Contents
- 1 Miten valmistaa uudet perunat?
- 2 Voiko raakaa perunaa grillata?
- 3 Miksi perunat vasta kiehuvaan veteen?
- 4 Mistä tietää että uudet perunat on kypsiä?
- 5 Miksi perunoiden Keitinveteen kannattaa lisätä suolaa?
- 6 Miksi perunaa ei kannata syödä?
- 7 Mitä tapahtuu jos syö raakaa perunaa?
- 8 Voiko uusia perunoita laittaa keittoon?
Voiko uusia perunoita grillata?
Uudet perunat grillissä – Uudet perunat kypsyvät ihanan paahtuneiksi grillissä. Pienessä vuoassa kypsennettäessä, voit hyrskytellä perunoita helposti maustevoissa kypsennyksen aikana, jolloin ne maustuvat tasaisesti.
1 kg | uusia perunoita |
50 g | Valio voita |
1 dl | lehtipersiljaa |
1 | kokonainen valkosipuli |
1 ½ tl | suolaa |
mustapippuria myllystä |
Mitä tehdä uusien perunoiden kanssa?
Uudet perunat – keittäminen – Uusien perunoiden keittäminen on tarkkaa puuhaa. Ne lisätään aina kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Peruna kypsyy vielä hellalta ottamisen jälkeenkin, joten älä keitä niitä täysin pehmeiksi. Laita kattilaan puhdas liina tai talouspaperia imemään kosteutta.
Jätä kansi hetkeksi vielä kattilan päälle. Keitetyt uudet perunat maistuvat täydellisiltä voinokareen ja tillisilpun kanssa, muttei tillipestokaan kauaksi kärkipaikasta jää. Tillipestossa pyöräytetyt perunat ihastuttavat erityisesti grillatun kalan kyljessä. Pinaatin, sitruunan ja voin kanssa uudet perunat puolestaan jalostuvat herkullisiksi kesäperunoiksi,
Tai mitäpä, jos pyöräyttäisit keitettyjen perunoiden kylkeen maukkaan kalatahnan säilykesärjestä ? Lisäksi tarvitset kesän parhaaseen lounaaseen vain isoäidin ohjeella valmistettua munakastiketta.
- Resepti
- Mittaa liemi kattilaan ja kuumenna.
- Lisää maustepippurit ja fenkoli.
- Eitä n.5 min.2.
- Pese ja paloittele perunat ja kuoritut porkkanat.
- Hienonna sipulit ja lisää kaikki kasvikset kattilaan ja jatka keittämistä 10 min tai kunnes kypsiä.3.
- Lisää nahaton ja ruodoton kala kuutioiksi leikattuna.
- Lisää kerma.
- Ota kattila liedeltä ja anna keiton seistä muutama minuutti kannen alla, kunnes kalapalat ovat kypsiä.4.
- Mutta entäpä kysymys kiehuvasta vedestä.
- Miksi varhaisperunoita ei laiteta aluksi kylmään veteen? Mansikkamäki kysyi sitä Turun yliopiston tutkimusprofessori Anu Hopialta,
- Hopia kertoo, että varhaisperunat ovat keskenkasvuisia, joten niiden soluseinät ovat pehmeitä, eikä niillä ole vielä kolhuilta suojaavaa vahvaa kuorta ympärillään.
- Ylijääneistä keitetyistä perunoista voi tehdä perunasalaatin esimerkiksi tällä ohjeella, kun vain korvaa perunat samalla määrällä tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita.
- Eitetyistä perunoista voi myös leipoa nopeasti teeleivät tai perunarieskat,
- Jos on enemmän aikaa ja kiinnostusta leipomiseen, voi tehdä keitetyistä perunoista hiivalla kohotettuja perunaleipäsiä,
- Limppu, vuokaleipä ja sämpylät,
- Jos perunan osuus taikinassa on merkittävä, perunalla on taipumus löysyttää ja madaltaa taikinaa.
- Perunan erityiset hienoudet leivonnassa ovat mielestäni maku ja suutuntuma: peruna makeutuu raakoja vehnäjauhoja sisältävissä taikinoissa ja mehevoittää taikinaa.
- Pieninä määrinä perunoita voi lisätä taikinoihin muuttamatta taikinan reseptiä.
- Pilko muutkin kypsät ainekset kuutioiksi.
- Silppua sipuli.
- Laita paistinpannulle rasvaan paistumaan mielellään vain sen verran perunoita kerrallaan, että ne mahtuvat yhteen kerrokseen.
- Siirrä mielellään perunakuutioita niin, että ne kaikki koskevat kuumaan pannuun eivätkä ole päällekkäin.
- Tarvittaessa perunamäärän voi jakaa useammalle paistinpannulle.
Näytä koko vastaus
Miten valmistaa uudet perunat?
Pese perunat kylmässä vedessä ja harjaa ne huolellisesti puhtaiksi. Lisää perunat merisuolalla ja tillinvarsilla maustettuun veteen. Vettä tulee olla sen verran, että perunat peittyvät juuri ja juuri. Keitä perunoita kannen alla noin 15–20 minuuttia, perunoiden koosta riippuen.
Näytä koko vastaus
Saako 1 v syödä uusia perunoita?
Sormenpäänkokoiset varhaisperunat eivät kuulu alle 1-vuotiaan ruokavalioon. Haitallisten nitraattien lisäksi pienet, sormenpäänkokoiset varhaisperunat saattavat sisältää myrkyllistä glykoalkaloidia, solaniinia. Glykoalkaloidit voivat aiheuttaa muun muassa vatsakipua.
Arja Lyytikäinen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta vahvistaa, että lapsiperheen ruokasuositusten mukaan kaikkein pienimpiä perunoita on hyvä välttää alle 1-vuotiaiden lautasella. – Sormenpäänkokoiset varhaisperunat sisältävät runsaasti nitraattia ja solaniinia, minkä vuoksi niitä ei syötetä imeväisikäiselle.
Lyytikäinen kuitenkin muistuttaa, että peruna on erittäin suositeltava ensiruoka imeväisikäisille, kun valitsee perunan oikein. – Varhaisperunoiden sosekäyttöä ehkäisee niiden liisteröityminen, jolloin niistä ei tule kunnon sosetta. Normaalikokoisia varhaisperunoita voi kuitenkin käyttää myös alle 1-vuotiaiden ravitsemuksessa.
Näytä koko vastaus
Voiko raakaa perunaa grillata?
Valmistus. Viipaloi raa’at perunat ja pujota viipaleet neljään vedessä liotettuun varrastikkuun. Sivele perunoille öljyä ja ripottele pinnalle suolaa. Grillaa vartaita välillä käännellen noin 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
Näytä koko vastaus
Voiko uusista perunoista tehdä keittoa?
Kesäinen kalakeitto uusista perunoista ja kotimaisista arvokaloista – katso resepti Iskelmä esittelee Marttojen parhaat reseptit. Perinteinen kalakeitto saa kesäisen maun uusista perunoista ja kevätsipulista. Keittoon voit käyttää lohen lisäksi esimerkiksi kuhaa, siikaa, lahnaa tai vaikkapa seitiä.1 l kalalientä 8 kokonaista maustepippuria ½ tl kuivattua fenkolia 600 g uusia perunoita 2 porkkanaa 2 – 3 kevätsipulia 500 g perattua lohta tai muuta kalaa 2 dl ruokakermaa ½ dl tilliä suolaa 1.
Lisää hienonnettu tilli ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman suolaa. Tykkää ja jaa artikkeli : Kesäinen kalakeitto uusista perunoista ja kotimaisista arvokaloista – katso resepti
Näytä koko vastaus
Miksi perunat vasta kiehuvaan veteen?
Miksi varhaisperunat laitetaan aina kiehuvaan veteen? Varhaisperunat ovat yksi kesäpöydän odotetuimmista herkuista. Näitä Suomen kesän helmiä ei kannata pilata keittämällä ne väärin. Perunan keittäminen ei todellakaan ole vaikeaa – sitä ei kukaan väitä – mutta helponkin asian voi mokata.
Jotta virheiltä vältytään, on paras kysyä neuvoa ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäeltä, Mansikkamäki on kirjoittanut Peruna -kirjan (Readme.fi 2019), jonka Ruokatoimittajat ry valitsivat vuoden 2019 parhaaksi kotimaiseksi keittokirjaksi. Hän tietää perunan valmistuksesta kaiken olennaisen. – Itse keitän perunat isossa kattilassa runsaassa vedessä, Mansikkamäki kertoo Peruna-kirjassa.
Hän laittaa veteen 7 g suolaa 1 l vettä kohden. Suolaa tarvitaan niin maun kuin rakenteen takia. Mansikkamäen mukaan yleisin virhe on keittää perunat liian runsaasti kiehuvassa vedessä. Silloin perunat hajoavat helposti. Toinen virhe on keittää perunoita liian kauan, jolloin perunoista tulee ylikypsiä.
Alkukesän varhaisperunat korjataan maasta kesken kasvukauden, jolloin niissä on paljon entsyymitoimintaa. Entsyymi tuhoutuu 70 asteessa ja on aktiivisimmillaan 50-60 asteessa. Jos perunat ovat hiljalleen lämpenevässä vedessä, on entsyymillä runsaasti aikaa muokata soluseinämiä kovemmiksi.
Näytä koko vastaus
Voiko uusista perunoista tehdä kermaperunoita?
Lajikkeella ja kermalla on väliä – Kermaperunoihin sopivat kaikki perunalajikkeet. Tosin lopputulos vaihtelee sen mukaan, käytätkö kiinteitä, jauhoisia tai muita perunalajikkeita. Usein parhaana valintana kermaperunoihin pidetään keltaisella koodivärillä merkittyjä yleisperunoita, joissa tärkkelystä on juuri sopivasti saostamaan kermainen liemi, mutta perunat säilyvät kypsyessään kuitenkin riittävän kiinteinä.
Jos haluat pottujen olevan irtonaisia ja napakoita, valitse vihreällä värikoodilla merkitty kiinteä lajike. Pehmeimmät kermaperunat valmistuvat jauhoisista punaisella koodilla merkityistä lajikkeista. Varhaisperunoista kermaperunoita ei kannata valmistaa, sillä niiden soluseinät eivät pehmene ja perunat tuppaavat jäämään ikävän koviksi.
Lue myös: Perunalajikkeen lisäksi myös kerman laadulla on merkitystä. Kuohukerma tuo perunavuokaan herkullista ja täyteläistä makua, mutta säilyy myös pitkän haudutuksen ajan juoksettumatta. Voit valita kermaksi oman suosikkisi, kun varmistat, että valitsemasi kerma kestää pitkän uunikuumennuksen.
Maustetut kermat ovat hauska vaihtoehto. Niillä saa perunoihin esimerkiksi yrttistä, juustoista tai pippurista makua. Kermaperunoiden perusohje 4 annosta 1 kg perunoita 1 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 3 dl kermaa Kuori perunat ja leikkaa ne viipaleiksi. Kaada perunat voideltuun uunivuokaan, ripottele päälle suolaa ja rouhi mustapippuria.
Lisää kerma. Paista 200 asteessa vähintään tunnin ajan.
Näytä koko vastaus
Miten voit hyödyntää Lounaalta ylijääneet keitetyt perunat?
Keitettyjen perunoiden tähteet kattilassa. Tässä kirjoituksessa kerron, miten hyödynnän tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita. Samoilla tavoilla voi käyttää myös ylijääneet varhaisperunat / uudet perunat. Annan reseptejä ja linkkejä, Keitettyjä perunoita voi uusiokäyttää moniin samoihin ruokiin kuin perunamuusia, riisiä, pastaa, puuroa, risottoa ja couscousia.
Sämpylät tai leipä Suolainen pannukakku Gluteeniton suolainen pannukakku Uunimunakas
Siirry kohtaan: Pyttipannu, Perunavuoka, Linkkejä Pelkkä reseptilista keitettyjen perunoiden hyödyntämisestä täällä, Kertaalleen jäähdytetyt ja uudelleenlämmitetyt keitetyt perunat maistuvat helposti tunkkaisilta. Minun kokemusteni mukaan nopein tapa saada aiemman päivän keitetyistä perunoista tunkkainen maku takaisin neutraaliksi on lämmittää perunat mikrossa ilman lisättyjä nesteitä kauttaaltaan vähintään 70-asteisiksi ja sitten jäähdyttää perunat alle 60-asteiseksi.
Itse suosin tätä tapaa: Leikkaan keitetyt perunat viipaleiksi ja laitan ne lautaselle. Liiallisen kuivumisen ehkäisemiseksi valutan öljyä päälle. Lämmitän mikrossa tosi kuumaksi, eli kauttaaltaan vähintään 70-asteiseksi. Sitten annan perunoiden rauhassa jäähtyä alle 60-asteiseksi. Muut aterian ainekset lisään lautaselle vasta jäähtymisen jälkeen.
Tämä tapa saada jämäperunoista tunkkaisen sijaan neutraalin makuisia perustunee perunan luontaisiin entsyymeihin, jotka minun kokemusteni mukaan hävittävät tunkkaisen maun n.60 asteen lämpötilassa (pätee siis myös ylijääneeseen perunamuusiin, eikä vain keitettyihin perunoihin).
Jos löytyy kermaa, voi tehdä keitetyistä perunoista uunissa kermaperunat tai valkosipuliperunat, Jos löytyy kerman lisäksi Aura-juustoa, voi tehdä aurajuustoperunat keitetyistä perunoista uunissa. Perunagratiini keitetyistä perunoista puolestaan ei tarvitse kermaa. Uuniperunat keitetyistä perunoista voi tarjota samojen täytteiden kanssa kuin tavallisetkin uuniperunat.
Uunissa tulee myös hyvät lohkoperunat keitetyistä perunoista tai laatikkoruoka keitetyistä perunoista ja muista aineksista, Ohukaispannulla voi tehdä keitetyistä perunoista röstiperunoita, Keitetyistä perunoista voi tehdä pyttipannun, esimerkiksi makkarapyttipannun tai halloumipyttipannun,
Jos keitetyt perunat ovat isoja, niistä voi tehdä uuniranskalaiset, Perinteinen tapa käyttää edellispäivän keitetyt perunat on tehdä niistä paistinperunat pannulla, Paistinperunan tapaiset perunaviipaleet voi myös paahtaa uunissa, Tähteeksi jääneet perunat sopivat muutenkin hyvin leipätaikinoihin esim.
Keitetyt kylmät perunat kannattaa lisätä leipätaikinoihin kuorittuina joko hienoksi raastettuina tai muusattuina. Tähteeksi jääneitä keitettyjä kuorittuja perunoita. Jämäperunat sopivat hyvin myös lettutaikinoihin ja pannukakkuihin, munakkaisiin, uuniruokiin, pannullapaistamiseen/grillaamiseen (sellaisenaan tai muiden ainesten kanssa ) ja keittoihin. Hienoksi raastettuna tai muusattuna ylijäneet keitetyt perunat sopivat myös liha-/kana-/kala-/kasvismureke-/pyörykkä-/pihvitaikinaan korppujauhoja tai muita jauhoja korvaamaan.
Paistinperunoita eli paistettuja tähteeksi jääneitä keitinperunoita. Jos ei yhtään siedä eilisperunoiden tunkkaista makua, silloin suosittelen käyttämään ylijäämä perunat sellaisissa ruoissa, missä kypsät perunat sekoitetaan vehnäjauhojen ja nesteen kanssa ja seos kypsennetään.
Raaka vehnäjauho minun kokemukseni mukaan poistaa jämäperunasta sen tunkkaisen maun ja makeuttaa perunaa kypsennysvaiheessa. Sellaiseen tarkoitukseen erityisen hyvin soveltuu keitetyn perunan käyttäminen leipätaikinoissa, suolaisessa pannukakussa sekä suolaisten lettujen ja vohveleiden taikinoissa. Taikinoihin peruna kannattaa käyttää kuorittuna ja muusattuna, jolloin tunkkainen maku lähtee pois paremmin kuin raastetuista tai pilkotuista perunoista.
Ilman jauhoja tehtäessä eilisperunan maku lähtee todennäköisimmin pois sellaisista ruuista, joissa perunasta haihtuu mahdollisimman paljon kosteutta pois. Ennen munakkaisiin lisäämistä jämäperunan palaset voi kieritellä vehnäjauhoissa, jos haluaa tunkkaisen maun pois ja tilalle makeahkon maun.
Okemukseni gluteenittoman suolaisen pannukakun tekemisestä viittaa siihen, että samaan tarkoitukseen soveltuu myös raaka riisi- tai maissijauho tai molemmat. Tunkkaisen maun muuntaminen makeaksi onnistuu samalla tavalla myös muista kypsistä perunoista, kuten lohkoperunat, kermaperunat, valkosipuliperunat jne.
Pyttipannu (voi tehdä gluteenittomana, maidottomana, kasvisruokana) keitettyjä perunoita kuorittuina nakkeja/makkaraa/kinkkua/meetvurstia/kypsää pekonia TAI tähteeksijäänyttä kypsää lihaa/kanaa/kalaa/vihanneksia/sieniä – sama tilavuusmäärä kuin perunakuutioita tai vähemmän maun mukaan ja sen mukaan, paljonko on 1 sipuli suolaa maun mukaan (ja halutessa muita mausteita) voita tai muuta rasvaa paistamiseen 1-2 kananmunaa per syöjä Pilko kuoritut perunat kuutioiksi.
Anna perunoiden alapintojen ruskistua rauhassa. Kun ne ovat ruskistuneet, sekoittele niin, että toisetkin puolet pääsevät koskemaan kuumaan pannuun. Kun perunoissa on tarpeeksi ruskistuspintoja, siirrä perunat pois pannulta (esim. tarjoiluastiaan). Ruskista pannulla muut kypsät ainekset.
Lisää pannulle sipulisilppu. Paista sekoitellen, kunnes sipulisilppu on läpikuultavaa. Lisää takaisin pannulle ruskistetut perunakuutiot. Tässä vaiheessa ei enää haittaa, vaikka tavaraa olisi monessa kerroksessa. Lisää suolaa (ja halutessa muita mausteita maun mukaan), ja sekoita tasaiseksi. Siirrä valmis pyttipannu tarjoiluastiaan.
Paista kananmunia syöjien määrän ja maun mukaan haluttuun kypsyysasteeseen. Ripottele paistettujen munien päälle suolaa. Tarjoile pyttipannu paistettujen munien kanssa. Lisukkeeksi sopii esim. raikas salaatti tai raaste, keitetyt tai höyrytetyt vihannekset ja/tai suolakurkku. Pyttipannu keitetyistä perunoista ja makkarasta. Siirry kohtaan: Alku, Pyttipannu, Perunavuoka, Linkkejä Perunavuoka tähteeksijääneistä keitetyistä perunoista (voi tehdä gluteenittomana ja kananmunattomana) kypsiä perunoita, kuorittuina ja viipaloituina (ei ole pakko olla nimenomaan keitettyjä, vaan käy myös esim.
paistamalla tai uunissa kypsennetyt) nesteitä sen verran että perunaviipaleet kastuvat, mutta seos ei näytä keitolta: esimerkiksi tähteeksijääneitä kastikkeita/sosekeittoja, kermaa ja/tai munamaitoa (jos nesteissä ei ole suolaa, lisää sitä esim.1 maustemitta per 1 dl nestettä) sattumia mitä löytyy: esim.
tähteeksijäänyttä kypsää lihaa/kanaa/kalaa TAI liha- tai kalajalosteita esim. (viimeisen käyttöpäivän) kinkkua/meetvurstia/pekonia/makkaraa/nakkia/savukalaa/graavikalaa/tonnikalaa viimeisen käyttöpäivän pehmeitä juustoja, jos on halutessa mausteita esim.
Valkosipulia kuorittuna ja silputtuna ja/tai yrttejä halutessa juustoraastetta Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä uunivuoan pohjalle puolet perunaviipaleista. Levitä päälle sattumia sekä halutessa mausteita ja/tai juustoraastetta. Levitä päälle loput perunaviipaleet. Kaada (maustettuja) nesteitä päälle sen verran, että kaikki perunat kastuvat.
Munamaitoa käytettäessä suosittelen 1 kananmuna per 2 dl maitoa, mihin munamaitomäärään laittaisin myös suolaa 1-2 maustemitallista. Pinnalle voi halutessa ripotella juustoraastetta. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinta on saanut väriä. Sämpylöitä, joiden taikinassa on keitettyjä (varhais)perunoita. Sämpylöihin voi käyttää niin varhaisperunoita kuin “vanhojakin” perunoita.
Paistinperunoita varhaisperunoista. Lisänä paistettuja sieniä ja munaa. Toimii niin varhaisperunoista kuin “vanhoistakin” perunoista.
Suolainen pannukakku, jossa on pellillisessä viisi tähteeksijäänyttä keitettyä varhaisperunaa. Sisältää myös viimeisen käyttöpäivän tuotteita: pekoni paistorasvoineen ja paketti mozzarellaa.
Uunimunakas tähteistä. Täytteinä 6 keitettyä varhaisperunaa, varhaisperunoiden kastike, paketillinen viimeisen käyttöpäivän mozzarellaa ja nuupahtanutta basilikaa.
Uunimunakas tähteistä. Täytteinä 7 keitettyä perunaa, tähteeksijääneet pilkotut kinkut, tähteeksijäänyt paistinkastike ja ananaspurkin liemi.
Piimälimppuja. Taikinassa on 5 tähteeksijäänyttä keitettyä perunaa.
Gluteenitonta kaurahiutaleista tehtyä ryynirieskaa, jonka taikinassa on keitettyjen varhaisperunoiden tähteet.
Aurajuustoperunat keitetyistä perunoista uunissa.
Uuniperunat keitetyistä perunoista ja savusiikatäyte.
Lohkoperunat keitetyistä perunoista. Lisänä savusiikaa ja salaattia.
Liha-perunalaatikko keitetyistä perunoista ja jauhelihasta.
Röstiperunoita keitetyistä perunoista. Lisänä juusto-omenasalaattia.
Mäiskypotut eli murskatut perunat eli lytätyt perunat eivät eilisistä perunoista tehtyinä olleet juurikeitetyistä tehtyjen veroisia.
Perunarieskat keitetyistä perunoista.
Kermaperunat keitetyistä perunoista.
Halloumipyttipannu keitetyistä perunoista ja paistetusta halloumista.
Perunateeleipä keitetyistä perunoista.
Perunagratiini keitetyistä perunoista.
Valkosipuliperunat keitetyistä perunoista uunissa.
Perunaleipäset ylijääneistä kypsistä perunoista.
Uuniranskalaiset keitetyistä isoista perunoista.
Paistinperunat keitetyistä perunoista.
Uunissa paahdetut perunaviipaleet keitetyistä perunoista. Alla on linkkejä tämän blogin ulkopuolisiin resepteihin, joissa käytetään tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita.
Keitetyt perunat piirakkapohjaan https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/657030/Piirakkapohja/ Perunasämpylät keitetyistä perunoista https://www.arla.fi/reseptit/perunasampylat/ Peruna-juustolaatikko keitetyistä perunoista http://isoaidinreseptilla.blogspot.com/2013/10/peruna-ja-juustolaatikko.html (tässä lisätyllä jauhelihalla: https://ruokaideat.com/2020/02/20/liha-perunalaatikko-keitetyista-perunoista/ )Juustorösti keitetyistä perunoista https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/15633/Juustor%C3%B6sti/ Nikkarin vuoka https://www.k-ruoka.fi/reseptit/nikkarin-vuoka Perunavohvelit https://www.meillakotona.fi/reseptit/perunavohvelit Perunarieskat keitetyistä perunoista, maidoton versio http://suolaajahunajaa.com/2012/05/29/eilisen-potut-tuoreeksi-rieskaksi/ (maidollinen versio täällä: https://ruokaideat.com/2020/03/26/perunarieskat-keitetyista-perunoista/ )Lämmin purjo-perunalisäke https://apetit.fi/reseptit/lammin-purjo-perunalisake/ Perunapaistos jauhelihakastikkeella http://www.saasyoda.fi/perunapaistos-jauhelihakastikkeella Boeuf Lyonnaise (tarvitaan lisäksi kypsää lihaa) https://www.mtvuutiset.fi/makuja/reseptit/resepti/boeuf-lyonnaise/5657750#gs.n7hgbj O’Brienin perunat keitetyistä perunoista tai uuniperunoista (juustokuorrutettu kasvispyttipannu) https://www.thespruceeats.com/potatoes-obrien-a-tasty-tradition-913447 Perinteinen talonpojan munakas https://www.mtvuutiset.fi/makuja/reseptit/resepti/perinteinen-talonpojan-munakas/5655644#gs.tkkck0 Duchesse-perunat keitetyistä perunoista https://www.thepetitecook.com/easy-duchess-potatoes/ Bauernfrühstück https://www.goodtoknow.co.uk/recipes/hairy-bikers-bauernfruhstuck Sitruuna-pestoperunat https://www.hellapoliisi.fi/kasvisruoat/sitruuna-pestoperunat/
Siirry kohtaan: Alku, Pyttipannu, Perunavuoka, Linkkejä Alla linkit muihin ruokahävikkiin liittyviin kirjoituksiini.
Kuinka vältän ruokahävikkiä
Ruokien pakastaminen Tähteiden jalostaminen uusiksi ruuiksi
Tähteiden käyttö tähdetyypin mukaan
Tähteiden jatkojalostus: perunamuusi, riisi, puuro, pasta, perunat, risotto ja couscous
Ruokaa tähteistä: perunamuusi Ruokaa tähteistä: riisi Ruokaa tähteistä: ylijäänyt puuro Ruokaa tähteistä: ylijääneet keitetyt perunat Ruokaa tähteistä: ylijäänyt spagetti, makaroni ja muu pasta
Tähteiden jatkojalostus: kypsät lihat, kanat ja kalat
Ruokaa tähteistä: kypsä broileri, kana ja kalkkuna Ruokaa tähteistä: ylijäänyt lohi, savukala ja muu kypsä kala Ruokaa tähteistä: ylijäänyt kinkku, paahtopaisti ja muu kypsä murea paisti
Ylijäänyt kermavaahto – mihin käyttää ja pakastaminen Ylijäänyt munamaito – mihin hyödyntää ja miten Ruokaa tähteistä: ylijäänyt jauhelihakastike, kanakastike, lihakastike, makkarakastike yms. Ylijäänyt porkkanalaatikko, lanttulaatikko, perunalaatikko ja bataattilaatikko – ruokaa joulun tähteistä Ylijäänyt graavilohi, kylmäsavulohi ja muu suolattu kuumentamaton kala
Published 21 lokakuun, 2019 4 lokakuun, 2020
Näytä koko vastaus
Voiko raakaa perunaa paistaa pannulla?
Koristeluun – 1. Kuori ja kuutioi perunat. Mitä pienempiä kuutioita, sitä nopeammin ne kypsyvät. Kuumenna voi tai öljy tai hiukan molempia paistinpannussa ja paista perunakuutiot kullanruskeiksi. Älä laita liikaa perunaa kerrallaan pannulle, jolloin niihin ei tule rapeaa paistopintaa.
Kaappaus keittiössä Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
: Raakapaistetut perunakuutiot
Näytä koko vastaus
Kauanko uusia perunoita pitää keittää?
Valmistusohje – 1 kg varhaisperunoita vettä karkeaa merisuolaa tuoreita tillinvarsia Lisäksi: tuoretta, hienonnettua tilliä
- Pese vastanostetut varhaisperunat juuresharjalla harjaten puhtaiksi ja kuorettomiksi. Laita ne kulhoon kylmään, raikkaaseen veteen odottamaan.
- Keitä vesi perunakattilassa kiehuvaksi. Mausta karkealla suolalla 1 tl suolaa/ 1l vettä.
- Lisää perunat, isot ensin, keskikokoiset ja lopuksi pienimmät mukulat siten että, vesi peittää juuri ja juuri perunat. Kaada ylimääräinen vesi tarvittaessa pois.
- Lisää tillin varret.
- Anna perunoiden kiehua kevyesti poreillen. Keittoaika vaihtelee koon mukaan: 8–12 minuuttia joskus 15–20 minuuttiakin. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla tai pienellä haarukalla.
- Valuta keitinvesi tarkkaan pois kattilasta. Poista tillinvarret.
- Aseta perunoiden päälle muutama arkki talouspaperia tai puhdas astiapyyhe imemään kosteutta ja sulje kattila kannella. Kun perunat ovat täysin kuivahtaneet, lisää niille tuoretta, hienonnettua tilliä.Tarjoa perunoiden kanssa esimerkiksi savukalaa, grillattua makkaraa ja kermaviili- tai jogurttikastiketta.
(Huom. Jos noudatat FODMAP-ruokavaliota, käytä valmistuksessa laktoosittomia maitotuotteita.) V i nkki! Perunanpesuhanskoilla irtoavat perunankuoret helposti. Pestyistä perunoista irtoavat kuoret myös juuresveitsellä kevyesti rapsuttamalla. Tähteeksi jääneet kylmät perunat voi tarjota ruisleivän päällä, salaatissa tai grillattuna.
Näytä koko vastaus
Mistä tietää että uudet perunat on kypsiä?
Ruokakirjailija ja toimittaja Markku Haapio on juuri oikea henkilö vastaamaan kysymykseen, miten uudet perunat tulisi keittää. Haapio on pitkän linjan ruokatoimittaja sekä Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffelin hallituksen jäsen. Kaffeli järjestää Turussa joka vuotisen neitsytperunafestivaalin viikko ennen juhannusta.
Uudet perunat ovat herkkiä ja niiden käsittelyssä on oltava erityisen varovainen. Haapio neuvoo ostamaan mahdollisimman tuoreita perunoita. – Uudet perunat kannattaa syödä mahdollisimman tuoreina. Ostamalla perunat torilta tai suoraan viljelijältä varmistat sen, että ne eivät ole seisseet laatikoissa ja ovat vasta nostettuja, Haapio opastaa.
Haapion herkkua ovat uudet perunat ja silli. Kuva: JUKKA LEHTINEN Perunat putsataan ensin mullasta varovasti pesten. Apuna voi käyttää näppylähanskoja tai jotain omaa kikkaa. – Jokaisella on varmasti omat tapansa puhdistaa perunat. Joku laittaa perunat vanhan t-paidan sisään suolan kanssa ja pyörittelee ne puhtaaksi, mutta näppylähanskatkin ovat hyvä keino, Haapio neuvoo.
- Haapio sanoo, että on vain on vain yksi oikea tapa keittää uudet perunat.
- Perunat laitetaan runsaasti suolattuun kiehuvaan veteen.
- Jotkut laittavat suolaa jopa 10 %, mutta vähempikin riittää.
- Unhan suolaa on kuitenkin reilusti.
- Veteen voi laittaa halutessaan tillinvarsia.
- Miten tunnistaa kypsän perunan? – Keittoaika riippuu paljon perunoiden koosta.
Hyvä olisi keittää samankokoisia perunoita, silloin ne kypsyvät tasaisesti. Terävä piikki tai tikku on kätevä perunoiden kypsyyden testaukseen. Työnnä tikku perunaan, ja kun se on kypsä, se tipahtaa nopeasti tikusta, Haapio opastaa. Kun perunat ovat todettu kypsiksi, vesi kaadetaan pois.
Näytä koko vastaus
Miksi perunoiden Keitinveteen kannattaa lisätä suolaa?
Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen Peruna-kirjassa kerrotaan, mikä merkitys suolalla on perunan keittämisessä. Vesi kattilaan kiehumaan, suola sekaan ja päälle perunat. Mihin suolaa tarvitaan perunan keittämisessä? Peruna -kirjan (Readme.fi 2018) vastikään julkaissut ruokatoimittaja ja -kirjailija Sanna Mansikkamäki kertoo vastauksen.
Suolaa laitetaan perunan keitinveteen tietenkin maun vuoksi, mutta on muitakin syitä. Suola nimittäin parantaa perunan rakennetta. Rakenteesta tulee kiinteämpi ja perunat pysyvät paremmin kasassa, eikä perunan pinnasta tule vetistä. Tämä johtuu osmoosista. Kun keitinveden suolapitoisuus on lähellä perunan solujen sisäistä suolapitoisuutta (0,7%), vesi ei siirry osmoosin vaikutuksesta perunasta sisään tai ulos.
Jos veteen ei lisättäisi suolaa, vesi siirtyisi laimeammasta liuoksesta kohti väkevämpää eli keitinvedestä perunan pintasolukkoon. Keitinveden hyvä suolapitoisuus on noin 1 prosentti.
Näytä koko vastaus
Miksi perunaa ei kannata syödä?
Peruna on tunnetusti monen suomalaisen rakastama ruoka, mutta sitä ei tulisi syödä liikaa. – Liialla perunan syömisellä on yhteys korkeaan verenpaineeseen ja verenpainetautiin. Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin ihmisten perunan kulutusta ja huomattiin, että 4 kertaa tai enemmän viikossa perunaa syövillä naisilla oli suurempi verenpaine kuin naisilla, jotka söivät perunaa vain kerran viikossa.
Miehillä eroa ei havaittu. Tutkimuksen mukaan yhden perunaa sisältävän aterian korvaaminen vihanneksella, joka ei sisällä tärkkelystä, laski riskiä verenpainetaudin kehittymiselle. Tutkimuksessa huomattin, että verenpainetta eivät nosta ainoastaan ranskalaiset ja sipsit, vaan kaikilla tavoilla valmistetut perunat, mukaan lukien myös keitetyt.
Tosin ranskalaisten syöminen viikoittain nosti verenpainetta sukupuoleen katsomatta. Tutkijat epäilevät syyksi sitä, että peruna sijoittuu korkealle glykeemisessä indeksissä ja täten syödessä se aiheuttaa piikin verensokeriarvoissa. Tutkimuksessa seurattiin 187 tuhatta ihmistä 20 vuoden ajan.
Näytä koko vastaus
Mitä tapahtuu jos syö raakaa perunaa?
1. Peruna – Raa’an perunan tärkkelys aiheuttaa ruoansulatus- ja ilmavaivoja sekä turvotusta. Vihreitä perunoita tulee ehdottomasti välttää, sillä ne sisältävät solaniini-myrkkyä, joka voi aiheuttaa päänsärkyä sekä pahoinvointia.
Näytä koko vastaus
Montako uutta perunaa per henkilö?
Ruuan määrä /henkilö
lisäke | määrä/ henkilö |
---|---|
tuoreet vihannekset esim. salaattiin | 75 g |
keitetty peruna | 2-3 kpl, 200 g |
perunamuusi | 250 g |
ranskanperuna | 150 g |
Voiko uusia perunoita paistaa?
Esikeitä pestyjä perunoita noin 4-5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi pois ja kaada perunat kuumalle pannulle. Lisää sekaan loraus oliiviöljyä ja ripaus sokeria. Kypsennä perunoita pannulla ja anna niiden hieman myös ruskistua. Kun perunat tuntuvat lähes kypsiltä, lisää pannulle hienonnettua valkosipulia sekä oksa tuoretta rosmariinia tai lusikallinen kuivattua.
Näytä koko vastaus
Mikä peruna grilliin?
Näin valmistat täydelliset grilliperunat – Perunaruoan reseptistä tai tyylistä riippuen niiden valmistamiseen voidaan käyttää erilaisia valmistusmenetelmiä, Monille tuttu tekniikka on klassinen suoralämmitys, jossa ruoka grillataan suoraan liekkien päällä. Tiesitkö, että voit grillata myös ‘epäsuorasti’ – ja saada näin useissa tapauksissa paremman lopputuloksen? Epäsuoraa lämpöä hyödyntävässä grillaustavassa ruoka valmistuu grillin suljetun kannen alla ja siinä ruoka asetetaan grillin sivuille, jolloin ruoka kypsyy tasaisemmin.
Grillatut perunat – Sekoita perunat keskikokoisessa kulhossa ja lisää sekaan öljyä, rosmariinia, suolaa ja pippuria. Harjaa grilliritilät puhtaiksi. Grillaa perunat pitäen grillin kannen alhaalla, kunnes perunat ovat pehmeitä ja ruskistuneet kaikilta sivuiltaan. Paahdetut perunat – Onnistuneiden paahdettujen perunoiden salaisuus on niiden esikeittäminen ennen kuin ne grillataan. Tämä on lisätyövaihe, mutta se todella kannattaa. Käytä peltiä tai koria saadaksesi parhaan lopputuloksen. Mausta halutessasi suolalla, pippurilla, rosmariinilla ja oliiviöljyllä ja tarjoile. Hasselbackan perunat – Viipaloi perunat ohuiksi ja lähes pohjaan asti luodaksesi viuhkamaisen vaikutelman. Voit tehdä perunoista kiinnostavampia ja herkullisempia lisäämällä niiden väleihin valkosipulivoita tai sulatettua juustoa. Tämä lisuke valmistuu usein helpoimmin esikeitetyistä perunoista, jotka kiedotaan alumiinifolioon ja kypsennetään grillissä epäsuoraa menetelmää käyttäen. Parhaan lopputuloksen saat valitsemalla perunoiksi uuniperunoita. Röstiperunat – Tämä on todellinen perunaklassikko, joka sopii lisukkeeksi joka tilanteeseen. Suikaloi tai raasta perunat ja mausta makusi mukaan (parmesaani, sipuli ja pekoni sopivat hyvin). Laita uunipellille ja kypsennä epäsuoraa valmistusmenetelmää käyttäen.
Onko perunat pakko kuoria?
Myös talviperunoita voi syödä kuorineen – Varhaisperunoiden syöminen ohuine kuorineen ei ole suomalaisille mikään uusi juttu, mutta talviperunoiden kohdalla moni kaivaa kuorimaveitsen esiin. Aikuinen voi kuitenkin turvallisin mielin popsia napaansa myös talviperunat kuorineen, kunhan pesee ja harjaa potut ennen keittämistä.
- Älä syö vihertynyttä perunaa! Vihertynyt peruna sisältää paljon glykoalkaloideja, esimerkiksi solaniinia ja kakoniinia, jotka ovat suurina pitoisuuksina haitallisia terveydelle.
- Solaniinia on suhteellisen paljon myös varhaisperunoissa, minkä takia niiden syöttämistä pikkulapsille tulisi välttää.
- Lähde: Ruokavirasto Perunankuoret sisältävät C-vitamiinia, joten kuorien poistaminen eliminoi myös yhden oleellisen terveyshyödyn.
Perunankuorissa voi toki esiintyä jonkin verran haitta-aineita, mutta ne eivät ole aikuiselle ihmisille vaarallisia. Lapsille perunat kannattaa varmuuden vuoksi kuoria. – Perunoita ei tarvitse kuoria, jos ei halua. Kasvinsuojeluainejäämien suurimmat sallitut enimmäismäärät asetetaan niin, että tuote on turvallinen syötynä myös kuorineen.
- Jos kuluttaja haluaa minimoida kasvinsuojeluainejäämien saantia tai kuoret tuntuvat epämiellyttäviltä, ne voi tietenkin kuoria.
- Tällöin tosin kuorii pois myös paljon arvokkaita ravintoaineita, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran eli nykyisen Ruokaviraston ylitarkastaja Sanna Viljakainen kertoi viime vuonna,
– Kokeilimme muusia sillä tavalla, että perunat pestiin ensin kuorineen, jonka jälkeen ne kuorittiin. Kuoriosa laitettiin maidon sekaan, joka lämmitettiin muusiin. Siitä irtoaa lisää hyvää perunan makua muusiin, Välimäki vinkkasi. Lähteet:,, Ruokavirasto : Yle: Suomalainen huippukokki suosittelee syömään perunat aina kuorineen: “Mielestäni kuoriminen ylipäätänsä on virhe”
Näytä koko vastaus
Voiko uusia perunoita laittaa keittoon?
Kesäinen kalakeitto uusista perunoista ja kotimaisista arvokaloista – katso resepti Iskelmä esittelee Marttojen parhaat reseptit. Perinteinen kalakeitto saa kesäisen maun uusista perunoista ja kevätsipulista. Keittoon voit käyttää lohen lisäksi esimerkiksi kuhaa, siikaa, lahnaa tai vaikkapa seitiä.1 l kalalientä 8 kokonaista maustepippuria ½ tl kuivattua fenkolia 600 g uusia perunoita 2 porkkanaa 2 – 3 kevätsipulia 500 g perattua lohta tai muuta kalaa 2 dl ruokakermaa ½ dl tilliä suolaa 1.
- Mittaa liemi kattilaan ja kuumenna.
- Lisää maustepippurit ja fenkoli.
- Eitä n.5 min.2.
- Pese ja paloittele perunat ja kuoritut porkkanat.
- Hienonna sipulit ja lisää kaikki kasvikset kattilaan ja jatka keittämistä 10 min tai kunnes kypsiä.3.
- Lisää nahaton ja ruodoton kala kuutioiksi leikattuna.
- Lisää kerma.
- Ota kattila liedeltä ja anna keiton seistä muutama minuutti kannen alla, kunnes kalapalat ovat kypsiä.4.
Lisää hienonnettu tilli ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman suolaa. Tykkää ja jaa artikkeli : Kesäinen kalakeitto uusista perunoista ja kotimaisista arvokaloista – katso resepti
Näytä koko vastaus
Voiko vihreitä uusia perunoita syödä?
Peruna on arka valolle. Se vihertyy ja saa syöjän vatsan sekaisin. Kuva: AOP Nostin pellolta perunoita. Jätin ne muutamaksi päiväksi parvekkeelle. Parin päivän päästä perunat olivat muuttuneet vihreiksi. Miksi näin kävi? – Peruna on kasvi (siirryt toiseen palveluun), jonka mukulat muuttuvat vihreiksi, jos ne altistuvat valolle.
- Mitä voimakkaampi valo, kuten auringonpaiste, sitä nopeammin ne vihertyvät.
- Se tapahtuu jo pellolla, jos kasvavien perunoiden päältä huuhtoutuu veden mukana multa ja perunan kylki paljastuu auringolle.
- MTK:n kasvinviljelyasiamies Antti Lavosen mukaan valo on perunalle stressitekijä.
- Stressin myötä muodostuu glykoalkaloideja, josta kertoo perunan vihreä väri.
Glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia myrkkyjä. (siirryt toiseen palveluun) Etenkin pienissä mukuloissa ja vihertyneissä perunoissa pitoisuudet ovat suurimmat. Suurina annoksina glykoalkaloidit aiheuttavat kitkerän sivumaun ja ovat terveydelle haitallisia.
- Niistä voi seurata vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.
- Vihertyneitä perunoita ei suositella käytettäväksi ravintona.
- Vihreitä perunoita ei suositella varsinkaan pienille lapsille.
- Antti Lavonen – Vihreitä perunoita ei suositella varsinkaan pienille lapsille.
- Jotta perunat aiheuttaisivat vakavia terveyshaittoja tai niillä olisi myrkyttävä vaikutus, niitä täytyisi kuitenkin syödä kilokaupalla.
Keittäminen ei tuhoa haitallisia glykoalkaloideja. Ei myöskään riitä, että poistaa mukulasta vain vihertyneen osan, vaan se tulee heittää kokonaisena kompostiin.
Näytä koko vastaus
Voiko uusia perunoita paistaa?
Esikeitä pestyjä perunoita noin 4-5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi pois ja kaada perunat kuumalle pannulle. Lisää sekaan loraus oliiviöljyä ja ripaus sokeria. Kypsennä perunoita pannulla ja anna niiden hieman myös ruskistua. Kun perunat tuntuvat lähes kypsiltä, lisää pannulle hienonnettua valkosipulia sekä oksa tuoretta rosmariinia tai lusikallinen kuivattua.
Näytä koko vastaus
Voiko uusia perunoita laittaa uuniin?
Pese perunat harjaten. Kuivaa perunat ja pistele ne haarukalla. Lisää perunat laakeaan uunivuokaan ja pyörittele öljyssä, suolassa, pippurissa ja rosmariinissa. Paahda 225-asteisen uunin ylätasolla 30–45 minuuttia, kunnes perunat ovat kokeiltaessa kypsiä ja saaneet väriä pintaan.
Näytä koko vastaus