Sienikeitto Resepti Kuivatut Sienet?

Sienikeitto Resepti Kuivatut Sienet

Mitä tehdä kuivatuista sienistä?

Kuivattujen sienien käyttö – Kuivatessa sienten tilavuus pienenee huomattavasti, kun sienistä poistuu nestettä. Yhdestä litrasta tuoreita sieniä tulee noin 50 grammaa kuivattuja sieniä. Kuivattuja sieniä voi käyttää kuten tuoreitakin. Ennen ruoaksi valmistamista kuivatut sienet yleensä liotetaan, 1 dl sieniä, 2–3 dl vettä.

 1. Liotusajaksi riittää 15 minuutista puoleen tuntia.
 2. Liotusvesi voidaan lisätä ruokaan, ellei se ole kitkerää.
 3. Orvasienten liotusvettä ei pidä käyttää.
 4. Lisäksi kuivatut korvasienet on liotuksen jälkeen vielä keitettävä kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.
 5. Ohutmaltoiset sienet voidaan rusentaa suoraan esim.

keittoihin, taikinoihin, kastikkeisiin tai patoihin. Kuivatut sienet voi myös rouhia jauheeksi huhmaressa tai kaulimella ja lisätä ruokaan mausteen tavoin. Jos kuivatut sienet on kerätty alueelta, jolla vuonna 1986 Tshernobylin aiheuttama laskeuma oli suuri, kannattaa käydä katsomassa käsittelyohjeet Säteilyturvakeskuksen sivuilta.
Näytä koko vastaus

Paljonko on 1 dl kuivattuja sieniä?

Kuivatut suppilovahverot Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi. Olemme pohtineet täällä toimituksessa paljonkin tuota kuivattujen sienten määrää, mitä se vastaa tuoreissa ja toisin päin. Yhtä oikeaa ja tarkkaa vastausta ei varmaan pysty antamaan. Korhosen Uuden sienikirjan mukaan kuivatut sienet kevenevät kymmenesosaan tuoreiden painosta.

 1. Eli siis 100 g:sta tuoretta sientä tulisi noin 10 g kuivattua.
 2. Tämän perusteella voisi ehdottaa, että kun Suppilovahverokeittoon tarvitaan 150 g tuoreita sieniä, olisi se kuivattuina noin 15 g.
 3. Toivottavasti sinulla on vaaka käytössäsi! Vetomitat ovat hieman epäselvempiä.
 4. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että 1 dl kuivattuja sieniä painaa 10-13 g.

Mutta mitä tämä vastaa tuoreilla sienillä? Korhosen mukaan siis 1 dl kuivattuja on 100-130 g tuoreita. KTL:n mukaan taas tuore kantarelli painaa 1 dl = 40 g, kantarellisäilyke 1 dl = 60 g, suolasienet 1 dl = 80 g ja ryöpätyt sienet 1 dl = 70 g. Eli ota tästä nyt sitten selvää Tämän mukaan siis 1 l kantarelleja = 400 g (tuoreita) ja kuivattuna tämä satsi olisi 40 g = 3 1/3 dl Mutta asiaan vaikuttaa paljonkin: ovatko tuoreet sienet isoja, pieniä, paloiteltuja – entä onko kuivatut millaisia paloja, eli paljonko mahtuu desiin? Tästä asiasta voisi tehdä vaikka tutkimuksen ja sen tuloksille olisi tosiaan käyttöä, jos nämä hyvät sienivuodet jatkuvat samanlaisina kuin nyt.
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä kuivatuista Herkkutateista?

Herkkutattikastike kuivatuista herkkutateista Sienikeitto Resepti Kuivatut Sienet Tämä yksinkertainen kastike vie kielen mennessään. Sopii pastakastikkeeksi tai lämpimien leipien täytteeksi, jos tekee paksun suuruksen. Tarvitaan vain kuivattuja herkkutatteja, vehnäjauhoja tai muita jauhoja suurustamiseen, vettä, kanaliemikuutio ja ruokakermaa.

 • Mausteeksi suolaa ja mustapippuria.
 • Iehauta kuivatut sienet ja kanaliemi vedessä.
 • Veden määrä riippuu siitä, paljonko käytät kuivattuja sieniä, itse mittasin noin ½ litraa.
 • Anna seistä hetken aikaa, jotta sienet likoavat kunnolla.
 • Valmista sitten suuruste.
 • Sulata voi pannulla ja lisää vehnäjauhot.
 • Ypsennä jauho-voi seos vaaleanruskeaksi.

Lisää kanalientä sienten seasta ja tarvittaessa vettä. Kiehauta hieman, kaada sieni-kanaliemikattilaan. Anna kiehua erittäin hiljaisella lämmöllä ja lisää sitten kerma. Kuumenna, lisää mausteet.

Herkkutatin maku on sitä voimakkaampi, mitä enemmän käytät sieniä.

Kastike sopii pastan kanssa. Kuvassa lisänä savupeuraa ja vihanneksia. Voit lisätä mieliyrttejäsi annoksen päälle. Kuivatut herkkutatit 25g 6EUR, tilaus: : Herkkutattikastike kuivatuista herkkutateista
Näytä koko vastaus

Miten kauan kuivatut sienet säilyvät?

Kuivaaminen – Kuivaaminen on erityisesti ohutmaltoisille sienille kuten mustatorvisienelle, suppilo- ja kosteikkovahveroille ihanteellinen säilöntätapa, mutta myös esim. ukonsienelle, lampaankäävälle sekä herkku- ja punikkitateille. Kuivatuissa sienissä maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin.

Puhdista sienet. Isokokoiset torvisienet ja vahverot on hyvä repäistä halki, sillä “torvi” kerää roskia. Leikkaa paksumaltoiset sienet noin 0,5 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Paras kuivatustulos saadaan sienikuivurissa. Jos ei kuivuria ole, voi kuivata jonkin lämmönlähteen yläpuolella tai lähettyvillä. Levitä sienet tasaisesti kuivausritilöille ja pöyhi niitä kuivumisen aikana. Kuivurissa vaihda ritilöitten paikkoja. Sähkölieden uunissa kuivaaminen on vaikeaa, sillä kuivaukselle sopivaa lämpötilaa (35–40 astetta) on vaikea säätää. Jos lämpö nousee yli 50 asteen, sienet kypsyvät ja kuivuvat koviksi eivätkä enää pysty imemään vettä. Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne taitettaessa murtuvat. Pakkaa kuivat sienet puhtaaseen, kuivaan ja ilmatiiviiseen astiaan. Parhaiten kuivatut sienet säilyvät pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa. Kun kuivaus on hyvin onnistunut, sienet säilyvät käyttökelpoisina muutaman vuoden.

Näytä koko vastaus

Voiko kuivattuja sieniä syödä sellaisenaan?

Käyvät myös mausteena – Jos sienet on säilönyt suolaamalla, niitä voi käyttää sienisalaatin lisäksi laatikkoruokiin, keittoihin ja patoihin. Suolattuna säilötyistä sienistä pitää kuitenkin poistaa ylimääräinen suola. – Mitä kauemmin suolasieniä varastoidaan, sitä enemmän ne imevät itseensä suolaa.

Liota sieniä yön yli kylmässä vedessä tai keitä niitä hetki, Leena Ylikännö kertoo. Kuivattuja sieniä voi taas käyttää myös mausteena. Maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin kuivatuissa sienissä ja oikein kuivattuina sienet säilyvät jopa vuosia. Niitä voidaan lisätä sellaisenaan esimerkiksi keittoihin tai kastikkeisiin, joissa on riittävästi nestettä.

– Voit käyttää kuivattuja sieniä myös mausteena murentamalla tai rouhimalla niitä ruokien joukkoon. Niistä saa mukavaa metsäistä makua ruokiin, hän vinkkaa. Kuivempiin ruokiin sienet liotetaan ennen käyttöä. Liotukseen käytetään haaleaa vettä tai maitoa.
Näytä koko vastaus

Pitääkö sienet huuhdella?

Muista: Kuivat sienet ovat herkullisia sieniä – Vielä pahempi moka on sivuston mukaan säilyttää pestyjä sieniä suljetussa astiassa tai muovipussissa. Suljetussa astiassa sienet muuttuvat limaisiksi ja haiseviksi jo paljon ennen kuin ehdit edes ajatella niiden lisäämistä pastaasi.

Sienikeitto Resepti Kuivatut Sienet MasterChef Suomi MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

You might be interested:  Mozzarella Corn Dog Resepti?

: Vältä yleinen kokkausvirhe! Muuttaa paistetut sienet hetkessä vetisiksi
Näytä koko vastaus

Voiko sieniä syödä liikaa?

Joskus kuulee huolia sieniin kertyvistä raskasmetalleista tai muista haitallisista aineista, mutta niiden vaikutus on ruokavalion kokonaisuudessa mitätön. Syömäkelpoisia sieniä voikin syödä huoletta niin paljon kuin napa vetää.
Näytä koko vastaus

Pitääkö sieniä liottaa?

Sieniä ei tarvitse liottaa. Ne ovat heti käyttövalmiita.
Näytä koko vastaus

Paljonko kuivattuja sieniä vastaa tuoreita?

Metsäsienten ravintoarvo – Metsäsienet ovat herkullista, mutta myös ravintorikasta syötävää. Sienet sisältävät pääosin vettä, joten ne sopivat erittäin hyvin keventäjän ruokavalioon. Kaloreita on sunnilleen saman verran kuin kukkakaalissa ja sipulissa eli 25 kcal/100 g.

 • Proteiinia sienissä on enemmän kuin kasviksissa.
 • Hiilihydraatteja ja kuitua on runsaasti.
 • Sienissä on paljon B-vitamiineja, D-vitamiinia sekä monia kivennäis- ja hivenaineita kuten kaliumia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä, seleeniä ja kuparia.
 • Joillekin sienet voivat aiheuttaa vatsavaivoja.
 • Sienisokeri (trehaloosi) aiheuttaa joillekin samantapaisia oireita kuin laktoosi.

Tutuimmat ja myös halutuimmat sienet ovat kantarellit, suppilovahverot, rouskut kuten haapa- ja kangasrousku sekä herkkutatit. Hyviä ruokasieniä ovat myös esim. monet haperot, vaalea orakas ja lampaankääpä. Yksi litra tuoreita sieniä painaa 300-500g ja 50 g kuivattuja sieniä vastaa noin yhtä litraa tuoreita sieniä.1 dl kuivattuja sieniä painaa noin 30 g.
Näytä koko vastaus

Mihin käyttää sieniä?

Mitä se on? Sienillä tai “taikasienillä” viitataan useimmiten psilosybiiniä ja psilosiinia sisältäviin sieniin. Tällaisiin kuuluu esimerkiksi suippumadonlakki (psilocybe semilanceata), jota kasvaa myös Suomessa. Psilosybiinisienet kuuluvat psykedeeleihin, eli ne ovat voimakkaasti mielen toimintaan vaikuttavia päihteitä.

Sieniä käytetään yleensä syömällä, joko tuoreena tai kuivattuna. Psilosybiinisienet on luokiteltu huumausaineiksi. Huumausaineiden käyttö, osto, myynti ja hallussapito on kiellettyä. Noin kaksi prosenttia suomalaisista on kokeillut tai käyttänyt huumaavia sieniä. Käyttö on harvinaisempaa kuin esimerkiksi MDMA:n käyttö, mutta yleisempää kuin LSD:n käyttö.

Miten se vaikuttaa? Psilosybiini muuttuu elimistössä psilosiiniksi. Aine vaikuttaa niillä aivoalueilla, jotka ovat tunteiden, muistin, aistien ja itsetietoisuuden kannalta keskeisiä aivoalueita. Sienten vaikutukset alkavat noin 30-60 minuutin kuluttua annoksen nauttimisesta ja kestävät muutaman tunnin.

 1. Sama määrä psilosybiiniä voi saada eri ihmisissä aikaan hyvin erilaisia reaktioita.
 2. Sienet ovat myös voimakkuudeltaan hyvin eri vahvuisia, mikä vaikeuttaa annoksen arvioimista.
 3. Sienten vaikutukset muistuttavat LSD:n vaikutuksia.
 4. Sienipäihtymyksn aikana käsitys minästä ja todellisuudesta voi hämärtyä.
 5. Myös informaation käsittely, kommunikointi ja looginen ajattelu tavallisesti vaikeutuvat.

Ajan ja tilan merkitys voi muuttua: muutama minuutti voi tuntua siltä kuin tuntikausia olisi jo kulunut. Päihtynyt voi kokea ikään kuin sulautuvansa ympäristöönsä. Aistit tyypillisesti korostuvat ja voivat sekoittua keskenään (synestesia). Esineet ja niiden pinnat voivat näyttää siltä kuin ne muuttaisivat muotoaan, mutta varsinaiset hallusinaatiot ovat hyvin harvinaisia.

Äytön aikana keho voi lämmetä, sydämen lyöntitiheys nopeutua ja verenpaine nousta. Myös pahoinvointia ja huimausta esiintyy. Käytön riskit? Sienet voivat aiheuttaa todella voimakkaita pelon ja ahdistuksen kokemuksia. Keskeisimmät riskit liittyvätkin niin kutsutun “huonon tripin” mahdollisuuteen. Tällöin painajaismaiset aistiharhat ja pelko hulluksi tulemisesta voivat laukaista paniikkikohtauksen.

Sienet voivat niin ikään nostaa pintaan piileviä mielenterveysongelmia tai johtaa pitkäkestoiseen psykoottiseen oireiluun niiden ihmisten kohdalla, joilla on siihen perinnöllistä taipumusta. Koska sienipäihtymyksen aikana oman toiminnan ja tilan arviointi vaikeutuu, ovat onnettomuudet todennäköisempiä.

Aineen käyttö julkisella paikalla ja ilman selväpäisen ihmisen valvontaa lisää tapaturmariskiä merkittävästi. Sienten ei tiedetä aiheuttaneen yliannostuskuolemia, mutta riski väärien sienten poimimiseen on olemassa. Osa myrkyllisistä sienistä muistuttaa psilosybiinisieniä ulkonäöltään. Sienet eivät aiheuta riippuvuutta eikä siten myöskään vieroitusoireita.

Pitkäaikaiskäytöllä ei ole todettu olevan fyysisiä tai psyykkisiä haittavaikutuksia. Sienten vaikutuksia sikiöön ei tunneta. Varmuuden vuoksi käyttöä raskauden aikana on kuitenkin syytä välttää. Miten riskejä voi vähentää? Päihteiden käyttö on aina riskialtista.

 1. Parhaiten riskit on mahdollista välttää sillä, ettei käytä päihteitä.
 2. Sienet ja muut psykedeelit ovat erityisen herkkiä sille, millaisessa mielentilassa ja ympäristössä niitä käytetään.
 3. Äytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sienten nauttiminen negatiivisella mielellä, rauhattomassa paikassa ja turvattomassa seurassa johtaa hyvin todennäköisesti epämiellyttäviin kokemuksiin.

Paniikki- ja ahdistuskohtauksen riskiä voi lieventää sillä, että käyttää päihdettä vain rauhallisessa mielentilassa, turvallisessa ympäristössä ja tutussa seurassa, jos ollenkaan. Jos sienten vaikutuksen alaisena oleva henkilö vaikuttaa pelokkaalta tai ahdistuneelta, rauhallinen puhe ja odottelu yleensä auttavat.

 • Sieniä, kuten muitakaan päihteitä, ei kannata käyttää, mikäli lähisuvussa on mielenterveysongelmia tai taipumusta skitsofreniaan.
 • Sekakäyttöä alkoholin kanssa on syytä välttää, sillä alkoholi voi voimistaa sienten vaikutuksia.
 • Tämä lisää epämiellyttävien kokemusten todennäköisyyttä.
 • Van Amsterdam, Jan, Opperhuizen, Antoon & van den Brink, Wim (2011): “Harm potential of magic mushroom use: A review”.

Regulatory Toxicology and Pharmacology 59:3, 423–429. Barceloux, Donald G. (2012): “Medical Toxicology of Drug Abuse. Synthesized Chemicals and Psychoactive Plants”. John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey. Griffiths, Roland; Johnson, Matthew; Richards, William; Richards, Brian; McCann, Una & Jesse, Robert (2011): “Psilocybin occasioned mystical -type experiences: immediate and persisting dose -related effects”.

Psychopharmacology, vol.218:4, 649–655, DOI: 10.1007/s00213-011-2358-5. Hakkarainen, Pekka; Karjalainen, Karoliina; Ojajärvi, Anni & Salasuo, Mikko (2015): “Huumausaineiden ja kuntodopingin käyttö ja niitä koskevat mielipiteet Suomessa vuonna 2014”, Yhteiskuntapolitiikka, vol.80:4. Huumausainelaki (373/2008),

Finlex verkkosivut. Korpi, Esa R. & Linden, Anni-Maija (2017b): “Hallusinogeenit: psykedeelit, dissosiatiiviset aineet ja deliriantit”. Teoksessa “Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia” (toim. Pelkonen, Olavi & Ruskoaho, Heikki).4. painos, Duodecim, Helsinki.

 1. Verkkoaineisto, painettu versio julkaistu 2014.
 2. Orpi, Esa R.
 3. Linden, Anni-Maija (2017a): “Varsinaiset indolipsykedeelit: lysergidi (LSD) ja psilosybiini”.
 4. Teoksessa “Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia” (toim.
 5. Pelkonen, Olavi & Ruskoaho, Heikki).4.
 6. Painos, Duodecim, Helsinki.
 7. Verkkoaineisto, painettu versio julkaistu 2014.

Krebs, Teri & Johansen, Pål-Ørjan (2015): “Psychedelics not linked to mental health problems or suicidal behavior: a population study”. Journal of Psychopharmacology, vol.29:3, 270-279, DOI: 10.1177/0269881114568039. Nichols, David (2016): “Psychedelics”.

Pharmacological Reviews, vol.68:2, 264–355. dos Santos, Rafael, Osório, Flávia, Crippa, José & Hallak, Jaime (2016): “Classical hallucinogens and neuroimaging: A systematic review of human studies: Hallucinogens and neuroimaging”. Neuroscience and Behavioral Reviews 71, 715–728. Scott, Katherine & Lust, Karin (2010): “Illicit substance use in pregnancy – a review”.

You might be interested:  Ris Ala Malta Resepti?

Obstetric Medicine, vol.3, 94–100, DOI: 10.1258/om.2010.100014. Tylš, Filip; Páleníček, Tomáš & Horáček, Jiří (2014): “Psilocybin – Summary of knowledge and new perspectives”. European Neuropsychopharmacology, vol.24:3, 342-356. DOI: 10.1016/j.euroneuro.2013.12.006.

 1. Valtioneuvoston asetus huumausaineina pidettävistä aineista, valmisteista ja kasveista (543/2008),
 2. Finlex verkkosivut, katsottu 30.6.2017.
 3. Vähäkangas, Kirsi & MacDonald, Ewen (2014): “Sienimyrkytykset”.
 4. Teoksessa “Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia” (toim.
 5. Pelkonen, Olavi & Ruskoaho, Heikki).4.

painos, Duodecim, Helsinki
Näytä koko vastaus

Mitä sieniä ei tarvitse ryöpätä?

Miksi sienet ryöpätään? – Tavallisesti ryöppäystä käytetään syksyisin esimerkiksi sienille. Ryöppäystä käytetään esimerkiksi rouskuille, mutta myös korvasienet tulee ryöpätä kahteen kertaan ennen niiden käyttöä ruoan valmistuksessa vaarallisten myrkkyjen poistamiseksi.

 • Orvasienten kohdalla voidaan jo puhua keittämisestä.
 • Pidempiaikainen ryöppäys on jo keittämistä.
 • Rouskujen ryöppäys miedontaa niiden kirpeän pippurista aromia.
 • Mitä voimakkaamman makuinen sieni, sitä pidempi ryöppäysaika.
 • Esimerkiksi kangas- ja karvarouskuja kannattaa ryöpätä 10 minuuttia, haapa- ja keltarouskuille riittää 5 minuuttia.

Sen sijaan miedon makuisia sikuri- ja leppärouskuja ei tarvitse ryöpätä lainkaan, vaan ne voi käyttää heti tuoreeltaan tai kuivata. Lue lisää: Näin käsittelet korvasienet – ryöppäys ei riitä poistamaan myrkkyä
Näytä koko vastaus

Voiko herkkutatin syödä raakana?

Metsässä kasvaa herkkua Tästä tuli sittenkin lopulta hyvä tattisyksy, vaikka alku näytti kaikkea muuta kuin lupaavalta. Sienet antoivat odottaa itseään. Sitten yhtäkkiä metsät putkahtivat täyteen herkkutatteja, noita supersieniä, joita viedään eritoten Italiaan.

 • Un herkkutatti on vastapuhjennut, pieni ja madoton, se on kova kuin kivi.
 • Siitä tulee kivitatti-nimitys.
 • Ne ensimmäiset herkut kannattaa nauttia yksinkertaisesti: viipaloidaan pituussuunnassa, paistetaan voissa tai voin ja öljyn seoksessa kullankeltaisiksi molemmilta puolilta, ripautetaan hiukan sormisuolaa päälle, ehkä myös pippuria.

Muuta ei tarvita. Kun herkkutatteja löytyy enemmän, niitä voi paistaa myös voi-öljyseoksessa, jossa on ensin haudutettu paria halkaistua valkosipulin kynttä, jotka sitten poistetaan. Myös muutama tippa sitruunamehua sopii paistetun tattiviipaleen päälle, samoin silputtu persilja tai ruohosipuli.

Kauniin, ehjän herkkutatin lakin voi hitaasti paistaen kypsentää pihviksi. Pienet virheettömät herkkutatit voi myös viipaloida raakana öljy-etikkamarinadiin, antaa tunnin verran maustua, lisätä ripauksen suolaa ja syödä sellaisenaan. Metsän sienistä herkkutatti on oikeastaan ainoita, joita voi syödä tällä tavoin raakana, mutta kannattaa muistaa, että jotkut saavat kaikista raaoista sienistä vatsanväänteitä.

Kun herkkutatti vanhenee, sen alunperin vaalea pillistö muuttuu kellertäväksi ja lopulta vihertäväksi. Vihertävä, pehmennyt pillistö on syytä poistaa ja katsoa, onko valkoinen malto madotonta. Valitettavasti madotkin ymmärtävät hyvän päälle. Joskus hyvän ja pahan ero on tosi pieni.

 • Herkkutatin näköisen, mutta pahan makuisen sappitatin voi tunnistaa punertavasta pillistöstä.
 • Maukkaan lampaankäävän taas erottaa saman näköisestä, mutta kelvottomasta typäskäävästä varmimmin vasta pannulla.
 • Lampaankääpä muuttuu paistettaessa kellertävän vihertäväksi, typäskääpä punertuu.
 • Helposti löytyviä alkusyksyn tatteja ovat myös punikit ja voitatit.

Komean punikin valkoinen malto tummuu leikattuna ja muuttuu kuivattuna lähes mustaksi. Punikkitatit on syytä kypsentää kunnolla, ettei tule vatsavaivoja. Voitatin ruskea pintakelmu pitää nylkeä pois. Herkkutatin paras säilöntätapa on mielestäni kuivaaminen, ja se sopii myös muille tateille.

 1. Ne viipaloidaan ohuelti ja levitetään kuivumaan leivinpaperin päälle lämpimään paikkaan tai kuivataan kuivurissa.
 2. Uivaaminen sopii myös lampaankäävälle ja suppilovahveroille.
 3. Yli 50 asteen lämmössä sieni kypsyy, ei kuivu.
 4. Pakastettunakin herkkutatti on hyvää.
 5. Tatti paloitellaan kuutioiksi, joita kuumennetaan ensin kuivalla pannulla, jotta niistä lähtee hiukan nestettä.

Sitten palat jäähdytetään ja pakataan pakastettavaksi. Samoin pakastetaan muita tatteja ja esimerkiksi kantarelleja, haperoita, kehnäsieniä, vahakkaita, valmuskoita ja suppilovahveroita.

Rouskut ovat ryöppäystä eli nopeaa keittämistä vaativia sieniä ja niistä tulee parhaat suolasienet.Älä koskaan syö sientä, jonka myrkyttömyydestä et ole varma.SIRKKA-LIISA LEHTINEN

: Metsässä kasvaa herkkua
Näytä koko vastaus

Mihin sienet kannattaa kerätä?

Sienten kerääminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin. Metsät ovat juuri nyt pullollaan ilmaista ruokaa. Lähde siis rohkeasti metsään poimimaan sieniä ja marjoja. Jos olet vasta-alkaja, ota mukaan sienikirja, ja aloita parista, helposti tunnistettavasta lajista: herkku- ja punikkitatit, kantarellit ja haperot esimerkiksi tuovat jo koriin täytettä.

 • Yhtä ainoaa oikeaa sienimetsää ei ole.
 • Sieniä kasvaa niin kuusivaltaisissa lehtomaisissa kangasmetsissä kuin karuissa mäntyvaltaisissakin kangasmetsissä.
 • Ihanteellinen sienestyspäivä on kuiva ja poutainen.
 • Voi sadepäivänäkin sienestää, silloin sienet tosin tulevat vetisiksi ja painaviksi.
 • Märät sienet täytyy heti valmistaa kotiin tultua, sillä ne eivät kestä säilyttämistä.

Sienestäjän tärkeimmät apuvälineet ovat hyvä sienikori ja sieniveitsi.
Näytä koko vastaus

Miten sienet kannattaa säilöä?

Sienten pakastus Vihanneksia voi pakastaa sellaisenaan, mutta nopea kiehautus ennen pakastusta takaa useimmille parhaan säilyvyyden. Monille sienille ryöppäys tai omassa nesteessä kiehautus on tärkeää ennen pakastamista. Pakasta sienet sopivan kokoisissa kerta-annosrasioissa.
Näytä koko vastaus

Onko sienet vaarallisia?

Tunnistatko tappavat myrkkysienet? Katso kuvat ja opettele metsiemme myrkyllisimmät sienet Myrkkysienet: niitä et halua poimia mukaasi sienimetsästä! Katso kuvat ja opettele tunnistamaan metsiemme myrkyllisimmät sienet. Teksti Ulla Lehtinen Kuvat Istockphoto Julkaisupäivämäärä 18.7.2020 Osaatko tunnistaa myrkkysienet? Suomen metsissä kasvaa viisi tappavan myrkyllistä sientä.

Sienimyrkytysten aiheuttamat kuolemat ovat meillä onneksi harvinaisia. Myrkytykset aiheutuvat useimmiten siitä, että sientä on syöty ruoassa. Pelkkä sienen maistaminen harvoin johtaa kuolettavaan myrkytykseen ja sienen koskettaminen ei ole vaarallista. Yleensä sienimyrkytykset johtuvat siitä, että sienestäjä ei ole tunnistanut, mitä on poiminut metsästä mukaansa tai siitä, että sieniä ei ole osattu käsitellä oikein.

Kokosimme yhteen ohjeet, joiden avulla tunnistat Suomessa kasvavat yleisimmät myrkkysienet. Lue myös:
Näytä koko vastaus

Miksi sieniä ei kannata kerätä sadesäällä?

Muovipussi ei sovi sienimetsälle – Metsälle lähtiessä on paikallaan tarkistaa sään lisäksi oma varustus. Von Bonsdorff suosittelee saappaita, sienikoria, sieniveistä, opaskirjaa sekä karttaa. Sateella ei kannata mennä sieniä hakemaan. Ne ovat limaisia, roskaantuvat helposti ja ehkä pilaantuvatkin helpommin.

 • Tea von Bonsdorff – Mielellään ilmava kori, jotta kosteus ei tiivisty.
 • Jos ei ole koria, niin sanko kelpaa.
 • Muovipussiin ei koskaan kannata kerätä sieniä, koska sinne tiivistyy kosteus ja lämpötila nousee.
 • Silloin bakteerit alkavat lisääntyä ja sienet saattavat pilaantua nopeasti.
 • Tietysti pitää tietää missä liikkuu.
You might be interested:  Gin Long Drink Resepti?

Nykyään on satelliittipaikantimia ja muita. Kartta nyt vähintään ja kompassi, ettei eksy sinne, von Bonsdorff jatkaa. Sieniveitsessä olisi hyvä olla pieni harja toisessa päässä. Sillä saisi suurimmat roskat rapsuteltua pois jo metsässä. Vaikka sienioppaisiin ei kannata liikaa luottaa, on hyvä ottaa taskuversio mukaan.
Näytä koko vastaus

Kauanko kuivattu sieni kestää?

Säilytä sienet kuivatut sienet valolta suojattuna ilmatiiviissä purkeissa. Oikein kuivattuina sienet säilyvät käyttökelpoisina yli vuoden.
Näytä koko vastaus

Mitä haittaa sienistä on ihmiselle?

Haitalliset aineet sienissä – Sienissä on monia ihmiselle haitallisia aineita. Osa niistä on sienten tuottamia kuten sienimyrkyt, Osa on peräisin ympäristöstä kuten ympäristömyrkyt ja radioaktiiviset saasteet. Lisäksi sienet voivat aiheuttaa allergiaa ja yliherkkyysoireita.

Myrkkysienillä ei ole mitään yhteisiä ominaisuuksia, jotka helpottaisivat niiden tunnistamista. Ne voivat olla miedon makuisia, ja eläimet voivat syödä ihmiselle myrkyllisiä sieniä. Monilla ruokasienillä on myrkyllinen näköislaji. Esim. herkkusieni ( Agaricus bisporus ) ja valkokärpässieni ( Amanita virosa ) ovat nuorina hyvin samannäköisiä.

Myrkytysoireiden aiheuttaja on usein tuntematon sieni. Kuolemaan johtavat myrkytykset ovat Suomessa harvinaisia. Sienten myrkyllisyys vaihtelee tappavan myrkyllisestä lievästi myrkylliseen. Osa myrkyistä voidaan poistaa esikäsittelyllä, kuten ryöppäämällä,
Näytä koko vastaus

Miksi sieniä ei saa pestä?

Sikke Sumari neuvoo, miten sienet pestään oikeaoppisesti. Hän muistuttaa, että sieni on nimensä mukaisesti sieni, joten se imee vettä. – Siitä voi päätellä, ettei sitä kannata hirveästi pestä eikä ainakaan liottaa. Sieni imee veden ja ruoka on pilalla. Jos sienet kuitenkin pitää putsata vedellä, niin ne kannattaa laittaa siivilään ja huuhtaista nopeasti hyisellä vedellä.
Näytä koko vastaus

Miksi sienet Pierettää?

Sienisokerin aiheuttamat vatsavaivat (trehaloosi-intoleranssi) Sienet varastoivat itseensä energiaa sienisokerina eli trehaloosina. Sieniaterialla voidaan saada sienisokeria 1–6 grammaa. Erityinen ruoansulatusentsyymi trehalaasi hajottaa sienisokerin suolessa osiinsa, jotka imeytyvät verenkiertoon. Osalta ihmisiä entsyymi puuttuu, jolloin sienisokeri ei imeydy vaan kulkeutuu paksusuoleen.

 1. Seurauksena on vatsavaivoja: löysiä ulosteita, vatsan turvotusta ja ilmavaivoja.
 2. Vaivat alkavat vasta useiden tuntien kuluttua syömisestä.
 3. Jos toistuvasti saa sieniaterian jälkeen vatsavaivoja, syynä voi olla sienisokeri.
 4. Tilaa kutsutaan,
 5. Siihen liittyvät oireet ja niiden syntytapa ovat samankaltaiset kuin maitoon liittyvässä laktoosi-intoleranssissa.

Sienisokeria pilkkova trehalaasi-entsyymi on rakenteeltaan erilainen kuin maitosokeria pilkkova laktaasi-entsyymi. Sen vuoksi laktoosi-intoleranssiin käytettävä laktaasivalmiste ei tehoa trehaloosi-intoleranssissa. Trehaloosi-intoleranssin yleisyyttä ei tunneta, mutta se on ilmeisesti paljon harvinaisempi kuin laktoosi-intoleranssi.

 • Trehaloosi-intoleranssia voidaan selvittää tutkimuksella, jossa nautitaan trehaloosia, ja sen jälkeen tehdään mittauksia.
 • Tutkimuksia ei kuitenkaan yleensä tarvita, sillä jos toistuvasti esiintyy vatsavaivoja sieniaterian jälkeen, trehaloosi-intoleranssi on todennäköinen.
 • Hoitona on sienituotteiden välttäminen.

Artikkelin tunnus: dlk00605 (006.012) © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Sienisokerin aiheuttamat vatsavaivat (trehaloosi-intoleranssi)
Näytä koko vastaus

Miten sienet saa energiaa?

Sienet ovat toisenvaraisia – Sienet ovat toisenvaraisia eli ne tarvitsevat ravinnokseen kasvien yhteyttämällä tuottamaa energiaa. Sienet saavat ravintonsa hajottamalla eloperäistä ainesta. Eri sienet ovat erikoistuneet ottamaan ravintonsa eri lähteistä.
Näytä koko vastaus

Miten päästä sienistä eroon?

11. Miten saan sienet pois nurmikosta? – Sienet levittäytyvät pihapiiriin laajan maanalaisen rihmastonsa avulla. Erityisen hyvin ne tuntuvat viihtyvän vanhoilla tiivistyneillä nurmikoilla. Sienirihmasto on osa elävää maa-ainesta, eikä siitä ole sinällään mitään haittaa.

Päinvastoin – rihmastot toimivat puiden ja pensaiden mykorritsa-sienijuurena ja parantavat kasvien veden ja ravinteiden saantia. Toki sienten itiöemät ovat esteettinen haitta, jos niitä on runsaasti. Typpilannoituksella voi merkittävästi pienentää sienirihmastojen muodostusta. Varsinkin urea-lannoitteen levitys nurmikolle on tehokas.

Typpilannoitus on syytä tehdä kesän alussa, jotta nurmikon talvehtiminen onnistuu. Annetun typpimäärän tulee olla lannoitussuositusten mukainen. Nurmikoilta sieniä voi yrittää vähentää ilmastamalla tiivistynyttä maata esimerkiksi talikolla, jonka jälkeen alue kastellaan säilöntäaine Atamonia sisältävällä vedellä.

 • Laimennussuhde on kaksi pussia Atamonia 10 litraan vettä.
 • Ilmareiät on lisäksi hyvä täyttää karkealla hiekalla, joka kuohkeuttaa kasvualustaa ja parantaa nurmiheinien juuriston hapensaantia.
 • Ilmastamisen ohella lannoitus ja kalkitus edesauttavat nurmikon hyvinvointia.
 • Asvualustan kitkeminen, haraus ja säännöllinen ravinnetäydennys ylläpitävät puolestaan nurmikon elinvoimaisuutta.

Puutarhan mullan vaihtaminen sienien hävittämiseksi on työläs ja kallis vaihtoehto. Sienirihmasto saattaa kasvaa jopa 30 sentin syvyydessä, joten pelkkä pintaraapaisu ei riitä.
Näytä koko vastaus

Paljonko kuivattuja sieniä vastaa tuoreita?

Metsäsienten ravintoarvo – Metsäsienet ovat herkullista, mutta myös ravintorikasta syötävää. Sienet sisältävät pääosin vettä, joten ne sopivat erittäin hyvin keventäjän ruokavalioon. Kaloreita on sunnilleen saman verran kuin kukkakaalissa ja sipulissa eli 25 kcal/100 g.

 • Proteiinia sienissä on enemmän kuin kasviksissa.
 • Hiilihydraatteja ja kuitua on runsaasti.
 • Sienissä on paljon B-vitamiineja, D-vitamiinia sekä monia kivennäis- ja hivenaineita kuten kaliumia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä, seleeniä ja kuparia.
 • Joillekin sienet voivat aiheuttaa vatsavaivoja.
 • Sienisokeri (trehaloosi) aiheuttaa joillekin samantapaisia oireita kuin laktoosi.

Tutuimmat ja myös halutuimmat sienet ovat kantarellit, suppilovahverot, rouskut kuten haapa- ja kangasrousku sekä herkkutatit. Hyviä ruokasieniä ovat myös esim. monet haperot, vaalea orakas ja lampaankääpä. Yksi litra tuoreita sieniä painaa 300-500g ja 50 g kuivattuja sieniä vastaa noin yhtä litraa tuoreita sieniä.1 dl kuivattuja sieniä painaa noin 30 g.
Näytä koko vastaus

Miten säilöä kuivatut sienet?

Sienten kuivaaminen on ikivanha säilöntätapa, joka pitää sienten maun hyvänä ja ravintoaineet tallella. Kuivatuissa tuotteissa mikrobit kuolevat, koska ne eivät saa riittävästi vettä. Ilmatiiviisiin purkkeihin tai paperipussiin pakattuina kuivatut tuotteet säilyvät pimeässä paikassa jopa vuosia. Kuivatus on myös vähän säilytystilaa ja energiaa vievä tapa säilöä luonnon antimia.
Näytä koko vastaus

Mihin sienet kannattaa kerätä?

Sienten kerääminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin. Metsät ovat juuri nyt pullollaan ilmaista ruokaa. Lähde siis rohkeasti metsään poimimaan sieniä ja marjoja. Jos olet vasta-alkaja, ota mukaan sienikirja, ja aloita parista, helposti tunnistettavasta lajista: herkku- ja punikkitatit, kantarellit ja haperot esimerkiksi tuovat jo koriin täytettä.

 1. Yhtä ainoaa oikeaa sienimetsää ei ole.
 2. Sieniä kasvaa niin kuusivaltaisissa lehtomaisissa kangasmetsissä kuin karuissa mäntyvaltaisissakin kangasmetsissä.
 3. Ihanteellinen sienestyspäivä on kuiva ja poutainen.
 4. Voi sadepäivänäkin sienestää, silloin sienet tosin tulevat vetisiksi ja painaviksi.
 5. Märät sienet täytyy heti valmistaa kotiin tultua, sillä ne eivät kestä säilyttämistä.

Sienestäjän tärkeimmät apuvälineet ovat hyvä sienikori ja sieniveitsi.
Näytä koko vastaus