Sienikeitto Kuivatuista Sienistä Resepti?

Sienikeitto Kuivatuista Sienistä Resepti

Mitä voi tehdä kuivatuista sienistä?

Kuivattujen sienien käyttö – Kuivatessa sienten tilavuus pienenee huomattavasti, kun sienistä poistuu nestettä. Yhdestä litrasta tuoreita sieniä tulee noin 50 grammaa kuivattuja sieniä. Kuivattuja sieniä voi käyttää kuten tuoreitakin. Ennen ruoaksi valmistamista kuivatut sienet yleensä liotetaan, 1 dl sieniä, 2–3 dl vettä.

Liotusajaksi riittää 15 minuutista puoleen tuntia. Liotusvesi voidaan lisätä ruokaan, ellei se ole kitkerää. Korvasienten liotusvettä ei pidä käyttää. Lisäksi kuivatut korvasienet on liotuksen jälkeen vielä keitettävä kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet. Ohutmaltoiset sienet voidaan rusentaa suoraan esim.

keittoihin, taikinoihin, kastikkeisiin tai patoihin. Kuivatut sienet voi myös rouhia jauheeksi huhmaressa tai kaulimella ja lisätä ruokaan mausteen tavoin. Jos kuivatut sienet on kerätty alueelta, jolla vuonna 1986 Tshernobylin aiheuttama laskeuma oli suuri, kannattaa käydä katsomassa käsittelyohjeet Säteilyturvakeskuksen sivuilta.
Näytä koko vastaus

Mitä voi tehdä kuivatuista Suppilovahveroista?

Suppilovahvero sopii riistan kaveriksi ja pizzaan Suppilovahveroita voi käyttää kuivattuna myös riistaruokien maustamiseen, kuten muitakin kuivattuja sieniä. Suppilovahverot ovat herkkua pizzan päällä: kokeile suppilovahvero -poropizzaa, metsäsieni-vuohenjuustopizzaa tai sieni-parmesaaniflammkuchenia.
Näytä koko vastaus

Paljonko on 1 dl kuivattuja sieniä?

Kuivatut suppilovahverot Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi. Olemme pohtineet täällä toimituksessa paljonkin tuota kuivattujen sienten määrää, mitä se vastaa tuoreissa ja toisin päin. Yhtä oikeaa ja tarkkaa vastausta ei varmaan pysty antamaan. Korhosen Uuden sienikirjan mukaan kuivatut sienet kevenevät kymmenesosaan tuoreiden painosta.

 1. Eli siis 100 g:sta tuoretta sientä tulisi noin 10 g kuivattua.
 2. Tämän perusteella voisi ehdottaa, että kun Suppilovahverokeittoon tarvitaan 150 g tuoreita sieniä, olisi se kuivattuina noin 15 g.
 3. Toivottavasti sinulla on vaaka käytössäsi! Vetomitat ovat hieman epäselvempiä.
 4. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että 1 dl kuivattuja sieniä painaa 10-13 g.

Mutta mitä tämä vastaa tuoreilla sienillä? Korhosen mukaan siis 1 dl kuivattuja on 100-130 g tuoreita. KTL:n mukaan taas tuore kantarelli painaa 1 dl = 40 g, kantarellisäilyke 1 dl = 60 g, suolasienet 1 dl = 80 g ja ryöpätyt sienet 1 dl = 70 g. Eli ota tästä nyt sitten selvää Tämän mukaan siis 1 l kantarelleja = 400 g (tuoreita) ja kuivattuna tämä satsi olisi 40 g = 3 1/3 dl Mutta asiaan vaikuttaa paljonkin: ovatko tuoreet sienet isoja, pieniä, paloiteltuja – entä onko kuivatut millaisia paloja, eli paljonko mahtuu desiin? Tästä asiasta voisi tehdä vaikka tutkimuksen ja sen tuloksille olisi tosiaan käyttöä, jos nämä hyvät sienivuodet jatkuvat samanlaisina kuin nyt.
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä kuivatuista Herkkutateista?

Herkkutattikastike kuivatuista herkkutateista Sienikeitto Kuivatuista Sienistä Resepti Tämä yksinkertainen kastike vie kielen mennessään. Sopii pastakastikkeeksi tai lämpimien leipien täytteeksi, jos tekee paksun suuruksen. Tarvitaan vain kuivattuja herkkutatteja, vehnäjauhoja tai muita jauhoja suurustamiseen, vettä, kanaliemikuutio ja ruokakermaa.

Mausteeksi suolaa ja mustapippuria. Kiehauta kuivatut sienet ja kanaliemi vedessä. Veden määrä riippuu siitä, paljonko käytät kuivattuja sieniä, itse mittasin noin ½ litraa. Anna seistä hetken aikaa, jotta sienet likoavat kunnolla. Valmista sitten suuruste. Sulata voi pannulla ja lisää vehnäjauhot. Kypsennä jauho-voi seos vaaleanruskeaksi.

Lisää kanalientä sienten seasta ja tarvittaessa vettä. Kiehauta hieman, kaada sieni-kanaliemikattilaan. Anna kiehua erittäin hiljaisella lämmöllä ja lisää sitten kerma. Kuumenna, lisää mausteet.

Herkkutatin maku on sitä voimakkaampi, mitä enemmän käytät sieniä.

Kastike sopii pastan kanssa. Kuvassa lisänä savupeuraa ja vihanneksia. Voit lisätä mieliyrttejäsi annoksen päälle. Kuivatut herkkutatit 25g 6EUR, tilaus: : Herkkutattikastike kuivatuista herkkutateista
Näytä koko vastaus

Voiko kuivattuja sieniä syödä sellaisenaan?

Käyvät myös mausteena – Jos sienet on säilönyt suolaamalla, niitä voi käyttää sienisalaatin lisäksi laatikkoruokiin, keittoihin ja patoihin. Suolattuna säilötyistä sienistä pitää kuitenkin poistaa ylimääräinen suola. – Mitä kauemmin suolasieniä varastoidaan, sitä enemmän ne imevät itseensä suolaa.

Liota sieniä yön yli kylmässä vedessä tai keitä niitä hetki, Leena Ylikännö kertoo. Kuivattuja sieniä voi taas käyttää myös mausteena. Maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin kuivatuissa sienissä ja oikein kuivattuina sienet säilyvät jopa vuosia. Niitä voidaan lisätä sellaisenaan esimerkiksi keittoihin tai kastikkeisiin, joissa on riittävästi nestettä.

– Voit käyttää kuivattuja sieniä myös mausteena murentamalla tai rouhimalla niitä ruokien joukkoon. Niistä saa mukavaa metsäistä makua ruokiin, hän vinkkaa. Kuivempiin ruokiin sienet liotetaan ennen käyttöä. Liotukseen käytetään haaleaa vettä tai maitoa.
Näytä koko vastaus

Pitääkö sienet huuhdella?

Muista: Kuivat sienet ovat herkullisia sieniä – Vielä pahempi moka on sivuston mukaan säilyttää pestyjä sieniä suljetussa astiassa tai muovipussissa. Suljetussa astiassa sienet muuttuvat limaisiksi ja haiseviksi jo paljon ennen kuin ehdit edes ajatella niiden lisäämistä pastaasi.

 1. Vaikka pesu olisikin pannassa, sienet tulee puhdistaa huolellisesti ennen käyttöä.
 2. Ensisijainen menetelmä sekä kaupasta ostettujen että metsäsienten puhdistamiseen on niin kutsuttu kuivapesu, jossa sienten pinnalla oleva lika ja roskat puhdistetaan harjan tai kuvan talouspyyhkeen avulla.
 3. Joten seuraavan kerran kun olet huuhtelemassa sienisaalistasi, muista, että kuivat sienet ovat herkullisia sieniä.

: Vältä yleinen kokkausvirhe! Muuttaa paistetut sienet hetkessä vetisiksi
Näytä koko vastaus

Kauanko kuivattu sieni kestää?

Säilytä sienet kuivatut sienet valolta suojattuna ilmatiiviissä purkeissa. Oikein kuivattuina sienet säilyvät käyttökelpoisina yli vuoden.
Näytä koko vastaus

Pitääkö sieniä liottaa?

Sieniä ei tarvitse liottaa. Ne ovat heti käyttövalmiita.
Näytä koko vastaus

Mihin sienet kannattaa kerätä?

Sienten kerääminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin. Metsät ovat juuri nyt pullollaan ilmaista ruokaa. Lähde siis rohkeasti metsään poimimaan sieniä ja marjoja. Jos olet vasta-alkaja, ota mukaan sienikirja, ja aloita parista, helposti tunnistettavasta lajista: herkku- ja punikkitatit, kantarellit ja haperot esimerkiksi tuovat jo koriin täytettä.

 1. Yhtä ainoaa oikeaa sienimetsää ei ole.
 2. Sieniä kasvaa niin kuusivaltaisissa lehtomaisissa kangasmetsissä kuin karuissa mäntyvaltaisissakin kangasmetsissä.
 3. Ihanteellinen sienestyspäivä on kuiva ja poutainen.
 4. Voi sadepäivänäkin sienestää, silloin sienet tosin tulevat vetisiksi ja painaviksi.
 5. Märät sienet täytyy heti valmistaa kotiin tultua, sillä ne eivät kestä säilyttämistä.
You might be interested:  Pad See Ew Resepti?

Sienestäjän tärkeimmät apuvälineet ovat hyvä sienikori ja sieniveitsi.
Näytä koko vastaus

Paljonko kuivattuja sieniä vastaa tuoreita?

Metsäsienten ravintoarvo – Metsäsienet ovat herkullista, mutta myös ravintorikasta syötävää. Sienet sisältävät pääosin vettä, joten ne sopivat erittäin hyvin keventäjän ruokavalioon. Kaloreita on sunnilleen saman verran kuin kukkakaalissa ja sipulissa eli 25 kcal/100 g.

 • Proteiinia sienissä on enemmän kuin kasviksissa.
 • Hiilihydraatteja ja kuitua on runsaasti.
 • Sienissä on paljon B-vitamiineja, D-vitamiinia sekä monia kivennäis- ja hivenaineita kuten kaliumia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä, seleeniä ja kuparia.
 • Joillekin sienet voivat aiheuttaa vatsavaivoja.
 • Sienisokeri (trehaloosi) aiheuttaa joillekin samantapaisia oireita kuin laktoosi.

Tutuimmat ja myös halutuimmat sienet ovat kantarellit, suppilovahverot, rouskut kuten haapa- ja kangasrousku sekä herkkutatit. Hyviä ruokasieniä ovat myös esim. monet haperot, vaalea orakas ja lampaankääpä. Yksi litra tuoreita sieniä painaa 300-500g ja 50 g kuivattuja sieniä vastaa noin yhtä litraa tuoreita sieniä.1 dl kuivattuja sieniä painaa noin 30 g.
Näytä koko vastaus

Voiko sieniä syödä liikaa?

Joskus kuulee huolia sieniin kertyvistä raskasmetalleista tai muista haitallisista aineista, mutta niiden vaikutus on ruokavalion kokonaisuudessa mitätön. Syömäkelpoisia sieniä voikin syödä huoletta niin paljon kuin napa vetää.
Näytä koko vastaus

Kannattaako sieniä syödä?

Sienten ravitsemukselliset terveysvaikutukset Sienet ovat erinomainen lisä ruokavalioon. Ne ovat vähäenergisiä, runsaskuituisia, sisältävät antioksidanttiyhdisteitä ja voivat auttaa pitämään kylläisenä pidempään. Sienten painosta on noin 90 % vettä, mikä selittääkin yhdessä niiden kuitupitoisuuden kanssa sienten aikaansaamaa kylläisyysvaikutusta.

Hyväksi proteiinin lähteeksi sienistä ei kuitenkaan ole: suuren nestepitoisuuden vuoksi sieniä olisi syötävä erättäin runsaasti, jotta niiden sisältämällä proteiinilla olisi merkittävä osuus proteiinin saannin kannalta.Sienten terveysvaikutukset riippuvat muun muassa siitä, kuinka usein sieniä syödään, kuinka runsaasti, mitä sienilajikkeita nautitaan ja kuinka ne valmistetaan ruoaksi.

Metsäsienissä muodostuu D-vitamiinia auringonvalon UVB-säteilyn vaikutuksesta. Vaikka joistakin metsäsienistä (kuten kanttarellista ja torvisienistä) saadaan D2-vitamiinia eli ergokalsiferolia, se voi olla biologisesti vähemmän aktiivista kuin eläinperäinen D3-vitamiini.

Metsäsieniperäisen D-vitamiinin vaikutus veren kalsidiolipitoisuuteen voi olla mahdollisesti yksilöllistä.Sienikuidut ovat tyypillisesti glukaanien, proteiinien ja kitiinin muodostamia rakenteita, joiden sulavuus ruuansulatuskanavan yläosassa on heikkoa. Sienikuitujen heikkoon sulavuuteen voi liittyä terveydellisiä etuja suoliston bakteeriflooran välityksellä: sienten sisällyttäminen ruokavalioon saattaa esimerkiksi ravita paksusuolen pintasolukkoa bakteerien tuottamien yhdisteiden välityksellä.

Lisäksi herkkusienten ja herkkutattien beetaglukaanipitoisuus on kuivapainossa mitattuna jopa lähes samaa tasoa kuin kauralla. Sienten vesipitoisuuden, käyttömäärien, käyttötiheyden ja muiden tekijöiden vuoksi sienet eivät ole kuitenkaan lähellekään esimerkiksi täysjyväviljan vertaisia beetaglukaanin tai muiden kuitujen lähteitä.

 1. Ärtyvää suolta (IBS) sairastavilla sienet saattavat myöskin aikaansaada hankalia oireita, sillä niissä on yleensä myös korkea mannitoli- (sokerialkoholi) ja trehaloosipitoisuus (sienisokeri), joiden heikko sulavuus voi saada aikaan potilailla normaalia voimakkaampia vatsaoireita.
 2. Osa ihmisistä voi myös saada sienistä raakana iho-oireita, mutta yleensä heillekin sopivat kypsennetyt sienet.

Sienten ravitsemuksellisia terveysvaikutuksia ei ole tutkittu vielä kovinkaan paljon ihmisillä. Sienten väitettyihin terveysvaikutuksiin tulee tämän vuoksi suhtautua kriittisesti. Vielä ei ole luotettavaa näyttöä siitä, että juuri sieniä sellaisenaan runsaasti ja säännöllisesti nauttimalla voitaisiin saada aikaan merkittäviä terveysvaikutuksia.

 • Monet sienten bioaktiiviset yhdisteet ovat polysakkarideja, ja voi olla toki mahdollista, että esimerkiksi sienten sisältämä ravintokuitu voisi vaikuttaa suolistomikrobiston välityksellä terveyteen eri tavoin.
 • Emme kuitenkaan tunne vielä fermentoituvien hiilihydraattien aikaansaamia suolistobakteeristovaikutuksia, saati näiden vaikutusten yhteyttä terveyteen, hyvin, etenkään pitkällä tähtäimellä.

Jäämme siis odottamaan mielenkiinnolla lisää tutkimustuloksia aiheesta. Kirjoittaja: Amanda Harju Lähteet: Aro A, Mutanen M ja Uusitupa M. Ravitsemustiede. Kustannus oy Duodecim 2012. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Sieniapaja. Päivitetty 11.10.2010.

 1. Http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus+ja+myynti/kasvikset/ruokasienet/sienestys/sieniapaja/Keegan R, Lu Z, Williams J ja Holick M.
 2. Photobiology of vitamin D in mushrooms and its bioavailability in humans.
 3. Dermatoendocrinol.2013 Jan 1;5(1):165-76. Mäkelä H.
 4. Sienten terveysvaikutuksia tutkitaan Pohjois-Karjalassa.

Kehittyvä elintarvike 2007;(2):40. http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/40-sienten-terveysvaikutuksia-tutkitaan-pohjois-karjalassa Paakkari I. D-vitamiini. Terveyskirjasto. Päivitetty 29.4.2013. Pere EL. Kantarellisato on parhaimmillaan juuri nyt. Helsingin Sanomat.
Näytä koko vastaus

Mitä sieniä ei tarvitse ryöpätä?

Miksi sienet ryöpätään? – Tavallisesti ryöppäystä käytetään syksyisin esimerkiksi sienille. Ryöppäystä käytetään esimerkiksi rouskuille, mutta myös korvasienet tulee ryöpätä kahteen kertaan ennen niiden käyttöä ruoan valmistuksessa vaarallisten myrkkyjen poistamiseksi.

 • Orvasienten kohdalla voidaan jo puhua keittämisestä.
 • Pidempiaikainen ryöppäys on jo keittämistä.
 • Rouskujen ryöppäys miedontaa niiden kirpeän pippurista aromia.
 • Mitä voimakkaamman makuinen sieni, sitä pidempi ryöppäysaika.
 • Esimerkiksi kangas- ja karvarouskuja kannattaa ryöpätä 10 minuuttia, haapa- ja keltarouskuille riittää 5 minuuttia.

Sen sijaan miedon makuisia sikuri- ja leppärouskuja ei tarvitse ryöpätä lainkaan, vaan ne voi käyttää heti tuoreeltaan tai kuivata. Lue lisää: Näin käsittelet korvasienet – ryöppäys ei riitä poistamaan myrkkyä
Näytä koko vastaus

Mihin käyttää sieniä?

Mitä se on? Sienillä tai “taikasienillä” viitataan useimmiten psilosybiiniä ja psilosiinia sisältäviin sieniin. Tällaisiin kuuluu esimerkiksi suippumadonlakki (psilocybe semilanceata), jota kasvaa myös Suomessa. Psilosybiinisienet kuuluvat psykedeeleihin, eli ne ovat voimakkaasti mielen toimintaan vaikuttavia päihteitä.

Sieniä käytetään yleensä syömällä, joko tuoreena tai kuivattuna. Psilosybiinisienet on luokiteltu huumausaineiksi. Huumausaineiden käyttö, osto, myynti ja hallussapito on kiellettyä. Noin kaksi prosenttia suomalaisista on kokeillut tai käyttänyt huumaavia sieniä. Käyttö on harvinaisempaa kuin esimerkiksi MDMA:n käyttö, mutta yleisempää kuin LSD:n käyttö.

Miten se vaikuttaa? Psilosybiini muuttuu elimistössä psilosiiniksi. Aine vaikuttaa niillä aivoalueilla, jotka ovat tunteiden, muistin, aistien ja itsetietoisuuden kannalta keskeisiä aivoalueita. Sienten vaikutukset alkavat noin 30-60 minuutin kuluttua annoksen nauttimisesta ja kestävät muutaman tunnin.

Sama määrä psilosybiiniä voi saada eri ihmisissä aikaan hyvin erilaisia reaktioita. Sienet ovat myös voimakkuudeltaan hyvin eri vahvuisia, mikä vaikeuttaa annoksen arvioimista. Sienten vaikutukset muistuttavat LSD:n vaikutuksia. Sienipäihtymyksn aikana käsitys minästä ja todellisuudesta voi hämärtyä. Myös informaation käsittely, kommunikointi ja looginen ajattelu tavallisesti vaikeutuvat.

Ajan ja tilan merkitys voi muuttua: muutama minuutti voi tuntua siltä kuin tuntikausia olisi jo kulunut. Päihtynyt voi kokea ikään kuin sulautuvansa ympäristöönsä. Aistit tyypillisesti korostuvat ja voivat sekoittua keskenään (synestesia). Esineet ja niiden pinnat voivat näyttää siltä kuin ne muuttaisivat muotoaan, mutta varsinaiset hallusinaatiot ovat hyvin harvinaisia.

You might be interested:  Kari Aihinen Nakkikeitto Resepti?

Äytön aikana keho voi lämmetä, sydämen lyöntitiheys nopeutua ja verenpaine nousta. Myös pahoinvointia ja huimausta esiintyy. Käytön riskit? Sienet voivat aiheuttaa todella voimakkaita pelon ja ahdistuksen kokemuksia. Keskeisimmät riskit liittyvätkin niin kutsutun “huonon tripin” mahdollisuuteen. Tällöin painajaismaiset aistiharhat ja pelko hulluksi tulemisesta voivat laukaista paniikkikohtauksen.

Sienet voivat niin ikään nostaa pintaan piileviä mielenterveysongelmia tai johtaa pitkäkestoiseen psykoottiseen oireiluun niiden ihmisten kohdalla, joilla on siihen perinnöllistä taipumusta. Koska sienipäihtymyksen aikana oman toiminnan ja tilan arviointi vaikeutuu, ovat onnettomuudet todennäköisempiä.

Aineen käyttö julkisella paikalla ja ilman selväpäisen ihmisen valvontaa lisää tapaturmariskiä merkittävästi. Sienten ei tiedetä aiheuttaneen yliannostuskuolemia, mutta riski väärien sienten poimimiseen on olemassa. Osa myrkyllisistä sienistä muistuttaa psilosybiinisieniä ulkonäöltään. Sienet eivät aiheuta riippuvuutta eikä siten myöskään vieroitusoireita.

Pitkäaikaiskäytöllä ei ole todettu olevan fyysisiä tai psyykkisiä haittavaikutuksia. Sienten vaikutuksia sikiöön ei tunneta. Varmuuden vuoksi käyttöä raskauden aikana on kuitenkin syytä välttää. Miten riskejä voi vähentää? Päihteiden käyttö on aina riskialtista.

Parhaiten riskit on mahdollista välttää sillä, ettei käytä päihteitä. Sienet ja muut psykedeelit ovat erityisen herkkiä sille, millaisessa mielentilassa ja ympäristössä niitä käytetään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sienten nauttiminen negatiivisella mielellä, rauhattomassa paikassa ja turvattomassa seurassa johtaa hyvin todennäköisesti epämiellyttäviin kokemuksiin.

Paniikki- ja ahdistuskohtauksen riskiä voi lieventää sillä, että käyttää päihdettä vain rauhallisessa mielentilassa, turvallisessa ympäristössä ja tutussa seurassa, jos ollenkaan. Jos sienten vaikutuksen alaisena oleva henkilö vaikuttaa pelokkaalta tai ahdistuneelta, rauhallinen puhe ja odottelu yleensä auttavat.

Sieniä, kuten muitakaan päihteitä, ei kannata käyttää, mikäli lähisuvussa on mielenterveysongelmia tai taipumusta skitsofreniaan. Sekakäyttöä alkoholin kanssa on syytä välttää, sillä alkoholi voi voimistaa sienten vaikutuksia. Tämä lisää epämiellyttävien kokemusten todennäköisyyttä. van Amsterdam, Jan, Opperhuizen, Antoon & van den Brink, Wim (2011): “Harm potential of magic mushroom use: A review”.

Regulatory Toxicology and Pharmacology 59:3, 423–429. Barceloux, Donald G. (2012): “Medical Toxicology of Drug Abuse. Synthesized Chemicals and Psychoactive Plants”. John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey. Griffiths, Roland; Johnson, Matthew; Richards, William; Richards, Brian; McCann, Una & Jesse, Robert (2011): “Psilocybin occasioned mystical -type experiences: immediate and persisting dose -related effects”.

Psychopharmacology, vol.218:4, 649–655, DOI: 10.1007/s00213-011-2358-5. Hakkarainen, Pekka; Karjalainen, Karoliina; Ojajärvi, Anni & Salasuo, Mikko (2015): “Huumausaineiden ja kuntodopingin käyttö ja niitä koskevat mielipiteet Suomessa vuonna 2014”, Yhteiskuntapolitiikka, vol.80:4. Huumausainelaki (373/2008),

Finlex verkkosivut. Korpi, Esa R. & Linden, Anni-Maija (2017b): “Hallusinogeenit: psykedeelit, dissosiatiiviset aineet ja deliriantit”. Teoksessa “Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia” (toim. Pelkonen, Olavi & Ruskoaho, Heikki).4. painos, Duodecim, Helsinki.

 1. Verkkoaineisto, painettu versio julkaistu 2014.
 2. Orpi, Esa R.
 3. Linden, Anni-Maija (2017a): “Varsinaiset indolipsykedeelit: lysergidi (LSD) ja psilosybiini”.
 4. Teoksessa “Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia” (toim.
 5. Pelkonen, Olavi & Ruskoaho, Heikki).4.
 6. Painos, Duodecim, Helsinki.
 7. Verkkoaineisto, painettu versio julkaistu 2014.

Krebs, Teri & Johansen, Pål-Ørjan (2015): “Psychedelics not linked to mental health problems or suicidal behavior: a population study”. Journal of Psychopharmacology, vol.29:3, 270-279, DOI: 10.1177/0269881114568039. Nichols, David (2016): “Psychedelics”.

 • Pharmacological Reviews, vol.68:2, 264–355.
 • Dos Santos, Rafael, Osório, Flávia, Crippa, José & Hallak, Jaime (2016): “Classical hallucinogens and neuroimaging: A systematic review of human studies: Hallucinogens and neuroimaging”.
 • Neuroscience and Behavioral Reviews 71, 715–728.
 • Scott, Katherine & Lust, Karin (2010): “Illicit substance use in pregnancy – a review”.

Obstetric Medicine, vol.3, 94–100, DOI: 10.1258/om.2010.100014. Tylš, Filip; Páleníček, Tomáš & Horáček, Jiří (2014): “Psilocybin – Summary of knowledge and new perspectives”. European Neuropsychopharmacology, vol.24:3, 342-356. DOI: 10.1016/j.euroneuro.2013.12.006.

 1. Valtioneuvoston asetus huumausaineina pidettävistä aineista, valmisteista ja kasveista (543/2008),
 2. Finlex verkkosivut, katsottu 30.6.2017.
 3. Vähäkangas, Kirsi & MacDonald, Ewen (2014): “Sienimyrkytykset”.
 4. Teoksessa “Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia” (toim.
 5. Pelkonen, Olavi & Ruskoaho, Heikki).4.

painos, Duodecim, Helsinki
Näytä koko vastaus

Mitä sienistä maksetaan?

2. Kannattaako sienestäminen? – Suomen metsistä eivät sienet keräämällä lopu: syötäviä sieniä kasvaa vuosittain noin miljardi kiloa. Taloudellisesti merkittävimmät sienilajit ovat korvasieni, kantarelli, rouskut ja varsinkin herkkutatti. Sitä on viety Suomesta ulkomaille ainakin sadan vuoden ajan, aluksi tsaarin ajan Pietariin ja nykyään etenkin Saksaan ja Italiaan.

 • Herkkutateista maksettava hinta vaihtelee sadon suuruuden ja sienten laadun mukaan, mutta se on noin kolme euroa kilolta.
 • Isokokoisia tatteja pystyy päivässä keräämään kymmeniä kiloja, huippusienestäjät pääsevät yli sataan kiloon.
 • Päiväansio nousee silloin helposti 200 euroon.
 • Antarellista ja mustatorvisienestä kerääjä saa tuplaten parempaa kilohintaa kuin herkkutatista, mutta pienten sienien päiväsaaliit jäävät ahkerallakin poimijalla paljon pienemmiksi kuin suurten tattien.

Oma lukunsa on tuoksuvalmuska, japanilaisittain matsutake. Tuoksuvalmuska on oikukas sieni, eikä siitä välttämättä saada satoa joka vuosi. Japanilaiset voivat maksaa matsutakesta satoja euroja kilolta, mutta kerääjän kukkaroon siitä ei ropise juuri herkkutattia enempää.
Näytä koko vastaus

Miksi sieniä ei kannata kerätä sadesäällä?

Muovipussi ei sovi sienimetsälle – Metsälle lähtiessä on paikallaan tarkistaa sään lisäksi oma varustus. Von Bonsdorff suosittelee saappaita, sienikoria, sieniveistä, opaskirjaa sekä karttaa. Sateella ei kannata mennä sieniä hakemaan. Ne ovat limaisia, roskaantuvat helposti ja ehkä pilaantuvatkin helpommin.

 1. Tea von Bonsdorff – Mielellään ilmava kori, jotta kosteus ei tiivisty.
 2. Jos ei ole koria, niin sanko kelpaa.
 3. Muovipussiin ei koskaan kannata kerätä sieniä, koska sinne tiivistyy kosteus ja lämpötila nousee.
 4. Silloin bakteerit alkavat lisääntyä ja sienet saattavat pilaantua nopeasti.
 5. Tietysti pitää tietää missä liikkuu.

Nykyään on satelliittipaikantimia ja muita. Kartta nyt vähintään ja kompassi, ettei eksy sinne, von Bonsdorff jatkaa. Sieniveitsessä olisi hyvä olla pieni harja toisessa päässä. Sillä saisi suurimmat roskat rapsuteltua pois jo metsässä. Vaikka sienioppaisiin ei kannata liikaa luottaa, on hyvä ottaa taskuversio mukaan.
Näytä koko vastaus

Mitä haittaa sienistä on ihmiselle?

Haitalliset aineet sienissä – Sienissä on monia ihmiselle haitallisia aineita. Osa niistä on sienten tuottamia kuten sienimyrkyt, Osa on peräisin ympäristöstä kuten ympäristömyrkyt ja radioaktiiviset saasteet. Lisäksi sienet voivat aiheuttaa allergiaa ja yliherkkyysoireita.

Myrkkysienillä ei ole mitään yhteisiä ominaisuuksia, jotka helpottaisivat niiden tunnistamista. Ne voivat olla miedon makuisia, ja eläimet voivat syödä ihmiselle myrkyllisiä sieniä. Monilla ruokasienillä on myrkyllinen näköislaji. Esim. herkkusieni ( Agaricus bisporus ) ja valkokärpässieni ( Amanita virosa ) ovat nuorina hyvin samannäköisiä.

You might be interested:  Uudet Perunat Grillissä Resepti?

Myrkytysoireiden aiheuttaja on usein tuntematon sieni. Kuolemaan johtavat myrkytykset ovat Suomessa harvinaisia. Sienten myrkyllisyys vaihtelee tappavan myrkyllisestä lievästi myrkylliseen. Osa myrkyistä voidaan poistaa esikäsittelyllä, kuten ryöppäämällä,
Näytä koko vastaus

Miten sienet kannattaa säilöä?

Sienten pakastus Vihanneksia voi pakastaa sellaisenaan, mutta nopea kiehautus ennen pakastusta takaa useimmille parhaan säilyvyyden. Monille sienille ryöppäys tai omassa nesteessä kiehautus on tärkeää ennen pakastamista. Pakasta sienet sopivan kokoisissa kerta-annosrasioissa.
Näytä koko vastaus

Miksi sieniä ei saa pestä?

Sikke Sumari neuvoo, miten sienet pestään oikeaoppisesti. Hän muistuttaa, että sieni on nimensä mukaisesti sieni, joten se imee vettä. – Siitä voi päätellä, ettei sitä kannata hirveästi pestä eikä ainakaan liottaa. Sieni imee veden ja ruoka on pilalla. Jos sienet kuitenkin pitää putsata vedellä, niin ne kannattaa laittaa siivilään ja huuhtaista nopeasti hyisellä vedellä.
Näytä koko vastaus

Miksi sienet Pierettää?

Sienisokerin aiheuttamat vatsavaivat (trehaloosi-intoleranssi) Sienet varastoivat itseensä energiaa sienisokerina eli trehaloosina. Sieniaterialla voidaan saada sienisokeria 1–6 grammaa. Erityinen ruoansulatusentsyymi trehalaasi hajottaa sienisokerin suolessa osiinsa, jotka imeytyvät verenkiertoon. Osalta ihmisiä entsyymi puuttuu, jolloin sienisokeri ei imeydy vaan kulkeutuu paksusuoleen.

 1. Seurauksena on vatsavaivoja: löysiä ulosteita, vatsan turvotusta ja ilmavaivoja.
 2. Vaivat alkavat vasta useiden tuntien kuluttua syömisestä.
 3. Jos toistuvasti saa sieniaterian jälkeen vatsavaivoja, syynä voi olla sienisokeri.
 4. Tilaa kutsutaan,
 5. Siihen liittyvät oireet ja niiden syntytapa ovat samankaltaiset kuin maitoon liittyvässä laktoosi-intoleranssissa.

Sienisokeria pilkkova trehalaasi-entsyymi on rakenteeltaan erilainen kuin maitosokeria pilkkova laktaasi-entsyymi. Sen vuoksi laktoosi-intoleranssiin käytettävä laktaasivalmiste ei tehoa trehaloosi-intoleranssissa. Trehaloosi-intoleranssin yleisyyttä ei tunneta, mutta se on ilmeisesti paljon harvinaisempi kuin laktoosi-intoleranssi.

Trehaloosi-intoleranssia voidaan selvittää tutkimuksella, jossa nautitaan trehaloosia, ja sen jälkeen tehdään mittauksia. Tutkimuksia ei kuitenkaan yleensä tarvita, sillä jos toistuvasti esiintyy vatsavaivoja sieniaterian jälkeen, trehaloosi-intoleranssi on todennäköinen. Hoitona on sienituotteiden välttäminen.

Artikkelin tunnus: dlk00605 (006.012) © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Sienisokerin aiheuttamat vatsavaivat (trehaloosi-intoleranssi)
Näytä koko vastaus

Miten kauan kuivatut sienet säilyvät?

Kuivaaminen – Kuivaaminen on erityisesti ohutmaltoisille sienille kuten mustatorvisienelle, suppilo- ja kosteikkovahveroille ihanteellinen säilöntätapa, mutta myös esim. ukonsienelle, lampaankäävälle sekä herkku- ja punikkitateille. Kuivatuissa sienissä maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin.

Puhdista sienet. Isokokoiset torvisienet ja vahverot on hyvä repäistä halki, sillä “torvi” kerää roskia. Leikkaa paksumaltoiset sienet noin 0,5 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Paras kuivatustulos saadaan sienikuivurissa. Jos ei kuivuria ole, voi kuivata jonkin lämmönlähteen yläpuolella tai lähettyvillä. Levitä sienet tasaisesti kuivausritilöille ja pöyhi niitä kuivumisen aikana. Kuivurissa vaihda ritilöitten paikkoja. Sähkölieden uunissa kuivaaminen on vaikeaa, sillä kuivaukselle sopivaa lämpötilaa (35–40 astetta) on vaikea säätää. Jos lämpö nousee yli 50 asteen, sienet kypsyvät ja kuivuvat koviksi eivätkä enää pysty imemään vettä. Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne taitettaessa murtuvat. Pakkaa kuivat sienet puhtaaseen, kuivaan ja ilmatiiviiseen astiaan. Parhaiten kuivatut sienet säilyvät pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa. Kun kuivaus on hyvin onnistunut, sienet säilyvät käyttökelpoisina muutaman vuoden.

Näytä koko vastaus

Miten kauan kuivatut sienet säilyvät?

Sienien kuivaaminen on kätevä tapa säilöä iso sienisaalis – kurkkaa 5 vinkkiä, joilla onnistut! Parhaiten kuivattamiseen sopivat ohutmaltoiset sienet kuten suppilovahverot ja mustatorvisienet, jotka voi kuivata sellaisenaan tai kahtia revittynä. Myös herkku- ja punikkitatti, korvasieni, keltavahvero, lampaankääpä ja vaalea orakas sopivat kuivattavaksi.

 • Teksti Marja Malinen Julkaisupäivämäärä 16.8.2010 Sienten kuivaaminen on hyvä tapa säilöä sienisaalis.
 • Paksumaltoiset sienet on hyvä viipaloida ennen kuivatusta.
 • Sienet voi kuivata leivinpaperinpäälle leviteltynä huoneenlämmössä, mihin kuluu aikaa kolmesta neljään päivään, tai uunissa 35–40 asteessa.
 • Jos lämpöä on yli 50 astetta, sienistä irtoaa vesi liian nopeasti ja ne kypsyvät.

Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne murenevat käsin puristeltaessa. Säilytä kuivatut sienet kannellisissa lasi- tai muovipurkeissa. Kuivatut sienet säilyvät huoneenlämmössä useamman vuoden. Lue myös:
Näytä koko vastaus

Paljonko kuivattuja sieniä vastaa tuoreita?

Metsäsienten ravintoarvo – Metsäsienet ovat herkullista, mutta myös ravintorikasta syötävää. Sienet sisältävät pääosin vettä, joten ne sopivat erittäin hyvin keventäjän ruokavalioon. Kaloreita on sunnilleen saman verran kuin kukkakaalissa ja sipulissa eli 25 kcal/100 g.

 • Proteiinia sienissä on enemmän kuin kasviksissa.
 • Hiilihydraatteja ja kuitua on runsaasti.
 • Sienissä on paljon B-vitamiineja, D-vitamiinia sekä monia kivennäis- ja hivenaineita kuten kaliumia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä, seleeniä ja kuparia.
 • Joillekin sienet voivat aiheuttaa vatsavaivoja.
 • Sienisokeri (trehaloosi) aiheuttaa joillekin samantapaisia oireita kuin laktoosi.

Tutuimmat ja myös halutuimmat sienet ovat kantarellit, suppilovahverot, rouskut kuten haapa- ja kangasrousku sekä herkkutatit. Hyviä ruokasieniä ovat myös esim. monet haperot, vaalea orakas ja lampaankääpä. Yksi litra tuoreita sieniä painaa 300-500g ja 50 g kuivattuja sieniä vastaa noin yhtä litraa tuoreita sieniä.1 dl kuivattuja sieniä painaa noin 30 g.
Näytä koko vastaus

Mitä sienistä voi tehdä?

Syksyn sienisadosta valmistuu monenlaisia ruokia: sienikeitto, sienipasta, sienikastike, sienimuhennos, sienimunakas, sushirulla, sienirisotto, sienipuustit ja sienipiirakka. Ateria valmistuu helposti ja nopeasti sellaisista sienistä, jotka ovat käyttökelpoisia ryöppäämättäkin.
Näytä koko vastaus

Mitä sienistä maksetaan?

2. Kannattaako sienestäminen? – Suomen metsistä eivät sienet keräämällä lopu: syötäviä sieniä kasvaa vuosittain noin miljardi kiloa. Taloudellisesti merkittävimmät sienilajit ovat korvasieni, kantarelli, rouskut ja varsinkin herkkutatti. Sitä on viety Suomesta ulkomaille ainakin sadan vuoden ajan, aluksi tsaarin ajan Pietariin ja nykyään etenkin Saksaan ja Italiaan.

 • Herkkutateista maksettava hinta vaihtelee sadon suuruuden ja sienten laadun mukaan, mutta se on noin kolme euroa kilolta.
 • Isokokoisia tatteja pystyy päivässä keräämään kymmeniä kiloja, huippusienestäjät pääsevät yli sataan kiloon.
 • Päiväansio nousee silloin helposti 200 euroon.
 • Antarellista ja mustatorvisienestä kerääjä saa tuplaten parempaa kilohintaa kuin herkkutatista, mutta pienten sienien päiväsaaliit jäävät ahkerallakin poimijalla paljon pienemmiksi kuin suurten tattien.

Oma lukunsa on tuoksuvalmuska, japanilaisittain matsutake. Tuoksuvalmuska on oikukas sieni, eikä siitä välttämättä saada satoa joka vuosi. Japanilaiset voivat maksaa matsutakesta satoja euroja kilolta, mutta kerääjän kukkaroon siitä ei ropise juuri herkkutattia enempää.
Näytä koko vastaus