pihlajasaari muistuttaa. Vihannekset ja hedelmät on Pihlajasaaren mukaan aina viisasta pestä ennen syömistä. Esimerkiksi tomaatit kannattaa pestä runsaassa vedessä, tomaatin pintaa hellästi kädellä hieroen. Jos hedelmässä on samettimainen pinta, siihen bakteerit voivat tarttua vielä paremmin kuin sileäpintaisiin hedelmiin.
– Varminta olisi kuoria tällaiset hedelmät. Niin itse teen, Pihlajasaari kertoo.
Näytä koko vastaus
Onko paistettu tomaatti terveellistä?
Tomaatin terveysvaikutukset ovat suurimmillaan, kun syöt tomaatteja sekä tuoreena että kypsennettynä. Kypsennetyn tomaatin supervoima on lykopeeni, jota saa esimerkiksi tomaattikastikkeesta ja jopa ketsupista. Tuoreita, mehukkaita tomaatteja kannattaa popsia etenkin C-vitamiinin takia.
Näytä koko vastaus
Voiko tomaatteja suihkuttaa?
Estä tuholaishyökkäykset – Tomaatti on yksi niistä kasveista, jotka ovat alttiita sairauksille ja tuhohyönteisille. Kasvihuoneissa yleisiä vaivoja ovat lehtikirvat ja jauhiaiset. Pahimmat tuhot voit ehkäistä suihkuttamalla kasveja. Myös sieni-, bakteeri- ja virusinfektiot ovat melko tavallisia, ja ne johtuvat yleensä jollakin tavoin vääristä viljelyolosuhteista.
Näytä koko vastaus
Miksi tomaattia ei jääkaappiin?
Puolet suomalaisista säilyttää tomaatteja väärin Tällä viikolla vietetään valtakunnallista tomaattiviikkoa. Tomaatti on yksi suomalaisten suosikkivihanneksista, mutta valitettavasti moni säilyttää edelleen tomaatteja väärin. Kauppapuutarhaliiton teettämän tutkimuksen mukaan jopa 49 prosenttia suomalaisista säilyttää tomaatit ja kurkut virheellisesti jääkaapissa ja 35 prosenttia osaksi jääkaapissa.
- Vain 17 prosenttia säilyttää vihannekset oikeaoppisesti huoneenlämmössä.
- Parhaiten oikean säilytyksen osaavat 55-65-vuotiaat, heistä 34 prosenttia säilyttää tomaatit ja kurkut jääkaapissa.
- Erityisesti nuoret säilyttävät tomaatit ja kurkut väärin, 18–24 vuotiasta jopa 77 prosenttia säilyttää niitä jääkaapissa.
Suurimmat syyt vihannesten säilyttämiseen jääkaapissa olivat tottumus sekä parempi säilyvyys. Osa vastasi myös, että tomaatit ja kurkut maistuvat paremmilta kylminä. Myös jääkaapissa oleva vihanneslokero houkuttelee säilyttämään kaikki vihannekset siellä.
- Välillä saamme palautetta tomaattien mauttomuudesta.
- Tomaatin maku häviää jääkaapissa, joten säilytys vaikuttaa makuun ratkaisevasti.
- Usko jääkaapissa säilyttämisestä elää kuitenkin vahvana, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.
- Tomaatin oikea säilytyspaikka on huoneenlämmössä.
Ihanteellinen säilytyslämpötila on +13 astetta, mutta liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. Lämpimässä tomaatin kypsyminen nopeutuu. Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa. Tomaatti säilyy jääkaapissa pidempään ja pysyy kovana, mutta vetistyy sisältä.
- Ylmyys tekee tomaateista happamampia ja mauttomampia, sillä kylmässä aromiaineet ja hapot lisääntyvät ja sokereiden määrä vähenee.
- Tomaatti tuottaa runsaasti etyleeniä, joten sitä ei kannata säilyttää etyleenille herkkien kasvisten, kuten kurkun ja yrttien, läheisyydessä.
- Etyleeni on kaasu, joka syntyy kasvien hengityksessä.
Etyleeni nopeuttaa hedelmien kypsymistä ja voi muuttaa lähellä olevien kasvien makua sekä kellastuttaa niitä. Tutkimuksesta selviää myös, että tomaatti kuuluu lähes jokaiseen talouteen. Vain yksi prosentti vastaajista sanoi, ettei talouteen osteta ollenkaan tomaatteja ja kurkkuja.
Näytä koko vastaus
Miten säilön tomaatteja?
Tomaattien säilöntä – 5 tapaa säilöä aromikkaiden punaposkien maku! Tomaattien säilöntä – 5 tapaa säilöä aromikkaiden punaposkien maku! Tomaattien säilöntä kannattaa! Hyödynnä punaposkisten, makeiden ja mehukkaiden kotimaisten tomaattien sato monipuolisesti säilömällä.
- Poimi vinkit ja reseptit! Pikkelöinti sopii tomaateille erityisen hyvin.
- Pistele puoli kiloa tomaatteja cocktailtikulla ja laita ne lasipurkkiin.
- Lisää mauksi valkosipulia, sitruunan kuorta ja yrttejä.
- Yhdistä 2 dl viinietikkaa ja 2 dl vettä, ¼ dl sokeria ja teelusikallinen suolaa.
- Aada liemi tomaattien joukkoon ja anna maustua vähintään tunti.
Tomaatit säilyvät avaamattomana kylmässä pari kuukautta. Kuivaa maut talteen uunin lämmössä tai vihanneskuivurilla. Puolita puoli kiloa kirsikkatomaatteja ja levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Mausta teelusikallisella suolaa ja kuivattuja yrttejä, sekoita joukkoon 1 rkl oliiviöljyä.
Kuivaa 100-asteisessa uunissa noin 2 tuntia, kunnes tomaatit ovat puolikuivia. Säilytä jääkaapissa tiiviissä purkissa tai upota oliiviöljyyn aurinkokuivatuttujen tomaattien tapaan. Tomaatit säilyvät ilman öljyä 4–5 päivää, öljyyn säilöttynä pari viikkoa. Mausteliemessä säilötyt, happaman makeat tomaatit maistuvat esimerkiksi salaatin tai leivän päällä sekä juustojen lisukkeena.
Paahda puolisen kiloa kirsikkatomaatteja 100-asteisessa uunissa puoli tuntia. Kiehauta kattilassa 1 dl vettä, ½ dl punaviinietikka ja ½ dl sokeria. Laita tomaatit liemeen ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Tomaatit säilyvät avaamattomana kylmässä 2–3 kuukautta.
- Hapata tomaatit perinteisellä tyylillä.
- Tarvitset saman verran tomaatteja ja vettä sekä muutaman lusikallisen suolaa.
- Pese tomaatit ja poista kannat, pistä jokaiseen tomaattiin reikä cocktailtikulla.
- Täytä puhdas lasitölkki tomaateilla, jätä astiaan muutama sentti tyhjää tilaa.
- Iehauta vesi ja suola, esimerkiksi 5 dl vettä ja 1½ rkl suolaa, anna jäähtyä.
Kaada suolavesi tomaattien päälle, älä täytä tölkkiä piripintaan. Aseta paino tomaattien päälle ja laita kansi väljästi kiinni. Anna hapattua huoneenlämmössä (noin 20 asteessa) 5 päivää. Sulje kansi tiiviisti ja siirrä jääkaappiin. Hapatetut tomaatit säilyvät kylmässä jopa vuosia.
- Otitekoinen tomaattimurska hautuu hiljalleen valmiiksi purkeissa.
- Lado puhtaisiin lasitölkkeihin noin kilo paloiteltuja tomaatteja, pari valkosipulinkynttä, pari teelusikallista suolaa ja vähän mustapippuria.
- Jätä tölkit noin 4 senttiä vajaiksi, jotta kastikkeella on tilaa kiehua.
- Aada lopuksi joukkoon sentin kerros oliiviöljyä.
Sulje kannet ja laita tölkit uunipellille. Hauduta 120-asteisessa uunissa noin neljä tuntia. Jäähdytä ja säilytä kylmässä. Onnistuneesti umpioitu tomaattikastike säilyy kylmässä jopa vuosia. MAINOS – SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN : Tomaattien säilöntä – 5 tapaa säilöä aromikkaiden punaposkien maku!
Näytä koko vastaus
Onko tomaatti myrkyllinen?
Suuret määrät vaarallisia – Raaka tomaatti ei ole varsinainen terveystuote. Itse asiassa raaka tomaatti sisältää glykoalkaloideja, joita tomaatin yhteydessä kutsutaan myös tomatiiniksi. Suurina annoksina tomatiinit ovat lievästi myrkyllisiä ja lievästi terveydelle haitallisia.
Näytä koko vastaus
Miksi tomaatit ovat niin kalliita?
Taloussanomien haastattelemat asiakkaat kertovat huomanneensa kohonneet hinnat. Ostohalukkuutta ne eivät juurikaan häiritse.18.2.10:31 Kotimaiset kasvikset ovat nyt hinnoissaan. Etenkin tomaatin ja kurkun kilohinnat ovat nousseet viime aikoina ennätyslukemiin.
- En muista, että olisi kymmeneen vuoteen ollut tällaisia hintoja.
- Nyt eletään aivan poikkeuksellisia aikoja, Kauppapuutarhaliitto ry:n toiminnanjohtaja Niina Kangas sanoo.
- Tomaattien hinta tuppaa nousemaan talvikuukausina, sillä silloin ne kasvavat kasvihuoneissa keinovalojen alla.
- Se taas kuluttaa sähköä, joka viime aikoina on ollut ennätyskallista.
Viime vuoden lopussa nähtiin jopa ennätyksiä. Kankaan mukaan monet tomaatinviljelijät ovat saattaneet sopeuttaa viljelyä sähkön hintojen vuoksi ja vähentäneet valotusta. Siitä syystä satoa syntyy vähemmän. – Kun satoa on vähemmän markkinoilla ja kysyntä on ennallaan, hinnat nousevat.
Suomalaiset syövät paljon tomaattia, Kangas sanoo. Viljelijöiden tuotantokustannukset ovat nousseet myös muilta osin. Kankaan mukaan esimerkiksi lannoitteiden hinnat ovat jopa kaksinkertaistuneet ja pakkausmateriaalit, muovi ja pahvi, kallistuneet viimeisen vuoden aikana useita kymmeniä prosentteja. Kankaan mukaan vastaavaa on tapahtunut myös muualla Euroopassa.
Taloussanomat kävi Helsingin keskustassa sijaitsevissa Postitalon K-Supermarketissa, Sokoksen S-Marketissa ja Kampin Lidlissä katsomassa tomaatteja ja jututtamassa niiden ostajia. Tomaatit odottavat punertavina laatikoissaan. Yhteen laatikkoon mahtuu viisi kiloa ykkösluokan tomaatteja.
- Laatikon kyljessä lukee Närpes ja toisessa naapurikunta Korsnäsin nimi.
- Molemmat tunnetaan kasvihuoneistaan.
- Puolilta päivin hevi-osastoilla ei ole tunkua, eikä vaaoilla näy jonoja.
- Hilleviksi esittäytyvä nainen sanoo, että K-kaupan 6,59 euron kilohinta on paljon, mutta siitä huolimatta hän pussittaa kolme-neljä tomaattia.
– Ei hinta estä ostamasta. Täytyy ymmärtää, että nyt ei ole paras kasvukausi ja ostan tomaatteja sen mukaan. Aina kotimaista, hän sanoo. Lue lisää: Katso, kuka kärsii eniten energian ja polttoaineiden kallistumisesta – laskimme, paljonko maksut nousivat kolmessa erilaisessa taloudessa Sokoksen S-marketissa asiakkaita on liikkeellä enemmän.
Täältä saisi myös espanjalaisia tomaatteja, 2,49 euroa kilo. Ne ovat syrjemmässä, sillä täällä, kuten muidenkin ketjujen kaupoissa, kotimaiset tuotteet ovat paraatipaikalla. Täällä kotimainen tomaatti maksaa 5,79 euroa kilolta. Hinta tuntuu suurelta tällaisen eläkemummon mielestä, 84-vuotias Ritva Asikainen tokaisee.
Ritva Asikainen valitsi tomaatteja S-Marketissa. Hän ostaa aina kotimaista. Kuva: Joonas Salo / IS Asikainen kertoo muistavansa sota- ja pula-ajat, eikä tomaattia silloin syöty Karjaan kauppalassa ympäri vuoden. Hänestä on mukavaa, että tomaattia ylipäätään on tarjolla.
Asikainen valitsee pussiinsa tarkasti samankokoisia hedelmiä – tomaatin syötävä osa on kasvin hedelmä. Ja jos aivan tarkkoja ollaan, pitäisi puhua marjasta. – Nykyään on ihan kaikenlaista. Perheeni oli aikanaan ensimmäisiä, jotka alkoivat kasvattaa tomaattia kotona. Isä laittoi niitä kasvamaan aurinkoiselle ja lämpimälle seinänvierustalle, Asikainen sanoo.
Lidlissä tomaattihylly yllättää runsaudellaan. On tarjolla pihvitomaatteja, tarjouksessa olevia makeita tomaatteja, kirsikkatomaatteja, helmitomaatteja ja San Marzano -tomaatteja. Ja tietysti myös niitä tuttuja, kotimaisia tomaatteja, 5,29 euroa per kilo.
- Pussinsa tomaateilla ääriään myöten täyttävä nuori nainen ei halua nimeään lehteen, mutta kertoo huomanneensa, että tomaattien hinnat ovat nousseet.
- Heidi Karasti poimi Lidlistä terttutomaatteja.
- Uva: Joonas Salo / IS – Vegaanina ostan näitä joka tapauksessa.
- Toisinaan ne ovat halvempia, eikä maailma hintaan kaadu, hän sanoo.
Tomaatit menevät pääasiassa leivän päällisiksi. Samaa sanoo 90-vuotias Heidi Karasti, joka poimii pussiin hollantilaisia terttutomaatteja. Kotimainen on nyt turhan kallista, hän tuumaa. – Tomaattia ostan kyllä. Se pitää terveenä, Karasti tokaisee. Pelkkä hinta ei ohjaa Karastin tomaattivalintaa.
Näytä koko vastaus
Kauanko tomaatit säilyy jääkaapissa?
Miten kauan vihannekset kestävät? – Tähän kysymykseen ei ole olemassa vain yhtä oikeaa vastausta, mutta vihannekset voi jakaa muutamaan eri ryhmään säilyvyyden mukaan:
1 kuukausi (viileässä ja pimeässä): peruna, sipuli, nauris, porkkana 2–3 viikkoa: punajuuri, selleri, paprika 1 viikko: kurkku, salaatti, kukkakaali, kaali Alle viikko: Suurin osa tuoreista vihanneksista, kuten tomaatti, munakoiso, tuoreet pavut, kesäkurpitsa, pinaatti
Vaikka esimerkiksi tomaatin ja salaatin säilyvyys on rajallinen, muutaman helpon vinkin avulla vihannekset säilyvät pidempään:
Pidä vihannekset poissa suorasta auringonvalosta ja lämmöstä. Anna niille mahdollisimman paljon ilmaa ja tilaa. Poista kaikki vihannekset, jotka on halkaistu, joiden pinnalle on kertynyt kosteutta tai jotka alkavat homehtua, sillä näin estät muidenkin vihannesten pilaantumisen.
Pitääkö tomaatti Latvoa?
Tomaatin kasvatus – latvominen ja lehtien poistaminen On aika palata tomaattiasioiden pariin. Kesän aikana tarhuri on päässyt helpolla tomaatinkasvatuksessa, sillä ja kastelu ovat olleen liki ainoita tarvittavia toimenpiteitä. Sadokauden kiihtyessä on hyvä muistaa kaksi helppoa ja raakileiden kypsymistä jouduttavaa hommaa.
Tomaatin latvominen eli latvan katkaisu kertoo runkotomaatille: on aika kypsyttää sato. Tomaatti ei enää kuluta energiaansa rungon pituuden kasvattamiseen ja uusien kukkavanojen tuottamiseen, vaan suuntaa voimansa sadon kypsyttämiseen. Latva on hyvä katkaista, kun kasvihuoneen katto tulee vastaan, tai kun tomaatti on kasvanut keskimittaisen miehen mittoihin.
Käytännössä latvominen ajoittuu heinäkuun loppupuolelle tai elokuun alkuun. Toinen raakileiden kypsyttämistä jouduttava, ja kasvin terveyttä edistävä, puuha on lehtien poistaminen, Lehtiä poistetaan kahdesta syystä. Raakileet saavat enemmän valoa ja väljemmässä kasvustossa ilma kiertää paremmin, eikä muhiva kosteus aiheuta niin helposti homeongelmia.
- Lehtien poistamisessa on kuitenkin oltava maltti mukana.
- Hyvä sääntö on poistaa lehtiä korkeintaan kerran viikossa, jotta kasvi ehtii parantaa haavansa ennen seuraavaa karsimista.
- Yhdestä tomaatista ei saisi kerralla poistaa kuin kaksi tai kolme lehteä – kasvi tarvitsee lehtiä yhteyttämiseen.
- Useassa lähteessä on mainittu myös, että lehtiä poistetaan vain kypsyvän tomaattitertun alapuolelta.
Käytännössä poistan ensisijaisesti alalehtiä, mutta kasvusto ollessa todella tiheää annan valoa viidakkoon poistamalla lehtiä myös ylempää. Lehdet on hyvä poistaa oksasaksilla rungonmyötäisesti. Hyvää satokautta, ystävät! : Tomaatin kasvatus – latvominen ja lehtien poistaminen
Näytä koko vastaus
Miksi tomaatin varkaat pitää poistaa?
Tomaatin varkaiden poisto Varas on tomaatin lehtihankaan muodostuva verso. Varkaat poistetaan mahdollisimman pieninä, jotta kasvi ei kuluta turhaan energiaa ja toisaalta varkaan poistosta ei tule iso haava. On olemassa amppeli-, pensas- ja runkotomaatteja.
Suurin sato saadaan runkotomaateista, jotka tuetaan kasvamaan yksirunkoisina ylöspäin. Runkotomaateista poistetaan varkaat, ses sijaan pensas- ja amppelitomaateista varkaita ei poisteta. Runkotomaatin latva kannattaa kiertää tukinaruun ennen varkaiden poistoa, koska jos latva katkeaa, varkaasta kasvaa nopeasti uusi latva.
Varas poistetaan sormin taittamalla, ei saksilla. Saksilla leikattaessa varkaasta jää oksahankaan tappi, johon iskee helposti harmaahome. Tomaatin tyvelle voi kasvaa versoja. Nekin poistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa sormin taittamalla. Samalla tavalla kuin varkaat, myös tyviversot kuluttavat taimen voimia ja tekevät kasvustosta tiheän.
Näytä koko vastaus
Voiko tomaattia kastella liikaa?
Hyvä hoito takaa sadon – Tomaattia kastellaan säännöllisesti niin, että kasvualusta pysyy kosteana (ei liian märkänä). Jos kasvualustassa ei ole varastolannoitusta, veteen lisätään kerran viikossa vihanneskasveille sopivaa lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan. Tomaatti ei tuota hedelmiä, jos kukat eivät pölyty. Pölytys hoituu, kun kukkaterttuja täristetään samalla, kun kasvia hoidetaan. Voit auttaa pölyttymistä myös pensselillä. Runkotomaatista poistetaan lehtihankoihin kehittyvät sivuversot (varkaat) mahdollisimman pieninä. Pensastomaattista varkaita ei poisteta, jos ne eivät kasva liian tiheänä.
Kun raakileet ovat kehittyneet, runkotomaatista poistetaan myös lehdet alimman tertun alapuolella, jotta kyspsyvät tomaatit saavat valoa. Myös pensastomaatin lehtiä voi tarvittaessa vähän harventaa. Runkotomaatti kasvaa pituutta niin kauan kun latva katkaistaan. Latva kannattaa leikata poikki 4-5 tomaattitertun yläpuolelta, jotta ylimmätkin tomaatit ehtivät kehittyä täysikokoisiksi.
: Tomaatin kasvatus
Näytä koko vastaus
Milloin tomaatti on pilalla?
Vaikka tomaattiin olisi päässyt ilmestymään hometta, ei sitä ole välttämättä pakko heittää vielä pois. Ylikypsät tomaatit voivat olla liian pehmeitä voileivän päälle. Bon Appétit -sivuston mukaan niitä voi kuitenkin vielä käyttää, jopa silloin, jos niihin on ehtinyt ilmestyä jo hometta.
Ylikypsistä tomaateista voi nimittäin tehdä tomaattivettä, jota voi käyttää esimerkiksi pastan tai salaatin kastikkeena. Huuhtele ensin tomaatit ja leikkaa pois mahdolliset homeet. Pilko tomaatit pieniksi paloiksi, siirrä ne tehosekoittimeen ja mausta suolalla, joka antaa tomaateille enemmän makua. Maun mukaan tomaatteja voi maustaa muillakin mausteilla.
Tämän jälkeen tomaatit sekoitetaan tasaiseksi. Aseta tämän jälkeen kahvin suodatinpussi siivilän päälle ja siirrä tomaattimassa suodattimeen. Aseta kulho alle ja anna nesteen siivilöityä. Tämä vaihe vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa ja siksi neste kannattaakin jättää tippumaan yön yli.
Näytä koko vastaus
Voiko porkkanaa syödä joka päivä?
Popsi porkkana päivässä – näin monella tapaa terveytesi voi kohentua Porkkanat ovat hyvä lisä moneen ruokaan, ja ne sopivat myös salaattiin tai raasteena ruoan lisukkeeksi. Porkkanat maistuvat myös sellaisenaan ja ne ovat terveellinen naposteltava. Tiesitkö näitä porkkanan terveysvaikutuksia?
Näytä koko vastaus
Mihin käyttää tomaattikastiketta?
Tomaattimurska sopii erinomaisesti kastikkeisiin – Tomaattikastike on niin pastan kuin lihapullienkin paras kaveri, mutta istuu hyvin myös intialaiseen makumaailmaan sekä lasagnelevyjen väliin. Jos käytät tomaattimurskaa pizzakastikkeena, valuta sitä vähän kuivemmaksi, jottei pohjasta tule liian kostea.
- Resepti
Näytä koko vastaus
Mihin käytetään Paseerattua tomaattia?
Paseerattu Tomaatti tuotetiedot Paseerattu Tomaatti Samettisen makeaa paseerattua tomaattia on helppo käyttää ruoanlaitossa. Se soveltuu erityisesti nopeasti kypsennettäviin ruokiin, joissa se säilyttää kirkkaanpunaisen värinsä. Vain lämmitys ja se tuo pehmeää makua munaruokiin, valkoiselle lihalle tai pastakastikkeisiin. Sopii lyhennettyyn valmistusaikaan Samettinen koostumus Makea maku Kirkkaan punainen väri Kun etsit jotain pehmeää ja makeaa Hieno tomaattimurska, paseerattu tomaatti, konsentroitu tomaatti ja kuoritut tomaatit ovat Muttin klassikkoja. Niistä jokaisella on oma värinsä, makunsa ja koostumuksensa, jotka antavat tuotteille niiden tunnusomaisen luonteen.
Näytä koko vastaus
Mitä tehdä Paseeratusta tomaatista?
Paseerattu tomaatti – Paseerattu tomaatti on sileää tomaattimurskaa. Makeaa paseerattua tomaattia on helppo käyttää ruoanlaitossa ja säilykevalmistaja Muttin mukaan se soveltuu erityisen hyvin nopeasti kypsennettäviin ruokiin, joissa se säilyttää kirkkaanpunaisen värinsä. Paseeratulla tomaatilla voi myös maustaa valmiita ruokia. Myös paseerattu tomaatti voi olla esimerkiksi yrteillä maustettua.
Näytä koko vastaus
Mihin voi käyttää tomaattimurskaa?
Pastakastike syntyy näppärästi tomaattimurskasta – Tomaattimurskasta tulee ensimmäiseksi mieleen pastakastike. Mietitkö, mitä tehdä, kun perustomaattikastike ei nyt maistu? Lisää kastikkeeseen yrttejä tai ruokaisia cashew-pähkinöitä, kikherneitä tai papuja,
Kokeile sisilialaisten klassikkoa pasta alla Normaa, se on kasvisruokien parhaimmistoa, jossa munakoiso kohtaa tomaattimurskan ja mausteet. Tutun bolognese-kastikkeen voi tehdä vaihteeksi chorizosta. Chorizobolognesessa on lempeän tulinen jälkipotku. Siskonmakkarapasta on hyvä vaihtoehto silloin, kun kaipaat säyseämpää makkarapastaa.
Makaronilaatikon kalaisa tomaattinen versio on lohi-pastavuoka, se kypsyy uunissa reilussa tunnissa.
Näytä koko vastaus