Contents
Onko Oulussa ilmainen ehkäisy?
Miten toimia välittömästi raiskauksen jälkeen? –
Älä vaihda vaatteita tai peseydy, sillä rikoksentekijästä mahdollisesti jääneet tahrat, karvat ja kuidut ovat tärkeitä todistuskappaleita. Hakeudu lääkäriin, vaikka sinulla ei olisi näkyviä vammoja. Ota yhteyttä poliisiin ja tee rikosilmoitus soittamalla numeroon 112 tai menemällä poliisilaitokselle.
Vaikka tapahtuneesta olisi jo kulunut aikaa tai kyseessä ei ole fyysinen väkivalta, on suositeltavaa hakeutua omaan hyvinvointikeskukseen tarvittavien tutkimusten, mahdollisien seksitautien ja raskauden mahdollisuuden selvittämiseksi sekä kriisiavun tai henkisen tuen järjestämiseksi.
Myös rikosilmoituksen tekeminen on mahdollista ja kannattavaa, vaikka tapahtuneesta olisi kulunut jo aikaa, jotta tekijä saadaan vastuuseen teoistaan. Seksuaalirikoksen vanhentumisajat ovat 10–20 vuotta. Seksuaalirikoksen uhrilla on oikeus maksuttomaan asianajajaan ja tukihenkilöön koko rikosprosessin ajan eli jo rikosilmoituksen tekemiseen on mahdollista saada tukihenkilö mukaan.
Raskauden ehkäisyä saa omasta ja, Muut kuin opiskeluterveydenhuollon asiakkaat voivat varata aikoja raskauden ehkäisyn aloituskäynnille ja kontrollikäynnille, Ajan voi varata myös puhelimitse neuvolan puhelinpalvelusta 08 558 44356, Täytä ja lähetä esitietolomake sähköisesti ennen käynnille tuloasi Omahoidossa.
Opiskeluterveydenhuollon asiakkaat varaavat ajan opiskeluterveydenhuollon ajanvarauksesta, Lue lisää raskauden ehkäisystä tai,16–20-vuotiaiden oululaisten on mahdollista saada maksuttomasti hormonaalista ja ei-hormonaalista ehkäisyä, mukaan lukien pitkäkestoiset ehkäisymenetelmät. Maksutta tarjotaan erikseen sovitut valmisteet sekä kondomeja.
Ehkäisyn lisäksi nuorille tarjotaan seksuaalineuvontaa. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluiden piirissä olevat varaavat ajan oman koulun tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteen terveydenhoitajalle ehkäisyyn ja seksuaalineuvontaan liittyvissä asioissa.
- Ne 16–20-vuotiaiden oululaiset, jotka eivät kuulu koulu- ja opiskeluterveydenhuollon piiriin, varaavat ajan oman hyvinvointikeskusten ehkäisyterveydenhoitajien vastaanotoille.
- Ajanvarauksen voi tehdä joko tai soittamalla neuvolan puhelinpalveluun 08 558 44356,
- Ehkäisyä aloitettaessa terveydenhoitaja kertoo asiakkaalle eri ehkäisyvaihtoehdoista ja pyrkii yhdessä hänen kanssaan löytämään juuri hänelle sopivan vaihtoehdon.
Ennen ehkäisyn aloittamista selvitetään muun muassa hormonaalisen ehkäisyn soveltuvuus. Sopivan ehkäisymuodon löydyttyä tehdään suunnitelma, josta käy ilmi valitun ehkäisymenetelmän seurantakäytännöt. Ensimmäisellä käynnillä asiakas saa mukaansa 3 kuukauden pillerit.2–3 kk aloituksesta sovitaan soittoaika (ja tarvittaessa käynti terveydenhoitajalla), jolloin arvioidaan pillereiden sopivuus ja mahdolliset haittavaikutukset.
- Tämän jälkeen annetaan 6 kk pillerit mukaan.
- Ehkäisyn aloituksen jälkeen ehkäisyvälineitä voi hakea oman hyvinvointikeskuksen ehkäisyterveydenhoitajilta maksuttoman ehkäisyn iltapäivänä joka parillisen viikon tiistai klo 14–16 ilman ajanvarausta.
- Myös lukioiden/koulujen terveydenhoitajat hoitavat maksutonta ehkäisyvalmisteen jakoa erikseen sovittuina aikoina omille asiakkailleen.
Huom. Ehkäisyvälineitä ei jaeta Myllyojan terveysasemalla. Myllyojan asiakkaat voivat hakea ehkäisyvälineitä Kontinkankaan hyvinvointikeskuksesta. Kouluterveydenhoitajat ohjeistavat omien asiakkaidensa hakukäytännöt. Jos harkitset raskauden keskeyttämistä, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan hyvinvointikeskukseen tai terveysasemalle.
Jos haluat keskustella aiheesta ennen päätöksentekoa, ota yhteyttä neuvolan puhelinpalveluun 08 558 44356 keskusteluajan sopimiseksi. Raskauden keskeytys tehdään lääkärin lähetteellä OYS:n Naistentautien poliklinikalla. Lue lisää raskauden keskeytyksestä, Sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja, jotka voivat tarttua, kun kondomia ei käytetä.
Ne siirtyvät ihmisestä toiseen limakalvokosketuksessa, kuten yhdynnässä tai suuseksissä. Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan hyvinvointikeskukseen. Lisätietoa sukupuolitaudeista, : Seksuaaliterveysneuvonta
Näytä koko vastaus
Kauanko reseptin uusiminen kestää?
Reseptien uusiminen
PalveluSipooJulkinen palvelu
Reseptin uusimista voit pyytää terveyskeskuksessa, apteekissa tai Omakanta-verkkopalvelun kautta. Jotta lääkäri voi uusia reseptisi, hänen on tunnettava sairautesi ja muut käyttämäsi lääkkeet. Säännöllisesti käytössä olevan lääkityksesi reseptit uusitaan vuositarkastusten yhteydessä joko lääkärin vastaanotolla tai hoitajan kautta.
Sähköinen resepti on lääkemääräys, jonka lääkäri laatii ja alleki, Reseptien uusinta kestää 8 vuorokautta. Toimita resepti uusittavaksi kaksi viikkoa ennen lääkkeiden loppumista. Muista myös huolehtia, että pysyvästi käytössä olevia lääkkeitä on riittävästi myös loma-aikoina. Jos annat puhelinnumerosi, saat tekstiviestillä tiedon reseptin uusimisesta, kun pyyntö on käsitelty terveydenhuollossa.
Voit myös seurata uusimisen tilannetta Omakannassa. Voit pyytää reseptin uusimista, jos reseptillä on jo ostettu lääkettä. Kaksi vuotta voimassa olevat reseptit voi uusia 28 kuukauden ajan määräyspäivästä alkaen. Muut reseptit voi uusia 16 kuukauden ajan.
Näytä koko vastaus
Onko resepti voimassa?
Voit tarkastella omia reseptitietojasi Omakanta-palvelusta. Omakannasta voit tarkastaa mitä reseptejä sinulle on määrätty, mihin asti reseptisi ovat voimassa ja paljonko resepteissäsi on vielä lääkkeitä jäljellä.
Näytä koko vastaus
Missä Oulussa ei kannata asua?
Tuore tutkimus: Oulussa on 11 huono-osaista kaupunginosaa – eniten kuudesta suurimmasta kaupungista Kaukovainio oli yksi alueista, joka nousi esiin tutkimuksessa. Arkistokuvassa yksi Kaukovainiolla sijaitsevista kerrostaloista. Oulussa on tuoreen tutkimuksen perusteella yhteensä 11 kaupunginosaa, joihin huono-osaisuus on kasautunut. Tulos käy ilmi Turun kaupungin hankkeena tehdystä tutkimuksesta.
Oulussa huono-osaisia kaupunginosia ovat Kaukovainio, Tuira, Taskila-Toppila, Välivainio, Pyykösjärvi-Puolivälinkangas, Rajakylä, Rusko, Martinniemi, Yli-Ii, Ylikiiminki ja vuoden alussa Iihin liittynyt Jakkukylä. Kalevan lukijat äänestivät nyt huono-osaisten kaupunginosien listalle päätyneen viime vuoden toukokuussa.
Tuira sai kaikkiaan 663 ääntä yhteensä noin 11 000 annetusta äänestä. Myös Kaukovainio oli lukijoiden suosiossa ja se sijoittuikin äänestyksessä viidenneksi. Oulu erottui muista kuudesta suurimmasta kaupungista selvästi huono-osaisten kaupunginosien määrällä.
- Seuraavaksi eniten huono-osaisia alueita oli Turussa, jossa niitä oli yhteensä seitsemän.
- Tampereella alueita oli viisi, Helsingissä neljä, Vantaalla yksi ja Espoossa ei yhtään.
- Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala kertoi yllättyneensä tutkimuksen tuloksesta.
- Hän pitää Oulun ongelmana sitä, että kaupungissa on suhteellisen korkea 16 prosentin nuorisotyöttömyys, kun yleinen työttömyysprosentti on 10,8.
Laajalan mukaan asia otetaan esille kaupungin johtoryhmässä heti ensi vuoden alussa. Tutkimuksessa selvisi myös, että huono-osaisilla alueilla asuvat henkilöt kokivat onnettomuutta yhtä usein riippumatta siitä, olivatko he työelämässä vai työttömiä. Onnettomuudella tarkoitetaan tutkimuksessa sitä, että ihmiset kokevat vähäistä onnellisuutta.
Pelkästään vanhempien köyhyys ei riitä ennustamaan lapsen huono-osaisuutta, mutta vanhempien työttömyys, koulupudokkuus ja toimeentulotuen asiakkuus lisäsivät lasten todennäköisyyttä kokea vastaavaa huono-osaisuutta myöhemmin elämässään. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi ylisukupolveutuvan koulupudokkuuden taustalla voi olla se, että vanhemmilta välittyy lapsille arvoja ja asenteita, jotka eivät tue opiskelua. Tutkimuksessa käy myös ilmi, että toimeentulotuen asiakkuus periytyy vahvemmin vanhemmilta lapsille kuin muu huono-osaisuus.
Kaupunginosien huono-osaisuutta tutkiessa otettiin huomioon alueiden työttömyys- ja köyhyysaste sekä kouluttamattomien osuus aikuisväestöstä. Tutkimuksessa hyödynnettiin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemää Alueellista terveys- ja hyvinvointi -kyselyä vuosilta 2012-2015 sekä THL:n Youth Trajectories -rekisteriaineistoa, joka kattaa neljänneksen vuosina 1980-1986 syntyneistä henkilöistä.
Näytä koko vastaus
Voiko lääkäri kirjoittaa reseptin puhelimitse?
Sähköisellä lääkemääräyksellä tarkoitetaan tietojenkäsittelylaitteella laadittua lääkemääräystä, joka siirretään tietoverkkoja käyttäen Kelan ylläpitämään keskitettyyn valtakunnalliseen tietokantaan (Reseptikeskus). Se sisältää kaikki sähköiset lääkemääräykset ja apteekkien niihin tekemät toimitusmerkinnät.
Lääkemääräyksen laadittuaan lääkkeen määrääjä tulostaa potilaalle potilasohjeen, joka sisältää samat tiedot kuin hänelle tehty lääkemääräys. Potilaan mennessä apteekkiin farmaseutti tai proviisori hakee verkkoyhteyttä käyttäen potilaalle laaditut lääkemääräykset Reseptikeskuksesta ja luovuttaa potilaalle lääkkeet.
Lääkemääräys on laadittava pääsääntöisesti aina sähköisesti. Paperilomakkeella tai puhelimitse sen voi antaa silloin, jos sähköinen määrääminen ei ole teknisen häiriön vuoksi mahdollista tai lääkehoidon tarve on kiireellinen eikä lääkemääräystä voi olosuhteiden poikkeuksellisuuden vuoksi tai muusta erityisestä syystä laatia sähköisesti.
- Paperilla lääkemääräys laaditaan myös silloin, kun kyseessä on pro auctore -lääkemääräys, erityislupavalmiste (valmisteella ei ole myyntilupaa, kulutukseen luovutus Fimean erityisluvalla) tai lääkkeellinen kaasu, joita ei vielä toistaiseksi voi määrätä sähköisellä lääkemääräyksellä.
- Paperilomakkeelle laaditussa lääkemääräyksessä ja puhelinmääräyksessä on aina perusteltava, miksi lääkemääräystä ei ole laadittu sähköisesti.
Apteekki tallentaa lääkettä toimittaessaan paperilomakkeelle laaditun lääkemääräyksen Reseptikeskukseen. Lääkäri voi korjata Reseptikeskuksessa olevaa potilaansa virheellistä lääkemääräystä, mitätöidä lääkemääräyksen, uudistaa sen tai estää uudistamisen.
- Toimittamattoman tai osittain toimitetun lääkemääräyksen voi mitätöidä vain potilaan suostumuksella, paitsi jos lääkemääräys on laadittu potilaan tarkoituksellisesti antamien virheellisten tietojen perusteella tai pakottamalla.
- Lääkkeen määrääjä tarvitsee henkilökohtaisen terveydenhuollon ammattikortin voidakseen laatia lääkemääräyksiä.
Henkilökohtaisen ammattikortin avulla varmistetaan lääkkeenmäärääjän henkilöllisyys, hänen oikeutensa määrätä lääkkeitä ja tuotetaan sähköinen allekirjoitus lääkemääräykseen. Tietojärjestelmä tarkistaa samalla automaattisesti myös lääkkeenmäärääjän oikeuksissa mahdollisesti olevat rajoitukset.
Näytä koko vastaus
Milloin lääkäri voi hylätä reseptin Uudistamispyynnön?
Reseptiin, jonka uudistamispyyntö on vanhentunut, voidaan tehdä uusi uudistamispyyntö. Lääkäri voi joko hyväksyä, hylätä tai palauttaa uudistamispyynnön. Kun hän hyväksyy pyynnön, hän kirjoittaa uuden reseptin vanhan reseptin pohjalta ja lähettää sen Reseptikeskukseen.
Näytä koko vastaus
Paljonko maksaa reseptin uusiminen apteekissa?
Reseptin uusimisen hinta apteekissa – Uusimispyyntö apteekin kautta maksaa 3 € / resepti, yhteensä enintään 12 € / kaikki samalla käyntikerralla tehtävät uusintapyynnöt. Avainasiakkaanamme palvelun hinta on 2 € / resepti, yhteensä enintään 8 € / kaikki samalla käyntikerralla tehtävät uusintapyynnöt.
Omat sähköiset reseptisi voit tarkistaa verkossa Omakanta -palvelusta. Resepti tarvitaan aina, kun ostat reseptilääkkeitä. On myös mahdollista tilata reseptilääkkeet netistä, verkkoapteekin kautta. Tällöin voimme toimittaa lääkkeet myös helposti haettavaksi, joka toimii kuten postin pakettiautomaatti.
Kun käyt apteekissa, saat reseptilääkkeet nopeasti perinteiseen tapaan – ota itsellesi vuoronumero ja tule palveltavaksi reseptilääkkeiden tiskille! : Reseptin uusiminen – Tesoman apteekki
Näytä koko vastaus
Voiko lääkäri määrätä reseptin itselleen?
Laillistetulla lääkärillä on oikeus määrätä apteekista lääkkeitä ihmiselle, myös itselleen, lääkinnällistä tai lääketieteellistä tarkoitusta varten ja pro auctore -määräyksellä ammattinsa harjoittamiseen. Tilapäisesti lääkärin tehtävässä toimivalla lääketieteen opiskelijalla on oikeus määrätä lääkkeitä vain kyseisessä tehtävässä hoitamilleen potilaille.
- Laillistetulla hammaslääkärillä on oikeus määrätä apteekista lääkkeitä hammaslääkinnällistä tai hammaslääketieteellistä tarkoitusta varten ja pro auctore-määräyksellä ammattinsa harjoittamiseen.
- Peruskoulutuksen jälkeistä käytännön palvelua suorittavalla hammaslääkärillä ei ole oikeutta hankkia lääkkeitä pro auctore -lääkemääräyksellä.
Tilapäisesti hammaslääkärin tehtävässä toimivalla hammaslääketieteen opiskelijalla on oikeus määrätä lääkkeitä vain kyseisessä tehtävässä hoitamilleen potilaille. Hammaslääkärillä on oikeus määrätä huumausainelääkkeiksi luettavia lääkevalmisteita samalla kerralla enintään kymmenen jakeluyksikköä.
Muu kuin erikoishammaslääkäri saa määrätä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä enintään pienimmän myyntiluvallisen pakkauksen. Suomalaisessa oppilaitoksessa opiskelevilla lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoilla on oikeus toimia tilapäisesti lääkärin ammatissa, kun he ovat suorittaneet asetuksessa määritellyt vaadittavat opinnot ( opiskelijan toimiminen terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä, valvira.fi).
Opiskelijalle on asetuksen mukaan nimettävä kirjallisesti ohjaaja, joka on oikeutettu itsenäisesti harjoittamaan lääkärin tai hammaslääkärin ammattia. Ohjaaja valvoo myös opiskelijan lääkkeen määräämistä. Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoilla on suppeampi oikeus määrätä lääkkeitä kuin laillistetuilla lääkäreillä tai hammaslääkäreillä.
Opiskelijat saavat määrätä lääkkeitä vain tehtävässään hoitamilleen potilaille. Opiskelija ei näin ollen saa määrätä lääkkeitä esimerkiksi itselleen tai perheenjäsenilleen. Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijan tulee merkitä laatimaansa lääkemääräykseen hoitamansa virka, toimi tai tehtävä ja toimipaikka (toimipaikan nimi ja paikkakunta), jos nämä tiedot eivät ilmene lääkemääräyksestä ilman erillistä merkintää.
Toimiessaan tilapäisesti ammatissaan lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelija tarvitsee henkilökohtaisen terveydenhuollon ammattikortin voidakseen laatia lääkemääräyksiä. Kaikki lääkemääräykset joitain poikkeustilanteita lukuun ottamatta laaditaan sähköisesti.
- Henkilökohtaisen ammattikortin avulla varmistetaan lääkkeenmäärääjän henkilöllisyys, hänen oikeutensa määrätä lääkkeitä ja tuotetaan sähköinen allekirjoitus.
- Terveydenhuollon ammattikorttia haetaan Digi- ja väestötietovirastolta (Kts.
- Myös Sähköinen lääkemääräys, valvira.fi).
- Terveydenhuollon ammattikortin saaminen edellyttää, että hakija on rekisteröity Valviran ylläpitämään terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki).
Valvira merkitsee Terhikki-rekisteriin ne lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat, jotka yliopiston ilmoittamien suoritusmerkintöjen perusteella ovat suorittaneet asetuksessa määritellyt vaadittavat opinnot ja voivat siten toimia tilapäisesti kyseisen laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä.
Näytä koko vastaus
Miksi lääkäri ei uusi reseptiä?
Kommentti 16.10.2019 08.30 Voisiko reseptikeskuksen ohjelmoida niin, että reseptejä voi lähettää uusittavaksi vain sinne, mistä ne on alun perin kirjoitettu? Janne Laaksonen Vielä kymmenen vuotta sitten potilaat toivat paperiset reseptinsä terveyskeskukseen uusittavaksi. Kun perushoitaja luukulla vastaanotti reseptit, hän samalla kyseli, mikä lääkkeistä on käytössä ja millä annoksella, ja mikä lääkkeistä pitäisi uusia.
Reseptipino odotti lääkärin lokerossa, ja lähes joka reseptin päällä oli keltainen liimalappu kertomassa lääkkeen todellisen käytön. Lääkäri uusi pinon tarvittaessa sairauskertomusta selaten, ja pino siirtyi tekstinkäsittelijälle, joka kirjasi uusitut reseptit sairauskertomukseen. Nykyään potilas voi lähettää reseptinsä uusittavaksi terveyskeskukseen kirjautumalla kotonaan Kanta-palveluun tai pyytämällä apteekkia lähettämään sähköisen uusintapyynnön.
Reseptin uusintapyyntöä ei voi lähettää yksityislääkäreille eikä julkiseen erikoissairaanhoitoon, vaan ainoastaan terveyskeskukseen. Terveyskeskuslääkärin aikaa kuluu työhön, jota ei pitäisi olla ollenkaan. Uusittavan reseptin avattuaan lääkäri lähtee kahlaamaan sairauskertomusta selvittääkseen, mikä oli lääkkeen indikaatio, kun se oli määrätty.
- Liian usein käy ilmi, että lääkettä ei ollut alkuunkaan määrätty terveyskeskuksesta.
- Jos se oli määrätty terveyskeskuksesta, sitten rämpimään, josko löytyisi tietoa siitä, onko lääke enää ajankohtainen.
- Un tietoa ei löydy, lääkäri palauttaa tai mitätöi reseptin.
- Parhaassa tietojärjestelmässä potilaalle lähtee lääkärin viesti, että reseptiä ei uusittu, koska terveyskeskuksessa ei ole tietoa potilaan nykyisestä terveydentilasta.
Heikoissa tietojärjestelmissä potilaalle menee viesti ainoastaan uusimatta jätetystä reseptistä. Terveyskeskuslääkärin aikaa kuluu työhön, jota ei pitäisi olla ollenkaan. Voisiko reseptikeskuksen ohjelmoida niin, että reseptejä voi lähettää uusittavaksi vain sinne, mistä ne on alun perin kirjoitettu? Ja vain siten, että uusintapyyntöön liittyy aina potilaan tai omaisen ilmaisema käsitys lääkkeen annostuksesta ja käyttötarkoituksesta.
Erikoissairaanhoidon jatkohoidoissa reseptit voisi lähettää uusittavaksi siihen paikkaan, jonne epikriisikin on lähetetty. Keskikokoisessa terveyskeskuksessamme jokaiselle vastaanoton lääkärille tulee noin 30 reseptin uusintapyyntöä päivässä. Jos yhden reseptin käsittelyyn sairauskertomuksen selailuineen kuluu kolme minuuttia ja vaikka neljäsosa näistä on sellaisia, jotka päätyvät palautettavaksi tai mitätöitäväksi, lääkärikuntamme työaikaa haaskataan yhden lääkärin työpäivän verran joka päivä.
Voisiko reseptikeskusta korjata? Näin saisimme yhden terveyskeskuslääkärin lisää potilastyöhön. Terveyskeskuksen tarkoitus on edistää väestön terveyttä ja hoitaa sairauksia. Jos lääkäri joutuu tekemään työtä, joka ei tuota minkäänlaista terveyshyötyä, ei terveyskeskus toimi ja lääkärit pakenevat.
Näytä koko vastaus
Käykö suomalainen resepti Kreikassa?
Mikä on “lääkemääräys ulkomailla ostoa varten”? – Lääkemääräys ulkomailla ostoa varten on paperinen resepti, jolla voit ostaa lääkkeitä toisesta EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä, Et voi tulostaa lääkemääräystä itse esimerkiksi Omakannasta, vaan saat sen tulosteena lääkäriltä. Et voi myöskään käyttää tätä ulkomaille tarkoitettua reseptiä Suomessa.
Näytä koko vastaus
Onko lääke halvempi reseptillä?
1. Miksi apteekissa tullaan kysymään “miten voin auttaa?”? Fimean “Määräys lääkkeiden toimittamisesta (PDF)” velvoittaa apteekin farmaseuttista henkilökuntaa antamaan lääkeneuvontaa myös apteekin itsehoito- ja palveluvalintaosastoilla.” Lisäksi apteekkitoiminnan eettisissä ohjeissa mainitaan, että “apteekkihenkilökunta edistää ammatissaan lääkkeiden oikeaa ja turvallista käyttöä ja pyrkii estämään lääkkeiden tahallista väärinkäyttöä.” Muista, että hyvät neuvot tulevat kaupan päälle! 2.
- Miksi kaikki apteekin työntekijät eivät saa kertoa lääkkeistä? Vain apteekin farmaseuttisella henkilökunnalla eli farmaseuteilla ja proviisoreilla on oikeus antaa lääkeneuvontaa ja toimittaa reseptilääkkeitä.
- Farmaseutin tutkintotaso on alempi korkeakoulututkinto yliopistossa (kolme vuotta) ja proviisorin ylempi korkeakoulututkinto (viisi vuotta).
Lääkeneuvontaa itsehoitolääkkeistä saavat antaa myös farmasian opiskelijat ja farmanomit. Lue lisää farmasian ja lääkealan opiskelusta esimerkiksi täältä ja täältä,3. Miksi reseptillä määrätty lääke tulee joskus ilman reseptiä ostettuna halvemmaksi? Itsehoitolääkkeitä voidaan määrätä reseptillä esimerkiksi jos asiakkaalla on vakuutus, joka korvaa lääkkeen.
Jos itsehoitolääkkeeseen ei ole reseptiä, vakuutus ei yleensä korvaa lääkettä. Joistakin itsehoitolääkkeistä saa myös reseptillä Kela-korvauksen, ja siten lääkkeen ostaminen reseptillä on asiakkaalle halvempaa. On myös tilanteita, jolloin ei Kela-korvattava lääke on määrätty reseptillä. Jos lääkkeen ostaa reseptillä, lääkkeen hintaan lisätään reseptin toimitusmaksu 2,39 € eikä lääkkeestä tule Kela-korvausta.
Tällöin lääkkeen hinta on siis asiakkaalle 2,39 € kalliimpi kuin ilman reseptiä ostettuna.4. Miten on mahdollista muistaa ulkoa niin paljon tietoa lääkkeistä? Monet uudet lääkkeet syntyvät vanhojen lääkkeiden pohjalta. Kun kerran opettelee yleisimpien lääkkeiden vaikutustavat, pääsee jo pitkälle.
- Esimerkiksi kolesterolilääkeryhmään nimeltä statiinit kuuluvat mm.
- Atorvastatiini, rosuvastatiini ja simvastatiini.
- Näillä kaikilla lääkkeillä on sama vaikutustapa elimistössä.
- Lääkkeet voivat erota esimerkiksi tehossa (kuinka tehokkaasti kolesteroli laskee) ja haittavaikutuksien määrässä tai esiintyvyydessä.5.
Miksi lääkkeiden toimittaminen kestää joskus kauan? Reseptilääkkeen toimittamiseen liittyy monta “näkymätöntä” vaihetta. Kyse ei ole siis vain tietokoneen naputtelusta, vaan toimitukseen liittyy mm. asiakkaan lääkitysturvallisuuteen ja Kela-korvaukseen liittyviä vaiheita.
Jokaisen lääkkeen kohdalla farmaseutti käy läpi lääkkeen annostelun ja ottoajankohdan. Lapsille määrättyjen lääkkeiden annosteluohjeet pitää tarkistaa erityisen huolellisesti esimerkiksi painokilojen tai iän mukaan. Farmaseutti arvioi milloin hänen pitää olla yhteydessä lääkäriin esimerkiksi reseptin annostusohjeen epäselvyyden tai lääkkeiden yhteisvaikutuksen vuoksi.
Näiden lisäksi farmaseutti noudattaa esimerkiksi Fimean määräyksiä lääkkeiden toimittamisesta (PDF), hintaneuvonnasta ja lääkevaihdosta sekä Kelan ohjeita esimerkiksi kerralla Kela-korvattavista lääkemääristä, Mitä muuta haluaisit tietää farmaseutin työstä? Jatketaan keskustelua apteekin Facebook-sivuilla !
Näytä koko vastaus
Saako apteekki kieltäytyä myymästä Reseptilääkettä?
Apteekkitoiminnan eettiset ohjeet ovat Suomen Apteekkariliiton ja Suomen Farmasialiiton hyväksymä julkilausuma niistä arvoista, joiden varaan suomalainen apteekkitoiminta rakentuu. Apteekit toimivat asiakkaiden parhaaksi ja vastaavat yhteiskunnan tarpeisiin osana terveydenhuoltoa.
Ohjeiden tarkoituksena on tukea apteekkihenkilökuntaa työssä kohtaamiensa eettisten ongelmatilanteiden ratkaisemisessa ja päätöksenteossa. I Apteekkien tehtävä on huolehtia laadukkaasta lääkehuollosta, edistää rationaalista lääkehoitoa ja tukea lääkehoitojen onnistumista sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä.
Apteekki turvaa omalta osaltaan lääkkeiden saatavuuden väestölle, huolehtii turvallisesta, tehokkaasta ja taloudellisesta lääkehuollosta sekä tarjoaa korkeatasoista lääkkeisiin, lääkehoitoihin ja terveyden edistämiseen liittyvää neuvontaa ja palveluja.
- Apteekeissa on hyvät ammatilliset toimintatavat ja niissä toimitaan lakien, asetusten ja viranomaismääräysten ja –ohjeiden mukaan.
- Lääkkeitä toimitettaessa varmistutaan siitä, että asiakas on selvillä hankkimiensa lääkkeiden oikeasta ja turvallisesta käytöstä, huomioiden asiakkaan lääkehoidon kokonaisuus, sairaudet ja ikä.
Lääkeneuvonnan lisäksi ohjataan ja kannustetaan oman terveyden hoitamiseen. Apteekissa tunnistetaan lääkitykseen liittyviä riskitekijöitä. Toiminnan tavoitteena on turvallisen lääkehoidon varmistaminen. II Apteekkihenkilökunta toimii asiakkaan parhaaksi Apteekkihenkilökunta toimii ammatillisen osaamisen ja kokemuksen tuoman asiantuntemuksen avulla asiakkaan parhaaksi.
- Toiminnan perusteena on hoidon tarve, terveyttä edistävät tavoitteet ja asiakkaan hyvinvointi.
- Asiakkaan kanssa keskustellaan turvallisen lääkehoidon onnistumisen edellytyksistä ja neuvotaan lääkevalmisteiden hinnoista sekä Kela-korvauksista edullisimpien vaihtoehtojen löytämiseksi.
- Apteekki huolehtii alueensa väestön apteekkipalvelujen riittävästä saavutettavuudesta.
Apteekin velvoite on huolehtia lääkkeiden saatavuudesta myös erityis- ja poikkeustilanteissa. III Farmasian ammattilaisten toiminta pohjautuu farmasian ja muun terveydenhuollon yleisesti hyväksyttyihin periaatteisiin. Apteekissa työskentelevät apteekkarit, proviisorit ja farmaseutit ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä.
- Ammatillinen tieto ja osaaminen ovat kaiken toiminnan perusta ja sopusoinnussa sekä farmasian että muun terveydenhuollon tavoitteiden kanssa.
- Ihmisiä ei ohjata tarpeettomaan lääkkeiden tai muiden apteekkituotteiden tai -palvelujen käyttöön.
- Apteekit toimivat yhteistyössä asiakkaan parhaaksi ja pyrkivät säilyttämään alan sisäisen eheyden.
Omassa tai muun terveydenhuollon toiminnassa tapahtuneet lääkityspoikkeamat käsitellään rakentavasti, samalla kuitenkin avoimesti ja asiakkaan oikeuksia kunnioittaen. IV Apteekkihenkilökunta kunnioittaa asiakkaan valinnanvapautta ja kohtelee asiakkaita tasa-arvoisesti.
Asiakkaan vapautta valita lääkkeensä ja vaihtoehtoiset hoitomuodot kunnioitetaan turvallisuusnäkökulma huomioiden. Apteekkihenkilökunnalla on vastuu siitä, että asiakkaalla on riittävät tiedot valintansa tueksi. Farmaseuttinen henkilökunta voi ammatillisen harkinnan perusteella kieltäytyä myymästä asiakkaan pyytämää valmistetta, kun sen käyttö ei ole turvallista eikä terveydenhuollon tavoitteiden kannalta perusteltua.
Farmaseuttinen henkilökunta pyrkii varmistumaan siitä, että heikommassa asemassa olevan oikeus saada asianmukaista lääkehoitoa ei vaarannu hänen puolestaan asioivan henkilön vakaumuksen tai toiminnan vuoksi. Kaikkia asiakkaita kohdellaan tasa-arvoisesti, kuunnellen ja heidän ihmisarvoaan kunnioittaen.
V Apteekkihenkilökunta ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan voidakseen toimia asiakkaan ja terveydenhuollon edun mukaisesti. Jokaisen apteekissa työskentelevän henkilökohtainen ammatillinen velvoite on osaamisen ylläpitäminen. Osaamisen kehittämisen velvoite koskee sekä työnantajaa että työntekijää. Ammattitaitoon kuuluu oman osaamisen ja sen rajojen tunnistaminen ja tarvittaessa asiakkaan ohjaaminen sille ammattilaiselle tai taholle, joka pystyy häntä parhaiten auttamaan.
Moniammatillista yhteistyötä tehdään asiakkaan parhaaksi. Kaikkien osaamista arvostetaan omissa tehtävissään. VI Apteekin tuote- ja palveluvalikoima tukee apteekin tehtävää osana terveydenhuoltoa. Apteekin valikoimaan kuuluu vain laadukkaita ja turvallisia tuotteita.
Tuote- ja palveluvalikoima kuvastaa sitä asiantuntemusta, millä apteekit hoitavat yhteiskunnallista tehtäväänsä väes-tön lääkehuollon toimeenpanijana sekä asiakkaiden terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitäjänä ja edistäjänä. Apteekkari vastaa apteekin tuote- ja palveluvalikoimasta huomioiden asiakkaiden tarpeet, henkilöstön ja yhteistyötahojen, kuten muun terveydenhuollon toiveet, sekä yhteiskunnalliset tavoitteet rationaalisen lääkehoidon edistämiseksi.
VII Apteekkihenkilökunta toimii yhteistyössä muun sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan ja viranomaisten kanssa asiakkaiden parhaaksi. Apteekkihenkilökunta osallistuu aktiivisesti lääke- ja lääkitysturvallisuuden, rationaalisen lääkehoidon, sekä terveyden edistämisen päämäärien toteuttamiseen.
Näihin päämääriin pyri-tään tiiviissä yhteistyössä muiden sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa. Apteekin farmaseuttinen henkilökunta osallistuu lääkehoidon vaikutusten seurantaan, sekä ongelmien tunnistamiseen ja ratkaisemiseen. Farmaseuttinen henkilökunta osallistuu myös lääkehoidon kokonaisuuden arviointiin ja tarjoaa lääkärille tietoa ja perusteltuja ehdotuksia päätöksenteon tueksi.
VIII Apteekkihenkilökunta toimii vastuullisesti ja ylläpitää toiminnallaan alansa arvostusta ja luottamusta yhteiskunnassa. Apteekkitoiminta perustuu terveydenhuollon tavoitteisiin ja arvoihin, näyttöön perustuvaan tieteeseen ja jatkuvuuteen. Apteekkihenkilökunta huolehtii siitä, että apteekin perustehtävä alueen lääkehuollosta vastaavana terveydenhuollon toimipisteenä säilyy selkeänä.
- Apteekit uudistuvat muun yhteiskunnan mukana asiakkaiden ja yhteiskunnan tarpeiden pohjalta.
- Muutoksissa tulee vaalia ammatillisesti ja eettisesti korkeatasoisen apteekkitoiminnan periaatteita.
- Apteekin toimitilat, julkaisut, verkossa tapahtuva palvelu ja näkyvyys sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa ilmentävät kaikki apteekkitoimintaa.
Kaiken viestinnän tulee olla linjassa apteekkeja kohtaan osoitetun luottamuksen kanssa. Apteekkitoiminnassa huomioidaan yhteiskuntavastuu. Apteekissa noudatetaan hyviä markkinointitapoja ja asiallisia kilpailukeinoja. IX Farmaseuttinen henkilökunta edistää lääkkeiden oikeaa ja turvallista käyttöä ja pyrkii ehkäisemään niiden väärinkäyttöä.
- Farmaseuttisen henkilökunnan lääkeneuvonta on luotettavaa, tarkkaa, ymmärrettävää ja riippumatonta.
- Neuvontaa annetaan asiakkaan tarpeiden perusteella, jotta varmistutaan lääkkeiden oikeasta ja turvallisesta käytöstä.
- Asiakasta rohkaistaan kysymään lääkitykseen liittyvistä asioista.
- Neuvonnasta huolehditaan kaikissa apteekin palvelukanavissa.
Apteekkihenkilökunta ei myy lääkkeitä tai muita tuotteita asiakkaalle, jonka epäillään hankkivan niitä tahalliseen väärinkäyttöön. X Apteekkihenkilökunta pitää salassa ne asiat, joita se on ammatissa toimiessaan kuullut ja nähnyt. Apteekkihenkilökunta on velvollinen pitämään salassa asiakkaan sairautta, lääkehoitoa tai muita henkilökohtaisia asioita koskevat tiedot, ellei asiakas ole antanut suostumustaan tietojen välittämiseen.
- Apteekin toimitilojen tulee olla tarkoituksenmukaisia siten, että niissä on mahdollisuus yksilölliseen ja luottamukselliseen asiointiin.
- Apteekkihenkilökunnan kesken asiakkaan lääkehoidosta ja siihen liittyvistä seikoista keskus-tellaan harkiten ja vain silloin, kun asiakkaan etu ja asioiden joustava hoitaminen sitä edellyttävät.
Apteekkihenkilökunta käyttää apteekissa olevia, asiakkaan lääkitystä koskevia tietoja ainoastaan hoidon kannalta tarpeellisten tarkistusten ja selvitysten tekemiseen. Apteekkihenkilökunnan tulee tunnistaa tilanteet, joihin on tarpeellista puuttua henkilön turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi. Apteekkitoiminnan eettiset ohjeet ruotsiksi (pdf) >
Näytä koko vastaus
Onko Oulussa turvallista?
Oulu on luokiteltu turvalliseksi kohteeksi. Oulun yleinen turvallisuusindeksi on 69/100, joka on heikompi kuin Suomen kaupunkien keskiarvo on 74/100. Korkeampi luku tarkoittaa matkaajalle yleisesti turvallisempaa matkakohdetta.
Näytä koko vastaus
Mikä haisee Oulussa?
Hajut poikivat vilkkaan keskustelun – Keskustelu hajuhaitoista on käynyt kiivaana erityisesti sosiaalisessa mediassa, ja valituksia on tehty myös ely-keskukselle. Valitusten mukaan hajuhaittojen kyytipoikana on tullut myös kurkun ärsytystä ja päänsärkyä.
- Ävimme kysymässä aiheesta myös alueen asukkailta.
- Veera Veikkolainen.
- Uva: Timo Nykyri / Yle Veera Veikkolainen kertoo, että kunnon hajuja on tupsahdellut tehtaasta aina silloin tällöin.
- Välillä tupruttaa ihan sisälle asti.
- Riitta Saaranen.
- Uva: Risto Degerman / Yle Tehtaan naapurissa asuva Riitta Saaranen sanoo elävänsä siinä toivossa, että ongelma ratkeaa, vaikka hajujen leviäminen yllättikin.
– En minä vielä ole kuitenkaan hermostunut, hän sanoo. Linnea Saaranen. Kuva: Risto Degerman / Yle Saarasen kanssa kävelylenkillä ollut Linnea Saaranen asuu hiukan kauempana tehtaasta. Hajut ovat tulleet hänellekin tutuiksi, vaikkei niitä kovin usein olekaan hänen kotinsa suuntaan levinnyt.
Yksi yö on jäänyt Saarasen mieleen. – Se oli niin paha haju, että minun piti panna nenä peiton alle, ja minä mietin, miten voi olla noin paha haju. Mikko Mustonen. Kuva: Risto Degerman / Yle Muutaman kilometrin päässä Lintulan kaupunginosassa asuva Mikko Mustonen muistaa hyvin myös vanhan “perinteisen” Oulun hajun, joka aiempina vuosina piinasi kaupunkilaisia.
– Kyllä se 70-luvulla haisi raha Lintulassakin, mutta nyt on ollut monia vuosia, ettei ole ollut hajuhaittoja, Mustonen sanoo. Viime aikoina on tehtaalta tuttuja hajuja riittänyt hänen mukaansa Lintulaankin asti. – Nyt on jotain erilaista ilmassa, kun haisee niin pahalle.
Näytä koko vastaus
Onko Oulussa pehmeä vesi?
Veden kovuus ja pH – Veden kovuus Veden kovuus kuvaa veden sisältämien kalsium- ja magnesiumsuolojenmäärää. Vesilähteiden ja määperän vaihtelevuuden vuoksi veden kovuus vaihtelee Oulun alueella. Kanta-Oulussa vesi on pehmeää. Pohjavesialueilla vesi on hyvin pehmeää, paitsi Oulunsalossa, jossa vesi on keskikovaa.
Alue | pH | Kovuus | Kovuus a) | Luokitus |
Oulu | 8,6 | 0,77 | 4,3 | Pehmeä |
Oulunsalo | 7.8 | 1,26 | 7,1 | Keskikova |
Haukipudas | 7.4 | 0,48 | 2,7 | Pehmeä |
Kiiminki | 7.2 | 0,58 | 3,3 | Pehmeä |
Ylikiiminki | 7.0 | 0,38 | 2,1 | Hyvin pehmeä |
Yli-Ii | 7.4 | 0,34 | 1,9 | Hyvin pehmeä |
Onko Oulussa susia?
Oulussa on havaittu suden jälkiä. Asukkaita havainnot huolettavat, mutta tutkijan mukaan sudet poistuvat yleensä nopeasti asutuksen läheisyydestä. Maikkulan pelloilta Oulusta löydettiin suden jäljet keskiviikkona. Noin seitsemän kilometrin päässä keskustasta Maikkulassa asuva Pekka Pikkujämsä heräsi keskiviikon vastaisena yönä pihalla häkissä olevan koiran metelöintiin. Ulkona ei näkynyt mitään, mutta aamulla Maikkulan kartanosta soitettiin, että pihapiiristä oli löytynyt suden tassunjälkiä.
- Susi oli tullut noin sadan metrin päähän koirahäkistä ja palannut sitten omia jälkiään pitkin takaisin, Pikkujämsä kertoo.
- Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Samuli Heikkinen vahvistaa, että kyseiset jäljet olivat suden jättämiä.
- Yseessä lienee nuori yksilö, joka ei vielä ole löytänyt omaa reviiriään.
Se on tuskin jäänyt pitkäksi aikaa alueelle, vaan lähtenyt omille reiteilleen. Oulu ei ole tyypillistä susialuetta, mutta kyllä näitä havaintoja silloin tällöin tulee. Tälle talvelle tämä on ensimmäinen.
Näytä koko vastaus
Missä kunnissa ilmainen ehkäisy?
Suomen kunnista vain alle puolet tarjoaa maksutonta ehkäisyä nuorille. Moreenimedian teettämän kyselyn mukaan vastanneista lähes kaikki toivoivat maksuttoman ehkäisyn palveluita jokaiseen kuntaan. Ehkäisyvälineet voivat olla esimerkiksi kondomeja, ehkäisypillereitä tai -kierukoita.
- Maksuttoman ehkäisyn vaihteleva tarjonta kuntien välillä asettaa nuoret epätasa-arvoiseen asemaan.
- Väestöliiton palvelupäällikkö Maria Nikunlaaksolla on vahva viesti siitä, ettei seksuaaliterveydestä huolehtiminen saisi olla kiinni asuinkunnasta tai nuoren ja hänen vanhempiensa varallisuudesta.
- Moreenimedian kyselyyn vastanneista lähes puolella ei ole tai ole ollut mahdollisuutta maksuttomaan ehkäisyyn kotikunnassaan.
Kuitenkin 80 prosenttia vastanneista käyttäisi maksutonta ehkäisyä, jos siihen olisi mahdollisuus. Maksuttoman ehkäisyn positiivisista vaikutuksista on kattavasti tutkimusnäyttöä, mistä kertovat esimerkiksi aborttien määrien ja seksitautien väheneminen kunnissa.
Suomen 311 kunnasta 137 tarjoaa nuorille (noin 16-25 vuotialle) maksutonta ehkäisyä. Kyselyyn vastasi 57 henkilöä ja se julkaistiin Tampereen yliopiston Intranetissä marraskuussa 2021. Vastanneista 26 prosenttia oli käyttänyt maksuttoman ehkäisyn palveluita.44 prosenttia vastanneista kertoi, ettei heidän kotikunnassaan ole tai ole ollut mahdollisuutta ilmaiseen ehkäisyyn.81 prosenttia vastanneista hyödyntäisi ilmaista ehkäisyä, jos siihen olisi mahdollisuus. Lähes kaikki vastanneet toivoivat jokaiseen kuntaan maksutonta ehkäisyä nuorille.
Saako Ehkäisykapselin ilmaiseksi?
Nuorten Helsinki Terveys ja hyvinvointi Keho ja hyvä olo Seksi ja seksuaalisuus Ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille
Ilmaisia ehkäisyvälineitä saat muun muassa oman oppilaitoksesi terveydenhoitajalta ja terveysasemilta. Helsingissä alle 25-vuotiaat nuoret voivat saada ilmaiseksi ehkäisyvälineitä raskauden ja seksitautien ehkäisyyn. Jos tarvitset raskaudenehkäisyä, ota yhteyttää oman lukiosi tai ammattioppilaitoksesi terveydenhoitajaan tai omaan terveysasemaasi.
Terveydenhoitajan kanssa voit jutella sinulle sopivimmasta ehkäisymenetelmästä. Lue lisää ehkäisymenetelmistä ehkäisyneuvonnan sivuilta, Raskauden ehkäisyä tarvitseville nuorille Helsinki tarjoaa ilmaiset ehkäisypillerit tai ehkäisyrenkaan vuodeksi. Jos haluat ottaa käyttöösi kupari- tai hormonikierukan tai ehkäisyimplantaatin, saat sen ilmaiseksi 25-vuotiaaksi saakka.
Lue lisää ilmaisesta ehkäisystä alle 25-vuotiaille ehkäisyneuvonnan sivuilta, Kaikkien seksiä harrastavien pitää huolehtia seksitautien ehkäisystä. Seksitautien ehkäisyyn Helsingin kaupunki jakaa ilmaisia kondomeja terveydenhuollon yksiköissä. Ehkäisy kuuluu kaikille, vaikka omassa suhteessasi raskauden riskiä ei olisikaan (esimerkiksi miesparit ja naisparit).
Näytä koko vastaus
Onko Ehkäisyneuvola ilmainen?
Palveluajat – ma–to 08:00–13:00 pe 08:00–11:00
Ehkäisyneuvonta on tarkoitettu raskauden ehkäisyä tarvitseville. Tavoitteena on löytää jokaiselle yksilölle ja parille tarkoituksenmukainen ja sopiva ehkäisy. Ehkäisyneuvontaa saa eri ehkäisyvälineiden valinnassa, käytössä ja käytön seurannassa. Ennen vastaanotolle tuloa on hyvä tutustua eri vaihtoehtoihin ja miettiä, mitä toivoo ehkäisyltä.
Näytä koko vastaus
Onko Lahdessa ilmainen ehkäisy?
Ennen kokeilun alkua tiedotetaan tarkemmin, miten ja missä alle 25-vuotiaat nuoret saavat maksuttoman ehkäisyn ja mitkä valmisteet kokeilun piiriin kuuluvat. Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto tarjoaa jatkossakin ehkäisypalveluita Päijät-Hämeessä. Kuva: Ville Miettinen – Kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa alkaa keväällä maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25-vuotiaille.
Okeilu on määrä aloittaa 2. toukokuuta, tiedottaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Päijät-Sote. Ensimmäisessä vaiheessa on tärkeä varmistaa, että tieto kokeilusta tavoittaa laajasti alle 25-vuotiaat nuoret. Siksi se tuodaan osaksi nykyisiä hoito- ja palveluprosesseja. Ehkäisyvalmisteen valinta ja ehkäisyneuvonta ovat Päijät-Hämeessä jatkossakin osa nykyisiä ehkäisypalveluita sote-keskuksissa, neuvoloissa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.
Seuraavissa vaiheissa selvitetään, millaisia digitaalisia ratkaisuja kokeilussa voidaan hyödyntää ja varmistetaan, että tieto kokeilusta tavoittaa kolmannen sektorin toimijat ja sosiaalihuollon sekä muut nuorten kanssa työskentelevät tahot. Mainos Lisäksi seksuaaliterveyden pilotissa suunnitellaan ja toteutetaan nuorten kanssa sosiaalisen markkinoinnin kokeilu seksitautien torjuntaan. Kokeilun tavoitteena on parantaa nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, vähentää ei-toivottuja raskauksia ja raskaudenkeskeytyksiä, ja siten edistää nuorten hyvinvointia ja terveyttä ja vähentää inhimillistä kärsimystä. Mainos
Näytä koko vastaus