Saku Tuominen Pizza Resepti?

Saku Tuominen Pizza Resepti
Saku Tuominen Pizzapohja Ainekset

 1. 500 g vehnäjauhoja (mielellään 00-jauhoja)
 2. 3,5 dl kylmää vettä
 3. 3 g kuivahiivaa.
 4. 10 g hienoa merisuolaa.
 5. 10 g oliiviöljyä (reilu ruokalusikallinen)

Näytä koko vastaus

Pitääkö Pitsataikinaa vaivata?

Pizzataikinan valmistus – vaivaa, vaivaa ja vaivaa – Aloita pizzataikinan valmistus sekoittamalla jauhot veteen. Siirrä kuitenkin pieni osa vettä syrjään ja liuota siihen suola, jotta se liukenee taikinaan paremmin. Lisää suolavesi taikinaan vasta sitten, kun olet vaivannut taikinaa tovin, sillä hiiva alkaa toimia paremmin ilman suolaa. Kuten mitä tahansa hiivataikinaa, myös pizzataikinaa tulee vaivata huolella hyvän sitkon aikaansaamiseksi. Taikinaa vaivataan ensin kevyesti, sitten voimakkaammin. Yleiskoneella lopputulos on yleensä paras, mutta käsin vaivatenkin onnistuu mainiosti. Lue lisää: Pizzapohja – näin onnistut
Näytä koko vastaus

Voiko Pizza taikinaa vaivata liikaa?

Jauhojen vahvuus – Jauhojen vahvuudella ei tarkoiteta kirjaimellisesti itse jauhojen vahvuutta, vaan niistä leivotun taikinan sitkon kestävyyttä. Sitko muodostuu vehnän gluteniini- ja gliadiini -proteiineista kun taikinaa vaivataan – ja nesteytettynä myös levossa.

Näiden proteiinien suhde jauhoissa vaikuttaa taikinan elastisuuteen ja venyvyyteen, Heikot jauhot eivät pysty sitomaan kovin paljoa vettä tai kaasuja, eikä niillä saa tehtyä ilmavia venyviä taikinoita. Vahvoista jauhoista tehdyt taikinat voivat sitoa enemmän fermentoituessa syntyvää kaasua pieniksi taskuiksi, joka kohottaa taikinaa.

Paistaessa nämä taskut laajeneat ja tuottavat komeita kuplia. Sitkon vahvuus myös vaikuttaa suoraan siihen, kuinka pitkää fermentointia taikina kestää. Heikommilla jauhoilla pitkät aromeja lisäävät kylmäkohotukset eivät onnistu, sillä gluteeniverkon (sitkon) hajotessa taikina menettää kimmoisuutensa.

Sitkon pettämisen voi myös huomata kun taikinaa vaivaa liikaa ja taikina alkaa repeillä tai lysähtää kasaan. Vahvankin taikinan olisi hyvä antaa välillä levätä, jotta gluteeniverkko rentoutuu. Pelkästään vahvan sitkon muodostaminen ei kuitenkaan riitä, vaan sitkon pitäisi olla riittävän elastinen ja venyvä, jotta pitsan voi muotoilla helposti.

Italialaisissa jauhoissa vahvuutta kuvataan W-luvulla, joka kuvaa jauhoilla syntyvän sitkon kestävyyttä. Pizzajauhojen W-luku on yleensä välillä 240-320. Tätä heikommat jauhot sopivat paremmin leivonnaisiin, kuten esimerkiksi kakkuihin ja kekseihin. Jauhot voidaan luokitella vahvuuden mukaan on karkeasti seuraavalla tavalla:

W-ARVO KUVAUS JA KÄYTTÖVINKIT ESIMERKIT
W100–150 Erittäin heikot Eivät sovellu hyvin pizzataikinan jauhoiksi.
W180–230 Heikot Eivät sovellu hyvin pizzataikinan jauhoiksi.
W240–-270 Keskivahvat Huoneenlämpökohotus 6–12 h tai kylmäkohotus 12–24h Polselli Classica, Krannin luomu 00, Caputo Pizzeria.
W280–320 Vahvat Huoneenlämpökohotus 12–24h tai kylmäkohotus 24–72h Polselli Vivace, Caputo Cuoco, Molino Pasini 00 Verde.
W330–390 Erittäin vahvat Korkean vesisuhteen taikinat ja jauholisäksi vahvistamaan sitkoa. Molino Pasini Manitoba, Polselli Manitoba, Caputo ’00’ Americana.

Suomalaisissa jauhoissa ei W-lukua yleensä ilmoiteta erilaisen mittausperinteen takia, eikä sillä myöskään ole ollut niin suurta tarvetta suomalaisessa leivontakulttuurissa. Proteiinin määrä ei suoraan viittaa jauhojen vahvuuteen, mutta käytännössä vahvoissa leipäjauhoissa on yleensä runsaasti proteiinia, 13 % tai enemmän.
Näytä koko vastaus

Mitä pizzan täytteeksi?

Suosituimmat pizzatäytteet – Suomalaiset rakastavat pizzan päällä kinkkua, ananasta, salamia ja sinihomejuustoa. Ananas maistuu monen suomalaisen pizzassa, sen kiistanalaisuudesta huolimatta. Suolaisen ja makean yhdistelmä miellyttää monia ja ananaksen lisäksi pizzan täytteeksi saattaa päätyä myös makea mansikka tai päärynä.
Näytä koko vastaus

Voiko taikina nousta liian kauan?

Liian pitkä nostatus – Vaikka pullien kohottaminen on tärkeässä roolissa leivonnaisten onnistumisen suhteen, ei sen kohdalla kannata sortua ylilyönteihin. Pariksi tunniksi kohoamaan jätetyistä pullista tulee harvoin sellaisia kuin on toivottu. – Siinä on se riski, että ne kohoavat yli ja laskevat siinä vaiheessa, kun ne laitetaan uuniin.
Näytä koko vastaus

Miksi Pizzapohjasta tulee kova?

Paistaminen ratkaisee – Myös paistaminen on kriittinen vaihe täydellistä pizzaa tavoitellessa. Monella on kotona pizzakivi, mutta Victorzon suosittelee myös valurautapannua. – Ideana on paistaa pizza mahdollisimman kuumassa uunissa. Tässä syy siihen, miksi ravintolapizza maistuu yleensä kotitekoista paremmalta – puulämmitteinen uuni kuumenee yli 400-asteiseksi. Nick Victorzon, ravintoloitsija, YLP. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle pizzat,ravintolat,Nick Victorzon Esipaista pizzapohjaa valurautapannulla liedellä, kunnes se ruskistuu alapuolelta. Lisää sitten täytteet ja laita pannu uuniin. Katso pohjan alapuolta paistinlastan avulla. Sen tulee olla kullanruskea. Pizzapohja paistuu valurautapannussa. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Pannupizza,Strömsö Säädä lämpötila niin korkeaksi kuin mahdollista, useimmissa uuneissa 300 asteeseen. Valurautapannu asetetaan uunin ylimmälle tasolle, mahdollisimman lähelle grillivastusta. Pizza paistetaan tulikuumaksi, ja nopeasti. Pizza Strömsö savusillillä, perunalla ja kermaviilikastikkeella. Leikkaa perunasta ohuita viipaleita ja paista ne öljyssä, niin niistä tulee rapeita. Kotitehty pizza leikkuulaudalla. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,Pannupizza,pizzeria,ruoanvalmistus,lähiruoka,taikina – Jos pizza paistetaan hitaasti, siitä tulee kova korppu. Juontaja Jonas Sundström ja ravintoloitsija Nick Victorzon ovat kylläisiä ja tyytyväisiä syötyään päivän pizzat. Strömsön juontaja vieraan kanssa keittiössä. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,Pannupizza
Näytä koko vastaus

Voiko Pizzajauhoja käyttää leivonnassa?

Pizzan viime vuodet Suomessa ovat olleet yhtä juhlaa. Trendin vauhdittajana toimi vuonna 2015 julkaistu Saku Tuomisen ja Luca Platanian Pizze-kirja, joka innoitti lukemaan pizzan historiasta ja kokeilemaan monia uusia reseptejä. Helsinkiin taas on perustettu muutamakin pizzeria, joka vie makumatkalle aidon napolilaisen pizzan äärelle.

Kotikokit puolestaan metsästävät täydellistä pizzapohjaa keskustelupalstoilla. Vaikka suomalaiset ovat perinteisesti olleet varsin rentoja pizzan määritelmän suhteen, autenttiset makuelämykset kiinnostavat entistä enemmän. Vastauksena kasvavaan kysyntään kauppoihin saapui hiljattain Hungry Chefin hienojakoinen 00-vehnäjauho, jolla rapeiden pizzojen pyöräyttäminen onnistuu entistä helpommin.

Aikaisemmin 00-pizzajauhoja sai enimmäkseen erikoisliikkeistä, mutta nyt Hungry Chefin jauhoja saa 700 kaupasta ympäri maan. Jauhot tärkein osa taikinaa Numerot 00 tarkoittavat hienoa jauhatusta. Laadukkaan jauhon koostumus syntyy siitä, että tuotteeseen on käytetty kuoren sijaan vehnän ydintä, jolloin siinä on vähemmän rasvaa kuin karkeissa jauhoissa.00-jauhot sopivat hyvin leivontaan, sillä ne tuovat taikinaan juuri oikeanlaista sitkoa.

Ei ole samantekevää, millaista jauhoa pizzapohjaan käyttää. Hyvän pizzan salaisuus piilee 00-vehnäjauhoissa, jotka tekevän pohjan maukkaaksi. Hienoilla jauhoilla taikinasta tulee helpommin käsiteltävä, eikä se tartu joka paikkaan. “Hienojakoiset jauhot tekevät taikinasta kiinteän ja helposti muotoiltavan.

Taikina on vähän kuin muovailuvahaa”, kuvailee huippukokki Teemu Laurell, Top Chefiksikin kruunattu Laurell toimii osakkaana ja keittiömestarina ravintola Shelterissä Helsingin Katajanokalla. Paahda rapeaksi kivellä Laurellin suosikki on yksinkertainen pizza, jossa raaka-aineet pääsevät pääosaan.

“Omassa ihannepizzassani on gorgonzola- ja manchegojuustoa sekä hyvää tomaattikastiketta. Hyvä pohja syntyy oikeista suhteista, eli vähän hiivaa ja kohotus taikinalle. Sitten pizzakivellä pohjaan paahto, jotta se saa väriä ja rapeutta”, Laurell opastaa. Pizzan voi paistaa myös paljaalla pellillä, mutta pizzakiven etuna on se, että se lämmittää pohjaa tasaisesti ja imee siitä kosteutta.

Sekä pelti että pizzakivi tulee kuumentaa hyvin ennen pizzan paistamista. Täydellisen pohjan päälle voi latoa mitä vain. Ei pelkästään pizzaa Vaikka Hungry Chefin paketin kyljessä lukee pizzajauhoja, kannattaa antaa luovuuden kukkia, sillä 00-jauhot soveltuvat monenlaiseen leivontaan.

 1. Mantelikakkuun saa mehevän rakenteen, kun korvaa osan leivontajauhoista 00-jauhoilla”, Laurell vinkkaa.
 2. Hän käyttäisi hienojakoisia jauhoja myös pastan tekoon.
 3. Ja mikä jottei 00-jauhoilla pyöräyttäisi kuohkeita voisarvia, vohveleita, pullia ja keksejäkin.
 4. Esimerkiksi Nutella-keksit kahvintauon kyytipoikana ilahduttavat työkavereita milloin vain.
You might be interested:  Halpa Hyvä Ruoka Resepti?

Helpot Nutella-keksit 8-12 henkilölle Tarjoa maapähkinävoilla ja hasselpähkinöillä kuorrutetut keksit vaikkapa kahvikupposen kera. Valmistusaika on noin tunnin. Ainekset: 180 g Nutellaa 1 kananmuna 2½ dl Hungry Chef -pizzajauhoja Täyte: 6 rkl maapähkinävoita 3 rkl Nutellaa 3-4 rkl tomusokeria ½ dl hasselpähkinärouhetta koristeluun Vispaa Nutella ja kanamuna sekaisin, noin 2 minuuttia.

 1. Laita sekaan jauhot ja sekoita lastalla.
 2. Anna jähmettyä jääkaapissa kelmuun käärittynä 15-20 minuuttia.
 3. Valmista täyte.
 4. Vispaa maapähkinävoi ja Nutella sekaisin.
 5. Lisää vähitellen tomusokeri, sekoita tasaiseksi ja laita pursotinpussiin.
 6. Leikkaa jähmettynyt taikina 25 osaan, pyöritä pieniksi palloiksi ja paina pallojen keskelle sormenpäällä kuoppa.

Pursota kuoppaan täytettä ja ripottele päälle hasselpähkinärouhetta. Paista keksejä 170-asteisessa uunissa 10 minuutin ajan. Katso ohje videolta! Parhaan pizzapohjan ohjeen löydät täältä!
Näytä koko vastaus

Mikä on paras Pizzajauho?

Kaupallinen yhteistyö Lejos Hungry Chef & Asennemedia Kerronpa teille näin alkuun tarinan vuodelta 2008. Ilmoittauduin yliopiston kesäkurssille Roomaan. Itse johtamisen kurssi ei kiinnostanut kovinkaan paljon, vaan halusin päästä maistamaan vihdoin kunnollista, autenttista italialaista ruokaa. Saku Tuominen Pizza Resepti Saku Tuominen Pizza Resepti Niin suuri pizzan ystävä kuin olenkin ja niin innokas kotikokki kuin olenkin, himassa pizzan tekeminen ei ole koskaan onnistunut niin hyvin kuin toivoin. Tähän päivään saakka! Tein nimittäin viime viikolla ensimmäistä kertaa elämässäsi oikeasti onnistuneet pizzat, joiden äärellä mieskin huokaili. Saku Tuominen Pizza Resepti Saku Tuominen Pizza Resepti Pyörittelin ennen urakkaan ryhtymistä kädessäni Hungry Chef -vehnäjauhopakettia. Ei ole muuten mitä tahansa vehnäjauhoa, vaan maailman parasta, laadukkainta ja pizzan tekemiseen parhaiten sopivaa Tipo 00 -vehnäjauhoa. Jos mystinen “00” ei kerro mitään, niin kyseessä on siis erittäin hienoksi jauhettua nollanolla -vehnäjauhoa, joka luo pizzapohjaan taivaallisen sitkon.

Jos italialaiselta pizzamestarilta kysyy, niin mikään muu jauho ei kelpaa tarkoitukseen. Hyväksyn. Hungry Chef -pizzajauhot on pakattu kätevään ja mielestäni myös superhienoon pakettiin, jonka kaatonokka helpottaa annostelua. Pussi pitää jauhot tiiviisti sisällään, jolloin keittiön kaapit pysyvät siisteinä (trust me, näin hieno jauho todellakin pöllyää), eikä jauhoihin pääse pesimään mitään tai ketään.

Koettu on ja yyh, on muuten inhaa. Yhdestä pussista riittää tässä postauksessa olevan reseptin mukaan noin kahdeksaan pizzaan eli suljettavuusominaisuus on tervetullut. Edes minä en jaksa syödä niin paljon pizzaa kerrallaan. Saku Tuominen Pizza Resepti Saku Tuominen Pizza Resepti No mutta hei, siihen pizzan tekemiseen. Tällä kertaa lähdin projektiin todella tunnollisella mentaliteetilla. Jopa mittasin desin mitalla ainesosat taikinaan, ihan ennenkuulumatonta. Kuten muussakin välineurheilussa, myös pizzan tekemisessä tärkeintä on laadukkaat raaka-aineet ja pieteetillä suoritetut toimenpiteet.

Parhaat mahdolliset jauhot, check. Taikinan pitkä nostatusaika, check. Ohjeiden tarkka seuraaminen, check. Todella maistuvat, yksinkertaiset täytteet, check. Lukaisin inspiraatioksi pohjalle ennen käsien upottamista taikinaan Saku Tuomisen ja Luca Platanian Pizze-kirjan ohjeet, tuo opus on jokaisen pizzafanin raamattu.

Postauksen lopussa arvotaan kyseinen kirja, joten nyt on mahis voittaa se itselleen. Taikinan tein jääkaappiin jo edellisenä iltana. Sovelsin muutaman eri reseptin pohjalta itselleni reseptin, jossa on määrällisesti kahden hengen pizzapäivälliseen sopiva määrä aineksia. Saku Tuominen Pizza Resepti Saku Tuominen Pizza Resepti Täytteiden osalta pysyttelin hyvin klassisella ja maltillisella linjalla. Tärkeintä pizzassa on maistuva pohja sekä pari hyvää raaka-ainetta täytteenä. Vuosikymmenen takaisen matkan inspiroimana päätin tehdä klassisen Parma e Buffalan, mutta koska jääkaapissa sattui olemaan muutakin herkkua, niin projekti laajeni kolmeen eri pizzaan.

Italia on minulle ruokakulttuurina niin rakas maa, että uskokaa tai älkää, mutta jääkaapistani löytyy AINA montaa eri sorttia juustoa, anjoviksia, oliiveja, kapriksia sekä tomaatteja eri laatuina ja soosseina. Siksi noin vain yhtäkkiä uunissa valmistuikin myös Quattro Formaggi sekä Puttanesca. Jälkimmäiseen ei oikeaoppisesti saisi laittaa juustoa, koska kalaa ja äyriäisiä ei Italiassa koskaan sekoiteta keskenään (ei parmesaania kalaisan pastan päälle!), mutta koska mozzarellaa jäi hieman yli, niin rikoin tuon tärkeän säännön.

Pizza-anarkiaa. Saku Tuominen Pizza Resepti Tässä tulee meikäläisen tärkeimmät vinkit pizzaonnistumiseen kotona:

Laadukkaat raaka-aineet. Tarkoituksena on pitää homma simppelinä, siksi on todellakin väliä käyttääkö kunnon jauhoa, juustoa, oliiviöljyä ja tomaattikastiketta. Osta mielummin vähemmän täytteitä, mutta satsaa niihin jotka ostat. Taikinan sitko. Sitko tulee jauhojen hienosta jauhatusasteesta, taikinan vaivaamisesta sekä pitkästä nostatusajasta. Tee taikina jääkaappiin jo edellisenä päivänä tai jopa 2-3 päivää aikaisemmin. Todella suuri ero lopputuloksessa! Taikinan venyttäminen, ei kauliminen. Kauliminen poistaa taikinasta ilmakuplat, joiden halutaan pysyvät taikinassa ilmavuuden aikaansaamiseksi. Mahdollisimman kuuma uuni. Lämmitä uuni jo puoli tuntia etukäteen niin kuumaksi kuin saat. Unohda kiertoilma, joka kuivattaa. Käytä pizzakiveä, jos haluat panostaa vähän enemmän. Jos pizzakiveä ei ole, niin kuumenna pelti uunissa samalla kun lämmität uunin. Paista pohja ja tomaattikastike ensin, lisää herkät täytteet vasta myöhemmin. Koska kotioloissa uunia ei saa kuumemmaksi kuin 250 astetta, niin pizza vaatii pidemmän kypsytysajan (noin 7 min) kuin oikeaoppisissa pizzauuneissa (1-2 min). Tässä ajassa buffalamozzarella ehtii sulaa ja vettyä, ohut ilmakuivattu kinkku kuivahtaa. Eli paista ensin pohjaa muutaman minuutin ajan, lisää täytteet ja paista loppuun. Lisää yrtit vasta valmiin pizzan päälle. Tee tomaattikastike itse mahdollisimman laadukkaista tölkkitomaateista. Tuoreet tomaatit tuppaavat Suomessa olla vähän mauttomia, etenkin talvella. Älä keitä kastiketta, vaan kokeile tuorekastiketta (resepti alla). Säästät aikaa ja saat freessin maun.

Saku Tuominen Pizza Resepti Saku Tuominen Pizza Resepti Saku Tuominen Pizza Resepti Tuli aivan törkeän hyvää jokaisesta pizzasta! Yllä näkyvään Puttanescaan laitoin tomaattikastikkeen päälle anjoviksia, kaprista, kalamata-oliiveja ja jämät mozzarellasta. Quattro Formaggiin puolesta perinteistä gorgonzolaa, mozzarellaa, gruyerea sekä Västerbottensostia. Saku Tuominen Pizza Resepti Ja lopuksi vielä skaba! Kommentoi minkälainen on sinun lempipizzasi ja osallistut mukaan kilpailuun, jossa arvotaan Tuomisen ja Platanian Pizze-kirja, pizzaleikkuri sekä tietysti Hungry Chef -pizzajauhoja! Eli todellinen survival kit -kotipizzeriaan.
Näytä koko vastaus

Pitääkö Pitsapohja Esipaistaa?

“Tulos oli erinomainen” – – Olen yrittänyt keksiä keinoja helpottaa prosessia, lopputulokselta vaadin kuitenkin priimaa, hän kertoo kirjassa. Vappu saa pizzaan erityisen hyvän maun kahden keinon avulla. Ensimmäinen säästää hermoja: Jos pizzaa on ajatellut seuraavan päivän ruoaksi ja pohjasta haluaa todella hyvän, pizzapohja jätetään rauhassa kohoamaan yön yli.

 1. Testasin kohotusta yön yli ja ilman jääkaappia ja tulos oli erinomainen, Vappu kirjoittaa.
 2. Toinen pizzan maukkautta lisäävä asia on pohjan esipaistaminen.
 3. Vapun ohjeessa pohjaa paistetaan 2-3 minuuttia ennen täytteiden lisäämistä.
 4. Näin saat pohjasta rapean tavallisellakin uunilla, hän vinkkaa.
 5. Lopulta pizzan täyttämisessä ja paistamisessa ei mene kuin hetki.

Pizzaan ei kannata laittaa enempää kuin 2-3 täytettä, Pimiä kertoo kirjassa. Kuva: Viola Minerva Virtamo
Näytä koko vastaus

Miksi taikina pitää kohottaa kaksi kertaa?

Kohottamisesta monta mielipidettä – Raision tuotekehittäjä ja koeleipuri Niina Välikangas kommentoi kondiittorin lyhyen ja pitkän kohotuksen taktiikkaa kuvailemalla kahden kohotuksen hyötyjä seuraavasti. Taikinaa ei koskaan nostateta täyttä kahta kertaa, vaikka vehnäjauhopussin kyljessä niin sanotaankin.

Ondiittori Minna Lähteenmäki – Kohotuksella on kaksikin merkitystä: ensinnäkin sitko lepää ensimmäisessä kohotusvaiheessa, jolloin taikinasta on helpompi muovata mitä haluaa. Sitko antaa myös periksi eli pullan pinta ei repeile, kun sen antaa levätä. Toinen hyöty on, että taikinaan tulee myös ilmarakkuloita kun hiiva lähtee toimimaan ja kun siitä lähdetään leipomaan, niin ilmarakkulat menee moniksi pieniksi ilmarakkuloiksi, joka auttaa puolestaan jälkimmäistä nousuvaihetta.

You might be interested:  Guajillo-chili Broileri Resepti?

Välikankaan mukaan pullantekijöitä on moneen lähtöön ja varsinkaan kiireiset leipurit eivät malta odottaa kumpaakaan kohotusvaihetta riittävästi. – Sitten he ihmettelevät, kun pullat on pieniä ja tiiviitä. Valmiit pullat voi nousta huoneenlämmössä vaikka tunnin jopa puolitoista, niin sitten tulee kuohkeita ja hyviä.

 • Odotellessa voi lähteä vaikka kauppaan tai ulos, mutta jos vieressä kyttää, niin ei ehkä malta odottaa tarpeeksi kauan, kuvailee Välikangas.
 • Eski-Suomen marttojen erikoisneuvoja Hanni Kuronen kuuluu myös kahden pitkähkön kohotuksen koulukuntaan.
 • Urosellekin on tuttua, että joskus kohottaminen tehdään kiireen vuoksi vain kertaalleen.

– Kun esimerkiksi ruokakursseilla on tiukempi aikataulu, niin silloin on tehty yhden kohotuksen tyylillä. Ihan hyvä pullasta tulee niinkin. Mutta kyllä se oppikirjan mukainen ohje neuvoo kohottamaan kahdesti, Kuronen toteaa. Kurosenkin mukaan kahdesti kohottamalla pullasta tulee pehmeämpi ja kuohkeampi, ja erityisesti kohotus auttaa silloin, jos taikina on lipsahtanut liian kovaksi.

Yllä oppikirjan mukainen ohje neuvoo kohottamaan kahdesti. Marttojen erikoisneuvoja Hanni Kuronen – Kun antaa kohota oikein kunnolla ja pitkät ajat, niin se antaa sitten vähän anteeksi sitä taikinan kovuutta, Kuronen vinkkaa. Kuronen kertoo, että kohotus vaikuttaa paitsi pullan rakenteeseen myös sen makuun.

Erityisesti kohotuksen vaikutuksen maistaa leivissä, mutta myös pulla saa makua kohotuksen kautta.
Näytä koko vastaus

Kauanko pizzataikinan pitää kohota?

Ohje –

 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja durumvehnäjauhot.
 2. Alusta pizzataikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi eli n.30-40 minuuttia.
 3. Kauli pizzataikinasta yksi iso (uunipellillinen) tai 2-4 pienempää pizzapohjaa suoraan öljytyille pelleille. Kohota pohjia n.15 minuuttia ja lisää haluamasi täytteet.
 4. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla kypsäksi 12-15 min.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
Näytä koko vastaus

Milloin taikina on noussut tarpeeksi?

Pullataikinan pitää olla sopivan tiivistä Pullan leipomisessa on tärkeää, että taikina on sopivan tiivis. Kotitalousopettaja Anna-Liisa Ristisuon mielestä yksi muna riittää vallan mainiosti puoleen litraan nestettä. Silloin saadaan pehmeä taikina. Munat antavat väriä, mutta jos niitä käytetään liikaa, pulla kuivuu herkemmin.

 • Myös rasvan määrää kannattaa miettiä, sillä rasvainen taikina kohoaa hitaammin.
 • Puolen litran taikinaan riittää 150 grammaa.
 • Juhlapullaan rasvaa voi lisätä 200 grammaa.
 • Un taikinassa on vähemmän rasvaa, paistaminen onnistuu yleensä paremmin.
 • Juhlapullan paistolämpötila kannattaa valita alhaisemmaksi kuin keveämmästä taikinasta leivottujen.

Silloin pullat ehtivät myös nousta uunissa, eivätkä jää sisältä raa´ aksi. Pullataikinaa valmistettaessa kädenlämpöiseen liemeen lisätään ensin hiiva, jonka jälkeen mukaan sekoitetaan sokeri, munat sekä pieni määrä jauhoja. Vasta sen jälkeen lisätään rasva.

Hiiva nimittäin alkaa toimia paremmin, kun se ei heti joudu rasvapallojen saartamaksi. Taikina alustetaan tasaiseksi. Anna-Liisa Ristisuon mukaan vanha konsti käsin alustaessa toimii vielä tänäkin päivänä: Taikina on sopivaa, kun se alkaa irrota käsistä. Konetta käyttävien täytyy muistaa, ettei taikinaa vaivata liikaa, koska silloin sitko kuoleentuu eikä taikina nouse kunnolla.

Koneiden ohjeisiin kannattaa tutustua ja myös noudattaa niitä. Taikina nostatetaan liinalla peitettynä vedottomassa ja lämpimässä paikassa kuten kaikki hiivataikinat. Kun kämmenselällä painaa taikinan pintaa, eikä se enää palaudu, taikina on noussut tarpeeksi.
Näytä koko vastaus

Mikä on Perfetta pizza?

Suosituin yhdistelmä: Ananas–Aura-sinihomejuusto-pepperoni – Kotipizzan verkkokaupan ylivoimaisesti suosituin pizza on Perfetta, jonka täytteet asiakas voi valita itse. Kaikkein suosituin Perfetta sisältää vain yhden täytteen, kinkun. Kaikki Perfetta-pizzat mukaan laskettuna ananas on kuitenkin suosituin täyte.

 • Eskimäärin Perfettaan valitaan 3,1 täytettä.
 • Suosituin kolmen täytteen yhdistelmä on ananas–Aura-sinihomejuusto–pepperoni.
 • Ymmenestä suosituimmasta kolmen täytteen yhdistelmästä yhdeksän sisältää ananasta.
 • Ananaksen suosio vaihtelee jonkin verran alueittain.
 • Suosituinta ananas on Hämeessä, missä noin 38 prosenttia kaikista Perfetta-yhdistelmistä sisältää ananasta.

Vähiten ananasta tilataan Pohjois-Suomessa, missä se on mukana alle 33 prosentissa Perfetta-pizzoista.
Näytä koko vastaus

Missä järjestyksessä pizzan täytteet?

3. Juusto laitetaankin täytteiden alle – Suomalaiset valmistavat yleensä pizzansa levittämällä pohjan päälle ensin tomaattikastiketta, sitten täytteitä ja lopuksi juustoa. Monet huippukokit ovat kuitenkin sitä mieltä, että tämä järjestys ei läheskään aina toimi: Juusto pitäisikin laittaa täytteiden alle ja tomaattikastiketta tiputtaa pintaan vasta lopuksi.
Näytä koko vastaus

Miksi ananas ei kuulu pizzaan?

“Italiassa sinut hakattaisiin” – Kysymykseen siitä, kuuluuko ananas pizzaan, vastasi lähes 30 000 ihmistä. Tulos on melko selvä.67 prosenttia vastaajista laittaisi pizzaansa ananasta, 33 prosenttia ei. – Ananas on useasti se, joka pelastaa pizzan: makean ja suolaisen yhdistelmä on vaan niin taivaallinen! Säälin ihmisiä, jotka eivät ananaksesta tykkää – jäävät paljosta paitsi, eräs lukija kiteyttää.

Moni on kuitenkin eri mieltä. Eräs kuvaileekin, että ananas pizzassa on kuin oliivit pullassa. “Ananaksella on voimakas, imelä maku, joka luo hyvin voimakkaan ristiriitaisen makukokemuksen muiden täytteiden, varsinkin happamien kanssa. Makea, sokerinen maku kerta kaikkiaan ei sovi varsinkaan kitkerän aurajuuston kanssa yhteen.

Kyse ei ole makuasioista vaan gastronomiasta. Siksi vain junttisuomalaiset laittavat pizzaan ananasta.” “Ananas ei todellakaan kuulu pizzaan. Italiassa sinut hakattaisiin tuosta pyhäinhäväistyksestä.” “Ananas kuuluu kaalisalaattiin, kanakastikkeeseen ja pariin muuhun ruokaan, mutta ei koskaan pizzaan.
Näytä koko vastaus

Miksi taikinaa vaivataan?

Taikinan vaivaaminen Vaivaaminen on olennainen työvaihe, jotta taikinasta tulee helposti käsiteltävää ja joustavaa – ja jotta se kohoaa. Vaivaaminen venyttää gluteenisäikeitä ja saa niistä muodostumaan vahvan verkon. Taikinan kohotessa muodostuvat kaasukuplat koteloituvat gluteeniverkon sisään. Saku Tuominen Pizza Resepti Ensimmäinen vaivaaminen Kun olet sekoittanut taikinan ainekset kulhossa, taikina tulee vaivata kunnolla. Vaivaaminen muuttaa tahmean taikinan tasaiseksi ja kimmoisaksi. Kunnolla vaivattu taikina irtoaa kulhon reunoista.

 • Ikkunaruututestin avulla voit selvittää, onko taikinaa vaivattu tarpeeksi.
 • Vaivaamisen jälkeen taikinan tulee antaa levätä kulhossa (ensimmäinen kohotusvaihe).
 • Toinen vaivaaminen

Kun taikina on kohonnut kulhossa, kumoa se jauhotetulle pinnalle ja vaivaa sitä käsin. Käytä tässä vaiheessa mahdollisimman vähän jauhoja – vain sen verran, että taikina ei tartu. Jos lisäät taikinaan liikaa jauhoja, leivästä voi tulla kuivaa. Muotoile leipä ja aseta se pellille tai vuokaan.

 1. Tässä vaiheessa taikina kohotetaan toisen kerran.
 2. Alivaivattu taikina
 3. Jos taikinaa vaivataan liian vähän, se ei kohoa kunnolla, jolloin leivästä tulee lättänä ja suurihuokoinen.
 4. Ylivaivattu taikina
 5. Jos taikinaa vaivataan liian pitkään, gluteenisäikeet menevät helposti rikki, jolloin leivästä tulee murenevaa.
 6. Vaivaaminen Ankarsrumilla

Lisää ensin neste, siinäkin tapauksessa että käytät kuivahiivaa. Lisää kuivahiiva pakkauksen ohjeiden mukaan. Sekoita kuivahiiva aina ensin jauhoihin. Käytä aina taikinaveistä riippumatta siitä, valitsetko vaivaamiseen taikinakoukun vai taikinarullan. Taikinaveitsi auttaa siirtämään taikinaa kulhon keskiosaan, jossa rulla tai koukku työstää sitä. Saku Tuominen Pizza Resepti Käytä taikinarullaa, kun vaivaat pienempää leipätaikinaa, pullataikinaa tai taikinaa, johon tulee voita. Taikinarullaa voi käyttää myös suurempaan kakku- tai piirakkataikinaan. Varsi, johon taikinarulla kiinnitetään, on liikuteltava. Sen voi myös lukita haluttuun asentoon työstettävänä olevan taikinan mukaan.

 • Lisää ensin neste ja sitten hiiva.
 • Äynnistä Assistent matalalla nopeudella ja vedä vartta muutaman kerran itseäsi kohti, jotta hiiva liukenee kunnolla.
 • Lisää tämän jälkeen jauhot ja mahdolliset mausteet.
 • Jos leivot pullia, lisää pehmeä voi pieninä paloina vasta, kun muut ainekset ovat sekoittuneet.
 • Anna laitteen pyöriä pienellä nopeudella.

Kun näet, että taikina alkaa nousta ylöspäin kulhon sisäreunoja pitkin, lukitse taikinarulla 2–5 cm:n päähän kulhon reunasta. Kun lukitset varren, taikinalla on tilaa tulla vaivatuksi ilman, että se nousee ulos kulhosta. Saatat joutua säätämään rullaa useamman kerran vaivaamisen aikana.

Liikuttele myös veistä hieman edestakaisin, jotta taikina irtoaa kulhon reunasta. Aseta ajastimeen 8–10 minuuttia ja anna Assistentin vaivata taikinaa sen aikaa. Huomaat hetken kuluttua, että aluksi tahmealta vaikuttanut taikina alkaa muuttua kiinteämmäksi ja tasaisen pehmeäksi. Lisää mahdollinen suola vasta vaivaamisen viime minuuteilla.

Suola auttaa säilyttämään jo muodostuneet gluteenisäikeet, mutta se voi estää niitä muodostumasta, jos se lisätään ennen vaivaamisvaihetta. Vaivaaminen taikinakoukulla Saku Tuominen Pizza Resepti Taikinakoukku on tarkoitettu suurten ja raskaiden taikinoiden vaivaamiseen. Kiinnitä taikinaveitsi ja -koukku paikoilleen vartta lukitsematta. Lisää ensin neste ja sitten hiiva. Käynnistä Assistent pienellä nopeudella ja vedä vartta muutaman kerran itseäsi kohti, jotta hiiva liukenee kunnolla.

You might be interested:  Green Monster Smoothie Resepti?

Lisää tämän jälkeen jauhot ja mahdolliset mausteet. Toisin kuin taikinarulla, joka lähinnä pyörittää taikinaa, taikinakoukku venyttää sitä. Kun lisäät jauhot, aseta taikinakoukku kulhon keskelle ja lukitse se tähän asentoon. Saatat joutua säätämään koukun paikkaa useamman kerran vaivaamisen aikana. Liikuttele myös veistä hieman edestakaisin, jotta taikina irtoaa kulhon reunasta.

Lisää mahdollinen suola vasta vaivaamisen lopussa. Suola auttaa säilyttämään jo muodostuneet gluteenisäikeet, mutta se voi estää niitä muodostumasta, jos se lisätään ennen vaivaamisvaihetta. Jos taikinassasi on 1 ½ litraa nestettä tai enemmän, jaa se kahtia ja kohota se kahdessa kulhossa.
Näytä koko vastaus

Pitääkö Pizzataikina kohottaa?

Pizzataikinan kohotus voi kestää useamman päivän – Gabriele Boncin reseptillä pizzataikinaa kohotetaan yhden vuorokauden verran jääkaapissa. Jos aikaa ja malttia riittää, kannattaa taikinan antaa kohota kylmässä useamman päivän ajan. Tällöin pizzapohjaan saa parhaiten ohuita ja isoja kuplia, joka on yksi hyvän pizzataikinan laadunmittareista.

 • Pizzataikinaa voi kohottaa kylmässä jopa 3-5 päivää.
 • Sivumaku-bloggaaja Jani Kinnunen on kokeillut kolmen päivän kohotussessiota ja totesi metodin toimivaksi.
 • Taikinan koostumus on hyvin löysä ja pintaatäynnä kuplia.
 • Tässä vaiheessa ei kannata mokata.
 • Itse tyrin, vaikka kuinka yritin pitää taikinaa hellävaroen.

Koostumus oli niin löysää, että jouduin ottamaan venyttelyn pariin kertaan uusiksi, mikä tuhosi kuplia. Katastrofia tästä ei pääse syntymään, koska taikinan rakenne on ilman kupliakin parempi kuin nopeasti kohotettu. Kolmen päivän kohotuksen edut vaihtuvat lähelle yhden päivän taikinaa.
Näytä koko vastaus

Voiko taikina kohota yön yli?

Taikina voi vaikuttaa paksummalta, kun ainekset ovat kylmiä. Pyri kuitenkin tavanomaiseen jauhomäärään. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli. Taikina kohoaa myös jääkaapissa ollessaan.
Näytä koko vastaus

Miten saada ohut Pizzapohja?

Pizzapohja (pellillinen) – Ainekset : 25 g tuorehiivaa 2 dl vettä 1 tl suolaa 3 rkl öljyä 5 dl vehnäjauhoja Valmistusohje : Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja öljy. Sekoita vehnäjauhot joukkoon ja tarvittaessa enemmän kuin (5 dl) niin, että taikina ei jää sormiin kiinni. Saku Tuominen Pizza Resepti
Näytä koko vastaus

Missä vaiheessa oregano pizzaan?

Pizza-ammattilaisen 6 salaisuutta –

Käytä hiivaa puolet normaalista, tee taikina kylmään veteen ja kohota yön yli jääkaapissa. Pitkä kohotus antaa taikinalle makua. Hyvä kastike takaa herkullisen pizzan. Hauduta huolellisesti, maistele ja lisää tarvittaessa mausteita ja tilkka punaviinietikkaa. Jos pizzassasi on paljon täytteitä, laita juusto niiden alle. Pohjan läpi tuleva lämpö sulattaa juuston, mutta ei paista sitä kovaksi. Lisää oregano pizzaan ennen paistamista. Yrtti sulautuu ihanasti juustoon. Älä laita pizzaan kaikkia lempimakujasi, vaan valitse muutama laadukas täyte. Italiassakin pizzan täytteet voi laskea yhden käden sormilla. Vaivaa taikina ja tee kastike etukäteen. Illalla muotoilet vain pohjat, levität täytteet ja paistat. Nälkä talttuu puolessa tunnissa!

Näytä koko vastaus

Millä tasolla pizza paistetaan?

PERHEPIZZOJEN VALMISTUSOHJE – Valmista pizza mieluiten suoraan pakastimesta.1. Poista pakkaus ja muovi pizzan ympäriltä.2. Lämmitä pizzaa uunipellillä tai ritilällä uunin keskiosassa noin 12-15 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut. Huom! Paista pizza uunin alaosassa, mikäli haluat oikein rapean pohjan. Paistoaika saattaa vaihdella uunin tehosta riippuen.
Näytä koko vastaus

Pitääkö Pitsapohja Esipaistaa?

“Tulos oli erinomainen” – – Olen yrittänyt keksiä keinoja helpottaa prosessia, lopputulokselta vaadin kuitenkin priimaa, hän kertoo kirjassa. Vappu saa pizzaan erityisen hyvän maun kahden keinon avulla. Ensimmäinen säästää hermoja: Jos pizzaa on ajatellut seuraavan päivän ruoaksi ja pohjasta haluaa todella hyvän, pizzapohja jätetään rauhassa kohoamaan yön yli.

 • Testasin kohotusta yön yli ja ilman jääkaappia ja tulos oli erinomainen, Vappu kirjoittaa.
 • Toinen pizzan maukkautta lisäävä asia on pohjan esipaistaminen.
 • Vapun ohjeessa pohjaa paistetaan 2-3 minuuttia ennen täytteiden lisäämistä.
 • Näin saat pohjasta rapean tavallisellakin uunilla, hän vinkkaa.
 • Lopulta pizzan täyttämisessä ja paistamisessa ei mene kuin hetki.

Pizzaan ei kannata laittaa enempää kuin 2-3 täytettä, Pimiä kertoo kirjassa. Kuva: Viola Minerva Virtamo
Näytä koko vastaus

Miksi Pullataikinaa pitää vaivata?

Jätä pullataikina löysäksi ja vaivaa kunnolla – Pullataikina saa jäädä löysäksi. Löysä taikina voi tuntua keskeneräiseltä, mutta siitä syntyvät parhaat pullat. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa kunnolla joka välissä. Jauhoja ei välttämättä tarvita yhtä paljon kuin ohjeessa, vaan taikina on valmista, kun se on pehmeää, kimmoissa ja irtoaa kulhon reunoista.
Näytä koko vastaus

Voiko pullaa vaivata liikaa?

Pullataikinan pitää olla sopivan tiivistä Pullan leipomisessa on tärkeää, että taikina on sopivan tiivis. Kotitalousopettaja Anna-Liisa Ristisuon mielestä yksi muna riittää vallan mainiosti puoleen litraan nestettä. Silloin saadaan pehmeä taikina. Munat antavat väriä, mutta jos niitä käytetään liikaa, pulla kuivuu herkemmin.

Myös rasvan määrää kannattaa miettiä, sillä rasvainen taikina kohoaa hitaammin. Puolen litran taikinaan riittää 150 grammaa. Juhlapullaan rasvaa voi lisätä 200 grammaa. Kun taikinassa on vähemmän rasvaa, paistaminen onnistuu yleensä paremmin. Juhlapullan paistolämpötila kannattaa valita alhaisemmaksi kuin keveämmästä taikinasta leivottujen.

Silloin pullat ehtivät myös nousta uunissa, eivätkä jää sisältä raa´ aksi. Pullataikinaa valmistettaessa kädenlämpöiseen liemeen lisätään ensin hiiva, jonka jälkeen mukaan sekoitetaan sokeri, munat sekä pieni määrä jauhoja. Vasta sen jälkeen lisätään rasva.

Hiiva nimittäin alkaa toimia paremmin, kun se ei heti joudu rasvapallojen saartamaksi. Taikina alustetaan tasaiseksi. Anna-Liisa Ristisuon mukaan vanha konsti käsin alustaessa toimii vielä tänäkin päivänä: Taikina on sopivaa, kun se alkaa irrota käsistä. Konetta käyttävien täytyy muistaa, ettei taikinaa vaivata liikaa, koska silloin sitko kuoleentuu eikä taikina nouse kunnolla.

Koneiden ohjeisiin kannattaa tutustua ja myös noudattaa niitä. Taikina nostatetaan liinalla peitettynä vedottomassa ja lämpimässä paikassa kuten kaikki hiivataikinat. Kun kämmenselällä painaa taikinan pintaa, eikä se enää palaudu, taikina on noussut tarpeeksi.
Näytä koko vastaus

Voiko Pitsataikinan tehdä edellisenä päivänä?

Taivaallisen hyvä italialainen pizzapohja syntyy durumvehnäjauhoista. Hienojakoinen jauho parantaa pizzapohjan makua ja tekee taikinasta helpommin työstettävämmän. Myllyn Paras Durumvehnäjauhot on suunniteltu juuri esimerkiksi pizzan ja patonkien tekoon.

Pizzataikinan kannattaa antaa nousta rauhassa. Halutessasi voit tehdä taikinan valmiiksi jo edellisenä päivänä ja antaa taikinakulhon seistä jääkaapissa peitettynä yön yli. Etukäteen tehdystä pizzataikinasta valmistettava pizza onkin varsin helppo tarjottava vaikkapa kotona järjestettävään kisastudioon, elokuvailtaan tai illanistujaisiin ystävien kanssa.

Pizzaan sopivia täytteitä riittää: Tomaattikastikkeen ja hyvän mozzarella-juuston lisäksi kannattaa kokeilla vaikkapa savulohta, tonnikalaa, Parman kinkkua ja artisokkaa. Tästä reseptistä syntyy yksi pellillinen pizzaa tai vastaavasti 2-4 pienempää pizzaa.
Näytä koko vastaus