Sämpylä Resepti Yön Yli?

Sämpylä Resepti Yön Yli

Voiko Sämpylätaikinaa kohottaa yön yli?

Kukapa ei pitäisi tuoreiden sämpylöiden tuoksusta aamulla! 13–21 h | Helppo Aamuisin, jos ei ole viikonloppu tai loma, on harvemmin vain aikaa tehdä sämpylätaikina ja vielä kohottaa sämpyläpullaset moneen kertaan kunnon kuohkeuden takaamiseksi. Tai viikonloppuisin haluaa vain nauttia pitkistä rauhallisista aamuista.
Näytä koko vastaus

Voiko sämpylöitä kohottaa liikaa?

Liian pitkä nostatus – Vaikka pullien kohottaminen on tärkeässä roolissa leivonnaisten onnistumisen suhteen, ei sen kohdalla kannata sortua ylilyönteihin. Pariksi tunniksi kohoamaan jätetyistä pullista tulee harvoin sellaisia kuin on toivottu. – Siinä on se riski, että ne kohoavat yli ja laskevat siinä vaiheessa, kun ne laitetaan uuniin.
Näytä koko vastaus

Miten saada kuohkeat sämpylät?

Sämpylätaikina kannattaa jättää pehmeäksi – Alusta taikinaa ensin puuhaarukalla muutama minuutti. Lisää vehnäjauhoja hieman ja vaivaa sitten taikinaa 5–10 minuuttia käsin. Sämpylöistä tulee kuohkeita, kun lisäät jauhoja vähitellen ja jätät sämpylätaikinan pehmeäksi. Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai leivinliinalla ja anna taikinan kohota verkkaisesti vedottomassa ja kohtuullisen lämpimässä – ei kuitenkaan kuumassa – paikassa ainakin tunnin ajan. Kun kohotettua sämpylätaikinaa painaa kevyesti sormella, ja sormen jättämä kuoppa häviää nopeasti, on kohotus ollut riittävä.
Näytä koko vastaus

Voiko Sämpylätaikinan tehdä illalla valmiiksi?

Ohje. TEE TAIKINA ILLALLA VALMIIKSI : Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Hiivaa tarvitaan normaaliin leivontaan nähden hieman vähemmän.
Näytä koko vastaus

Kauanko taikinaa voi kohottaa?

Maaliskuun alussa valittu pizzamestari korostaa taikinan merkitystä pizzan valmistuksessa. Pizzamestari 2017 -tittelistä kisattiin Fastfood & Café & Ravintola -ammattimessuilla 8.–9.3.2017. Voiton vei intohimoisesti työhönsä suhtautuva Davide Sindoni Sergio’s-ravintolasta Turusta.

Tuomariston pisteet Sindoni keräsi itsevarmoilla otteilla. – Oli hienoa seurata Daviden itsevarmaa työskentelyä ja huomata hänen kunnioituksensa raaka-aineita kohtaan, tuomariston puheenjohtaja, huippukokki Pekka Terävä kertoi voittajasta. Miten täydellinen pizza valmistuu? – Täydellinen pizza on raaka-aineiden ja kypsyyden oikea tasapaino.

Taikina on tärkeässä osassa ja pizzapohja on tärkein asia koko pizzassa. Jauhojen oikea valinta, hiivan oikea käyttö, taikinan kohotus ja käymisen ajoittaminen ovat kaikki lopputuloksen kannalta tärkeitä asioita, Sindoni kertoo. Sindonin puheesta kumpuaa kunnioitus raaka-aineita kohtaan.

 1. Tärkeimmäksi tekijäksi nousee taikina.
 2. Se on täydellisen pizzan salaisuus.
 3. Saku Tuomisen ja Luca Platanian Pizze-kirjassa on haastateltu italialaisia pizza-ammattilaisia.
 4. Taikina nousee myös ensimmäiseksi asiaksi, mikä nostetaan esille, kun puhutaan hyvästä pizzasta italialaisten pizzamestareiden keskuudessa.

Taikinasta lähtee kaikki. Hyvä taikina syntyy jauhoista ja hiivasta, mutta ei pelkästään niistä. Tarvitaan myös vaivausta sekä aikaa kohoamiseen. Näistä yhdessä syntyy täydellinen taikina. Jauhojen valinta on tärkeää. Hyvässä pizzajauhossa on tarpeeksi proteiinia.

 • Proteiinin määrä korostuu mitä pidempään taikinan antaa nousta.
 • Myös proteiinin laatu on merkittävä osa hyvää pizzajauhoa.
 • Jauhojen valinta on aina henkilökohtainen valinta, mutta yleinen neuvo on valita puolikarkeita vehnäjauhoja tai täysjyväjauhoja, Sindoni sanoo.
 • Davide sai tuomariston hyväksynnän etenkin tavastaan käsitellä raaka-aineita.

Kuva: Roni Lehti Kun ainekset ovat kasassa, ne pitää yhdistää taikinaksi. Se tapahtuu taikinaa vaivaamalla. Vaivaamisen seurauksena taikinaan tulee oikeanlainen sitko, verkkomainen rakenne. Sen jälkeen taikinan annetaan kohota, jotta siihen syntyy oikeanlainen maku.

Taikinaan ilmestyy ilmakuplia eli hiilidioksidia sekä se lähtee käymään, jolloin siihen syntyy alkoholia ja erilaisia happoja, jotka tekevät oikeanlaisen maun. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Hiivan määrällä, käymislämpötilalla ja käytettyjen jauhojen laadulla on merkitystä. Riippuen siitä millaista pizzaa haluat, kohoamisaika vaihtelee tunnista alle vuorokauteen huoneenlämmössä.

Kylmässä taikinaa voi kohottaa pidempäänkin. Sindonin ohje on noin 24 asteessa eli huoneenlämmössä vähintään 6 tuntia. Sindonin ohje isolle taikinalle noin 20 kpl 200 g:n pizzoja 3 kg vehnäjauhoja 1490 g vettä 7,5 g hiivaa 100 g ekstra-neitsytoliiviöljyä 60 g merisuolaa Pizzan päälle laitettavien täytteiden kanssa Sindoni ei ole niin tarkka.

 • Pizza on muuttanut muotoaan perinteisestä pizzasta kohti gourmet-pizzaa.
 • Jos raaka-aine on valittu hyvän maun ja tunteen mukaan, hyvä pizza ei sulje pois mitään raaka-ainetta.
 • Italian Napolia sanotaan pizzan kodiksi.
 • Rosoinen Napoli kätkee sisäänsä useita maailmankuuluja pizzerioita.
 • Yksi Sindonin omista suosikeista löytyy sieltä, toinen on Suomessa.

– Da Michele -pizzeriassa Napolissa olen syönyt parhaan pizzani. Ja mielestäni Suomessa ravintola Sergiossa Turussa oli parhaat pizzat jo ennen kuin työskentelin siellä. Lähteet: Davide Sindoni sekä Pizze (Otava) Suomen pizzamestaruus meni Turkuun. Kuva: Roni Lehti
Näytä koko vastaus

Kauanko Sämpylätaikinaa pitää kohottaa?

Sämpylät ilman hiivaa tai vaivausta – Perussämpylöiden leipominen kannattaa ajoittaa rauhalliseen hetkeen, sillä taikinan vaivaus, kohotus ja paistaminen vie yllättävän pitkän ajan. Sämpylätaikina on kuitenkin mahdollista tehdä myös nopeasti. Sämpylät ilman hiivaa kohotetaan leivinjauheen avulla ja ne ovat valmiita puolessa tunnissa.

Mikä parasta, taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan ne valmistuvat sekoittamalla ainekset yhteen. Yön yli -sämpylät valmistuvat nekin nopeasti, edellyttäen toki, että olet edellisenä päivänä hieman ennakoinut. Tee sämpylätaikina valmiiksi illalla ja kohota se hissukseen jääkaapissa. Taikinaa ei tarvitse vaivata, riittää kun sekoitat ainekset yhteen ja nostat taikinakulhon peiteltynä jääkaappiin.

Taikina kohoaa kuivahiivan avulla kylmässäkin, mutta se vaatii vain hieman enemmän aikaa. Kahdeksan tuntia on minimi, mutta taikina säilyy hyvänä pidempäänkin. Kohonnut taikina on valmis paistettavaksi sellaisenaan. Nostele taikinasta leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille nokareita ja paista kuten tavalliset sämpylät.

  Resepti
  Näytä koko vastaus

  Mistä tietää että pulla on kohonnut?

  Kohota vedottomassa paikassa Kohotus on valmis, kun pullataikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
  Näytä koko vastaus

  Voiko taikinaa vaivata liikaa?

  Pullataikinan pitää olla sopivan tiivistä Pullan leipomisessa on tärkeää, että taikina on sopivan tiivis. Kotitalousopettaja Anna-Liisa Ristisuon mielestä yksi muna riittää vallan mainiosti puoleen litraan nestettä. Silloin saadaan pehmeä taikina. Munat antavat väriä, mutta jos niitä käytetään liikaa, pulla kuivuu herkemmin.

  Myös rasvan määrää kannattaa miettiä, sillä rasvainen taikina kohoaa hitaammin. Puolen litran taikinaan riittää 150 grammaa. Juhlapullaan rasvaa voi lisätä 200 grammaa. Kun taikinassa on vähemmän rasvaa, paistaminen onnistuu yleensä paremmin. Juhlapullan paistolämpötila kannattaa valita alhaisemmaksi kuin keveämmästä taikinasta leivottujen.

  Silloin pullat ehtivät myös nousta uunissa, eivätkä jää sisältä raa´ aksi. Pullataikinaa valmistettaessa kädenlämpöiseen liemeen lisätään ensin hiiva, jonka jälkeen mukaan sekoitetaan sokeri, munat sekä pieni määrä jauhoja. Vasta sen jälkeen lisätään rasva.

  Hiiva nimittäin alkaa toimia paremmin, kun se ei heti joudu rasvapallojen saartamaksi. Taikina alustetaan tasaiseksi. Anna-Liisa Ristisuon mukaan vanha konsti käsin alustaessa toimii vielä tänäkin päivänä: Taikina on sopivaa, kun se alkaa irrota käsistä. Konetta käyttävien täytyy muistaa, ettei taikinaa vaivata liikaa, koska silloin sitko kuoleentuu eikä taikina nouse kunnolla.

  Koneiden ohjeisiin kannattaa tutustua ja myös noudattaa niitä. Taikina nostatetaan liinalla peitettynä vedottomassa ja lämpimässä paikassa kuten kaikki hiivataikinat. Kun kämmenselällä painaa taikinan pintaa, eikä se enää palaudu, taikina on noussut tarpeeksi.
  Näytä koko vastaus

  Pitääkö sämpylöitä voidella?

  Voitele sämpylät vedelläRapea kuori syntyy helpommin, jos voitelet sämpylät vedellä ennen paistamista. Voitelu on kuitenkin makuasia.
  Näytä koko vastaus

  Mitä siirapin tilalle sämpylöihin?

  Kermaviili: smetanalla, ranskankermalla, jogurtilla ja kermamunaseoksella. Siirappi : Fariinisokerilla mitä on sekoituttu kuumaan veteen. Hunajalla jos maku sopii.
  Näytä koko vastaus

  Miksi sämpylät ei nouse?

  Miksi taikina ei kohoa? – – Taikinaan on käytetty liian kylmiä raaka-aineita, esimerkiksi nestettä ei ole lämmitetty riittävästi (37 astetta).– Taikinaan käytetty neste on ollut liian kuumaa, jolloin hiiva solut ovat tuhoutuneet.– Taikinan kohotuspaikka on ollut liian kylmä ja vetoinen. – Taikina on liian kova, siihen on käytetty liikaa jauhoja.
  Näytä koko vastaus

  Miksi sämpylät jää raa aksi?

  Leipä on tiivistä ja painavaa – Ensimmäiseksi tulee mieleen, että et ole kohottanut leipiä tarpeeksi. Muista painaumatesti! Toinen syy voi olla taikinan sitkossa. Et ole vaivannut taikinaa riittävästi tai olet väsyttänyt taikinan sitkon vaivaamalla sitä liikaa.
  Näytä koko vastaus

  Miksi taikina pitää kohottaa kaksi kertaa?

  Kohottamisesta monta mielipidettä – Raision tuotekehittäjä ja koeleipuri Niina Välikangas kommentoi kondiittorin lyhyen ja pitkän kohotuksen taktiikkaa kuvailemalla kahden kohotuksen hyötyjä seuraavasti. Taikinaa ei koskaan nostateta täyttä kahta kertaa, vaikka vehnäjauhopussin kyljessä niin sanotaankin.

  Kondiittori Minna Lähteenmäki – Kohotuksella on kaksikin merkitystä: ensinnäkin sitko lepää ensimmäisessä kohotusvaiheessa, jolloin taikinasta on helpompi muovata mitä haluaa. Sitko antaa myös periksi eli pullan pinta ei repeile, kun sen antaa levätä. Toinen hyöty on, että taikinaan tulee myös ilmarakkuloita kun hiiva lähtee toimimaan ja kun siitä lähdetään leipomaan, niin ilmarakkulat menee moniksi pieniksi ilmarakkuloiksi, joka auttaa puolestaan jälkimmäistä nousuvaihetta.

  Välikankaan mukaan pullantekijöitä on moneen lähtöön ja varsinkaan kiireiset leipurit eivät malta odottaa kumpaakaan kohotusvaihetta riittävästi. – Sitten he ihmettelevät, kun pullat on pieniä ja tiiviitä. Valmiit pullat voi nousta huoneenlämmössä vaikka tunnin jopa puolitoista, niin sitten tulee kuohkeita ja hyviä.

  Odotellessa voi lähteä vaikka kauppaan tai ulos, mutta jos vieressä kyttää, niin ei ehkä malta odottaa tarpeeksi kauan, kuvailee Välikangas. Keski-Suomen marttojen erikoisneuvoja Hanni Kuronen kuuluu myös kahden pitkähkön kohotuksen koulukuntaan. Kurosellekin on tuttua, että joskus kohottaminen tehdään kiireen vuoksi vain kertaalleen.

  – Kun esimerkiksi ruokakursseilla on tiukempi aikataulu, niin silloin on tehty yhden kohotuksen tyylillä. Ihan hyvä pullasta tulee niinkin. Mutta kyllä se oppikirjan mukainen ohje neuvoo kohottamaan kahdesti, Kuronen toteaa. Kurosenkin mukaan kahdesti kohottamalla pullasta tulee pehmeämpi ja kuohkeampi, ja erityisesti kohotus auttaa silloin, jos taikina on lipsahtanut liian kovaksi.

  1. Yllä oppikirjan mukainen ohje neuvoo kohottamaan kahdesti.
  2. Marttojen erikoisneuvoja Hanni Kuronen – Kun antaa kohota oikein kunnolla ja pitkät ajat, niin se antaa sitten vähän anteeksi sitä taikinan kovuutta, Kuronen vinkkaa.
  3. Uronen kertoo, että kohotus vaikuttaa paitsi pullan rakenteeseen myös sen makuun.

  Erityisesti kohotuksen vaikutuksen maistaa leivissä, mutta myös pulla saa makua kohotuksen kautta.
  Näytä koko vastaus

  Missä asteessa sämpylät paistetaan?

  Sämpylöiden paistolämpötila Missä asteessa sämpylät kannattaa paistaa? Vaihtelee hieman ohjeesta riippuen, mutta keskimäärin sämpylöiden paistolömpötila on 210-225 astetta, uunin keskiosan ritiläosa ja paistoaika n.10-15 min sämpylöiden koosta riippuen. : Sämpylöiden paistolämpötila
  Näytä koko vastaus

  Voiko oliiviöljyä käyttää Sämpylätaikinaan?

  Kommentteja ja keskustelua – Anonymous kirjoitti 6.10.2018 – 09:16 Reseptissä on aivan liikaa jauhoja!

  Vastaa

  Anonymous kirjoitti 20.11.2017 – 12:33 Todella suuri annos esim. suuremmalle porukalle. Irkku

  Vastaa

  Anonymous kirjoitti 20.4.2017 – 10:57 Olen tehnyt n.5000-7000 sämpylää tämän reseptin eri versioilla kotiin ja juhliin viimeisen 10 vuoden aikana. Itse teen pari muutosta: vähemmän jauhoja, öljynä oliiviöljyä ja hieman enemmän kuin reseptissä, enemmän hiutaleita (yleensä ruis, mutta kaura sopii myös) ja ensimmäinen nostatus ajan kanssa vesihauteessa, kulho peitetty kelmulla.

  Tehostaa nostatusta. Nostatuksiin sekä pellillä että kulhossa riittävästi aikaa (tunti kumpaankin tms). Sämpylöiden muotoilussa käytän jauho-ruishiutaleseosta runsaasti. Tykkään itse paistaa pohjan hieman ruskeaksi, jolloin kuoresta tulee ihanan rapea, mutta lyhyempikin paistoaika riittää. Silloin ovat vain pehmeitä.

  Resepti on hioutunut ajan kanssa mielestäni paremmaksi, makuasia toki. Kahden eri jauhon käyttö ei ole välttämätöntä mielestäni, pelkkä puolikarkea riittää. Erittäin hyvä pohjaresepti.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 18.5.2015 – 18:58 Hampunsiemeniä ja kroppa kiittää.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 17.10.2014 – 15:31 Vahva oliiviöljy sopi sämpylöihin täydellisesti. Hyvä resepti.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 20.7.2014 – 12:52 Paras sämpyläresepti ikinä!!:)

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 29.6.2014 – 12:58 Anonyymi kirjoitti 15.11.2013 – 15:37 Ihana resepti! Juuri on kohoamassa.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 12.9.2013 – 11:16 Ihana resepti! Tein tästä paljon ihania sämpylöitä.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 29.7.2013 – 17:24 kiitos ohjeesta! Juuri ovat kohoamassa, laitoin 6 dl ruisjauhoja, 3 dl ruisleseitä ja 3 dl hiivaleipäjauhoja sekä pellavansiemeniä, välillä näinkin, katsotaan mitä tulee;)

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 17.1.2013 – 19:06 Kiitos ihanasta reseptistä! Meni kyllä hermot siinä veden lämmittämisessä, siitä tuli aina liian kylmää. Enkä edes tiedä mitä Durumjauhot on, mutta korvasin vehnäjauholla. NAMNAM tosi hyviä sämpylöitä!

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 15.12.2012 – 17:29 Tein ruis-sämpylät. Ainakin vieraat kehuivat hyviksi. t:sv ps. katso aikasempi kommentti.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 15.12.2012 – 15:26 Tekeillä, laitoin 10 desiä sämpyläjauhoa, 2 desiä ruisjauhoa. Katotaan mitä tulee. t:sv

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 16.9.2012 – 13:40 Kiitos hyvästä ohjeesta! Tosi hyviä ovat.:)

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 2.6.2012 – 12:46 Hyvä perusresepti. Durum-jauhoja ei ollut, joten käytin puolikarkeita jauhoja. Lisäsin taikinaan juustoraastetta ja hiennonnettuja yrttejä (tuoretta timjamia ja rosmariinia). Hyvää tuli!

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 20.4.2012 – 17:33 Anonyymi kirjoitti 19.3.2012 – 14:52 Hyvä resepti! Laitoin vaan 11 dl puolikarkeita ja 3 dl ruisjauhoa, niin ei tule ihan niin vaaleita. Panin vielä aur.kukan siementen tilalle seesaminsiemeniä.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 22.2.2012 – 14:58 Tuli tosi hyviä. Selkeä ohje oli kyllä! Ensi kertaa leivoin nyt sämpylöitäkin. NAM NAM. Suosittelen!

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 12.1.2012 – 10:29 Kiitos tästä mainiosta ohjeesta. Teimmme sämpylöitä ahkerasti ja kylläpä ne maistuivatkin! On hyvä, että tällaisia reseptipalstoja on olemassa.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 14.12.2011 – 16:06 Anonyymi kirjoitti 7.11.2011 – 12:52 Hyvä ohje, kiitos!! Sovelsin niin, että laitoin eilisen perunamuussin jäämät (vaati hieman enemmän jauhojen käyttöä tosin, ja pidemmän kypsymisajan), tuli tosi hyviä!

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 17.10.2011 – 19:32 Anonyymi kirjoitti 24.8.2011 – 09:14 Anonyymi kirjoitti 19.8.2011 – 17:30 Oli tosi hyvii sämpylöitä (lisättiin vähä juustoo ja porkkanaa).

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 6.7.2009 – 15:12 Hyvä, yksinkertainen ohje! Itse korvasin puolet jauhoista kaura-, vehnä- ja ruisleseillä ja voitelin sämpylät vedellä jonka jälkeen ripottelin pinnalle pellavansiemeniä. Hyviä tuli. Käytin kuivahiivaa ja sillä onnistui mainiosti.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 28.1.2009 – 16:18 Hyvä resepti myös näin poikamiehelle, teen aina puolikkaan taikinan ja hyviä tulee.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 5.12.2008 – 15:50 Todella herkullisia ja kuohkeita sämpylöitä. Kiitoksia vaan reseptistä. =)

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 18.10.2008 – 15:11 Herkullisia sämpylöitä. Vaihdoin auringonkukansiementen tilalle spelttihiutaleita.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 22.9.2008 – 18:17 Hyvä resepti. Kun asun yksin, niin teen vain puolikkaan taikinan kerralla. Suolaa en ole laittanut ollenkaan, kun on verenpaine koholla, mutta hyvää tulee silti!

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 23.8.2008 – 17:18 Oli erittäin hyviä sämpylöitä, kiitos reseptistä:)

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 2.8.2008 – 16:47 On se kumma, kuinka onnelliseksi siitä tulee, kun on onnistunut sämpylöissä hyvin!

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 10.6.2008 – 12:25 Hyvä perusohje. Itse vaihdoin n. puolet vehnäjauhoista 4-viljanhiutaleisiin ja lisäsin valkosipulimuskaa n.2 tl, nam!

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 13.4.2008 – 08:20 Oikein mainioita sunnuntaiaamun sämpylöitä! Herkullinen tuoksu ja mainio maku, kiitos!

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 2.2.2008 – 18:17 Anonyymi kirjoitti 24.9.2007 – 20:21 Hyvä ohje. Tuli loistavia sämpylöitä.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 21.7.2007 – 14:17 kiitos ohjeesta. helppo ja kätevä. Ei tarvita paljon aineksia. :)) Mutta 9 siitä, koska mikään ei voi olla täydellistä;P Ansku15

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 16.5.2007 – 09:31 En löytänyt oman paikkakuntani kaupoista noita Durumjauhoja. Voiko korvata jollain muulla?

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 16.5.2007 – 16:08 In reply to by Anonyymi (not verified) Durumjauhot voi korvata halutessaan muilla jauhoilla (tavallisella vehnäjauhollakin), mutta silloin sämpylöiden rakenne hieman muuttuu. Durumvehnäjauhojen venyvän sitkoaineen pitoisuus on alhainen, joten se tuo kuohkeutta sämpylöihin. Terveisin, Kuluttajaneuvonta

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 6.4.2007 – 13:33 hyvä, yksinkertainen resepti. kiitos.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 10.3.2007 – 16:49 Sämpylät olivat todella hyviä ja maukkaita.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 28.2.2007 – 09:26 Täytyy kokeilla. ainakin kuva näyttää hyvältä. nam ; P

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 3.2.2007 – 13:58 Hyviä perussämpylöitä tulee. Nytkin taikina valmistumassa.:)

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 17.9.2006 – 11:36 sämpylöistä tuli todella hyviä. tällaista reseptiä olen etsinyt kaikki alta ja viimein se löytyi!

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 20.3.2006 – 15:11 Tosi hyviä ja maukkaita =) t. irmeli

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 19.1.2006 – 18:56 nam. Tein vähän muunnoksia ohjeeseen. lisäsin siihen 3 dl porkkanaraastetta, ja tuli todella hyviä ! 🙂 Suosittelen !

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 14.11.2005 – 10:45 Tosihyviä:) vettä voisi olla hieman vähemmän, sillä jauhoja piti lisätä runsaasti taikinaan jotta siitä tuli kiinteää.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 1.11.2005 – 16:58 nam nam 😉 hyviä sämpylöitä. Kiitos ohjeesta

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 18.9.2005 – 16:26 Tehty monesti, ihania sämpylöitä on tullut. Helppoja tehdä ja hyvän makuisia. Ollaan voideltu vielä vedellä ennen uuniin laittoa niin on tullut ihanan rapeitakin. Vielä kun keksisi miten nämä saisi säilymään pidempään kuin sen 2 päivää. 🙂

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 24.3.2005 – 12:11 Koulussa pitää muistaa jotain erilaisia ruokaohjeita ulkoa, joista yksi on tämä sämpylän teko ohjeet. Kun en ole ottanut tämän ohjeita koulussa ylös, otan nämä nyt täältä, kiitos 🙂

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 19.2.2005 – 20:17 En vielä kokeillut, mutta missä vaiheessa laitetaan nuo aur.kukan siemenet tai kaurahiutaleet mukaan?

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 21.2.2005 – 12:43 In reply to by Anonyymi (not verified) Hiutalet tai siemenet voi lisätä taikinaan alustamisen aikana.

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 3.11.2004 – 19:51 ihan jees mutta parempiaki sämpylä ohjeita on olemassa. t: vasta valmistunut ravintolakokki

  Vastaa

  Anonyymi kirjoitti 19.9.2004 – 17:12 Mulla kesti ainakin pidempään kypsyä.

  Vastaa

  Näytä koko vastaus

  Onko taikinan syöminen vaarallista?

  Varsinkin näin joulun aikaan on hyvä tietää millaisia vaikutuksia raa’an taikinan syömisellä voi olla. Joululeipomusten parasta antia on monien mielestä piparitaikinan syöminen raakana. Mutta harva tietää, että raa’an taikinan syöminen voi olla vaarallista.

  Taikina on tarkoitettu paistettavaksi. Varsinkin valmistaikina saattaa sisältää ikäviä bakteereja. Yhdysvalloissa raa’ana valmistaikinan syöminen on sairastuttanut 77 ihmistä, joista 35 joutui sairaalaan. Sairastapausten jälkeen lääkärit vertasivat terveiden ihmisten ruokailutottumuksia sairastuneiden ruokailutottumuksiin.

  Kaikki 36 kolibakteeritartunnan saanutta potilasta oli syönyt raakaa keksitaikinaa. Vaikka tutkijat ovat tehneet tarkkaa työtä etsiessään syytä tartuintoihin, he eivät ole saaneet varmuutta asiaan. Tutkijat kuitenkin arvioivat jauhojen olevan syynä kolibakteerin leviämiseen.

  1. Jauhoissa saattaa olla taikinavaiheessa vielä jäljellä tiettyjä patogeeneja toisin kuin voissa, leivinjauheessa ja sokerissa.
  2. Yhdysvalloissa on vedetty markkinoilta yhteensä 1,3 miljoonaa keksitaikinapakettia sairastapausten vuoksi.
  3. Suomessa taikinasta ei ole löydetty vaarallisia ainesosia.
  4. Mutta kannattaa silti olla varovainen kun syö valmistaikinaa.

  Vaikka taikina ei aiheuttaisikaan bakteeritartuntaa, saattaa se silti aiheuttaa ikäviä vatsakipuja – varsinkin, jos syö taikinaa suuria määriä. Lähde: Vitals MSNBC
  Näytä koko vastaus

  Voiko kohonneen taikinan laittaa jääkaappiin?

  Kylmässä kohotettu pullataikina on ehkä kaikkien aikojen paras leivontakeksintö! Ensinnäkin: taikina kohotetaan kuivahiivalla, jota löytyy aina kaapista. Toisekseen: taikinan teko vie vähemmän aikaa kuin tavallisen pullataikinan. Taikinaa ei juuri tarvitse vaivata, sillä aluksi kylmä maito, mausteet ja puolet jauhoista vatkataan tasaiseksi.

  Sen jälkeen taikinaa vaivataan pari minuuttia, lisätään huoneenlämpöinen rasva ja vaivataan vain sen aikaa, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Taikinaa kannattaa kohottaa jääkaapissa yön yli. Hiiva toimii kylmässä hitaasti, mutta odotus kannattaa: pitkä kohotusaika antaa taikinaan rutkasti lisää makua.

  Kylmä taikina vaatii pitkän kohotusajan, muuten pullien pinta repeilee. Aamupuhteiksi jäävät sitten vain pullien pyörittely ja paistaminen. Ihan pikapullia kylmässä kohotetut pullat eivät ole. Valmiiden pullien kohottamiseen täytyy varata aikaa tunti, koska taikina on kylmää.
  Näytä koko vastaus

  Voiko raakaa taikinaa syödä?

  “Ulkoympäristöstä tuleva vilja ei ole steriiliä” – Eviran mikrobiologisen elintarviketurvallisuuden yksikön ylitarkastaja Elina Leinonen sanoo, ettei Suomessakaan vastaavaa voida täysin sulkea pois. – Ulkoympäristöstä tuleva vilja ei ole steriiliä. Vilja kasvaa ulkona, eivätkä pellot ole aidattuja, joten eläinten ei ole mahdotonta pellolle kävellä, Leinonen sanoo.

  Myöskään Suomessa jauhoja ei ole tuotantoprosessin aikana tapana kuumentaa kaurajauhoja lukuun ottamatta. Leinonen kertoo, etteivät E.coli-bakteerit pysty lisääntymään jauhoissa, mutta ne voivat pysyä hengissä kuivissakin elintarvikkeissa. – E.coli-bakteereihin kuuluvien EHEC-bakteerien kohdalla pienikin määrä bakteereita voi aiheuttaa sairastumisen.

  Naudat ja muut märehtijät voivat kantaa EHEC-bakteereita suolistossaan. Ulosteen välityksellä niitä voi päätyä eteenpäin. Suurimmassa osassa EHEC-tartuntoja ei koskaan saada tietää, mistä bakteerit ovat tulleet. Jos sairastuneita on useita, voidaan vertailla, mitä nämä ihmiset ovat syöneet.

  – Satunnaisesti monenlaiset tapaukset ovat mahdollisia, mutta raa’an taikinan syöminen ei kuitenkaan liene se todennäköisin ruokamyrkytyksen reitti. Raaka naudanliha sekä raakamaito ovat EHEC-bakteerin tunnettuja tartuntalähteitä. Leinonen kuitenkin muistuttaa, että herkästi pilaantuva taikina on hyvä alusta bakteerien kasvulle.

  Jos taikinaa jää yli, se tulisi säilyttää jääkaapissa. Lisäksi perushygieniaa ei saa leivonnassakaan unohtaa. Lähde: : Saako raakaa taikinaa oikeasti syödä? Jenkeissä varoitellaan – näin vastaa Suomen Evira
  Näytä koko vastaus

  Voiko sämpylät tehdä veteen?

  Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää veteen. Lisää hunaja tai siirappi ja suola. Alusta taikinaan vähitellen loput jauhoista ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää.
  Näytä koko vastaus

  Mistä jauhoista parhaat sämpylät?

  Etenkin maussa oli eroja – Kaikista jauhoista syntyi pätevän näköisiä sämpylöitä, mutta harjaantuneille testaajille erot olivat selkeitä. Myllärin jauhoista leivottujen sämpylöiden rakenne ei ollut kestänyt kuten testaajat ennustivat. Sämpylän ulkomuoto oli muita lässähtäneempi.

  Lidlin sämpylöiden harmaa väri taas laski sen pisteitä. Kaikista jauhoista syntyi pätevän näköisiä sämpylöitä. Makutestissä leseet ja hiutaleet nousivat ratkaisevaan asemaan. Yllättäen Myllärin rouheisin sämpylä ei kuitenkaan loistanut tässäkään vaiheessa. Testaajien mukaan sämpylä oli mauttomampi kuin mitä ulkomuoto antoi odottaa.

  Jarmon mukaan pelkkä rouheisuus ja suutuntuma saattaisivat kuitenkin tehdä tästä sämpylästä jonkun suosikin. Lidlin sämpylä sai moitteita tässäkin vaiheessa. Maku ei ollut testaajien mielestä kummoinen ja sämpylän sitkeä kuori häiritsi syödessä. Voidellaan sämpylää Kuva: Yle sämpylä Sunnuntain ja Myllyn Parhaan jauhoista syntyivät testin selkeästi kauneimmat sämpylät. Molempia kehutiin kauniista väristä ja muodosta. Myllyn Parhaan sämpylät yllättivät voimakkaalla maullaan. Silmämääräisesti näitä kahta ei juuri erottanut, mutta makuero oli valtava.
  Näytä koko vastaus

  Voiko Sämpylätaikinan laittaa jääkaappiin?

  Granolalla tuunatut aamiaissämpylät –

  1. noin 20 sämpylää
  2. laktoositon, vegaani
  3. 7,5 dl vettä
  4. 25 g tuorehiivaa
  5. 1 rkl suolaa
  6. 1,5 dl granolaa
  7. 2 dl sämpyläjauhoja
  8. 8-10 dl vehnäjauhoja
  1. Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisjauhot ja sämpyläjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Älä tee taikinasta liian paksua.
  2. Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.
  3. Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Huiskauta päälle vähän jauhoja ja ehkä siemeniäkin ja paista uunissa 220 asteessa 35min.

  © Tiina Rantanen
  Näytä koko vastaus

  Pitääkö Sämpylätaikinaa vaivata?

  Leivontanurkassa oli mahdollisuus lähettää kysymyksiä kevään ja kesän leivonnasta kotitalousopettaja Arja Savelalle. Opi hyvät leivontaniksit taikinan kuohkeuttamiseen, kakkupohjien tekoon ja muffinseihin. “Mikä on paras lääke siihen, että saa taikinasta kuin taikinasta kuohkean? Meinaa poikkeuksetta tulla liian “tymäkkää” oli kyse sitten pannarista, sämpylöistä tai pullataikinasta :)” T:ak Moi ak, lääke lienee jauhojen vähentäminen.

  1. Jauhot tosiaan turpoavat noissa kaikissa leivonnaisissa.
  2. Eli pehmeästä sämpylä- ja pullataikinasta tulee kuohkeat pullat.
  3. Pannaritaikinanhan pitää olla hyvin löysää velliä uuniin laitettaessa.
  4. Pannaritaikinaa kannattaa turvottaa puolisen tuntia ennen uuniin laittamista.
  5. Jos käyttää tummia jauhoja tai leseitä, niitä tarvitaan vielä vähemmän kuin vaaleita jauhoja, koska kuitu turpoaa taikinassa.

  Hiivataikinoita tehdessä kunnon vaivaaminen. Käsin taikinaa on vaivattava ainakin vartin verran, koneella riittää hieman lyhyempi aika. Hyvin vaivattu taikina alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaaminen on siksi tärkeää taikinalle, jotta muodostuu hyvä sitko ja se edesauttaa siihen, että pullat ja sämpylät ovat pehmeitä.
  Näytä koko vastaus

  Voiko Sämpylätaikinaa säilyttää jääkaapissa?

  Rustiikkiset aamusämpylät –

  • noin 20 sämpylää
  • laktoositon, vegaani
  • 7,5 dl vettä
  • 25 g tuorehiivaa
  • 2-3 tl suolaa
  • 1 1/2 dl ruisleipäaineksia (Myllyn Paras) tai ruisjauhoja
  • 2 dl sämpyläjauhoja
  • 8-10 dl vehnäjauhoja
  1. Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisleipäaines ja kokojyväjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Älä tee taikinasta liian paksua.
  2. Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.
  3. Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Huiskauta päälle vähän jauhoja ja paista uunissa 220 asteessa 35min. Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren.
  5. Vinkki! Taikina säilyy jääkaapissa useamman päivän, joten voit aina paistaa juuri sen määrän, minkä kulloinkin haluat syödä.

  © Tiina Rantanen
  Näytä koko vastaus

  Kauanko Sämpylätaikina säilyy?

  Sämpylät tekevät itse itsensä Mikäpä olisi aamulla ihanampaa kuin vastapaistettu leipä. Harva kuitenkaan jaksaa herätä varhain vaivaamaan taikinaa. Pelastus löytyy yön yli kohotettavasta taikinasta. Myös taikinan teko on näissä sämpylöissä varsin yksinkertaista, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään.

  Jotta sämpylöistä tulee kunnolla kuohkeita, ne vaativat ainakin 10 tuntia kohottamisen. Taikinan voi hyvin valmistaa jo päivää aikaisemmin jääkaappiin odottamaan, sillä se säilyy jääkaapissa useamman vuorokauden. Sämpylöitä ei tarvitse vaivata ennen paistamista, vaan taikinasta nostellaan lusikoilla kekoja uunipellille.

  Tavallista pidemmän paistoajan ansiosta sämpylöihin muodostuu herkullisen rapea kuori ja kuohkea sisus.

  3 dl vettä 0,5 tl kuivahiivaa 1,5 tl suolaa noin 5 dl vehnäjauhoja 1 dl grahamjauhoja 1 dl ruisjauhoja

  Sekoita kaikki aineet isolla lusikalla tai puulastalla kulhossa. Vesi saa olla kylmää. Taikinasta tulee hiukan velliä paksumpaa. Mämmimäinen koostumus on hyvä. Peitä taikinakulho kelmulla ja leivinliinalla. Jätä huoneenlämpöön seisomaan yön yli. Jos haluat nostattaa taikinaa pidempään, nosta se jääkaappiin.
  Näytä koko vastaus

  Missä kohottaa pullataikina?

  Kohota vedottomassa paikassa – Alustettu pullataikina peitetään liinalla ja sen anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa. Kohotuspaikka ei saa kuitenkaan olla liian lämmin. Älä jätä pullataikinaa kohoamaan kuuman patterin viereen. Kohotus on valmis, kun pullataikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
  Näytä koko vastaus