Contents
Mikä on gelaton ja jäätelön ero?
Gelato on oma jäätelötyyppinsä – Gelaton erot tavalliseen jäätelöön verrattuna löytyvät sen valmistustavasta, rakenteesta ja tarjoilusta. Gelaton vatkausnopeus on melko hidas, jolloin tilavuus kasvaa vain 30 prosenttia ja jääkiteet pysyvät pieninä. Tavallisesti gelaton pääraaka-aineena on täysmaitoa ja rasvan määrä on pienempi kuin perinteisessä jäätelössä.
Liian suuri rasvapitoisuus tekee gelatosta kovaa. Sokerin tehtävänä on makeuttaa ja kontrolloida sulamista. Halutun rakenteen saavuttamiseksi massaan lisätään myös sidosaineita ja kasvikuituja. “Laskutaidon ja hyvän reseptiikan lisäksi ammattimaiseen gelaton valmistukseen tarvitaan oikeat laitteet.” “Voit helposti luoda gelaton perusreseptin, jos hallitset prosenttilaskun.
Tämän jälkeen kuvioon astuukin sitten jäätelömestarin innovatiivisuus, osaaminen ja ymmärrys siitä, miten eri raaka-aineet vaikuttavat gelaton ainesuhteisiin, makuun ja rakenteeseen.” Saaristo vihjaa, että jäätelömestarin taidot ja oikeat ainesuhteet voi testata maistamalla useampaa makua kerralla.
Näytä koko vastaus
Miten tehdä jäätelöä ilman kermaa?
Osan kermasta voi korvata maidolla, jogurtilla tai vaikka rahkalla. Helppo jäätelö syntyy myös yhdistämällä kondensoitua maitoa vaahdotettuun kermaan. Kondensoidusta maidosta valmistettu jäätelö ei kestä sekoittamista, joten anna sen jäätyä sellaisenaan pakastimessa.
Näytä koko vastaus
Voiko joka päivä syödä jäätelöä?
Annosten määrällä väliä – Jäätelö saa maittaa, vaikka päivittäin, sanoi jutussamme myös erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL), – Jäätelö on lomalla hyvä päivittäinen jälkiruoka tai välipala, varsinkin jos se yhdistetään vaikka marjoihin.
- Annosten määrä ratkaisee.
- Terve ihminen voi huoletta syödä kaksi jäätelöpalloa päivässä kuukauden mittaisen loman ajan, mutta paketti tai kaksi päivässä on liikaa.
- Jäätelön päivittäinen syöminen kannattaa Kuusipalon mukaan rajoittaa kesälomaan.
- Helteillä ihminen syö ylipäätään vähemmän ja kevyemmin.
- Siksi viilentävä jäätelö mahtuu tähän kuvioon paremmin kuin keskelle talvea.
Lue lisää: Asiantuntijan iloiset uutiset: lomalla saa syödä herkkuja joka päivä! Esimerkkejä jäätelöiden energiamäärästä
Kermajäätelö: 184 kcal / 100 g Maitojäätelö: 152 kcal / 100 g Kaurajäätelö: 194 / 100 g Mehujää-jäätelöpuikko: 111 kcal / 100 g Pehmytjäätelö (ei vohvelia): 144 kcal / 100 g Vadelmasorbetti: 129 kcal / 100 g
Lähde: Fineli
Näytä koko vastaus
Voiko uudelleen jäätynyttä jäätelöä syödä?
Ylimääräinen jäätelö – Täydellisten jäätelöannosten valmistuttua saattaa jäätelöpakettiin jäädä vielä jäistä herkkua. Useimmilla ensimmäinen ajatus on laittaa paketti takaisin pakastimeen, mutta asiantuntijat eivät tätä suosittele. Jo hetken pöydällä seisonut jäätelö on sulanut, ja jos sen pakastaa uudelleen, kärsii koostumus huomattavasti. 0:38
Näytä koko vastaus
Mikä on jäätelö italiaksi?
Gelato. Gelato tarkoittaa italiaksi jäätelöä. Italialainen jäätelö on suomalaista kermajäätelöä tiiviimpää ja sulaa hitaammin.
Näytä koko vastaus
Mikä on hyvä jäätelökone?
Yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia –
- Mikä jäätelökone on paras? Testin paras jäätelökone on Wilfa ICMS-C15. Siinä on sisäänrakennettu kompressori, joten sinun ei tarvitse jäädyttää mitään osia etukäteen. Lisäksi se on helppokäyttöinen, tarvitaan vain yksi napinpainallus. Sillä on myös hyvä hintalappu.
- Kuinka tehdä jäätelöä jäätelökoneella? Tämä on jäätelökoneen kauneus. Kun olet vatkannut jääteloseoksen, kaada se jäätelökoneeseen ja napsauta Käynnistä. Noin tunnin kuluttua sinulla on hyvää kotitekoista jäätelöä.
- Kuinka jäätelökone toimii? Jäätelökone sekoittaa ainesosia niiden jäähtyessä optimilämpötilaan. Joissakin jäätelökoneissa, kuten kahdessa voittajassamme, on sisäänrakennetut kompressorit ja ne voivat jäähdyttää jäätelön itse. Muissa malleissa käytetään kulhoa, joka on ollut pakastimessa. Kun aineet sekoitetaan tässä kulhossa, jäähyvät ne kulhon lämpötilaan.
Mikä on artesaani jäätelö?
Mikä siinä on ihmeellistä? – Maku ja koostumus erottavat artesaanijäätelön tavallisesta jäätelöstä. Artesaanijäätelö tehdään tuoreista raaka-aineista, ja siinä on vähemmän ilmaa kuin tavallisessa jäätelössä. Tämän takia maku on voimakkaampi. Se myös tarjoillaan lämpimämpänä kuin tavallinen jäätelö.
- Gerovoi kertoo, että Robert’s Coffee valmistaa oman jäätelönsä, gelaton, italialaiseen tyyliin.
- Hänen mukaansa tamperelaisten makuun uppoaa parhaiten salmiakkiturkinpippuri- ja pistaasigelato.
- Ciao Caffella kestosuosikkeja ovat italialainen sitruunajäätelö ja suklaahippujäätelö stracciatella.
- Robert’s Coffeella tehtyä lime-mustikkagelatoa.
Kuva: Eriika Ahopelto/Aamulehti Molempien kahviloiden valikoimista löytyy monia erikoismakuja perinteisten lisäksi. Robert’s Coffeella erilaisia makuvaihtoehtoja on 25, jotka vaihtelevat vitriinissä. Ciao Caffella vaihtoehtoja on 50. Omituisin Ciao Caffella valmistettu jäätelömaku on spirulina eli leväjauhe, ja Robert’s Coffeella se on minttu-seljankukka.
Gerovoin ja Eerolan mukaan myös asiakkaat saavat ehdottaa jäätelömakuja. Tällä tavalla syntyneitä makuja ovat esimerkiksi porkkanakakkujäätelö ja appelsiini-inkiväärisorbetti. Artesaanijäätelö on kalliimpaa kuin tavallinen jäätelö. Ciao Caffella pienin, suunnilleen yhden tavallisen jäätelöpallon kokoinen annos maksaa 3,80 euroa ja Robert’s Coffeella 4,90 euroa.
Robert’s Coffeen vuoropäällikkö Emilia Gerovoi annostelee sitruunakakku-mascarponegelatoa. Kuva: Eriika Ahopelto/Aamulehti
Finlayson: Minetti Hämeenpuisto: Ingman Keskustori: Ingman ja Pingviini (uusi) Kuninkaankatu: Ingman Laukontori: Ingman ja Pingviini (uusi) Pellavantori: Ingman (uusi) Ratinan rantatie / Laukonsillan pääty: Minetti Ratinan aukio: Ciao! Caffe (uusi) Sorsapuisto: Ingman Tallipiha: Sia Tammelantori: Ingman ja Pingviini (uusi) Tullikamarin aukio: Pingviini Työnpuisto: Pingviini (uusi) Vuolteentori: Pingviini (uusi)
: Tampereelle avautui kaksi kahvilaa, jotka valmistavat artesaanijäätelöä – Näin paljon yksi pallo maksaa
Näytä koko vastaus
Voiko 1v syödä jäätelöä?
Ensimmäisenä ikävuotena lapselle ei tulisi antaa tiettyjä ruoka-aineita. Ne voivat olla huonosti sulavia tai sisältää lapselle haitallisia aineita.1. Sokeri 2. Suola tai suolaiset elintarvikkeet eivät ole alle yksivuotiaalle tarpeellisia. Lähtökohta on, että ruoka on täysin suolatonta.3.
- Ei valmisruokaa suolaisuutensa ja mausteidensa vuoksi.4.
- Makkara ja muut lihajalosteet sisältävät nitriittiä ja suolaa.5.
- Lisäaineet eivät kuulu alle 1-vuotiaan lautaselle.6.
- Ei lisäainepitoisia maitotuotteita, kuten jäätelöä tai vanukkaita.7.
- Säilykehedelmissä on lisäaineita ja sokerilientä.
- Ja jos säilykepurkki on vahingoittunut, siitä saattaa liueta tinaa hedelmien sekaan.8.
Nitraattipitoiset kasvikset, kuten lanttu, nauris, punajuuri, kiinankaali, nokkonen, pinaatti tai juuresmehut eivät sovellu pienokaiselle. Nitraatti muuttuu elimistössä nitriitiksi, joka voi suurina määrinä olla elimistölle haitallista.9. Hunajaa tulee välttää botulismivaaran vuoksi.
- Botulinum-bakteerin itiöistä voi kehittyä lapsen suolistossa myrkkyä tuottavia bakteereita.10.
- Ituja ei suositella salmonellavaaran vuoksi.11.
- Pähkinöissä, manteleissa ja siemenissä voi olla homemyrkkyä, joka voi olla pienelle ihmiselle vaarallista.12.
- Sieniä ei kannata syödä, koska ne sulavat huonosti vauvan elimistössä.
Ne saattavat sisältää myös haitallisia aineita tai raskasmetalleja.13. Myöskään kuivatut herneet ja pavut eivät sula helposti.14. Kaakao ei ole hyväksi oksaalihapon ja kahvi tai tee kofeiinin takia.15. Maksaruoat eivät sovellu korkean A-vitamiini- ja raskasmetallipitoisuuksien vuoksi.16.
Näytä koko vastaus
Voiko jäätelöä pitää jääkaapissa?
Lämpimällä ilmalla jäätelö lusikoidaan usein liian aikaisin. Aivan kuten grillatessa, oikeaa syöntihetkeä voi olla vaikea odottaa. Grillihiillos on usein parhaimmillaan, kun grilliruoka on jo syöty – ja jäätelö on mahassa, kun sitä kannattaisi vielä odottaa.
- Parhaimmillaan jäätelö on sekä maultaan että rakenteeltaan, kun sen antaa pehmetä ennen tarjoilua.
- Litran jäätelöpakettia kannattaa pitää jääkaapissa tai pöydällä ennen tarjoilua.
- Jäätelön rakenne tasoittuu kauttaaltaan pehmeäksi, kun sitä pitää pakastimen jälkeen jääkaapissa puolesta tunnista tuntiin.
Huoneenlämmössä jäätelö pehmenee sopivaksi noin vartissa, jolloin maku on parhaimmillaan. Isot jäätelöpakkaukset pehmenevät hitaammin kuin annosjäätelöt, joten sovella aikoja jäätelön koosta riippuen. Annoskokoiset jäätelöt pehmenevät isoja pakkauksia nopeammin.
Näytä koko vastaus
Onko mehujää jäätelöä?
Mitä mehujää on? – Mehujäätä kutsutaan toisinaan myös juomajääksi ja limonadijääksi. Käytännössä kyseessä on jäätelön kaltainen tuote, joka sisältää jäädytettyä juomaa, käytännössä useimmiten limonadia. Yleensä mehujäätelö on jäädytetty tikun ympärille.
Näytä koko vastaus
Kuka syö eniten jäätelöä?
Kartonki on ilmastoystävällinen kasvipohjainen pakkausmateriaali, joka edistää ympäristön kannalta kestävää kiertotaloutta. Ingmanin jäätelöiden yhden litran pakkauksien raaka-aine pohjautuu jatkossa täysin uusiutuviin lähteisiin.
Näytä koko vastaus
Onko Jymy-jäätelö hyvää?
4. Jymy Raparperi, 4,3 pistettä – Jymyn neljännen uutuusjäätelön raparperi on kasvatettu Suomen luonnossa. Tämä soijaton ja gluteeniton luomujäätelö sisältää 30 prosenttia raparperia. Raadilta jäätelö sai korkeat pisteet. “Ihanan voimakkaan ja raikkaan raperperinen! Todella aito raparperin maku.
Näytä koko vastaus
Mikä on terveellisin jäätelö?
Proteiinijäätelö voi olla hyvä valinta – Jos jäätelön ei tarvitse olla kasviperäinen, pakastealtaissa on myös muun muassa proteiinijäätelöitä ja tuotteita, jotka on makeutettu esimerkiksi ksylitolilla tai stevialla. Pelkkä sokerittomuus ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita kaikin tavoin terveellistä valintaa.
- Vaikka joissain tuotteissa ei välttämättä ole lisättyä sokeria, niissä voi silti olla reippaasti tyydyttynyttä rasvaa.
- Jos jäätelö halutaan valita energiapitoisuuden perusteella, proteiinijäätelö saattaa olla fiksumpi valinta kuin jäätelö, johon ei ole lisätty sokeria.
- Monien proteiinijäätelöiden energiapitoisuus liikkuu samoissa lukemissa kuin sokerittomien jäätelöiden (molemmissa noin 150 kilokaloria tai vähemmän/100 grammaa).
Useissa proteiinijäätelöissä on vähemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin sokerittomissa jäätelöissä. Jäätelön proteiinipitoisuus ei kuitenkaan yksin tee siitä parempaa vaihtoehtoa, Consumer Reportsin haastattelema asiantuntija huomauttaa, Proteiinipitoisuudellaan koreilevien jäätelöiden proteiinipitoisuus saattaa nimittäin joidenkin tuotteiden kohdalla hävitä maitorahkalle (9,8 grammaa/100 g) tai päätyä tasapeliin esimerkiksi kreikkalaisen jogurtin (4 grammaa/100 g) kanssa.
Näytä koko vastaus
Onko jäätelö Lihottavaa?
Valitse minkä haluat – Turhan tiukkapipoinen ei kuitenkaan kannata olla. Jos jäätelöä nauttii silloin tällöin osana muuten terveellistä ruokavaliota, Kivelän mukaan kaloreihin ei tarvitse kiinnittää huomiota, vaan valita juuri se jäätelö, joka maistuu.
- Jos jäätelöä syö päivittäin, kannattaa välillä valita kevyempi vaihtoehto, kuten mehujää tai sorbetti.
- Nykyään on saatavilla myös mehujäitä, jotka on tehty vihanneksista ja hedelmistä.
- Jos syö joka päivä jäätelön, jossa on 300 kilokaloria, eikä muusta syömisestä nipistä, saattaa epähuomiossa syödä niin paljon ylimääräisiä kaloreita, että paino nousee jopa huomaamatta.
Viikossa ylimääräinen jäätelö päivittäin tekee 2100 kilokaloria ja kuukaudessa 8400. Useimmille ihmisille tämä tarkoittaa yli kilon lihomista kuukaudessa.
Näytä koko vastaus
Mikä maa syö eniten jäätelöä?
Suomalaiset ovat kovimpia jäätelönsyöjiä Euroopassa. Maailmassa ohi menevät vain Yhdysvallat, Uusi-Seelanti ja Australia. Jäätelön kotimaisuus on tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisille tärkeää. Suomalainen syö keskimäärin 14 litraa jäätelöä vuodessa eli eniten Euroopassa.
- Muualla maailmassa kampoihin pistävät yhdysvaltalaiset, australialaiset ja uusiseelantilaiset.
- Suomen Nestlén teettämän tutkimuksen mukaan 71 prosenttia suomalaisista syö kesäisin jäätelöä vähintään kerran viikossa.
- Olme neljäsosaa syö jäätelöä myös muina vuodenaikoina, mutta tahti hiipuu kertaan tai kahteen kuussa.
Jäätelön kotimaisuus on tärkeää kolmelle neljästä suomalaisesta. Lähes puolet pitää tärkeänä sitä, että jäätelötuotantoa säilyy Suomessa.55 prosenttia vastanneista piti tärkeänä sitä, että jäätelön valmistusmaa on Suomi. Lähes puolelle raaka-aineen kotimaisuus on tärkeää.
Näytä koko vastaus
Miksi sulanutta tuotetta ei saa jäädyttää uudelleen?
Miksi sulatettua pakastetta ei pidä pakastaa uudelleen? Arsenikista öljyyn – 100 kysymystä ympäristöstä ja terveydestä Pakastin on turvallisuutta lisäävä laite, mutta vain, jos ymmärtää, miten mikrobit käyttäytyvät. Pakastin ei tapa bakteereita, se vain nukuttaa ne Ruususen uneen odottamaan sulamista ja heräämistä.
Pakastimen perustarkoitus on säilyttää helposti pilaantuva ruoka. Siinä pakastin on tehnyt paljon terveytemme eteen yhdessä jääkaapin kanssa (ks.). Voimme saada pitkin vuotta tuoreita vihanneksia ja marjoja, joissa vitamiinit ovat säilyneet, kun niitä ei ole tarvinnut keittää perusteellisesti. Aikaisemmin marjat säilöttiin keittämällä, mutta tämä hävitti osan vitamiineista.
Viisi helppoa jäätelö ohjetta
Ei ole myöskään tarpeen syödä vahvasti savustettua tai suolattua lihaa, jotka lisäävät syöpäriskiä ja nostavat verenpainetta. Lisäksi mikrobitoksiinien saantimme on nykyään paljon aikaisempaa pienempi. Pakastaminen ei tapa pilaantumista aiheuttavia bakteereita.
- Ne säilyvät aivan yhtä iloisesti kuin monivuotiset puutarhakasvimme talven yli.
- Laboratorioissa bakteereita säilytetään pakastettuina jopa vuosikymmeniä.
- Jos pakastetussa ruoassa on pilaantumista aiheuttavia tai myrkkyjä muodostavia bakteereita pakastimeen laitettaessa, ne ovat siellä myös pakastimesta otettaessa.
Kun laitamme pakastimeen lihaa tai marjoja, näiden rakenne on ehjä, ja se on pystynyt jossakin määrin estämään mikrobien tunkeutumista pintaa syvemmälle. Kun lihaa riiputetaan kylmässä paikassa, sen pinta kuivuu suojaavaksi kuoreksi ja paisti säilyy pitkään hyvänä.
Jauheliha taas pilaantuu päivässä, parissa, bakteerien sekoittuessa koko massaan. Marjat ovat vielä poimimisen jälkeen elossa, joten ne vastustavat aktiivisesti mikrobien tunkeutumista sisäänsä. Sitten, kun vastustuskyky murtuu, marja tai hedelmä pilaantuu varsin nopeasti, kun bakteerien tunkeutumiselle ei enää ole aktiivista estettä.
Mitä tapahtuu, kun liha tai marjat otetaan pakastimesta? Jokainen on huomannut, että ne usein alkavat valua nestettä. Tämä johtuu siitä, että jääkiteet ovat rikkoneet niiden solurakenteen. Samalla avautuu mikrobeille aivan toisenlaiset vapaat reitit koko tavaran läpi kuin ennen pakastamista.
Pakastettu paisti tai vadelmat pilaantuvat siis paljon nopeammin kuin tuoreet. Lisäksi sekä sulaminen että jäätyminen kestävät oman aikansa. Pakastetun tavaran bakteereilla on siis ollut aikaa lisääntyä erityisesti, jos se on lämminnyt huoneenlämpöön asti. Uudelleen pakastaminen tarkoittaa bakteereilla ladatun ja kudosrakenteensa menettäneen tuotteen jäädyttämistä, jolloin uudelleen sulatettaessa bakteeritoiminta lähtee välittömästi ja nopeasti käyntiin ja säilyvyys on siinä vaiheessa paljon lyhyempi kuin kuluttaja arvaa.
Tämä voi johtaa yllättäviin ruokamyrkytyksiin. Usein sanotaan, että leipomotuotteita voi pakastaa uudestaan. Tämä koskee tuoreen leivän tyyppisiä tuotteita varsinkin avaamattomassa pakkauksessa, mutta makeiden tuotteiden kuten täytekakkujen tilanne on aivan sama kuin lihan: jos toksiinia tuottavan stafylokokin kasvu on lähtenyt alkuun, se jatkuu heti sulattamisen jälkeen.
Siten syntymäpäiväkakun parin päivän pakastaminen voi olla järkevämpää kuin ylensyöminen. Kakkua pakastimesta otettaessa pitää kuitenkin muistaa, kauanko se oli pöydällä lämpimässä ennen pakastamista. Se ei ollut tuore tuote. Pitemmän pakastamisen yhteydessä on vaarana unohtua se, että säilyvyysaika ei ala alusta.
Lisättynä ennen pakastamista kuluneeseen aikaan turvallisia tunteja voikin olla jäljellä pakastamisen jälkeen hyvin vähän. Pakasteisiin olisikin hyvä laittaa vaikkapa maalarinteippi, jossa on päivämäärän lisäksi keskeisiä tietoja tuotteesta, ellei sitä ole pakastettu heti valmistuksen jälkeen.
Mikroaaltouunit on tarkoitettu ruoan pikalämmitykseen. Pikalämmitetyssä ruoassa on aina se riski, että se on kuumentunut suurimmaksi osaksi 60–70 asteeseen, mutta jokin kohta onkin lämminnyt vain 40 asteeseen. Se luo ihanteelliset olosuhteet bakteerien kasvulle. Siksi mikroa olisi turvallisinta käyttää vain sille tyypillisimpään tarkoitukseen, sellaisen ruoan lämmittämiseen, joka syödään heti.
Lämmitetyn ruoan pakastamiseen liittyy bakteerien ja bakteeritoksiinien lisääntymisen riski. Samasta syystä alusta saakka mikrossa kypsennetyn ruoan osalta riskit ovat suurempia kuin kunnollisessa keittämisessä ja paistamisessa. Esimerkiksi broilerissa olevan salmonellan tuhoamiseksi pitää olla hyvin tarkka, jos ruoka valmistetaan mikrossa raa’asta lihasta.
Sen pitää kuumentua kunnolla ytimiään myöten. Samoista syystä jääpalat on aina tehtävä puhtaasta tuoreesta vedestä. Jos vedessä on ollut bakteerikasvua sen seistyä lämpimässä, näitä bakteereita on myös lasiin laitetussa jääpalassa. Tämä kannattaa muistaa erityisesti ulkomaanmatkoilla; vaikka juoma olisikin turvallinen, jääpalat sisältävät aina riskin.
Artikkelin tunnus: asy00212 (002.012) © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Miksi sulatettua pakastetta ei pidä pakastaa uudelleen?
Näytä koko vastaus
Mitä tapahtuu jos syö jäätelöä?
5. Jäätelö – Kaikki jäätelö ei ole pahasta ; tämä riippuu mistä aineksista se on valmistettu. Yleisesti ottaen kaupan jäätelöissä on kuitenkin liikaa valkoista sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa. Jäätelön säännöllinen syöminen voi johtaa paino- ja verensokeriongelmiin sekä mielitekojen lisääntymiseen, sillä niissä on niin paljon sokeria.
Näytä koko vastaus
Miten tehdä jäätelöä ilman jäätelö konetta?
Jäätelön tekeminen ei vaadi jäätelökonetta tai kasapäin aineksia. Oikeastaan aineksia tarvitaan vain kaksi: tämän superhelpon jäätelön pohja syntyy kondensoidusta maidosta ja vispi- tai kuohukermasta. Kondensoitu maito ja kerma vatkataan pehmeäksi vaahdoksi, maustetaan, kaadetaan suorakaiteen muotoiseen vuokaan ja laitetaan pakastimeen.
- Saat jäätelöstä helposti vegaanisen, kun vaihdat kondensoidun maidon kondensoituun kookosmaitoon ja kerman esimerkiksi soijavispiin.
- Jäätelön pitäisi antaa olla pakastimessa vähintään kuusi tuntia.
- Herkkua ei tarvitse sekoittaa pakastamisen aikana – lopputuloksesta tulee silti rakenteeltaan pehmoinen ja kuohkea.
Peittele jäätelövuoka huolellisesti esimerkiksi kelmulla, jotta jäätelö ei imaise muita makuja pakastimesta. Voit antaa valmiin jäätelön pehmetä hetken huoneenlämmössä ennen tarjoamista. Mausteeksi ja sattumiksi sopivat esimerkiksi lakritsi- tai matchajauhe, limen tai sitruunan kuoriraaste, marjat, pähkinät, karkit, suklaa tai vaikka tahini.
Näytä koko vastaus
Onko Fazer jäätelö pastöroitu?
Onko jäätelöissä käytetty maito ja kerma pastöroitua? Kyllä on.
Näytä koko vastaus
Kauanko itse tehty jäätelö säilyy?
Jäätelön tekijän muistilista –
Käytä rasvaisia maitotuotteita, ne tekevät mausta ja koostumuksesta täyteläisen. Glukoosisiirappi estää suurien jääkiteiden muodostumisen. Siksi jäätelöstä tulee hileetön, pehmeä ja suussasulava. Jos teet jäätelöä ilman jäätelökonetta, käytä kylmiä raaka-aineta. Ne jäätyvät nopeammin ja tekevät koostumuksesta kuohkeamman. Säilytä jäätelö tiiviissä rasiassa, jottei siihen tartu pakastimesta muita makuja. Itse tehty jäätelö säilyy pakastimessa, hyvin suljetussa astiassa noin viikon verran.