Terveellistä Ruokaa Lapsille Resepti?

Terveellistä Ruokaa Lapsille Resepti

Mitä saa 10 €?

Kotiruokia budjetilla – Ostoslistat koostuvat tutuista ja edullisista ainesosista. Jokaisen listan lopussa on selostus ruoista, joita listan aineksista voi tehdä. Oletuksena on, että kotoa löytyy joitain perusasioita, kuten suolaa, pippuria ja sokeria.

Kymmenen euron ostoslista pitää sisällään perinteisiä ainesosia, kuten leipää, lihaa ja kananmunia. Listan alla kerrotaan, että aineksista saa tehtyä kaksi ruokaa, esimerkiksi ison makaronilaatikon ja nakki-tomaattimunakaan. Lisukkeeksi löytyy vielä leipää margariinilla.20 euron listalla on esimerkiksi kalapuikkoja, kanankoipia ja peruna-sipulisekoitus.

Ainekset riittävät noin viiteen ruokaan, kuten jauhelihakeittoon tai kalapuikkoihin ja perunamuusiin. Myös pienen salaatin saa koostettua tomaatista ja kurkusta.30 euron ostoslista kattaa jopa kuusi eri ruokaa sekä ainekset aamu- ja iltapaloihin. Listan aineksista voi tehdä esimerkiksi broilerikiusauksen, makkarakeiton ja hernekeiton.
Näytä koko vastaus

Miksi huudan lapsille?

Lukijan kysymys – Huudan 3-vuotiaalle lapselleni usein naama punaisena, ja jälkikäteen häpeän käytöstäni. Minulta menee hermot todella herkästi. Erityisen haastavia meillä ovat aamut ja päiväkotiin lähtemistilanteet. Miten tästä raivostumiskierteestä pääsee irti? Anna vinkkejä! Ensinnäkin on hyvä, että olet miettinyt toimintatapaasi ja haluat siihen muutosta.
Näytä koko vastaus

Pitääkö lapsi pakottaa syömään?

Unohda vanha ruokasääntö viimeistään nyt – lasta ei saa pakottaa syömään lautasta tyhjäksi “Lasta ei missään nimessä kannata pakottaa syömään lautasta tyhjäksi. Pakottamalla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia: ruokailutilanteista voi tulla ahdistavia, ja lapsi ei ehkä edes aikuisena halua syödä sitä ruokaa, johon on joskus pakotettu.

Pakottamalla ei myöskään opi, milloin vatsa on täynnä”, ravitsemusterapeutti Mari Kolonen Terveystalosta sanoo. Sen sijaan lapselle kannattaa opettaa: Saat syödä sen verran kuin tuntuu sopivalta. Jos ruoka ei maistu, sitä ei tarvitse haukkua ja sanoa pahaksi. Riittää, että maistat ruokaa ja sanot sitten kiitos.

Älä välitä, jos mummo loukkaantuu. Kenenkään mieliksi ei tarvitse syödä. Entä, jos vanhemmat pelkäävät, että lautaselle jättäminen loukkaa esimerkiksi isovanhempien tunteita? “Ruualla on aina näytetty rakkautta, ja siksi yritämme syödä jonkun mieliksi.
Näytä koko vastaus

Miksi 1v ei syö?

Elämän ja kuoleman kysymys – Syömispulmat näkyvät jo ensimmäisessä neuvolassa. Vauvan paino ei ole noussut riittävästi. Matkalla kotiin ryntään kauppaan ja ostan korviketta. Kun vauva imee pulloa ahnaasti, itsesyytökset risteilevät mielessäni: Miten voin epäonnistua niin perustavanlaatuisessa tehtävässä kuin vauvan ruokkimisessa? Lastenpsykiatrian ylilääkäri Mirjami Mäntymaa lohduttaa kertomalla, etten ole yksin huoleni kanssa.

– On hyvin tavallista, että lapsen syöminen tuntuu vanhemmasta elämän ja kuoleman kysymykseltä. Huoli siitä, saako pidettyä vauvan hengissä, kumpuaa ihmisessä syvältä. Terveistä lapsista 20–40 prosentilla on ohimeneviä ongelmia syömisen kanssa. Vauvan syömättömyyden taustalla voi olla imemisen ongelmia, allergia tai sairaus.

Mäntymaa arvioi, että terveistä lapsista 20–40 prosentilla on ohimeneviä ongelmia syömisen kanssa. Pitkittyessään syömisongelmat voivat johtaa lapsen ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen pulmiin. Kierre on valmis, kun äiti stressaa ruokailua jo etukäteen, lapsi aistii kireän tilanteen, eikä ruoka maistu.
Näytä koko vastaus

Miten saada 4-vuotias syömään?

Kun lapsi söisi päivästä toiseen vain nakkeja ja makaroneja, vanhempien pinna helposti kiristyy. Jotkut lapset ovat kaikkiruokaisia ja hotkivat lautasen tyhjäksi, toiset taas jyrsivät palan kurkkua eivätkä kelpuuta lautaselleen mitään uutta. Ruoan kanssa nirsoileva lapsi voi lietsoa vanhemman epätoivoisiin tekoihin – herkuilla lahjontaan, uhkailuun, kiristykseen tai lapsen mieltymysten mukaisten erikoisruokien tarjoiluun.

  1. Tie on kuitenkin lyhyt.
  2. Mannerheimin lastensuojeluliiton Vanhempainnetin ohjeissa muistutetaan, että lapsi syö silloin, kun hänellä on nälkä.
  3. Ruokahalun muutokset saattavat johtua paitsi tilanteesta, myös kehitysvaiheesta.
  4. Lapsen ruokahalu vähenee kovasti toisella ikävuodella, ja monet reippaaseen syöjään tottuneet vanhemmat hätääntyvät uudesta vaiheesta ja koettavat tuputtaa ruokaa väkisin.

Jos ruokahalu on kovin huono, kannattaa selvittää, onko lapsi terve. Jos on, kannattaa miettiä, milloin lapsi on syönyt viimeksi esimerkiksi päivähoidossa tai koulussa ja onko hän ylipäänsä nälkäinen ruokailuaikaan. MLL ohjeistaa, että ruokailutilanne kannattaa rauhoittaa ja lapselle tulee antaa aikaa lopettaa leikkinsä ennen ruokailua.

Lastenlääkäri Tanya Altman listaa Today Parents -sivustolla tapoja, joilla vanhempien kannattaa suhtautua pieneen nirsoilijaan. Ohessa myös MLL:n Vanhempainnetin vinkkejä vanhemmille: 1. Älä pakota syömään kasviksia Vaikka lapsi ei suostuisi syömään kasviksia ja hedelmiä, tarjoa niitä kuitenkin koko perheelle ja syö itsekin.

Sitkeys palkitaan, ennemmin tai myöhemmin.2. Älä määrää, kuinka paljon lapsi syö Tehtäväsi vanhempana on tarjota lapselle ruokaa – lapsi saa päättää, kuinka paljon. MLL neuvoo panemaan lapsen lautaselle pienen annoksen kerrallaan, ja antamaan lisää tarpeen mukaan.3.

Älä lahjo ja kinastele Älä rukoile lasta syömään äläkä ainakaan lahjo herkuilla tai palkinnoilla. Vältä myös tuputtamista, uhkaamista tai vertailua muihin lapsiin. Koeta säilyttää ruokapöydässä hyvä ja rauhallinen tunnelma.4. Yritä uudelleen Vaikka lapsi inhoaisi jotain ruokaa, tarjoa sitä uudelleen ja uudelleen.

Uusiin makuihin tottuminen voi viedä useita maistelukertoja. MLL neuvoo totuttamaan lapsi uusiin ruokiin vähitellen tarjoamalla suupala uutta, loput ennestään tuttua hyvää ruokaa.5. Älä stressaa Älä laske, saako lapsi päivittäisen kasvisannoksensa. Keskitä energiasi siihen, että ruoka maistuu hyvälle, ja että joka ateria on mahdollisimman monipuolinen.6.

You might be interested:  Kokonainen Porsaan Sisäfile Uunissa Resepti?

Älä lankea pikaruoka-ansaan Jos lapsi söisi vain hampurilaisia ja ranskalaisia, rajoita pikaruokapaikoissa käyntiä.7. Älä anna päätösvaltaa lapselle Lapsi ei päätä kaupassa, mitä ostetaan. Sinä päätät. Viikon ruokalistaa suunniteltaessa voit ottaa lasten mielipiteet huomioon.8. Älä valmista omia ruokia nirsoilijalle Valmista koko perheelle yksi ruoka – nirsoilijalle ei tule valmistaa omaa makaroniannosta.

Jos lapsi ei koske ruokaansa, älä tee siitä numeroa, vaan korjaa lapsen lautanen pöydästä kuten muidenkin perheenjäsenten lautaset. Onko sinulla konsteja, joilla nirsoilijan saa syömään? Jaa kokemuksesi kommenteissa!
Näytä koko vastaus

Missä iässä lapsi syö lusikalla?

5–6 kk Lusikkaruoka – Lapselle lisäruokaa aikaisintaan 4 kk:n iässä.6 kk:n iässä lapsi tarvitsee äidin- tai pullomaidon lisäksi myös muuta ruokaa. Herkkyyskausi kiinteällä ruoalla syömisen opetteluun 5-6 kk, lusikkaruoan syöminen on hyvä aloittaa tässä iässä.
Näytä koko vastaus

Mitä lapselle evääksi retkelle?

Kesäretki lasten kanssa ja herkulliset eväät — Peggyn pieni punainen keittio Muistan lapsuudestani, kuinka hyvältä eväät aina maistuivat ulkona. Kurkkuvoileipä, kolmion mallinen pillimehu ja vehreä nurmikko paljaiden jalkojen alla. Tänään nautitaan elämästä, tehdään uusia lapsuusmuistoja ja suunnataan lasten kanssa retkelle järvenrannalle.

  • Meidän lapset nauttivat suuresti ulkoilusta ja vedessä polskimisesta, kukapa ei? Kun siihen lisätään vielä herkulliset eväät, iso filtti ja järvenranta, jännittävä kesäretki on valmis.
  • Jano ja nälkä yllättää yleensä retkellä nopeasti ja silloin on hyvä ottaa eväslaukkuun runsaasti tuttuja mieleisiä makuja sekä jotain uutta ja hauskaa.

Mitä sitten ottaa evääksi kesäretkelle mukaan? Valinnanvaraa on vaikka kuinka ja aina kannattaa miettiä mistä lapset pitävät eniten. Kun otetaan lapset vielä mukaan eväiden suunnitteluun ja niiden tekemiseen, hauskuutta on taatusti luvassa. Kannattaa myös miettiä mitä eväitä voisi tehdä jo edellisenä päivänä, jottei retkipäivän aloittaminen veny kohtuuttomasti, keittiö töiden takia.

  • Hedelmät, marjat, pähkinät, vihannekset, pikkusuolaiset ja makeat herkut, ovat aina varma valinta.
  • Mitä pienempiä suupaloja, sen helpompi niitä on syödä luonnonhelmassa.
  • Makeat ja sokeriset eväät saattavat tehdä lämpinä päivänä helposti huonon olon, joten kannattaa suosia suolaisia eväitä enemmin.
  • Vettä on syytä aina varata lämpiminä päivinä reilusti, mehujen lisäksi mukaan.

Kylmälaukkussa eväät ja juoma pysyy hyvänä, koko retken ajan. Valitsin listaan meidän lapsien lemppareita ja ruokia mitä pystyimme tekemään yhdessä. Retkeläisiä oli viisi, taaperosta teiniin ja me kaksi aikuista. Nuorin pojista teki kanssani nakkikääröt ja pikkuleivät.

Teini ja 5v. tekivät näppärästi kaikki suklaamansikat. Pienin taapero auttoi myös, syömällä eväitä innokkaasti, jo ennen retken alkua. Aurinko paistaa ja kesäretki alkakoon. Lapset mennään! Piknik-eväät! porkkanatikkuja vesimelonia viinirypäleitä kuviovoileivät cocktail-lihapullat nakkirullat kananugetit pienet piirakat (lohi) suklaamansikoita pikkuleipiä, resepti löytyy! Myös nämä maistuvat meidän herkkusuille- keitetty kanamuna, rusinat, kurkkutikut, muffinit, pannukakku, suolakalat, nektariinit, mustikat, banaani.

ja lista jatkuu! Cocktail-lihapullat lasten makuun Noin 30 lihapullaa 400 g naudan jauhelihaa 1 muna muutama tuore basilikan lehti hienonnettuna 2 rkl paahdettua sipulia hienonnettuna 2 rl tomaattipyrettä 1 tl paprikajauhetta 1 rkl pizzamaustetta hyppysellinen suolaa ja mustapippuria nokare voita ruskettamiseen.

Chima Laval on tehnyt valloituksen!

ul> Nakkirullat/nakkikääröt Ohjeesta tulee 10 kpl5 grillinakkia tai 10 kpl prinssinakkeja 2 valmista lehtitaikinalevyä ketsuppia

Leikkaa nakki puoliksi. Voitele taikinalevy ketsupilla. Ota taikinasta ohuita siivuja pizzaleikkurilla. Kiedo lehtitaikina nakin ympäri ja aseta leivinpaperille, niin että saumakohta jää alaspäin. Voitele käärö munalla ja valmista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Minne nämä kananugetit piti toimittaa? Lego Cityyn?

Kananugetit noin 500g kanafilettä 2 pientä kanamunaa 2 dl korppujauhoja 3/4 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 1 tl paprikajauhetta 1/4 valkopippuria

Kesäretkelle, jippiii! Toivottavasti ei ole pitkä matka.

Paistamiseen öljyä Leikkaa fileet nugetin mallisiksi. Sekoita vehnäjauhojen sekaan mausteet. Laita korppujauhot, vehnäjauhot ja kanamuna omiin kulhoihin. Kieritä kanapalat ensin vehnäjauhoissa, munassa ja lopuksi korppujauhoissa. Laita lautaselle odottamaan, kunnes olet saanut kaikki kanapalat kieriteltyä.

Jos järvellä ei kala tartu onkeen, voit aina ottaa mukaan lohipiirakoita. Jo nappaa kala ja ilo on ylimmillään.

Pienet lohipiirakat Ohjeesta tulee noin 6 kpl piirakkaa 3 valmista lehtitaikina/piirakkataikina levyä 100 g kypsää lohta 1 dl riisiä 50 g ranskankermaa tilliä ja ruohosipulia hienonnettuna suolaa kanamuna piirakan voiteluun Ota valmistaikina sulamaan pakkasesta.

Eitä riisi ja anna jäähtyä. Sekoita lohi, ranskankerma, riisi ja mausteet keskenään. Leikkaa taikinasta 6 kpl neliöitä ja säästä loppu taikina piirakoiden koristeluun. Annostele täyte lusikalla taikinaneliön keskelle. Kastele reunat vedellä, taita yhteen ja painele kiinni. Koristele piirakka jäljelle jääneellä taikinalla ja voitele munalla.

Paista uunissa 200 asteessa, kunnes ovat kauniin kullanruskeita.

Muumimamman mansikkahillo on hyvää, mutta suklaamansikatkin maistuvat herkullisilta

Suklaamansikat Suklaata mansikoita Sulata suklaa vesihauteessa/mikrossa, varo ettei suklaan joukkuun pääse vettä. Dippaa mansikat suklaaseen, aseta mansikat lautaselle. Kun olet dipannut kaikki mansikat, laita lautanen jääkaappiin, jotta suklaa jähmettyy. Suklaamansikka on pian valmis purtavaksi.

You might be interested:  Koulun Tonnikalapastavuoka Ohje Resepti?
Herkullinen pieni pikkuleipä maistuu myös kesäretkellä!

Nyt polskimaan ja sitten syömään eväitä. Chima Laval pääsi myös mukaan ja ihmettelemään vedessä ilakoivia vesipetoja! 8 kommentit 0 : Kesäretki lasten kanssa ja herkulliset eväät — Peggyn pieni punainen keittio
Näytä koko vastaus

Miten opettaa lapsi syömään lusikalla?

Opeta lapsi käyttämään lusikkaa – Kun lusikka pysyy lapsen kädessä, on aika antaa hänen kokeilla syömistä omatoimisesti. Seuraavassa on muutamia vinkkejä siihen, miten teet harjoittelusta mahdollisimman helppoa:

  1. Käytä kahta lusikkaa. Anna toinen lapselle. Syötä lasta normaalisti, mutta pidä välillä taukoa ja katso, saako hän itse kauhaistua ruokaa lusikkaan. Tarvittaessa voit näyttää hänelle, miten ruoka viedään lusikalla suuhun.
  2. Jos lapsi unohtaa oman lusikkansa, kannusta häntä käyttämään sitä. Tee harjoittelusta hauska tapahtuma äläkä osoita ärtymystäsi, jos ruokaa roiskuu ympäriinsä.
  3. Anna lapsen poimia ruokaa sormillaan ja tunnustella sitä. Tämä voi tuntua ristiriitaiselta, koska lapsenhan pitäisi opetella syömään lusikalla, mutta lapsen pitää saada tutkia ruokaa ja sotkea sillä vähän.

Muista, että harjoitus tekee mestarin, ja pysy kärsivällisenä.
Näytä koko vastaus

Saako vanhemmat huutaa lapselle?

Älä huuda – Lasten tunnereaktiot ovat voimakkaita ja kasvattajan tulisi auttaa häntä oppimaan niiden säätelemistä. Aina se ei ole helppoa. Saako huonosti käyttäytyvälle lapselle edes olla vihainen? Huutaminen johtaa tilanteeseen, jossa lapsi ei voi muuta kuin reagoida tunteillaan.

lastenpsykiatri Jukka Mäkelä – Saa olla vihainen, mutta ei saa huutaa, lastenpsykiatri Jukka Mäkelä yksinkertaistaa sanomansa. Mäkelän mukaan äänen korottaminen vie huomion pois itse asiasta, eli mikä lapsen käytöksessä meni pieleen. – Huutaminen johtaa tilanteeseen, jossa lapsi ei ikään kuin voi muuta kuin reagoida tunteillaan.

Viha, varsinkin tärkeän ihmisen viha, tiputtaa ihmisen pois ajattelukyvystä sinne, että ainoastaan puolustaudutaan, paetaan. Silloin ei opi uusia asioita.
Näytä koko vastaus

Saako vanhemmat haukkua lasta?

Älä komenna suoraan vierasta lasta – Ja kun väliin on pakko mennä, kannattaa keskittyä tilanteeseen, ei yksittäisen lapsen toimintaan. Puheen voi avata vaikka sanomalla “hetkinen, mitäs täällä nyt tapahtuu?” – Mielestäni on huono tapa mennä suoraan puhuttelemaan vierasta lasta, puhumattakaan että menisi komentamaan.

  • Voi olla lapselle tosi pelottava kokemus, jos toinen aikuinen tulee, etenkin jos puuttuu vihaisesti, muistuttaa Janna Rantala.
  • Rantala kehottaa myös ottamaan mahdollisimman nopeasti lapsen kanssa olevan aikuisen mukaan tilanteen selvittyyn.
  • Näin lapsi saa turvaa ja mukana oleva vanhempi huomaa, että jotain on meneillään.

Harva meistä haluaa, että oma lapsi käyttäytyy huonosti. Janna Rantala – Yleensä vanhemmat ovat kiitollisia siitä, että joku on puuttunut tilanteeseen. Harva meistä haluaa, että oma lapsi käyttäytyy huonosti. Usein vanhemmat eivät vain ole huomanneet, mitä tapahtuu.
Näytä koko vastaus

Miksi 3-vuotias itkee koko ajan?

Istu miettimään – Kun lapsen käyttäytyminen huolestuttaa, Sinkkosen mukaan ei pidä syöksyä nettiin hakemaan neuvoja. – Sen sijaan äitien ja isien pitäisi istua ja miettiä, mitä perheelle ja parisuhteelle kuuluu. Viekö työelämä liikaa vanhempien aikaa ja ajatuksia? Mitä pitäisi tehdä, ettei parinkymmenen vuoden kuluttua kaduta? Kirja yrittää auttaa lukijaa tunnistamaan erilaisia lapsiin ja vanhempiin liittyviä ilmiöitä ja antaa sanoja vaikeuksille.

  1. Esimerkiksi kolmevuotiaan itkupotkuraivari voi johtua monista syistä.
  2. Raivokohtaus tulee aivojen syvistä osista, eikä ei tuon ikäinen lapsi hallitse vielä itseään.
  3. Siksi ei pidä yrittää kasvattaa, kurittaa tai rankaista, vaan ottaa lapsi syliin ja lohduttaa.
  4. Jotkut lapset taas oppivat jo varhain, mistä narusta saavat vanhempansa tanssimaan oman pillinsä mukaan.

Nelivuotiaskin voi jo tietää, miten saa aina jäätelön. Vanhempien on paras tehdä selväksi, ettei sellainen peli vetele.
Näytä koko vastaus

Miten puhua lapselle ruoasta?

Miten tukea lapsen myönteistä ruokasuhdetta? — PsyKat Katarina Meskanen Syöminen on maailman luonnollisin asia ja ruoka kehon polttoainetta. Kuitenkin jo ala-aste-ikäiset lapset ovat huolissaan painosta ja syömisestään. Se ei ole ihme, sillä lapset ja nuoret joutuvat vastakkain joka taholta tulvivien syömiseen liittyvien viestien kanssa.

  1. Järkevä syöminen: säännöllinen ateriarytmi, joustavuus ruokavalinnoissa, ruoan monipuolisuus ja ravitsevuus. Tavallinen arkiruoka riittää.
  2. Syöminen tuo hyvän olon ja mielen, eikä siihen liity pettymystä, syyllisyyttä, pahaa oloa, ahdistusta tai alakuloa.
  3. Syöminen on rentoa, joustavaa ja sallivaa. Syöminen ei karkaa käsistä, eikä syötyjä määriä tarvitse hallita ankaralla kurinalaisuudella ja kontrolloinnilla.

Tässä muutama hyväksi havaittu vinkki mutkattoman ruokasuhteen vahvistamiseen ja tukemiseen: Ensimmäiseksi, syökää yhdessä mahdollisimman usein. Tehkää ruokailuhetkestä kiireetön, jutelkaa yhdessä kuulumisista ja arjen asioista. Jättäkää seurustelu tablettien, puhelimien tai lehtien kanssa muuhun hetkeen.

  1. Oko perheen sitoutuminen yhteisiin ruokahetkiin lisää myös perheen sisäistä yhteenkuuluvuuden tunnetta.
  2. Pääsääntö on, että koko perhe syö samaa ruokaa yhdessä.
  3. Monipuolinen arkiruoka riittää.
  4. Hyvä nyrkkisääntö varsinkin nuorempien lasten kohdalla on, että sinä valitset ruoan ja lapsi itse saa päättää määrän.

Älä pakota, uhkaa tai kiristä – sen sijaan, kiitä, kehu ja kannusta. Pyri monipuolisuuteen, joustavuuteen ja sallivuuteen paitsi käytännön syömisissä, myös asenteissasi. Älä leimaa ruoka-aineita kielletyiksi tai sallituiksi. Ruokapöydän äärellä on kyse perheen yhteisestä laatuajasta, ei ainoastaan vatsan täyttämisestä – tehkää hetkestä miellyttävä kaikille osapuolille.

  • Toisekseen, keskustelkaa yhdessä ruokaan ja syömiseen liittyvistä uskomuksista,
  • Artoita lapsen mielikuvia siitä, minkälaista on “terve” syöminen.
  • Mitä hän ajattelee erilaisista ruoka-aineista? Kysele myös hänen mielikuviaan, miten hänen “pitäisi” syödä.
  • Entä miten hän itse haluaisi syödä? Kun perustelet lapsella monipuolista ruokavaliota, älä tuo ainoastaan sen terveellisyyttä pointtina, vaan korosta erilaisia makuja ja kokemuksia.
You might be interested:  Jäätelö Resepti Kondensoitu Maito?

Terveellisyydestä/epäterveellisyydestä puhuminen saattaa jäädä lapselle liian abstraktille tasolle – puhu mahdollisimman konkreettisesti ja lapselle ymmärrettävällä tasolla. Keskustelkaa ikätovereiden ja lapsen kavereiden ruokatottumuksista. On myös hyvä olla tietoinen, puhutaanko lapsen luokalla tai koulussa laihduttamisesta, tai laihduttavatko jotkut hänen ikätovereistaan.

  1. Laihduttaminen voi altistaa syömishäiriölle, tai vähintäänkin häiriintyneelle syömiselle.
  2. Olmanneksi, pohdi omaa ruokasuhdettasi.
  3. Tarkkailetko tai rajoitatko itse syömisiäsi? Jos laihdutat, älä tuo laihduttamista yhdeksi vieraaksi ruokapöydän ääreen.
  4. Pohdi myös, miten suhtaudut itse omaan kehoosi? Ethän kritisoi itseäsi tai ulkonäköäsi lapsen kuullen.

Vanhemman tapa puhua itsestä ja itselleen tarttuu suoraan lapseen. Lapsi peilaa suhdettaan omaan kehoonsa vahvasti vanhemman tarjoamasta peilistä. Opeta lapselle median lukutaitoja. Kyseenalaistakaa yhdessä vallitsevia syömistrendejä, laihdutusihanteita ja kauneuskäsityksiä.

  • Tuo esiin median välittämän kuvan ja sosiaalisen median luoman vaikutelman illuusio.
  • Tutustukaa yhdessä kuvaeditoidun maailman valheellisuuteen.
  • Eskustelkaa nais- ja miesihanteiden vaikutuksesta itsetuntoon, minäkäsitykseen ja kehonkuvaan.
  • Viimeiseksi, ole tarkkana muutoksissa,
  • Jos lapsen syömisissä on tapahtunut muutos tai hän on alkanut rajoittaa tai lisätä syömisiään, saattaa se olla merkki siitä, että hänen mieltään painaa joku asia.

Syömisen ongelmat voivat olla yritys tuoda hallinnantunnetta tilanteeseen, joka muuten tuntuu hallitsemattomalta. Ole perillä lapsesi kuulumisista. Syömiseen liittyvät oireet voivat olla myös keino viestiä avun, huomion, hoivan ja huolenpidon tarpeesta.

  • Epäilet lapsellasi syömishäiriötä
  • Lapsen syömisen hankaluudet haittaavat normaalia arkea
  • Lapsen kasvu hidastuu tai pysähtyy
  • Lapsella on jotain fyysisiä oireita, kuten sydäntuntemuksia, pyörtyilyä
  • Lapsen paino laskee tai nousee huomattavasti
  • Lapsi on merkittävän alipainoinen
  • Lapsen syömisen vaikeudet pitkittyvät
  • Perheenne ei saa omin voimin tilannetta ratkaistua

Tämä teksti on osittain ilmestynyt aiemmin Fammin blogissa, : Miten tukea lapsen myönteistä ruokasuhdetta? — PsyKat Katarina Meskanen
Näytä koko vastaus

Miksi lapsi syö huonosti?

Elämän ja kuoleman kysymys – Syömispulmat näkyvät jo ensimmäisessä neuvolassa. Vauvan paino ei ole noussut riittävästi. Matkalla kotiin ryntään kauppaan ja ostan korviketta. Kun vauva imee pulloa ahnaasti, itsesyytökset risteilevät mielessäni: Miten voin epäonnistua niin perustavanlaatuisessa tehtävässä kuin vauvan ruokkimisessa? Lastenpsykiatrian ylilääkäri Mirjami Mäntymaa lohduttaa kertomalla, etten ole yksin huoleni kanssa.

 On hyvin tavallista, että lapsen syöminen tuntuu vanhemmasta elämän ja kuoleman kysymykseltä. Huoli siitä, saako pidettyä vauvan hengissä, kumpuaa ihmisessä syvältä. Terveistä lapsista 20–40 prosentilla on ohimeneviä ongelmia syömisen kanssa. Vauvan syömättömyyden taustalla voi olla imemisen ongelmia, allergia tai sairaus.

Mäntymaa arvioi, että terveistä lapsista 20–40 prosentilla on ohimeneviä ongelmia syömisen kanssa. Pitkittyessään syömisongelmat voivat johtaa lapsen ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen pulmiin. Kierre on valmis, kun äiti stressaa ruokailua jo etukäteen, lapsi aistii kireän tilanteen, eikä ruoka maistu.
Näytä koko vastaus

Miten osoittaa rakkautta lapselle?

13 tapaa näyttää, kuinka paljon rakastat lastasi – Rakkaudellasi lastasi kohtaan ei ole rajoja, ja jokainen askel, jonka otat, on lapsesi parhaaksi. Nämä askeleet sisältävät myös lapsen käytöksen muokkaamista ja korjaamista. Lasten on joskus vaikea tunnistaa ja ymmärtää heitä kohtaan osoitettu rakkaus. Tämän vuoksi tarjoamme 13 tapaa osoittaa lapsellesi, kuinka paljon häntä rakastat ja arvostat:

  1. Toivota lapselle hyvää huomenta hänen herättyään. Kerro rakastavasi ja kaipaavasi lasta ja puhu hänelle kunnioittavasti. Tällä tavoin lapsi ymmärtää, kuinka tärkeä hän on sinulle ja muulle perheelle.
  2. Ylläpidä lapseesi silittelemällä, halailemalla ja suukottelemalla häntä. Osoita lapsellesi, että luotat häneen, vaikka mitä tapahtuisi.
  3. Opettele lapsellesi tärkeiden animaatiohahmojen nimet. Laula tiettyä laulua, kun lapsesi satuttaa itsensä.
  4. Ole nöyrä ja pyydä lapselta anteeksi, kun huomaat olevasi väärässä.
  5. Lue lapselle kirjoja, kerro tarinoita ja sattumuksia omasta lapsuudestasi.
  6. Ole esimerkkinä. Toimi lapsesi roolimallina sekä ole rehellinen, ahkera, kärsivällinen ja kunnioittava vanhempi.
  7. Pyhitä lapsellesi laatuaikaa. Vaikka lapsen kiinnostuksen kohteet muuttuvat, muista viettää aikaa lapsen kanssa.
  8. Luo kurinpitosäännöt ja opeta lastasi sopeutumaan yhteiskuntaan.
  9. Motivoi lasta saavuttamaan tavoitteensa, oli se kuinka pieni tai suuri tahansa. Lapsen on tärkeää ymmärtää, että tavoitteiden saavuttaminen on mahdollista vaivannäöllä ja periksiantamattomuudella.
  10. Matkustele, leiki ja laula lapsesi kanssa. Nämä ovat loistavia tapoja osoittaa lapsellesi, kuinka paljon häntä rakastat ja hänestä välität.
  11. Ole kiinnostunut lapsesi koulunkäynnistä, Kommunikoi lapsen opettajien kanssa säännöllisesti, jotta olet perillä lapsen mahdollisista heikkouksista.
  12. Vastaa lapsen tunteisiin. Kun lapsesi osoittaa sinua kohtaan rakkauden eleitä, jätä se, mitä olet tekemässä. Kiitä lapsen hellyydenosoituksista hellästi. Osoita lapsellesi ehdotonta rakkauttasi tukemalla häntä vaikeuksien keskellä tai hänen sairastaessaan.
  13. Toivota lapselle hyvää yötä ennen nukkumaanmenoa, samalla antaen hellän lapsen poskelle tai otsalle.

Näytä koko vastaus