12 Munan Kakkupohja Resepti?

12 Munan Kakkupohja Resepti

Montako munaa Täytekakkuun?

Kuinka monelle kakkupohja riittää? – Kakkupohjaa leivottaessa on tärkeää miettiä, kuinka suuri pohjasta on leivottava. Kuinka monelle hengelle riittää kolmen, neljän tai kuuden kananmunan täytekakkupohja? Kakun riittoisuus lasketaan kakkupohjaan käytettävien munien määrästä.

 1. Yleisenä laskukaavana käytetään: yksi kananmuna kolmea syöjää kohden.
 2. Näin esimerkiksi neljän munan kakkupohjasta tehdystä kakusta riittää kakkua noin 12 henkilölle.
 3. Ananmunakaava auttaa suunnittelemaan, mutta juhlijat ovat kuitenkin erilaisia.
 4. Joku rakastaa makeaa ja nappaa parikin palaa täytekakkua, toinen leikkaa kapean siivun vain maistaakseen.

Kakun riittoisuus riippuu paljon myös siitä, miten se on koristeltu ja täytetty. Tuhdin suklaakakun kulutus on pienempi kuin ilmavan kepeän mansikkaisen nakukakun. Kakun menekkiin vaikuttaa myös se, mitä kaikkea muuta juhlapöydässä on tarjolla. Mikäli kakku on juhliesi ainoa tarjottava, kannattaa sitä varata hieman enemmän.

kolmen kananmunan täytekakku riittää 6–10 henkilölle neljän kananmunan täytekakku 10–15 henkilölle kuuden kananmunan täytekakku 18–25 henkilölle

Näytä koko vastaus

Pitääkö Kakkupohja kumota heti?

Juhlakakku ARJAN KAKKUVINKIT:

Vatkaa huoneenlämpöiset munat puhtaassa kulhossa puhtain vispilöin kuohkeaksi vaahdoksi. Aavistuksenkin rasvainen kulho estää munavaahdon onnistumisen. Teräs- tai lasikulho ovat parhaita, sillä ne ainakaan eivät ole rasvaisia pinnaltaan.

Voitele paistovuoka hyvin pehmeällä margariinilla tai voilla ja korppujauhota kauttaaltaan vuoan pohja ja reunat. Vuoan materiaali vaikuttaa paistotulokseen: hyvä tulos syntyy kuparisella, alumiinisella tai eloksoidulla kakkuvuoalla, keraaminen tai lasinen vuoka ovat hyviä ruoanlaittoon, mutta ei kakun paistamiseen. Silikonivuoat ovat käteviä, mutta munakakku saattaa helpolla heilahtaa ja kakku lässähtää, jos vuoka ei ole vakaa.

Kakun paistoaikaan vaikuttaa uunin tehokkuus sekä kakkuvuoan laakeus / korkeus. Paksu (korkea) kakku kypsyy pidempään.

Kakku on kätevintä irrottaa irtopohjavuoasta, tee se vasta kun kakku on hieman jäähtynyt. Muusta kuin irtopohjavuoasta kumoa kakku muutaman minuutin kuluttua uunista ottamisen jälkeen, jotta kakku ei takerru jäähtyessään kiinni vuoan reunoihin. Jos kakku ei irtoa, laita kylmällä vedellä kostutettu iso pyyhe kumollaan olevan vuoan päälle, sen jälkeen kakku kyllä tippuu ulos vuoastaan.

Jos tarvitset juhliin todella ison kakun, tee 4 kääretorttulevyä (1 levy = 1 annos kakkutaikinaa alla olevalla ohjeella) ja kokoa niistä iso levykakku.

Katso alla olevalta videolta, miten munavaahto tehdään.

vaaleaa mehua (esim. vedellä laimennettua sitruuna-, omena- tai raparperimehua) tai maitoa marjoja tai hedelmäpaloja kuohukermaa tai vastaavaa (voi olla laktoositon) maitorahkaa (voi olla laktoositon) vadelmia tai muita marjoja tai hedelmäpaloja hyytelösokeria + 2 dl vettä) kermavaahtoa tai kermarahkaa (sama kuin täytteessä, tee enempi) kuohukermaa tai kermarahkaa (sama kuin täytteessä, tee enempi)

 1. Ota raaka-aineet huoneenlämpöön muutama tunti ennen kakkupohjan valmistusta, koska munat vatkautuvat parhaiten huoneenlämpöisinä. Voitele tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisija 24-26 cm) ja leivitä pinta Myllyn Paras Korppujauhoilla.
 2. Vatkaa puhtaassa kulhossa sokeri ja munat kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe, perunajauhot ja vehnäjauhot hyvin keskenään ja siivilöi ne varovasti sekoittaen sokerimunaseokseen. Älä vatkaa.
 3. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175-asteisen uunin alatasolla n.20-30 min. Kumoa kakku vähän jäähtyneenä.
 1. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan pitkäteräisellä sahalaitaisella veitsellä. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Tee kermarahkaa niin paljon, että se riittää kakun reunoille ja tarvittaessa myös päälle, mikäli et käytä hyytelöä.
 2. Peitä tarjoiluvati leivinpaperilla ja nosta kakun pohjaosa sen päälle.
 3. Kostuta lusikalla tai siveltimellä. Levitä kakkulevyn päälle marjasosetta sekä marjoja tai hedelmäpaloja ja sen päälle kermarahkaa. Nosta seuraava kakkulevy päälle. Paina kämmenellä kevyesti. Kostuta ja täytä kuten edellä. Nosta päällimmäinen kakkulevy ja kostuta myös sitä vähän. Paina kevyesti kämmenellä tai esim. työlaudalla, jotta pinnasta tulee tasainen. Voit tehdä kakun tähän asti valmiiksi jo edellisenä päivänä.
 4. Kakku saa mielellään mehevöityä kylmässä ainakin muutaman tunnin ennen tarjoilua.
 5. Jos haluat, tee pinnalle marjahyytelö: Valmista hyytelösokerikuorrutus kuumentamalla vesi kiehumispisteeseen ja sekoittamalla joukkoon hyytelösokeri. Jatka sekoittamista kunnes sokeri on liuennut. Anna jäähtyä pari minuuttia.
 6. Asettele jäiset vadelmat kakun pinnalle. Lusikoi hyytelösokerilientä vähän kerrallaan marjojen päälle. Jos lusikoit liian nopeasti, hyytelöliemi ei ehdi hyytyä. Jatka lusikoimista kunnes kaikki marjat ovat hyytelön peittämiä. Jos hyytelö hyytyy kattilassa ennen kuin ehdit lusikoida kaiken, kuumenna sitä hetki uudelleen. Tai laita kakun pinnalle kermavaahtoa tai kermarahkaa sekä marjoja tai hedelmäviipaleita.
 7. Pursota kermavaahto kakun reunoille sekä pinnan ja reunan yhtymäkohtaan. Revi tai leikkaa leivinpaperireunus pois. Säilytä kakkua kylmässä tarjoiluun saakka. Koristele kakku haluamillasi vihreillä lehdillä.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy : Juhlakakku
Näytä koko vastaus

Miksi Täytekakkupohja lässähtää?

1. Älä nuukaile. Jauhoissa on parasta ennen -päivä, samoin leivinjauheessa. Jos leivinjauhe on vanhaa, voi olla että kakku ei nouse. Myös kananmunien tuoreus vaikuttaa. Suoraan kanalasta noudetut munat eivät vaahtoudu yhtä hyvin vanhemmat, tosin parasta ennen -päiväys kannattaa munienkin kohdalla tarkistaa.2.

 • Ole valmis.
 • Tutustu reseptiin huolella ja ota työvälineet valmiiksi esiin.
 • Ellei ohjeessa toisin neuvota, varmista, että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä ja voi on pehmeää.
 • Laita uuni lämpiämään hyvissä ajoin ja voitele vuoka, ennen kuin aloitat taikinan tekemisen.3.
 • Pysy nöyränä.
 • Akku on jauhojen, sokerin, rasvan ja kananmunien välistä kemiaa.

Jauhot ja kananmuna ovat taikinan rakenteen selkäranka. Rasva puolestaan tuo taikinaan kosteutta ja sokeri pehmentää rakennetta. Muun muassa. Joten jos ohjeessa neuvotaan aloittamaan voin ja sokerin vaahdottamisella, siihen on syy.4. Älä oikaise. Siivilöi kuivat aineet.

Se vie vain hetken, ja vaikuttaa onnistumiseen ratkaisevasti.5. Vatkaa ja kääntele, Voin, sokerin ja kananmunien vaahdottamisessa on lupa käyttää aikaa, jotta saat ilmavan, pehmeän taikinapohjan. Valkuaisvaahtokin kannattaa tehdä sähkövatkaimella. Tämän jälkeen tyylilaji vaihtuu. Kuivat aineet tai valkuaisvaahto yleensä käännellään taikinaan, jotta vaahdon kuohkeus säilyy, taikinaan ei muodostu sitkoa ja rakenteesta tulee paras mahdollinen.

Iso pallovatkain on tässä oiva väline.6. Kunnioita mittoja. Jos tuplaat leivinjauheen määrän, alku saattaa näyttää lupaavalta, mutta pian kakku lässähtää. Jos kakussa on liikaa jauhoja (tai kananmunaa), rakenteesta tulee kova. Jos siinä on liikaa rasvaa, sokeria tai nestettä, kakku saattaa jäädä löysäksi.

Mittaa siis tarkasti. Mikäli mahdollista, hanki hyvä keittiövaaka. Näin varmistat selustasi, sillä esimerkiksi kananmunien koossa on suuria eroja, ja ilmankosteus vaikuttaa jauhojen painoon. Useimmissa resepteissä sokerin ja jauhojen määrä on painoltaan suurin piirtein sama, kuten myös kananmunien ja rasvan.

Jos päätät käyttää mittalusikoita, älä kauhaise jauhoja ja muita aineksia suoraan pussista. Saatat saada epätarkan mitan. Kukkura ei kuulu leivontasanastoon, joten pyyhkäise mittalusikan pinta tasaiseksi veitsellä.7. Ystävysty uunisi kanssa. Jos kakku halkeaa tai se on kuiva ja kova, voi olla että olet käyttänyt liikaa jauhoja.

 • Toinen vaihtoehto on, että uunisi on liian kuuma.
 • Uunien lämpötiloissa voi olla merkittäviäkin eroja.
 • Ylimääräisen lämpömittarin hankkiminen on kohtalaisen halpa keino varmistaa, että lämpötila on varmasti kohdallaan.
 • Laita kakku uuniin vasta kun uuni on lämmennyt haluttuun lämpötilaan.
 • Muista, että kiertoilmauuni ja tasalämpöinen uuni ovat kaksi eri asiaa.
You might be interested:  Ulkomaille Voimassa Oleva Resepti?

Yleensä ohjeet laaditaan tasalämpöiselle uunille, ellei ohjeessa toisin mainita. Jos käytät kiertoilmatoimintoa, alenna paistolämpötilaa noin 20 astetta ja lyhennä paistoaikaa hieman.8. Tunne vuokasi. Silikonivuoka, alumiininen, lasinen vai pinnoitettu non stick? Vuoat käyttäytyvät eri tavoin.

Jos käytät tummaa pinnoitettua vuokaa, kakun pinta kypsyy tummemmaksi, joten uunin lämpötilaa voi vähentää hiukan, noin 25 astetta. Lasinen vuoka puolestaan vaatii hieman lämpimämmän uunin. Leivitä vuoka tai käytä irtopohjaisissa vuoissa leivinpaperia. Silikonivuokia ei tarvitse leivittää eikä rasvata.

Kakku irtoaa niistä kuin unelma.9. Pysy keskellä. Ellei ohjeessa toisin mainita, kypsennä kakku uunin keskiosassa ja aseta vuoka keskelle uunia, jotta se kypsyy tasaisesti. Äläkä hyvä ihminen availe uunin luukkua kesken kypsennyksen. Jos haluat tarkistaa kakun kypsyyden, tee se vasta aivan loppuvaiheessa.10.

Odota vähän, Jäähdytä kakkua ensin ritilällä vartin verran, sen jälkeen käännä se ympäri ja irrota vuoasta. Jos teet täytekakun, anna kakun jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Sahalaitaisella, pitkällä leipäveitsellä saat siistit ja tasaiset kakkulevyt. Jos kuorrutat kakun, käytä leikatessa terävää veistä.

Siistin leikkuupinnan saat, kun kastat veitsen välillä kuumaan veteen ja pyyhit sen pyyhkeellä kuivaksi. Katso täältä kuvan upean Lady Baltimore -kakun resepti. Täältä löydät Jouni Toivasen ilman leivinjauhetta leivottavan sokerikakkupohjan ohjeen.
Näytä koko vastaus

Miksi kakku nousee keskeltä?

Tämä johtuu taikinan epätasaisesta kypsymisestä: kypsyminen on hitaampaa keskeltä kuin reunoilta. Toimivaksi osoittautunut keino onkin kiertää vuoan ympärille märkä froteepyyhkeen kaistale, mikä hidastaa reunojen kypsymistä.
Näytä koko vastaus

Milloin Täytekakkupohja kumotaan?

Täytekakkupohjan perusohje – muista nämä helpot säännöt Mikäli leivot täytekakun ensimmäistä kertaa, on syytä ottaa huomioon muutama tärkeä seikka. Kotitalousopettaja Arja Elina Laine kertoi vinkkinsä siihen, kuinka täytekakkupohjan leipomisessa onnistuu varmasti.

 • Otitalousopettajan 12 vinkkiä: 1.
 • Voitele paistovuoka hyvin pehmeällä margariinilla tai voilla ja korppujauhota kauttaaltaan vuoan pohja ja reunat.2.
 • Vuoan materiaali vaikuttaa paistotulokseen: hyvä tulos syntyy kuparisella, alumiinisella tai eloksoidulla kakkuvuoalla, keraaminen tai lasinen vuoka ovat hyviä ruoanlaittoon, mutta eivät kakun paistamiseen.3.

Muodikkaat silikonivuoat ovat käteviä, mutta munakakku saattaa helposti heilahtaa ja kakku lässähtää, jos vuoka ei ole vakaa.4. Vatkaa huoneenlämpöiset munat puhtaassa kulhossa puhtain vispilöin kuohkeaksi vaahdoksi.5. Aavistuksenkin rasvainen kulho estää munavaahdon onnistumisen.6.

Paras valinta on teräs- tai lasikulho, sillä ne ainakaan eivät ole rasvaisia pinnaltaan.7. Käytä kakkupohjaan yhtä paljon munia, jauhoja ja sokeria, 1 lasi on hyvä mitta kaikille.8. Jauhoiksi parhaita ovat karkeat tai erikoisvehnäjauhot.9. Kakun paistoaikaan vaikuttaa uunin tehokkuus sekä kakkuvuoan laakeus ja korkeus.

Paksu ja korkea kakku kypsyy pidempään.10. Kakku on kätevintä irrottaa irtopohjavuoasta, kun se on hieman jäähtynyt.11. Jos et käytä irtopohjavuokaa, kumoa kakku muutaman minuutin kuluttua uunista ottamisen jälkeen, jotta kakku ei takerru jäähtyessään kiinni vuoan reunoihin.12.
Näytä koko vastaus

Mitä jauhoja Täytekakkupohjaan?

Lue vielä alta vinkit ja katso vaihekuvat onnistuneeseen täytekakkupohjaan! – Kakkupohjan valmistaminen: – Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Tämä on yksi onnistuneen kakkupohjan tärkeimmistä asioista! Kursseilla olen usein kuullut sanottava, että en tiennyt että tämä pitää näin hyvin vaahdottaa.

 • Äytä tähän aikaa, niin yllätyt lopputuloksessa.
 • Äytä aina huoneenlämpöisiä raaka-aineita.
 • Huoneenlämpöiset kananmunat vaahtoutuvat huomattavasti paremmin kuin kylmät kananmunat.
 • Tarkista aina kananmunien koko.
 • Näin saat onnistuneimman kakkupohjan! – Käytä jauhoina puolet vehnäjauhoja ja puolet perunajauhoja / maissitärkkelystä / ohratärkkelys.

Näin saat ihanan pehmeän pohjan, joka kuitenkin pysyy hyvin kasassa. – Siivilöi kuivat aineet muna-sokerivaahdon joukkoon. – Et tarvitse kakkupohjaan leivinjauhetta, kun vatkaat muna-sokerivaahdon kunnolla, kohdan 1. mukaisesti. – Jos käytössäsi on irtopohjavuoka, niin suojaa vuoka leivinpaperilla.

Pingoita pohjalle leivinpaperi ja leikkaa korkeat suikaleet leivinpaperista reunoille. Leivinpaperit tukevat myös kakkutaikinaa paistonaikana, jos kakkupohja kohoaa paistossa yli vuoan reunojen. Voit kiinnittää leivinpaperit vuoan reunaan pienellä määrällä rasvaa. Jos et käytä leivinpaperia, voit rasvata vuoan reunat sekä tarvittaessa myös leivittää ne esimerkiksi korppujauhoilla.

Tämä riippuu käytössä olevasta vuoasta. 12 Munan Kakkupohja Resepti 12 Munan Kakkupohja Resepti Kakkupohjan paistaminen: – Paista kakkupohja aina miedolla lämmöllä. Itse käytän omassa uunissa kiertoilmalla noin 160 astetta, mutta tärkeintä on löytää sopiva paistolämpötila omasta uunista. Paistolämpötila voi olla 160-175 asteen välillä. Matalampi paistolämpötila lisää hieman paistoaikaa, mutta pitää pohjan ihanan mehevänä. – Pienten kakkujen paistamiseen menee noin 30 minuuttia, isompien (26 cm ->) 45-60 minuuttia. – Tarkista aina kakkupohjan kypsyys paiston loppuvaiheessa puisella tikulla. Jos tikkuun jää märkää taikinaa, niin jatka paistamista vielä noin viiden minuutin ajana ja tarkista uudestaan. Jos tikku on kuiva, on pohja valmis. – Kumoa kakkupohja heti paiston jälkeen ritilän ja leivinliinan päälle ja jätä jäähtymään. 12 Munan Kakkupohja Resepti Jos sinulla on hyviä vinkkejä täytekakkupohjan valmistamiseen ja paistamiseen, niin jätä ihmeessä kommenttia tuonne alle kommenttilaatikkoon! Innolla luen teidän vinkit ja kokemukset. Onko kakkupohjan paistaminen aiheuttanut ongelmia? Jätä siitäkin kommenttia, niin voimme yhdessä miettiä asiaa! Katso blogista myös Onnistunut täytekakku-sarjan muut osat: : Onnistunut täytekakku: osa 1.
Näytä koko vastaus

Miten saan Kakkupohjan onnistumaan?

Upea täytekakku on juhlapöydän herkullinen kruunu. Juhlat Täydellinen, kuohkea kakkupohja syntyy, kun muistaa muutaman tärkeän niksin. Poimi tästä vinkit, joilla saat kakkusi varmasti onnistumaan.29.6.2017 Kakkupohja eli täytekakkupohja on parhaimmillaan kuohkea.
Näytä koko vastaus

Missä asteessa Täytekakkupohja paistetaan?

Ohje –

  Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne vaahtoon. Sekoita varoen tasaiseksi puuhaarukalla. Kaada 3 munan kakkutaikina 2 litran ja 4 munan kakkutaikina 2 1/2 litran voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. (Pinnoitettua vuokaa ei tarvitse korppujauhottaa.) Paista kakkupohja uunin alaosassa 175 asteessa kypsäksi, 30 – 35 min kakun koosta riippuen.
  Näytä koko vastaus

  Miksi kakku ei kypsy sisältä?

  Sisältä tahmea – Ongelma: Kakku on jäänyt pehmeäksi sisältä Syy ja ratkaisu: Tämä johtuu siitä, että olet yksinkertaisesti ottanut kakun liian aikaisin uunista. Resepteissä lukevat paistoajat ovat viitteellisiä, ja oikea paistoaika riippuu täysin uunista.
  Näytä koko vastaus

  Milloin täytekakku kannattaa täyttää?

  Kuorrutus ja koristelu viimeistelevät kakun – Onnistuneen kakun valmistaminen alkaa hyvästä pohjasta ja herkullisista täytteistä. Niiden valmistamiseen löydät vinkit täytekakkujen vinkkisivulta, Kun pohja on tehty ja täytetty, on kuorruttamisen ja koristelun vuoro.

  • Akkupohja kannattaa tehdä etukäteen ja täyttää mielellään jo edellisenä päivänä.
  • Un kakku on “liimaantunut” ja tekeytynyt, on sen käsittely ja kuorruttaminen huomattavasti helpompaa, Mika Parviainen vinkkaa.
  • Uorruttaminen ja koristelu kannattaa sen sijaan säästää tarjoilupäivään.
  • Varaa kuorrutetta mieluummin turhan runsaasti kuin niukasti, sillä pienen määrän levittäminen tai kuorruttaminen on haastavaa, eikä lopputulos ole välttämättä kovin kaunis.

  Asettele koristeet paikoilleen vasta juuri ennen tarjoilua. Näin kakku on parhaimman näköinen, kun se nostetaan pöytään. Sokerimassa- ja suklaakoristeet voit valmistaa etukäteen, kun taas tuoreista marjoista, hedelmistä ja kukista tehdyt koristeet kannattaa valmistaa ja muotoilla vasta juuri ennen koristelua.
  Näytä koko vastaus

  Minkä kokoinen kakku 15 hengelle?

  Erikokoisten kakkujen riittävyys – Perussokerikakkupohjaisesta kakusta leikataan usein eri kokoisia paloja, kuin esim. suklaisesta, tukevampipohjaisesta kakusta. Myös juustokakut ovat usein eri kokoisia, kuin kerroskakut, vaikka henkilömäärä olisi sama.

  • Tässä ensimmäisessä taulukossa onkin eri henkilömäärille mitoitetut vuokien koot, kun kyseessä on sokerikakkupohja, tukevampi (suklaa)kakkupohja tai juustokakku.
  • Taulukkoa voi lukea eri tavoin.
  • Jos juhliisi on tulossa n.15 syöjää ja haluat tehdä suklaakakkupohjaisen kakun, näet taulukosta, että tarvitsen noin 20 cm kakkuvuoan.

  Taulukosta näkee myös sen, että jos käytössä on tietyn kokoinen vuoka, monelleko siihen tehty kakku riittää. Tämä avulla pystyy arvioimaan, montako minkäkin kokoista kakkua tarvitaan vaikkapa isompiin juhliin.
  Näytä koko vastaus

  Mitä laittaa Täytekakun väliin?

  Täytekakut Täytekakku on juhlapöydän kruunu. Vaikeinta täytekakun valmistuksessa on valita oma suosikki, sillä vaihtoehtoja löytyy loputtomasti ja jokaiseen makuun – koristeluista puhumattakaan, joissa vain mielikuvitus on rajana. Täytekakun pohjana käytetään usein kuohkeaa sokerikakkua, jonka voi helposti muuntaa vaaleasti tummaksi lisäämällä kaakaojauhetta.

  Akun täytteeksi sopivat erilaiset marjat, hedelmät, hillot, mousset, tuorejuusto, rahkat ja kermavaahto. Kakku viimeistellään kuorruttamalla se joko kermavaahto pursotuksilla, sokerimassalla, marsipaanilla, kinuski- tai suklaakuorrutteella. Komeuden kruunaavat kauniit koristeet kuten suklaalastut, syötävät kukat, marjat tai valmiit kakkukortisteet.

  Katso kaikki täytekakkureseptit! : Täytekakut
  Näytä koko vastaus

  Miksi gluteeniton Kakkupohja lässähtää keskeltä?

  Täydellinen Gluteeniton Kakkupohja on jatkoa muille täydellisille kakkupohjille, joita olen leiponut ja joiden reseptejä olen tänne blogiin teille jakanut. Täydellisistä kakkupohjista on puhuttu paljon ja olen aiheesta itsekin kirjoittanut jo pariin kertaan.

  • Löydät vinkit ja ohjeet aikaisempiin sokerikakkupohja -ohjeisiini linkeistä alta.
  • Muistutan tässä vielä kuitenkin, että reseptejä on melkein yhtä monta kuin leipojaa.
  • Oman täydellisen ohjeen löytää testaamalla.
  • Onhan uuneissakin eroja, mistä koitan resepteissäni usein muistuttaa.
  • Täydellinen Kakkupohja Täydellinen Iso Kakkupohja Tällä kertaa vuorossa on gluteeniton kakkupohja, jota halusin kokeilla, koska gluteeniton leivonta on nousussa ja erikosiruokavaliot muutenkin lisääntyvät koko ajan.

  Kauhutarinoita kuulleena yllätyin miten täydellinen tästäkin kakkupohjasta tuli. Syytän edelleen täydellista vuokaa. Alumiinen PME vuokani ei pettänyt tälläkään kerralla. Luotan myös lasitekniikkaan tässäkin ohjeessa. Gluteeniton kakkupohjapohja on vähän höttöisempi, joten itse pakastan pohjan ja leikkaan kohmeisena, jolloin täyttö on sujuvampaa.

  • 3 kanamunaa
  • sokeria
  • gluteenittomia jauhoja (Semper)
  • 0.5 tl vaniljasokeria
  • 0.5 tl (leivinjauhetta)
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot samankokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran.
  3. Mittaa myös vaniljasokeri ja (leivinjauho) jauhojen sekaan – sekoita. (Huom! Leivinjauhe ei ole välttämätön, kun munavaahto on tarpeeksi vatkattu. Jos leivinjauhetta tulee liikaa taikinaan voi taikina lässähtää. Itse tykkään lisätä leivinjauhetta aina vähän.)
  4. Kaada munat ja sokerit monitoimikoneeseen ja vatkaa aluksi keskiteholla 1 minuutti, lisää tehoa ja jatka vatkaamista noin 10 minuuttia, kunnes munasokerivaahto on paksua, vaaleaa ja kuohkeaa.
  5. Sillä aikaa, kun munat ja sokeri vaahtoavat voitele kakkuvuoka vuokaspraylla. (Huom! Jauhotusta ei tarvita, itse käytän vuokasprayta vuoan voiteluun, mutta perinteinen tapa käy myös)
  6. Lisää jauhot muutamassa erässä siivilän läpi munavaahtoon ja kääntele varovasti nuolijalla. (Huom! Sokerikakkutaikinaa ei kannata käännellä liikaa eikä liian voimakkaasti.)
  7. Kun taikina on tasaista kaada se voideltuun kakkuvuokaan. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun on kakku kypsä. (Huom! Paistoaika vaihtelee: 3 munaa (15cm) noin 35 minuuttia ja 4-5 munaa (20cm) 45 minuuttia.)
  8. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle jäähtymään. (Huom! Jäähdytysritilä on näppärä ja tarpeellinen, koska kakkupohja jäähtyy tasaisesti myös alapuolelta, eikä pääse hikoilemaan, kun ilma kiertää joka puolelta)

  Näytä koko vastaus

  Voiko kakun täyttää kaksi päivää ennen?

  Kakun täyttö ja kokoaminen – Näin onnistut! – Kun sinulla on valmis kakkupohja ja täyte leivottuna tee näin: Ohjeet

  Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen veitsellä tai kakkusahalla. Pyörivä kakkualusta on tässä hommassa hyvä apuväline.

  Vinkki! Kakkupohjan voi paistaa hyvissä ajoin ennakkoon ja vaikka pakastaa. Kohmeisen kakun leikkuu kerroksiin on helpompaa! Pakastettu sokerikakkupohja sulaa huoneenlämmössä alle tunnissa.

  Kasaa kakku kelmulla, reunakalvolla tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, jossa paistoit kakkupohjan. Kokoa näin: ensin pohja ja kevyt kostutus, sitten ohut kerros pyrettä tai hilloa ja sitten kakkumousse. Toista sama, kunnes koko kakku on koottu. Kostuta pohjat esimerkiksi mehulla tai vaniljamaidolla ennen moussen ja hillon lisäämistä (pieneen kakkuun noin 1 dl nestettä kostutukseen). Vedä kootun kakun päälle kelmu ja laita kakku jääkaappiin ja anna maustua yön yli tai ainakin pari tuntia. Samalla kakku tekeytyy täydellisen tasaiseksi. Irrota kakku vuoasta kääntämällä vuoka ja tiputtamalla kakku kakkualustalle, jos käytät irtopohjavuokaa irrota ensin lukitus. Laita kakku aina suoraan kakkualustalle, jossa kakkua on helppo kreemittää, koristella ja siirtää. Näin saat myös kakun näppärästi ulos vuoasta. Nyt voit aloittaa koristelun.

Vinkki! Katso myös ohjeeni kakun kreemitykseen täältä, 12 Munan Kakkupohja Resepti

Leikkaa kakku osiin. Kostuta kaikki kakkukerrokset kevyesti.

12 Munan Kakkupohja Resepti 2. Ensimmäinen täytekerros, tasoita esimerkiksi lusikalla ja nosta seuraava kakkukerros päälle. 12 Munan Kakkupohja Resepti 3. Viimeinen kakkupala päälle. Kostutan myös tämän kerroksen kevyesti. Peittelen ja laitan kakun yöksi jääkaappiin. 12 Munan Kakkupohja Resepti 4. Aamulla avaan kakkuvuoan lukituksen, irrotan leivinpaperin, otan kakkualustan esiin ja kippaan kakun siihen. 12 Munan Kakkupohja Resepti 5. Ja käännän näin! 12 Munan Kakkupohja Resepti 6. Täydellinen! Niin tasainen. Nyt aloitan koristelun. Tähän loppuun vielä yleisimmin kysyttyjä kysymyksiänne

Milloin kakku on hyvä täyttää? Kakun voi täyttää 1-2 päivää etukäteen. Miksi laitat leivinpaperia vuoan reunoille? Kakkuvuoan reunoilla oleva leivinpaperi helpottaa täyttöä ja pitää kakun reunat siistinä. Irrottaminen vuoasta myös helpottuu. Miten leivinpaperi pysyy vuoan reunoilla? Leivinpaperi (voit käyttää myös reunakalvoa) pysyy vuoan reunoilla hyvin, jos sipaiset vuoan reunoille ensin hieman voita tai vuokasprayta. Paras väline kakkupohjan leikkaamiseen? Käytän leipäveistä. Tämä on makuasia, jotkut suosivat kakkusahaa. Miten kakkupohja pakastetaan? Esimerkiksi pakastepussissa tai kelmuun käärittynä eli hyvin peiteltynä. Miten kakku kostutetaan? Käytän pullasutia ja laitan pieneen kakkuun noin 1 dl kostuketta ja isoon 1.5-2 dl. Teen tämän silmämääräisesti niin, että kakun pinta tulee meheväksi, mutta ei ui nesteessä.

Lisäkysymyksiin vastaan kommenttien puolella. Ihanaa viikonloppua! ♥ Anni
Näytä koko vastaus

Voiko Kakkutaikinaa vatkata liikaa?

Vatkaustapa ja välineet –

Vatkaamisen tarkoituksena on saada seokseen mahdollisimman paljon ilmaa. Käytä isoa pallovatkainta, sillä tulee paras vaahto. Käytä puhtaita välineitä. Pienikin määrä rasvaa astiassa tai vatkaimessa saattaa pilata vaahdon muodostuksen. Paras tulos saavutetaan vatkaamalla aluksi voimakkaasti ja melko hitaasti ja lisäämällä sitten nopeutta. Käsin vatkaamalla saadaan usein paras lopputulos, mutta vatkaaminen vaatii aikaa ja puhtia. Sähkövatkaimella vatkatessa ei kannata käyttää suurinta tehoa. Lyhyt vatkaus ei tee vaahdosta kestävää. Pidemmällä vatkausajalla saadaan kestävämpi, kimmoisa ja kova vaahto. Liian pitkään vatkattu vaahto on taas kova ja joustamaton. Kimmoisa vaahto on tärkeää kohokkaissa ja leivonnaisissa. Vaahto on valmista, kun vaahdossa olevat ilmakuplat ovat pieniä ja saman kokoisia ja vaahdosta on tullut hiukan venyvää. Vatkaimia nostaessa vaahdon pintaan piirtyy kuvio, joka pysyy pinnalla hetken. Teräviä piikkejä, on tuttu ilmaisu hyvästä vaahdosta. Vaahtoa kannattaa vatkata sähkövatkaimella useita minuutteja.

Valkuaisvaahto on kimmoisaa ja sileää, kun se on valmis. Kuva: Colourbox
Näytä koko vastaus

Mistä tietää että taikina on valmis?

Varmista kakun kypsyys tikun avulla – Hyväksi todettu, klassinen tapa arvioida kakun kypsyyttä on työntää kakun keskelle puutikku, kuten hammastikku. Jos tikun saa vedettyä pois puhtaana, on kakku kypsä. Jos tikkuun jää taikinaa, on paistoa syytä jatkaa.

 1. Huomaa kuitenkin, että kaikkia kakkuja ei ole tarkoitus paistaa aivan kypsiksi.
 2. Esimerkiksi mutakakut on tarkoitus jättää keskeltä taikinaiseksi.
 3. Mutakakku on kypsä, kun keskusta on vielä taikinainen, mutta reunat kiinteät ja kypsät.
 4. Paistettavat juustokakut puolestaan ovat kypsiä, kun kakun keskikohta hytkyy vain hieman vuokaa liikuttaessa.

Kakkujen ja muffinien kypsyyttä voi kokeilla painamalla sormella hellästi leivonnaisen pintaa. Jos pinta jää kuopalle painalluksesta, leivonnainen vaatii lisää paistoaikaa. Kypsän leivonnaisen pinta palautuu nopeasti takaisin muotoonsa painalluksen jälkeen.
Näytä koko vastaus

Pitääkö Silikonivuoka rasvata?

Leipominen on taitolaji, jossa vaaditaan tarkkuutta, luovuutta ja tietysti hyviä välineitä. Katsojan pyynnöstä kolme kovaa jauhopeukaloa otti selvää onko kakkuvuoan materiaalilla väliä. Testiryhmäksi uskaltautui kolme intohimoista kotileipuria ja leipojabloggaria pääkaupunkiseudulta. Sanna Santahuhdalta, Elisa Girsiltä ja Marjut Saloselta onnistuvat niin täyte- kuin kuivakakutkin käden käänteessä. – Hyvä kakkuvuoka on ehdottomasti helppokäyttöinen.

Mistä tahansa kakkuvuoasta tulee hyvä kun siihen tutustuu, tietää Elisa. Testattavat tuotteet ovat Kaiser Noblesse non-stick-vuoka, Iloleipurin silikonivuoka sekä Kermansaven keraaminen rengasvuoka. Vuokia vertailtiin niiden käyttömukavuuden ja pestävyyden mukaan. Jokainen testaaja leipoi jokaisella vuoalla useamman kuin yhden kuivakakun.

Käyttöominaisuudet Testi alkaa vuokien voitelulla. Ja siinä tehtävässä silikonivuoan käyttäjä pääsekin helpolla. – Silikonivuokaa ei tarvitse voidella. Ainoastaan ensimmäisellä kerralla kun sen ottaa käyttöön niin se täytyy kylmällä vedellä huuhdella ja sen jälkeen vähän voidella, neuvoo Elisa.

– Periaatteessa ainahan vuoat on pitänyt voidella. Mutta nyt silikonivuokien tultua on opeteltava siihen, että aina ei tarvitsekaan voidella. Mutta ei voitelusta kyllä mitään vaivaa ole, toteaa Sanna. Non stickia helpoin käyttää Non stick –pintaiseen vuokaan kaikki testaajat olivat kaikin puolin tyytyväisiä.

– Plussaa non stick –vuoassa on se helppous. Se on aina luottamuksen arvoinen ja siitä tulee hyviä kakkuja, kehuu Sanna. Myös pestävyydestään non stick sai leipureilta kehuja, vaikka sitä ei saa pestä astianpesukoneessa. Silikonivuoan muljahtelu häiritsi Löysän silikonivuoan käytössä uunipelti tai ritilä, 220:n asteen yläraja – ja maltti – on hyvä muistaa.

Kakkua kumotessa vuoka kääritään kakun ympäriltä. Silikonivuoka pitää jäähdyttää hyvin ennen kumoamista tai saattaa käydä ohraisesti, varoittaa Sanna. Hän kertoo tehneensä parhaat kakkunsa sekä suorittaneensa parhaat epäonnistumisensa silikonivuoalla. – Kaikkein vaikeinta silikonivuoan käytössä oli se että vuoka muljahteli.

Se piti todella nostaa uuniin ritilän kanssa, kertoo Marjut. – Minä puolestaan ilahduin siitä, että silikonivuoan voi laittaa astianpesukoneeseen, sanoo superlaiskaksi tiskaajaksi tunnustautuva Elisa. Keraamisen käsittely hankalaa Painavan keraamisen vuoan kumoaminen on taitolaji.

 1. Akut kyllä onnistuvat sillä hyvin, mutta vuoan käsittelyssä täytyy olla varovainen koska se on niin raskas.
 2. Täytyy miettiä mihin sen laskee, kertoo Marjut.
 3. Pestessä siihen jäi hiukan taikinaa kiinni ja sitä oli vähän vaikea saada irti, hän jatkaa.
 4. Elisan ja Sannan mielestä Kermansaven keraaminen vuoka oli ehdottomasti testin kaunein vuoka, jota voisi käyttää muuhunkin kuin kakkujen tekoon.

Vuoka oli myös testin hintavin. Tasainen lopputulos

Kakkuvuoat pisteet hinta
Kaiser Noblesse 4,0 12,90€
Iloleipuri 4,0 11,90€
Kermansavi 3,8 p 36,90€

p: 1-5 Tästä testistä vanha perinteinen ja uusi vuokamateriaali selvisivät rinta rinnan. Raskas materiaali vaikeutti vuoan käsittelyä. Lopputulos oli yllättävän tasainen, vaikka kaikki kakut eivät ihan nappiin menneetkään. Kakkujen maussa ei kenelläkään ollut moittimista! TESTAAJIEN KAKKURESEPTIT: Sannan After Eight-kakku (non-stick vuoka) 200g voita 2dl muscovadosokeria 2 munaa 3,5dl vehnäjauhoja 1/2dl kaakaojauhetta 2tl vaniljasokeria 2tl leivinjauhetta 2dl vaniljajogurttia 150g After Eight-makeisia Pinnalle: 150g kaakaotomusokeria tai 50g kaakaojauhetta+100g tomusokeria n.3 rkl vaniljakastiketta After Eight-konvehteja Vaahdota rasva ja sokeri, lisää munat yksitellen vatkaten.

 • Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja niiden perään vanilja jogurtti ja rouhitut suklaapalat.
 • Paista kakku voidellussa kakkuvuoassa 175 asteessa noin 50 minuuttia.
 • Umoa kakku ja valmista kuorrutus.
 • Sekoita kaakaotomusokerin joukkoon vaniljakastiketta kunnes tahnan koostumus on sopiva kakun päälle levitettäväksi.

Sen tulee olla tarpeeksi jämäkkä. Koristele After Eight-konvehdeilla. Elisan piimäkakku (silikonivuoka) n.4dl piimää 4dl sokeria 1dl siirappia 250g voita 2 munaa 7,5dl vehnäjauhoja 3tl ruokasoodaa 2tl kardemummaa 3tl vaniljasokeria Paista kakku 175 asteessa noin 1h.
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä jos kakku jää raa aksi?

Estä pinnan kärähtäminen – Uunien käyttämisestä ei voi antaa tarkkoja yleisohjeita, koska uunien toiminta vaihtelee. Tiettyjen leipomusten osalta on kuitenkin yksi sellainen vinkki, jota kannattaa ainakin kokeilla. Se on ratkaisu hyvin yleiseen ongelmaan: kun kakun, leivän tai piirakan pinta kärähtää, mutta pohja jää raa’aksi.

– Yleisesti voisi sanoa, että kun taikina on raskas ja hyvin kostea, sen paistamisessa kannattaa käyttää paiston alkuvaiheessa alalämpöä. Jos uunissa ei ole mahdollisuutta tähän asetukseen, saman asian ajaa se, että leipomuksen paistaa uunin alaosassa. Silloin kypsyminen kohdistuu taikinaan, eikä pinta pala herkästi, Marjomaa kertoo.

Piirakan paistaminen vain alalämmöllä voi tehdä siitä myös rapeamman kuin perusasetuksella.
Näytä koko vastaus

Montako kakkua yö juhliin?

Juhliin valmistettavien kakkujen koko ja määrä riippuvat paitsi vieraiden lukumäärästä myös siitä, miten vieraat saapuvat. Jos vieraat tulevat juhliin suurin piirtein samanaikaisesti, on helppo nostaa tarjolle yksi suuri kakku. Jos vieraita saapuu pitkin päivää, on kätevää leipoa useampi pieni kakku.

Annoksia (kpl) Munia (kpl) Sokeria (dl) Jauhoja (dl) Leivin-jauhetta (tl) Vuoan halkaisija (cm) Uunissa, 175 astetta (min)
8–12 3 1 1 ½ 1 18–20 30–35
12–16 4 1 ½ 2 1 22–24 30–35
15–20 5 2 2 ½ 1 ½ 24–26 35–40
18–25 6 3 3 2 24–26 35–40

Usein sokerikakkupohja valmistetaan käyttämällä kaikkia aineksia saman verran. Näillä ainesuhteilla syntyy klassinen sokerikakku, jonka pinta painuu usein kuopalle jäähtyessään. Se tekee kakun leikkaamisen, täyttämisen ja kuorruttamisen hankalaksi. Kuopalle painumisen voi estää vähentämällä sokerin määrää, kuten tässä ohjeessa on tehty.
Näytä koko vastaus