Broilerin Paistileike Uunissa Resepti?

Broilerin Paistileike Uunissa Resepti

Mitä tehdä broilerin Paistileikkeestä?

Paista paistileikkeet kypsäksi kuumalla paistinpannulla molemmin puolin yhteensä 15-20 min tai kypsennä uunissa 200°C 15-20 min. Mausta leikkeet suolalla ja pippurilla.
Näytä koko vastaus

Mikä osa kanasta on Paistileike?

Paisti. Luutonta ja nahatonta reisipalaa kutsutaan paistileikkeeksi. Kanan paistileike on fileetä rasvaisempi, ja se valmistuu mehukkaaksi uunissa, grillissä tai pannulla. Paistista valmistetaan myös paistisuikaleita, jotka sopivat erilaisiin kastikkeisiin ja keittoihin.
Näytä koko vastaus

Miksi broileri on sitkeää?

1. Kuumenna uuni riittävän kuumaksi – Valmista broilerit mieluiten 200-asteisessa uunissa. Matalamassa lämpötilassa vaarana on, että fileitä tulee pidettyä uunissa aivan liian kauan. Tämä voi johtaa helposti kuivaan ja sitkeään lopputulokseen.
Näytä koko vastaus

Onko broilerin liha terveellistä?

Miksi kanan syönti kannattaa? Moni haluaa yhdistää ruokavaliossaan keveyden, täyttävyyden ja monipuolisen ravintosisällön. Kanan kanssa se onnistuu. – Kananliha on tärkeä ja hyvä vitamiinien, kivennäisaineiden ja proteiinin lähde. Se sisältää myös hyvin imeytyvää hemirautaa, jodia ja B-vitamiineja. Broilerin Paistileike Uunissa Resepti “Sen muutenkin vähäisestä rasvasta 2/3 osaa on terveydelle edullista pehmeää rasvaa.” Kanan laadukas proteiini sisältää kaikki tarvitsemamme välttämättömät aminohapot. Noin 70-kiloisen henkilön päivittäinen proteiinintarve on 70–84 grammaa. Ison osan tuosta saa esimerkiksi syömällä yhden 100-grammaisen kananleikkeen, jossa kypsennettynä on proteiinia noin 30 grammaa.

  1. Samalla siitä saa kalsiumia, magnesiumia, entsyymien toiminnalle tärkeää sinkkiä sekä sydänterveyttä edistävää seleeniä.
  2. Uusipalon mukaan parhaillaan päivitettävissä pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa tullaan painottamaan terveysnäkökulman lisäksi ruokavalion kestävyyttä, eettisyyttä sekä kuluttajille tärkeää ruokien jäljitettävyyttä.

Teksti: Lea Penttilä : Miksi kanan syönti kannattaa?
Näytä koko vastaus

Kauanko kanaa pitää paistaa uunissa?

Kypsennä broileria 175-asteessa noin 1 tunti 15 minuuttia, kunnes broilerin sisälämpötila on 75 astetta. (Broileri on kypsä, kun tikulla kokeiltaessa reiästä tihkuva lihaneste on kirkasta.)
Näytä koko vastaus

Pitääkö kanan paistamisessa käyttää rasvaa?

Epäterveellisin tapa: Uppopaistaminen – Tämä voi olla itsestään selvää suurimmalle osalle, mutta kanan kypsentäminen uppopaistamalla on epäterveellistä. Paistaminen pannussa tai padassa öljyyn upotettuna kyllästää broilerin rasvalla ja täten myös kaloreilla.
Näytä koko vastaus

Kauanko kanaa pitää paistaa?

Ota tuote huoneenlämpöön n.30 min ennen kypsennystä. Paista suikaleet kypsäksi paistinpannulla tilkassa öljyä n.10 min välillä käännellen.
Näytä koko vastaus

Miten paistaa broilerin fileet?

Pannulla: Paista fileet öljytyllä pannulla miedolla lämmöllä 12-15 minuutin ajan muutaman kerran käännellen. Uunissa: Kuumenna uuni 200-asteeseen ja laita sinne tyhjä uunivuoka 10 minuutiksi. Laita fileet kuumaan uunivuokaan ja paista 12 minuuttia.
Näytä koko vastaus

Mikä on kanan ja broilerin ero?

Suomalaiset rakastavat broileria. Risto Mikkola kertoo, miten linnusta paistetaan mehevä, eikä kuiva. Broilerin Paistileike Uunissa Resepti Suomalaiset rakastavat broileria. Siipikarjan suosio onkin kasvanut kaikista lihoista eniten viimeisten vuosien aikana, kerrotaan HKScanilta. Mutta tiesitkö, että kanalla ja broilerilla on eroa? Broileri on jalostettu tuottamaan mureaa lihaa, kun taas kanat on jalostettu tuottamaan mahdollisimman paljon kananmunia.

Broileri on nopeakasvuiseksi ja raskasrakenteiseksi lihantuottajaksi jalostettu kana. Broileri ei siis ole oma lintulajinsa, vaan kanarotujen risteytyksellä aikaansaatu hybridi. Broilerit voivat olla joko kukkoja tai kanoja. Munantuottajiksi tarkoitetuista kananpoikasista puolestaan lajitellaan ja hävitetään kukot yhden päivän ikäisinä.

Toisin kuin kanat, broilerit eivät muni. Mutta niitä ja kanoja syödään.
Näytä koko vastaus

Kauanko kanan Fileeleike uunissa?

Valmistusohje –

Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Hienonna kevätsipulinvarret. Paloittele kesäkurpitsa suikaleiksi tai lohkoiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Levitä ainekset reunalliseen uunivuokaan. Lado päälle vieretysten broilerinfileet ja mausta ne suolalla tai mausteseoksella. Ripottele pinnalle kirsikkatomaatit ja pikkuparsat. Sekoita ruoka- tai kuohukerman joukkoon juustoraaste ja kaada seos uunivuokaan. Kypsennä broilerinfileitä 200 asteessa uunin keskiritilätasolla 20-30 minuuttia broilerinfileiden paksuudesta riippuen.

Näytä koko vastaus

You might be interested:  Paras Liha Makaronilaatikko Resepti?

Voiko kanan Fileesuikaleet paistaa uunissa?

Broilerin Paistileike Uunissa Resepti Uunissa kypsennettyjä broilerisuikaleita nuudelien ja kastikkeen kanssa. Hyppää kohtaan: Resepti, Päivitys 4.9.2020 (broilerin paistisuikaleet uunissa) Kokeilin vaihteeksi kypsentää maustamattomat broilerin fileesuikaleet uunissa. Sekoitin keskenään 500 g broilerisuikaleita, 4 rkl öljyä ja 1 tl suolaa.

  1. Levitin seoksen leivinpaperoidulle uunipellille ja paistoin 225-asteisen uunin keskitasolla, kunnes oli ruskistumista pinnassa.
  2. Siinä meni 30 minuuttia.
  3. Pellille olisi mahtunut kolmaskin 250 gramman paketti broilerin suikaleita.
  4. Uunissa broilerin suikaleet kutistuivat paljon ja tarttuivat yhteen.
  5. Tuli mielestäni maukkaampia kuin pannulla paistetuista broilerin fileesuikaleista.

Pinnassa maistui hyvä paahtuneen broilerin maku, ja sisältäkin maistui enemmän broilerilta kuin pannulla paistetut broilerin fileesuikaleet. Laitoin saman määrän suolaa kuin pannulla paistettuihin broilerisuikaleisiin, mutta uunissa paistaessa tiivistyi paitsi broilerin oma maku, myös suolan maku.

  • Itse tykkäsin siitä, että näiden pinnassa maistui suola, mutta vähempisuolaisesta pitäville sopivampi suolamäärä olisi voinut olla esimerkiksi ½ tl suolaa.
  • Uunissa kypsennettyjen broilerin suikaleiden reunoissa oli vähän sellaista kovuutta, minkä takia en varmaan juuri fileesuikaleita kypsennä uunissa toiste.

Sen sijaan voisin joskus kokeilla broilerin paistisuikaleiden kypsentämistä uunissa samalla tavalla kuin näiden fileesuikaleiden (paitsi valmiiksi marinoidut suoraan paketista leivinpaperoidulle pellille). Broilerin paistisuikaleethan ovat koipireisilihaa, joka yleensä kestää ylikypsennystä paremmin kuin filee, josta fileesuikale nimensä mukaisesti tehdään.

  • Broilerin fileesuikaleiden rakenne ja suutuntuma eivät siis vaikuta pysyvän parhaimmillaan uunikypsennyksessä.
  • Uitenkin kastikkeen ja nuudelin kanssa kun söin, oli mielestäni hyvää ruokaa.
  • Ilman lisättyä kastiketta tai lientä pitäisin todennäköisesti näitä uunissa kypsennettyjä broilerin fileesuikaleita liian kuivina.

Keittoihin tai kastikkeisiin nämä uunissa kypsennetyt fileesuikaleet todennäköisesti sopisivat hyvin, koska silloin saataisiin se broilerin maku mukaan tiiviimmin ja paahteisemmin kuin pannulla paistetuista suikaleista, mutta keiton tai kastikkeen lisätty neste hoitaisi suutuntuman mehevämmäksi.

Broilerin Paistileike Uunissa Resepti Kulhossa sekoitetut broilerisuikaleet, öljy ja suola. Tässä vaiheessa voisi halutessa sekoittaa mukaan muitakin mausteita. Broilerin Paistileike Uunissa Resepti Öljytyt ja suolatut broilerisuikaleet levitettynä leivinpaperoidulle uunipellille. Broilerin Paistileike Uunissa Resepti 30 minuutin paistamisen jälkeen.

Broilerin Paistileike Uunissa Resepti Leikkasin isoimmat palat kahtia ja tarkistin, että on kypsää. Broileri siis on kypsää, kun sisällä ei enää ole pinkkiä. Broilerin Paistileike Uunissa Resepti 30 min paistamani broilerisuikaleet käännettynä ylösalaisin. Broilerin Paistileike Uunissa Resepti Sivusta kuvattuna.

Broilerin Paistileike Uunissa Resepti Uunissa kypsennettyjä broilerin fileesuikaleita, nuudelia, Santamarian soy & sweet chili -kastiketta, minitomaatteja, kurkkua ja vesimelonia. Broilerin Paistileike Uunissa Resepti Broilerisuikaleita lähempää kuvattuna.

Ylläolevista kuvista voi nähdä broilerin suikaleissa ruskistumista. Nuo hyvin ruskistuneet kohdat olivat maukkaan paahteisen makuisia, mutta vähän kovia. Broilerin fileesuikaleet voisivat säilyä uunissa pehmeämpinä, jos niitä kypsentäisi vähemmän aikaa ja vain juuri ja juuri kypsäksi, mutta toisaalta ilman sitä maukasta ruskistunutta pintaa en näkisi hyötyä uunikypsentämisessä pannukypsentämisen sijaan.

Broilerin fileesuikaleilla siis tilanne näyttää olevan se, että jos ne kypsentää uunissa hyvin ruskistuneiksi, maku paranee mutta suutuntuma kärsii. Jatkossa siis luultavasti kypsennän broilerin fileesuikaleet pannulla, mikä on uunia nopeampaakin. Broilerin paistisuikaleita voisin vielä koittaa kypsentää uunissa, josko niihin saisi samat hyvät maut uunissa kuin fileesuikaleisiin, mutta suutuntuman kärsimättä.

Päivitys 4.9.2020: Nyt sain kokeiltua broilerin paistisuikaleita uunissa. Sekoitin 500 grammaan broilerin paistisuikaleita 4 rkl öljyä ja 3/4 tl suolaa, ja paistoin 200-asteisen uunin keskitasolla leivinpaperoidulla pellillä 30 minuuttia. Tulipas hyvää! Tuli maukkaita ja hyvä suutuntuma.

Siinä missä broilerin fileesuikaleisiin tuli uunikypsennyksessä kovuutta niin kuin aiemmin kirjoitin, näistä paistisuikaleista ei tullut yhtään kovia. Tuli vieläkin maukkaampia kuin broilerin fileesuikaleista, eli monipuolisempi ja voimakkaampi broilerin maku hyvällä tavalla. Kylläpäs vain voikin olla pelkällä öljyllä ja suolalla maustettu broileri hyvää ja tunnistettavasti juuri broilerin makuista.

Olen sen verran tyytyväinen lopputulokseen, että kirjoitan reseptinkin tänne ylös. Broilerin suikaleet uunissa 500 g broilerin maustamattomia paistisuikaleita (fileesuikaleisiin tulee helposti uunissa kovuutta) 4 rkl öljyä suolaa maun mukaan (omaan makuuni sopiva määrä 3/4 tl suolaa) Sekoita paistisuikaleisiin öljy ja suola.

  1. Levitä broilerisuikaleet öljyineen leivinpaperoidulle uunipellille.
  2. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes alkaa näkyä jotain ruskistumista ja broilerisuikaleet kypsiä (n.30 min).
  3. Pellille mahtuisi vielä kolmaskin 250 gramman paketti, jos sellainen sattuisi olemaan, mutta silloin maku voi ehkä tiivistyä vähemmän.

Suolan lisäksi mukaan voisi sekoittaa muitakin mausteita, jos haluaisi, mutta itse nautin näistä ihan tällaisenaan, jolloin maistuu tiivistynyt broilerin maku rasvattuna ja suolattuna. Jos minulla olisi valmiiksi marinoituja broilerin suikaleita, ne levittäisin leivinpaperoidulle pellille suoraan paketista marinadeineen ja kypsentäisin uunissa, kunnes on ruskistumista, mutta ennen kuin marinadi kärähtää.

Broilerin Paistileike Uunissa Resepti Broilerin paistisuikaleet, öljy ja suola kulhossa sekaisin. Broilerin Paistileike Uunissa Resepti Ennen paistamista. Broilerin Paistileike Uunissa Resepti 30 minuutin paistamisen jälkeen.

You might be interested:  Tortilla De Patatas Resepti?

Broilerin Paistileike Uunissa Resepti Sivusta kuvattuna. Broilerin Paistileike Uunissa Resepti Suikaleet käännettynä ylösalaisin. Broilerin Paistileike Uunissa Resepti Sivusta kuvattuna.

Published 31 heinäkuun, 2020 4 syyskuun, 2020
Näytä koko vastaus

Voiko kanan kypsentää uunissa?

Kypsennä broilerinfileet uunissa 225-asteessa. Kanafileet kypsyvät noin 15–20 minuutissa. Peitä broilerin rintafileet löyhästi foliolla tai leivinpaperilla ja anna vetäytyä 10–15 minuuttia ennen viipalointia.
Näytä koko vastaus

Voiko hieman raakaa kanaa syödä?

Virhe 3: Huuhtelet lihan ennen käyttöä – Raakaa broilerinlihaa ei tarvitse, eikä sitä pitäisikään huuhdella millään tavoin ennen käyttöä. Huuhtelusta ei ole ruoanlaiton kannalta mitään hyötyä, mutta se voi levittää keittiöösi vaarallisia bakteereita, kuten salmonellaa.
Näytä koko vastaus

Miksi kanaa ei saa laittaa kylmälle pannulle?

Suomalaisten yleisimmät kokkimokat liittyvät valmistusaikaan ja -lämpötilaan sekä raaka-ainevalintoihin. IS kokosi listan tavallisimmista mokista, joita ruokaa laittaessa tehdään. Oletko tehnyt samoja virheitä kotikeittiössäsi? 1. Mautonta lihaa Liha tulisi aina nostaa kuumalle paistinpannulle, mieluiten sen jälkeen, kun se on ollut 15-20 minuuttia huoneenlämmössä. Jos lihan laittaa pannulle liian kylmänä, lihassyyt eivät mene kiinni ja lihasneste valuu vedeksi pannulle. Lopputulos on harmahtava, vetinen – ja mauton, varoittaa Taina Pirkola, Liha maistuu parhaiten, kun kuumentaa pannun ennen ruskistamista mahdollisimman kuumaksi, jolloin lihan pinta ruskistuu ja maut pysyvät sisällä. Ruskistus tulee tehdä molemmin puolin. Sen jälkeen pannun lämpötilaa voi pienentää lihan kypsennystä varten.2. Pitkä kypsennysaika Esimerkiksi lihapullia ja pihvejä paistaessa kannattaa muistaa olla täyttämättä pannua äärilaitoja myöten. Mitä enemmän pannulla on tavaraa, sitä enemmän pannu viilenee. Jos paistettavaa on paljon, kannattaa suosiolla paistaa raaka-aineet kahdessa osassa. Siten lopputulos on rapeampi ja maukkaampi, Pirkola suosittaa.3. Ylikypsiä kasviksia Me suomalaiset mielellämme kypsennämme kasviksemme ylikypsiksi, tuumaa Pirkola. Hän suosittelee esimerkiksi porkkanoiden kypsentämistä al dente -vaiheeseen, jolloin ruuassa on tallella vielä maku – ja koostumus. Perunoidenkaan ei tarvitse antaa kiehua räjähtämispisteeseen, kypsymisaika pyörii 20 minuutin hujakoilla. Hampaillekin täytyy jäädä tekemistä.4. Liisterimuusia Perunamuusista tulee kuin tapettiliisteriä, jos siihen valitsee perunalajikkeen, joka toimisi paremmin keitinperunana. Nyrkkisääntö on, että jauhoisia perunoita käytetään muusiin, uuniperunaksi sopii hieman kiinteämaltoisempi lajike, jossa on kuitenkin tärkkelystä mukana. Kaikkein kiintein sopii parhaiten keitinperunaksi. Oikeilla valinnoilla saa aikaan oikein hyvän lopputuloksen, Pirkola kannustaa. /> 5. Eri kypsyysasteisia raaka-aineita Esimerkiksi perinteistä lihakeittoa, tai vaikka vihannesvokkia valmistaessa tulee huomioida, että esimerkiksi sipuli tarvitsee vähemmän aikaa kypsyäkseen kuin vaikka lanttu. Raaka-aineet tulisi lisätä keitokseen siten, että kypsymisaikaa tarvitseva lajike saa muhia pisimpään. Ruuan maku on parhaimmillaan kun kaikki raaka-aineet ovat samassa kypsyysasteessa. Näistä kotimaisista kasviksista punajuuri ja lanttu tarvitsevat eniten aikaa.6. Huono hygienia kanan kanssa Kylmäketjusta tulee huolehtia erityisellä tarkkaavaisuudella, kun valmistaa ruokaa kanasta. Samoin, jos kanaa leikkaa leikkuulaudalla, välineet tulee veistä myöten pestä tarkkaan ennen kuin pilkkoo esimerkiksi kasviksia. Vaikka salmonellariski on nykyisin minimaalinen, sen vaara on kuitenkin olemassa, Pirkola huomauttaa. Kanaa ei myöskään sovi säilyttää lämpimässä niin pitkään kuin muita.7. Sinne päin -mittailu Kokenut kotikokki voi lurautella erilaisia raaka-aineita hyvinkin näppituntumalla, sillä hänellä tuo taito on jo kehittynyt. Kokemattomamman kannattaa ehdottomasti mitata kaikki mahdollinen, jotta tekeillä oleva ruoka onnistuisi. Näin etenkin leivonnan kohdalla.8. Lässähtäneet kakut Jos paistaa uunissa kakkua ja erehtyy avaamaan uuninluukun alkuvaiheessa, saa pöytäänsä kuohkean kakkusen sijaan lättänän pannukakun. Luukun kannattaa antaa olla kiinni ainakin ensimmäisen puolen tunnin ajan. Kun lähellä paistoajan loppua näkee, että kakun reunat alkavat irrota vuoasta, sitten sopii avata luukku ja testata puikolla, että vieläkö kakun sisällä on nestettä.9. Klimppikastiketta Toisinaan sitä on vaikea peittää, klimppikastiketta. Yleensä kastike klimppiintyy, kun alkuvaiheessa ei ole riittävästi nestettä. Tässä vaiheessa klimppinen kastike kannattaa valuttaa siivilän läpi. Myös suurimmat klimpit voi painella lusikalla ristikon läpi, eli paseerata, jonka jälkeen ne voi lisätä vielä kastikkeeseen, Pirkola kertoo.10. Vanhoja raaka-aineita Milloin viimeksi tarkistit mausteidesi ja jauhojesi päiväykset? Esimerkiksi maustekaapin perukoilta löytyvät liivatelehdet saattavat tuoda ostosmuistoja yli kymmenen vuoden takaa. Vanhoja mausteita käyttämällä ruuan maku on väistämättä miedompi kuin tuoreilla.11. Ylilyönnit hiivan kanssa Hiivaa kannattaa oikeasti laittaa vain sen verran kuin ohjeessa sanotaan, ellei halua leipomuksistaan syömäkelvottomia tai simastaan alkoholipitoista. Jos ei ole innokas leipoja ja puolikkaan tuorehiivan heittäminen hukkaan harmittaa, se kannattaa ennemmin pakastaa kuin pistää väkisin taikinatiinuun. Jos ei tarvitse tuorehiivaa säännöllisesti, kannattaa käyttää ennemmin kuivahiivaa. Paketeissa annetaan tarkat ohjeet tarvittavasta määrästä.12. Kovat paistolämpötilat Reseptien paistoajat ovat ohjeellisia, oman uunin tunteminen auttaa hahmottamaan paistoajan oikein. Kiertoilmauunin käyttäjän sopii muistaa, että uunin lämpötilan tulisi olla noin 20 astetta vähäisempi kuin resepteissä kerrotaan. Ja paistoaikakin on viitisen minuuttia lyhyempi kuin tavallisella uunilla. Joulun aikaan myös tavallisten uunien käyttäjien kannattaa olla tarkkana erityisesti pipareiden paistamisen kanssa. Sopivan kypsyysasteen ja karrelle palaneen piparin ero voi oikeasti olla minuutti.13. Maustaminen vapaalla kädellä Toisinaan maustaminen onnistuu mutulla, mutta yhtä usein näppituntuma vie myös hakoteille. Jos ei ole ihan varma mausteiden määrästä, kannattaa ehdottomasti maistaa. Keittoihin voi lisätä mausteita vielä myöhemminkin, mutta esimerkiksi lihamurekkeesta on järkevää tehdä pieni koepaistos, jotta tietää, pitääkö mausteita vielä lisätä, Pirkola vinkkaa.14. Liian vähän etukäteisvalmisteluja Kun työpäivän jälkeen saapuu kotiin vatsa huutaen, ruuan soisi valmistuvan nopeasti. Arjen sujuvuuteen voi vaikuttaa valmistelulla: Viikonloppuna voi tehdä ruokaa vähän isompia satseja, joista lämmittämällä pärjää hyvin viikon puoliväliin, Pirkola vinkkaa. Toinen vaihtoehto on valmistella tulevan päivän ruokaa edellisenä iltana esimerkiksi kuorimalla kasvikset ja ruskistamalla lihat valmiiksi. Kuoritut perunat säilyvät vedessä vuorokaudenkin ja porkkanat taas voi pitää kuorittuina jääkaapissa. Arkiruokastressiä voi helpottaa myös suunnittelemalla tulevien päivien ruuat, ja ostokset, etukäteen. Liha tulee nostaa aina kuumalle paistinpannulle. Olisi myös hyvä ettei pannulle ahda liikaa tavaraa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Esimerkiksi lihakeiton ainekset tulisi keittää siten, että pisimmän kypsymisajan vaativa raaka-aine lisätään keitokseen ensimmäiseksi. Kuva: Jukka Lehtinen Hiivan kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos ylimääräistä tuorehiivaa jää, se kannattaa heittää ennemmin pakastimeen säilöön kuin taikinan sekaan. Kuva: IS / Ilkka Mäkinen
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Long Island Ice Tea Resepti?

Mistä tietää että kana on kypsää uunissa?

Paistolämpömittari kertoo totuuden kanan kypsyydestä – Asiantuntija huomauttaa, että ainoa varma tapa kanan kypsyyden selvittämiseen on lihalämpömittarin käyttö. Lämpötila, jonka kanan paksuimman osan kohdalla kertoo varmasti kypsyydestä on 71–74 astetta.
Näytä koko vastaus

Voiko kanaa syödä joka päivä?

Käytännössä muutamaan viikoittaiseen liha-annokseen liitetyt riskit olivat pienehköjä, mutta ne suurentuvat, jos lihaa syö paljon ja säännöllisesti. Lihaa säännöllisesti syövät sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin muita todennäköisemmin, yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa.

Vaikutus havaitaan osin myös eliniässä, mutta riskit eivät ole kovin suuria. Tulosten perusteella riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin suureni 3–7 prosenttia jokaista kahta viikoittaista liha-annosta kohden. Yhteys koski teollisesti prosessoituja lihatuotteita, prosessoimatonta lihaa sekä kanaa, ja se nähtiin keskimäärin 19 vuoden seurannassa.

Käytännössä muutamaan viikoittaiseen liha-annokseen liitetyt riskit olivat pienehköjä, mutta ne suurentuvat, jos lihaa syö paljon ja säännöllisesti. Yhteydet havaittiin myös analyysissa, jossa tarkasteltiin osallistujien riskiä menehtyä seurannan aikana.

  • Riski oli suurempi lihaa ja prosessoitua lihaa syövillä, mutta ei kanaa nauttivilla.
  • Ala ei tässä tutkimuksessa vaikuttanut sairastumisiin tai kuolleisuuteen.
  • Punaisen lihan ja varsinkin prosessoitujen lihatuotteiden terveyshaitat on nähty tutkimuksissa aiemminkin, mutta tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia on usein vaikea verrata.

Nytkin saadut tulokset kannattaa tulkita maltilla. Tutkimuksessa huomioitiin monia taustamuuttujia, mutta ruokavalion lisäksi muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa havaittuihin yhteyksiin. Yksi tällainen seikka on ruoan valmistustapa. Paistettu ja etenkin uppopaistettu ruoka on epäterveellisempää kuin muilla keinoin kypsennetty, mikä saattaa selittää myös kanaan nyt liitetyt sydänriskit.
Näytä koko vastaus

Kumpi on terveellisempää kana vai kalkkuna?

3. Kalkkuna tai kana on terveellisempää, kuin punainen liha – Kuvittelet, että kanassa tai kalkkunassa on merkittävästi vähemmän rasvaa, kuin punaisessa lihassa. Kanan ja kalkkunan rasvapitoisuus riippuu kuitenkin pitkälti tuotteen prosessoinnista, marinadista ja laadusta. Luomutuotettu riistaliha on luultavasti paljon terveellisempää, kuin tyhjiöpakatut ja marinoidut kanankoivet.
Näytä koko vastaus

Voiko broilerin nahan syödä?

2. Siipikarja (nahkoineen) – Lähes kaikki ekspertit ovat yhtä mieltä siitä, että kalkkuna ja kana ovat hyväksi terveydelle. Volek haluaa kuitenkin vielä painotta, että myös nahan syönti on täysin sallittua. Kanan nahkan rasva on hyvin samantapaista kuin naudassakin.
Näytä koko vastaus

Mitä voi laittaa Kanakastikkeeseen?

Kanakastike – Broilerin Paistileike Uunissa Resepti Arkinen kanakastike ei kaipaa erikoisia raaka-aineita. Kanakastikkeen voi tarjota pastan, riisin tai vaikka couscousin sekä keitettyjen kasvisten ja vihersalaatin kanssa.
Näytä koko vastaus

Miten Paista Broilerinfileet?

Pannulla: Paista fileet öljytyllä pannulla miedolla lämmöllä 12-15 minuutin ajan muutaman kerran käännellen. Uunissa: Kuumenna uuni 200-asteeseen ja laita sinne tyhjä uunivuoka 10 minuutiksi. Laita fileet kuumaan uunivuokaan ja paista 12 minuuttia.
Näytä koko vastaus