Tuore Norjalainen Turska Resepti?

Tuore Norjalainen Turska Resepti

Miten valmistaa turska?

Turskan himoon: paahda filee uunissa hi-taas-ti Tuskin koskaan kuulee, että joku huudahtaisi huuliaan lipoen: “Tänään tekee mieli turskaa!” Turska (ruotsiksi torsk ja englanniksi cod) on vähän kuin tuhma tuttavuus, jonka puoleen käännytään baari-illan jälkeen.

Sitä nautitaan, ehkä paneroituna, salaa suoraan ruskeasta paperipussista, rasva leukapieliä valuen – ja hetken päästä kaduttaa. Valkoinen pullero, jonka paidan alanapit ovat lennähtäneet jo aikoja sitten. Kalatiskillä turskafilee on se laiheliinikalojen keskellä makaava valkoinen pullero, jonka paidan alanapit ovat lennähtäneet jo aikoja sitten.

Mutta kyseessä on voimakas ja nopea peto, joka on saattanut vaeltaa yli tuhat kilometriä ennen päätymistään trooliin tai rysään. Joidenkin kalastajien mielestä tuore, vastapyydystetty turska on jopa liian pehmeää. He antavat kalan tiivistyä pari päivää jääkaapissa ennen fileointia.

Yhtä lailla turska loistaa lautasella, jos olet sivellyt sen ennen valmistamista hennosti japanilaisella misotahnalla tai yrteillä, raastetulla sitruunankuorella ja sitruunanmehulla.Tai sitten heittäydy minimalistiksi.Aseta paksut selkäfileet tiiviisti toisiinsa kiinni uunivuokaan ja valuta päälle lientä, johon laitat yksinkertaisimmillaan vain vettä, suolaa ja voita (sillä turska on vähärasvainen kala).

Paahda fileitä uunissa erityisen hitaasti, matalalla lämmöllä (eli kolmen sentin palasia vain 120 asteessa) 30–40 minuuttia. Hidas kypsyttäminen on vastaus niille, joiden mielestä kaikki kalat muuttuvat liian kuumalla pannulla paistettuna kuiviksi ja puumaisiksi.

Eikä syöminen kaduta sekuntiakaan. Turska ja sen sukulaiset ovat kaupallisesti maailman tärkeimpiä kaloja. Niillä on ruokittu Itämeren maiden kansoja jo pitkään. Juuri turskasta syntyykin mahtavia, kotitekoisia kalapuikkoja tai kalapullia tartar-kastikkeen kanssa dipattavaksi tai hodarin väliin sujutettaviksi.

Eikä syöminen kaduta sekuntiakaan. Hanna Jensen on toimittaja, kirjoittaja ja tietokirjailija. : Turskan himoon: paahda filee uunissa hi-taas-ti
Näytä koko vastaus

Mitä ruokaa turskasta?

Turska – Reseptit – Hätälä Tuore Norjalainen Turska Resepti Vaalealihainen turska on erittäin suosittu ja yleinen ruokakala Norjassa, ja jos olet Englannin lomalla syönyt aidon fish & chips -annoksen, on siinäkin saattanut olla kalana juuri turskaa. Turskafilee maistuukin erityisen herkulliselta leivitettynä, mutta turskasta tulee erinomainen kalaruoka myös paistettuna tai uunissa kypsennettynä.
Näytä koko vastaus

Onko turska terveellistä?

1 Mikä tekee kalasta terveellistä? Kalassa on hyvälaatuista proteiinia ja hyvää rasvaa. Rasva on pehmeää ja pitää osaltaan huolta elimistömme kolesteroliarvoista, verensokerista ja verenpaineesta. Lisäksi kalassa näyttää olevan joitakin hyvää tekeviä bioaktiivisia yhdisteitä, joita ei vielä tunneta tarkemmin.

Proteiini, rasva ja nämä yhdisteet tekevät sen, että kala on terveydelle hyödyllistä syötävää. Siksi kannattaa suosia kalaa kuin kalaa, myös vähärasvaista. Kala on lisäksi auringonvalon ohella tärkeimpiä D-vitamiinin lähteitä.2 Mitkä kalat ovat runsasrasvaisia ja mitkä vähärasvaisia? Rasvaisessa kalassa, kuten lohessa, muikussa ja lahnassa on rasvaa vähintään 7 prosenttia.

Vähärasvaisia kaloja ovat esimerkiksi tonnikala, seiti ja turska sekä järvien petokalat hauki, ahven ja kuha. Rasvaisesta kalasta saa hyvää rasvaa, joka suojaa verisuonia ja sydäntä. Vähä­rasvaisesta kalasta taas saa arvokasta proteiinia. Pitää muistaa, että rasvaisesta kalasta saa myös enemmän energiaa kuin vähärasvaisesta.

 • Esimerkiksi 100 grammassa lohta on 530 kilokaloria ja vastaavassa palassa haukea 350 kilokaloria.3 Onko purkki- tai eineskala hyvä vaihtoehto? Einekset ja säilykkeet ovat hyviä, jos ei osaa valmistaa kalaa tai tuntuu, että sitä on hankala laittaa.
 • Jos veren triglyseridipitoisuus on liian korkea, on hyödyllistä syödä kalaa jopa kolme kertaa viikossa.

Silloin kannattaa ostaa esimerkiksi lohta tai makrillia purkissa ja laittaa sitä leivän päälle. Opiskelijoiden suosikki tonnikala on toki tyhjää parempi, mutta heillekin suosittelisin runsasrasvaisempia kalalajeja kaupan hyllyiltä. Ne eivät ole kovin paljon tonnikalapurkkia kalliimpia mutta sisältävät huomattavasti enemmän hyödyllisiä rasvahappoja.

 • Purkkikalana saa myös taimenta, muikkua tai ahventa.
 • Vakuumipakatuissa eineskaloissa voi olla ruokamyrkytystä aiheuttavaa listeriabakteeria.
 • Terveelle ihmiselle siitä ei ole vaaraa, mutta raskaana olevien ja niiden, joiden vastustuskyky on alentunut, pitää välttää vakuumissa myytäviä kalaeineksiä.
 • Listeria voi olla sikiölle vaarallinen.

Vakuumipakattujen kalojen ongelmana on myös runsas suolaisuus, ja usein tuotteet on myös savustettu.4 Millä tavoin kala olisi parasta valmistaa? Arkiruoka olisi hyvä valmistaa mahdollisimman vähällä rasvalla, olipa se kalaa tai muuta. Uunissa ja liedellä hauduttaminen ovat sydänystävällisiä valmistustapoja.

Jos kalan haluaa paistaa, pannuun kannattaa lorauttaa juoksevaa rasvaa, kuten rypsi- tai oliiviöljyä. Pullomargariinit, jotka ovat juoksevaa rasvaa, antavat tutumpaa makua ja paistopintaa kalalle, mutta ovat voita parempi vaihtoehto. Vähiten suositeltava vaihtoehto on voissa paistettu ja hyvin tummaksi käristetty kala.

Kova rasva kertyy verisuoniin ja edesauttaa huonon kolesterolin, verensokerin, verenpaineen ja tulehdustekijöiden nousua. Tummaksi paahdettu kala sisältää syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä. Savukaan ei ole elimistölle hyväksi, joten on viisasta nauttia savukalaa vain harvinaisena herkkuna.

Kannattaa myös muistaa, että kaupan pakatut savukalaeinekset ovat savustustuotteita. Suosituksia savukalan syömisestä ei ole, eikä muutamasta savukala-ateriasta ole mitään vaaraa.5 Jos kala ei maistu tai sovi, saanko hyvät rasvahapot jostain muualta? Kalan hyvistä rasvahapoista osa on niin sanottuja omega-kolmosia.

Niitä saadaan yhtä lailla kasvikunnan tuotteista, etenkin rypsi-, pellava- ja camelinaöljyistä, sekä margariineista, esimerkiksi tummansinisestä Keijusta. Kalaöljykapselibisnes yrittää markkinoida tuotteitaan väittämällä, ettei kasvikunnan hyvillä rasvahapoilla voisi korvata kalan rasvaa.
Näytä koko vastaus

Mitä turskan kanssa?

Tarjoa turskan seläkkeen kanssa perunapyreetä ja simpukkalientä. Myös paistetut sienet, herneet ja kasvikset sopivat seuraan.
Näytä koko vastaus

Onko seiti sama kuin turska?

Seiti
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Turskakalat Gadiformes
Heimo: Turskat Gadidae
Suku: Pollachius
Laji: pollachius
Kaksiosainen nimi
Pollachius virens ( Linnaeus, 1758)
Katso myös
Seiti Wikispeciesissä Seiti Commonsissa

Seiti eli sei ( Pollachius virens ) on Atlantin pohjoisosissa elävä turskakala, joka on turskan ja koljan ohella alueen tärkeimpiä saaliskaloja.
Näytä koko vastaus

Onko turska hyvä kala?

Ihastu tuoreeseen turskaan – Tuore turskafilee on miedon makuinen ja merellisen raikas kala, jossa on vain vähän rasvaa mutta runsaasti proteiinia. Turska kypsyy meheväksi pannulla, uunissa, grillissä tai vaikka liemessä haudutettuna. Turskan lempeä maku ja lihaisa, herkullisesti lohkeava rakenne sopivat monenlaisiin ruokiin.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Kiinalaisen Ruuan Reseptejä?

Mikä on turska englanniksi?

Turska cod
Näytä koko vastaus

Mitä tarkoittaa turska?

turska – hande 3.6.2008 Norjalainen henkilö. – Emmä puolta vuotta enempää jaksanu niitten turskien seassa. – Turskalandiassa on kaikki järkky kallista.
Näytä koko vastaus

Mikä kala on lipeäkala?

Lipeäkalan liotus Lipeäkala valmistetaan yleisimmin turskasta tai molvasta, jotka tuodaan Suomeen kuivattuna tai pakastettuna. Kuivattu kala käsitellään lipeäliuoksella, joka sisältää soodaa ja sammutettua kalkkia sekä vesiliuoksilla, jolloin sen valkuaisaineet turpoavat valkeiksi ja rakenne pehmenee.

Kapakala on tuoreena halkaistun ja sitten kuivatun kalan, tavallisimmin turskan kauppanimi. Kilosta kuivattua kalaa saadaan 4-6 kg lipeäkalaa. Lipeöinnin jälkeen kalan pH-arvo on 10 – 11. Kalan valmistus ei ole helpottunut vuosien saatossa. Kalan valmistus on aikaa vievää ja vaatii joka vuosi aikaa noin kolme viikkoa ennen joulua.

Tukkukauppiaatkin pitävät tehtävää haasteellisena. Laimeissa liuoksissa ei ole itselle vaaraa, mutta kannattaa olla tarkkana liuosten vahvuuksissa. Kuivakala paloitellaan 15-20 cm:n pituisiin paloihin. Palaset nuijitaan huolellisesti puunuijalla, minkä jälkeen ne pannaan kylmään veteen viikoiksi.

 • Liotustapa 1
 • 2 – 3 kg kuivattua kalaa3 – 4 l seulottua koivutuhkaan 0,25 l sammutettua kalkkia Ca(OH)2
 • 10 – 15 l vettä

Seulottu koivutuhka sidotaan karkeaan tiiviiseen kangaspussiin. Muuripadan pohjalle pannaan n 10-15 l vettä, jolloin lisätään kalkki ja tuhkapussi. Keitetään vahvaksi lipeäksi (noin puoli tuntia). Jäähdytetään ja kaadetaan kylmänä kalapaloille. Päälle pannaan paino (kansi).

 1. Liotustapa 2Kiehuva vesitilkka400 g pesusoodaa NaOH (laimeana)0,5 l sammutettua kalkkia
 2. 10 – 15 l vettä

Pesusooda ja sammutettu kalkki liuotetaan kiehuvaan vesitilkkaan. Se lisätään 10 – 15 litraan kylmää vettä ja kaadetaan kalapaloille. Kevyt paino laitetaan kalojen päälle. Kalat saavat seistä noin 1 viikon tai kunnes ne tuntuvat pehmeille. Tämän jälkeen niitä liotetaan kylmässä vedessä 4-5 päivää. Vettä vaihdetaan päivittäin.

 • Liotustapa 3
 • kiehuvaa vettälipeäkiveä n.30 – 50g, Natriumhydroksidi
 • 10 – 15 l vettä

Lipeäkivi, liuotetaan kiehuvaan vesitilkkaseen. Se lisätään 10 – 15 litraan kylmää vettä ja kaadetaan kalapaloille. Kevyt paino pannaan päälle. Kalapaloja liikutellaan silloin tällöin. Ne saavat liota 3-4 päivää kylmässä vedessä viikon ajan. Jokaisen tavan mukaan kala päästää hieman hajua. Huolehdi tuuletuksesta hyvin. Ohje: Anna K. nettineuvoja, Maa- ja kotitalousnaiset : Lipeäkalan liotus
Näytä koko vastaus

Montako kertaa kalaa viikossa?

Kalan syöminen on turvallista – Ympäristösaasteita erityisesti luonnonvesikaloissa kuten siiassa, muikussa ja särjessä on hyvin vähän, ja määriä tarkkaillaan jatkuvasti. Itämeren suurempiin rasvaisiin kaloihin kuten loheen, silakkaan tai taimeneen tai makeanveden kookkaisiin petokaloihin kuten haukeen voi kertyä enemmän ympäristöpäästöjä.

Kuitenkin lajeja vaihdellen kalaa voi turvallisesti syödä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeistuksen mukaan 2–3 kertaa viikossa. Erityisryhmille, kuten raskaana oleville naisille on annettu yleisistä suosituksista poikkeavia suosituksia, Pääviestinä on hyvä muistaa, että kalan terveyshyödyt ylittävät mahdolliset haitat eikä kalan syöntiä kannata rajoittaa ympäristömyrkkyjen pelossa.

Kalan monipuolista käyttöä suositellaan lisättävän sen monien hyvien ravitsemuksellisten ominaisuuksien vuoksi.
Näytä koko vastaus

Mikä on terveellisin kala?

Mikä kala on terveellisintä? Kala sisältää arvokkaita ravintoaineita, joita on vaikea saada muista elintarvikkeista. Kaksi tärkeintä ainetta, joita saa erityisesti rasvaisesta kalasta, ovat omega-3-rasvahapot ja D-vitamiini. Jos kalaa käyttää vain harvoin, on viisainta valita rasvaista kalaa, koska siinä on eniten terveellisiä ravintoaineita.

Rasvaisia kaloja ovat esimerkiksi lohi, kirjolohi, nieriä, taimen, silli, makrilli ja keskirasvaisia silakka, muikku ja siika. Eniten D-vitamiinia on kuhassa, siiassa, silakassa ja lohessa, A-vitamiinia muikussa, E-vitamiinia on lohikaloissa ja siiassa. Luonnonkala on terveellisempi valinta kuin kasvatettu kala.

Tuoreesta kalasta höyryttämällä tai uunissa valmistettu valmistettu ruoka on terveellisempää kuin, paistettu tai graavattu tai savustettu kala. Sardiini tai tonnikala ruisleivällä on hyvä täydennys viikottaiselle kalapäivälle. : Mikä kala on terveellisintä?
Näytä koko vastaus

Onko turska Suomessa?

Turska
Uhanalaisuusluokitus
Vaarantunut
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Turskakalat Gadiformes
Heimo: Turskat Gadidae
Suku: Gadus
Laji: morhua
Kaksiosainen nimi
Gadus morhua Linnaeus, 1758
Turskan levinneisyys
Katso myös
Turska Wikispeciesissä Turska Commonsissa

Turska ( Gadus morhua ) on Pohjois-Atlantin kalastuksessa perinteisesti tärkeimpiä saaliskaloja niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassakin. Turska elää myös Itämeressä, mutta sen esiintyminen Suomen rannikolla on ajoittaista.
Näytä koko vastaus

Mitä Seitistä?

Pakasteseiti on harmillisesti mauttoman kalan maineessa. Pakastealtaan taviksesta, pakasteseistä valmistuu kuitenkin nopeasti ja helposti herkullista arkiruokaa. Pakasteseiti pelastaa, jos kaupan kalatiskistä ei löydy edullista vaihtoehtoa. Pakastealtaasta poimittu seiti tuo kaivattua vaihtelua tuttujen arjen kalaruokakonkareiden lohisopan, kalapuikkojen ja uunilohen rinnalle. Paksteseitikö muka tylsää ja mautonta? Höpsis! Seesami-juustopanerointi takaa maun ja mehevyyden. Muusia kaveriksi ja kyllä kelpaa! Kuva: Kristiina Kurronen
Näytä koko vastaus

Miten valmistaa Pakasteseiti?

Pakasteseiti valmistuu pannulla, uunissa ja kattilassa – Findusin pakasteseitifileitä voit valmistaa niin uunissa, paistinpannussa kuin kattilassakin. Paistinpannulle suositellaan laitettavaksi vain sulatettuja fileitä, ja ne paistuvat keskilämmöllä noin 5-7 minuutissa.
Näytä koko vastaus

Miten sulattaa pakastettu kala?

Riski kasvaa, kun lämpötila kohoaa yli +3-asteen – Harvat ihmiset tiedostavat, että pakastetun kalan sulattaminen sen omassa pakkauksessaan lisää botulismin, eli Clostridium botulinum -bakteerin tuottamien myrkyllisten aineiden aiheuttaman sairauden riskiä.

 • Nämä pahimmassa tapauksessa jopa kuolemaa aiheuttavat bakteerit ovat anaerobisia, eli ne menestyvät hapettomissa olosuhteissa, kuten tyhjiöpakatuissa pakkauksissa.
 • Un lämpötila pakkauksessa nousee yli kolmen asteen, botulismin riski kasvaa.
 • Riskiä voi kuitenkin pienentää poistamalla kalan vakuumipakkauksesta ennen sulatusta.

Tämän avulla kala altistuu anaerobisten bakteerien viholliselle, eli hapelle. Kalan voi sulattaa omassa pakkauksessaan jääkaapissa, jos jääkaapin lämpötila pysyttelee alle kolmen asteen. Monissa kotitalouksissa jääkaapin lämpötila on asetettu liian korkeaksi, mikä lisää vakuumipakatun kalan terveysriskiä myös niissä tapauksissa, kun kalaa ei ole pakastettu.

Tuore Norjalainen Turska Resepti Kaappaus keittiössä Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

: Vakuumikalassa piilee vakava terveysriski – ethän koskaan tee näin pakastetulle tuotteelle!
Näytä koko vastaus

Onko seiti terveellistä?

Kala ja terveys Tuore Norjalainen Turska Resepti Omega-3 – Oppiminen ja terveys Tutkimukset osoittavat, että Omega-3 -rasvahapoilla saattaa olla positiivisia vaikutuksia ihmisen kasvuun, näkökykyyn, ihoon, kognitiiviseen kehitykseen ja immuunijärjestelmään. Ihmisen keho ei pysty tuottamaan välttämättömiä Omega-3 -rasvahappoja, joten niitä täytyy saada jotenkin muuten.

Rasvainen kala, kuten merilohi, kirjolohi, makrilli ja silli, on erinomainen Omega-3 -rasvahappojen lähde. Myös rasvattomammat kalat, kuten taimen, seiti ja kolja, sisältävät Omega-3 -rasvahappoja. Proteiini – Kehon rakennusaine Kaikki kalat ovat hyviä proteiinin lähteitä. Proteiini koostuu aminohapoista, jotka toimivat kehon rakennusaineina.

Runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio on erityisen tärkeä kasvaville lapsille ja ikääntyneille ihmisille, jotka tarvitsevat proteiinia lihasten kasvuun ja säilyttämiseen. D-vitamiini – Lihakset ja luut D-vitamiinin saanti on tärkeää luiden, lihasten ja hampaiden hyvinvoinnille.

 1. D-vitamiinia saa auringonvalosta ja rasvaisesta kalasta.
 2. Talviaikaan auringon pysytellessä piilossa rasvaisen kalan syöminen on entistäkin tärkeämpää, erityisesti kasvaville lapsille, raskaana oleville naisille ja muille erityisen paljon D-vitamiinia tarvitseville ryhmille.
 3. B12-vitamiini – Energia ja keskittymiskyky B-vitamiinin on osoitettu olevan hyväksi energia-aineenvaihdunnalle, luiden kasvulle, keskittymiskyvylle, oppimiselle ja muistille sekä hermoston toiminnalle.
You might be interested:  Resepti Ei Näy Omakannassa?

Riittävä B-vitamiinin ja folaatin saanti on erityisen tärkeää raskaana oleville naisille, koska ne auttavat sikiön hermoston kehityksessä. Seleeni – Antioksidantti Seleeni sisältää antioksidantteja, jotka auttavat torjumaan vapaita radikaaleja kehossa.

Vapaiden radikaalien on todettu mahdollisesti vaikuttavan ikääntymiseen sekä sydän- ja verisuonitautien muodostumiseen. Miten paljon kalaa tulisi syödä? Valtion ravitsemusneuvottelukunnan julkaisemien suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kalaa tulisi syödä 2–3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.

Kalan terveysvaikutukset saa myös syömällä kalaöljyjä, mutta kalan syöminen sellaisenaan on suositeltavampaa, koska kala korvaa usein muita, paljon kovaa rasvaa sisältäviä ruokia. : Kala ja terveys
Näytä koko vastaus

Onko Itämeressä turskaa?

Pohjatrooli myllää merenpohjan – Turska on pohjakala, joka ui syvissä vesissä. Sitä kalastetaan etupäässä pohjatroolaamalla. Pohjatroolaus on kalastusmenetelmä, jossa raskasta kalaverkkoa vedetään pitkin meren pohjaa. Murto-osaan kutistuneen Itämeren turskakannan kalastus on nykyään keskittynyt eteläiselle Itämerelle. Sitä harjoittavat eniten Tanska, Saksa, Puola ja Ruotsi. Tuore Norjalainen Turska Resepti Turskien koko on vuosikymmenten aikana kutistunut. Trooliin jää kalojen lisäksi muitakin merenpohjan eliöitä, kuten kasveja, simpukoita ja selkärangattomia. WWF:n tuoreen raportin Sea under pressure: Bottom trawling impacts in the Baltic mukaan pohjatroolaus aiheuttaa lisäksi pitkään kestäviä vaurioita Itämeren pohjaan ja muuttaa ekosysteemin luonnollista tasapainoa ja ravintoketjuja.

 1. Raportista käy ilmi, että luontoa vahingoittavaa pohjatroolausta harjoitetaan aktiivisesti myös Itämeren suojelualueilla.
 2. Lisäksi raportin lähteenä olevissa pitkäaikaisissa tutkimuksissa on saatu tuloksia, joiden mukaan pohjatroolaus voi kiihdyttää rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia.
 3. Tämä johtuu siitä, että pohjatroolaus vapauttaa veteen merenpohjan sedimentteihin varastoitunutta hiiltä, ravinteita ja vierasaineita, kuten ympäristömyrkkyjä.

“Itämerellä pitkään jatkunut intensiivinen pohjatroolaus on vaikuttanut meriluontoon lähes kaikkialla, missä sitä on harjoitettu”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska. “Voi jopa sanoa, että pohjatroolaus on yksi merkittävä syy Itämeren huonoon tilaan.”
Näytä koko vastaus

Miten valmistaa seiti?

Valmistus uunissa – Kuten sanottua, seitiä voi valmistaa uunissa joko sulatettuna tai jäisenä. Sulatettuina valmistusaika on luonnollisesti nopeampi. Aseta fileepalat voideltuun vuokaan, jotta kala ei kypsyttyään tartu vuokaan. Mikäli olet sulattanut fileet, paista niitä 175 asteessa 25-30 minuuttia, riippuen uunin tehosta ja fileiden paksuudesta.
Näytä koko vastaus

Millä tuulella kala ei syö?

Kalamiehelle huono keli on joskus hyvä keli. Uistinvalmistaja Heikki Mononen, 33, kuvailee kalastusta sääriippuvaiseksi lajiksi. – Kalansyönti riippuu täysin säästä. Oikein täydellisellä kelillä kalansyönti ei ole parhaillaan, ja silloin täytyy tehdä vähän enemmän töitä.

Pitää olla vähän tuulta tai pilvistä, että kala syö, Mononen kertoo. Hyvä kalastuskeli poikkeaakin perinteisestä hyvästä kesäkelistä. – Kalaa tulee silloin, kun tuuli tekee pientä aaltoa ja on puolipilvistä. Korkeapaine aktivoi kaloja, matalapaineella kala ei syö juuri ollenkaan. – Tänä vuonna on ollut hyviä kalastuskelejä, mutta kylmä vesilämpötila on vähän sotkenut asioita.

Monet asiat ovat eri tavalla kuin aiempina kesinä, Mononen kertoo. Heikki Monosen mukaan mitkään olosuhteet eivät itsessään pilaa kalastusta, mutta eri tilanteissa pitäisi käyttää erilaisia tyylejä. Kaloista hauki on yleisimmin saatavilla. – Uistimissa kannattaa kokeilla eri värejä, ja kalaa kannattaa etsiä eri syvyyksistä.

 • Esimerkiksi lohta ei saa lämpimällä kelillä, mutta syksyllä sään viilentyessä lohi tulee syömäkerrokseen.
 • Hauki syö melkein aina paitsi kutuaikana.
 • Uha on huonosyöntinen keväällä, mutta aktivoituu, kun vedet lämpenevät.
 • Pohjois-Karjalassa lieneekin Suomen parhaimmat kuhavedet.
 • Lohta saa kylmän veden aikaan.

– Ahven on hauen ja kuhan välimaastossa, sitä ei aina saa, mutta se on aktiivisempi kala kuin kuha, Mononen luettelee. Kalastaja voi vaikuttaa sääolosuhteisiin eri tavoilla, mutta tärkein seikka on pukeutuminen. – Kunnollisella ja laadukkaalla kuivapuvulla pärjää kelissä kuin kelissä.

 1. Uistimissa täytyy vaihtaa väriä kelin mukaan.
 2. Irkkaat kromivärit toimivat parhaiten lämpimässä vedessä ja auringonpaisteessa, tuulisella ja kylmällä taas kannattaa käyttää luomuvärejä.
 3. Vieraalle järvelle mennessä kannattaa selvittää, mikä on alueen pääravintokala ja valita uistin sen mukaan, Mononen kertoo.

Heikki Mononen kuvailee Pohjois-Karjalan kalastustoimintaa laajaksi. Yksi syy on erilaiset järvet ja vesistöt. – Harrastajia on täälläpäin paljon, ja vetouistelussa Suomen kärkipää tulee usein Pohjois-Karjalasta. Oma harrastusseura löytyy melkeinpä joka kylästä.

Itse kuulun Keski-Karjalan Vetouistelijoihin ja Liperin Urheilukalastajiin, Mononen kertoo. Parhaiten Monosta itseään motivoi kalan saaminen. – Suosikkisääni on kevyt tuuli ja yli 20 astetta lämmintä. Siitä ei hirveästi nauti, kun syksyllä on nollalämpötila, räntää tulee vaakatasossa ja tuulee niin että vene ei meinaa kulkea.

Kylmä ei kuitenkaan tunnu pahalta, jos joku ennätyskala jää kiinni. Kalastus on mahdollista vain kesän ajan, mieluiten järvellä olisi niin paljon kuin pystyisi, Mononen kertoo. Tänä kesänä Mononen suosittelee kokeilemaan erilaisia asioita. – Tämä kesä on tuntunut siltä, että pitäisi opetella koko laji uudestaan.
Näytä koko vastaus

Mikä kala on halpaa?

Kolme kotimaista kalaa, joita nyt kannattaa ostaa – Maxin kalassa ollaan tehty kovasti töitä, että suhdelukua ollaan saatu muutettua ja norjanlohen rinnalle nostettua muitakin kaloja. Grönholmin mukaan avainasemassa on asiakkaiden rohkaiseminen, jotta entistä useamman ostoskoriin uisi monipuolisesti erilaisia lajikkeita.

 1. Monet asiakkaistamme ovat rohkaistuneet kokeilemaan kaloja, joita eivät ennen ole kokanneet tai maistaneet.
 2. Missionamme on saada paljon erilaisia kaloja suomalaisten lautasille.
 3. Tällä hetkellä myymme vaaleita kaloja saman verran kuin lohta, Grönholm kertoo.
 4. Mitä kalatiskiltä kannattaisi nyt sitten napata mukaan lohen sijaan? Grönholm suosittelee ennen kaikkea eettisesti tuotettua kotimaista kalaa.

– Silakkaa, haukea ja muikkua. Ne ovat kolme kalaa, jotka ovat kilohinnaltaan halvempaa kuin lohi. Hinnan pitää olla myös järkevä, jotta ihmiset saadaan kokeileman muita kaloja, Grönholm pohtii. Grönholm kertoi myös aiemmin MTV:lle, että toivoisi suomalaisten ostavan ja syövän enemmän kokonaista kalaa fileiden sijaan.
Näytä koko vastaus

Voiko kala syödä liikaa?

Kalaväitteisiin vastaavat kliinisen ravitsemustieteen professori Helena Gylling ja tutkimusprofessori Terttu Vartiainen : 1. Kala on kevyempää ja terveellisempää kuin liha. Totta osittain. Kalan rasva tai tarkemmin rasvahapot ovat terveellisempiä kuin lihan rasvahapot.

 • Sen sijaan keveydessä, jos tarkoitetaan raaka-aineen energiamäärää painoyksikköä kohti, ei rasvaisen kalan ja lihan välillä ole suurta eroa.
 • Ala on myös erinomainen D-vitamiinin lähde.
 • On erittäin ikävää, että ihmiskunta lyhytnäköisesti tuhoaa kalojen, arvokaan elintarvikkeensa, elinympäristöjä.2.
 • Mitä rasvaisempi kala, sitä terveellisempi: esimerkiksi lohi voittaa tonnikalan.

Totta. Lohessa on hieman enemmän rasvaa kuin tuoreessa tonnikalassa, mutta ei näiden välillä ole suurta eroa. Molemmat kuuluvat rasvaisiin kaloihin. Sen sijaan ahven on vähärasvainen kala, ja sen rasvapitoisuus on vain viidesosa ja energiapitoisuus puolet lohen vastaavista.

You might be interested:  Pulled Pork Taco Resepti?

Sydänterveelliseen ruokavalioon kuuluu kaksi ateriaa rasvaista kalaa viikoittain.3. Järvikala on terveellisempää kuin merikala. Tarua. Ravitsemuksen kannalta molemmat ovat hyviä. Sekä merestä että järvestä löytyy vähä- ja runsasrasvaisia kalalajeja.4. Kalan syönti pidentää ikää ja suojaa sairauksilta. Totta ja tarua.

Useimmat tutkimukset ovat osoittaneet kalan käytön terveyshyödyt, mutta joissain niitä ei ole todettu. Kalastajien kalankäyttö on runsasta ja elinikä muita pitempi.5. Kalasta saa hyvää rasvaa, joka on tärkeää sydämelle ja iholle. Totta. Nimenomaan sydämelle ja valtimoille kalan rasva tekee hyvää.

Sen sijaan ihon suhteen olen empivä. Iholle on välttämätön kasvikunnasta, etenkin kasviöljyistä saatava linolihappo, joka sivumennen sanoen on toinen elimistön välttämättömistä rasvahapoista. Toinen näistä välttämättömistä rasvahapoista on alfalinoleenihappo, joka sekin saadaan etupäässä öljykasveista.

Ihminen tarvitsee näitä joka päivä, jotta kehon hyvinvointi säilyy. Siis kasviöljyä ruoanlaittoon ja leivälle kasviöljylevitettä! 6. Kalasta saatavia monityydyttymättömiä rasvahappoja ei saa mistään muualta. Tarua. Kasvikunnasta, lähinnä kasviöljyistä, saatavasta alfalinoleenihaposta ihmiselimistö pystyy periaatteessa valmistamaan kalan pitkäketjuiset rasvahapot, joista tärkeimmät ovat eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA).

 1. Tämän vuoksi kalan syönti ei ole aivan ehdottoman välttämätöntä, kun taas kasviöljyn, jossa on alfalinoleenihappoa, päivittäinen saanti on.
 2. Tosiasiassa tämä sisäinen valmistustie voi olla liian hidas, ja sen vuoksi suositellaan kahta kala-ateriaa viikossa.7.
 3. Alaöljy suojaa aivoja.
 4. Se parantaa oppimista, estää dementiaa ja masennusta.

Tarua. Näin mielellään ajatellaan, koska tiedetään, että toista kalasta saatavista rasvahapoista, dokosaheksaeenihappoa, on runsaasti aivoissa. Tutkimus ei ole esitettyjä väitteitä kuitenkaan vahvistanut – ainakaan vielä.8. Jos on kalalle allerginen, terveellisen kalanrasvaan saa yhtälailla kalanöljykapseleista.

Totta. Pitkäketjuisia rasvahappoja on runsaasti rasvaisten kalojen rasvakudoksesta valmistetuissa kalaöljyvalmisteissa, jotka ovat usein kapselimuodossa. Kalanmaksasta valmistetussa kalanmaksaöljyssä on myös rasvahappoja mutta vähemmän kuin pelkissä kalaöljyvalmisteissa. Sen sijaan kalanmaksaöljyssä on runsaasti D-vitamiinia, jota ei välttämättä ole kalaöljyvalmisteissa, ellei sitä ole erikseen lisätty.9.

Jos syö kalaa useammin kuin 2 kertaa viikossa, elimistöön kertyy liikaa ympäristömyrkkyjä. Tarua. Ympäristömyrkkyjä saadaan aivan eri tavalla eri kaloista. Lisäksi eri lajeista saadaan eri haitta-aineita. Jos haukea syö kaksi kertaa viikossa, saa liikaa elohopeaa, jos taas isoa silakkaa, saa liikaa dioksiineja ja PCB-yhdisteitä.

 1. Ukaan ei kuitenkaan syö vain yhtä kalalajia jatkuvasti.
 2. Jos syö vaihdellen erilaisia kaloja, kaksi kertaa viikossa on turvallista ja suositeltavaa, eikä ympäristömyrkkyjä kerry liikaa.10.
 3. Elimistöön kertyy liikaa myrkkyjä ja suolaa, jos savusilakoita syö kerran viikossa. Totta.
 4. Savusilakka on isoa silakkaa.

Sitä ei pidä syödä kuin 1–2 kertaa kuukaudessa.11. Savukalassa on bakteereja enemmän kuin säilyke- tai pakastekalassa. Totta. Pakaste- ja säilyketuotteiden valmistuksen käsittelyohjeet on tarkoin määrätty ja valvottu (Elintarvikevirasto sekä säädökset ja asetukset), jottei tuotteeseen pääse bakteereita.

 1. Savukalan käsittelyssä noudatetaan myös hyvää hygieniaa, mutta se on aivan toisella tasolla kuin pakaste- tai säilyketuotannossa.
 2. Toisaalta savustamisessa kuumuus tuhoaa osan bakteereista.
 3. Ylmäsavustukseen taas on omat tarkat ohjeensa, koska siinä lämpötila ei tuhoa bakteereita.12.
 4. Raaka kala, esim.
 5. Sushi, on terveysriski.

Totta periaatteessa. Mutta jos kalat ovat tuoreita ja niitä käsitellään hygieenisesti, sushia voi nauttia huoletta.13. Kannattaa ostaa vain veteen säilöttyä tonnikalaa, niin ei tule turhaa rasvaa. Totta. Näin välttää rasvaa. Kaiken kaikkiaan kala on erittäin suositeltava ravintoaine ja suurimman osan siitä muodostaa arvokas valkuaisaine, jonka laatuun ja määrän kalan rasvapitoisuus ei vaikuta: sitä saa siis yhtä lailla rasvaisista ja vähärasvaisista kaloista.

 • Alan säilytys ja valmistaminen ravinnoksi voidaan tehdä monella tavalla, joka ratkaisee lopullisesti, miten terveellinen kala-ateriasta tulee.
 • Jos vähärasvaisen hauen paistaa runsaassa voissa, saa makupalastaan takuuvarmasti aimo annoksen tyydyttyneitä, kovia rasvahappoja, ja hyvin vähän hyviä kalaöljyjä.

Hyvä yritys sydänterveelliseksi viikon kala-annokseksi meni aivan hukkaan.14. Purkkitonnikalassa on enemmän terveydelle haitallisia jäämiä kuin tuoreessa kotimaisessa kalassa. Totta. Purkkitonnikalloissa on ajoittain todettu huomattavan korkeita elohopeapitoisuuksia.
Näytä koko vastaus

Miten valmistaa seiti?

Valmistus uunissa – Kuten sanottua, seitiä voi valmistaa uunissa joko sulatettuna tai jäisenä. Sulatettuina valmistusaika on luonnollisesti nopeampi. Aseta fileepalat voideltuun vuokaan, jotta kala ei kypsyttyään tartu vuokaan. Mikäli olet sulattanut fileet, paista niitä 175 asteessa 25-30 minuuttia, riippuen uunin tehosta ja fileiden paksuudesta.
Näytä koko vastaus

Miten tehdä seiti?

Sujauta seiti soppaan – Kalakeiton valmistaminen pakasteseitistä on vaivatonta, sillä kalaa ei tarvitse erikseen perata eikä tuotteesta riippuen edes paloitella. Pakasteseiti on kiinteälihaista ja siksi hyvä valinta keittoihin. Pakasteseitiä keitetään noin 5-7 minuuttia hiljaa kuplivassa liemessä, jotta liha ei hajoa vaan kiinteytyy.

 • Ala on kypsää, kun liha on muuttunut väriltään täysin valkoiseksi.
 • Nopean valmistusajan vuoksi seiti lisätään keittoon vasta loppuvaiheessa, kauemmin kypsyvien perunoiden ja kasvisten jälkeen.
 • Alakeitosta voi helposti valmistaa erilaisia versioita.
 • Tämä makumaailmaltaan Aasiaan suuntaan nojaava kookos-kalakeitto onnistuu lohen lisäksi mainiosti myös pakasteseitistä ja maistuu niillekin, jotka eivät perinteisestä kalakeitosta niin välitä.

Keittoon tulee kalan ohella rutkasti kasviksia sekä nuudeleita ja maukas kookoksinen liemi viimeistelee sopan. Välimeren pakastekalakalakeittoa ei kyllästetä kermalla, vaan se keitetään sakean tomaattisena. Tomaattinen liemi tekee keitosta maukkaan ja ruokaisan. Kalakeiton itämainen twisti syntyy kookosmaidosta ja inkivääristä. Nuudelit ja pinaattikiinankaali eli paksoi ovat herkullisia sattumia perinteisten perunoiden ja keittojuuresten sijaan. Kuva: Norman Ojanen Ohjeet: Kookos-lohikeitto Välimerellinen pakastekalakeitto
Näytä koko vastaus

Onko Välimeressä turskaa?

Itämeren lisäksi kilohaili elää Atlantilla, Välimerellä ja Mustallamerellä. Kilohaili on Itämeren turskan tärkein ravinnonlähde ja turskakantojen vaihtelu vaikuttaa myös kilohailin runsauteen.
Näytä koko vastaus

Onko Itämeressä turskaa?

Pohjatrooli myllää merenpohjan – Turska on pohjakala, joka ui syvissä vesissä. Sitä kalastetaan etupäässä pohjatroolaamalla. Pohjatroolaus on kalastusmenetelmä, jossa raskasta kalaverkkoa vedetään pitkin meren pohjaa. Murto-osaan kutistuneen Itämeren turskakannan kalastus on nykyään keskittynyt eteläiselle Itämerelle. Sitä harjoittavat eniten Tanska, Saksa, Puola ja Ruotsi. Tuore Norjalainen Turska Resepti Turskien koko on vuosikymmenten aikana kutistunut. Trooliin jää kalojen lisäksi muitakin merenpohjan eliöitä, kuten kasveja, simpukoita ja selkärangattomia. WWF:n tuoreen raportin Sea under pressure: Bottom trawling impacts in the Baltic mukaan pohjatroolaus aiheuttaa lisäksi pitkään kestäviä vaurioita Itämeren pohjaan ja muuttaa ekosysteemin luonnollista tasapainoa ja ravintoketjuja.

 • Raportista käy ilmi, että luontoa vahingoittavaa pohjatroolausta harjoitetaan aktiivisesti myös Itämeren suojelualueilla.
 • Lisäksi raportin lähteenä olevissa pitkäaikaisissa tutkimuksissa on saatu tuloksia, joiden mukaan pohjatroolaus voi kiihdyttää rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia.
 • Tämä johtuu siitä, että pohjatroolaus vapauttaa veteen merenpohjan sedimentteihin varastoitunutta hiiltä, ravinteita ja vierasaineita, kuten ympäristömyrkkyjä.

“Itämerellä pitkään jatkunut intensiivinen pohjatroolaus on vaikuttanut meriluontoon lähes kaikkialla, missä sitä on harjoitettu”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska. “Voi jopa sanoa, että pohjatroolaus on yksi merkittävä syy Itämeren huonoon tilaan.”
Näytä koko vastaus