Contents
- 1 Mitä täytekakun täytteeksi?
- 2 Mitä voi tehdä vadelmista?
- 3 Millä kostuttaa täytekakku?
- 4 Miten saa Kermavaahdosta jämäkkää?
- 5 Mitä tehdä pakaste vadelmista?
- 6 Voiko kakun täyttää kaksi päivää ennen?
- 7 Millä Kuorruttaa täytekakku?
- 8 Voiko jäisiä marjoja laittaa kakkuun?
- 9 Kummasta parempi kermavaahto?
- 10 Mikä sopii Kinuskikakun täytteeksi?
- 11 Mikä sopii suklaakakun täytteeksi?
Mitä täytekakun täytteeksi?
Täytekakut Täytekakku on juhlapöydän kruunu. Vaikeinta täytekakun valmistuksessa on valita oma suosikki, sillä vaihtoehtoja löytyy loputtomasti ja jokaiseen makuun – koristeluista puhumattakaan, joissa vain mielikuvitus on rajana. Täytekakun pohjana käytetään usein kuohkeaa sokerikakkua, jonka voi helposti muuntaa vaaleasti tummaksi lisäämällä kaakaojauhetta.
Akun täytteeksi sopivat erilaiset marjat, hedelmät, hillot, mousset, tuorejuusto, rahkat ja kermavaahto. Kakku viimeistellään kuorruttamalla se joko kermavaahto pursotuksilla, sokerimassalla, marsipaanilla, kinuski- tai suklaakuorrutteella. Komeuden kruunaavat kauniit koristeet kuten suklaalastut, syötävät kukat, marjat tai valmiit kakkukortisteet.
Katso kaikki täytekakkureseptit! : Täytekakut
Näytä koko vastaus
Mitä voi tehdä vadelmista?
Ihanat vadelmat maistuvat sellaisenaan, mutta niistä valmistuu myös herkulliset leivonnaiset, jälkiruoat ja juomat. Tuoreena raikas vadelma sopii hyvin esimerkiksi salaattiin sekä lisukkeeksi puuroon tai jogurttiin. Raikastava meloni-vadelmajuoma sopii mainiosti aamu- tai välipalaksi.
- Herkullinen ja helppo vadelmapiirakka saa makua sitruunaisesta pohjasta ja valkosuklaisesta täytteestä.
- Mehevä ja kuohkea vadelma-suklaakakku on oivallinen valinta juhlatarjoiluun.
- Helppo valkosuklaakakku valmistetaan keksimurupohjasta, Valio Viola® vanilja tuorejuustosta sekä marjoista.
- Ihanat vaniljamaljat on kiireisenkin nopea loihtia jälkiruokaherkuksi.
Katso myös muut taivaalliset reseptit täältä!
Raparperireseptit Mansikkareseptit Mustikkareseptit Marjareseptit
Millä kostuttaa täytekakku?
Täytekakun kostukevaihtoehtoja –
- Maito. Vaniljalla maustettu maito sopii kakkuun kuin kakkuun. Sopiva suhde on 1 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa kohti. Käytä laktoositonta Valio Eila® maitojuomaa, jolloin kakku sopii myös laktoosittomaan ruokavalioon.
- Maitokahvi ja kaakao. Suklaisille kakuille sopii mainiosti kostukkeeksi aromikas kahvi tai tuhti kaakaojuoma.
- Mehu. Vaalean kakkupohjan kostutukseen käy hyvin ananas- tai omenamehu. Suklaakakkujen kostutukseen sopii appelsiini- tai vadelmamehu.
- Säilykehedelmien liemi. Jos täytät ja koristelet kakun säilykehedelmillä, käytä niiden liemi kakun kostutukseen.
- Sitruunamehu. Useimpien täytteiden kanssa sopii kostukkeeksi vedellä laimennettu sitruunamehu. Sitruuna tuo kakkuun raikkautta.
- Limonadi. Sitruunalimonadi sopii hyvin vaaleiden kakkupohjien kostutukseen, appelsiinilimonadi suklaisten kakkujen. Muista makeutettuja kostukkeita käyttäessäsi, että kostukkeen makeus lisää makeutta koko kakkuun.
Miten saa Kermavaahdosta jämäkkää?
Älä mokaa kuorrutteen kanssa! Näillä kikoilla teet kermavaahdosta helposti kestävämpää Kermavaahdolla kuorrutetu kakut ja leivonnaiset saa kestämään kauniina muutamalla helpolla vinkillä. Varsinkin lämpiminä kesäpäivinä kermavaahto saattaa herkästi lähteä valumaan.
- Ermavaahdon joukkoon voi kuitenkin kokeilla lisätä monia ainesosia, joilla vaahdosta saa entistä kestävämpää.
- Aikkein tutuimpia lienevät erilaista paksumpien maitotuotteiden lisääminen kermavaahdon joukkoon.
- Näitä ovat muiden muassa maitorahka, crème fraîche ja tuorejuusto,
- Happamat makuvivahteet peittyvät helposti, kun kermavaahdon joukkoon lisää sokeria.
Edellä mainittuja maitotuotteita saattaa löytyä jääkaapin perukoilta jo valmiina. Seuraavien vinkkien nimeen puolestaan vannovat kokeneemmat kotileipurit. Liivatejauhetta käytetään esimerkiksi hyydykekakuissa, mutta se sopii hyvin myös kermavaahdon joukkoon.
Sekoita liivatejauhe ensin pieneen määrään kylmää vettä ja anna seoksen hetken tekeytyä. Kiehauta neste sitten nopeasti liedellä samalla sekoittaen. Anna jäähtyä ja sekoita kermavaahdon joukkoon. Liivate saa aikaan jämäkän kermavaahdon. Vaniljakreemijauhe on tuttu muun muassa viinereiden täytteestä. Jauhe sopii myös loistavasti kermavaahdon tukevoittajaksi.
Jos mitään yllä mainituista ei ole saatavilla, tulee kiinnittää huomiota kermavaahdon vaahdotustekniikkaan: vatkaa kermavaahto ripeästi esimerkiksi sauvasekoittimella vaahdoksi. Kermavaahto on riittävän jämäkkää, kun kulhon voi kääntää nurin, eikä vaahto lähde valumaan.
Näytä koko vastaus
Milloin täytekakku kannattaa täyttää?
Kakku kannattaa täyttää kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan, jolloin se säilyttää hyvin muotonsa. Laita täytetyn kakun päälle tasainen paino, jolloin pinnasta tulee sileä ja kakku on helppo kuorruttaa. Täytekakku kannattaa kostuttaa ja täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta maut ehtivät tasoittua.
Näytä koko vastaus
Mihin vadelma auttaa?
Julkaistu 27.06.2018 – 06:00, Päivitetty 27.06.2018 – 06:00 Makeat vadelmat ovat kuin karkkeja. Mikä parasta, ne ovat myös terveellisiä. Vadelma sisältää enemmän kuituja kuin mustikka, puolukka, mansikka tai karpalo. Siksi vadelmat ovat ihanteellista ravintoa vatsaongelmista kärsiville – suolisto rakastaa kuituja. Vadelmia pöydällä. Kuva: Yle, Mira Pelo vadelma Vadelmaa on tutkittu vähän ihmisillä, mutta koeputki- ja eläintutkimuksissa sillä on todettu olevan monia terveysvaikutuksia. Tutkimusten mukaan vadelma voi auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja, kakkostyypin diabetesta ja Alzheimerin tautia.
- Siitä voi olla apua myös ylipainon ehkäisyssä.
- Lisäksi vadelman on todettu estävän syöpäsolujen kasvua soluviljelmissä.
- Yhdysvaltalaisessa hiirille tehdyssä tutkimuksessa vadelmien todettiin muun muassa suojaavan sydäntä ja luustoa, säätelevän maksan toimintoja ja hillitsevän painonnousua.
- Vadelmassa on useita fenoliyhdisteitä, joista tärkeimpiä terveyden kannalta ovat ellagitanniinit ja antosyaanit.
Ellagitanniineja vadelmassa on enemmän kuin monissa muissa marjoissa. Näiden yhdisteiden on tutkimuksissa todettu estävän hapettumista eli ne toimivat antioksidantteina elimistössä. Antioksidantit auttavat kehoa suojaamaan soluja haitallisilta vapailta radikaaleilta.
Näytä koko vastaus
Mitä tehdä pakaste vadelmista?
Kesä kolkuttelee jo ovella, ja pakastimeen on syytä tehdä tilaa uuden satokauden parhaille herkuille. Aloita pakastimentyhjennysviikot ja upota viime vuoden pakastemarjat näihin huippuhyviin marjaherkkuihin. Samalla kannattaa myös sulattaa pakastin, jotta se on valmiina kesän säilöntähommiin.
Näytä koko vastaus
Miten saa vadelmista madot pois?
Toukkaiset marjat käyttöön – Terve marja on tasaisesti kehittynyt ja lajikkeelle tyypillinen, eikä siinä näy vioituksia. Sen väri vaihtelee punaisen sävyistä jopa keltaisiin. Vadelmia poimiessa toukkia tulee usein mukaan ja tipahtaa ensimerkiksi oksistosta tai muista marjoista vadelmien sekaan.
Vattuhilloa kattilassa keitettäessä hilloaineksen pintaan nousee pieniä valkoisia toukkia. Kun vadelmat levittää laakealle alustalle ja käyttää hetken pakkasessa, toukat nousevat pinnalle ja ne on helppoa nyppiä pois. Kuva: Riia Hantula / Yle Heli Pirisellä on vinkki toukkien erotteluun ennen pakastamista: kun vadelmat levittää laakealle alustalle ja käyttää hetken pakkasessa, toukat nousevat pinnalle, ja ne on helppoa nyppiä pois.
Vastaavan vaikutuksen saa pitämällä marjoja pöydällä jonkin aikaa, mutta lyhyt pakastimessa käyttö nopeuttaa hänen mukaansa puhdistustyötä. Harvassa paikassa on niin kaukana luonnonvattukasvustot, etteivät tuholaiset hakeutuisi myös viljellylle vadelmalle.
- Tuija Tanska Vattukuoriaisen toukat voi laittaa kompostiin, koska ne kuolevat massan kuumuessa, eivätkä pääse uudelleen karikkeeseen talvehtimaan.
- Molemmat asiantuntijat arvelevat, että vattukuoriaisten toukkien vioittamia marjoja voi käyttää esimerkiksi mehuun.
- Virukset siirtyvät luonnonvadelmista viljeltyihin lajikkeisiin kirvojen ja muiden imevien hyönteisten välityksellä.
Kuva: Anssi Leppänen / Yle Vioittuneiden marjojen maku on Pirisen mukaan happamampi ja kirpeämpi, eivätkä ne ole yhtä maukkaita ja hapokkaita kuin puhtaat ja laadukkaat marjat. Vioitukset vaikuttavat myös esimerkiksi mehun tai hillon säilyvyyteen. – Hillon säilyvyyteen vaikuttaa myös se, jos siellä on ollut jo jotakin epäpuhtauksia.
Näytä koko vastaus
Mitä kakun kostutukseen?
Makea täyte + raikas vesi – Täytätkö kakun hillolla, marmeladilla tai esimerkiksi kinuskilla? Kun täyte sisältää paljon sokeria, raikas vesi on hyvä valinta kakun kostuttamiseen. Mausta vesi esimerkiksi vaniljasokerilla, sitruunalla tai limellä. Sitrusten hapot tasapainottavat täytteen makeutta ja ovat hyvä pari rasvaa sisältävälle kuorrutteelle.
Näytä koko vastaus
Voiko kakun täyttää kaksi päivää ennen?
Kakun täyttö ja kokoaminen – Näin onnistut! – Kun sinulla on valmis kakkupohja ja täyte leivottuna tee näin: Ohjeet
Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen veitsellä tai kakkusahalla. Pyörivä kakkualusta on tässä hommassa hyvä apuväline.
Vinkki! Kakkupohjan voi paistaa hyvissä ajoin ennakkoon ja vaikka pakastaa. Kohmeisen kakun leikkuu kerroksiin on helpompaa! Pakastettu sokerikakkupohja sulaa huoneenlämmössä alle tunnissa.
Kasaa kakku kelmulla, reunakalvolla tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, jossa paistoit kakkupohjan. Kokoa näin: ensin pohja ja kevyt kostutus, sitten ohut kerros pyrettä tai hilloa ja sitten kakkumousse. Toista sama, kunnes koko kakku on koottu. Kostuta pohjat esimerkiksi mehulla tai vaniljamaidolla ennen moussen ja hillon lisäämistä (pieneen kakkuun noin 1 dl nestettä kostutukseen). Vedä kootun kakun päälle kelmu ja laita kakku jääkaappiin ja anna maustua yön yli tai ainakin pari tuntia. Samalla kakku tekeytyy täydellisen tasaiseksi. Irrota kakku vuoasta kääntämällä vuoka ja tiputtamalla kakku kakkualustalle, jos käytät irtopohjavuokaa irrota ensin lukitus. Laita kakku aina suoraan kakkualustalle, jossa kakkua on helppo kreemittää, koristella ja siirtää. Näin saat myös kakun näppärästi ulos vuoasta. Nyt voit aloittaa koristelun.
Vinkki! Katso myös ohjeeni kakun kreemitykseen täältä,
Leikkaa kakku osiin. Kostuta kaikki kakkukerrokset kevyesti.
2. Ensimmäinen täytekerros, tasoita esimerkiksi lusikalla ja nosta seuraava kakkukerros päälle.
3. Viimeinen kakkupala päälle. Kostutan myös tämän kerroksen kevyesti. Peittelen ja laitan kakun yöksi jääkaappiin.
4. Aamulla avaan kakkuvuoan lukituksen, irrotan leivinpaperin, otan kakkualustan esiin ja kippaan kakun siihen.
5. Ja käännän näin!
6. Täydellinen! Niin tasainen. Nyt aloitan koristelun. Tähän loppuun vielä yleisimmin kysyttyjä kysymyksiänne
Milloin kakku on hyvä täyttää? Kakun voi täyttää 1-2 päivää etukäteen. Miksi laitat leivinpaperia vuoan reunoille? Kakkuvuoan reunoilla oleva leivinpaperi helpottaa täyttöä ja pitää kakun reunat siistinä. Irrottaminen vuoasta myös helpottuu. Miten leivinpaperi pysyy vuoan reunoilla? Leivinpaperi (voit käyttää myös reunakalvoa) pysyy vuoan reunoilla hyvin, jos sipaiset vuoan reunoille ensin hieman voita tai vuokasprayta. Paras väline kakkupohjan leikkaamiseen? Käytän leipäveistä. Tämä on makuasia, jotkut suosivat kakkusahaa. Miten kakkupohja pakastetaan? Esimerkiksi pakastepussissa tai kelmuun käärittynä eli hyvin peiteltynä. Miten kakku kostutetaan? Käytän pullasutia ja laitan pieneen kakkuun noin 1 dl kostuketta ja isoon 1.5-2 dl. Teen tämän silmämääräisesti niin, että kakun pinta tulee meheväksi, mutta ei ui nesteessä.
Lisäkysymyksiin vastaan kommenttien puolella. Ihanaa viikonloppua! ♥ Anni
Näytä koko vastaus
Millä Kuorruttaa täytekakku?
Täytekakun voi kuorruttaa sokerikreemillä tai kaulittavalla massalla. Jopa kermavaahtokin käy valumien alle, mutta silloin kakku on syytä laittaa pakastimeen noin puoleksi tunniksi ennen valumien tekemistä. Näin pinta kohmettuu, eikä lähde valumaan kuorrutteen mukana.
Näytä koko vastaus
Miksi täytekakku ei nouse?
1. Älä nuukaile. Jauhoissa on parasta ennen -päivä, samoin leivinjauheessa. Jos leivinjauhe on vanhaa, voi olla että kakku ei nouse. Myös kananmunien tuoreus vaikuttaa. Suoraan kanalasta noudetut munat eivät vaahtoudu yhtä hyvin vanhemmat, tosin parasta ennen -päiväys kannattaa munienkin kohdalla tarkistaa.2.
Ole valmis. Tutustu reseptiin huolella ja ota työvälineet valmiiksi esiin. Ellei ohjeessa toisin neuvota, varmista, että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä ja voi on pehmeää. Laita uuni lämpiämään hyvissä ajoin ja voitele vuoka, ennen kuin aloitat taikinan tekemisen.3. Pysy nöyränä. Kakku on jauhojen, sokerin, rasvan ja kananmunien välistä kemiaa.
Jauhot ja kananmuna ovat taikinan rakenteen selkäranka. Rasva puolestaan tuo taikinaan kosteutta ja sokeri pehmentää rakennetta. Muun muassa. Joten jos ohjeessa neuvotaan aloittamaan voin ja sokerin vaahdottamisella, siihen on syy.4. Älä oikaise. Siivilöi kuivat aineet.
- Se vie vain hetken, ja vaikuttaa onnistumiseen ratkaisevasti.5.
- Vatkaa ja kääntele,
- Voin, sokerin ja kananmunien vaahdottamisessa on lupa käyttää aikaa, jotta saat ilmavan, pehmeän taikinapohjan.
- Valkuaisvaahtokin kannattaa tehdä sähkövatkaimella.
- Tämän jälkeen tyylilaji vaihtuu.
- Uivat aineet tai valkuaisvaahto yleensä käännellään taikinaan, jotta vaahdon kuohkeus säilyy, taikinaan ei muodostu sitkoa ja rakenteesta tulee paras mahdollinen.
Iso pallovatkain on tässä oiva väline.6. Kunnioita mittoja. Jos tuplaat leivinjauheen määrän, alku saattaa näyttää lupaavalta, mutta pian kakku lässähtää. Jos kakussa on liikaa jauhoja (tai kananmunaa), rakenteesta tulee kova. Jos siinä on liikaa rasvaa, sokeria tai nestettä, kakku saattaa jäädä löysäksi.
- Mittaa siis tarkasti.
- Mikäli mahdollista, hanki hyvä keittiövaaka.
- Näin varmistat selustasi, sillä esimerkiksi kananmunien koossa on suuria eroja, ja ilmankosteus vaikuttaa jauhojen painoon.
- Useimmissa resepteissä sokerin ja jauhojen määrä on painoltaan suurin piirtein sama, kuten myös kananmunien ja rasvan.
Jos päätät käyttää mittalusikoita, älä kauhaise jauhoja ja muita aineksia suoraan pussista. Saatat saada epätarkan mitan. Kukkura ei kuulu leivontasanastoon, joten pyyhkäise mittalusikan pinta tasaiseksi veitsellä.7. Ystävysty uunisi kanssa. Jos kakku halkeaa tai se on kuiva ja kova, voi olla että olet käyttänyt liikaa jauhoja.
- Toinen vaihtoehto on, että uunisi on liian kuuma.
- Uunien lämpötiloissa voi olla merkittäviäkin eroja.
- Ylimääräisen lämpömittarin hankkiminen on kohtalaisen halpa keino varmistaa, että lämpötila on varmasti kohdallaan.
- Laita kakku uuniin vasta kun uuni on lämmennyt haluttuun lämpötilaan.
- Muista, että kiertoilmauuni ja tasalämpöinen uuni ovat kaksi eri asiaa.
Yleensä ohjeet laaditaan tasalämpöiselle uunille, ellei ohjeessa toisin mainita. Jos käytät kiertoilmatoimintoa, alenna paistolämpötilaa noin 20 astetta ja lyhennä paistoaikaa hieman.8. Tunne vuokasi. Silikonivuoka, alumiininen, lasinen vai pinnoitettu non stick? Vuoat käyttäytyvät eri tavoin.
Jos käytät tummaa pinnoitettua vuokaa, kakun pinta kypsyy tummemmaksi, joten uunin lämpötilaa voi vähentää hiukan, noin 25 astetta. Lasinen vuoka puolestaan vaatii hieman lämpimämmän uunin. Leivitä vuoka tai käytä irtopohjaisissa vuoissa leivinpaperia. Silikonivuokia ei tarvitse leivittää eikä rasvata.
Kakku irtoaa niistä kuin unelma.9. Pysy keskellä. Ellei ohjeessa toisin mainita, kypsennä kakku uunin keskiosassa ja aseta vuoka keskelle uunia, jotta se kypsyy tasaisesti. Äläkä hyvä ihminen availe uunin luukkua kesken kypsennyksen. Jos haluat tarkistaa kakun kypsyyden, tee se vasta aivan loppuvaiheessa.10.
Odota vähän, Jäähdytä kakkua ensin ritilällä vartin verran, sen jälkeen käännä se ympäri ja irrota vuoasta. Jos teet täytekakun, anna kakun jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Sahalaitaisella, pitkällä leipäveitsellä saat siistit ja tasaiset kakkulevyt. Jos kuorrutat kakun, käytä leikatessa terävää veistä.
Siistin leikkuupinnan saat, kun kastat veitsen välillä kuumaan veteen ja pyyhit sen pyyhkeellä kuivaksi. Katso täältä kuvan upean Lady Baltimore -kakun resepti. Täältä löydät Jouni Toivasen ilman leivinjauhetta leivottavan sokerikakkupohjan ohjeen.
Näytä koko vastaus
Miksi täytekakku lässähtää?
Keskeltä lässähtänyt – Ongelma: Kakku on jäänyt todella matalaksi tai on lässähtänyt keskeltä Syy ja ratkaisu: Muista tarkistaa aina vuoan koko ennen paistoa, sillä syy matalaan kakkuun voi olla liian suuressa vuoassa. Vuoka on oikean kokoinen kun taikina täyttää siitä kaksi kolmasosaa.
Näytä koko vastaus
Voiko jäisiä marjoja laittaa kakkuun?
Vinkkejä marjakoristeluihin – Kauniit ja kestävät marjakoristelut syntyvät helposti, kun pidät mielessä pari niksiä:
Koristeluissa kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan tuoreita, kotimaisia marjoja. Suomalaiset marjat kestävät kakun päällä vettymättä hyvin muutamankin päivän. Jos käytät pakastemarjoja, valitse kotimaisia marjoja, joita ei tarvitse kuumentaa ennen käyttöä. Pakastemarjat säilyvät kakun päällä hehkuvan herkullisena, kun peität ne ohuella kerroksella hillosokerista valmistettua kiillettä.
Marjakakkuja riittää jokaiseen makuun. Maistuisiko täyteläinen juustokakku, suklainen mutakakku vai marjakakkujen klassikko, mansikkakakku? : Marjakoristelu kruunaa kakun
Näytä koko vastaus
Kummasta parempi kermavaahto?
Vispi- vai kuohukermaa kakkuun Vispi- vai kuohukermaa kakkuun Mitä eroa on vispi- ja kuohukermalla? Kuohu- ja vispikerma ovat vaahtoutuvia kermoja ja sopivat molemmat täytekakkuihin. Kuohukerma on pastöroitu ja vispikerma iskukuumennettu, siksi se myös säilyy pidempään.
Vispikerma on myös vähälaktoosista. Vaahtoutumisominaisuuksiltaan kermat eroavat hieman toisistaan. Kuohukerma vaahtoutuu nopeammin mutta vispikermasta saadaan aikaiseksi kestävämpi vaahto. Kesähelteillä kannattaa siis valita vispikerma. Kuohukerman tilavuus kasvaa vaahdotettaessa noin 85 % ja vispikerma noin 135 %.
Kermavaahtoa syntyy siis vispikermasta kuohukermaa enemmän. Lämpötila vaikuttaa vaahdon tilavuuteen joten kerma tulisi aina vatkata mahdollisimman kylmänä (+4 °C). : Vispi- vai kuohukermaa kakkuun
Näytä koko vastaus
Millä Jämäköittää kermavaahto?
1. Valitse mieleisesi kerma. Kakun vaahdotukseen käyvät sekä vispikerma että kuohukerma. Vispikermasta syntyy kestävämpi ja kiinteämpi vaahto, eikä se vatkaudu niin herkästi voiksi. Kuohukermasta tehty vaahto taas maistuu ihanan täyteläiseltä.2. Jäähdytä kerma.
Vatkaa kerma aina jääkaappikylmänä. Kesällä kermapurkit voi jopa käyttää nopeasti pakastimessa kylmyyden varmistamiseksi. Älä kuitenkaan anna kerman jäätyä.3. Valitse tomusokeri. Mausta kermavaahto tomusokerilla, joka liukenee nopeasti ja jämäköittää vaahtoa kidesokeria paremmin. Lisää sokeri vaahdotuksen lopussa.4.
Vahvista kermaa. Jatka valmista kermavaahtoa maitorahkalla tai tuorejuustolla. Jatkettu kermavaahto kestää kuorrutuksessa tavallista kermavaahtoa paremmin. Voit värjätä kermavaahdon esimerkiksi marjajauheella.5. Hanki lasta. Tasaisimman levityspinnan saat sivelemällä kuorrutuksen isolla palettiveitsellä tai lastalla.6.
- Tasoita ensin.
- Aloita tilkitsemällä kakun epätasaisuudet.
- Ja levitä kermavaahtoa ohut kerros koko kakun pintaan.
- Jatka sitten levittämällä tai pursottamalla loput kermavaahdosta.7.
- Pidä näpit irti.
- Un pursotat koristeita pursotuspussilla, vältä koskettelemasta pussia käsin, jottei kermavaahto lämpene ja muutu kokkareiseksi.
Ota toisella kädellä näppiote tyllasta eli pursotusterästä ja paina toisella kädellä pussin yläosasta. Pussin sulkemiseen voit käyttää näppärää pussinsulkijaa.8. Pidä taukoja. Tee pursotus mieluummin useassa erässä. Siistin lopputuloksen takaavat tuore kermavaahto ja puhdas pursotuspussi.
Näytä koko vastaus
Voiko kermavaahtoon laittaa liivatetta?
Liivatteen määrä kakun täytteessä – Liivatteen oikea määrä riippuu leivonnaisen muista raaka-aineista. Leikattavaan hyytelöön, kuten kakkuihin tarvitaan pääsääntöisesti 1 liivatelehti 1 dl nestettä kohti. Jos hyydytät rakenteeltaan paksumpia ja kiinteämpiä aineita, kuten rahkaa, tuorejuustoa, paksua jogurttia tai kermavaahtoa, ½ liivatetta riittää.
Näytä koko vastaus
Voiko Täytekakun tehdä samana päivänä?
Kuorrutus ja koristelu viimeistelevät kakun – Onnistuneen kakun valmistaminen alkaa hyvästä pohjasta ja herkullisista täytteistä. Niiden valmistamiseen löydät vinkit täytekakkujen vinkkisivulta, Kun pohja on tehty ja täytetty, on kuorruttamisen ja koristelun vuoro.
- Akkupohja kannattaa tehdä etukäteen ja täyttää mielellään jo edellisenä päivänä.
- Un kakku on “liimaantunut” ja tekeytynyt, on sen käsittely ja kuorruttaminen huomattavasti helpompaa, Mika Parviainen vinkkaa.
- Uorruttaminen ja koristelu kannattaa sen sijaan säästää tarjoilupäivään.
- Varaa kuorrutetta mieluummin turhan runsaasti kuin niukasti, sillä pienen määrän levittäminen tai kuorruttaminen on haastavaa, eikä lopputulos ole välttämättä kovin kaunis.
Asettele koristeet paikoilleen vasta juuri ennen tarjoilua. Näin kakku on parhaimman näköinen, kun se nostetaan pöytään. Sokerimassa- ja suklaakoristeet voit valmistaa etukäteen, kun taas tuoreista marjoista, hedelmistä ja kukista tehdyt koristeet kannattaa valmistaa ja muotoilla vasta juuri ennen koristelua.
Näytä koko vastaus
Voiko kakun Pursotus edellisenä päivänä?
Koko Suomi leipoo -tuomarin näyttävä vinkki: Näin pursotat kakkuun upean ruusun Koko Suomi leipoo -ohjelmaa tuomaroinut leipomokonsultti Mika Parviainen tietää, miten kakkuun tehdään onnistuneet pursotukset. Pursotukset on paras tehdä aina vasta kakun tarjoilupäivänä.
- Pohja kannattaa tehdä edellisenä päivänä, mutta koristelu on paras hoitaa vasta juuri ennen tarjoilua.
- Vaahto kannattaa myös käyttää heti, kun sen on vaahdottanut, Parviainen neuvoo.
- Asvivispien etuna on Parviaisen mielestä puhtaanvalkoinen väri, joka mahdollistaa raikkaiden värien luomisen.
- Ermaa värjätessä mukana on aina pieni keltainen vivahde.
– Kasvivispiä voi myös yhdistää kermaan, mikäli siihen ei ole ruokavalioesteitä. Tällöin kakkuun saa helposti näyttävät pursotukset, mutta myös aidon kerman makua. Mika Parviainen näyttää videolla, miten syntyy näyttävä ruusupursotus. Tätä niksiä varten tarvitset litteän muotoisen tyllan, hammastikun ja viinipullon korkin.
Näytä koko vastaus
Missä asteessa täytekakku paistetaan?
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija 24 cm). Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 20–30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
Näytä koko vastaus
Mikä sopii Kinuskikakun täytteeksi?
Keskustelu Keskustelua leivonnasta Makea leivonta Täyte kinuskikakkuun
25.03.2011 08:55 – 25.03.2011 08:55 #19753 : Kookos Mikä on mielestänne paras täyte kinuskikakkuun? Olen tekemässä “perinteistä” kinuskikakku isotätini ohjeella, johon kinuski tehdään sokerista ja kermasta ja nokareesta voita, keittämiseen menee kolmisen tuntia, mutta hyvää on, paksua ja lohkeavaa Isotätini käytti lakkaa täytteenä, mutta nyt olisi haussa edullisempi vaihtoehto. Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.25.03.2011 10:22 – 25.03.2011 10:22 #9131 : NaMiNaMi Oij, nam nam. Vadelmaa mää laittaisin! Muoks. Valkosuklaa vois olla kans. Saletisti natsaa! Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.25.03.2011 14:20 – 25.03.2011 14:20 #9132 : Pricilla Vadelma, tai joku kevyt hedelmämousse sopisi mun makuuni:P Ananaksesta, appelsiinista ja mangosta ainakin sais hyvät ja varmasti maistuvat mousset:) Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.25.03.2011 17:11 – 25.03.2011 17:11 #9133 : Anonymous Puolukka tasapainottaisi kinuskin makeutta.
- Siitä voisi tehdä vaikka moussen kreikkalaisen jugurtin kanssa, jos pelkkä puolukka kuulostaa liian väkevältä.
- Tai jos pakkasesta löytyy raparperia.
- Irjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.25.03.2011 17:49 – 25.03.2011 17:49 #9135 : Marilele Minä laittaisin marjaisan täytteen, juurikin puolukka olisi varmasti ihanaa.
Jotkut tykkää, että kinuskikakussa on myös kinuskinen täyte, joten kinuski-puolukkatäytekin on hyvä vaihtoehto. Laittaisin kyllä enemmän puolukkaa kuin ohjeessa. Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.25.03.2011 19:09 – 25.03.2011 19:09 #9139 : Nanun No voi kun minun mielestäni juuri tuo kinuskimousse yhteen väliin ja lakkamousse toiseen on just niin ihana. Jos tykkää ällöällömakeasta, niin kaveri tykkäs kakustaan valtavasti: ekassa välissä kinuskia kerros (ihan niinkun päälläkin) ja valkosuklaamousse, toisessa tummasuklaamousse, päällä kinuski ja pursotukset yllättäen suklaaganashella! Hyi yök. Menipä se namihimo jo siinä pois. Mut kaveri tykkäs. Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.25.03.2011 19:20 – 25.03.2011 19:20 #9140 : Marilele Jos tykkää ällöällömakeasta, niin kaveri tykkäs kakustaan valtavasti]http://www.leivontafoorumi.fi/portaali/images/icon_lol.gif Mut kaveri tykkäs.
Hui, kyllä minullekin riittäisi vähempi makeus! Punaisia viinimarjoja täytyykin kokeilla kinuskitäytteessä, kuulostaa ihanalta. Jotenkin en ole tullut ollenkaan ajatelleeksi muita marjoja kun puolukkaa ja karpaloa tässä yhteydessä. Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.25.03.2011 20:49 – 25.03.2011 20:49 #9144 : NaMiNaMi Viinimarjat on varmaan hyviä kakussa kun ne on muutenkin niin hyviä! Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.25.03.2011 21:17 – 25.03.2011 21:17 #9148 : Nanun Mieto kinuskimousse (n.1 dl kermaa, 1 dl fariinisokeria, kiehautus ja jäähdytys.100 g tuorejuustoa ja 1 dl kermaa 1 prk flora vispiä ja kaikki vaahdoksi ja sekasin!) ja punaviinimarjoja paljon paljon! On ihan lemppareitani.
♥ Suosittelen testaamaan. Olen pyynnöstä tehnyt karpalon ja puolukan kanssa, ja tietysti itsekin maistanut, mutta ei se vaan toimi minun suuhuni. Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.26.03.2011 08:15 – 26.03.2011 08:15 #9154 : Kookos Kiitos, tulipa paljon herkullisia ohjeita. Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.28.03.2011 20:43 – 28.03.2011 20:43 #9195 : Miia Mä vielä törkkään yhden. Ite laitan ananaspyreen + kermavaahtoon sekoitetun appelsiinikiisselin. Nams. Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.21.07.2011 14:34 – 21.07.2011 14:34 #10411 : mimma Mä tykkään laittaa puolukkarahkaa.
Toisin sanoen: puolukoita joista osa on murskattu osa on kokonaisia, rahkaa ja kermaa. Sokeria en laita paljoa. Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.30.08.2011 15:41 – 30.08.2011 15:41 #10750 : Lotta Yleensä teen vadelma-vanilijatäytettä, tai sitten mansikkaista. Päärynä sopii kans kinuskin kanssa, vakka vadelman kanssa.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.12.09.2011 12:48 – 12.09.2011 12:48 #10850 : maya Kannatan myös puolukkaa. Täytteeseen voi laittaa esim. kermaa, rahkaa, kinuskia ja puolukoita. Täyte kannattaa kumminkin tehdä edellisenä päivänä, jotta puolukan kirpeys ja kinuskin makeus kerkeävät tasaantua. Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.20.10.2011 08:37 – 20.10.2011 08:37 #11148 : Lelle Itse laitoin kinuskikakun sisään puolukka-omena seoksen. Aluksi epäilytti, mutta hyvää oli Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.15.11.2011 06:34 – 15.11.2011 06:34 #11439 : Lotta Yleensä mansikkaaa tai vadelmaa. Paras täyte kinuskikakkuun on (miun mielestä) vadelma-vanilijatäyte nam Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.15.11.2011 14:22 – 15.11.2011 14:22 #11441 : Kermaruusu Isänpäiväkakun täytteenä oli puolukka-rahka-kermatäyte ja päällä kinuskikuorrutus. Olipas aika hyvää! Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Keskustelu Keskustelua leivonnasta Makea leivonta Täyte kinuskikakkuun
Sivu luotiin ajassa: 0.237 sekuntia
Näytä koko vastaus
Mikä sopii suklaakakun täytteeksi?
Keskustelu Keskustelua leivonnasta Makea leivonta Täytettä suklaakakkuun
27.10.2009 13:11 – 27.10.2009 13:11 #19366 : rasse2000 Apua arvon leipojaguruni!!! Mitä täytteeksi suklaakakkuun? Siis pohja olisi suklaakakkua mutta mulla on ideapankki tyhjänä. Tuntuu että väännän aina näitä samoja täytteitä joka perkuleen kakkuun: minttusuklaatäyte, valkosuklaatäyte, mustikka- ja mansikkamousse, baileysmousse. Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.27.10.2009 14:24 – 27.10.2009 14:24 #1956 : Sirkku Miulle tuli ekana mieleen jonkin sortin aprikoositäyte, jolloin kakku muistuttaa vähän sacheria. Suklaa ja aprikoosi on kyllä muutenkin älyttömän hyvä yhdistelmä.
- Tästä ajatuskulku juokseekin sitten suoraan sitrushedelmiin, esim.
- Appelsiini sopii suklaan kaveriks ihanasti.
- Vadelma myös, nam nam.
- Nää nyt on hatusta heitettyjä, mutta kylläpä alko tehhä mieli suklaakakkua! Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.27.10.2009 14:53 – 27.10.2009 14:53 #1958 : TaikinaTaivas Mie kallistun kans appelsiinin puoleen, joku valkosuklaa-appelsiinimousse.
Omena ja suklaa kans sopii hyvin yhteen; omenamarmeladia ja mokkavaahtoa, tai kinuskivaahto. Nyt alkoi kyllä mullakin haluttaan suklaakakkua, Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.27.10.2009 17:15 – 27.10.2009 17:15 #1962 : Kati Mie oon laittanut suklaakakkuun vadelmamoussea ja lemon curdia. On älyttömän hyvää Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.27.10.2009 19:07 – 27.10.2009 19:07 #1967 : Anonymous Lemon curdia olen laittanut suklaamoussen seuraksi, hyvää. Appelsiinin makua suosittelen minäkin suklaan pariksi, todella raikas yhdistelmä. Myös banaani käy hyvin. KAHVIMOUSSE!!! miksi en ole tullutkaan tuollaista ajatelleeksi, kiitti hirmusti vinkistä!!! BTW, treffit siirtyivät joten niin myös leipominen.mut ompa enemmän aikaa miettiä Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.04.05.2010 13:13 – 04.05.2010 13:13 #5806 : Monalisa Mullakin olis samanlainen ongelma. Suklaakakku olis tarkoitus tehdä ja pojalla olis toiveena että välissä oli banaania, mutta mitä sen kaveriksi? Joku musse olis varmaan mutta mikä? Olisko jollain vinkkejä untuvikolle? Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.04.05.2010 19:48 – 04.05.2010 19:48 #5821 : Tanja Mullakin olis samanlainen ongelma.
Suklaakakku olis tarkoitus tehdä ja pojalla olis toiveena että välissä oli banaania, mutta mitä sen kaveriksi? Joku musse olis varmaan mutta mikä? Olisko jollain vinkkejä untuvikolle? Mie oon käyttäny lasten kakuissa monesti banaanin kaverina mangoa. Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.05.05.2010 05:26 – 05.05.2010 05:26 #5823 : Suklaasydän Mullakin olis samanlainen ongelma.
Suklaakakku olis tarkoitus tehdä ja pojalla olis toiveena että välissä oli banaania, mutta mitä sen kaveriksi? Joku musse olis varmaan mutta mikä? Olisko jollain vinkkejä untuvikolle? Minä tein kerran työkaverille kakun, jonka väliin tuli ensin mustikkahilloa, sen päälle banaaniviipaleita ja sitten kermavaahto+rahka+sokeri-seos. Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.11.05.2010 23:06 – 11.05.2010 23:06 #5899 : Anonymous Miten olis toiseen väliin mustikkamousse (voi soveltaa tuosta mansikkamoussesta) ja toiseen sitruunamousse? Olis varmaan hyvä ja raikas vastakohta suklaapohjan makeudelle.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.16.05.2010 17:57 – 16.05.2010 17:57 #5956 : Monalisa Kaunis kiitos vinkeistä. Lopulta päädyin tekeen mansikka-jugurtti täytteen sen banaanin kaveriksi, siitä tuli hyvää moni kävi kehumassa. No toi kehuminen taitaa kyllä olla sellanen pakollinen juttu, mutta teki mut iloiseksi.
“Jouduin” tässä tekeen vielä toisen täytekakun ja sen väliin kokeilin mustikkatäytettä. Siinä pohja oli kylläkin ihan tavis sokeripohja ja väleihin laitoin vielä lisäksi omppuhilloa. Se oli kanssa ihan hyvää, mutta kyllä toi suklaakakku vei voiton Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Keskustelu Keskustelua leivonnasta Makea leivonta Täytettä suklaakakkuun
Sivu luotiin ajassa: 0.203 sekuntia
Näytä koko vastaus
Mitä kakun ja sokerimassan väliin?
Leivoin viikko sitten kakun pienen tytön ristiäisiin. Toiveena oli lilalla sokerimassalla päällystetty kakku (joka kuvissa näyttää ihan siniseltä valitettavasti) ja siihen taiteiltuna pyykkinaru, jossa roikkuu pikku prinsessan vaattteita. Kakun päälle toivottiin syötäviä oikeita kukkia ja tytön kaunis nimi Art Deco kirjailtuna.
Akun pohja ja välissä olevat mousset ovat täysin samat kuin Ristiäis – Kihlajaiskakussa, jonka tein viime keväänä pienelle pojalle hänen juhliinsa. Kakun välissä siis: tummasuklaamousse ja mustaherukkamousse. Kakun ja sokerimassan väliin laitoin voikreemin, jonka ohjetta onkin kyselty jonkun verran.
Voikreemin käytöllä on kaksi tarkoitusta: eristää kostea kakku ja sokerimassa, jolloin sokerimassa pysyy pidempään parempana kakun päällä sekä antaa tarttumapinta sokerimassalle. Tässä se kaikessa yksinkertaisuudessa on. Kakun alle voi laittaa myös marenkivoikreemin, joka on hieman työläämpi valmistaa, mutta monen mielestä paremman makuinen.
Näytä koko vastaus
Mitä mansikka kakun väliin?
Perinteinen Paras Mansikkakakku. Tässä se on. Se on kaunis ja herkullinen. Perinteisen mansikkakakun raaka-aineet ovat yksinkertaiset: sokerikakkupohja, kerma ja mansikat. Hieman sokeria ja vaniljaa. Mansikkakakun ajatellaan olevan se kaikista helpoin ja perinteisin ohje, jonka jokainen suomalainen osaa vaikka unissaan? Taitohan on opittu jo lapsuudessa.
Mitä mieltä olet? Tällä kertaa ja tämän kakun kanssa minulla ei mennyt mikään kuten olin suunnitellut. Paitsi kakkupohjan paisto. Täydellinen gluteeniton kakkupohja ei pettänyt tälläkään kertaa ja pohjasta tuli noh. täydellinen. Sen jälkeen alkoivat vaikeudet. Mansikat olivat mätiä ja ne loppuivat kesken.
Kävin hakemassa uudet. Täytin kakun ja laitoin maustumaan seuraavaan päivään. Koristelu- ja kuvauspäivänä satoi vettä koko päivän ja jouduin siirtämään kuvauksia yhdellä päivällä (positiivista: kakku maistui ehkä jopa paremmalta kahden maustumispäivän jälkeen).
- Halusin ehdottomasti kuvata ulkona! Päätin kokeilla jotain uutta: ruusupursotus.
- Erron rehellisesti, että tein sen neljään kertaa.
- Lopulta onnistuin! Sitten kakku tippua läsähti pöydälle kakkualustalta ja meni lyttyyn.
- Itkuhan siitä tuli, mutta päätin etten masennu.
- Eräsin mansikat pois kakun päältä, leikkasin uudet, tasoitin kerman ja vatkasin lisää.
Sitten pursotin ruusukkeita vielä kerran ja sain mielestäni parhaimman tuloksen! Tässä se on, hyvin perinteinen ja takuulla herkullinen mansikkakakkuni, josta ei todellakaan huomaa, että se on kerran tippunut pöydälle ja litistynyt muodottomaksi. Lue Minun Kesä Kakku -arvonnasta postauksen lopusta.
- 1 dl maitoa
- 1 tl vaniljasokeria
- Sekoita maito ja vaniljasokeri pieneen kulhoon/lasiin.
- Kokoa kakku vuokaan, jossa paistoit sen. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla (pohja ja sivut).
- Nosta pohjapala kakkuvuoan pohjalle.
- Kostuta täyttövaiheessa jokainen kerros kevyesti vaniljamaidolla.
- Katso yksityiskohtaiset täyttöohjeet seuraavasta vaiheesta.
Täyte:
- 2 dl vispikermaa
- 50 g mascarponea
- 2 rkl tomusokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 dl mansikoita
- Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi.
- Lisää mascarpone ja sokerit vatkauksen loppuvaiheessa.
- Siivuta kotimaiset mansikat.
- Asettele mansikat kostutetun kakkupohjan päälle ja levitä puolet kermasta mansikoiden päälle, nosta päälle toinen kakkukerros ja toista sama.
- Nosta päällimmäinen kakkupohja kakun päälle ja peittele kakku kelmulla.
- Laita kakku maustumaan jääkaappiin yön yli.
Kuorrutus ja koristelu:
- 5 dl vispikermaa
- 50 g mascaponea
- 2-3 rkl tomusokeria
- mansikoita
- hyytelösokeria + vettä
- Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi.
- Lisää mascapone ja sokerit vatkauksen loppuvaiheessa.
- Ota kakku varovasti ulos vuoasta ja nosta kakkualustan päälle.
- Levitä kakun päälle ohut kerros kermaa palettiveitsellä,
- Leikkaa mansikat siivuiksi ja asettele kakun päälle.
- Laita kerma pursotinpussiin ja pursottele ruusukkeita tai perinteinen pursotus kakun reunoille.
- Halutessasi tee hyytelösokerilla kiille mansikoiden päälle. Ohje löytyy pakkauksesta.
HUOM! Ruusupursotukseen käytin tätä 6 sakaraista tähtityllaa, Vinkki! Lisäsin mascarponea kerman joukkoon, koska se tekee kermasta napakampaa ja helpommin pursotettavaa. Pursotukset pitävät myös paremmin muotonsa. Kermana minulla oli laktoositon vispikerma, jonka väri on kauniin valkoinen.
Näytä koko vastaus