Vanhan Ajan Kaalilaatikko Resepti?

Vanhan Ajan Kaalilaatikko Resepti

Kauanko kaalilaatikko säilyy?

3. Kuinka kauan kaalilaatikko säilyy? – Kaalilaatikko säilyy jääkaapisssa noin muutaman päivän. Jotta ruoka säilyy mahdollisimman pitkään, kannattaa se jäähdyttää nopeasti ja pitää huolta, ettei kylmäketju katkea säilytyksen aikana. Vanhan Ajan Kaalilaatikko Resepti
Näytä koko vastaus

Voiko Suippokaalista tehdä kaalilaatikkoa?

Kanta kelpaa mukaan – Silppuan kaalin isolla kokkiveitsellä parin sentin suikaleiksi. Monissa kaalilaatikko-ohjeissa neuvotaan jättämään kanta käyttämättä, mutta koska, en tee niin. Kanta on aivan yhtä hyvää syötävää kuin muukin kaali, kunhan sen hienontaa ihan pieneksi silpuksi.
Näytä koko vastaus

Mikä mauste sopii kaalilaatikkoon?

3. Härkiskaalilaatikko – Vieläkin helpomman kasvissyöjän kaalilaatikon teet härkiksestä. Härkäpavuista ja herneproteiinista valmistettu kotimainen kasviproteiinivalmiste on valmis käytettäväksi sellaisenaankin, mutta kun paahdat sen pannulla rapeaksi, saat kaalilaatikkoon enemmän rakennetta.

Valmistusaika yli 60 min Annosmäärä 8 annosta Valmistusaika yli 60 min Annosmäärä 6 annosta Valmistusaika 30-60 min Annosmäärä 4 annosta Valmistusaika yli 60 min Annosmäärä 6 annosta Valmistusaika alle 30 min Annosmäärä 4 annosta Valmistusaika alle 30 min Annosmäärä 4 annosta Valmistusaika yli 60 min Annosmäärä 6 annosta

Perinteinen kaalilaatikko – muuntelemalla uutta makua Kaalilaatikon tuntevat kaikki. Pitkään uunissa haudutettu, siirapilla maustettu laatikko ei vaadi useita raaka-aineita ja on helppoa valmistaa. Laatikon perusraaka-aineena on keräkaali, jonka joukkoon sekoitetaan perinteisesti jauhelihaa, sipulia, riisiä ja mausteita. Jos tuttu versio kaalilaatikosta kyllästyttää, voit muunnella ohjetta.

Lisää laatikon joukkoon porkkanaa ta herkkusieniä. Myös muut kasvikset, kuten paprika ja tomaatti, tuovat laatikkoon uutta väriä ja makua.Perinteisessä kaalilaatikossa on puuroutuvaa riisiä, jonka voi korvata puuroutumattomalla riisillä. Laatikosta tulee kuituisempaa, kun vaihdat vaalean riisin täysjyväriisiin. Myös rikotut tai kokonaiset ohrasuurimot sopivat hyvin kaalilaatikkoon.Jos et halua käyttää jauhelihaa, voit kokeilla sen tilalle broileria tai kalkkunaa. Kasvisten ystävät höystävät laatikon soijarouheella, marinoidulla tofulla tai pavuilla.Kaalilaatikon maustamiseen kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia mausteita. Laatikko saa uutta potkua, kun maustat sen itämaisesti chilillä, currylla, jeeralla ja paprikalla. Myös tujaus valkosipulia piristää makua.Yrttejä ei kannata vierastaa. Kuivatun meiramin voit korvata hyvin tuoreilla yrteillä, esimerkiksi timjamilla tai persiljalla. Laatikon värikin saa piristystä, kun koristelet sen tuoreella yrttisilpulla ennen tarjoilua.Kaalilaatikon nesteenä toimii liha- tai kasvisliemi, jonka voit valmistaa valmiista jauheesta tai kuutiosta. Liemivalmisteita on suuri valikoima, joten kokeile rohkeasti uusiakin makuja.Täyteläisemmän maun ystävät käyttävät ruokakermaa. Kermaksi on hyvä valita kevyempi vaihtoehto. Myös soija- tai kookoskerma ovat sopivia vaihtoehtoja.Kypsennä laatikko uunissa pitkään hauduttaen. Jos laatikon pinta alkaa tummua paiston aikana liikaa, peitä se foliolla.Kaalilaatikon kanssa maistuu tietenkin puolukkahillo. Lusikallinen smetanaa tai kermaviiliä kruunaa annoksen.

: Kaalilaatikko on suomalaisten rakastama lohturuoka – teetkö suosikkiruoan mieluiten jauhelihasta, soijarouheesta vai Härkiksestä?
Näytä koko vastaus

Tuleeko kaalilaatikkoon riisiä?

Ruskista jauheliha, lisää joukkoon sipulikuutiot ja mausteet. Sekoita haudutetun kaalin joukkoon jauhelihaseos, riisi, siirappi ja kerma. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja vuole pinnalle muutama lastu voita tai margariinia. Kypsennä 175-asteisessa uunissa vähintään tunnin ajan.
Näytä koko vastaus

Voiko 5 päivää vanhaa ruokaa syödä?

Kauanko valmis ruoka säilyy jääkaapissa? – Monille tulee yllätyksenä, että jääkaapin tulisi olla vain 2–6-asteinen. Oman kaapin lämpötila on hyvä selvittää ja huomioida, ettei lämpötila jakaannu kaapissa tasaisesti. – Sillä on merkitystä, missä kohtaa jääkaappia ruokaa säilyttää.

 1. Eskimäärin voidaan sanoa, että alhaalla on viileintä ja ovessa lämpötila vaihtelee eniten.
 2. Tilanne kannattaa kuitenkin tarkistaa omasta kaapista lämpömittarin avulla.
 3. Mutta kauanko valmistettu ruoka oikein säilyy jääkaapissa? Keskimäärin ruoka säilyy jääkaapissa kolme vuorokautta.
 4. Poikkeuksena ovat kylmäsavulohi sekä äyriäiset, joita ei enää kolmen päivän kuluttua kannata syödä.

Sen sijaan esimerkiksi kasvissosekeitto saattaa oikein säilöttynä pysyä hyvänä jääkaapissa pidempäänkin. Jos perheessä ei ole riskiryhmäläisiä, voi ruokaa maistaa ja sitten todeta, onko ruoka vielä syöntikelpoista. Viikon vanha, jääkaapin perälle unohtunut keitto kannattaa kuitenkin heittää surutta roskiin, vaikkei se haisisi tai maistuisi pahalta.
Näytä koko vastaus

Kauanko valmiiksi tehty ruoka säilyy jääkaapissa?

Bakteerit pitävät niin sanotusta välilämpötilasta, jossa ruoka ei ole kylmää tai kuumaa.
Näytä koko vastaus

Käykö vaahterasiirappi kaalilaatikkoon?

3. Muista makeus – Makeus on kaalilaatikon juttu. Siirappi kuuluu perinteisiin ohjeisiin, mutta makeutta saa aikaan myös vaahterasiirapilla, hunajalla tai ihan tavallisella sokerilla.
Näytä koko vastaus

Tuleeko kaalilaatikkoon Munamaitoa?

Keitä riisiä vedessä 15 minuuttia. Valuta ylimääräinen vesi pois. Hienonna sipuli ja leikkaa kaali suikaleiksi. Ruskista jauheliha padassa kevyesti ja lisää joukkoon kaali- ja sipulisilppu. Anna pehmentyä usein sekoitellen 5–10 minuuttia. Lisää seokseen riisi, mausteet, maito ja muna.
Näytä koko vastaus

Tuleeko kaalilaatikkoon porkkanaa?

Kaalilaatikko on todella herkullinen ja helppo tehdä. Se tarvitsee vain aikaa muhiakseen uunissa herkulliseksi. Vanhan Ajan Kaalilaatikko Resepti Kaalilaatikko on monen suosikkiruoka. Se kypsyy uunissa rauhassa ja pitkään, mutta alkuvalmistelut eivät vie kauan aikaa. Ruskista jauheliha ja sipuli joko padassa tai erikseen paistinpannussa. Pilko kaali ja raasta porkkanat, laita ne kypsän jauhelihan joukkoon pataan.
Näytä koko vastaus

Onko kaalilaatikko terveellistä?

Terveellisempi kaalilaatikko – Terveellinen kaalilaatikko on kevyempi versio tuosta arkiruokien klassikosta. Kaalilaatikko kypsyy uunnissa meheväksi ja pehmeäksi ateriaksi. Terveellisyytensä lisäksi kaalilaatikko on myös todella edullista ruokaa ja riittoisaa ruokaa. Vanhan Ajan Kaalilaatikko Resepti Aika 2 hrs 30 min 1 kg valkokaalia 1 sipuli 400 g Snellmanin naudan jauhelihaa 10% ½ tl suolaa 1 rkl meiramia ripaus valkopippuria 1 l vettä 1 kpl Knorr liha-annosfondia 1 dl Risella täysjyväriisi-ruis 1 punainen paprika 1 Pilko kaali, sipuli ja paprika.2 Ruskista jauheliha ja sipulit, mausta suolalla, meiramilla ja valkopippurilla.3 Kiehauta vesi ja liuota annosfondi siihen.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Makaronilaatikko Resepti 400g Jauhelihaa?

Mitä käyttää siirapin sijaan?

Siirappi : Fariinisokerilla mitä on sekoituttu kuumaan veteen. Hunajalla jos maku sopii.
Näytä koko vastaus

Pitääkö kaali pestä?

Pesu – Koska useimmat raakasalaatteihin käytetyt vihannekset ovat olleet kosketuksessa maan kanssa, ne on pestävä. Keräkaali, kiinankaali ja jäävuorisalaatti pestään pilkkomisen jälkeen. Niissä on aina lehtien välissä jonkin verran multaa, jota on vaikea poistaa, jos ne pestään kokonaisina. Juurekset pestään normaalisti ennen kuorimista ja pilkkomista.
Näytä koko vastaus

Miksi riisi kannattaa huuhdella?

Miksi riisin huuhtelu tai liottaminen kannattaa – Mutta miten tämä kaikki sitten liittyy riisin pesemiseen? Kun avaat riisipussin, riisi on siinä vaiheessa tehnyt jo aikamoisen matkan keittiöösi. Riisin käsittely-, pakkaus-, matka- ja varastointiaikana jyvät hierovat jatkuvasti toisiaan vastaan.

 • Tämän seurauksena syntyy tärkkelyspölyä, joka peittää jyvät.
 • Jos jyviä ei pestä ennen keittämistä, tämä tärkkelysjäännös gelatinoituu kuumassa keittovedessä ja saa keitetyt riisijyvät tarttumaan toisiinsa.
 • Joissakin tapauksissa tämä voi johtaa erittäin kumimaiseen rakenteeseen.
 • Peseminen on siis erityisen tärkeää silloin, kun toivotaan lopulliseen ruokaan irrallisia riisinjyviä – esimerkiksi pitkäjyväistä riisiä käytettäessä, Nik Sharma toteaa Food52:n artikkelissa.

Vaikka tärkkelyspölyn aiheuttama sakeutuminen voi olla joskus ruokalajeissa hyödyksikin, olisi riisi silti hyvä aina huuhdella hyvin lajikkeesta riippumatta, sillä näin siitä irtoaa kaikki mahdolliset kemikaalit, liat ja ötökät. Jotkut tutkimukset osoittavat, että riisin peseminen voi vähentää merkittävästi kasviin kertyvien raskasmetallien määrää.
Näytä koko vastaus

Voiko Varhaiskaalista tehdä kaalilaatikkoa?

Varhaiskaalista tein ison vuoallisen kaalilaatikkoa. Nesteenä on vain olematon määrä lihalientä. Ohjeella tehden tulee laatikosta aika lihaisaa.
Näytä koko vastaus

Kauanko Maksalaatikko säilyy?

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa, Suomen kotitaloudet tuottavat vältettävissä olevaa ruokahävikkiä vuodessa keskimäärin yli 20 kiloa henkeä kohden. Koska jo syön tätä hävikkiä ainakin kahden edestä, päätin ottaa Hävikkiviikon lähinnä valistuksen kannalta.

Erron tässä kirjoituksessa, mikä voisi vähentää valmisruokien hävikkiä ja miten sujui viime kuussa viettämäni eineshävikkiviikko. Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikistä valmisruokaa on kuusi prosenttia, Roskiksessa valmisruoka on kotona laitettua ruokaa kolme kertaa harvinaisempi tuttavuus mutta väärässä paikassa yhtä kaikki.

Taloyhtiön jätekatoksessa dyykatessani löydän usein avaamattomia einespakkauksia, jotka on selvästi hylätty yksinomaan päiväyksen ylittymisen takia. Hävikkitutkimusraporttien ja omien kokemusteni perusteella väittäisin, että suurin osa valmisruoan kuusiprosenttisesta hävikistä johtuu liiallisesta varovaisuudesta.

Teollisesti pakattu valmisruoka säilyy uskomattoman hyvin, sillä alan toimijat ovat hioneet tuotannon hygieenisyyden huippuunsa. Koska oikein säilytetty valmisruoka pilaantuu varsin hitaasti, pakkaukseen merkittävä viimeinen myyntipäivä saattaa elintarviketurvallisuutta enemmän perustua tuotteen imagon varjelemiseen.

Onkin oikeastaan makuasia, lukeeko valmisruoan kyljessä viimeinen käyttöpäivä vai parasta ennen, Lähinnä makuun liittyy myös se, voiko tämän päivän ylittää yhdellä, kymmenellä tai sadalla päivällä. Tämä kirjoitus lienee nyt teorian puolesta loppuun kaluttu, siispä valmis ruokaan käytännön tasolla. Vanhan Ajan Kaalilaatikko Resepti Maanantai : Lihapyörykät, viimeinen käyttöpäivä 1 päivä aikaisemmin. Löytämäni pakkaus oli avattu, joten viimeisellä käyttöpäivällä ei ollut sitäkään vähää merkitystä, mitä sillä on tavallisesti. Avatut valmisruoat pilaantuvat melkein samassa tahdissa kuin kotona laitetut ruoat eli viikossa tai viimeistään kahdessa. Vanhan Ajan Kaalilaatikko Resepti Tiistai : Maksalaatikko, viimeinen käyttöpäivä 6 päivää aikaisemmin. Maksalaatikon hyvä säilyvyys on lähestulkoon tieteellinen tosiasia. Ylen Kuningaskuluttajan teettämien mikrobiologisten tutkimusten mukaan maksalaatikkoa voi syödä huoletta ainakin kolme vuorokautta viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Omassa kotilaboratoriossani tulin siihen tulokseen, että kuusikaan ei ole liikaa. Vanhan Ajan Kaalilaatikko Resepti Keskiviikko : Pikkupitsat, parasta ennen -päivä 61 päivää aikaisemmin. Nämä avopiiraat myydään pakasteena, joten päiväyksestä ei ole kuluttajalle juuri mitään hyötyä. Niin kauan kuin pakkaus on pakkasessa tuote säilyy syömäkelpoisena. Jääkaapissa pakkaus suosittaa säilytettävän itseään enintään vuorokauden, mikä on ihan hyvä nyrkkisääntö. Vanhan Ajan Kaalilaatikko Resepti Torstai : Jauhelihakeitto, viimeinen käyttöpäivä 34 päivää aikaisemmin. Eineshävikkiviikon ensimmäisessä varsinaisessa kestotestissä oli yli kuukauden vanhuudenpäiviä viettänyt jauhelihakeitto. Vanhentuneita lihatuotteita käytettäessä on olennaista kuumentaa ruoka läpikotaisin, sillä aika harva vaarallinen pieneliö tai ruokamyrkky selviää ankarasta lämpökäsittelystä. Vanhan Ajan Kaalilaatikko Resepti Perjantai : Lihapullat ja muusi, viimeinen käyttöpäivä 114 päivää aikaisemmin. Neljän kuukauden jääkaappisäilytys ei näyttäisi vaikuttavan tämän ruoan syömäkelpoisuuteen. Hyvää työtä, suomalainen elintarvike- ja eläinteollisuus! Vanhan Ajan Kaalilaatikko Resepti Lauantai : Paneroidut broileripyörykät, viimeinen käyttöpäivä 102 päivää aikaisemmin. Broileripullat olivat karvas ja ehkä vähän hapan ja pistäväkin pettymys. Olen aiemmin syönyt vastaavia tuotteita monesti noin kuukauden verran viimeisen käyttöpäivän jälkeen, mutta kolme kuukautta oli ilmeisesti liikaa.

Tai ehkä lämpimän jääkaapin ylähylly ei ollut helteillä ihanteellinen säilytystila. Onneksi valmisruoat ovat yleensä niin mauttomia, että pilaantumisen erottaa selvästi. Söinkin näitä selvästi pilaantuneita pullia vain testatakseni sitä tietoa, että ruokamyrkytysbakteeri ei haise, Ei tullut ongelmia vastaan.

Nämä broileripyörylät ovat muuten jälleen yksi esimerkki elintarviketeollisuuden innovatsiooneista: Kun vaihdetaan littanan kananugetin muodoksi pieni pallo, leivitettävän pinta-alan määrä kasvaa. Tällöin lihaa ja nahkaa tarvitaan entistä vähemmän. Sunnuntai : Herne-kesäkurpitsakeitto sekä kukkakaali-kibbeh ja tahinijukurtti, parasta ennen kaikkea siksi, että nämä olivat itse tehtyjä. Vanhan Ajan Kaalilaatikko Resepti Maanantai : Pihvihampurilainen 43 päivää ja hampurilainen 11 päivää viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Edellispäivän hairahdus korjautui eineshävikkiviikon lisäajalla. Eipä näissäkään vatsantäytteissä mitään vikaa ollut, jos ei ota huomioon sitä, että kyseessä olivat muoviin pakatut ydinvehnälätyt, joiden väliin oli purskautettu pihvintapaista lihatekstuuria.

Eineshävikkiviikosta ei siis jäänyt suuhun ihan paras maku mutta ei toisaalta myöskään mahalle mitään hampaankoloon. Näin pitää ollakin. Jos haluamme vähentää ruokahävikkiä Hävikkiviikon jälkeenkin, meidän tulee tinkiä raaka-aineiden ensiluokkaisuudesta, kattavasta elintarviketarjonnasta ja ruoan viimeisen päälle -maistuvuudesta.

Turvallisuudesta ei tarvitse tinkiä, mutta makuasioista voi kitsastella.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Pasta Bolognese Kastike Resepti?

Voiko syödä viikon vanhaa Makaronilaatikkoa?

HS: Montako päivää makaronilaatikko säilyy? Yksi virhe saa pilaantumaan jo päivässä Vanhan Ajan Kaalilaatikko Resepti Lehtikuva Julkaistu 23.08.2016 09:06 Ruoan oikeaoppinen jäähdytystapa pidentää sen säilyvyyttä. Miten pitkään itse tehty makaronilaatikko säilyy jääkaapissa? Ruoan säilyvyys riippuu eniten siitä, miten ruoka on jäähdytetty ja miten kylmässä sitä säilytetään, kertoo Eviran ylitarkastaja Annika Pihlajasaari,

 • Itse pidän yleensä nyrkkisääntönä sitä, että lauantaina tehty ruoka on syöty viimeistään tiistaina ja sunnuntaina tehty viimeistään keskiviikkona.
 • Paria tuntia pidempään ei jääkaappiruokaa saisi pitää huoneenlämmössä, sillä niin saa päivässäkin ruuan helposti pilalle, hän sanoo Helsingin Sanomille.

Pelkässä huoneenlämmössä jäähdyttäminen antaa helposti kasvualustan ruokamyrkytystä aiheuttaville bakteereille. Ruoka kannattaisikin Pihlajasaaren mukaan jakaa pienempiin astioihin ja viilentää esimerkiksi kylmävaraajien päällä tai vesihauteessa. Talvella pakkasessa myös ulkona jäähdyttäminen on hyvä idea.

Vanhan Ajan Kaalilaatikko Resepti Kaappaus keittiössä Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

: HS: Montako päivää makaronilaatikko säilyy? Yksi virhe saa pilaantumaan jo päivässä
Näytä koko vastaus

Voiko yön yli pöydällä ollutta jauhelihaa syödä?

Helteillä sisätiloissa huoneenlämpö saattaa kohota pilviin. On hyvä pitää mielessä, että useimmat liharuoat eivät säily pitkään pois kylmästä. Voiko pöydälle yöksi unohtuneen grilliruoan vielä syödä? Ei voi, Terveystalo tiedottaa. Useamman tunnin huoneenlämmössä seisseestä ruoasta on mahdollista saada ruokamyrkytys.

Tämä pohdinta voi tulla eteen esimerkiksi kesämökillä, jos kylmätilat ovat rajalliset. Hyvä nyrkkisääntö on, että ruoka kannattaa heittää pois, jos se on seissyt huoneenlämmössä yli 4 tuntia. Erityisesti, jos ruokailemassa on myös lapsia, vanhuksia tai herkkävatsaisia. Tämä koskee luonnollisesti lämmintä ruokaa ja muita herkempiä tuotteita, eikä esimerkiksi leipää tai hedelmiä.

Terve aikuinen kestää useimmiten ruokaan kerääntyneet bakteerit, jos annoksen muistaa kuumentaa huolella. Kuitenkin esimerkiksi grillipihvien tai kanan kohdalla kannattaa pelata varman päälle ja jättää huoneenlämpöön unohtunut ruoka syömättä.
Näytä koko vastaus

Mitä tapahtuu jos syö vanhaa ruokaa?

Viimeinen käyttöpäivä – Ruuissa käytetään myös toista, selvästi ankarampaa merkintää. Laki määrää, että valmistajan täytyy merkitä viimeinen käyttöpäivä herkästi pilaantuviin ruokiin. Viimeistä käyttöpäivää käytetään esimerkiksi raa´assa lihassa ja kalassa.

Viimeisen käyttöpäivän jälkeen ruokaa ei saa enää myydä kaupassa, mutta kotona jääkaapissa ruoka voi päästä vanhenemaan pitempäänkin. Tätäkin päivämäärää voi kotioloissa tietyin ehdoin uhmata – kunhan tietää, mitä tekee. Vanhan ruuan syömistä rajoittaa se, että ruoka voi mennä pilalle – kahdellakin eri tavalla.

Ruuassa on ensinnäkin pilaajabakteereja, Kun ne lisääntyvät ruuassa, se alkaa ennen pitkää haista ja maistua pahalle. Pilaajabakteerit eivät ainakaan alkuvaiheessa ole terveydelle vaarallisia. Ne tekevät kuitenkin ruuan sen verran vastenmieliseksi, että harva viitsii sitä syödä.

 1. Minulla on ollut kotona smetanapurkki puoli vuotta ja se on säilynyt ihan hyvänä Varsinaisen terveysvaaran aiheuttavat aivan toiset bakteerit.
 2. Niitä kutsutaan taudinaiheuttajiksi.
 3. Tavallisimpia taudinaiheuttajia ovat esimerkiksi salmonella, campylobakteerit ja listeria, mutta niitä on muitakin.
 4. Taudinaiheuttaja voi olla jo eläimessä valmiina, se voi livahtaa ruokaan teurastamolla tai kalanjalostuslaitoksella tai kotikeittiössä.

Jos näin käy, seurauksena saatta olla ruokamyrkytys. Jotkut bakteerit aiheuttavat terveyshaittaa jo hyvin pieninä määrinä, joten tuoreestakin ruuasta voi ruokamyrkytyksen saada. Bakteerit voivat myös lisääntyä ruuan säilytyksen aikana ja aiheuttaa myrkytyksen myöhemmin, kun niitä on ruuassa suuria määriä.
Näytä koko vastaus

Miksi sulanutta tuotetta ei saa jäädyttää uudelleen?

Miksi sulatettua pakastetta ei pidä pakastaa uudelleen? Arsenikista öljyyn – 100 kysymystä ympäristöstä ja terveydestä Pakastin on turvallisuutta lisäävä laite, mutta vain, jos ymmärtää, miten mikrobit käyttäytyvät. Pakastin ei tapa bakteereita, se vain nukuttaa ne Ruususen uneen odottamaan sulamista ja heräämistä.

Pakastimen perustarkoitus on säilyttää helposti pilaantuva ruoka. Siinä pakastin on tehnyt paljon terveytemme eteen yhdessä jääkaapin kanssa (ks.). Voimme saada pitkin vuotta tuoreita vihanneksia ja marjoja, joissa vitamiinit ovat säilyneet, kun niitä ei ole tarvinnut keittää perusteellisesti. Aikaisemmin marjat säilöttiin keittämällä, mutta tämä hävitti osan vitamiineista.

Ei ole myöskään tarpeen syödä vahvasti savustettua tai suolattua lihaa, jotka lisäävät syöpäriskiä ja nostavat verenpainetta. Lisäksi mikrobitoksiinien saantimme on nykyään paljon aikaisempaa pienempi. Pakastaminen ei tapa pilaantumista aiheuttavia bakteereita.

 • Ne säilyvät aivan yhtä iloisesti kuin monivuotiset puutarhakasvimme talven yli.
 • Laboratorioissa bakteereita säilytetään pakastettuina jopa vuosikymmeniä.
 • Jos pakastetussa ruoassa on pilaantumista aiheuttavia tai myrkkyjä muodostavia bakteereita pakastimeen laitettaessa, ne ovat siellä myös pakastimesta otettaessa.

Kun laitamme pakastimeen lihaa tai marjoja, näiden rakenne on ehjä, ja se on pystynyt jossakin määrin estämään mikrobien tunkeutumista pintaa syvemmälle. Kun lihaa riiputetaan kylmässä paikassa, sen pinta kuivuu suojaavaksi kuoreksi ja paisti säilyy pitkään hyvänä.

Jauheliha taas pilaantuu päivässä, parissa, bakteerien sekoittuessa koko massaan. Marjat ovat vielä poimimisen jälkeen elossa, joten ne vastustavat aktiivisesti mikrobien tunkeutumista sisäänsä. Sitten, kun vastustuskyky murtuu, marja tai hedelmä pilaantuu varsin nopeasti, kun bakteerien tunkeutumiselle ei enää ole aktiivista estettä.

Mitä tapahtuu, kun liha tai marjat otetaan pakastimesta? Jokainen on huomannut, että ne usein alkavat valua nestettä. Tämä johtuu siitä, että jääkiteet ovat rikkoneet niiden solurakenteen. Samalla avautuu mikrobeille aivan toisenlaiset vapaat reitit koko tavaran läpi kuin ennen pakastamista.

 1. Pakastettu paisti tai vadelmat pilaantuvat siis paljon nopeammin kuin tuoreet.
 2. Lisäksi sekä sulaminen että jäätyminen kestävät oman aikansa.
 3. Pakastetun tavaran bakteereilla on siis ollut aikaa lisääntyä erityisesti, jos se on lämminnyt huoneenlämpöön asti.
 4. Uudelleen pakastaminen tarkoittaa bakteereilla ladatun ja kudosrakenteensa menettäneen tuotteen jäädyttämistä, jolloin uudelleen sulatettaessa bakteeritoiminta lähtee välittömästi ja nopeasti käyntiin ja säilyvyys on siinä vaiheessa paljon lyhyempi kuin kuluttaja arvaa.
You might be interested:  Osso Bucco Resepti Sikke?

Tämä voi johtaa yllättäviin ruokamyrkytyksiin. Usein sanotaan, että leipomotuotteita voi pakastaa uudestaan. Tämä koskee tuoreen leivän tyyppisiä tuotteita varsinkin avaamattomassa pakkauksessa, mutta makeiden tuotteiden kuten täytekakkujen tilanne on aivan sama kuin lihan: jos toksiinia tuottavan stafylokokin kasvu on lähtenyt alkuun, se jatkuu heti sulattamisen jälkeen.

 1. Siten syntymäpäiväkakun parin päivän pakastaminen voi olla järkevämpää kuin ylensyöminen.
 2. Akkua pakastimesta otettaessa pitää kuitenkin muistaa, kauanko se oli pöydällä lämpimässä ennen pakastamista.
 3. Se ei ollut tuore tuote.
 4. Pitemmän pakastamisen yhteydessä on vaarana unohtua se, että säilyvyysaika ei ala alusta.

Lisättynä ennen pakastamista kuluneeseen aikaan turvallisia tunteja voikin olla jäljellä pakastamisen jälkeen hyvin vähän. Pakasteisiin olisikin hyvä laittaa vaikkapa maalarinteippi, jossa on päivämäärän lisäksi keskeisiä tietoja tuotteesta, ellei sitä ole pakastettu heti valmistuksen jälkeen.

 1. Mikroaaltouunit on tarkoitettu ruoan pikalämmitykseen.
 2. Pikalämmitetyssä ruoassa on aina se riski, että se on kuumentunut suurimmaksi osaksi 60–70 asteeseen, mutta jokin kohta onkin lämminnyt vain 40 asteeseen.
 3. Se luo ihanteelliset olosuhteet bakteerien kasvulle.
 4. Siksi mikroa olisi turvallisinta käyttää vain sille tyypillisimpään tarkoitukseen, sellaisen ruoan lämmittämiseen, joka syödään heti.

Lämmitetyn ruoan pakastamiseen liittyy bakteerien ja bakteeritoksiinien lisääntymisen riski. Samasta syystä alusta saakka mikrossa kypsennetyn ruoan osalta riskit ovat suurempia kuin kunnollisessa keittämisessä ja paistamisessa. Esimerkiksi broilerissa olevan salmonellan tuhoamiseksi pitää olla hyvin tarkka, jos ruoka valmistetaan mikrossa raa’asta lihasta.

 1. Sen pitää kuumentua kunnolla ytimiään myöten.
 2. Samoista syystä jääpalat on aina tehtävä puhtaasta tuoreesta vedestä.
 3. Jos vedessä on ollut bakteerikasvua sen seistyä lämpimässä, näitä bakteereita on myös lasiin laitetussa jääpalassa.
 4. Tämä kannattaa muistaa erityisesti ulkomaanmatkoilla; vaikka juoma olisikin turvallinen, jääpalat sisältävät aina riskin.

Artikkelin tunnus: asy00212 (002.012) © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Miksi sulatettua pakastetta ei pidä pakastaa uudelleen?
Näytä koko vastaus

Voiko viikon vanhaa pastaa syödä?

Katso miten pitkään nämä tuotteet säilyvät “parasta ennen” -merkinnän jälkeen! – Säilyketölkkiruoka – Säilykeruoka voi säilyä jopa tuplasti pidempään, kuin tölkkiin merkitty parasta ennen -päiväys väittää. Jos säilytät tölkin viileässä, kuivassa ja pimeässä kaapissa, niin tölkkiruoka voi säilyä syötävänä jopa kolme vuotta parasta ennen -päiväyksen jälkeen.

 1. Ananmunat – Kananmunista huomaa helposti yksinkertaisella niksillä, ovatko ne vielä kunnossa vai eivät.
 2. Laita kananmuna vedellä täytettyyn astiaan.
 3. Jos muna kelluu, tiedät, että se ei ole enää hyvä syötäväksi.
 4. Munan korkea bakteeripitoisuus saa munan kellumaan, mikä paljastaa sinulle, ettet voi enää syödä sitä.

Pasta – Kuivat ja huoneenlämmössä säilytettävät ruoat säilyvät paljon pidempään, kuin kylmässä säilytettävät tai nestemäiset ruoat. Pasta ei sisällä ollenkaan vettä, joten se säilyy pitkään parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Kunhan pasta ei haise tunkkaiselle tai pahalle, niin voit hyvin syödä sen parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua.

Leipä – Leipä säilyy huomattavasti pidempään hyvänä, kun sen pakastaa. Tuoreestakin leivästä erottaa helposti, onko se vielä syötävää vai ei. Tarkkaile leivän hajua ja onko leivän pinnassa hometta vai ei. Home on välitön merkki tuotteen pilaantumisesta. Mausteet – Mausteet eivät varsinaisesti mene pilalle parasta ennen -päiväyksien jälkeen.

Niiden maku saattaa kyllä laimentua ajan myötä. Lähde:, : Näin pitkään ruoat todella säilyvät parasta ennen -merkinnän jälkeen
Näytä koko vastaus

Kauanko kaali säilyy jääkaapissa?

Monipuoliset kaalit sopivat sekä laihduttajan että herkuttelijan lautaselle. Lampaanliha ja kaali muodostavat klassisen makuyhdistelmän, mutta myös porsaanliha ja pekoni tai makkara ja jauheliha sopivat kaalien kanssa samaan pataan. Makumaailmaa täydentävät hunaja ja siirappi sekä mausteista meirami, kumina, anis, fenkoli, valkosipuli ja erilaiset pippurit.

Aalit ovat merkittävä C-vitamiinin lähde. Eri kaalilajikkeiden valikoima on runsaimmillaan syksyllä. Vastakorjattuna myös maku ja ravintosisältö ovat parhaimmillaan. Kaaleissa on vitamiinien, polyfenolien ja kivennäisaineiden lisäksi runsaasti vatsaystävällisiä kuituja. Kaalit ovat merkittävä C-vitamiinin lähde, sillä 100 grammaa valkokaalia sisältää lähes yhtä paljon C-vitamiinia kuin appelsiini.

Kaloreita kaaleissa on vain vähän, noin 25 kcal/100g. Kotona kaaleja ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten, kuten tomaatin ja omenan, lähellä. Parhaiten kaalit säilyvät jääkaapissa 1–4 asteessa. Esimerkiksi keräkaali säilyy jopa kuukausia, kun se pidetään viileässä kantapuoli ylöspäin.
Näytä koko vastaus

Voiko kaksi päivää vanhaa keittoa syödä?

Keitot – Keittoa jää usein erityisen herkästi yli, sillä sopivaa määrää on keittojen kohdalla hieman muita ruokia vaikeampi arvioida. Myös keitot säilyvät maukkaina jääkaapissa tavallisesti noin 3–4 päivää. Keittojen kohdalla on syytä kiinnittää huomiota siihen, että ne viilennetään mahdollisimman nopeasti.
Näytä koko vastaus

Kauanko Lihamakaronilaatikko säilyy?

Usein makaronilaatikosta kysyttyä -,”name”:”Makaronilaatikko – Helppo ohje ja paljon tuunausvinkkej\u00e4! | Snellman”,”mainEntity”:}]}} Kuinka kauan makaronilaatikko säilyy jääkaapissa? Riittävän nopeasti jäähdytettynä — korkeintaan pari tuntia huoneenlämmössä valmistamisen jälkeen — makaronilaatikko säilyy jääkaapissa syömäkelpoisena 2-3 vuorokautta.

Uinka kauan makaronilaatikkoa paistetaan uunissa? Makaronilaatikon paistoaika on noin tunti. Missä asteessa makaronilaatikko paistetaan? Paista makaronilaatikko 200 asteessa. Mitä jauhelihaa makaronilaatikkoon? Jotta makaronilaatikko ei jää turhan valjuksi ja kuivakaksi, suosittelemme valmistamaan sen Kunnon sika-nauta jauhelihasta, jossa on riittävästi rasvaa mehevän ja maukkaan lopputuloksen varmistamiseksi.

: Liha-makaronilaatikko – Helppo ohje ja paljon tuunausvinkkejä!
Näytä koko vastaus

Kauanko kaalilaatikko säilyy pakastimessa?

Pakasteiden säilyvyys – Ruoka-aineen rasvapitoisuus vaikuttaa eniten säilyvyysaikaan. Marjat ja kasvikset säilyvät satokaudesta toiseen. Rasvaisen lihan ja kalan säilyvyysaika on sen sijaan melko lyhyt. Itse tehtyjä ruokia, kuten keittoja ja laatikoita voi säilyttää pakkasessa 1-3 kuukautta.

marjat 10 – 12 kk
kasvikset 10 – 12 kk
yrttimausteet 4 – 6 kk
juuresraaste 3 – 4 kk
naudanliha 8 – 10 kk
lampaanliha 8 – 10 kk
sianliha 3 – 6 kk
siipikarja 3 – 6 kk
jauheliha 1 – 2 kk
kala 1 – 3 kk
äyriäiset 3 – 6 kk
leivonnaiset 1 – 9 kk
tuorehiiva 12 kk

Pakastaminen
Näytä koko vastaus